Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Δ.ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ-13 - Ο υφ.εθνικής άμυνας Δ.Ελευσινιώτης στις εκδηλώσεις επετείου επανάστασης Ολύμπου

ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ, ΘΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.
Ο υφυπουργός εθνικής άμυνας Δ.Ελευσινιώτης, στις εκδηλώσεις επετείου επανάστασης Ολύμπου του 1878.
* ΕΙΝΑΙ ΕΓΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟΥ Δ.ΕΛΕΥΣΙΝΙΩΤΗ ΠΟΥ ΤΟΡΠΙΛΙΣΕ ΚΑΙ ΒΟΥΛΙΑΞΕ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΘΩΡΗΚΤΟ «ΦΕΤΧΙ ΜΠΟΥΛΕΝΤ» ΤΟ 1912.
* ΣΤΙΣ 2/3 ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΧΑΡΗ ΜΠΙΚΗΡΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΟΛΥΜΠΟΣ: ΣΥΜΒΟΛΟ ΑΓΩΝΩΝ. ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1878 ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ».

Ο υφυπουργός εθνικής άμυνας, Δημήτρης Ελευσινιώτης, ως καλεσμένος του δήμου Δίου-Ολύμπου θα εκπροσωπήσει την ελληνική κυβέρνηση στις εκδηλώσεις επετείου επανάστασης του Ολύμπου του 1878 που θα πραγματοποιηθούν στο Λιτόχωρο το διήμερο 2 και 3 Μαρτίου 2013.

Ο κ. Ελευσινιώτης θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις που θα γίνουν α) το Σάββατο 2 Μαρτίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του 2ου δημοτικού σχολείου Λιτοχώρου (ομιλίες για το ιστορικό της ημέρας, μουσικό πρόγραμμα από τη μπάντα Λιτοχώρου κλπ), και β) την Κυριακή 3 Μαρτίου (Δοξολογία, παρέλαση κλπ).

ΕΓΓΟΝΟΣ ΤΟΥ Δ.ΕΛΕΥΣΙΝΙΩΤΗ ΠΟΥ ΤΟΡΠΙΛΙΣΕ ΚΑΙ ΒΥΘΙΣΕ ΤΟ «ΦΕΤΧΙ ΜΠΟΥΛΕΝΤ» ΤΟ 1912
Ο Δημήτρης Ελευσινιώτης, προτού οριστεί ως υφυπουργός εθνικής άμυνας τον Ιούνιο του 2012, ήταν αξιωματικός του ναυτικού, έφθασε μέχρι τον βαθμό του αντιναυάρχου ενώ διετέλεσε και αρχηγός του γενικού επιτελείου ναυτικού.

Είναι εγγονός του αείμνηστου Δημητρίου Ελευσινιώτη (του οποίου φέρει και το ίδιο όνομα), του ναύτη – τορπιλιστή που στις 18 Οκτωβρίου 1912 υπηρετώντας στο «τορπιλοβόλο 11» τορπίλισε και βύθισε το τουρκικό θωρηκτό «Φετχί Μπουλέντ» το οποίο με τις μεγάλου βεληνεκούς πυροβολαρχίες του είχε αναλάβει την προστασία της κατεχόμενης από τους Τούρκους Θεσσαλονίκης. Το γεγονός της βύθισης του τουρκικού θωρηκτού είχε σημαντική επίδραση στο ηθικό των αμυνόμενων Τούρκων και επηρέασε την απόφαση του Ταξίν Πασά να παραδώσει τη Θεσσαλονίκη στον προελαύνοντα ελληνικό στρατό.

ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 2/3/2013
Οι εκδηλώσεις της πρώτης μέρας (Σάββατο 2/3/2013) θα γίνουν στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 2ου δημοτικού σχολείου Λιτοχώρου, στις 7.00 το απόγευμα.

Η έναρξη θα γίνει με χαιρετισμό του δημάρχου Δίου-Ολύμπου, Γιώργου Παπαθανασίου. Θα ακολουθήσει χαιρετισμός από τον υφυπουργό εθνικής άμυνας, Δημήτρη Ελευσινιώτη, ενώ στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί η κεντρική ομιλία από τον συγγραφέα – δημοσιογράφο Θεοχάρη Μπικηρόπουλο, με θέμα: «Όλυμπος: Σύμβολο αγώνων. Από την επανάσταση του 1878 στο σήμερα».

Οι εκδηλώσεις της πρώτης μέρας θα ολοκληρωθούν με μουσικό πρόγραμμα από τη δημοτική μπάντα Λιτοχώρου Δ.Δίου-Ολύμπου «Οδυσσέας Σβάρνας».

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 3/3/2013

Την επόμενη μέρα, Κυριακή 3/3/2013, στις 11.00 το πρωί, θα τελεστεί Δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Λιτοχώρου, με την παρουσία του υφυπουργού εθνικής άμυνας, Δημήτρη Ελευσινιώτη. Ακολούθως, (ώρα 11.30 π.μ.) στον χώρο του ηρώου στο πάρκο θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση, θα γίνει κατάθεση στεφανιών από τον δήμαρχο, από τον υφυπουργό κλπ, θα τηρηθεί σιγή ενός λεπτού και μετά θα γίνει η ανάκρουση εθνικού ύμνου.

Αμέσως μετά (ώρα 12.00 μ.) θα πραγματοποιηθεί παρέλαση στην κεντρική λεωφόρο του Αγίου Νικολάου ενώ στη συνέχεια (12.30 μ.μ.) θα δοθεί δεξίωση στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου.

Τέλος, στη 1.00 το μεσημέρι, στο ναυτικό μουσείο Λιτοχώρου, ο υφυπουργός κ. Ελευσινιώτης θα παραστεί στην τελευτή αποκαλυπτηρίων των προτομών του κυβερνήτη του «τορπιλοβόλου 11», ναυάρχου Ν.Βότση καθώς και των Λιτοχωρινών πλοηγών του, Νικόλαου Βλαχόπουλου και Μιχαήλ Κωφού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου