Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2011

Σωτήρης Μασταγκάς - ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2011 «Δεύτε ίδωμεν πιστοί…»

Αρκετοί, επηρεασμένοι από τα εξωτερικά στολίδια, τον χριστουγεννιάτικο διάκοσμο, τα φαναράκια και τα δένδρα βλέπουν τα Χριστούγεννα σαν μια όμορφη ποικιλία στη ζωή τους, σαν μια ρομαντική ανάμνηση παλιών καλών ημερών. Μόλις περάσουν οι μεγάλες αυτές μέρες, επειδή στέκονται στην επιφάνεια, μένουν μ’ ένα εσωτερικό στέγνωμα, μ’ ένα αίσθημα στυφό. 

Ολωσδιόλου διαφορετικά αισθάνονται όσοι προχωρούν στο βάθος των γεγονότων της γιορτής. Γιατί τα Χριστούγεννα είναι μια συγκλονιστική υπόμνηση, ένα δυνατό προσκλητήριο για να ζήσουμε τη νέα ζωή που έφερε στον κόσμο μας το παιδίον Ιησούς 

Χριστούγεννα 2011. Δεν έχει σημασία πως δεν ακολουθούν τον Χριστό ακόμη όλοι, σημασία έχει ότι ακολουθούν το κήρυγμά του οι δυνατοί, ότι το εφαρμόζουν οι γενναίοι κι οι τολμηροί κι όχι οι δειλοί της ζωής. Δεν έχει σημασία το ότι η παραφορά των παθών και η διαφθορά κάνουν σήμερα θραύση, σημασία έχει το ότι, παρά την ακατάπαυστη παλίρροια των παθών, ο Χριστός μορφοποιεί τις ψυχές που ταπεινά δέχονται τον λόγο του και τις σώζει, τις λαμπρύνει και τις στολίζει με το ουράνιο κάλλος. 

Μπορεί να εκφράζονται από καιρού εις καιρόν φόβοι για το μέλλον μας ως ανθρώπων. Καθώς έχουν δοκιμαστεί τα πάντα, συστήματα, θεωρίες, ιδεολογίες, επινοήσεις, αναζητήσεις για να νοηματοδοτήσουν της ζωή, εν τούτους ο κόσμος δείχνει να έχει οδηγηθεί σε ολοκληρωτική χρεοκοπία. Έρχονται όμως τα Χριστούγεννα, για να μας πουν πως κάθε μέρα σώζονται ψυχές, πως η αναγεννητική δύναμη του Χριστού προχωρεί αργά, αλλά βαθειά, διαποτίζοντας του ανθρωπίνου γένους τις ρίζες. 

Τα Χριστούγεννα είναι κάτι πολύ βαθύτερο από τα φωτάκια, τα δένδρα, τα δώρα… Είναι η φωνή της ελπίδας και της σωτηρίας, η σάλπιγγα της νίκης και ο παιάνας του θριάμβου. Είναι η φωνή του ουρανού, που λέει σε μας τους ανθρώπους πως η αγιότητα δεν είναι ένας στείρος ιδεαλισμός, αλλά μια απτή πραγματικότητα, που την βλέπουν να κινείται ανάμεσά μας όσοι διατηρούν το βλέμμα της ψυχής τους καθαρό, όσοι δεν φορούν τα ματογυάλια της προκαταλήψεως. Είναι η βέβαιη απόδειξη πως μονάχα ο Χριστός είναι «η επί γης ειρήνη και η εν ανθρώποις ευδοκία».
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΥΧΕΣ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΙΕΡΙΑΣ

Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας ενόψει του εορτασμού της γέννησης του Θεανθρώπου εύχεται ολόψυχα σε όλους τους Πιεριείς Χρόνια Πολλά, προσωπική και οικογενειακή υγεία και ευτυχία.
Διαβάστε περισσότερα...

Δελτίο Τύπου Π.Ε. Πιερίας για παράσταση στη Λεπτοκαρυά

Την παράσταση μαριονέτας «Η κόρη του μυλωνά» από τη Σκηνή Μαριονέτας ΛΙ-ΛΑ-ΛΟ του θεάτρου «Μαίωτρον», παρουσιάζουν το Κέντρο Πολιτισμού Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας και ο Δήμος Δίου-Ολύμπου, την Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011 και ώρα 19.00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του 2ου Δημοτικού Σχολείου της Δημοτικής Κοινότητας Λεπτοκαρυάς.  

Πρόκειται για μια μουσική παράσταση βασισμένη στο παραμύθι των Αδελφών Γκριμ «Η κόρη του μυλωνά», που φέρνει σε επαφή τα παιδιά με τον μαγικό κόσμο της μαριονέτας, ενώ παράλληλα διασκεδάζει μικρούς και μεγάλους με τα καμώματα του μυλωνά και της κόρης του. 

Χιούμορ, πλούσια σκηνικά και ενεργή συμμετοχή των παιδιών είναι τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν την παράσταση. 

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη. 

Η παράσταση είναι ενταγμένη στη δράση «Ευριπίδεια 2011-2014» του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ΕΣΠΑ 2007-2013.
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Τις πιο θερμές ευχές μου σε όλους τους συμπολίτες μου για τις Άγιες μέρες των Χριστουγέννων.  

Είθε η Γέννηση του Θεανθρώπου να σημάνει ηθική και οικονομική αναγέννηση για κάθε έναν ξεχωριστά και να σηματοδοτήσει ένα δημιουργικό νέο έτος, με ανάπτυξη και ευημερία. 

Νίκος Μακρίδης 
Περιφερειακός Σύμβουλος 
Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας
Διαβάστε περισσότερα...

Δ.Κ.ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ- Προσφορά τροφίμων, ρούχων και χρημάτων στο παιδικό χωριό στο Φίλυρο.

ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ Δ.ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ, ΛΟΓΩ ΕΟΡΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΚΑΙ ΝΕΟΥ ΕΤΟΥΣ.
Τρόφιμα, ρούχα & χρήματα από το γυμνάσιο - λύκειο Λιτοχώρου στο ελληνικό παιδικό χωριό στο Φίλυρο 
* ΝΙΤΣΑ ΜΟΥΡΤΙΑΔΟΥ: ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΑΣ ΞΕΧΝΑΤΕ. Η ΚΡΙΣΗ ΑΓΓΙΞΕ ΚΙ ΕΜΑΣ, ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ ΧΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ. 
 * ΤΑΚΗΣ ΑΝΔΡΙΑΣ: ΣΤΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΧΩΡΙΟ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΑΜΕ ΤΟ ΠΟΣΟ ΚΟΝΤΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ, ΟΤΑΝ ΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΟΙ.

Κούτες με τρόφιμα, ρούχα, παιχνίδια, άλλα χρήσιμα υλικά αλλά και χρήματα συγκέντρωσαν μαθήτριες, μαθητές και εκπαιδευτικοί του γυμνασίου και του λυκείου Λιτοχώρου και τα έστειλαν στο ελληνικό παιδικό χωριό στο Φίλυρο, που αυτή την περίοδο φιλοξενεί 48 παιδιά.  

Η όλη υπόθεση ήταν μια πρωτοβουλία της δημοτικής κοινότητας Λιτοχώρου και του προέδρου της κοινότητας, Τάκη Ανδριά, που συνεργάστηκε με τους διευθυντές και τους εκπαιδευτικούς των σχολείων προκειμένου να συγκεντρωθούν όλα αυτά τα δώρα της αγάπης. 

Ο δήμος Δίου-Ολύμπου δέσμευσε εκ των προτέρων ένα από τα οχήματά του, τύπου ΒΑΝ, για τη μεταφορά των υλικών αλλά έδωσε και δυο στελέχη του, τον οδηγό Γιώργο Κάκαλο που φόρτωσε τις κούτες από το Λιτόχωρο και τις ξεφόρτωσε στο Φίλυρο, καθώς επίσης και έναν από τους ειδικούς συνεργάτες του για να καλύψει – δημοσιοποιήσει το γεγονός. 

Τους επισκέπτες από το Λιτόχωρο υποδέχθηκε ο 32χρονος διευθυντής του ελληνικού παιδικού χωριού στο Φίλυρο, Λουκάς Ίσαρης καθώς και η ειδική γραμματέας του διοικητικού συμβουλίου Νίτσα Μουρτιάδου. 

Και οι δύο ευχαρίστησαν τους εκπροσώπους της δημοτικής κοινότητας Λιτοχώρου και του δήμου Δίου-Ολύμπου για τη μεταφορά τροφίμων, πραγμάτων και χρημάτων που προσέφεραν μαθητές και εκπαιδευτικοί του γυμνασίου και του λυκείου Λιτοχώρου, ενώ έστειλαν και το δικό τους μήνυμα. 

Συγκεκριμένα, στις αναφορές τους τόσο ο κ. Ίσαρης όσο και η κ. Μουρτιάδου, με τις δηλώσεις της, έστειλαν το δικό τους μήνυμα προς όσους επιθυμούν και έχουν τη δυνατότητα, για περαιτέρω ενίσχυση του ελληνικού παιδικού χωριού με χρήματα και πετρέλαιο, που τόσο πολύ έχουν ανάγκη λόγω των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει το παιδικό χωριό εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. 

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΩΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΣΤΟ ΦΙΛΥΡΟ, ΝΙΤΣΑΣ ΜΟΥΡΤΙΑΔΟΥ. 
Σε δηλώσεις της η κ. Νίτσα Μουρτιάδου, ειδική γραμματέας του διοικητικού συμβουλίου του παιδικού χωριού, υπεύθυνη των εγκαταστάσεων στο Φίλυρο και υπεύθυνη επί ενημερωτικών θεμάτων, εξέφρασε τη χαρά της για την προσφορά σχολείων της Κατερίνης, του Λιτοχώρου και άλλων περιοχών της Μακεδονίας στο εκεί παιδικό χωριό. 

Διευκρίνισε ότι το παιδικό χωριό στο Φίλυρο δεν έχει ενταχθεί σε κανέναν κρατικό φορέα και επομένως δεν χρηματοδοτείται με κρατικά κονδύλια η όλη προσπάθεια που γίνεται. Αυτό σημαίνει, τόνισε, ότι είναι αναγκαία η βοήθεια του κόσμου για τη συνέχιση της λειτουργίας του παιδικού χωριού, ιδιαίτερα τώρα εν μέσω μεγάλης κρίσης «που έχει αγγίξει και εμάς», όπως είπε χαρακτηριστικά. 

«Μας στηρίζει η αγάπη του κόσμου», σημείωσε και πρόσθεσε: «Αυτή η αγάπη μάς στήριζε πάντα, αυτή η αγάπη μάς στηρίζει και τώρα». Υπογράμμισε ότι υπάρχουν άνθρωποι που αγαπούν το παιδικό χωριό και που ακόμη και τώρα στην περίοδο της κρίσης δίνουν ό,τι μπορούν, ωστόσο δίνουν πλέον λιγότερα από εκείνα που έδιναν κατά το παρελθόν. 

Για τον λόγο αυτό, η κ. Μουρτιάδου απηύθυνε κάλεσμα προς όλους να συμπαρίστανται στις προσπάθειες που κάνει το παιδικό χωριό, είτε με τρόφιμα, είτε με ρούχα, είτε με άλλο υλικό, κυρίως όμως με χρήματα ή με διάθεση πετρελαίου, διότι, όπως τόνισε, υπάρχουν πια πολύ σοβαρές δυσκολίες στη λειτουργία του παιδικού χωριού. 

Η ειδική γραμματέας του διοικητικού συμβουλίου του παιδικού χωριού και υπεύθυνη των εγκαταστάσεων στο Φίλυρο, είπε ότι όποιοι ενδιαφέρονται και έχουν δυνατότητες να προσφέρουν είτε υλικά, είτε εθελοντική δουλειά, είτε χρήματα, είτε πετρέλαιο για θέρμανση, μπορούν να απευθύνονται στις εξής διευθύνσεις και τηλέφωνα: 

Γραφεία του παιδικού χωριού: 
Κεραμοπούλου 11, πλατεία Αγίας Σοφίας, 54622 Θεσσαλονίκη - Τ.Θ. 17527 Θεσσαλονίκη, 
τηλ: 2310 233 033 και 2310 233 773. 

Εγκαταστάσεις στο Φίλυρο, στην εξής διεύθυνση: 
«ελληνικό παιδικό χωριό στο Φίλυρο». 
Τηλέφωνα: 2310 677 556 
2310 678 460 
Φαξ: 2310 687 213. 
1ο e-mail: info@paidikoxorio.gr 
2ο e-mail: ellinikopaidikoxorio@gmail.com 

Κατάθεση χρημάτων σε τράπεζες: 
ΕΘΝΙΚΗ: 212/29604190 
EUROBANK-ERGASIAS: 0026-0232-52-0100436403 
ΑΛΦΑ ΠΙΣΤΕΩΣ: 701-002101-162926 
ΠΕΙΡΑΙΩΣ: 5238-003332-696 
ΕΜΠΟΡΙΚΗ: 405/27446621 
ΑΓΡΟΤΙΚΗ: 084/01034180-56 
ΚΥΠΡΟΥ: 669437 
ΓΕΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: 9800175297-9 

Οι προσφορές εκπίπτουν από τον φόρο εισοδήματος. 

Επίσης, καλώντας από σταθερό τηλέφωνο τον αριθμό 901 11 176 176, μπορεί κανείς να συμμετέχει με ένα μικρό ποσό σ’ ένα μεγάλο έργο. Με κάθε κλήση προσφέρει κανείς μέσω του ΟΤΕ το ποσό των 3 ευρώ στο ελληνικό παιδικό χωριό

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ, ΤΑΚΗ ΑΝΔΡΙΑ. 
Μετά το πέρας της επίσκεψης στο παιδικό χωριό στο Φίλυρο Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Λιτοχώρου, Τάκης Ανδριάς, σε δηλώσεις του ανέφερε τα εξής: 

«Η δημοτική κοινότητα Λιτοχώρου, στα πλαίσια της κοινωνικής δράσης που αναπτύσσει, επισκέφθηκε το παιδικό χωριό στο Φίλυρο Θεσσαλονίκης. Εκεί είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε το πόσο κοντά έρχονται οι άνθρωποι, όταν οι καιροί είναι πολύ δύσκολοι. 

Φυσικά, δεν λύσαμε κανένα πρόβλημα της εκεί κοινότητας, απλά δώσαμε στα παιδιά να καταλάβουν ότι δεν είναι μόνα τους, θυμηθήκαμε κι εμείς μαζί τους το «όσο υπάρχουν άνθρωποι». (Σημείωση: Πρόκειται για μια φράση που είναι παρμένη από τον τίτλο, σε ελληνική απόδοση, μιας πολυβραβευμένης ταινίας του 1953 που σκηνοθέτησε ο Φρεντ Τσίνεμαν, ταινία η οποία είναι διασκευή μιας υπόθεσης που περιέχεται στο βιβλίο του Αμερικανού συγγραφέα Τζέιμς Τζόουνς, με τίτλο «από εδώ έως την αιωνιότητα»). 

Εμείς ως δημοτική κοινότητα Λιτοχώρου θα θέλαμε να εκφράσουμε ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στις μαθήτριες, στους μαθητές και στους εκπαιδευτικούς του γυμνασίου και λυκείου Λιτοχώρου για τη συμβολή τους στην προσπάθεια αυτή. 

Επίσης, ευχαριστούμε και τον δημοτικό υπάλληλο, Γιώργο Κάκαλο, για την ουσιαστική του συμβολή στη μεταφορά των αγαθών και στη μετάβασή μας στο παιδικό χωριό».
Διαβάστε περισσότερα...

ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΙΕΡΙΑ

Τη Δευτέρα και Τρίτη επισκέφθηκε το νομό μας κλιμάκιο της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, αποτελούμενο από τους κ.κ. Γιάννη Ντζούφρα και Μήλιο Αποστολόπουλο, με σκοπό να εξετάσουν τις αθλητικές εγκαταστάσεις των γηπέδων της Πιερίας. 

Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα θα υποβάλλει φάκελο υποψηφιότητας για την ανάληψη των αγώνων τελικής φάσης του πανευρωπαϊκού ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος Νέων για το έτος 2014. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους συναντήθηκαν με το Δήμαρχο Κατερίνης κ. Σάββα Χιονίδη και τον Αν. Δήμαρχο Δίου-Ολύμπου κ. Γιώργο Φαρμάκη, οι οποίοι έδειξαν, ο καθένας, μεγάλο ενδιαφέρον για την ανάληψη αυτών των αγώνων. 

Στη συνέχεια, τα στελέχη της Ε.Π.Ο. επισκέφθηκαν το ξενοδοχείο Mediterranean Village & Spa, στην Παραλία Κατερίνης, όπου συναντήθηκαν με τον ιδιοκτήτη του ομίλου Mediterranean Hotels κ. Βασίλη Λάμπρου. Εκεί, είχαν την ευκαιρία να αξιολογήσουν από κοντά τις εξαιρετικές εγκαταστάσεις διαμονής και εστίασης των ξενοδοχείων Μediterranean, μιας και οι υποδομές των ξενοδοχειακών μονάδων υποδοχής των αθλητών αποτελούν κριτήριο μείζονος σημασίας για την υποψηφιότητα. 

Ο κ. Λάμπρου ευχήθηκε στον κ. Ντζούφρα καλή επιτυχία στην ανάληψη του πρωταθλήματος και διαβεβαίωσε πως από την πλευρά του θα γίνει το καλύτερο δυνατό για την επιτυχία των αγώνων, ενώ ο υπεύθυνος της ΕΠΟ κ. Ντζούφρας δήλωσε: «Επιλέξαμε την Πιερία για το απαράμιλλο φυσικό της κάλλος, τις σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις και τις πολυτελέστατες ξενοδοχειακές μονάδες. Είναι μεγάλο πλεονέκτημα ότι οι αγώνες θα τελεστούν στη σκιά του Ολύμπου, του βουνού των θεών, που συνδυάζει τη φυσική ισορροπία και αρμονία με το μεγαλείο του μύθου και της ιστορίας».
Διαβάστε περισσότερα...
Διαβάστε περισσότερα...

ΚΑΛΑΝΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΙΕΡΙΑΣ 24-12-2011

Τα Χριστουγεννιάτικα κάλαντα και τις ευχές των πολιτιστικών συλλόγων και των φορέων του στρατού δέχθηκε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου στο γραφείο της το πρωί της Παρασκευής και του Σαββάτου 23 και 24 Δεκεμβρίου 2011 αντίστοιχα. Με το δικό τους ξεχωριστό τρόπο έψαλλαν τα κάλαντα η Φιλαρμονική της 24ης Ταξιαρχίας Λιτοχώρου, το τμήμα μουσικολογίας του ΑΠΘ, το σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του ΕΕΣ Κατερίνης, το εργαστήρι Κρητικής Παράδοσης και πολιτισμού «Το Ξαθέρι», ο Σύλλογος Λιβαδιωτών Κατερίνης «Γεωργάκης Ολύμπιος» και ο Σύλλογος Κρητών Πιερίας «Οι Σταυραετοί» Η Αντιπεριφερειάρχης ευχήθηκε σε όλους τους φορείς, τους πολίτες, τους συλλόγους αλλά και τους υπαλλήλους της Π.Ε. Πιερίας προσωπική και οικογενειακή υγεία και ευτυχία και καλές γιορτές.
Διαβάστε περισσότερα...

Ευχές & Δελτίο Τύπου από τη δημοτική παράταξη "Ολύμπια Γη"

Λιτόχωρο, 24 Δεκεμβρίου 2011._ 

Η δημοτική μας παράταξη εύχεται 
«Χρόνια Πολλά» και «Καλή Χρονιά» 
στους συνδημότες μας. 

Επειδή βέβαια οι ευχές είναι τυπικές και το 2012 είναι δυσοίωνο, προκειμένου να είναι η χρονιά όσο καλύτερη γίνεται, 
ΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΙΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΜΕΣΑ: 

Να ρίξει μια ματιά στην περιφέρεια και στην ύπαιθρο. 

Να επανεξετάσει το θέμα με το «χαράτσι» της ΔΕΗ, καταργώντας το τουλάχιστο για: 

- τους μακροχρόνια ανέργους 
- τους πάσχοντες από βαριά ασθένεια 
- τις πρώτες κατοικίες 
- τα εποχιακά ξενοδοχεία 
- τις εποχιακές επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων 
- τα καταστήματα στέγασης εποχικών επιχειρήσεων κ.α. 

Να προωθήσει αναπτυξιακά τουριστικά – αγροτουριστικά προγράμματα μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ για τους επιχειρηματίες και ΕΛΛΑΔΑ για τους Δήμους 

Να προωθήσει προγράμματα με σκοπό την αξιοποίηση της Νέας Κ.Α.Π. (Κοινή Αγροτική Πολιτική) σχετικά με την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών 

Να προβεί, όπως δεσμεύτηκε δια του προηγούμενου Υπουργού Μεταφορών, στη μείωση στο ½ του αντιτίμου των διοδίων 

ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΔΙΟΥ – ΟΛΥΜΠΟΥ ΑΜΕΣΑ 

Να βελτιώσει τα αντανακλαστικά της που θυμίζουν το Ρανταπλάν (: το σκυλάκι του Λούκι Λουκ που αργούσε να πάρει στροφές) σε ζητήματα κοινωνικού ενδιαφέροντος, όπως π.χ. χαράτσι ΔΕΗ, διόδια 

Να παρουσιάσει στους δημότες, ;έστω μετά από ένα (1) έτος άσκησης διοίκησης, το επιχειρησιακό της σχέδιο 

Να σέβεται τους δημότες και να τους αντιμετωπίζει με ίσους και όρους στην τιμολόγηση των κοινωφελών παροχών (ύδρευση – άρδευση – τέλη κοινοχρήστων κλπ) 

Να φροντίσει για τις ελλείψεις στα σχολεία (γραφική ύλη, φωτοτυπικά κλπ) και στα γυμναστήρια (θέρμανση, καθαριότητα κλπ) 

Να μεριμνήσει για την εύρυθμη λειτουργία των ΚΑΠΗ, εφ’ όσον δηλώνει ότι δεν θα κλείσουν 

Να μεριμνήσει να κάνει στάση για επιβίβαση – αποβίβαση το τραίνο Intercity σε σταθμούς του Δήμου μας, που καταργήθηκαν επί των ημερών της 

Να προσλαμβάνει τους εργάτες των δίμηνων συμβάσεων και τους υδρονομείς με αντικειμενικά και όχι εκλογικά κριτήρια 

Να μεριμνήσει για την απρόσκοπτη άρδευση όλων των αγρών 

Να μην παραγκωνίζει τους προέδρους των τοπικών και δημοτικών Κοινοτήτων 

Να ορίζει ως επόπτες άρδευσης δικαιωματικά τους προέδρους των Κοινοτήτων και όχι τοπικούς συμβούλους ή υποψήφιους συμβούλους του συνδυασμού της και οι εισπράξεις να γίνονται στα ταμεία του Δήμου. 

Να μεταγράψει την απόφαση με την οποία δικαιώθηκε για την έκταση των 13.000 στρεμμάτων (Ξηροκάμπι Λιτοχώρου) στη μερίδα του Δήμου Δίου - Ολύμπου στο Υποθηκοφυλακείου Κατερίνης 

Να καταθέσει αποτελεσματικό πρόγραμμα αποκομιδής των απορριμμάτων και καθαρισμού κοινοχρήστων χώρων κατά τους θερινούς μήνες του 2012, έγκαιρα, πριν το καλοκαίρι και όχι το φθινόπωρο 

Οι παραπάνω επισημάνσεις ασφαλώς είναι ενδεικτικές και καταγράφονται σε ήπιο τόνο λόγω των εορτών. 

Το Γραφείο Τύπου και Ενημέρωσης
Διαβάστε περισσότερα...

Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Θρίαμβος της "Ολύμπιας Γης"!

Τo νέο Δ.Σ. της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας
 
Αφρόδίτη Λέινα - Πρόεδρος
Ηλίας Ηλιάδης - Αντιπρόεδρος
Νικόλαος Λαλούμης - Γενικός Γραμματέας
Σωτήριος Τουλιαρής - Ταμίας
Διαβάστε περισσότερα...

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Π.Ε.ΠΙΕΡΙΑΣ:Εντατικοί έλεγχοι στην αγορά ενόψει των εορτών από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε.Πιερίας

Εντατικούς ελέγχους για την ποιότητα και υγιεινή των τροφίμων ζωικής προέλευσης εν όψει των εορτών των Χριστουγέννων και του Νέου Έτους ξεκίνησε το Τμήμα Κτηνιατρικής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας σε σφαγεία, κρεοπωλεία και σούπερ μάρκετ. 

Σφαγεία της Πιερίας επισκέφθηκε η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, Ευδοκία Γεωργίου-Κίτσιου την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011.  

Με την επίβλεψη αρμόδιων κτηνιάτρων της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Π.Ε. Πιερίας, ελέγχεται η σήμανση των σφαγιων με ευδιάκριτες σφραγίδες που πιστοποιούν τόσο την προέλευση του σφάγιου όσο και τον κτηνιατρικό και υγειονομικό έλεγχο στον οποίο θα πρέπει να έχει υποβληθεί το ζώο, οι συνθήκες που επικρατούν στα σφαγεία, στον τρόπο σφαγής καθώς και οι συνθήκες μεταφοράς των ζώων. 

«Μέχρι στιγμής από τους ελέγχους δεν έχουν διαπιστωθεί παραβάσεις. Στόχος των ελέγχων της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας είναι να αποφευχθεί η διάθεση στην κατανάλωση ακατάλληλων ειδών», δήλωσε η Ευδοκία Γεωργίου- Κίτσιου, που αναφέρθηκε στους συνεχείς ελέγχους των εμπλεκόμενων υπηρεσιών προκειμένου να καταλήγουν στον καταναλωτή ασφαλή και ποιοτικά προϊόντα. 

Αυστηρός είναι και ο ποιοτικός έλεγχος των νωπών οπωροκηπευτικών που διενεργείται από αρμόδια κλιμάκια της Π.Ε. Πιερίας. Την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011 η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, Ευδοκία Γεωργίου-Κίτσιου συνοδευόμενη από υπαλλήλους της υπηρεσίας προέβησαν σε επιτόπιο έλεγχο στη λαϊκή αγορά της Κατερίνης για την ποιότητα των αγαθών. 

Ο έλεγχος επικεντρώνεται στην τυποποίηση , τη συσκευασία και τη σήμανση των οπωρολαχανικών καθώς και στη συμμόρφωση με τις ποιοτικές προδιαγραφές εμπορίας. 

Συγκεκριμένα, στον έλεγχο τυποποίησης παρατηρείται η κατάταξη προϊόντων σε ποιοτικές κατηγορίες με κριτήρια το βαθμό ωριμότητας, την ποικιλία, το μέγεθος, το χρώμα, την ομοιογένεια και την φυσική κατάσταση των προϊόντων. Παράλληλα, ελέγχονται οι συσκευασίες αλλά και η ύπαρξη σήμανσης στα προϊόντα με την οποία υποχρεωτικά πιστοποιείται ο αριθμός μητρώου του εμπόρου, το προϊόν, η προέλευση του προϊόντος και η ποιοτική του κατάταξη. 

Εξονυχιστικές ήταν όμως και οι επιθεωρήσεις σε εργαστήρια ζαχαροπλαστικής, ζαχαροπλαστεία, οπωροπωλεία και σε σούπερ-μάρκετ της Κατερίνης, που πραγματοποίησαν υπάλληλοι των τμημάτων Εμπορίου, Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου της Π.Ε. Πιερίας προκειμένου να ελέγξουν την ποιότητα και τις τιμές των προϊόντων αλλά και τους χώρους. 

« Στόχος των ελέγχων δεν είναι η επιβολή προστίμων αλλά η διασφάλιση της ποιότητας και της υγιεινής των τροφίμων καθώς και των συμφερόντων των πολιτών κυρίως σε αυτή την οικονομική κρίση που διανύουμε» τόνισε η Ευδοκία Γεωργίου- Κίτσιου.
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ


Διαβάστε περισσότερα...

Επίσκεψη του πολιτιστικού συλλόγου «ΠΙΕΡΕΣ» στο εκκλησιαστικό γηροκομείο Κατερίνης

Τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011 το Δ.Σ. και τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Κονταριώτισσας «ΠΙΕΡΕΣ» επισκέφτηκαν το εκκλησιαστικό γηροκομείο της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, που βρίσκεται στον οικισμό του Σβορώνου Κατερίνης. 

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η Διοίκηση και τα μέλη του Συλλόγου ήρθαν σε επαφή με τις τροφίμους του ιδρύματος και μοιράστηκαν μαζί τους στιγμές αγάπης και θαλπωρής. Οι γυναίκες του γηροκομείου χαρήκανε με τα εδέσματα που τους προσφέρθηκαν από τον Σύλλογο.  

Την επίσκεψη του συλλόγου τίμησε με τη παρουσία του ο Πατήρ Σπυρίδων Γκλιάτης και η Πρόεδρος της αιμοδοσίας Κονταριώτισσας κ. Άννα Κουλιανοπούλου του Στεφάνου.
Διαβάστε περισσότερα...

Δ.Κ.ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑΣ - Εορταστικές εκδηλώσεις για μικρούς & μεγάλους - ΖΑΧΑΡΟΥΠΟΛΗ 2011

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΝΟΥΝ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΠΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ – ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ. 
Σειρά γιορταστικών εκδηλώσεων στη Λεπτοκαρυά: «Ζαχαρούπολη 2011» 
* Η ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ, ΣΑΒΒΑΤΟ 24/12 ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑΣ. 
* ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΕΠΤΑ ΑΚΟΜΗ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ, ΑΠΟ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 25/12 ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ, ΣΑΒΒΑΤΟ 31 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011. 

Εκδηλώσεις με γιορταστικό, αλλά όχι μόνο, περιεχόμενο, για μικρούς και μεγάλους, διοργανώνει η δημοτική κοινότητα Λεπτοκαρυάς για ένα οκταήμερο, το τελευταίο του έτους, με τη συμμετοχή τοπικών φορέων και υπό την αιγίδα του δήμου Δίου-Ολύμπου. 

Η «Ζαχαρούπολη» ξεκινά τις «παραστάσεις» της από το ερχόμενο Σάββατο 24 Δεκεμβρίου και κλείνει τον κύκλο της το τελευταίο Σάββατο του 2011. 

 Η ΖΑΧΑΡΟΥΠΟΛΗ 
Τι είναι όμως αυτή η «Ζαχαρούπολη»; Δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια όμορφη οκταήμερη και πολύ ενδιαφέρουσα παράσταση που συνδυάζει μύθους των παιδικών μας χρόνων με το γέλιο, τη χαρά, το τραγούδι, τη διασκέδαση… 

Πρόκειται για μια σειρά πολυποίκιλων εορταστικών εκδηλώσεων για μικρά και μεγάλα παιδιά αλλά και για μεγάλους. Η «Ζαχαρούπολη», όπως λένε οι ίδιοι οι διοργανωτές, είναι «ένα όμορφο χωριό στους πρόποδες του βουνού που κατοικούσαν οι 12 θεοί». 

Εκεί, κατά τον νέο μύθο, «ξύπνησαν όλοι οι ήρωες των παραμυθιών και ζήτησαν από την καλή νεράιδα με το μαγικό ραβδί της να κάνει ένα χριστουγεννιάτικο θαύμα. Κι εκείνη, με συνταγή τον εθελοντισμό, έφτιαξε τη …Ζαχαρούπολη»! 

Στη Ζαχαρούπολη, λοιπόν, μικροί και μεγάλοι επισκέπτες μαζί, «καθημερινά θα μπορούν να συναντήσουν στο σπιτάκι του τον Άη Βασίλη, να στείλουν το γράμμα τους με το ταχυδρομείο του, να επισκεφθούν το εργαστήρι των ξωτικών, το σπίτι του καλλιτέχνη, το εργαστήρι της ζαχαροπλαστικής, το δένδρο των ευχών και το σπίτι των κατασκευών». 

Και κάτι ακόμη: «Στη Ζαχαρούπολη οι επισκέπτες μας θα μπορούν να απολαύσουν διάφορα εδέσματα και άφθονο κρασί. Η καλή νεράιδα λοιπόν προσκαλεί μικρούς και μεγάλους στη Ζαχαρούπολη, να ζήσουν το πιο γλυκό παραμύθι της ζωής τους», με τις εκδηλώσεις να ξεκινούν καθημερινά από τις 4.30 το απόγευμα και να κλείνουν στις 9.00 το βράδυ. 

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 

Σάββατο 24/12, ο Άη Βασίλης με τους βοηθούς του από τον ιππικό όμιλο Λιτοχώρου θα φτάσει στην κεντρική σκηνή της Ζαχαρούπολης μαζί με τη φιλαρμονική ορχήστρα του Λιτοχώρου. Ώρα 6.00 μ.μ. θα παρουσιαστούν χριστουγεννιάτικες χορογραφίες παιδιών ενώ ώρα 7.00 μ.μ. θα ακουστούν παραδοσιακά τραγούδια από τη γλυκιά φωνή της Πόπης Κουτρούλα και της συνοδείας της στην κεντρική πλατεία. 

Κυριακή 25/12, ώρα 6.00 μ.μ. συναυλία από τη βυζαντινή χορωδία Λεπτοκαρυάς. Στις 7.00 μ.μ. χριστουγεννιάτικη θεατρική παράσταση για παιδιά (κεντρική πλατεία). Και στις 7.30 μ.μ. χορωδία μοντέρνων χριστουγεννιάτικων τραγουδιών. 

Δευτέρα 26/12, ώρα 5.30 μ.μ. παραμυθιών ακούσματα… Η Κατερίνα Κλεάρχου σας περιμένει να σας ταξιδέψει στον φανταστικό κόσμο των παραμυθιών (οι καλικάντζαροι και ο μύλος τους, το ποντικάκι που ήθελε να αγγίξει ένα αστέρι, ο διαγωνισμός των αστεριών). Ώρα 7.30 μ.μ. το ροκ – ποπ συγκρότημα Onion Project σάς ξεσηκώνει με ροκ χορευτικούς ρυθμούς (κεντρική πλατεία). 

Τρίτη 27/12, ώρα 7.00 μ.μ. παράσταση μαριονέτας «η κόρη τού μυλωνά» από το θέατρο «μαίωτρον» της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (2ο δημοτικό σχολείο Λεπτοκαρυάς). Ώρα 8.00 μ.μ. έντεχνο λαϊκό τραγούδι με τον Γιάννη Παρλαπάνο και την παρέα του (κεντρική πλατεία). 

Τετάρτη 28/12, ώρα 5.30 μ.μ. χορωδία μοντέρνων χριστουγεννιάτικων τραγουδιών. Ώρα 7.00 μ.μ. γιορτή αγάπης – μουσική και τραγούδια από ορχήστρες των δημοτικών διαμερισμάτων του δήμου Δίου-Ολύμπου (2ο δημοτικό σχολείο Λεπτοκαρυάς). 

Πέμπτη 29/12, ώρα 5.00 μ.μ. χριστουγεννιάτικη θεατρική παράσταση για παιδιά (κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης Ανατολικού Ολύμπου) «ένα δώρο του Άη Βασίλη στον πλανήτη γη». Ώρα 7.00 μ.μ. χριστουγεννιάτικες χορογραφίες (κεντρική πλατεία). 

Παρασκευή 30/12, ώρα 5.00 μ.μ. οι μικροί βοηθοί στο εργαστήρι ζαχαροπλαστικής του Άη Βασίλη φτιάχνουν ζαχαρωτά. Ώρα 7.00 μ.μ. στη μουσική σκηνή το ροκ συγκρότημα Pixel πραγματοποιεί συναυλία (κεντρική πλατεία).  

Σάββατο 31/12, ώρα 5.00 μ.μ. μπαλονογιορτή με τους ήρωες της Disney σε ένα ξέφρενο Dj Party για μικρούς και μεγάλους. Ώρα 8.30 μ.μ. λήξη της Ζαχαρούπολης με ρίψη βεγγαλικών. 

ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ - ΧΟΡΗΓΟΙ 
Τη Ζαχαρούπολη συνδιοργανώνουν η δημοτική κοινότητα Λεπτοκαρυάς με τους εθελοντές ΣΕΟ Λεπτοκαρυάς, πολιτιστικό όμιλο γυναικών Λεπτοκαρυάς, πολιτιστικό σύλλογο «Ορφέα», σύλλογο γονέων και κηδεμόνων του 3ου νηπιαγωγείου, ευρωπαϊκό σύλλογο Γερμανών, πολιτιστικό σύλλογο Σκοτίνας και πολιτιστικό σύλλογο «πνευματική κίνηση Λεπτοκαρυάς». Το σύνολο των εκδηλώσεων είναι υπό την αιγίδα του δήμου Δίου-Ολύμπου. 

Τέλος, οι διοργανωτές εκφράζουν τις ευχαριστίες τους προς όλους τους καταστηματάρχες και τους επαγγελματίες – χορηγούς των εκδηλώσεων.
Διαβάστε περισσότερα...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Π.Ε.ΠΙΕΡΙΑΣ:ΜΕΤΡΟ 214 – ΔΡΑΣΗ 1.1 «ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ»-ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΔΙΕΤΗ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΕ ΙΣΧΥ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε.Πιερίας ανακοινώνει ότι: 

Όλοι οι ενδιαφερόμενοι δικαιούχοι με δικαίωμα παράτασης να συμμετάσχουν στη δράση 1.1 «Βιολογική Γεωργία». 

Δικαιούχοι με δικαίωμα παράτασης είναι φυσικά και νομικά πρόσωπα τα οποία πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις: 
• Υπέγραψαν σύμβαση μέχρι και την 31-12-2006 στο πλαίσιο εφαρμογής του μέτρου 3.1 
• Δεν έχει λήξει η περίοδος δέσμευσής τους και τηρούν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις μέχρι και την ημερομηνία δημοσιοποίησης της παρούσας πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος 18/11/2011. Σε περίπτωση δικαιούχων που διαθέτουν αγροτεμάχια στα οποία έχει λήξει η περίοδος δέσμευσης και ταυτόχρονα άλλα αγροτεμάχια στα οποία δεν έχει λήξει , θεωρούνται δικαιούχοι διετούς παράτασης μόνο για τα αγροτεμάχια στα οποία δεν έχει λήξει η περίοδος δέσμευσης. Δεν θεωρούνται δικαιούχοι σε περίπτωση νέας Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος 
• Είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) Περίοδος Υποβολής Αιτήσεων Ενίσχυσης: Ορίζεται η περίοδος από 29/11/2011 έως 23/12/2011 ΑΦΜ που λήγουν σε 1, 2, 3 καταθέτουν τις αιτήσεις μέχρι 6/12/2011, σε 4, 5, 6 μέχρι 14/12/2011, σε 7 και 8 μέχρι 19/12/2011, σε 9 και 0 μέχρι 23/12/2011 

Τόπος Υποβολής των Αιτήσεων Ενίσχυσης : 
Οι αιτήσεις υποβάλλονται στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας ΠΙΕΡΙΑΣ και στις κατά τόπους Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ).  

Η Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος είναι διαθέσιμη και στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, www.minagric.gr όπως και στην www.agrotikianaptixi.gr . 

Πληροφορίες: 
2351351127 ΣΑΡΑΝΤΟΥ ΕΛ. 
2351351257 ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ ΔΗΜ.
Διαβάστε περισσότερα...

Σημαντικές παρεμβάσεις σε αθλητικές υποδομές από την Π.Ε.Πιερίας

Εγκρίθηκαν από το Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας οι προτάσεις για υλοποίηση έργων που αφορούν παρεμβάσεις σε αθλητικούς χώρους στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας. 

Δημιουργία γηπέδου 8χ8 στο αθλητικό συγκρότημα των ομάδων Ατρομήτου- Βατανιακού στην περιοχή Βατάν Κατερίνης προϋπολογισμού 100.000 ευρώ αφορά το πρώτο έργο του οποίου η μελέτη εκπονεί η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας. 
  
Η μελέτη του νέου έργου περιλαμβάνει: εγκατάσταση ηλεκτροφωτισμού με την τοποθέτηση 12 προβολέων σε τέσσερις ιστούς (ένας ιστός σε κάθε γωνία του γηπέδου και σε κάθε ιστό τρεις προβολείς) και αντικατάσταση του φυσικού με τεχνητό χλοοτάπητα. Συγκεκριμένα, οι εργασίες που θα γίνουν περιλαμβάνουν εκσκαφή του γηπέδου σε βάθος 30 εκ, διαμόρφωση και συμπύκνωση του εδάφους με κύλινδρο για την αποφυγή ανάπτυξης χόρτων. Περιμετρικά θα κατασκευαστεί τοιχίο. 

« Στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας δίνουμε προτεραιότητα σε θέματα αθλητισμού. Προχωράμε σε παρεμβάσεις αλλά και σε υποδομές σε αθλητικούς χώρους της Πιερίας προκειμένου οι χώροι αυτοί να γίνουν ασφαλείς, λειτουργικοί και άνετοι για τους αθλητές», δήλωσε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας. Παράλληλα, η Σοφία Μαυρίδου αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας αλλά και βελτίωσης των αθλητικών υποδομών προκειμένου να δίνεται κίνητρο κυρίως στη νεολαία να ασχολείται με τον αθλητισμό. 

Κατασκευή κερκίδας στο γήπεδο της Νεοκαισάρειας, αποδυτηρίων στο γήπεδο του Λόφου, βελτιώσεις-τεχνικές παρεμβάσεις και τοποθέτηση ηλεκτροφωτισμού στα γήπεδα Αρωνά, Ρυακίων, Τόξου, Αγίου Δημητρίου, Νέας Εφέσσου και Αγίου Σπυρίδωνα, προβλέπουν επικείμενες μελέτες της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, καθώς η ένταξη των παραπάνω έργων επίσης εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο. 

«Ευελπιστούμε πως σύντομα θα ξεκινήσουν οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις στα γήπεδα της Πιερίας καθώς στόχος της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας είναι να προσφέρει στους Πιεριείς τη δυνατότητα να αθλούνται σε κατάλληλες αθλητικές εγκαταστάσεις» επεσήμανε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας. Πρόσθεσε, ότι αυτά τα έργα συμβάλλουν στην ενίσχυση του αθλητισμού και δίνουν προοπτική ανάπτυξης στον αθλητικό και σχολικό τουρισμό της περιοχής με οφέλη για την τοπική οικονομία.
Διαβάστε περισσότερα...

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

ΝΙΚΟΣ ΛΑΠΠΑΣ: Η «ΣΥΖΗΤΗΣΗ» ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2012

● ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ. 
● ΠΑΛΙΝΩΔΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΑ ΣΕ ΕΝΑ ΤΕΧΝ. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΧΩΡΙΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΚΑΙ ΙΕΡΑΡΧΗΣΗ. 
● ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΑΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ, ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΣΥΝΘΕΣΗΣ! 

Ένα από τα βασικότερα θέματα της πρόσφατης συνεδρίασης του Δ.Σ. ήταν το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Δίου – Ολύμπου για το επόμενο έτος. Υποτίθεται μάλιστα πως για το συγκεκριμένο θέμα προηγήθηκαν διεργασίες με τοπικούς παράγοντες και φορείς και ασχολήθηκε με αυτό και η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης. Η υποτιθέμενη αυτή εικόνα πάντως απέχει παρασάγγας από την πραγματικότητα! Η Επιτροπή Διαβούλευσης κλήθηκε σε συνεδρίαση την Παρασκευή 9\12 (μόλις μία εργάσιμη πριν από τη συνεδρίαση του Δ.Σ.!) με προσκλήσεις που έλαβαν τα μέλη της (και μάλιστα όχι όλα!) 2-3 ημέρες νωρίτερα και το κυριώτερο,…χωρίς καμία συνοδευτική εισήγηση!! Αυτό δείχνει πόσο εκτιμούν ορισμένοι ένα τόσο χρήσιμο εργαλείο, όπως μπορεί υπό προϋποθέσεις να είναι η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης! Απολύτως δικαιολογημένες λοιπόν οι διαμαρτυρίες των μελών της Επιτροπής προς τους εκπροσώπους της δημοτικής αρχής στη συνεδρίαση της 9ης Δεκεμβρίου. 

  Επίσης τα τοπικά συμβούλια και οι πρόεδροί τους υποτίθεται πως είχαν αποστείλει τα αιτήματά τους, τα οποία, κατά δήλωση του δημαρχεύοντος, είχαν μπει όλα στο τεχνικό πρόγραμμα. Ωστόσο, μετά από επικοινωνία μου το μεσημέρι της Παρασκευής 9\12 με αρκετούς προέδρους προκειμένου να ενημερωθώ για τις θέσεις τους, οι περισσότεροι δήλωναν, αφ’ ενός ότι δεν είχαν ειδοποιηθεί για καμία από τις 2 συνεδριάσεις (Επιτροπής Διαβούλευσης και Δημοτικού Συμβουλίου) ούτε είχαν λάβει το προτεινόμενο πρόγραμμα, αφ’ ετέρου, ότι ένοιωθαν έκπληκτοι όταν τους έδειχνα εξωπραγματικά έργα «φτηνού» εντυπωσιασμού (αγνώστων μάλιστα εισηγητών!) που είχαν συμπεριληφθεί σχετικά με τις κοινότητές τους, ενώ δεν περιλαμβάνονταν στο πρόγραμμα έργα ζωτικής σημασίας κι άμεσης προτεραιότητας που είχαν εισηγηθεί τα ίδια τα τοπικά συμβούλια! 

Κι εάν όλα αυτά δίνουν την εικόνα τραγελαφικών καταστάσεων, τότε αυτά που ακολούθησαν στο τριήμερο από 9 μέχρι 12 Δεκεμβρίου δημιουργούν την αίσθηση ενός «θεάτρου του παραλόγου» και μίας δημοτικής αρχής πλήρως αποσυντονισμένης, αν όχι στα όρια της αποσύνθεσης! Έτσι, η επίσημη αρχική εισήγηση του τεχνικού προγράμματος (είχε αποσταλεί επισήμως σε όλους τους δημ. συμβούλους μαζί με την πρόσκληση για τη συνεδρίαση του Δ.Σ.) που απετέλεσε και το αντικείμενο συζήτησης και στην Επιτροπή Διαβούλευσης, αναφερόταν σε Τεχνικό Πρόγραμμα που μαζί με τις Προμήθειες για το 2012 ξεπερνούσαν τα 48 εκατ. ευρώ!!! Ακολούθησε όμως πληθώρα ενστάσεων που εκφράστηκαν από πολλά μέλη της επιτροπής κι από εμένα προσωπικά για έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού, ιεράρχησης στόχων και προτεραιοτήτων σε ένα εξωπραγματικό «φαραωνικό» πρόγραμμα που λειτουργούσε απλά ως σημειωματάριο καταγραφής και δήθεν ικανοποίησης αιτημάτων τοπικών (αν όχι παραταξιακών!) παραγόντων, γεμάτο για μία ακόμη φορά από 7άρια και 12άρια (απευθείας αναθέσεις).Τελικά η δημοτική αρχή, σε μία προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, έφερε χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση διαφορετική εισήγηση λίγα λεπτά πριν από τη συνεδρίαση του Δ.Σ.! Εκεί (ω, του θαύματος!) η «χολυγουντιανή υπερπαραγωγή» των δεκάδων εκατομμυρίων μετετράπη σε «ταινία χαμηλού budget» ύψους μόλις 8,3 εκατ. ευρώ! Και αυτή η συνταρακτική αλλαγή συνέβη μόλις μέσα σε ένα σαββατοκύριακο! 

Βέβαια η αλλαγή που με διάφορα τεχνάσματα έγινε μόνο στα νούμερα, δεν σηματοδότησε καμία διαφορά φιλοσοφίας στη σύνταξη του προγράμματος. Πασιφανής και πάλι η έλλειψη στρατηγικού πλάνου, μα και οποιασδήποτε ιεράρχησης των προτεινόμενων έργων με τις απευθείας αναθέσεις να κυριαρχούν σε αναλογία περίπου 2\3!! Σαν να μην έφταναν όλα αυτά ήρθε και η απίστευτη προχειρότητα του τεχνικού προγράμματος για να ξεχειλίσει το ποτήρι! Αφού διαμαρτυρήθηκα για την απαράδεκτη πρακτική να έρχεται εντελώς αλλαγμένη εισήγηση για τόσο σοβαρό ζήτημα κυριολεκτικά στο «παρά πέντε», έκανα μόνο μία ερώτηση σχετικά με το σπουδαίο, όσο και πολυδιαφημιζόμενο προσφάτως απ’ την δημοτική αρχή έργο της αποχέτευσης στην δημ. ενότητα Δίου. Συγκεκριμένα ρώτησα για την α’ φάση του έργου (Αποχέτευση ακαθάρτων Βροντούς – Καρίτσας) ύψους περίπου 11,5 εκατ. ευρώ! Ζήτησα να μάθω για ποιο λόγο προϋπολογίζονταν μόλις 200.000 € για το έργο αυτό στο 2012, αν και υποτίθεται πως βρίσκεται σε φάση δημοπράτησης. Η απάντηση που δόθηκε ήταν πως τους ξέφυγε απλά ένα…μηδενικό! Κι από το μικρό αυτό «λαθάκι» ο συνολικός προϋπολογισμός του Τεχνικού Προγράμματος επιβαρύνεται κατά 1,8 εκατ. ευρώ (επομένως δεν είναι 8,3 όπως ανακοινώθηκε, αλλά ξεπερνάει τα 10 εκατ. ευρώ!). 

Στο σημείο αυτό θέλω να καταστήσω για μία ακόμη φορά σαφές ότι ούτε εγώ, ούτε η κ. Κουρίτα (οι μόνοι επικεφαλής παρατάξεων που ήμασταν παρόντες κατά την διάρκεια συζήτησης του θέματος) δηλώσαμε ή υπονοήσαμε πως οι ευθύνες για το απαράδεκτο τεχνικό πρόγραμμα βαρύνουν την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου. Αντιθέτως δήλωσα και στη συνεδρίαση ότι οι όποιες ευθύνες θα πρέπει να αποδοθούν στους παράγοντες της πλειοψηφίας για όλες αυτές τις παλινωδίες και την απίστευτη προχειρότητα! Γνωρίζω άλλωστε πολύ καλά κάτω από ποιες συνθήκες πίεσης λειτούργησαν ο προϊστάμενος και οι υπάλληλοι της Τεχνικής Υπηρεσίας κατά τη σύνταξη τόσο της «maxi», όσο και της «mini» έκδοσης του Τεχν. προγράμματος! 

Εννοείται πως καταψηφίσαμε το τεχνικό πρόγραμμα και δώσαμε θετική ψήφο μόνο στα συνεχιζόμενα έργα και μελέτες κι εκεί όμως με την παρατήρηση ότι θα πρέπει να επικαιροποιηθούν επιτέλους κάποιες μελέτες (π.χ. δεν είναι δυνατόν για δεύτερη συνεχή χρονιά να επανέρχεται η παλιά μελέτη για δημοτ. συγκοινωνία στα όρια του πρώην δήμου Λιτοχώρου και να μην την επικαιροποιούμε σε μία ανάλογη μελέτη για το σύνολο πλέον του δήμου Δίου – Ολύμπου!). 

Υ.Γ: Κι επειδή έγινε λόγος για την αποχέτευση στον πρώην δήμο Δίου πρέπει να επισημάνουμε ότι και γι’ αυτό, μα και για άλλα έργα, απαραίτητη είναι από τον δήμο μας η πρόσληψη ηλεκτρολόγου - μηχανολόγου. Δυστυχώς, παρά τις εισηγήσεις της Τεχνικής Υπηρεσίας, δεν υπήρξε καμία σχετική πρόβλεψη στον προσφάτως ψηφισθέντα από όλες σχεδόν τις παρατάξεις Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας (Ο.Ε.Υ.). Οποιαδήποτε «λύση» δοθεί προσωρινά κι εκ του προχείρου θα είναι απλώς «μπάλωμα». Πραγματική λύση είναι η στελέχωση του δήμου με ηλεκτρολόγο - μηχανολόγο. Να υπενθυμίσω εδώ ότι η δική μας αντιπρόταση Ο.Ε.Υ. προέβλεπε σαφέστατα «Γραφείο Ηλεκτρομηχανολογικών εφαρμογών και Συγκοινωνιών»! 

Καλά Χριστούγεννα σε όλους! 

Με τιμή, 
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΘ. ΛΑΠΠΑΣ 
Δημοτικός Σύμβουλος Δίου – Ολύμπου 
Επικεφαλής δημ. παράταξης «ΝΕΑ ΑΡΧΗ – ΝΕΑ ΕΛΠΙΔΑ».
Διαβάστε περισσότερα...