Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

ΝΙΚΟΣ ΛΑΠΠΑΣ: Από την τακτική συνεδρίαση του Δ.Σ. Δίου – Ολύμπου στις 28 Ιουλίου 2011:

Αίτηση Σ.Δ.Ι.Τ. εταιρείας «Iliofania» – Αίτηση υπεραστικού Κ.Τ.Ε.Λ. για δρομολόγιο ενδοδημοτικής συγκοινωνίας.

Δύο από τα θέματα που απασχόλησαν ιδιαίτερα την τελευταία τακτική συνεδρίαση του Δ.Σ. Δίου – Ολύμπου ήταν δικαιολογημένα οι αιτήσεις της εταιρείας «Iliofania» για συνεργασία τύπου Σ.Δ.Ι.Τ. με τον Δήμο μας, καθώς και του υπεραστικού Κ.Τ.Ε.Λ. για έναρξη λειτουργίας δρομολογίου ενδοδημοτικής συγκοινωνίας.
Σχετικά με το πρώτο θέμα ακούσαμε με ενδιαφέρον και προσοχή την εμπεριστατωμένη παρουσίαση της πρότασης της εταιρείας από τον εκπρόσωπό της και συνδημότη μας κ. Αθ. Καλαμπάκα. Ομολογουμένως φαίνεται κατ’ αρχάς ως μία ιδιαίτερα ελκυστική πρόταση σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (Σ.Δ.Ι.Τ.) και μία πολύ σοβαρή και πολλά υποσχόμενη επένδυση, κάτι που έχει ανάγκη ο τόπος μας αυτήν την περίοδο. Ωστόσο από την συζήτηση προέκυψαν και μερικά μικρά ή μεγαλύτερα «αγκάθια», τα οποία πρέπει να αφαιρέσουμε, αν θέλουμε η υπόθεση αυτή να προχωρήσει και μάλιστα προς όφελος του δήμου.
Έτσι δεν είναι καθόλου μικρό το ζήτημα της τοποθεσίας στο Λιτόχωρο, η οποία προτείνεται από τους επενδυτές για μακροχρόνια παραχώρηση από τον δήμο προκειμένου να προχωρήσει η επένδυση. Σύμφωνα με τον δημαρχεύοντα κ. Φαρμάκη η τοποθεσία που ζητά η «Iliofania» βρίσκεται εντός των 13.095 στρ. που ο δήμος έχει μεν κερδίσει τελεσίδικα, δεν έχει όμως μεταγράψει ακόμη στο υποθηκοφυλακείο. Ο κ. Φαρμάκης πρότεινε μάλιστα να παραχωρηθεί κάποια άλλη έκταση εκτός Λιτοχώρου, σε άλλο δημοτικό διαμέρισμα του δήμου μας προκειμένου να μην χαθεί η επένδυση.
Δεν διαφωνούμε με το σκεπτικό της εναλλακτικής πρότασης, ωστόσο η κοινή λογική λέει πως οι επενδυτές έψαξαν αρκετά προτού καταλήξουν στην συγκεκριμένη τοποθεσία και πως πολύ δύσκολα θα συμβιβαστούν με κάτι διαφορετικό. Μήπως λοιπόν θα ήταν καλύτερο να επισπεύσουμε τις κινήσεις μας ως δήμος και να ολοκληρώσουμε το ταχύτερο δυνατόν – και για άλλους λόγους, στους οποίους έχω αναφερθεί επανειλημμένως – την διαδικασία της μεταγραφής; Πιστεύουμε πως ναι!
Όπως και να έχει, σε περίπτωση που η υπόθεση αυτή προχωρήσει οφείλουμε να προασπίσουμε τα συμφέροντα του δήμου και των δημοτών μας και να απαιτήσουμε τίποτε λιγότερο από αυτό που μας αξίζει! Π.χ. έθεσα προς τον κ. Καλαμπάκα το θέμα του προσωπικού που θα προσληφθεί από την επιχείρηση. Θα πρέπει να διασφαλιστεί γραπτώς ως όρος στη συμφωνία ότι τουλάχιστον το 75% των εργαζομένων θα είναι μόνιμοι κάτοικοι του δήμου μας! Δεν θα πρέπει να αρκεστούμε απλώς σε προφορικές διαβεβαιώσεις.
Στην ψηφοφορία που ακολούθησε δώσαμε την κατ’ αρχήν θετική μας ψήφο σε μία πρόταση που δείχνει ικανή να συνεισφέρει στην ανάπτυξη του τόπου μας επικαιροποιώντας ουσιαστικά την περυσινή απόφαση του Δ.Σ. Λιτοχώρου. Ούτως ή άλλως θα είμαστε παρόντες για να ελέγχουμε την εξέλιξη της όλης υπόθεσης!

Σε ό, τι αφορά την αίτηση του Υπεραστικού Κ.Τ.Ε.Λ. Πιερίας Α.Ε. για έγκριση δρομολογίου ενδοδημοτικής συγκοινωνίας, δεν θα ήταν δυνατόν να μη δώσουμε την κατ’ αρχήν θετική μας ψήφο, καθώς είμαστε η παράταξη που προεκλογικά είχαμε κάνει «σημαία» την ανάγκη λειτουργίας ενδοδημοτικής συγκοινωνίας που θα ενώνει τον δήμο μας από το βορειότερο μέχρι το νοτιότερο άκρο του. Βέβαια η πρόταση του Κ.Τ.Ε.Λ. δεν είναι ακριβώς αυτό που σχεδιάζαμε κι επιθυμούσαμε. Δικαιολογημένα λοιπόν τα παράπονα αρκετών δημ. συμβούλων για το προτεινόμενο δρομολόγιο, αφού αρκετά δημ. διαμερίσματα, κυρίως της δημ. ενότητας Δίου, μένουν εκτός του αρχικού σχεδιασμού. Ωστόσο μετά και τις παρατηρήσεις κι επισημάνσεις μας που διατυπώθηκαν στη συζήτηση, πιστεύουμε ότι η ενδοδημοτική συγκοινωνία μπορεί να πάρει «σάρκα και οστά» αρκεί να συμπεριληφθούν και να πραγματοποιηθούν οι συμπληρωματικές προτάσεις που καταθέσαμε. Δήλωσα λοιπόν ότι πράγματι φαίνεται ιδιαίτερα άδικο το γεγονός ότι η περιοχή από τη Ν. Έφεσσο μέχρι το Δίον δεν συνδέεται άμεσα με τον υπόλοιπο δήμο, επεσήμανα ωστόσο πως υφίσταται ήδη στις περιοχές αυτές η συγκοινωνία μέσω των δρομολογίων του αστικού Κ.Τ.Ε.Λ. Πρότεινα λοιπόν να υπάρξει συνεννόηση και συνεργασία ανάμεσα στις διοικήσεις των δύο Κ.Τ.Ε.Λ. και με συχνότερα δρομολόγια που θα έχουν σωστές ανταποκρίσεις μεταξύ τους θα μπορούσε να λυθεί το πρόβλημα, έστω κι έμμεσα. Στο σημείο αυτό ο πρόεδρος του υπεραστικού Κ.Τ.Ε.Λ. κ. Καραβέργος μας διαβεβαίωσε ότι έχει άριστες σχέσεις με τον πρόεδρο του αστικού Κ.Τ.Ε.Λ. και ότι θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν προς την κατεύθυνση αυτή δηλώνοντας πολύ αισιόδοξος για την τελική έκβαση των συζητήσεων.
Επιπλέον πρότεινα να συμπεριληφθούν στο σχεδιαζόμενο δρομολόγιο, όχι η διασταύρωση Σκοτίνας, αλλά τόσο η παραλία, όσο και το κυρίως χωριό, καθώς και οι σιδηροδρομικοί σταθμοί Λιτοχώρου και Νέων Πόρρων!
Τέλος εννοείται ότι για εμάς το όλο εγχείρημα δεν μπορεί και δεν πρέπει να έχει σε καμία περίπτωση τον χαρακτήρα της «αρπαχτής» με δρομολόγια που θα ισχύουν μόνο την καλοκαιρινή σαιζόν. Οπωσδήποτε η συγκοινωνία πρέπει να περιλαμβάνει και χειμερινά δρομολόγια, ειδάλλως δεν αξίζει να συζητάμε!
Πιστεύουμε ότι με την ικανοποίηση των παραπάνω προτάσεων – αιτημάτων μπορεί να λειτουργήσει μία ενδοδημοτική συγκοινωνία που και βιώσιμη οικονομικά θα είναι και θα συνδέει πραγματικά με φτηνό εισιτήριο όλα τα διαμερίσματα του δήμου μας εξυπηρετώντας τους δημότες και τους επισκέπτες μας!

Με τιμή,
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΘ. ΛΑΠΠΑΣ
Δημοτικός Σύμβουλος Δίου – Ολύμπου
Επικεφαλής δημ. παράταξης «ΝΕΑ ΑΡΧΗ – ΝΕΑ ΕΛΠΙΔΑ».
Διαβάστε περισσότερα...

Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

Νέα Δημοκρατία, ΝΟ.Δ.Ε. Πιερίας: Δελτίο Τύπου 01/09/2011

ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ ΕΚΤΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΑΠΟΣΠΑΣΕΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ


Και στα κρίσιμα ζητήματα της εκπαίδευσης η κυβέρνηση αποδείχθηκε επιπόλαιη και εκτός πραγματικότητας. Μία ανάσα πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς το Υπουργείο Παιδείας όχι μόνο εξάντλησε την υπομονή χιλιάδων εκπαιδευτικών που περίμεναν μέχρι το τέλος Αυγούστου την ανακοίνωση των αποσπάσεων, αλλά άφησε και σημαντικά κενά στο εκπαιδευτικό δυναμικό των σχολείων, παρά τις-περί του αντιθέτου- εξαγγελίες της κυρίας Υπουργού.

Γίνεται αντιληπτό ότι η εφαρμοζόμενη πολιτική του Υπουργείου Παιδείας, κατευθυνόμενη από τις εντολές της τρόικας, δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες της εκπαίδευσης. Πώς μπορεί π.χ να ερμηνευτεί η απόφαση του Υπουργείου να μειώσει διορισμούς και μεταθέσεις όταν οι μαζικές αποχωρήσεις-συνταξιοδοτήσεις στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση δημιούργησαν κενά που θα πρέπει με κάποιο τρόπο να καλυφθούν;

Ποια ήταν άραγε τα «αντικειμενικά» κριτήρια με τα οποία φέτος δεν αποσπάστηκαν εκπαιδευτικοί με σοβαρά προβλήματα υγείας ή τρίτεκνοι; Ποιος είναι ο λόγος που φέτος για πρώτη φορά ο αριθμός των αποσπάσεων δεν καθορίζεται με βάση τις εκπαιδευτικές ανάγκες; Τι εξυπηρετεί η δημιουργία τριών πινάκων αποσπασμένων;

Η ΝΟΔΕ Πιερίας καταγγέλλει την προχειρότητα με την οποία το Υπουργείο Παιδείας χειρίστηκε φέτος το θέμα των αποσπάσεων και  καλεί τους αρμόδιους να δουν, έστω και τώρα, τις πραγματικές ανάγκες της εκπαιδευτικής κοινότητας.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΝΟΔΕ ΠΙΕΡΙΑΣ
Διαβάστε περισσότερα...

Δήμος Δίου - Ολύμπου: 90 αθλητές στο πανελλήνιο πρωτάθλημα motocross στο Λιτόχωρο, το Σαββατοκύριακο 3 & 4-9

ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΜΟΤΟΣΙΚΛΕΤΙΣΤΩΝ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ ΠΙΕΡΙΑΣ (ΣΥ.ΜΟ.ΛΙ.Π) ΣΤΗΝ ΠΙΣΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ
Με 90 συμμετοχές το πανελλήνιο πρωτάθλημα Motocross στο Λιτόχωρο
* ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ 3 & 4 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ, ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ 4ου ΓΥΡΟΥ ΑΓΩΝΩΝ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΜΟΤΟΣΙΚΛΕΤΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.
* ΔΕΚΑΔΕΣ ΣΥΝΟΔΟΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΤΟ «ΠΑΡΩΝ» ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

Αγωνιστικού αλλά και τουριστικού χαρακτήρα αναμένεται να είναι το σαββατοκύριακο στο Λιτόχωρο και ευρύτερα στον δήμο Δίου-Ολύμπου λόγω των αγώνων μοτοσικλέτας που θα γίνουν το διήμερο 3 και 4 Σεπτεμβρίου στη δημοτική πίστα motocross Λιτοχώρου, χώρος που βρίσκεται πάνω από τον κόμβο της εθνικής οδού.
Στους αγώνες θα συμμετάσχουν 90 μοτοσικλετιστές από πολλά μέρη της χώρας ενώ παράγοντες και στελέχη του motocross, φίλοι των μοτοσικλετιστών αλλά και φίλοι του αθλήματος αναμένεται να δώσουν το «παρών» στον αγωνιστικό χώρο και στις φυσικές εξέδρες της πίστας.
ΔΙΗΜΕΡΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ
Η διοργάνωση των αγώνων, εδώ και 10 περίπου χρόνια (από το 2002), γίνεται από τον σύλλογο μοτοσικλετιστών Λιτοχώρου Πιερίας (ΣΥ.ΜΟ.ΛΙ.Π) στο πλαίσιο του 4ου γύρου motocross για το πανελλήνιο πρωτάθλημα της ομοσπονδίας μοτοσικλέτας Ελλάδος (Ο.Μ.Ε.).
Είναι η πρώτη διοργάνωση μετά το καλοκαιρινό break του πρωταθλήματος και αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον. Στην αμφιθεατρική πίστα του Λιτοχώρου οι θεατές μπορούν να απολαύσουν τους αγώνες από όλες τις οπτικές γωνίες, γι αυτό και το θέαμα γίνεται συναρπαστικό.
Αγωνιστικά η ροή των αγώνων θα πραγματοποιηθεί σε δύο ημέρες, Σάββατο και Κυριακή.
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 3/9
Συγκεκριμένα, το Σάββατο οι αγωνιστικές δραστηριότητες θα ξεκινήσουν στις 10.30 το πρωί με τις ελεύθερες δοκιμές των κατηγοριών MX2, 85+65cc, MX1 και OPEN.
Στη συνέχεια, στις 11.55 θα ξεκινήσουν οι χρονομετρημένες δοκιμές όλων των κατηγοριών, συμπεριλαμβανομένων και των τετράροδων ATV QUAD (τις γνωστές «γουρούνες») που παίρνουν μέρος στο πανελλήνιο πρωτάθλημα.
Η ημέρα θα κλείσει με την πραγματοποίηση του πρώτου σκέλους των αγώνων των κατηγοριών 65cc και 85cc, OPEN και QUAD.
Να σημειωθεί ότι όλες οι κατηγορίες μοτοσικλετών αγωνίζονται σε δύο σκέλη εκ των οποίων το πρώτο για τις προαναφερόμενες κατηγορίες πραγματοποιείται το Σάββατο 4/9.
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 4/9
Την Κυριακή οι ελεύθερες δοκιμές (ζέσταμα) των κατηγοριών ξεκινούν στις 9.30 το πρωί μέχρι και τις 11.00 το πρωί, οπότε 10 λεπτά αργότερα (11.10 π.μ.) θα γίνει η εκκίνηση της κύριας κατηγορίας MX2 όπου αναμένεται να γίνουν οι μεγάλες μάχες για το πρωτάθλημα.
Θα ακολουθήσουν οι κατηγορίες 65cc και 85cc, MX1 και OPEN. Στις 14.05 ξεκινούν τα δεύτερα σκέλη των κατηγοριών MX2, MX1 και QUAD, οπότε και ολοκληρώνεται το αγωνιστικό σαββατοκύριακο.
Απονομές κυπέλλων θα γίνουν μετά το τέλος των αγώνων.
Σύμφωνα με τη ροή του προγράμματος (και αν αυτό απαιτείται) θα γίνει κατάβρεγμα του αγωνιστικού χώρου, το οποίο είναι απαραίτητο για την ομαλή διεξαγωγή των αγώνων.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ ΚΑΙ ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
Ο σύλλογος μοτοσικλετιστών Λιτοχώρου Πιερίας (ΣΥ.ΜΟ.ΛΙ.Π) με ανακοίνωσή του εκφράζει ευχαριστίες προς τη δημοτική αρχή του δήμου Δίου-Ολύμπου «για την πολύτιμη βοήθειά του, με τη διάθεση χωματουργικών μηχανημάτων και χωμάτων για τη διαμόρφωση του αγωνιστικού χώρου».
Επίσης, ο ΣΥΜΟΛΙΠ καλεί τους δημότες του δήμου Δίου-Ολύμπου, αλλά όχι μόνο, να βρεθούν αυτό το σαββατοκύριακο στη δημοτική πίστα του Λιτοχώρου, προκειμένου να απολαύσουν θέαμα από ένα δυναμικό μηχανοκίνητο σπορ και να παρακολουθήσουν τις προσπάθειες των Ελλήνων αναβατών για διάκριση στο πανελλήνιο πρωτάθλημα.
Διαβάστε περισσότερα...

Δήμος Δίου - Ολύμπου: Προαναγγελία μετάδοσης εκπομπής ΚΥΡΙΑΚΗ στο ΧΩΡΙΟ, στους Παλιούς Πόρους

ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΤΟ 3ο ΚΑΝΑΛΙ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ
«Κυριακή στο χωριό», στους Παλιούς Πόρους.
ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 4/9 στις 3.00 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ

Την ερχόμενη Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου στις 3.00 το απόγευμα θα παρουσιαστεί η εκπομπή της ΕΤ-3 «Κυριακή στο Χωριό», η οποία φέτος είχε γυριστεί στους Παλιούς Πόρους του δήμου Δίου-Ολύμπου.
Όπως αναφέρουν οι συντελεστές της εκπομπής, «σ’ ένα πανέμορφο χωριό, γατζωμένο κυριολεκτικά στις πλαγιές του Ολύμπου, θα μας μεταφέρει η εκπομπή. Πρόκειται για τους Παλιούς Πόρους όπου κάθε βράχος, κάθε ρεματιά, κάθε κορφή παλεύει να αποπλανήσει τα μάτια που θα θελήσουν να τριγυρίσουν λίγο πιο διερευνητικά.
Σ’ αυτό το χωριό με τη μοναδική αρχιτεκτονική, την πέτρα παντρεμένη αρμονικά με το ξύλο, τα καλντερίμια, τα άφθονα τρεχούμενα νερά και την υπέροχη φύση, θα χαρείτε, θα συγκινηθείτε, θα θυμηθείτε, θα γευτείτε, θα αναπολήσετε και θα νιώσετε ότι το σήμερα είναι συνέχεια του χθες.
Όταν ξεδιψάσει το μάτι από την απίστευτη θέα προς το γαλάζιο της θάλασσας και χορτάσει το μυαλό μνήμες και ιστορίες, είναι η ώρα να βουτήξεις εκεί όπου οι θρύλοι πλέκουν στον αργαλειό τη μεγαλύτερη παράδοση. Το αφιέρωμα στους Παλιούς Πόρους είναι μια περιπέτεια αναζήτησης της πολιτιστικής μας ταυτότητας.
Οι εποχές εδώ στους Παλιούς Πόρους έχουν κάθε φορά το δικό τους ρούχο. Τα απονήρευτα βήματα του διαβάτη μπορούν να ξεγελαστούν από τις αλλαγές. Η ευτυχία όμως του να μοιραστείς την ομορφιά της ανακάλυψης μένει ανεξίτηλη.
Γι αυτό, αναζητείστε την ευτυχία στο μικρό αυτό γραφικό χωριό, εκεί όπου οι μελωδίες έρχονται πίσω από το δάσος, εκεί όπου ακούγεται ακόμη η λύρα του Απόλλωνα.
Βγείτε στο μπαλκόνι του κόσμου, καθίστε σ’ ένα πέτρινο πεζούλι και ζήστε αυτό που ονειρευόσασταν μέχρι να φτάσετε εδώ. Είστε στους Παλιούς Πόρους».
Συντελεστές της εκπομπής είναι ο Γρηγόρης Γκίνος ως αρχισυντάκτης, η Μάρνη Χατζηεμμανουήλ ως παρουσιάστρια, οι Σήφης Νανάκης και Δημήτρης Καραθανάσης στη σκηνοθεσία, ο Θέμης Μαυροπεραστής στην παραγωγή και η Δήμητρα Στεφανίδου στη γραμματειακή υποστήριξη.
Διαβάστε περισσότερα...

Το Δ.Σ. του Πιερικού Αρχελάου στην Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας κ. Σοφία Μαυρίδου


Έγινε μια εποικοδομητική συνεργασία

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Φίλων Καλαθοσφαίρισης «ΠΙΕΡΙΚΟΣ ΑΡΧΕΛΑΟΣ» δέχθηκε στο γραφείο της η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας κ. Σοφία Μαυρίδου, στο πλαίσιο της εποικοδομητικής συνεργασίας της με τα αθλητικά σωματεία της Πιερίας.

Ο Πιερικός Αρχέλαος είναι μια από τις τρεις ομάδες μπάσκετ της Μακεδονίας που συμμετέχουν στο ενδιαφέρον πρωτάθλημα της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου και εκπροσωπεί επάξια την Πιερία στην Α2 εθνική κατηγορία.
Στα θέματα που έθεσαν τα διοικητικά στελέχη του Πιερικού Αρχελάου κ.κ. Απόστολος Πόδας – πρόεδρος, Μόσχος Γιαλένιος – γενικός γραμματέας, Ξενοφών Μπαραλιάκος και Δημήτρης Πόδας – υπεύθυνοι μάρκετινγκ, η κυρία Μαυρίδου, εξέφρασε την αμέριστη συμπαράστασή της.
Παράλληλα, έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αθλούμενη νεολαία της Πιερίας και τις δραστηριότητες του συλλόγου, που εκτός από τις ομάδες που τον εκπροσωπούν στα πρωταθλήματα, συσπειρώνει στην Ακαδημία Μπάσκετ περίπου τετρακόσια αγόρια και κορίτσια των δημοτικών σχολείων, γυμνασίων και λυκείων της περιοχής μας.


Η κ. Σοφία Μαυρίδου δήλωσε αρωγός στις προσπάθειες του ιστορικού πιερικού συλλόγου της καλαθοσφαίρισης, ευχήθηκε «καλή πορεία στο πρωτάθλημα» και αφού ευχαρίστησε το Δ.Σ. του Πιερικού Αρχελάου, με το πέρας της συζήτησης επί ουσιαστικών θεμάτων, έκανε την παρακάτω δήλωση:
«Θεωρούμε ότι σε κάθε περίπτωση ενισχύοντας και στηρίζοντας τον αθλητισμό, προάγουμε τον πολιτισμό και βοηθάμε, προσφέροντας της τα μάλα, τη νέα γενιά που είναι το μέλλον.
 Γι’ αυτό ακριβώς, ξεκινώντας από μία προγραμματική σύμβαση με το Νοσοκομείο, με αντικείμενο την εξέταση των αθλητών των ομάδων του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας συνεχίζουμε στον κύκλο του μπάσκετ, όπου πρέπει όπως και σε άλλα αθλήματα, να σταθούμε αρωγοί. Κι επειδή μέσα από όλα αυτά καθώς και από ημερίδες και αθλητικά γεγονότα βοηθάμε στην ανάπτυξη του τόπου και του τουρισμού θα προσπαθήσουμε να συμμετέχουμε ενεργά.»
Διαβάστε περισσότερα...

Καλό Σεπτέμβρη

Καλό μήνα!
Διαβάστε περισσότερα...

Πολιτιστικός Όμιλος Λιτοχώρου: Συγχαρητήρια στους επιτυχόντες στις πανελλαδικές εξετάσεις

Συγχαίρουμε τους επιτυχόντες του Λυκείου στα Α.Ε.Ι. & Τ.Ε.Ι. με την ευχή για καλή φοίτηση και κάθε επιτυχία στη ζωή τους. 
Ιδιαίτερα τους χορευτές του Πολιτιστικού Ομίλου και τους προτρέπουμε να παραμείνουν στα χορευτικά του Π.Ο.Λ. για να "στολίζουν" με τη νεότητά τους τις εμφανίσεις του Ομίλου και να προσφέρουν στον πολιτισμό.

Το Δ.Σ. του Π.Ο.Λ.
Διαβάστε περισσότερα...

Ποια προϊόντα ακριβαίνουν από 1η Σεπτέμβρη

Με νέο χαράτσι και εκτόξευση τιμών σε μια σειρά προϊόντων μπαίνει ο Σεπτέμβρης, ο οποίος αναμένεται να είναι ένας από τους πιο δύσκολους μήνες τον τελευταίων δεκαετιών (μέχρι τον επόμενο).
Από την 1η Σεπτεμβρίου τίθεται σε εφαρμογή, η μετάταξη των προϊόντων εστίασης στον συντελεστή ΦΠΑ 23%.
Έτσι,  αυξήσεις τιμών θα παρατηρηθούν σε έτοιμα ροφήματα που παίρνουμε απέξω, όπως καφές, τσάι, σοκολάτα, στους χυμούς φρούτων, στο αεριούχο νερό και τα αναψυκτικά.
Επίσης, πιο ακριβά θα πληρώνουμε όλα τα προϊόντα που προσφέρουν τα καφενεία, τα ζαχαροπλαστεία οι καφετέριες, τα εστιατόρια και τα ψητοπωλεία.
Θα ισχύουν όμως και συντελεστές κατά περίπτωση. Για παράδειγμα, επιχείρηση που εκμεταλλεύεται παντοπωλείο και ταβέρνα, για τα τυποποιημένα είδη διατροφής του παντοπωλείου εφαρμόζει τον μειωμένο συντελεστή, ενώ για την ταβέρνα εφαρμόζει τον κανονικό συντελεστή 23%
Σούπερ μάρκετ που διατηρεί και τμήμα παράδοσης έτοιμων γευμάτων, για τα προϊόντα του σούπερ μάρκετ εφαρμόζει τον ανάλογο συντελεστή (μειωμένο 13% για τα τυποποιημένα είδη διατροφής) και τον κανονικό συντελεστή 23% για την παράδοση έτοιμων γευμάτων.

Τι γίνει με τα τυποποιημένα τρόφιμα
Τα τυποποιημένα είδη διατροφής συνεχίζουν να υπάγονται στον μειωμένο συντελεστή (13%), παρότι είναι έτοιμα για άμεση κατανάλωση.
Τυποποιημένα θεωρούνται τα είδη διατροφής, τα οποία παρασκευάζονται για ευρεία κατανάλωση και διατίθενται προς πώληση συσκευασμένα ή είναι εμπορεύσιμα σε μεγάλες συσκευασίες ή ποσότητες και πωλούνται χύμα ή κομμένα σε μικρότερες ποσότητες.
Η περίπτωση αυτή αφορά τα προϊόντα που παρουσιάζονται στα σημεία πώλησης συσκευασμένα, όπως κονσέρβες, αλλαντικά, αλίπαστα, γιαούρτια, έτοιμες σαλάτες (ταραμοσαλάτα, τυροσαλάτα, ρώσικη, κ.λπ.), καθώς και είδη διατροφής που παρουσιάζονται σε μεγάλες συσκευασίες ή μεγάλες ποσότητες και διατίθενται χύμα ή κομμένα σε μικρότερες ποσότητες, όπως αλλαντικά, αλίπαστα, τυριά, ελιές, τουρσί και λοιπά παρόμοια.
Σημειώνεται ότι η τοποθέτηση σάντουιτς σε πλαστική ή άλλη συσκευασία δεν καθιστά τα αγαθά αυτά τυποποιημένα, κατά συνέπεια υπάγονται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 23%.
Δεν αλλάζει η τιμή για ζυμαρικά, κρέας, λαχανικά και ψωμί
Στον μειωμένο συντελεστή (13%) συνεχίζουν να υπάγονται τα μη παρασκευασμένα είδη διατροφής (ζυμαρικά, όσπρια, λαχανικά, φρούτα, κρέατα, ψάρια, και λοιπά είδη διατροφής, φρέσκα ή κατεψυγμένα), καθώς και τα παρασκευασμένα είδη διατροφής που διατίθενται κατεψυγμένα ανεξάρτητα από τον κωδικό δραστηριότητας της επιχείρησης.
Η παράδοση ψωμιού συνεχίζει να υπάγεται στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ (13%). Στον ίδιο συντελεστή συνεχίζουν να υπάγονται και τα απλά αρτοσκευάσματα, όπως παξιμάδια, κριτσίνια, φρυγανιές, κουλούρια, κρουασάν, μπισκότα, κέικ και βουτήματα ζαχαροπλαστικής. 5. Το φυσικό ή τεχνητό μεταλλικό νερό, μη αεριούχο, εξακολουθεί να υπάγεται στο μειωμένο συντελεστή (13%).
Τέλος, ο εφαρμοζόμενος συντελεστής ΦΠΑ δεν εξαρτάται από τη λιανική ή χονδρική παράδοση των αγαθών.

Οι εξαιρέσεις στον τουρισμό
Με στόχο την αποφυγή ουσιαστικής επιβάρυνσης του ξενοδοχειακού τομέα, ο οποίος συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη του τουρισμού, το μέτρο από 1η Σεπτεμβρίου θα εφαρμοστεί ως εξής:
-Διαμονή με πρωινό: 5% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 23%, ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για το πρωινό.
-Διαμονή με ημιδιατροφή: 15% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 23%, ως αντιπαροχή για το πρωινό και το γεύμα.
-Διαμονή με το σύστημα all inclusive (πλήρης διατροφή περιλαμβανομένης της κατανάλωσης ποτών και της παροχής λοιπών υπηρεσιών που περιλαμβάνονται στο πακέτο, όπως τηλεφωνική εξυπηρέτηση, χρήση ομπρελών, αθλητικές υπηρεσίες κ.α.): 30% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 23%, ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για τις υπηρεσίες εστίασης, για τις καταναλώσεις αλκοολούχων ή μη ποτών και για τις λοιπές παροχές που ενδεχομένως περιλαμβάνει το πακέτο.
Διαβάστε περισσότερα...