Σάββατο 7 Απριλίου 2012

Τρέχουν οι πομόνες στην Κονταριώτισσα

Ορθάνοιχτη η πομόνα στην αγροτική περιοχή της Κονταριώτισσας "Ξεροκάμπι"


Στις δύσκολες και ωδίνες ημέρες που διανύομε προσπαθούμε όλοι μας να εξασφαλίσουμε το ευ ζείν  και να προστατεύσουμε τα λιγοστά αγαθά που μας μείναν.

Αυτό πιστεύω πως θα έπρεπε να κάνει ο κάθε ένας μας. Δυστυχώς όμως υπάρχει και μια μερίδα ανθρώπων οι οποίοι εξασφαλίζουν το ευ ζείν τους με έναν μη ορθόδοξο τρόπο, την κλοπή. 
Αυτούς λοιπών τους ανθρώπους θα έπρεπε να τους εμποδίσουμε στο έργο τους με τον κάθε πιθανόν τρόπο, ξεκινώντας μάλιστα από την περιφρούρηση των αγαθών μας. Άλλωστε μας το λένε και οι ιδικοί, μην προκαλείτε τον κλέφτη αφήνοντας το πορτοφόλι σας στο αυτοκίνητο και μάλιστα σε εμφανείς σημείο ή μην αφήνετε ξεκλείδωτες της πόρτες του σπιτιού σας.
Εδώ και καιρό έχουν κλαπεί οι μετασχηματιστές (δύο μετασχηματιστές από δύο πομόνες στην αγροτική περιοχή της Κονταριώτισσας "Μπουρνάζι") και οι τοπικές αρχές προσπαθούν με κάθε τρόπο να πιέσουν την Δ.Ε.Η. (υπάρχει προφανώς έλλειμμα από μετασχηματιστές στην Δ.Ε.Η. και έτσι θα πάρει όποιος προλάβει) για την εγκατάσταση καινούργιων μετασχηματιστών στης συγκεκριμένες πομόνες έτσι ώστε ο αγρότης να μπορέσει να ποτίσει την καλλιέργεια του.
Κεντρική είσοδο
Βλέπω όμως πως από τα λάθη δεν μαθαίνουμε. Οι κάτω φωτογραφίες είναι από την πομόνα στην αγροτική περιοχή "Ξεροκάμπι" της Κονταριώτισσας. Η συγκεκριμένη πομόνα είναι από ότι γνωρίζω η πομόνα η οποία τροφοδοτεί και το χωριό μας, την Κονταριώτισσα, με πόσιμο νερό μέσο της δεξαμενής στο ύψωμα του χωριού μας (στον περιβάλλοντα χώρο του Ιερού Ναού της Παναγίας).
Όπως μπορείτε να δείτε και εσείς στης φωτογραφίες όχι μόνο κλειδωμένο δεν είναι το κτήριο αλλά δίνει και στον κάθε περαστικό την ευκαιρία να πράξει κατά του κεφαλιού του.
Με στεναχωρεί ιδιαίτερα αυτή η εικόνα. 
Διανύομε το έτος 2012 και δεν μπορούμε να βάλουμε στα απλά και αυτονόητα πράγματα μια τάξη. 

Πλαϊνή είσοδο

Με λύπη κάνω αυτήν την αναφορά διότι βλέπω τον τόπο μου να καταρρέει συστηματικά.

- κάτοικος της Κονταριώτισσας -

Σταλίκας Δημήτριος του Νικολάου
Διαβάστε περισσότερα...

Ολύμπια Γη - Δελτίο Τύπου 7 Απριλίου 2012

Η δημοτική μας παράταξη συγχαίρει το στέλεχός της Αφροδίτη Λέινα, ξενοδόχο, για την εκλογή της στο Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελληνίας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ). 

Της εύχεται επιτυχία στο έργο της, γνωρίζοντας ότι με τις γνώσεις, την εμπειρία, το δημιουργικό της πνεύμα και την αγάπη για τον τόπο μας, έχει να προσφέρει πολλά, πέραν των άλλων, στην τουριστική ανάδειξη του Δήμου Δίου – Ολύμπου. 

Ήταν η τρίτη επιτυχία στελέχους της δημοτικής μας παράταξης πού «πέρασε τα τείχη», κατακτώντας επάξια αξίωμα σε κεντρικά συνδικαλιστικά όργανα σε Πανελλήνιο επίπεδο. 

Το «χορό» κίνησε ο επικεφαλής της παράταξής μας Κώστας Δημόπουλος, δικηγόρος, ο οποίος στις 19 Σεπτεμβρίου 2011 εξελέγη εκλέκτορας της Γενικής Συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) 

Ακολούθησε ο Διονύσης Φόλιος, αγρότης – συνδικαλιστής, ο οποίος στις 21 Δεκεμβρίου 2011 εκλέχτηκε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ενώσεων Γεωργικών Συνεταιρισμών (ΠΑΣΕΓΕΣ) 

Βαδίζουμε μπροστά, κοιτάζουμε μπροστά, παρά τις αντίξοες οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες, με μοναδικό σκοπό την ανάπτυξη του τόπου μας που βασίζεται στο τρίπτυχο ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ – ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ – ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ. 

Συμμετέχουμε ενεργά στα κεντρικά συνδικαλιστικά όργανα, ώστε, ώριμοι πλέον, να προβάλλουμε και να αποδείξουμε τις αξίες μας στην κρίση των συνδημοτών μας, διεκδικώντας εκ νέου τη διοίκηση του Δήμου. 

Ενός Δήμου που παραπαίει από τους εγωισμούς και τα παραμύθια των διοικούντων. 

Ενός Δήμου που διοικείται ακέφαλος από δεκατρείς με δεκατέσσερις, πλέον, δημοτικούς συμβούλους. 

Ενός Δήμου που η μονίμως προσωρινή διοίκησή του, δια των «αθώων» αντιδημάρχων της, ενοχοποιεί με «έξυπνα» δελτία τύπου μέλη προηγουμένων διοικήσεων, οι οποίοι σε κάθε περίπτωση ενεργούσαν με αγάπη και ενδιαφέρον για τον τόπο. 

Ας κοιτάξουν καλύτερα το χάλι τους. Ή, αν μπορούν και έχουν θέμα, ας εκδώσουν ένα δελτίου τύπου με το έργο τους και όχι με τη μιζέρια τους. Και ας πάψουν να στοχοποιούν τους πολιτικούς τους αντιπάλους σε κάθε επίπεδο. 

Αλήθεια, δεν έχουν αντιληφθεί οι συνδημότες μας κατάλαβαν ότι τους εξαπάτησαν; 

Δεν έχουν αντιληφθεί ότι αυτοί είναι οι ένοχοι; 

Δεν πρέπει κάποτε να λογοδοτήσουν για τ’ ότι οδήγησαν αυτόν τον μαγευτικό αγροτουριστικό τόπο σε πλήρη ακυβερνησία; 

Τι έχουν κάνει άραγε γι’ αυτόν τον τόπο; 

Που είναι η στήριξη των τουριστικών επαγγελμάτων, (οέο); 

Που είναι η στήριξη των γεωργοκτηνοτρόφων και των ψαράδων (οέο);

 Που είναι το αναπτυξιακό τους πρόγραμμα (οέο); 

Εκεί όμως που τα καταφέρνουν καλά, είναι στα μικρορουσφέτια. Μόνο «ημέτεροι» διμηνήτες και υδρονομείς. Αυτό κι αν είναι επίτευγμα! 

Το Γραφείο Τύπου και Ενημέρωσης
Διαβάστε περισσότερα...

Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Συνέντευξη Τύπου του Καθηγητή κ. Γιώργου Παπαστάμκου, Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την "Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών", στο Γραφείο Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, Αθήνα, 5 Απριλίου 2012

Ι. Σημεία Συνέντευξης 

Η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών στον "βατήρα εκκίνησης" 

Την 1η Απριλίου τέθηκε σε ισχύ η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών. H Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών παρέχει σε ένα εκατομμύριο πολίτες της ΕΕ τη δυνατότητα να συμμετέχουν άμεσα στη διαμόρφωση των πολιτικών της ΕΕ, ζητώντας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλει νομοθετική πρόταση επί συγκεκριμένου αντικειμένου. 

Οι Πρωτοβουλίες των Πολιτών οφείλουν να: 

α) συνέχονται με τις Συνθήκες, δηλαδή να τηρούν τις αρχές, τις αξίες και το κεκτημένο της Ένωσης, 
β) εμπίπτουν στα πεδία των προκαθορισμένων αρμοδιοτήτων που έχουν εκχωρήσει τα κυρίαρχα Κράτη Μέλη στην ΕΕ, 
γ) μην παραβιάζουν τα θεμελιώδη δικαιώματα της ΕΕ, 
δ) άπτονται των εξουσιών και αρμοδιοτήτων της Κομισιόν. Για παράδειγμα βρίσκονται εκτός των περιοχών δράσης της η ευρωπαϊκή πολιτική ασφάλειας και άμυνας, τα συστήματα εκπαίδευσης, κ.ά. 

Προφανώς εξαιρούνται πρωτοβουλίες που αφορούν στην τροποποίηση των Συνθηκών. 

Οι πολίτες των 27 κρατών μελών προσ-καλούνται και προ-καλούνται να αναπτύξουν προ-νομοθετική πρωτοβουλία, σφυρηλατώντας κατά τρόπο άμεσο και απτό την ευρωπαϊκή τους ταυτότητα. 

Όπως, εξάλλου, τόνισε και ο Πρόεδρος Schulz, που μου έκανε την τιμή να μου εμπιστευθεί την σχετική αρμοδιότητα, "δεν θέλουμε να επωμισθεί ο θεσμός μη ρεαλιστικές ελπίδες". 

 Η έναρξη του θεσμού της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών συμπίπτει με την πρωτόγνωρη συστημική κρίση που γνωρίζει το Ενωσιακό εγχείρημα. Θεωρώ, ωστόσο, θετικό το γεγονός ότι σήμερα συζητούμε επί της ουσίας για την Ευρώπη και στην χώρα μας περισσότερο από ποτέ – επιτέλους – επιτρέψτε να σημειώσει ένας πολίτης της που έχει αφιερώσει την πέραν των τριών δεκαετιών ακαδημαϊκή και πολιτική δραστηριότητά του στην αντιμετώπιση του ελλειπτικού εξευρωπαϊσμού της. 

Κατά τη γνώμη μου, η θέσμιση της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών (εισ)φέρει καινοτόμο Ενωσιακό δυναμικό αυξημένων προσδοκιών για την ευρωπαϊκή δημόσια γνώμη και απροσδιόριστου αντικτύπου στη δικαιοπαραγωγική λειτουργία της ΕΕ. Συμβάλλει στη συγκρότηση μιας "ευρωπαϊκής δημόσιας σφαίρας" από την οποία δύναται να εκκινήσει μία "εκ των κάτω προς τα άνω" θεμελίωση του Ενωσιακού οικοδομήματος. 

Στην ευρωπαϊκή νομοθετική διαδικασία, οι δύο συν-νομοθέτες (Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Συμβούλιο) αποφαίνονται με όρους πλειοψηφίας. Στην περίπτωση της Πρωτοβουλίας των Πολιτών, συναθροιζόμενες μειοψηφίες στο εσωτερικό επιμέρους (επτά τουλάχιστον) κρατών μελών (κατ' ελάχιστον ενός εκατομμυρίου πολιτών) μεγιστοποιούν την επιρροή τους στην ευρωπαϊκή κλίμακα. 

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μετά τη θεσμική αναβάθμισή του βάσει της Συνθήκης της Λισαβόνας σε ισότιμο συν-νομοθέτη με το Συμβούλιο, οφείλει πλέον να αναδειχθεί σε τόπο δημιουργικής έκφρασης της ευρωπαϊκής λαϊκής κυριαρχίας. 

 Ήταν η ουσιώδης συνεισφορά των Μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που κατέστησε το θεσμό της Πρωτοβουλίας των Πολιτών περισσότερο "φιλικό", απλό και λιγότερο γραφειοκρατικό για τους Πολίτες . 

Ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αφορά σε πτυχή της διαδικασίας με ειδική επικοινωνιακή αξία: την εύρυθμη οργάνωση και φιλοξενία των Δημοσίων Ακροάσεων των Πρωτοβουλιών που θα έχουν συγκεντρώσει ένα εκατομμύριο υπογραφές και θα υπόκεινται σε επί της ουσίας εξέταση εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η παρουσίαση των Πρωτοβουλιών στην έδρα του μόνου Ενωσιακού οργάνου με άμεση δημοκρατική νομιμοποίηση αποτελεί ισχυρό πολιτικό συμβολισμό και θεσμικό εχέγγυο. 

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας των εσωτερικών του κανονισμών κατανομής αρμοδιοτήτων μεταξύ των Επιτροπών του. 

Η αρνητική απάντηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή επί των αιτημάτων των Πρωτοβουλιών δεν θα πρέπει να αποτελεί αναπόδραστα και το τέλος των προσπαθειών που έχουν καταβάλει οι υποστηρικτές τους. Τα Μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχουν τη δυνατότητα να παραλαμβάνουν τη σκυτάλη μέσω υφισταμένων διαδικασιών, προκειμένου να επαναφέρουν ζητήματα που θα κρίνουν ότι πρέπει να τοποθετηθούν εκ νέου στο θεματολόγιο του διαθεσμικού νομοθετικού διαλόγου. 

Πέραν των οργανωτικών και λειτουργικών διευκολύνσεων που θα παρέχει στους οργανωτές των Πρωτοβουλιών, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλείται, ιδιαιτέρως κατά τα πρώτα βήματα ζωής του θεσμού, να διαδραματίσει παράγοντα διαφύλαξης του γνησίου της αποστολής του. 

 Οι Πρωτοβουλίες πρέπει να προφυλαχθούν από απόπειρες αποπροσανατολισμού και χειραγώγησης, από αδιαφάνεια και σκοπιμότητες. Ιδιαιτέρως δε όταν οι δυσαναλόγως υψηλές προσδοκίες που καλλιεργούνται από οργανωμένες εκφάνσεις της κοινωνίας των πολιτών βρίσκονται σε αναντιστοιχία με τη θεσμική αποστολή και δυνατότητα της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών. 

 Η Κομισιόν θα πρέπει να επιδείξει ιδιαίτερη προσοχή στον χειρισμό του όλου εγχειρήματος, καθώς και για την ίδια πρόκειται για μια άσκηση δίχως προηγούμενη σχετική εμπειρία. Σημειωτέον, ότι οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν θα υπόκεινται σε επί της ουσίας έλεγχο. 

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα κινητοποιήσει όλους τους διαθέσιμους συναφείς ανθρωπίνους και υλικοτεχνικούς πόρους, προκειμένου να υποστηρίξει και να διαδώσει τις Ευρωπαϊκές Πρωτοβουλίες Πολιτών. Οι σύγχρονες τεχνολογίες και τα κοινωνικά δίκτυα θα συμβάλλουν στην εξοικείωση ιδιαιτέρως των νέων πολιτών της Ένωσης και στην καλλιέργεια μίας νέας κουλτούρας διαδραστικών δημοκρατικών διαδικασιών. 

ΙΙ. Ο δεκάλογος της διαδικασίας υποβολής Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών 

1. Επτά (7) πολίτες που διαβιούν σε επτά (7) διαφορετικά Κράτη Μέλη της ΕΕ (δεν απαιτείται να είναι υπήκοοι επτά διαφορετικών Κρατών Μελών), σε ηλικία που τους παρέχει δικαίωμα ψήφου στις Ευρωεκλογές, συγκροτούν Επιτροπή Πολιτών. 

2. Η Επιτροπή Πολιτών απευθύνει προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αίτημα για κανονιστική ρύθμιση επί αντικειμένου που εμπίπτει στις αρμοδιότητές της. 

3. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβαίνει σε έλεγχο του αιτήματος και εντός διμήνου (2) το καταχωρίζει στο μητρώο Πρωτοβουλιών εκτός και αν αποφανθεί ότι: 
α. δεν τηρούνται οι προϋποθέσεις συγκρότησης της Επιτροπής Πολιτών, 
β. η πρωτοβουλία βρίσκεται καταφανώς εκτός του πλαισίου των αρμοδιοτήτων της να υποβάλλει κανονιστική πρόταση για την εφαρμογή των Συνθηκών, 
γ. η πρωτοβουλία είναι κατάφωρα καταχρηστική, επιπόλαιη ή κακόβουλη, 
δ. η πρωτοβουλία δεν αντίκειται με προφανή τρόπο στις αξίες της Ένωσης, όπως αυτές ορίζονται στις Συνθήκες της ΕΕ. 

4. Οι διοργανωτές πρέπει να παρέχουν επικαιροποιημένα στοιχεία για όλες τις πηγές στήριξης και χρηματοδότησης ύψους άνω των 500 ευρώ ανά έτος και ανά χορηγό. 

5. Η συγκέντρωση των δηλώσεων υποστήριξης της Πρωτοβουλίας δύναται να πραγματοποιηθεί και επιγραμμικώς (online). Σε αυτή την περίπτωση οι διοργανωτές καλούνται να χρησιμοποιούν λογισμικό το οποίο ανταποκρίνεται σε προκαθορισμένες τεχνικές προδιαγραφές, την πιστοποίηση των οποίων αναλαμβάνουν οι εθνικές αρχές εντός ενός (1) μηνός από την κατάθεση του σχετικού αιτήματος. 

 6. Εφ' όσον το αίτημα καταχωρισθεί με επιτυχία εκκινεί η διαδικασία συλλογής των δηλώσεων υποστήριξης. Σε τουλάχιστον επτά (7) Κράτη Μέλη της ΕΕ πρέπει να συγκεντρωθεί ένας ελάχιστος αριθμός δηλώσεων υποστήριξης (βλέπε σχετικό πίνακα). Τα έντυπα δηλώσεων υποστήριξης οφείλουν να τηρούν προκαθορισμένες προδιαγραφές. Όσοι υπογράφουν τις δηλώσεις υποστήριξης πρέπει να είναι υπήκοοι Κράτους Μέλους της ΕΕ σε ηλικία που τους παρέχει δικαίωμα ψήφου στις Ευρωεκλογές. 

7. Εφ' όσον συγκεντρωθούν εντός δώδεκα (12) μηνών τουλάχιστον ένα (1) εκατομμύριο δηλώσεις υποστήριξης της Πρωτοβουλίας, υποβάλλεται προς τις αρμόδιες εθνικές αρχές των Κρατών Μελών, υπήκοοι των οποίων έχουν υπογράψει δήλωση υποστήριξης, αίτημα πιστοποίησης του αριθμού των εγκύρων δηλώσεων. Οι εθνικές αρχές, διενεργώντας δειγματοληπτικό έλεγχο, οφείλουν να αποφανθούν εντός τριών (3) μηνών. 

 8. Το αίτημα Πρωτοβουλίας υποβάλλεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μαζί με τα πιστοποιητικά από τουλάχιστον επτά (7) αρμόδιες εθνικές αρχές και μαζί με τα στοιχεία για τη στήριξη και τη χρηματοδότηση της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας. 

 9. Οι διοργανωτές έχουν επίσης δικαίωμα να πραγματοποιήσουν Δημόσια Ακρόαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να παρουσιάσουν την Πρωτοβουλία τους. 

10. Εντός τριών (3) μηνών από την υποβολή της πρωτοβουλίας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οφείλει να πραγματοποιήσει συνάντηση με τους διοργανωτές της Πρωτοβουλίας και να εκδώσει ανακοίνωση όπου θα αναφέρει τις ενέργειες που θα προτείνει ανταποκρινόμενη στην πρωτοβουλία πολιτών, καθώς και τους λόγους για τους οποίους θα προβεί ή όχι στις εν λόγω ενέργειες. Ενδέχεται, ωστόσο, να παρουσιάσει μόνο μια προκαταρκτική γνώμη για το συγκεκριμένο θέμα και να αποφασίσει να το μελετήσει περαιτέρω προτού λάβει την τελική της απόφαση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν υποχρεούται να προτείνει νομοθεσία ως αποτέλεσμα μιας πρωτοβουλίας. Αν όμως αποφασίσει να εκπονήσει νομοθετική πρόταση ανταποκρινόμενη στην πρωτοβουλία πολιτών, η πρόταση αυτή θα ακολουθήσει την προβλεπόμενη από τις Συνθήκες ενωσιακή νομοπαραγωγική διαδικασία. 

Αριθμός υπογραφών που απαιτείται ανά χώρα
Αυστρία 12750 
Λετονία 6000 
Βέλγιο 16500 
Λιθουανία 9000 
Βουλγαρία 12750 
Λουξεμβούργο 4500 
Κύπρος 4500 
Μάλτα 3750 
Τσεχία 16500 
Ολλανδία 18750 
Δανία 9750 
Πολωνία 37500 
Εσθονία 4500 
Πορτογαλία 16500 
Φινλανδία 9750 
Ρουμανία 24750 
Γαλλία 54000 
Σλοβακία 9750 
Γερμανία 74250 
Σλοβενία 5250 
Ελλάδα 16500 
Ισπανία 37500 
Ουγγαρία 16500 
Σουηδία 13500 
Ιρλανδία 9000 
Βρετανία 54000 
Ιταλία 54000
Διαβάστε περισσότερα...

Συγχαρητήρια για την εκλογή της κ Λέϊνα Αφροδίτης στο νέο Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων.


Θέλω  να  συγχαρώ   την πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας κ. Αφροδίτης Λέϊνα,  στο  ΔΣ  του    ανώτατου οργάνου του κλάδου των Ξενοδόχων της χώρας. 
 
Η  γνώση  , η  εμπειρία και  η  όρεξη για δημιουργία επιβραβεύτηκαν. 
 
Είμαι  σίγουρος  πως  θα  εκπροσωπήσεις  με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την Πιερία 
 
Σου  εύχομαι καλή επιτυχία στα νέα σου καθήκοντα.
 
Μπέης  Δημήτριος
Διαβάστε περισσότερα...

Πρόσκληση σε παρουσίαση βιβλίου του Στάθη Κοψαχείλη στο Λιτόχωρο το Σάββατο, 7 Απριλίου 2012 και ώρα 7 μμ, στην αίθουσα εκδηλώσεων του 2ου Δημοτικού Σχολείου.


Διαβάστε περισσότερα...

ΝΑ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟ ΚΙ ΑΛΛΟ ΕΚΕΙΝΗ ΝΑ ΣΕ ΠΕΘΑΙΝΕΙ!

Ο μεγαλύτερος εχθρός της Ελληνικής Κοινωνίας και Οικονομίας είναι η απαισιοδοξία, η μιζέρια και η χαμηλή αυτοεκτίμηση. 

Δυστυχώς οδηγεί σε τραγικές καταστάσεις.

Άνθρωποι νοικοκυραίοι τσουβαλιάστηκαν σε εκφράσεις και σε χαρακτηρισμούς απαξιωτικούς για τον Έλληνα.

Αιωνία η μνήμη του συνταξιούχου...

Από εκεί και πέρα ο Έλληνας θα πρέπει να αντιμετωπήσει αυτούς τους εχθρούς με το κεφάλι ψηλά. Δεν γίνεται άλλο μιζέρια. Μας φλώμωσαν με αρνητικές ειδήσεις και προβλήματα.

Ο Σπόρος που δεν πεθαίνει…
…και ξανά προς την δόξα τραβά

dionolympos blogspot
Διαβάστε περισσότερα...

Συγκέντρωση τροφίμων για απόρους από την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας

Έκκληση προς τους επιχειρηματίες ειδών διατροφής της Πιερίας να υποστηρίξουν τη συλλογική προσπάθεια συγκέντρωσης τροφίμων ενόψει των εορτών του Πάσχα για τους άπορους συμπολίτες μας, απευθύνει η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας. 

Για άλλη μια φορά στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής, η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας προωθεί δράσεις με σκοπό την ενίσχυση και συμπαράσταση οικονομικά αδύναμων πολιτών. 

Με γνώμονα την υποστήριξη άπορων οικογενειών η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας μέσα από επιστολές που απέστειλε σε επιχειρηματίες ζητά τη συμβολή τους στην πρωτοβουλία συγκέντρωσης τροφίμων για τους συνανθρώπους μας, που αδυνατούν να εξασφαλίσουν ακόμη και απαραίτητα αγαθά για τις οικογένειές τους. 

Η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας μέσα από στοχευμένες ενέργειες αγωνίζεται να σταθεί στο πλευρό και να ανακουφίσει πολίτες, που μαστίζονται από τη φτώχεια και την ανεργία, έστω και με αυτή την ελάχιστη προσφορά. 

Στο πλαίσιο αυτό, με πρωτοβουλία της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, Σοφίας Μαυρίδου και με την ουσιαστική συνδρομή της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, παρακαλούνται επιχειρήσεις της Πιερίας να συμμετάσχουν στη ΄΄ Γιορτή Αγάπης Πάσχα΄΄ διαθέτοντας τρόφιμα και αγαθά, τα οποία ενόψει των Αγίων ημερών του Πάσχα, θα προσφερθούν σε απόρους συμπολίτες μας , που θα επιλεγούν με βάση κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια από την αρμόδια υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας. 

«Σε μια εποχή που το αίσθημα της καλοσύνης, συμπόνιας και ευσπλαχνίας βάλλεται από τις οικονομικές δυσκολίες των καιρών, οι ημέρες των γιορτών του Πάσχα είναι ημέρες αγάπης προς το συνάνθρωπο αναδεικνύοντας και αγκαλιάζοντας τη χαρά της ουσιαστικής προσφοράς», δήλωσε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας. 

Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις που επιθυμούν να συμμετάσχουν στη δράση, μπορούν να επικοινωνήσουν: 

• στα τηλέφωνα: 2351 351 110 & 2351 351 267 
• στα fax: 2351 351 268 & 2351 351 200 
• και στο e-mail: georgias@pieria.pkm.gov.gr 

 «Κάθε γιορτή είναι μια αφορμή να κάνουμε μια καλή πράξη, να δώσουμε και να λάβουμε θετική ενέργεια και τελικά να ευχηθούμε με προσμονή, ότι μετά από κάθε Μεγάλη Εβδομάδα, έρχεται η Ανάσταση», τόνισε χαρακτηριστικά η Σοφία Μαυρίδου.
Διαβάστε περισσότερα...

Θανάσης Καλαϊτζής - Συγχαρητήρια για την εκλογή της Αφροδίτης Λέϊνα στο νέο Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων.

Εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια στην πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας κυρία Αφροδίτη Λέϊνα, φίλη και συνυποψήφια μου με την Ολύμπια Γη, για την εκλογή της στο ανώτατο όργανο του κλάδου των Ξενοδόχων της χώρας.
Η εκπροσώπηση του τουρισμού της περιοχής μας σε πανελλήνιο επίπεδο, από έναν άνθρωπο με βαθιά γνώση του χώρου και μεγάλη αγάπη για τον τόπο της, μόνο θετικές συνέπειες μπορεί να επιφέρει για την Πιερία.

Της εύχομαι, ανεξάρτητα από τα καθήκοντα που θα αναλάβει κατά τη συγκρότηση σε σώμα του νέου Δ.Σ. της ΠΟΞ, να επιτύχει τους στόχους της με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.


Καλαϊτζής Γ. Θανάσης

Δημοτικός Σύμβουλος Δίου - Ολύμπου

Διαβάστε περισσότερα...

Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Ο ΕΟΣ ΚΑΡΙΤΣΑΣ ΣΤΟΝ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟ "ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ"

Διαβάστε περισσότερα...

ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

«ΠΑΣΧΑ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ» 
Με το μαθητικό διαγωνισμό στολισμού της πασχαλινής λαμπάδας ξεκινούν, την Παρασκευή 6 Απριλίου, οι εκδηλώσεις υπό τον τίτλο «Πάσχα στον τόπο μας», που συνδιοργανώνονται από το Επιμελητήριο Πιερίας, την Αντιπεριφέρεια Πιερίας, το Δήμο Κατερίνης, το Δήμο Δίου – Ολύμπου και το Δήμο Πύδνας – Κολινδρού. 
Στόχος των κοινών δράσεων είναι αφενός να ενισχυθεί η κίνηση στην τοπική αγορά και αφετέρου να αναδειχθούν τα πασχαλινά έθιμα δίνοντας άρωμα παράδοσης σε όλους τους δήμους της Πιερίας τις γιορτινές αυτές ημέρες. Μικροί και μεγάλοι συμμετέχουν σ’ ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων μοιράζοντας χαμόγελα και ευχές για τη Λαμπρή. Οι φορείς προσκαλούν όλους τους πολίτες να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις ώστε όλοι μαζί να γιορτάσουμε το «Πάσχα στον τόπο μας». 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

• Παρασκευή 6 Απριλίου 2012 

Μαθητικός Διαγωνισμός στολισμού πασχαλινής λαμπάδας. 
 Ώρα έναρξης: 10:30 Μαθητές των Δημοτικών και των Γυμνασίων του Δήμου Κατερίνης θα διαγωνισθούν στον στολισμό πασχαλινής λαμπάδας. Επιτροπή η οποία θα απαρτίζεται από εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, από έναν αναγνωρισμένο καλλιτέχνη της πόλης μας, από τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου, την Αντιπεριφερειάρχη και τον Δήμαρχο Κατερίνης, θα βραβεύσουν τις 3 καλύτερες λαμπάδες ενώ θα απονεμηθούν χρηματικά έπαθλα και έπαινοι συμμετοχής. Οι λαμπάδες όλων των σχολείων, που θα συμμετάσχουν, θα τοποθετηθούν στην κεντρική πλατεία της πόλης σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, οι οποίες θα ανάψουν το βράδυ της Ανάστασης. 

• Μεγάλη Τετάρτη 11 Απριλίου 2012 
Παρασκευή τσουρεκιών. 
Ώρα: 11:00 – 13:00 Γυναίκες τοπικών πολιτιστικών συλλόγων θα επιδείξουν παραδοσιακούς τρόπους παρασκευής και στολισμού τσουρεκιών στην κεντρική πλατεία της πόλης. Παράλληλα οι σπουδαστές του ΙΕΚ, του τμήματος ζαχαροπλαστικής θα παρασκευάσουν παραδοσιακά πασχαλινά γλυκά και θα διανέμουν παραδοσιακές πασχαλινές συνταγές. 

Εκκλησιαστικές Χορωδίες 
Στην κεντρική πλατεία της πόλης εκκλησιαστικές χορωδίες θα ψάλουν θρησκευτικούς ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδας, οι οποίοι θα ακούγονται κατά μήκος του πεζόδρομου. 

• Μεγάλη Πέμπτη 12 Απριλίου 2012 

Βάψιμο πασχαλινών αυγών με παραδοσιακό τρόπο 
Ώρα: 11:00 – 13:00 Γυναίκες τοπικών πολιτιστικών συλλόγων θα επιδείξουν διάφορες τεχνικές βαφής και στολισμού των πασχαλινών αυγών με παραδοσιακό τρόπο (κλωστές κεντήματος, φύλλα κρεμμυδιών, ρίζες φυτών, φύλλα λουλουδιών κ.λ.π.) . 

Εκκλησιαστικές Χορωδίες 
 Στην κεντρική πλατεία της Κατερίνης εκκλησιαστικές χορωδίες θα ψάλουν θρησκευτικούς ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδας, οι οποίοι θα ακούγονται κατά μήκος του πεζόδρομου. 

• Μεγάλη Παρασκευή 13 Απριλίου 2012 

Πασχαλινά δώρα στους καταναλωτές με την προσκόμιση αποδείξεων 11:00 – 15:00 
Σε σημεία του πεζοδρόμου επί της οδού Μ. Αλεξάνδρου καθώς και σε κεντρικά σημεία των δήμων Δίου-Ολύμπου και Πύδνας-Κολινδρού θα μοιράζονται πασχαλινά δώρα στους καταναλωτές, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, με την προσκόμιση αποδείξεων από τις τοπικές αγορές, επιβραβεύοντας την επιλογή τους να στηρίξουν τους επαγγελματίες του τόπου τους. 

• Μεγάλο Σάββατο 14 Απριλίου 2012 

Πασχαλινά δώρα στους καταναλωτές με την προσκόμιση αποδείξεων 10:00 – 14:30 
Σε σημεία του πεζοδρόμου επί της οδού Μ. Αλεξάνδρου καθώς και σε κεντρικά σημεία των δήμων Δίου-Ολύμπου και Πύδνας-Κολινδρού θα μοιράζονται πασχαλινά δώρα στους καταναλωτές, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, με την προσκόμιση αποδείξεων από τις τοπικές αγορές, επιβραβεύοντας την επιλογή τους να στηρίξουν τους επαγγελματίες του τόπου τους. 

Εκκλησιαστικές Χορωδίες 
Στην κεντρική πλατεία της πόλης εκκλησιαστικές χορωδίες θα ψάλουν θρησκευτικούς ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδας, οι οποίοι θα ακούγονται κατά μήκος του πεζόδρομου.
Διαβάστε περισσότερα...

Ημερίδα για την καλλιέργεια σαλιγκαριών στην Π.Ε.Πιερίας

Στήριξη από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Πιερίας που χαρακτηρίζει την επένδυση κερδοφόρα και πολλά υποσχόμενη 

Ημερίδα με θέμα την καλλιέργεια σαλιγκαριών, διοργάνωσε η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, σε συνεργασία με τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό «Δήμητρα» Κατερίνης, την Τρίτη 3 Απριλίου 2012 στην αίθουσα συνεδριάσεων της Π.Ε.Πιερίας. 

Σκοπός της ημερίδας που παρουσίασε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και έτυχε μεγάλης ανταπόκρισης από το κοινό, ήταν να ενημερώσει για τα μυστικά της σωστής εγκατάστασης και λειτουργίας μιας μονάδας εκτροφής σαλιγκαριών, τις δυνατότητες χρηματοδότησης της επένδυσης καθώς και για τις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζονται στην Πιερία. 

Όπως διευκρινίστηκε, η επένδυση αυτή απευθύνεται τόσο σε αγρότες όσο και σε κατόχους μικρών εκτάσεων χωρίς να έχουν απαραίτητα την αγροτική ιδιότητα. Τη στήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας στην προσπάθεια αναζήτησης και εφαρμογής νέων εναλλακτικών μορφών καλλιέργειας, εξέφρασε ο Περιφερειακός Σύμβουλος της Π.Ε.Πιερίας, Δημήτρης Τσιμήτρης. 
Ο κ. Τσιμήτρης αναφέρθηκε στην επιτακτική ανάγκη στροφής του αγροτικού κόσμου σε νέες καλλιέργειες ειδικά τώρα σε αυτή την περίοδο της κρίσης και της ανεργίας. 

Πολλά υποσχόμενη και κερδοφόρα επένδυση, χαρακτήρισε τη σαλιγκαροτροφία η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Πιερίας. 
 Όπως ενημέρωσε, τα τελευταία χρόνια υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για την ανάπτυξή της στην Ελλάδα, παρόλα αυτά, όμως, ο κλάδος της σαλιγκαροτροφίας δεν έχει αναπτυχθεί στη χώρα μας, παρότι υπάρχουν όλες εκείνες οι συνθήκες που ευνοούν την καλλιέργεια και μάλιστα με συγκριτικό πλεονέκτημα ανταγωνιστικότητας σε σχέση με τις περισσότερες χώρες, όπου επιχειρείται να αναπτυχθεί η εκτροφή των σαλιγκαριών. 

Η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Π.Ε. Πιερίας, συνέστησε στους ενδιαφερόμενους να διερευνήσουν προσεκτικά την εν λόγω επένδυση πριν ξεκινήσουν και να συμβουλευτούν απαραιτήτως έναν Ειδικό Γεωτεχνικό. 

Ευχήθηκε καλή επιτυχία σε όλους τους « φιλόδοξους» -όπως τους χαρακτήρισε- αγρότες και διαβεβαίωσε για τη στήριξη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής σε κάθε προσπάθεια. Χρήσιμα στοιχεία για την εναλλακτική καλλιέργεια της σαλιγκαροτροφίας παρέθεσε ο γεωπόνος Αβραάμ Νικολαΐδης. 

Συγκεκριμένα, επεσήμανε τις απαιτήσεις της καλλιέργειας όσον αφορά την εκτροφή και τις εγκαταστάσεις, το κόστος της εκτροφής, το αναμενόμενο κέρδος τα παραγωγικά στοιχεία κ.α. 

Στο ρόλο της διατροφής των εκτρεφόμενων σαλιγκαριών, επικεντρώθηκε ο Ζωοτέχνης και Επιστημονικός Συνεργάτης της Π.Ε.Πιερίας, Δημήτρης Ρουκάς. «Η επιλογή της σωστής διατροφής που θα δώσουμε στα σαλιγκάρια είναι εξίσου σημαντικός παράγοντας και παράλληλα το «κλειδί της οικονομικής επιτυχίας» για να έχουμε μια επικερδής εκτροφή», είπε χαρακτηριστικά ο Ζωοτέχνης και Επιστημονικός Συνεργάτης της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας. 
Άλλωστε, επεσήμανε τους διάφορους τύπους εκτροφής, το είδος της διατροφής ανάλογα με τον τύπο της εκτροφής, τη σημασία και το είδος της διατροφής στο στάδιο της αναπαραγωγής και της πάχυνσης, τις ανάγκες σε ζωοτροφή ανάλογα με την ηλικία του σαλιγκαριού, τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία που πρέπει να περιέχονται στην τροφή του σαλιγκαριού, τα επικίνδυνα τρόφιμα, το ρόλο του εδάφους ανάλογα με τη σύστασή του στην εκτροφή, τα ακατάλληλα και κατάλληλα εδάφη, τα συνιστώμενα φυτά για καλλιέργεια μέσα σε ένα εκτροφείο, το βιολογικό κύκλο του σαλιγκαριού ενώ επέστησε την προσοχή των εκτροφέων στη χρήση λιπασμάτων, ζιζανιοκτόνων και φυτοφαρμάκων. 

Αναφορικά με τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την έκδοση άδειας προέγκρισης εγκατάστασης οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο: 2351351257 (Δημήτρης Γρηγοριάδης, Γεωπόνος της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Π. Ε. Πιερίας). 

Την ικανοποίησή τους για την πορεία των καλλιεργειών τους εξέφρασαν δυο εκτροφείς σαλιγκαριών, ο Παναγιώτης Παναγιωτίδης και ο Παντελής Αδαμίδης.

 Οι εκτροφείς τόνισαν ότι το μυστικό της επιτυχίας βρίσκεται στο μεράκι και στη σκληρή δουλειά, ενώ δεν παρέλειψαν να τονίσουν το ρόλο της σωστής και λεπτομερούς έρευνας αλλά και της συνειδητής επιλογής πριν ξεκινήσει ο κάθε ενδιαφερόμενος την επένδυση.
Διαβάστε περισσότερα...

Bραδιά Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη Από την Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας και την Εστία Πιερίδων Μουσών Σήμερα Τετάρτη 4 Απριλίου 2012, ώρα 19:00 στην Αστική Σχολή Κατερίνης (πρώην 1ο Δημοτικό Σχολείο)


Διαβάστε περισσότερα...

Εθελοντικός καθαρισμός σε Πόρους και Πλαταμώνα Δ.Δίου-Ολύμπου

Συγχαρητήρια του δημοτικού συμβούλου Δ.Δίου-Ολύμπου Θεόδωρου Τζίκα 
προς τους εθελοντές 
για τον καθαρισμό Πλαταμώνα και Πόρων

Ως δημοτικός σύμβουλος του δήμου Δίου-Ολύμπου αισθάνομαι την ανάγκη να συγχαρώ τις εθελοντικές ομάδες αλλά και κάθε έναν εθελοντή ξεχωριστά, για το έργο καθαριότητας που ξεκίνησαν και συνεχίζουν να προσφέρουν σε δύο τουριστικές περιοχές τού δήμου μας και συγκεκριμένα, στη δημοτική κοινότητα Πλαταμώνα και στην τοπική κοινότητα Πόρων. 

Εύχομαι να συνεχιστούν τέτοιου είδους προσπάθειες και μάλιστα με μεγαλύτερη συμμετοχή συμπολιτών μας, γιατί αγαπάμε τον τόπο μας και πιστεύουμε ότι ως δήμος μέσω του εθελοντισμού αλλά και με τη δική μας συμβολή θα πετύχουμε να έχουμε καθαρές τις ακτές μας. 

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΤΖΙΚΑΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ Δ.ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ
Διαβάστε περισσότερα...