Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

Διαβάστε πως διοικούν την Δ.Ε.Υ.Α.ΑΝ.Ο. στην ΥΠΕΡΗΣΙΑΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΗΣ κ. Αναγνωστόπουλου Θεοφάνη

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΦΡΙΞΕΤΕ
ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ ΠΩΣ ΔΙΟΙΚΟΥΝ ΤΟΝ ΔΗΜΟ;;;

ΝΑ ΤΟΥΣ ΧΑΙΡΕΣΤΕ
Διαβάστε περισσότερα...

ΛΙΤΟΧΩΡΙΤΙΚΗ ΠΑΡΕΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η Λιτοχωρίτικη Παρέα της Θεσσαλονίκης 
στη Στέγη του Συλλόγου Λιτοχωριτών σε δράση! 
Με κέφι, συζήτηση και τραγούδι.
Διαβάστε περισσότερα...

Ντιν νταν, Ντιν Νταν... (Άρχισαν πάλι τα όργανα...)

ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ - ΒΟΜΒΑ
(πείτε το και ραβασάκι)
Διευθυντή Δημοτικής Επιχείρησης προς τον Πρόεδρο του Δ.Σ.  αυτής,
ο οποίος ορίστηκε από την μετέωρη  
(ψαχτείτε στον Αγ. Σπυρίδωνα) 
Διαβάστε περισσότερα...

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Τούρτα-έκπληξη στον πρόεδρο της Ακαδημίας Πλαταμώνα

Τούρτα… έκπληξη επιφύλαξαν οι παίκτες της Ακαδημίας Πλαταμώνα στον Πρόεδρο της ομάδας Θανάση Κουταλιά για τα γενέθλια του στην προπόνηση της Τρίτης (29/11). 

Η κίνηση αυτή ήταν μια πρωτοβουλία του γραμματέα του συλλόγου Αμανάτη Κουρτσλίδη αλλά και από πλευράς ποδοσφαιριστών του αρχηγού της ομάδας Βαϊου Στούμπου οι οποίοι προσέφεραν την τούρτα γενεθλίων στον «ισχυρό άνδρα» λίγο πριν την έναρξη της προπόνησης την Τρίτη. Μαζί και οι ευχές όλων των παικτών αλλά και του τεχνικού επιτελείου της Ακαδημίας.  

Στα αγωνιστικά, συνεχίζεται η προετοιμασία για τον κυριακάτικο εκτός έδρας αγώνα με τον Περδίκκα Κοζάνης με τον προπονητή της ομάδας Σάκη Λιάγκα να μην αντιμετωπίζει αγωνιστικά προβλήματα πλην του Καραγκούνη, ο οποίος βρίσκεται σε στάδιο αποθεραπείας από τον τραυματισμό του. 

Το ευχάριστο για τον Λιάγκα είναι η επιστροφή του Παπαγιαννόπουλου και του Αθανασίου από τιμωρία, και έτσι τίθενται δύο ακόμα επιλογές στην διάθεσή του. 

Πιερία: Δημήτρης Δερμίσης 

Πηγή: OnSports
Διαβάστε περισσότερα...

Ο Χονδρόπουλος στην Ορφική συνεστίαση στο «Royal Palace RESORT» στον Πλαταμώνα

Με Ελληνικής καταγωγής καθηγητές πανεπιστημίου απο την ΑΤΛΑΝΤΑ των ΗΠΑ.  

ΧΟΝΔΡΟPOΥΛΟΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ -ΒΡΙΤΣΙΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ -ΓΙΑΝΤΣΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 

Στο πλαίσιο των επαφών που γίνονται στον Ανατολικό Όλυμπο για το παγκόσμιο συνέδριο του Ορφέα... 

Το ελάχιστο χρέος του Έλληνα ...για, να μη καταστραφεί, η ιστορία του, πρέπει να την προστατεύσει !

...Ωστόσο εδώ στο Νότο υπάρχει παραλογισμός όταν καλείσαι να διαχειριστείς τον Ορφέα...
Σίγουρα ξέρετε το κλήμα και τον γάιδαρο...πως είναι;; 

Kίνημα Eιρήνη Έρωτας Περιβάλλον Ορφέας 
Γιάντσιος Κωνσταντίνος
τ, αντιδήμαρχος δήμου ανατολικού Ολύμπου
Διαβάστε περισσότερα...

Αλλαγές στην ψηφιακή τηλεόραση Θεσσαλονίκης & Κεντρικής Μακεδονίας

Από χτες το βράδυ ξεκίνησαν οι δοκιμές ψηφιακού σήματος στις συχνότητες 31 & 46 από το κέντρο εκπομπής του Χορτιάτη. 

Έτσι αν όλα πάνε καλά μέσα στην επόμενη εβδομάδα οι τηλεθεατές θα έχουν την δυνατότητα να παρακολουθούν ψηφιακά πλέον τα κανάλια MTV, Europe 1, Εγνατία & Δίον Πιερίας από την συχνότητα 31. 

Για την συχνότητα 46 δεν έχουνκαθοριστεί επίσημα ποια κανάλια θα βγουν! Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή στην 46 συχνότητα η ΕΡΤ δίχνει τα δικά της κανάλια με αποτέλεσμα να έχει χαθεί παντελώς το αναλογικό σήμα του ΔΙΟΝ Πιερίας από την ίδια συχνότητα καθώς και του αναλογικού MTV από την 44. 

Ας ελπίσουμε ότι αυτή τη φορά δεν θα μείνουν μόνο στις δοκιμές αλλά θα δούμε επιτέλους περισσότερα ψηφιακά κανάλια!
Διαβάστε περισσότερα...

Σαν σήμερα το 1979 ο ΘΕΟΣ φόρεσε την φανέλα του ΑΡΕΩΣ!

Νίκο Γκάλη σε ευχαριστούμε  

Σε ένα παιχνίδι κόντρα στον Ηρακλή στο Παλέ ντε Σπορ, ο Νίκος Γκάλης φόρεσε για πρώτη φορά την φανέλα του ΑΡΕΩΣ. 

ΑΠΟ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ Η ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΕΔΡΑΙΩΘΗΚΕ!
Διαβάστε περισσότερα...

Δελτίο Τύπου Π.Ε. Πιερίας: Δυναμική παρουσία της Σοφίας Μαυρίδου στη Βουλή για τον Όλυμπο

«Ο Όλυμπος είναι κάτι παραπάνω από ένα βουνό. Είναι η κληρονομιά της Πιερίας» δήλωσε με έμφαση η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας 

Έντονη η παρουσία της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, Σοφίας Μαυρίδου στη συνεδρίαση της Υποεπιτροπής Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής με θέμα τον Όλυμπο που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011.

Στη συζήτηση με θέμα ημερήσιας διάταξης: « Όλυμπος: Ανάπτυξη και προβολή- Εναλλακτικός και θεματικός τουρισμός» παραβρέθηκαν και ενημέρωσαν τα μέλη της Επιτροπής, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Γρηγόρης Παπαχρήστος, ο Αναπληρωτής Δήμαρχος Δίου Ολύμπου, Γεώργιος Φαρμάκης και ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, Παύλος Ανδρεαδάκης. Την Π.Ε.Λάρισας εκπροσώπησαν η Αντιπεριφερειάρχης Λάρισας, ο Δήμαρχος και ο Αντιδήμαρχος Ελασσόνας καθώς και ο Αντιπρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου. Σημαντική έκρινε τη συμβολή στη συνεδρίαση των βουλευτών της Πιερίας, κ.κ. Παπαγεωργίου, Μίχου, Αμοιρίδη, Κουκοδήμου, η κ. Μαυρίδου καθώς με την παρουσία τους ενίσχυσαν τη θέση της Π.Ε.Πιερίας για την ανάπτυξη και την προβολή του Ολύμπου. 

Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, υπέβαλε στην Επιτροπή την ενιαία πρόταση της Π.Ε.Πιερίας για το τελικό σχέδιο του προεδρικού διατάγματος Ν.3937/2011 «Χαρακτηρισμός της χερσαίας περιοχής του όρους Ολύμπου ως Εθνικού Πάρκου, καθορισμός ζωνών προστασίας αυτού, χρήσεων, όρων και περιορισμών» πριν την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της πρότασης που είχε ορισθεί για τις 10 Δεκεμβρίου. 

Να υπενθυμίσουμε, ότι με πρωτοβουλία της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας και με τη σύμφωνη γνώμη των βουλευτών της Πιερίας, των φορέων τοπικής Αυτοδιοίκησης, του Επιμελητηρίου Πιερίας, των εκπροσώπων των τοπικών παραγωγικών και συλλογικών φορέων, απεστάλη επιστολή στο υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για παράταση του χρόνου της Δημόσιας Διαβούλευσης, προκειμένου να κατατεθεί ενιαία τεκμηριωμένη πρόταση για την οριστικοποίηση του σχεδίου του Προεδρικού Διατάγματος για τον Όλυμπο. 

Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, παρουσίασε τον πλήρη σχεδιασμό της Π.Ε.Πιερίας για την προστασία, την ανάδειξη και την ανάπτυξη του Ολύμπου καθώς και τις δράσεις για την καλύτερη διαχείριση και προβολή του τουριστικού προϊόντος της Πιερίας με βάση το τελικό σχέδιο του προεδρικού διατάγματος που θα συνταχθεί. 

«Θέλουμε ένα Όλυμπο επισκέψιμο με όλο το σύνολο των δράσεων για την προστασία του Ολύμπου, που να αποτελέσει το σήμα κατατεθέν [brand name] της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και έναν από τους μαγνήτες έλξης του Πιερικού τουρισμού και της συνολικής οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής μας», επεσήμανε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας. 

Η κ. Μαυρίδου υπογράμμισε τη σημαντική θέση που κατέχει ο Όλυμπος, αναφέροντας ότι αποτελεί παγκόσμιο σύμβολο πολυσήμαντης φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και ένας από τους πολυτιμότερους βοτανικούς παράδεισους της Ευρώπης «Ο Όλυμπος είναι κάτι παραπάνω από ένα βουνό. Είναι η κληρονομιά της Πιερίας» δήλωσε με έμφαση στην Επιτροπή η Σοφία Μαυρίδου, με δεδομένο ότι το μεγαλύτερο τμήμα του Ολύμπου βρίσκεται μέσα στα όρια της Π.Ε.Πιερίας. 

Παράλληλα, πρόσθεσε, ότι στρατηγικός στόχος για την ανάπτυξη της περιοχής είναι η διατήρηση και ανάπτυξη βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων, μέσω της συνδυασμένης ανάδειξης και αξιοποίησης του φυσικού περιβάλλοντος, της παράδοσης, της γνησιότητας και ποιότητας της τοπικής παραγωγής, του αγροτικού τοπίου, των ιστορικών τόπων, της πολιτιστικής ποικιλότητας κ.α. « Η Πιερία είναι ένας τόπος να ζεις, που συνδυάζει τη γοητεία του αυθεντικού, του παραδοσιακού και του σύγχρονου» τόνισε η Σοφία Μαυρίδου. 

Ειδικότερα, η πρόταση της Π.Ε.Πιερίας προβλέπει ήπια επενδυτική ανάπτυξη για τον Ολύμπο -πάντα με σεβασμό στις οικολογικές ανησυχίες και με γνώμονα την προστασία της περιοχής - που περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός «Πανεπιστημίου του Ολύμπου» με τη μορφή Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης πανελλαδικής εμβέλειας, θεματικών πάρκων (χλωρίδας, πανίδας, μυθολογίας, αρχαιολογίας, ιστορίας κ.α) δασικών χωριών, Κέντρου Ορειβασίας και Αναρρίχησης, Χιονοδρομικού Κέντρου, την ανάδειξη των παλαιών οικισμών του Ολύμπου, την παραγωγή προϊόντων με την ονομασία ΄΄Όλυμπος΄΄, αλλά και τη δημιουργία υποδομών, που θα μπορούν να ΄΄ φιλοξενούν ΄΄ αθλητικές διοργανώσεις ( π.χ μαραθώνιος Ολύμπου). 

«Πιστεύουμε ότι ο τουρισμός μπορεί να εξελιχθεί σε μια οικονομικά "ανανεώσιμη πηγή ενέργειας" για την τοπική μας οικονομία. Επιδίωξή μας είναι η βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη της παραολύμπιας υπαίθρου με την παραγωγή ποιοτικών – πιστοποιημένων αγροτικών προϊόντων, με την παροχή υπηρεσιών υψηλών προδιαγραφών στον τομέα του τουρισμού μέσα από την κατασκευή έργων υποδομών, την εφαρμογή προγραμμάτων για την προστασία του περιβάλλοντος (συντήρηση βιοποικιλότητας, διαχείριση του εθνικού πάρκου κ.α.)» ανέφερε η κ. Μαυρίδου. Πρόσθεσε, ότι ήδη έχουν δρομολογηθεί ενέργειες για την υλοποίηση δράσεων, όπως είναι η ίδρυση ενός τουριστικού φορέα για την καλύτερη διαχείριση του τουριστικού προϊόντος της Πιερίας, η τροποποίηση του νέου αναπτυξιακού νόμου για να μπορέσουν να ενταχθούν και μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις, η προβολή του Ολύμπου και του νομού γενικότερα σε εκθέσεις κ.α. 

Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, ενημέρωσε ότι εκπονείται μελέτη για τη σύνταξη Ειδικού Σχεδίου Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου από το Τμήμα Δομών και Περιβάλλοντος της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, η οποία προβαίνει σε θεματικές διαβουλεύσεις με αρμόδιους φορείς. 

Μέχρι στιγμής διενεργήθηκαν συσκέψεις στις 01.11.2011 και στις 14.11.2011 στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας και έπονται αντίστοιχες τεχνικές συσκέψεις και στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας. Όπως διευκρίνισε , η εκπόνηση του Ειδικού Σχεδίου Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ορθολογιστική και αειφορική διαχείριση και ανάπτυξη του Εθνικού Δρυμού ως Πάρκου. 

Τέλος, η κ. Μαυρίδου, επεσήμανε ότι η Π.Ε.Πιερίας προγραμματίζει μεταξύ άλλων εκπόνηση μελέτης (ανάθεση μέσα στο 2012) με τίτλο «σχέδιο διαχείρισης επισκεπτών», μελέτης (ανάθεση μέσα στο 2012) για την πιστοποίηση ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης το «Τσάι Ολύμπου» και μελέτης σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την ψηφιακή ανάδειξη του Ολύμπου αλλά και όλων των υπολοίπων σημείων αναφοράς της Πιερίας.
Διαβάστε περισσότερα...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: Δ/ΝΣΗΣ ΑΓΡ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΠΙΕΡΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΑΛΙΕΙΑΣ

Σας ενημερώνουμε ότι έχει εκδοθεί νέα νομοθεσία (Ν. 4015/2011, ΦΕΚ 210/Α΄/21-09-11), που αφορά στους αγροτικούς συνεταιρισμούς και συλλόγους. 

Σύμφωνα με αυτή, θα πρέπει: 

α. οι αγροτικοί αλιευτικοί σύλλογοι, που λειτουργούν με βάση το Ν. 1361/1983 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, να λειτουργούν ένας κατά κλαδικό αντικείμενο (π.χ. αλιεία) σε κάθε Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού (δηλ. Δήμοι) και να προβούν υποχρεωτικά στις αναγκαίες καταστατικές αλλαγές μέχρι 21-09-2012. 

β. οι αγροτικοί συνεταιρισμοί, που λειτουργούν με βάση το Ν. 2810/2000, να εγγραφούν στο Εθνικό Μητρώο Συλλογικών Αγροτικών Οργανώσεων έως 21-12-2011, με τους όρους και τις προϋποθέσεις του Ν. 4015/2011, αλλιώς θα χαρακτηρισθούν ως ανενεργοί και τελικά θα τεθούν υπό καθεστώς εκκαθάρισης εκτός αν μέχρι την 31η Μαρτίου του 2012 μετατραπούν σε Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη (ΑΕΣ), δηλ. σε Ανώνυμη Εταιρεία (αριθ. 35599 Υ.Α. – ΦΕΚ 2634/Β΄/09-11-2011). 

Παρακαλούμε για την ενημέρωση των μελών σας καθώς και τις άμεσες ενέργειές σας. 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στην Υπηρεσία μας.
Διαβάστε περισσότερα...

ΔΙΟΝ - Το χρονικό των ανασκαφών (ιστορικό κείμενο της δεκαετίας του '80 από τον Καθηγητή Δημήτρη Παντερμαλή)

Η ταύτιση των αρχαίων ερειπίων κοντά στο χωριό Μαλαθριά της Πιερίας με την αρχαία μακεδονική πόλη του Δίου υπήρξε πάντα βέβαιη. Το όνομα του Δίου φαίνεται ότι δεν χάθηκε μετά την καταστροφή και εγκατάλειψη της πόλης στα πρώιμα βυζαντινά χρόνια. Για τελευταία φορά αναφέρεται το Δίον από τον Κωνσταντίνο Πορφυρογέννητο, τον 10ο αι. Το ξαναβρίσκουμε, παραφθαρμένο όμως, να σημειώνεται στους χάρτες του 17ου και 18ου αι. Σταδιά, που είναι ασφαλώς ο πληθυντικός του «στο Δίον». Στις 21 Δεκεμβρίου του 1806, μια μέρα με εξαιρετική διαύγεια και αίθριο ουρανό, ο W.M. Leake, Άγγλος αξιωματικός και περιηγητής, ξεκινά από το Λιτόχωρο και φθάνει στο χωριό Μαλαθριά, τσιφλίκι τότε του Βελή-πασά. Κοντά στις πηγές και τα νερά ενός ποταμού ο Leake σημειώνει ότι αναγνώρισε ένα στάδιο, ένα θέατρο και κοντά του τα θεμέλια ενός μεγάλου κτηρίου, τα τείχη της πόλης και ένα τύμβο. Συνεχίζοντας γράφει στο βιβλίο του Travels in Northern Greece III, London 1835, σ. 410: «There can be no doubt that here stood the famous Dium, which, though not large, was one of the leading cities of Macedonia, and the great bulwork of its maritime frontier to the south». Έτσι το Δίον εισάγεται στην αρχαιολογική βιβλιογραφία του 19ου αι.  

Δύο φορές επισκέφτηκε το Δίον μετά τα μέσα του ίδιου αιώνα, το 1855 και το 1861, ο Γάλλος αρχαιολόγος L. Heuzey, ο οποίος δημοσιεύει μνημεία επιγραφικά του αρχαίου Δίου στο βιβλίο του Mission archeologique de Macedoine, Paris 1876, σ. 267 κ.ε. Ένα σημαντικό βήμα για τη γνώση των επιγραφικών μαρτυριών του Δίου γίνεται με τη δημοσίευση το 1915 από τον Γ. Π. Οικονόμο, τον πρώτο έφορο Αρχαιοτήτων στην απελευθερωμένη Μακεδονία, 52 επιγραφών από το Δίον (Γ.Π. Οικονόμος, Επιγραφαί της Μακεδονίας). 

Το χρονικό όμως των ανασκαφών του Δίου αρχίζει το 1928, όταν ο τότε Πρύτανης του νεοϊδρυμένου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης Γ. Σωτηριάδης (1926) αποφάσισε το ξεκίνημα της ανασκαφικής έρευνας, πιστεύοντας ότι ήταν ο τόπος που υποσχόταν πιο πολλά από κάθε άλλον στη Μακεδονία. 
Είχε όμως ο Σωτηριάδης και έναν άλλο λόγο γι' αυτή την επιλογή. Για πολλά χρόνια, αρχίζοντας το 1897, έκανε ανασκαφές στο Θέρμον της Αιτωλίας και το 1920 στη Δωδώνη της Ηπείρου. Περιλαμβάνοντας λοιπόν τώρα το Δίον στα ανασκαφικά του ενδιαφέροντα, συμπλήρωνε την τριάδα Θέρμον - Δωδώνη - Δίον, που σχετίζεται με τη δραματική αντιπαράθεση στο τέλος του 3ου αι. π.Χ. ανάμεσα στο Φίλιππο V της Μακεδονίας και το κοινό των Αιτωλών. Στο Θέρμο ο Σωτηριάδης είχε αποκαλύψει τον ναό και τις στοές που περιγράφει ο Πολύβιος, στη Δωδώνη βρήκε ένα δωρικό ναό και στο Δίον φιλοδοξούσε να σκάψει το τέμενος του Ολυμπίου Διός και την πόλη του Δίου, της οποίας ο Τίτος Λίβιος επαινεί την οχύρωση, τα δημόσια κτήρια και το πλήθος των αγαλμάτων {Archaologisches Institut des Deutschen Reiches Bericht uber die 100 Jahrfeier v. 21 .-25 April 1929 in Berlin, σ. 276 κ.ε.). 

Οι εργασίες άρχισαν τον Μάιο του 1928 στο βόρειο άκρο της αρχαίας πόλης, στη θέση «Πόρτες», που δεν ήταν παρά η βόρεια πύλη στο πέρας του πλακοστρωμένου κεντρικού δρόμου του Δίου. Αυτός όμως ο δρόμος, που ο Σωτηριάδης τον ονομάζει ιερά οδό, δεν τον οδήγησε στο τέμενος του Διός, όπως περίμενε. Τα ευρήματα δεξιά και αριστερά από κατάστρωμα, στα σημεία που έκανε τομές, ήταν των αυτοκρατορικών χρόνων. "Άλλος τομέας της ανασκαφής ανοίχτηκε εντός του περιβόλου, στη θέση όπου σωροί λίθων και πλίνθων δημιουργούσαν ένα έντονο έξαρμα στην επίπεδη επιφάνεια του εδάφους. Το κτήριο που άρχισε να αποκαλύπτεται ήταν μια παλαιοχριστιανική βασιλική με δύο οικοδομικές φάσεις. Ελπίζοντας ότι στη θέση αυτή θα βρει παλαιότερα λείψανα, ενδεχομένως κάποιου αρχαίου ναού, ο Σωτηριάδης προχώρησε έως πέντε μέτρα βάθος, δίχως όμως θετικό αποτέλεσμα. Το στάδιο, το θέατρο, τα τείχη και ένα κτήριο με μεγάλους λίθους κοντά στο θέατρο υπήρξαν στόχοι μιας πρώτης έρευνας του ανασκαφέα. Τις συνθήκες εργασίας της πρώτης χρονιάς τις περιγράφει στην έκθεση του (ΠΑΕ 1928, ο. 81): 

«Ο ελώδης πυρετός είναι μέγα του τόπου κακόν από του Αυγούστου και του Ιουλίου μέχρι τέλους του φθινοπώρου. Καθ' όλον τον Ιούνιον ήδη και Ιούλιον παρείχον τακτικάς δόσεις κινίνης καθ' ημέραν εκ του ταμείου των ανασκαφών εις τους εργάτας και εις τας οικογενείας των προς αναστήλωσιν της υγείας των ή προς προφύλαξιν από του μιάσματος. Το αυτό εννοείται έκαμνα και εγώ ο ίδιος μετά του περί εμέ μικρού προσωπικού. Διά τους εργάτας, τους πλείστους ερχόμενους εκ μακρυνοτέρων χωρίων, δεν υπάρχει κατοικία. Όλοι διανυκτερεύουν εν υπαίθρω. Αι κατοικίαι των χωρικών της Μαλαθρίας είναι καλύβαι ισόγειοι με πλεκτούς κλάδους δένδρων επιχρισμένους με πηλόν, όσαι δεν είναι όλως αχύριναι. Οταν κτισθή μία μικρά αποθήκη κατάλληλος προς τοποθέτηση• και φύλαξιν των ευρημάτων της ανασκαφής, λιθόκτιστος ή πλινθόκτιστος και με οροφήν και στέγην, τότε θα έχη κατοικίαν και ο ενεργών τας ανασκαφάς και οι ξένοι εργάται». 

Το 1929, εκτός των πολυαρίθμων δοκιμών που έκανε ο Σωτηριάδης αναζητώντας κτίσματα και ευρήματα των κλασικών και ελληνιστικών χρόνων, ανακάλυψε και ανέσκαψε ένα μακεδονικό τάφο με ιωνικό προθάλαμο και ευρύχωρο νεκρικό θάλαμο. 

«Εις τον τάφον τούτον κατέβηκα διά της οπής, την οποίαν ήνοιξαν εις την καμάραν άνωθεν οι αρχαίοι ήδη ως εικάζω τυμβωρύχοι, εκτοπίσαντες ένα μόνον λίθον της καμάρας. Ο σκελετός του νεκρού σώζεται, και μαρμάρινοι πλάκες της κλίνης αυτού ακοκεκυλισμέναι εκ του μνήματος. Το έδαφος όλον σκεπάζεται με εισρεύσαντα εκ της οπής χώματα. Οι τοίχοι σώζουν πολλά ίχνη του επιχρίσματος, με χρωματιστόν διάκοσμον. Η έξωθεν είσοδος με παραστάδας, και αέτωμα ίσως, μένει έτι κλεισμένη δι' αλλεπαλλήλων πλακών ογκωδεστάτων. Το άνοιγμα όμως αυτής προς έρευναν του θαλάμου του νεκρού είναι δύσκολον έργον και δαπανηρόν, διότι χρειάζεται έξωθεν να σκαφή τάφρος φέρουσα προς αυτήν, πλάτους ικανού, βάθους δε μέχρι πέντε παρά το κατώφλιον και μήκους 10 ή 12» (ΠΑΕ 1929, σ. 80). 

Την ίδια χρονιά έγιναν περιορισμένες ανασκαφικές αναζητήσεις στη μεγάλη δεξαμενή της δυτικής πύλης, στο λεγόμενο Σεβαστείο, στο ιδιωτικό σπίτι με την αίθουσα του αναβρυτηρίου, στους δρόμους, στα ανατολικά του θεάτρου και σ' ένα τύμβο στα νότια του αρχαιολογικού χώρου. Ερευνώντας και τη γύρω από το Δίον περιοχή ο Σωτηριάδης το 1930 παρατήρησε «δεκάδας τινάς κωνοειδών αθροισμάτων λίθων, εν μέρει ογκωδέστατων, καλυπτόντων τάφους αρχαίους» κοντά στη θέση Καστράκι, «παρ' αυτήν την ρίζαν του Ολύμπου» (ΠΑΕ 1939, 51). Πρόκειται για το νεκροταφείο των τύμβων του Αγίου Βασιλείου που η ανασκαφή του άρχισε το 1980. Η τρίτη ανασκαφική χρονιά στο Δίον αφιερώθηκε στην πλήρη αποκάλυψη και μελέτη του μακεδονικού τάφου. 

Το 1931 είναι ο τελευταίος χρόνος των ανασκαφών του Σωτηριάδη. Ο ανασκαφέας αντιμετωπίζει με επιτυχία ορισμένα από τα μεγάλα προβλήματα: πετυχαίνει να εξαιρεθεί το τμήμα γης που περιβάλλει τα τείχη από τη διανομή σε γεωργικούς κλήρους και να κατασκευαστεί το πρώτο κτίσμα που θα στεγάσει τα κινητά ευρήματα. Παραμένουν ωστόσο άλλες δυσκολίες. 

«Κατά τον τελευταίον τούτον χρόνον εκτίζετο αυτόθι δαπάνη του Υπουργείου Παιδείας υπό την επίβλεψιν μου το μικρόν τοπικόν Μουσείον προς διαφύλαξιν των ευρημάτων των ανασκαφών, αλλά και προς περισυλλογήν των πολυαρίθμων εκ του Δίον υπό των εγγύς χωρικών προς ιδιοτελείς οικοδομικούς σκοπούς εν εσχάτοις καιροίς συληθέντων αρχαίων λίθων, είτε μελών τούτων αρχιτεκτονικών είτε επιτύμβιων στηλών ενεπιγράφων, κοσμουμένων και υπό γλυπτών πολλάκις παραστάσεων αξιολόγων. Η σύλησις αύτη φορητών αντικειμένων και η αγρία καταστροφή των δυνατών και ωραίων τειχών του Δίου, χρονολογουμένων από της βασιλείας του μεγάλου αναμορφωτού Βασιλέως της Μακεδονίας Αρχελάου (414-399 προ Χρ.). έγινεν εν μέρει προ του 1912 ακόμη, αλλά και μετά το έτος δυστυχώς της ελευθερίας, υπό των χωρικών ιδίως του παρακειμένου χωρίου Καρίτσας. Οι αυτοί άνθρωποι συνεπικουρούντων και των ύπερθεν του χωρίου Μαλαθριάς, του νυν Δίου, ενιδρυμένων Σαρακατσαναίων, εξηκολούθησαν ατιμωρητί συλώντες και καταστρέφοντες τα αρχαία και κατά την τελευταίαν τετραετίαν των ανασκαφών. Από τους Καριτσιώτας μάλιστα δεν ευτύχησα ν' αποσπάσω ούτε όσα αποδεδειγμένως και μεμαρτυρημένως αφήρεσαν ούτοι απ' αυτού του πεδίου των ανασκαφών κατά την απουσίαν μου. Κατακρατούν δε ανέκαθεν και πάμπλειστα εις τας αυλάς και τας οικίας των μετακομισθέντα προ της ενάρξεως των ανασκαφών αρχαία, ενεπιγράφους πάλιν λίθους επιτυμβίους και γλυπτά. Ούτω εκ της καλύβης μιας κακόβουλου γραίας μόλις ηδυνήθην βία ν' αποσπάσω ένα ενεπίγραφον λίθον χρησιμεύοντα ως πλάκα της εστίας, επί της οποίας έκαιε το πυρ. Αλλά προς τελεσφόρον γενικωτέραν ενέργειαν παρά τοις χωρικοίς ανάγκη είναι ν' ασκηθή βία, η οποία μόνον των Αρχών του Κράτους έργον δύναται να είναι. Εν τούτοις παρά της χωροφυλακής και της Αστυνομίας έως τώρα δεν ίσχυσα να λάβω ποτέ καμμίαν απολύτως βοήθειαν. Η κατά τον Ιούνιον ανασκαφή συνέπιπτε προς την χειρίστην ώραν του έτους ένεκα των ολεθρίων ελωδών πυρετών του τόπου. ω Διά τούτο και αδύνατον εστάθη να παραταθή η εργασία περισσότερον χρόνον. Αλλά το θέρος και δι' άλλον λόγον ήτο ακατάλληλος προς αρχαιολογικάς έρευνας εποχή. Το Δίον αποτελεί επιφάνειαν επίπεδου τεχρακοσίων το πολύ στρεμμάτων, εξ ων μέρος μεν κατακλύζεται υπό των υδάτων του ποταμού χειμώνας τε και θέρους, άλλο δε μέρος είναι τόσον εμπεποτισμένον υπό των υδάτων του παρακειμένου έλους ώστε να αναβλύζουν ταύτα άφθονα, μόλις η σκαπάνη προχώρηση ήμισυ το πολύ μέτρον υπό το έδαφος ή και ολιγώτερον πολλαχού. Το δε λοιπόν καλλιεργήσιμον τμήμα κατείχετο πέρυσι άπαν υπό του πρωίμως εκεί αναπτυσσομένου αραβοσίτου, όπου εννοείται καμμία έρευνα δεν ήτο δυνατόν υπ' εμού να γίνη» (ΠΑΕ 1931, σ. 43 κ.ε.). 

Ύστερα από διακοπή 30 χρόνων, η ανασκαφή του Δίου ξανάρχισε με πρωτοβουλία του καθηγητή της κλασικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Γ. Μπακαλάκη. Στην πρώτη έκθεση της νέας περιόδου γράφει ο ανασκαφέας: 

«Είχον πάντοτε και έχω ακόμη και τώρα τας αμφιβολίας μου διά το εάν καλώς έπραξα και αντεστάθην εις τα πολλά εμπόδια, τα οποία συνήντησεν η πρότασίς μου να συνέχιση η Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης την ανασκαφήν του Δίου, την οποίαν παλαιόν μέλος της, ο Γ. Σωτηριάδης. ήρχισε το πρώτον. Διότι η καταστροφή και η ερήμωσις είναι τόσον μεγάλη! Η επιμονή μου όμως δικαιώνεται ανά πάσαν στιγμήν, όταν ακόμη και εις αυτήν την περιοχήν, εις την μεγαλυτέραν γειτονικήν πόλιν μας, εις την Κατερίνην, συχνά μας ερωτούν με απορίαν "τι είναι το Δίον και κατά πού πέφτει;". Και αν ακόμη δεν κερδίσωμεν και πολλά πράγματα, αν δεν κερδίσωμεν τίποτε περισσότερον, από του να μάθουν οι Έλληνες, ότι το Δίον ήτο κάποτε μία αρχαία ελληνική πόλις, η ιερά μάλιστα πόλις των αρχαίων Μακεδόνων, πιστεύομεν ότι και τότε ακόμη αξίζει ο κόπος» (Α.Δ. 19, 1964, 344 -Χρονικά). 

Ο Γ. Μπακαλάκης ξεκίνησε συστηματικά αποτυπώνοντας σ' ένα τοπογραφικό χάρτη 1:500 όλα τα διάσπαρτα κτίσματα που ήταν ορατά. Βασικός ανασκαφικός στόχος υπήρξε η έρευνα του οχυρωματικού περιβόλου: η μορφή του, η κατασκευή του και οι οικοδομικές του φάσεις. Οι εργασίες εντοπίστηκαν στη νότια πλευρά, όπου έγινε και η αποκάλυψη του τείχους σε μήκος πολλών δεκάδων μέτρων. 

Για πρώτη φορά έγιναν παρατηρήσεις και συγκεντρώθηκαν δεδομένα, με βάση τα οποία το τείχος χρονολογείται στο τέλος του 4ου αι. π.Χ. και οι επισκευές του στα χρόνια της όψιμης αρχαιότητας. Ένας άλλος στόχος της ανασκαφής ήταν αποκάλυψη του κτίσματος που βρισκόταν κάτω από ένα μεγάλο σωρό λίθων και πλίνθων, μερικές εκατοντάδες μέτρα νοτίως του οχυρωματικού περιβόλου. Γρήγορα έγινε σαφές ότι επρόκειτο για ένα θέατρο που κατασκευάστηκε στα αυτοκρατορικά χρόνια. Ασυνήθιστα έμπειρος ανασκαφέας ο Μπακαλάκης, έκανε παράλληλα συστηματική επιφανειακή έρευνα και περπάτησε αρχαιολογικά τη γύρω περιοχή. Ο σημερινός ανασκαφέας του Δίου χρωστά πολλά στη σοφία του δοκιμασμένου αρχαιολόγου, που η επιμονή του και η διαίσθηση του ξαναζωντάνεψαν την ανασκαφή του Δίου. Για δύο ανασκαφικές περιόδους ερεύνησε, παράλληλα με τον Γ. Μπακαλάκη, ο καθηγητής της Βυζαντινής Αρχαιολογίας Στ. Πελεκανίδης την Βασιλική εντός των τειχών. 

Το 1973 αρχίζει μια νέα περίοδος με διευθυντή των ανασκαφών τον καθηγητή της Αρχαιολογίας Δημ. Παντερμαλή. Οι ανασκαφικοί στόχοι ιεραρχήθηκαν ως εξής: Πρώτη θέση ενδιαφέροντος κατέλαβε η αναζήτηση των ιερών και η έρευνα της λατρείας. Ακολούθησε ο εντοπισμός και η αποκάλυψη δημοσίων κτηρίων και ιδιωτικών σπιτιών για να μείνει τελευταία η φροντίδα της ανασκαφής του νεκροταφείου. Παράλληλα με τους ερευνητικούς στόχους, δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στο διδακτικό χαρακτήρα των ανασκαφών, όπου ασκήθηκαν μερικές εκατοντάδες φοιτητών του Αρχαιολογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. 

Σταθμός στη δεκαετία που διανύουμε ήταν η ανέγερση του Μουσείου του Δίου, που εγκαινιάστηκε τον Οκτώβρη του 1983 από τον τότε Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνο Καραμανλή, ο οποίος, εκτιμώντας τη σημασία των ευρημάτων, εφρόντισε προσωπικά για τη διάθεση των δημοσίων πόρων. 

Σε ικανοποιητικό βαθμό θεραπεύονται αυτή τη στιγμή οι ανάγκες για συντήρηση των ευρημάτων. Φιλοδοξία όμως του Πανεπιστημίου είναι να συμβάλει ουσιαστικά στον τομέα αυτόν ιδρύοντας ένα εργαστήριο με σύγχρονο εξοπλισμό. Παράλληλα, κάθε χρόνο καταβάλλεται ιδιαίτερη φροντίδα για την προστασία, συντήρηση και προβολή των αρχιτεκτονικών ερειπίων στον αρχαιολογικό χώρο. Εδώ δεν αρκεί μόνο η κάλυψη ή στέγαση. Απαραίτητη είναι η αντιπλημμυρική προστασία, ο συνεχής καθαρισμός των αυλάκων αποχετεύσεως των πηγαίων νερών και η εκβάθυνση της κοίτης του ποταμού, του οποίου η στάθμη επηρεάζει άμεσα όλο το ανατολικό τμήμα του ανασκαφικού χώρου. 

Δημήτρης Παντερμαλής 
Καθηγητής Αρχαιολογίας 

Πηγή: ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ & ΤΕΧΝΕΣ 
Ψηφιοποίηση κειμένου: MacedoniaHellenicLand.Eu
Διαβάστε περισσότερα...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Π.Ε.ΠΙΕΡΙΑΣ: Δάνεια σε χοιροτρόφους με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου

Η Δ/νση Αγρ. Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, ενημερώνει τους κατόχους χοιροτροφικών εκμεταλλεύσεων ότι, το Ελληνικό Δημόσιο, παρέχει εγγύηση σε ποσοστό 80%, στα δάνεια που θα χορηγηθούν από τα πιστωτικά ιδρύματα, σε χοιροτρόφους, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, όλων των εταιρικών μορφών και μεγεθών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και έχουν συσταθεί, μέχρι την δημοσίευση της παρούσας, εξαιτίας της κρίσης ρευστότητας που διέρχεται η Ελληνική Οικονομία, λόγω της τρέχουσας οικονομικής κρίσης. 

Η εγγύηση, δεν μπορεί να χορηγηθεί σε προβληματικές κατά την έννοια των Κοινοτικών Κατευθυντήριων Γραμμών, επιχειρήσεις. Το συνολικό ποσό του δανείου δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 500.000 Ευρώ ανα δικαιούχο και θα προσδιορίζεται από τον αριθμό χοιρομητέρων, έκαστου δικαιούχου, προς 300 ευρώ ανά χοιρομητέρα.  

Οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να υπαχθούν στις ρυθμίσεις της παρούσας, πρέπει μαζί με τη σχετική αίτηση, να συνυποβάλλουν στα πιστωτικά ιδρύματα υποχρεωτικά και τα εξής δικαιολογητικά: 
1. Πλήρως συμπληρωμένο και υπογεγραμμένο το ειδικό έντυπο-αίτηση, του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, το οποίο είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Γ.Λ.Κ. (www.minfin.gr
2. Βεβαίωση έναρξης εργασιών και όλων των τυχόν μεταβολών, από την οικεία ΔΟΥ. 
3. Πιστοποιητικό Επιμελητηρίου, από το οποίο να προκύπτει, η ημερομηνία εγγραφής και το οικείο τμήμα. 
4. Δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις, της τελευταίας τριετίας. 
5. Πιστοποιητικό-Βεβαίωση της οικείας Περιφερειακής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, για τον αριθμό των χοιρομητέρων εκάστης εκμετάλλευσης. Πιστοποιητικό από το οποίο να προκύπτει, ότι ο αιτών, δεν έχει κάνει έναρξη ή ολοκλήρωση των διαδικασιών υπαγωγής στις διατάξεις του Ν . 3588/2007.
Διαβάστε περισσότερα...

Στις 7 μμ ψηφιοποιημένο κείμενο του καθηγητή Δ. Παντερμαλή για το χρονικό των ανασκαφών στο ΔΙΟΝ

Δημήτρης Παντερμαλής: ΔΙΟΝ - Ιστορικό των ανασκαφών (κείμενο της δεκαετίας του '80)
Διαβάστε περισσότερα...

ΔΙΟΝ-ΟΛΥΜΠΟΣ: Συζήτηση για χρήση και αξιοποίηση Φαραγγιού Ενιπέα

Διαβάστε περισσότερα...

ΔΙΟΝ-ΟΛΥΜΠΟΣ: Συζήτηση για αποκομιδή και ανακύκλωση απορριμμάτων

Διαβάστε περισσότερα...

ΔΙΟΝ-ΟΛΥΜΠΟΣ: Συζήτηση για τη λειτουργία των γυμναστηρίων

Διαβάστε περισσότερα...

ΚΕΔΑ Σκοτίνας: Προμήθεια ειδών κρεάτων και πουλερικών

Το ΚΕΔΑ Σκοτίνας προκηρύσσει διαγωνισμό για την προμήθεια ειδών κρεάτων και πουλερικών προς κάλυψη αναγκών εστιατορίου και τροφοδοσίας. 

Τα δικαιολογητικά για το διαγωνισμό θα πρέπει να αποστέλλονται μέχρι Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2012. 

Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο: 23520-90140.
Διαβάστε περισσότερα...

Πιστοποιήθηκε κατά AGRO και Global G.A.P. ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Καπνοπαραγωγών – ΣΠΕΚΟ Βροντούς Πιερίας

Με το σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, πιστοποιήθηκε για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Καπνοπαραγωγών στη Βροντού Πιερίας, σύμφωνα με τα πρότυπα AGRO 2.1 - 2.2. 

Επίσης για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, τα μέλη του συνεταιρισμού που ασχολούνται με την καλλιέργεια του επιτραπέζιου σταφυλιού, πιστοποιήθηκαν σύμφωνα με το πρότυπο Global G.A.P.  

Οι πιστοποιήσεις για την καλλιεργητική περίοδο 2011 αφορούν τις εξής παραγωγές: 
  • ακατέργαστα φύλλα καπνού - ανατολικού τύπου, (ποικιλία Κατερίνη Σ53) σε 330 παραγωγούς - μέλη, συνολικής έκτασης 4488,9 στρεμμάτων, επιτραπέζιο σταφύλι ποικιλίας Crimson Seedless, σε 41 παραγωγούς-μέλη, συνολικής έκτασης 252,85 στρεμμάτων. 

Οι επιθεωρήσεις πραγματοποιήθηκαν από τον φορέα TUV Hellas, ενώ οι σύμβουλοι πιστοποίησης ήταν οι Novacert - Γιαλένιου. 

Στόχοι του συνεταιρισμού μέσα από τις απαιτήσεις των πιστοποιήσεων είναι: 
  • η διασφάλιση των αποδόσεων των καλλιεργειών και του εισοδήματος του παραγωγού, η μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των γεωργικών δραστηριοτήτων, 
  • η προστασία της υγείας των καλλιεργητών κατά τη χρησιμοποίηση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων,
  • η εκπαίδευση – ενημέρωση των παραγωγών (χρήση μέσων ατομικής προστασίας, τρόπος – δοσολογίες - συνθήκες εφαρμογής φυτοπροστατευτικών προϊόντων), 
  • η ανταπόκριση στην απαίτηση της κοινωνίας και της αγοράς για προστασία του περιβάλλοντος για γεωργικά προϊόντα λιγότερο επιβαρημένα από συνθετικές χημικές ουσίες. 

Στο πλαίσιο των απαιτήσεων του συστήματος, ο ρόλος των παραγωγών – μελών είναι πολύ σημαντικός για την επιτυχία της παραπάνω προσπάθειας, καθώς επίσης και για τη βιωσιμότητα της καλλιέργειας του καπνού στην περιοχή μας. 

Πιστεύουμε η επιτυχία των συστημάτων εξαρτάται από την συμβολή του φορέα, των συμβούλων και των παραγωγών και του επιβλέποντα Γεωπόνου. Η συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων είναι καίρια και ικανή για την απόκτηση και διατήρηση των σημάτων ποιότητας.
Διαβάστε περισσότερα...

Συναυλία της Ορχήστρας Νέων Δίου για φιλανθρωπικό σκοπό

Συναυλία για φιλανθρωπικό σκοπό θα πραγματοποιήσει η ορχήστρα νέων Δίου σε συνεργασία με την "μέριμνα παιδιού Κατερίνης". Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 5 Δεκεμβρίου στο MEDITERRANEAN VILLAGE σην παραλία Κατερίνης στις 20:00. Σε αυτό το σκοπό μαζί τους είναι γνωστοί ερμηνευτές όπως ο Δημήτρης Μπάσης, ο Γεράσιμος Ανδρεάτος, η Μελίνα Ασλανίδου, αλλά και ο μεγάλος Έλληνας συνθέτης Μίμης Πλέσσας.  

Τέλος μαζί τους θα είναι και οι ερμηνευτές της Ορχήστρας Αλέξης Ηλιάδης, Φιλιώ Σέρβου και Μαρία Φωτοπούλου οι οποίοι θα σας ταξιδέψουν σε μοναδικά μουσικά μονοπάτια, υπό την διεύθυνση του Μαέστρου Νίκου Πατρή

Την εκδήλωση θα παρουσιάσει ο Αλέξης Κωστάλας.
Διαβάστε περισσότερα...

Μήνυμα Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS

Η 1η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS. 

Με εκατοντάδες εκατομμύρια θύματα και φορείς σε όλο τον κόσμο, η επικίνδυνη αυτή νόσος συνεχίζει να «κυκλοφορεί» ανάμεσά μας, σημειώνοντας ανοδικές τάσεις στον αριθμό των κρουσμάτων. 

Το Aids πρέπει να μας υπενθυμίζει, ότι δεν κάνει διακρίσεις και ότι μας αφορά όλους. Με όπλα τη σωστή ενημέρωση και την πρόληψη μπορούμε να βγούμε νικητές στον αγώνα κατά του θανάτου, του στιγματισμού, του ρατσισμού και του κοινωνικού αποκλεισμού.  

Εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού, σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία, στοχευμένες πολιτικές για φροντίδα και υποστήριξη τόσο των ασθενών όσο και των φορέων του Aids οφείλει να περιλαμβάνει η πολιτεία στο πλαίσιο δράσεων καταπολέμησης της ισχυρής αυτής επιδημίας. 

Αδιαφορία, άγνοια και εφησυχασμός αποτελούν τροχοπέδη στη μάχη εναντίον αυτή της μάστιγας που απειλεί τη ζωή και την υγεία. Ένα κοινωνικό κράτος με υψηλές υπηρεσίες υγείας- πρόνοιας- μέριμνας και πληροφόρησης θα είναι αναποτελεσματικό χωρίς την ενεργό και διαρκή συμμετοχή των πολιτών, χωρίς το ενδιαφέρον και την αγάπη για τη ζωή. Χωρίς φόβο και φαινόμενα ρατσισμού και περιθωριοποίησης μπορούμε να γίνουμε αρωγοί στην προσπάθεια επανένταξης των οροθετικών ατόμων στην κοινωνία. 

Με γνώμονα και στόχο την προαγωγή της υγείας, ας ευχηθούμε να ενισχυθούν οι χρηματοδοτήσεις των ερευνών για «αναχαίτιση» του ιού και ας ελπίσουμε ότι σύντομα θα καταστεί επιτυχής η εξάλειψη της νόσου. 

Aφύπνιση, ενημέρωση, επαγρύπνηση και πρόληψη πρέπει να είναι το σύνθημα στον πόλεμο κατά του Aids. Όλοι μαζί, στην εκστρατεία καταπολέμησης της άγνοιας , της προκατάληψης αλλά και του ρατσισμού και της φοβίας
Διαβάστε περισσότερα...

Σύλλογος Αιμοδοτών Βροντούς - ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 4 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ


Διαβάστε περισσότερα...

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

Οδυσσέας Ελύτης — “Οι Άλλοι...”, για αρχή καλό είναι και αυτό!

«Βλέπεις» είπε «είναι οι Άλλοι
και δε γίνεται Αυτοί χωρίς Εσένα
και δε γίνεται μ' Αυτούς χωρίς, Εσύ
Βλέπεις» είπε «είναι οι Άλλοι 
και ανάγκη πάσα να τους αντικρίσεις
η μορφή σου αν θέλεις ανεξάλειπτη να 'ναι 
και να μείνει αυτή. 
Επειδή πολλοί φορούν το μελανό πουκάμισο 
και άλλοι μιλούν τη γλώσσα των χοιρογρυλλίων 
και είναι οι Ωμοφάγοι και οι Άξεστοι του Νερού 
οι Σιτόφοβοι και οι Πελιδνοί και οι Νεοκόνδορες 
ορμαθός και αριθμός των άκρων του σταυρού της Τετρακτίδος. 
Αν αλήθεια κρατήσεις και τους αντικρίσεις» 
είπε «η ζωή σου θ' αποκτήσει αιχμή και θα οδηγήσεις» 
είπε «Ο καθείς και τα όπλα του» 
είπε Και αυτός αλήθεια που ήμουνα 
Ο πολλούς αιώνες πριν 
Ο ακόμη χλωρός μες στη φωτιά 
Ο άκοπος απ' τον ουρανό 
Πέρασε μέσα μου 
Έγινε αυτός που είμαι  

ΔΕΝ ΘΑ ΣΑΣ ΠΕΡΑΣΕΙ...
Διαβάστε περισσότερα...

Συγχαρητήριο μήνυμα Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας

Εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια στους νικητές των εκλογών του Επιμελητηρίου Πιερίας και εύχομαι ολόψυχα δύναμη και καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνουν προς όφελος της Πιερίας και της επιχειρηματικότητας. 

Το δυσμενές οικονομικό σκηνικό που έχει διαμορφωθεί στη χώρα μας και στην πόλη της Κατερίνης, επιβάλλει συνεργασία, συναίνεση, υπευθυνότητα και κοινή προσπάθεια για την επίλυση προβλημάτων, για τη στήριξη της τοπικής αγορά με την εφαρμογή στοχευμένων καινοτόμων δράσεων, για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων με σκοπό τη διασφάλιση της βιωσιμότητά τους, για την προώθηση και προβολή των τοπικών προϊόντων και επιχειρήσεων τόσο στις τοπικές όσο και στις διεθνείς αγορές, για την εξωστρέφεια που έχει τη δύναμη να βγάλει τις επιχειρήσεις από το περιβάλλον της βαθειάς ύφεσης αλλά και για την προστασία, την ώθηση και την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στην περιοχή.  

Στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, δεσμευόμαστε και προσβλέπουμε σε μια εποικοδομητική και γόνιμη συνέχεια της συνεργασίας με το Επιμελητήριο Πιερίας, πάντα με γνώμονα την προάσπιση και θωράκιση των συμφερόντων των επιχειρήσεων και κατ΄επέκταση του τόπου μας και διαβεβαιώνουμε τον κόσμο του «επιχειρείν» για την αμέριστη συμπαράσταση της Π.Ε.Πιερίας και των υπηρεσιών της. 

Η ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ 

ΣΟΦΙΑ ΜΑΥΡΙΔΟΥ
Διαβάστε περισσότερα...

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ Π.Ε.ΠΙΕΡΙΑΣ

Διαβάστε περισσότερα...

Επίσκεψη ενώσεων νέων αγροτών Πιερίας & Ημαθίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Η Ένωση Νέων Αγροτών Ημαθίας και η Ένωση Νέων Αγροτών Πιερίας ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του κ. Παπαστάμκου να επισκεφθούν τις Βρυξέλλες για τριήμερο ενημερωτικό πρόγραμμα. 

Δώδεκα νέοι αγροτές από την Ημαθία και ένδεκα από την Πιερία είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν και να συζητήσουν διεξοδικώς με τον κ. Παπαστάμκο για τις νομοθετικές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, ιδιαιτέρως δε σε ό,τι αφορά τις πρόνοιες για την ενίσχυση των νέων αγροτών. Κατά την παραμονή της στις Βρυξέλλες, η αποστολή επισκέφθηκε επίσης το δημοπρατήριο αγροτικών προϊόντων του Mechelen. 

Φωτογραφικό υλικό από την επίσκεψη εδώ
Διαβάστε περισσότερα...

"Αλκή"- ΔΙΑΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ SEMI CONTACT

ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ 
 ΠΑΓΚΡΑΤΙΟΥ ΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΔΙΟΥ ΠΙΕΡΙΑΣ «Αλκή» 

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΙΑΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ 
SEMI-CONTACT KICK BOXING 

Με επιτυχία διεξήχθη το Διασυλλογικό πρωτάθλημα SEMI-CONTACT KICK BOXING στον Παλαιό Μυλότοπο Γιαννιτσών στις 20 Νοεμβρίου 2011, με τη συμμετοχή 40 συλλόγων και 400 περίπου αθλητών. Το σωματείο συμμετείχε με 9 αθλητές που κατάφεραν όλοι να διακριθούν στα μετάλλια. Αναλυτικά:  

ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ-ΔΗΜΗΤΡΑ 11 ΕΤΩΝ ΧΡΥΣΟ 
ΗΡΑΝΤΟΥ ΕΛΕΝΑ 11 ΕΤΩΝ ΧΡΥΣΟ 
ΚΑΝΔΗΛΑΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΑΝΔΡΩΝ ΧΡΥΣΟ 
ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΔΡΩΝ ΑΣΗΜΕΝΙΟ 
ΧΑΝΔΡΟΥ ΕΥΔΟΚΙΑ 11 ΕΤΩΝ ΑΣΗΜΕΝΙΟ 
ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 9 ΕΤΩΝ ΑΣΗΜΕΝΙΟ 
ΒΕΣ ΟΡΕΣΤΗΣ-ΦΙΛΙΠΠΟΣ 6 ΕΤΩΝ ΑΣΗΜΕΝΙΟ 
ΧΑΝΔΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ 12 ΕΤΩΝ ΧΑΛΚΙΝΟ 

Ξεχωριστή η διάκριση και της μικρότερη αθλήτριας του σωματείου αλλά και της διοργάνωσης, της μόλις 4 ετών Μαρίας Βούλγαρη στην πρώτη της συμμετοχή σε αγώνες, η οποία κατάφερε να πάρει το Ασημένιο Μετάλλιο και να συγκινήσει με την προσπάθειά της όλο το φίλαθλο κοινό.

Η πρόεδρος και το Δ.Σ. του σωματείου συγχαίρουν τόσο τους αθλητές, όσο και την προπονήτριά τους που στέκεται πάντα δίπλα τους, καθώς και τους γονείς που στηρίζουν τα παιδιά τους και τους δίνουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στους αγώνες.
Διαβάστε περισσότερα...

ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ «ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑΚΗ ΠΟΡΕΙΑ» ΤΟΥ ΗΛ. ΧΑΤΖΗΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ - Σύμφωνα με τα ανεπίσημα αποτελέσματα του ΟΒ

ΠΟΙΟΙ ΕΚΛΕΓΟΝΤΑΙ 
( 01/12/2011 ) 

«ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑΚΗ ΠΟΡΕΙΑ» 

Επικεφαλής: Χατζηχριστοδούλου Ηλίας 

ΤΜΗΜΑ ΕΜΠΟΡΙΚO 
1. ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ (225 ψήφοι) 
2. ΑΣΑΡΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ (199 ψήφοι) 
3. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ (168 ψήφοι) 
4. ΒΑΒΥΛΑΣ ΠΕΛΟΠΙΔΑΣ (168 ψήφοι) 
5. ΣΚΑΜΠΑΡΔΩΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (156 ψήφοι) 
6. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (117 ψήφοι) 
7. ΗΛΙΑΔΟΥ ΕΛΕΝΗ (107 ψήφοι) 
8. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ (104 ψήφοι) 

ΤΜΗΜΑ ΜΕΤΑΠΟΙΗΤΙΚΟ  
1. ΜΠΑΤΑΛΑΣ ΠΑΥΛΟΣ (227 ψήφοι) 
2. ΚΟΥΛΟΥΜΟΓΛΟΥ ΜΑΡΚΟΣ (207 ψήφοι) 
3. ΝΑΒΡΟΖΙΔΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ (136 ψήφοι) 
4. ΚΕΛΠΕΤΖΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (107 ψήφοι) 

ΤΜΗΜΑ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ 
1. ΒΕΛΩΝΗ-ΜΟΥΡΙΚΑ ΣΤΑΜΑΤΙΑ (336 ψήφοι) 
2. ΠΑΠΑΧΑΤΖΗ-ΜΑΚΡΙΔΟΥ ΧΑΪΔΩ (297 ψήφοι) 
3. ΝΤΟΥΛΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ (149 ψήφοι) 
4. ΠΑΠΠΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (141 ψήφοι) 
5. ΧΑΤΖΗΛΑΖΑΡΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ (113 ψήφοι) 
6. ΝΑΝΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ (111 ψήφοι) 
7. ΤΑΣΧΟΥΝΙΔΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ (111 ψήφοι) 
8. ΤΕΡΖΗΣ ΠΕΤΡΟΣ (110 ψήφοι) 

Ψήφισαν: 2.233 μέλη του Επιμελητηρίου 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλλεξε το ΟΒ ο συνδυασμός του κ. Χατζηχριστοδούλου συγκέντρωσε ποσοστό 95% και κέρδισε όλες τις έδρες. 

Την 4η θέση στο Μεταποιητικό τμήμα πήρε ο κ. Κελπετζίδης μετά από κλήρωση, λόγω ισοψηφίας με τον κ. Πεΐδη Γιάννη.
Διαβάστε περισσότερα...

Αποτελέσματα Εκλογών Σωματείου Επαγγελματιών Λιτοχώρου

Μετά τις εκλογές, που διεξήχθησαν την Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011 εκλέγονται οι εξής: 

Για το Δ.Σ. 
1. Κουτσιμανή Φανή 
2. Πουρλιώτης Γιώργος 
3. Γουντσιώτης Δημήτρης 
4. Βελεντσάς Χάρης 
5. Μπακρατσάς Ιωάννης 
6. Καρτσιώτη Ελένη 
7. Παπαγεωργίου Νικόλαος 
8. Λαζίδου Αναστασία 
9. Αποστόλου Ευάγγελος 

Για την Ομοσπονδία 
1. Κουτσιμανή Φανή 
2. Βάραγκας Ανδρέας 

Για την Εξελεγκτική Επιτροπή 
1. Κουτσιμανής Γιώργος 
2. Γεωργούσης Θεόδωρος 
3. Κεραζής Δημήτριος
Διαβάστε περισσότερα...

ΜΠΙΛΙΤΙΚΟΣ (Παραδοσιακο Λιτοχωρου)

Μουσική, τραγούδι και καταπληκτικές φωτογραφίες της παλιάς εποχής! 

«Μπιλίτικος»: ΧΟΡΟΣ ΤΟΥ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ 

Αφιερωμένο στους Λιτοχωρίτες των Συλλόγων Λιτοχωριτών Θεσσαλονίκης και Αμερικής και γενικά της διασποράς
Διαβάστε περισσότερα...

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΚΟΥΤΑΤΣΙΟΣ:ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ ΚΑΙ ΑΛΥΣΟΠΡΙΟΝΑ

Πριν ακόμα καταλαγιάσει και ολοκληρωθεί η ΄΄ διαβούλευση ΄΄ για την επέκταση του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, ΄΄ χαρακτηρισμός της χερσαίας περιοχής ως Εθνικού Πάρκου,΄΄ και παρά τις προθέσεις και τις εισηγήσεις των αρμοδίων για την επέκταση και αυστηρότερη προστασία της Γ Ζώνης ΄΄ ΝΑΤΟΥΡΑ ΄΄ δεκάδες αλυσοπρίονα άρχισαν να κατακρεουργούν εδώ και λίγες Βδομάδες την πανέμορφη χλωρίδα Κουμαριάς Αριάς και πουρναριών στη θέση ΄΄Μουρσί ΄΄ της περιοχής Τοπόλιανη Λτοχώρου. Και όλα αυτά με την άδεια και την επίβλεψη υποτίθεται της Διεύθυνσης Δασών Πιερίας και τα τοπικά όργανα της. 

Έτσι χωρίς κανένα περιορισμό και έλεγχο κάποιοι αδίστακτοι υλοτόμοι επαγγελματίες και μη ημεδαποί και αλλοδαποί εμπορεύονται με τον αισχρότερο τρόπο τη δημόσια βιομάζα πουλώντας τα χλωρά καυσόξυλα 120 ευρώ τον τόνο.  

Αυτοί οι ανεύθυνοι και αδίστακτοι έμποροι, αλλά και απλοί άνθρωποι πάσης ηλικίας και φυλής, επιδίδονται στην καταστροφή του δάσους, προσεγγίζοντας το μέσα από περιφραγμένα αγροκτήματα που βρίσκονται σε χρόνια αγρανάπαυση. 

Υλοτόμησαν και υλοτομούν ακόμα οπωροφόρα δέντρα και αυτοφυή, που βρίσκονται εντός των περιφραγμένων ιδιοκτησιών των οποίων τους φράκτες με τσιμέντο πασάλλους και πλέγμα τους έχουν ισοπεδώσει υπό τα όματα των οργάνων της δασικής υπηρεσίας που υποτίθεται ότι επιβλέπει την ορθή και δασοπονικά επιβεβλημένη υλοτόμηση. Και διερωτάται κανείς. Ποια αρμόδια δημόσια υπηρεσία προστατεύει την αγροτική περιουσία και τα περιβόλια; 

Η Αγροφυλακή; η Χωροφυλακή; Το δασαρχείο; Είναι ένα ερώτημα που χρήζει απάντησης, από τους φλύαρους κατά τα άλλα πολιτικούς και διοικητικούς παράγοντες. Αυτή η προκλητική καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, που έπληξε και το εν αγραναπαύσει αγρόκτημα μου στην αναφερόμενη περιοχή παραβιάζει ευθέως τον σχετικό νόμο προστασίας του περιβάλλοντος, και έχει επηρεάσει την οικολογική ισορροπία και την αισθητική αξία της περιοχής, χρήζει της άμεσης παρέμβασης του κ. εισαγγελέα . 

Υπάρχει όμως και ένα μέγα ερώτημα. Ποια κοινωνική πολιτική, και λογική, επέβαλε την ανάγκη αυτής της λεηλασίας της δασικής βλάστησης; και πόσες ιδιωτικές ανάγκες θέρμανσης μπορούν να καλυφθούν, και για πόσο χρονικό διάστημα, από τη λεηλασία αυτή; Και ποιος έκρινε και με ποια κριτήρια, ποιοι κάτοικοι του Λιτοχώρου γηγενείς και μη, έχουν δικαίωμα, στη δασική λεία; 

Αν όλοι οι κάτοικοι του Λιτοχώρου ασκήσουν το δικαίωμα ξύλευσης για ατομικές τους ανάγκες τότε πόση χλωρίδα θα απομείνει στη ζώνη ΝΑΤΟΥΡΑ για την οποία ΄΄κόβονονται ΄΄ και ΄΄ διαβουλεύονται ΄΄ για την καλύτερη διαχείριση της οι πολιτικοί και διοικητικοί αρμόδιοι; 

Δυστυχώς όχι μόνο ΕΑΛΩ Η ΠΟΛΙΣ , εάλω δυστυχώς η ευθύνη και η ΝΤΡΟΠΗ.- 

Λιτόχωρο 29 – 11 - 2011 

Νίκος Κουκουτάτσιος π . Δήμαρχος Λιτοχώρου.
Διαβάστε περισσότερα...

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Η Λιτοχωρίτικη Παρέα της Θεσσαλονίκης

Την Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου, η Λιτοχωρίτικη Παρέα της Θεσσαλονίκης θα συναντηθεί και πάλι στη Στέγη του Συλλόγου Λιτοχωριτών Θεσσαλονίκης, Μπιζανίου 45, (Περιοχή Παπαφείου, Αγία Τριάδα), για μουσική, τραγούδι, μεζέ, ακαδημαϊκή συζήτηση, αναλύσεις και βέβαια με πολύ κέφι! Θα μας ευχαριστούσε πολύ να ενημερώσετε τους/τις απανταχού Λιτοχωρίτες/τισες να πλαισιώσουν την παρέα μας! 

Σας ευχαριστούμε από καρδιάς 

Από το Δ.Σ. του Συλλόγου Λιτοχωριτών Θεσσαλονίκης
Διαβάστε περισσότερα...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Π.Ε.ΠΙΕΡΙΑΣ: ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΕΛΙΟΥ

Η Διεύθυνση Αγροτικής- Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Π.Ε. Πιερίας κάνει γνωστό στους μελισσοκόμους του νομού μας, ότι στις 2-3-4 Δεκεμβρίου 2011 διοργανώνεται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων το << 3ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας>> στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στην Αθήνα.  

Η Π.Ε. Πιερίας διαθέτει εκθεσιακό χώρο στον οποίο όσοι επιθυμούν μπορούν να συμμετάσχουν για να εκθέσουν τα προϊόντα τους. 

Για πληροφορίες μπορούν να απευθύνονται στη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής, στο τηλ: 2351351120 κ. Καλιαμπό και στα γραφεία του Μελισσοκομικού Συλλόγου στο τηλ: 23510-31363 κ. Παπαγιαννούλη Κων/νο.
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ -ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΠΙΕΡΙΑΣ ΚΩΣΤΑ ΚΟΥΚΟΔΗΜΟΥ ΕΠΙ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ Π.Δ. ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΟ

ΑΞΟΝΕΣ 

Θεωρώ ότι οι άξονες γύρω από τους οποίους πρέπει να κινηθούμε είναι:

Προστασία – Ανάδειξη – Ανάπτυξη 

Προστασία με κάθε τρόπο της μοναδικής φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του Ολύμπου 

Ανάδειξη με κάθε μέσον των βιολογικών, οικολογικών, ιστορικών, αισθητικών και επιστημονικών κλπ αξιών του μυθικού βουνού Ανάπτυξη όλων εκείνων των συμβατών με τη νομοθεσία δραστηριοτήτων, ασχολιών που θα συμβάλλουν, θα ενισχύσουν και θα εξασφαλίσουν στην αρμονική συνύπαρξη ανθρώπου και φύσης στο πλαίσιο της αειφόρο διαχείρισης του βουνού και της ευρύτερης περιοχής. 

Με βάση τα ανωτέρω, το Σχέδιο Π.Δ. θα πρέπει να προβλέπει εκείνες τις πολιτικές που θα συμβάλλουν ώστε ο Όλυμπος με το νέο νομικό καθεστώς να καταστεί ενεργός προορισμός του Παγκόσμιου Πολίτη, έχοντας αναπτύξει όλες τις απαραίτητες για τούτο υποδομές και, ταυτόχρονα, εξασφαλίζοντας, μέσω της ανάπτυξης και ανάδειξης του, τους απαραίτητους οικονομικούς ίδιους πόρους στον Φορέα ώστε να καταστεί αποτελεσματικός στην εποπτεία και προστασία του Εθνικού Δρυμού. 

Παρόλον ότι έχουμε συμφωνήσει στην συγκρότηση από την Αντιπεριφέρεια Πιερίας μιας επιτροπής η οποία αφού ετοιμάσει μια τελική ενιαία πρόταση κωδικοποιώντας και αξιοποιώντας τις προτάσεις των φορέων της Πιερίας προκειμένου αφού υπογραφεί να αποσταλεί στο Υπουργείο, σας αποστέλλουμε τις παρακάτω γενικές προτάσεις μας για την επιτροπή: 

Α. Ανάπτυξη των απαραίτητων υποδομών δρόμων εξυπηρέτησης των επισκεπτών που προβλέπονται και επιτρέπονται από την περιβαλλοντική νομοθεσία (π.χ. δασικά χωριά, χώροι άθλησης και αναψυχής - π.χ. χιονοδρομικό κέντρο, τελεφερίκ, καταφυγίων - προπονητικού δικτύου και δυνατότητα φιλοξενίας αθλητικών ομάδων, επαρκούς οδικού δικτύου για την εξυπηρέτηση των αναγκών προστασίας και αναψυχής κλπ.) 

Β. Η δημιουργία και ανάπτυξη δενδρωδών καλλιεργειών, η εγκατάσταση ποιμνιοστασίων – πτηνοτροφείων – μελισσοκομείων εκτατικής μορφής και των απαραίτητων εργαστηρίων επεξεργασίας, τυποποίησης κλπ των αποκλειστικά παραγόμενων εντός του πάρκου προϊόντων, μετά από τη σύνταξη των απαραίτητων μελετών με στόχο την παραγωγή πιστοποιημένων προϊόντων. 

Γ. Η αξιοποίηση του πλούσιου υδατικού δυναμικού του Ολύμπου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας – μικρά υδροηλεκτρικά έργα-, λειτουργία παραδοσιακών χρήσεων – π.χ. υδρόμυλοι - , υδροληψία κλπ. 

Δ. Η ισχυροποίηση του Φορέα Διαχείρισης με την παραχώρηση σε αυτόν των απαραίτητων για την δημιουργία των προτεινόμενων έργων, δράσεων, εγκαταστάσεων κλπ εκτάσεων για αξιοποίηση και εκμετάλλευση.
Διαβάστε περισσότερα...