Σάββατο 2 Απριλίου 2011

Παρέμβαση του πρώην δημοτικού συμβούλου Λιτοχώρου Ευάγγελου Μαυρομμάτη: ΕΠΙ ΤΕΛΟΥΣ, ΚΥΡΙΕ ΣΩΚΟ, ΛΥΣΤΕ ΤΟ ΓΟΡΔΙΟ ΔΕΣΜΟ.

 Διανύουμε ήδη τον τέταρτο μήνα, από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας Δημοτικής και μάλιστα Καλλικρατικής αρχής. Η εικόνα του Δήμου μας, του Δήμου Δίου- Ολύμπου, είναι θλιβερή. 
  Ένα Δημοτικό συμβούλιο στο οποίο παρακολουθούμε όλοι μας, ένα Δήμαρχο να σχοινοβατεί, μη μπορώντας να σταματήσει στα πόδια του σταθερά και όπως πρέπει σε ένα άρχοντα.  Με το άγχος καταφανέστατα  να τον κυριεύει, και να μην του επιτρέπει την αυτοσυγκέντρωση, τον προγραμματισμό  και  την αποφασιστικότητα, που απαιτούν οι καιροί μας.  
 Ένα Δημοτικό συμβούλιο στο οποίο οι αρχηγοί των παρατάξεων και όχι μόνο, να  βασανίζονται ακατάπαυστα και οι ίδιοι, και να βασανίζουν και το Δημοτικό συμβούλιο με τα ίδια και τα ίδια, περί  του παραπεμπτικού βουλεύματος και της αργίας ή μη του Δημάρχου. Δευτερογενώς δε ό,τι συνεπάγεται μια κοινοβουλευτική ένταση, με όλα τα ευτράπελα προσωπικά και μη. Εικόνα Δημοτικού συμβουλίου όχι ό,τι το καλύτερο.
 Οι εντάσεις ποτέ δεν αποφεύγονται, αλλά επί της ουσίας, και πάνω σε προγραμματικές διαφωνίες των παρατάξεων, πάνω σε προτάσεις, πάνω στην τραγική οικονομική κατάσταση, που βρίσκεται η χώρα μας, όπως και ο Δήμος μας, και δεν ξέρουμε τι μας φταίει, από τη ζαλάδα των περικοπών των αποδοχών και των λοιπών συμπαρομαρτούντων. Τούτη όμως η ένταση πρέπει να παίρνει τέλος.
 Το κακό  παράγινε και παρατράβηξε και από τα νέα δημοσιογραφικά όργανα και  ήθη, που μας έφερε η τεχνολογία του υπολογιστή με το διαδίκτυο, με τα λεγόμενα blogs, που πήραν φωτιά. Εκεί κι’ αν δε διαβάζουμε ακρότητες των σχολιαστών.
 Επί τέλος κύριε Σώκο λύστε το Γόρδιο δεσμό, προς το καλό της αναστατωμένης τοπικής κοινωνίας μας. Η κατάσταση είναι ανυπόφορη. Όλοι μας έχουμε την ανάγκη από ένα νέο ξεκίνημα, πάνω σε αρχές και αξίες.  
 Παίζουμε την τελευταία παρτίδα για την πατρίδα μας  και πρέπει να την σώσουμε.   Όλοι  μας πρέπει να δώσουμε την ψυχή μας, δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια Ο Καλλικράτης  είναι καταδικασμένος να πετύχει αλλιώς δικαιωνόμαστε όλοι  στην αποτυχία…
ΛΙΤΟΧΩΡΟ 2-4-2011
ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
Διαβάστε περισσότερα...

Άρχισαν τα όργανα στη δημοτική ενότητα Δίου

Συγκεντρώσεις επί συγκεντρώσεων και κόντρα αντισυγκεντρώσεις.

ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΜΠΑΧΑΛΟ.

Δίπολο στο βορρά με τον πρώην δήμαρχο της περιοχής να έχει αναλάβει ενεργό ρόλο και να προωθεί δική του λύση
Διαβάστε περισσότερα...

ΠΡΩΤΗ ΤΟΥ ΑΠΡΙΛΗ ΧΘΕΣ...

Από το "ΟΛΥΜΠΟΥ "ΣΧΟΛΙΑ"":

Αναστάτωση προκάλεσε η χθεσινή μας ανάρτηση, περί αθώωσης του δημάρχου.

Εντάξει, τηρήσαμε το έθιμο και είπαμε ένα μικρό ψέμα. 

Καλά, καλά, όχι και τόσο μικρό...

Άντε και του χρόνου!!!
Διαβάστε περισσότερα...

Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

1 Απριλίου 1955

Στην Κύπρο, η ΕΟΚΑ ξεκινάει τον ένοπλο αγώνα ενάντια στην αγγλική κυριαρχία.
Διαβάστε περισσότερα...

ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ!!!

Από το "ΟΛΥΜΠΟΥ "ΣΧΟΛΙΑ"":
http://olympus-gossip.blogspot.com/2011/04/blog-post.html


Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, από το ΥΠ.ΕΣ.Δ.Δ.Α., σήμερα και ώρα 12:00', συνεδρίασε η ολομέλεια του Αρείου Πάγου και αναίρεσε το περιβόητο παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης (183/2010) και απαλλάσει από τις κατηγορίες, τον δήμαρχο Δίου-Ολύμπου, κ. Παπαθανασίου Γεώργιο.

Τελικά επιστρέφει στον θώκο, που ποτέ δεν έχασε, άσπιλος και αμόλυντος!!!
 

Διαβάστε περισσότερα...

Για υπηρεσιακούς λόγους

Η Προϊσταμένη Πιερίας της Γραμματείας Αποκεντρωμενης Διοίκησης Κεντρικής – Ανατολικής Μακεεδονίας και Θρακης, κυρία Πόπη Μεντεκίδου απουσιάζει από το γραφείο της, επί 2μερο.

Επίσημος λόγος απουσίας, υπηρεσιακός.

Έχει κλιθεί στην Γραμματεία Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην Θεσσαλονίκη.

ΑΥΤΑ.
Διαβάστε περισσότερα...

Θ. Παπαγεωργίου: «Δημιουργούνται καλύτερες συνθήκες, πιο αξιόπιστες για τους συναλλασσόμενους στην ύπαιθρο».

Ενιαίο Μητρώο Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων, Εφοδίων και Εισροών

Την ανάγκη για ορθή εφαρμογή  των νόμων που ψηφίζονται στη Βουλή και την αξιοποίηση τους ως «εργαλεία» για την εξυπηρέτηση και την διευκόλυνση των πολιτών επεσήμανε ο Βουλευτής Πιερίας Θ. Παπαγεωργίου μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής στη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Ενιαίο Μητρώο Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων, Εφοδίων και Εισροών και άλλες διατάξεις».
Όπως τόνισε ο κ. Παπαγεωργίου αυτό το Μητρώο για να είναι αποτελεσματικό, θα πρέπει να συνδυαστεί και με άλλα μητρώα, όπως με το Υπουργείο Οικονομικών, με τα ηλεκτρονικά και με το Μητρώο Αγροτών.

Μιλώντας για τα προβλήματα που υπάρχουν στις συναλλαγές των αγροτών με τους εμπόρους και την αναγκαιότητα του Μητρώου Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων ο κ. Παπαγεωργίου, είπε:
«Ζήσαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια το δράμα απλήρωτων αγροτών από διαφόρων τύπου εμπόρους, οι οποίοι περιφέρονταν στην αγορά, είχαν εύκολη προσπέλαση στις τράπεζες, έπαιρναν ένα μπλοκάκι, όπως έλεγαν απλά, και το έβαζαν στην τσέπη και μοίραζαν επιταγές, οι οποίες ήταν χωρίς αντίκρισμα. Υπήρχε ασυδοσία άνευ ορίων.
Ζήσαμε δράματα μεγάλων ομάδων, κλάδων και παραγωγών, οι οποίοι παρέδωσαν τον κόπο και το αίμα μιας χρονιάς και ουδέποτε βρήκαν δικαίωση, ώστε να πληρωθούν για το προϊόν αυτό του μόχθου τους. Ήταν, λοιπόν, μια κατάσταση δραματική.
Αυτό ήταν που οδήγησε την Κυβέρνηση και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. πριν από τις εκλογές να υιοθετήσουν την άποψη της ίδρυσης του Μητρώου Εμπόρων. Η ίδρυση του Μητρώου Εμπόρων είναι προφανώς ένα «εργαλείο» που μπορεί να δημιουργήσει καλύτερες συνθήκες, πιο αξιόπιστες και πιο διασφαλιστικές για τους  συναλλασσόμενους στην ύπαιθρο.
Νομίζω ότι είναι και προεκλογική δέσμευση, αλλά επί της ουσίας είναι και ένα από τα εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν».

Ο κ. Παπαγεωργίου επεσήμανε πως θα πρέπει να διασφαλιστούν οι συναλλαγές στην ύπαιθρο και να προστατευτεί ο αγροτικός κλάδος, ο οποίος είναι ο μόνος παραγωγικός που δημιουργεί σ αυτήν την περίοδο της κρίσης θέσεις εργασίας και παράγει πλούτο. Είπε χαρακτηριστικά:
«Τι διαπιστώνουμε από το 2008 και μετά; Στο αδιέξοδό τους, πάρα πολλοί νέοι άνθρωποι, πάρα πολλοί κάτοικοι των χωριών βρίσκουν διέξοδο προς τη γεωργία και την ύπαιθρο. Αυτό είναι μία θετικότατη εξέλιξη. Υπάρχουν κάποια στοιχεία που λένε ότι είχαμε εγκατάσταση νέων ανθρώπων ή και ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας στο γεωργικό τομέα από το 2008 μέχρι σήμερα, της τάξης μεγέθους των τριάντα επτά χιλιάδων.
Είναι ο μόνος τομέας που απορροφά ανεργία. Είναι ο μόνος τομέας που δημιουργεί απασχόληση στη χώρα. Εάν, λοιπόν, δημιουργήσουμε καλές συνθήκες στην ύπαιθρο, δηλαδή αυτές που αφορούν το ασφαλιστικό σύστημα, τις συναλλαγές, τη διασφάλιση των προϊόντων, νομίζω ότι θα είναι πιο ελκυστικό το περιβάλλον, για να οδηγηθούν και άλλοι άνθρωποι και άλλοι άνεργοι στην ύπαιθρο. Εξάλλου, ας μην ξεχνάμε ότι όλοι στοιβαζόμαστε στα αστικά κέντρα, προερχόμενοι από επαρχία και έχουμε και προσλαμβάνουσες. Πολλές φορές έχουν και επιδεξιότητες πολλοί άνθρωποι που ήρθαν ως εργάτες και ως υπάλληλοι στα αστικά κέντρα και εύκολα προσαρμόζονται στην ύπαιθρο».

Για την ανάγκη ορθής χρήσης του Μητρώου ο κ. Παπαγεωργίου έκανε και συγκεκριμένες προτάσεις: 
«Όμως, το ερώτημα, είναι αν θα γίνει ορθή χρήση. Από τη μακροχρόνια παρατήρηση που κάνω και εγώ στα γεωργικά θέματα, θα σας πω ότι είχαμε φτιάξει το Μητρώο Αγροτών. Έγινε ορθή, σωστή και αποτελεσματική χρήση αυτών των εργαλείων; Δεν έγινε! Αυτά τα εργαλεία τα αφήσαμε στην αποθήκη, κατά το κοινώς λεγόμενο και δεν τα χρησιμοποιήσαμε.
Θα πω απλώς δύο παραμέτρους. Για παράδειγμα, κυρία Υπουργέ, αυτό που πρέπει να κάνετε κατά τη γνώμη μου, είναι το εξής: Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου πρέπει να συνεννοηθείτε με τις τράπεζες ώστε να μη δίνουν καν μπλοκ επιταγών σε όσους δεν είναι γραμμένοι στο Μητρώο Εμπόρων! Αυτό πρέπει να το κάνετε! Είναι μία απόφαση! Δεν είναι τίποτα! Η Τράπεζα Ελλάδος ας στείλει εγκύκλιο που να λέει «όσοι δεν είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Εμπόρων, δεν θα παίρνουν μπλοκ επιταγών».
Ξέρετε, το μπλοκ επιταγών είναι μία τόσο εύκολη διαδικασία! Όλοι οι περιφερόμενοι απατεώνες ανά την Ελλάδα πήγαιναν σε μία τράπεζα, έστω και μικρή, έπαιρναν ένα μπλοκ και πήγαιναν στους αγρότες. Έβλεπε ο αγρότης το μπλοκ, έβλεπε την τρίμηνη επιταγή και έδινε τα προϊόντα. Πού να βρει, όμως, αντίκρυσμα; Δεν βρίσκει αντίκρυσμα!
Το δεύτερο που θέλω να πω, κυρία Υπουργέ, είναι το εξής: Πρέπει να είναι διακριτή και στις αποφάσεις σας στη συνέχεια, η εξής πολιτική: Όσοι έμποροι ή αγρότες συναλλάσσονται με κατοχυρωμένους στο Μητρώο, να μπορούν τα ασφαλιστικά προγράμματα της Αγροτικής Ασφαλιστικής ή άλλα προγράμματα να έχουν ισχύ. Ή, τρίτον, πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους ότι στην περίπτωση που οι αγρότες χάσουν τα λεφτά τους από εμπόρους που είναι στο Μητρώο, θα αντιμετωπιστούν διαφορετικά απ’ αυτούς οι οποίοι πουλάνε τα προϊόντα τους σε εμπόρους, οι οποίοι δεν είναι εγνωσμένου κύρους και αξίας, διότι εν γνώσει τους πηγαίνουν σε ανθρώπους οι οποίοι είναι μπαταξήδες ή απατεώνες.
Αυτές τις τρεις παρατηρήσεις θα ήθελα να κάνω προς το παρόν. Το ερώτημα, όμως, είναι βασανιστικό για όλους μας. Πώς θα κάνουμε αυτό το Μητρώο αποτελεσματικό ως εργαλείο, για να μην πούμε ιδεοληπτικά απλώς ότι κάναμε άλλο ένα εργαλείο, ότι είμαστε συνεπείς με τις προεκλογικές εξαγγελίες και δηλώσεις, άρα είμαστε εντάξει στο λαό; Εξάλλου, τι παρατηρήθηκε; Και αυτό που θα σας πω είναι κοινή εμπειρία όλων των Βουλευτών. Ψηφίζουμε άριστους νόμους, αλλά εν τοις πράγμασι ποτέ δεν υλοποιούνται, δεν γίνονται εργαλεία για τους πολίτες.
Το τρίτο που θέλω να πω είναι το εξής: Κύρια Υπουργέ, ζήσαμε όλα αυτά τα χρόνια το παράνομο εμπόριο, το παραεμπόριο, τις εικονικές συναλλαγές. Είναι δραματικό. Αν πάτε ένα βράδυ στα Τουρκοβούνια, για παράδειγμα, θα δείτε δύο νταλίκες, η μία με το πίσω μέρος της δίπλα στην άλλη, να ξεφορτώνουν όλη τη νύχτα εμπορεύματα, τα οποία πάνε στα μαγαζιά. Δηλαδή, το παραεμπόριο των αγροτικών προϊόντων –δεν λέω τι γίνεται γύρω-γύρω από την Κεντρική Λαϊκή Αγορά- η αισχροκέρδεια, η κερδοσκοπία είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα.
Πρέπει, λοιπόν, να ανοίξετε τη συζήτηση και με το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, αλλά και στη Βουλή. Δεν είναι υπόθεση μόνο δική σας, αλλά είναι μία γενικότερη απόφαση. Είναι ένα πρόβλημα που βασανίζει όλη την κοινωνία και όσους ιδιαίτερα διακονούν αυτό το χώρο χρόνια. Θυμάμαι τις μεγάλες συζητήσεις που έγιναν με την κατάληψη της Λαχαναγοράς. Τότε ήταν Υπουργός ο κ. Κεδίκογλου, ήταν και ο Γιώργος Μωραΐτης και γίνονταν συζητήσεις επί συζητήσεων για το πώς θα εξυγιάνουμε το κύκλωμα διακίνησης του παραεμπορίου. Εκ του αποτελέσματος, όμως, η κατάσταση έδειξε ότι δεν μπορέσαμε να κάνουμε πολλά πράγματα.
Και οι αγρότες είναι έρμαιο των ορέξεων των εμπόρων, γι’ αυτό και η ψαλίδα τιμών παραγωγού-καταναλωτή στην Ελλάδα είναι διπλάσια από ό,τι είναι σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Δηλαδή βλέπεις στα οπωροκηπευτικά ένα προς τρία στην Ευρώπη, γιατί και εκεί υπάρχει άνοιγμα ψαλίδας στις τιμές παραγωγού-καταναλωτή, ενώ εδώ είναι ένα προς έξι. Είδαμε απίθανα πράγματα, ιδιαίτερα την προηγούμενη πολιτική περίοδο που η αίσθηση του ανεξέλεγκτου είχε καθολικευθεί».
Διαβάστε περισσότερα...

Θανάσης Στύλος στο χθεσινό συμβούλιο

"Όπως είπε και αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής,  
υπάρχουν πράγματα που λέγονται αλλά δεν γίνονται 
και πράγματα που γίνονται αλλά δεν λέγονται"

και τέζα η "γειτονιά"
Διαβάστε περισσότερα...

Το blog της Αναγέννησης Λιτοχώρου

Διαβάστε περισσότερα...

κ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟ ΔΕΝ ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ - ΝΑ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΑΣΚΗΣΑΝ "ΕΞΟΥΣΙΑ"

Από τον ΚΡΑΧΤΗ:

Ηδη σήμερα οι καλοθελητές μας μετέφεραν ότι ,ο πρώην Δήμαρχος Δίου κ Παπαχρήστου ήταν πολύ χαρούμενος με την εξέλιξη της υποτιθέμενης κόντρας με τον Παπαθανασίου.. πίστεψε ότι με την.... καθοδηγούμενη θηλυκή δημοσιογραφική πέννα, μπορεί να μάς κάνει ζημία....ίσως αφελώς να πιστεύει ότι "θα μας φέρει και τσιγάρα στη φυλακή".
- Να μήν χαίρεται.. να μή βάζει τα παπαγαλάκια να διασπείρουν φήμες... και μή νομίζει ότι θα μας πτοήσει.. εμείς την πόρτα του εισαγγελέα δέν τη φοβόμαστε.. άλλος να την φοβάται και αφού έβαλε την κολλητή του για πόλεμο... θα τον έχει και αυτή τη φορά χαρακώματα θα είναι η πόρτα του εισαγγελέα.. εμείς ξέρουμε γιατί.. εμείς δέν ασκήσαμε "εξουσία", άλλοι ασκήσανε... 
Το "κελί 33" δέν θα το τραγουδήσουμε εμείς... αλλά τον κωδικό 54.. θα τον τραγουδήσουν άλλοι....και ο νοών νοείτο...

Διαβάστε περισσότερα...

«Άντε ΜΠΡΑΒΟ ρε Δημόπουλε, ΜΑΓΚΑ!»

Σήμερα θα είμαι όσο πιο σύντομος και περιεκτικός μπορώ. Άλλωστε η μέρα δεν ανήκει σε εμένα παρά μόνο στον πρωταγωνιστή της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, στον ΜΑΓΚΑ Κωντσαντίνο Δημόπουλο.

Αυτό ήταν κυρίες και κύριοι.

Η σημερινή παρουσία του Κωνσταντίνου Δημόπουλου απέναντι στο ύφος και στην πολιτική αλητεία του πρώην δημάρχου Δίου – Ολύμπου, ήταν απλά εκπληκτική.

Παραθέτω αυτούσιο τον διάλογο που άκουσα με τα ίδια μου τα αυτιά.
  • Πρ. Δήμαρχος Δίου – Ολύμπου: «Ευτυχώς δεν σας έχω δικηγόρο, δεν ξέρω αν δικηγορείτε…»
  • Κωντσαντίνος Δημόπουλος: «Ευτυχώς, σε λίγο καιρό, δεν θα σας έχουμε δήμαρχο»

9 λέξεις, «βάλσαμο» στην πληγωμένη Νεοδημοκρατική ψυχή μας!

Απάντηση στην πολιτική αλητεία, στα «θελω μας», στην καρδιά μας, στα παπαγαλάκια και σε αυτούς που τους εξέλεξαν την β’ Κυριακή. 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ στα εμετικά πολιτικά απόβλητα περασμένων δεκαετιών, που νομίζουν ακόμα πως ασκούν εξουσία, είτε υβρίζοντας με τον χείριστο τρόπο αγωνιστές της παράταξης, είτε βγάζοντας – με το μυαλό τους – για ακόμη μία φορά τον ίδιο Λιτοχωρίτη Δήμαρχο. Λες κι ο Αναγνώστου ήταν Τζαμαϊκανός.

Εμένα – να ήξερες και πόσους άλλους – παρά τις αρχικές μου ενστάσεις, σήμερα με κέρδισες. Σήμερα έδωσες την απάντηση στο «Ζητείται ΗΓΕΤΗΣ». 

Σήμερα για εμένα – να ήξερες και για πόσους άλλους, είσαι ο ΗΓΕΤΗΣ που αναζητούσα!

Σήμερα το "είναι" μας έγινε λόγος, μέσα σε 9 (εννέα) μόνο λέξεις.  Σήμερα Παπαθανάση – ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ – μετά από 20 και βάλε χρόνια πολιτικής ηγεμονίας σε αυτή την αίθουσα, βρέθηκε κάποιος να σε βάλει στην θέση σου. Σήμερα 31/03, βρήκες – ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ – τον «δάσκαλο» σου. Σαν να μην έφτανε αυτό, ήρθε και ο Αθανάσιος Στύλος και σε αποτελείωσε. Επιτέλους μέσα σε αυτή την αίθουσα ακούστηκε το όνομα του αείμνηστου, Εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Το «ευτυχώς δεν θα σε έχουμε δήμαρχο» ακούστηκε ως τον ουρανό! Να αγαλιάσουν οι ψυχές των αγωνιστών της παράταξης που δεν είναι πια κοντά μας. 

Γιατί αυτή η παράταξη και ιστορία έχει και παρων και μέλλον και τους νεκρούς της, τους τιμά και τους σέβεται για την προσφορά τους! Δεν κάνει σαν κάποιους άλλους.

Μπράβο Κωνσταντίνε Δημόπουλε – απόψε με συγκίνησες -  η παράταξη σε ευγνωμονεί. 

Συνέχισε την πορεία προς την κορυφή.

Δεξιός Ψάλτης
Διαβάστε περισσότερα...

Χθεσινοβραδυνή φωτογραφία από το Δίον!

Οι επίδοξοι διάδοχοι άρχισαν τις επαφές τους.

Διαβάστε περισσότερα...

Ευρωπαϊκά Πρότυπα: Σύμμαχοι της Καινοτομίας και της ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής βιομηχανίας

Δείπνο εργασίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπό την αιγίδα του Ευρωβουλευτή της ΝΔ, Καθηγητή κ. Ιωάννη Α. Τσουκαλά

Ο ρόλος των Ευρωπαϊκών προτύπων (European Standards) στην ενίσχυση της Καινοτομίας διερευνήθηκε στο δείπνο εργασίας που διεξήχθη χθες, στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Ευρωβουλευτή της ΝΔ, Καθηγητή κ. Ιωάννη Α. Τσουκαλά, μέλους της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας του ΕΚ και με την υποστήριξη του Knowledge4Innovation (http:// http://www.knowledge4innovation.eu/), ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού, με μέλη από τον δημόσιο, τον ακαδημαϊκό και τον ιδιωτικό τομέα που ασχολείται με την προώθηση της Καινοτομίας στην ΕΕ.
Στη συζήτηση συμμετείχαν Ευρωβουλευτές όλων των πολιτικών ομάδων, εκπρόσωποι της Ευρ. Επιτροπής και αρμόδιων αρχών, καθώς και των Ευρωπαϊκών οργανισμών προτύπων (CEN-CENELEC, ETSI), της W3C (του διεθνούς οργανισμού που αναπτύσσει το πρότυπο HTML στο οποίο βασίζεται η λειτουργία του διαδικτύου), εκπρόσωποι εταιρειών (Siemens) και ενώσεων ευρωπαϊκών βιομηχανιών, όπως η Orgalime (http://www.orgalime.org/) και η BITKOM (http://www.bitkom.org)
Η παραγωγή τεχνολογικών και βιομηχανικών προτύπων είναι μια εθελοντική συνεργασία μεταξύ της βιομηχανίας, των δημοσίων αρχών, των καταναλωτών και των κοινωνικών εταίρων, η οποία πραγματοποιείται υπό την αιγίδα ανεξάρτητων οργανισμών αναγνωρισμένων από την ΕΕ. Τα πρότυπα συμβάλλουν στη διάχυση της γνώσης και διευκολύνουν τη διαλειτουργικότητα μεταξύ διαφορετικών προϊόντων και υπηρεσιών και συνεπώς την κυκλοφορία τους στην εσωτερική αγορά. Προσφέρουν μια σταθερή βάση για την ανάπτυξη της Καινοτομίας. Το πρότυπο GSM για την κινητή τηλεφωνία αποτελεί το πλέον επιτυχημένο παράδειγμα Ευρωπαϊκού προτύπου, το οποίο σε συνδυασμό με το άνοιγμα της ευρωπαϊκής αγοράς τηλεπικοινωνιών, έθεσε τις βάσεις για μια ιδιαίτερα επιτυχημένη ευρωπαϊκή βιομηχανία. Το πρότυπο GSM αναπτύχθηκε το 1990 και πλέον χρησιμοποιείται από περισσότερους από 1,5 δις χρήστες κινητής τηλεφωνίας παγκοσμίως. Ωστόσο, τα πρότυπα επιτελούν τον αναπτυξιακό τους σκοπό μόνο όταν είναι σε θέση να ακολουθήσουν τον ταχύτατο ρυθμό ανάπτυξης νέων τεχνολογιών.
Στην παρέμβασή του, ο κ. Τσουκαλάς υπογράμμισε τον ρόλο των Προτύπων στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των Ευρωπαϊκών βιομηχανιών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στην ολοκλήρωση της κοινής ευρωπαϊκής αγοράς και στην προστασία των 500 εκατομμυρίων καταναλωτών, αλλά και στη δημιουργία ενός επιχειρηματικού περιβάλλοντος που ευνοεί την Καινοτομία.
Ο Έλληνας Ευρωβουλευτής αναφέρθηκε στον αυξανόμενο ανταγωνισμό από τις χώρες BRIC (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα), οι οποίες εμφανίζουν ραγδαία τεχνολογική ανάπτυξη, διαθέτουν ιδιαίτερα πολυπληθείς εσωτερικές αγορές και είναι σε θέση να ορίσουν τα δικά τους de facto βιομηχανικά και τεχνολογικά πρότυπα, αποκλείοντας τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες. 
Ο κος Τσουκαλάς ζήτησε από τους Ευρωπαϊκούς οργανισμούς να επιταχύνουν την ανάπτυξη προτύπων σε τομείς όπως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, οι «ευφυείς μετρητές», τα «ευφυή δίκτυα» και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που αποτελούν σημαντικό στοίχημα για την τεχνολογική και οικονομική ανάπτυξη της ΕΕ. Τέλος, επισήμανε την ανάγκη για ισορροπία μεταξύ του εθελοντικού χαρακτήρα των προτύπων και της παροχής κινήτρων για τη συμμόρφωση με αυτά, π.χ. μέσω προβλέψεων για χρήση τους στις προμήθειες του δημοσίου τομέα.

Διαβάστε περισσότερα...