Σάββατο 14 Ιουλίου 2012

Η λίστα των αποκρατικοποιήσεων

Σε εμπροσθοβαρές πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και μάλιστα δυναμικό, είναι έτοιμη να προχωρήσει η κυβέρνηση σε μία προσπάθεια να ενισχύσει τις επενδύσεις, την ανάπτυξη και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.

Πρά τις «διαρροές» που υπήρξαν τις προηγούμενες μέρες, όπως γράφει η εφημερίδα «Αξία», περί πραγματοποίησης μόνο δύο αποκρατικοποιήσεων, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε περισσότερες.

Οι πληροφορίες της εφημερίδας κάνουν λόγο για «έτοιμη» προς αποκρατικοποίηση ΛΑΡΚΟ αλλά και το ότι είναι προ των πυλών σοβαρές κινήσεις για ΟΛΠ και ΟΛΘ. Ταυτόχρονα επιταχύνεται η αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ.

Επίσης ο υπουργός Οικονομικών έχει ήδη παρουσιάσει ένα βασικό χρονοδιάγραμμα αποκρατικοποιήσεων, σημειώνοντας ότι δίνει έμφαση στην ολοκλήρωση έξι αποκρατικοποιήσεων, Κρατικά Λαχεία, Ελληνικό, ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ, IBC, Κασσιόπη και Αφάντου για τις οποίες ήδη εξελίσσονται οι διαγωνιστικές διαδικασίες.

Πηγή:www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ!!! - Αναβάλλεται η απόθεση του ΠΑΡΑΠΡΟΪΟΝΤΟΣ της TOSOH στο Λατομείο Λιτοχώρου

Σύμφωνα με πληροφορίες μας το έργο της αποκατάστασης στο Λατομείο Λιτοχώρου αναβάλεται μέχρι νεωτέρας.

(Ανανεώνεται συνεχώς)Η επίσημη ανακοίνωση που θα δει το φως της δημοσιότητας είναι πως "κανείς δεν εγγυάται την απρόσκοπτη μεταφορά και απόθεση του παραπροϊοντος στο Λατομείο Λιτοχώρου.".
Αυτά επικαλείται η εταιρία που ήταν να αναλάβει την διαμόρφωση του χώρου και την μεταφορά του παραπροϊόντος.

Θέλετε η αντίδραση της τοπικής κοινωνίας, θέλετε η χαμηλότατη τιμή/ τόνο, θέλετε η "μη επικινδυνότητα" και όχι η ακινδυνότητα του παραπροϊόντος, θέλετε η πρόταση Λάππα για το ΙΓΜΕ, θέλετε οι αντιδράσεις της "Ολύμπιας Γης" αλλά και της "Λαϊκής Συσπείρωσης"... οδήγησαν την κατάσταση εδώ και το έργο της αποκατάτασης του Λατομείου Λιτοχώρου με το παραπροϊόν της εταιρίας TOSOH εντός των επόμενων ημερών ή ωρών λαμβάνει ΤΕΛΟΣ.

Πληροφορίες μας λένε πως ο δήμος θα έπαιρνε 1 ευρώ ανά τόνο άρα 82000 ευρώ συνολικά για την αποκατάσταση της περιοχής και τα έργα διαμόρφωσης και μεταφοράς θα επιβάρυναν την εταιρία TOSOH.

Η αλήθεια είναι πως αντιδράσεις υπήρξαν και υπάρχουν πολλές μιας και το υλικό αρχικά παρουσιάσθηκε ως αδρανές και στην συνέχεια ως μη επικίνδυνο. 

Ειπώθηκαν πολλά και από πολλούς.
Κάποιοι κιόλας ψήφισαν υπέρ της αποκατάστασης ανενημέρωτοι για το τί θα γινόταν, αποκλειστικά και μόνο ακούγοντας τον επικεφαλής τους.



Είναι κρίμα σήμερα, "ελαφρά την καρδία" να παίρνονται αποφάσεις "μη επικίνδυνες" (και όχι ακίνδυνες) αποκλειστικά και μόνο για να δείξουν κάποιοι την "παραταξιακή τους υποταγή" στον επικεφαλής τους.

Εμείς παραθέσαμε με άρθρα μας όλες τις μελέτες καθώς και την άποψη όλων για το θέμα. 

Κάναμε προτάσεις αλλά και μεταφέραμε ερωτήματα των κατοίκων.

Τώρα λίγο πριν το "ναυάγιο" της συμφωνίας λέμε πως οι προθέσεις όλων φάνηκαν.

Βάλτε στη δική σας ζυγαριά το τι έγινε και το τί δεν έγινε και βγάλτε ήρεμοι πλέον τα συμπεράσματά σας

dionolympos blogspot

Διαβάστε περισσότερα...

Δήμος Δίου - Ολύμπου: Πρόκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για λογιστή

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΜΕ ΤΙΤΛΟ: «ΠΑΡΟΧΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΤΟΥΣ 2012 ΤΗΣ ΔΗ.Κ.Ε.ΔΟ. » 

Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ (ΔΗ.Κ.Ε.ΔΟ.) ανακοινώνει ότι πρόκειται να αναθέσει απευθείας σε ανάδοχο το έργο «Παροχή λογιστικών υπηρεσιών», λαμβανομένης υπόψη της 32/2012 απόφασης της 3ης συνεδρίασης του Δ.Σ. της ΔΗ.Κ.Ε.ΔΟ.

Επιπλέον η διοίκηση έχοντας υπόψη:

Τις διατάξεις των άρθρων 257 του ν. 3463/2006 (Κ.Δ.Κ.).
Το Π.Δ. 28/80 και τις διατάξεις του άρθρου 209 του Ν.3463/2006 όπως διατυπώθηκε με την παρ.13 του Αρ. 20 του Ν.3731/2008 , και την εγκύκλιο του Υπ.Εσωτερικών , το οποίο προβλέπει τη δυνατότητα απευθείας ανάθεσης παροχής υπηρεσιών που δεν υπάγονται στις διατάξεις του Ν.3316/2005 σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο άρθρο 83 του ν.2362/1995
Της επείγουσας ανάγκης άμεσης λειτουργίας της Επιχείρησης,
Την ανάγκη λογιστικής υποστήριξης,

αποφάσισε να προβεί στην απευθείας σύναψη σύμβασης έργου ορισμένου χρόνου (12 μήνες) με τον ανάδοχο ενδιαφερόμενο με κριτήριο τη χαμηλότερη οικονομική προσφορά και την ανάδειξη αυτής από Οικονομική Επιτροπή.
Τα αναγκαία προς το ανωτέρω χρηματικά ποσά θα καλυφθούν από τους πόρους της Κοινωφελούς Επιχείρησης.
Η πληρωμή θα γίνει μετά από βεβαίωση της καλής εκτέλεσης από την επιτροπή του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΗ.Κ.Ε.ΔΟ.
Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να καταθέσουν την προσφορά τους στα Γραφεία της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης στη Λεπτοκαρυά (Βασιλίσσης Όλγας 1) Δημοτικό κατάστημα από 10-07-2012 μέχρι την Τρίτη 17-07-2012 και ώρα 14.00.
Οι προσφορές θα κατατεθούν σε κλειστό σφραγισμένο φάκελο με την ένδειξη «ΠΡΟΣΟΧΗ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΟΙΧΤΕΊ Ο ΦΑΚΕΛΟΣ» και θα είναι υπογεγραμμένες και σφραγισμένες.
Θα αναφέρονται τα στοιχεία του αποστολέα καθώς και η λέξη «ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ»

Με εκτίμηση
Η Πρόεδρος της ΔΗ.Κ.Ε.ΔΟ.
Ζουρζούρα Σοφία

Τηλ.2352350244
ΦΑΞ.2352350218
Βασιλίσσης Όλγας 1
Λεπτοκαρυά 60063

Email.detanol@otenet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κομφούζιο με τις δόσεις στα χαράτσια

Να εισπραχθεί «εδώ και τώρα» το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων Ηλεκτροδοτούμενων Χώρων, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ όπως είχε προγραμματισθεί από πέρυσι και όχι σε δόσεις, φέρεται να απαιτεί η Τρόικα, «ψαλιδίζοντας» τις ελπίδες που είχαν καλλιεργήσει οι πληροφορίες για πρόθεση της κυβέρνησης να προσφέρει περισσότερες δόσεις στους πολίτες.

Με στόχο την είσπραξη του ΕΕΤΗΔΕ του έτους 2012, που εκτιμάται ότι θα αποδώσει έσοδα ύψους άνω των 2,2 δισ. ευρώ στον φετινό Κρατικό Προϋπολογισμό, η ηγεσία του υπουργείου αποφάσισε να μην αποκόψει τελικά την είσπραξη του Ειδικού Τέλους από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και των λοιπών παρόχων, καθώς φέρεται να δέχεται πιέσεις και από την Τρόικα πως μόνο έτσι μπορεί στην πράξη να εξασφαλιστεί η έγκαιρη είσπραξη του φόρου.

Σε τέτοια περίπτωση, η αποστολή των ειδοποιητηρίων του ΕΕΤΗΔΕ του έτους 2012 θα γίνει και πάλι μέσω των εταιρειών παροχής ηλεκτρικού ρεύματος. Οι ίδιες πληροφορίες λένε πως δεν θα δοθεί τελικά η δυνατότητα αποπληρωμής του Τέλους σε 6 διμηνιαίες δόσεις, αντί σε 5 που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία.

Τα πρώτα ειδοποιητήρια για το Τέλος του 2012 εκτιμάται ότι θα αποσταλούν το αργότερο μέχρι το τέλος Ιουλίου ή τις αρχές Αυγούστου.

Κομφούζιο
Όπως και στην περίπτωση της πληρωμής των υπέρογκων φόρων εισοδήματος που προκαλεί σοκ σε κάθε ελληνικό νοικοκυριό, η κυβέρνηση άλλα έλεγε πριν και άλλα μετά, ενώ διαρκώς «ψαρεύει σε θολά νερά» και «βολιδοσκοπεί» την Τρόικα και την κοινωνία διαρρέοντας διάφορες προτάσεις, «κάνοντας» πως ...«το παλεύει» και προς το μέσα και προς τα έξω, αλλά συλλέγοντας και αντιδράσεις «καίγοντας» τα αντίμετρα ή εμφανίζοντας και σαν επιτυχία ό,τι τελικώς υιοθετηθεί από αυτά.

Ακόμα και αν δεν ισχύσουν οι 60 δόσεις για ληξιπρόθεσμα χρέη ή οι 9-10 δόσεις για τους φόρους εισοδήματος ή οι 6 δόσεις «εκτός ΔΕΗ» για το ΕΕΤΗΔΕ, το βέβαιο είναι ότι τα έσοδα που υπολόγιζε στο β΄ εξάμηνο του έτους η κυβέρνηση και η Τρόικα δεν πρόκειται ποτέ να εισπραχτούν «μαζεμένα», καθώς ήταν εκ προοιμίου γνωστό ότι σε συνθήκες ακόμα μεγαλύτερης ύφεσης τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις δεν αντέχουν να πληρώσουν έξτρα φόρους 20 δισ. ευρώ, όπως προβλέπει ο αναθεωρημένος προϋπολογισμός για φέτος.

Πηγή: Πρώτο ΘΕΜΑ
Διαβάστε περισσότερα...

Δήμος Δίου - Ολύμπου: 17 θέσεις εποχικού προσωπικού (8μηνα)


Ανακοίνωση Εποχικού Προσωπικού έτους 2012
Διαβάστε την ανακοίνωση εδώ
Οι Αιτήσεις θα ξεκινήσουν την Τρίτη 17-7-2012

Διαβάστε περισσότερα...

Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

Τί πραγματικά θα γίνει στο Λατομείο Λιτοχώρου με το ΠΑΡΑΠΡΟΪΟΝ της εταιρίας TOSOH - ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Δ.Ε.Α.Δ.Ο.

Στην θέση "ΓΟΥΡΝΕΣ" του λατομείου Λιτοχώρου και σε χώρο 15 στρεμμάτων αναμένεται να γίνει αποκατάσταση της περιοχής με 
"82000 tn παραπροϊόντος της παραγωγικής διαδικασίας του εργοστασίου της εταιρίας TOSOH ΕΛΛΑΣ A.B.E. (βιομηχανία παραγωγής ηλεκτρολυτικού διοξειδίου του μαγγανίου) ως υλικό επίχωσης. Το παραπροϊόν, το οποίο προέρχεται από την παραγωγή ηλεκτρολυτικού διοξειδίου του μαγγανίου (ΗΔΜ), αποτελεί το βασικό συστατικό των ξηρών στοιχείων (μπαταρίες), που αποθηκεύεται εντός του γηπέδου της "TOSOH ΕΛΛΑΣ Α.Β.Ε"."

Τα βήματα που θα ακολουθηθουν είναι:

1. Διαμόρφωση του αναγλύφου της περιοχής

2. Στεγάνωση του υποβάθρου:

προκειμένου ο χώρος να μην έρχεται σε επαφή με τα διάφορα περιβαλλοντικά μέσα (έδαφος, υπόγεια και επιφανειακά ύδατα, ατμόσφαιρα) της άμεσης περιοχής του έργου. Δημιουργείται αδιαπέρατος τεχνητός γεωλογικός φραγμός καθώς και στρώση αποστράγγισης τυχόν στραγγιδίων που δύναται να παραχθούν κατά τη διάρκεια κατασκευής του έργου
3. Πλήρωση του χώρου με το υλικό:
Η φόρτωση του υλικού θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις της εταιρίας TOSOH, σε φορτηγά ωφέλιμης χωρητικότητας της τάξης των 20 tn. Η απόσταση μεταφοράς του υλικού στο λατομείο είναι της τάξης των 75 km. Η εκφόρτωση θα πραγματοποιείται κατευθείαν εντός του χώρου προς αποκατάσταση, αφού αυτός έχει πρώτα διαμορφωθεί και στεγανωθεί.
4. Τελική Κάλυψη του χώρου
"για την τελική κάλυψη του χώρου, αφού έχει διαστρωθεί το παραπροϊόν της TOSOH με στρώση στεγάνωσης (επιφανειακή) από γεωσυνθετική αργιλική στρώση και γεωμεμβράνη και στρώση επιφανειακής αποστράγγισης, από γεωσυνθετικό υλικό αποστράγγισης, η οποία θα καταλήγει στην εξωτερική τάφρο ομβρίων. Ως τελική στρώση στην επιφάνεια κατασκευάζεται στρώση φυτικής γης πάχους 1m."

Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό ότι το παραπροϊόν δεν θα έχει καμμία επαφή με το περιβάλλον αφού το έργο τελειώσει. 

Ερωτάται επομένως η δημοτική αρχή και το Δ.Σ. της ΔΕΑΔΟ: 

1. Θα υπάρχει οικονομικό όφελος για το Δήμο Δίου - Ολύμπου;
 
2. Για ποιον λόγο δημοσίευονται μελέτες καθηγητών που αποδεικνύουν την εδαφοβελτιωτική ικανότητα του προϊόντος αφού το υλικό δεν θα έχει καμμία επαφή με το περιβάλλον;

3. Για ποιον λόγο μέλη του Δ.Σ. της ΔΕΑΔΟ λένε πως το υλικό θα ανακατευθεί με χώμα πριν αποτεθεί και χρησιμοποιούν ως επιχείρημα τα λεγόμενα των ανθρώπων της TOSOH καθώς και τα λεγόμενα του διευθυντή της ΔΕΑΔΟ; 

4. Για ποιον λόγο δεν γίνεται πλήρης ενημέρωση του πληθυσμού;

5. Για ποιον λόγο βιάζονται να αποθέσουν το παραπροϊόν στο λατομείο ενώ θα μπορούσε π.χ. "να γίνει μια πρότυπη ελεγχόμενη πιλοτική αποκατάσταση με το υλικό της ΤΟSOH και να φυτευτούν σε συνεργασία με την δασολογική σχολή δέντρα στα πλαίσια και κάποιου ερευνητικού προγράματος LIFE κλπ της ΕΕ ή μέσω ΕΣΠΑ";

Εδω μπορείται να διαβάσετε την γνωμοδότηση της Π.Ε. Πιερίας για το θέμα που αποτελεί και "πηγή" του άρθρου μας και των ερωτημάτων μας

dionolympos blogspot
Διαβάστε περισσότερα...

Τι είναι στην πραγματικότητα ένα τραπεζικό δάνειο;

Από το PRESS DIGEST:
Interfluidity: http://www.interfluidity.com/v2/3402.html

Όταν μια τράπεζα χορηγεί ένα δάνειο, δημιουργεί λεφτά από "αέρα κοπανιστό". Οι τράπεζες είναι απλώς μεσολαβητές, οπότε «για κάθε έναν που δανείζεται, πρέπει ένας άλλος να δανείζει»; Θεωρώ αυτού του είδους τα ερωτήματα όλο και λιγότερο διαφωτιστικά. Ας καταλάβουμε απλώς τι είναι στην πραγματικότητα ένα τραπεζικό δάνειο, στα πλαίσια πραγματικών πόρων και ρίσκου.

Ας υποθέσουμε ότι πάω στην τοπική μου τράπεζα και ζητάω ένα δάνειο. Η τράπεζα λέει «ναι» και ξαφνικά υπάρχουν χρήματα στον λογαριασμό μου, ενώ πριν δεν υπήρχαν. Δηλαδή, τώρα είμαι «δανειολήπτης» και η τράπεζα ο «δανειστής»; Μα όχι βέβαια. Η συναλλαγή που προέκυψε είναι πλήρως συμμετρική. Είναι εξίσου ακριβές ότι η τράπεζα μου χρωστάει, με το ότι εγώ χρωστάω στην τράπεζα. Το πιο σημαντικό που πρέπει να καταλάβει κανείς για τα τραπεζικά είναι ότι τα «λεφτά της τράπεζας», γνωστά και ως «καταθέσεις», δεν είναι τίποτα παραπάνω από IOUs ("σου χρωστάω"). Όταν μία τράπεζα «χορηγεί ένα δάνειο», το μόνο που κάνει είναι να εκδώσει μερικές IOUs στον δανειολήπτη. Εκείνος με την σειρά του, εκδίδει IOUs στην τράπεζα, ως υπόσχεση ότι θα ξεπληρώσει το δάνειο. Ένα «τραπεζικό δάνειο» είναι απλώς μετάθεση –ανταλλαγή ευθύνης: εγώ σου υπόσχομαι κάτι, και εσύ υπόσχεσαι κάτι ίσης αξίας σε εμένα. Οπότε, όταν ξεκινά ένα δάνειο, με καμία λογική έννοια, ο ένας δεν είναι πιστωτής και ο δεν είναι άλλος δανειολήπτης.

Τώρα ας υποθέσουμε ότι, αφού έχω παραλάβει το δάνειο, «κάνω μια αγορά» από κάποιον που τυχαίνει να έχει λογαριασμό στην ίδια τράπεζα. Αυτός ο άνθρωπος με προμηθεύει με ένα πραγματικό αγαθό ή με μια υπηρεσία. Ως αντάλλαγμα, μεταφέρω σε εκείνον τις «καταθέσεις «μου, δηλαδή τις IOUs μου από την τράπεζα. Ξαφνικά, βγάζει νόημα να μιλάμε για πιστωτές και οφειλέτες. Σίγουρα χρωστάω σε κάποιον: εκείνος μου έχει μεταφέρει ένα πραγματικό έσοδο, ενώ εγώ δεν έχω κάνει τίποτα για κανέναν, παρά να σαχλαμαρίζω με τους χρηματοοικονομικούς λογαριασμούς. Αντιθέτως, ο πωλητής είναι σίγουρα και πιστωτής: έχει προσφέρει μια πραγματική υπηρεσία και του οφείλεται μια αντίστοιχη, ως αντάλλαγμα. Οπότε, θα ήταν λογικό να πει κανείς ότι, ο πωλητής είναι ο πιστωτής και ότι εγώ, ο αγοραστής, είμαι ο οφειλέτης. Η τράπεζα είναι απλώς ο μεσολαβητής που διευκολύνει την κατάσταση. Αυτή είναι η μια άποψη, η άποψη των πραγματικών πόρων-εσόδων.

Όμως είναι μια ελλιπής άποψη. Διότι στην πραγματικότητα, ο πωλητής δεν θα δεχόταν το χρέος μου ως αντάλλαγμα για τα αγαθά και τις υπηρεσίες που προσφέρει η τράπεζα. Αν της έγραφα μια υπόσχεση, ότι θα της προσφέρω κάποια υπηρεσία ίσης αξίας στο μέλλον (όπως το να παραδώσω δολάρια σε κολλαριστά χαρτονομίσματα), ποτέ δεν θα αποδεχόταν αυτή την υπόσχεση σαν τρόπο πληρωμής. Απλώς παρακάμπτω το φόβο της τράπεζας δίνοντάς της επακριβώς και εγγράφως την υπόσχεση που ο πωλητής δεν θα αποδεχόταν και έτσι η τράπεζα «κουκουλώνει» την υπόσχεση μου πίσω από του πωλητή.

Η δουλειά της τράπεζας δεν είναι να «δανείσει» κάτι για κανένα λόγο. Η τράπεζα είναι απλώς ένα μάτσο "καθάρματα" με λογιστικά φύλλα. Ο ρόλος της τράπεζας είναι απλώς να μετατρέψει αμφίβολες υποσχέσεις σε λογικές. Είναι ένα είδος «μετασχηματιστή» υποσχέσεων, ή, εναλλακτικά, ένας εγγυητής.

Ας υποθέσουμε λοιπόν, ότι οι υποσχέσεις της τράπεζας είναι όντως εξασφαλισμένες. Είναι 100% βέβαιο πως η τράπεζα θα προσφέρει στους κατόχους των IOUs την ικανότητα να αγοράσουν πραγματικά αγαθά και υπηρεσίες, ίσης αξίας με αυτά που παρέδωσαν για να τα αποκτήσουν. Τώρα, όταν εγώ μεταφέρω σε έναν πωλητή τις IOUs , που μου εξέδωσε η τράπεζα ως αντάλλαγμα για τις κάπως αμφίβολες υποσχέσεις μου, είναι τότε λογικό να θεωρείται ο πωλητής ως «πιστωτής»; Εξάλλου, έχει ήδη παραλάβει κάτι που αναμφισβήτητα είναι εξίσου πολύτιμο με τα αγαθά και τις υπηρεσίες που έχει παραδώσει. Οπότε η κατάσταση είναι επίπεδη, «ίσα βάρκα, ίσα νερά». Σε αντάλλαγμα για τους πραγματικούς πόρους, η τράπεζα έχει λεφτά «στη μπάντα», των οποίων η αγοραστική δύναμη είναι εγγυημένη. Δεν παίρνει κανένα ρίσκο. Όμως η τράπεζα έχει ακόμα τον κίνδυνο αν εγώ δεν θα καταφέρω να τηρήσω την υπόσχεσή μου, ενώ θα απαιτείται να τηρήσει την δική της χωρίς να αποτύχει. Ποιός είναι ο πιστωτής τότε, ο πωλητής ή η τράπεζα; Είναι ζήτημα ορισμού.

Οπότε, ας το διευκρινίσουμε. Ο συμβαλλόμενος που προμηθεύει πραγματικά αγαθά και υπηρεσίες με αντάλλαγμα μια υπόσχεση μελλοντικής ανταπόδοσης είναι ο πιστωτής από την πλευρά των πραγματικών πόρων. Ο πιστωτής από την πλευρά του ρίσκου είναι ο συμβαλλόμενος που διακινδυνεύει να μην μπορέσει να ανταποδοθεί η μεταβίβαση των πόρων. Όταν εγώ έχω πάρει ένα δάνειο και «ξοδέψω» τα λεφτά, ο πωλητής τότε γίνεται πιστωτής πιστωτής από την πλευρά των πραγματικών πόρων, ενώ η τράπεζα γίνεται πιστωτής από την πλευρά του ρίσκου. Ο ρόλος του πιστωτή γίνεται διττός.

Πιο συγκεκριμένα, ο ρόλος του πιστωτή γίνεται «πολύπλευρος». Αποκλείεται να είναι αλήθεια ότι «η τράπεζα» είναι πιστωτής από την πλευρά του ρίσκου. Θυμηθείτε: η τράπεζα είναι απλώς ένα μάτσο «καθάρματα» με λογιστικά φύλλα, δεν διαθέτει τίποτα πραγματικό που να θέλει κανείς. Ο κίνδυνος που επικαλούμαστε βρίσκεται στο γεγονός ότι, την ευθύνη της τράπεζας πρέπει να έχουν άνθρωποι που ελέγχουν ή έχουν ελέγξει ή ίσως να ελέγξουν τους πραγματικούς πόρους. Είναι απαραίτητο να υπολογίσει κανείς τις «επιπτώσεις» του κινδύνου που διατρέχει η τράπεζα. Ίσως για παράδειγμα τα IOUs της τράπεζας, οι «καταθέσεις» της, στην πραγματικότητα να μην είναι καθόλου αξιόπιστες, έτσι ώστε σε περίπτωση που δεν καταφέρω να ξεπληρώσω το δάνειο, η τράπεζα δεν θα μπορέσει να προσφέρει όσα έχει υποσχεθεί σ’ εκείνους που της προμήθευσαν πραγματικά αγαθά και υπηρεσίες ως αντάλλαγμα για τα IOUs. Σε αυτή την περίπτωση, οι πιστωτές από την πλευρά του ρίσκου είναι οι καταθέτες, οι άνθρωποι που έχουν προσφέρει πραγματικά αγαθά και υπηρεσίες με αντάλλαγμα IOUs της τράπεζας. Μόνο όταν οι καταθέτες είναι εκτεθειμένοι- και μόνο τότε- δεν υπάρχει καμία εναλλαγή στην ταυτότητα μεταξύ πιστωτών από την πλευρά του ρίσκου και πιστωτών από την πλευρά των πραγματικών πόρων . Εφόσον οι καταθέτες απορροφήσουν τις απώλειες είναι πια δίκαιο να περιγράψει κανείς την τράπεζα ως απλό μεσολαβητή μεταξύ ομάδων δανειστών και οφειλετών, που απλώς κάνει πιστωτικές αναλύσεις και μοιράζει το ρίσκο για να εξυπηρετεί τις συναλλαγές. Όμως κατά τα άλλα είναι μόνο απλός διαβιβαστής.

Δεν είναι αυτός ο τρόπος που λειτουργεί το σύγχρονο τραπεζικό σύστημα. Οι καταθέτες είναι σχεδόν παντελώς προστατευμένοι. Οι πραγματικές επιπτώσεις των τραπεζικών κινδύνων είναι ,κάπως.. περίπλοκες. Θεωρητικά, ο κίνδυνος μη αποπληρωμής του δανείου περιέρχεται πρώτα στους μετόχους της τράπεζας, μετά στους ομολογιούχους, μετά στους ανασφάλιστους καταθέτες, μετά στο μπερδεμένο κουβάρι των φορολογουμένων και στους stakeholders άλλων τραπεζών που ενισχύουν-προσυπογράφουν το ταμείο εγγύησης των καταθέσεων και τέλος στους κατόχους των υποχρεώσεων που επηρεάζονται από τον πληθωρισμό( που περιλαμβάνουν τους καταθέτες τραπεζών). Στην πράξη, αυτός ο όχι και τόσο απλός απολογισμός των επιπτώσεων του τραπεζικού ρίσκου είναι ανεπαρκής. Δεν μπορεί κανείς να βασιστεί στο ότι οι επιπτώσεις των κινδύνων αυτών, σε ακραίες περιπτώσεις, θα καθορίζονται εκ των υστέρων και για συγκεκριμένο σκοπό από μια πολιτική διαδικασία, που υποστηρίζει ορισμένους δικαιούχους περισσότερο από άλλους, όταν πια οι υποσχέσεις έχει εγγυηθεί η τράπεζα αποδειχτούν αναξιόπιστες.

Όλα αυτά μπορεί να προκαλούν σύγχυση, όμως ένα πράγμα πρέπει να καταστεί απόλυτα σαφές. Υπό τους υπάρχοντες θεσμούς, υπάρχει μικρή ταύτιση των ρόλων των δύο κατηγοριών πιστωτών. Οι τράπεζές μας είναι μηχανές που επιτρέπουν στους πωλητές να παραδώσουν τους πραγματικούς πόρους με αντάλλαγμα υποσχέσεις, τους κινδύνους των οποίων δεν φέρουν οι ίδιοι. Οι κίνδυνοι που σχετίζονται με αυτές τις υποσχέσεις δεν εξανεμίζονται. Μπορεί να αμβλύνονται σε ένα βαθμό από διασπορά και μοίρασμα του ρίσκου. Μπορεί να είναι ελεγχόμενοι , με το ουτοπικό επιχείρημα ότι οι τράπεζες ήταν αφιερωμένες στην προσεκτική credit analysis. Όμως, κάποιος θα πρέπει να σηκώσει το βάρος αυτών των κινδύνων. Η λειτουργία και ο σκοπός του τραπεζικού συστήματος(θα έλεγα εγώ) είναι να εξυπηρετήσει την κοινωνικά χρήσιμη πρακτική της παραγωγής –και-ανταλλαγής –υποσχέσεων, με σκοπό να ενθαρρύνει την ανταλλαγή. Η ουσία της σύγχρονης τραπεζικής είναι η αναδιανομή του κόστους-εξόδων και των κινδύνων μακριά από ανθρώπους που δυσανάλογα αποδίδουν πραγματικούς πόρους με αντάλλαγμα υποσχέσεις. Στην καλύτερη περίπτωση, τα σύγχρονα τραπεζικά συστήματα δημιουργούν μια αφανή επιδότηση για εκείνους που παράγουν και αποδίδουν περισσότερους πραγματικούς πόρους από όσους παίρνουν και καταναλώνουν, εξωτερικεύοντας και ,τελικά, κοινωνικοποιώντας τα κόστη και τους κινδύνους που έχουν αμφίβολες απαιτήσεις.

Δυστυχώς, υπάρχουν πολλοί τρόποι απόκτησεις απαιτήσεων στις τράπεζες εκτός από την παραγωγή και την παράδοση πολύτιμων πραγματικών πόρων. Αυτή η παρέκκλιση του πιστωτή από την πλευρά των πραγματικών πόρων σε πιστωτή από την πλευρά του ρίσκου,ανάμεσα στην πλευρά στην οποία οφείλονται πραγματικοί πόροι και την πλευρά που σηκώνει το βάρος της το κόστος της μη απόδοσης, δημιουργεί απίστευτες ευκαιρίες σε όσους είναι ικανοί να προωθήσουν δάνεια που θα ξοδευτούν απερίσκεπτα προς ίδιον όφελος. Τα δάνεια που ξοδεύονται άσκοπα είναι σχεδόν απίθανο να αποπληρωθούν, όμως οι δανειολήπτες δεν χρειάζεται να νοιάζονται για αυτό. Βιομηχανίες όπως η στέγαση, η παιδεία και ,φυσικά, τα οικονομικά βασίζονται πολύ σε αυτό. Όταν οι βιομηχανίες επιτύχουν να μεγεθύνουν τη μόχλευση που ξοδεύεται ή τζογάρεται για το δικό τους όφελος, δημιουργούν συγκεκριμένα κέρδη για εκείνους, ενώ παράλληλα μετακυλύουν τους κινδύνους και τις δαπάνες στους δανειολήπτες και στον ευρύτερο πληθυσμό.

Οι τράπεζες δεν είναι οικονομικοί διαμεσολαβητές με την απλή έννοια της λέξης. Όταν «χορηγούν» ένα δάνειο ,εξυπηρετούν ως εγγυητές, όχι ως πιστωτές. Ο δανειολήπτης δεν είναι ουσιαστικά οφειλέτης έως ότου δαπανηθεί το δάνειο. Μόνο τότε προκύπτουν οι πιστωτές, όμως ο ρόλος του πιστωτή είναι διττός. Εκείνοι στους οποίους οφείλονται πόροι δεν είναι οι ίδιοι με εκείνους που φέρουν τον κίνδυνο της κακής απόδοσης. Το ερώτημα του ποιος τελικά φέρει το ρίσκο αυτό είναι πια δύσκολο να απαντηθεί, και ,φυσικά, τα κίνητρα εκείνων που παίρνουν τις αποφάσεις στις τράπεζες σχετικά με τον περιορισμό του κινδύνου αυτού έχουν εξασθενήσει, ειδικά σε σχέση με τα οφέλη που έχουν κρατώντας μεγάλο μερίδιο από τα προστατευόμενα έξοδα των δανειοληπτών. Αυτός ο διαχωρισμός του ρόλου του πιστωτή εξηγεί επίσης το λόγο που οι πιστωτές σαν πολιτική τάξη είναι σχετικά αδιάφοροι ως προς την βελτίωση της οικονομίας, όμως είναι εξαιρετικά δυσανεκτικοί στον πληθωρισμό. Μια καλή οικονομία σημαίνει καλύτερες, υψηλότερες αξίες και καλύτερη απόδοση από όσα δάνεια έχουν εκδοθεί, όμως οι πιστωτές στους οποίους οφείλονται πόροι αλλά έχουν απαλλαγεί από τον κίνδυνο, καθόλου δεν νοιάζονται για την απόδοση των δανείων. Αυτές οι διακυμάνσεις, όπως και εκείνες του χρηματιστηρίου, είναι αλλουνού πρόβλημα, αλλά και αλλουνού όφελος. Προστατευόμενοι δικαιούχοι, άνθρωποι που τους χρωστάνε οι τράπεζες ή το κράτος (αν και αυτό είναι τύπος τράπεζας) έχουν μόνο να χάσουν από τον πληθωρισμό. Εύλογα λοιπόν, κινούνται εντός του πολιτικού συστήματος για να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό, ο οποίος θα μπορούσε να τους υποχρεώσει να διακινδυνεύσουν και εκείνοι λίγο από τα «κακά» δάνεια, των οποίων ο προβληματικός χαρακτήρας ήταν ,συλλήβδην η πηγή μεγάλου μέρους του πλούτου τους.

Steve Waldman
Σημείωση:

«Ο καθένας μπορεί να φτιάξει λεφτά, το πρόβλημα είναι να γίνουν αποδεκτά.

Η τραπεζική δεν είναι δανεισμός χρημάτων: ο δανειστής πρέπει να έχει χρήματα για να δανείσει. Η θεμελιώδης τραπεζική δραστηριότητα είναι η αποδοχή, δηλαδή, η εγγύηση ότι ο συμβαλλόμενος είναι φερέγγυος. Η τράπεζα, αποδεχόμενη ένα χρεόγραφο, συναινεί να κάνει συγκεκριμένες πληρωμές αν δεν τις κάνει ο οφειλέτης ή αν αδυνατεί. Ένα τέτοιο accepted or endorsed note μπορεί να πωληθεί κανονικά στην ελεύθερη αγορά."
Hyman Minsky
Διαβάστε περισσότερα...

Θα τρελαθούμε εντελώς!!!! Είναι αλήθεια αυτό;

Τιμολόγιο τυροκομείου ποσού 25000,00 Ευρώ για κατανάλωση γιαουρτιών στον πρώην Δήμο Δίου
Διαβάστε περισσότερα...

Παρασκευή και 13 σήμερα - Ποιοι πιστεύουν στη γκατεμιά;

Εδώ και πάρα πολλούς αιώνες η Παρασκευή και 13, είναι η μέρα συνυφασμένη με τους χειρότερους αστικούς μύθους και τη δεισιδαιμονία, ειδικότερα στις αγγλοσαξωνικές χώρες, τις ισπανόφωνες και τη Γερμανία. Σε αυτές τις χώρες ακόμη και σήμερα πολλά κτίρια και ξενοδοχεία δεν διαθέτουν 13ο όροφο και πολλοί δρόμοι δεν έχουν τον αριθμό 13.

Σύμφωνα με την επικρατέστερη άποψη, ο μύθος προέρχεται από το γεγονός ότι ο δέκατος τρίτος μαθητής του Χριστού ήταν ο Ιούδας.

Η Παρασκευή θεωρείται δυσοίωνη ίσως επειδή τέτοια μέρα σταυρώθηκε ο Χριστός. Για τους μουσουλμάνους όμως είναι γρουσούζικη, επειδή ο Αδάμ και η Εύα έφαγαν τον απαγορευμένο καρπό μέρα Παρασκευή.

Πολλοί θεωρούν πως ο μύθος γεννήθηκε με την απόφαση του Πάπα να εκδώσει διάταγμα για τη σύλληψη και θανάτωση των Nαϊτών ιπποτών. Το διάταγμα εκδόθηκε σε συνεννόηση με τον βασιλιά της Γαλλίας Φίλιππου του Δ΄, Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 1307.

Στη σφαίρα των μύθων της Παρασκευής και 13 ανήκουν και τα εξής: η αποστολή της NASA, Απόλλων 13 με προορισμό το Φεγγάρι, εκτοξεύθηκε στις 13:13, ενώ μετά από τα σοβαρά προβλήματα που παρουσιάστηκαν, η αποστολή διακόπηκε στις 13 Απριλίου. Παρασκευή επίσης, ήταν η καθιερωμένη εκτέλεση κρατουμένων στην αρχαία Ρώμη. Όταν το όνομα ενός ατόμου έχει δεκατρία γράμματα θεωρείται ότι έχει την τύχη του διαβόλου (Jack the Ripper, Charles Manson, κτλ.).
Διαβάστε περισσότερα...

Το Σάββατο 14/7 στις 22:00 θα προβληθεί η εκπομπή ''ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ'' η οποία θα είναι αφιερωμένη στην Ορχήστρα Νέων Δίου στη ΝΕΤ.

Στα γυρίσματα της εκπομπής "Στην Υγειά μας" συμμετείχε η Ορχήστρα Νέων και η χορωδία Δίου. Συγκεκριμένα μετέβη την Παρασκευή 1 Ιουνίου στην Αθήνα για να πάρει μέρος στα γυρίσματα της γνωστής εκπομπής του Σπύρου Παπαδόπουλου "Στην Υγειά μας" η οποία κράτα χιλιάδες Έλληνες συντροφιά τα Σαββατόβραδα. 

Η Ορχήστρα Νέων και η χορωδία Δίου ερμήνευσαν τραγούδια μεγάλων Ελλήνων συνθετών.

Κοντά τους παρευρέθηκαν ο Μίμης Πλέσσας και ο Χρήστος Νικολόπουλος οι οποίοι συνόδευσαν και την Ορχήστρα μουσικά. Επιπλέον την εκπομπή τίμησαν με την παρουσία τους ο Γεράσιμος Ανδρεάτος και η Μελίνα Ασλανίδου οι οποίοι ήταν και οι σολίστ, καθώς και ο Αλέξης Κωστάλας ο οποίος έδωσε μια άλλη νότα στην εκπομπή με την παρουσία του.
Διαβάστε περισσότερα...

Το ΔΝΤ άνοιξε τη συζήτηση για επαναδιαπραγμάτευση

Από το ANTINEWS:
Παράθυρο για αλλαγή του τρόπου με τον οποίο θα γίνει η δημοσιονομική προσαρμογή, άνοιξε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρυ Ράις τόνισε, πάντως, με νόημα ότι οι στόχοι είναι αδιαπραγμάτευτοι, όχι όμως και τα μέτρα.

«Είναι ξεκάθαρο ότι η ελληνική οικονομία εισέρχεται σε μία ακόμη δύσκολη περίοδο», είπε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ. Σημείωσε ότι αυτό που είναι σημαντικό είναι το δανειακό πρόγραμμα να επανέλθει πλήρως σε τροχιά, προσθέτοντας ότι το ΔΝΤ είναι ανοικτό να συζητήσει τους τρόπους που κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει, αλλά όχι και προετοιμασμένο να διαπραγματευτεί ένα απολύτως καινούριο πρόγραμμα.

«Οι στόχοι του προγράμματος παραμένουν η βάση των συζητήσεων. Είναι πρώιμο να δούμε ποια από τα διαφορετικά μέτρα μπορεί να είναι ανοικτά σε συζήτηση», δήλωσε ο κ. Ράις.

Ο κ. Ράις επιβεβαίωσε ότι η αποστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου διαπίστωσε καθυστερήσεις σε αρκετούς τομείς του προγράμματος προσαρμογής κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Ελλάδα.

«Κάποιοι από τους στόχους του προγράμματος έχουν επιτευχθεί. Αρκετοί έχουν εκτροχιαστεί ενώ σε κάποιες άλλες περιπτώσεις το Ταμείο δεν έχει στοιχεία για να προβεί σε εκτίμηση», κατέληξε.

Η θέση αυτή του ΔΝΤ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μια αχτίδα φωτός ώστε τα ισοδύναμα μέτρα που θα προτείνει ο Γ. Στουρνάρας την επόμενη Τετάρτη στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, θα περάσουν από την τρόικα. Έτσι, δίνεται η δυνατότητα στην Ελλάδα να αναζητήσει τα μέτρα εκείνα που δε θα πλήττουν τα χαμηλά εισοδήματα ούτε θα μειώνουν μισθούς και συντάξεις.

Σε κάθε περίπτωση, όπως δήλωσε ο Σ. Κεδίκογλου, η ανάκτηση της αξιοπιστίας της Ελλάδας είναι το βασικό ζητούμενο ώστε προχωρήσει η επαναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου. «Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας λένε ουσιαστικά το εξής: δείξτε μας ότι κάνετε βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση και θα βρίσκετε όλο και προσφορότερο έδαφος για διαπραγμάτευση, για αλλαγή όρων της ακολουθούμενης πολιτικής. Αυτή η διαπραγμάτευση θα είναι διαρκής, θα είναι σε εξέλιξη και σε συνάρτηση με την πορεία της ελληνικής οικονομίας», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Διαβάστε περισσότερα...

Προαναγγελία εγκαινίων επετειακής έκθεσης του ναυτικού μουσείου Λιτοχώρου

ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ
Έκθεση για τα 100 χρόνια ελεύθερης Μακεδονίας
ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΘΑ ΤΕΛΕΣΤΟΥΝ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 14/7 ΣΤΙΣ 8.00 ΤΟ ΒΡΑΔΥ

Στο πλαίσιο εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Μακεδονίας (1912 – 2012), το ναυτικό μουσείο Λιτοχώρου οργανώνει έκθεση ιστορικής μνήμης σε συνεργασία με το πολεμικό μουσείο Θεσσαλονίκης, το ναυτικό μουσείο Ελλάδος και το μουσείο μακεδονικού αγώνα Θεσσαλονίκης. 

Η ΕΚΘΕΣΗ
Η τελετή των εγκαινίων τής έκθεσης θα πραγματοποιηθεί στον χώρο τού ναυτικού μουσείου Λιτοχώρου το Σάββατο 14 Ιουλίου στις 8.00 το βράδυ.
Στα μάτια των επισκεπτών παρουσιάζονται, για πρώτη φορά, κάποια πολύ σημαντικά ιστορικά αποδεικτικά στοιχεία τα οποία όμως είναι άγνωστα στο σύνολο σχεδόν τού λαού μας. Πρόκειται για ιστορικά στοιχεία που καθόρισαν το σημερινό «status quo» στη χερσόνησο του Αίμου.
Η έκθεση, που θα διαρκέσει έως τα τέλη Αυγούστου 2012, θα είναι ανοιχτή καθημερινά από τις 8.00 μ.μ. έως τις 10.30 μ.μ. και περιλαμβάνει οδοιπορικό αγώνων για την απελευθέρωση της Μακεδονίας, από το 1821 έως το 1913, και συγκεκριμένα:
α) Επαναστατικά κινήματα 1821 – 1904.
β) Μακεδονικός αγώνας 1904 – 1912.
γ) Βαλκανικοί πόλεμοι 1912 – 1913.
δ) Ο ρόλος τού ναυτικού στους βαλκανικούς πολέμους 1912 – 1913.
ε) Τορπιλισμός τού τουρκικού θωρηκτού Φετχί Μπουλέντ μέσα στο λιμάνι τής Θεσσαλονίκης από το «τορπιλοβόλο 11» με κυβερνήτη τον υποπλοίαρχο Νικόλαο Βότση και πλοηγούς τούς Λιτοχωρινούς καπετάνιους Νικόλαο Βλαχόπουλο και Μιχαήλ Κωφό. 

ΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ
Στο κάλεσμα των εγκαινίων τής έκθεσης, το διοικητικό συμβούλιο του ναυτικού μουσείου Λιτοχώρου επισημαίνει ότι «η ιστορία κάθε χώρας είναι πρωτεύον στοιχείο αυτογνωσίας γι αυτούς που την κατοικούν καθώς και αναντικατάστατο εφόδιο γι αυτούς που θα συνεχίσουν τη ρότα της». Και τονίζει: «Πιστεύουμε πως είναι καθήκον όλων μας να γνωρίζουμε τα ιστορικά στοιχεία που αφορούν την ιστορική πορεία τής χώρας μας, ώστε να μπορούμε να χαράξουμε τη σωστή πορεία στην ιστορική καμπή που βρίσκεται σήμερα η πατρίδα μας».

Διαβάστε περισσότερα...

“Ραβασάκι” Σαμαρά στους υπουργούς

Από το STATESMEN:
Η επιστολή που συνέταξε ο Αντώνης Σαμαράς με παραλήπτες τους υπουργούς της κυβέρνησής του, αποτελεί ένα πολιτικό… ραβασάκι από την πλευρά του Πρωθυπουργού προς τα στελέχη που εμπιστεύτηκε, για να σηκώσουν το βάρος της προσπάθειας ανάταξης της χώρας, σε μια εξαιρετικά δύσκολη εθνική συγκυρία.

Ο Πρωθυπουργός προτρέπει τους υπουργούς να βάλουν τάξη στα… του οίκου τους. Βρίσκοντας τους συγκεκριμένους εκείνους κωδικούς στα υπουργεία τους, μέσω των οποίων θα μπορούσε να γίνει ουσιαστική οικονομία και περιστολή δαπανών, στη βάση των απαιτήσεων της τρόικας για “συμμάζεμα” του δημόσιου, αλλά και ταυτόχρονα της ανάγκης να δοθεί το καλό παράδειγμα.

Ο Αντώνης Σαμαράς στέλνει το μήνυμα του νοικοκυρέματος, το οποίο αποτελεί αναγκαία συνθήκη και απαράβατο όρο για να αλλάξει ταχύτητα το ελληνικό δημόσιο, να εκσυγχρονιστεί, και να πλησιάσει τις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής. Ώστε να λειτουργήσει θετικά για την προώθηση των ριζικών μεταρρυθμίσεων και τομών, που θα καταστήσουν και πάλι ελκυστική για επενδύσεις την ελληνική οικονομία.
Διαβάστε περισσότερα...

Δ.ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ-12 - Προαναγγελία εκδήλωσης της φιλαρμονικής ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΣΒΑΡΝΑΣ στο Λιτόχωρο

ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΟΡΤΑΣΤΟΥΝ ΤΑ 30 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΤΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΧΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ
Μουσική βραδιά φιλαρμονικής Λιτοχώρου «Οδυσσέας Σβάρνας»
* ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 14 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012 ΣΤΙΣ 9.15 ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΑΚΙ ΤΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ
* Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΧΕΙ ΤΕΘΕΙ ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ

Επετειακή εκδήλωση για τον εορτασμό των 30 χρόνων προσφοράς (1982 – 2012) στην πολιτιστική ιστορία τού τόπου διοργανώνει ο σύλλογος φίλων φιλαρμονικής Λιτοχώρου «Οδυσσέας Σβάρνας», το Σάββατο 14/7 στις 9.15 το βράδυ, στο Λιτόχωρο, στο θεατράκι τού πάρκου.
Με το σύνθημα «μια ιδέα, ένας τόπος, μια αγάπη», ο σύλλογος φίλων φιλαρμονικής τής «πόλης των θεών» στέλνει μήνυμα προς όλους τους συνδημότες και φίλους προσκαλώντας τους να παραβρεθούν στην εκδήλωση.
«Η παρουσία όλων θα μας γεμίσει με χαρά και ικανοποίηση σε μια βραδιά αφιερωμένη στη μουσική, μια βραδιά ορόσημο στην ιστορία τού μουσικού μας σχήματος», επισημαίνει στην πρόσκλησή του το Δ.Σ. του συλλόγου.
Η εκδήλωση έχει τεθεί υπό την αιγίδα τού δήμου Δίου-Ολύμπου.
Διαβάστε περισσότερα...

«Η Ελλάς Ευγνωμονούσα» και πάλι στην θέση της, στο πρωθυπουργικό γραφείο!


Διαβάστε περισσότερα...

ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ "3 ΟΝ 3 STREET BASKETBALL" στην Λεπτοκαρυά

Παρασκευή, 20 Ιουλίου 2012
7:00 μ.μ.
1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑΣ

 
Η ΔΙΟΙΗΚΗΣΗ ΤΟΥ Μ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ "3 ΟΝ 3 STREET BASKETBALL"

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΩΣ ΤΙΣ 19 ΙΟΥΛΙΟΥ ΣΤΟ ΤΗΛ :23520/32392-

TIMH 20EURO ΑΝΑ ΟΜΑΔΑ!

ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟ 13ο ΕΤΟΣ ΗΛΙΚΙΑΣ !
Διαβάστε περισσότερα...

Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Σύλλογος Φροντιστών Ν. Πιερίας - ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Σε εξέλιξη βρίσκεται ήδη προκαταρκτική εξέταση, που διενεργεί η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με θέμα τα παράνομα ιδιαίτερα μαθήματα από διορισμένους καθηγητές του Δημοσίου. Σύμφωνα με αναφορά που υπέβαλε στο Διευθυντή Β/θμιας Εκπαίδευσης κ. Καζταρίδη ο πρόεδρος του Συλλόγου μας, διορισμένοι εκπαιδευτικοί άγρευαν μαθητές με τον πιο αήθη τρόπο έξω από το Λύκειο Λεπτοκαρυάς.
Το περιστατικό βέβαια δεν είναι το μόνο, αφού στη συγκεκριμένη τακτική επιδίδεται όλο το σάπιο κύκλωμα των «ιδιαιτεράδων» σε όλα τα σχολεία το Νομού με την ανοχή και τη συγκάλυψη των αρμόδιων αρχών. Από τη συγκεκριμένη έρευνα δεν αναμένουμε κάτι εντυπωσιακό, αφού η εξέταση διενεργείται από συναδέλφους των παρανομούντων εκπαιδευτικών και σύμφωνα με τη λαϊκή ρήση «κόρακας κόρακα μάτι δε βγάζει».
Ωστόσο κινούμαστε συντεταγμένα σε επίπεδο ομοσπονδίας (Ο.Ε.Φ.Ε), ώστε να ενεργοποιηθεί ο νόμος περί διαφθοράς των δημοσίων υπαλλήλων, σύμφωνα με την οποία η εκδίκαση παρόμοιων υποθέσεων θα ανατίθεται απευθείας στην Ελληνική δικαιοσύνη.
Επιπλέον διασαφηνίζουμε πως είναι συνυπεύθυνοι και οι γονείς, που μπαίνουν στη διαδικασία αυτής της παράνομης συναλλαγής. Τους καλούμε να καταγγείλουν το φαινόμενο - μάστιγα με τις πολυποίκιλες προεκτάσεις:
α) εκπαιδευτικές, αφού προκαλούνται συνθήκες εκπαιδευτικής ανισότητας, εύνοιας των «ημετέρων» διαρροής θεμάτων, «μαγειρέματος» βαθμολογιών,
β) οικονομικές: διακίνηση «μαύρου» χρήματος, φοροδιαφυγή, εισφοροδιαφυγή, αύξηση ανεργίας, αφαίμαξη της Ελληνικής οικογένειας.
γ) ηθικές: οι μαθητές εθίζονται στην παράνομη συναλλαγή και τη διαφθορά από νεαρή ηλικία.
Σε μια εποχή κρίσης των πάντων, προσπάθειας ανάκαμψης και δημιουργίας ενός νέου αξιακού συστήματος που βασίζεται στην ηθική, την αξιοσύνη και την υπευθυνότητα ευελπιστούμε πως κάποια στιγμή η ελληνική δικαιοσύνη θα επέμβει αυτεπαγγέλτως για να σπάσει ένα από τα πλέον μολυσματικά αποστήματα της κοινωνίας και να στείλει σπίτι τους αυτούς που δεν τιμούν το λειτούργημά τους.


Το Δ.Σ.
Του Συλλόγου Φροντιστών ν. Πιερίας
Διαβάστε περισσότερα...

Δ.ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ-12 - Ετοιμότητα στον Δ.Δίου-Ολύμπου λόγω πρόγνωσης υψηλών θερμοκρασιών

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Ποιοι χώροι στον Δ.Δίου-Ολύμπου διατίθενται στο κοινό λόγω υψηλών θερμοκρασιών

Σύμφωνα με έγγραφες οδηγίες που απέστειλε η αυτοτελής διεύθυνση πολιτικής προστασίας τής περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για «ετοιμότητα λόγω πρόγνωσης υψηλών θερμοκρασιών», ο δήμος Δίου-Ολύμπου ανακοινώνει στους δημότες αλλά και στους επισκέπτες τής περιοχής ότι θα είναι ανοιχτοί και θα διατίθενται συγκεκριμένοι κλιματιζόμενοι χώροι, κατά τις ημέρες και ώρες λειτουργίας τους, με σκοπό την προσωρινή «φιλοξενία» κυρίως μεμονωμένων ατόμων που στερούνται φροντίδας και ζουν κάτω από δυσμενείς συνθήκες.

Οι χώροι που επιλέχθηκαν από τον δήμο Δίου-Ολύμπου είναι οι εξής:

· Τα δημοτικά καταστήματα Λιτοχώρου, Λεπτοκαρυάς και Δίου.

· Όλα τα πρώην κοινοτικά καταστήματα.

· Όλα τα ΚΕΠ.

· Όλα τα λειτουργούντα ΚΑΠΗ.

Τα δημοτικά καταστήματα, τα πρώην κοινοτικά καταστήματα και τα ΚΕΠ θα είναι ανοιχτά μόνο από το πρωί έως το μεσημέρι.

Τα ΚΑΠΗ θα είναι ανοιχτά κατά τις ώρες λειτουργίας τους.

Επειδή όμως οι ανάγκες υπάρχουν και εκτός των ωρών λειτουργίας των χώρων που έχουν επιλεχθεί, ο δήμος Δίου-Ολύμπου ανακοινώνει ότι σ’ αυτές τις περιπτώσεις μπορεί κανείς να επικοινωνεί, καταρχήν, με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο πολιτικής προστασίας, Πέτρο Κιάφα, με όλους τούς αντιδημάρχους τού δήμου καθώς επίσης και με όλους τούς προέδρους των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων Δίου-Ολύμπου, στα εξής τηλέφωνα:

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΙ

Φαρμάκης Γιώργος, αντιδήμαρχος: 6970 80 55 69 και 6974 85 12 16

Βροχαρίδης Βασίλης, αντιδήμαρχος: 6977 35 35 50

Κιάφας Πέτρος, αντιδήμαρχος: 6976 61 61 51

Νούλα Σοφία, αντιδήμαρχος: 6973 77 22 46

Τσιμήτρη Μαρία, αντιδήμαρχος: 6932 39 46 13



ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ

Πρόεδρος τοπικής κοινότητας Νέας Εφέσου Δημήτρης Κατιρτζής

6944 56 28 18



Πρόεδρος τοπικής κοινότητας Κονταριώτισσας Κωνσταντίνος Χότζιας 6978 14 93 53



Πρόεδρος τοπικής κοινότητας Αγίου Σπυρίδωνα Ευάγγελος Ζκάγιας 6970 95 1234



Πρόεδρος δημοτικής κοινότητας Βροντούς Γιώργος Πανωλής

6988 711 500



Πρόεδρος δημοτικής κοινότητας Καρίτσας Νίκος Πατρής

6976 59 76 10



Πρόεδρος τοπικής κοινότητας Δίου Κυριάκος Αγαθαγγελίδης

697 34 600 24



Πρόεδρος δημοτικής κοινότητας Λιτοχώρου Δημήτρης Ανδριάς

6944 44 12 68



Πρόεδρος δημοτικής κοινότητας Λεπτοκαρυάς Βαγγέλης Κουκάρας 697 40 40 750



Πρόεδρος τοπικής κοινότητας Σκοτίνας Γιώργος Πληξίδας

6979 78 72 14 και 6979 86 52 12



Πρόεδρος τοπικής κοινότητας Παντελεήμονα Παντελής Αντωνόπουλος 6948 368 352



Πρόεδρος δημοτικής κοινότητας Πλαταμώνα Δανιήλ Σπανόπουλος

697 22 52 786



Πρόεδρος τοπικής κοινότητας Πόρων Νίκος Παπανικολάου

6932 76 11 11.
Διαβάστε περισσότερα...

Δ.ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ-12 - Τρεις εξοπλισμένες μοτοσικλέτες παρέλαβε η δημοτική αστυνομία Δ.Δίου Ολύμπου.

ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 10/7 ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΑΝ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΟΙ ΜΟΤΟΣΙΚΛΕΤΕΣ, ΠΛΗΡΩΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΕΝΕΣ.
Και με «ομάδες ΔΙΑΣ» τώρα πλέον η δημοτική αστυνομία Δίου-Ολύμπου
* ΓΙΑ ΕΓΚΑΙΡΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΟΤΕΡΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ, ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΙΣ ΑΚΤΕΣ ΤΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ.
* Μ.ΚΡΕΜΕΤΗΣ: ΜΕ ΤΙΣ ΜΟΤΟΣΙΚΛΕΤΕΣ Η ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΚΑΙ ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ.

Με στόχο την ευέλικτη, γρήγορη και πιο αποτελεσματική αστυνόμευση, τρεις μοτοσικλέτες παρήγγειλε ο δήμος Δίου-Ολύμπου τις οποίες και παρέλαβε την Τρίτη 10 Ιουλίου.
Οι μοτοσικλέτες αυτές είναι πλήρως εξοπλισμένες (με φάρους, κράνη κλπ) και αναμένεται να χρησιμοποιηθούν κυρίως για αστυνόμευση και ελέγχους στις ακτές τού Ανατολικού Ολύμπου, εκεί δηλαδή όπου κατά τους θερινούς μήνες αυξάνεται λόγω τουριστών ο πληθυσμός τής περιοχής, αυξάνονται οι επιχειρηματικές – τουριστικές δραστηριότητες και είναι φυσικό και επόμενο να προκαλούνται σημαντικά προβλήματα.
Τα προβλήματα αυτά έχουν σχέση με μη νόμιμες δραστηριότητες στην παραλιακή ζώνη αλλά και στις αμμουδιές καθώς και με παράνομες σταθμεύσεις σε βασικούς οδικούς άξονες και σε άλλους χώρους με αποτέλεσμα την κυκλοφοριακή συμφόρηση. Στις περιπτώσεις αυτές η χρήση μοτοσικλετών εκ μέρους τής δημοτικής αστυνομίας θα διευκολύνει την άμεση πρόσβαση παντού, τους γρήγορους ελέγχους και την καλύτερη δυνατή προώθηση της ευταξίας.

ΚΑΤΙ ΣΑΝ ΤΙΣ «ΟΜΑΔΕΣ ΔΙΑΣ» ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ. ΑΛΛΑ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΔΟΥΛΕΙΑΣ.

Με λίγα λόγια, η ομάδα των μοτοσικλετιστών δημοτικών αστυνομικών τού δήμου Δίου-Ολύμπου θα είναι κάτι σαν τις ευέλικτες «ομάδες ΔΙΑΣ» που διαθέτει η Ελληνική Αστυνομία, φυσικά με διαφορετικό αντικείμενο αρμοδιοτήτων και δουλειάς.
Μέχρι σήμερα, για τους ελέγχους που γίνονταν, ο δήμος διέθετε όχημα που κληρονόμησε από τον πρώην δήμο Ανατολικού Ολύμπου, όχημα το οποίο όμως, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, δεν έβρισκε πάντοτε θέση στάθμευσης για να πραγματοποιούνται οι καθημερινές δραστηριότητες της δημοτικής αστυνομίας ενώ και η κίνηση του οχήματος ήταν με δυσκολίες και αρκετά δαπανηρή. 

Ο ΑΙΡΕΤΟΣ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΡΕΜΕΤΗΣ.

Μιλώντας για τα πλεονεκτήματα που αποφέρουν οι μοτοσικλέτες στο έργο των δημοτικών αστυνομικών, ο αιρετός επικεφαλής τής δημοτικής αστυνομίας, δημοτικός σύμβουλος Μιχάλης Κρεμέτης, ανέφερε ότι οι μοτοσικλέτες που προμηθεύτηκε ο δήμος και στις οποίες θα επιβαίνουν δύο δημοτικοί αστυνομικοί σε κάθε μία, θα μπορούν να κινούνται συνεχώς και με μικρότερο κόστος καυσίμων.
Επίσης, είπε ότι οι μοτοσικλέτες θα κινούνται γρήγορα και οπουδήποτε, θα σταθμεύουν παντού χωρίς προβλήματα και επομένως όχι μόνο θα καθίσταται πιο εύκολο το έργο της δημοτικής αστυνομίας αλλά ευελπιστεί ότι θα υπάρχουν πλέον και πολύ καλύτερα αποτελέσματα από ό,τι μέχρι σήμερα.
Διαβάστε περισσότερα...

Αντίστροφη μέτρηση για 14.000 αναπληρωτές εκπαιδευτικούς

Την έγκριση του υπουργείου Οικονομικών για τουλάχιστον 14.000 προσλήψεις αναπληρωτών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση αναμένει το υπουργείο Παιδείας προκειμένου να ανακοινώσει τις επόμενες ημέρες την εγκύκλιο για τις προσλήψεις του επόμενου σχολικού έτους.
Χθες, οι περιφερειακοί διευθυντές εκπαίδευσης που συναντήθηκαν με τον νέο υπουργό Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλο εξέφρασαν προβληματισμό για την ομαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, καθώς οι διαδικασίες των προσλήψεων και των άλλων υπηρεσιακών μεταβολών στους εκπαιδευτικούς έχουν καθυστερήσει λόγω των εκλογών. Ο κ. Αρβανιτόπουλος απάντησε ότι οι σχετικές διαδικασίες βρίσκονται πλέον σε εξέλιξη και επισπεύδονται, ώστε το επόμενο διάστημα, ενδεχομένως και εντός της εβδομάδας, να ανακοινωθεί η φετινή εγκύκλιος υποβολής αιτήσεων για ένταξη στους πίνακες προσωρινών αναπληρωτών. Είπε επίσης ότι άρχισε η διανομή των βιβλίων και οι αποστολές αναμένεται να ολοκληρωθούν πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας, έχει ζητηθεί από το υπουργείο Οικονομικών η έγκριση πιστώσεων για την πρόσληψη 14.000-15.000 αναπληρωτών (αριθμός περιορισμένος ήδη, καθώς πέρυσι είχαν τοποθετηθεί συνολικά περίπου 22.000), οι οποίοι θα αναλάβουν και φέτος το κύριο βάρος της διδακτικής διαδικασίας λόγω του αυστηρά περιορισμένου αριθμού των προσλήψεων μόνιμων εκπαιδευτικών, στα πλαίσια του Μνημονίου. Πέρυσι οι προσλήψεις μονίμων ήταν μόλις 546 και στις δύο εκπαιδευτικές βαθμίδες - αριθμός που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ πολλών δεκαετιών -, ενώ φέτος δεν αναμένονται περισσότερες. Ο αριθμός των μονίμων ενδέχεται να αντιστοιχεί σε μία πρόσληψη για κάθε πέντε - ή περισσότερες - αποχωρήσεις με σύνταξη και να ανακοινωθεί περί τα τέλη του Ιουλίου. Και φέτος, οι όποιοι διορισμοί θα γίνουν κατά 60% από τους πίνακες διοριστέων ΑΣΕΠ και κατά 40% από τους ενιαίους πίνακες αναπληρωτών
Εξάλλου οι αιτήσεις για αποσπάσεις της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, που πλησίασαν φέτος τις 7.000, θα συζητηθούν την προσεχή Δευτέρα στο αρμόδιο συμβούλιο και θα ακολουθήσουν οι αιτήσεις αποσπάσεων της Δευτεροβάθμιας. Η διαδικασία των αποσπάσεων θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα και η δεύτερη φάση προς τα τέλη Αυγούστου. Επίσης, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο, φέτος δεν θα εγκριθούν νέες εκπαιδευτικές άδειες καθώς δεν υπάρχουν κονδύλια και θα εγκρίνονται μόνο άδειες άνευ αποδοχών για ολοκλήρωση σπουδών.

Οι πρυτάνεις. Ο κ. Αρβανιτόπουλος είχε χθες συναντήσεις γνωριμίας και με τους εκπροσώπους των πρυτάνεων και των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, ενώ θα ακολουθήσουν επαφές με όλους τους εκπαιδευτικούς φορείς. Οι πρυτάνεις κατέθεσαν τις γνωστές προτάσεις τους για αλλαγές στον νέο νόμο-πλαίσιο, οι οποίες θα μελετηθούν, επιφυλάχθηκαν για το σχέδιο του «Καλλικράτη» στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με συγχωνεύσεις δεκάδων τμημάτων, σχολών και ιδρυμάτων και εξέφρασαν αντιρρήσεις σε ενδεχόμενες μειώσεις του ειδικού μισθολογίου.
Σήμερα, εξάλλου, οι πρόεδροι των ΤΕΙ οργανώνουν έκτακτη σύνοδο για να συζητήσουν τα έντονα οικονομικά προβλήματα των ιδρυμάτων.
Διαβάστε περισσότερα...

Από την εκδήλωση της Δ.Κ. Λιτοχώρου (Βίντεο)


Διαβάστε περισσότερα...

Dynamic Business - ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΕΣΩ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΕΣΠΑ-ΠΕΠ Β΄ΚΥΚΛΟΣ

Ο νέος κύκλος του προγράμματος αφορά την προκήρυξη δράσης, από το Υπουργείο Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, για την ενίσχυση Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης-Τουρισμού – Εμπορίου - Υπηρεσιών στο πλαίσιο των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2007-2013 για την υλοποίηση στοχευμένων δράσεων με σκοπό την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.
Στόχος της δράσης είναι η ενίσχυση επιχειρήσεων για την υλοποίηση επενδύσεων προσανατολισμένων στην καινοτομία, το περιβάλλον και τις τεχνολογίες πληροφορικής και η απευθείας τόνωση του επιχειρείν σε συνθήκες κρίσης. Επιπλέον με τη συγκεκριμένη χρηματοδότηση διασφαλίζεται η διατήρηση αλλά και η δημιουργία θέσεων απασχόλησης, καθώς η ενίσχυση κατευθύνεται και σε υπό σύσταση επιχειρήσεις.

Κατηγορίες ενισχυόμενων επιχειρήσεων
Στο πλαίσιο της παρούσας ενισχύονται υφιστάμενες, νέες και υπό σύσταση επιχειρήσεις σύμφωνα με τα παρακάτω:
1. υφιστάμενες επιχειρήσεις: οι επιχειρήσεις που έχουν τουλάχιστον δύο πλήρεις κλεισμένες διαχειριστικές χρήσεις
2. νέες επιχειρήσεις: οι επιχειρήσεις που έχουν μέχρι την ημερομηνία παραλαβής της επενδυτικής τους πρότασης δύο πλήρεις διαχειριστικές χρήσεις
3. υπό σύσταση επιχειρήσεις: οι επιχειρήσεις που θα συσταθούν μετά την παραλαβή του επενδυτικού τους σχεδίου
Προϋποθέσεις Συμμετοχής
Τo φυσικό ή νομικό πρόσωπο που υποβάλλει την επενδυτική πρόταση καλείται «Δυνητικός Δικαιούχος της Ενίσχυσης».
Oι προϋποθέσεις συμμετοχής των δυνητικών δικαιούχων των ενισχύσεων, είναι οι ακόλουθες:
• Να ανήκουν στους προαναφερόμενους κλάδους
• Να λειτουργούν ή να προτίθενται να λειτουργήσουν αποκλειστικά με νομική μορφή ατομικής επιχείρησης ή Ο.Ε. ή Ε.Ε. ή Ε.Π.Ε. ή μονοπρόσωπης Ε.Π.Ε. ή Α.Ε.
• Ο μέσος όρος του κύκλου εργασιών (τζίρος) της τριετίας τους να κυμαίνεται:
o ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ 30.000€ - 50.000.000€
o ΕΜΠΟΡΙΟ-ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ 20.000€ - 50.000.000€
• Να απασχολούν λιγότερο από 250 άτομα προσωπικό
• Να λειτουργούν νόμιμα και να έχουν σε ισχύ όλες τις απαιτούμενες από το νόμο άδειες.
Δεν έχουν δικαίωμα υποβολής πρότασης οι δημόσιες επιχειρήσεις ή οργανισμοί ή / και οι θυγατρικές τους, καθώς και οι εταιρείες στις οποίες συμμετέχουν, άμεσα ή έμμεσα, με ποσοστό μεγαλύτερο του είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) οι Ο.Τ.Α..

Όρια Επιχορηγούμενου Προϋπολογισμού – Διάρκεια υλοποίησης

Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε πρότασης δυνητικού δικαιούχου ενίσχυσης κυμαίνεται:
1. 30.000 έως 300.000€ για τον κλάδο της Μεταποίησης και τον κλάδο του Τουρισμού
2. 20.000 έως 100.000€ για τον κλάδο του Εμπορίου και τον κλάδο των Υπηρεσιών
Το μέγιστο επιχορηγούμενο ύψος του επενδυτικού σχεδίου θα συνδέεται με τον κύκλο εργασιών της επιχείρησης.

Η προθεσμία ολοκλήρωσης των χρηματοδοτούμενων επενδύσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει τους δεκαοκτώ (18) μήνες για την μεταποίηση και τον τουρισμό και τους δώδεκα (12) μήνες για τις άλλες θεματικές ενότητες από την ημερομηνία αποδοχής της σχετικής απόφασης μεταξύ του Ε.Φ.Δ. και του δικαιούχου της ενίσχυσης. Υπάρχει η δυνατότητα δίμηνης παράτασης η οποία θα δίνεται ύστερα από αίτημα του δυνητικού δικαιούχου της ενίσχυσης. Σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να υπερβαίνει την ημερομηνία λήξης του παρόντος μέτρου ενίσχυσης.

Επιλέξιμες δαπάνες
1. Ανέγερση κτιριακών εγκαταστάσεων
2. Δαπάνες διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου
3. Ανακαίνιση, διαμόρφωση, εκσυγχρονισμός κτιρίων και εγκαταστάσεων
4. Αγορά μηχανολογικού εξοπλισμού (μηχανήματα παραγωγής, συσκευασίας κτλ)
5. Αγορά εξοπλισμού
6. Αγορά ηλεκτρονικού - μηχανογραφικού εξοπλισμού και εφαρμογών πληροφορικής
7. Αγορά ειδικού εξοπλισμού (πχ. ξενοδοχειακός εξοπλισμός)
8. Συστήματα πυρόσβεσης - πυροπροστασίας
9. Συστήματα ασφαλείας
10. Εξοπλισμός και εγκαταστάσεις προστασίας του περιβάλλοντος και εξοικονόμησης ενέργειας
11. Συστήματα αυτοματοποίησης
12. Δαπάνες σχετιζόμενες με την δημιουργία σημείων πώλησης των παραγόμενων προϊόντων για τις μεταποιητικές επιχειρήσεις
13. Εφαρμογή συστημάτων διασφάλισης ποιότητας των αγαθών ή υπηρεσιών (ISO - HACCP κτλ)
14. Αγορά Δικαιωμάτων Τεχνογνωσίας ή και αδειών εκμετάλλευσης για την εισαγωγή των καινοτομιών στις διαδικασίες της επιχείρησης.
15. Δαπάνες προώθησης, διαφήμισης, συμμετοχής σε εκθέσεις κτλ
16. Αμοιβές συμβούλων για την σύνταξη και παρακολούθηση του επενδυτικού σχεδίου.

Dynamic Business
Οικονομολόγοι
Ειδικοί Σύμβουλοι Επιχειρηματικής Προβολής, Ανάπτυξης & Διαχείρισης
Κατερίνη Σολωμού 6 Τηλ.: 2351049999 - 6958544054
http://www.facebook.com/DynamicBusinessGreece

Διαβάστε περισσότερα...

Πολιτιστικός Όμιλος Λιτοχώρου - ΓΙΟΡΤΕΣ ΟΛΥΜΠΟΥ 2012


Διαβάστε περισσότερα...

Απολείπειν η ΔΕΗ… Φωτόπουλον

Από το STATESMEN:
Εκ πρώτης δεν έχουν καμία σχέση. Όταν όμως η ποίηση συναντά την πολιτική, όλα μπορεί να συμβούν. Ειδικά όταν η «Αλεξάνδρεια» κινδυνεύει να βυθιστεί στο σκοτάδι, τότε η ποίηση- εν αγνοία της- «δανείζει» στίχους ώστε οι πολιτικοί να τους χρησιμοποιήσουν εναντίον της. Έτσι, το βράδυ της ψήφου εμπιστοσύνης επί των προγραμματικών δηλώσεων, η συζήτηση μετατράπηκε σε βραδιά ποίησης. Τι εννοούσε όμως ο «ποιητής» Τσίπρας; Τι υπέκρυπτε ο ποιητικός του οίστρος; Τη σχέση «ποίησης» και «εκποίησης» όπως την ερμηνεύει ο συνδικαλιστικός οίστρος του Νίκου Φωτόπουλου. Ο συνδικαλιστής της ΔΕΗ, που απειλεί να κατεβάσει τους διακόπτες της «Αλεξάνδρειας».

Και μετά; Μετά θα έρθει ο έρωτας. Έχει ξαναγίνει-επί Μητσοτάκη- με αποτέλεσμα ο… Έρωτας να μη προλαβαίνει να ρίχνει τα βέλη του. Αφήστε που θα αυξηθούν οι πωλήσεις ποιητικών συλλογών, αφού ελλείψει τηλεόρασης και διαδικτύου οι Έλληνες θα το ρίξουν στην ανάγνωση ποιημάτων. Να γιατί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ποιητική αδεία αντιπαρατέθηκε πολιτικά με τον πρωθυπουργό. Εσείς «ξεπουλάτε» τη δημόσια περιουσία, εμείς δίνουμε κίνητρα να «ξεπουλήσουν» τα βιβλιοπωλεία ποιητικές συλλογές. Εδώ που τα λέμε ο Τσίπρας είναι συνεπής και το αποδεικνύει. Είχε δηλώσει ότι, θα ασκήσει «ποιοτική αντιπολίτευση» και τηρεί το λόγο του. Και κάνει κι ένα βήμα παραπάνω. Ασκεί «ποιητική αντιπολίτευση», συμβουλεύοντας τον Φωτόπουλο- όπως ο Καβάφης τον Αντώνιο- να μη λυγίσει μπροστά στη δεδομένη πλέον απώλεια της ΔΕΗ(«Αλεξάνδρεια»). Διότι, όπως ο Αντώνιος έχασε μαζί με την Κλεοπάτρα τη χλιδάτη ζωή, έτσι κινδυνεύει ο Φωτόπουλος να χάσει τα προνόμια.
Διαβάστε περισσότερα...

ΜΑΣ ΠΗΡΑΝ ΕΙΔΗΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ! Δημοσίευμα του Spiegel για τον Όλυμπο (Βίντεο)


Διαβάστε περισσότερα...

Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

Ξαναρχίζουν τα προγράμματα κοινωνικού Τουρισμού!

Μια σημερινή απόφαση της υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη που αφορά άμεσα την Πιερία και ήταν μόνιμο αίτημα του τουριστικού κόσμου το Νομού μας, είναι η ενεργοποίηση εκ νέου του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού του ΕΟΤ «Τουρισμός για όλους», για το έτος 2012-2013.
 
Η υπουργός κινήθηκε άμεσα και το πρόγραμμα ξεκινάει από τον Αύγουστο, τονώνοντας έτσι τον εγχώριο τουρισμό, καθώς χιλιάδες συμπολίτες μας θα κάνουν διακοπές με χαμηλό κόστος.
Διαβάστε περισσότερα...

Η Ρωσική Πρωτοπορία στο Φεστιβάλ Ολύμπου

Μια από τις πιο ρηξικέλευθες και ενδιαφέρουσες περιόδους της παγκόσμιας τέχνης που άνθισε στη Ρωσία στις τρεις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα αναδεικνύει η συλλογή Κωστάκη, αντιπροσωπευτική όλων των ρευμάτων και των τάσεων της Ρωσικής Πρωτοπορίας. 

Η συλλογή ταξιδεύει στην Πιερία μέσα από την έκθεση «Η Ρωσική Πρωτοπορία στο Φεστιβάλ Ολύμπου. Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης παρουσιάζει την ιστορία της συλλογής Κωστάκη»
Διαβάστε περισσότερα...

Απέπλευσε για Συρία ο ρωσικός αποβατικός στόλος - Ο κόσμος κρατά την ανάσα του

Ρωσική νηοπομπή με τέσσερα έμφορτα με πεζοναύτες, μονάδες GRU, τεθωρακισμένα και πυροβολικό, αποβατικά και βοηθητικά σκάφη, μόλις πέρασε τα Στενά του Ελλησπόντου και κατευθύνεται στην Συρία. Προέρχεται από την Σεβαστούπολη το μεγαλύτερο ρωσικό λιμάνι του Εύξεινου Πόντου. Αυτή την στιγμή βρίσκεται βόρεια της Τενέδου.

Ο ρωσικός στολίσκος παρακολουθείται διακριτικά από ελληνικό πολεμικό σκάφος. Όλη την ημέρα σήμερα θα διαπλέει το Αιγαίο από το οποίο ανεμένεται να εξέλθει τα ξημερώματα από τον δίαυλο Καρπάθου-Ρόδου. Ένα αμερικανικό και ένα τουρκικό υποβρύχιο βρίσκονται στην περιοχή.

Μεταφέρει στοιχεία μερικών από τους πλέον επίλεκτους ρωσικούς χερσαίους σχηματισμούς, από το 431 Τάγμα της δύναμης VMF (μονάδες της ήδη βρίσκονται στη Συρία από τον Φεβρουάριο), την 76η αερομεταφερόμενη μεραρχία «Pskov», την 15η Ταξιαρχία, από μονάδες της GRU του Καυκάσου, ειδικευμένες σε αντιμετώπιση ισλαμιστών τρομοκρατών και από την δύναμη πεζοναυτών της Μαύρης Θάλασσας.

Το 431 Τάγμα της δύναμης VMF πρόκειται για μονάδα Spetznatz, που διακρίνεται τόσο για την υψηλή επιχειρησιακή τους κατάρτιση όσο και για την σκληρότητα που τους διακρίνει.

Η συγκεκριμένη μονάδα έχει διακριθεί σε διάφορες συγκρούσεις τόσο στην Τσετσενία, όσο και στο Νταγκεστάν και έχει ένα χαρακτηριστικό: Δεν παίρνει αιχμαλώτους…

Μεταφέρονται με δύο μεγάλα αποβατικά πλοία τα Nikolaï Filtchenkov και το César Kounikov κλάσης Alligator. Μαζί τους και δύο ρυμουλκά, βοηθητικά
Τα πλοία αυτά εκτοπίσματος 4700 τόνων μπορούν να μεταφέρουν μεταξύ 300-425 ανδρών σε συνδυασμό φορτίο βάρους 1500 τόνων. Σύμφωνα με ρωσικές πηγές η αποστολή αυτή είναι έκτακτη και πραγματοποιείται για την διαφύλαξη της ασφάλειας των Ρώσων πολιτών και να απομακρύνει ένα μέρος του ρωσικού «εξοπλισμού» στο λιμάνι Ταρτούς.

Η αποστολή αυτή των πλοίων από την Μαύρη θάλασσα στην Συρία αποτελεί την πλέον πρόσφατη απόδειξη της υποστήριξης της Ρωσίας στον Ασαντ εν μέσω σκληρών μαχών οι οποίες συνεχίζονται σε βασικά προπύργια των εξεγερμένων όπως την πόλη Χόμς.

Η Ρωσία έχει στείλει ήδη μονάδες ειδικών επιχειρήσεων στην Συρία για την φύλαξη της ναυτικής βάσης στην Ταρτούς, της μοναδικής ρωσικής ναυτικής βάσης στην Μεσόγειο, αλλά και των συστοιχειών των αντιαεροπορικών συστημάτων S-300PMU2, των επάκτιων πυραυλικών πυροβολαρχιών P-800 Yakhont και των Pantsir S1, αλλά τώρα τα πράγματα είναι ακόμα πιο σοβαρά.

Μεταφέρονται επίσης δεκάδες ΤΟΜΑ και ΤΟΜΠ, μαζί με εποχούμενα SHORADS και φορητά αντιαρματικά όπλα. Είναι σαφές ότι "Η Ρωσία πάει πόλεμο". Η κατάσταση είναι κάτι παραπάνω από κρίσιμη, αφού πρόκειται για την πρώτη μεγάλη πολεμική αποστολή της Ρωσίας μακριά από τα σύνορά της από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.


Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Διαβάστε περισσότερα...