Σε κωδικοποίηση των αλλαγών που επιφέρει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου (Ν.4093/2012) προχώρησε η νομική υπηρεσία της ΚΕΔΕ.
Οι αλλαγές αυτές αφορούν τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα, θέματα χορηγίας των αιρετών, μισθολογικές αλλαγές για υπαλλήλους και αιρετούς, μείωση συμβούλων και συνεργατών αιρετών των ΟΤΑ, αναστολή προσλήψεων και διορισμών, διαθεσιμότητα δημοτικών υπαλλήλων και την εισαγωγή του θεσμού της Επιτροπείας για τους δήμους που υπερβαίνουν τους προϋπολογισμούς τους.
Ειδικά η διαθεσιμότητα των υπαλλήλων και ο θεσμός της Επιτροπείας, θα είναι από τα κύρια θέματα που θα απασχολήσουν το έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ την ερχόμενη Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου.
Ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά, θέματα χορηγιών αιρετών
Σε ό,τι αφορά τα ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά δικαιώματα και τις χορηγίες των αιρετών, ορίζεται ότι η ασφάλιση για κύρια σύνταξη, πρόσθετη ασφάλιση και υγειονομική περίθαλψη γίνεται στους φορείς όπου ασφαλίζονταν πριν την εκλογή τους στα αξιώματα αυτά και ο χρόνος της θητείας τους λογίζεται ως χρόνος ασφάλισης στους φορείς αυτούς.
Τα χρόνια ως αιρετού οργάνου σε ΟΤΑ α' και β' βαθμού, δεν χρησιμεύουν για τη θεμελίωση ή την προσαύξηση σύνταξης αιρετού οργάνου.
Σε περίπτωση λήψης αποδοχών από οργανική θέση στο Δημόσιο, η χορηγία από τη θέση του αιρετού οργάνου περιορίζεται κατά 70%. Επίσης, μειωμένες κατά 70% είναι οι αντιμισθίες αιρετών οργάνων σε ΟΤΑ α' και β' βαθμού, εφόσον είναι συνταξιούχοι του Δημοσίου. Στις παραπάνω διατάξεις συμπεριλαμβάνονται οι αντιδήμαρχοι. Εξαιρούνται οι δήμαρχοι.
Οι συντάξεις των αιρετών οργάνων, που λαμβάνουν και δεύτερη κύρια σύνταξη από οποιονδήποτε φορέα κοινωνικής ασφάλισης ή το Δημόσιο, μειώνονται κατά 20%. Εάν λαμβάνουν και τρίτη σύνταξη μειώνονται κατά 30%. Για τα αιρετά όργανα που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα (συμπλήρωση 4 ή 8 ετών κατά περίπτωση) από την 01.01.2013, το όριο συνταξιοδότησης αυξάνεται από το 65ο στο 67ο έτος.
Εάν το συνολικό ποσό των συντάξεων, συμπεριλαμβανομένων επικουρικών και μερισμάτων κυμαίνεται μεταξύ 2.000- 3.000 ευρώ μηνιαίως, μειώνεται κατά 15%, ενώ αν το συνολικό ποσό υπερβαίνει τα 3.000 ευρώ μειώνεται κατά 20%.
Μισθολογικά υπαλλήλων και αιρετών
Ο βασικός μισθός γενικών γραμματέων Αποκεντρωμένης Διοίκησης διαμορφώνεται από 01.01.2013 στα 4.750 ευρώ (3.450 μισθός συν 1.000 ευρώ επίδομα θέσης ευθύνης συν 300 ευρώ έξοδα παράστασης).
Οι μισθοί των δημάρχων ορίζονται, για πληθυσμό δήμου μικρότερο των 20.000 πολιτών (153 δήμοι) στα 1.455 ευρώ μηνιαίως, για πληθυσμό δήμου από 20.000- 100.000 πολίτες (160 δήμοι) οι μισθοί ορίζονται στα 1.940 ευρώ. Για πληθυσμό δήμων άνω των 100.000 πολιτών (12 δήμοι) ορίζονται στα 2.426 ευρώ.
Οι αποδοχές των γενικών γραμματέων των δήμων καθορίζονται στο 65% της αντιμισθίας του οικείου δημάρχου.
Οι αντιμισθίες των προέδρων δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων μειώνονται κατά 50% και διαμορφώνονται σε 540 ευρώ για δήμους έως 20.000 δημότες, σε 720 ευρώ για δήμους από 20.000- 100.000 πολίτες και σε 900 ευρώ για δήμους με πληθυσμό άνω των 100.000 πολιτών.
Αντίστοιχες είναι οι μειώσεις στις αντιμισθίες των Συμπαραστατών του Δημότη και της Επιχείρησης και των Περιφερειακών Συμπαραστατών του Πολίτη και της Επιχείρησης. Καταργούνται οι αποζημιώσεις μελών δημοτικού συμβουλίου και λοιπών επιτροπών. Οι αμοιβές των Ειδικών Συνεργατών και των Επιστημονικών Συνεργατών διαμορφώνονται, ανάλογα με τον πληθυσμό του δήμου, σε 1.260- 1.470 ευρώ για τους ειδικούς συμβούλους, σε 1.155- 1.365 ευρώ για τους επιστημονικούς συνεργάτες και σε 1.120- 1.260 ευρώ για τους ειδικούς συνεργάτες. Καταργείται το χρονοεπίδομα των έμμισθων δικηγόρων. Η προσαύξηση αποδοχών σε όσους χορηγείται άδεια υπηρεσιακής εκπαίδευσης στο εξωτερικό υπολογίζεται πλέον με βάση τον βασικό μισθό.
Μείωση ειδικών συμβούλων και συνεργατών αιρετών ΟΤΑ
Οι θέσεις ειδικών συνεργατών, επιστημονικών συνεργατών και ειδικών συμβούλων ορίζονται όταν στον δήμο υπάρχουν δυο αντιδήμαρχοι και φθάνουν τις οκτώ θέσεις στους δήμους με 13 αντιδημάρχους. Οι δήμοι με πληθυσμό άνω των 150.000 κατοίκων διατηρούν τον αριθμό ειδικών συμβούλων ή συνεργατών που προβλέπεται από τον Κώδικα Δημοτικών Υπαλλήλων -δηλ. έναν σύμβουλο για κάθε θέση αντιδημάρχου.
Καταργούνται οι θέσεις μετακλητών ιδιαιτέρων γραμματέων δημάρχων. Οι συμβάσεις ειδικών συνεργατών, ειδικών συμβούλων, ειδικών επιστημόνων και δημοσιογράφων, των οποίων οι θέσεις καταργούνται, λύονται αυτοδικαίως και αζημίως για το Ελληνικό Δημόσιο.
Προσωπικό ΟΤΑ
Οι προσλήψεις και οι διορισμοί του μόνιμου προσωπικού και προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου των κατηγοριών ΥΕ και ΔΕ, όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού και των Ν.Π.Ι.Δ. αυτών, αναστέλλονται έως την 31.12.2016. Εξαιρούνται οι προσλήψεις και οι διορισμοί τακτικού προσωπικού σε νησιωτικούς δήμους. Παύονται οι υπάλληλοι που έχουν παραπεμφθεί αμετακλήτως ενώπιον δικαστηρίου για κακούργημα ή για τα αδικήματα της κλοπής, υπεξαίρεσης (κοινής και στην υπηρεσία), απάτης, εκβίασης, πλαστογραφίας, δωροδοκίας, καταπίεσης, απιστίας περί την υπηρεσία, καθώς και για οποιοδήποτε έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή έγκλημα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής.
Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ
Σκοπός είναι η συνεχής παρακολούθηση σε μηνιαία βάση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού των ΟΤΑ και των νομικών τους προσώπων. Στόχος είναι η επίτευξη ισοσκελισμένων προϋπολογισμών. Εφόσον, η εκτέλεση του προϋπολογισμού ενός ΟΤΑ παρουσιάζει απόκλιση, το Παρατηρητήριο αποστέλλει επισημάνσεις στο δήμο. Εάν η απόκλιση συνεχισθεί και διαπιστωθεί ότι δεν έχουν ληφθεί υπόψη οι επισημάνσεις, ο δήμος υπάγεται υποχρεωτικά σε Πρόγραμμα Εξυγίανσης. Στο πλαίσιο του Προγράμματος Εξυγίανσης περιλαμβάνεται και το μέτρο της αύξησης των ιδίων εσόδων από φόρους, τέλη, δικαιώματα και εισφορές. Περιλαμβάνεται αύξηση του ανώτατου συντελεστή επιβολής του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας για τα ακίνητα που βρίσκονται στην εδαφική περιφέρεια του δήμου σε ποσοστό μέχρι και 3‰ και επιβολή του τέλους υποχρεωτικά από τον δήμο μέχρι την οικονομική εξυγίανσή του.
Ομοίως, προβλέπεται αύξηση του συντελεστή επιβολής του τέλους επί των ακαθαρίστων εσόδων και παρεπιδημούντων από 0,5% μέχρι και 2%.
Ρύθμιση αποπληρωμής δανείων
Η διάρκεια αποπληρωμής των δανείων επιμηκύνεται έως οκτώ χρόνια από τη λήξη της δανειακής σύμβασης, όπως αυτή ισχύει σήμερα. Επίσης, χορηγείται περίοδος χάριτος διάρκειας έως τρία χρόνια εντός της οποίας καταβάλλονται μόνο τόκοι, με μειωμένο το επιτόκιο των δανείων κατά την περίοδο χάριτος, κατά μισή (0,5) ποσοστιαία μονάδα.
News Room «Κέρδος» με πληροφόρηση από το ΑΠΕ - ΑΜΠ
Διαβάστε περισσότερα...