Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

Μέρα που είναι αύριο...

Δείτε το αφιέρωμα του National Geographic στο Έπος της Αλβανίας:




Διαβάστε περισσότερα...

Χειμωνιάτικος Ενιπέας 2012 - ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ

Ο «Χειμωνιάτικος Ενιπέας» είναι αγώνας ορεινού τρεξίματος, ο οποίος πραγματοποιείται κάθε Δεκέμβριο, από το 2006.

Η διαδρομή του αγώνα δίνει την ευκαιρία στους αθλητές να αντιμετωπίσουν μια απαιτητική δοκιμασία, διανύοντας 23 χιλιόμετρα διαδρομής, από τα οποία τα 22 απλώνονται σε μονοπάτια, καλύπτοντας παράλληλα μια θετική υψομετρική διαφορά που ξεπερνά τα 1700 μέτρα. Το χρονικό όριο για την ολοκλήρωση της προσπάθειας είναι 5:00 ώρες. Η τροφοδοσία των αθλητών είναι η ελάχιστη δυνατή και περιορίζεται σε έναν σταθμό, περίπου στο μέσον της διαδρομής.

ΔΙΑΔΡΟΜΗ
Η διαδρομή του αγώνα (που σχηματίζει νοητά τον αριθμό «8») έχει ως εκκίνηση και τερματισμό το Δημοτικό Στάδιο Λιτοχώρου. Το ελάχιστο υψόμετρο της διαδρομής είναι 250 μέτρα και το μέγιστο 1030. Το μεγαλύτερο τμήμα της διαδρομής (98%) αποτελείται από μονοπάτια, με το υπόλοιπο να μοιράζεται σε χωματόδρομο και άσφαλτο. Το 2010 καθιερώθηκε η εναλλαγή δεξιόστροφης και αριστερόστροφης διαδρομής με τη διαδρομή να πραγματοποιείται δεξιόστροφα, για πρώτη φορά από τότε που καθιερώθηκε η νέα διαδρομή (2008). Η διαδρομή του 2012 θα είναι δεξιόστροφη. Σημειώνεται ότι ανεξάρτητα της φοράς του αγώνα, το πρώτο και τελευταίο τμήμα της διαδρομής, αποτελούμενο από 2Κ είναι κοινό σε εκκίνηση και τερματισμό (ΚΜ 0-2 & ΚΜ 21-23).
α) Δεξιόστροφη Διαδρομή: Γήπεδο – Μύλοι – Πόρτες – Δαμασκηνιά – Καστάνα – Γιάννακα – Σταλαματιά – Μοναστήρι – Άγιο Σπήλαιο – Κολωνιάρη – Καστάνα – Γκόλνα – Άγιοι Απόστολοι – Μύλοι – Γήπεδο
β) Αριστερόστροφη Διαρομή: Γήπεδο – Μύλοι – Άγιοι Απόστολοι – Γκόλνα – Καστάνα – Κολωνιάρη – Άγιο Σπήλαιο – Μοναστήρι – Σταλαματιά – Γιάννακα – Καστάνα – Δαμασκηνιά – Πόρτες – Μύλοι – Γήπεδο.

ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ: Η διοργάνωση αναλαμβάνει την τροφοδοσία των αθλητών σε ένα σημείο, περίπου στη μέση της διαδρομής, στο Μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου, στο σημείο ακριβώς όπου εδρεύει και ο ομώνυμος σταθμός στον Olympus Marathon. Επιπλέον, θα προσφέρεται τροφή στον τερματισμό για όλους τους αθλητές.
ΧΡΟΝΙΚΑ ΟΡΙΑ: Το χρονικό όριο του αγώνα καθορίζεται στις 5:00 (πέντε) ώρες, με ενδιάμεσο όριο αποκλεισμού στο μοναδικό Σταθμό του αγώνα (Μοναστήρι) τις 2:30 ώρες για την αριστερόστροφη διαδρομή (Γκόλνα) και τις 2:45 ώρες για την δεξιόστροφη (Πόρτες). Το όριο είναι κοινό για άνδρες και γυναίκες και για όλες τις ηλικίες. Όσοι αθλητές περάσουν εκπρόθεσμα από το σημείο αποκλεισμού, είναι υποχρεωμένοι να παραδώσουν τον αριθμό τους στους υπεύθυνους του Σταθμού και να συνεχίσουν πεζοί προς τον τερματισμό. Μόνο εφόσον ο υπεύθυνος γιατρός του σταθμού αποφανθεί ότι ό αθλητής δεν είναι σε θέση να συνεχίσει με τις δικές του δυνάμεις, τότε αυτός που αποκλείεται ή εγκαταλείπει, δικαιούται οδικής μεταφοράς με μέσο και ευθύνη της διοργάνωσης.
ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: Στον αγώνα δικαιούνται να συμμετάσχουν άνδρες και γυναίκες που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και έχουν τερματίσει έναν τουλάχιστον αγώνα βουνού με βαθμολογική αξία πάνω από 20 βαθμούς, τα τρία τελευταία ημερολογιακά έτη (το τρέχον & τα δύο προηγούμενα). Η βαθμολογία ενός αγώνα προκύπτει από το άθροισμα του μήκους και της υψομετρικής διαφοράς της διαδρομής ενός αγώνα (πχ αγώνας 25Κ και +1000μ ανάβασης, δίνει 25+10,00=35,0 βαθμούς). Ο Κατάλογος των αγώνων-κριτηρίων του Χειμωνιάτικου Ενιπέα ταυτίζεται με εκείνον του Olympus Marathon. Ο αριθμός των συμμετεχόντων αθλητών για το 2012, ορίζεται στους 300 (τριακόσιους). Ο κάθε αθλητής έχει την ευθύνη για τον ιατρικό έλεγχο της υγείας του, ωστόσο η διοργάνωση επιφυλάσσεται να απορρίψει αιτήσεις αθλητών που γνωρίζει ότι αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα υγείας και το αποκρύπτουν. Δεν δικαιούνται συμμετοχής αθλητές που στο παρελθόν υπέπεσαν σε σοβαρά παραπτώματα αντιαθλητικής συμπεριφοράς. Ο νικητής και η νικήτρια της προηγούμενης διοργάνωσης, δικαιούνται την δωρεάν συμμετοχή τους στην παρούσα, τιμής ένεκεν.
ΕΓΓΡΑΦΕΣ: Οι εγγραφές θα πραγματοποιηθούν αποκλειστικά μέσω διαδικτύου (online), και η πληρωμή του τιμήματος συμμετοχής θα γίνεται αποκλειστικά με χρέωση πιστωτικής ή προπληρωμένης κάρτας από την ιστοσελίδα της διοργάνωσης, στη διεύθυνση http://www.olympus-marathon.com. Ψευδείς αιτήσεις, αναφορικά με το κριτήριο συμμετοχής, θα απορριφθούν και δεν θα επιστραφεί το ποσό συμμετοχής. Οι εγγραφές στον αγώνα του 2012 θα ξεκινήσουν στις 8 το βράδυ της Δευτέρας 5 Νοεμβρίου και θα διαρκέσουν μέχρι τη συμπλήρωση του αριθμού που ορίζεται στην παρούσα προκήρυξη ή εφόσον δεν συμπληρωθεί ο αριθμός αυτός, μέχρι τα μεσάνυχτα της Δευτέρας 3 Δεκεμβρίου. Η παραλαβή των αριθμών αγώνα, θα γίνεται την παραμονή του αγώνα (Σάββατο 8/12) και τις ώρες 19:00-21:00 από το Ναυτικό Μουσείο Λιτοχώρου και την ημέρα του αγώνα (Κυριακή 9/12) και ώρες 08:00-09:30, στο χώρο της εκκίνησης, στο Δημοτικό Στάδιο του Λιτοχώρου. Για την παραλαβή αριθμών απαιτείται η επίδειξη κάποιου επίσημου δελτίου της Ελληνικής Πολιτείας ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης που να πιστοποιεί την ταυτότητα του/της αθλητή/τριας.
ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ, ΠΑΡΟΧΕΣ: Το κόστος συμμετοχής ανέρχεται στα 20 (είκοσι) ευρώ και ο κάθε αθλητής δικαιούται: τροφοδοσία, αριθμό αγώνα, μετάλλιο (όσοι τερματίσουν εντός του χρονικού ορίου των 5 ωρών), ηλεκτρονική χρονομέτρηση, γεύμα στο τέλος του αγώνα, υποστήριξη πρώτων βοηθειών.
ΑΚΥΡΩΣΕΙΣ: Σε περίπτωση ακύρωσης συμμετοχής δεν επιστρέφεται μέρος ή ολόκληρο το ποσό συμμετοχής στον αθλητή, ούτε και αντικαθίσταται η θέση του από άλλον αθλητή.
ΕΠΑΘΛΑ: Θα δοθεί αναμνηστικό έπαθλο στους τρεις πρώτους άνδρες νικητές και στις τρεις πρώτες γυναίκες νικήτριες του αγώνα. Ο νικητής και η νικήτρια του αγώνα δικαιούνται τιμής ένεκεν τη συμμετοχή τους στον Olympus Marathon 2013, όπως και στον Χειμωνιάτικο Ενιπέα του 2013. Αναμνηστικό μετάλλιο θα πάρουν όλοι οι αθλητές που θα τερματίσουν εμπρόθεσμα τον αγώνα.
ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ: Δεν απαιτείται υποχρεωτικός εξοπλισμός από τους αθλητές, συστήνεται όμως να μεταφέρουν ελάχιστο εξοπλισμό επιβίωσης, όπως αδιάβροχο μπουφάν, αιμοστατικό, τροφή ανάγκης, κύπελλο (δεν θα προσφέρονται κύπελλα στο Σταθμό Υποστήριξης) και υδροδοχείο. Η αλουμινοκουβέρτα και κάποια αξεσουάρ ένδυσης (γάντια, σκούφος) συστήνονται σε όσους αθλητές εκτιμούν ότι κάτι τέτοιο θα τους προσέφερε επιπλέον ασφάλεια και άνεση στη διάρκεια της προσπάθειάς τους. Επειδή οι καιρικές συνθήκες το Δεκέμβριο ενδέχεται να είναι ακραίες λόγω εποχής, σκόπιμο είναι να λάβουν οι αθλητές ειδική μέριμνα για την ένδυση τους (γκέτες χιονιού, σκούφος, γάντια, ενισχυμένα παπούτσια). Η χρήση μπατόν πεζοπορίας απαγορεύεται, για λόγους ασφάλειας των αθλητών από ακούσιους τραυματισμούς, καθώς η πυκνότητα θα είναι μεγάλη λόγω του πλήθους των συμμετεχόντων και της μικρής διάρκειας του αγώνα.
ΑΣΦΑΛΕΙΑ: Η διοργάνωση φροντίζει για την ασφάλεια των αθλητών με την παρουσία εθελοντών που θα παρέχουν πρώτες βοήθειες σε περίπτωση ανάγκης, όπως και ομάδας διάσωσης που θα βρίσκεται σε ετοιμότητα πάνω στη διαδρομή. Ο κάθε αθλητής οφείλει να είναι προσεκτικός στην κίνησή του στο μονοπάτι και να παραχωρεί τη σειρά του σε πιο γρήγορους αθλητές, που ζητούν να προσπεράσουν. Σε περίπτωση τραυματισμού αθλητή, θα πρέπει να ειδοποιηθεί άμεσα το προσωπικό της διοργάνωσης από τους αθλητές που θα αντιληφθούν τέτοιο περιστατικό. Συστήνεται στους αθλητές να μην χρησιμοποιούν φορητές συσκευές ήχου (γουόκμαν, MP3, κλπ) ώστε να μπορούν να αντιληφθούν καταστάσεις κινδύνου (πτώσεις βράχων, πτώσεις συναθλητών, κάλεσμα σε βοήθεια). Ιδιαίτερο κίνδυνο συνιστούν για τους αθλητές οι πτώσεις βράχων, τις οποίες κανείς δεν μπορεί να προβλέψει, συμβαίνουν όμως σε ημέρες έντονων βροχοπτώσεων.
ΠΟΙΝΕΣ: Αθλητές που δεν θα έχουν περάσει από όλα τα σημεία ελέγχου θα ακυρωθούν, μετά τον τελικό έλεγχο των ενδιάμεσων αποτελεσμάτων και τα ονόματά τους θα αφαιρεθούν από τον πίνακα αποτελεσμάτων. Αποκλεισμός προβλέπεται και για εκούσια απόρριψη ανόργανων σκουπιδιών (συσκευασίες από μη ανακυκλώσιμο υλικό) μέσα στον αγώνα, όπως επίσης και για τη χρήση μπατόν.
ΜΑΤΑΙΩΣΗ/ΑΝΑΒΟΛΗ/ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ: Σε περίπτωση ιδιαίτερα ακραίων καιρικών συνθηκών, η διοργάνωση διατηρεί το δικαίωμα αναβολής ή/και ματαίωσης του αγώνα, ωστόσο η επιλογή της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου για την τέλεση του αγώνα, έγινε με σκοπό την πιθανή διεξαγωγή του κάτω από καθαρά χειμερινές συνθήκες (χιονόστρωση οποιουδήποτε πάχους). Έκτακτος κίνδυνος μπορεί να προκύψει από πιθανότητες βραχοπτώσεων στο τμήμα Δαμασκηνιά-Καστάνα, εφόσον υπάρχουν έντονες βροχοπτώσεις τις παραμονές του αγώνα. Σε τέτοια περίπτωση, θα τροποποιηθεί σημαντικά η διαδρομή, με την ολική αφαίρεση του τμήματος Μύλοι-Καστάνα και τη μεταφορά της διαδρομής μέσω Γκόλνας. Σε περίπτωση ακύρωσης δεν πρόκειται να επιστραφεί μέρος ή και ολόκληρο το ποσό που καταβλήθηκε από τους συμμετέχοντες.

ΕΚΚΙΝΗΣΗ
Η εκκίνηση του 7ου «Χειμωνιάτικου Ενιπέα» θα δοθεί στις 10:00 το πρωί της Κυριακής 9 Δεκεμβρίου 2012, από το χώρο του Δημοτικού Σταδίου Λιτοχώρου.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:
• Σάββατο 8/12: 19:00-21:00 Εγγραφές (Ναυτικό Μουσείο)
• Κυριακή 9/12: 08:00-09:30 Εγγραφές (Στάδιο Λιτοχώρου)
• Κυριακή 9/12: 10:00 Εκκίνηση (Στάδιο Λιτοχώρου)
• Κυριακή 9/12: 15:00 Κλείσιμο Αγώνα (Στάδιο Λιτοχώρου)
• Κυριακή 9/12: 15:00 Απονομές νικητών (Στάδιο Λιτοχώρου)

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Τα αποτελέσματα του αγώνα θα δημοσιευτούν στην ιστοσελίδα του Olympus Marathon στη διεύθυνση http://www.olympus-marathon.com/

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη διοργάνωση στο email athletes@olympus-marathon.com

Από την Οργανωτική Επιτροπή του «Χειμωνιάτικου Ενιπέα»
Διαβάστε περισσότερα...

Kαταζητείται ο εκδότης του Ηοt Doc K. Bαξεβάνης

Σε εξέλιξη είναι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ., κατόπιν παραγγελίας της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Αθηνών, για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του εκδότη του περιοδικού Hot Doc, Κώστα Βαξεβάνη.
Διαβάστε περισσότερα...

Αλλάζει η ώρα τα ξημερώματα της Κυριακής

Στις 04.00 γυρίστε τα ρολόγια σας μία ώρα πίσω, δηλαδή στις 03.00 και κερδίστε μία ώρα ύπνο παραπάνω!

Αλλάζει η ώρα από τα ξημερώματα της Κυριακής 28 Οκτωβρίου.

Στις 04:00 το πρωί οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα πίσω και να δείχνουν 03:00, καθώς λήγει η εφαρμογή του μέτρου της θερινής ώρας.

Έτσι την Κυριακή θα κοιμήθουμε λίγο παραπάνω αλλά μην ξεχάσετε ότι πλέον θα νυχτώνει πιο νωρίς!
Διαβάστε περισσότερα...

Νίκη για τον Απόλλων Λιτοχώρου

Σε αγώνα για την 8η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Α' ΕΠΣ Πιερίας, ο Απόλλων Λιτοχώρου κέρδισε τον Άρη Κοκκινοπλιτών με 4-1.

Τα υπόλοιπα αποτελέσματα και την βαθμολογία μπορείτε να τα δείτε εδώ
Διαβάστε περισσότερα...

ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΟΣ ΤΟΥ 40!!!!

Για αυτό το προκληκτικό δημοσίευμα της εφημερίδας "ΑΥΓΗ", η Νέα Δημοκρατία εβγαλε το παρακάτω Δελτίο Τύπου.

Ο κ. Τσίπρας οφείλει, να εξηγήσει στον Ελληνικό λαό:
• Συμφωνεί ή όχι με όσα δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα του κόμματος «ΑΥΓΗ», γραμμένα από στενό του συνεργάτη και χαρακτηρίζουν «μύθο» το αλβανικό έπος;
• Συμφωνεί ή όχι με το άρθρο που υποστηρίζει πως πολλοί Έλληνες στρατιώτες λιποτάκτησαν και δεν ήταν το φρόνημα
των Ελλήνων και η θέλησή τους που οδήγησε στη μεγάλη νίκη, αλλά το ότι οι Ιταλοί ήταν ανέτοιμοι και η μορφολογία του εδάφους ευνοϊκή;
• Συμφωνεί ή όχι με το γνωστό στέλεχός του ΣΥΡΙΖΑ Νάσο Θεοδωρίδη, που απαιτεί μάλιστα να αλλάξουν τα σχολικά βιβλία για να αποκατασταθούν τα «ψεύδη»;

Ο κ. Τσίπρας ας αποδοκιμάσει, πρώτα, εμπράκτως τις ακραίες συνιστώσες του και ύστερα ας επικαλεστεί το παράδειγμα του έπους του 1940- 41, που έκανε όλον τον πλανήτη να λέει πως “οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες”.

Διαβάστε περισσότερα...

Οι πέντε δημοφιλέστερες αναρτήσεις της Παρασκευής 26 Οκτωβρίου

1. Εσύ φταις! - Ομαδικό πυρ εναντίον του Δημάρχου Δίου - Ολύμπου για την "επιμονή" του να "θάψει" τα απόβλητα της TOSOH στον Όλυμπο!
Σαν να μην έφτανε ο πόλεμος που έχει ξεκινήσει ανάμεσα στην Εθελοντική Ομάδα Δράσης ν. Πιερίας και του Δημάρχου Δίου - Ολύμπου, ένα ακόμα κτύπημα - μετά από αυτό του κ. Τσολακίδη - στην αξιοπιστία του Δημάρχου Δίου Ολύμπου, έρχεται από την καταγγελία της "ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΟ".

2. Η είδηση της ημέρας 
Μέτα από 4 μήνες, η διοίκηση της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Κατερίνης πλήρωσε τους εργαζόμενους…

Χαλάει από αύριο ο καιρός με έντονες βροχοπτώσεις & ισχυρούς ανέμους

Ο τίτλος της απάντησης του κ. Τσολακίδη είναι: "Θα έπρεπε να ντρέπεστε, κ. Παπαθανασίου!"

 Απάντηση στον κύριο Ζαρκανέλα.


Διαβάστε περισσότερα...

Nasa: Αποκρυπτογράφησε εξωγήινο μήνυμα 80.000 ετών

Ένα μήνυμα από το διάστημα, που ελήφθη το 1998, κατάφερε μετά από αρκετά χρόνια να αποκρυπτογραφήσει η NASA σύμφωνα με έγγραφο από το Βρετανικό Υπουργείο Άμυνας.
Ο Ρώσος αστροφυσικός Βίκτορ Κουλάκοφ πιστεύει ότι το σήμα εστάλη από εξωγήινο πολιτισμό, γειτονικού γαλαξία και είναι ηλικίας 80.000 ετών (ο χρόνος που απαιτείται για να φθάσει στη Γη).

Στο μήνυμα, σε ιδιαίτερα δραματικούς τόνους, έδιναν την ακριβή τοποθεσία τους με κρυπτογραφημένη απεικόνιση ενός πλανητικού συστήματος, με ένα ή δύο κυρίαρχα άστρα, ενώ καθόριζαν και την υλική σύσταση του πλανήτη. Ο άγνωστος πολιτισμός προειδοποιούσε ότι βρίσκεται στα πρόθυρα της εξαφάνισης, χωρίς ωστόσο να εξηγεί την αιτία.

Ο Ρώσος καθηγητής εκτιμά ότι με βάση τα γήινα δεδομένα, πιθανότερη αιτία να είναι ένας πυρηνικός πόλεμος. Παράλληλα διαπιστώνεται αδυναμία των κατοίκων του άγνωστου πλανήτη να τον εγκαταλείψουν, είτε επειδή δεν υπήρχε η τεχνολογική ανάπτυξη που θα επέτρεπε τη δυνατότητα μαζικών ταξιδιών στο διάστημα, είτε γιατί δεν υπήρχε γειτονικός κατοικήσιμος πλανήτης.
Διαβάστε περισσότερα...

Τορπιλισμός - οιωνός για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης

Με αναφορές στο Λιτόχωρο και τους καπεταναίους Νικόλαο Βλαχόπουλο και Μιχαήλ Κουφό

Ενα πολύ καλό όσο κι επίκαιρο άρθρο του Χάρη Λαζαρόπουλου δημοσιεύτηκε σήμερα στο newsbomb.gr και σας το παραθέτουμε αυτούσιο:

Ένα γεγονός που σημειώθηκε στις 18 Οκτωβρίου 1912 αποτέλεσε τον καλό οιωνό για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης λίγες ημέρες αργότερα, ανήμερα του Αγίου Δημήτριου. Ήταν ο τορπιλισμός του «Φετχί Μπουλέντ», ενός πολεμικού πλοίου για το οποίο καμάρωναν οι Οθωμανοί αξιωματικοί.

Την ιστορία του τορπιλισμού μέσα από τα αρχεία του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού αλλά και την καταδυτική έρευνα στο σημείο που ναυάγησε το «Φετχί Μπουλέντ» έχει συγκεντρώσει σε μία μοναδική έκδοση ο έμπειρος καταδρομέας και καταδύτης κ. Κώστας Νιζάμης. Στο βιβλίο «Ήρεμα έλξον», το οποίο είχα την τιμή να επιμεληθώ, μελέτησα άγνωστες πτυχές αυτής της ιστορίας.

Πρωταγωνιστής ήταν ένας πατριώτης 35χρονος υποπλοίαρχος από την Ύδρα. Ήταν ο γιος του Ιωάννη και της Μαρίας Βότση, το γένος Κουντουριώτου, ο Νικόλαος Βότσης. Εγγονός και ανηψιός δύο μεγάλων μορφών του Πολεμικού Ναυτικού, του καπεταναίου Νικολάου Βότση που διέπρεψε κατά τη διάρκεια της Επαναστάσεως αλλά και του Παύλου Κουντουριώτου, του εμβληματικού ναυάρχου των Βαλκανικών Πολέμων.

Μόνος του είχε ζητήσει να τοποθετηθεί σε μια μικρή μονάδα του στόλου, στο τορπιλοβόλο «Τ-11», για να έχει σχετική ελευθερία κινήσεων και δράσεως. Μετά την επιθεώρηση του βασιλέως Γεωργίου Α’, το απόγευμα της 6ης Οκτωβρίου 1912, ο Βότσης δεν έκρυψε προς το πλήρωμα της μονάδας του ότι ήθελε πολεμική δράση παρότι απέπλευσαν συνοδεύοντας το αγγλικό φορτηγό «Βοσνία», το οποίο μετέφερε πυρομαχικά του στόλου.

Ο Βότσης γνώριζε πολύ καλά ότι οι αξιωματικοί και οι στρατιώτες που βρίσκονταν σε όλες τις μονάδες εκστρατείας περίμεναν ένα γεγονός, το οποίο θα ανύψωνε το ηθικό τους. Σύμφωνα με παλαιότερη έκδοση της Διευθύνσεως Ιστορίας Στρατού, πίστευε ότι εάν η ελληνική πλευρά κατακτούσε το ηθικό πλεονέκτημα, τίποτε δεν θα ανέκοπτε την νικηφόρα προέλασή της. Άλλωστε ο ψυχολογικός παράγοντας είχε κρίνει μια άλλη μελανή πτυχή της νεώτερης ιστορίας, το όνειδος του 1897.

Πολυμήχανος αξιωματικός
Οι αρχικές εντολές ήταν να ξεκαθαριστεί ο Θερμαϊκός από κάθε πλοίο προκειμένου να φθάσει το οπλιταγωγό «Σφακτηρία», από το οποίο θα γινόταν εκφόρτωση υλικού και πολεμοφοδίων, καθώς και ανδρών για την ενίσχυση των επιχειρουσών μονάδων στην Κατερίνη.

Το πρωί της 18ης Οκτωβρίου ο 35χρονος υποπλοίαρχος ήταν έτοιμος για το μεγάλο βήμα. Απέστειλε τηλεγράφημα προς το υπουργείο Ναυτικών αναφέροντας τα ακόλουθα: «Παρακαλώ Υπουργείον όπως μοι εγκρίνη, εάν τυχόν παρουσιασθή ευνοϊκή περίστασις, κατά τας διαταχθείσας περιπολίας, είσπλουν εις λιμένα Θεσσαλονίκης, όπου θωρηκτόν «Φετχί Μπουλέντ».

Η απάντηση ήταν λιτή, σαφής και λακωνική: «Εκτελέσατε επίθεσιν κατά του εν Θεσσαλονίκη ορμούντος τουρκικού πλοίου, συμφώνως με πρωινήν τηλεγραφικήν συνεννόησιν μετά Αρχηγού Γενικού Επιτελείου».

Ο υποπλοίαρχος Νικόλαος Βότσης είχε ήδη προετοιμάσει τις κινήσεις του. Είχε ζητήσει αναλυτική πληροφόρηση από τον πρώην ναυτικό ακόλουθο της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη, τον Υδραίο αξιωματικό Αντώνιο Κριεζή. Στόχος ήταν το «Φετχί Μπουλέντ», το οποίο θεωρείτο το καμάρι του οθωμανικού Ναυτικού εξ ου και το όνομά του που σημαίνει «σπουδαίο καλλιτέχνημα».

Ο πλους του «Τ-11» αλλάζει. Από το Λιτόχωρο αρχίζει να κατευθύνεται προς τον Θερμαϊκό. Το συνόδευαν δύο καΐκια με επικεφαλής του καπεταναίους Νικόλαο Βλαχόπουλο και Μιχαήλ Κουφό, οι οποίοι είχαν το ρόλο του πλοηγού.

Λίγες ώρες αργότερα, στις 21:20’ της 18ης Οκτωβρίου 1912, το «Τ-11» έβαλε πλώρη για το Καραμπουρνού. Ο Βλαχόπουλος με το καΐκι του προηγείτο για να κάνει το βόλισμα και να εντοπίσει τις νάρκες που είχαν διασκορπισθεί στις εκβολές του Αξιού μέχρι το Καραμπουρνού, το Μεγάλο Έμβολο. Εκείνη τη βραδιά, ο υποπλοίαρχος Βότσης και το πλήρωμά του ήταν τυχεροί.

Πέρασαν μπροστά στο λιμάνι τις Θεσσαλονίκης χωρίς να γίνουν αντιληπτοί. Μόνο που εκτός από το «Φετχί Μπουλέντ», εκεί βρίσκονταν αγκυροβολημένα δύο ακόμα πολεμικά σκάφη, ένα αγγλικό κι ένα ρωσικό. Το χτύπημα έπρεπε να σχεδιαστεί άμεσα και γρήγορα, αλλά κυρίως με «χειρουργική ακρίβεια» ώστε να αποφευχθεί πιθανό διπλωματικό επεισόδιο.

Χτύπημα και απεμπλοκή
Οι περιγραφές του τορπιλισμού μεγαλώνουν την αγωνία. Από τον πυργίσκο μάχης του «Τ-11» ο υποπλοίαρχος Βότσης ξεχώρισε μέσα από τις διόπτρες το «κόσμημα» του οθωμανικού στόλου στο αριστερό του κυματοθραύστη. Από το Καραμπουρνάκι, οι τορπιλοσωλήνες ήταν γεμισμένες, έτοιμες.

«Ήρεμα έλξον» ήταν η διαταγή του Βότση στον τορπιλητή καθώς το «Τ-11» είχε πλησιάσει 150 μέτρα από το «Φετχί Μπουλέντ». Οι δύο τορπίλες έσκισαν τα νερά, αμέσως ο ύπαρχος Χατζίσκος διατάχθηκε να ρίξει την τορπίλη του καταστρώματος ενώ από τους άνδρες της γέφυρας ζητήθηκε να κάνουν «ανάποδα ολοταχώς».

Από τις εκρήξεις φωτίστηκε ολόκληρη η Θεσσαλονίκη ενώ άρχισαν να ακούγονται φωνές φρουρών και καμπάνες. Οι προβολείς άναψαν σε χρόνο μηδέν αναζητώντας το πλοίο που έπληξε τον τουρκικό θωρακοδρόμωνα.

Ο Βότσης, ωστόσο, είχε σχεδιάσει τις κινήσεις του. Ήδη είχε απομακρυνθεί από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και είχε προετοιμαστεί για το δεύτερο μέρος του σχεδίου του. Περνώντας ολοταχώς κάτω από τα φοβερά κανόνια που ήταν εγκαταστημένα στο Καραμπουρνού, διέταξε να ρίξουν προς τα εκεί μια χαιρετιστήρια κανονιά, σαν νικητήρια ιαχή, για να γιορτάσει την ολοκλήρωση του εγχειρήματός του.

Λίγες ώρες αργότερα κι αφού είχε απελευθερωθεί η Κατερίνη, ο Βότσης τηλεγράφησε: «11.35, χθες Πέμπτην, ετορπιλίσαμεν επιτυχώς εις λιμένα Θεσσαλονίκης τουρκικόν θωρηκτόν “Φετχί Μπουλέντ”. Πλοίον βυθιζόμενον έκλινε δεξιά. Πλήρωμα και πλοίον ημών αβλαβή».

Ο τότε υπουργός Ναυτικών Νικόλαος Στράτος απάντησε:

«Συγχαίρω εγκαρδίως διά ναυτικόν κατόρθωμα.

Προς τιμήν σας διατάσσω όπως έκθεσις υμών ανακοινωθή δι’ ημερησίας διαταγής προς άπαντα τα πλοία του στόλου Αιγαίου και Αμβρακικού. Ετιμήσατε την πατρίδα και ένδοξον Ναυτικόν της.


»Θα προτείνω ηθικήν αμοιβήν υμών και υπάρχου, εν καιρώ δε ολοκλήρου του πληρώματος. Γνωστοποιήσατέ μας ονόματα πλοηγών, προς παροχήν ηθικής και υλικής αμοιβής προς αυτούς.


»Τα συγχαρητήριά μου ανακοινώσατε εις το υφ’ υμάς πλήρωμα δι’ ημερησίας διαταγής
».

Το ραδιοτηλεγράφημαα αυτό μεταδόθηκε την ίδια στιγμή που ο θείος του Βότση, ο ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης αγκυροβολούσε με το θωρηκτό «Αβέρωφ» στον λιμένα του Μούδρου, στην απελευθερωμένη Λήμνο.

Καταρρακώθηκε ο Ταχσίν Πασάς
Ο Κενάν Μεσαρέ ήταν υπασπιστής του τότε Οθωμανού διοικητή Χασάν Ταχσίν Πασάς. Από το ημερολόγιό του αντιγράφουμε: «Εκεί που συζητούσαμε ησύχως με την παρουσία του Φρουράρχου (σ.σ. του πασά Χασάν Ταχσίν) η συνομιλία μας διακόπηκε από έναν εκκωφαντικό κρότο ο οποίος δόνησε ολόκληρη την πόλη. Τραντάχτηκε το Διοικητήριο. Ο αιφνιδιασμός ήταν τέτοιος ώστε μείναμε με ανοικτό το στόμα και την αναπνοή κρατημένη (…)

»Κάτωχρος και με μάτια κλειστά (σ.σ. ο Χασάν Ταχσίν) ψιθύρισε: “Ετορπιλίσθη το Φετχί Μπουλέντ”. Έμεινε ακίνητος, κοιτάζοντας τώρα σαν τρελλός το ακουστικό που κρατούσε ακόμα στα χέρια του».

Η επόμενη ημέρα, 19 Οκτωβρίου 1912, έφερε κι άλλα άσχημα νέα στον τότε Οθωμανό διοικητή της Θεσσαλονίκης. Ο Ελληνικός Στρατός ανέκοψε την πορεία του προς το Μοναστήριο και άλλαξε τα σχέδιά του.

Επιτέθηκε με σφοδρότητα στα Γιαννιτσά. Το σημείο όπου οχυρώθηκαν οι Τούρκοι έδινε το πλεονέκτημα στον αμυνόμενο, καθώς η επάνδρωσή του δεν απαιτούσε μεγάλες δυνάμεις, ενώ ταυτόχρονα, ήταν σχεδόν αδύνατη η υπερκέρασή του από τα πλάγια. Πέντε μεραρχίες και μία ταξιαρχία ιππικού των Ελλήνων κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τις τουρκικές δυνάμεις που αποτελούνταν από έξι πυροβολαρχίες και πέντε μεραρχίες.

Παρ’ όλα αυτά, ο τορπιλισμός του «Φετχί Μπουλέντ» είχε αναπτερώσει το ηθικό των αξιωματικών και των στρατιωτών. Παρά τις μεγάλες απώλειες στις 20 Οκτωβρίου απελευθερώθηκαν και τα Γιαννιτσά ενώ οι Τούρκοι οπισθοχώρησαν στη Θεσσαλονίκη.

Ο δρόμος για την πόλη ήταν ανοικτός αν και οι Τούρκοι είχαν προκαλέσει εμπόδια στον Ελληνικό Στρατό έχοντας καταστρέψει γέφυρες και περάσματα. Οι πληροφορίες περί επικείμενης άφιξης των Βουλγάρων στη Θεσσαλονίκη ανησύχησαν τον τότε διάδοχο και αρχιστράτηγο Κωνσταντίνο καθώς και τον τότε πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο.

Ο στρατός στην πόλη
Στις 25 Οκτωβρίου ο Ελληνικός Στρατός πέρασε τον Αξιό ποταμό. Ο αρχιστράτηγος Χασάν Ταχσίν Πασάς προτίμησε να παραδώσει αμαχητί την πόλη στους Έλληνες από τους οποίους οι Οθωμανοί την κατέκτησαν στις 29 Μαρτίου 1430. Σύμφωνα με την αφήγηση του υπασπιστή Κενάν Μεσαρέ, ο Ταχσίν πασάς είπε: «Μου φαίνεται πως τελειώσαμε. Ό,τι κι αν γίνει, εγώ δεν έχω πλέον μέλλον σε τούτη την πόλη. Μου φαίνεται ότι δεν έχω θέση πουθενά. Έτσι ήταν γραπτό… Ας είναι όμως. Πες στους Έλληνες να περάσου. Απ’ αυτούς πήραμε την πόλη, σ’ εκείνους θα την παραδώσουμε. Ας γίνει το θέλημα του θεού».

Ο αλβανικής καταγωγής και άριστος γνώστης των ελληνικών Οθωμανός αξιωματικός δέχθηκε τους όρους της ελληνικής πλευράς. Ανήμερα της γιορτής του πολιούχου και προστάτη της πόλης Άγιου Δημητρίου, η Θεσσαλονίκη απελευθερώθηκε από τον ελληνικό στρατό. Σημειώθηκε είκοσι ημέρες μετά την κήρυξη του Α΄ Βαλκανικού Πολέμου και λίγες ώρες προτού ο βουλγαρικός στρατός αφιχθεί στην - ήδη ελληνική – Θεσσαλονίκη.

Ο Χασάν Ταχσίν Πασάς παρέμεινε στη Θεσσαλονίκη φρουρούμενος έως τον Ιούλιο του 1913 οπότε έφυγε για το Εβιάν της Γαλλίας για λόγους υγείας με έξοδα της ελληνικής κυβέρνησης. Στη συνέχεια πήγε στη Λωζάννη και απεβίωσε το 1918 στην ελβετική Τεριτέ, στη λίμνη Λεμάν. Ετάφη στη Λωζάννη, τα οστά του μεταφέρθηκαν στο αλβανικό νεκροταφείο Θεσσαλονίκης το 1936.

Το 2002 ετάφη στην αυλή της τέως επαύλεως Μοδιάνο, στο σημερινό Στρατιωτικό Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων, εκεί που υπεγράφη η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης κι άρχισε ο επιθανάτιος ρόγχος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας…
Διαβάστε περισσότερα...

Λοβέρδος: «Το ΠΑΣΟΚ έκλεισε τον κύκλο του»

Ο Ανδρέας Λοβέρδος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Έθνος της Κυριακής τονίζει ότι το ΠΑΣΟΚ έχει κλείσει τον ιστορικό του κύκλο και παρουσιάζει ποιες μπορεί να είναι οι εναλλακτικές επιλογές στο χώρο της Δημοκρατικής Παράταξης.

«Εξ αντικειμένου οι δυνατότητες στον σοσιαλδημοκρατικό χώρο, στο χώρο της Δημοκρατικής Παράταξης, είναι οι εξής: ή να δημιουργηθεί νέο κόμμα, ή να σχηματισθεί συνασπισμός κομμάτων, δικτύων και προσώπων, όπως η ΕΛΙΑ στην Ιταλία, που θα εκλέξει από τη βάση τον Πρόεδρό του και όλοι θα διατηρήσουν την αυτοτέλειά τους, ή να ενωθούν ΠΑ.ΣΟ.Κ. – ΔΗΜΑΡ (δεν το βλέπω καθόλου εφικτό αυτό), ή και να μετασχηματισθεί το ΠΑ.ΣΟ.Κ.», τονίζει ο πρώην υπουργός, ο οποίος κρατάει κλειστά τα χαρτιά του αναφορικά με το τι θα κάνει αυτός.

Για τη Νέα Δημοκρατία πιστεύει ότι μετά το ψήφισμα των μέτρων θα χάσει σιγά – σιγά την λαϊκή της στήριξη, ενώ για τον ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι «αν ο καθένας δεν κοιτάει τον εαυτό του μπορούμε να αποτελέσει τον πλειοψηφικό πόλο που θα νικήσει τον ΣΥΡΙΖΑ».

Ο Λοβέρδος επανέλαβε τέλος ότι δεν θέλει να συμμετάσχει στο οποιοδήποτε κυβερνητικό σχήμα.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Ανδρέα Λοβέρδου

Έχετε δηλώσει ότι έως να κλείσει ο κύκλος με την εκταμίευση της δόσης δεν πρόκειται να ανοίξετε τα χαρτιά σας. Θα ανεξαρτητοποιηθείτε πάραυτα αποχωρώντας από το ΠΑΣΟΚ;
Όλα θα τα δούμε τότε. Οτιδήποτε γίνει αυτή τη στιγμή, πριν η Ελλάδα χρηματοδοτηθεί με τα 43-44 δις από το Πρόγραμμα, είναι εθνικά και πολιτικά προβληματικό. Τον Αύγουστο λεγόταν πως έως το τέλος Σεπτεμβρίου θα κλείσουν όλα, μπαίνουμε, όμως, στον Νοέμβριο κι ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες. Απαιτείται, λοιπόν, υπομονή κι απόδειξη συνείδησης εθνικής ευθύνης.

Θα επιμείνω: είστε πιο κοντά στη δημιουργία νέου κόμματος στον σοσιαλδημοκρατικό χώρο; Ή θα παραμείνετε στην «ασφάλεια» της μάχης εντός του ΠΑΣΟΚ;
Εξ αντικειμένου οι δυνατότητες στον σοσιαλδημοκρατικό χώρο, στο χώρο της Δημοκρατικής Παράταξης, είναι οι εξής: ή να δημιουργηθεί νέο κόμμα, ή να σχηματισθεί συνασπισμός κομμάτων, δικτύων και προσώπων, όπως η ΕΛΙΑ στην Ιταλία, που θα εκλέξει από τη βάση τον Πρόεδρό του και όλοι θα διατηρήσουν την αυτοτέλειά τους, ή να ενωθούν ΠΑ.ΣΟ.Κ. – ΔΗΜΑΡ (δεν το βλέπω καθόλου εφικτό αυτό), ή και να μετασχηματισθεί το ΠΑ.ΣΟ.Κ. γιατί, ως είναι σήμερα, έχει κλείσει τον ιστορικό του κύκλο. Όλα αυτά, λοιπόν, τα ενδεχόμενα, κι εγώ επιμένω, θα τα εξετάσουμε μετά τη λήψη της δόσης των 43-44 δις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει οροφή κι από τί αυτό εξαρτάται;

Στις εκλογές του Ιουνίου οι δυνάμεις της Κεντροαριστεράς συγκέντρωσαν περίπου 20%. Δηλαδή στην πτώση των δυνάμεων της Δημοκρατικής Παράταξης, το 1/5 του εκλογικού σώματος στάθηκε κοντά μας. Αν δεν κοιτάξει ο καθένας τον εαυτό του, μπορούμε να αποτελέσουμε τον πλειοψηφικό πόλο που θα νικήσει τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο δρόμος, λοιπόν, είναι ανοικτός. Κόμματα του χώρου, δίκτυα και πρόσωπα πρέπει να βρούμε κοινή πορεία. Μπορούμε να είμαστε πρώτοι στις επόμενες εκλογές.

Ναι σε νέο κόμμα κεντροδεξιάς ρότας;

Η Ν.Δ., όπως και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. 2009-2011, μετά τη λήψη των μέτρων σιγά –σιγά θα απονομιμοποιηθεί. Θα στερηθεί δηλαδή της λαϊκής στήριξης. Δεν υπάρχουν δεξιο-αριστερά, ή αριστερο-δεξιά σενάρια. Ή και αν υπάρχουν, δεν με αφορούν. Δεν μετακινούμαι από το χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, της Δημοκρατικής Παράταξης. Σε καμμία περίπτωση. Θα αγωνιστώ για να ξαναγίνει ισχυρή κι έχει όλες τις δυνατότητες, όπως ήδη σας είπα, να πλειοψηφήσει.

Αν ο κ. Σαμαράς σας καλέσει να συμμετάσχετε στην κυβέρνηση θα πείτε ναι;

Όχι. Τον Ιούνιο είχα υποστηρίξει τη στρατηγική της συμμετοχής μας. Δεν έγινε δεκτή από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Αποδείχτηκε πως είχα δίκιο. Τώρα, όμως, τα πράγματα άλλαξαν: α) Οι τρεις κυβερνητικοί κύκλοι, (δημοσιονομική προσαρμογή, ανάπτυξη, θεσμική λειτουργία) προχωρούν χωρίς συντονισμό, χωρίς σχέδιο, χωρίς κατεύθυνση. Στην πράξη δεν γίνεται τίποτε ουσιαστικό. Χάθηκαν οι πολυτιμότεροι μήνες για μια νέα κυβέρνηση. β) Δημιουργήθηκαν οι πολιτικοί συσχετισμοί εξουσίας από το κέντρο της κυβέρνησης προς τα μέλη της και προς τα ΜΜΕ. Εμείς, ως ΠΑΣΟΚ, αρνηθήκαμε, δυστυχώς, να συγκαθορίσουμε με την εμπειρία μας τις διαδικασίες αυτές. γ) Στελεχώθηκε, με ευθύνη και των τριών κομμάτων, ο κρατικός μηχανισμός και τα υπουργεία με τους συνήθεις παλαιοκομματικούς τρόπους. δ) Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ έχασε το στίγμα της και δεν μπορεί να στηρίξει πολιτικά πρόσωπα δικά της στην κυβέρνηση, ούτε τις επιλογές τους. Η συμμετοχή σημαίνει προσωπική και πολιτική αποτυχία. Στηρίζω την κυβέρνηση γιατί έτσι στηρίζω τη χώρα, αλλά έως εκεί.

Δηλαδή θεωρείτε ως σίγουρη την αποτυχία της Κυβέρνησης;
Με απρόβλεπτες μάλιστα συνέπειες για την οικονομία της χώρας και των πολιτών το 2013. Η Ελλάδα εξασφάλισε, και θα εξασφαλίσει έτι περαιτέρω, την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους, ισορροπεί το ισοζύγιο εξαγωγών – εισαγωγών, μειώνει το πρωτογενές έλλειμμα, αλλά κινδυνεύει με εσωτερική οικονομική κατάρρευση. Η οικονομία αργοσβήνει και οι πολιτικοί κοιτούν και περί άλλων τυρβάζουν. Όπως παρατήρησε ο Σύνδεσμος ΑΕ – ΕΠΕ, φεύγει η διοίκηση της ΦΑΓΕ και της Κόκα-Κόλα και οι πολιτικοί απλώς παρατηρούν. Το ίδιο συμβαίνει και με τις τράπεζες, που ζητούν πίσω τα κεφάλαια κίνησης στις επιχειρήσεις κι έτσι τις κλείνουν. Αν αυτό συνεχιστεί, η χώρα θα καταρρεύσει. Πώς θα στηριχτεί η μισθοδοσία του Δημοσίου, οι συντάξεις, οι δαπάνες υγείας, παιδείας, η ίδια η αγορά, όταν, η Διοίκηση και η Δικαιοσύνη που επηρεάζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό την ανάπτυξη, κινούνται σε αδιάφορο πλαίσιο και η χώρα στηρίζεται σε ορισμένους πατριώτες δικαστές και υπαλλήλους του Δημοσίου; Αυτό όμως, αν συνεχιστεί, έχει ημερομηνία λήξης, που θα εκδηλωθεί με οικονομικό ναυάγιο.

Παρουσιάζετε το βιβλίο σας για την ανόρθωση της Ελλάδας και εκτός Αθηνών, με πολλές συγκεντρώσεις. Γιατί το κάνετε αυτό;
Δέχθηκα ήδη περίπου 60 προτάσεις από όλη την Ελλάδα για να παρουσιάσω το βιβλίο μου. Η υποδοχή αυτή είναι τιμητική και πολύ ενθαρρυντική για μένα και τα επόμενα βήματά μου. Η διαδρομή που κάνω είναι μια πορεία με τους πολίτες με αμφίδρομη, όπως έως τώρα δείχνουν τα πράγματα, πολιτική επικοινωνία, από την οποία προκύπτουν συνεννοήσεις. Στόχος μου είναι να πάω παντού και θα προσπαθήσω να τον εκπληρώσω.

Έχετε δηλώσει ότι θα ψηφίσετε τα μέτρα. Δεν έχετε καμία κόκκινη γραμμή;
Ποτέ δεν μίλησα για μέτρα. Πάντα ανέφερα πως θα στηρίξω χωρίς εκπτώσεις τη συμφωνία των τριών αρχηγών. Οι συζητήσεις και οι συμπτώσεις ή οι διαφωνίες των πολιτικών αρχηγών αποδείχθηκε πως ήταν ο καθρέπτης της διαπραγμάτευσης με την Ε.Ε. και τους άλλους. Ήταν απαράδεκτη η μομφή περί θεάτρου που κάποιοι υποστήριξαν. Ιδού λοιπόν η δική μου κόκκινη γραμμή. Όχι μέτρα κι ό,τι νάναι, αλλά η συμφωνία των τριών αρχηγών, που εμπεριέχει τη διαπραγμάτευση της χώρας με την τρόϊκα.

Στα εργασιακά, όμως, υπάρχει εμπλοκή. Τι θα κάνετε;
Κατ’ αρχάς σε όλα τα υπόλοιπα, υπάρχει συμφωνία. Στο 95% δηλαδή των θεμάτων υπάρχει συμφωνία, την οποία και θα στηρίξω. Στο υπόλοιπο τμήμα, για το οποίο εκφράζονται διαφωνίες, πιστεύω πως υπάρχει περιθώριο έως την τελευταία στιγμή να βρεθεί κοινός τόπος.

Κι αν δεν βρεθεί;

Μην προδικάζετε κάτι τέτοιο. Θα διαμορφωθεί, άλλωστε, και επ’ αυτού η συνολική θέση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ και θα καθορίσω και με βάση αυτό το δεδομένο τη στάση μου. Είναι, πάντως, σωστό να σταθούμε όλοι μαζί και αλληλέγγυοι, όσοι δώσαμε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, τον περασμένο Ιούλιο. Έως την ψηφοφορία ίσως υπάρχει χρόνος.

Διαβάστε περισσότερα...

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Τ.Ε.Ι. ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ


Διαβάστε περισσότερα...

Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν τη χαμένη Ατλαντίδα στο Τρίγωνο των Βερμούδων

Τη χαμένη Ατλαντίδα υποστηρίζουν οτι εντόπισαν Καναδοί επιστήμονες, σε βάθος 183 μέτρων, στην περιοχή του Τριγώνου των Βερμούδων.

Υποβρύχιο ρομπότ κατέγραψε ερείπια κτιρίων, σφίγγες, τέσσερις γιγάντιες πυραμίδες και ενα άγαλμα.

Υπενθυμίζεται οτι τον Ιούλιο, Αμερικανοί και Γάλλοι ερευνητές εντόπισαν στο βυθό της Καραϊβικής μια κρυστάλλινη πυραμίδα, μεγαλύτερη από αυτή του Χέοπα.

Μέχρι τώρα όμως δεν έχει εξακριβωθεί η ηλικία και η καταγωγή του μυστηριώδους αυτού κτίσματος.
Διαβάστε περισσότερα...

TOAYTONOHTO:Να καλλιεργήσουν και στο Λιτόχωρο τσάι.....Να βάλουν μάλιστα για λίπασμα τα απόβλητα της TOSOH!!!!!!! Άλλωστε ως κάτι τέτοιο δεν μας πρωτοσυστήθηκε από τον Δήμο Δίου Ολύμπου;.....

Αγριο τσάι του Ολύμπου και αρωματικά καλλιεργούν στην Ελασσόνα
Της Τανιας Γεωργιοπουλου

Η ανάγκη να εξασφαλίσουν επιπλέον εισόδημα και η... τύχη οδήγησαν τους κατοίκους της Ελασσόνας στην πειραματική καλλιέργεια του τσαγιού του Ολύμπου. Το έως πριν από λίγο καιρό αυτοφυές αφέψημα σε σύντομο χρονικό διάστημα θα καλλιεργείται σε επαρκείς ποσότητες για να βγει στην αγορά. Αλλωστε, όπως λέει και ο εμπνευστής της ιδέας, κ. Θανάσης Παιδής, περιφερειακός σύμβουλος Λάρισας, είναι κρίμα ένα τόσο διάσημο brand name όπως ο Ολυμπος να μείνει ανεκμετάλλευτο.

Ολα άρχισαν όταν ο κ. Γεώργιος Κορρές βρέθηκε στην περιοχή για μια εκδήλωση.
«Η γυναίκα μου είναι φαρμακοποιός και μαζί σκεφτήκαμε την ιδέα. Συναντήθηκα λοιπόν με τον κ. Κορρέ και τον ρώτησα αν θα του φαινόταν ενδιαφέρον να βγάλει τα “προϊόντα του Ολύμπου”, δηλαδή καλλυντικά που θα περιέχουν τα βότανα και τα αρωματικά του διάσημου βουνού. Εκείνος μου απάντησε ότι εάν βρίσκονταν άνθρωποι να τα καλλιεργήσουν, εκείνος θα απορροφούσε ποσότητες και μάλιστα μέσω συμβολαιακής γεωργίας».
Κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα, και σήμερα πολλοί άνθρωποι στη γύρω περιοχή ασχολούνται με την καλλιέργεια κυρίως του τσαγιού του Ολύμπου, αλλά και άλλων αρωματικών φυτών από το βουνό.
Ο κ. Κώστας Χαλκιάς που διαθέτει κατάστημα εστίασης στην πόλη, επί χρόνια συνήθιζε κάθε φθινόπωρο να ανεβαίνει στο βουνό για να μαζέψει τσάι για προσωπική χρήση. Αλλωστε, η συλλογή ποσοτήτων άγριου τσαγιού για εμπορικούς λόγους απαγορεύεται από το δασαρχείο του Ολύμπου, με στόχο να προστατευτεί το φυτό που κινδύνευε σχεδόν να εκλείψει τα τελευταία χρόνια. «Ξεκίνησα λοιπόν να μαζεύω σπόρο και τον φύτεψα σε ένα θερμοκήπιο στην περιοχή του Κιλελέρ. Παράλληλα, κάναμε ανάλυση του χώματος του Ολύμπου για να δούμε ποια ακριβώς στοιχεία περιέχει. Στην αρχή κάποιες προσπάθειες ήταν αποτυχημένες, αλλά σιγά σιγά καταφέραμε να έχουμε σοδειά. Κάναμε επίσης ανάλυση στο προϊόν για να δούμε αν έχει τις ίδιες θρεπτικές ουσίες με το άγριο τσάι. Τώρα πλέον νομίζω ότι έχουμε καταφέρει να αποκωδικοποιήσουμε τον τρόπο που βγαίνει το άγριο τσάι που καλλιεργείται σε μια έκταση κοντά στο χωριό Κρανιά». Οι δύο γιοι του κ. Τσούρα, που λόγω κρίσης δυσκολεύονται να βρουν δουλειά, ασχολούνται τώρα με το νέο σχέδιο, που έχει και άλλες... προεκτάσεις. Φυτεύτηκαν και αρωματικά φυτά, ενώ δίπλα τοποθετήθηκαν μελίσσια για την παραγωγή μελιού.

Γερμανικό ενδιαφέρον
Ηδη έχουν χτυπήσει τα πρώτα τηλέφωνα από τη Γερμανία από εταιρείες που ενδιαφέρονται για το άγριο τσάι του Ολύμπου, που είναι μοναδικό, αλλά η σοδειά δεν είναι ακόμα αρκετή. «Ο στόχος είναι να φτιαχτεί ένας συνεταιρισμός μαζί με άλλους που ενδιαφέρονται, ώστε να υπάρχουν αρκετές ποσότητες», εξηγεί ο κ. Χαλκιάς.

Η «καινοτόμα» αγροτική καλλιέργεια αποτελεί διέξοδο για πολλούς κατοίκους της Ελασσόνας που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα οικονομικά. Ο κ. Θανάσης Κουτρουμπής είναι εκπαιδευτικός, αλλά βοηθάει και την αδελφή του στα οικογενειακά χωράφια όπου καλλιεργούν βιολογικό αμύγδαλο και ρόδια. Ξεκίνησαν τη βιολογική καλλιέργεια αμύγδαλου το 2004 και σήμερα δίνουν όλες τις ποσότητες που παράγουν στον Κορρέ για την παραγωγή καλλυντικών. Οπως λέει ο κ. Κουτρουμπής «είμαστε ευχαριστημένοι από την εξέλιξη, παρά τις δυσκολίες». Το βασικό πρόβλημά τους είναι ότι όταν αποφάσισαν να βγάλουν χυμό από τα ρόδια τούς είπαν ότι δεν μπορούν να τον πουλήσουν σε μεγάλα καταστήματα αν δεν τον συσκευάσουν σε μεγάλο εργοστάσιο. «Με αυτό τον τρόπο δεν σου δίνουν όμως τη δυνατότητα να εκμεταλλευτείς την προστιθέμενη αξία από το προϊόν σου», τονίζει ο κ. Κουτρουμπής.

Παιδής Γ. Αθανάσιος

Περιφερειακός Σύμβουλος
Θεσσαλίας
Διαβάστε περισσότερα...

Θεσσαλονίκη: Έπαρση σημαίας στον Λευκό Πύργο παρουσία κ. Κ. Παπούλια


Με την έπαρση της ελληνικής σημαίας στον Λευκό Πύργο, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, ολοκληρώθηκε η τιμητική πορεία στα βήματα των ελευθερωτών που οργάνωσε στη Θεσσαλονίκη το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, στο πλαίσιο των εορτασμών της επετείου για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης.
Ηταν μια εκδήλωση, σε ανάμνηση της έπαρσης της ελληνικής σημαίας την 28η Οκτωβρίου 1912 στον Λευκό Πύργο, που έγινε για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που την παρακολούθησε από τη Λέσχη Αξιωματικών, μετά την τελετή εξέφρασε τη βαθιά συγκίνησή του.
Τα στρατιωτικά τμήματα έφτασαν στην πλατεία του Λευκού Πύργου, φιλαρμονικές των τριών όπλων παρατάχθηκαν και ακολούθησε το πρωτόκολλο παράδοσης της ελληνικής σημαίας από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας σε τμήμα Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς. Οι Εύζωνοι τη μετέφεραν μέχρι ένα σημείο και στη συνέχεια οι αρχηγοί τάξεων των Στρατιωτικών Σχολών την ανέβασαν στον Λευκό Πύργο. Συμβολικά μεταφέρθηκε και η σημαία που είχε υψωθεί στις 28 Οκτωβρίου του 1912, η οποία φυλάσσεται και εκτίθεται αυτές τις μέρες, μαζί με άλλα κειμήλια, στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, ως προσφορά της προσωπικής συλλογής του βουλευτή της Ν.Δ. Κώστα Γκιουλέκα.
Η έπαρση της ελληνικής σημαίας συνοδεύτηκε από κανονιοβολισμούς πεδινής πυροβολαρχίας, ενώ υπήρξε και χαιρετισμός με βολές από πολεμικά σκάφη που βρίσκονται στον Θερμαϊκό κόλπο. Εκατοντάδες μέλη των στρατιωτικών τμημάτων τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο και ο κόσμος που είχε συγκεντρωθεί, για να παρακολουθήσει την τελετή, ξέσπασε σε χειροκροτήματα.
Την τελετή παρακολούθησαν οι υπουργοί Εθνικής Αμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος, Μακεδονίας-Θράκης Θεόδωρος Καράογλου, ο αναπληρωτής Περιβάλλοντος Σταύρος Καλαφάτης, ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ιωαννίδης και η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.
Σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης είχαν ληφθεί αυστηρά μέτρα ασφάλειας και ελικόπτερο της Αστυνομίας πετούσε πάνω από την πόλη.
Μετά τη λήξη της τελετής ο κ. Παπούλιας είχε συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας και την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων στη Λέσχη Αξιωματικών.
Διαβάστε περισσότερα...

Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Ξεκίνησαν οι εορταστικές εκδηλώσεις για την 28η Οκτωβρίου στην Πιερία

Με λαμπρότητα ξεκίνησαν οι εορταστικές εκδηλώσεις στην Πιερία για την Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, την Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012.

Στο μνημείο της πλατείας Ελευθερίας στις 12 το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων από αντιπροσωπείες σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τιμώντας τους αγωνιστές του έπους του ΄40 που με φιλοπατρία, αυταπάρνηση, αυτοπεποίθηση, ομοψυχία και απαράμιλλο ηρωισμό χάρισαν στους Έλληνες την ανεκτίμητη ελευθερία και δημοκρατία.

Τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης εκπροσώπησε το 16ο Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης και τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης εκπροσώπησε το 7ο Γυμνάσιο Κατερίνης. Από την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας στεφάνι κατέθεσε ο Ειδικός Συνεργάτης της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας- Καθηγητής- αρμόδιος εκπαιδευτικών θεμάτων, Αθανάσιος Μπαρμπαγεωργόπουλος. Στεφάνι επίσης κατέθεσε ο Σύλλογος Κοκκινοπλιτών Ν.Πιερίας "Ο ΟΛΥΜΠΟΣ", ο Σύλλογος Κρητών Πιερίας "ΟΙ ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΙ", η Λέσχη ''Lions'' Κατερίνης και το Αθλητικό Πολιτιστικό Σωματείο Sportland Νικηφόρος.

Στο μήνυμα της εθνικής μας επετείου αναφέρθηκε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, κ. Σοφίας Μαυρίδου, στη διάρκεια εορταστικής εκδήλωσης που διοργάνωσε η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας για τους υπαλλήλους στην αίθουσα συνεδριάσεων στην έδρα της Π.Ε.Πιερίας. Όπως τόνισε « όταν ένας λαός σέβεται την ταυτότητά του, πιστεύει στις δυνάμεις του και με θέληση και όπλα την ενότητα, την αλληλεγγύη, την αισιοδοξία και την ελπίδα για το καλύτερο μπορεί να βγει νικητής μέσα από κάθε είδους μάχη».

Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας τόνισε ότι σήμερα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε οι περιστάσεις μας ωθούν να προβάλουμε το μήνυμα της εθνικής ανεξαρτησίας, περισσότερο από ποτέ πρέπει να αντλήσουμε δύναμη από την ιστορία μας, να πεισμώσουμε και να πούμε ΄΄ΟΧΙ΄΄ σε καταστάσεις που υποθηκεύουν τα όνειρα και το μέλλον μας.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή όταν η Πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, κ. Δομνίκη Καράντζιου, ανέγνωσε αληθινή επιστολή του παππού της προς την οικογένειά του, που πολέμησε ως στρατιώτης στη διάρκεια του 2ου παγκοσμίου πολέμου.

Στο χρονικό και στα ηθικά διδάγματα της 28ης Οκτωβρίου, αναφέρθηκε η υπεύθυνη του Γραφείου Καινοτόμων Δράσεων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας, κ. Μιράντα Παππά, που παρουσίασε ένα ενδιαφέρον οπτικοακουστικό υλικό για τα εκατό χρόνια απελευθέρωσης της Κατερίνης , με εικόνες της πόλης εκείνης της περιόδου καθώς και των κατοίκων της.

*Ακολουθεί το περιεχόμενο της πρωτότυπης ανέκδοτης επιστολής του Αναστάσιου Καλού


ΤΤ 235 17/1/1941

Αγαπητή μου Μητέρα, Νίκα και Νίτσα

Προχθές πήρα τα από 23 και 28 Δεκεμβρίου γράμματά σας και χάρηκα πολύ που έμαθα πως είσαστε καλά. Εγώ για την ώρα δόξα τω Θεώ είμαι καλά. Τα δέματα που μου στείλατε όπως σας έγραψα τα πήρα. Περιμένω εκείνα που σας έχω παραγγείλει. Προπάντων στεναχωρούμε για τσιγάρα. Σας παρακαλώ λοιπόν να μου στέλνετε τσιγάρα και φαγώσιμα συχνά. Δεν φαντάζομαι να σας κουράζη αυτό. Προχθές επίσης μας μοίρασαν τα δέματα που μας έστειλε η Νεολαία, στο δικό μου δέμα βρήκα κονιάκ, κουραμπιέδες, τσατσάρα τσιγάρα, δύο μαντήλια, μαχαιράκι, ημερολόγιο, γράμματα του Βασιλιά μας, του κ. Πρωθυπουργού και της Νεολαίας και τέλος μια εικονίτσα της Παναγίας και του Χριστούλη. Θα την φυλάξω να την χαρίσω της Νίτσας. Για το μισθό δικαιολογημένα σου δώσαν λίγο. Σου κράτησαν μαζεμένο το επίδομα πόλεως. Γράψε μου πότε έλαβες το μισθό Φεβρουαρίου. Λεπτά, εκτός από τις 500 δρχ. που σου έγραψα, να στείλεις αλλά δεν χρειάζομαι διότι δεν υπάρχει τρόπος να διαθέση κανείς λεπτά. Καλλίτερα λοιπόν φαγώσιμα και τσιγάρα να στέλνης. Φίλα μου τη Νίτσα. Χαιρετισμούς σε συγγενείς και φίλους. Με αγάπη και πολλά φιλιά.
Τάσος Καλός

Διαβάστε περισσότερα...

Πιο... αυστηρό το επίδομα ανεργίας

Περισσότερο αυστηρά γίνονται τα κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας αλλά και για τον καθορισμό του ύψους των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα από τον ΟΑΕΔ.

Από την 1η Ιανουαρίου 2013 τα ημερήσια επιδόματα ανεργίας τα τελευταία τέσσερα χρόνια δεν είναι δυνατόν να είναι περισσότερα των 450. Δηλαδή για τον τελικό καθορισμό της διάρκειας επιδότησης λαμβάνεται υπόψη και το τι είχε εισπράξει ο άνεργος από το 2009 και μετά.

Από 1η Ιανουαρίου 2014 τα ημερήσια επιδόματα ανεργίας στην τετραετία δεν είναι δυνατόν να είναι περισσότερα των 400.

Ενδεικτικά αναφέρονται δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα:

Η επιδότηση αρχίζει από τις 3 Ιανουαρίου 2013 και βάσει των ημερών ασφάλισης που συγκεντρώνει ο άνεργος το συγκεκριμένο διάστημα δικαιούται 12μηνη επιδότηση. Δηλαδή θα πρέπει να πάρει 300 ημερήσια επιδόματα ανεργίας.

Για τον συγκεκριμένο ασφαλισμένο ελέγχεται πόσα ημερήσια επιδόματα ανεργίας χορηγήθηκαν από τις 3 Ιανουαρίου 2009 μέχρι τις 3 Ιανουαρίου 2013. Σε περίπτωση που έχει πάρει 210 ημερήσια επιδόματα, ο αριθμός αυτός αφαιρείται από το 450 που είναι το νέο όριο.Αυτό πρακτικά σημαίνει επιδότηση για 240 ημερήσια επιδόματα ανεργίας αντί για 300 που θα είχαν εγκριθεί σύμφωνα με τις ασφαλιστικές προϋποθέσεις που συγκέντρωσε το συγκεκριμένο διάστημα.

Η επιδότηση αρχίζει από τις 3 Ιανουαρίου 2013 και βάσει των ημερών ασφάλισης που συγκεντρώνει ο άνεργος το συγκεκριμένο διάστημα δικαιούται 12μηνη επιδότηση (300 ημερήσια επιδόματα ανεργίας).

Για τον συγκεκριμένο ασφαλισμένο ελέγχεται πόσα ημερήσια επιδόματα ανεργίας χορηγήθηκαν από τις 3 Ιανουαρίου 2009 μέχρι τις 3 Ιανουαρίου 2013. Σε περίπτωση που έχει πάρει 400 ημερήσια επιδόματα, ο αριθμός αυτός αφαιρείται από το 450 που είναι το νέο όριο. Δηλαδή θα περιοριστεί σε 10 ημερήσια επιδόματα ανεργίας (αντί για 300).

Οσον αφορά στα δώρα προβλέπονται τα εξής:

Οικονομική ενίσχυση Πάσχα. Οι άνεργοι θα πρέπει να παραμένουν επιδοτούμενοι μέχρι τις 30 Απριλίου για να λάβουν ολόκληρο το ποσό της ενίσχυσης, δηλαδή 12.5 ημερήσια επιδόματα (μέχρι τώρα έπρεπε να είναι επιδοτούμενοι μέχρι 30 Μαρτίου).

Οικονομική ενίσχυση Χριστουγέννων. Για κάθε μήνα επιδότησης από 1ης Μαΐου κάθε έτους η οικονομική ενίσχυση αντιστοιχεί σε 3 ημερήσια επιδόματα ανεργίας (αντί για 6). Επιπλέον για να χορηγηθεί ολόκληρο το ποσό που αντιστοιχεί σε έναν μήνα επιδότησης θα πρέπει οι ασφαλισμένοι να είναι επιδοτούμενοι από 1η Μαΐου έως 31 Δεκεμβρίου (και δεν αρκεί πλέον τετράμηνη επιδότηση).

Πηγή: Εθνος
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΠΣ ΠΙΕΡΙΑΣ: Μικτή παίδων

Ο πίνακας με τα ονόματα των νεαρών αθλητών του νομού που κλήθηκαν στην προεπιλογή της Μικτής Ομάδας Παίδων της ΕΠΣ Πιερίας

Διαβάστε περισσότερα...

Μάγκα Παναγιώταρε, πήγαινε να το πεις στον ίδιο τον Σχορτσιανίτη τί είναι και τί δεν είναι...

...να λεπτύνει κι άλλο, η ήδη τσιριχτή φωνούλα σου. ΦΛΩΡΕ!
Ο διεθνής μπασκετμπολίστας, Σοφοκλής Σσχορτσιανίτης, δεν είναι Έλληνας, σύμφωνα με τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Ηλία Παναγιώταρο...
Ο διάλογος είναι ανάμεσα στους παρουσιαστές της εκπομπής «Μακελειό» στο κανάλι «Extra 3» και στο βουλευτή της «Χρυσής Αυγής» Ηλία Παναγιώταρο:

- Αν στο κόμμα σας ερχόταν μία Ελληνίδα έγχρωμη ή ένας Έλληνας έγχρωμος που ήταν Έλληνας αλλά ήταν το χρώμα του σκούρο. Θα τον παίρνατε στο κόμμα;

«Τι εννοείτε σκούρο; Ηλιοκαμένος;».


- Να ήταν μαύρος. Χριστιανός ορθόδοξος, ο οποίος είναι Έλληνας με ελληνική ταυτότητα. Ο Σχορτσιανίτης.


«Δεν θεωρούμε ότι ο Σχορτσιανίτης, σύμφωνα με τα πρότυπα της ελληνικής φυλής, είναι Έλληνας. Δεν είναι Έλληνας. Πρέπει να είναι και οι δύο γονείς του Έλληνες και να ανήκουν στην ευρωπαϊκή φυλή. Αυτό θεωρούμε εμείς. Αν θεωρείτε εσείς τον Σχορτσιανίτη Έλληνα, πάρτε τον στο δικό σας κόμμα».


- Είσαστε ρατσιστές ή απλώς πολεμάτε τους λαθραίους όπως λέμε;


«Το να πιστεύεις στη διαφορετικότητα των φυλών δεν είναι κακό πράγμα».


- Με συγχωρείτε, αλλά αυτό είναι το δόγμα της Αρίας Φυλής.


«Προς θεού. Πώς θα γίνει δηλαδή; Πρέπει να είμαστε υπερασπιστές της ράτσας των σκύλων; Δηλαδή, να μην μπερδεύουμε το πεκινουά με το λαμπραντόρ. Εμείς θεωρούμε ότι ο Θεός τα έπλασε έτσι και έτσι πρέπει να παραμείνουν. Τιμή τους και καμάρι τους που είναι μαύροι, κίτρινοι, κόκκινοι. Δε θεωρούμε ότι είναι Έλληνες. Δεν είναι βασικά».


- Εσείς κυνηγάτε τους λαθραίους ή όλους;


«Εμείς δεν τους κυνηγάμε. Εμείς υπερασπιζόμαστε τους Έλληνες. Και υπάρχουν μόνο λαθραίοι καταρχήν. Δεν υπάρχουν νόμιμοι μετανάστες στην Ελλάδα. Είναι ένα μεγάλο ψέμα».


Δείτε το βίντεο στο 2:21:30


Διαβάστε περισσότερα...

Επιμελητήριο Πιερίας - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ


Διαβάστε περισσότερα...

Σιάτιστα: Εορτασμός πολιούχου Αγίου Δημητρίου, παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου

Με επισημότητα και κατάνυξη τελέστηκε το πρωί στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Δημητρίου θεία λειτουργία, παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου, με τη συμμετοχή μητροπολιτών, εκπροσώπων των τοπικών αρχών και πλήθους κόσμου.

Στον βίο και τα θαύματα του πολιούχου της Θεσσαλονίκης και της Σιάτιστας, Αγίου Δημητρίου, αναφέρθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, υπογραμμίζοντας ότι «δεν ελυπήθη το κάλλος της νεότητος του, δεν επεθύμησε δόξαν και τιμάς, που επιφύλασσε η λαμπρή στρατιωτική του σταδιοδρομίαν», ούτε την εύνοια του «του επιγείου βασιλέως», αλλά «την αγάπην του επουρανίου βασιλέως Χριστού». Πρόσθεσε ότι η ζωή του, το μαρτύριο του και η πίστη του αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση.

Ο κ. Βαρθολομαίος εξήρε, επίσης, το έργο του μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης Παύλου.

«Σας συγχαίρομεν διά το σύνολον το πνευματικόν έργον σας και την άγρυπνον ποιμαντικήν, εκκλησιαστικήν και κοινωνικήν μεριμνάν σας διά τας ανάγκας του λαού σας» επισήμανε απευθυνόμενος στον μητροπολίτη Παύλο, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, υπογραμμίζοντας τον «καίριο πνευματικό του λόγο» και την «έμπονο συμμετοχή» του μεταξύ άλλων «εις τα προβλήματα του τόπου και εις την προσπάθειαν επιλύσεως και διευθετήσεως των».

Ο μητροπολίτης Παύλος, στον χαιρετισμό του, τόνισε ότι η ζωή του Αγίου Δημητρίου καταδεικνύει, μεταξύ άλλων, την «κραυγάζουσα αλήθεια», που «κάποιοι επιχειρούν να φιμώσουν», δηλαδή «τον τρόπο με τον οποίο δομήθηκαν οι σχέσεις της εκκλησίας και του γένους και του κράτους μας», όχι ως αποτέλεσμα «γραφειοκρατικής κατασκευής» αλλά «μέσα στη ζωή και την ιστορία». Επισήμανε το τεράστιο έργο του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της «Μεγάλης Εκκλησίας», παρά τη στάση όσων υποβλέπουν την παρουσία της και την προσφορά της και την προσήλωση στη αποστολή της που είναι η «διακονία της Οικουμένης».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα παραμείνει στη Σιάτιστα έως αύριο, Σάββατο, το βράδυ, επισκεπτόμενος εκκλησιαστικά ιδρύματα και μοναστήρια της περιοχής, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θα συμμετάσχει στις διήμερες εορταστικές εκδηλώσεις της μητρόπολης Λαγκαδά.

Πηγή: ΑΜΠΕ
Διαβάστε περισσότερα...

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 28Η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ ΠΙΕΡΙΑΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ κ. ΑΝΝΑΣ ΜΑΝΗ-ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Η 28η Οκτωβρίου είναι ημέρα μνήμης και τιμής για όλους τους Έλληνες. Είναι ημέρα υπερηφάνειας για το σθένος και τη δύναμη ψυχής των προγόνων μας, γιατί συμβολίζει την αιώνια πάλη του δίκαιου με το άδικο, την πάλη για την αρετή και τα ανθρώπινα δικαιώματα. 

Σήμερα, λόγω των δύσκολων συγκυριών που βιώνει η πατρίδα μας, προβάλλει όσο ποτέ επιτακτική η ανάγκη, η ισχυρή εθνική μνήμη να αποτελέσει το βασικό ανάχωμα του λαού μας στην απόκρουση της ιστορικής λήθης και της επιβίωσης των ιδανικών μας. Γιατί λαοί που τιμούν την ιστορία τους έχει αποδειχθεί, ότι κερδίζουν το σεβασμό των υπόλοιπων πρωταγωνιστών στην παγκόσμια γεωπολιτική σκακιέρα.

Είμαι απολύτως πεπεισμένη, ότι πρέπει συνεχώς να επαγρυπνούμε στη χάραξη εθνικής στρατηγικής, που θα μας διασφαλίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις.

Ας κρατήσουμε λοιπόν τη θυσία των προγόνων μας σαν ακριβό φυλαχτό μέσα στην καρδιά μας και ας αποτελέσει η μνήμη της 28ης Οκτωβρίου έμβλημα αδιάσπαστης ενότητας και σύμπνοιας για το Έθνος μας.

Διαβάστε περισσότερα...

Γ. Παπαστάμκος - Ισχυρή δημοσιονομική πλαισίωση της ΚΑΠ ζητεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υιοθέτησε τη θέση του Σώματος ως προς το σχέδιο Προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2013. Σε ό,τι αφορά τον τομέα της Γεωργίας, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Καθηγητής κ. Γιώργιος Παπαστάμκος, μέλος της Επιτροπής Γεωργίας, καθώς και της Επιτροπής Προϋπολογισμών, υπογραμμίζει τα ακόλουθα σημεία:

- Επαναφορά των πιστώσεων πληρωμών στις περιπτώσεις όπου το Συμβούλιο Υπουργών είχε προβεί σε περικοπές (π.χ. προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης, ενίσχυση σε ομάδες παραγωγών για προ-αναγνώριση, πρόγραμμα προώθησης της κατανάλωσης φρούτων στα σχολεία, συνδεδεμένες άμεσες ενισχύσεις).

- Διατήρηση των 'ενισχύσεων για τον καπνό' (με καταψήφιση των τροπολογιών εξάλειψής τους, που είχαν υποβάλει η Ομάδα των Πρασίνων και η Ομάδα των Φιλελευθέρων).

- Αύξηση των ενισχύσεων για: α) τα επιχειρησιακά ταμεία οργανώσεων παραγωγών (αύξηση της τάξεως των 52 εκατ., η οποία θα στοχεύει κυρίως στις οργανώσεις παραγωγών στον τομέα των οπωροκηπευτικών), β) τις ενέργειες προώθησης γεωργικών προϊόντων (αύξηση κατά 15 εκατ. εν σχέσει προς την πρόταση του Συμβουλίου, προκειμένου να στηριχθεί κυρίως ο τομέας των οπωροκηπευτικών), και γ) το πρόγραμμα χορήγησης γάλακτος στους μαθητές.

- Διάθεση πόρων για τη σύσταση Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Γεωργικών Τιμών και Περιθωρίων, προκειμένου να διασφαλισθεί μεγαλύτερη διαφάνεια στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων (πρωτοβουλία ΕΛΚ).

- Ουσιώδης μείωση των εκτιμωμένων ποσών ανάκτησης χρηματοδοτήσεων στο πλαίσιο εκκαθάρισης λογαριασμών προηγουμένων χρήσεων. Σημειωτέον ότι πρόκειται για κρίσιμο ζήτημα, καθώς στο σχέδιο προϋπολογισμού η Επιτροπή εκτιμά ότι η ανάκτηση χρηματοδοτήσεων λόγω παρατυπιών θα ανέλθει σε 56 εκατομ. ευρώ, ενώ το Συμβούλιο Υπουργών σε 320 εκατομ. ευρώ.

Ο Έλληνας Ευρωβουλευτής ευελπιστεί ότι το Συμβούλιο Υπουργών θα συνταχθεί με την ως άνω υιοθετηθείσα θέση του ΕΚ, στο πλαίσιο της διαδικασίας συνδιαλλαγής, η οποία θα ακολουθήσει για την έγκριση του προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2013.

Επίσης, στο πλαίσιο της ενδιάμεσης Έκθεσης για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (2014-2020), η Ολομέλεια υιοθέτησε εκ νέου την θέση της Επιτροπής Γεωργίας του ΕΚ, σύμφωνα με την οποία οι πόροι που θα διατεθούν για την ΚΑΠ κατά την επόμενη περίοδο δημοσιονομικού προγραμματισμού θα πρέπει τουλάχιστον να διατηρηθούν στο επίπεδο εκείνων για το οικονομικό έτος 2013.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαστάμκο «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έστειλε ηχηρό μήνυμα ως προς τη δημοσιονομική πλαισίωση της ΚΑΠ τη στιγμή που διεξάγονται παραλλήλως κρίσιμες διαπραγματεύσεις τόσο για την μελλοντική ΚΑΠ, όσο και για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (2014-2020). Έναντι όσων τάσσονται υπέρ της αποψίλωσης της ΚΑΠ, της μεταφοράς πόρων υπέρ άλλων τομέων της ευρωπαϊκής οικονομίας και της κάλυψης των επισιτιστικών αναγκών μέσω αυξημένων εισαγωγών, αντιτείνει ότι μια ισχυρή ΚΑΠ είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία. Ο πολυλειτουργικός ευρωπαϊκός γεωργικός τομέας προμηθεύει δημόσια αγαθά μείζονος σημασίας στις κοινωνίες μας, ο εφοδιασμός των οποίων δεν μπορεί να εξασφαλισθεί μέσω της αγοράς, εξ’ ου και ότι απαιτείται μια ισχυρή δημόσια πολιτική σε επίπεδο ΕΕ».
Διαβάστε περισσότερα...

Η είδηση της ημέρας

Μέτα από 4 μήνες, η διοίκηση της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Κατερίνης πλήρωσε τους εργαζόμενους…

Από ότι μαθαίνουμε, οι εργαζόμενοι διοργανώνουν γλέντι από τη χαρά τους.

Αρνιά στη σούβλα, κρασιά και όλα τα καλούδια!

Δεν ξέρουν που να τα πρωτοξοδέψουν…

Επίτιμος καλεσμένος φυσικά, ο πάντα χιουμορίστας, Πρόεδρος της επιχείρησης
κ. Λεμονόπουλος.

Γιατί μόνο σαν αστείο μπορούμε να εκλάβουμε την καταβολή ενός μισθού ενώ οφείλονται τέσσερις!!!

Κύριε Λεμονόπουλε

Πρέπει να σταματήσετε να βλέπετε τους εργαζόμενους σαν κουμπαρά… όποτε θυμάστε να ρίχνετε κάτι μέσα…

Οι εργαζόμενοι δεν ζητούν ελεημοσύνη… ζητούν τα δεδουλευμένα τους.

Διαβάστε περισσότερα...