ή αλλιώς τί βρίσκει κάποιος αν ασχοληθεί λίγο περισσότερο από μία ώρα με το διαδίκτυο
Δείτε λοιπόν ένα ρεπορτάζ των UNITED REPORTERS για την εταιρία TOSOH HELLAS και για τις προοπτικές της στην Ελλάδα μετά τα προβλήματα που είχε με την απόθεση των αποβλήτων της στον δήμο Χαλκηδόνας.
ΨΑΧΤΕΙΤΕ και λίγο πριν ψηφίσετε...
ΕΝΗΜΕΡΩΣΤΕ τον κόσμο για την "ασφάλεια" του υλικού!!!
Γιατί όλα τόσο βιαστικά και με τέτοια μυστικότητα;;;
Η Εταιρία μετά από επικοινωνία που είχαμε μαζί της μας είπε πως δεν έχει ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ
|
Από την πρόσφατη διαμαρτυρία πολιτών στον δήμο Χαλκηδόνας |
ΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΑΤΕ ΓΙΑΤΙ ΒΙΑΖΕΣΤΕ;;;
ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΆ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΒΓΕΙΤΕ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΜΑΣ ΠΕΙΤΕ ΠΩΣ ΕΙΣΤΕ ΗΡΩΕΣ ΕΠΕΙΔΗ σώσατε μια Ιαπωνική επένδυση στην Ελλάδα!
Απειλή λουκέτου για τη μεγαλύτερη ιαπωνική επένδυση στην Ελλάδα
Φοβούνται για τη δουλειά τους οι εργαζόμενοι στη TOSOH αν δεν βρεθεί λύση στη διαφωνία με το δήμο Χαλκηδόνας
30.04.2012
Του Απόστολου Τσία
Από τη μία, οι δουλειές περισσοτέρων από 100 ανθρώπων και μία μεγάλη βιομηχανική μονάδα στη Σίνδο Θεσσαλονίκης που είναι και η μεγαλύτερη ιαπωνική επένδυση στην Ελλάδα. Στη μέση ένα κομμάτι γης όπου η εταιρεία θέλει να θάβει τα – απολύτως ασφαλή όπως με έμφαση επισημαίνει - υλικά που περισσεύουν από την επεξεργασία της πρώτης ύλης. Και από την άλλη η τοπική κοινωνία του δήμου Χαλκηδόνας, που δεν θέλει να αποτελέσει υποδοχέων βιομηχανικών αποβλήτων.
Αποτέλεσμα: Η συνέχιση της λειτουργίας της επιχείρησης, της TOSOH Hellas ΑΒΕ να τίθεται εν αμφιβόλω, όπως φυσικά και η διασφάλιση των δουλειάς για 100 ανθρώπους, και για ακόμη περισσότερους που έχουν έμμεση σχέση με την εταιρεία, σε μία περίοδο που η χώρα δεν αντέχει ούτε μία ακόμη κλειστή βιομηχανία, ούτε ακόμη μία απώλεια θέσης εργασίας. Οι εργαζόμενοι στη βιομηχανία το λένε ανοιχτά: Θα χάσουμε τις δουλειές μας, αν δεν βρεθεί άμεσα μία λύση. Μία λύση που θα μπορούσε να είναι τόσο κοντά, αλλά φαντάζει τόσο μακρινή.
Η ιστορία είναι παλιά: Η TOSOH λειτουργεί από τη δεκαετία του ΄70 στη Βιομηχανική Περιοχή της Σίνδου, στη Θεσσαλονίκη και δραστηριοποιείται στην παραγωγή υλικών που χρησιμοποιείται για τις καθόδους ξηρών στοιχείων, δηλαδή αλκαλικών μπαταριών. Από την ίδρυσή της μέχρι τώρα οι Ιάπωνες έχουν επενδύσει στη μονάδα πάνω από 40 εκατ. ευρώ, ενώ, όπως η εταιρεία επισημαίνει, συναλλάσσεται καθημερινά με ένα μεγάλο δίκτυο παραγωγικών δυνάμεων, για το οποίο κάθε χρόνο επενδύει 20.000.000 ευρώ.
Ένα βουνό χώμα!
Η εταιρεία προκειμένου να παράγει το υλικό το οποίο εξάγει σε ευρωπαίους κυρίως κατασκευαστές μπαταριών, χρησιμοποιεί στερεά υλικά, και στη συνέχεια εναποθέτει ότι χώμα περισσεύει από την επεξεργασία των υλικών. Εδώ ακριβώς ξεκινά το πρόβλημα. Στο χώρο εναπόθεσης. Η εταιρεία από το 1994 και στη συνέχεια, έχοντας εξαντλήσει τους χώρους εναπόθεσης των υλικών της, αρχίζει και τα συσσωρεύει στην αυλή του εργοστασίου της, διαθέτοντας άδεια προσωρινής αποθήκευσης, δημιουργώντας ένα βουνό από χώμα!. Τα τελευταία χρόνια έχει προβεί σε αγορά έκτασης 67 στρεμμάτων, εντός των ορίων του δήμου Χαλκηδόνας, ξεκινώντας παράλληλα τις διαδικασίες έγκρισης της χρήσης του χώρου για την εναπόθεση των υλικών, τονίζοντας ότι με τη μέθοδο αυτή θα αποκαταστήσει τα διαταραγμένα εδάφη της περιοχής.
«Όχι» από τη Χαλκηδόνα
Ο δήμος Χαλκηδόνας δεν θέλει όμως ούτε καν να ακούει το ενδεχόμενο αυτό. «Τα υλικά που προκύπτουν από τη συγκεκριμένη βιομηχανία δεν είναι αδρανή. Πρόκειται για επικίνδυνο υλικό» επισημαίνει στους UR ο δήμαρχος Χαλκηδόνος Παναγιώτης Δαϊκούδης. «Αν το εργοστάσιο της Σίνδου ακολουθήσει τις διαδικασίες επεξεργασίας της ύλης με τον τρόπο που το κάνει και το αντίστοιχο εργοστάσιο της Γερμανίας και καταστήσει τα υλικά ασφαλή, τότε να το ξαναδούμε. Εμείς πάντως δεν θέλουμε η αυλή μας να γίνει χώρος εναπόθεσης βιομηχανικών αποβλήτων» τονίζει ο δήμαρχος. Ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Χαλκηδόνος με την οποία απορρίπτει τη χωροθέτηση του συγκεκριμένου χώρου για την εναπόθεση των υλικών της TOSOH υπάρχει από τον Μάιο του 2011.
Εξάλλου, σε έγγραφό της προς τη Μητροπολιτική Επιτροπή, ο δήμος Χαλκηδόνος επισημαίνει ότι προκειμένου να δώσει το πράσινο φως στην TOSOH θα πρέπει η δραστηριότητα αυτή, όπως και άλλες παρόμοιες, να έχουν ενταχθεί στον περιφερειακό σχεδιασμό. Αναφέρει επίσης, ότι η διαδρομή των φορτηγών που θα μεταφέρουν το χώμα της εταιρείας είναι μέσω του αγροκτήματος Προχώματος, αλλά με υποχρεωτική διαδρομή από κατοικημένη περιοχή, παραβιάζοντας τους όρους της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Τονίζει ακόμη ότι σε όλο των μήκος της διαδρομής, πλησίον του χώρου εναπόθεσης, υπάρχουν βιολογικές καλλιέργειες με κηπευτικά και οπωρικά τα οποία θα προσβάλλονται από την σκόνη του παραπροϊόντος που θα μεταφέρουν τα αυτοκίνητα. Η δημοτική αρχή δίνει έμφαση στο ότι η περιοχή είναι τόπος αγροτικών επενδύσεων και θεωρεί ότι η εναπόθεση βιομηχανικών αποβλήτων θα είναι η καταστροφική. Στο ίδιο έγγραφο ο δήμαρχος Χαλκηδόνος καταγράφει με έμφαση και τις αρνητικές διαθέσεις των κατοίκων, κάνοντας λόγο για εκρηκτική ατμόσφαιρα που θα δημιουργηθεί εάν εγκριθεί αυτή δραστηριότητα.
Τι λέει η TOSOH
Από την πλευρά τους εκπρόσωποι του εργοστασίου επισημαίνουν ότι τα υλικά που προκύπτουν από την επεξεργασία της πρώτης ύλης και προτίθενται να εναποθέσουν στο χώρο των 67 στρεμμάτων, όχι μόνο δεν παρουσιάζουν καμία επικινδυνότητα αλλά βοηθούν δραστικά και στην ανασύσταση του εδάφους. Για το λόγο αυτό έχει, όπως αναφέρει, προβεί στην κατάθεση της προκαταρτικής περιβαλλοντικής μελέτης για το έργο «αποκατάσταση τοπίου στο Δ.Α. Αθανασίου με τη μέθοδο της υγειονομικής διάθεσης».
Σχετικά με το θέμα, από τις 13 Ιανουαρίου 2012, ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης, γνωμοδότησε θετικά υπέρ της μελέτης, ζητώντας μεταξύ άλλων, να οριστεί σαφώς η αποκλειστική χρήση του χώρου υγειονομικής ταφής για τη διάθεση του στερεού βιομηχανικού υπολείμματος της TOSOH HELLAS με τον κωδικό ΕΚΑ 060316.
«Εδαφοβελτιωτικό»
Στα επιχειρήματα της η TOSOH για τη μη επικινδυνότητα των υλικών αναφέρει ότι αποτελούν εδαφοβελτιωτικό για καλλιέργειες εδώδιμων απαιτητικών σε μαγγάνιο, όπως προκύπτει από συνεργασία με το ΕΘΙΑΓΕ και το ΑΠΘ, αλλά και για την ανάπτυξη δασικών ειδών, όπως το πεύκο και το κυπαρίσσι. Ήδη τα υλικά έχουν χρησιμοποιηθεί για την αποκατάσταση φυτικών ειδών στην αποκατάσταση του ΧΥΤΑ Ταγαράδων και των λατομείων ΤΙΤΑΝ, ενώ ως υλικό επίχωσης έχει χρησιμοποιηθεί στην επέκταση του 6ου προβλήτα του Λιμένα Θεσσαλονίκης.
Η εταιρεία επισημαίνει εξάλλου ότι η μη επικινδυνότητα του χώματος πιστοποιείται από ελληνικά και ευρωπαϊκά εργαστήρια και οι αρμόδιες υπηρεσίες το κατατάσσουν στην αντίστοιχη κατηγορία. Ήδη στην έρευνα του ο καθηγητής της Σχολής Δασολογίας του ΑΠΘ Δημήτρης Αλιφραγκής τονίζει ότι «η χρησιμοποίηση του υλικού των υπολειμμάτων της επεξεργασίας του μαγγανίου σε λατομικούς χώρους είναι ασφαλής, αρκεί να γίνεται σύμφωνα με κάποιες προδιαγραφές».
Προκειμένου να ενισχύσει τα επιχειρήματά της η TOSOH έχει μάλιστα συνάψει μνημόνιο συνεργασίας με τη σχολή Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου, προκειμένου να δεσμευτεί για την ανάπτυξη εντός των 67 στρεμμάτων για την ανάπτυξη πιλοτικών προγραμμάτων δασοπονίας.