Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

Η ώρα της μεγάλης παράταξης και του Αρχηγού της

Από το Antinews:
Πάρε τον Γιώργο και κοπάνα τον Παπαδήμο 

Του Φαήλου Μ. Κρανιδιώτη 

Ήρθαν πιο κοντά από ποτέ κι αλαλάζουν. Μας ζητούν να μειώσουμε όχι απλά τις αμυντικές μας δαπάνες αλλά ακόμη και των αριθμό των εισακτέων στις Στρατιωτικές Σχολές μας. Να απολύσουμε κι από τους εν υπηρεσία. Δεν είμαστε το Λουξεμβούργο ή το Βέλγιο. 

Δεν συνορεύουμε με τον Άγιο Μαρίνο, την χώρα – λακκούβα, την Ολλανδία, ή την Δανία. Ποιος θα μας εγγυηθεί τα σύνορα μας. 

Αν γίνει κάτι ποια αρωγή θα έχουμε; Την ευχή του Βέστερβελε και του αντρούλη του; Θα πάει ο Τόμσεν εθελοντής στην 16η Μεραρχία στον Έβρο; Χλωμό το βλέπω. Δίπλα μας έχουμε ένα αρπακτικό, την ισλαμοφασιστική Τουρκία, παγκόσμια πρωταθλήτρια των Γενοκτονιών, κυπελλούχο στο αγώνισμα «παραβιάζω όποια συμφωνία υπογράφω». 

Τα θεμέλια του κράτους τους, οι θεσμοί, τα κρατικά όργανα των γειτόνων μας, η Ιστορία τους κι η σύγχρονη πολιτική τους είναι ποτισμένα από ελληνικό, αρμένικο και κούρδικο αίμα. 

Μαζικοί φόνοι, βιασμοί, εξανδραποδισμοί, πλιάτσικο, καμμένα χωριά, διεθνείς τσαμπουκάδες κι απειλές στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Οι αρχισαράφηδες μας ζητούν μια ολική έκπτωση. 

Σε λίγο για να βγαίνουν τα νουμεράκια, θα μας ζητήσουν να εκτελούμε τους γέρους άνω των 70, για να λυθεί και το ασφαλιστικό. Είμαστε πλέον μια τρίχα από την κόκκινη γραμμή, αν κι εγώ πιστεύω ότι ήδη την έχουμε περάσει. 

Και τι έχουν απέναντι τους οι νέοι βάρβαροι; Τον … Παπαδήμο, που πάει κι έρχεται όπως πήγε. Δεν είναι πρωθυπουργός, είναι το κούριερ της Τρόϊκας και των Γερμαναράδων, οι οποίοι για τρίτη φορά στην σύγχρονη Ιστορία, διαπράττουν Ύβρη. Αυτή τη φορά όχι με τα όπλα. Με τα φράγκα, την οικονομική και πολιτική δύναμη. 

Το χρέος είναι και όπλο. Δικό μας όπλο. Δεν θέλουν την χρεωκοπία, την απεύχονται, παρ ΄ότι μας απειλούν συνεχώς με αυτήν και επιστροφή στη δραχμή. Την φοβούνται όσο κι εμείς, γιατί δεν έχουν ούτε αυτοί ιδέα για τις συνέπειες, για την άγνωστη εκρηκτική ύλη που μπορεί να πυροδοτηθεί. 

Ποτέ η Πατρίδα δεν βρέθηκε σε τόσο δεινή θέση με τόσο ελλιποβαρή ηγεσία. Πάρε τον Γιώργο και κοπάνα τον Παπαδήμο. 

Είναι η ώρα της μεγάλης παράταξης και του Αρχηγού της. Της κοινωνικά φιλελεύθερης, λαϊκής και πατριωτικής. Είναι η ώρα μιας σαφούς και σταθερής θέσης αληθινής διαπραγμάτευσης, που θα βάλει φρένο στον εξευτελισμό και θα απαιτεί αυτά που πραγματικά θα βγάλουν τη χώρα και το Λαό από το αδιέξοδο. Χρήμα που δεν θα πηγαίνει μόνο στην αποπληρωμή των δανεικών αλλά στην χρηματοδότηση της ανασυγκρότησης της παραγωγικής μας βάσης. Χρήμα που θα ξοφληθούν τα χρέη προς τις παραπαίουσες αληθινές επιχειρήσεις, που θα κινήσουν τη μηχανή της οικονομίας, θα συνεχιστούν τα έργα υποδομής, χρήμα που θα κυκλοφορήσει στην πεθαμένη αγορά. 

Και αληθινές μεταρρυθμίσεις, όχι πράσινες ιδεοληπτικές ανοησίες για την νομιμοποίηση της σάρας και της μάρας από την Ασία ή που θα τρώει τους Έλληνες και τις ήδη κολοβές αποδοχές τους και θα κάνει την χώρα κουφάρι. Μεταρρυθμίσεις που θα φέρουν αληθινές επενδύσεις, σπάσιμο των γραφειοκρατικών εκβιαστικών μηχανισμών. 

Για όλα αυτά χρειάζεται νέα ηγεσία Λοιπόν: Εκλογές, εκλογές, εκλογές. Φτάνει πια με τις ισορροπίες, τα ακροβατικά παιχνίδια με τους θεσμούς. Ωραία, εκπληρώθηκε το όραμα του σύμπαντος Ελληνισμού, έγινε υφυπουργός ο «μπουμπούκος». Πάμε γι’ άλλα τώρα. Ας σοβαρευτούμε…
Διαβάστε περισσότερα...

Τι συνέβη στις 16 χώρες που κήρυξαν πτώχευση

Δεκαέξι μέλη αριθμεί το «κλαμπ» των χωρών που έχουν κηρύξει στάση πληρωμών τις τελευταίες δεκαετίες, στο οποίο πιθανολογείται και η είσοδος της Ελλάδας από μερίδα της αγοράς. 

Η τελευταία «εγγραφή» ήταν αυτή της Τζαμάικα, που ήλθε να προστεθεί στη Ρωσία, τον Ισημερινό, το Πακιστάν, την Ουκρανία, την Ακτή Ελεφαντοστού, την Αργεντινή, τη Μολδαβία, την Ουρουγουάη, τη Γρενάδα, τη Δομινικανή Δημοκρατία, το Μπελίζ, τις Σεϊχέλες, το Καμερούν, τη Νικαράγουα και  τη Βενεζουέλα: 
Το «τοπίο» των κρατικών χρεοστασίων την περίοδο 1983-2010 σκιαγραφεί μελέτη της Moody’s. Μεταξύ άλλων, προκύπτει ότι το μέσο ποσοστό για το «κούρεμα» της αξίας των ομολόγων (όπου αυτό συνέβη) διαμορφώνεται στο 53%. 

Ωστόσο, στις δύο μεγαλύτερες χρεοκοπίες (της Ρωσίας το 1998, και της Αργεντινής το 2001) το ποσοστό ήταν ακόμα υψηλότερο. Ο Ισημερινός είναι η μόνη χώρα που έχει κηρύξει χρεοστάσιο δύο φορές (1999 και 2008), με τη δεύτερη περίπτωση -κατά τη Moody’s- να οφείλεται στην απροθυμία της χώρας να πληρώσει το χρέος της και όχι στην ανικανότητά της, καθώς η κυβέρνηση μετά από λογιστικό έλεγχο που διενήργησε χαρακτήρισε μέρος του χρέους ως «παράνομο»… 

ΡΩΣΙΑ  
«Τρύπα» στα έσοδα από το πετρέλαιο O χορός των μεγάλων χρεοστασίων ανοίγει το 1998 με τη Ρωσία, η οποία είδε τις εξαγωγές της να πλήττονται καίρια από τη μεγάλη βουτιά των τιμών του πετρελαίου που άρχισε στο τέλος του 1997. Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε μεγάλη «τρύπα» στα έσοδα, τη στιγμή που ο όγκος των βραχυπρόθεσμων εντόκων γραμματίων αυξανόταν ραγδαία. Αντιμέτωπη με το υψηλό κόστος εξυπηρέτησης του εγχώριου χρέους, η ρωσική κυβέρνηση επιτάχυνε την απελευθέρωση της αγοράς εντόκων, αίροντας τους περιορισμούς στη συμμετοχή των ξένων. 
Η ρωσική αγορά επωφελήθηκε από εισροές κερδοσκοπικών κεφαλαίων, την εποχή που τα επιτόκια στα έντοκα έπαιρναν την ανιούσα, «χτυπώντας ταβάνι» τον Αύγουστο του 1997 (13%). Το δάνειο έκτακτης ανάγκης που έλαβε η κυβέρνηση από το ΔΝΤ το καλοκαίρι του 1998 δεν κατόρθωσε να τονώσει την εμπιστοσύνη και τελικά επήλθε το? μοιραίο (χρεοστάσιο). Τα δάνεια, συνολικού ύψους 72 δισ. δολ., αναδιαρθρώθηκαν την περίοδο Αυγούστου 1999 – Φεβρουαρίου 2000, με γενναίο «κούρεμα» της τάξης του 75%-80%. 

ΟΥΚΡΑΝΙΑ 
Αναδιάρθρωση σε τέσσερις φάσεις 
Η αναδιάρθρωση του ουκρανικού χρέους έλαβε χώρα σε τέσσερις φάσεις την περίοδο 1998-2000, καλύπτοντας 2,5 δισ. δολ. εξωτερικού χρέους (Εurobonds) και 300 εκατ. εγχώριου χρέους. Την «επιλεκτική» αναδιάρθρωση του εγχώριου χρέους που κατείχαν τράπεζες τον Αύγουστο του ’98 ακολούθησε η αναδιάρθρωση δύο μεγάλων εκδόσεων που κατείχαν ξένοι επενδυτές το επόμενο δίμηνο και μία περαιτέρω αναδιάρθρωση τον Ιούνιο του 1999. 

Μετά από αυτές τις αποσπασματικές κινήσεις, επιχειρήθηκε μία πιο συνολική προσέγγιση του θέματος το 2000: 
Στις αρχές του έτους, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε την μη αποπληρωμή ομολόγων σε δολάρια με κουπόνι 16,75% και πρότεινε την ανταλλαγή τους με νέους τίτλους σε δολάρια ή ευρώ, με επταετή περίοδο χάριτος (καταβολή μόνο τόκων) και χαμηλότερα κουπόνια. 
Στο τέλος του Μαρτίου 2000, το 90% των ομολογιούχων συναίνεσε στην αναδιάρθρωση και αποδέχθηκε τους νέτους τίτλους, με ονομαστική αξία 50% αυτής των ομολόγων που αντικαταστάθηκαν. 

ΙΣΗΜΕΡΙΝΟΣ 
Στάση πληρωμών δυο φορές
Ο Ισημερινός… χτύπησε δύο φορές στις διεθνείς χρηματαγορές: Η πρώτη ήταν το 1999, όταν η χώρα επισήμως κήρυξε στάση πληρωμών σε μεγάλο μέρος των τόκων επί ομολόγων. 
Οι ΗΠΑ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στήριξαν δημοσίως τις προσπάθειες της λατινοαμερικανικής χώρας να αναδιαρθρώσει το εξωτερικό χρέος του, ύψους 13 δισ. δολ. Το Κίτο, εξάλλου, κήρυξε χρεοστάσιο και στο εγχώριο χρέος του αλλάζοντας μονομερώς τα επιτόκια. 
Το ποσοστό του «κουρέματος» ήταν της τάξεως του 30%-60%. Το δεύτερο (και… πιο φαρμακερό) χρεοστάσιο ήταν αυτό του Νοεμβρίου του 2008, όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι δεν θα αποπλήρωνε τα διεθνή ομόλογα που λήγουν το 2012 και το 2030 αντίστοιχα, καθώς ο λογιστικός έλεγχος που διενεργήθηκε κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα εν λόγω χρέη ήταν «παράνομα και στερούνταν νομιμοποίησης». 
Το Μάιο του 2009 ανακοινώθηκε σχέδιο αναδιάρθρωσης που περιελάμβανε «κούρεμα» 65% επί της ονομαστικής αξίας των ομολόγων. Εν συνεχεία, ο Ισημερινός επαναγόρασε το 91% των μη αποπληρωθέντων τίτλων. 

ΤΖΑΜΑΪΚΑ 
Ηπια αναδιάρθρωση του εγχώριου χρέους 
Τελευταίος «κρίκος» στην αλυσίδα των χρεοστασίων ήταν η Τζαμάικα πέρυσι. 
Η χώρα της Καραϊβικής ολοκλήρωσε μια ήπια αναδιάρθρωση του εγχώριου χρέους της τον Φεβρουάριο του 2010 με στόχο την βελτίωση της δημοσιονομική της θέσης, καθώς ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ είχε σταθεροποιηθεί πάνω από το 100% επί μια δεκαετία, ενώ ο λόγος χρέους προς εσόδων είχε διαμορφωθεί στο 400%. 
Η Τζαμάικα παρήγαγε μεν πρωτογενή πλεονάσματα τα τελευταία χρόνια (ακόμα και της τάξης του 10% του ΑΕΠ (!), με βαρύ τίμημα όμως για την ανάπτυξη. Η αναδιάρθρωση δεν αφορούσε το εξωτερικό χρέος, αλλά το σύνολο του ελεύθερα διαπραγματεύσιμου εσωτερικού χρέους (60% του ΑΕΠ). Δεν προβλεπόταν μείωση του κεφαλαίου, αλλά μόνο των κουπονιών (από 17% σε 11% κατά μέσο όρο), και επιμήκυνση της διάρκειας των τίτλων σε πέντε χρόνια από δυο. 
Το ποσοστό συμμετοχής των ομολογιούχων ανήλθε στο 99%, το «κούρεμα» ήταν αμελητέο (κάτω του 5%) και δεν προκάλεσε σημαντικές αναταράξεις στην οικονομία και τον τραπεζικό τομέα της χώρας. 

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ 
Χρεοκοπία… κατά λάθος 
Τον Ιούλιο του 1998, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας άργησε μία εβδομάδα να πληρώσει τους τόκους ομολόγων αξίας 270 εκατ. δολαρίων. Καθώς δεν προβλεπόταν περίοδος χάριτος, η καθυστέρηση ισοδυναμούσε με χρεοστάσιο. Η κυβέρνηση απέδωσε την καθυστέρηση στο ότι έλειπε ο υπάλληλος που υπέγραφε τις εντολές πληρωμής! Μετά από το επεισόδιο αυτό, το Καράκας εγκατέστησε σύγχρονο εξοπλισμό ώστε να μην απαιτείται ανθρώπινη παρέμβαση κατά τη διαδικασία πληρωμών. 

ΑΚΤΗ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ
Με άρωμα πραξικοπήματος 
Η αφρικανική χώρα «πάγωσε» την εξυπηρέτηση του εξωτερικού χρέους της το 1997, μετά το αναίμακτο πραξικόπημα του στρατηγού Γκουέι, αλλά ξανάρχισε τις πληρωμές τον Ιανουάριο του 1998. Το 2000, όμως, η Ακτή Ελεφαντοστού κήρυξε στάση πληρωμών σε ομόλογα ύψους 410 εκατ. δολ. και προχώρησε σε αναδιάρθρωση σε συνεννόηση με τις πιστώτριες χώρες του Paris Club (στο οποίο συμμετέχουν οι 19 μεγαλύτερες ανεπτυγμένες οικονομίες), με το ποσοστό του «κουρέματος» να υπερβαίνει το 80%. 

ΠΕΡΟΥ 
Κυβέρνηση εναντίον Elliott 
To Σεπτέμβριο του 2000, η κυβέρνηση του Περού αποφάσισε να μην πληρώσει τόκους ομολόγων ύψους 80 εκατ. δολ. και εισήλθε σε διαπραγμάτευση με τον πιστωτή, το fund Elliott: Το Περού πρότεινε να αναδιαρθρώσει το χρέος σε ομόλογα Brady, αλλά η Elliott όχι μόνο αρνήθηκε, αλλά και κατέθεσε αγωγή εναντίον της κυβέρνησης Φουτζιμόρι. Τελικά, μετά από διαπραγματεύσεις τεσσάρων εβδομάδων, το Περού κατέβαλε τα 80 εκατ. δολ. και το χρεοστάσιο «θεραπεύτηκε» εντός της περιόδου χάριτος. 

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
«Πυρηνικό» χρεοστάσιο 
To Πακιστάν κήρυξε χρεοστάσιο το 1999, συνεπεία της οξείας κρίσης στο ισοζύγιο πληρωμών που πυροδοτήθηκε από τις διεθνείς κυρώσεις μετά την πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε το 1998. Το Δεκέμβριο του 1999 οι πιστωτές έλαβαν νέους εξαετείς τίτλους, με κουπόνι 10% και τριετή περίοδο χάριτος, σε αντάλλαγμα για υφιστάμενα ομόλογα 608 εκατ. δολαρίων που έληγαν την περίοδο Δεκεμβρίου 1999 – Φεβρουαρίου 2002. Οι ομολογιούχοι υπέστησαν «κούρεμα» της τάξης του 50%. 

ΜΟΛΔΑΒΙΑ
Από τη Ρωσία… με αγάπη 
Η πρώην ρωσική δημοκρατία της Μολδαβίας υπέστη μεγάλο πλήγμα από την κρίση της «μητέρας Ρωσίας» το 1998, που ήταν η μεγαλύτερη εξαγωγική της αγορά. Τα συναλλαγματικά της διαθέσιμα «στέγνωσαν», με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται να εξυπηρετήσει το εξωτερικό της χρέος. Παρ’ όλα αυτά, απέφυγε το χρεοστάσιο έως τον Ιούλιο του 2002, οπότε δήλωσε αδυναμία να πληρώσει ομόλογο 75 εκατ. δολ. Στη συνέχεια διαπραγματεύτηκε αναδιάρθρωση με τους πιστωτές, που δέχθηκαν «κούρεμα» 40%. 

ΔΟΜΙΝΙΚΑΝΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 
Ανταλλάγματα… σε είδος 
H χώρα κήρυξε χρεοστάσιο σε ομόλογα 1,1 δισ. δολ. τον Απρίλιο του 2005. Το 95% των ομολογιούχων συναίνεσε στην επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων για πέντε χρόνια, ενώ αποδέχθηκε να πληρωθεί σε είδος (με νέα ομόλογα) στη θέση όλων των οφειλομένων τόκων του 2005 και των μισών του 2006. 

ΜΠΕΛΙΖ 
Ήπια αναδιάρθρωση 
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τον Αύγουστο του 2006 ότι θα αναδιαρθρώσει το εξωτερικό της χρέος σε συμφωνία με τους πιστωτές της: Στους όρους που ανακοινώθηκαν συμφώνησε το 98% των ομολογιούχων, που αντάλλαξε υφιστάμενα ομόλογα με νέους τίτλους που λήγουν το 2029, με έναρξη αποπληρωμής του κεφαλαίου το 2019 και χαμηλότερα κουπόνια. Το «κούρεμα» υπολογίζεται στο 25%. 

Ευρύς ορισμός  - Τι συνιστά χρεοστάσιο κατά τη Moody’s 
Ιδιαίτερα ευρύς είναι ο ορισμός που δίνει η Moody’s στην έννοια του κρατικού χρεοστασίου, καθώς περιλαμβάνει «όλα τα γεγονότα που αλλάζουν τη σχέση μεταξύ πιστωτή και οφειλέτη σε σχέση με τους όρους της αρχικής δανειακής σύμβασης και προκαλεί οικονομική ζημία στον ομολογιούχο». 

Ο ορισμός αυτός περιλαμβάνει τους ακόλουθους τύπους χρεοστασίου: 
1. Τη μη αποπληρωμή ή την καθυστερημένη αποπληρωμή μιας δόσης δανείου (αρχικό κεφάλαιο ή/και τόκοι), εκτός αν συμβεί κατά τη διάρκεια της περιόδου χάριτος που προβλέπεται στη σύμβαση, οπότε «θεραπεύει» το χρεοστάσιο. 
2. Το λεγόμενο distressed exchange, όπου ο εκδότης των ομολόγων προχωρά σε αναδιάρθρωση του χρέους ή προσφέρει στους πιστωτές νέο «πακέτο» τίτλων, ρευστού ή περιουσιακών στοιχείων, που αντιστοιχεί σε μείωση του οφειλομένου ποσού σε σχέση με την αρχική υποχρέωση. 
3. Αν και πρόκειται για σπάνια πρακτική, ορισμένες κυβερνητικές πράξεις που τροποποιούν την αρχική συμβατική σχέση μεταξύ κράτους και πιστωτών και προκαλούν ζημία στους τελευταίους μπορούν να συνιστούν χρεοστάσιο. Για το λόγο αυτό, η Moody’s θεώρησε χρεοστάσιο τη φορολόγηση (και δη με αναδρομική ισχύ) των τόκων όλων των ομολόγων σε εγχώριο νόμισμα που εξέδωσε η κυβέρνηση της Τουρκίας πριν την 1η Δεκεμβρίου 1999. Και τούτο διότι αν και οι ρήτρες των ομολόγων δεν τροποποιήθηκαν ευθέως, η κυβέρνηση μείωσε μονομερώς το ονομαστικό ποσό που είχε υποσχεθεί να πληρώσει στους πιστωτές, φορολογώντας τα κουπόνια των ομολόγων στη λήξη τους. Τέλος, χρεοστάσιο θεωρείται και η μη εθελοντική επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ομολόγων. 

Η «βίαιη» και η «συναινετική» αναδιάρθρωση 
«Βίοι αντίθετοι» για Αργεντινή – Ουρουγουάη H Αργεντινή προανήγγειλε τη στάση πληρωμών στο τέλος του 2001, αλλά «τεχνικά» το χρεοστάσιο έλαβε χώρα στις 3 Ιανουαρίου 2002, όταν σταμάτησε η εξυπηρέτηση του χρέους. 

Τρεις ήταν οι παράγοντες πίσω από το μεγαλύτερο κρατικό «κανόνι» όλων των εποχών:
Πρώτον, η απόφαση της κυβέρνησης Μένεμ να συνδέσει το πέσο Αργεντινής με το δολάριο σε σταθερή ισοτιμία, η οποία «στέγνωσε» τις εξαγωγές της χώρας και τις άμεσες ξένες επενδύσεις σε αυτήν μετά την υποτίμηση του βραζιλιάνικου ρεάλ το 2002, αφού κατέστησε τα προϊόντα της γειτονικής Βραζιλίας πολύ πιο ανταγωνιστικά. 
Δεύτερον, η ίδια κυβέρνηση συσσώρευσε τεράστιο χρέος (εγχώριο και εξωτερικό), οδηγώντας τα επιτόκια στα ύψη. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το «πάγωμα» των επενδύσεων στη χώρα που οδήγησε σε κύμα λουκέτων επιχειρήσεων και σε άλμα της ανεργίας και φυσικά βάθυνε την ύφεση (που ξεκίνησε το 1997). 

Τέλος, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αρνήθηκε να χορηγήσει την επόμενη δόση του δανείου, πατώντας ουσιαστικά τη «σκανδάλη». 

Κοινωνική αναταραχή 
Το χρεοστάσιο -που συνδυάστηκε με κατάρρευση της κυβέρνησης, υποτίμηση του νομίσματος και έντονη κοινωνική αναταραχή- εκτόξευσε το δημόσιο χρέος της Αργεντινής από 63% του ΑΕΠ στο τέλος του 2001 στο 150% του ΑΕΠ. Η χώρα χρωστούσε περί τα 100 δισ. δολάρια σε εγχώριους και ξένους πιστωτές. 

Η αναδιάρθρωση του χρέους -που διήρκεσε σχεδόν 5 χρόνια- έληξε με «κούρεμα» πάνω από 70% για τους ομολογιούχους, με το Μπουένος Άιρες να θέτει μονομερώς τους όρους, σε μια… όχι και τόσο συναινετική διαδικασία: Ειδικότερα, προσέφερε το 2005 νέα ομόλογα, με καθαρή τρέχουσα αξία μόλις 27% της αξίας των αρχικών και αρνήθηκε όχι μόνο να αναγνωρίσει τους οφειλόμενους τόκους των προηγούμενων ετών, αλλά και να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις όσων δεν συμφωνούσαν με τους όρους. Το ΔΝΤ παρά ταύτα χαρακτηρίστηκε «προνομιούχος πιστωτής» και πήρε πίσω στο ακέραιο όλα τα χρήματά του. 

ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ 
Η Ουρουγουάη, αποκαλούμενη και «Ελβετία της νοτίου Αμερικής» προσβλήθηκε στο τέλος του 2002 από την κρίση που έπληξε τη γειτονική Αργεντινή. Το ΑΕΠ βρέθηκε σε ελεύθερη πτώση (-12%), επιχειρήσεις έκλειναν, οι πολίτες έχαναν την εμπιστοσύνη τους στο τραπεζικό σύστημα. Η υποτίμηση του πέσο Ουρουγουάης και η δραστική μείωση των δημοσίων δεν άμβλυναν τις πιέσεις, με το δημόσιο χρέος να προσεγγίζει το 100% του ΑΕΠ (11 δισ. δολάρια), με μεγάλες λήξεις την περίοδο 2003-2004. 

Για να εξασφαλίσει τη διατηρησιμότητα του χρέους και να μη χάσει την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, η κυβέρνηση του Μοντεβιδέο πρότεινε τον Απρίλιο του 2003 εθελοντική «αναδιάταξη» (re-profiling) των 18 ομολογιακών εκδόσεών της, με επιμήκυνση των λήξεων για πέντε έτη, χωρίς μείωση του αρχικού κεφαλαίου ή των κουπονιών. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε σχετικά γρήγορα (τέλος Μαΐου) και το ποσοστό συμμετοχής των ομολογιούχων υπερέβη το 93%. 

Η Ουρουγουάη επέστρεψε στις διεθνείς αγορές τον Οκτώβριο του 2003, πέντε μήνες μετά την αναδιάταξη. Η οικονομία επέστρεψε σε αναπτυξιακή τροχιά το ίδιο έτος και το 2004 «έτρεξε» με ρυθμό 11%… 

Λ. Χρυσανθοπούλου
Διαβάστε περισσότερα...

Ψάχνουν τρόπους προώθησης και προβολής των προϊόντων της Κεντρικής Μακεδονίας

Σύσκεψη με θέμα τη δημιουργία Δημοπρατηρίου Αγροτικών Προϊόντων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Στη σύσκεψη συζητήθηκαν προτάσεις για την προβολή και την προώθηση των τοπικών προϊόντων. 

Στη σύσκεψη συζητήθηκαν οι συνθήκες για τη δημιουργία Δημοπρατηρίου Αγροτικών Προϊόντων, με στόχο να γίνουν τα προϊόντα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανταγωνιστικά, εξωστρεφή, πιστοποιημένα, περισσότερο ποιοτικά και ασφαλή, δημιουργώντας έτσι συνθήκες τόνωσης της απασχόλησης και ανάπτυξης του εισοδήματος των αγροτών. 

«Πρέπει να κερδίσουμε την εξωστρέφεια των αγροτικών προϊόντων της μακεδονικής γης και να στηρίξουμε την προώθησή τους. Η δημιουργία δημοπρατηρίου αγροτικών προϊόντων αποτελούσε και αποτελεί βασική πολιτική βούληση της διοίκησής μας. Ζούμε σ’ έναν τόπο ευλογημένο, με εύφορη γη, ιδανικό κλίμα και κατοίκους που μπορούν να παράγουν ποιοτικά προϊόντα. Στηρίζουμε την αγροτική παραγωγή της Κεντρικής Μακεδονίας και ενισχύουμε την ανταγωνιστικότητά της, δίνοντας μια νέα πνοή και στο συνεταιριστικό κίνημα», τόνισε ο αναπληρωτής Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Διονύσης Ψωμιάδης. 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, Βασίλειος Γκίκας, μετέφερε τη βούληση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης για τη δημιουργία Δημοπρατηρίου Αγροτικών Προϊόντων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ενημέρωσε τα στελέχη της ΠΚΜ για την ανάθεση της εκπόνησης μελέτης σκοπιμότητας του έργου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. 

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, υπό την προεδρεία του αναπληρωτή Περιφερειάρχη, Διονύση Ψωμιάδη, παρουσία του Παναγιώτη Ψωμιάδη, ενώ συμμετείχαν ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, Δημήτρης Ευθυμιάδης, ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ Βασίλειος Γκίκας, οι εντεταλμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι, Γρηγόρης Αλεξιάδης και Βασίλης Κανάκας, ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, Κ. Γούναρης, καθώς επίσης και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Διαβάστε περισσότερα...

Από το πρωί ξεκίνησε ο αποχιονισμός και του πάνω χωριού


Διαβάστε περισσότερα...

Νέα Δημοκρατία: "Πάμε να δώσουμε μάχη για την εθνική μας επιβίωση"

«Πάμε να δώσουμε τη μάχη στη βάση της εθνικής γραμμής που χαράχθηκε στην προηγούμενη σύσκεψη. Και πάμε για να την κερδίσουμε. Αν βυθιστούμε κι άλλο στην ύφεση η χώρα κινδυνεύει έτσι κι αλλιώς», δηλώνουν στο 24h.gr, κορυφαία στελέχη της ΝΔ, λίγες ώρες πριν την κρίσιμη σύσκεψη, υπό τον Λ.Παπαδήμο, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Στην ερώτηση αν ο Α.Σαμαράς θα «ρισκάρει», προβάλλοντας και επιμένοντας στις κόκκινες γραμμές μια άτακτη χρεοκοπία, η απάντηση ήταν Σιβυλλική: «Πάντως ο Α.Σαμαράς δεν θα ρισκάρει την εθνική μας οντότητα και την δυνατότητα επιβίωσης των Ελλήνων».

Αν και ουδείς γνωρίζει που κατέληξε η διαπραγμάτευση με την τρόικα, ο Α.Σαμαράς φέρεται αποφασισμένος να επιμείνει στον 13ο-14ο  μισθό, αλλά και στον κατώτατο, παρουσιάζοντας συγκεκριμένη πρόταση με ισοδύναμα μέτρα, τα οποία όμως δεν θα θέσουν σε κίνδυνο τα ασφαλιστικά ταμεία και δεν θα επιτείνουν την εξαθλίωση των ελληνικών νοικοκυριών.

Βέβαια εκτός από τα πάρα πάνω, η τρόικα έχει και μια σειρά άλλων παράλογων απαιτήσεων που καταλύουν τις εργασιακές σχέσεις, διαλύουν το κράτος πρόνοιας και δημιουργούν στρατούς ανέργων, και αυτά θα τεθούν επίσης στο τραπέζι της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών προς... έγκριση.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Αλκή Δίου - ΑΓΙΑΣΜΟΣ, ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ ΚΑΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΖΩΝΩΝ ΣΤΟ OKINAWA ΤΕ ΤΑΙ KARATE

Παρουσία του Αρχηγού της Ελληνικής Ομοσπονδίας του OKINAWA ΤΕ ΤΑΙ KARATE και Γενικού Γραμματέα της Ομοσπονδίας Παγκρατίου Αθλήματος κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΝΕΛΟΠΟΥΛΟΥ πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012 στην έδρα του σωματείου στην Καρίτσα, αγιασμός, κοπή πίτας και εξετάσεις προαγωγής ζωνών στο OKINAWA ΤΕ ΤΑΙ KARATE. 

Οι εξεταστές που παραβρέθηκαν εκτός του αρχηγού, ήταν ο Περιφερειάρχης Βορείου Ελλάδος Παγκρατίου Αθλήματος, ΟΚΙΝΑWA ΤΕ ΤΑΙ KARATE και JU JITSU, ο κ. Βασίλης Παπαδόπουλος από το σύλλογο “Α.Σ.Κ.Α. Αλεξάνδρειας” και «ΗΜΑΘΙΩΝ» Βέροιας ΜΑΥΡΗ ΖΩΝΗ 8 DAN, ο κ. Ανδρέας Ντάβαρης ΜΑΥΡΗ ΖΩΝΗ 2 DAN και ο κ. Πρόιος Δημήτριος ΜΑΥΡΗ ΖΩΝΗ 1 DAN από το σύλλογο “Α.Σ.Κ.Α. Αλεξάνδρειας”. 

Την εκδήλωση τίμησε επίσης με την παρουσία της η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Δίου-Ολύμπου Κα Μαρία Τσιμήτρη. 

Αφού τελέστηκε ο αγιασμός, ακολούθησαν η κοπή πίτας, οι εξετάσεις και οι απονομές των ζωνών. 

Ο κ. Κανελόπουλος, συνεχάρη τους 42 αθλητές που συμμετείχαν, για την άριστη παρουσία τους και τους γονείς που ακόμη και σε περίοδο κρίσης, ωθούν τα παιδιά τους προς τον αθλητισμό και ειδικά στις πολεμικές τέχνες. 
Τέλος, εξηύρε το ήθος και την σημαντική προσπάθεια της προπονήτριας Καραλέξη Ιωάννας , αλλά και τις συνεχείς και σημαντικές διακρίσεις των αθλητών της, στους οποίους φαίνεται να μεταδίδει το έντονο αγωνιστικό της πνεύμα και να λειτουργεί ως παράδειγμα, αφού κι η ίδια είναι ακόμη αθλήτρια εν ενεργεία και μάλιστα μέλος της εθνικής ομάδας Παγκρατίου Αθλήματος αλλά και της εθνικής ομάδας JU JITSU. 

Η πρόεδρος και το Δ.Σ. του σωματείου συγχαίρουν τους αθλητές για την προαγωγή τους και τους γονείς για τη συνεχή στήριξη των παιδιών τους.
Διαβάστε περισσότερα...

Από την κοπή πίτας των τμημάτων ενηλίκων του Π.Ο.Λ.

Διαβάστε περισσότερα...

Πρόβλημα με την ανάρτηση σχολίων από το DISQUS!

Ελπίζουμε στην σύντομη επίλυσή του!
Διαβάστε περισσότερα...

Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Γιώργος Φαρμάκης για τα χιόνια στη DION τηλεόραση

Ο δήμαρχος Δίου - Ολύμπου Γιώργος Φαρμάκης δήλωσε πρίν από λίγο στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της DION τηλεόρασης με τον Άκη Τάτση πως ο Δήμος προσπαθεί να ανοίξουν οι δρόμοι και η κυκλοφορία να γίνεται φυσιολογικά.

Στο πρώην Δημοτικό Διαμέρισμα Δίου δήλωσε πως η κατάσταση είναι πάρα πολύ καλή. Εκτός από ένα σημείο στην επάνω Νέα Έφεσσο.

Στο Λιτόχωρο υπάρχει πρόσβαση έως την πλατεία αλλά και έως τον Άγιο Δημήτριο και τα νεκροταφεία με αλυσίδες.

Στον Ανατολικό Όλυμπο επίσης δήλωσε πως η κατάσταση είναι καλή εκτός από τα ορεινά χωριά που χρειάζονται αλυσίδες.

Τέλος πιστεύει πως αύριο τα πράματα ειδικά στο πάνω Λιτόχωρο αλλά και γενικότερα (λόγω και της βροχής) θα είναι καλύτερα και ευχαρίστησε τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων.
Διαβάστε περισσότερα...

Λιτόχωρο - Κεντρική Οδός Αγίου Νικολάου & πλατεία πριν από λίγο

Κι αυτός ο δρόμος ανοιχτός πρέπει να είναι!
Φανταστείτε τι γίνεται παραπάνω...
Διαβάστε περισσότερα...

Σκοτίνα - Κεντρικός Δρόμος προς Βασίλα....

Κι αυτός ο δρόμος μάλλον ανοιχτός είναι.
Διαβάστε περισσότερα...

O Δήμος Δίου - Ολύμπου στο έλεος του Κυρίου και του χιονιά

Σε όλα τα διαμερίσματα του δήμου Δίου - Ολύμπου η κατάσταση με το χιόνι είναι τραγική!


Η επίσημη θέση της δημοτικής αρχής είναι πως όλοι οι δρόμοι είναι ανοικτοί!

 Μάλλον σε κάποιον άλλον δήμο - όχι στον δικό μας!

Αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες και τις δικαιολογίες περί Καλλικράτη και τα συναφη συγκηνητικά παρόλα αυτά καλά θα κάνετε να μην λέτε ασυναρτησίες και βλακείες στον κόσμο!

Όχι οι δρόμοι δεν είναι ανοικτοί. 

 Στο Λιτόχωρο μετα βίας φτάνεις στην πλατεία και στις κάθετους δεν μπορείς να κυκλοφορήσεις! Τα ίδια συμβαίνουν σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα. 

Αν δεν έχετε κάτι να πέιτε απλά μην μιλάτε!

Ή απλά προσευχηθείτε μαζί μας για να βρέξει!


Βασιλεύ Ουράνιε, Παράκλητε,
το Πνεύμα της αληθείας,
ο πανταχού παρών και τα πάντα πληρών,
ο θησαυρός των αγαθών και ζωής χορηγός,
ελθέ και σκήνωσον εν ημίν
και καθάρισον ημάς από πάσης κηλίδος
και σώσον, Αγαθέ τας ψυχάς ημών.
Αμήν.

Διαβάστε περισσότερα...

Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

02/02/2012 - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΖΟΚΕΡ

€ 1.200.000 τουλάχιστον θα μοιραστούν οι τυχεροί της 1ης κατηγορίας στην επόμενη κλήρωση της ΚΥΡΙΑΚΗΣ05/02/2012μετά το ΤΖΑΚ-ΠΟΤ που σημειώθηκε κατά τη σημερινή διαλογή της 1259ης κλήρωσης του ΤΖΟΚΕΡ.
Επίσης, στη 2η κατηγορία (5άρια) βρέθηκαν δύο (2) τυχερά δελτία, που το καθένα κερδίζει τοποσό των  156.638,91.
 
ΤΥΧΕΡΑ ΔΕΛΤΙΑ:
 
ΑΡΙΘΜ. ΠΡΑΚΤ.
ΕΠΩΝΥΜΙΑ/ΠΕΡΙΟΧΗ
ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ 1ΗΣ ΚΑΤ.
ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ 2ΗΣ ΚΑΤ.
ΑΡΙΘΜ. ΣΤΗΛΩΝ
ΤΥΠΟΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ
ΤΥΧΑΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗ
231422
ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ ΧΡΥΣΑΝΘΗ ΖΑΜΙΔΗ 6  ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ ΠΕΛΛΗ
-
1
5
ΑΠΛΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
ΟΧΙ
115390
ΣΠΑΝΑΚΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΚΥΠΡΙΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ 24 ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ
-
1
3
ΑΠΛΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
ΟΧΙ
 
Οι τυχεροι αριθμοί:

Νικήτρια στήλη:
21
26
28
30
38
ΤΖΟΚΕΡ:
14
Σύνολο στηλών:
3.387.507
 
Διαβάστε περισσότερα...

Εκδήλωση του Συλλόγου Πολυτέκνων Πιερίας


     ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ


          Η Περιφερειακή Ενότητα  Πιερίας , ο Οργανισμός Παιδείας, Πολιτισμού,   
                               Αθλητισμού και Πρόνοιας του Δήμου Κατερίνης
                                    και ο Σύλλογος  Πολυτέκνων Πιερίας
              σας προσκαλούν να παραστείτε στην εκδήλωση που διοργανώνουν
        την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012 στο Συνεδριακό Κέντρο Κατερίνης
                        (Εκάβη – μεγάλη αίθουσα) στις 18:00 το απόγευμα.
                  Ομιλήτρια της εκδήλωσης θα είναι η κα Δημητρακούδη Χάρις ,
        παιδαγωγός - παιδοψυχολόγος, με θέμα διάλεξης «Ζωγραφίζω τη Μάνα» .
                     Η εκδήλωση τελείται ενόψει της εορτής της Υπαπαντής
                και θα βραβευθούν οι μαθητές των πολύτεκνων οικογενειών
    που εισήχθησαν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση κατά το σχολικό έτος 2010-11.
                   Την εκδήλωση πλαισιώνει το μουσικό σχολείο Κατερίνης
                                         με το παραδοσιακό του σχήμα.



                                                        Με εκτίμηση


   Η ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ                                               Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
                 Π.Ε. ΠΙΕΡΙΑΣ                                                                ΟΠΠΑΠ

         Σοφία Μαυρίδου                                        Θωμάς Παπαδημητρίου

 
                                                                  Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ
                                                   ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ

                                                            Ασημίνα Πούλιου


Διαβάστε περισσότερα...

Από την χιονισμένη Λεπτοκαρυά - Φωτογραφίες της Κάτιας Ατσαβέ & του Κώστα Γιάντσιου

Διαβάστε περισσότερα...

Φωτογραφίες από τον χιονισμένο Πλαταμώνα, του αναγνώστη μας Θανάση Παπαμιχαήλ

Διαβάστε περισσότερα...

Ε.Ο.Σ. Λιτοχώρου : Πρόσκληση σε ανάβαση και κοπή ορειβατικής πίτας

Ο ΕΟΣ Λιτοχώρου διοργανώνει ανάβαση στη περιοχή «Γκόλνα» τη Κυριακή 5 Φεβρουαρίου και προσκαλούμε τα μέλη και τους φίλους να παραβρεθούν. Με αφορμή την ανάβαση θα πραγματοποιηθεί η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας. Η συνάντηση θα γίνει στις 10.00πμ στο κιόσκι της διασταύρωσης Προφήτη Ηλία & Αϊ Γιάννη. 

Τα τηλέφωνα επικοινωνίας με το σύλλογο είναι:  

Γραφείο συλλόγου, 2352082444 
Τζιούκα Έλλη, 6947719234 
Μανουσιάκης Δημήτρης, 69579 64660 

Καλή χρονιά & 
Καλές αναβάσεις!

Το Δ.Σ. του Συλλόγου
Διαβάστε περισσότερα...

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΗΣ Π.Ε. ΠΙΕΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΣΘΕΝΩΝ ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

Λόγω των έκτακτων καιρικών φαινομένων που αντιμετωπίζει η Πιερία η Αντιπεριφερειάρχης και το ανθρώπινο δυναμικό της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας συνεχίζουν να βρίσκονται σε κατάσταση εγρήγορσης και έντονης κινητοποίησης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν σε όλο το οδικό δίκτυο. 

Τα μηχανήματα της ΠΕ Πιερίας διατηρούν την προσπελασιμότητα των δρόμων προς το Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης έτσι ώστε να είναι απρόσκοπτη η μετάβαση των ασθενών με αυξημένες ανάγκες άμεσης περίθαλψης, όπως στην ομάδα τεχνητού νεφρού ενώ η Αντιπεριφερειάρχης μετέβη επιτόπου στους οδικούς άξονας της Πιερίας για τον συντονισμό των ενεργειών διάνοιξής τους. 

Με εντολή της κας Σοφίας Μαυρίδου απεστάλησαν όλα τα διαθέσιμα υπηρεσιακά οχήματα της Π.Ε. Πιερίας για την μεταφορά νεφροπαθών ασθενών στις περιπτώσεις όπου δεν υπήρχε δυνατότητα μετάβασής τους στο Νοσοκομείο.
Διαβάστε περισσότερα...

Πρόγνωση καιρού 3-5 Φεβρουαρίου 2012

Σύμφωνα με τη σημερινή (Πέμπτη 2/2/2012) πρόγνωση του Περιφερειακού Μετεωρολογικού Κέντρου «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»: 
• Τα καιρικά φαινόμενα θα συνεχιστούν και σήμερα με μικρότερη ένταση. 
• Την Παρασκευή το πρωί, λόγω του νοτιά που θα υπάρχει, θα σταματήσουν στην Κεντρική Μακεδονία οι χιονοπτώσεις στα πεδινά και θα συνεχιστούν άνω των 300μ, ενώ θα σημειωθούν βροχοπτώσεις στα πεδινά. Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη θα σταματήσουν τα φαινόμενα το μεσημέρι, αλλά από το βράδυ θα ξεκινήσουν έντονες βροχοπτώσεις που θα διατηρηθούν μέχρι και τη Κυριακή. Μεγάλη επικινδυνότητα να δημιουργηθούν προβλήματα (πλημμυρικά φαινόμενα) λόγω της μεγάλης ποσότητας του υετού που θα υπάρχει.
• Το Σάββατο στην Κεντρική Μακεδονία θα σημειωθούν βροχές και χιονοπτώσεις άνω των 600μ 
• Την Κυριακή στην Κεντρική Μακεδονία μόνο νεφώσεις. 
• Η θερμοκρασία λόγω των νοτίων ανέμων θα ανεβαίνει καθημερινά και η ελάχιστη το Σαββατοκύριακο σε πολλές πεδινές περιοχές θα είναι πάνω από τους 00 Κελσίου. 
• Η επόμενη εβδομάδα ξεκινά βροχερή. 

Παρακαλούνται οι εμπλεκόμενοι φορείς να είναι σε ετοιμότητα και λόγω του Σαββατοκύριακου, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα φαινόμενα (κύρια των έντονων βροχοπτώσεων) που θα επακολουθήσουν. Απαιτείται η ενημέρωση των κατοίκων των «ευπαθών περιοχών» και των κτηνοτρόφων στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη που έχουν τα ζώα τους στις κοίτες πλημμυρών των ποταμών και των ρεμάτων για να τα μεταφέρουν έγκαιρα
Διαβάστε περισσότερα...