Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Οnline μπαστούνι καθοδηγεί ηλικιωμένους με δορυφορικό GPS

Ένα «πανέξυπνο» μπαστούνι, που όχι μόνο βοηθά τους ηλικιωμένους να περπατήσουν στο δρόμο, αλλά κάνει πολλά περισσότερα πράγματα, όπως να παρέχει τη δυνατότητα προσανατολισμού τους μέσω συστήματος δορυφορικής πλοήγησης GPS, παρουσίασαν Ιάπωνες ερευνητές της εταιρείας Fujitsu στην διεθνή έκθεση κινητής τηλεφωνίας "Mobile World Congress" στη Βαρκελώνη, που μόλις ολοκληρώθηκε.

Το λεγόμενο «μπαστούνι επόμενης γενιάς», σύμφωνα με το BBC, σχεδιάστηκε κυρίως για να βοηθά τους ηλικιωμένους να μη χάνονται, όταν βγαίνουν από το σπίτι τους. Παράλληλα όμως, κάνει και άλλα «θαύματα», όπως να συνδέεται στο διαδίκτυο και να μετρά το σφυγμό της καρδιάς και τη θερμοκρασία του κατόχου του.

Χάρη στο ενσωματωμένο σύστημα δορυφορικού εντοπισμού, οι συγγενείς του ηλικιωμένου (ή το προσωπικό ενός γηροκομείου ή άλλου ιδρύματος) μπορούν να ξέρουν πού βρίσκεται ανά πάσα ώρα και στιγμή, με τη βοήθεια ενός ηλεκτρονικού χάρτη σε υπολογιστή. Μάλιστα, αν ο ηλικιωμένος πέσει καθώς βαδίζει, το online μπαστούνι μπορεί να στείλει μέχρι και μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε μια ηλεκτρονική διεύθυνση που έχει προκαθοριστεί.

Το μπαστούνι είναι εφοδιασμένο με δυνατότητα ασύρματης επικοινωνίας (3G και Wi-Fi), καθώς και μια οθόνη LED στη λαβή του. Όταν ο ηλικιωμένος πρέπει να αλλάξει διεύθυνση, με βάση τις οδηγίες του GPS, το μπαστούνι δονείται προειδοποιητικά και ένα βέλος εμφανίζεται στην οθόνη δείχνοντας προς τα αριστερά ή τα δεξιά.

Αν το μπαστούνι «αισθανθεί» κάποια ανωμαλία στο σφυγμό της καρδιάς του κατόχου του (ο σχετικός ιατρικός αισθητήρας λειτουργεί καθώς ο ηλικιωμένος πιέζει τη λαβή), αυτόματα στέλνει μέσω διαδικτύου σήμα στα επείγοντα περιστατικά κάποιου προκαθορισμένου νοσοκομείου.

Σύμφωνα με την εταιρία Fujitsu, που φιλοδοξεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες του όλο και μεγαλύτερου πληθυσμού ηλικιωμένων στην Ιαπωνία και σε άλλες ανεπτυγμένες δυτικές χώρες, οι οποίες γερνάνε καθώς πάσχουν από δημογραφικό πρόβλημα, το μπαστούνι μελλοντικά μπορεί να αξιοποιηθεί όχι μόνο από ηλικιωμένους, αλλά από κάθε άτομο με κινητικά ή άλλα προβλήματα, ανεξαρτήτως ηλικίας.


Επιμέλεια: Παύλος Δρακόπουλος

Λεπτομέρειες στη συνδρομητική σελίδα του ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου