Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

Χριστουγεννιάτικη γιορτή για τα παιδιά από την Π.Ε. Πιερίας

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η χριστουγεννιάτικη παιδική εκδήλωση, που διοργάνωσε η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Κατερίνης και τον Σ.Φ.Κ. Πιερικός Αρχέλαος, την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012, στον πεζόδρομο της Κατερίνης.


Το κέντρο της πόλης πλημμύρισε από γλυκές χριστουγεννιάτικες μελωδίες και παιδικά γέλια και το ζεστό εορταστικό κλίμα της εκδήλωσης είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν μικροί και μεγάλοι, που επισκέφθηκαν το περίπτερο της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας και ‘’γεύτηκαν’’ στιγμές ψυχαγωγίας και ανεμελιάς.

Δώρα και εκπλήξεις περίμεναν τους μικρούς μας φίλους, που διασκέδασαν με την ψυχή τους στο όμορφο σκηνικό με τα χριστουγεννιάτικα δεντράκια, τα πολύχρωμα μπαλόνια αλλά και τις μπασκέτες του Σ.Φ.Κ. Πιερικός Αρχέλαος, στις οποίες έπαιξαν με νεαρούς αθλητές των Ακαδημιών Καλαθοσφαίρισης του Πιερικού Αρχελάου.

Η παρέα του Αη- Βασίλη, των ξωτικών του, της καλής Νεράιδας των παραμυθιών και των κλόουν υποδέχτηκε θερμά και αγκάλιασε τα παιδιά, που έπαιξαν, ζωγράφισαν και φωτογραφήθηκαν μαζί τους. Άλλωστε, τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να γράψουν γράμμα στον Αη Βασίλη και να του το στείλουν, καθώς στο χώρο είχε τοποθετηθεί ταχυδρομικό κουτί.

Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, κ. Σοφία Μαυρίδου, εξέφρασε την ικανοποίησή της για το αποτέλεσμα της εκδήλωσης , που όπως είπε προσέδωσε μια ευχάριστη και αισιόδοξη νότα στην ατμόσφαιρα της πόλης. «Με πολύ αγάπη και μεράκι η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας διοργάνωσε την εορταστική αυτή εκδήλωση προκειμένου να χαρίσει χαρά και χαμόγελα στα παιδιά μας αλλά και σε όσους αισθάνονται παιδιά. Αυτές οι Άγιες γιορτινές ημέρες είναι μέρες ελπίδας, ευτυχίας και προσφοράς. Εύχομαι μέσα από την καρδιά μου Καλές Γιορτές με υγεία, ειρήνη και ευτυχία», δήλωσε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας.

Παράλληλα, η κ. Σοφία Μαυρίδου, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Κατερίνης, κ. Κωνσταντίνο Ρέχα και τον Αντιπρόεδρο του Σ.Φ.Κ. Πιερικός Αρχέλαος, κ.Ιωάννη Πόδα , τόσο για την παρουσία τους όσο και για την συμβολή τους στην άρτια διοργάνωση της εκδήλωσης, το Δήμο Κατερίνης για το χώρο που παραχώρησε, τα μέλη του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού που για ακόμη μια φορά στήριξαν άλλη μια δράση της Π.Ε.Πιερίας καθώς και τα Φυτώρια Μανώση-Τσακιρίδη για τη διάθεση των φυτών.
Διαβάστε περισσότερα...

Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για τις ζημίες που υπέστησαν οι αλιείς στο Λιμένα της Γρίτσας με τις τελευταίες βροχές.

Προς τους κ. Υπουργούς:

- Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων

- Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής


Θέμα: Ευθύνες της Πολιτείας και της Κοινοπραξίας με επωνυμία «Κ/Ξ ΑΘΗΝΑ ΑΤΕ – ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ» για τις ζημιές που έχουν υποστεί οι αλιείς στον Λιμένα Γρίτσας Λιτοχώρου


Από τις αρχές Μαρτίου 2007 στην περιοχή παλαιού Σιδηροδρομικού Σταθμού Λιτοχώρου Ν. Πιερίας ξεκίνησε το έργο «αναβάθμισης-επέκτασης» του υπάρχοντος λιμανιού της Γρίτσας Λιτοχώρου από την κοινοπραξία « Κ/Ξ ΑΘΗΝΑ ΑΤΕ - ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ».
Η κοινοπραξία ανέλαβε με την από 31.10.2005 σύμβαση την κατασκευή του έργου «επέκταση διαδρόμου προσαπογειώσεων αεροσκαφών 10-28 Κρατικού Αερολιμένα Θεσσαλονίκης Μακεδονία». Στα πλαίσια της εργολαβίας αυτής και για τις ανάγκες μεταφοράς φυσικού αμμοχάλικου από το υφιστάμενο λατομείο, που βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του Λιτοχώρου, ιδιοκτησίας της Δημοτικής Επιχείρησης Ανάπτυξης Λιτοχώρου (ΔΕΑΛ) για την κατασκευή του κυρίως επιχώματος του έργου, της επέκτασης του διαδρόμου 10-28 δια θαλάσσης, εκτελέστηκαν εργασίες «αναβάθμισης –επέκτασης» του Λιμένα Γρίτσας Λιτοχώρου που σκοπό είχαν την επέκταση κατά μήκος των υπαρχουσών προβλητών σε έκταση περίπου 80-90 μέτρων ώστε μέσω της θαλάσσης με φορτηγίδες –πλοία να μεταφέρονται από το λιμάνι της Γρίτσας Λιτοχώρου τα αμμοχάλικα και άλλα υλικά στο αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης.
Τον Απρίλιο του 2006 συντάχθηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για λογαριασμό της κοινοπραξίας της κατασκευής του έργου και η οποία εγκρίθηκε με την υπ’αριθμ.πρωτ. 11584/27.11.2006/ΔΙΠΕΧΩ Απόφαση του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Στις διαδικασίες επέκτασης της προβλήτας έγιναν διάφορες παρεμβάσεις στην κοίτη του ποταμού και στο λιμάνι της Γρίτσας. Ουσιαστικά η εταιρεία για να φτιάξει αυτή την προβλήτα έφραξε με μπάζα την εκβολή του ποταμού, με μόνη δίοδο του νερού προς την θάλασσα να αποτελούν τρεις σωλήνες ύδρευσης. Έτσι σε περιπτώσεις ισχυρών βροχοπτώσεων, το παρακείμενο ποτάμι υπερχειλίζει και ανεβαίνει στον λιμενοβραχίονα προκαλώντας συνεχώς καταστροφές στα αλιευτικά σκάφη και στα εργαλεία της δουλειάς των αλιέων. Αυτή η κατάφωρα άδικη κατάσταση επαναλαμβάνεται κάθε φορά που υπάρχουν έντονες βροχοπτώσεις στην περιοχή. Η διαδικασία αυτή επαναλήφθηκε για ακόμη μία φορά την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου του 2012 που σημειώθηκε ισχυρή βροχόπτωση στην περιοχή. Το αποτέλεσμα ήταν να βουλιάξουν βάρκες και να καταστραφούν δίχτυα και αλιευτικά εργαλεία που όπως εκτιμά ο «Σύλλογος Παράκτιων Αλιέων Δίου Ολύμπου ο Άγιος Νικόλαος» προξένησαν πάνω από 35.000 ευρώ ζημιές. Όπως αναφέρεται σε εξώδικο του συλλόγου κατά της κοινοπραξίας με ημερομηνία 3 Δεκεμβρίου 2012, αν και οι αλιείς και οι αγρότες της περιοχής είχαν ενημερώσει έγκαιρα την κοινοπραξία ότι λόγω των κακοτεχνιών, της φύσης του έργου και των εκτάκτων καιρικών φαινομένων θα προξενηθούν μεγάλες ζημιές, η κοινοπραξία επέδειξε πλήρη αδιαφορία για ακόμη μία φορά αφήνοντας τους αλιείς να υποστούν τις συνέπειες της κερδοφόρας επιχειρηματικής της δραστηριότητας.
Η ζημιά που έχουν υποστεί οι αλιείς όμως είναι πολύ μεγαλύτερη, και έχει μόνιμα χαρακτηριστικά αφού για να φτιάξει η εταιρεία την προβλήτα ώστε να φορτώνει τις φορτηγίδες και να μειώνει σημαντικά το κόστος της μεταφοράς των υλικών έχει αλλάξει τον προσανατολισμό του λιμανιού, με αποτέλεσμα να μην αποτελεί πλέον ασφαλές καταφύγιο για τα αλιευτικά σκάφη.
Επιπλέον ο λιμενοβραχίονας όπου αλιείς και κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής χρησιμοποιούσαν ως υπαίθρια αγορά χωρίς μεσάζοντες και επωφελούνταν από αυτό έχει μετατραπεί μόνιμα σε εργοτάξιο. Έτσι οι αλιείς στο λιμάνι της Γρίτσας αναγκάζονται να διαθέτουν τα ψάρια τους στους εμπόρους με σημαντικές αρνητικές συνέπειες για το εισόδημά τους αλλά και για την τιμή του εμπορεύματος που φτάνει στον καταναλωτή.
Επειδή το συγκεκριμένο έργο εγείρει πολύ σημαντικές δυσκολίες στην άσκηση του επαγγέλματος των αλιέων με αποτέλεσμα το εισόδημα τους να μειώνεται τόσο ώστε να τίθεται σε αμφισβήτηση η δυνατότητα επιβίωσής των περίπου 200 αλιέων και των οικογένειών τους.
Επειδή παρά την αρχική πρόβλεψη για το έργο η κατάσταση αυτή χρονίζει, παγιώνεται και αποκτά μόνιμα χαρακτηριστικά.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί :

1. Έχει γίνει μελέτη διευθέτησης της κοίτης του ποταμού Ενιπέα; Έχει υποβληθεί υδραυλική μελέτη; Εάν ναι επαρκούν οι διατομές των υδραυλικών σωληνώσεων ώστε να εξασφαλίζεται η απορροή των όμβριων υδάτων χωρίς να υπερχειλίζει το ποτάμι;

2. Έχουν προβεί οι αρμόδιες υπηρεσίες σε έλεγχο των παρεμβάσεων που έχει κάνει η Κοινοπραξία σχετικά με την νομιμότητα και την συμφωνία με την Περιβαλλοντική Μελέτη και την Σύμβαση του Έργου; Εάν ναι, Ποια είναι τα αποτελέσματα αυτών των ελέγχων; Ποια είναι τα αντισταθμιστικά οφέλη που χαίρουν οι αλιείς ως αποκατάσταση των ζημιών που προκύπτουν στο εισόδημά τους από το έργο;

3. Προτίθενται οι αρμόδιες υπηρεσίες να πιέσουν την Κοινοπραξία ΑΘΗΝΑ ΑΤΕ – ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ ώστε να αποζημιώσει τους αλιείς και τους αγρότες της περιοχής για τις ζημιές που έχουν υποστεί και οφείλονται στις κακοτεχνίες του έργου και στην αδιαφορία της εταιρίας;

4. Ποια είναι η ημερομηνία που σύμφωνα με την σύμβαση έργου λήγει η παραχώρηση στην Κοινοπραξία ΑΘΗΝΑ ΑΤΕ – ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ του λιμένος της Γρίτσας; Με δεδομένες τις ολέθριες συνέπειες του έργου για τους αλιείς και την τοπική οικονομία, προτίθεται ο υπουργός να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ώστε μην δοθεί παράταση στην παραχώρηση;




Οι ερωτώντες βουλευτές

Χαραλαμπίδου Δέσποινα

Αμανατίδου – Πασχαλίδου Ευαγγελία (Λίτσα)
Διαβάστε περισσότερα...

Ευχές Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας

Τα Χριστούγεννα βρίσκονται προ των πυλών και η ανάγκη όλων μας να ''χρωματίσουμε'' την ασπρόμαυρη καθημερινότητά μας είναι επιτακτική όσο ποτέ.

Αναμφισβήτητα, οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς μας δίνουν την ευκαιρία να χαμογελούμε, να αισιοδοξούμε, να ελπίζουμε για το καλύτερο και να παραμερίζουμε για λίγο τις έννοιες και τα προβλήματα που μας απασχολούν.

Ας αφήσουμε έστω και μόνο για το διάστημα των εορτών την καρδιά μας να πλημμυρίσει με αγάπη , να γελάσει, να ονειρευτεί και ας χαρίσουμε κυρίως στα παιδιά μας χαμόγελα και ελπίδα. Άλλωστε, αυτές οι άγιες ημέρες των Χριστουγέννων αποτελούν ευκαιρία να προσφέρουμε στο συνάνθρωπο μας που έχει ανάγκη, στον άνεργο, στα άτομα της τρίτης ηλικίας και στους νέους που έχουν χάσει την ελπίδα τους και έχουν πάψει να ονειρεύονται.

Το μήνυμα των ημερών για αγάπη, ελπίδα και χαρά ας διαδοθεί σε όλο τον κόσμο για να '' ζωγραφίσει΄΄ χαμόγελα στα πρόσωπά μας και να γεμίσει με θετικές και αισιόδοξες σκέψεις την καρδιά και το μυαλό μας.

Εύχομαι μέσα από την καρδιά μου σε όλους τους συμπολίτες μου αλλά και στους απόδημους συμπατριώτες μου, χαρούμενες γιορτές με υγεία και οικογενειακή ευτυχία και το 2013 να χαρίσει σε όλους μας δύναμη, γαλήνη, προκοπή και ευημερία.

Οι δύσκολες συγκυρίες που βιώνει η χώρα μας, ελπίζω να αποτελέσουν παρελθόν και με τη νέα χρονιά να ανατέλλει μια δημιουργική, αναπτυξιακή πορεία , με ίσες ευκαιρίες για όλους, προοπτική και αποτελεσματικές παρεμβάσεις που θα απαντήσουν στις ανάγκες των πολιτών και θα δώσουν άμεσα λύση στα προβλήματα που ταλανίζουν την πατρίδα μας.

Με γνώμονα την ανάπτυξη του τόπου μας και με ''όπλα'' την ενότητα και τη συνεργασία μπορούμε να συμβάλουμε στην ''αναγέννηση'' της Ελλάδας, να συμβάλουμε στη δημιουργία ενός καλύτερου αύριο για τα παιδιά μας.

Η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας επιδιώκει μέσα από τον στρατηγικό της σχεδιασμό και αξιοποιώντας όλα τα πλεονεκτήματα της περιοχής, να αναδείξει την Πιερία επ’ ωφελεία όλων των πολιτών.


Καλές Γιορτές σε όλους!

Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας

Σοφία Μαυρίδου
Διαβάστε περισσότερα...

Τζάκια και ξυλόσομπες, με ανεξέλεγκτης προέλευσης καύσιμα, επαναφέρουν το φαινόμενο της αιθαλομίχλης στον ελληνικό ουρανό

Αιθαλομίχλη «πνίγει» τον ελληνικό ουρανό.

Το φαινόμενο, που έχει να παρατηρηθεί από τη δεκαετία του ΄70, επανέρχεται καθώς, όπως φαίνεται, η αύξηση της τιμής του πετρελαίου και του φυσικού αερίου οδήγησε πολλούς κατοίκους της χώρας να χρησιμοποιούν για θέρμανση τζάκια και ξυλόσομπες.

Ο καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας και ακαδημαϊκός, Χρήστος Ζερεφός, εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πώς η αιθαλομίχλη αυξήθηκε από απρογραμμάτιστη και αναγκαία καύση πάσης φύσεως ξύλινων και άλλων προϊόντων για να ζεσταθούν οι κάτοικοι της Ελλάδας. Η τιμή του πετρελαίου αυξήθηκε κατά 30% και όλοι στράφηκαν σε φθηνές λύσεις, χωρίς όμως προδιαγραφές. Το αποτέλεσμα ήταν οι άνθρωποι, υπό τις κατάλληλες καιρικές συνθήκες, να κινδυνεύουν να εκτεθούν σε επικίνδυνους ρύπους, πολλοί εκ των οποίων έχουν κατηγορηθεί ως καρκινογόνοι.

Η απότομη μετάβαση από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο σε ανεξέλεγκτης προέλευσης καύσιμα υλικά σε τζάκια και ξυλόσομπες οδήγησαν στο φαινόμενο της αιθαλομίχλης. Τα επίπεδα του μονοξειδίου του άνθρακα και τα αιωρούμενα σωματίδια, τουλάχιστον διπλασιάστηκαν και σε ορισμένες περιοχές τριπλασιάστηκαν, δημιουργώντας ένα τόσο πυκνό νέφος αιθαλομίχλης, που θύμιζε το Λονδίνο των αρχών της δεκαετίας του ΄50, όταν καταγράφηκαν περισσότεροι από 20.000 θάνατοι από αναπνευστικά και καρδιακά προβλήματα. Μάλιστα, στην Ελλάδα το φαινόμενο βαίνει επιδεινούμενο, όποτε υπάρχει άπνοια και οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη συσσώρευση των ρύπων.

Έως τις 31/12/2011 οι αιωρούμενοι ρύποι στο λεκανοπέδιο Αττικής μειώνονταν κατά εντυπωσιακό ρυθμό που αποδίδεται στη σταδιακή αποβιομηχάνιση της περιοχής, λόγω της οικονομικής κρίσης. Από το 2012 η εικόνα άλλαξε και οι ρύποι άρχισαν και πάλι να αυξάνονται.

Ο υπεύθυνος για θέματα Κλιματικής Αλλαγής και Ενέργειας της Greenpeace, Τάκης Γρηγορίου, σημειώνει: Το πρόβλημα είναι υπαρκτό, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε τη μεγάλη εικόνα, δηλαδή τα παραδοσιακά προβλήματα της καύσης πετρελαίου από τα βαριά οχήματα και τη θέρμανση.

«Ένας καλός τρόπος θέρμανσης και όχι ρυπογόνος, είναι αυτή που προέρχεται από ενεργειακά τζάκια, τα οποία έχουν καυστήρες υψηλής απόδοσης. Το λειτουργικό τους κόστος είναι κατά 50% φθηνότερο από το πετρέλαιο, έχουν καλύτερη απόδοση και είναι λιγότερο ρυπογόνοι από τους παλιούς λέβητες πετρελαίου. Η καύσιμη ύλη για τα ενεργειακά τζάκια πρέπει να είναι πέλετς καλής ποιότητας ή ξερά ξύλα, καθότι τα υγρά εκλύουν περισσότερα βλαβερά σωματίδια» σημειώνει ο κ. Γρηγορίου.

Αναφορικά με τα μικροσωματίδια, οι σύγχρονοι λέβητες πέλετς προσεγγίζουν τα επίπεδα εκπομπών των καυστήρων πετρελαίου. Ωστόσο, θα πρέπει να λάβει κανείς υπόψη ότι τα μικροσωματίδια από την καύση ξύλου είναι λιγότερο τοξικά από τα μικροσωματίδια από την καύση πετρελαίου, ενώ θεωρούμε ότι έχουν μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (σε αντίθεση με το πετρέλαιο).

Η στροφή σε ενεργειακά πιο αποδοτικές λύσεις, όπως είναι τα ενεργειακά τζάκια (αντί παραδοσιακών τζακιών) και σε σύγχρονους λέβητες πέλετς (αντί παλιών ρυπογόνων καυστήρων πετρελαίου) μπορούν να αποτελέσουν μία οικονομική λύση για τους καταναλωτές περιορίζοντας την έξαρση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Γενικότερα, σύμφωνα με τους ειδικούς, νέφος καπνομίχλης, σχηματίζεται όταν υπάρχει υψηλή συγκέντρωση ρύπων, όπως μονοξειδίου του άνθρακα, διοξειδίου του θείου και αιωρούμενων σωματιδίων, σε συνδυασμό με σχετικά χαμηλή θερμοκρασία και μεγάλη σχετική υγρασία. Οι ενώσεις άνθρακα που απελευθερώνονται από τις καύσεις στα τζάκια και στις ξυλόσομπες, εγκλωβίζονται μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες σε υψόμετρο 500- 1000 μέτρων εξαιτίας του φαινομένου της θερμοκρασιακής αναστροφής στην ατμόσφαιρα. Στρώματα αέρα με διαφορετική θερμοκρασία δημιουργούν ένα «ταβάνι», που εμποδίζει τη διαφυγή των ρύπων.

Σημειώνεται ότι τα σωματίδια ρύπων με πολύ μικρή διάμετρο, που είναι εισπνεύσιμα, ενοχοποιούνται για την πρόκληση βλαβών στο καρδιογγειοαναπνευστικό σύστημα.

Μ. Κιάου
News Room «Κέρδος» με πληροφόρηση από το ΑΠΕ - ΑΜΠ
Διαβάστε περισσότερα...

Παιδικός Σταθμός Λιτοχώρου - Χριστουγεννιάτικη γιορτή (24 φωτογραφίες)

"Εκείνο το ξεχωριστό βράδυ των Χριστουγέννων"
από τα παιδιά του Παιδικού Σταθμού Λιτοχώρου.

Την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012 πραγματοποιήθηκε στον Παιδικό Σταθμό Λιτοχώρου η Χριστουγεννιάτικη γιορτή.

Τα παιδιά παρουσίασαν στη γιορτή τα θαυμαστά γεγονότα εκείνης της Μοναδικής Νύχτας που η θεία Αγάπη φόρεσε ανθρώπινη μορφή και επισκέφτηκε τη γη μας. Μέσα από τα μάτια των παιδιών που γνωρίζουν να βλέπουν απλά και καθαρά είδαν όλοι όσοι παρακολούθησαν τη γιορτή τις στρατιές των αγγέλων να ψέλνουν τον ωραιότερο ύμνο που ακούστηκε ποτέ στη γη και να προτρέπουν τους βοσκούς που εκείνο το βράδυ φύλαγαν αμέριμνοι το κοπάδι τους να ανακαλύψουν τον ουράνιο θησαυρό μέσα σε μια φτωχική σπηλιά. Άκουσαν τα παιδιά να μιλούν για Εκείνο το λαμπερό αστέρι που ακολούθησαν οι τρεις σοφοί από τα βάθη της Ανατολής που δεν κουράστηκαν να περπατούν μέχρι να ανακαλύψουν την αληθινή Σοφία που τόσο πολύ αναζητούσαν και να την βρουν όχι στα παλάτια του κόσμου, ούτε στα βιβλία που νύχτες και μέρες μελετούσαν, αλλά κρυμμένη μέσα σε άχυρα και σπάργανα, σε μια ασήμαντη φάτνη ζώων.
Μέσα εκεί βρήκαν κρυμμένη την αληθινή ΑΓΑΠΗ, τη ΧΑΡΑ, την ΟΜΟΡΦΙΑ, την ΕΙΡΗΝΗ, δώρα ανεκτίμητα που όλοι μικροί και μεγάλοι αναζητούμε στη ζωή μας. Στην εποχή μας, που περισσότερο από κάθε άλλη φορά φαίνεται να βασιλεύει η αδιαφορία, η φτώχεια η αδικία, το μίσος - τόνισε η διευθύντρια του Σταθμού Νίκα Μάνου Κατερίνα στον λόγο της - τα παιδιά θα μας δείξουν πόσο πολύτιμα είναι αυτά τα δώρα, αφού δεν παλιώνουν ποτέ, πόσο έχουν τη δύναμη να αλλάξουν τον κόσμο μας και να διαλύσουν το σκοτάδι της κρίσης που απλώνει το πέπλο της παντού για να φανερωθεί το χαμόγελο και η ελπίδα.
Δώρο, είπαν τα παιδιά στη γιορτή, είναι να χαρίζεις ένα χάδι αληθινό, δώρο είναι να σκορπίζεις ένα γέλιο χαρωπό. Δώρο είναι αυτό το βρέφος που κατέβηκε στη γη να χαρίσει στις καρδιές μας την ελπίδα, τη ζωή…
Διαβάστε περισσότερα...

Κυκλοφορεί στα social media λόγω της ημέρας!


Διαβάστε περισσότερα...

ΕΥΧΕΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΠΙΕΡΙΑΣ ΚΩΣΤΑ ΚΟΥΚΟΔΗΜΟΥ



Υγεία, χαρά, δύναμη και αισιοδοξία εύχομαι σε όλους τους πολίτες της Πιερίας αλλά και τους απανταχού Έλληνες.

Εύχομαι ολόψυχα το νέο έτος να γεννήσει την Ελπίδα και να αποτελέσει για τη χώρα μας την αφετηρία μιας νέας δημιουργικής εποχής.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ – ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ-ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΤΟ 2013
Διαβάστε περισσότερα...

Σχετικά καλές οι τιμές στην αγορά, αλλά τα πορτοφόλια είναι… τρύπια!

Παρότι το χριστουγεννιάτικο τραπέζι μπορεί να κοστίσει φθηνότερα, σε σχέση με πέρυσι, η δραματική μείωση της αγοραστικής δύναμης δεν μπορεί να αντισταθμίσει αυτή την πτώση
Οι τιμές στις λαϊκές αγορές, στα συνοικιακά μανάβικα και στα κρεοπωλεία, λίγες ημέρες πριν στρωθεί το χριστουγεννιάτικο τραπέζι είναι σχετικά καλές σε σύγκριση με πέρυσι.

Παραγωγοί και έμποροι, εισπράττοντας τη μείωση της κατανάλωσης προσπαθούν να διατηρήσουν τις τιμές ανταγωνιστικές αλλά και πάλι αυτό δεν είναι αρκετό. Τα πρόσφατα στοιχεία του Ινστιτούτου Εργασίας ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ είναι αφοπλιστικά. Η αγοραστική δύναμη των μισθωτών έχει μειωθεί κατά 50% την τελευταία διετία (λόγω της μεσοσταθμικής μείωσής των αποδοχών κατά 23% σε συνδυασμό με τις αυξήσεις στις τιμές λόγω ΦΠΑ και καυσίμων κυρίως, και της φορολογικής αφαίμαξης).

Εκ των πραγμάτων, όπως εκτιμά και η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου το χριστουγεννιάτικο τραπέζι θα είναι φέτος φθηνότερο αλλά παρόλα αυτά η κατανάλωση θα είναι εκ των πραγμάτων περιορισμένη.

Εξάλλου, στη μείωση των αποδοχών θα πρέπει μια προστεθεί μία κρίσιμη μάζα περίπου ενός εκατομμυρίου ανέργων που ήρθαν να προστεθούν στους ήδη υπάρχοντες 370.000 ανέργους της προ τετραετίας περιόδου. Σήμερα, η Στατιστική αρχή μιλά για έναν αριθμό 1,3 εκατ. ανέργων, οι περισσότεροι εκ των οποίων μακροχρόνια, που σημαίνει ότι δεν διαθέτουν ούτε καν το εισόδημα του επιδόματος ανεργίας, προκειμένου να ρίξουν μετρητό στην αγορά.

Παρόλα αυτά κινητικότητα στα βασικά είδη διατροφής, κρέας και λαχανικά, λίγες ημέρες πριν τις γιορτές παρατηρείται. Άνθρωποι της αγοράς, στο χώρο του κρέατος εκτιμούν ότι μέχρι και την επόμενη Δευτέρα θα υπάρχει μία σχετικά καλή κίνηση. Σε ότι αφορά τις τιμές του κρέατος, διαφορές με πέρυσι δεν υπάρχουν. Ωστόσο, λόγω της αύξησης των διεθνών τιμών των πρώτων υλών για τις ζωοτροφές (μόνο η τιμή της σόγιας την τελευταία τριετία έχει σχεδόν διπλασιαστεί) τα περιθώρια που έχουν πλέον και οι παραγωγοί να συμπιέσουν τις τιμές είναι σχεδόν ελάχιστα.

Πάντως η γαλοπούλα κυμαίνεται σε μεγάλο εύρος τιμής, από 2,7 ευρώ το κιλό οι κατεψυγμένες έως 8,20 ευρώ το κιλό οι εγχώριες ελεύθερης βοσκής.

Σε καλές σχετικά τιμές κινούνται και τα λαχανικά. Από την κεντρική λαχαναγορά Θεσσαλονίκη η τομάτα «έφυγε» χθες με ένα ευρώ το κιλό, τα λάχανα με 20 λεπτά, οι πατάτες με 0,47, τα κουνουπίδια με 1,10 και η ρόκα με 30 λεπτά το δεμάτι.

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, σύμφωνα με τον δειγματοληπτικό έλεγχο που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝ.ΕΜ.Υ.), εκτιμά ότι το χριστουγεννιάτικο τραπέζι θα είναι φέτος φθηνότερο σε σχέση με πέρυσι κατά 4,64%.

Κατά μέσο όρο, το χριστουγεννιάτικο οικογενειακό τραπέζι θα κοστίσει 151,56 ευρώ έναντι 158,93 ευρώ που κόστιζε πέρυσι την ίδια ακριβώς περίοδο, περιλαμβάνοντας τα ίδια ακριβώς προϊόντα.

Η διαφορά αυτή των 7,37 ευρώ (που μεταφράζεται σε μείωση 4,64%) σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2011 οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μείωση της τιμής του χοιρινού, όσον αφορά τα κρεατικά, η τιμή του οποίου κατά μέσο όρο εκτιμάται στα 3,70 ευρώ το κιλό και εμφανίζει μία μείωση 26% σε σχέση με πέρυσι καθώς επίσης και στα φθηνότερα οπωροκηπευτικά προϊόντα, με εξαίρεση τις πατάτες.

Η γενική εικόνα που διαμορφώνεται αναφορικά με την τιμή των κρεατικών τη φετινή περίοδο σε σχέση με την αντίστοιχη του 2011, αποτυπώνεται στην οριακή μείωση της τιμής του ντόπιου αρνιού στα 7 ευρώ/κιλό και στην μικρή αύξηση της τιμής της γαλοπούλας (3,85%).

Αναφορικά με τις τιμές των οπωροκηπευτικών, οι ντομάτες εμφανίζουν αξιοσημείωτη μείωση κατά 26,88%, όπως και το λάχανο (-34,78) αλλά και το μαρούλι (-15,56%) και μόνο οι πατάτες εμφανίζουν μικρής κλίμακας αύξηση κατά 3,08%.

Στο ίδιο πτωτικό πλαίσιο κινούνται και οι τιμές των φρούτων, οι οποίες καταγράφουν μία μεσοσταθμική μείωση περίπου κατά 18% (πορτοκάλια, μήλα), ενώ όσον αφορά στα γλυκά, τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες εμφανίζουν κάποιες μικρές ανοδικές και καθοδικές αυξομειώσεις. Τέλος, τα ποτά και τα αναψυκτικά (προϊόντα Supermarket) συνεχίζουν τη σταθερή εδώ και μια τριετία ανοδική τους πορεία.

Η μειωμένη καταναλωτική δαπάνη που αποτυπώνεται στο διαχρονικά μειούμενο τζίρο, αποτελεί δυστυχώς για ακόμη μία χρονιά το σήμα κατατεθέν της εφετινής χριστουγεννιάτικης περιόδου καθώς οι απώλειες στις πωλήσεις των εμπορικών καταστημάτων αναμένεται να προσεγγίσουν περίπου το 18% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, με εκτίμηση να διαμορφωθεί η κατανάλωση στα 7,6 δις ευρώ σε σχέση με τα 9,25 δις ευρώ το 2011 και με συνολική απώλεια του εορταστικού τζίρου φέτος κατά 1,6 δις ευρώ. Η σύγκριση του 2012 με το 2008 είναι απογοητευτική, αφού τα 21,9 δις ευρώ του εορταστικού τζίρου θα συρρικνωθούν στα 7,6 δις ευρώ δηλαδή με απώλεια 65,3% που σημαίνει ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια χάθηκαν τα δύο τρίτα του χριστουγεννιάτικου τζίρου.

Η αρνητική αυτή εξέλιξη αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της απογοητευτικής σημερινής εικόνας όσον αφορά στο τζίρο των επιχειρήσεων, ο οποίος μέσα σε έναν μόλις χρόνο έχει καταρρακωθεί κατά 10 περίπου δις και δεν αναμένεται να ξεπεράσει το 2012 τα 50 δις ευρώ σε σύγκριση με τα 60,51 δις ευρώ της περυσινής περιόδου.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΤΖΙΡΟΥ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΛΙΑΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑ ΤΟ ΜΗΝΑ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ, ΤΗΝ ΠΤΩΤΙΚΗ ΤΟΥ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2008-2011 ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ 2012 ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΟΣΟΣΤΙΑΙΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΑΝΑ ΜΟΝΑΔΑ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟ 2012 ΚΑΙ ΣΤΟ 2011, ΚΑΘΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΟ ΚΟΙΝΟ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΥΣΙΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟ
Πηγή: UNITED REPORTERS
Διαβάστε περισσότερα...

Ευχές του Βουλευτή Πιερίας Γιώργου Κωνσταντόπουλου για τις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς

Αγαπητοί φίλοι,

Αντιμετωπίζουμε δύσκολες συνθήκες που προβληματίζουν όλους μας, αλλά βιώνουμε και τη χαροποιό διάθεση των μεγάλων εορτών της Γεννήσεως του Θεανθρώπου και του ερχομού του Νέου Χρόνου.
Εορτές που σηματοδοτούν νέες ελπίδες, ανανεωμένες προσδοκίες, καινούρια όνειρα.
Εγκάρδιες είναι οι ευχές μου να πλημμυρίσει στις καρδιές μας η χαρά, η αγάπη και η ειρήνη που είναι τα βαθύτερα μηνύματα της « Άγιας Νύχτας» και με πνεύμα αισιοδοξίας, φιλαλληλίας και πίστης στον εαυτό μας και στις δυνάμεις του Γένους να πορευθούμε στο Νέο Χρόνο και για πάντα ,
«όλοι αντάμα προς την κορυφή
που όλα τα σμίγει σ΄ ένα».


Χρόνια Πολλά

Γιώργος Λ. Κωνσταντόπουλος

Διαβάστε περισσότερα...

Πρόγνωση καιρού 3-7 ημερών.

Γενική πρόγνωση καιρού Ελλάδας 3 έως 7 ημερών που εκδόθηκε την Παρασκευή 21-12-2012 και ισχύει από την Κυριακή 23-12-2012 έως και την Πέμπτη 27-12-2012

Κυριακή 23-12-2012
καιρός: στην ανατολική Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα νεφώσεις με τοπικές βροχές, λίγα χιόνια στα ορεινά και τις πρωινές ώρες στα νότια σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στη βόρεια Κρήτη. Στην υπόλοιπη χώρα λιγες νεφώσεις και αρκετή ηλιοφάνεια.

Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6, στα ανατολικά 7 και τοπικά στο νότιο Αιγαίο 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: χωρίς αξιόλογη μεταβολή. Τοπικά παγετός τη νύχτα και το πρωί στα ηπειρωτικά.

Δευτέρα 24-12-2012
καιρός: γενικά αίθριος και μονό στα ανατολικά και τα νότια θα υπάρχουν λιγες νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών βροχών το πρωί στη βόρεια Κρήτη.

Άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 με 7 μποφόρ με εξασθένηση από το απόγευμα.

Θερμοκρασία: σε άνοδο κατά τη διάρκεια της ημέρας κυρίως σε Ιόνιο και ηπειρωτικά. Τη νύχτα όμως και νωρίς το πρωί στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός.

Τρίτη 25-12-2012 (Χριστούγεννα)
καιρός: γενικά αίθριος, το βράδυ όμως θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις στα δυτικά. Τοπικές ομίχλες το πρωί στα ηπειρωτικά.

Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ που βαθμιαία από τα δυτικά θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: σε σημαντική άνοδο.

Τετάρτη 26-12-2012
καιρός: στα δυτικά, τα βόρεια, το ανατολικό Αιγαίο νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως στα δυτικά και αργότερα πιθανότητα καταιγίδας στα βορειοδυτικά. Στις υπόλοιπες περιοχές παροδικές νεφώσεις με πιθανότητα τοπικών βροχών το βράδυ.

Άνεμοι: νοτιοδυτικοί 4 με 6 και στο Αιγαίο 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Πέμπτη 27-12-2012
καιρός: στα δυτικά και το ανατολικό Αιγαίο νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες μετά το μεσημέρι κυρίως στα δυτικά. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με τοπικές βροχές αργότερα κυρίως στα ηπειρωτικά άνεμοι: νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: σε πτώση στα δυτικά και βόρεια.


News Room «Κέρδος» με πληροφόρηση από το ΑΠΕ - ΑΜΠ
Διαβάστε περισσότερα...

Πορτρέτο της εφημερίδας Handelsblatt για τον Πρωθυπουργό, κ. Αντώνη Σαμαρά, τον οποίο ανακηρύσσει «Πολιτικό της Χρονιάς».

Η σημερινή έντυπη έκδοση της εφημερίδας Handelsblatt με κεντρικό τίτλο «Προσωπικότητες 2012» φιλοξενεί στις σελίδες της προσωπικότητες από το χώρο της πολιτικής και της οικονομίας, οι οποίοι με τις ενέργειές τους σφράγισαν τη χρονιά που φεύγει. 

Η διαδικασία της επιλογής οργανώθηκε από την αρχισυντάκτη της εφημερίδας και στην εκλογή των προσώπων συμμετείχαν όλοι οι δημοσιογράφοι της Handelsblatt που δραστηριοποιούνται εντός και εκτός Γερμανίας.

-Με τίτλο «Ο ακλόνητος», η εφημερίδα ανακηρύσσει τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, κ. Αντώνη Σαμαρά, σε «Πολιτικό της Χρονιάς». Το ακόλουθο κείμενο που αφιερώνεται στον Έλληνα Πρωθυπουργό, το γράφει ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Hans-Dietrich Genscher.


«Η απόφαση να στεφθεί ο Αντώνης Σαμαράς σε “πολιτικό της Χρονιάς”, δεν μπορούσε να ήταν καλύτερη. Το 2012 ήταν η χρονιά του.

Σίγουρα δεν ήταν ευθύς, αλλά γεμάτος στροφές, ο δρόμος, που τον οδήγησε στο αξίωμα του Πρωθυπουργού. Δεν ήταν επίσης κανένας δρόμος, ο οποίος, εάν μετρηθεί με τα μέτρα και σταθμά της δημοκρατίας των πολιτικών κομμάτων, να μπορεί να χαρακτηριστεί ως ευθύς.

Ο 61χρονος Έλληνας πολιτικός ξεκίνησε τη βουλευτική του καριέρα το 1977, σε ηλικία 26 χρονών, από την ελληνική Bουλή. Στο προηγούμενο χρονικό διάστημα ολοκλήρωσε τις σπουδές του, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε αναγνωρισμένα πανεπιστήμια των ΗΠΑ. Γνωρίζει τον κόσμο, και τώρα ο κόσμος τον γνωρίζει και αυτόν. Τα πρώτα του κυβερνητικά αξιώματα ήταν Υπουργός Οικονομικών και Υπουργός Εξωτερικών. Με την ιδιότητα του Υπουργού Εξωτερικών τον γνώρισα ως ομόλογό μου κατά το τέλος της θητείας μου ως Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας και έκτοτε τον εκτιμώ.

Ο πρώην Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ένας παλιός και έμπιστος φίλος, μου τον εμπιστεύτηκε –και εγώ τον υποδέχθηκα στον κύκλο των συναδέλφων μου με ανοιχτές αγκάλες και, δεδομένης της σύστασης του παλιού μου φίλου, τον υποδέχθηκα επίσης με μεγάλη περιέργεια και καλή διάθεση. Το γεγονός ότι αργότερα χώρισαν οι δρόμοι τους και ακόμα το ότι ο Σαμαράς κατέβηκε ως αντίπαλος υποψήφιος κατά της κόρης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, Ντόρας Μπακογιάννη, δεν είχε αρνητική επίπτωση στις φιλικές του σχέσεις με κανένα από τους συμμετέχοντες. Στο τέλος υπήρξε και υπάρχει ο σεβασμός και η εκτίμηση για το αξιέπαινο έργο ζωής του Έλληνα πολιτικού.

Ο Αντώνης Σαμαράς ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, μετά όμως, λόγω πολιτικής διαμάχης, εγκατάλειψε το κόμμα και ίδρυσε το δικό του. Δεν είχε όμως επιτυχία και σύντομα επέστρεψε μετανιωμένος πίσω στη Νέα Δημοκρατία. Η ώρα της Αλήθειας ήρθε το 2012. Οι εκλογές της 6ης Μαΐου τον ανέδειξαν Αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στις εκλογές της 17ης Ιουνίου, το κόμμα του σημείωσε αύξηση του ποσοστού των ψηφοφόρων κατά σχεδόν 10% και απέσπασε σχεδόν το 30% των ψήφων. Αν και το κόμμα του με αυτό το ποσοστό δεν ήταν ισχυρό (δεν είχε την απόλυτη πλειοψηφία), αποδείχθηκε πολύ γρήγορα ότι μόνο αυτός θα μπορούσε να συγκεντρώσει την πλειοψηφία για την εκλογή στο αξίωμα του Πρωθυπουργού.

Ένα αξίωμα, το οποίο ήταν σαφές ότι θα απαιτούσε από τον κάτοχό του το απόλυτο, δηλαδή αυτοπεποίθηση, πειστικότητα και προπάντων ευθύνη. Έτσι σε αυτή την ώρα της ευθύνης, από τον πολιτικό ο οποίος κατά το παρελθόν ήταν αντίθετος στην εφαρμογή αναγκαίων μέτρων λιτότητας, έγινε ο πολιτικός, ο οποίος διέβλεψε αυτό που απαιτούσε το συμφέρον της Ελλάδας σε αυτή την κατάσταση. Ακόμη δε περισσότερο, ήταν ο πολιτικός ο οποίος δεν το διέβλεψε μόνο, αλλά δέχθηκε να αντιμετωπίσει αυτή την πρόκληση.

Μια πρόκληση, η οποία απαιτούσε να μιλήσει ανοικτά για τις δικές του παραλείψεις, αλλά και τις παραλείψεις της Ελλάδας κατά το παρελθόν και έτσι να εξάγει τα αναγκαία συμπεράσματα. Η σαφήνεια αυτής της θέσης και η ικανότητα να περάσει αυτή τη θέση απετέλεσαν τη βάση της εμπιστοσύνης για την απόφαση των Ευρωπαίων εταίρων όσον αφορά τη θέσπιση του πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα και μάλιστα με ένα εύρος, το οποίο πριν λίγα χρόνια, κανείς δεν θεωρούσε ότι είναι δυνατό. Ο Αντώνης Σαμαράς απέδειξε, τι σημαίνει για μια χώρα όταν στην κορυφή βρίσκεται μια προσωπικότητα, η οποία μέσα στη δίνη μιας -σχεδόν άνευ προοπτικής- κατάστασης, διαβλέπει το σωστό δρόμο και τον ακολουθεί, παρ’ όλες τις αντιξοότητες.
Αντιστάθηκε στον πειρασμό να δείξει με το δάχτυλό του τους άλλους. Είναι αυτός που έθεσε το δάχτυλό του στις πληγές της λανθασμένης ελληνικής πολιτικής του παρελθόντος. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το σεβασμό του λαού του χώρας του στο πρόσωπό του, ενός λαού, ο οποίος μαζί με αυτόν ακολουθεί τώρα τον πέτρινο δρόμο ενός νέου ξεκινήματος. Δεν είναι επίσης λιγότερο σημαντικός και ο σεβασμός τον οποίο ο Αντώνης Σαμαράς απέκτησε, στον κύκλο των Ευρωπαίων ομολόγων του με το θάρρος και την ικανότητα του να πείθει. Εδώ βρίσκεται και η αρχή για την αξιοπιστία που απολαμβάνει παντού στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεδομένων των συχνά δραστικών μέτρων, μέσω των οποίων η Ελλάδα ακολούθησε το δρόμο της αλλαγής, οι φωνές της αλαζονείας και της ελιτικής υπεροψίας, τις οποίες μπορούσε να ακούσει κάποιος και εδώ στη Γερμανία, έγιναν πιο σιγανές ή σιώπησαν εντελώς.

Ο Αντώνης Σαμαράς -ο οποίος κατά την πολιτική του καριέρα βίωσε την εμπειρία του τι σημαίνουν οι ήττες και ότι οι ήττες πάντα δίνουν την ευκαιρία ενός νέου ξεκινήματος- θα γνωρίζει, ότι η ανάκαμψη της χώρας θα περιέχει ακόμα δυσκολότερες δοκιμασίες για τους πολίτες της κοιτίδας της Δημοκρατίας και ιδιαίτερα για την προσωπικότητα που βρίσκεται στην κορυφή της κυβέρνησης. Όποιος τον έχει γνωρίσει, θα είναι πεπεισμένος, ότι ο Αντώνης Σαμαράς θα τα καταφέρει».

Διαβάστε περισσότερα...

Οι πέντε δημοφιλέστερες αναρτήσεις της 20ης Δεκεμβρίου 2012

Η οικονομολόγος Ειρήνη Βακουφτσή μας δίνει την ευκαιρία μέσα από το κείμενό της να δούμε πως οι νέοι άνθρωποι βλέπουν την τωρινή κατάσταση στο Δήμο μας.
Διαβάστε το εξαιρετικά ενδιαφέρον κείμενο της Ειρήνης Βακουφτσή παρακάτω:
ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ…
Τα παραμύθια τους άντεχαν. Τώρα όμως, δεν αντέχουμε εμείς!
 
2. Στρατηγικός σχεδιασμός του Δήμου Δίου - Ολύμπου και Τεχνικό Πρόγραμμα...
... προφανώς ανούσια θέματα για τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, 
 
 
Διαβάστε περισσότερα...

Με ένα “κλικ” μαθαίνουμε… τι χρωστάμε

Πρόσβαση με ένα «κλικ» και πλήρη εικόνα για τις οφειλές τους στην εφορία από τον υπολογιστή τους –χωρίς να απαιτείται να μεταβούν στην αρμόδια ΔΟΥ- μπορούν να έχουν πλέον οι φορολογούμενοι, ενώ δρομολογείται και η δυνατότητα πληρωμής των οφειλών στα ΕΛΤΑ ή τις τράπεζες.

Μέσω της υπηρεσίας «Προσωποποιημένη Πληροφόρηση» που ενεργοποίησε από τη Δευτέρα 17/12/2012 η Γ.Γ.Π.Σ. οι χρήστες του TAXISnet μπορούν να εμφανίσουν στην οθόνη του υπολογιστή τους:

Τις βεβαιωμένες στις Δ.Ο.Υ. ατομικές οφειλές εκτός ρύθμισης. Τα στοιχεία εμφανίζονται σε τρεις ενότητες :
Γενική Εικόνα ανοικτών ατομικών οφειλών με το συνολικό ανοιχτό υπόλοιπο οφειλών που αποτελείται από το μη ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο, το ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο και τις τυχόν προσαυξήσεις.
Συγκεντρωτική Εικόνα Ατομικών Ανοικτών Οφειλών που περιλαμβάνει όλες τις ανοιχτές οφειλές και εμφανίζει για κάθε μια την «Ταυτότητα Οφειλής (ΤΟ)»που μπορεί να τυπωθεί. Η «ΤΟ» ακολουθεί την οφειλή μέχρι την εξόφλησή της και με αυτή μπορεί να πληρώνεται το σύνολο ή μέρος της οφειλής, κάνοντας χρήση των τρόπων πληρωμής που διαθέτουν οι συνεργαζόμενες με το Υπουργείο Οικονομικών τράπεζες και τα ΕΛ.ΤΑ.
Στοιχεία Δόσεων για κάθε Ανοιχτή Οφειλή όπου εμφανίζονται, μεταξύ άλλων, και η ημερομηνία λήξης της κάθε δόσης.
Σύντομα θα προστεθεί και η εμφάνιση των βεβαιωμένων στις Δ.Ο.Υ. ατομικών οφειλών που έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση. Η πληροφόρηση θα περιλαμβάνει τα στοιχεία της ρύθμισης, τα στοιχεία των δόσεων της ρύθμισης και την «Ταυτότητα Ρυθμισμένης Οφειλής» ώστε να είναι δυνατή η πληρωμή τους στις συνεργαζόμενες με το Υπουργείο Οικονομικών τράπεζες και τα ΕΛ.ΤΑ.

Το Προσωπικό Φορολογικό Ημερολόγιο με τη λήξη των προθεσμιών για:
Εισόδημα
ΦΠΑ-Vies
ΚΒΣ
Παρακρατούμενοι
Τέλη και Ειδικοί Φόροι
Τα στοιχεία μητρώου Φυσικών και Νομικών Προσώπων όπως:
Προσωπικά Στοιχεία
Σχέσεις με άλλους Φορολογούμενους
Στοιχεία Μελών Ν.Π.
Στοιχεία επιχείρησης όπως:
i. Δραστηριότητες κύριες και δευτερεύουσες
ii. Στοιχεία εγκαταστάσεων εσωτερικού
iii. Στοιχεία έδρας αλλοδαπής
Τα Στοιχεία Κ.Β.Σ. όπως :
Στοιχεία ασφαλιστικής ενημερότητας
Όλες οι θεωρήσεις που έχουν γίνει
Όλοι οι ενεργοί Φορολογικοί μηχανισμούς που διαθέτει ο επιτηδευματίας και κατάσταση του Φορολογικού μηχανισμού


Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, με τις νέες υπηρεσίες που ενεργοποιήθηκαν και θα ενεργοποιηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα, οι φορολογούμενοι θα μπορούν να εξοφλούν τις υποχρεώσεις τους μέσω των Τραπεζών και των ΕΛ.ΤΑ., επιτρέποντας την κατάργηση των ταμείων στις ΔΟΥ.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι η κατάργηση αυτή απελευθερώνει προσωπικό για άλλες εργασίες στις ΔΟΥ, καθώς και ότι είναι ρητή δέσμευση του Υπουργείου Οικονομικών, ώστε να εξαλείψει την ανάγκη ταξίδια των φορολογουμένων ιδιαίτερα σε περιπτώσεις καταργήσεων νησιωτικών ΔΟΥ.
Διαβάστε περισσότερα...

Αφιέρωμα της ΕΤ3 στην Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας


Διαβάστε περισσότερα...

Ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς στο Χειμωνιάτικο MARE 66, στη Γρίτσα Λιτοχώρου


Διαβάστε περισσότερα...

Περίπου 20.000 άνθρωποι θα επισκεφτούν σήμερα τον αρχαιολογικό χώρο των Μάγια Τσίτσεν Ιτζά

Το Τσίτσεν Ιτζά, ένας από τους πλέον αντιπροσωπευτικούς αρχαιολογικούς χώρους των Μάγια, στο νοτιοανατολικό Μεξικό, ετοιμάζεται να υποδεχτεί 15.000 ως 20.000 επισκέπτες σήμερα για την αρχή της νέας εποχής του ημερολογίου των Μάγια, ανακοίνωσαν τοπικοί αξιωματούχοι.

"Περιμένουμε από 15 ως 20 χιλιάδες επισκέπτες σήμερα", τόνισε εκπρόσωπος του Εθνικού Ινστιτούτου Ανθρωπολογίας και Ιστορίας, υπεύθυνο για την διαφύλαξη της φυσικής κληρονομιάς της χώρας.

"Θα είναι μια κανονική ημέρα για τους επισκέπτες, με κανονικά ωράρια", διευκρίνισε και πρόσθεσε πως δεν προβλέπεται καμιά συγκεκριμένη τελετή ή εκδηλώσεις για το τέλος του κύκλου των 5.200 χρόνων του ημερολογίου των Μάγια, που ερμηνεύεται από ορισμένους ως προφητεία για το τέλος του κόσμου.

Στο κέντρο της μεγάλης αρχαιολογικής περιοχής του Τσίτσεν Ιτζά βρίσκεται η μεγάλη πυραμίδα του Κουκουλκάν, η οποία σε κάθε μια από τις τέσσερις πλευρές της έχει 91 σκαλιά, όσα και οι ημέρες της κάθε εποχής. Από το 2007 η Τσίτσεν Ιτζά περιλαμβάνεται στα Νέα Εφτά Θαύματα του Κόσμου. Επίσης έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO το 1988.

Από χθες Πέμπτη, χιλιάδες επισκέπτες ανάμεσά τους και πολλοί ξένοι έχουν επισκεφτεί τον αρχαιολογικό χώρο. Μεγάλη προσέλευση αναμένεται και σε άλλα αρχαιολογικά μνημεία στη Γουατεμάλα, το Σαλβαδόρ και την Ονδούρα.

News Room «Κέρδος» με πληροφόρηση από το ΑΠΕ - ΑΜΠ
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε την εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν το Επιμελητήριο Πιερίας και ο Δήμος Κατερίνης

Μελωδικό ταξίδι στο "Άστρο των Χριστουγέννων" από την Ορχήστρα και Χορωδία Ευρωπαϊκής Μουσικής του Μουσικού Σχολείου Κατερίνης

Με εικόνες, ήχους και συναισθήματα που αναβίωσαν μοναδικά τη μαγεία των Χριστουγέννων πλημμύρισε η κατάμεστη από άτομα όλων των ηλικιών αίθουσα εκδηλώσεων του 2ου και 5ου ΓΕΛ Κατερίνης (πρώην Πολυκλαδικό) το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας.
Όχημα σε αυτό το μελωδικό ταξίδι ήταν η Ορχήστρα και Χορωδία Ευρωπαϊκής Μουσικής του Μουσικού Σχολείου Κατερίνης, που με το βλέμμα στραμμένο «Στο Άστρο των Χριστουγέννων», φώτισε τις καρδιές με κατανυκτικές μελωδίες, αγαπημένους ύμνους και κάλαντα των ημερών.
Παράλληλα, οι υπέροχες μουσικές των Χριστουγέννων συνοδεύτηκαν από επιλεγμένα κείμενα και ποιήματα της ελληνικής λογοτεχνίας.
Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από το Επιμελητήριο Πιερίας και το Δήμο Κατερίνης.
Λίγο πριν την έναρξη της συναυλίας ο Διευθυντής του Μουσικού Σχολείου Δημήτρης Κυριακού απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι το Μουσικό Σχολείο Κατερίνης θέλει με την εκδήλωση αυτή να συμβάλλει στον εορτασμό των Χριστουγέννων δίνοντας μια νότα χαράς και αισιοδοξίας με τις φωνές των παιδιών του σχολείου και τόνισε ότι στην εκδήλωση συμμετέχουν ενενήντα μαθητές και μαθήτριες του σχολείου, από την Α΄ Γυμνασίου έως και την Γ΄ Λυκείου.
«Το Μουσικό Σχολείο αποτελεί τη ναυαρχίδα του πολιτισμού στο χώρο της εκπαίδευσης και όχι μόνο. Χρειάζεται την ενίσχυση και τη βοήθεια όλων μας. Οφείλουμε να το ενδυναμώσουμε. Αποτελεί σπουδαία κυψέλη και εστία πολιτισμού» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωάννης Καζταρίδης.
Τον Δήμαρχο Κατερίνης κ. Σάββα Χιονίδη εκπροσώπησε ο Δημοτικός Σύμβουλος και Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Κατερίνης κ. Χρυσόστομος Κυραιλίδης, ο οποίος τόνισε ότι ο Δήμος Κατερίνης επενδύει σταθερά στην παιδεία και τον πολιτισμό και στο πλαίσιο αυτό στέκεται αρωγός στις πρωτοβουλίες και δραστηριότητες του Μουσικού Σχολείου Κατερίνης.
Τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Πιερίας κ. Ηλία Χατζηχριστοδούλου εκπροσώπησε ο σύμβουλος σταδιοδρομίας κ. Χαράλαμπος Ζαπουνίδης, ο οποίος αναφέρθηκε με κολακευτικά λόγια στο πολυδιάστατο έργο που επιτελεί το Μουσικό Σχολείο: «Το Μουσικό σχολείο αποτελεί τη ναυαρχίδα της εκπαίδευσης στην Πιερία, όμως δεν έχει σχετικό καράβι και είναι δυστυχώς ακόμη σε παραπήγματα. Απαιτούνται ειδικοί χώροι για να καλλιεργηθεί το άθλημα της μουσικής μέσα από την πληθώρα των μαθητών μας, ποσοτικά, ποιοτικά και αποτελεσματικά. Πιστεύω ότι ο Δήμος Κατερίνης, ύστερα από τις τελευταίες επιτυχίες του να κατασκευάσει βιοκλιματικά δημοτικά σχολεία, θα πρέπει σε ειδική συνεδρίαση να έχει μοναδικό θέμα Κατασκευή Κτηρίου για το Μουσικό μας Σχολείο, με ότι αυτό συνεπάγεται» υπογράμμισε μεταξύ άλλων.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν επίσης ο Πρόεδρος του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου κ. Γρηγόρης Παπαχρήστος, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Αντώνης Μάντζιος, ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Πιερίας κ. Χρήστος Αντωνίου, ο αιρετός του ΠΥΣΔΕ Β/θμιας Εκπ/σης Ν. Πιερίας κ. Θεόδωρος Σιαμάγκας, Διευθυντές Σχολείων, εκπρόσωποι, συλλόγων και φορέων κ.α.
Διαβάστε περισσότερα...

Ευχές από τους Τρίτωνες Κατερίνης

Ο Σύλλογός μας σας εύχεται καλές γιορτές και όπως συμβολίζει και το ''2013΄΄ πάνω στο φάρο της κάρτας, είθε  η νέα χρονιά να δείξει σε όλους μας τη σωστή ρότα προς την ασφάλεια κι ένα καλύτερο μέλλον...
Διαβάστε περισσότερα...

Διακόσια εκατ. ευρώ κάθε ημέρα στην αγορά

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Δ. ΤΣΟΥΠΑΡΟΠΟΥΛΟΣ - Γ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ
Η εκταμίευση της δόσης ανοίγει σταδιακά τις στρόφιγγες της ρευστότητας, με την κυβέρνηση να ρίχνει έως το τέλος του έτους περί το ένα δισ. ευρώ στην αγορά, προκειμένου να εξοφλήσει μέρος των οφειλών της (9,3 δισ. ευρώ) και να απεμπλέξει την ελληνική οικονομία από τις ακραίες συνθήκες πιστωτικής ασφυξίας που επικρατούν τα τρία τελευταία χρόνια.

Πρώτοι στη λίστα των τακτοποιήσεων των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους είναι οι εξαγωγικές επιχειρήσεις, οι διάφοροι πάροχοι υγείας (νοσοκομεία, ιδιωτικές κλινικές, κ.λπ.), οι φαρμακοποιοί, οι ΟΤΑ αλλά και όσοι έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης και περιμένουν το εφάπαξ.

Το μήνυμα της σταθεροποίησης και της σταδιακής ανάκαμψης της οικονομίας έστειλε ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Α. Σαμαράς από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ύστερα από ευρεία σύσκεψη, που είχε με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

ΣΗΜΕΡΑ ΘΑ ΠΕΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ 300 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ
Ο Πρωθυπουργός, ο οποίος εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, ανέφερε ότι από σήμερα κιόλας θα πέσουν στην αγορά περί τα 300 εκατ. ευρώ τα οποία έως το τέλος του έτους θα ανέλθουν στο ένα δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα:
- Σήμερα εκτελούνται οι δύο πρώτες αποφάσεις: Η πρώτη, ύψους 40 εκατ. ευρώ για το Ταμείο Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων, προκειμένου να χορηγηθεί εφάπαξ σε 1.200 συνταξιούχους. Η δεύτερη, ύψους 255,3 εκατ. ευρώ προς το υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου 42 δήμοι της χώρας να εξοφλήσουν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις. Σημειώνεται ότι όσοι υποβάλουν αίτημα για συνταξιοδότηση θα παίρνουν αμέσως, κάθε μήνα, το 50% του βασικού τους μισθού, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες.

Στη συνέχεια, κι έως το τέλος του έτους, το ΓΛΚ θα διαθέσει πόρους για ληξιπρόθεσμες οφειλές για:

- Την έκτακτη επιχορήγηση του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να εξοφληθούν απλήρωτες υποχρεώσεις σε διάφορους παρόχους υγείας (νοσοκομεία, ιδιωτικές κλινικές, κ.λπ.) ύψους 100 εκατ. ευρώ.

- Την εξόφληση απλήρωτων υποχρεώσεων μηνός Σεπτεμβρίου 2012 προς τους φαρμακοποιούς, ύψους 80 εκατ. ευρώ.

- Την εξεύρεση κοινωνικών πόρων για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας των επικουρικών ταμείων του αστυνομικού προσωπικού (με την υπογραφή κοινής υπουργικής απόφασης) από την πώληση του πεπαλαιωμένου κινητού εξοπλισμού της Ελληνικής Αστυνομίας.

Οι πρώτοι δικαιούχοι θα αρχίσουν να εξοφλούνται σύμφωνα με το σχέδιο που παρουσίασε η κυβέρνηση στις 29 Νοεμβρίου, στο ΓΛΚ. Ηδη, τα πρώτα αιτήματα έκτακτης χρηματοδότησης υπουργείων έχουν αποσταλεί στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΓΛΚ και αξιολογούνται ως προς την ικανοποίηση όλων των απαιτήσεων που τέθηκαν από τα μνημόνια συνεργασίας του υπουργείου Οικονομικών με τα άλλα υπουργεία.

Η ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

H εκτέλεση του προϋπολογισμού, όπως την παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χ. Σταϊκούρας, εξελίσσεται ικανοποιητικά παρά τη βαθύτερη από τις προβλέψεις ύφεση.

Ειδικότερα, το πρωτογενές έλλειμμα διαμορφώθηκε στο 1,5 δισ. ευρώ (0,8% του ΑΕΠ) το πρώτο ενδεκάμηνο του 2012, από 6 δισ. ευρώ το αντίστοιχο ενδεκάμηνο του 2011 (2,9% του ΑΕΠ). Το έλλειμμα του προϋπολογισμού ανέρχεται στα 12,9 δισ. ευρώ (6,6% του ΑΕΠ), από 21,5 δισ. ευρώ το αντίστοιχο ενδεκάμηνο του 2011 (10,3% του ΑΕΠ). Ετσι εκτιμάται ότι σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης, το πρωτογενές έλλειμμα κατά το 2012 θα διαμορφωθεί σε χαμηλότερο ύψος από τις εκτιμήσεις του προϋπολογισμού.

Η εξέλιξη αυτή επιτρέπει στην κυβέρνηση να προβεί σε μία σειρά από έκτακτες δράσεις για την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά και την αντιμετώπιση προβλημάτων κοινωνικού χαρακτήρα, οι οποίες αφορούν τόσο στην τακτοποίηση μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους ενός δισ. ευρώ όσο και την επιχορήγηση επιδόματος θέρμανσης ύψους 80 εκατ. ευρώ.

ΣΕΙΡΑ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΩΝ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ
Πέραν αυτών θα προωθηθούν μία σειρά νομοθετικές ρυθμίσεις στις αρχές του 2013 από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους με τις οποίες:

- Θα περιοριστούν γραφειοκρατικά θέματα της υπηρεσίας συντάξεων, με στόχο τη σύντμηση του χρόνου που απαιτείται για την καταβολή της κανονιζόμενης σύνταξης, μέσω της κατάργησης των μόνιμων συλλογικών οργάνων, τα οποία μεσολαβούν μέχρι την οριστική λύση των συνταξιοδοτικών διαφορών από το Ελεγκτικό Συνέδριο και μέσω της συγχώνευσης Διευθύνσεων.

- Θα εκσυγχρονισθεί το παρωχημένο νομοθετικό πλαίσιο για τους αδρανείς καταθετικούς λογαριασμούς (του Ν.Δ. 1195/1942).

- Δημιουργούνται, επίσης, το Μητρώο Δημοσιονομικών Ελεγκτών και το Μητρώο Εμπειρογνωμόνων σε Δημοσιονομικούς Ελέγχους, για τις ανάγκες του ασκούμενου δημοσιονομικού ελέγχου.
Διαβάστε περισσότερα...

Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Άρθρο γνώμης της οικονομολόγου Ειρήνης Βακουφτσή

Η οικονομολόγος Ειρήνη Βακουφτσή μας δίνει την ευκαιρία μέσα από το κείμενό της να δούμε πως οι νέοι άνθρωποι βλέπουν την τωρινή κατάσταση στο Δήμο μας.

Διαβάστε το εξαιρετικά ενδιαφέρον κείμενο της Ειρήνης Βακουφτσή παρακάτω:

ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ…
Τα παραμύθια τους άντεχαν. Τώρα όμως, δεν αντέχουμε εμείς!

Μια φορά και έναν καιρό, σε έναν τόπο κοντινό, οι περισσότεροι πολίτες νοιαζόταν ελάχιστα για το κοινό καλό. Απορροφημένοι από την καθημερινότητά τους, βολεμένοι στην άνεση του καναπέ τους, ευχαριστημένοι από την ηρεμία του σπιτιού τους, παρακολουθούσαν όλα όσα συνέβαιναν στην περιοχή τους ως απλοί θεατές. Ελάχιστοι ήταν εκείνοι που τολμούσαν να υψώσουν το ανάστημά τους απέναντι στην απραξία, την αδικία, την κατάχρηση πόρων και εξουσίας. 
Κάποια στιγμή όμως, η μακαριότητά τους άρχισε να απειλείται. Η κρίση χτύπησε τη χώρα τους, την περιοχή τους, τη γειτονιά τους και το ίδιο το σπιτικό τους. Τα προβλήματα που με μαεστρία κρυβόταν κάτω από το χαλί εμφανίστηκαν ξαφνικά μπροστά τους, παίρνοντας τρομαχτικές διαστάσεις. Και τότε; Τότε, άρχισαν να αναρωτιούνται τι θα μπορούσαν να κάνουν ώστε να ζήσουν όλοι τους καλύτερα.

Σε αυτό το σημείο, η αφήγησή μας συναντά το παρόν. Συναντά τους πρώην απλούς παρατηρητές που εμφανίζονται πλέον έτοιμοι να κρατήσουν την πένα που θα γράψει την ιστορία αυτού του τόπου. Μια ιστορία απαλλαγμένη από απανωτά λάθη, τραγικές παραλήψεις και καταστάσεις που προκαλούν μόνο απαισιοδοξία για το μέλλον.


Ανάμεσά τους, συναντάμε νέους ανθρώπους που είναι αποφασισμένοι να εργαστούν ώστε να έρθουν καλύτερες μέρες. Με την ανεργία στα ύψη και την απογοήτευση διάχυτη παντού, επιλέγουν τη δράση από την απραξία. Διεκδικούν, αλλά και σχεδιάζουν, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την εφαρμογή εκπαιδευτικών προγραμμάτων και τον ερχομό της πολυαναμενόμενης τοπικής ανάπτυξης. Από το δικό τους πλάνο απουσιάζουν -ευτυχώς- τα μικροπολιτικά παιχνίδια και οι ψηφοθηρικές υποσχέσεις.


Βλέπετε σήμερα,
χρειάζονται άνθρωποι με ιδέες και τόλμη.
Σήμερα,
καλούμαστε να απορρίψουμε το δοκιμασμένο και σαφώς αποτυχημένο.
Σήμερα,
πρέπει να βάλουμε τις βάσεις για να αλλάξουμε τον τόπο μας και τη ζωή μας.
Σήμερα,
είναι επιτακτική ανάγκη να εργαστούμε όλοι μαζί για να ξεπεράσουμε την κρίση.
Σήμερα,
πρέπει να εξασφαλίσουμε οτι στο μέλλον θα ζήσουμε καλύτερα!


Ειρήνη Στ. Βακουφτσή
Δημότης Δίου - Ολύμπου

Διαβάστε περισσότερα...

Συνολικά 2.966 κενά στα σχολεία της χώρας

Συνολικά 2.966 λειτουργικά κενά υπάρχουν αυτή την στιγμή στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία της χώρας.

Αυτό δείχνουν τα στοιχεία που κατέθεσε το υπουργείο Παιδείας στη Βουλή στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου. «Λειτουργικό κενό» προκύπτει όταν υπάρχουν ώρες διδασκαλίας που πρέπει να γίνουν, για τις οποίες δεν υπάρχει εκπαιδευτικός. Αυτό προκύπτει διότι το υποχρεωτικό ωράριο κάθε καθηγητή εξαρτάται από τα χρόνια υπηρεσίας του.

«Οργανικό κενό» υπάρχει όταν απουσιάζει εκπαιδευτικός από οργανική θέση και πρέπει να αντικατασταθεί. Ενδεικτικά, υπάρχουν 219 λειτουργικά κενά δασκάλων και 183 νηπιαγωγών, ενώ τα υπόλοιπα κενά αφορούν σε εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων (αγγλικών, φυσικής αγωγής, μουσικής, πληροφορικής, θεατρικών σπουδών, καλλιτεχνικών μαθημάτων).
Πηγή: kathimerini.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Η ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ, ΤΟ ΚΑΡΟ ΓΙΑ ΝΑ ΦΕΡΝΕΙ ΨΗΦΟΥΣ ΣΤΟ ΣΥΡΙΖΑ. Του κ. Αντώνη Ζαρκανέλα - 20/12/2012

Η Εθελοντική Ομάδα Δράσης ν. Πιερίας μας εξέπληξε ευχάριστα με πολλές από τις πρωτοβουλίες ενώ οι υπερβολές της, όπως η «κινητικότητα» και ενασχόλησή της με διάφορα άσχετα μεταξύ τους θέματα, μας έκαναν σκεπτικούς για τα κίνητρά της. Η εμπλοκή της ταυτόχρονα σε θέματα κοινωνικής προσφοράς, προστασίας περιβάλλοντος και η «στήριξη» και η παροχή «προστασίας» όλων των «αιτημάτων» κάθε ομάδας ή κατηγορίας πολιτών, υπαλλήλων που αντιδρούν, διαφωνούν, απεργούν για ό,ποιον λόγο, αλλά και ο ξύλινος κομματικός πολιτικός λόγος και ακτιβισμός που χαρακτηρίζει όλες σχεδόν τις ανακοινώσεις της έχει ενεργοποιήσει στον πολίτη το σύνδρομο του «..φοβού Δαναούς και δώρα φέροντες».

Όπως συμβαίνει με πολλά πράγματα στον τόπο μας, πρωτοβουλίες θεάρεστες και ανθρωπιστικές, όπως οι ανωτέρω, δημιουργούνται, πολλές φορές, και υποκινούνται κρυφά από τα κόμματα, σαν Πέμπτη Φάλαγγα μέσα στην κοινωνία, για τους δικούς τους σκοπούς. Αλλά και πολίτες στρατευμένοι σε κόμματα προσφέρονται ως άλλοθι για την επίτευξη κομματικών στόχων με το αζημίωτο πολλές φορές καθώς ευελπιστούν κάποια ανταμοιβή, θέση κλπ. Όμως, με τον τρόπο αυτό χάνεται η ουσία, «η ψυχή» του εθελοντισμού, της ανυστερόβουλης επιθυμίας για προσφορά, της βοήθειας στον δοκιμαζόμενο πλησίον.

Όταν η προσφορά στον πλησίον, στον τόπο, στην ένδεια γίνεται φανερά, ανυστερόβουλα, προς όφελος των άλλων, του «κοινού καλού» ή του «κοινού αγαθού» ανιδιοτελώς, χωρίς να περιμένεις ανταλλάγματα αυτό λέγεται ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ, με μεγάλα γράμματα. Η ίδια προσφορά όταν γίνεται για λογαριασμό και προς όφελος κάποιου άλλου, φυσικού ή νομικού προσώπου, κρυφά, χωρίς να ενημερώνονται ούτε αυτοί που προσφέρουν ανιδιοτελώς τις υπηρεσίες τους και τον χρόνο τους ούτε εκείνοι που ωφελούνται από αυτές, σίγουρα δεν είναι εθελοντισμός. Αν, βέβαια, πίσω από αυτό τον εθελοντισμό κρύβονται κομματικές επιδιώξεις και φιλοδοξίες ατόμων δεν είναι Εθελοντισμός αλλά κομματική στράτευση και εξαπάτηση.

Στο διαδίκτυο και ειδικότερα στο blog, politispierias@blogspot.com και συγκεκριμένα στους συνδέσμους:

http://politispierias.blogspot.gr/2012/11/blog-post_1323.html http://politispierias.blogspot.gr/2012/11/blog-post_22.html στάλθηκε –από ποιον ή ποιους και γιατί τώρα; – και δημοσιεύθηκε απομαγνητοφωνημένη παρέμβαση του πρωτεργάτη και δημιουργού της Εθελοντικής Ομάδας Πιερίας κ. Τσολακίδη Ηλία σε συνάντηση του ΣΥΡΙΖΑ, που πραγματοποιήθηκε μετά τις εκλογές του 2009 για να συζητηθούν τα αποτελέσματα εκείνων των εκλογών και η περαιτέρω πορεία του κόμματος. Στη συνάντηση αυτή, 27 Οκτωβρίου 2009, στο Στέκι του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπεύθυνος της «εθελοντικής ομάδας» αφού δήλωσε: «Θεωρώ τον εαυτό μου άλογο, άτι, βάζω τον εαυτό μου εκεί και περιμένω το κόμμα να με σαμαρώσει για να τραβήξω το κάρο», βεβαίωνε τους συμμετέχοντες - συντρόφους του ότι με τις εθελοντικές ομάδες και μέσα από την επαφή με τον πολίτη θα «..μπορέσουμε να κερδίσουμε την ψήφο αυτή την οποία επιζητούμε.». Είναι προφανές και αυτονόητο το δικαίωμα να ανήκει κανείς σε οποιοδήποτε από τα νομίμως υφιστάμενα κόμματα και οργανώσεις και να έχει τις οποιεσδήποτε απόψεις. Αλλά μέχρι εκεί.

Στις 12 Σεπτεμβρίου 2012 η Εθελοντική Ομάδα απαντώντας σε πρόσκληση συμμετοχής της σε συνάντηση του κ. Τσίπρα με φορείς στη Θεσσαλονίκη, δεν αποδέχθηκε την πρόσκληση βγάζοντας, μάλιστα, και σχετική, ηρωϊκή και ασυμβίβαστη, ανακοίνωση με τρία ΔΕΝ.

«ΔΕΝ επιτρέπουμε την παρουσία κομματικών εκπροσώπων και πολιτευτών στις δράσεις μας»

«ΔΕΝ επιτρέπουμε τη συμμετοχή πολιτών στις συντονιστικές επιτροπές των ομάδων μας, οι οποίοι συμμετέχουν ενεργά σε κομματικούς μηχανισμούς»

«ΔΕΝ επιθυμούμε και τη συμμετοχή εκπροσώπων της ομάδας μας σε παντός είδους εκδηλώσεις κομματικού χαρακτήρα».

Τρία ΔΕΝ που περικλείουν απύθμενη υποκρισία, καθώς επιτρέπουν - για την ώρα - μόνον στον πρωτεργάτη, ιδρυτικό μέλος, (Αρχι)Συντονιστή των εθελοντικών ομάδων κ. Τσολακίδη να μην τα τηρεί ο ίδιος και ίσως να τα εφαρμόζει επιλεκτικά και μόνον για όσους, όπως εκείνος, πληρούν το κριτήριο να ανήκουν στο ίδιο με εκείνον κόμμα. Αξιοπρόσεκτο είναι το δεύτερο ΔΕΝ με το οποίο επιτρέπεται μεν σε πολίτες να συμμετέχουν ενεργά σε κομματικούς μηχανισμούς και να είναι μέλη μιας Εθελοντικής Ομάδας αλλά να μην μπορούν να συμμετέχουν στις Συντονιστικές Επιτροπές. Στα κέντρα αποφάσεων.. μόνον οι μεμυημένοι!! Κάτι φοβούνται ή κάτι θέλουν να κρύψουν;

Πώς πίστεψαν, αλήθεια, ότι θα μπορούσαν να κοροϊδεύουν τον απλό, ανυποψίαστο και ταλαιπωρημένο, από την κρίση πολίτη ενώ στην πραγματικότητα τον χρησιμοποιούν εν αγνοία του, τον βάζουν στο κάρο, για να «φέρουν» ψήφους στο κόμμα τους; Και αν μεν ανήκουν στο ίδιο κόμμα το κάνουν με χαρά και εν γνώσει τους. Οι άλλοι που δεν ανήκουν στο κόμμα αλλά πιστεύουν ανυπόκριτα στον Εθελοντισμό και την προσφορά μήπως θα πρέπει να υποψιαστούν και να αντιδράσουν; Καταρχήν να ρωτήσουν αν είναι αλήθεια αυτά που περιέχονται στην ανάρτηση του blog.

Πιστεύουν, αλήθεια, ότι μπορούν «αντί πινακίου φακής» και άλλων οσπρίων να κοροϊδέψουν τον Έλληνα; Ο οποίος Έλληνας, ας μην το ξεχνούν, μπορεί να ανεχθεί την φτώχεια και τις δυσκολίες, οι οποίες ίσως και να τον ενδυναμώνουν, όμως όταν καταλάβει ότι τον κοροϊδεύουν τότε ..ας φυλαχθούν, όσοι τον προσβάλλουν με τέτοιο τρόπο.
Διαβάστε περισσότερα...

Το τέταρτο τρίμηνο του 2013 θα είναι διαθέσιμα τα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών

Στο τέταρτο τρίμηνο του 2013 θα είναι διαθέσιμα τα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών για κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου που διεξάγονται στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, σύμφωνα με τα στοιχεία που διέθεσε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Νορβηγική εταιρεία PGS, που έχει αναλάβει μετά από διαγωνισμό τις σχετικές έρευνες.

Η PGS διαψεύδει πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες διαθέτει δεδομένα από σεισμικές έρευνες που έγιναν χωρίς άδεια στην ελληνική επικράτεια, κάνοντας λόγο για «σπέκουλα» και λανθασμένες αναφορές.

Η PGS επισημαίνει, ειδικότερα, ότι οι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή που έχει παραχωρηθεί από το ελληνικό Δημόσιο θα διαρκέσουν δέκα μήνες και τα δεδομένα που θα προκύψουν από αυτές θα είναι διαθέσιμα στο τέταρτο τρίμηνο του 2013 προς πώληση στις εταιρείες έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων που θα ενδιαφερθούν.

«Το χρονοδιάγραμμα επιτρέπει στις εταιρίες αυτές να αξιολογήσουν τα γεωφυσικά δεδομένα της περιοχής, πριν την προκήρυξη του γύρου παραχωρήσεων που αναμένεται στα μέσα του 2014», προσθέτει.

Σε ό,τι αφορά στη χρήση δεδομένων που προέκυψαν από έρευνες χωρίς άδεια, η νορβηγική εταιρεία αναφέρει ότι συμμετείχε στον διαγωνισμό του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενεργείας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), χρησιμοποιώντας αποκλειστικά τα δεδομένα και τις πληροφορίες που παρουσιάστηκαν δημόσια το καλοκαίρι του 2011.

Οι σεισμικές έρευνες διεξάγονται σε θαλάσσια περιοχή έκτασης 220.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Ο γύρος παραχωρήσεων που αναμένεται να προκηρυχθεί το 2014 αφορά την παραχώρηση περιοχών («οικοπέδων») μετά από διαγωνισμό, σε εταιρίες έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων.
Διαβάστε περισσότερα...