Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Συνεχίζονται οι εργασίες του 9ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Αθηροσκλήρωσης

Συνεχίζονται σήμερα, για δεύτερη ημέρα, οι εργασίες του 9ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Αθηροσκλήρωσης που διοργανώνει η Εταιρεία Αθηροσκλήρωσης Βορείου Ελλάδος (ΕΑΒΕ) και τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας.
Στο επιστημονικό πρόγραμμα του συνεδρίου συζητήθηκαν σήμερα θέματα που αφορούν το θωρακικό πόνο, καθώς και η σημασία του Ηλεκτροκαρδιογραφήματος και του Ηχωκαρδιογραφήματος στη διάγνωση του πόνου κατά την προσέλευση των ασθενών στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ)
Όπως ανέφερε η κυρία Σοφία Παυλίδου, Ιατρός, Επιστημονική συνεργάτης Ιατρείου Αθηροσκλήρωσης Β’ Καρδιολογικής Κλινικής ΑΠΘ του Ιπποκράτειου Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, ο θωρακικός πόνος αποτελεί τη 2η κατά σειρά συχνότητα επίσκεψης στα ΤΕΠ ( 5% - 7% των επισκέψεων). «Ο πόνος» όπως τόνισε «μπορεί να υποδηλώνει από αθώα περιστατικά μέχρι και πολύ σοβαρά νοσήματα ενώ οι αιτίες μπορεί να σχετίζονται τόσο σε καρδιακά προβλήματα, όσο και σε αγχώδεις καταστάσεις». Σε ότι αφορά τη συμπτωματολογία η κα Παυλίδου επισήμανε ότι στους άνδρες λείπει πολλές φορές το θωρακικό άλγος ενώ μπορεί να εμφανίζουν εφίδρωση, κεφαλαλγία, ζάλη και δύσπνοια. Στις γυναίκες εμφανίζεται πόνος στον τράχηλο, στην κάτω γνάθο, δύσπνοια και ζάλη. Οι ασθενείς με διαβήτη σε ποσοστό 30% παρουσιάζουν σιωπηλή ισχαιμία, δηλαδή ισχαιμία του μυοκαρδίου χωρίς θωρακικό πόνο.
Η κυρία Παυλίδου κατέληξε τονίζοντας ότι άτομα που έχουν παράγοντες κινδύνου όπως οικογενειακό ιστορικό, αρτηριακή υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, υπερχοληστερολαιμία ή είναι καπνιστές θα πρέπει να είναι περισσότερο ευαισθητοποιημένοι στο θωρακικό πόνο και στα συμπτώματά του.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο ρόλο της διαχείρισης του ασθενή με θωρακικό πόνο που προσέρχεται στο ΤΕΠ και στη συμβολή του Ηλεκτροδαρδιογραφήματος και Ηχωκαρδιογραφήματος στη διάγνωση της ασθένειας.
Ο Δρ Στέργιος Σαββάτης, καρδιολόγος, Διευθυντής ΕΣΥ στη Β’ Καρδιολογική Κλινική ΑΠΘ, μίλησε για το ρόλο του Ηλεκτροκαρδιογραφήματος το οποίο όπως είπε αν πραγματοποιηθεί εντός 10 λεπτών από την έναρξη του προκάρδιου άλγους, ανιχνεύει πάνω από το 50% των περιστατικών οξέως εμφράγματος.
Ο Δρ Ιωάννης Ευθυμιάδης, καρδιολόγος και Υπεύθυνος του Ιατρείου Αθηροσκλήρωσης στη Β’ Καρδιολογική Κλινική του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκε στη συμβολή του Ηχωκαρδιογραφήματος το οποίο είναι ένα μη επεμβατικό διαγνωστικό εργαλείο που παρέχει πληροφορίες σχετικά με την καρδιακή λειτουργία. «Η ηχωκαρδιογραφία» σημείωσε ο κ. Ευθυμιάδης «διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διάγνωση, αξιολόγηση και τη διαλογή ασθενών με προκάρδιο άλγος αφού σε μια άτυπη εικόνα μπορεί να δώσει πληροφορίες για τη βιωσιμότητα του πάσχοντος τμήματος και τη διαστρωμάτωση του κινδύνου».
Ο υπέρηχος καρδιάς μπορεί να βοηθήσει σε όλες τις επιπλοκές του Οξέως Εμφράγματος του Μυοκαρδίου (ΟΕΜ) και είναι το πιο ισχυρό εργαλείο για τη διάγνωση της Οξείας Περικαρδιακής Νόσου και της Οξείας Αορτικής Νόσου η οποία έχει υψηλό ποσοστό θνησιμότητας. Μάλιστα όπως τόνισε ο Δρ Ευθυμιάδης στο διαχωρισμό της αορτής έχει έως και 91% θετική προγνωστική αξία.
Τέλος σε ότι αφορά τις νέες συστάσεις για τη χρήση της Ηχωκαρδιογραφίας, που αφορούν στη γνώση, ενημέρωση, καταγραφή και αξιολόγηση του αποτελέσματος, ο υπεύθυνος του Ιατρείου Αθηροσκλήρωσης Δρ Ευθυμιάδης υπογράμμισε ότι στα ΤΕΠ πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη βάση στον υπέρηχο. Επίσης οι καρδιολόγοι θα πρέπει να είναι εκπαιδευμένοι και εξειδικευμένοι και να έχουν γνώση γενικότερης ιατρικής. Σημαντικό κρίνεται και το πρωτόκολλο με το οποίο λαμβάνονται οι εικόνες αλλά και η δεύτερη άποψη που πρέπει να ζητείται πάντα από άλλον καρδιολόγο.
Στη συνέχεια των εργασιών ακολούθησαν δύο ενδιαφέρουσες διαλέξεις.
Ο Καθηγητής Καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, στην Α΄ Καρδιολογική Κλινική, Ιπποκράτειο Γενικό Νοσοκομείο της Αθήνας, Χ. Πίτσαβος αναφέρθηκε στις νεότερες ευρωπαϊκές κατευθυντήριες οδηγίες για την πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου στην κλινική πράξη οι οποίες αναγνωρίζουν ότι υπάρχουν 4 επίπεδα καρδιαγγειακού κινδύνου. Οι ψυχοσωματικοί παράγοντες και το παθητικό κάπνισμα αναγνωρίζονται ως παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου ενώ οι νεότεροι βιοδείκτες που έχουν χρησιμοποιηθεί στην κλινική πράξη βρέθηκε να έχουν περιορισμένο ρόλο.
Η δεύτερη διάλεξη αφορούσε το επίκαιρο θέμα των γεννόσημων φαρμάκων σε σχέση με το καρδιαγγειακό σύστημα. Όπως ανέφερε ο Καθηγητής Κλινικής Φαρμακευτικής/Φαρμακοκινητικής, στον Τομέα Φαρμακογνωσίας- Φαρμακολογίας, στο Τμήμα Φαρμακευτικής ΑΠΘ, Ι. Νιώπας, αυτά θεωρούνται ασφαλή και αποτελεσματικά και μπορούν να αντικαταστήσουν τα αντίστοιχα πρωτότυπα των οποίων η πατέντα έχει λήξει. Ο κ. Νιώπας τόνισε ότι έχουν χαμηλό οικονομικό κόστος, ενώ θα πρέπει να είναι φαρμακευτικά ισοδύναμα, δηλαδή να πληρούν τα ίδια συγκριτικά πρότυπα ποιότητας, να έχουν την ίδια δραστική ουσία και να λαμβάνονται και να απορροφούνται με τον ίδιο τρόπο.
Αναφορικά με την υπέρταση και τα νεότερα δεδομένα στη θεραπευτική αντιμετώπισή της οι ομιλητές Ε. Πασχαλίδου, Γενική Ιατρός, Υποψήφια Διδάκτωρ ΑΠΘ, Επιστημονική συνεργάτης Ιατρείου Αθηροσκλήρωσης Β’ Καρδιολογικής Κλινικής ΑΠΘ, ο Χ. Σαββόπουλος Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας ΑΠΘ, Α΄ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική,Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, Θεσσαλονίκη και Ξ. Κροκίδης Επιμελητής Α΄, της Α΄ Παθολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας, και Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας, αναφέρθηκαν στους κανόνες μέτρησης της Αρτηριακής Πίεσης τόσο στο ιατρείο όσο και στο σπίτι. Αυτό που τονίστηκε και από τους τρεις ομιλητές ότι για τη μέτρηση στο σπίτι ισχύει ότι η αρτηριακή πίεση πρέπει να είναι <130 data-blogger-escaped--="" data-blogger-escaped-100="" data-blogger-escaped-700="" data-blogger-escaped-hdl="" data-blogger-escaped-ldl="" data-blogger-escaped-span="">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου