Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

ΝΙΚΟΣ ΛΑΠΠΑΣ: Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Δ.Σ. ΣΤΙΣ 27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013

Στην προχθεσινή συνεδρίαση ζητήσαμε προ ημερησίας ενημέρωση σχετικά με: α) το Ι.Κ.Α. Λιτοχώρου, β) την διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου από τον Πλαταμώνα, γ) τις προθεσμίες και το χρονοδιάγραμμα του Επιχειρησιακού Προγράμματος, δ) τα αποτελέσματα της ειδικής συνεδρίασης της Δημ. Επιτροπής Διαβούλευσης για τον τουρισμό και ε) τον προγραμματισμό των αποκριάτικων εκδηλώσεων.

Για το θέμα του Ι.Κ.Α. Λιτοχώρου επιβεβαιώθηκε απλώς ότι κλείνει εντός των επόμενων ημερών κι επειδή ζήτησα να μας γνωστοποιηθεί αν απάντησε η διοίκηση του Ι.Κ.Α. στο αίτημα – ψήφισμά μας, ο δήμαρχος μας παρέπεμψε στις απαντήσεις που δόθηκαν στις ερωτήσεις κοινοβουλευτικού ελέγχου. Για το θέμα του αγωγού η δημοτική αρχή δήλωσε αναρμόδια παραπέμποντας στην απάντηση που δόθηκε από Υ.ΠΕ.Κ.Α. – Δ.Ε.Σ.Φ.Α., ενώ στην επισήμανσή μου ότι το θέμα αγγίζει πολλούς συνδημότες μας που προσέφυγαν ήδη στο Σ.Τ.Ε., απαντήθηκε ότι είναι θέμα των ιδιωτών να προσφύγουν όπου θέλουν! Για τα άλλα τρία ζητήματα δε δόθηκε καμία απάντηση.

Τα θέματα που ξεχώρισαν από την ημερήσια διάταξη ήταν κυρίως: i) η σύναψη σύμβασης του Δήμου με τη Δ.Ε.Α.Δ.Ο., ii) η υπόθεση της τριτανακοπής για τα επίδικα 4.250 στρ. και iii) η ανάκληση προηγούμενης απόφασης σχετικά με το «Σχολείο Ολύμπου».
Η σύμβαση που υπογράφεται με τη Δ.Ε.Α.Δ.Ο. αφορά στην εκτέλεση έργου διαχείρισης κι ανακύκλωσης αστικών στερεών αποβλήτων. Βέβαια η βασική παρατήρηση είναι ότι στην παρούσα φάση η σύμβαση έχει να κάνει μόνο με την αποκομιδή και ταφή των αποβλήτων, ενώ η ανακύκλωση παραπέμπεται σε επόμενη φάση! Ευελπιστούμε πως και η φάση αυτή δεν θα αργήσει. Έχοντας από πολύ καιρό επισημάνει την ανάγκη αλλαγής στους σκοπούς και δραστηριότητες της Δ.Ε.Α.Δ.Ο., υπερψηφίσαμε την υπογραφή της σύμβασης με ορισμένες όμως παρατηρήσεις που πρέπει, κατά τη γνώμη μας, να οδηγήσουν άμεσα σε κάποιες τροποποιήσεις (π.χ. δεν θεωρούμε σωστή τη δυνατότητα αναπροσαρμογής προϋπολογισμού απλώς με τη σύμφωνη γνώμη μίας 3μελούς Κοινής Επιτροπής Παρακολούθησης, χωρίς την έγκριση του Δημ. Συμβουλίου).

Στην υπόθεση της τριτανακοπής ασφαλώς και συμφωνούμε με τις ενέργειες για ορισμό νέας δικασίμου, κάτι που ζητούσαμε άλλωστε εδώ και μήνες, επισημαίνοντας μάλιστα ότι ήδη πέρασε αδικαιολόγητα μεγάλο χρονικό διάστημα από τη ματαίωση της εκδίκασης στις 7\5\2012 λόγω των εκλογών (μία κλήση προς τον αντίδικο, σε πρώτη φάση, είναι πολύ απλή υπόθεση!). Από εκεί κι έπειτα η επιλογή του εξωτερικού νομικού συνεργάτη είναι θέμα της δημ. αρχής κι ούτε εμείς διαφωνούμε με το δικηγορικό γραφείο που ήδη χειριζόταν την υπόθεση. Υπογράμμισα όμως το γεγονός της ύπαρξης πληθώρας νέων συντριπτικών στοιχείων, όπως αυτά αναδείχτηκαν στο περίφημο «πόρισμα Καμηλάρη», αλλά προσφάτως και στην εκδίκαση της υπόθεσης του συνδημότη μας Χαρ. Γιαννουλόπουλου. Στοιχεία που μπορούν να βοηθήσουν και στην υπόθεση του δήμου και θα πρέπει επιτέλους κάποια στιγμή να αξιοποιηθούν, ακόμη και με αλλαγή στρατηγικής. Κάποια στιγμή επίσης θα πρέπει να δούμε ως «συμμάχους» και όχι απλά ως «ιδιώτες» τους συνδημότες μας που έχουν μικροϊδιοκτησίες εντός της επίδικης έκτασης!

Σχετικά με την ανάκληση της απόφασης για το «Σχολείο Ολύμπου», αυτή ήταν μονόδρομος από τη στιγμή που υπήρχε αρνητικό προηγούμενο με ανάλογη απόφαση του δήμου Πύδνας – Κολυνδρού. Είχαμε ψηφίσει κι εμείς κατ’ αρχήν θετικά στο συγκεκριμένο ζήτημα, διατυπώνοντας βέβαια ορισμένες επιφυλάξεις για τον τρόπο προώθησης του εγχειρήματος, οι οποίες δυστυχώς φαίνεται πως επαληθεύονται. Ευελπιστούμε πως, όταν θα επανέλθει το θέμα (έτσι μας διαβεβαίωσε ο κ. Φαρμάκης που εκπροσωπεί τον δήμο μας στο Δ.Σ. της συγκεκριμένης Α.Μ.Κ.Ε.), θα έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες και ιδιαίτερα προσεκτικές κινήσεις.
Εκτός ημερησίας επανήλθε το θέμα των τελών άρδευσης για το 2013. Υπενθυμίζουμε ότι το θέμα είχε έρθει τον Δεκέμβριο ουσιαστικά με δύο διαφορετικές εισηγήσεις∙ μία της οικονομ. υπηρεσίας και μία του προέδρου της οικονομ. επιτροπής. Τότε η πλειοψηφία ενέκρινε ορισμένες αυξήσεις στα τέλη. Εμείς είχαμε καταψηφίσει αντιπροτείνοντας καμία αύξηση στα τέλη, αλλά ταυτόχρονα συγκεκριμένες δραστικές περικοπές δαπανών. Τώρα το θέμα επανήλθε όντως με μειώσεις στις δαπάνες (σχεδόν όπως ακριβώς είχαμε προτείνει αρχικά κι εμείς), αλλά ταυτόχρονα με τις ίδιες αυξήσεις στα τέλη (με επιπλέον μάλιστα αύξηση 5€\στρ. στα αμπέλια!). Επιμείναμε στη θέση που είχαμε διατυπώσει τον Δεκέμβριο!

Με τιμή,
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΘ. ΛΑΠΠΑΣ
Δημοτικός Σύμβουλος Δίου – Ολύμπου
Επικεφαλής δημ. παράταξης «ΝΕΑ ΑΡΧΗ – ΝΕΑ ΕΛΠΙΔΑ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου