Ενιαίο Μητρώο Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων, Εφοδίων και Εισροών
Την ανάγκη για ορθή εφαρμογή των νόμων που ψηφίζονται στη Βουλή και την αξιοποίηση τους ως «εργαλεία» για την εξυπηρέτηση και την διευκόλυνση των πολιτών επεσήμανε ο Βουλευτής Πιερίας Θ. Παπαγεωργίου μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής στη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Ενιαίο Μητρώο Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων, Εφοδίων και Εισροών και άλλες διατάξεις».
Όπως τόνισε ο κ. Παπαγεωργίου αυτό το Μητρώο για να είναι αποτελεσματικό, θα πρέπει να συνδυαστεί και με άλλα μητρώα, όπως με το Υπουργείο Οικονομικών, με τα ηλεκτρονικά και με το Μητρώο Αγροτών.
Μιλώντας για τα προβλήματα που υπάρχουν στις συναλλαγές των αγροτών με τους εμπόρους και την αναγκαιότητα του Μητρώου Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων ο κ. Παπαγεωργίου, είπε:
«Ζήσαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια το δράμα απλήρωτων αγροτών από διαφόρων τύπου εμπόρους, οι οποίοι περιφέρονταν στην αγορά, είχαν εύκολη προσπέλαση στις τράπεζες, έπαιρναν ένα μπλοκάκι, όπως έλεγαν απλά, και το έβαζαν στην τσέπη και μοίραζαν επιταγές, οι οποίες ήταν χωρίς αντίκρισμα. Υπήρχε ασυδοσία άνευ ορίων.
Ζήσαμε δράματα μεγάλων ομάδων, κλάδων και παραγωγών, οι οποίοι παρέδωσαν τον κόπο και το αίμα μιας χρονιάς και ουδέποτε βρήκαν δικαίωση, ώστε να πληρωθούν για το προϊόν αυτό του μόχθου τους. Ήταν, λοιπόν, μια κατάσταση δραματική.
Αυτό ήταν που οδήγησε την Κυβέρνηση και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. πριν από τις εκλογές να υιοθετήσουν την άποψη της ίδρυσης του Μητρώου Εμπόρων. Η ίδρυση του Μητρώου Εμπόρων είναι προφανώς ένα «εργαλείο» που μπορεί να δημιουργήσει καλύτερες συνθήκες, πιο αξιόπιστες και πιο διασφαλιστικές για τους συναλλασσόμενους στην ύπαιθρο.
Νομίζω ότι είναι και προεκλογική δέσμευση, αλλά επί της ουσίας είναι και ένα από τα εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν».
Ο κ. Παπαγεωργίου επεσήμανε πως θα πρέπει να διασφαλιστούν οι συναλλαγές στην ύπαιθρο και να προστατευτεί ο αγροτικός κλάδος, ο οποίος είναι ο μόνος παραγωγικός που δημιουργεί σ αυτήν την περίοδο της κρίσης θέσεις εργασίας και παράγει πλούτο. Είπε χαρακτηριστικά:
«Τι διαπιστώνουμε από το 2008 και μετά; Στο αδιέξοδό τους, πάρα πολλοί νέοι άνθρωποι, πάρα πολλοί κάτοικοι των χωριών βρίσκουν διέξοδο προς τη γεωργία και την ύπαιθρο. Αυτό είναι μία θετικότατη εξέλιξη. Υπάρχουν κάποια στοιχεία που λένε ότι είχαμε εγκατάσταση νέων ανθρώπων ή και ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας στο γεωργικό τομέα από το 2008 μέχρι σήμερα, της τάξης μεγέθους των τριάντα επτά χιλιάδων.
Είναι ο μόνος τομέας που απορροφά ανεργία. Είναι ο μόνος τομέας που δημιουργεί απασχόληση στη χώρα. Εάν, λοιπόν, δημιουργήσουμε καλές συνθήκες στην ύπαιθρο, δηλαδή αυτές που αφορούν το ασφαλιστικό σύστημα, τις συναλλαγές, τη διασφάλιση των προϊόντων, νομίζω ότι θα είναι πιο ελκυστικό το περιβάλλον, για να οδηγηθούν και άλλοι άνθρωποι και άλλοι άνεργοι στην ύπαιθρο. Εξάλλου, ας μην ξεχνάμε ότι όλοι στοιβαζόμαστε στα αστικά κέντρα, προερχόμενοι από επαρχία και έχουμε και προσλαμβάνουσες. Πολλές φορές έχουν και επιδεξιότητες πολλοί άνθρωποι που ήρθαν ως εργάτες και ως υπάλληλοι στα αστικά κέντρα και εύκολα προσαρμόζονται στην ύπαιθρο».
Για την ανάγκη ορθής χρήσης του Μητρώου ο κ. Παπαγεωργίου έκανε και συγκεκριμένες προτάσεις:
«Όμως, το ερώτημα, είναι αν θα γίνει ορθή χρήση. Από τη μακροχρόνια παρατήρηση που κάνω και εγώ στα γεωργικά θέματα, θα σας πω ότι είχαμε φτιάξει το Μητρώο Αγροτών. Έγινε ορθή, σωστή και αποτελεσματική χρήση αυτών των εργαλείων; Δεν έγινε! Αυτά τα εργαλεία τα αφήσαμε στην αποθήκη, κατά το κοινώς λεγόμενο και δεν τα χρησιμοποιήσαμε.
Θα πω απλώς δύο παραμέτρους. Για παράδειγμα, κυρία Υπουργέ, αυτό που πρέπει να κάνετε κατά τη γνώμη μου, είναι το εξής: Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου πρέπει να συνεννοηθείτε με τις τράπεζες ώστε να μη δίνουν καν μπλοκ επιταγών σε όσους δεν είναι γραμμένοι στο Μητρώο Εμπόρων! Αυτό πρέπει να το κάνετε! Είναι μία απόφαση! Δεν είναι τίποτα! Η Τράπεζα Ελλάδος ας στείλει εγκύκλιο που να λέει «όσοι δεν είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Εμπόρων, δεν θα παίρνουν μπλοκ επιταγών».
Ξέρετε, το μπλοκ επιταγών είναι μία τόσο εύκολη διαδικασία! Όλοι οι περιφερόμενοι απατεώνες ανά την Ελλάδα πήγαιναν σε μία τράπεζα, έστω και μικρή, έπαιρναν ένα μπλοκ και πήγαιναν στους αγρότες. Έβλεπε ο αγρότης το μπλοκ, έβλεπε την τρίμηνη επιταγή και έδινε τα προϊόντα. Πού να βρει, όμως, αντίκρυσμα; Δεν βρίσκει αντίκρυσμα!
Το δεύτερο που θέλω να πω, κυρία Υπουργέ, είναι το εξής: Πρέπει να είναι διακριτή και στις αποφάσεις σας στη συνέχεια, η εξής πολιτική: Όσοι έμποροι ή αγρότες συναλλάσσονται με κατοχυρωμένους στο Μητρώο, να μπορούν τα ασφαλιστικά προγράμματα της Αγροτικής Ασφαλιστικής ή άλλα προγράμματα να έχουν ισχύ. Ή, τρίτον, πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους ότι στην περίπτωση που οι αγρότες χάσουν τα λεφτά τους από εμπόρους που είναι στο Μητρώο, θα αντιμετωπιστούν διαφορετικά απ’ αυτούς οι οποίοι πουλάνε τα προϊόντα τους σε εμπόρους, οι οποίοι δεν είναι εγνωσμένου κύρους και αξίας, διότι εν γνώσει τους πηγαίνουν σε ανθρώπους οι οποίοι είναι μπαταξήδες ή απατεώνες.
Αυτές τις τρεις παρατηρήσεις θα ήθελα να κάνω προς το παρόν. Το ερώτημα, όμως, είναι βασανιστικό για όλους μας. Πώς θα κάνουμε αυτό το Μητρώο αποτελεσματικό ως εργαλείο, για να μην πούμε ιδεοληπτικά απλώς ότι κάναμε άλλο ένα εργαλείο, ότι είμαστε συνεπείς με τις προεκλογικές εξαγγελίες και δηλώσεις, άρα είμαστε εντάξει στο λαό; Εξάλλου, τι παρατηρήθηκε; Και αυτό που θα σας πω είναι κοινή εμπειρία όλων των Βουλευτών. Ψηφίζουμε άριστους νόμους, αλλά εν τοις πράγμασι ποτέ δεν υλοποιούνται, δεν γίνονται εργαλεία για τους πολίτες.
Το τρίτο που θέλω να πω είναι το εξής: Κύρια Υπουργέ, ζήσαμε όλα αυτά τα χρόνια το παράνομο εμπόριο, το παραεμπόριο, τις εικονικές συναλλαγές. Είναι δραματικό. Αν πάτε ένα βράδυ στα Τουρκοβούνια, για παράδειγμα, θα δείτε δύο νταλίκες, η μία με το πίσω μέρος της δίπλα στην άλλη, να ξεφορτώνουν όλη τη νύχτα εμπορεύματα, τα οποία πάνε στα μαγαζιά. Δηλαδή, το παραεμπόριο των αγροτικών προϊόντων –δεν λέω τι γίνεται γύρω-γύρω από την Κεντρική Λαϊκή Αγορά- η αισχροκέρδεια, η κερδοσκοπία είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα.
Πρέπει, λοιπόν, να ανοίξετε τη συζήτηση και με το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, αλλά και στη Βουλή. Δεν είναι υπόθεση μόνο δική σας, αλλά είναι μία γενικότερη απόφαση. Είναι ένα πρόβλημα που βασανίζει όλη την κοινωνία και όσους ιδιαίτερα διακονούν αυτό το χώρο χρόνια. Θυμάμαι τις μεγάλες συζητήσεις που έγιναν με την κατάληψη της Λαχαναγοράς. Τότε ήταν Υπουργός ο κ. Κεδίκογλου, ήταν και ο Γιώργος Μωραΐτης και γίνονταν συζητήσεις επί συζητήσεων για το πώς θα εξυγιάνουμε το κύκλωμα διακίνησης του παραεμπορίου. Εκ του αποτελέσματος, όμως, η κατάσταση έδειξε ότι δεν μπορέσαμε να κάνουμε πολλά πράγματα.
Και οι αγρότες είναι έρμαιο των ορέξεων των εμπόρων, γι’ αυτό και η ψαλίδα τιμών παραγωγού-καταναλωτή στην Ελλάδα είναι διπλάσια από ό,τι είναι σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Δηλαδή βλέπεις στα οπωροκηπευτικά ένα προς τρία στην Ευρώπη, γιατί και εκεί υπάρχει άνοιγμα ψαλίδας στις τιμές παραγωγού-καταναλωτή, ενώ εδώ είναι ένα προς έξι. Είδαμε απίθανα πράγματα, ιδιαίτερα την προηγούμενη πολιτική περίοδο που η αίσθηση του ανεξέλεγκτου είχε καθολικευθεί».