Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

Ο στόχος μας είναι η Δευτέρα!

Το πρόβλημα είναι πολιτικό και αυτοί που οφείλουν να το λύσουν είναι οι πολιτικοί. Τώρα! Κι αν δεν μπορούν, να παραιτηθούν. Όλοι τους! Και να αφήσουν την τύχη του τόπου στους πολίτες.

Η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας καλεί τα μέλη της και όλους τους πολίτες της Πιερίας, τη Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013 να είναι όλοι εκεί. Στο σταθμό διοδίων του Αιγινίου. Στο δρόμο! Εκεί που δίνονται οι αγώνες!

Αγαπητοί συμπολίτες,

Ο σταθμός διοδίων του Αιγινίου δεν πρόκειται να λειτουργήσει τη Δευτέρα, έτσι όπως έχει προγραμματιστεί. Η εταιρία δεν θα το διακινδυνεύσει, γιατί η μισή η Πιερία θα είναι εκεί. Όπως και τότε, την Κυριακή 10 Ιανουαρίου του 2010.

Η εταιρία φοβάται. Η κυβέρνηση επίσης. Το ίδιο και η αστυνομία, οι βουλευτές και τοπικοί μας άρχοντες. Όλοι τρέμουν την οργή του κόσμου. Όλοι γνωρίζουν πως παντού είναι χυμένη βενζίνη και αυτό που λείπει είναι ένα σπίρτο. Το τυχαίο γεγονός! Ένα τυχαίο γεγονός, από το οποίο μπορεί να ξεκινήσει μια γενικότερη ανάφλεξη. Μπροστά στο πλήθος των θυμωμένων πολιτών, όλοι τους θα βάλουν νερό στο κρασί τους και θα το αφήσουν, προσωρινά, να ξεφουσκώσει. Παλιά τους τέχνη κόσκινο!

Όμως, εμείς, όλοι οι πολίτες της Πιερίας, τη Δευτέρα στις 10:00 θα πρέπει να είμαστε εκεί. Δεν έχει σημασία τι θα πράξει τελικά η εταιρία. Δεν πρέπει να μας ενδιαφέρει , τι θα γίνει την Τρίτη. Ο στόχος μας είναι η Δευτέρα! Πρέπει να είμαστε εκεί για να υπερασπίσουμε τη λογική, το συμφέρον του τόπου και των οικογενειών μας. Να πούμε ΟΧΙ στην απάτη των διοδίων. Να πούμε όχι στο ξεπούλημα του εθνικού πλούτου της χώρας μας. Να πούμε ΟΧΙ στο μαρασμό της Πιερίας.

Όχι μόνο καμιά εκατοσταριά νοματαίοι, αλλά μεγάλο πλήθος!

Μη σας απασχολεί τι θα γίνει την επόμενη ημέρα! Ο στόχος μας είναι, τη Δευτέρα να είμαστε χιλιάδες. Να πλημμυρίσει η Εθνική μας Οδός με διαμαρτυρόμενους πολίτες. Τα υπόλοιπα είναι υπόθεση των πολιτικών. Των 4 βουλευτών του νομού μας, της Αντιπεριφερειάρχη μας, των τριών Δημάρχων και όλων των φορέων του νομού. Αυτός είναι ο ρόλος τους: Να εκπροσωπούν τον πολίτη, τον εντολέα τους. Να βοηθούν στην επίλυση των προβλημάτων των εκλογέων, εκπροσωπώντας τα ζητήματα τους και ενεργώντας ως σημαίνοντες εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας.

Εμείς θα πράξουμε το καθήκον μας: Θα διαμαρτυρηθούμε ξεκινώντας μαζικά τη Δευτέρα, δείχνοντάς τους, τι πρέπει να πράξουν. Ναι, να κόψουν το σβέρκο τους και να βρουν λύση! Ήρθε η ώρα να τους μεταχειριστούμε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, όπως μεταχειρίζονται τις οικογένειές μας χωρίς να μας ρωτήσουν, αν μπορούμε να πληρώσουμε φόρους και χαράτσια, χωρίς να μας ρωτήσουν αν αντέχουμε τις μειώσεις των μισθών και την ακρίβεια, αν μας πονάει η διαγραφή του μέλλοντος των παιδιών μας!

Ναι, γιατί το πρόβλημα είναι πολιτικό και αυτοί που οφείλουν να το λύσουν είναι οι πολιτικοί. Τώρα! Κι αν δεν μπορούν, να παραιτηθούν. Όλοι τους! Και να αφήσουν την τύχη του τόπου στους πολίτες.

Να είστε σίγουροι, μόνοι μας θα τα καταφέρουμε καλύτερα! Και με την εταιρία!

Τα υπόλοιπα θα τα πούμε την Τρίτη.
--

Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας (ΕΟΔνΠ)
Διαβάστε περισσότερα...

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Μάχη για τις θέσεις των εντεταλμένων συμβούλων

Με τις θέσεις των νέων εντεταλμένων περιφερειακών συμβούλων που θα αναλάβουν σημαντικούς τομείς, όπως π.χ. η υγεία και η πρόνοια, και οι μεταφορές, ολοκληρώνει το παζλ του νέου σχήματος διοίκησης στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ο Απόστολος Τζιτζικώστας.

Παρότι οι θέσεις δεν είναι αιρετές, οι σύμβουλοι, κυρίως αυτοί που εκλέγονται στη Θεσσαλονίκη, διαγκωνίζονται για μια θέση στη νέα διοίκηση, με δεδομένο ότι η μητροπολιτική ενότητα είναι η βασική αντιπεριφέρεια και ως εκ τούτου αυτοί που θα επιλεγούν θα έχουν σημαντικό ρόλο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο περιφερειάρχης κ. Τζιτζικώστας σκοπεύει να ανακοινώσει τα ονόματα των νέων εντεταλμένων περιφερειακών συμβούλων την ερχόμενη εβδομάδα, ωστόσο, η επιλογή των προσώπων δεν φαίνεται να είναι εύκολη υπόθεση. Και αυτό καθώς ο τελευταίος έχει διαμηνύσει ότι θα αναθέσει ρόλο σε όλους τους συμβούλους της περιφερειακής του ομάδας, ενώ δεν σκοπεύει να κάνει, όπως το απέδειξε άλλωστε, διακρίσεις μεταξύ προσώπων που ανήκουν στο στρατόπεδο των αδελφών Ψωμιάδη.
Παρ’ όλα αυτά, με δεδομένο ότι η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας γύρισε σελίδα και η νέα διοίκησή της ποντάρει στην επανεκκίνηση και αποτελεσματική λειτουργία των υπηρεσιών της, ο περιφερειάρχης καλείται να δημιουργήσει ένα νέο σχήμα εντεταλμένων συμβούλων, που θα είναι ευέλικτο και θα παράγει έργο σε συνεργασία με τους αντιπεριφερειάρχες. Μέχρι και τις 31-12-2012 οι θέσεις των εντεταλμένων συμβούλων που είχε ορίσει η πρώην διοίκηση Ψωμιάδη ήταν 19, ενώ το νέο σχήμα εκτιμάται ότι θα είναι μικρότερο. Βαρύτητα αναμένεται να δοθεί στην υγεία και την πρόνοια, δύο τομείς που φαίνεται ότι θα συγχωνευτούν, ενώ ρόλο θα αναλάβει ένας εντεταλμένος σύμβουλος με εμπειρία στον χώρο αυτό. Ανάλογη θα είναι η βαρύτητα που θα δοθεί και στον τομέα των Μεταφορών και Επικοινωνιών, τον οποίο την προηγούμενη διετία υπηρετούσε από τη θέση του εντεταλμένου ο νυν πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Αντώνης Μπάμιατζης.

Ποια ονόματα ακούγονται
Σε ό,τι αφορά τη Θεσσαλονίκη ως μητροπολιτικό όργανο, οι περισσότερες και πλέον σημαντικές αρμοδιότητες περνούν στον αντιπεριφερειάρχη Γιώργο Τσαμασλή.
Ωστόσο, νέα, ακόμα και παλιά στελέχη με θητεία και στην πρώην νομαρχιακή αυτοδιοίκηση θα αξιοποιηθούν σε νευραλγικούς τομείς, όπως η υγεία όπου πιθανότατα θα ενσωματωθούν η πρόνοια και η κοινωνική μέριμνα. Στο πόστο αυτό φαίνεται να κλειδώνει η περιφερειακή σύμβουλος Έφη Βασιλειάδου, η οποία την προηγούμενη διετία ήταν εντεταλμένη στην υπηρεσία της πρόνοιας. Ο περιφερειάρχης, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αξιοποιήσει και πρόσωπα που δοκιμάστηκαν στο παρελθόν, όπως η Χριστίνα Κελεσίδου που ήταν εντεταλμένη σε θέματα Πολιτισμού, ο Βασίλης Κανάκας που είχε την ευθύνη αγροτικών θεμάτων, αλλά και ο Κώστας Πάλλας που ήταν αρμόδιος σε θέματα πολιτικής προστασίας και ΠΣΕΑ.
Επίσης, μια θέση εντεταλμένου συμβούλου, αλλά πιθανότατα με άλλη αρμοδιότητα από αυτή που είχαν στο παρελθόν, αναμένεται να αναλάβουν και οι σύμβουλοι Γιάννης Παγώνης και Αλέξανδρος Θάνος. Αυστηρά αναμένεται ότι θα είναι τα κριτήρια που θα βάλει ο κ. Τζιτζικώστας και για το πρόσωπο που θα αναλάβει το νευραλγικό τομέα των μεταφορών και επικοινωνιών όπου μέχρι πρότινος εντεταλμένος σύμβουλος ήταν ο Α. Μπάμιατζης.

Της Φανής Σοβιτσλή
fanisovi@gmail.com
Πηγή: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Διαβάστε περισσότερα...

Δεν είναι μόνο τα διόδια στο Αιγίνιο είναι και τα ΠΑΡΑΠΛΕΥΡΑ ΔΙΟΔΙΑ ΤΗΣ ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑΣ

ΕΚΘΕΤΗ Η ΕΤΑΙΡΙΑ "ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ΑΙΓΑΙΟΥ" ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

Ενωμένοι οι πολίτες του Δήμου Δίου - Ολύμπου ετοιμάζονται - με μπροστάρη την "ΔΙΑΠΑΡΑΤΑΞΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Δίου - Ολύμπου για το θέμα των διοδίων" - για δυναμικές κινητοποιήσεις τη Δευτέρα 28 Ιανουαρίου. 

Μετά την χθεσινή επιστολή με αποδέκτη την εταιρία και με το τελεσίγραφο να έχει λήξει, οι δημότες της περιοχής ετοιμάζουν παράλληλη κινητοποίηση - με αυτή του Αιγινίου - στα ΠΑΡΑΠΛΕΥΡΑ ΔΙΟΔΙΑ της ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑΣ.

Περισσότερες λεπτομέρειες και εξελίξεις θα σας παρουσιάσουμε μέσα στις επόμενες ώρες καθώς και αύριο. Το dionolympos blogspot είναι στη διάθεση της διαπαραταξιακής επιτροπής για την προβολή και την προώθηση της κινητοποίησης

E-mail επικοινωνίας: dion.olympos@gmail.com
Διαβάστε περισσότερα...

Σωματείο Επαγγελματιών Λιτοχώρου - 25/01/2013

Διαβάστε περισσότερα...

Προκόπης Κωφός - Ανθρωπιστική επιχείρηση της Γαλλίας στο Μάλι!

Εδώ και μια εβδομάδα περίπου είναι σε εξέλιξη στρατιωτική επιχείρηση της Γαλλίας στο Μάλι, χώρας της Δυτικής Αφρικής. Στην επιχείρηση αυτή συμμετέχει και η Ελλάδα αρχικά με τρεις αξιωματικούς του στρατού σε σύνολο διακοσίων στρατιωτικών που διέθεσε η Ευρωπαϊκή Ένωση για την εκπαίδευση του στρατού του Μάλι για να αντιμετωπιστεί η «ισλαμική τρομοκρατία». Αναφερόμενος στη συμμετοχή των στρατιωτικών στην επέμβαση ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Δ. Αβραμόπουλος, δήλωσε: «Η Ευρώπη έστειλε σήμερα ένα ισχυρό μήνυμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης στο Μάλι, το οποίο απειλείται από τον εξτρεμισμό, από το θρησκευτικό φανατισμό και τις ακρότητες…».

Είναι συγκινητική η αυτοθυσία της Γαλλίας και η δική μας για να σωθεί ο λαός του Μάλι από τους εξτρεμιστές, τους ισλαμιστές και τις ακρότητες! Οι ανθρωπιστές της κυβέρνησης της Γαλλίας δεν λογάριασαν ούτε τα έξοδα της επιχείρησης, ούτε τυχόν απώλειες δικές τους, ούτε τις απώλειες μεταξύ των αμάχων από τους βομβαρδισμούς τους, που ανέρχονται ήδη σε δεκάδες, ούτε τις εκατοντάδες χιλιάδες προσφύγων που θα αναζητήσουν μια πιο ασφαλή περιοχή για να αποφύγουν τους βομβαρδισμούς και τον πόλεμο! Μόνο τους μέλημα να σώσουν τη χώρα από τα δεινά της! Μπράβο τους! Μόνο που δεν σκέφτηκαν πως η επιχείρησή τους αυτή ενέχει και μια μεγάλη απρέπεια, πως αφήνουν ηθικά έκθετους όσους δεν προσφέρθηκαν κι αυτοί να βοηθήσουν στην επιχείρηση για τη σωτηρία αυτής της πολύπαθης χώρας!

Χρήσιμες πληροφορίες: Το Μάλι είναι η 3η στη σειρά χώρα παραγωγής χρυσού στην Αφρική, διαθέτει κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενώ στο βορρά - επίκεντρο της διαμάχης - διαθέτει σημαντικά αποθέματα ουρανίου τα οποία εκμεταλλεύονται γαλλικές πολυεθνικές.
Διαβάστε περισσότερα...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΕΠΠΥΕΛ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

Το ΚΕΠΠΥΕΛ Κατερίνης μετά από σχετικές πληροφορίες από κινήσεις που γίνονται σε ιδιωτικό επίπεδο αλλά και προβάλλονται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για το δίκοκκο σιτάρι, σας γνωστοποιεί τα παρακάτω:

1) Το Δίκοκκο σιτάρι, διαφορετικά «Ζέα» ή «Ζειά», αποτελεί μια ποικιλία σιταριού η οποία καλλιεργείτο στην Ελλάδα σε κάποια κλίμακα αλλά μετά το 1932 έπαυσε να καλλιεργείται οριστικά.
2) Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία εγγραφή στον Εθνικό Κατάλογο Ποικιλιών αλλά ούτε και στον Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Κατάλογο Ποικιλιών και έτσι δεν μπορεί να υπάρχει πιστοποίηση σπόρου στην συγκεκριμένη ποικιλία.
3) Σε περίπτωση που έχει γίνει παραγωγή και πιστοποίηση σπόρου σε τρίτες χώρες μπορεί να γίνει εισαγωγή του σπόρου αυτού από επιχείρηση η οποία οφείλει όμως, να κάνει αναγγελία έναρξης δραστηριότητας με όλα τα νόμιμα δικαιολογητικά στο ΥπΑΑκΤ Διεύθυνση Εισροών Φυτικής Παραγωγής και μετά από τη σχετική έγκριση και σχετική άδεια εισαγωγής να προβεί σε εισαγωγή και διάθεση του σπόρου ο οποίος θα πρέπει να είναι σεσημασμένος με τα κατάλληλα στοιχεία.
4) Πρέπει να σημειώσουμε ότι σε περίπτωση που κάποια επιχείρηση έχει στη διάθεσή της σπόρο και θέλει να προχωρήσει στην πιστοποίησή του, η σχετική διαδικασία διαρκεί πάνω από πέντε έτη τουλάχιστον.
Για κάθε σχετική πληροφορία παρακαλούμε να απευθύνεστε στο ΚΕΠΠΥΕΛ Κατερίνης.


Ο Προϊστάμενος




Δ.Μαρκόπουλος
Διαβάστε περισσότερα...

Ομιλία της Άννας Μάνη - Παπαδημητρίου στη βουλή για το Ν/Σ του υπουργείου παιδείας (ΒΙΝΤΕΟ DION Τηλεόραση)


Διαβάστε περισσότερα...

Προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, σε δύο νέες δημοσκοπήσεις που παρουσιάζονται στον αυριανό τύπο

Προβάδισμα στη ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ δίνουν δύο νέες δημοσκοπήσεις που παρουσιάζονται στον αυριανό τύπο.

Σε δημοσκόπηση της ΜRΒ, που δημοσιεύει η Real News, η ΝΔ προηγείται με μια μονάδα συγκεντρώνοντας το 23,1% έναντι 22% του ΣΥΡΙΖΑ. Η Χρυσή Αυγή συγκεντρώνει 9,2%, το ΠΑΣΟΚ 5,5%, οι ΑΝΕΛ 4,9%, η ΔΗΜΑΡ 4,4% και το ΚΚΕ 4,3%.

Μιάμιση μονάδα προβάδισμα στη ΝΔ δίνει η δημοσκόπηση της ΑΛΚΟ που δημοσιεύει το "Πρώτο Θέμα", καθώς συγκεντρώνει το 24,9% έναντι 23,4 του ΣΥΡΙΖΑ. Η Χρυσή Αυγή συγκεντρώνει 9,7%, το ΠΑΣΟΚ 8,6%, οι ΑΝΕΛ 6,6%, το ΚΚΕ 5,2% και η ΔΗΜΑΡ 4,8%.

Σύμφωνα με την ΜRΒ, ο Αντώνης Σαμαράς θεωρείται καταλληλότερος για τη θέση του πρωθυπουργού από το 44% των ερωτηθέντων, ο Αλέξης Τσίπρας από το 26%, ενώ κανέναν από τους δύο επιλέγει το 27,5%.

Ο Αντώνης Σαμαράς συγκεντρώνει και τις θετικότερες γνώμες μεταξύ των πολιτικών αρχηγών και ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας, ο Φώτης Κουβέλης, ο Πάνος Καμμένος, η Αλέκα Παπαρήγα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Νίκος Μιχαλολιάκος.

Δ.Κοττ.
News Room «Κέρδος» με πληροφόρηση από το ΑΠΕ - ΑΜΠ
Διαβάστε περισσότερα...

Πήγαν να απλώσουν τον τραχανά...

Αλλά...
βγήκε δυνατός ο ήλιος και τους τον έκαψε...

Την ώρα που ο ένας λέει πως "τα βρήκαμε σε όλα" η άλλη πλευρά διαψεύδει & αντιδρά έντονα μιλώντας με απαξιωτικά λόγια...

Μια ακόμη προσπάθεια, για επανένωση των 2 παρατάξεων της αντιπολίτευσης στο Δήμο Δίου - Ολύμπου, εχει ατυχές τέλος!  

Τουλάχιστον θα τους μείνει η φωτογραφία με τα ρακιά στο χαΐρι!

Διαβάστε περισσότερα...

Έως τέλος Μαρτίου το σύστημα ελέγχου των πρατηρίων βενζίνης

Στα 600 εκατ. ευρώ ετησίως διαμορφώνεται η αξία του λαθρεμπορίου στα καύσιμα, παρά την εξίσωση της φορολογίας πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών.

Αυτό ανακοινώθηκε χθες, μετά την ευρεία σύσκεψη για το λαθρεμπόριο καυσίμων στο υπουργείο Οικονομικών με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα, Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη, Ναυτιλίας κ. Κώστα Μουσουρούλη και των υφυπουργών Ανάπτυξης κ. Αθ. Σκορδά και Περιβάλλοντος κ. Μάκη Παπαγεωργίου.

Στη σύσκεψη παρουσιάστηκαν όλα τα δεδομένα που αφορούν το λαθρεμπόριο στην αγορά των καυσίμων, το οποίο εκτιμάται στα 600 εκατ. ευρώ ετησίως (συμπεριλαμβανομένου του ΕΦΚ και του ΦΠΑ) και συζητήθηκαν τρόποι αντιμετώπισής του. Με την εξίσωση του φόρου στο εμπόριο θέρμανσης και κίνησης εκτιμάται ότι το μεγαλύτερο μέρος της λαθρεμπορίας έχει αντιμετωπιστεί και οι απώλειες έχουν περιοριστεί περίπου στα 300 εκατ. ευρώ και πιθανότατα αφορούν περιπτώσεις λαθρεμπορίας ναυτιλιακού καυσίμου που είναι αφορολόγητο. Στη σύσκεψη πάρθηκαν αποφάσεις σχετικές με την επιτάχυνση υλοποίησης των μέτρων και δόθηκαν οι εντολές, ώστε η επιτάχυνση να γίνει πράξη το αμέσως επόμενο διάστημα.

Μεταξύ των προτάσεων που συζητήθηκαν ήταν η λήψη τεχνικών παρεμβάσεων, όπως η υποχρεωτική τοποθέτηση GPS στα μέσα μεταφοράς καυσίμων μέχρι και η αυστηροποίηση των ήδη υφιστάμενων ποινών. Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για τα ναυτιλιακά καύσιμα και αποφασίστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, να τοποθετηθούν GPS σε όλα τα καράβια-βυτία και θα υπάρχουν συγκεκριμένοι χώροι ελλιμενισμού ώστε να διευκολύνεται ο έλεγχος. Υπενθυμίζεται ότι τους τελευταίους μήνες έχουν εξαρθρωθεί σπείρες λαθρεμπορίου ναυτιλιακού πετρελαίου που προμηθεύονταν παράνομα το καύσιμο και εν συνέχεια, αφού το αποθήκευαν, το διέθεταν σε πρατήρια καυσίμων.

Στο μεταξύ, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα, έχει συσταθεί και Ειδική Επιτροπή για την παρακολούθηση των εσόδων και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η οποία θα συνεδριάζει δύο φορές την εβδομάδα και εκτιμάται ότι και αυτή θα συμβάλει στην πάταξη του λαθρεμπορίου υγρών καυσίμων, ενώ απομένει η εντατικοποίηση των ελέγχων και των μέτρων πάταξης και στο σκέλος της νοθείας υγρών καυσίμων.

Σε ό,τι αφορά στην εγκατάσταση του συστήματος εισροών-εκροών στα πρατήρια υγρών καυσίμων, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο, «το πρόγραμμα προχωρεί βάσει χρονοδιαγράμματος, το οποίο προβλέπει την εγκατάσταση του συστήματος στα πρατήρια Αθηνών και Θεσσαλονίκης έως 30 Μαρτίου και σε ολόκληρη τη χώρα μέχρι το τέλος Μαρτίου του 2014», ενώ όπως σχολίαζαν στελέχη του υπουργείου, μετά τη σύσκεψη «δεν θα δοθεί καμία παράταση στην προθεσμία εγκατάστασης συστήματος».

Ετοιμο το λογισμικό για την καταγραφή εισροών-εκροών των πρατηρίων
Εχει σχεδόν ολοκληρωθεί και αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες από τη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων το λογισμικό που θα εγκατασταθεί στον κεντρικό φορέα του υπουργείου Οικονομικών και ο οποίος θα υποδέχεται τα δεδομένα από τα συστήματα εισροών-εκροών των πρατηρίων. Την απάντηση αυτή δίνουν κύκλοι της Γενικής Γραμματείας απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις στελεχών εταιρειών πετρελαιοειδών - όπως αναφέρουν δημοσιεύματα - ότι από πλευράς υπουργείου δεν έχει γίνει ακόμη τίποτα προς αυτή την κατεύθυνση.

Τις τελευταίες εβδομάδες στελέχη εταιρειών φέρεται να διαμαρτύρονται ότι αδυνατούν να τοποθετήσουν το software στα συστήματα εισροών-εκροών που έχουν προμηθευτεί τα ιδιόκτητα και ιδιολειτουργούμενα από τις ίδιες πρατήρια, καθώς πρέπει να είναι συμβατό με εκείνο που θα τοποθετηθεί στη Γενική Γραμματεία, για το οποίο δεν έχουν ενημέρωση.

Σύμφωνα, ωστόσο, με στελέχη του υπουργείου, είναι θέμα ημερών οι ανακοινώσεις τόσο για τη σύσταση του φορέα υποδοχής των στοιχείων από τα πρατήρια - μαζί με το λογισμικό που θα τα επεξεργάζεται - όσο και για άλλα ζητήματα σχετικά με την εφαρμογή από την 1η Απριλίου του συστήματος εισροών-εκροών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Ρεπορτάζ: Εύη Παπαδοσηφάκη
Πηγή: Κέρδος
Διαβάστε περισσότερα...

ΑΙΤΗΜΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ΑΙΓΑΙΟΥ

Η Δημοτική Διαπαραταξιακή Επιτροπή του Δήμου Δίου – Ολύμπου για το ζήτημα των διοδίων, συνεδρίασε στη Λεπτοκαρυά την Παρασκευή 25 – 1 – 2013 και ώρα 14.00 κι αποφάσισε ομόφωνα: 
 
Απαιτούμε από την Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε. να μην προχωρήσει στην προγραμματισμένη έναρξη λειτουργίας των παράπλευρων διοδίων Λεπτοκαρυάς στις 28 Ιανουαρίου 2013. Σε διαφορετική περίπτωση σας γνωστοποιούμε ότι θα λάβουμε δυναμικά μέτρα για να αποτρέψουμε αυτήν την εξέλιξη. Αναμένουμε έγγραφη απάντησή σας έως αύριο μεσημέρι.

ΛΕΜΕ: ΟΧΙ στα παράπλευρα διόδια της Λεπτοκαρυάς!
ΟΧΙ στην περιχαράκωση και υποβάθμιση της Πιερίας από διόδια!





Λεπτοκαρυά, 25 – 1 – 2013

Η Επιτροπή

Διαβάστε περισσότερα...

Χειμωνιάτικο το σκηνικό του καιρού στη Βόρεια Ελλάδα

Χειμωνιάτικο είναι το σκηνικό του καιρού στη Βόρεια Ελλάδα, με βροχές, χιονοπτώσεις, αλλά και χαμηλές θερμοκρασίες.

Χιόνια πέφτουν σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο τής Ανατολικής Μακεδονίας και κυρίως της Θράκης. Στα «λευκά» ντύθηκε η Ορεστιάδα, ενώ νιφάδες χιονιού πέφτουν στην Ξάνθη και στον βόρειο Έβρο. Στον ορεινό όγκο της Ξάνθης, λόγω της χιονόπτωσης, έκλεισε προληπτικά το πρωί, για λίγη ώρα, ο δρόμος προς τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, στο τμήμα Θερμών - Αγίου Κωνσταντίνου, προκειμένου τα συνεργεία της Περιφέρειας να κάνουν ρίψεις αλατιού.

Την ίδια ώρα, συννεφιασμένος είναι ο καιρός στη Θεσσαλονίκη όπου το πρωί ο υδράργυρος «έδειξε» 5 βαθμούς Κελσίου.

Στα ορεινά της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας εκδηλώνονται ασθενείς χιονοπτώσεις, ενώ το κρύο είναι τσουχτερό. Από νωρίς το θερμόμετρο έπεσε στους -3 βαθμούς στην Φλώρινα, ενώ στους 0 βαθμούς ήταν η θερμοκρασία στην Κοζάνη και την Καστοριά.

News Room «Κέρδος» με πληροφόρηση από το ΑΠΕ - ΑΜΠ
Διαβάστε περισσότερα...

Κοινή ερώτηση του βουλευτή Πιερίας Κ.Κουκοδήμου και του βουλευτή Χανίων Κ.Βιρβιδάκη προς τους υπουργούς Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και υπουργό Τουρισμού

ΘΕΜΑ: Εκατό χρόνια από την πρώτη ανάβαση στον Όλυμπο

Το 2013 είναι μια πολύ σημαντική επέτειος όχι μόνο για την ελληνική ορειβασία αλλά και για όλο τον ορειβατικό κόσμο. Συγκεκριμένα στις 2 Αυγούστου 2013 συμπληρώνονται 100 χρόνια από την κατάκτηση της κορυφής του Ολύμπου που έγινε από τον Χρήστο Κάκαλο από το Λιτόχωρο και τους διάσημους τότε Ελβετούς Frederic Boissonnas, φωτογράφο και εκδότη και Daniel Boud –Bovy συγγραφέα και τεχνοκρίτη. Επειδή είχαν μεσολαβήσει 25 περίπου ανεπιτυχείς προσπάθειες ξένων ορειβατικών και επιστημονικών αποστολών από το 1780, το γεγονός της πρώτης ανάβασης προκάλεσε το ενδιαφέρον ξένων ορειβατών, που μετά την κυκλοφορία των βιβλίων των δυο εξαίρετων Ελβετών άρχισαν να επισκέπτονται κατά κύματα την Ελλάδα και τον Όλυμπο και το κυριότερο με τις δημοσιεύσεις τους εξύμνησαν τις ασύγκριτες ομορφιές της Ελλάδας και του Ολύμπου. Από τότε έχουν ανέβει στον Όλυμπο πάνω από 150.000 ορειβάτες από 114 χώρες από όλες τις ηπείρους. Όλα αυτά δε είχαν ως αποτέλεσμα και την ανάπτυξη του ορεινού τουρισμού της ευρύτερης περιοχής των νομών Πιερίας και Λαρίσης.
Επειδή ο Όλυμπος θεωρείται και αναφέρεται στη διεθνή βιβλιογραφία ως ένα από τα ιερά βουνά σύμβολα του κόσμου, γιατί υπήρχε «κατοικία» των αρχαίων Θεών και κέντρο της ελληνικής μυθολογίας, που τόσο σημαντικό ρόλο έπαιξε στη διαμόρφωση της αρχαίας ελληνικής σκέψης, θα πρέπει να τιμηθεί το γεγονός της συμπλήρωσης 100ετίας από την πρώτη ανάβαση στην κορυφή του με εκδηλώσεις ανάλογες της διεθνούς φήμης του.
Η Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας Αναρρίχησης (Ε.Ο.Ο.Α) σε συνεργασία με τοπικούς φορείς προγραμματίζει μια σειρά εκδηλώσεων, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται:
*Διεθνής open αγώνας ομάδων Ορειβατικού σκι
*73η Πανελλήνια Ορειβατική Συγκέντρωση στον Όλυμπο
*Διεθνές συνέδριο για τον Όλυμπο
*Συνάντηση της Ένωσης Βαλκανικών Ορειβατικών Ομοσπονδιών
*Θεσμοθέτηση Φεστιβάλ Ορειβατικών Κινηματογραφικών Ταινιών
*Έκθεση Ντοκουμέντων για τον Όλυμπο (φωτογραφίες, πίνακες, βιβλία, μετάλλια κ.,λ.π.)

Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:
-Αν προτίθενται να υποστηρίξουν τις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την πρώτη ανάβαση στον Όλυμπο και αν ναι με ποιες συγκεκριμένες ενέργειες;
Διαβάστε περισσότερα...

Ο μνημονιακός απολογισμός των νοικοκυριών

Ρεπορτάζ: Δ. Τσουπαρόπουλος-Γ. Τριανταφύλλου
Μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος 10,6% και των κοινωνικών παροχών 10,2% αλλά και αύξηση 17,7% των φόρων στο εισόδημα και την περιουσία είναι το κατ' αρχήν ισοζύγιο της μνημονιακής διαβίωσης των ελληνικών νοικοκυριών, όπως αυτό αποτυπώνεται στο τρίτο τρίμηνο του 2012 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2011.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από τον πρώτο επίσημο απολογισμό των συνεπειών από την εφαρμογή του μνημονίου, στον οποίο προχώρησε η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία. Ενας απολογισμός που εκτός από τα στοιχεία για τη γενική κυβέρνηση περιλαμβάνει και λεπτομερή στοιχεία για νοικοκυριά, μη κερδοσκοπικά ιδρύματα, χρηματοοικονομικές εταιρείες αλλά και τις σχέσεις της εθνικής οικονομίας με τον υπόλοιπο κόσμο. Οι τριμηνιαίοι μη χρηματοοικονομικοί λογαριασμοί της γενικής κυβέρνησης παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τα μεγέθη που συνιστούν τα έσοδα, όπως φόροι, εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, κεφαλαιακές μεταβιβάσεις αλλά και τις δαπάνες, όπως (εισόδημα εξαρτημένης εργασίας, ενδιάμεση ανάλωση, κοινωνικές παροχές και πληρωμές τόκων). Ειδικότερα κατά το τρίτο τρίμηνο του 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ:

Εισόδημα: Το διαθέσιμο εισόδημα του τομέα των νοικοκυριών και των μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων που εξυπηρετούν νοικοκυριά (ΜΚΙΕΝ) μειώθηκε κατά 10,6% ή κατά 4 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους και από 37,2 δισ. ευρώ υποχώρησε στα 33,2 δισ. ευρώ. Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μείωση 11,3% των αποδοχών των εργαζομένων, στη μείωση 10,2% των κοινωνικών παροχών που εισπράττουν τα νοικοκυριά και στην αύξηση 17,7% των φόρων στο εισόδημα και την περιουσία που πληρώνουν τα νοικοκυριά. Η δε τελική καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών μειώθηκε κατά 6,1% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους και από 38,2 δισ. ευρώ υποχώρησε στα 35,9 δισ. ευρώ.

Αποταμιεύσεις: Το ποσοστό αποταμίευσης των νοικοκυριών και των ΜΚΙΕΝ, που ορίζεται ως η ακαθάριστη αποταμίευση προς το ακαθάριστο διαθέσιμο εισόδημα, ήταν -8,1% κατά το τρίτο τρίμηνο του 2012, σε σύγκριση με -2,8% το τρίτο τρίμηνο του 2011.

Εξωτερικό ισοζύγιο αγαθών: Καταγράφηκε πλεόνασμα στο εξωτερικό ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών κατά 1,8 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 0,8 δισ. ευρώ, που είχε καταγραφεί το τρίτο τρίμηνο του 2011. Λόγω του πλεονάσματος στο εξωτερικό ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών και της αύξησης των καθαρών εισοδημάτων και των (τρεχουσών και κεφαλαιακών) μεταβιβάσεων που λαμβάνονται από την αλλοδαπή, η συνολική οικονομία παρουσίασε καθαρή χορήγηση δανείων 2,8 δισ. ευρώ σε σχέση με την αλλοδαπή, σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2011 που η καθαρή λήψη δανείων ανερχόταν σε 2,3 δισ. ευρώ.

Ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου: Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου του τομέα των μη χρηματοοικονομικών εταιρειών μειώθηκαν κατά 11,3% και από 3,2 δισ. ευρώ ανήλθαν σε 2,8 δισ. ευρώ. Το ποσοστό των επενδύσεων του τομέα που ορίζεται ως οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου προς την ακαθάριστη προστιθέμενη αξία, ήταν 15,4% σε σύγκριση με 16,1% το τρίτο τρίμηνο του 2011.

Δανειακές ανάγκες: Οι καθαρές δανειακές ανάγκες του τομέα της γενικής κυβέρνησης κατά το τρίτο τρίμηνο του 2012 ανέρχονταν σε 7,9 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2011 που ήταν 5,5 δισ. ευρώ. Η αύξηση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης το τρίτο τρίμηνο του 2012 οφείλεται κυρίως σε προσωρινή εκτίμηση των κεφαλαιακών μεταβιβάσεων της γενικής κυβέρνησης στο πλαίσιο του προγράμματος κρατικής βοήθειας προς συγκεκριμένες τράπεζες. Σημειώνεται, επίσης, ότι λόγω αναταξινόμησης μέρους των κοινωνικών παροχών της γενικής κυβέρνησης σε κοινωνικές μεταβιβάσεις σε είδος από το έτος 2005, η τελική καταναλωτική δαπάνη της γενικής κυβέρνησης έχει αυξηθεί για την περίοδο αυτή με ανάλογη μείωση της καταναλωτικής δαπάνης των νοικοκυριών.

Παρεμβάσεις στις κοινωνικές μεταβιβάσεις
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα μέχρι πρόσφατα δαπανούσε για κοινωνικές μεταβιβάσεις 45 δισ. ευρώ ή περίπου 20% του ΑΕΠ. Η δαπάνη αυτή στις περισσότερες περιπτώσεις αποτύγχανε να βρει τον στόχο της και αυτό αποδεικνύεται και από την ελάχιστη μείωση του ποσοστού φτώχειας στη χώρα μετά την παρέμβαση του κράτους μέσω των επιδομάτων και άλλων κοινωνικών μεταβιβάσεων. Για τον λόγο αυτόν το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο προβλέπει τον εξορθολογισμό και την καλύτερη στόχευση αυτών των δαπανών αντιμετωπίζοντας υπαρκτά προβλήματα που συνοψίζονται στα εξής:
- Ανορθολογισμός στο ύψος των συντάξεων και των επιδομάτων σε σχέση με τις εισφορές.
- Τεράστιος αριθμός δικαιούχων πολλών διαφορετικών επιδομάτων και προνοιακών παροχών.
- Κατακερματισμός του συστήματος και έλλειψη ελέγχου στις λίστες των δικαιούχων.
Το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο περιλαμβάνει άμεσες παρεμβάσεις για τη συγκράτηση του κόστους των κοινωνικών μεταβιβάσεων και την ενίσχυση των εσόδων τους μέσα από την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής αλλά και την εφαρμογή εισφοράς αλληλεγγύης υπέρ ανεργίας, ώστε να μπορέσει να στηριχθεί ο πληθυσμός, που βρίσκεται εκτός αγοράς εργασίας όσο και μεσοπρόθεσμες παρεμβάσεις, οι οποίες αφορούν στη συνολική αξιολόγηση του συστήματος κοινωνικής προστασίας. Προβλέπει, επίσης, εξορθολογισμό στις λίστες των δικαιούχων των επιδομάτων που θα μπορούσε να οδηγήσει παράλληλα με τις εξοικονομήσεις ακόμη και σε αυξήσεις σε παροχές προς τις πιο ευάλωτες κοινωνικά ομάδες.

Ελλειμματικό το ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης

Ελλειμματικό κατά 5,949 δισ. ευρώ εμφανίζεται το πρωτογενές ισοζύγιο και κατά 7,955 δισ. ευρώ το ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Η αύξηση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης το τρίτο τρίμηνο του 2012 οφείλεται κυρίως στις κεφαλαιακές μεταβιβάσεις της γενικής κυβέρνησης κατά το τρίμηνο αυτό, που έγιναν στο πλαίσιο του προγράμματος κρατικής βοήθειας προς συγκεκριμένες τράπεζες (6,9 δισ. ευρώ).

Πέραν αυτών και σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία τα έσοδα της κυβέρνησης το γ' τρίμηνο του 2012 διαμορφώθηκαν στα 21,113 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 6,253 δισ. ευρώ προέρχονται από φόρους στην παραγωγή και τις εισαγωγές, τα 5,042 δισ. από φόρους στο εισόδημα και την περιουσία (συνολικά δηλαδή από συγκεκριμένους φόρους η κυβέρνηση είχε έσοδα 11,295 δισ. ευρώ) και 6,569 δισ. ευρώ από κοινωνικές εισφορές. Οι συνολικές δαπάνες διαμορφώθηκαν στα 29,068 δισ. ευρώ, με τις πρωτογενείς δαπάνες στα 27,062 δισ. ευρώ.

Μεθοδολογία
Οπως διευκρινίζει η ΕΛΣΤΑΤ, οι τριμηνιαίοι μη χρηματοοικονομικοί λογαριασμοί της γενικής κυβέρνησης, από το 1ο τρίμηνο του 2010 και εφεξής, καταρτίζονται στη βάση στοιχείων από άμεσες πηγές. Τα στοιχεία καταρτίζονται σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Λογαριασμών (ΕΣΛ.ESA 95). Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για την κατάρτιση των δεδομένων σε τριμηνιαία βάση είναι συνεπείς με τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται για την κατάρτιση των ετήσιων δεδομένων, τα οποία δημοσιεύονται στο πλαίσιο της Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος τον Απρίλιο και Οκτώβριο κάθε έτους.

Σημειώνεται ότι έχουν υπολογιστεί για πρώτη φορά ως ξεχωριστή συναλλαγή τα στοιχεία των κοινωνικών παροχών σε είδος από τη γενική κυβέρνηση προς τα νοικοκυριά. Στα προηγούμενα δημοσιευμένα στοιχεία η εν λόγω συναλλαγή συμπεριλαμβανόταν στις κοινωνικές παροχές εκτός από κοινωνικές μεταβιβάσεις σε είδος. Αυτή η αναταξινόμηση δεν επηρεάζει το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης, αλλά επηρεάζει το επίπεδο της τελικής κατανάλωσης της γενικής κυβέρνησης.

Πηγή: Κέρδος
Διαβάστε περισσότερα...

Το ΠαΣοΚ πάει συνέδριο...

Ο Πάρης Κουκουλόπουλος σήμερα στην Κατερίνη για τις προσυνεδριακές διαδικασίες του ΠαΣοΚ.

Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 6 μ.μ. στο εργατικό κέντρο Κατερίνης
Διαβάστε περισσότερα...

Πρόγνωση καιρού Ελλάδας που εκδόθηκε το Σάββατο 26-01-2013

Πρόγνωση για σήμερα Σάββατο 26-01-2013
Γενικά χαρακτηριστικά - προειδοποιήσεις Ισχυρές καταιγίδες στα ανατολικά και νότια.

Χιόνια στα ορεινά και από το βράδυ και σε περιοχές της βορειοανατολικής χώρας με χαμηλότερο υψόμετρο.

Πτώση της θερμοκρασίας στα δυτικά και τα βόρεια.

Αναλυτική πρόγνωση Μακεδονία, Θράκη Καιρός:
νεφώσεις κυρίως στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη με χιονόνερο ή χιόνι και χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά. Σποραδικές καταιγίδες μέχρι το απόγευμα στη Θράκη.

Άνεμοι: στη δυτική και κεντρική Μακεδονία βόρειοι 4 με 6 μποφόρ και στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη βορειοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: έως 9 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία έως 5 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος Καιρός: νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα κεντρικά και νότια. Χιόνια στα ορεινά και πρόσκαιρα σε ημιορεινές περιοχές της Ηπείρου.

Άνεμοι: από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και στο Ιόνιο βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο έως 10 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος Καιρός: νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα κεντρικά και νότια. Χιόνια στα ορεινά και πρόσκαιρα σε ημιορεινές περιοχές στα βόρεια.

Άνεμοι: στα νότια δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ και από τη νύχτα βόρειοι με την ιδία ένταση. Στα υπόλοιπα βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ και από τη νύχτα στα θαλάσσια 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη Καιρός: νεφελώδης με βροχές και καταιγίδες.

Άνεμοι: δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα Καιρός: νεφελώδης με βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές.

Άνεμοι: στα βόρεια νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ αλλά τη νύχτα θα γίνουν βορειοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ.

Στα νότια νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Τοπικές προγνώσεις Αττική Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές.

Άνεμοι: αρχικά νοτιοδυτικοί 3 με 5 και βαθμιαία βόρειοι βορειοδυτικοί με την ιδία ένταση.

Θερμοκρασία: έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη Καιρός: νεφώσεις με πρόσκαιρες βροχές και λίγα χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά.

Άνεμοι: βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: έως 7 βαθμούς Κελσίου.

Πρόγνωση για αύριο Κυριακή 27-01-2013
Γενικά χαρακτηριστικά - προειδοποιήσεις Σποραδικές καταιγίδες στα ανατολικά και νότια τοπικά ισχυρές στο ανατολικό Αιγαίο το πρωί.

Πτώση της θερμοκρασίας. Παγετός το πρωί στα βόρεια.

Αναλυτική πρόγνωση Μακεδονία, Θράκη Καιρός: στη Μακεδονία λίγες νεφώσεις με λίγα χιόνια στα δυτικά ορεινά. Παγετός το πρωί. Στη Θράκη νεφώσεις με χιονόνερο ή χιόνι και χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά. Σποραδικές καταιγίδες μέχρι το μεσημέρι. Βελτίωση από το απόγευμα.

Άνεμοι: από βόρειοι 3 με 5 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ με εξασθένηση από το βράδυ.

Θερμοκρασία: από -2 (μείον 2) έως 9 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος Καιρός: νεφώσεις κυρίως στα νότια με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Χιόνια στα ορεινά και σε ημιορεινές περιοχές της Ηπείρου. Βελτίωση από το βράδυ.

Άνεμοι: από ανατολικές διευθύνσεις 2 με 4 μποφόρ και στο Ιόνιο βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 7 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος Καιρός: νεφώσεις κυρίως στα νότια με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Χιόνια στα ορεινά και σε ημιορεινές περιοχές της Ηπείρου. Βελτίωση από το βράδυ.

Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6. Στα θαλάσσια τμήματα 5 με 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 2 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη Καιρός: νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες.

Άνεμοι: βόρειοι 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 8 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα Καιρός: νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες το πρωί τοπικά ισχυρές.

Άνεμοι: στα βόρεια βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ και στα νότια βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 9 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Τοπικές προγνώσεις Αττική Καιρός: τοπικές νεφώσεις στα ανατολικά και βόρεια με λίγες βροχές και ασθενή χιονόπτωση στην κορυφή της Πάρνηθας.

Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ. Στα ανατολικά 5 με 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 6 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια του νομού 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη Καιρός: λίγες νεφώσεις.

Άνεμοι: βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Εξασθένηση από το βράδυ.

Θερμοκρασία: από 1 έως 5 βαθμούς Κελσίου.


News Room «Κέρδος» με πληροφόρηση από το ΑΠΕ - ΑΜΠ
Διαβάστε περισσότερα...

Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΧΟΡΟ ΣΤΟΝ ΝΕΟ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΕΞΩΡΑΙΣΤΙΚΟ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ ΣΑΣ ΠΡΟΣΚΑΛΕΙ ΣΤΟΝ ΕΤΗΣΙΟ ΧΟΡΟ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013 ΚΑΙ ΩΡΑ 20.30 ΣΤΟ HOTEL SAN PANTELEIMON. 

ΤΙΜΗ ΕΙΣΟΔΟΥ 15 ΕΥΡΩ ΜΕ ΠΛΗΡΕΣ ΓΕΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΚΑΙ 5 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ.

ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΟΥΝ ΤΑ ΧΟΡΕΥΤΙΚΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΘΑ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΟΥΝ ΜΕ ANIMATER.Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΑΣ ΘΑ ΜΑΣ ΤΙΜΗΣΗ. 

ΜΕ ΤΙΜΗ ΤΑ Δ.Σ.
Διαβάστε περισσότερα...

ΔΙΟΔΙΑ … και στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, υπό την αιγίδα του Περιφερειάρχη, της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας και των Περιφερειακών Συμβούλων, στέκονται δυναμικά στο πλευρό των τοπικών αρχόντων, των θεσμικών φορέων της Πιερίας, αλλά κυρίως συστρατεύονται με όλους τους πολίτες της Πιερίας, για την άμβλυνση των προβλημάτων που θα δημιουργηθούν στην καθημερινότητα του τοπικού κοινωνικοοικονομικού ιστού, στην επιχειρηματικότητα της περιοχής αλλά και στον τουριστικό αποκλεισμό της Πιερίας, λόγω της λειτουργίας των Διοδίων στο Αιγίνιο.

Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, κα Σοφία Μαυρίδου, ενόψει της κορύφωσης των κινητοποιήσεων της τοπικής κοινωνίας της Πιερίας για τη λειτουργία του Σταθμού Διοδίων στη θέση Αιγίνιο Πιερίας, θα θέσει για συζήτηση εκτός ημερήσιας διάταξης, στην επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, την Τετάρτη 30.01.2013, το θέμα για τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν από τη λειτουργία των Διοδίων στο Αιγίνιο.

Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας
Σοφία Μαυρίδου

Διαβάστε περισσότερα...

Γ. Παπαστάμκος - Η Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισε τη νέα ΚΑΠ

Ισχυρό μήνυμα στήριξης των ευρωπαίων αγροτών

Η Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου, μέλος της οποίας είναι ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Καθηγητής κ. Γιώργος Παπαστάμκος, ολοκλήρωσε τις διήμερες εργασίες ψήφισης των τεσσάρων νομοθετικών προτάσεων για την μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), μίας εκ των κρισιμοτέρων νομοθετικών παρεμβάσεων της τρέχουσας θητείας.

Η θέση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής θα υποβληθεί στην Ολομέλεια του Σώματος, ώστε να εκκινήσουν εν συνεχεία οι διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας. Υπενθυμίζεται σχετικώς ότι για πρώτη φορά, στα 50 χρόνια εφαρμογής της ΚΑΠ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμμετέχει ως ισότιμος συν-νομοθέτης στην χάραξη αυτής της κατεξοχήν ευρωπαϊκής αναπτυξιακής πολιτικής, σύμβολο της ευρωπαϊκής ενοποίησης και του κεκτημένου της ΕΕ. Παραλλήλως, εξαιρετικώς κρίσιμες είναι οι διαβουλεύσεις σχετικά με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2014-2020 και την εντός αυτού χρηματοδοτική πλαισίωση της ΚΑΠ. Ισχυρή ΚΑΠ προϋποθέτει τους αναγκαίους δημοσιονομικούς πόρους. Επειδή η πρακτική εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, ιδίως του πυλώνα των αμέσων πληρωμών απαιτεί χρόνο (ανα)προσαρμογής και οι διαπραγματεύσεις για τη χρηματοδότηση της ΚΑΠ μέσω του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου για την περίοδο 2014-2020 είναι ανοικτές, πιθανολογείται σφόδρα ότι η νέα ΚΑΠ δεν μπορεί να τεθεί σε ισχύ πριν το 2015.

Η νέα ευρωπαϊκή αγροτική πολιτική παραμένει κοινή, ισχυρή και καθίσταται λιγότερο γραφειοκρατική. Η Επιτροπή Γεωργίας του ΕΚ διασφάλισε την αρχιτεκτονική των δύο πυλώνων της ΚΑΠ, απορρίπτοντας προτάσεις για την κατάργηση της εισοδηματικής στήριξης και μέτρων ρύθμισης της αγοράς.

Παρατίθενται, συνοπτικώς, ορισμένες εκ των τροποποιήσεων που εισήγαγε στο υπό αναθεώρηση ρυθμιστικό πλαίσιο της ΚΑΠ η αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή:

Περιφερειοποίηση: παρέχεται μεγαλύτερη ευελιξία στα κράτη μέλη ως προς τη μετάβαση στο περιφερειακό μοντέλο (στρεμματική ενίσχυση) και την ανακατανομή των ενισχύσεων μεταξύ των γεωργών εντός του ιδίου κράτους μέλους.

Εξωτερική σύγκλιση: στο πλαίσιο της ανακατανομής των ενισχύσεων μεταξύ των κρατών μελών, η Επιτροπή Γεωργίας του ΕΚ (β) περιορίζει τις μειώσεις πόρων για την Ελλάδα εν σχέσει με την πρόταση της Κομισιόν (α)
'Ενεργός' γεωργός: προβλέπεται σε επίπεδο ΕΕ ένας κατάλογος 'μη δικαιούχων' αμέσων ενισχύσεων, ενώ παρέχεται διακριτική ευχέρεια στα κράτη μέλη ως προς τον ορισμό του 'ενεργού' γεωργού και της 'ελάχιστης γεωργικής δραστηριότητας'.

'Πρασίνισμα' (greening): αναθεωρούνται οι παράμετροι των προτεινόμενων από την Κομισιόν πρακτικών που καλούνται να εφαρμόσουν οι γεωργοί, με όρους περιβαλλοντικής, αλλά και οικονομικής βιωσιμότητας.

Νέοι αγρότες: τα κράτη μέλη καταβάλλουν υποχρεωτικώς πρόσθετη -πέραν της βασικής- άμεση ενίσχυση στους νέους αγρότες. Χρησιμοποιούν το εθνικό αποθεματικό κατά προτεραιότητα για την στήριξη νέων αγροτών (καθώς και νεοεισερχόμενων γεωργών). Παραλλήλως διατηρείται το μέτρο στήριξής τους στον 2ο πυλώνα, ενώ εισάγεται η δυνατότητα κατάρτισης θεματικού υποπρογράμματος -αγροτικής ανάπτυξης- υπέρ των νέων αγροτών. Επίσης, προβλέπεται ότι η στήριξη μπορεί να έχει στόχο τη μίσθωση γης, ενώ δύναται να λάβει τη μορφή τραπεζικής εγγύησης.

Συνδεδεμένες ενισχύσεις: τα κράτη μέλη δύνανται να διαθέσουν το 15% (έναντι του 5% που εισηγήθηκε η Κομισιόν) του εθνικού τους φακέλου για τη χρηματοδότηση της συνδεδεμένης στήριξης. Οι πιστώσεις διατίθενται κατά προτεραιότητα στις παραγωγές που ελάμβαναν συνδεδεμένη στήριξη κατά την περίοδο 2010-2013 σύμφωνα με τα άρθρα 68, 101 και 111 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 73/2009 (αφορούν, μεταξύ άλλων, στην κτηνοτροφία).

Μικροί γεωργοί: τα κράτη μέλη δημιουργούν ένα απλοποιημένο καθεστώς χορήγησης ενισχύσεων στους μικροκαλλιεργητές, στο οποίο εντάσσονται αυτομάτως όσοι δικαιούνται ενίσχυση κατώτερη των 1.500 ευρώ.

Πόροι για την 'Αγροτική Ανάπτυξη':

Ομάδες παραγωγών: επεκτείνεται η δυνατότητα αναγνώρισης Ομάδων παραγωγών (ΟΠ) σε όλους τους τομείς της ενιαίας Κοινής Οργάνωσης Αγορών (ΚΟΑ). Πέραν του ισχύοντος πλαισίου για τα γαλακτοκομικά προϊόντα, προωθείται η νομοθετική ρύθμιση των συμβατικών σχέσεων (συμβολαιακή γεωργία) σε όλους πλέον τους τομείς. Στο πλαίσιο του 2ου πυλώνα, διευρύνεται η πρόνοια της Κομισιόν, ώστε η ευρωπαϊκή στήριξη να δίδεται όχι μόνον για νέες, αλλά και για υφιστάμενες συμμετοχές σε ΟΠ, καθώς, επίσης, και για την κάλυψη δραστηριοτήτων προώθησης προϊόντων.

Μέτρα ρύθμισης της αγοράς και διαχείρισης κινδύνων: στα επιλέξιμα προϊόντα για ιδιωτική αποθεματοποίηση προστίθενται οι επιτραπέζιες ελιές και τα τυριά ωρίμανσης. Επεκτείνεται το ρυθμιστικό καθεστώς για τον τομέα της ζάχαρης μέχρι το 2020. Εισάγεται 'Μέσο παρακολούθησης των ευρωπαϊκών τιμών τροφίμων'. Υποστηρίζονται τα μέτρα ως προς τη 'σταθεροποίηση του γεωργικού εισοδήματος', καθώς και της ασφάλισης της γεωργικής παραγωγής έναντι οικονομικών, περιβαλλοντικών και άλλων κινδύνων.



Βαμβάκι: καταψηφίσθηκαν τροπολογίες για την κατάργηση της ειδικής στήριξης για το βαμβάκι.

Επισημαίνονται, μεταξύ άλλων, οι ακόλουθες τροπολογίες ελληνικού ενδιαφέροντος του κ. Παπαστάμκου, οι οποίες είτε υιοθετήθηκαν αυτούσιες, είτε ενσωματώθηκαν στο πλαίσιο συμβιβαστικών τροπολογιών:



- Στον 1ο πυλώνα, τα κράτη μέλη χορηγούν υποχρεωτικώς τουλάχιστον το 2% του ετήσιου εθνικού ανώτατου ορίου για την καταβολή πρόσθετης άμεσης ενίσχυσης στους νέους γεωργούς.

- Επεκτείνεται ο ορισμός της "γεωργικής έκτασης", ώστε στα "επιλέξιμα εκτάρια" για την ενεργοποίηση δικαιωμάτων ενίσχυσης να συμπεριλαμβάνονται, πέραν των εκτάσεων αρόσιμης γης, μόνιμων λειμώνων ή μόνιμων καλλιεργειών, και οι μόνιμοι βοσκότοποι.

- Διευρύνεται, αντιστοίχως, ο ορισμός των μονίμων βοσκοτόπων, ώστε να καλύπτει όχι μόνον τις λιβαδικές εκτάσεις (ποώδη κτηνοτροφικά φυτά), αλλά και όσες εκτάσεις χρησιμοποιούνται για βόσκηση και περιλαμβάνουν ξυλώδη βλάστηση (θάμνους ή/και δένδρα ή οποιουδήποτε άλλου είδους φυτά κατάλληλα για βοσκή).

- Οι γεωργοί των οποίων η επιλέξιμη γεωργική έκταση της εκμετάλλευσης καλύπτεται κατά ποσοστό μεγαλύτερο του 75% από ορυζώνες απαλλάσσονται από την υποχρέωση τήρησης των 'επωφελών για το περιβάλλον και το κλίμα πρακτικών' προκειμένου να λάβουν την πρόσθετη ενίσχυση.

- Ομοίως, οι μόνιμες καλλιέργειες (ελαιώνες, οπωρώνες, αμπελώνες) εξαιρούνται από την υποχρέωση τήρησης των ως άνω πρακτικών.

- Διευρύνεται η δυνατότητα χορήγησης συνδεδεμένων ενισχύσεων σε οποιονδήποτε γεωργικό τομέα ή παραγωγή περιλαμβάνεται στο Παράρτημα Ι της Συνθήκης.

- Εισάγεται ο ορισμός των 'περιφερειών μετάβασης', ήτοι εκείνων με κατά κεφαλήν ΑΕγχΠ μεταξύ του 75% και του 90% του μέσου ΑεγχΠ της ΕΕ-27, ως ενδιάμεση κατηγορία μεταξύ των 'λιγότερων ανεπτυγμένων' περιφερειών αφ' ενός και των λοιπών περιφερειών αφ' ετέρου. Ο εν λόγω προσδιορισμός είναι ιδιαιτέρως κρίσιμος ως προς το διαφορετικό ποσοστό ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για κάθε κατηγορία περιφερειών στο πλαίσιο του Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

- Ως προς τα συστήματα άρδευσης, στις επιλέξιμες δαπάνες του 2ου πυλώνα περιλαμβάνονται οι επενδύσεις του εκσυγχρονισμού και των υφισταμένων συστημάτων για τη βελτίωση της αποδοτικής χρήσης νερού και της ενεργειακής απόδοσης.

- Θεσπίζονται αυξημένες τιμές αναφοράς για την ενεργοποίηση ιδιωτικής αποθεματοποίησης στον τομέα του ελαιολάδου.

- Καλείται η Κομισιόν να διαμορφώσει, εντός ενός έτους από την έναρξη ισχύος του Κανονισμού, πρόγραμμα προώθησης της κατανάλωσης ελαιολάδου και επιτραπέζιων ελιών στα σχολεία, αντίστοιχο εκείνων για την προώθηση της κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων και οπωροκηπευτικών στα σχολεία.

- Ως προς τα 'μικρά νησιά του Αιγαίου' αυξάνει περαιτέρω (έναντι της πρότασης της Κομισιόν) το ποσοστό ευρωπαϊκής χρηματοδότησης στις περιπτώσεις, όπως η συνεισφορά του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την μεταποίηση και εμπορία προϊόντων του Παραρτήματος Ι της Συνθήκης, για τις επενδύσεις σε νέες δασοκομικές τεχνολογίες και για τη μεταποίηση και εμπορία δασικών προϊόντων, η ενίσχυση για την παροχή οπωροκηπευτικών και μεταποιημένων οπωροκηπευτικών στους μαθητές (πρόγραμμα προώθησης της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών στα σχολεία), η συνδρομή στο επιχειρησιακό ταμείο που συστήνουν οργανώσεις παραγωγών για τη χρηματοδότηση των 'επιχειρησιακών προγραμμάτων' στον τομέα των οπωροκηπευτικών.

Η ενεργός συνδιαμόρφωση και εν συνεχεία η αποτελεσματική εφαρμογή του ευρωπαϊκού ρυθμιστικού και χρηματοδοτικού πλαισίου επαφίεται στο πολυεπίπεδο σύστημα διακυβέρνησης και στις αντιπροσωπευτικές οργανώσεις των γεωργών.

Ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κρίνει εν προκειμένω καίριας σημασίας την μετάβαση από το ιστορικό στο περιφερειακό μοντέλο, τον προσδιορισμό των περιφερειών της χώρας (για την κατανομή των πόρων του εθνικού φακέλου) με γνώμονα έναν στρατηγικό σχεδιασμό, επί τη βάσει αγρονομικών κριτηρίων, μακριά από τη λογική της 'διαχείρισης των επιδοτήσεων'. Καθοριστικό ρόλο για την αποτελεσματική στόχευση των ενισχύσεων θα έχει και η επιλογή των κριτηρίων εκ μέρους της Ελλάδος ως προς τον ορισμό του 'ενεργού γεωργού'.

Επίσης, ο Έλληνας ευρωβουλευτής, υπογραμμίζει ότι η ανανέωση των γενεών οφείλει να καταστεί μια εκ των κεντρικών προτεραιοτήτων της γεωργικής πολιτικής. Βεβαίως, η προσπάθεια ανάταξης του γεωργικού κλάδου πρέπει να έχει ως βάση της την ουσιαστική επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση των γεωργών, την άρτια επιστημονική και τεχνική τους υποστήριξη.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαστάμκο, "τη στιγμή που σε ευρωπαϊκό επίπεδο προωθούμε περαιτέρω την ενίσχυση του βαθμού οργάνωσης των παραγωγών, και την ενδυνάμωση της θέσης τους έναντι των λοιπών κρίκων της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων, αδήριτη ανάγκη αποτελεί για τη χώρα η εγκατάλειψη των παθογενών συλλογικών σχημάτων και η προώθηση του υγιούς συνεργατισμού, ο οποίος, εξάλλου, συνιστά μονόδρομο έναντι της αυξανόμενης συγκέντρωσης που χαρακτηρίζει τόσο τις γεωργικές εισροές (σπόροι, προϊόντα φυτοπροστασίας κ.ά.) όσο και την μεταποίηση και την εμπορία".

Το ελληνικό σύστημα διακυβέρνησης καλείται να θέσει την αγροτική ανάπτυξη στην πρώτη γραμμή των πολιτικών, που δύνανται να δώσουν μία βιώσιμη διέξοδο ανάπτυξης για την ελληνική ύπαιθρο, με πολλαπλασιαστική προστιθέμενη αξία, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην εθνική προσπάθεια εξόδου της Ελλάδος από την κρίση. Η μεταρρύθμιση της ΚΑΠ συνιστά μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για τη χώρα μας, ώστε να διαμορφώσει συγκροτημένη και μακρόπνοη εθνική στρατηγική στον πρωτογενή τομέα.
Διαβάστε περισσότερα...

ΝΙΚΟΣ ΛΑΠΠΑΣ: Η πρώτη συνεδρίαση του 2013 (Προ ημερησίας συζήτηση).

• ΔΙΟΔΙΑ: ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΑΠΑΡΑΤΑΞΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
• ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ Ι.Κ.Α. ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ
• ΔΕΟΥΣΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΓΙΑ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛ. ΟΡΩΝ ΤΗΣ Δ.Ε.Α.Δ.Ο.
• ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ!

- Εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο έχει συσταθεί με την απόφαση υπ’ αρ. 249/2011 του Δ.Σ. Δίου – Ολύμπου Διαπαραταξιακή Δημοτική Επιτροπή για το θέμα των διοδίων. Η επιτροπή αυτή όμως ουδέποτε συνεδρίασε μέχρι σήμερα και για τον λόγο αυτό πήρα την πρωτοβουλία να ζητήσω τη σύγκλησή της, ιδιαίτερα όταν έχει προηγηθεί μία εκδήλωση διαμαρτυρίας πριν από λίγες ημέρες, όπου για άλλη μία φορά η δημ. αρχή έλαμψε διά της απουσίας της κι ενώ προσφάτως ανακοινώθηκε από την παραχωρησιούχο εταιρία η επαναλειτουργία των διοδίων του Αιγινίου και των παράπλευρων της Λεπτοκαρυάς!
Η πρώτη λοιπόν συνεδρίαση της επιτροπής ορίστηκε για την Παρασκευή 25\01 κι επιτέλους μας δίνεται η ευκαιρία, παρά τις επί μέρους διαφωνίες μας, να καταλήξουμε τουλάχιστον σε μία κοινή συνισταμένη ως Δήμος για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα!
- Εδώ και πολλούς μήνες υπήρχε έντονη φημολογία ότι το υποκατάστημα του Ι.Κ.Α. στο Λιτόχωρο πρόκειται να κλείσει. Η φημολογία αυτή εντάθηκε ακόμη περισσότερο τις τελευταίες εβδομάδες. Ως παράταξη εξ αρχής αποστείλαμε υπόμνημα προς την διοίκηση του Ι.Κ.Α. ζητώντας να ληφθούν υπ’ όψιν τα κριτήρια που το ίδιο το Ι.Κ.Α. εισήγαγε στον νέο σχεδιασμό του και να παραμείνει η υπηρεσία στο Λιτόχωρο ως Γραφείο πλέον για την διευκόλυνση χιλιάδων συμπολιτών μας και τοπικών επιχειρήσεων! Ταυτόχρονα ζητούσαμε, ήδη από τότε, να εξασφαλίσει η δημοτική αρχή τα λειτουργικά κόστη ενός τέτοιου Γραφείου (παραχώρηση χώρου, θέρμανση κτλ.), γιατί η πληροφόρησή μας από τη διοίκηση του Ι.Κ.Α. ήταν πως σε ανάλογη περίπτωση το πιθανότερο ήταν η υπηρεσία να παρέμενε στο Λιτόχωρο.
Από την απάντηση του δημάρχου έγινε σαφές πως το υποκατάστημα πρόκειται να κλείσει αρχές Φλεβάρη και ότι στην αιτιολόγηση του Ι.Κ.Α. ένας από τους βασικούς λόγους είναι και τα λειτουργικά έξοδα! Τελικώς αποφασίσαμε ομόφωνα να εκδώσουμε ως Δ.Σ. Δίου – Ολύμπου ψήφισμα διαμαρτυρίας για το επικείμενο κλείσιμο του Ι.Κ.Α. Λιτοχώρου.
- Στην τελευταία συνεδρίαση του 2012 είχαμε ρωτήσει σχετικά με τις εξελίξεις γύρω από την απόφαση του Δ.Σ. για ανάκληση της έγκρισης αλλαγής Π.Ο. της Δ.Ε.Α.Δ.Ο. Η καθόλου ικανοποιητική τότε απάντηση του δημάρχου, ότι δηλ. η απόφαση κοινοποιήθηκε στη Δ.Ε.Α.Δ.Ο. αλλά όχι και στις αρμόδιες υπηρεσίες (Γ.Γ. Αποκεντρωμένης, Υ.ΠΕ.Κ.Α κ.α) και πως η μη απόθεση των αποβλήτων επαφίεται στην καλή προαίρεση και σχετική δέσμευση του προέδρου κ. Φαρμάκη, μας ανάγκασε να απευθύνουμε ως συντονιστική επιτροπή έγγραφο ερώτημα προς τη διοίκηση της Δ.Ε.Α.Δ.Ο. σχετικά με τις ενέργειες που έκανε ή σκοπεύει άμεσα να κάνει ως προς το θέμα αυτό. Το ερώτημα αυτό επανέλαβα στην προχθεσινή συνεδρίαση, επιθυμώντας να τονίσω ότι, όπως φαίνεται, ορισμένοι δεν αντιλήφθηκαν τι ψηφίσαμε στις 20\11\2012. Από την νέα απάντηση του δημάρχου κρατάμε την πληροφορία πως «ζητήθηκε να ανακληθεί η άδεια» (Ποια άδεια; Ποιων εργασιών;). Αναμένουμε και την επίσημη απάντηση της διοίκησης της Δ.Ε.Α.Δ.Ο. για να αποσαφηνιστεί πλήρως το ζήτημα.
- Έχουμε από καιρό επισημάνει ότι η Α’ φάση του Επιχειρησιακού Προγράμματος του Δήμου μας ήρθε εκπρόθεσμα προς έγκρισιν στο Δ.Σ. Ακολούθησε μία «διαβούλευση», απλώς για να βγούμε από την υποχρέωση των όσων ορίζει ο νόμος και πλέον, υποτίθεται πως αποτυπώσαμε ολοκληρωμένα και σωστά την υφιστάμενη κατάσταση και είμαστε έτοιμοι να περάσουμε σε συγκεκριμένες προτάσεις και διατύπωση στόχων που θα καθορίσουν τον στρατηγικό σχεδιασμό του τόπου μας για τα επόμενα χρόνια ή και δεκαετίες! Φυσικά η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική αφού το όλο σκηνικό θυμίζει για μία ακόμη φορά από την πλευρά της δημ. αρχής «δουλειές του ποδαριού». Σε ό,τι μας αφορά καταθέσαμε ήδη ένα υπόμνημα με τις πρώτες παρατηρήσεις μας και προτεινόμενες προσθήκες ή βελτιώσεις, ενώ σύντομα θα καταθέσουμε δεύτερο - και τρίτο αν χρειαστεί - όχι μόνο με νέες παρατηρήσεις, αλλά και με προτάσεις και υπόδειξη στόχων, αφού ουσιαστικά περνάμε στη Β’ φάση.
Καλούμε όλα τα σωματεία, συλλόγους και φορείς, ουσιαστικά όλους τους συνδημότες μας, να καταθέσουν τις δικές τους παρατηρήσεις και παράλληλα να προετοιμάσουν τις προτάσεις τους για τη Β’ φάση του Επιχ. Προγράμματος. Καλούμε επίσης την δημ. αρχή να διεξάγει εκ νέου διαβούλευση (όχι μόνο με σύγκληση της Δημ. Επιτρ. Διαβούλευσης, αλλά και με τοπικές συνελεύσεις, ακόμη και ηλεκτρονικά) για την Β’ φάση του Προγράμματος, και να μην κρύβεται πίσω από τον ισχυρισμό πως «δεν προβλέπεται από τον νόμο». Στο κάτω – κάτω, ούτε απαγορεύεται κιόλας!
Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου μας είναι υπόθεση όλων μας!

Με τιμή,
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΘ. ΛΑΠΠΑΣ
Δημοτικός Σύμβουλος Δίου – Ολύμπου
Επικεφαλής δημ. παράταξης «ΝΕΑ ΑΡΧΗ – ΝΕΑ ΕΛΠΙΔΑ».
Διαβάστε περισσότερα...

Δήλωση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστα για την επικείμενη λειτουργία του Σταθμού Διοδίων Αιγινίου Πιερίας

Με αφορμή την επικείμενη λειτουργία του σταθμού διοδίων στο Αιγίνιο Πιερίας από την εταιρία «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου», ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η αύξηση του κόστους μετακίνησης των πολιτών της Πιερίας στην Εθνική Οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης λόγω της επικείμενης λειτουργίας του σταθμού διοδίων στο Αιγίνιο Πιερίας από την εταιρία «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου» προκαλεί σοβαρή αναστάτωση στην τοπική κοινωνία, καθώς επιβαρύνει σημαντικά τα καθημερινά έξοδα των κατοίκων και αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στην ανάπτυξη της περιοχής.

Ως διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στηρίζουμε κάθε αναπτυξιακό έργο, που στοχεύει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας, αρκεί βεβαίως να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής

Η Πιερία είναι μια περιοχή με συγκριτικά πλεονέκτημα σε καίριους τομείς της οικονομίας, όπως ο τουρισμός και η αγροτική παραγωγή, τους οποίους οφείλουμε να αναδείξουμε και να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητά τους. Οποιοδήποτε επιπρόσθετο κόστος θα λειτουργήσει ανασταλτικά και θα αποτελέσει τροχοπέδη στην ανάπτυξη της περιοχής.

Χρειάζεται δημόσια διαβούλευση μεταξύ των τοπικών κοινωνιών και των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε να διασφαλιστεί η μέγιστη αποτελεσματικότητα προς όφελος όλων. Χρειάζονται λύσεις που θα λάβουν υπόψη τις καθημερινές ανάγκες μετακίνησης των κατοίκων, όπως η δημιουργία ενός ασφαλούς παράπλευρου οδικού δικτύου.

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας βούλησή μας είναι να συμβάλουμε καθοριστικά και επί της ουσίας στην εξεύρεση μιας πρόσφορης λύσης, πάντα με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας
».
Διαβάστε περισσότερα...

ΑΝΟΙΚΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Δ.Σ ΟΡ.ΦΕ.Ο ΚΑΙ Η ΚΟΠΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗΣ ΠΙΤΑΣ

Υλοποιώντας στην πράξη την πολυφωνία και τον πλουραλισμό των απόψεων, το Δ.Σ του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου (ΟΡ.ΦΕ.Ο) πραγματοποίησε την πρώτη ανοικτή συνεδρίαση της νέας χρονιάς παρουσία των μελών της Καλλιτεχνικής Επιτροπής ,της Επιτροπής Προβολής και Δημοσίων Σχέσεων και της Επιτροπής Οργάνωσης καθώς και των συνεργατών του Οργανισμού.


Προλογίζοντας την συνάντηση ο πρόεδρος του ΟΡ.ΦΕ.Ο Γρηγόρης Παπαχρήστος αφού αναφέρθηκε στην επιτυχή πορεία των εκδηλώσεων του 41ου Φεστιβάλ(2012),σκιαγράφησε το πλαίσιο του 42ου Φεστιβάλ Ολύμπου(2013) που προετοιμάζεται στην κατεύθυνση ενός προγράμματος με γνώμονα την ποικιλία των παραστάσεων την ποιότητα και το σεβασμό στην πολιτιστική ιδιαιτερότητα της φετινής τιμώμενης χώρας που θα είναι η Νορβηγία.
Ευχαρίστησε τα μέλη των Επιτροπών και τους συνεργάτες ,ευχόμενος τα νέο έτος να δικαιώσει τις προσδοκίες όλων, εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επιτυχία του φετινού Φεστιβάλ τόσο από οικονομικής πλευράς ,όσο και από καλλιτεχνικής.

Στην συνέχεια ο καλλιτεχνικός Δ/ντης του ΟΡ.ΦΕ.Ο Κώστας Μυστακίδης παρουσίασε τις επαφές για σειρά παραστάσεων με καλλιτεχνικούς φορείς της Νορβηγίας που πραγματοποιούνται με την συνεργασία της Νορβηγικής Πρεσβείας. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει μεγάλο φάσμα καλλιτεχνικών εκδηλώσεων με αποκορύφωμα μια μεγάλη συναυλία με Νορβηγούς χορωδούς και μουσικούς σε έργα του μεγάλου Έλληνα μουσουργού Μίκη Θεοδωράκη , με σολίστ των επί σειρά ετών συνεργάτη του συνθέτη Λάκη Καρνέζη.

Ο συντονιστής της επιτροπής Προβολής και Δημοσίων Σχέσεων του ΟΡ.ΦΕ.Ο και μέλος του Δ.Σ Νίκος Πασχαλούδης , αναφέρθηκε στις εμπειρίες από την μέχρι τώρα εφαρμογή του θεσμού της τιμώμενης χώρας και παρουσίασε το ιδιαίτερα παραγωγικό έργο της επιτροπής στον τομέα της προβολής και διαφήμισης του Φεστιβάλ Ολύμπου τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Τόνισε την αναγκαιότητα της στήριξης του θεσμού της τιμώμενης μια επιτυχημένη επιλογή που συμβάλλει στην διεθνή καταξίωση του Φεστιβάλ Ολύμπου αλλά και στην ανάδειξη της ιδιαίτερης ταυτότητας του ως βήματος διαλόγου των πολιτισμών των λαών , με απώτερο πάντα όφελος την τουριστική προβολή της Πιερίας.

Ο κ. Πασχαλούδης ολοκλήρωσε την εισήγησή του με την προετοιμασία για την ανάδειξη της τιμώμενης χώρας στο 43ο Φεστιβάλ Ολύμπου 2014 και αναφέρθηκε στις εισηγήσεις -προτάσεις που υπέβαλαν πολλές χώρες.

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με τον πρόεδρο του ΟΡ.ΦΕ.Ο να σκιαγραφεί τα λειτουργικά θέματα του Οργανισμού και να γνωστοποιεί τις διαδικασίες σύγκλισης της Γενικής Συνέλευσης των Εταίρων -Μελών .Στο τέλος ο Γρηγόρης Παπαχρήστος από κοινού με τον επίτιμο πρόεδρο Ιάκωβο Τασχουνίδη έκοψαν την πρωτοχρονιάτικη πίτα με τυχερό της βραδιάς το μέλος του Δ.Σ Χάρη Αμανατίδη. Το φλουρί αντιστοιχούσε σε πίνακα ζωγραφικής από την συλλογή της Ρωσικής πρωτοπορίας , που παρουσιάστηκε στο Κέντρο Μεσογειακών Ψηφιδωτών στο περσινό Φεστιβάλ.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο ΚΑΦΕ-ΕΚΑΒΗ την Τετάρτη 23-1-2013.
Διαβάστε περισσότερα...