Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Φτάνει πια η τρομολαγνία και η χρεοκοπολαγνία!

Από το Euro2day:
http://www.euro2day.gr/specials/opinions/132/articles/630710/Article.aspx
του Αριστείδη Μπιτζένη (*)

Τις τελευταίες μέρες έχω λάβει στο προσωπικό μου e-mail πάνω από 30 μηνύματα για χρεοκοπία της Ελλάδας στις 25 Μαρτίου. Έχω δεχθεί δεκάδες τηλεφωνήματα και έχω ακούσει εκατοντάδες απεγνωσμένους φοιτητές/τριες να περιμένουν να ακούσουν από το καθηγητή τους μια διάψευση ότι δεν οδεύουμε στη χρεοκοπία και δεν είναι το τέλος του κόσμου η 25η Μαρτίου…
Επιμένουν να ακούσουν ότι η 25η Μαρτίου δεν θα αποτελέσει -με τον ένα ή τον άλλον τρόπο- το τέλος του ελληνικού κράτους και πως δεν θα επιφέρει την πτώχευση των νοικοκυριών.
Δυστυχώς, στη σημερινή Ελλάδα, ΟΛΟΙ έχουν άποψη, ΟΛΟΙ έχουν εσωτερική πληροφόρηση, ΟΛΟΙ έχουν… κάποιο γνωστό που τους το είπε «εμπιστευτικά», ΟΛΟΙ άκουσαν ένα κανάλι, έναν Λαζόπουλο να τους λέει την «αλήθεια» και ΟΛΟΙ ψάχνουν τρόπο να γλυτώσουν τις καταθέσεις τους και να υπερασπιστούν το προσωπικό συμφέρον τους αδιαφορώντας για το καλό του κράτους...

Από την άλλη, όταν τους ρωτάς για την Ελλάδα, για την πώληση κρατικής περιουσίας και για ιδιωτικοποιήσεις, είναι όλοι τους αρνητικοί στο «ξεπούλημα»! Και εμφανίζονται οι ίδιοι άνθρωποι που προσπαθούν να σώσουν τον εαυτό τους και τα λεφτά τους, να είναι εθνικιστές και πατριώτες(!) Είναι οι ίδιοι που νοικιάζουν το οικόπεδό τους στο LIDL για δεκάδες χρόνια (σούπερ μάρκετ γερμανικών συμφερόντων), αλλά είναι ενάντια να νοικιάσουμε ένα ξερονήσι για 99 χρόνια.

Στο τέλος, εμείς οι ίδιοι οι Έλληνες θα είμαστε εκείνοι που θα έχουμε καταφέρει με τις πράξεις μας να χρεοκοπήσουμε την Ελλάδα! Και μάλιστα, επιβεβαιώνοντας όλους τους απαισιόδοξους, οι οποίοι εμφανίζονται μάλιστα και ως πραγματιστές, όταν την ίδια στιγμή οι αισιόδοξοι είμαστε «ουτοπιστές» και «γραφικοί».

Η απαιτούμενη «συνταγή»
Τι ζητάει η Ελλάδα για να σωθεί; Ζητάει να πάρει μέτρα, τα οποία παίρνει σιγά-σιγά με καθυστέρηση 30 και 40 ετών. Ζητάει να σταματήσει τις σπατάλες, να μειώσει τη γραφειοκρατία, να περιορίσει τη διαφθορά, να βελτιώσει το επιχειρηματικό περιβάλλον, να ορθολογικοποιήσει τις δαπάνες του δημόσιου τομέα.

Την ίδια στιγμή όμως δεν κάνει, όσα έπρεπε να κάνει, δηλαδή να προσφέρει κίνητρα για επενδύσεις και να ενισχύσει με μέτρα την ανάπτυξη και την επιχειρηματική δραστηριότητα. Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί, ακολουθώντας οδηγίες από τους Ευρωπαίους εταίρους μας και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά κάνει πολλά και μεγάλα λάθη.

Είναι όμως η πρώτη φορά που κάνουμε πράγματα προς τη σωστή κατεύθυνση. Είναι η πρώτη φορά που δίνουμε την ευκαιρία να μας οργανώσουν οι δυτικοί εταίροι μας. Εφαρμόζουμε ένα μοντέλο της θεραπείας σοκ, το οποίο για πρώτη φορά στα χρονικά εφαρμόζεται σε μία χώρα με πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα χρέους και ελλειμμάτων (αναλογικά με το ΑΕΠ).

Η χώρα αυτή μάλιστα, έχει και τη μοναδική ιδιαιτερότητα να μην έχει δικό της νόμισμα, αφού ανήκει στη ζώνη του Ευρώ, και έτσι δεν μπορεί κατά τη διάρκεια εφαρμογή της θεραπείας σοκ, να κάνει μια σημαντική υποτίμηση του νομίσματός της, της τάξης του 30% ή ακόμη και του 50% ώστε να αυξηθεί σημαντικά η ανταγωνιστικότητά της.

Τα οκτώ ελληνικά αιτήματα
Τι ζητάμε από σήμερα 11 Μαρτίου και μέχρι τις 25 Μαρτίου; Ζητάμε οκτώ πράγματα. Πρώτον, ζητάμε επιμήκυνση του δανείου που πήραμε (και θα πάρουμε) για τα 110 δις ευρώ. Τα 3 ή 5 χρόνια, να γίνουν τουλάχιστον 7 χρόνια αποπληρωμής.

Δεύτερον, το 4,5% και 5% του επιτοκίου των 110 δισ. να μειωθεί έστω και κατά μισή μονάδα.
Τρίτον, το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, Ενίσχυσης της ανάπτυξης και της απασχόλησης, αλλά και της σύγκλισης των οικονομιών στο πλαίσιο της ΟΝΕ να υπογραφεί με τέτοιους όρους που να βοηθά τις αδύναμες χώρες, όπως η Ελλάδα ώστε να πετύχει η χώρα μας τους στόχους της.

Τέταρτον, το προσωρινό ταμείο-μηχανισμός που συστάθηκε για βοήθεια στο πλαίσιο της Ε.Ε ζητάμε να αγοράζει από τη δευτερογενή αγορά ομόλογα στις τρέχουσες τιμές, οι οποίες έχουν ένα σημαντικό discount. Ή εναλλακτικά, να επαναγοράσει τα ομόλογα που έχει αποκτήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και αυτά στη λήξη τους να δοθούν στην Ελλάδα στην αξία που αγοράστηκαν και όχι στην ονομαστική τους αξία, έτσι ώστε η Ελλάδα να έχει με αυτόν τον τρόπο μια έκπτωση στο δημόσιο χρέος της.

Πέμπτον, ζητάμε να αναθεωρηθεί ο ρόλος και η σημαντικότητα των επενδυτικών οίκων, οι οποίοι έχει αποδειχθεί περίτρανα ότι είναι οίκοι κερδοσκοπίας. Έχει αποδειχθεί ότι οι οίκοι αξιολόγησης πολλές φορές έχουν λανθασμένα κίνητρα, ενώ υπάρχει δεδομένη έλλειψη λογοδοσίας τους.

Όλα ξεκινούν από τη κερδοσκοπία και το χρήμα, αλλά και από το γεγονός ότι δεν αντιμετώπισαν έγκαιρα την αύξηση του κινδύνου στον χρηματοπιστωτικό τομέα που οδήγησε στην παγκόσμια κρίση του 2008, και τώρα ανταγωνίζονται μεταξύ τους οι οίκοι, ποιος θα «αποκαλύψει» πρώτος τους κινδύνους που θα οδηγήσουν στην επόμενη κρίση ή στη χρεοκοπία της Ελλάδας. Αδικαιολόγητες αποφάσεις, ερμηνείες, συμπεράσματα μπορεί να εξελιχθούν σε αυτοεκπληρούμενες προφητείες...

Έκτον, ζητάμε ο προσωρινός μηχανισμός, αλλά και ο μόνιμος να ενισχυθούν από τις χώρες της Ε.Ε. που έχουν την οικονομική δύναμη, έτσι ώστε ο προϋπολογισμός του μηχανισμού να φτάσει ή και να ξεπεράσει το 1,5 τρισ. ευρώ, με στόχο να δοθεί ένα δυνατό μήνυμα στους κερδοσκόπους των χρηματιστηριακών αγορών και να δείξουν οι Ευρωπαίοι ότι είναι δυνατοί και ενωμένοι και δεν θα αφήσουν καμία χώρα-μέλος να χρεοκοπήσει ή να αναδιαρθρώσει το δημόσιο χρέος της.

Έβδομον, ζητάμε το ευρωομόλογο ως εργαλείο μακροοικονομικής πολιτικής και το οποίο θα σταθμίσει τους κινδύνους που διέπουν την οικονομική κατάσταση κάθε χώρας και θα προσφέρει τη δυνατότητα σε κάθε χώρα να δανείζεται με ευνοϊκά επιτόκια και να μην εξαρτάται από τα όποια κερδοσκοπικά παιχνίδια στην αγορά ομολόγων και συναλλάγματος.

Όγδοο, ζητάμε να δημιουργηθεί ένα Πανευρωπαϊκό Όργανο Διαχείρισης Χρέους το οποίο θα αναλαμβάνει να εκδίδει κρατικά ομόλογα εκ μέρους των χωρών μελών της ευρωζώνης και με αυτό τον τρόπο θα διασφαλίζει ότι καμία χώρα δεν θα πτωχεύσει, αλλά ταυτόχρονα θα μπορεί να ασκεί και αυστηρούς ελέγχους στους προϋπολογισμούς των χωρών μελών, μαζί με την Κομισιόν.

Ο πήχης της επιτυχίας
Από τα οκτώ θέματα που ζητάμε, ακόμη και με μόνη επιτυχία την επιμήκυνση, τη μείωση του επιτοκίου, αλλά και την αύξηση του ποσού που θα διαχειρίζεται ο μηχανισμός θα ήμασταν πάρα πολύ ευχαριστημένοι.

Από την άλλη, πάρτι θα στήναμε σε περίπτωση που είτε ευρωομόλογο, είτε ένα Πανευρωπαϊκό Όργανο Διαχείρισης Χρέους δημιουργούνταν, είτε τέλος, ένα ευνοϊκό σύμφωνο ανταγωνιστικότητας με αγορά ομολόγων από το προσωρινό μηχανισμό ομόφωνα αποφασίζονταν.

Κλείνοντας θα επαναλάβουμε για μία ακόμη φορά, ότι αναδιάρθρωση του χρέους έχουμε μόνο όταν συμβαίνει βίαιος τρόπος «κουρέματος» του δημόσιου χρέους με συμμετοχή των ιδιωτών, χωρίς αυτό να έχει γίνει οικειοθελώς (όπως οικειοθελώς συμβαίνει στη δευτερογενή αγορά όταν κάποιος πουλάει τα ομόλογα κάποιας χώρας με σημαντικό discount). Αναδιάρθρωση δεν είναι η επιμήκυνση του δανείου που θα μας προσφερθεί από το ΔΝΤ ή την ΕΚΤ, ΕΕ.

Συμπερασματικά, υπομονή, τα καλύτερα έπονται.

* Ο κ. Αριστείδης Μπιτζένης είναι επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Διαβάστε περισσότερα...

Tο μεγάλο μυστικό της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών για την Ελλάδα Πηγή:www.capital.gr

Του Γιάννη Αγγέλη

Νέους όρους για την αναχρηματοδότηση και εν δυνάμει συμπίεση των spreads του ελληνικού χρέους δημιουργεί η αναπάντεχη απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης σήμερα τα ξημερώματα στις Βρυξέλλες.

Σημείο κλειδί της απόφασης που επηρεάζει άμεσα την Ελλάδα, αλλά δρομολογήθηκε κυρίως για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, είναι η δυνατότητα που δίνεται τόσο στο ισχύον Ταμείο διάσωσης, το EFSF, όσο και στον μόνιμο Μηχανισμό, το ESM, που θα τον αντικαταστήσει το 2013 να αγοράζουν - υπό όρους - κρατικά ομόλογα από την πρωτογενή αγορά.

Η "αλλαγή" αυτή επηρεάζει την δυνατότητα αναχρηματοδότησης του χρέους σε δύο σκέλη:

* Κατά πρώτον επιτρέπει στο EFSF να αγοράζει ομόλογα κατευθείαν από το ελληνικό δημόσιο - με αυστηρότερες βέβαια δημοσιονομικές προϋποθέσεις - με επιτόκιο που θα κρίνεται όχι από την δευτερογενή αγορά αλλά από την συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών. Το γεγονός μάλιστα ότι το επιτόκιο του δανείου των 110 δισ. ευρώ μειώνεται στο 4,2% από το 5,2% δημιουργεί ένα επίπεδο συμφωνίας.

* Κατά δεύτερο επιτρέπει στο ελληνικό δημόσιο, εφόσον αυτό εγκριθεί από το EFSF, να αγοράσει από την ΕΚΤ (όταν αυτή αποφασίσει να τα πουλήσει στην δευτερογενή αγορά) τα ομολόγα που έχει στην κατοχή της και τα οποία η ΕΚΤ έχει αποκτήσει με τιμές αγοράς, δηλαδή πολύ χαμηλότερες από τις ονομαστικές. Αν υποθέσει κανείς ότι η διαφορά ονομαστικής και τιμής αγοράς είναι 25% και επιτραπεί στο ελληνικό δημόσιο να τα επαναγοράσει με ομολογιακό δάνειο από το EFSF (χαμηλότερου της αγοράς επιτοκίου) τότε αυτομάτως δημιουργείται ένα "κέρδος" (π.χ. το προαναφερθέν 25%) για την μείωση των δαπανών εξυπηρέτησης του χρέους.

Ο εν δυνάμει αυτός μηχανισμός "κρύβεται" πίσω από τις αποφάσεις της Ε.Ε. και αναμένεται να δημιουργήσει σημαντικές πιέσεις στις αγορές οι οποίες με τον τρόπο αυτό φαίνεται να μπορούν να παρακαμφθούν. Το πως θα αντιδράσουν είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό.

Στην ίδια κατεύθυνση δηλαδή εκείνη της διευκόλυνσης της Ελλάδας λειτουργεί και η μείωση κατά μία μονάδα του επιτοκίου του δανείου των 110 δισ. ευρώ και η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής κατά 7,5 έτη.
Παράλληλα αυτό που έκανε μέχρι σήμερα η ΕΚΤ δηλαδή να αγοράζει από την δευτερογενή αγορά ελληνικά, ιρλανδικά και πορτογαλικά κρατικά ομόλογα, τώρα θα μπορεί να γίνεται από το EFSF μέχρι το 2013 και από το 2013 και μετά από το ESM.

Με τον τρόπο αυτό επιχειρείται η παράκαμψη των πιέσεων της αγοράς στην διαμόρφωση των επιτοκίων των ομολόγων στις προβληματικές οικονομίες της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, αφού στην έκδοση κρατικών ομολόγων θα μπορεί να εμφανίζεται ως άμεσος αγοραστής το EFSF, χωρίς διαμεσολαβητές τους primary dealers οι οποίοι διαμορφώνουν το ύψος των επιτοκίων αγοράς.

Παράλληλα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του capital.gr θα συνεχίσει να παρέχει χωρίς πλαφόν, ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες με εγγύηση τα χρεόγραφα του ελληνικού δημοσίου, παρά το γεγονός ότι την ίδια στιγμή θα αυξήσει το επιτόκιο δανεισμού μέσα στον Απρίλιο.

Με την "αλλαγή" αυτή που προβλέπει η σημερινή απόφαση της Ευρωζώνης - η οποία βέβαια θα πρέπει να εγκριθεί στις 24 - 25 Μαρτίου από την τακτική Σύνοδο Κορυφής - η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να αρχίσει να αποσύρεται σιωπηρά και σταδιακά, χωρίς τυμπανοκρουσίες από την αγορά κρατικών ομολόγων, όπως είχε αποκαλύψει το Κεφάλαιο και το capital.gr τον περασμένο Δεκέμβριο και στην θέση της μπαίνει το EFSF το οποίο θα μπορεί λόγω της δομής και της σύστασής του να έχει λόγο στην εφαρμογή και την πρόοδο των δεσμεύσεων των κυβερνήσεων, όπως της Ελλάδας, που θα δανειοδοτούνται πλέον μέσω της αγοράς κρατικών ομολόγων από αυτό.

Οι αλλαγές αυτές συνδέονται βέβαια με το γεγονός ότι μέσα στο 2011 και αρχής γενομένης από τον Απρίλιο, η ΕΚΤ αρχίζει να αυξάνει το βασικό κόστος δανεισμού. Το γεγονός αυτό θα έχει ως συνέπεια συνολικά την αύξηση των επιτοκίων δανεισμού, που θα καταστήσει ακόμα πιο δύσκολη την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, ακόμα και αν τα εσωτερικά δημοσιονομικά στοιχεία της συμβαδίζουν απολύτως με τους στόχους του μνημονίου...


Πηγή:www.capital.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ - ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ Δ/ΝΤΗ Α' ΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ

Οι σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων των Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων Ν. Πόρρων, Πλαταμώνα, Ν. Παντελεήμονα και Σκοτίνας μετά από ανοικτή συγκέντρωση σήμερα 11/03/2011, αποφασίσαμε και ανακοινώνουμε:
Ότι είμαστε ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ στην επικείμενη απόφαση, βάσει της εγκυκλιου του Υπουργείου Παιδείας, περί συνενώσεων των σχολικών μονάδων της Α' Βάθμιας εκπαίδευσηςτης περιοχής μας (Δημοτικών Σχολείων Σκοτίνας- Ν.Παντελεήμονα και Ν. Πόρρων- Πλαταμώνα) και ζητάμε να παραμείνουν τα σχολεία ΩΣ ΕΧΟΥΝ.
Οι λόγοι για τους οποίους διαφωνούμε είναι οι εξής:
▪ Βάσει Δημοτολογίου θα υπάρξει αυξητική πορεία του μαθητικού δυναμικού στα επόμενα 3 χρόνια.
▪ Η μετακίνηση των μαθητών (6 έως 12 ετών) απαιτεί αναγκαστική κάθετη διέλευση της Εθνικής οδού (ΣΤΟ ΠΛΕΟΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΣΗΜΕΙΟ του Εθνικού Δικτύου), λόγω έλλειψης ανισόπεδων κόμβων και παράπλευρων οδών. Αυτό εγκυμονεί κινδύνους για τη σωματική ακεραιότητα των παιδιών μας.
▪ Η αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη αναπόφευκτα θα ΥΠΕΡΒΑΙΝΕΙ ΣΥΧΝΑ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΠΤΟ ΟΡΙΟ, με αποτέλεσμα η διδασκαλία να είναι αναποτελεσματική.
▪ Πιστεύουμε ότι τα Δημοτικά Σχολεία πρέπει να παραμείνουν στα χωριά καθώς αποτελούν το πνευματικό "κύτταρο" της τοπικής κοινωνίας.
▪ Το σχολείο της "γειτονιάς" βοηθά στην καλύτερη κοινωνικοποίηση των παιδιών μας καθώς η σχέση γονέων- δασκάλων και παιδιών- δασκάλων είναι πιο άμεση.
▪ Λόγω μη επαρκούς συγκοινωνιακής κάλυψης, πιστεύουμε ότι οι ΓΟΝΕΙΣ θα επιφορτιστούν με τη ΜΕΤΑΦΟΡΑ των μαθητών-παιδιών τους προς τις σχολικές μονάδες, με αποτέλεσμα να έχουν κόστος σε χρόνο και χρήμα, πόσο δε οι πολύτεκνοι.
▪ Συγχώνευση και κατάργηση σχολείων σε χωριά δεν συνέβη ούτε σε περιόδους εμφυλίου πολέμου, κατοχής ή δικτατορίας και πρόκειται περί ευθείας ΕΠΙΘΕΣΕΩΣ στον αγώνα για επιβίωση πλέον, της μέσης Ελληνικής οικογένειας. Επίθεση στο εισόδημα, στη ποιότητα της εκπαίδευσης των μη προνομιούχων και στην προσπάθεια για μια καλύτερη ζωή των μέσων και χαμηλών εισοδηματικά, στρωμάτων της κοινωνίας.

Με βάση τα παραπάνω αποφασίσαμε ομόφωνα ΑΠΟΧΗ των παιδιών μας από τις αίθουσες διδασκαλίας τη Δευτέα 14/03/2011, αλλά με παρουσία στο χώρο του σχολείου συνοδεία γονέων.

Τέλος καταγγέλουμε τον Δ/ντή Α' Βάθμιας εκπαίδευσης κο Κρίτογλου Αστέριο, ότι ενώ του ζητήσαμε με γραπτή πρόσκληση να παρευρεθεί στην ανοικτή συγκέντρωσή μας, απουσίαζε αλλά ταυτοχρόνως δεν όρισε αντιπρόσωπο από την Α' Βάθμια Εκπαίδευση προκειμένου να μας ενημερώσει για τα αποτελέσματα της διαβούλευσης με τους φορείς του Νομού και για τις ΤΕΛΙΚΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ προς το Υπουργείο Παιδείας σχετικά με τις συνενώσεις σχολείων στη Νότια Πιερία.

με εκτίμηση,

ΤΑ Δ.Σ. ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
ΠΛΑΤΑΜΩΝΑ- Ν.ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ- Ν.ΠΟΡΡΩΝ- ΣΚΟΤΙΝΑΣ
Διαβάστε περισσότερα...

Τρεις οι "γαμπροί" για την πολύφερνη "νυφη"...

 Με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του διαγωνισμού από την Εταιρία  Τουριστικών Ανάπτυξης για την αξιοποίηση του Καμπινγκ Ε.Ο.Τ. Σκοτίνας, τρία είναι τα ενδιαφερόμενα επιχειρηματικά σχήματα:
  •  Ενωση Εταιρειών με την επωνυμία DOMOTEL Α.Ε.- ΔΟΜΟΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε. - OLYMP - ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥ «ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» - ΠΟΣΕΙΔΩΝ Α.Ε.
  •  Ενωση Προσώπων «ΜΟΧΛΟΣ Α.Ε. – ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ Α.Ε.»
  •   Ενωση Προσώπων των: 
1. Γεωργίου Δεληγιαννίδη, κατοίκου Βοστώνης Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής
2. Χρήστου Χιονίδη κατοίκου Φλώριδας Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής
3. Surface Technologies Corporation, εταιρείας αμερικανικού δικαίου με έδρα τη Φλώριδα Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

 Περιμένουμε τις εξελίξεις αφού η "αξιοποίηση" του Καμπινγκ θα αποτελέσει μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στη Ν. Πιερία, που αν γίνει σωστά  μπορεί να αποτελέσει αναπτυξιακό μοχλό για τον τουρισμό στην περιοχή.
Διαβάστε περισσότερα...

Ποιηματάκι - σχόλιο από το "ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΗΓΕΤΗΣ"...

Με Δημόπουλο μπροστά,
περπατάει η δεξια.
Πάει να πάρει πάλι Δήμο,
μα χλωμό το βλέπω λίγο.
Γιατί για να δείς Κωστάκη,
θε να πας στο Κολωνάκι.
Τριγυρίζει στην Αθήνα,
μα δεν πάει στη Σκοτίνα.
Πάει από τη Συγγρού,
ξέχασ' όμως τη Βροντού.
Κάνει βόλτα στη Γλυφάδα,
μα καθόλου περατζάδα,
στο Λιτόχωρο, στους Πόρους,
'κει που είχε ψηφοφόρους.
Ειν κι ο Κάκαλος στη μέση,
ψάχνεται να του την πέσει.
Κι' από κει απ' το Dacapo
θα κοιτά να πιάνει πάτο,
την γαλάζια η φρεγάτα,
γιατί είναι μαύρη γάτα!
Δημαρχείο δεν θα δεί,
στη Βουλή όμως θα μπει. 

 Ποιητικός οίστρος έπιασε τους αναγνώστες μας μετά την δημοσίευση του άρθρου "ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΗΓΕΤΗΣ".
Διαβάστε περισσότερα...

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ Συλλόγου Λιτοχωριτών Θεσσαλονίκης

Από το Σύλλογο Λιτοχωριτών Θεσσαλονίκης ανακοινώνεται ότι την Κυριακή, 20 Μαρτίου 2011 και 10.30 πμ θα διεξαχθούν εκλογές για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου για την επόμενη διετή θητεία. Καλούνται οι Λιτοχωρίτες της Θεσσαλονίκης να συμμετέχουν μαζικά και επίσης όσοι ενδιαφέρονται να είναι υποψήφιοι να το δηλώσουν στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, στα Γραφεία του Συλλόγου (τηλ. 2310 – 818 260) ή να απαντήσουν στο email: iofarmak@otenet.gr    
Θεσσαλονίκη, 8-3-2011

Από το Διοικητικό Συμβούλιο

Σημείωση: Παρακαλούμε διαδώσετε αυτό το μήνυμα προς κάθε Λιτοχωρίτη και Λιτοχωρίτισα της Θεσσαλονίκης που τυχόν γνωρίζετε ή ειδοποιήστε τον προφορικά ή τηλεφωνικά. Επίσης στείλτε μας, αν έχουν, το email και το ονοματεπώνυμό τους για να επικοινωνήσουμε και εμείς μαζί τους.
Σας ευχαριστούμε από καρδιάς
Διαβάστε περισσότερα...

“Ενεργοποίηση των χιλιάδων μελών της Νέας Δημοκρατίας στο Δήμο Δίου – Ολύμπου”

To Νοέμβριου του 2009 κατά τις εκλογές για την ανάδειξη προέδρου στη Νέα Δημοκρατία, ψήφισαν χιλιάδες άνθρωποι που με την συμπλήρωση της αίτησης εγγραφής και με το αντίτιμο των 2 ευρώ που προβλέπονταν έγιναν μέλη του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας. Η συμμετοχή και το ενδιαφέρον της συγκεκριμένης περιόδου ήταν πάρα πολύ μεγάλο. Το αποτέλεσμα γνωστό.

Όλα αυτά τα μέλη της Νέας Δημοκρατίας πάνω από 3000 στο Δήμο Δίου - Ολύμπου, αν θυμάμαι καλά, έπρεπε να βρούμε τρόπο να τα ενεργοποιήσουμε. Κάτι τέτοιο έως και σήμερα δεν κατέστει δυνατόν. Γνωρίζω και του λόγους αλλά και το τι φταίει τοπικά, αλλά δεν είναι επί του παρόντος να τους αναλύσουμε. 

Κάνοντας μία έρευνα για τις εκλογές που έρχονται (να είστε σίγουροι πως μέσα στο 2011 θα έχουμε εκλογές) το μάτι μου «κόλλησε» επίμονα στο καταστατικό της Νέας Δημοκρατίας και στο άρθρο 21 που ψηφίστηκε στο τελευταίο συνέδριό της.

Ορίστε λοιπόν τι λέει αυτό το άρθρο:

 Επιλογή των υποψηφίων Βουλευτών

Η επιλογή υποψηφίων βουλευτών, ευρωβουλευτών και βουλευτών επικρατείας γίνεται ως εξής:
1. Οι υποψήφιοι βουλευτές επικρατείας επιλέγονται απ΄ ευθείας από τον Πρόεδρο του Κόμματος. Κατά τον ίδιο τρόπο επιλέγονται και οι υποψήφιοι Ευρωβουλευτές
2. Τα μέλη του κόμματος σε επίπεδο Νομού συμμετέχουν στην διαδικασία επιλογής των υποψηφίων βουλευτών . Σχηματίζεται κατάλογος υποψηφίων βουλευτών και με ψηφοφορία η οργανωμένη βάση σε επίπεδο Νομού προτείνει στον Πρόεδρο:
Ένα [1] υποψήφιο βουλευτή όταν το ψηφοδέλτιο έχει μία έως έξι (1-6) θέσεις
Δύο [2] υποψήφιους βουλευτές όταν το ψηφοδέλτιο έχει από επτά έως δώδεκα(7-12) θέσεις
Το ένα πέμπτο των υποψηφίων βουλευτών όταν το ψηφοδέλτιο έχει περισσότερες από δώδεκα (12) θέσεις
Οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή της παρούσης διάταξης καθορίζονται με ειδική εγκύκλιο του προέδρου κλπ κλπ

Με απλά λόγια 1 από τους 6 υποψηφίους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας τον επιλέγουμε εμείς στο νομό.

Και σας ερωτώ:
  • Μήπως είναι η ώρα ως δήμος Δίου – Ολύμπου να έχουμε εμείς τον εκλεγμένο από την βάση βουλευτή μας;
  •  Μήπως είναι η ώρα να ενεργοποιήσουμε τα χιλιάδες μέλη μας στο Δήμο Δίου – Ολύμπου για να συμμετάσχουν στην παραπάνω διαδικασία;

Με χαρά μου θα ακούσω τις προτάσεις σας. Άλλωστε το βήμα που μας παραχωρεί το dionolympos, αποτελεί για όλους μας σημείο σκέψης και διαβούλευσης.

Να είστε όλοι καλά!

Δεξιός Ψάλτης
Διαβάστε περισσότερα...

Νέα εποχή, Νέο Σήμα, Νέα Πινακίδα

Νέα Δημοκρατία
Δημοτική Τοπική Οργάνωση Λιτοχώρου
Η ιστορικότερη τοπική οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας στο νομό Πιερίας, πάντα πρωτοπόρα, πέρασε στη νέα εποχή - με την αλλαγή της πινακίδας της - στα γραφεία που διατηρεί από το 2007 στην Αγίου Νικολάου στο Λιτόχωρο.
Διαβάστε περισσότερα...

Επιστολή Ν. Κουκουτάτσιου για τις δηλώσεις Γ. Παπαθανασίου.

Ο πρ. Δήμαρχος Λιτοχώρου Ν.Κουκουτάτσιος
 Δεν ξέρω και απορώ πως ο «έξυπνος» και πολυπράγμων κ. Παπαθανασίου Δήμαρχος Δίου-Ολύμπου και κατ’ επανάληψη π. Δήμαρχος Λιτοχώρου έπεσε  στον πειρασμό να απαντήσει και μάλιστα τόσο αδέξια, στις δημοσιογραφικές ερωτήσεις για το θέμα που αφορά την παραπομπή του για οικονομικά αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος.
 Στην μάταιη προσπάθεια του να αποδείξει ότι είναι θύμα συκοφαντίας από κάποιους π. δημοτικούς συμβούλους, συμπεριλαμβάνει και το όνομα μου πράγμα αναληθές και αυτό δεν του το επιτρέπω.
 Με τα καμώματα του κ. Παπαθανασίου είχα υποσχεθεί στον εαυτό μου να μην ξαναασχοληθώ μετά το εκτενές δημοσίευμα μου στις 16-11- 2010 υπό τον τίτλο «ΤΟΙΟΥΤΟΙ ΠΡΕΠΟΥΣΙΝ ΗΜΙΝ ΑΡΧΙΕΡΕΙΣ». Εκεί αναλύω λεπτομερώς το βίο και την πολιτεία του ανδρός, την επί 16 χρόνια  «ενός ανδρός αρχή» την εγκληματική για το Λιτόχωρο γενικότερη πολιτική του, μέσα στην οποία το συγκεκριμένο αδίκημα της απώλειας των 468.000 ευρώ να είναι απλή παρωνυχίδα. Θυμίζω μόνο την ευθύνη του για την άναρχη οικοδομική δραστηριότητα τόσο στις επεκτάσεις του κυρίως οικισμού όσο και στις παραλιακές περιοχές Γρίτσα και Πλάκα. Και φυσικά την μόλυνση των υπογείων υδάτων από τα αστικά λύματα που προκάλεσαν τα μεγάλα πρόστιμα της Ε.Ε. 
 Τον κ. Παπαθανασίου τον έχω αντιμετωπίσει ως αρχηγός μειοψηφίας στο Δήμο Λιτοχώρου με σκληρή αλλά έντιμη πολιτική κριτική τόσο με τις προφορικές αγορεύσεις όσο και με δημοσιεύματα μου στον τοπικό τύπο. Και όλα αυτά για την αδιόρθωτη υπεροπτική και αλαζονική συμπεριφορά του  την άρνηση υιοθέτησης έστω και μίας εποικοδομητικής πρότασης της μειοψηφίας λες και ο Δήμος ήταν φέουδο του, και την ειρωνική προτροπή του κάθε φορά που βρισκόταν σε αδιέξοδο «Να πας στον εισαγγελέα». 
 Σπατάλησε αδικαιλογητα δισεκατομμύρια δραχμές από τα έσοδα της ΔΕΑΛ και του Δήμου σε έργα βιτρίνας και εντυπωσιασμού,  όπως το περιβόητο συνεδριακό κέντρο το οποίο κτίζεται σαν της Άρτας το γεφύρι 22 χρόνια τώρα, έχει απορροφήσει πάνω από δύο εκατομμύρια ευρώ, και δεν πρόκειται να τελειώσει ποτέ.
 Παρά την προτροπή του ουδέποτε κατάφυγα στον εισαγγελέα γιατί ήταν γνωστές οι πράσινες κραυγές ότι ποινικοποιήται η πολιτική ζωή του τόπου. Η συγκεκριμένη κατηγορία που τον παραπέμπει στο εδώλιο , έχω την εντύπωση ότι οφείλεται στην καταγγελία των Σάλτα Φαρμάκη και Ράπτη, οι οποίοι φλυαρώντας από τηλεοράσεως είπαν και κάποιες άκομψες φράσεις που υποχρεώθηκαν να τις ανακαλέσουν ενώπιον δικαστηρίου. Ωστόσο παρά την ανάκληση των καταγγελιών από τους ανωτέρω ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου διέταξε επίσημη δικαστική διερεύνηση, από την οποία προέκυψε η ενοχή και η παραπομπή του κ. Παπαθανασίου. 
 Εγώ κλήθηκα να καταθέσω για την υπόθεση όχι ως καταγγέλλων αλλά για να επιβεβαιώσω η όχι τα όσα διαλαμβάνονταν στα πρακτικά συνεδριάσεων του συμβουλίου της ΔΕΑΛ και του Δημοτικού Συμβουλίου τα οποία είχαν συμπεριληφθεί στη δικογραφία κατά την έρευνα που είχε διενεργηθεί από τους δημόσιους ελεγκτές.  Αδίκως συνεπώς προσπαθεί να με εμπλέξει ο κ. Παπαθανασίου στην σε βάρος του τάχα «συκοφαντία». Μαζί μου θα πρέπει να είναι προσεκτικότερος γιατί δεν σηκώνω Παγκαλικές… χοντράδες!! Η ματαιοδοξία του να γίνει Καλλικρατικός τοπάρχης τον έφεραν στα σημερινά αδιέξοδα από τα οποία δύσκολα να βγει αλωβητος. 
 Προσωπικά καθώς εξεμέτρησα τον Αυτοδιοικητικό και ηλικιακό μου βίο του θυμίζω τη γνωστή ρήση «Των φρονίμων ολίγα» και τη Σολώνεια  «Μηδένα προ του τέλους μακάριζε».      
 
Λιτόχωρο 9-3-2011, Νίκος Κουκουτάτσιος
Διαβάστε περισσότερα...

ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ ΠΟΥ ΦΕΤΟΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΙ 35 ΧΡΟΝΙΑ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ. Μουσική εκδήλωση «Μύθοι γυναικών»

* ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 13 ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΣΤΗΝ ΠΛΑΚΑ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ

* ΑΦΗΓΕΙΤΑΙ Η ΓΙΩΤΑ ΚΑΡΑΤΖΙΔΟΥ. ΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΙ Η ΜΑΡΙΑ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ.


«Μύθοι γυναικών» είναι ο τίτλος της μουσικής εκδήλωσης που είναι αφιερωμένη στη γυναίκα και θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή 13 Μαρτίου 2011 στο ξενοδοχείο Litohoro Resort στην Πλάκα Λιτοχώρου, στις 6.00 το απόγευμα.

Η εκδήλωση

Η εκδήλωση αυτή διοργανώνεται από το νέο διοικητικό συμβούλιο του Πολιτιστικού Ομίλου Λιτοχώρου (Π.Ο.Λ.) που φέτος συμπληρώνει 35 χρόνια ζωής και παρουσίας στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης των «θεών».
Στην εκδήλωση αφηγείται η φιλόλογος Γιώτα Καρατζίδου. Το μουσικό μέρος παρουσιάζουν ο Γιώργος Μπελογιάννης και η Μαρία Φωτοπούλου. Τα κείμενα και τα τραγούδια έχουν επιλέξει και επιμεληθεί η Γραμματή Βουλγαροπούλου και η Γιώτα Καρατζίδου. Τιμή εισόδου με καφέ 5 ευρώ.

Θεατρική παράσταση

Επίσης, ο Πολιτιστικός Όμιλος Λιτοχώρου ενημερώνει ότι τον ερχόμενο μήνα στις 2/4 στο κρατικό θέατρο Βορείου Ελλάδος θα ανέβει η θεατρική παράσταση «το ημέρωμα της στρίγγλας».
Η αναχώρηση θα γίνει από την παλιά λαϊκή στις 3.30 το απόγευμα, η τιμή εισιτηρίου θεάτρου και λεωφορείου είναι 20 ευρώ και όσοι επιθυμούν μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο τηλέφωνο: 6972 76 53 34.

2 τμήματα «δια βίου μάθησης»

Τέλος, ο Πολιτιστικός Όμιλος Λιτοχώρου ενημερώνει ότι έχουν συμπληρωθεί δυο τμήματα από προγράμματα δια βίου μάθησης. Τα τμήματα αυτά από 15/3 αρχίζουν τη λειτουργία τους στο 1ο δημοτικό σχολείο Λιτοχώρου. Το ένα τμήμα αφορά υπολογιστές και το άλλο τμήμα αφορά τη σωματική και ψυχική υγεία.
Διαβάστε περισσότερα...

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΦΘΑΡΕΙ ΤΟ ΕΘΙΜΟ. Κάψιμο κέδρων, αλλά πώς;

ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΦΕΙΔΩ ΣΤΗΝ ΚΟΠΗ ΤΩΝ ΔΕΝΔΡΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΕΘΙΜΟΥ ΜΕ ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΜΕ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΣΗ ΔΗΜΟΥ, ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ


Επειδή έχει παρατηρηθεί ότι κατά την τήρηση του εθίμου που αφορά στο κάψιμο των κέδρων, κάποιες φορές μπορεί να υπάρχουν και παρεκκλίσεις αλλά και να παρατηρούνται συμπεριφορές που ενδεχομένως ενοχλούν, ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Λιτοχώρου, Τάκης Ανδριάς, με το κείμενο που ακολουθεί κάνει μια παρέμβαση και εκθέτει τις προσωπικές του απόψεις.
Ο κ. Ανδριάς, συνταξιούχος δάσκαλος σήμερα, διευκρινίζει ότι πρόκειται για προσωπική κατάθεση των απόψεών του και αυτό δεν αφορά την ιδιότητά του ως προέδρου της δημοτικής κοινότητας Λιτοχώρου.
Επίσης ξεκαθαρίζει ότι είναι υπέρ της συνέχισης του εθίμου αλλά τονίζει ότι το κόψιμο των κέδρων πρέπει να γίνεται με μεγάλη φειδώ, διότι ένα κέδρο χρειάζεται λίγα λεπτά για να καεί αλλά όμως χρειάζεται πολλά χρόνια για να γίνει.
Επισημαίνει ότι το έθιμο αυτό είναι ανάγκη να γίνεται και με τη συμπαράσταση του δήμου, των πολιτιστικών συλλόγων, του σωματείου επαγγελματιών, ώστε να μη φθαρεί αλλά αντίθετα να επανατεθεί στις σωστές του βάσεις και να αναγεννηθεί.
Ολόκληρο το κείμενο της παρέμβασης του Τάκη Ανδριά έχει ως εξής:

Ο κ. ΤΑΚΗΣ ΑΝΔΡΙΑΣ

Τώρα που πέρασε η Αποκριά μπορούμε ήρεμα και νηφάλια να κάνουμε μερικές σκέψεις.
Το κάψιμο των κέδρων είναι ένα παλιό Λιτοχωρίτικο έθιμο. Είναι μέρος της κουλτούρας μας. Για πολλά χρόνια, στην παιδική και εφηβική μας ηλικία, το κάψιμο των κέδρων μάς χάριζε πολλές ευχάριστες στιγμές.
Ποιος δεν διασκέδασε με αυτό το έθιμο; Ποιος δεν θυμάται κάποιο αστείο επεισόδιο από εκείνα τα αθώα χρόνια; Η λαϊκή και διονυσιακή παράδοση ζούσε και ζει μέρες δόξας στη διάρκεια της αποκριάς και θέλουμε να διατηρηθεί.
Πρέπει, ωστόσο, να κάνουμε ορισμένες παρατηρήσεις. Η πυκνή δόμηση που υπάρχει στον τόπο μας προκαλεί μια σειρά από προβλήματα κατά την τήρηση του εθίμου (ηχορύπανση, επικινδυνότητα κ.ά.). Ειδικά σε πυκνοκατοικημένες γειτονιές, τις πρώτες πρωινές ώρες, με την παρουσία ατόμων μεγάλης ηλικίας, το φαινόμενο καταντά ανυπόφορο.
Εδώ πρέπει να προσέξουμε να μη «χαθεί» και κάποιο παιδί «σε δρόμους που καίνε», όπως λέει και ένα γνωστό άσμα.
Καλό λοιπόν είναι να α) επιλέγονται γειτονιές που δεν είναι πυκνοκατοικημένες, β) ο χρόνος προετοιμασίας – συλλογής των κέδρων να συμπτυχθεί, κατά την άποψή μου, σε δύο σαββατοκύριακα, γ) να υπάρχει υπεύθυνος σε κάθε γειτονιά προκειμένου να προφυλάξουμε τα παιδιά μας από κάθε τυχόν κίνδυνο, δ) να δοθεί έμφαση στο πολιτιστικό μέρος (χορευτικά, καρναβάλια, μουσική κ.ά.).
Τέλος, το κόψιμο των κέδρων να γίνεται με μεγάλη φειδώ, διότι ένα κέδρο χρειάζεται λίγα λεπτά για να καεί αλλά όμως πόσα χρόνια χρειάζεται για να γίνει;
Εάν γίνουν όλα αυτά και με τη συμπαράσταση του δήμου, των πολιτιστικών συλλόγων, του σωματείου επαγγελματιών, είναι σίγουρο ότι το έθιμο δεν θα φθαρεί αλλά αντίθετα θα επανατεθεί στις σωστές του βάσεις και θα αναγεννηθεί.
Τάκης Ανδριάς
Συνταξιούχος δάσκαλος
Πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Λιτοχώρου
Διαβάστε περισσότερα...

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Το Μνημόνιο διαλύει το ΠΑΣΟΚ

Από το Αntinews:

του Κώστα Ροδινού
Γενιές  Ελλήνων γαλουχήθηκαν  με τους  «πασοκικούς μύθους»:
«Με το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία,  περνάμε καλά»!
«Το ΠΑΣΟΚ είναι  πατριωτικό Κίνημα»
«Το «ΠΑΣΟΚ  έχει  καλύτερα στελέχη και ξέρει  να κυβερνά».
«Το ΠΑΣΟΚ προστατεύει τους μη προνομιούχους έλληνες».
«Το «ΠΑΣΟΚ έχει τη μαγική συνταγή να λύνει τα προβλήματα».
Σε μεγάλο βαθμό οι μύθοι αυτοί συντηρήθηκαν:
1. Από τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ, τα οποία μπούκωσαν μέχρι σκασμού οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ
2. Από τα «γνωστά επιχειρηματικά τζάκια» που γιγαντώθηκαν με δημόσια έργα, κρατικές συμβάσεις και προμήθειες, λεηλατώντας  τα δημόσια ταμεία.
3. Από τους κρατικοδίαιτους συνδικαλιστές, που εξαργύρωναν την σιωπή τους με προκλητικά προνόμια, σε βάρος πάλι του κράτους.
4. Από στρατιές δημοσίων υπαλλήλων, πολλαπλώς ευνοημένων, που απετέλεσαν το σκληρό πυρήνα της εκλογικής του πελατείας.
5. Τέλος από μια, επίσης, κρατικοδίαιτη πανεπιστημιακή και πολιτιστική ελίτ, της «γενιάς του Πολυτεχνείου», που ανέλαβε τον «ιδεολογικό καθοδηγητή» του συστήματος.
Αυτό το σύστημα, έδωσε τα πάντα,  για να φέρει τον κ. Παπανδρέου στην εξουσία. Ήλπιζε σε μια νέα παλινόρθωση. Ατύχησε!  Βρίσκονται όλοι σε αδιέξοδο. Αρκούσε να έβλεπε κάποιος χθες το βράδυ τον κ. Πρετεντέρη να καταφέρεται εναντίον του μνημονίου!
Το μνημόνιο  διαλύει το ΠΑΣΟΚ!
Η υπογραφή του μνημονίου  ήταν η «αρχή του τέλους». Το ΠΑΣΟΚ που ήξερε ο ελληνικός λαός, δεν είναι πια εδώ! Τελείωσε!
Για τους εξής λόγους:
Πρώτον: το μνημόνιο δεν οδηγεί  μόνο την Ελλάδα στην καταστροφή.
Διέλυσε  τους μύθους που διατηρούσαν το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία!
Δεύτερον, οι πολιτικές του μνημονίου, για πρώτη φορά, φέρουν το ΠΑΣΟΚ σε ευθεία ρήξη με το  σκληρό πυρήνα των υποστηρικτών του.
Τρίτον, το μνημόνιο, όπως αποκαλύπτεται  από τον Στρος Καν, καταρρακώνει την  προσωπική αξιοπιστία του πρωθυπουργού, που μέχρι και σήμερα αποτελεί το ισχυρό χαρτί του ΠΑΣΟΚ
Τέταρτον, τα στελέχη του  κ. Παπανδρέου, καθημερινώς πλέον, γελοιοποιούνται , αυτοαναιρούνται, ακυρώνονται.
- Μια οργανωμένη ομάδα λαθρομεταναστών υποχρέωσε  τον πρώτο τη τάξη υπουργό, να συνθηκολογήσει άνευ όρων.
- Ο έτερος ισχυρός υπουργός ο κ. Παπακωνσταντίνου  θεωρείται καμμένο χαρτί. Και δεν έχει ακόμα ανοίξει το στόμα του ο κ. Γεωργακόπουλος.
- Ο κ. Δρούτσας παρακολουθεί αμήχανος τον κ. Νταβούτογλου να περιοδεύει  στη Θράκη μας ως πασάς και να   μας προκαλεί θρασύτα.
- Η κα. Μπιρμπίλη δεν μπορεί να νομοθετήσει!
- Ο κ. Λοβέρδος, αφού κατεδάφισε τις εργασιακές σχέσεις και «αναμόρφωσε» το ασφαλιστικό μας σύστημα, τώρα «αναδιοργανώνει» και το σύστημα υγείας.
Τέλος, ο κ. Βενιζέλος, αφού «νοικοκύρεψε»  τα οικονομικά του υπουργείου του  περικόπτοντας τα μηχανοκίνητα τμήματα από τις παρελάσεις και παραλαμβάνοντας τα «υποβρύχια που γέρνουν», ετοιμάζει την εσωκομματική  αντεπίθεσή του προσβλέποντας στην επόμενη ημέρα.
Μπορεί αυτό το συνονθύλευμα ν’ αντιμετωπίσει τα προβλήματα της χώρας;
Θα δραπετεύσει
Θα πρέπει κάποιος να είναι από άλλον πλανήτη για να μην αντιληφθεί ότι η κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου καταρρέει. Τελικά δεν αλλάζουμε, βουλιάζουμε. Δεν νομίζω να υπάρχει ούτε ένας  σύμβουλος του κ. Παπανδρέου (και έχει πολλούς) που να μη του λέει το αυτονόητο. Και το αυτονόητο είναι ότι κάθε μέρα που περνάει,  βυθίζεται όλο και περισσότερο.  Απαξιώνεται. Και ο Γιώργος που ξέραμε, τελείωσε. Το είπε ξεκάθαρα με το τελευταίο του διάγγελμα, αλλά το έδειξε κυρίως με τη γλώσσα του σώματος.
Ο κ. Παπανδρέου έχει μόνο μια διέξοδο: να πάει σε εκλογές άμεσα. Για να σώσει τα ελάχιστα, που μπορούν να περισωθούν.
Θα τα δώσει όλα για μια απόφαση στις 25 Μαρτίου που να μπορεί να  την παρουσιάσει ως επιτυχία.
Και αυτό είναι επικίνδυνο γιατί θ’ αργήσουμε να μάθουμε τα ανταλλάγματα….
Υ.Γ. Η συνέχεια, αύριο!
Διαβάστε περισσότερα...