Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013

ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

           Μετά από πρωτοβουλία του Συλλόγου Εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Πιερίας, καλείστε σε συνέντευξη τύπου την Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013 και ώρα 12:00 στο Αμφιθέατρο του Νοσοκομείου, με θέμα την δυνατότητα κάλυψης της αμοιβής - εξέταστρου και των εργαστηριακών εξετάσεων στους ασθενείς της Παιδιατρικής Κλινικής (Τακτικό Εξωτερικό  Ιατρείο   &  Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών).        
                                                        


                            
 Ο Διοικητής
                                                                                   
Γ.Ν. Κατερίνης – Ψυχιατρικού Τομέα


                                                                                    
Αστέριος Φαρμάκης
 
Διαβάστε περισσότερα...

Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

23 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΤΟΥ ΕΝ ΟΛΥΜΠΩ

"Ανυμνήσωμεν οι πιστοί τον κλεινόν Διονύσιον, 
τον της Πιερίας προστάτην"

του Σωτηρίου Δ. Μασταγκά

Ο Άγιος Διονύσιος, που τιμάται την 23ην Ιανουαρίου από την τοπική Εκκλησία και τον λαό της Πιερίας, έζησε πεντακόσια περίπου χρόνια πριν από εμάς και έχει όλα τα ιδιώματα της πολιτείας και του βίου των αγίων Πατέρων της Εκκλησίας. Από τον ιερό υμνογράφο ονομάζεται «σκεύος σεβάσμιον, ενδιαίτημα των θεουργών αρετών, οικονόμος της χάριτος πιστός».
Υπήρξε πνευματικός πατέρας του λαού σε δίσεκτους καιρούς για το γένος μας, με το ασκητικό του φρόνημα, τη μοναχική βιωτή, την υγιαίνουσα διδασκαλία και την πατρική του αγάπη. Η αγιότητά του, τα θαύματα, το αγιογραφικό και αγιολογικό έργο και η εθνική του συνείδηση αποτέλεσαν θεμέλιο πίστεως και ευσέβειας στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας και Θεσσαλίας. Ήταν τόσο μεγάλη η προσφορά του, που το όνομά του έφθασε μέχρι τις ημέρες μας, περνώντας από γενεά σε γενεά και από στόμα σε στόμα. Το μοναστήρι που ίδρυσε και οργάνωσε στον Όλυμπο αγκάλιασε όλους τους ανθρώπους, ολόκληρη την κτίση.
Σήμερα, τι μας μηνύει ο Άγιος Διονύσιος ο εν Ολύμπω; Να αγαπούμε τον Χριστό που είναι το παν στη ζωή μας. Να έχουμε σκοπό όχι να είμαστε απλά ενάρετοι ή μόνο τηρητές ηθικών εντολών, αλλά πρέπει να φερόμαστε στην τελειότητα, να αγωνιζόμαστε να υπερβούμε τα φθαρτά και τα ρέοντα, να επενδυθούμε τον Χριστό, να εκκεντρισθούμε στον Χριστό και να καρποφορήσουμε την καινή ζωή διά του Χριστού. Ο Χριστός να είναι η χαρά και ο παράδεισός μας.
Ο Άγιος Διονύσιος ο εν Ολύμπω είναι αντίτυπο της ουράνιας πατρότητας, γιατί έζησε εν Χριστώ και ταυτόχρονα, με την καθαρότητα της καρδιάς του, είχε και την εμπειρία του Χριστού μέσα του. Δι’ αυτού λάμπει η αλήθεια της πίστεως στον κόσμο, δι’ αυτού οδηγούμαστε στην αληθινή πίστη, αυτός είναι ο απλανής οδηγός μας και το « μαρτύριον» του Θεού.
«Χαίροις του Ολύμπου ο οικιστής και της Πιερίας ο ασύλητος θησαυρός». Με την άσκηση και τους πνευματικούς του αγώνες, το ησυχαστικό και φιλοκαλικό πνεύμα του, εξέφρασε τη διδασκαλία των Πατέρων και έγινε ο ίδιος πνευματικός πατέρας χιλιάδων ανθρώπων, που τους αναγέννησε εν Χριστώ. Ο βίος του αναδίδει άρωμα εκκλησιαστικού ήθους και φρονήματος.
23 Ιανουαρίου 2013. Στις πολυπολιτισμικές και πολυφυλετικές κοινωνίες που ζούμε, ας τηρήσουμε την απαράμιλλη διδασκαλία και το ησυχαστικό ήθος του Αγίου Διονυσίου. Ο πολύπαθος τόπος μας κρατήθηκε πνευματικά και εθνικά με αγώνες και γενναίες αντιστάσεις. Η εκκοσμίκευση να μη μας αλλοτριώσει, ας είμαστε γρηγορούντες και σύμψυχοι. Η πολιτεία και το φρόνημα του Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω σαλπίζουν ότι χωρίς πνευματικούς αγώνες δεν μπορούμε να ζήσουμε εν Χριστώ.
Διαβάστε περισσότερα...

Ναυτικό Μουσείο Λιτοχώρου - Πρόσκληση σε ετήσια Γενική Συνέλευση

Το Δ.Σ. του Ναυτικού Μουσείου Λιτοχώρου σας καλεί στην ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση μελών που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Ναυτικού Μουσείου την Κυριακή 20/1/2013 και ώρα 11:00 π.μ. με θέματα:

 Απολογισμός έργου 2012
 Οικονομικός απολογισμός 2012
 Προγραμματισμός δράσης 2013


Με εκτίμηση

Το Δ.Σ

Διαβάστε περισσότερα...

23 Ιανουαρίου 2012 η έναρξη των προεγγραφών στον Olympus Marathon 2013!


Διαβάστε περισσότερα...

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΕΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΛΙΤΟΧΩΡΙΤΩΝ

Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η
ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΙΤΟΧΩΡΙΤΕΣ ΚΑΙ ΛΙΤΟΧΩΡΙΤΙΣΣΕΣ 
ΓΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου των "εν Θεσσαλονίκη Λιτοχωριτών", στα πλαίσια της αλληλεγγύης προς τους συνανθρώπους μας, που λόγω της τρέχουσας οικονομικής κρίσης βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση επιβίωσης, θα συγκεντρώσει τρόφιμα στη Στέγη του. Τα τρόφιμα θα δοθούν στον Ενοριακό Ναό του Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου για την ενίσχυση του προγράμματος συσσιτίου που λειτουργεί εδώ και χρόνια σ' αυτόν τον Ιερό Ναό, που ταυτόχρονα αποτελεί και Ενοριακό Κέντρο των Λιτοχωριτών της Θεσσαλονίκης.

Θα γίνουν δεκτά τρόφιμα σε συσκευασία με μεγάλη διάρκεια λήξης. Η Στέγη του Συλλόγου θα είναι ανοικτή για το σκοπό αυτό κάθε μέρα 12 με 1 το μεσημέρι και 7 - 8 μμ το βράδυ εκτός από το βράδυ Κυριακής και μεσημέρι της Δευτέρας.

Παρακαλούμε όλους τους Λιτοχωρίτες και Λιτοχωρίτισσες, όπου Γης, να συνδράμουν το Σύλλογό μας στην προσπάθειά του αυτή.

Τα τρόφιμα θα συγκεντρωθούν και θα δοθούν με την ευκαιρία της γιορτής του Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω που θα γιορτάσουμε στη Θεσσαλονίκη την Κυριακή, 27 Ιανουαρίου 2013.
Διαβάστε περισσότερα...

Ένα Χειμερινό Οδοιπορικό στους Παραδοσιακούς Οικισμούς του Ολύμπου

Χειμερινό Οδοιπορικό στους Παραδοσιακούς Οικισμούς του Ολύμπου για τους λάτρεις της φύσης και της υψηλής γαστρονομίας με τη σφραγίδα της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας

Ένα ταξίδι στην τοπική υψηλή γαστρονομία απόλαυσαν οι προσκεκλημένοι της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, κ. Σοφίας Μαυρίδου, σε ένα ακόμη χειμωνιάτικο οδοιπορικό, αυτή τη φορά στους Παραδοσιακούς Οικισμούς του Ολύμπου.


O εκδότης του περιοδικού “Ελληνικό Πανόραμα”, κ. Θεόφιλος Μπασγιούρακης, ο δημοσιογράφος του τμήματος “Όμορφα Ταξίδια” της καθημερινής εφημερίδας «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, κ. Παναγιώτης Γεωργιάδης και ο εκδότης της καθημερινής εφημερίδος «ΛΑΟΣ» της Ημαθίας, κ. Μιχάλης Πατσίκας, φιλοξενήθηκαν από την Π.Ε.Πιερίας, στο πλαίσιο της τουριστικής προβολής της Πιερίας. Την προβολή των τοπικών θεματικών δράσεων, είχε ο Επιστημονικός Συνεργάτης της Π.Ε. Πιερίας κ. Δημήτρης Ρουκάς, τη συμβολή στην οργάνωση της προβολής είχαν ο υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Θεόδωρος Αγοραστός , ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας της Άγιου Παντελεήμονα του Δήμου Δίου – Ολύμπου κ. Παντελής Αντωνόπουλος, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Πόρων του Δήμου Δίου – Ολύμπου κ. Νικόλαος Παπανικολάου και ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Σκοτίνας του Δήμου Δίου – Ολύμπου κ. Γεώργιος Πλεξήδας, ενώ τη δημοσιογραφική ομάδα συνόδευσε ο δημοσιογράφος του Σκάι 92, 6 Fm Κατερίνης , κ. Απόστολος Λάγιος.

Στους πρόποδες της νότιο-ανατολικής πλευράς του Ολύμπου, εκεί που το επιβλητικό βουνό συναντάει τη μαγεία της θάλασσας βυθισμένοι μέσα στους καστανώνες και στα πυκνά και πλούσια δάση του, βρίσκονται οι παραδοσιακοί οικισμοί του Παλαιού Παντελεήμονα, των Παλαιών Πόρων, της Παλαιάς Σκοτίνας και της Παλαιάς Λεπτοκαρίας, εύκολα προσπελάσιμοι απέχοντας ελάχιστα χιλιόμετρα από την Εθνική Οδό. Η πανοραμική θέα στον Θερμαϊκό κόλπο, η οποία πραγματικά εντυπωσιάζει και σίγουρα μένει αποτυπωμένη για καιρό στο μυαλό του επισκέπτη , τον κάνει να θέλει να επιστρέψει.

Σε όλους του οικισμούς οι προσκεκλημένοι της Αντιπεριφερειάρχη γεύτηκαν τα υψηλής ποιότητας τοπικά παραγόμενα αγροτικά προϊόντα. Το Τσάι Ολύμπου , το θαυμάσιο αγνό Μέλι Πιερίας, το Τσίπουρο από κούμαρα, τα κάστανα, το Λάδι και οι Ελιές από Σκοτινιότικες Ελιές- τα οποία θεωρούνται και τα αντιπροσωπευτικά προϊόντα της περιοχής- τα παραδοσιακά γλυκά και το εξαιρετικής ποιότητας κόκκινο κρασί που παράγεται και αυτό από τοπικούς παραγωγούς, αποτέλεσαν μερικά από τα εδέσματα που απόλαυσαν οι προσκεκλημένοι σε συνδυασμό με τη ζεστή φιλοξενία που δέχτηκαν από όλους τους κατοίκους.

Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας ανάφερε χαρακτηριστικά, ότι οι παραδοσιακοί οικισμοί αποτελούν ένα τουριστικό προορισμό για όλο το χρόνο. «Ειδικά οι παραδοσιακοί Οικισμοί του Ολύμπου αποτελούν πραγματικά αληθινά διαμάντια του Θερμαϊκού. Η διατήρηση και η ανάδειξη των Παραδοσιακών Οικισμών του Ολύμπου αποτελεί συστατικό στοιχείο της ήπιας τουριστικής ανάπτυξης και της προσφοράς εναλλακτικών δυνατοτήτων για κάθε είδους τουριστική δραστηριότητα», δήλωσε η κ. Σοφία Μαυρίδου. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι με τις προτάσεις της Π.Ε. Πιερίας στο Προεδρικό Διάταγμα για τον Εθνικό Δρυμό του Ολύμπου, δίνουμε στους Παραδοσιακούς Οικισμούς του Ολύμπου τη δυνατότητα να αναδειχθούν και να στηριχθούν σε μία ήπια και μικρής κλίμακας προσφοράς τουριστικών υπηρεσιών, παραγωγή και εμπορία παραδοσιακών προϊόντων της τοπικής αγροτικής παραγωγής.

Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας υπογράμμισε ότι η επίσκεψη στους Παραδοσιακούς Οικισμούς του Ολύμπου αποτελεί μοναδική εμπειρία μίξης του φυσικού πλούτου και της κουλτούρας της περιοχής και έναν ιδανικό προορισμό για το φυσιολάτρη, τον περιηγητή, τους νέους ή και όλη την οικογένεια.

Οι δημοσιογράφοι κατά την επίσκεψη τους στους παραδοσιακούς οικισμούς είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν εκτενώς τα θέματα της τουριστικής προβολής της Πιερίας με τους εκπροσώπους τοπικών φορέων αποτυπώνοντας τους άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί αυτή.

Παρούσα στο χειμερινό οδοιπορικό συνοδεύοντας τους δημοσιογράφους, ήταν και η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Πιερίας, κ. Αφροδίτη Λέϊνα, η οποία ανάφερε χαρακτηριστικά «πως σε αυτή την τόσο άρτια θεματικά και δημοσιογραφικά πρωτοβουλία της Αντιπεριφερειάρχη, κ. Σοφίας Μαυρίδου, η Ένωση Ξενοδόχων Ν. Πιερίας συστρατεύεται για να αναδείξουμε την Πιερία ως έναν από τους καλύτερους τουριστικούς προορισμούς όλο το χρόνο.

Τόπος συνάντησης για τους δημοσιογράφους για να ξεκινήσει το οδοιπορικό οριστικέ η Σκοτίνα εκεί την παρέα περίμενε ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Σκοτίνας του Δήμου Δίου – Ολύμπου κ. Γεώργιος Πλεξήδας για να την οδηγήσει στον παραδοσιακό οικισμό της Παλαιάς Σκοτίνας, αφού πρώτα δε ξέχασε να περάσει από το σπίτι για να πάρει την κατσαρόλα με το αγριογούρουνο στιφάδο που είχε μαγειρέψει η σύζυγος του. Η διαδρομή σύντομη μια και ο περισσότερος δρόμος για την Άνω Σκοτίνα είναι ασφαλτοστρωμένος. Σε λιγότερο από είκοσι λεπτά βρεθήκαμε στον παραδοσιακό ξενώνα του κ. Θωμά Συντριβάνη φτιαγμένο αποκλειστικά από πέτρα και ξύλο, εκεί μας περίμενε η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Σκοτίνας κ. Άννα Χασιώτη με τα μέλη του συλλόγου για να παρουσιάσουν εξαιρετικές τοπικές σπιτικές πίτες τοπικά γλυκά αλλά και μαγειρευτά φαγητά όπως θαυμάσιοι κεφτέδες κουρκούτη και ψητά στα κάρβουνα

Στο χώρο του ξενώνα έγινε και η παρουσίαση ξυλόγλυπτών από ένα νεαρό καλλιτέχνη, τον κ. Κώστα Χρυσικό, που εντυπωσίασε με τον τρόπο που αποδίδει πάνω στο ξύλο τα έργα του.

Λίγο πριν νυχτώσει η ομάδα πηρέ το δρόμο για τον παραδοσιακό οικισμό του Παλαιού Άγιού Παντελεήμονα. Φτάνοντας εκεί τα αυτοκίνητα τα άφησαν στο δωρεάν πάρκινγκ που βρίσκεται στην είσοδο του οικισμού, μια και η είσοδος των ιχ στον οικισμό δε επιτρέπεται!!! Πήραν πεζοί το λιθόστρωτο δρομάκι για το «Αγνάντι» ένας πέτρινος πανέμορφος παραδοσιακός ξενώνας ιδιοκτησία της οικογενείας του κ. Βαγγέλη Γκοδέλια όπου σε όλους τους χώρους κυριαρχούν τα ξυλόγλυπτα που σε παρέπεμπαν στα έργα του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου. Κοντά στο αναμμένο τζάκι με ένα ποτήρι κόκκινο κρασί και Κάστανα Παντελεήμονα να ρίχνει στην θράκα ο κυρ Βαγγέλης έκλεισε η πρώτη μέρα.

Την άλλη μέρα το πρωινό χειμωνιάτικο, μα το πρωινό που σερβιρίστηκε ήταν κάτι παραπάνω από δυναμωτικό, ζεστό γάλα και Τσάι Ολύμπου, φρέσκα γλυκά, αυγά και ομελέτα, σπιτική μαρμελάδα, τυριά, Μέλι Πιερίας αλλά και τηγανίτες με μέλι καθώς και υπέροχο ζυμωτό ψωμί, τοπικά φρούτα όπως Ακτινίδιο Πιερίας και μήλα. Η Ομάδα δυνατή ξεκινά για την επίσκεψη στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ανατολικού Ολύμπου, όπου παρέχεται υψηλής ποιότητας εκπαίδευση γύρω από θέματα που αφορούν το περιβάλλον και εκπαιδεύονται κάθε χρόνο χιλιάδες μαθητές, αλλά και ενήλικες πλέον.

Αφήνοντας τον παραδοσιακό οικισμό του Παλαιού Άγιού Παντελεήμονα, το οδοιπορικό συνεχίζει για το μικρό χωριό των Παλαιών Πόρων διαδρομή πολύ σύντομη αν και ο δρόμος έχει και λίγο χωματόδρομο 4 χλμ, που περνά μέσα από ένα πυκνό δάσος από πλατάνια, πεύκα, κουμαριές, ερυθρελάτη και καστανιές

Στους Παλαιούς Πόρους τόσο στο εστιατόριο του παραδοσιακού ξενώνα «Κυβέλη» ιδιοκτησίας κ. Διονύσης Αρωνιάδη, όσο και στην Παραδοσιακή Ταβέρνα «Το σχολείο» ιδιοκτησίας κ. Κώστα Γουζέλη, όπου η πέτρα και το ξύλο συνυπάρχουν αρμονικά, με τα αναμμένα τζάκια και τους ζεστούς όμορφους χώρους τους, οι επισκέπτες δοκίμασαν τους γαστρονομικούς συνδυασμούς του ελαιόλαδου, των λαχανικών, των θηραμάτων (Αγριογούρουνο Ζαρκάδι και Λαγό), αλλά και τοπικών κρεάτων, όπως και την ιδιαίτερη γεύση που δίνουν στα φαγητά τα αρωματικά φυτά του Ολύμπου μαζί με εξαιρετικό τοπικό κόκκινο κρασί και ζυμωτό ψωμί.

Σε ένα απόλυτα χειμερινό σκηνικό καθώς η θερμοκρασία ξεκίνησε να πέφτει οι φιλοξενούμενοι είχαν την ευκαιρία στους Παραδοσιακούς Οικισμούς της Παλαιάς Σκοτίνας και των Παλαιών Πόρων να απολαύσουν ψητά μυρωδάτα κάστανα που τους πρόσφεραν οι τοπικοί παραγωγοί, ένα χειμωνιάτικο σνακ με πολλά οφέλη ενταγμένο απόλυτα στο χειμωνιάτικο διατροφικό πρόγραμμα Τα κάστανα όλης της περιοχής η Αντιπεριφέρεια τα ένταξε στο Αγροτικό Καλάθι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ως παραδοσιακό προϊόν με την Ονομασία «Κάστανα Αγίου Παντελεήμονα»

Η Πιερία φημίζεται για τα κάστανα της (το φθινόπωρο γίνεται η περίφημη Γιορτή Κάστανου, στο Παλαιό Άγιο Παντελεήμονα). Τα κάστανα της Πιερίας , είναι πολύ υψηλής ποιότητας και πολύ εύκολα στο ξεφλούδισμα.

Από τους Παλαιούς Πόρους επιστροφή πάλι στο Παλαιό Άγιο Παντελεήμονα και στο εργαστήριο της κ. Φωφώς όπου παρασκευάζει πεντανόστιμα παραδοσιακά γλυκά που διακρίνονται για το γούστο και τις λεπτές γεύσεις τους, όλα φτιαγμένα από τους καρπούς της Πιερίας.

Το βράδυ στην Ταβέρνα Όλυμπος στο κέντρο του παραδοσιακού οικισμού του Παλαιού Παντελεήμων, οι επισκέπτες δοκίμασαν εξαιρετική τοπική κουζίνα, όπως, Τράγος κοκκινιστός με παραδοσιακές χυλοπίτες, Κότσι χοιρινό, χοιρινό με κάστανο, αρνάκι σούβλας όλα τοπικής παραγωγής, πάντα συνοδευόμενα με τοπικό κόκκινο κρασί και εξαιρετικό ζυμωτό ψωμί.
Την άλλη μέρα που ξημέρωσε ο Θεός έγινε επίδειξη με αλεξίπτωτο πλαγιάς (Parapente)

Οι απότομες πλαγιές του Ολύμπου δεν προσφέρουν στους επισκέπτες μόνο θέα που κόβει την ανάσα, αλλά τους δίνουν και την ευκαιρία να πετάξουν! Το σημείο στο Εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία πάνω από τον Παλαιό Άγιο Παντελεήμονα σε υψόμετρο 590 μέτρα αποτελεί μια άτυπη βάση για να πετάξει κάποιος με αλεξίπτωτο πλαγιάς (Parapente) μία και η τοποθεσία με τις μικροκλιματικές ζώνες προσφέρει ιδανικές συνθήκες για τους λάτρεις αυτού του αθλήματος. Σε αυτό το σημείο η ομάδα των φιλοξενούμενων δημοσιογράφων αποχαιρέτησε την Πιερία με την επίδειξη με αλεξίπτωτο πλαγιάς (Parapente) από τον εκπαιδευτή κ. Αστέριο Μακροβασίλη της σχολής OLYMPIC WINGS και όπως ανάφερε χαρακτηριστικά «οι ευρωπαίοι λάτρεις του αθλήματος μπορεί να έχουν θαυμάσια βουνά για αλεξίπτωτο πλαγιάς, όμως αυτή την επιβλητική αντίθεση ανάμεσα σε βουνά και σε θάλασσα δεν την έχουν!!! Η αντίθεση αυτή αποτελεί και ορισμένες από τις ¨Βέλτιστες Flying¨ στην Ευρώπη»

Στο τέλος του συγκεκριμένου θεματικού 3ήμερου στην Πιερία, στους παραδοσιακούς οικισμούς Π. Παντελεήμωνα, Πόρων και Άνω Σκοτίνας ο Επιστημονικός Συνεργάτης κ. Δημήτρης Ρουκάς τόνισε συγκεκριμένα «Στα θέματα του Προγραμματισμού των δράσεων της τουριστικής προβολής η Αντιπεριφέρεια έθεσε ορισμένα πλαίσια που ανταποκρίνονται στην ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει η Πιερία και προβαίνει σε κινήσεις που αποφέρουν αποτέλεσμα προκειμένου να επιτευχθεί η αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος».
Διαβάστε περισσότερα...

Σωματείο Επαγγελματιών Λιτοχώρου - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΕΛΩΝ

Διαβάστε περισσότερα...

ΑΝΝΑ ΜΑΝΗ-ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ Ν.Δ. ΕΠΑΦΕΣ ΜΕ ΤΟ ΑΡΜΟΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ ΑΙΓΙΝΙΟΥ.

Η κ. Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου, αφουγκραζόμενη τις ανησυχίες των κατοίκων της Πιερίας, σχετικά με τη λειτουργία των διοδίων στο Αιγίνιο Πιερίας, πέρα από την ερώτηση που είχε υποβάλει αρμοδίως δια μέσου της Βουλής, προέβη και σε προσωπική επαφή  με το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, λαμβάνοντας τη διαβεβαίωση, ότι το θέμα μελετάται και αφού ληφθούν υπόψη όλες οι παράμετροι,  θα δοθεί αρμοδίως απάντηση.
Διαβάστε περισσότερα...

Οι πέντε δημοφιλέστερες αναρτήσεις της 17ης Ιανουαρίου 2013


Πρόγραμμα ακολουθιών Ιεράς Μονής


 


3.  ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΑΓΩΓΟΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΥΨΗΛΗΣ ΠΙΕΣΗΣ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΠΙΕΡΙΑ


Από τη νότια Πιερία διήλθε το 1994 ο κεντρικός αγωγός του φυσικού αερίου. Για ακατανόητους λόγους ο αγωγός , παρόλες τις αντιδράσεις , πέρασε πάνω από τον Ν. Παντελεήμονα στα 20 μέτρα από τα σπίτια του οικισμού. 

4. Κονταριώτισσα - Ανακοίνωση Πολιτιστικού Συλλόγου "Πίερες"
Το Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Κονταριώτισσας ‘’Π Ι Ε Ρ Ε Σ ‘’ καλεί όλα τα μέλη και τους φίλους του να παραβρεθούν αύριο 18 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ στο εξωκκλήσι του Αγίου Αθανασίου για να γιορτάσουμε όλοι μαζί όπως κάθε χρόνο τον πολιούχο του χωρίου μας.
 
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΠΙΕΡΙΑΣ

• Με τον Πρόεδρο Ηλία Χατζηχριστοδούλου συναντήθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Κ. Καραπαναγιωτίδης συνοδευόμενος από την Αντιπεριφερειάρχη Σ. Μαυρίδου
• Ενημερώθηκε για θέματα επιχειρηματικότητας και λειτουργίας του Επιμελητηρίου

Συνάντηση με τους Αντιπεριφερειάρχες Ημαθίας κ. Κώστα Καραπαναγιωτίδη και Πιερίας κα Σοφία Μαυρίδου είχε το μεσημέρι της Τετάρτης 16 Ιανουαρίου 2013 ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας κ. Ηλίας Χατζηχριστοδούλου. Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο της ανάληψης των νέων αρμοδιοτήτων του κ. Καραπαναγιωτίδη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ως Αντιπεριφερειάρχη Βιομηχανικής Ανάπτυξης και Εμπορίου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Χατζηχριστοδούλου ενημέρωσε τον κ. Καραπαναγιωτίδη για μια σειρά από θέματα, που άπτονται της λειτουργίας του Επιμελητηρίου και σχετίζονται με την επιχειρηματικότητα. «Η εφαρμογή του Καλλικράτη και η λειτουργία του τα τελευταία δύο χρόνια, δυσχέραναν την πληροφόρηση των Επιμελητηρίων. Ο Περιφερειάρχης και οι Αντιπεριφερειάρχες όφειλαν να ζητούν και τη γνώμη των Επιμελητηρίων για θέματα ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας. Κάλλιο αργά παρά ποτέ», τόνισε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου.

Αδειοδοτήσεις
Ο κ. Χατζηχριστοδούλου αναφέρθηκε στο θέμα των αδειοδοτήσεων, αρμοδιότητα με την οποία θα επιφορτιστούν σύντομα τα Επιμελητήρια, και επεσήμανε πως είναι κρίσιμη για την ταχύτατη εξυπηρέτηση των πολιτών η συνδρομή του Αστυνομικού και του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς και του Τμήματος Υγειονομικού Ελέγχου της Π.Ε. Πιερίας. Συγκεκριμένα, πρότεινε την παρουσία στο Επιμελητήριο ενός υπαλλήλου από κάθε μία προαναφερόμενη υπηρεσία, ώστε να διενεργούνται άμεσα on-line και επιτόπιοι έλεγχοι.

Σώμα Δίωξης Παραεμπορίου και Λαϊκές Αγορές

Αναφερόμενος στη δράση του Συντονιστικού Κέντρου για την Αντιμετώπιση του Παραεμπορίου (ΣΥΚΑΠ), το οποίο συγκροτήθηκε το Σεπτέμβριο 2012, ο κ. Χατζηχριστοδούλου τόνισε πως προς το παρόν η δράση του και οι επιχειρήσεις που πραγματοποιούνται για τον εντοπισμό προϊόντων παραεμπορίου περιορίζονται στην Αττική και πολύ λιγότερο στη Θεσσαλονίκη. «Πρέπει άμεσα να ξεκινήσουν οι έλεγχοι και στην επαρχία, ιδιαίτερα σε τουριστικές περιοχές, όπως είναι η Πιερία. Αυτό εξαρτάται από την Περιφέρεια και τη βούλησή της να συμμετάσχει στην πάταξη του παραεμπορίου», τόνισε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου.

Όσον αφορά στη λειτουργία των Λαϊκών Αγορών, σημείωσε πως και αυτό το θέμα σχετίζεται με το παραεμπόριο, ενώ σχολίασε την ευκολία με την οποία δίνονται οι άδειες, ιδιαίτερα σε μικροεμπόρους, τη στιγμή που ο βασικός στόχος των Λαϊκών Αγορών είναι η ενίσχυση των παραγωγών και του πρωτογενούς τομέα.

Άνοιγμα καταστημάτων τις Κυριακές

Ο κ. Χατζηχριστοδούλου έκανε αναφορά και στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, υπογραμμίζοντας πως οι περισσότερες από τις επιχειρήσεις που λειτουργούν στην επαρχία είναι οικογενειακές. «Το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στη λειτουργία τους. Πρότασή μας είναι να μην γίνει εφαρμογή αυτού του μέτρου εάν δεν υπάρχει η σύμφωνη γνώμη της Περιφέρειας.

Διαμετακομιστικός Σταθμός, Δημοπρατήριο και Αεροδρόμιο Cargo
Επιπλέον, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου ενημέρωσε τον Αντιπεριφερειάρχη για τρεις προτάσεις, οι οποίες περιλαμβάνονται στα συμπεράσματα του Αναπτυξιακού Συνεδρίου και οι οποίες σχετίζονται με την ανάπτυξη όχι μόνο της Πιερίας, αλλά της ευρύτερης περιοχής της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας. Πρόκειται συγκεκριμένα για: α) τη λειτουργία αεροδρομίου cargo στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, β) τη δημιουργία διαμετακομιστικού σταθμού στην Β. Πιερία και γ) την κατασκευή δημοπρατηρίου αγροτικών προϊόντων.

Σχετικά με τον διαμετακομιστικό σταθμό, ο κ. Χατζηχριστοδούλου τόνισε πως πρόκειται για θέμα κομβικής σημασίας, για το οποίο έχουν ήδη γίνει μελέτες, ενώ υπάρχει και ο προτεινόμενος χώρος έκτασης 500 στρεμμάτων. Όσον αφορά στο δημοπρατήριο αγροτικών προϊόντων, σημείωσε πως η λειτουργία του στην κατάλληλη γεωγραφική τοποθεσία θα εξυπηρετήσει τους αγρότες, τους παραγωγούς και τους συνεταιρισμούς των γύρω περιοχών, προς όφελος τόσο των ιδίων όσο και των καταναλωτών.

Τέλος ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου επεσήμανε στον κ. Καραπαναγιωτίδη την ανάγκη λειτουργίας ως αεροδρόμιο cargo του στρατιωτικού αεροδρομίου της Αλεξάνδρειας. «Το συγκεκριμένο θέμα είναι πολύ σημαντικό, γιατί θα συνεισφέρει στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα στην Κεντρική και τη Δυτική Μακεδονία. Η διαχείριση των ευπαθών εμπορευμάτων θα είναι διαφορετική και η αποστολή τους στο εξωτερικό άμεση εξασφαλίζοντας ρευστότητα στους παραγωγούς», υπογράμμισε ο κ. Χατζηχριστοδούλου, ζητώντας τη στήριξη του Αντιπεριφερειάρχη προς την υλοποίηση αυτού του σχεδίου.

Από την πλευρά του ο κ. Καραπαναγιωτίδης σημείωσε πως η συνεργασία αποτελεί τη βάση αποτελεσματικών τρόπων αντιμετώπισης και διαχείρισης των προβλημάτων. Διαβεβαίωσε, επίσης, τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου πως θα υπάρξει παρέμβαση της Περιφέρειας προς όποια κατεύθυνση αυτό είναι εφικτό, ώστε να βρεθούν λύσεις και να διευκολυνθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα.

Επιπλέον, ο Αντιπεριφερειάρχης πρόσθεσε πως θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την υλοποίηση και εφαρμογή των αναπτυξιακών μέτρων που προτείνονται στο πλαίσιο των συμπερασμάτων του Αναπτυξιακού Συνεδρίου, αντίγραφο των οποίων και παρέλαβε. Υποσχέθηκε δε πως ως αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης για θέματα βιομηχανικής ανάπτυξης και εμπορίου θα μεταφέρει με ιδιαίτερη προσοχή τις προτεινόμενες δέσμες δράσεων στον νεοεκλεγέντα Περιφερειάρχη κ. Απόστολο Τζιτζικώστα και θα ενημερώσει ανάλογα και τους υπόλοιπους Αντιπεριφερειάρχες.
Διαβάστε περισσότερα...

Για θέματα της Ελληνικης Εταιρείας "Παιδεία" της Πιερίας βρέθηκε στην Κατερίνη ο κ. Τομάζος Ηλίας πρόεδρος του οργανισμου HELLENIC SOCIETY PAIDEIA.

Συναντήθηκε με μέλη του συμβουλίου της "Παιδεία" της Πιερίας και τους ενημέρωσε για την οργάνωση, τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες στη Ρόδο και για την παραχώρηση από το Υπουργείο Πολιτισμού ενός από τα ομορφότερα κτήρια της παλιάς πόλης για να χρησιμοποιηθεί σαν διδακτήριο και βιβλιοθήκη από τους φοιτητές της "Παιδεία".
"Ελπίζουμε ότι και στην Πιερία θα αποκτήσουμε εγκαταστάσεις για την υλοποίηση των προγραμμάτων μας σε συνεργασία με ελληνικά πανεπιστήμια" τόνισε στις ιδιαίτερες συναντήσεις του με τα μέλη της Παιδεία κ.κ.Η.Τσιτλακίδη,Γ.Γκρίνια,Κ.Κυζίρογλου καιΝ.Λαμπονίκο.
Στις 15,16 και 17 Ιανουαρίου θα ολοκληρωθούν εκπαιδευτικές ξεναγήσεις και μαθήματα φοιτητών στον αρχαιολογικό χώρο του Δίου και της Βεργίνας.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ "ΠΙΕΡΙΑΣ"
http://www.facebook.com/pages/Hellenic-Society-Paideia-of-Pieria/121000664681716
Διαβάστε περισσότερα...

Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Ανοιχτή Επιστολή του κ. Μπάμπη Κουτσιμανή προς τους κατοίκους της Νέας Εφέσου

- Αγαπητοί συγχωριανοί, αισθάνομαι την ανάγκη αλλά και την υποχρέωση να
επικοινωνήσω μαζί σας, για ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα που έχει ανακινηθεί τελευταία και μας έχει αναστατώσει όλους λίγο πολύ. Μετά από δύο χρόνια λειτουργίας του « Καλλικράτη » ξαφνικά μας βάζουν το δίλημμα αν θα πρέπει το χωριό μας να παραμείνει στον Δήμο Δίου-Ολύμπου ή να ενταχθούμε στο Δήμο Κατερίνης. Το νομικό πλαίσιο για την απόσχιση κάποιου Δημοτικού Διαμερίσματος από ένα Δήμο και την ένταξη του σε άλλον όμορο Δήμο υπάρχει από 2010 ( Νόμος ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ).
Θεωρώ ότι η στιγμή που τέθηκε το θέμα είναι άκαιρη και βιαστική. Θα προτιμούσα να περάσει ένα χρονικό διάστημα ώστε να κρίνουμε τη συμμετοχή μας στον Δήμο Δίου-Ολύμπου, αλλά και το σχέδιο Καλλικράτης περισσότερο αντικειμενικά, γιατί εν μέσω μιας πρωτοφανούς κρίσης που περνάει η χώρα μας θα ήταν άδικο αλλά και άκυρο να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα.
Αν ρίξουμε μια ματιά σε άλλες Κοινότητες οι οποίες εντάχθηκαν με τον Καλλικράτη στη Κατερίνη θα διαπιστώσουμε ότι βρίσκονται σε πολύ χειρότερη κατάσταση από εμάς σε σχέση με τις υποδομές. Οι κάτοικοι αυτών των κοινοτήτων διαμαρτύρονται όπως κι εμείς για εγκατάλειψη και περιφρόνηση στην αντιμετώπιση των καθημερινών τους προβλημάτων.
Θέτω ένα απλό ερώτημα: Τι είναι αυτό το μεγάλο και σπουδαίο που μπορεί να προσφέρει ο Δήμος Κατερίνης, ώστε να θεωρούμε απαραίτητη την ένταξη μας εκεί..?
Το χωριό μας έχει Κοινοτικό κατάστημα, Νέο Ιατρείο, Σχολείο και Νηπιαγωγείο σε άριστη κατάσταση, έχει σχεδόν ολοκληρωμένο δίκτυο αποχέτευσης όμβριων υδάτων, ασφαλτοστρωμένους όλους τους κοινοτικούς δρόμους, έχει ένα καλό αγροτικό οδικό δίκτυο, έχει γίνει επέκταση του σχεδίου σε μεγάλη έκταση κι αυτό που μένει να γίνει είναι η πράξη εφαρμογής, δημοπρατήθηκε και το έργο για τα λύματα του χωριού μας της Κονταριώτισσας του Αγίου Σπυρίδωνα και του Δίου με προϋπολογισμό 17.000.000€ , έχουμε εξασφαλισμένο νερό για τα νοικοκυριά αλλά και για την άρδευση, έχουμε όλες εκείνες τις απαραίτητες υποδομές για να έχουμε μια καλή ποιότητα ζωής. Αναρωτιέμαι λοιπόν γιατί ξαφνικά τόσο βιασύνη για να αποφασίσουμε για ένα τόσο σοβαρό θέμα χωρίς ενημέρωση, χωρίς διάλογο, χωρίς συγκεκριμένες και αιτιολογημένες προτάσεις.
Γιατί μια ολιγομελή ομάδα χειρίζεται αποκλειστικά αυτό το τόσο σοβαρό θέμα χωρίς να έχει προηγηθεί ένας οργανωμένος διάλογος με τους φορείς του χωριού, με πρώην Προέδρους, και τοπικούς συμβούλους με πρώην Δημοτικούς συμβούλους και με όσους θέλουν και μπορούν να εκφέρουν μια άποψη. Γιατί μπροστάρηδες σ΄ αυτή την προσπάθεια είναι άτομα που μένουν μόνιμα στην Κατερίνη..?
Με αυτή την τακτική που ακολουθείτε σήμερα διχάζεται περισσότερο από ποτέ το χωριό, από δυο συνοικισμούς μέχρι τώρα χωρίζεται και σε δυο ομάδες η μια που είναι υπέρ της ένταξης μας στην Κατερίνη και η άλλη στο κατά της ένταξης μας στην Κατερίνη.
Βεβαίως την κύρια ευθύνη για όλα αυτά την φέρει ο Πρόεδρος ο οποίος με άστοχες και βιαστικές, βεβιασμένες ενέργειες, έχει αναστατώσει όλο το χωριό. Τον καλώ να αναλογιστεί τις ευθύνες του και να πάρει εκείνες τις πρωτοβουλίες που χρειάζονται ώστε να γίνει ένας πραγματικός και ουσιαστικός διάλογος, ώστε οι κάτοικοι με γνώση και ηρεμία να πάρουν τις σωστές αποφάσεις. Κανείς δεν μπορεί να παρασύρει τους κατοίκους της Νέας Εφέσου στην μια ή στην άλλη λύση χωρίς σωστά τεκμηριωμένα επιχειρήματα κάτι για τι οποίο θα επηρεάσει για πάρα πολλά χρόνια τη ζωή του!
Η θέση που θα πάρει ο καθένας που κάνει προτάσεις θα πρέπει να μην προέρχεται από υστεροβουλία ή από προσωπικές στρατηγικές και πολύ περισσότερο να μην αποτελούν θέσει η οποία πηγάζει από προσωπικές αντιπάθειες και κόντρες.
Επειδή θεωρώ ότι αυτή η χρονική στιγμή δεν συντρέχει κανένας ιδιαίτερος λόγος να αποφασίσουμε για ένα τόσο σοβαρό θέμα κι επειδή θα πρέπει να περιμένουμε και τις εξελίξεις σε εθνικό επίπεδο, Προτείνω να αναβάλλουμε τη λήψη απόφασης αυτή τη στιγμή, να δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα να δώσουμε κάποιον χρόνο στον Δήμο Δίου-Ολύμπου ώστε να δείξει τι Προοπτικές ανάπτυξης δίνει στη Νέα Έφεσο αλλά και σε όλα τα Δ.Δ. του Δήμου. Μέσα από αυτόν τον διάλογο να καθορίσουμε την προοπτική ανάπτυξης της Νέας Εφέσου, μέσα από ένα σχέδιο που λαμβάνει υπόψη τις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί.
Τέλος θα πρέπει να επισημάνω πως πρέπει να υπάρξει κλίμα ηρεμίας και συνοχής. Δεν χρειάζονται κορώνες ούτε δραματικοί τόνοι, διότι τα πράγματα δεν θα είναι καλά για τον τόπο μας.

Με τιμή ο Τοπικός Σύμβουλος

Κουτσιμάνης Χαράλαμπος
Διαβάστε περισσότερα...

Οι πέντε δημοφιλέστερες αναρτήσεις της 16ης Ιανουαρίου 2013

1. Άρθρο γνώμης της Βάσως Μουλά με τίτλο "ΚΑΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ!"
ΚΑΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ!
Ο τρόπος διακυβέρνησης του τόπου μας 
μπορεί και θα αλλάξει με τη συμμετοχή όλων μας. 
 
 
Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης θα καθίσουν τα μέλη μεγάλου τοκογλυφικού κυκλώματος που εξαρθρώθηκε πέρσι τον Ιανουάριο σε γιγαντιαία επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ., με βασικό κατηγορούμενο γνωστό επιχειρηματία τής Θεσσαλονίκης.
 
4. Ξεκίνησε ομαδική παραγγελία για πιστοποιημένο Βιολογικό Ελαιόλαδο από την Πιερική Κίνηση.
Η Εθελοντική Ομάδα Πιερική Κίνηση ξεκίνησε νέα ομαδική παραγγελία για πιστοποιημένο Βιολογικό Ελαιόλαδο.
 
5.  Άντε κυρ' Αντρέα, κάνε το θαύμα σου!
Τόσα νοσοκομεία έχει στην Αθήνα, βάλ'τον πουθενά να ηρεμήσουμε και εμείς!
Δρομολογούνται οι αλλαγές στις διοικήσεις των νοσοκομείων
Διαβάστε περισσότερα...

Κονταριώτισσα - Ανακοίνωση Πολιτιστικού Συλλόγου "Πίερες"

Το Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Κονταριώτισσας ‘’Π Ι Ε Ρ Ε Σ ‘’ καλεί όλα τα μέλη και τους φίλους του να παραβρεθούν αύριο 18 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ στο εξωκκλήσι του Αγίου Αθανασίου για να γιορτάσουμε όλοι μαζί όπως κάθε χρόνο τον πολιούχο του χωρίου μας.
 
Μετά τον εκκλησιασμό θα ακολουθήσουν παραδοσιακοί χοροί με συνοδεία γκάιντας. Στους παραβρισκόμενους θα μοιραστεί ζεστή φασολάδα .

ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ
Με τιμή το Δ.Σ.
Διαβάστε περισσότερα...

Πρόγραμμα ακολουθιών Ιεράς Μονής Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω


Πρόγραμμα ακολουθιών Ιεράς Μονής



 


Κυριακή 20-1-2013
Αγρυπνία Αγίου Μαξίμου Ομολογητή   ώρα 8.00 μ.μ.- 2.30 π.μ.


Τρίτη  22-01-2013
Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός  στις 5.00 μ.μ-8.00 μ.μ 



Τετάρτη  23-01-2013

Όρθρος- Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία λειτουργία  στις 5.00 π.μ.-11.30 π.μ.


Κτητορικό μνημόσυνο στις 23-01-2013  στις 5.00 μ.μ.- 7.00 μ.μ.

 

Διαβάστε περισσότερα...

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΥ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ «ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΣΒΑΡΝΑΣ» - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

Σας προσκαλούμε στην Τακτική Γενική Συνέλευση του Συλλόγου που θα πραγματοποιηθεί στις 19 Ιανουαρίου 2013 και ώρα 08:00 μμ στην αίθουσα της Φιλαρμονικής στο χώρο του Δημοτικού καταστήματος Λιτοχώρου (πίσω είσοδος δημαρχείου).

Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης είναι τα παρακάτω:


 Οικονομικός απολογισμός διετίας 2011 – 2012
 Αποδέσμευση απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου
 Εκλογή Προεδρείου Γενικής Συνέλευσης
 Εισήγηση για τυχόν τροποποιήσεις σε άρθρα του καταστατικού
 Απόφαση για την τροποποίηση ή μη των προταθέντων άρθρων
 Εγγραφή νέων μελών
 Εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου

Η παρουσία σας κρίνεται απαραίτητη για την συνέχιση της εύρυθμης λειτουργίας του Συλλόγου.


Με εκτίμηση,


Το Δ.Σ. του Συλλόγου

Διαβάστε περισσότερα...

Στο „New Internationalist“ η δράση "Χωρίς Μεσάζοντες

Στο αγγλικό περιοδικό „New Internationalist“ στην έκδοση του Ιανουαρίου 2013, γίνεται εκτενής αναφορά στο κίνημα «Χωρίς Μεσάζοντες» και στην Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας.

Η Αλεξάνδρα Σαλίμπα, παραγωγός Ντοκιμαντέρ , στο 5σέλιδο άρθρο της «The good of small things» περιγράφει μια νέα ηλιαχτίδα ελπίδας, τα κινήματα των πολιτών που αναπτύσσονται τα τελευταία δύο χρόνια στις ελληνικές πόλεις, δίνοντας έμφαση στη δράση των μπροστάρηδων συμπολιτών μας, οι οποίοι άνοιξαν το δρόμο με μια πρωτοβουλία που εξαπλώθηκε σε ολόκληρη τη χώρα προσφέροντας φτηνά προϊόντα πρώτης ανάγκης σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες: From cut-price potatoes to guerilla park-making, suicide prevention and rebel kitchens, Alexandra Saliba finds hope in grassroots Greece.

Διαβάστε το άρθρο στα αγγλικά εδώ

--

Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας (ΕΟΔνΠ)
Διαβάστε περισσότερα...

ΑΝΝΑ ΜΑΝΗ-ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ ΠΙΕΡΙΑΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Η κ. Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου, ως μέλος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων στη Βουλή των Ελλήνων, κατά τη συζήτηση της ολομέλειας στις 15-01-2013, στο προς ψήφιση σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας, χαιρετίζοντας την πρωτοβουλία του Υπουργείου για τις μετεγγραφές φοιτητών στα Α.Ε.Ι., πρότεινε:

την αύξηση του εισοδηματικού κριτηρίου των 6.000 ευρώ κατά άτομο σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσό.

την μετεγγραφή φοιτητών πολύτεκνων οικογενειών χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.

την διεύρυνση του διπλασιασμού του ποσού των 6.000 ευρώ σε 12.000, όχι μόνο για συγκεκριμένες κατηγορίες ατόμων με αναπηρία πάνω από το ποσοστό 67%, αλλά σε περισσότερες κατηγορίες ατόμων με αναπηρία.

Τέλος για τις διατάξεις της Ειδικής Αγωγής, ανέφερε στον κ. Υπουργό, πως η ίδια πιστεύει, ότι οι παρούσες διατάξεις αποτελούν μόνο την αφετηρία περαιτέρω θετικών αλλαγών.
Διαβάστε περισσότερα...

Βουλή: Σε μία ψηφοφορία με τέσσερις κάλπες, συμφώνησε η Ολομέλεια

Σε μία ψηφοφορία με τέσσερις κάλπες ανά πρόσωπο και με τέσσερα ψηφοδέλτια, που θα αναφέρουν τα πρόσωπα και τα αδικήματα για τα οποία προτείνεται η παραπομπή τους σε προανακριτική, σχετικά με την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, κατέληξε ομόφωνα η Ολομέλεια της Βουλής.

Κ.Βλ. 
News Room «Κέρδος» με πληροφόρηση από το ΑΠΕ - ΑΜΠ
Διαβάστε περισσότερα...

ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ Γ.Σ. ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΟΜΙΛΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ


Διαβάστε περισσότερα...

Πωλητήριο σε 4 φιλέτα του Δημοσίου

Η έντονη κινητικότητα που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα σε υποδομές ενέργεια και πωλήσεις ακινήτων του Δημοσίου συνοδεύθηκε χθες από ένα ακόμη καλό νέο για την ελληνική οικονομία, με το ΔΝΤ να εγκρίνει το δικό του μέρος της δόσης του δανείου στήριξης προς την Ελλάδα, ύψους 3,24 δισ. ευρώ.

Η έγκριση της δόσης από τον διεθνή οργανισμό ήρθε τη στιγμή που το ΤΑΙΠΕΔ προέκρινε για την τελική φάση του διαγωνισμού πώλησης των ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ και τις πέντε εταιρείες που είχαν υποβάλλει μη δεσμευτικές προσφορές, παράλληλα με την επίσημη δημοσιοποίηση του πωλητηρίου για τον Αστέρα Βουλιαγμένης. Στην τελική, εξάλλου, φάση ολοκλήρωσης

βρίσκεται και η αξιοποίηση του Ελληνικού μετά την παραλαβή των τευχών δημοπράτησης από τους ενδιαφερομένους, από τους οποίους ωστόσο... απουσιάζει το Κατάρ.
Παρά την αποχώρησή του όμως από το Ελληνικό, το Κατάρ φημολογείται ότι άρχισε να... «αλληθωρίζει» προς τον Αστέρα, ενώ στην κούρσα διεκδίκησης των υπολοίπων φιλέτων του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων έχουν ήδη αρχίσει να παίρνουν μέρος και οι πρέσβεις χωρών των υποψηφίων αγοραστών που κάνουν παραπάνω από εμφανή την παρουσία τους στα αρμόδια υπουργεία.

Πράσινο φως για την ιδιωτικοποίηση ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ

Πιο κοντά στην ιδιωτικοποίηση βρίσκονται η ΔΕΠΑ και η ΔΕΣΦΑ με την ομόφωνη έγκριση από το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) και των πέντε ενδιαφερομένων εταιρειών προκειμένου να συμμετάσχουν στην τελική φάση του διαγωνισμού με την υποβολή δεσμευτικών προσφορών.
Την επόμενη εβδομάδα το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου αναμένεται να εγκρίνει τα τεύχη δημοπράτησης των δύο εταιρειών και εν συνεχεία θα κληθούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές. Στόχος του Ταμείου είναι η όλη διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί βάση του χρονοδιαγράμματος που έχει τεθεί έως το τέλος Μαρτίου, ενώ σύμφωνα με υψηλόβαθμους παράγοντες του ΤΑΙΠΕΔ, η αξιολόγηση των προσφορών θα γίνει με πρωταρχικό κριτήριο το τίμημα.

Ποιες είναι οι 5 ενδιαφερόμενες εταιρείες

1. Η ρωσική Gazprom που ενδιαφέρεται μόνο για τη ΔΕΠΑ και όχι για τον ΔΕΣΦΑ.
2. Η επίσης ρωσική Negusneft, θυγατρική του Sintez Group, που ενδιαφέρεται και για τις δύο προς πώληση εταιρείες (ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ).
3. Ελληνική Μ and Μ Gas Co των ομίλων Μυτιληναίου και Βαρδινογιάννη επίσης μόνο για τη ΔΕΠΑ.
4. Το ελβετικό fund PPF και η ελληνική ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για τη ΔΕΣΦΑ.
5. Η αζέρικη Socar για τη ΔΕΣΦΑ.


Σημειώνεται ότι το ρωσικό ενδιαφέρον για τη ΔΕΠΑ και τη ΔΕΣΦΑ έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις στα αμερικανικά επιχειρηματικά συμφέροντα. Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κυρίας Βικτόρια Νούλαντ, η οποία δήλωσε ότι η επιλογή του αγοραστή αποτελεί κυρίαρχη απόφαση της Ελλάδας, αρκεί να συμμορφώνεται με την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία. Μάλιστα απηύθυνε «παραίνεση» προς την Ελλάδα και όλες τις χώρες ότι απαιτείται «διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας ώστε να μην βρεθούν υπό ομηρία».

Οι προειδοποιήσεις της Ουάσιγκτον για το ενδεχόμενο οι αποκρατικοποιήσεις της ΔΕΠΑ και της ΔΕΣΦΑ να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία δημιουργούν προβληματισμό, καθώς η Gazprom προμηθεύει σήμερα το 90% του αερίου που καταναλώνει η Ελλάδα, ωστόσο το ΤΑΙΠΕΔ διαμηνύει ότι αυτό που κυρίως ενδιαφέρει τη διοίκηση του είναι το τίμημα που άλλωστε θα κατευθυνθεί στην απομείωση του δημοσίου χρέους.

Εντονο ενδιαφέρον για την έκβαση της ιδιωτικοποίησης εκδηλώνουν και οι Βρυξέλλες, οι οποίες ανησυχούν για ενδεχόμενη επικράτηση των Ρώσων. Η εξαγορά της ΔΕΠΑ από την Gazprom θα αποτελεί εξαίρεση στην πρόσφατη τάση εξασθένησης της επιρροής της ρωσικής εταιρείας στην Ευρώπη.

Οσον αφορά την Sintez, οι Ευρωπαίοι πιθανόν να ανησυχούν ότι μπορεί να εκδηλώνει ενδιαφέρον μόνο συμβολικά, προσποιούμενη ότι θέλει να ανταγωνιστεί την Gazprom απλά και μόνο για να πουλήσει σε ένα-δύο χρόνια τα περιουσιακά της στοιχεία. Η μοναδική ρωσική εταιρεία εξαγωγών πετρελαίου θα «πατήσει πόδι» στην Ευρωπαϊκή Ενωση τη στιγμή που γίνεται στόχος μεγάλης έρευνας από την Κομισιόν περί αθέτησης κανόνων ανταγωνισμού.

Τρεις «μνηστήρες» συνεχίζουν για το Ελληνικό
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΒΙΚΥ ΣΑΝΤΟΡΙΝΑΙΟΥ
vksan@kerdos.gr


Αποχώρησε το Κατάρ από τη διαγωνιστική διαδικασία για την παραχώρηση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό. Το κρατικό fund του Κατάρ Qatari Diary, θυγατρική εταιρεία της Qatar Investment Authority (QΑΙ), που συμμετείχε στον διαγωνισμό, δεν προσήλθε να υπογράψει τα έγγραφα εμπιστευτικότητας, προκειμένου να λάβει τα τεύχη δημοπράτησης.
Στον διαγωνισμό συνεχίζουν τρεις ενδιαφερόμενοι όμιλοι, οι οποίοι υπέγραψαν την απαραίτητη συμφωνία εμπιστευτικότητας.

Συγκεκριμένα, οι τρεις υποψήφιοι «μνηστήρες» είναι η ισραηλινών συμφερόντων Elbit CochiIsland Ltd, η Lamda Development SA του ομίλου Λάτση και η βρετανικών συμφερόντων Londoand Regional Properties, οι οποίοι και λαμβάνουν τα τεύχη του διαγωνισμού, καθώς και τις λεπτομέρειες για την πρόσβαση στα τεχνικά και νομικά στοιχεία του έργου για τη διενέργεια των αναγκαίων ελέγχων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, «στο πλαίσιο της β΄ φάσης του διαγωνισμού, στους χώρους του πρώην αεροδρομίου θα πραγματοποιηθούν, την επόμενη εβδομάδα, συναντήσεις παρουσιάσεων και επισκέψεων από τους τρεις ενδιαφερόμενους επενδυτές». Η υποβολή των τεχνικών προσφορών αναμένεται τον Ιούλιο.

Πάντως, η απόσυρση του ενδιαφέροντος της Qatari Diary, η οποία διαχειρίζεται περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια και ήταν ο πιο ισχυρός και εύρωστος ενδιαφερόμενος για την αξιοποίηση του Ελληνικού, θεωρείται πλήγμα για τον ανταγωνισμό, αν και οι τρεις ενδιαφερόμενοι που παρέμειναν αποτελούν ισχυρούς οικονομικούς παίκτες.

Η Ελληνικό ΑΕ προτίθεται να αξιοποιήσει το ακίνητο του Ελληνικού, επιφάνειας 6,2 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων, μέσα από το επιχειρηματικό σχέδιο που θα καταθέσει ο επιλεγμένος επενδυτής και αποτελεί το μεγαλύτερο οικιστικό project αυτή την περίοδο στην Ευρώπη. Το ακίνητο περιλαμβάνει την έκταση του παλαιού αεροδρομίου Αθηνών, ανεκμετάλλευτες εκτάσεις γης και ένα παραθαλάσσιο μέτωπο μήκους 3,5 χιλιομέτρων. Η αξιοποίηση του Ελληνικού εκτιμάται ότι θα προσφέρει ετησίως στο ΑΕΠ 600 εκατ. ευρώ, ενώ το Δημόσιο συμμετέχει με ποσοστό 30% στην κερδοφορία από την αξιοποίηση της περιοχής καθ' όλη τη διάρκεια της σύμβασης που θα υπογραφεί.

ΤΟ ΤΑΙΠΕΔ

Πάντως, το πρώτο εξάμηνο του έτους θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμο για την πορεία του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, καθώς στο διάστημα αυτό πρέπει να ολοκληρωθούν οι αποκρατικοποιήσεις των ΟΠΑΠ, ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ, του ακινήτου της Αφάντου στη Ρόδο και του ακινήτου της Κασσιόπης στην Κέρκυρα, ενώ πρέπει να «τρέξουν» και άλλες 11 ιδιωτικοποιήσεις, αρχής γενομένης με την ΕΥΑΘ, για την οποία η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα να ενημερώσει τη Βουλή.

Γιατί οι Καταριανοί φέυγουν από το Ελληνικό και πάνε στον Αστέρα

Ρεπορτάζ: Στεφανία Σούκη
souki@kerdos.gr


Ο βαθμός ωρίμασης του έργου, η ίδια η διαγωνιστική διαδικασία, ο τρόπος καταβολής του τιμήματος αλλά και το ενδιαφέρον γι' άλλους τομείς με έμφαση τον τουρισμό ήταν από τους βασικούς λόγους για την απόσυρση του Κατάρ από τη διαδικασία διεκδίκησης του Ελληνικού. Γεγονός, το οποίο η αγορά σχολίαζε χθες ως δεύτερο μεγάλο πλήγμα για τον διαγωνισμό, με το σκεπτικό ότι έχει προηγηθεί ήδη από την προηγούμενη φάση ο αποκλεισμός ενός ακόμη ηχηρού «παίκτη» και συγκεκριμένα των επενδυτικών κεφαλαίων του ομίλου του Ντόναλντ Τραμπ.

Οσον αφορά στη συμμετοχή της Qatari Diar στον διαγωνισμό για το Ελληνικό, είχε ξεκινήσει από την αρχή... στραβά με τη δυσαρέσκεια να έχει εκφρασθεί εξ αρχής από πλευράς των Καταριανών για την ίδια τη διαγωνιστική διαδικασία, αφού ήταν γνωστή η επιθυμία τους για διακρατική συμφωνία - ήδη επί πρωθυπουργίας Γ. Παπανδρέου - στα πρότυπα των επενδύσεων που πραγματοποιούν και σε άλλες αγορές.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας «αγκάθι» για το Κατάρ ήταν οι όροι καταβολής του τιμήματος, ειδικά σε μία περίοδο κατά την οποία οι τράπεζες είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικές για τη χρηματοδότηση τόσο μεγάλων επενδύσεων. Για τον λόγο αυτό, μάλιστα, οι Καταριανοί είχαν ζητήσει από το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου μέρος του τιμήματος να καταβληθεί ως προκαταβολή και το υπόλοιπο σε βάθος τουλάχιστον πενταετίας.

Ενα ακόμη μειονέκτημα του Ελληνικού, για την πλευρά της Qatari Diar, φαίνεται να ήταν και ο βαθμός ωριμότητας του έργου του Ελληνικού, το οποίο απαιτεί μακροχρόνιο σχεδιασμό, υλοποίηση και εξασφάλιαση αποδόσεων σε βάθος χρόνου, ιδιαίτερα μάλιστα όταν άλλου είδους «φιλέτα», όπως ο Αστέρας, μπορούν να αποδώσουν πολύ νωρίτερα. Σημειωτέον ότι για τον διαγωνισμό του Αστέρα το ενδιαφέρον των Καταριανών έχει ήδη δηλωθεί ανεπίσημα, όπως άλλωστε ανεπίσημο είναι και το ενδιαφέρον ρωσικών, κινεζικών αλλά και ελληνικών (εφοπλιστικών, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες) κεφαλαίων. Εκτός του Αστέρα, οι Καταριανοί φέρονται να αναζητούν ευκαιρίες στη χώρα μας σε ξενοδοχεία, τουριστικές εκτάσεις - φιλέτα αλλά και στην ενέργεια.

Εως τις 19 Μαρτίου οι προσφορές για τον Αστέρα Βουλιαγμένης

Ρεπορτάζ: Στεφανία Σούκη
souki@kerdos.gr
Στον «αέρα» είναι από χθες ο διαγωνισμός για ένα από τα μεγαλύτερα τουριστικά φιλέτα της Μεσογείου, του Αστέρα Βουλιαγμένης. Οι δύο ιδιοκτήτες, η Εθνική Τράπεζα σε συμφωνία με το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) προκήρυξαν διεθνή διαγωνιστική διαδικασία για την εξεύρεση επενδυτή, στο πλαίσιο της από κοινού αξιοποίησης περιουσιακών στοιχείων του ομίλου ΕΤΕ και του ΤΑΙΠΕΔ στη χερσόνησο «Μικρό Καβούρι» της Βουλιαγμένης. Η ίδια η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι ο επενδυτής θα έχει τη δυνατότητα να κατασκευάσει στην έκταση τουριστικές βίλες συνολικής επιφάνειας περί τα 11.500 τ.μ.

Οσον αφορά στο αντικείμενο του διαγωνισμού, τα περιουσιακά στοιχεία περιλαμβάνουν ακίνητο κυριότητας της Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης ΑΕ («Αστήρ») και όμορο ακίνητο του ΕΟΤ, του οποίου δρομολογείται η αξιοποίηση μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, στο πλαίσιο της ισχύουσας νομοθεσίας. Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ΕΤΕ, εφόσον ολοκληρωθεί η διαδικασία, η Αστήρ θα πάψει να είναι θυγατρική του ομίλου της Εθνικής, ενώ η διαδικασία εντάσσεται στο πλαίσιο κεφαλαιακής ενίσχυσης της ΕΤΕ και απηχεί την ευρύτερη στρατηγική προσέγγιση της ΕΤΕ σε σχέση με τη διάθεση μη κύριων συμμετοχών του ομίλου. Με βάση τη συμφωνία Εθνικής - ΤΑΙΠΕΔ και βάσει του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της έκτασης, η ΕΤΕ θα λάβει το 80% των συνολικών εσόδων από τη διαδικασία αποκρατικοποίησης και το ελληνικό Δημόσιο το 20%.

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την προκήρυξη, το ακίνητο του Αστέρα (192.622 τ.μ.) περιλαμβάνει τα εξής ξενοδοχεία:
- Το «Αrion Resort and Spa» με 123 δωμάτια (έχουν ανακαινισθεί το 2004), 58 bungalows, spa και κέντρο ευεξίας, χώρους εστίασης, συνεδριακό κέντρο κτλ.
- Το «Τhe Westin Hotel Athens» με 162 δωμάτια, χώρους εστίασης, συνεδριακό κέντρο κτλ., που έχουν ανακαινισθεί επίσης το 2004.

Οσον αφορά στο όμορο ακίνητο (115.671 τ.μ.), ιδιοκτησίας του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (η Εθνική Τράπεζα έχει το δικαίωμα επικαρπίας και ο Αστέρας μισθώνει το ακίνητο κατόπιν συμφωνίας ισχύος 30 ετών, έως το 2029), περιλαμβάνει το πρώην «Aphrodite Hotel», με συνολική επιφάνεια 20.027 τ.μ. (13.090 είναι οι βασικοί χώροι) και έκταση, η οποία δεν έχει αξιοποιηθεί. Το εν λόγω ξενοδοχείο είναι αυτή την στιγμή μη λειτουργήσιμο και χρήζει εκτεταμένης ανακαίνισης, ωστόσο στο παρελθόν αριθμούσε συνολικά 165 δωμάτια. Πρόσφατο σχέδιο για την αξιοποίησή του έκανε λόγο για δυναμικότητα 148 δωματίων.

Επιπλέον, η Αστήρ έχει τα δικαιώματα χρήσης της παραλίας του Αστέρα (έως το 2022) και της μαρίνας για περίοδο 40 ετών (από τον Οκτώβριο του 2012).

ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ

Οσον αφορά στις δυνατότητες ανάπτυξης σύμφωνα με την πρόσκληση:

Για τις ιδιοκτησίες του Αστέρα, η νομοθεσία επιτρέπει τη μερική μετατροπή των bungalows και την κατεδάφιση ορισμένων κτιρίων και τη μετατροπή τους σε τουριστικές κατοικίες, με τον Αστέρα να έχει τη δυνατότητα παροχής υπηρεσιών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΤΕ, αν υλοποιηθεί το εν λόγω σχέδιο, 5.300 τ.μ. κατοικιών μπορούν να κτισθούν.
Επιπλέον, αν το «Arion Resort and Spa» κατεδαφιζόταν, οι κατοικίες που θα κατασκευάζονταν θα αυξάνονταν στα 8.600 τ.μ.

Για την ιδιοκτησία του ΕΟΤ, η νομοθεσία επιτρέπει τη μερική κατεδάφιση του «Aphrodite Hotel» για την κατασκευή κατοικιών συνολικής επιφάνειας 2.880 τ.μ..

Ηδη έχουν εγκριθεί η ανακαίνιση και η μερική μετατροπή του εστιατορίου «9 Mούσες» σε club δυναμικότητας 350 ατόμων, καθώς επίσης και η ανάπτυξη ενός συνεδριακού κέντρου 3.000 τ.μ. με επιπλέον 9.000 τ.μ. πάρκινγκ και βοηθητικών χώρων.

Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές/όμιλοι θα πρέπει να έχουν ίδια κεφάλαια ύψους τουλάχιστον 150 εκατ. ευρώ την τελευταία τριετία, ενώ έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν αιτήσεις για διευκρινίσεις στην ΕΤΕ το αργότερο έως τις 28 Φεβρουαρίου. Η εκδήλωση ενδιαφέροντος είναι για τις 19 Μαρτίου.
Διαβάστε περισσότερα...

ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΑΓΩΓΟΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΥΨΗΛΗΣ ΠΙΕΣΗΣ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΠΙΕΡΙΑ

Από τη νότια Πιερία διήλθε το 1994 ο κεντρικός αγωγός του φυσικού αερίου. Για ακατανόητους λόγους ο αγωγός , παρόλες τις αντιδράσεις , πέρασε πάνω από τον Ν. Παντελεήμονα στα 20 μέτρα από τα σπίτια του οικισμού. 

Συνεχίζοντας ο αγωγός , ενώ στο μεγαλύτερο μέρος του βρίσκεται πάνω από την Εθνική Οδό , κάνει μία στροφή για να επισκεφτεί και τον Πλαταμώνα. Αποτέλεσμα ήταν να περάσει από τον οικισμό της πηγής Αρτέμιδος και κατόπιν να συνεχίσει πάλι πάνω από την Εθνική Οδό στις πλαγιές του βουνού. Αναμενόμενο βέβαια ήταν να μηδενίσει τις αξίες των σπιτιών και των ακινήτων από όπου πέρασε και στον Ν. Παντελεήμονα και στον Πλαταμώνα . 

Σαν να μην έφθαναν όλα αυτά , εν έτει 2009 , αποφασίσθηκε από τη ΔΕΣΦΑ και την Ασπροφος , για να καταλάβουν καλύτερα τι σημαίνει οι Πλαταμωνίτες να έχεις τον κεντρικό αγωγό και αέριο να μην έχεις , να περάσει για άλλα 800 μέτρα ο αγωγός , μέσα από το χωριό , κάτω από την Εθνική οδό. Έτσι με τη μέθοδο του αποφασίζομεν και διατάσσομεν θα καταστρέψουν και άλλο ένα κομμάτι του Πλαταμώνα.
Σχετικά link από την τελευταία ανοιχτή συνάντηση πολιτών του Πλαταμώνα με εκπροσώπους των εταιρειών ΔΕΣΦΑ και Ασπροφος τις 3/1/2013.
https://www.youtube.com/user/platamonaspierias
https://www.youtube.com/watch?v=5ffiK_olEAo
https://www.youtube.com/watch?v=U9SuDC7gLBw

Υπάλληλος του Δημοσίου ανώτερος του κ. Σαμαρά.
https://www.youtube.com/watch?v=nDFMJdM1ahM

Ένα από τα πολλά ατυχήματα αγωγού φυσικού αερίου σε κατοικημένη περιοχή.
https://www.youtube.com/watch?v=P--2xdwSm44

Αστέριος Γαλάνης
Διαβάστε περισσότερα...