Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Δημοκρατική υπέρβαση, γράφει ο Χρίστος Φούντος

Σε καιρούς και συνθήκες βαθιάς και πολύπλευρης κρίσης και παρακμής προβάλλει επιτακτική η ποιητική ρήση: «κάνε άλμα πιο γρήγορα από τη φθορά». Πραγματικά, στη δύσκολη συγκυρία που βιώνει κι αντιμετωπίζει η χώρα είναι επιτακτικό ένα άλμα δημοκρατικής υπέρβασης.

Επιτακτικό είναι ένα άλμα δημοκρατικής υπέρβασης και για το δοκιμαζόμενο ΠΑΣΟΚ. Πράγματι, το 9ο συνέδριο του κόμματος αντιμέτωπο με τις καθοριστικές του ευθύνες αναμένεται να θέσει τέλος στο ΠΑΣΟΚ του παπανδρεϊσμού και του κομματισμού, του κρατισμού και του λαϊκισμού˙ να το απαλλάξει από τα ιδεοληπτικά προσωπεία του σοσιαλισμού και του εκσυγχρονισμού˙ να αποφασίσει και να προετοιμάσει πολιτικά την αυτοδιάλυση κι επανίδρυσή του με άλλο όνομα και σύμβολα, άλλες ιδέες
– που θα αναδεικνύουν τη δημοκρατική κι ανθρωπιστική του ταυτότητα˙ να επιβεβαιώσει τη δημοκρατική φυσιογνωμία του – αντίστοιχη προς αυτήν της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό του˙ να υπογραμμίσει την υποστήριξή του στην τρικομματική κυβέρνηση συνευθύνης – πρωτόγνωρο πολιτικό επίτευγμα σε καιρούς χαλεπούς.

Προέχει, βέβαια, η πατρίδα κι η δημοκρατία. Προέχει η δημοκρατική Ελλάδα όρθια – με σθένος, ελπίδα και φρόνημα αγωνιστικό να υπερβεί τις δύσκολες περιστάσεις και να πορευτεί δημιουργικά.

Διαφορετικά, η άλογη ανταπόκριση στις σειρήνες του εθνολαϊκισμού των νεοναζιστών και των πατριδοκάπηλων αλλά κι η αστόχαστη καταφυγή στο λαϊκισμό και στον αναρχισμό της αριστερής δημοκοπίας απειλούν αυτοκαταστροφικά…

Χρίστος Φούντος
Λιτόχωρο Πιερίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου