Σάββατο 7 Ιουλίου 2012

Δ.ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ - Απάντηση της δημοτικής αρχής Δίου-Ολύμπου στον επικεφαλής τής αντιπολίτευσης Κ.Δημόπουλο

Κύριε Δημόπουλε, θα πάρετε τις απαντήσεις στα ερωτήματά σας, όταν θα ευαρεστηθείτε να έρθετε στα δημοτικά μας συμβούλια!

Σχετικά με δημοσίευμα στον τοπικό τύπο που απέστειλε ο επικεφαλής τής αντιπολίτευσης Κώστας Δημόπουλος, με τίτλο «ο δήμος υπό διάλυση», την Παρασκευή 6/7/2012, η δημοτική αρχή Δίου-Ολύμπου απαντά ως εξής:

Κύριε Δημόπουλε, όταν θα ευαρεστηθείτε να εγκαταλείψετε την Αθήνα όπου διαμένετε και εμφανιστείτε στα δημοτικά συμβούλια του δήμου Δίου-Ολύμπου, τότε εκεί στις συνεδριάσεις τού Δ.Σ. θα πάρετε τις δέουσες απαντήσεις στα ερωτήματα που θέτετε.

Όσο για το ζήτημα του υλικού που πρόκειται να εναποτεθεί στο λατομείο τής ΔΕΑΔΟ, στο Δ.Σ. της δημοτικής επιχείρησης κατά τη συζήτηση του θέματος, ο εκπρόσωπός σας ήταν θετικός και σύμφωνος με την εισήγηση που έγινε.

Το δελτίο τύπου της δημοτικής παράταξης "Ολύμπια Γη" εδώ
Διαβάστε περισσότερα...

Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

Ο Δρόμος των Μουσών στα Πιέρια

Η προκήρυξη του 2ου αγώνα δρόμου Βουνού στην Άνω Μηλιά των Πιερίων για τις 29 Ιουλίου 2012

Φέτος ο αγώνας εντάχτηκε στο Διεθνές καλεντάρι του ΣΕΓΑΣ.

Μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε δειλά – δειλά πέρυσι και είχε επιτυχία φαίνεται πως καθιερώνεται. Ο αγώνας δρόμου στο βουνό των Μουσών τα Πιέρια, που πρωτοδιοργανώθηκε πέρυσι, φέτος έρχεται να οργανωθεί πιο επίσημα, έχει ήδη ενταχθεί στο Διεθνές Καλεντάρι του ΣΕΓΑΣ και δείχνει πως έχει τις προϋποθέσεις να αποτελέσει ένα σημαντικό αθλητικό γεγονός για τα Πιέρια και την Πιερία.
Ήδη οι συνδιοργανωτές που είναι ο Εκπολιτιστικός-Εξωραϊστικός Σύλλογος της Άνω Μηλιάς Πιερίας και ο ΣΕΓΑΣ Πιερίας-Ημαθίας έχουν ανακοινώσει την προκήρυξη του Αγώνα που θα πραγματοποιηθεί το πρωινό της Κυριακής 29 Ιουλίου 2012.

Η επίσημη προκήρυξη του Αγώνα

Π Ρ Ο Κ Η Ρ Υ Ξ Η
Αγώνα Δρόμου Βουνού στην Άνω Μηλιά Πιερίας

Ο Εκπολιτιστικός-Εξωραϊστικός Σύλλογος της Άνω Μηλιάς Πιερίας με τη συνεργασία της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Πιερίας-Ημαθίας διοργανώνουν, για δεύτερη χρονιά, τον Αγώνα Δρόμου Βουνού με την ονομασία, « Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΩΝ ΜΟΥΣΩΝ» στην Άνω Μηλιά. Παράλληλα θα διεξαχθεί αγώνας για παιδιά ηλικίας 8-12 ετών .

1. ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: ΚΥΡΙΑΚΗ 29/7/20011 ώρα εκκίνησης 11.00πμ
2. ΤΟΠΟΣ: ΑΝΩ ΜΗΛΙΑ ΠΙΕΡΙΑΣ
3. ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ:
- Δρόμος Βουνού 16.000 μέτρων για αθλητές βετεράνους καθώς και ανεξάρτητους αθλούμενους Άνδρες και Γυναίκες.
- Δρόμος Βουνού 1150 μέτρων για Αγόρια και Κορίτσια 8-12 ετών .

4. ΔΙΑΔΡΟΜΗ: Η Αφετηρία και ο Τερματισμός, είναι στην Εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, της Άνω Μηλιάς Πιερίας . Η διαδρομή είναι κυκλική. Ο αγώνας έχει περίπου 1500 μέτρα άσφαλτο και το υπόλοιπο είναι δασικός δρόμος ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους. Η αφετηρία είναι στα 950 μέτρα και το υψηλότερο σημείο της διαδρομής στα 1450 μέτρα. Στη διαδρομή θα υπάρχουν σταθμοί εφοδιασμού νερού.

5. ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: Δικαίωμα συμμετοχής στον αγώνα των 16000 μ. έχουν άνδρες και γυναίκες άνω των 16 ετών. Για τον παιδικό αγώνα δικαίωμα συμμετοχής έχουν αγόρια και κορίτσια που έχουν γεννηθεί από το 2000 έως το 2004.

6. ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: Οι δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται μέχρι την Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012 στο email: anomilia@yahoo.gr ή στο fax 23520 22428 Για τα παιδιά η δήλωση συμμετοχής μπορεί να γίνει μέχρι την Κυριακή και ώρα 10.00 π.μ. στη Γραμματεία των Αγώνων.

7.ΕΠΑΘΛΑ: Θα βραβευθούν οι τρεις πρώτοι νικητές-τριες κάθε κατηγορίας (Ανδρών- Γυναικών και Αγοριών - Κοριτσιών) με μετάλλια και τιμητικούς επαίνους.
Σε όσους τερματίσουν θα δοθούν μετάλλια αναμνηστικοί έπαινοι, μπλουζάκια και καπέλα.

8. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ: Ο διοργανωτής Σύλλογος δεν καλύπτει τα έξοδα μετακίνησης των αθλητών-τριών.

9. ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ: Όλοι οι αθλητές -τριες οφείλουν να έχουν περάσει τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και θα αγωνισθούν με δική τους ευθύνη. Τα παιδιά δηλώνονται και θα τρέξουν με ευθύνη των γονέων τους .

10. Στους αγώνες θα υπάρχει γιατρός καθώς και ομάδα διάσωσης με τον απαραίτητο εξοπλισμό για την υποστήριξη του Αγώνα.

11.Τεχνικός Υπεύθυνος του Αγώνα ορίζεται ο κ. Αποστολόπουλος Δημήτριος (τηλ.6945758856), ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Πιερίας –Ημαθίας και στον οποίο, θα απευθύνονται οι ενδιαφερόμενοι, πριν και κατά την ημέρα των αγώνων, για κάθε Τεχνικό θέμα.

12. Γενικά Θέματα
Μετά το πέρας του αγώνα θα προσφερθούν στους αθλητές-τριες τοπικά εδέσματα και χυμοί.

Για τον Εκπολιτιστικό Εξωραϊστικό Σύλλογο της Άνω Μηλιάς Πιερίας και την ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Πιερίας –Ημαθίας,

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Π. Μιντεκίδου-Παρατσικίδου Θεόδωρος Διαμαντόπουλος


ΧΟΡΗΓΟΙ:
1) ΠΟΣΕΙΔΩΝ ΠΑΛΛΑΣ Ξενοδοχειακές επιχειρήσεις
2) ΝΤΑΜΠΩΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ανακυκλώσεις
3) TSIALOS Φωτοβολταϊκά
Διαβάστε περισσότερα...

Προαναγγελία εκδήλωσης προς τιμήν των ναυτικών τού Λιτοχώρου

Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 8/7/2012 ΣΤΙΣ 9.00 Μ.Μ. ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΑΚΙ ΠΑΡΚΟΥ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ
Αφιέρωμα στους ναυτικούς & στη ναυτική παράδοση του τόπου μας
* ΘΑ ΤΙΜΗΘΕΙ Ο τ. ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΤΟΡΠΙΛΙΚΟΥ «ΒΕΛΟΣ», ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΠΑΣ.
* ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΘΑ ΠΛΑΙΣΙΩΣΕΙ ΜΟΥΣΙΚΑ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ, «ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ».

Την Κυριακή 8 Ιουλίου 2012 στις 9:00 το βράδυ στο θεατράκι του πάρκου στο Λιτόχωρο Δ.Δίου-Ολύμπου, η δημοτική κοινότητα Λιτοχώρου θα πραγματοποιήσει εκδήλωση προς τιμήν των ναυτικών και της ναυτικής παράδοσης της «πόλης των θεών». Το πρωί τής ίδιας μέρας στον Ιερό Ναό τού Αγίου Νικολάου Λιτοχώρου θα τελεστεί δέηση υπέρ των ναυτικών.
Κατά τη διάρκεια της βραδινής εκδήλωσης θα τιμηθεί ο τ. αρχηγός τού πολεμικού ναυτικού και κυβερνήτης τού αντιτορπιλικού «Βέλος», Νίκος Παππάς, ενώ θα παρευρεθούν και ανώτατοι αξιωματικοί τού πολεμικού ναυτικού. 

ΜΟΥΣΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ «ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ»
Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο φιλόλογος Νίκος Κολωνιάρης ενώ την εκδήλωση θα πλαισιώσει μουσικά η τετράφωνη δημοτική χορωδία Λιτοχώρου «Ι. Σακελλαρίδης» υπό τη μουσική διεύθυνση του μαέστρου Ευθύμη Μαυρίδη. Συγκεκριμένα, θα παρουσιαστεί πρόγραμμα με τραγούδια που ως θεματικό τους άξονα θα έχουν τη θάλασσα.
Την χορωδία θα συνοδεύουν οι μουσικοί Διονύσης Kουτουζίδης – βιολί, Ιβάν Ναβροζίδης – κλαρινέτο, Γιώργος Στοφορίδης - μπουζούκι & λαούτο, Πάρις Παπαγιάννης – κιθάρα, Γιάννης Κούτλας – μπάσο, Βίκυ Τζημαπίτη – Ευθυμιάδου στα κρουστά, Ευαγγελία Γκούντα – πιάνο, καθώς και οι χορευτές του «Χοροθέατρου Ολύμπου» υπό τη διδασκαλία του Γιώργου Πίνου και της Χρύσας Μπάρα.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα τού Δήμου Δίου-Ολύμπου.
Διαβάστε περισσότερα...

ΚΑΜΠΙΝΓΚ, ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΚΑΙ ΚΡΙΣΗ της Ολυμπίας Ευαγγέλου*

της Ολυμπίας Ευαγγέλου*
 
Στης ακρίβειας τον καιρό μια πολύ καλή λύση για τον οικονομικό γόρδιο δεσμό των διακοπών δεν είναι άλλη από την κατασκήνωση. Διακοπές με αγαπημένα πρόσωπα απολαμβάνοντας τον καθαρό αέρα δίπλα σε καταπληκτικές παραλίες, με απίστευτη αίσθηση ελευθερίας και επαφής με τη φύση. Και βέβαια, σε τιμές που τις περισσότερες φορές δε φτάνουν ούτε στο μισό των αντίστοιχων δωματίων στα ξενοδοχειακά συγκροτήματα και τα τουριστικά καταλύματα.

Η κρίση όμως χτυπά και τα κάμπινγκ, όπου οι κρατήσεις θέσεων για τη φετινή τουριστική σεζόν, μέχρι στιγμής, είναι μειωμένες κατά 40%, σε σχέση με το καλοκαίρι του 2011.

ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ.
Κάθε χρόνο τέτοια εποχή οι μόνιμοι παραθεριστές κάμπινγκ, στην Πιερία, τη Χαλκιδική και σε άλλες παραθαλάσσιες περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης, «έστηναν» τα τροχόσπιτα και τις σκηνές τους στις παραλίες και απολάμβαναν τον ήλιο και τη θάλασσα από το Μάιο μέχρι και τα τέλη Σεπτεμβρίου. Παρά το γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες κάμπινγκ μείωσαν τις τιμές, κατά 20 και 30% σε σχέση με πέρσι, η προσέλευση φέτος είναι περιορισμένη, γεγονός που θα προκαλέσει μείωση του τζίρου και στις τοπικές αγορές. Όσον αφορά τους Έλληνες κατασκηνωτές αυτό οφείλεται στην οικονομική αδυναμία για διακοπές έστω κι αν αυτές αφορούν κατασκηνώσεις ενώ για τους ξένους σημαντικό ρόλο έπαιξε η κακή πολιτική διαχείριση και η δυσφήμιση της χώρας στο εξωτερικό.

ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΠΙΕΡΙΑ.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης κάμπινγκ Πιερίας κ. Βαγγέλης Γουλάρας, η Πιερία είναι ένας από τους νομούς με τα περισσότερα κάμπινγκ πανελλαδικά. Υπολογίζονται γύρω στα 35 κάμπινγκ, με την πλειοψηφία να βρίσκεται στη Νότια Πιερία. Ιδιαίτερη άνθιση το οργανωμένο κάμπινγκ γνώρισε τη δεκαετία του 80, με πολλές κατασκηνώσεις της περιοχής να συγκαταλέγονται στις κορυφαίες, πανευρωπαϊκά. Δυτικοευρωπαίοι και κεντροευρωπαίοι ήταν αυτοί που επισκέπτονταν τα μέρη μας και περνούσαν τα καλοκαίρια τους εδώ. Την πρώτη κρίση τα οργανωμένα κάμπινγκ την αντιμετώπισαν με τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία τη δεκαετία του '90. Με το πέρασμα όμως αυτής της κρίσης που επηρέασε αναμφίβολα τη χώρα μας τουριστικά, τα πράγματα άρχισαν να ανακάμπτουν.

Πώς επηρέασε όμως η οικονομική κρίση της χώρας τα τελευταία χρόνια τους ξένους τουρίστες;

Οι ξένοι τουρίστες αποφεύγουν τα τελευταία δύο χρόνια να επισκεφθούν τα κάμπινγκ της περιοχής, γεγονός που οι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών το αποδίδουν, κατά κύριο λόγο, στις αρνητικές ειδήσεις που μεταδίδονται στο εξωτερικό για τη χώρα μας. «Κυρίως Ολλανδοί, Γερμανοί και οι Αυστριακοί που έφθαναν οδικώς στην Ελλάδα, με αυτοκινούμενα κάμπερ είναι εκείνοι που σταμάτησαν να μας επισκέπτονται. Για φέτος υπολογίζουμε ότι οι αφίξεις θα είναι μειωμένες, κατά 30%, συγκριτικά με το καλοκαίρι του 2011, αφού οι ξένοι εμφανίζονται φοβισμένοι και αποφεύγουν να μας επισκεφθούν μετά από τα όσα δυσμενή σχόλια ακούγονται καθημερινά για την Ελλάδα», επισήμανε η μέτοχος του κάμπινγκ ΠΟΣΕΙΔΩΝ στον Παντελεήμονα, κ. Κατερίνα Τζόβα . Τη θέση των κεντροευρωπαίων έχουν πάρει κυρίως οι Σκοπιανοί ενώ ακόμα και οι Γερμανοί που μας επισκέπτονταν στην αρχή της σεζόν, Απρίλιο και Μάιο, φέτος απέφυγαν να έρθουν, προσθέτει.

Τι γίνεται με τους Έλληνες κατασκηνωτές και τις διακοπές τους φέτος;

«Πολλοί παραθεριστές που μας επισκεπτόταν κάθε χρόνο, «στήνοντας» τα τροχόσπιτα και τις σκηνές τους δίπλα στο κύμα, φέτος δεν θα έρθουν. Αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, λόγω της κρίσης, των περικοπών στους μισθούς, της ανεργίας και οι περισσότεροι είναι «μουδιασμένοι» μη έχοντας διάθεση για διακοπές και διασκέδαση», δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κάμπινγκ Πιερίας και συνιδιοκτήτης του κάμπινγκ Εσπερίδες, κ. Βαγγέλης Γουλάρας.
Οι τιμές στα κάμπινγκ της Νότιας Πιερίας, για μια τετραμελή οικογένεια με τροχόσπιτο, κυμαίνονται από 800 έως 1.500 ευρώ για όλη τη σεζόν, ανάλογα με τη θέση και τις υπηρεσίες που παρέχει το κάμπινγκ, ενώ η διανυκτέρευση για δύο άτομα στοιχίζει περίπου 25 ευρώ.
.Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς, εκτός από το κόστος ενοικίασης, μια τετραμελής οικογένεια πρέπει να ξοδέψει γύρω στα 150 ευρώ κάθε Σαββατοκύριακο, για να επισκεφθεί το τροχόσπιτο στο κάμπινγκ, χρηματικό ποσό που είναι πλέον δυσεύρετο για τα δεδομένα της εποχής. «Η πλειοψηφία των πελατών μας θα κάνει φέτος ολιγοήμερες διακοπές στα κάμπινγκ, ενώ οι περισσότεροι θα μας επισκεφθούν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο», επισημαίνει ο κ. Γουλάρας. 

*Η Ολυμπία Ευαγγέλου είναι δημοσιογράφος της Σχολής ΜΜΕ (ΑΠΘ)
Διαβάστε περισσότερα...

Προς την διοίκηση του Δήμου Δίου Ολύμπου

ΤΟ ΚΕΠ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ή ΥΠΟΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ;;;

ΑΣΧΟΛΗΘΕΙΤΕ ΛΙΓΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΠΟΥ ΜΕΙΝΑΝ ΑΝΕΡΓΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΟΥ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ.

ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ;;;

ΠΟΛΙΤΗΣ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ
Διαβάστε περισσότερα...

Δημοτική Παράταξη "Ολύμπια Γη" - Δελτίο Τύπου: Ο ΔΗΜΟΣ ΥΠΟ ΔΙΑΛΥΣΗ

Με μεγάλη θλίψη παρακολουθούμε την κατάρρευση του Δήμου μας από την έλλειψη προγραμματισμού, την αδράνεια και τις σπασμωδικές αντιδράσεις της δημοτικής αρχής πάντα στο «και 5’».

Το τελευταίο δεκαπενθήμερο το δημοτικό συμβούλιο συνήλθε εκτάκτως τρεις φορές για θέματα που είχαν ξεχάσει στα συρτάρια οι ιθύνοντες της συμπολίτευσης. Παραδόξως, ξύπνησαν μέσα στη θερινή ραστώνη μόλις δέχθηκαν εκατοντάδες διαμαρτυρίες πολιτών, αφού η κατάσταση είχε ήδη φτάσει στο απροχώρητο και άρον - άρον συγκάλεσαν το δημοτικό συμβούλιο. Ενδεικτικά αναφέρουμε ορισμένα από τα δεκάδες προβλήματα:

• Η Λεπτοκαρυά έμεινε το Σαββατοκύριακο 30 Ιουνίου – 1 Ιουλίου χωρίς νερό για χρέος 7.000 ευρώ του Δήμου προς τη ΔΕΗ! Είχε ξεχάσει η δημοτική αρχή να εισάγει στο δημοτικό συμβούλιο θέμα αναμόρφωσης του προϋπολογισμού κατά το ποσό αυτό για τη λειτουργία ζωτικής σημασίας γεώτρησης, όπου έπρεπε απλά να επικυρωθεί ομόφωνη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΝΟ που είχε ληφθεί από τον ... Ιανουάριο του 2012. Κι έτσι γίναμε ρεζίλι για ακόμα μια φορά, έμεινε χωρίς νερό η Γη του Ορφέα...

• Οι κάτοικοι της δημοτικής ενότητας Δίου «θαύμαζαν» για περισσότερο από μία εβδομάδα τα σκουπίδια στους κάδους, οι κάτοικοι δε του υπόλοιπου Δήμου μαζί με τους τουρίστες τα «θαύμαζαν» επί τέσσερεις ημέρες, αφού ο Δήμος ξέχασε να μεριμνήσει έγκαιρα για την περισυλλογή τους... Για το ύψος από τα αγριόχορτα ας μην αναφερθούμε καλύτερα.

• Απορίας άξιο επίσης είναι το «που πήγαν» η μελέτη και τα σχέδια για τη διαμόρφωση της παλαιάς σιδηροδρομικής γραμμής του Πλαταμώνα, για τα οποία καμάρωνε ως έργο προοπτικής η δημοτική αρχή. Όπως ενημερωθήκαμε, οι τέσσερεις (4) οικίσκοι του ΟΣΕ μισθώθηκαν από επιχειρηματίες για να λειτουργήσουν ως χώροι αναψυχής, με τους οποίος να διευκρινίσουμε ότι δεν έχουμε οποιοδήποτε πρόβλημα και ελπίζουμε να τους αξιοποιήσουν αυτοί με τον καλύτερο τρόπο, αφού η δημοτική αρχή ...καθεύδει.

• Να επισημάνουμε επίσης ότι ορισμένοι υδρονομείς και «γενικών καθηκόντων», που εννοείται ότι διορίστηκαν από υποχρέωση της δημοτικής αρχής απέναντί τους επειδή συμμετείχαν στα ψηφοδέλτια κλπ, δεν ασκούν τα καθήκοντά τους και ασχολούνται μόνο με την κυρία εργασία τους, με αποτέλεσμα να μην εξυπηρετείται η άρδευση. Περιμένουμε από τη δημοτική αρχή να τους αντικαταστήσει με πρόσωπα που θα επιλεγούν επιτέλους με κριτήρια αξιοκρατικά.

Σημαντικό όμως είναι και το θέμα της αποκατάστασης του περιβάλλοντος του Αμμωρυχίου Λιτοχώρου με εναπόθεση «ηλεκτρολυτικού διοξειδίου του μαγγανίου», που είναι το βασικό συστατικό των παλιών μπαταριών. Δίχως προηγούμενη ενημέρωση των συνδημοτών για τις προθέσεις αυτές με κάποιο δελτίο τύπου, εισήχθη ως «έκτακτο» θέμα στο δημοτικό συμβούλιο, χωρίς επίσης να διανεμηθεί εισήγηση. Αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία η αναμόρφωση του περιβάλλοντος στην περιοχή του Αμμωρυχίου με την κάλυψη της «τρύπας» εκτάσεως 16 στρεμμάτων, με το παραπροϊόν των παλιών μπαταριών, που γεννά αναμφισβήτητα ανασφάλεια στους συνδημότες μας για το ενδεχόμενο βλαβερών επιπτώσεων στο περιβάλλον και στον υδροφόρο ορίζοντα.

Από την όλη συμπεριφορά της δημοτικής αρχής γεννώνται πολλά ερωτήματα:

1. Γιατί η δημοτική αρχή δεν εξέδωσε σχετικό δελτίο τύπου για να ενημερώσει τους δημότες για το συγκεκριμένο έργο αποκατάστασης;

2. Γιατί δεν εξετάστηκε η λύση να «μπαζωθεί» η περιοχή με φυσικό υλικό από τις εξορύξεις των σηράγγων της «Αυτοκινητόδρομοι Αιγαίου» στην περιοχή Παντελεήμονα – Πλαταμώνα, τη στιγμή που η δημοτική αρχή διατηρεί, εξ όσων γνωρίζουμε, πολύ καλές σχέσεις με τους εργολάβους;

3. Γιατί προβλέπεται να γίνουν έργα «περιβαλλοντολογικής παρακολούθησης» (με δυο νέες γεωτρήσεις) αφού το υλικό χαρακτηρίζεται «μη επικίνδυνο»;

4. Αν διαπιστωθεί από τις προβλεπόμενες μετρήσεις «περιβαλλοντολογικής παρακολούθησης» μόλυνση του νερού στην περιοχή, ποίες θα είναι οι επιπτώσεις στον υδροφόρο ορίζοντα;

5. Γιατί η συνδημότης μας εισηγήτρια - τμηματάρχης, πριν εκδώσει τη θετική εισήγηση για την απόθεση των υπολειμμάτων μπαταριών, δεν ζήτησε να πραγματοποιηθεί έρευνα με τις απόψεις των κατοίκων;

Στο σημείο αυτό, παραθέτουμε αυτούσιο το κεφάλαιο της εισήγησης:

«Δ. 6 ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ
Οι επιπτώσεις στη φάση κατασκευής του έργου στο κοινωνικό-οικονομικό περιβάλλον είναι ως επί το πλείστον ουδέτερες ή θετικές, άρα δεν απαιτείται καμία ιδιαίτερη μέριμνα. Ιδιαίτερα θετική επίπτωση αποτελεί η ενίσχυση της απασχόλησης εργατικού δυναμικού της άμεσης περιοχής του έργου.

Η μόνη αρνητική επίπτωση έχει να κάνει με την αύξηση της κυκλοφορίας λόγω της κίνησης των φορτηγών μεταφοράς των απαιτούμενων υλικών. Στην περίπτωση αυτή, οι επιπτώσεις περιορίζονται εφ’ όσον κανένα τμήμα της διαδρομής των φορτηγών δεν πραγματοποιείται εντός κατοικημένων περιοχών.»

6. Τέλος, τι φοβάται η δημοτική αρχή και απειλεί με μηνύσεις σε όποιον αναφερθεί στο σοβαρό αυτό θέμα, «στο όνομα της τοπικής κοινωνίας»;

Το Γραφείο Τύπου και Ενημέρωσης
Διαβάστε περισσότερα...

Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

Πρόσκληση Ναυτικού Μουσείου Λιτοχώρου


Διαβάστε περισσότερα...

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ - Η ΑΓΟΡΑ ΜΑΣ ΠΕΘΑΙΝΕΙ ΜΗΝ ΤΟ ΑΓΝΟΟΥΜΕ, ΟΛΟΙ ΧΑΝΟΥΜΕ

Αγαπητοί συντοπίτες,

Βιώνουμε από το 2009 ήδη τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση της μεταπολιτευτικής Ελλάδας και μάλιστα με τον πιο επώδυνο τρόπο. Όλοι μας, δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, εργατοτεχνίτες, ελεύθεροι επαγγελματίες, έμποροι συνταξιούχοι βλέπουμε καθημερινά το εισόδημα μας να μειώνεται και τους άνεργους να πολλαπλασιάζονται.
Ειδικά στον τόπο μας, το Λιτόχωρο, έχουν ήδη κλείσει αρκετές επιχειρήσεις και άλλες ζουν κάτω από το φόβο το λουκέτου. Η ανασφάλεια, η αβεβαιότητα και ο φόβος για τα χειρότερα κυκλοφορούν ήδη στα σοκάκια μας.
Κάθε χρόνο εκατομμύρια ευρώ Λιτοχωριτών φεύγουν από τον τόπο μας στη λαϊκή αγορά, στις αλυσίδες των σούπερ μάρκετ, στην Κατερίνη και στη Θεσσαλονίκη.
Η ΑΓΟΡΑ ΜΑΣ ΠΕΘΑΙΝΕΙ
ΜΗΝ ΤΟ ΑΓΝΟΟΥΜΕ, ΟΛΟΙ ΧΑΝΟΥΜΕ

Τόπος χωρίς αγορά δεν αναπτύσσεται σε κανέναν τομέα. Βοηθήστε να μη σπάσει ο κύκλος της οικονομίας στον τόπο μας.
Ο κυρ Αντώνης ο μανάβης, θα πιει τον καφέ του στου κυρ Παναγιώτη του καφετζή, που θα πάει στην ταβέρνα του κυρ Λάζαρου, που η γυναίκα του ντύνεται στην κυρά Μαρία, που κάλεσε για υδραυλικό τον κυρ Νίκο, που η γυναίκα του ψωνίζει τα γυαλικά της απ’ την κυρά Καλλιόπη που τρώει στου κυρ Βαγγέλη, που πίνει το ποτό του στου κυρ Κώστα που…. γιατί όλοι είμαστε μια παρέα.
Η ΑΓΟΡΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΣΟ ΤΗ ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΣ
ΜΗΝ ΑΦΗΣΕΤΕ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΑΛΛΑ ΛΟΥΚΕΤΑ
ΜΕΓΑΛΗ ΑΓΟΡΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ
ΑΣ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΟΛΟΙ ΜΑΣ. ΤΩΡΑ!
ΣΤΗΡΙΖΩ ΤΟΝ ΛΙΤΟΧΩΡΙΤΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ
ΣΤΗΡΙΖΩ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΟΥ
ΞΑΝΑΦΕΡΝΩ ΧΑΜΟΓΕΛΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΜΑΣ
ΔΙΝΩ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟ

ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Διαβάστε περισσότερα...

Δ.ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ - Απάντηση της διοίκησης Δ.Δίου-Ολύμπου σε δημοσίευμα για εναπόθεση υλικού

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ Δ.ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ ΣΤΗ «ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΕΝΑΠΟΘΕΣΗ ΕΔΑΦΟΒΕΛΤΙΩΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ

Μη επικίνδυνο το υλικό για το λατομείο Λιτοχώρου, απέδειξε η χημική ανάλυση.
* ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΥΛΙΚΟ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΛΑΤΟΜΕΙΩΝ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.
* ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΕΧΟΥΝ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΕΙ ΘΕΤΙΚΑ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ



Όπως είναι γνωστό, εδώ και έναν περίπου μήνα, κάποιοι όχι μόνο κάνουν λόγο για εναπόθεση δήθεν μολυσμένου υλικού στο λατομείο Λιτοχώρου αλλά και προβαίνουν σε δημοσιεύσεις.

Η δημοτική αρχή Δίου-Ολύμπου θέλει να πιστεύει ότι κάποιοι εκ των πολιτών, προφανώς λόγω άγνοιας, εκφράζουν ανησυχίες επί του θέματος. Κάποιοι άλλοι όμως, με εντελώς ανεύθυνο και κακόβουλο τρόπο κινδυνολογούν και προκαλούν αδικαιολόγητο θόρυβο και μάλιστα συνεχίζουν να θορυβούν ακόμη και μετά τη συνεδρίαση της δημοτικής επιχείρησης ανάπτυξης Δίου-Ολύμπου (ΔΕΑΔΟ) καθώς και μετά την ενημέρωση που έγινε, τη συζήτηση που ακολούθησε και την απόφαση που ελήφθη στην έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Δίου-Ολύμπου όπου εκφράσθηκε η σύμφωνη γνώμη του Δήμου.

Για τους λόγους αυτούς, ο δήμος οφείλει να απαντήσει πλέον και γραπτώς στις αυθαίρετες, ανυπόστατες και, ορισμένες φορές, συκοφαντικές κατηγορίες που παρουσιάζονται στον τοπικό τύπο αλλά και σε ιστοσελίδες, blogs και ηλεκτρονικές σελίδες κοινωνικής δικτύωσης.

Επίσης, ο Δ.Δίου-Ολύμπου έχει ήδη προβεί στις πρώτες του νομικές ενέργειες εναντίον εκείνων που συκοφαντούν, επιφυλάσσεται δε και στη συνέχεια να προβεί και σε άλλες ενέργειες νομικού χαρακτήρα προκειμένου να προστατευθεί το κύρος τής δημοτικής αρχής αλλά κυρίως να προστατευθεί η τοπική κοινωνία από τη συνεχιζόμενη διασπορά ψευδών ειδήσεων και να σταματήσει η δυσφήμιση της περιοχής.

Στο πλαίσιο αυτό, αρχικά δίνεται μια απάντηση στη «συντονιστική επιτροπή ενεργών πολιτών και φορέων σχετικά με την απόθεση βιομηχανικών αποβλήτων», επιτροπή που προχώρησε σε δημοσίευμα στον τοπικό τύπο. Θα πρέπει όμως να ξεκαθαριστεί ότι η εν λόγω «συντονιστική επιτροπή» (τουλάχιστον κάποιοι εκ των μελών της) φαίνεται να ανήκουν περισσότερο στην κατηγορία των ανησυχούντων πολιτών λόγω μη βαθύτερης γνώσης τού θέματος, παρά στην κατηγορία εκείνων που εκ συστήματος διασπείρουν ψεύδη και συκοφαντίες. Αυτό όμως μένει να αποδειχθεί και στη συνέχεια.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ «ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ»

1. Καταρχήν, η εν λόγω «συντονιστική επιτροπή» με κείμενο που δημοσιεύει στον τοπικό τύπο και στο διαδίκτυο, αποδίδει στον κ. Παπαθανασίου την ιδιότητα του δημάρχου …Λιτοχώρου! Αυτό και μόνο δείχνει μάλλον ότι οι αποτελούντες την επιτροπή δεν φαίνεται να είναι κάτοικοι της περιοχής.

Άλλωστε, σε όλους τούς δημότες είναι γνωστό ότι ο δήμος Λιτοχώρου καταργήθηκε στις 31/12/2010 και δεν υφίσταται πλέον ενώ από την 1/1/2011, δηλαδή μετά από τις συνενώσεις των τριών πρώην δήμων Δίου, Λιτοχώρου και Αν.Ολύμπου, ιδρύθηκε και λειτουργεί ο δήμος Δίου-Ολύμπου. Επομένως, σήμερα ο κ. Παπαθανασίου είναι δήμαρχος Δίου-Ολύμπου ενώ δήμαρχος Λιτοχώρου διετέλεσε την περίοδο από το 1990 έως το 2006 (16 χρόνια).

2. Στο δημοσίευμα της «συντονιστικής επιτροπής» γίνεται λόγος περί απαγόρευσης σε φορείς και πολίτες να καταθέσουν τις απόψεις τους. Αυτό ωστόσο δεν είναι αληθές για δύο λόγους:

α) Στις 13/3/2012 η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας απέστειλε σχετική ανακοίνωση στην ημερήσια εφημερίδα Ν. Πιερίας «Πολιτεία», που αναφέρονταν στο θέμα αυτό, προς ενημέρωση φορέων και όλων των ενδιαφερομένων πολιτών, για έκφραση τυχόν αντιρρήσεων.

β) Στις 28/6/2012, ημέρα συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Δίου-Ολύμπου, πριν από την έναρξη του Δ.Σ., ένα μέλος τής προαναφερθείσας συντονιστικής επιτροπής πολιτών κατέθεσε σε όλους τούς δημοτικούς συμβούλους ένα κείμενο που προφανώς απηχεί τις απόψεις τής επιτροπής και που αναφέρονταν στο θέμα για το οποίο έγινε συζήτηση στο Δ.Σ. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης τηρήθηκε ο κανονισμός λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου (δεν προβλέπεται παρέμβαση πολιτών) ενώ, όπως είναι προφανές, το κείμενο της «συντονιστικής επιτροπής» το είχαν υπόψη τους όλα τα μέλη τού Δ.Σ. προτού ψηφίσουν.

3. Ως προς «την επικινδυνότητα των συγκεκριμένων αποβλήτων για την υγεία των πολιτών αλλά και των επισκεπτών τού Λιτοχώρου», όπως αναφέρεται στο κείμενο της συντονιστικής επιτροπής, θυμίζουμε ότι, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Δίου-Ολύμπου, όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες και επιτροπές εμπλεκομένων φορέων έχουν εγκρίνει το υλικό αυτό ως κατάλληλο για να εναποτεθεί στο λατομείο Λιτοχώρου, δεδομένου ότι πρόκειται για εδαφοβελτιωτικό υλικό επίχωσης που προκύπτει ως παραπροϊόν, είναι δε στερεό αδρανές υλικό και έχει τη μορφή τού χώματος.

4. Το υλικό αυτό, επίσης, έχει ελεγχθεί με πρωτοβουλία της ΔΕΑΔΟ Α.Ε. Συγκεκριμένα, έχουν σταλθεί δείγματα σε εξειδικευμένο επιστημονικό εργαστήριο των Αθηνών, εκεί έχουν αναλυθεί και έχει αποδειχθεί η μη επικινδυνότητα του υλικού σύμφωνα με διδάκτορα γεωλόγο τού Αριστοτελείου πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Τα αποτελέσματα των αναλύσεων του υλικού ήταν τέτοια που, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, ΔΕΝ καθιστούν επικίνδυνο το υλικό.

Θα πρέπει δε να σημειωθεί ότι η «μη επικινδυνότητα» του χώματος (του υλικού) πιστοποιείται όχι μόνο από ελληνικά αλλά και από ευρωπαϊκά εργαστήρια, οι δε αρμόδιες υπηρεσίες το κατατάσσουν στην αντίστοιχη κατηγορία (μη επικίνδυνο).

5. Αυτό το παραπροϊόν θεωρείται κατάλληλο για αποκατάσταση λατομείων, γι αυτό, όπως γνωστοποιήθηκε στη ΔΕΑΔΟ-Α.Ε., η εταιρία TOSOH ΕΛΛΑΣ A.B.E. έχει συνάψει σύμβαση συνεργασίας με τη σχολή δασολογίας και φυσικού περιβάλλοντος του Αριστοτελείου πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης προκειμένου να δεσμευτεί χώρος 67 στρεμμάτων (σε διάφορους χώρους, όχι όμως του λατομείου Λιτοχώρου ή της Πιερίας, αλλά αλλού εκτός νομού) για την ανάπτυξη πιλοτικών προγραμμάτων δασοπονίας με τη χρήση τού χώματος της εν λόγω εταιρίας!

Επιπλέον, η εταιρία TOSOH ΕΛΛΑΣ A.B.E. γνωστοποίησε στη ΔΕΑΔΟ-Α.Ε. ότι είναι στη διάθεση οποιουδήποτε θέλει, επωνύμως και ενυπογράφως, να προτείνει να ληφθούν, με τις δέουσες διαδικασίες, δείγματα του υλικού και να σταλούν προς ανάλυση σε εξειδικευμένο εργαστήριο.

ΤΟ Δ.Σ. ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΗΝ ΕΝΑΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΣΤΟ ΛΑΤΟΜΕΙΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ
Τέλος, η δημοτική αρχή δηλώνει ότι δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αποδεχθεί ότι κάποιοι πολίτες, που δεν ζουν στην περιοχή, είναι πιο ευαίσθητοι σε περιβαλλοντικά θέματα και σε ζητήματα υγείας από τη διοίκηση του δήμου και από εκείνους που ζουν σ’ αυτόν τον τόπο.

Το Δ.Σ. Δίου-Ολύμπου ήταν ο τελευταίος φορέας που ενέκρινε την τροποποίηση έγκρισης της απόφασης δεδομένου ότι ανέμενε τις θετικές γνωμοδοτήσεις όλων των άλλων αρμοδίων εμπλεκόμενων φορέων, υπηρεσιών και επιτροπών. Επομένως, εδώ γεννάται και ένα εύλογο ερώτημα: Ποια άραγε είναι η σκοπιμότητα κάποιων που επιτίθενται μόνο εναντίον της δημοτικής αρχής τού Δίου-Ολύμπου, όταν έχει προηγηθεί η θετική γνώμη και όλων των άλλων αρμόδιων φορέων;

Πρόκειται για θετικές γνωμοδοτήσεις – αποφάσεις φορέων, υπηρεσιών και επιτροπών, όπως του τμήματος περιβάλλοντος και υδροοικονομίας, της διεύθυνσης υδάτων, της διεύθυνσης ανάπτυξης, της διεύθυνσης τεχνικών έργων κ.α. Επίσης, ομόφωνη ήταν και απόφαση της περιφερειακής επιτροπής ανάπτυξης της αιρετής περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που γνωμοδότησε και αυτή θετικά με 26 θετικές ψήφους και με 1 αποχή.

Μήπως τελικά κάποιους τόσο πολύ τους ενόχλησε η πανηγυρική αθώωση του Γιώργου Παπαθανασίου που βλέπουν πλέον εφιάλτες;
Διαβάστε περισσότερα...

Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Ανακοίνωση για καταδρομικές ασκήσεις και αβολίδωτα πυρά στη Γρίτσα Λιτοχώρου

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ
Αμφίβιες καταδρομικές ενέργειες με αβολίδωτα πυρά, στη Γρίτσα Λιτοχώρου.
ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 4/7 ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 5/7/2012

Αμφίβιες καταδρομικές ενέργειες με αβολίδωτα πυρά πραγματοποιούνται την Τετάρτη 4/7/2012 και την Πέμπτη 5/7/2012 στην περιοχή τής Γρίτσας Λιτοχώρου και συγκεκριμένα στο ύψος τού Παλιού Σιδηδροδρομικού Σταθμού Λιτοχώρου, από τις 9.00 το πρωί έως τη 1.00 το μεσημέρι και από τις 8.00 το βράδυ έως τη 1.00 μετά τα μεσάνυχτα.
Το γεγονός αυτό γνωστοποιήθηκε στον Δήμο Δίου-Ολύμπου μετά από σήμα που στάλθηκε από το 3ο Επιτελικό Γραφείο τής XXIV Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας Λιτοχώρου. Στο σήμα αυτό αναφέρεται ότι οι ασκήσεις γίνονται στο πλαίσιο εκπαίδευσης μαθητών τής Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων (ΣΣΕ).
Διαβάστε περισσότερα...

Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

Λάβρος εναντίον Παπαθανασίου ο πρ. δήμαρχος Λιτοχώρου Ν. Κουκουτάτσιος

Με αφορμή την συμπεριφορά του δημάρχου Δίου Ολύμπου και την πρόθεση του να αποκαταστήσει το Λατομείο με απόβλητα της εταιρίας TOSOH, ο Ν. Κουκουτάτσιος αποκαλύπτει πως ο εισαγγελέας στην δίκη του δημάρχου πρότεινε την ενοχή του και οι δικαστές ΑΠΟ ΛΥΠΗΣΗ τον αθώωσαν
Με μια επιστολή κόλαφο εναντίον του "επανακάμψαντα" δημάρχου Δίου - Ολύμπου, ο πρώην δήμαρχος Λιτοχώρου Νίκος Κουκουτάτσιος αντιδρά στις "προκλητικές" - όπως τις χαρακτηρίζει - πρακτικές του αθώου από "χάρη του δικαστηρίου" - όπως υποστηρίζει - δημάρχου. 

Αντιδρά με την επιστολή αυτή στην αναμενόμενη συμφωνία της ΔΕΑΔΟ και της εταιρίας TOSOH για την αποκατάσταση στο Λατομείο Λιτοχώρου. 

Παράλληλα δίνει και μια άλλη εκδοχή (από αυτή που έδωσε το γραφείο τύπου του Δήμου Δίου - Ολύμπου & ο συνεργάτης του Α. Γαλανός) για την αθωώτητα του δημάρχου αναφέροντας λεπτομέρειες από την δίκη του λέγοντας χαρακτηριστά & προειδοποιώντας πως: 

"Δεν θα ξαναβρεθεί δικαστής για να του ξαναπεί : 

 “Κύριε Παπαθανασίου, το δικαστήριο δεν έχει πεισθεί ότι είστε αθώας. Ούτε οι συμπατριώτες σας που παρακολουθούν η δίκη έχουν πεισθεί ότι είστε αθώος.
Όμως εμείς παρά τη πρόταση του εισαγγελέα θα σε απαλλάξουμε για να σου δώσουμε τη ευκαιρία να γίνεις σωστός άνθρωπος.
Να σταματήσεις να διαχειρίζεσαι το δημοτικό χρήμα σαν να είναι δικό σου, και προπαντός να μην αποφασίζεις και να ενεργείς μόνος σου, χωρίς αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων"

Ολόκληρη η επιστολή του Ν. Κουκουτάτσιου:

Ο ΛΥΚΟΣ ΚΙ’ ΑΝ ΕΓΕΡΑΣΕ.


Δεν πρόφτασε να ξανά καθίσει στην έδρα του ο αθωωθείς από λύπηση του δικαστηρίου τοπάρχης της Νότιας Πιερίας, και άρχισε να απεμπολεί με προκλητικό τρόπο τα συμφέροντα των κατοίκων του Λιτοχώρου, και προπαντός να υπονομεύει την υγεία τους και το ήδη βεβαρημένο φυσικό περιβάλλον της περιοχής με το να δεχθεί τα επικίνδυνα απόβλητα άλλων περιοχών στον πυθμένα του αμορυχείου.
Δεν τον πτοεί η ήδη προχωρημένη μόλυνση των υπογείων υδάτων και των παραλιών του Λιτοχώρου και της ευρύτερης περιοχής, από τα αστικά λύματα, ούτε τα βαριά πρόστιμα που έχει δεχθεί ο τέως Δήμος Λιτοχώρου, για τη μη έγκαιρη ολοκλήρωση των δικτύων συλλογής αυτών των λυμάτων και του βιολογικού καθαρισμού.
Δεν γνωρίζουμε έναντι ποιου ανταλλάγματος θέλει να φέρει στον τόπο μας, την ταξική πανούκλα των μεταχειρισμένων μπαταριών, και να αποθέσει χιλιάδες τόνους μολυσμένου εδάφους εν ήδη χωματερής στον τόπο μας. Και ούτε ξέρουμε πόσες άλλες ύποπτες συμφωνίες απεργάζεται για να εξυπηρετήσει ύποπτα συμφέροντα..
Οι ισχυρισμοί του ότι τάχα τα υλικά αυτά δεν είναι επικίνδυνα, μας θυμίζουν τα καμώματα του, για τα επικίνδυνα βλήματα του απεμπλουτισμένου ουρανίου που σφυροκοπούσαν το πεδίο βολής το 1999 παραμονές της Ιμπεριαλιστικής επίθεσης στην τότε Γιουγκοσλαβία.
Και να αφήσει τα νταηλίκια σε βάρος της ελάσσονος αντιπολίτευσης του ‘δεσποτάτου,, του, γιατί δεν θα του βγουν σε καλό. Να σταματήσει επιτέλους να προκαλεί και τους συναδέλφους της αντιπολίτευσης, και την κοινή γνώμη, όπως έκανε στο παρελθόν. Δεν θα ξαναβρεθεί δικαστής για να του ξαναπεί. “Κύριε Παπαθανασίου, το δικαστήριο δεν έχει πεισθεί ότι είστε αθώας. Ούτε οι συμπατριώτες σας που παρακολουθούν η δίκη έχουν πεισθεί ότι είστε αθώος.
Όμως εμείς παρά τη πρόταση του εισαγγελέα θα σε απαλλάξουμε για να σου δώσουμε τη ευκαιρία να γίνεις σωστός άνθρωπος.
Να σταματήσεις να διαχειρίζεσαι το δημοτικό χρήμα σαν να είναι δικό σου, και προπαντός να μην αποφασίζεις και να ενεργείς μόνος σου, χωρίς αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων . Αυτά είπε στον κατηγορούμενο Παπαθανασίου η πρόεδρος του δικαστηρίου πριν αναγγείλει την απαλλαγή του. Ο Γιώργος όμως είναι σαν το γνωστό αγρίμι εξακολουθεί να προκαλεί και να απειλεί ο λύκος κι’ αν εγέρασε κι’ άσπρισε το μαλλί του μήτε η γνώμη άλλαξε μήτε την κεφαλή του.


Λιτόχωρο 3 Ιουλίου 2012.

Νίκος Κουκουτάτσιος
π. Δήμαρχος Λιτοχώρου.
Διαβάστε περισσότερα...

Το υπέροχο και συναρπαστικό σύμπαν μας

ΣΥΝΤΆΧΘΗΚΕ ΑΠΌ ΤΟΝ/ΤΗΝ ΑΘΗΝΆ ΓΕΩΡΓΊΟΥ
Τους τελευταίους αιώνες οι αστρονόμοι που ερευνούν το σύμπαν μας με τηλεσκόπια παρατηρήσαν νεφελώδεις σχηματισμούς σε αυτό. Χρησιμοποιώντας πιο ισχυρά τηλεσκόπια βρήκαν ότι αυτοί οι σχηματισμοί είναι μεγάλοι και σημαντικοί σχηματισμοί γαλαξιών. Ενας γαλαξίας είναι μία τεράστια ομάδα αστεριών, οι γαλαξίες επίσης ονομάζονται νησιά σύμπαντα, ο καθένας γαλαξίας είναι από μόνος του ένα μικρό σύμπαν.

Το ηλιακό μας σύστημα το οποίο είναι ο Ηλιος μας, η Γη και οι άλλοι πλανήτες είναι μόνο ένα πολύ μικρό μέρος του γαλαξία μας του Milkyway ο οποίος περιέχει πάνω από 100 δισεκατομύρια αστέρια. Η μέση απόσταση μεταξύ των αστεριών στον γαλαξία θεωρείται ότι είναι περίπου 6 έτη φωτός ή περίπου 36 τρισεκατομύρια μίλια. Μερικοί αστρονόμοι υπολογίζουν ότι υπάρχουν περίπου 100 δισεκατομύρια γαλαξίες στο σύμπαν και ο καθένας από αυτούς μπορεί να εμπεριέχει εκατοντάδες δισεκατομυρίων αστέρια μέσα του. Αυτοί οι εκπληκτικοί γαλαξίες δεν είναι διασκορπισμένοι ακανόνιστα στο σύμπαν, αλλά συνήθως είναι τοποθετημένοι σε ομάδες γαλαξιών οι οποίες ονομάζονται συμπλέγματα σαν ρόγες σε ένα τσαμπί σταφυλιού. Χιλίαδες από αυτά τα γαλαξιακά συμπλέγματα έχουν ήδη παρατηρηθεί, μερικά από αυτά περιέχουν σχετικά μόνο λίγους γαλαξίες ενώ άλλα περιέχουν δεκάδες ή και εκατοντάδες γαλαξίες, ενώ υπάρχει απόδειξη ότι τα συμπλέγματα σχηματίζουν υπερ-συμπλέγματα όπως πολλά τσαμπιά σταφυλιών σε μια κλιματαριά. Πόσο μαγικό και υπέροχο είναι το σύμπαν στο οποίο ζούμε σε μιά μικρή γωνιά του σαν απειροελάχιστες κουκίδες σε μια απειρότητα;
Το σύμπαν είχε μια αρχή, μια σημαντική θεωρία η οποία προσπαθεί να περιγράψει την αρχή του και η οποία λέγεται Bing Bang και μιλάει για μια κοσμική έκρηξη όταν τα πάντα ήταν συμπηκνωμένα στο μέγεθος ενός μπιζελιού. Την στιγμή αυτής της έκρηξης σύμφωνα με αυτή την θεωρία δημιουργήθηκε το σύμπαν. Αυτό είναι το κλειδί για να καταλάβουμε πως το σύμπαν άρχισε να υπάρχει και σε αυτή την στιγμή έγινε μια μεταμόρφωση ενέργειας και ύλης, αυτή η σχέση αποδείχθηκε με τον περίφημο τύπο του Einstein (θεωρία σχετικότητας) E=mc2 όπου ­η ενέργεια ισούται με την μάζα επί την ταχύτητα του φωτός εις το τετράγωνο.
Το συμπέρασμα από αυτόν τον μαθηματικό τύπο είναι ότι η ύλη μπορεί να παραχθεί απο την ενέργεια όπως τρομερή ενέργεια μπορεί να παραχθεί από την ύλη, όλα τα στοιχειώδης σωματίδια μπορούν να δημιουργηθούν από την υλοποίηση της ενέργειας σε ύλη.
Η μαγεία αυτή του σύμπαντος, βασισμένη σε μαθηματικούς νόμους έδωσε στον άνθρωπο την δυνατότητα να εξερευνήσει την ύπαρξή του αλλά και την σχέση του με τον Θεό και την δημιουργία.

Διαβάστε περισσότερα...

Εγκύκλιος για τα μηχανογραφικά

Διευκρινίσεις του υπουργείου Παιδείας για τον τρόπο που οι υποψήφιοι θα υποβάλλουν ηλεκτρονικά τα μηχανογραφικά δελτία τους.

Με την εγκύκλιο επισημαίνεται ότι:

• Οι υποψήφιοι έχουν τη δυνατότητα να οριστικοποιήσουν το μηχανογραφικό τους έως τις 5 Ιουλίου 2012

• Οι Διευθυντές παρακαλούνται να βοηθήσουν τους υποψηφίους στη διαδικασία οριστικοποίησης του μηχανογραφικού

• Υπάρχουν ειδικές τηλεφωνικές γραμμές και διεύθυνση e-mail στις οποίες μπορούν να απευθυνθούν για να επιλύσουν τεχνικά θέματα.

Τι πρέπει να προσέξουν οι μαθητές, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας:

• Να μεταβούν στο λύκειο τους από 6-6-2012 ως 22-6-2012 για να δημιουργήσουν τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), ώστε να μπορείς τον Ιούνιο και μέχρι 5-7-2012 να υποβάλλουν ηλεκτρονικά το δελτίο σου. ΠΡΟΣΟΧΗ : τον κωδικό ο κάθε μαθητής πρέπει να τον σημειώσει και να τον γνωρίζει μόνο ο ίδιος.

• Εάν ανήκουν σε μία ειδική περίπτωση, πρέπει την ίδια περίοδο να υποβάλλουν στο λύκειο και τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να ελεγχθούν και να υπαχθούν σε κάποια ειδική περίπτωση.

• Να συμπληρώσουν ηλεκτρονικά το Μηχανογραφικό Δελτίο από 18-6-2012 ως 5-7-2012. Τις πρώτες μέρες θα μπορούν να δημιουργήσουν πρόχειρο ΜΔ, αλλά δεν θα μπορούν να το οριστικοποιήσουν. Θα μπορούν και πρέπει να το οριστικοποιήσουν από 25-6-2012 ως και 5-7-2012. Μόνο αφού οριστικοποιήσουν το ΜΔ σημαίνει ότι έχει υποβληθεί. Μετά την οριστική υποβολή του δελτίου, δεν θα μπορούν να το διορθώσουν ή να αλλάξουν το περιεχόμενο του.

Ολόκληρη η εγκύκλιος έχει ως εξής:

Παρακαλούνται οι Διευθυντές των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων να εντοπίσουν μέσω της εφαρμογής των Ηλεκτρονικών Μηχανογραφικών Δελτίων (exams.minedu.gov.gr) τους υποψηφίους της Σχολικής τους Μονάδας, οι οποίοι δεν έχουν οριστικοποιήσει το μηχανογραφικό τους δελτίο και να επικοινωνήσουν άμεσα μαζί τους ενημερώνοντάς τους για την προθεσμία οριστικοποίησης του μηχανογραφικού δελτίου, που λήγει στις 5 Ιουλίου 2012, επισημαίνοντας ότι πέραν αυτής της προθεσμίας η οριστικοποίηση δεν θα γίνεται δεκτή από το σύστημα.

Συγκεκριμένα, οι Διευθυντές θα κάνουν login στο exams.minedu.gov.gr ως Σχολική Μονάδα και θα ελέγξουν το εικονίδιο που βρίσκεται πριν από τα ονομαστικά στοιχεία του υποψηφίου:

• Αν είναι , σημαίνει ότι ο υποψήφιος δεν έχει αποθηκεύσει κανένα μηχανογραφικό δελτίο (ούτε προσωρινό).

• Αν είναι , σημαίνει ότι ο υποψήφιος έχει αποθηκεύσει προσωρινά το μηχανογραφικό του δελτίο, αλλά δεν έχει οριστικοποιήσει.

• Αν είναι , σημαίνει ότι ο υποψήφιος έχει οριστικοποιήσει το μηχανογραφικό του δελτίο.
Διαβάστε περισσότερα...

Πρόσκληση για τους Λιτοχωρίτες της Θεσσαλονίκης και της Διασποράς

Η Φιλαρμονική του Λιτοχώρου σκοπεύει να βραβεύσει το Σάββατο, 14 Ιουλίου και ώρα 9 το βράδυ, σε ιδιαίτερη εκδήλωση με συναυλία που θα γίνει στο Θεατράκι του Πάρκου, στα Κατούνια, τους δύο Συλλόγους Λιτοχωριτών: Αμερικής & Θεσσαλονίκης, για την ιδιαίτερη προσφορά τους στην ίδρυση της Φιλαρμονικής. Παρακαλούμε όλους τους Λιτοχωρίτες της Αμερικής και της Θεσσαλονίκης, που θα τύχει να βρίσκονται στο Λιτόχωρο να παραβρεθούν γιατί η τιμή αφορά όλους μας. Άλλωστε η εκδήλωση γίνεται τον Ιούλιο γιατί τότε είναι πιθανότερο να βρίσκονται στην πατρίδα τους οι Λιτοχωρίτες της Διασποράς

Ενημερωτικά την ίδια ημερομηνία, 14 Ιουλίου, γίνονται και τα εγκαίνια της έκθεσης του Ναυτικού Μουσείου Λιτοχώρου για τα 100 χρόνια απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης και το τορπιλισμό του τούρκικου πολεμικού πλοίου Φετίχ Μπουλέντ, στην οποία συμμετείχαν καθοριστικά και οι Λιτοχωρίτες ναυτικοί Βλαχόπουλος και Κωφός

Επίσης έκλεισε και για φέτος η Στέγη Λιτοχωριτών Θεσσαλονίκης για το καλοκαίρι. Ευχαριστούμε όσους επισκέπτονταν τη Στέγη μας και κυρίως τα μέλη της κεφάτης Λιτοχωρίτικης Παρέας. Η Στέγη θα λειτουργήσει και πάλι από το Σεπτέμβριο κανονικά, παρόλες τις δυσκολίες της κρίσης…
Από το Δ.Σ. του Συλλόγου Λιτοχωριτών Θεσσαλονίκης

Υ.Γ. Παρακαλούμε διαδώστε αυτή το μήνυμα προς κάθε Λιτοχωρίτη και Λιτοχωρίτισσα. Σας ευχαριστούμε από καρδιάς.
Διαβάστε περισσότερα...

Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

79300 ευρώ στο Δήμο Δίου - Ολύμπου για κάλυψη δράσεων πυροπροστασίας

Σύμφωνα με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών στις 15 Ιουνίου στον Δήμο Δίου - Ολύμπου κατανεμήθηκαν 79300 ευρώ για τις παρακάτω ενέργειες:
α) καθαρισμός βλάστησης για τη  μείωση  του κινδύνου στα  περιαστικά  δάση,  άλση  κλπ, 
β) καθαρισμός  -  έλεγχος χωματερών, 
γ) ενίσχυση  εθελοντικών  δράσεων  σε  επίπεδο ΟΤΑ Α βαθμού , 
δ) θέματα εξοπλισμού  (π.χ.  βυτιοφόρα,  γεννήτριες,  ασύρματοι  κλπ)  και  
ε)  λειτουργικά  έξοδα (υπερωρίες μη μόνιμου προσωπικού, καύσιμα)

Το έγγραφο εδώ
Διαβάστε περισσότερα...

Η ΠΙΕΡΙΑ ΑΤΙΜΑΖΕΙ ΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΕΝΟΣ ΗΡΩΑ ΤΗΣ.......

Από το "ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ":
ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ
1821: ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΣΤΗΝ ΜΟΝΗ ΤΟΥ ΣΕΚΟΥ
ΔΕΝ ΑΡΜΟΖΕΙ ΑΥΤΗ Η ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ........ΝΤΡΟΠΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ.
2012: ΟΔΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΟΜΗ ΓΕΩΡΓΑΚΗ ΟΛΥΜΠΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ

ΤΟΑΥΤΟΝΟΗΤΟ: Η διοίκηση του Δήμου Κατερίνης προχώρησε σε ένα μεγάλο ατόπημα.....
Η τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων, εφαπτομένων με την προτομή του Γεωργάκη Ολυμπίου την οποία αποκλείουν, στον δρόμο που φέρει το όνομά του, είναι μια πράξη που προσβάλλει την μνήμη και την συνέχεια της πόλης της Κατερίνης και δίνει μια λανθασμένη (;) εικόνα για όλους τους Πιεριείς, που όχι μονο δεν τιμούν, αλλά ΑΤΙΜΑΖΟΥΝ τους ήρωές τους......
Αλήθεια θα τολμούσε να επιτρέψει ο Δήμος Κατερίνης κάτι ανάλογο σε μια προτομή ενός σύγχρονου πολιτικού προσώπου, οποιουδήποτε χώρου (πχ Βελουχιώτη ή Καραμανλή);
Ενός σύγχρονου ήρωα, (πχ. του Κατερινιώτη πεσόντος Ιπταμένου Αθανασιου Μπατσαρά) ή θύματος (Θάνου Αξαρλιάν ή Αλέξη Γρηγορόπουλου);
Δεν νομίζουμε.....
Επειδή, λοιπόν, από τον Γεωργάκη Ολύμπιο μας χωρίζουν σχεδόν 200 χρόνια του οφείλουμε μικρότερη τιμή και μπορούμε να σερβίρουμε φραπέδες δίπλα του ;
Ντροπή για τον Δήμο Κατερίνης και ντροπή για όλους μας αν το επιτρέψουμε.....

Γεωργάκης Ολύμπιος
O Γεωργάκης Ολύμπιος (1772-1821) ήταν αρματολός,[1] Φιλικός, αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης, από τους πιο άξιους συνεργάτες του Αλεξάνδρου Υψηλάντη κατά τον Αγώνα στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες (αρχικό επώνυμο Ταρταγκάς).[2]

O Γεωργάκης Ολύμπιος γεννήθηκε την άνοιξη του 1772 στο Λιβάδι (4/3/1772). Η μητέρα του ήταν κόρη Λιβαδιώτη προύχοντα, ο δε πατέρας του Νικόλαος γεννήθηκε στη Φτέρη Πιερίας και καταγόταν από τους φημισμένους αρματωλούς του Ολύμπου, τους Λαζαίους, τους οποίους η Δημοτική μούσα έχει υμνήσει:
"«Εκεί μοιράζουν τα φλωριά, και τα καπετανάτα
Του Νίκου πέφτ’ η Ποταμιά, του Χρίστου η Ελασσώνα
ο Τόλιος καπετάνευε στην Κατερίνη εφέτος
και το μικρό Λαζόπουλο πήρε την Πλαταμώνα»"

Η μητέρα του Νικολέτα πέθανε λίγα χρόνια μετά τη γέννηση του γιου της. Το χαϊδευτικό όνομα Γιωργάκης, με το οποίο έμεινε στην Ιστορία, δείχνει την άμετρη στοργή, τις φροντίδες και τις περιποιήσεις της γιαγιάς του Αγνής και ολόκληρης της οικογένειάς του, που τον είχε μοναχογιό. Το οικογενειακό του περιβάλλον, των Λαζαίων, δεν τον έκανε μόνο καλό πολεμιστή, αλλά του έδωσε και την καλοψυχία, τη γενναιοψυχία, τη μετριοφροσύνη. Αργότερα ο Γιωργάκης φοίτησε στο ονομαστό Σχολείο του Λιβαδίου κοντά στους σοφούς δασκάλους Ιωνά Σπαρμιώτη και Ιωάννη Πέζαρο. Αλλά και το κοινωνικό περιβάλλον δεν έπαιξε μικρό ρόλο στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του Ολύμπιου. Σ’ όλα τα χρόνια της μαύρης σκλαβιάς ο Όλυμπος και τα Πιέρια υπήρξαν αδούλωτα κάστρα Λευτεριάς για το σκλαβωμένο Γένος. Οι καπεταναίοι Ζήδρος, Λάζος, Βλαχάβας κ.ά. αποτέλεσαν πρότυπα παλικαριάς, αντρειοσύνης και φιλελευθερισμού για τον Ολύμπιο και έβαλαν ανεξίτηλη σφραγίδα στο χαρακτήρα, στο φρόνημα και στις ιδέες του. Όταν τελείωσε το σχολείο, ο πατέρας του, επιθυμώντας την τελειότερη πολεμική μόρφωση του γιου του, τον παρέδωσε στο περίφημο στρατόπεδο του συγγενή του Έξαρχου Λάζου. Τα σωματικά αλλά προπαντώς τα πνευματικά του προσόντα τον έκαναν σύντομα να διακριθεί, να αγαπηθεί απ’ όλους και να γίνει πρωτοπαλίκαρο του θείου του Τόλιου Λάζου. Με το αρματολίκι του Ολύμπου δοξάζεται στους αγώνες κατά των Τούρκων. Είναι η εποχή που ο Αλή Πασάς των Ιωαννίνων μεθοδεύει την ίδρυση μεγάλου Αλβανικού κράτους, αποσχιστικά προς τη Μεγάλη Πύλη.
Η οικογένεια του Γεωργάκη Ολύμπιου [Επεξεργασία]

Προτομή του Γεωργάκη Ολύμπιου στηνΚατερίνη

Κατά την παραμονή του στη Σερβία ο Γεωργάκης συνδέθηκε με αιώνια φιλία με τον Καραγιώργη και έγινε αδελφοποιτός με το πρωτοπαλίκαρο του τον Βέλκο Πέτροβιτς, του οποίου αργότερα το 1814 παντρεύτηκε τη χήρα σύζυγό του, την πλούσια και όμορφη Στάνα με την οποία απέκτησε τρία παιδιά. Μετά τη μοιραία μάχη του Δραγατσανίου συνάντησε τα παιδιά του Μιλάνο και Αλέξανδρο και τη γυναίκα του που σε λίγο θα γεννούσε το τρίτο τους παιδί, την Ευφροσύνη, που ήταν γραφτό να μην τη γνωρίσει ποτέ. Αποχαιρετώντας την έγκυο γυναίκα του της λέει: «Αν σκοτωθώ μη με κλάψεις, γιατί από μωρό παιδί είχα τάξει τη ζωή μου στην Πατρίδα. Τους γιους μου θέλω να τους δώσεις στην Ελλάδα. Η Ελευθερία της Ελλάδος αξίζει κάθε θυσία». Μετά την απελευθέρωση το ελληνικό κράτος ξέχασε τελείως τον ήρωα της Μονής Σέκου και την οικογένειά του. Αντί να φέρει τα οστά του στην «κλασικήν γην», όπως ήταν και η τελευταία του θέληση και να αναλάβει το έθνος τα παιδιά του, έδωσε στη χήρα Στάνα μια σύνταξη 140 δραχμών το μήνα και επειδή στερούνταν κάθε άλλου πόρου, μ’ αυτήν την πενιχρή σύνταξη έπρεπε να ζήσει αυτή, η κόρη της και τα δύο αγόρια. Στη σύζυγό του που δώρισε όλη της την περιουσία στη Φιλική Εταιρεία, για τον εθνικό αγώνα. Σε σχετικό άρθρο της εφημερίδας «Συνένωσις» που ανατύπωσε ο «Χρόνος» στο φύλλο της 28ης Μαρτίου 1845 διαβάζουμε:

«…Η οικογένεια του Γεωργάκη Ολυμπίου ψωμοζητεί σήμερον. Εκατόν τεσσαράκοντα δραχμών έχει σύνταξιν, οι δε υιοί της ανθυπολοχαγοί της τιμής δεν λαμβάνουν ουδένα μισθόν, με τοιαύτην μικράν σύνταξιν πώς δύναται να ζήση οικογένεια εκ δύο νεανίων, εκ μιας θυγατρός, εκ τριών ανεψιών και μιας μητρός; Οι υιοί Ολυμπίου δεν δύνανται να εξέλθουν τας οικίας των επειδή οι αγκώνες των είναι τετρυπημένοι, η γυνή του Γεωργάκη Ολυμπίου δεν έχει φόρεμα να εξέλθη διά να παρακαλέση τους Υπουργούς. Η ασθένεια προς τοις άλλοις δυστυχήμασι επέπεσεν εις αυτόν τον οίκον, αυτή δε ετοιμάζεται γυμνή και τετραχηλισμένη να φύγη από την Ελλάδα».[3] Στη βιογραφία του ήρωα που έγραψε ο Θεόδωρος Δ. Φράγκος με την ευκαιρία των αποκαλυπτηρίων του ανδριάντα του Γεωργάκη Ολυμπίου το 1964 στο Λιβάδι και εξέδωσε ο Σύλλογος Λιβαδιωτών Αθήνας διαβάζουμε: «Όλες μας οι προσπάθειες όπως βρούμε έστω και έναν απόγονο του Γεωργάκη από τον οποίο θα μαθαίναμε για την τύχη των παιδιών του απέβησαν δυστυχώς άκαρπες».
Η παιδεία του [Επεξεργασία]

Τις πνευματικές του ικανότητες τις εκδήλωνε ο Γεωργάκης στις συνεχείς ομιλίες του, εθνικοαπελευθερωτικού περιεχομένου, παντού και πάντοτε, όπου βρισκόταν. Ορκισμένος στις αξίες και τις αρχές της Φιλικής Εταιρείας και διαθέτοντας το ίδιο όραμα με το Ρήγα Φεραίο γύριζε από πόλη σε πόλη κάνοντας ομιλίες. Σε μνημειώδη ομιλία του στην Ακαδημία Ιασίου, της οποίας ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου, εκτός από τη γνωστή, προφητική γι’ αυτόν ρήση του ότι: «ο αγωνιστής την ελευθερία ή την κερδίζει μαχόμενος ή την καθαγιάζει πεθαίνοντας», διασώζεται και το εξής απόσπασμα των παροτρύνσεών του προς το ακροατήριο για οικονομική ενίσχυση του αγώνα: «είναι μεγάλο έγκλημα το να συγκεντρώνει κανείς στην κατοχή του αγαθά περισσότερα από αυτά που του χρειάζονται για να ζήσει, γιατί αφαιρεί τη ζωή από άλλους ανθρώπους που στερούνται παντελώς αγαθών». Ο Γεωργάκης Ολύμπιος πίστευε στη μόρφωση του Λαού σα βασικό συντελεστή για την ολοκληρωτική απελευθέρωσή του. Περίφημη είναι η προκήρυξή του, που βρέθηκε στα Αυστριακά αρχεία. Είναι ένα κείμενο που φανερώνει το ηθικό μεγαλείο και την πίστη του στην αξία της παιδείας:


«Ανδρείοι Έλληνες, Όλοι μας, ευγενείς, αδελφοί, υποκύψαμε σε μια τρομερή μοίρα. Από τους ομόδοξους γείτονές μας εκείνοι που μας υποσχέθηκαν βοήθεια, μας εγκατέλειψαν, οι άλλοι με συκοφαντίες εχαρακτήρισαν σαν έγκλημα τους αιματηρούς αγώνες μας για τη θρησκεία μας και την ύπαρξή μας. Ψηλά το κεφάλι αδέλφια. Δείξτε πως είστε αντάξιοι των προγόνων σας.Εσώσαμεν εν τούτοις τη τιμήν μας. Η Ευρώπη εγνώρισε τους γυιούς της Ελλάδας. Η βοήθεια που υποσχέθηκε η Ρωσία έρχεται πολύ αργά για μας. Οι Μοσχοβίτες Μεγιστάνες θέλουν πρώτα να ξέρουν ότι έπεσε νεκρό το άνθος της Ελλάδας προτού να έρθει η βοήθειά τους, για να έχουν να κατακτήσουν μόνο αμόρφωτες μάζες και μετά την εξόντωση των μορφωμένων να μη παραλάβουν κανένα πνευματικό παλμό, που τον φοβούνται στην αναγέννησή μας σα μελλοντικό επαναστατικό υλικό...».[4]
Η λαϊκή μούσα για τον Ολύμπιο [Επεξεργασία]


«Πέντε πασάδες κίνησαν από την Ιμπραΐλα, στράτευμα φέρνουν περισσό,
πεζούρα και καβάλα, σέρνουν και τόπια δώδεκα και βόλια χωρίς μέτρο.
Έρχεται κι’ ο Τσαπάνογλους από το Βουκουρέστι, έχει ανδρείο στράτευμα,
όλο Γιανιτσαραίους, στα δόντια σέρνουν τα σπαθιά, στα χέρια τα τουφέκια.


Τότ’ ο Γιωργάκης φώναξεν’ από το μοναστήρι: Πού είστε, παλικάρια μου,
λεβέντες μ’ ανδρειωμένοι; γλήγορα ζώστε τα σπαθιά, πάρετε τα τουφέκια,
πιάστε τον τόπο δυνατά, πιάστε τα μετερίζια,
ότι Τουρκιά μας πλάκωσε και θέλει να μας φάει.


Δίχως ψωμί, δίχως νερό, τρεις μέρες και τρεις νύχτες,
βαριά βαρούσαν τον εχθρό κάτου στο Κομπουλάκι.
Τούρκων κεφάλια έκοψαν κοντά στις τρεις χιλιάδες.


Και ο Φαρμάκης φώναξεν από το μοναστήρι: Αφήστε τα τουφέκια σας,
σύρετε τα σπαθιά σας, γιουρούσι απάνω κάμετε, στον Άη Λιάν εβγήτε.


Οι Τούρκοι το εχάρηκαν, τρέχουν στο μοναστήρι.
Τότ’ ο Φαρμάκης, ζωντανός, φώναξ’ από του Σέκου:
Που είσαι, Γιώργο μ’, αδερφέ και πρώτε καπετάνιε;
Τουρκιά πολλή μας πλάκωσε και θέλει να μας φάει.


Ρίχνει τα τόπια σα βροχή, τα βόλια σα χαλάζι.
Ο Γιώργης τότ’ είχε χαθεί, και πλέον δεν τον είδαν
Ο Γιώργης είχε σκοτωθεί, τα βόλια δεν τ’ ακούει».


ΚΛΕΦΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ- Του Ολύμπου και του Κισσάβου[5]


Ο μεγάλος πνευματικός φιλέλληνας Κλωντ Φωριέλ από το Σαιντ-Ετιέν της Γαλλίας (1772–1844), εξέδωσε στο Παρίσι το 1824-1825 σε δύο τόμους τα «Νεοελληνικά Τραγούδια», κάνοντας γνωστό στο ευρύτερο κοινό της Ευρώπης το αναμφισβήτητο δικαίωμα των Νεοελλήνων για ελευθερία και βοηθώντας ηθικά τον αγώνα τους, ίσως πολύ περισσότερο από την οποιαδήποτε υλική εξωτερική βοήθεια. Με φιλελληνικό ζήλο και προσοχή, ο Φωριέλ άρχισε να συγκεντρώνει τα τραγούδια της συλλογής του, αμέσως με τα πρώτα μηνύματα των απελευθερωτικών εκδηλώσεων στην Ελλάδα, και το σπουδαιότερο, μπόρεσε ν’ αξιοποιήσει τον ενθουσιασμό που είχαν οι Έλληνες του εξωτερικού, λόγιοι και εμπορευόμενοι και να καταγράψει μέχρι το 1824, τρία τραγούδια, μεταξύ των οποίων ένα για τον Γεωργάκη Ολύμπιο, εμπνευσμένα από την ίδια την Επανάσταση.

Ο Γάλλος φιλέλληνας αξιωματικός Μαξίμ Ραϋμπότ (Maxime Raybaud) αναφέρει τα εξής: «Με κάλεσε σε γεύμα ο Υψηλάντης, μαζί με Έλληνες καπεταναίους, τον Μάιο του 1821, σε ένα στρατόπεδο της Τριπολιτσάς. Εκεί σε μια γωνιά της κάμαρας, ένας σακάτης με βροντερή φωνή σαν άλλος Τυρταίος, τραγουδούσε τα κατορθώματα του Γεωργάκη Ολυμπίου και των Ιερολοχιτών». Ένας άλλος εθελοντής, ο Γερμανός ιατρός Ηahn είδε στα Μέθανα ένα τυφλό Αρβανίτη ραψωδό, που τα βράδια, στις καλύβες, όταν άρχιζε το συμπόσιο με φλογέρες και κιθάρες, με ενθουσιώδη φωνή, τραγουδούσε τα αθάνατα ανδραγαθήματα του Γεωργάκη Ολυμπίου.

Ο Αγώνας στα Βαλκάνια [Επεξεργασία]
Από το Λεύκωμα του 1821


Στα 1804 επικεφαλής πολλών αρματολών δέχεται την έκκληση του Σέρβου αρματολού Βέλκου Πέτροβιτς για να βοηθήσουν τη σέρβικη επανάσταση. Ο Ολύμπιος, όπως και ο Ρήγας Φεραίος, πίστευε πως οι Βαλκανικοί λαοί θα απελευθερωθούν από τους Τούρκους μόνο αν πολεμήσουν ενωμένοι. Στη Σερβία με 550 παλικάρια και άλλους καπεταναίους ενώθηκαν με τους Σέρβους επαναστάτες αιφνιδιάζοντας τους Τούρκους. Μετά από τη σύγκρουση αυτή ο Γεωργάκης Ολύμπιος παρέμεινε στη Σερβία, αγωνιζόμενος ηρωικά στο πλευρό του Σέρβου ηγεμόνα Καραγεώργη και αποκτώντας την αγάπη και το θαυμασμό όλων των Σέρβων. Από την πρώτη στιγμή που πάτησε το πόδι του στη Σερβία, αλληλογραφεί με τον ηγεμόνα της Βλαχίας Κων/νο Υψηλάντη και τον παρακαλεί να βοηθήσει τη Σέρβικη επανάσταση και να οργανώσει στη Βλαχία ένα κίνημα παρόμοιο με το σέρβικο. Με τον τρόπο αυτό πίστευε ότι θα ανάψει η επαναστατική φλόγα στα Βαλκάνια. Μετά την αποτυχία της Σέρβικης εξέγερσης συνεργάζεται με τον Έλληνα ηγεμόνα Κων/νο Υψηλάντη για τη δημιουργία αξιόμαχου στρατιωτικού σώματος από Έλληνες και Παραδουνάβιους. Το σώμα αυτό το 1806, μόλις κηρύχθηκε ο ρωσοτουρκικός πόλεμος, με 1300 άντρες αγωνίζεται στο πλευρό του Ρώσου αρχιστράτηγου Κουτούζωφ με μεγάλη επιτυχία στη μάχη της Όστροβας.[6] Για το ανδραγάθημά του αυτό, οι Ρώσοι τον παρασημοφορούν και του απονέμουν το βαθμό του Συνταγματάρχη. Τα επόμενα χρόνια άλλοτε στο πλευρό των Σέρβων κι άλλοτε στο πλευρό των Ρώσων αποκτά δόξα και φήμη μεγάλου πολέμαρχου. Η φήμη και το λαμπρό όνομα του Γεωργάκη έφτασε μέχρι τα ανάκτορα της Πετρούπολης. Γνωρίζοντας τις διπλωματικές του ικανότητες ο Τσάρος της Ρωσίας Αλέξανδρος Α΄ της Ρωσίας με τον Καποδίστρια συμπεριέλαβαν και τον Γεωργάκη στην αντιπροσωπεία του περίφημου Συνεδρίου της Βιέννης το 1815. Στα 1817, μυείται στη Φιλική Εταιρεία από το Γ. Λεβέντη και δε γίνεται απλό μέλος της αλλά απόστολος. [7] Το καλοκαίρι του 1820 οΑλέξανδρος Υψηλάντης, τον διορίζει Αρχιστράτηγο των επαναστατικών δυνάμεων στη Μολδοβλαχία. Το διορισμό του τον παραδίνουν ο Εμμανουήλ Ξάνθος και ο Χριστόφορος Περραιβός και εκείνος δίνει όρκο πως θα θυσιάσει το παν για την επιτυχία του αγώνα. Το διοριστήριο αυτό έγγραφο διέσωσε ο ιστορικός Γούδας: «…διορίζω διά του παρόντος μου Αρχιστράτηγον του Δουναβικού στρατεύματος τον Γεώργιον Ολυμπίτην, γνωρίσας αυτόν ενάρετον, πρόθυμον και άξιον να το διοική και να το διευθύνη κατά την περίστασιν…». Και η απάντηση: «…Τώρα δεν μένει άλλο να σας ειπώ παρά να σας διαβεβαιώσω και εγγράφως την γνώμη μου, ότι οπόταν κριθή αρμόδιος ο καιρός να μας δοθή η αποφασιστική σας προσταγή, υπόσχομαι να την εξακολουθήσω με την υστερινή ρανίδα του αίματός μου, χωρίς ποτέ να με δειλιάση καμμιά ανθρώπινος περίστασις».

Οδεύοντας προς τη Θυσί
α [Επεξεργασία]
Ο Γεωργάκης Ολύμπιος ανατινάσσωντην μονήν του Σέκου. Πέτερ φον Ες
Στα 1821 ο Υψηλάντης κήρυξε την επανάσταση στη Μολδοβλαχία. Ο Ολύμπιος με 1500 παλικάρια τον συναντά γεμάτος ενθουσιασμό παρόλο που ο Υψηλάντης του είχε αφαιρέσει τη γενική Αρχιστρατηγία. Σ’ όλη τη διάρκεια της επανάστασης αγωνίζεται με μεγάλο πείσμα και ηρωισμό. Στη μοιραία μάχη του Δραγατσανίου, 7 Ιουνίου 1821,[8] ρίχνεται στη μάχη και με πολύ κόπο και άμεσο κίνδυνο της ζωής του κατόρθωσε να περισώσει τη Σημαία και τα λείψανα του Ιερού Λόχου. Πληγωμένος και ο ίδιος θρηνεί το χαμό τόσων γενναίων παλικαριών. Ο ιστορικός Brofferio γράφει χαρακτηριστικά στο σημείο αυτό:«Κάθε τι που μπορούσε να προσφέρει ο ενθουσιασμός, η γενναιότητα και το θάρρος το επετέλεσεν την ημέραν εκείνην ο θρυλικός Γεωργάκης Ολύμπιος». Μετά την καταστροφή φεύγουν όλοι να γλιτώσουν. Ο Υψηλάντης του οποίου η ζωή κινδύνευε για ύστατη φορά στηρίχτηκε αποκλειστικά στον ηθικό και υπέροχο χαρακτήρα του Ολύμπιου, ο οποίος με απόλυτη ασφάλεια κατόρθωσε να τον οδηγήσει στα Αυστριακά σύνορα. Ο Υψηλάντης συμβουλεύει τον Ολύμπιο να φύγει κι εκείνος αγέρωχα του απαντά:«Δεν σήκωσα τα όπλα για να τα κρύψω!». Στα τέλη Αυγούστου συναντάται με τον άλλο πολέμαρχο και στενό του φίλο, τον Φαρμάκη και αποφασίζουν να αγωνιστούν ως την τελευταία τους πνοή. Μαζί τους έμειναν μόνο 350 διαλεχτοί πολεμιστές, αποφασισμένοι να προσφέρουν τη ζωή τους στο βωμό της πατρίδας. Οι Τουρκικές Αρχές του Βουκουρεστίου θέλουν με κάθε τρόπο να απαλλαγούν από τους επαναστάτες και γι’ αυτό χρησιμοποιούν κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο. Αναγκάζουν τον ορθόδοξο Αρχιεπίσκοπο Ρομάνο να στείλει στον Ολύμπιο επιστολή με την οποία τον παρακαλεί "να σπεύσει" να προστατεύσει τη Μονή Σέκου και τους θησαυρούς της από την καταστροφική μανία των Τούρκων. Σκοπός του παραπλανητικού αυτού γράμματος είναι να παγιδευτεί ο Ολύμπιος και ο Ιωάννης Φαρμάκης στο άγριο αυτό φαράγγι που είναι κτισμένη η Μονή. Δίχως τον παραμικρό δισταγμό οι δύο οπλαρχηγοί κατευθύνθηκαν αμέσως στη Μονή Σέκου, όπου ο Σελήχ πασάς με 10.000 Τούρκους τέλεια οπλισμένους, που παρακολουθούσε κάθε κίνησή τους, τους πολιόρκησε αμέσως. Από τις 2 μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου γίνονται ομηρικές συμπλοκές. Ο Τούρκος πασάς αποστέλλει αντιπροσωπεία που ζητά να δει τον Ολύμπιο και να συζητήσει τους όρους της παράδοσης των Ελλήνων. Η γενναία άρνηση του Γεωργάκη Ολύμπιου σήμανε και την αρχή του τέλους. Ο Θ. Γόρδων στην Ιστορία της Ελληνικής Επαναστάσεως, αναφέρει ότι ο Γεωργάκης στην απελπιστική θέση που βρισκόταν απηύθυνε στους συντρόφους του την εξής προσλαλιά: «Αδελφοί, εν τη κρισίμω ταύτη περιστάσει μόνον ένδοξον θάνατον πρέπει να ευχόμεθα (... ...) ελεύσεται πιθανώς ημέρα, καθ’ ην η πατρίς θέλει συλλέξει τα οστά μας και θέλει μεταφέρει αυτά προς ενταφιασμόν εις την κλασικήν γην των προγόνων μας.». Με τη δημηγορία του αυτή κλείστηκε με ένδεκα πιστούς στο κωδωνοστάσιο της Μονής. Όταν αργότερα είδε ότι πολυάριθμοι Τούρκοι έσπασαν την εξωτερική πόρτα και πλημμύρισαν τη Μονή, άνοιξε τότε την πόρτα του κωδωνοστασίου για να φύγουν όσοι ήθελαν και είπε: «εγώ θα καώ, όστις θέλει να φύγει ας απομακρυνθεί». Αλλά κανείς δεν φεύγει. Γαλήνιος σηκώνει τα μάτια του στον ουρανό, κάτι ψελλίζει σαν προσευχή, κάνει το σταυρό του και με χέρι σταθερό:«έθεσε πυρ εις την πυρίτιδα και ανετινάχθη εις τον αέρα, ομού μετά πάντων των περί αυτόν ηρώων».[9] Ήταν Σεπτέμβριος του 1821. Κατά τον Wolf κοντά στους αντάρτες έπεσαν θύματα επίσης καί μερικοί καλόγεροι, βογιάροι, αστοί και έμποροι και κατά την επιστροφή των τούρκων Τώρα τραβάει ο αχαλίνωτος όχλος των τούρκων κατά τη Βραίλα ...ακόμα καί οί δικοί μας δυστυχείς Ούγγροι καθολικοί εχουν γίνει έρμαια της τουρκικής κακουργίας. [10].

Ως σήμερα στον ΄Ολυμπο οι γέροι ξέρουν το δημοτικό τραγούδι, που μ΄αυτό απαθανάτισε ο λαός τους ήρωες του Σέκου:
"«Μας ήρθ΄η άνοιξη πικρή, το καλοκαίρι μαύρο
μας ήρθε κι΄ο χινόπωρος πικρός φαρμακωμένος.
Μαζί εσυμβολεύονταν Γιωργάκης και Φαρμάκης:
«Γιωργάκ΄, έλα να φύγουμε στη Μοσκοβιά να πάμε»
«Καλά τα λες, Φαρμάκη μου, καλά το συντυχαίνεις,
μάναι μου φαίνεται ντροπή κι ο κόσμος θα γελάσει.
Καλύτερ΄ας βαστάξουμε σ΄αυτό το μοναστήρι
όσο να βγει ο Μόσκοβος νάρθει να μας βοηθήσει».
Δώστε και στη Φαρμάκαινα μαντάτο του θανάτου.
Και τα λημέρια φώναξαν ΄πο πέρ΄ από του Σέκου:
« Πολύ μαυρίλα πλάκωσε και τα βουνά μαυρίζουν!»
Μήνα βοήθεια έρχεται, μήνα συντρόφοι φτάνουν;
Μόνε Τουρκιά μας πλάκωσε χιλιάδες δεκαπέντε»
Παραπομπές [Επεξεργασία]

↑ Δημήτριος Φωτιάδης, Η Επανάσταση του 21, Τόμ. Ι σ.268 «Ο Ολύμπιος, αρματολός στον Όλυμπο στα χρόνια του Αλή Πασά, πήρε μέρος στη μεγάλη Σερβική επανάσταση του 1804-1812 κάτω από τον Καραγεώργεβιτς.»
↑ Βασίλης Σφυρόρεας, Οι Έλληνες επί τουρκοκρατίας. σ. 18
↑ Οικονόμος κατά Φωτιάδη σ.445
↑ Η προκήρυξη βρέθηκε από τα αυστριακά αρχεία (Γ. Λάιος, ε.α. σ.240)
↑ Κλοντ Φοριέλ (Claude Fauriel) Συλλογή ελληνικών δημοτικών τραγουδιών 1824-25 σε δυο τόμους, ελλην. μετάφρ. ΙΙ σ. 44 – 46, ελλ. έκδ. σελ. 217).
↑ Δημήτριος Φωτιάδης, Η Επανάσταση του 21, Τόμ. Ι.σ.373
↑ Δημήτριος Φωτιάδης,ο.π. Τόμ. Ι σ. 278 «Έπειτα από συζητήσεις με τ΄άλλα μέλη της Αρχής ο Σκουφάς όρισε τούτους εδώ τους απόστολους: Γεωργάκης Ολύμπιος απόστολος για τη Σερβία...»
↑ Thomas Gordon, «History of the Greek Revolution», London 1832, όπου παρατίθεται σχεδιάγραμμα της μάχης του Δραγατσανίου με θέσε C. του Γιωργάκη Ολύμπιου
↑ Δημήτριος Φωτιάδης, Η Επανάσταση του 21, Τόμ. Ι σ.448
↑ Απόστολος Βακαλόπουλος, Επίλεκτες Βασικές Ιστορικές Πηγές της Ελληνικης Επαναστάσεως,Εκδόσεις Βάνιας Θεσσαλονίκη 1990,τ.Α.,σ.135
Πηγές [Επεξεργασία]
Ιωάννης Φιλήμων, Δοκίμιον Ιστορικόν περί της Ελληνικής Επαναστάσεως 1859-1861,Τόμ. Α΄
Δημήτριος Φωτιάδης Η Επανάσταση του 21 2η έκδοση 1971 εκδ.οίκος Ν.Βότση,Τόμ Ι ( σελ. 268-276, 278, 352-353, 359, 364, 372-76,378, 390, 392, 394-395, 412-415, 417-420, 422-423, 425-428, 442, 444-449



Βιβλιογραφία [Επεξεργασία]
Αγαπητός Σ. Αγαπητός (1877). "Οι Ένδοξοι Έλληνες του 1821, ή Οι Πρωταγωνισταί της Ελλάδος". Τυπογραφείον Α. Σ. Αγαπητού, Εν Πάτραις. σσ. 448-457. Ανακτήθηκε την 13 Αυγούστου 2009.
Εξωτερικοί Σύνδεσμοι [Επεξεργασία]
Αξιοσημείωτα Πρόσωπα
Περισσότερες φωτογραφίες για τον Γεωργάκη Ολύμπιο
Λιβάδι Ολύμπου
Μονή Σέκου

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%93%CE%B5%CF%89%CF%81%CE%B3%CE%AC%CE%BA%CE%B7%CF%82_%CE%9F%CE%BB%CF%8D%CE%BC%CF%80%CE%B9%CE%BF%CF%82
Διαβάστε περισσότερα...

Νέα στοιχεία για το «σωματίδιο του Θεού» ανακοινώνονται την Τετάρτη

Την ύπαρξη ικανών αποδεικτικών στοιχείων για την ύπαρξη του υποατομικού σωματιδίου «μποζόνιο του Χιγκς» ετοιμάζονται να ανακοινώσουν την Τετάρτη οι επιστήμονες του μεγαλύτερου επιταχυντή στον κόσμο, του CERN στην Ελβετία.

Ύστερα από δεκαετίες ερευνών και δισεκατομμύρια δολάρια σε δαπάνες, οι ερευνητές του CERN έξω από τη Γενεύη προειδοποιούν ότι το θέμα δεν μπορεί να τύχει ανακοινώσεων με εορτασμούς και φανφάρες. Η ανακοίνωσή τους θα αποτελέσει, όμως, το πρώτο και κρίσιμο βήμα για τον εντοπισμό και καταγραφή του «αποτυπώματος» και της σκιάς του μποζονίου του Χιγκς, ενισχύοντας σημαντικά τη θεωρία για την ύπαρξή του.

kathimerini.gr με πληροφορίες από Associated Press 


Διαβάστε περισσότερα...

ΑΡΙΣΤΕΙΑ - ΒΡΑΒΕΙΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ

Για να κατεβάσετε το αρχείο κάντε κλικ εδώ





Διαβάστε περισσότερα...