Σάββατο 6 Απριλίου 2013

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο στη Δημοτική Χορωδία Λιτοχώρου «Ι.Σακελλαρίδης»

Στις 13 Μαρτίου 2013 πραγματοποιήθηκε Γενική Συνέλευση και εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Δημοτικής χορωδίας Λιτοχώρου “Ι. Σακελλαρίδης”.

Η συγκρότηση του νέου Δ.Σ. έχει ως εξής:
Πρόεδρος: Ζώη-Παναγούλια Νίκη
Αντιπρόεδρος: Χρυσικός Παναγιώτης
Γενικός Γραμματέας: Τσαρδούνης Γεώργιος
Ταμίας: Ρέππας Ιωάννης
Έφορος παιδικού και εφηβικού τμήματος χορωδίας: Νίκα Δήμητρα με συνεργάτη τον Νίκα Χρήστο.
Έφορος παραδοσιακού τμήματος χορωδίας: Πλαδή Μαρία.
Έφορος Βυζαντινού τμήματος χορωδίας: Νίκα Δήμητρα.
Έφορος τετραφωνικού τμήματος χορωδίας: Παπαμιχαήλ Αθανάσιος με συνεργάτη τον Τσαρδούνη Γεώργιο.
Έφορος τμήματος καντάδας χορωδίας: Νίκας Χρήστος, με συνεργάτη τον Ρέππα Ιωάννη.
Έφορος δημοσίων σχέσεων, τύπου και ενημέρωσης: Παπαμιχαήλ Αθανάσιος με συνεργάτη τον Τσαρδούνη Γεώργιο.
Έφορος αιμοδοσίας: Χρυσικός Παναγιώτης με συνεργάτη τον Νίκα Χρήστο.
Έφορος ενδυμασιών και υλικού: Καψάλη Μαρία.
Έφορος καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων: Καψάλη Μαρία, με συνεργάτη τον Χρυσικό Παναγιώτη.

Υπεύθυνος Τύπου & Δημοσίων Σχέσεων
Αθανάσιος Παπαμιχαήλ.
Διαβάστε περισσότερα...

Απαγόρευση προσέγγισης χώρου πεδίου βολής Λιτοχώρου

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΤΕΘΩΡΑΚΙΣΜΕΝΗΣ ΤΑΞΙΑΡΧΙΑΣ
Προσοχή! Άσκαστα βλήματα όλμων στο πεδίο βολής Λιτοχώρου.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΗΚΕ Η ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΟΠΟΙΟΥΔΗΠΟΤΕ ΠΟΛΙΤΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΛΟΓΟ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΠΕΔΙΟΥ ΒΟΛΗΣ

Απαγορεύτηκε η προσέγγιση πολιτών σε όλη την περιοχή του πεδίου βολής αρμάτων Λιτοχώρου, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η τεθωρακισμένη ταξιαρχία, επειδή παρατηρήθηκε ότι ορισμένα βλήματα όλμων δεν έχουν εκραγεί.

Η απαγόρευση ισχύει μέχρι το πέρας των εργασιών έρευνας και εκκαθάρισης, για όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες –πλην των αρμοδίων– και για οποιονδήποτε λόγο (διέλευση, φωτογράφιση, υλοτομία κλπ) προκειμένου να αποφευχθούν ατυχήματα.

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η απαγόρευση ισχύει συγκεκριμένα «επί της περιοχής των στόχων όλμων με συντεταγμένες FK 26209, 44028 – FK 26190, 43890 – FK 26410, 44034 και FK 26356, 44148.

Η ταξιαρχία Λιτοχώρου απέστειλε έγγραφο προς το αστυνομικό τμήμα Λιτοχώρου και προς τον δήμο Δίου-Ολύμπου σχετικά με το θέμα που έχει προκύψει και παρακάλεσε τους δύο φορείς να ενημερώσουν, με τη σειρά τους, τους πολίτες περί απαγόρευσης προσέγγισής τους για λόγους προσωπικής τους ασφάλειας.
Διαβάστε περισσότερα...

Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Η μεγάλη αλλαγή που ανακοίνωσε το Facebook

Μια σημαντική αλλαγή στη λειτουργία του Facebook ανακοίνωσε απόψε ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, με την αποκάλυψη εφαρμογής για κινητά με τεχνολογία Android, που θα επιτρέψει στο κοινωνικό δίκτυο που ο ίδιος δημιούργησε, να γίνει το “σπίτι” κάθε συσκευής Android.

Η πλατφόρμα ονομάζεται “Facebook Home”, και προορίζεται να φέρει το περιεχόμενο του Facebook απευθείας στην οθόνη μιας συσκευής Android, αντί να πρέπει ο χρήστης να αποκτήσει σε πρόσβαση σε μια εφαρμογή που θα τον διευκόλυνε να κάνει κάτι τέτοιο.

Οι χρήστες του Facebook θα μπορούν να βλέπουν εικόνες, status updates και σημαντικά γεγονότα από την οθόνη της συσκευής τους, ενώ θα έχουν ακόμη τη δυνατότητα αλληλόδρασης με φίλους τους, ενώ θα χρησιμοποιούν άλλες εφαρμογές, μέσω του Chat Heads, μιας υπηρεσίας που συνδυάζει μηνύματα του Facebook και sms.

Πηγή: ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΑ
Διαβάστε περισσότερα...

Την Τετάρτη στη Ν. Έφεσο 4η κατά 5ης Περιφερειακής Ομάδας για την Β΄φάση του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος της ΕΠΟ Προεπιλογής της Εθνικής Ομάδας Παίδων.

Την Τετάρτη αρχίζει στη Ν. Έφεσο η Β΄φάση του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος της ΕΠΟ Προεπιλογής της Εθνικής Ομάδας Παίδων. 

Στον πρώτο αγώνα η 4η Περιφέρεια ( Πιερία, Λάρισα, Τρίκαλα , Καρδίτσα , Θεσσαλία ) θα αντιμετωπίσει την 5η Περιφέρεια ενώ στις 24 Απριλίου η 4η Περιφέρεια στην Καρδίτσα την 6η Περιφέρεια. Από τους δύο αυτούς αγώνες θα κριθεί και η επιλογή των Παίδων που θα συνεχίσουν στην Γ΄φάση του πρωταθλήματος μεταξύ Βόρειας και Κεντρικής ζώνης. Οι επιλογές της 4ης Περιφερειακής Ομάδας έγιναν από τον Περιφερειακό προπονητή κ.Χρήστο Χασιώτη ενώ προπονητής είναι ο κ. Καλαϊτζίδης του οποίου η ομάδα της Μικτής Παίδων Πιερίας βγήκε πρώτη στο τουρνουά της Α΄φάσης.
Διαβάστε περισσότερα...

Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Εκπληκτική μελέτη από τον Λάζαρο Ρήγο: "Χρονολόγιο Εξερεύνησης του Ολύμπου"

Ορειβάτες στο Στεφάνι το 1927!
Διαβάστε το κείμενο εδώ
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΦΟΡΟΤΕΧΝΕΣ ΛΟΓΙΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ

Το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας, 4ο Περιφερειακό Τμήμα Κεντροδυτικής Μακεδονίας, στα πλαίσια του προγράμματος για τη διαρκή ενημέρωση των συναδέλφων Φοροτεχνικών Λογιστών διοργανώνει στην Κατερίνη την Κυριακή 7 Απριλίου, δωρεάν επιμορφωτικό σεμινάριο για όσους έχουν άδεια Λογιστή-Φοροτεχνικού με θέμα «Φορολογία Εισοδήματος Φυσικών & Νομικών Προσώπων»
Εισηγητής του σεμιναρίου είναι ο κ. Παπανικολάου Γεώργιος στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών
Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Πιερίας και θα έχει διάρκεια 5 ωρών (από τις 09:00- 14:00).
Οι συμμετέχοντες κατά την προσέλευσή τους θα υπογράφουν στην κατάσταση συμμετοχής και μετά το τέλος του επιμορφωτικού προγράμματος θα χορηγηθεί πιστοποιητικό παρακολούθησης σε όλους τους συμμετέχοντες, εφόσον έχουν δηλώσει έγκαιρα την συμμετοχή τους και έχουν παρακολουθήσει και τις πέντε (5) ώρες του προγράμματος.
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν τα Μέλη του ΟΕΕ που έχουν εξοφλήσει τη συνδρομή έτους 2013 και οι Λογιστές Φοροτεχνικοί, που έχουν ανανεώσει την Επαγγελματική τους Ταυτότητα μέχρι και το έτος 2012.
Διαβάστε περισσότερα...

Παρουσίαση των ενεργών Ιερών Μονών της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους Κατερίνης και Πλαταμώνος σε μια προσκυνηματική περιήγηση από την Π.Ε.Πιερίας (9 φωτογραφίες)

Μια ενδιαφέρουσα προσκυνηματική περιήγηση με στόχο την προβολή των
συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Πιερίας, διοργάνωσε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, κ. Σοφία Μαυρίδου, στα ενεργά Μοναστήρια της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους Κατερίνης και Πλαταμώνος, προκειμένου να αναδειχτούν σε όλη την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αλλά και σε ομόδοξες χώρες για την προσέλκυση ταξιδιωτών θρησκευτικού ενδιαφέροντος.

Σ' αυτή τη δράση της Π.Ε.Πιερίας για την ανάπτυξη του προσκυνηματικού τουρισμού στην Πιερία, φιλοξενήθηκαν αποδεχόμενοι την πρόσκληση της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, η Διευθύντρια του προσκυνηματικού κέντρου “ΣΟΛΟΥΝ” του ταξιδιωτικού Γραφείου «Mouzenidis Travel», κ. Ελένη Ναουμιδου και η συνεργάτης της κ. Ελίνα Κουμπατίδου. Την τηλεοπτική κάλυψη ανέλαβε το τοπικό κανάλι της Πιερίας, ΔΙΟΝ τηλεόραση, με τη συμμετοχή του διευθυντή ειδήσεων του καναλιού, κ. Χρίστου Χατζημίση.

Την οργάνωση της περιήγησης είχε ο Επιστημονικός Συνεργάτης της Π.Ε. Πιερίας, κ. Δημήτρης Ρουκάς και η παρουσίαση των ενεργών Ιερών Μονών της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους Κατερίνης και Πλαταμώνος έγινε με την πολύτιμη βοήθεια του Αρχιμανδρίτη και Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου της Μητρόπολης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, π. Ιωακείμ Οικονομίκου.

Ο θρησκευτικός - προσκυνηματικός τουρισμός γνωρίζει μια αξιοσημείωτη άνθηση τα τελευταία χρόνια καθώς θεωρείται πλέον η πιο δυναμική μορφή ειδικού τουρισμού. Ενδιαφέρον γι' αυτόν δεν εκφράζουν μόνο οι ορθόδοξοι επισκέπτες της Ελλάδας αλλά και οι επισκέπτες από ξένες χώρες. Ο προσκυνηματικός τουρισμός απευθύνεται σε επισκέπτες, οι οποίοι αναζητούν τα αποτυπώματα της πνευματικής παράδοσης και της εκκλησιαστικής ζωής ενώ παράλληλα συμβάλει στη διατήρηση των θρησκευτικών και λατρευτικών στοιχείων της περιοχής.

Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας ανέφερε ότι « η Πιερία διαθέτει πλήθος προσκυνημάτων και διαδρομών, που αποτελούν σημεία αναφοράς για την ανάπτυξη της τάσης των θρησκευτικών περιηγήσεων. Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε την προσκυνηματική διαδρομή στις ενεργές Ιερές Μονές της Ιεράς Μητροπόλεως μας, τότε μπορεί να μιλάμε μετά βεβαιότητας για έναν προσκυνηματικό προορισμό αξιώσεων, που επιβάλλεται να προβάλουμε όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Έτσι μπορούμε να πετύχουμε την προσέλκυση νέων τουριστών στην περιοχή μας που οδηγεί στην αύξηση των θέσεων απασχόλησης, καθώς και την επέκταση της τουριστικής μας περιόδου. Όμως, δε πρέπει να ξεχνάμε ότι η προσκυνηματική περιήγηση στα μοναστήρια δεν είναι μια απλή αφορμή για αναψυχή, αλλά ένα μέσο πνευματικής αναγέννησης, με επίσκεψη σε άγιους χώρους, πληρωμένους με τη χάρη και την ευλογία που απαιτούν σεβασμό στην ιερότητα των χώρων και της λειτουργικής ζωή τους».

Ο θρησκευτικός τουρισμός στην Πιερία αποτελεί σημαντικό κομμάτι της τουριστικής της κίνησης. Τα μοναστήρια και τα ξωκλήσια που υπάρχουν στον Όλυμπο, στα Πιέρια και σε άλλους χώρους της Πιερίας παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο για τους απλούς επισκέπτες όσο και για τους πιστούς και τους προσκυνητές που ενδιαφέρονται να περιηγηθούν στα θρησκευτικά αξιοθέατα της περιοχής, ορισμένα από τα οποία χρονολογούνται από τον 11ο αιώνα. Τα μοναστήρια, δείχνουν τη διασύνδεση της τέχνης με την ορθόδοξη θρησκευτική λατρεία, είναι τμήματα της πολιτιστικής κληρονομιάς και αποτελούν σημαντικό πόλο έλξης για τους επισκέπτες. Ειδικότερα τα ενεργά μοναστήρια, μπορούν να προσφέρουν κυριολεκτικά αναψυχή στον επισκέπτη προσκυνητή.

Όπως, ανάφερε, ο Αρχιμανδρίτης και Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Μητρόπολης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, π. Ιωακείμ Οικονομίκος, τα Ιερά Μοναστήρια της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, έχουν να επιδείξουν αξιοθαύμαστη θρησκευτική ποιμαντική δραστηριότητα μέσα από την πνευματική διαπαιδαγώγηση και την εκκλησιαστική επιμόρφωση του πιστού.

Οι προσκεκλημένοι ακολούθησαν μια προσκυνηματική διαδρομή η οποία ξεκίνησε από τη Νότια Πιερία από την Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Αγίου Διονυσίου στον Όλυμπο (Παλαιό Μοναστήρι) και στο Λιτόχωρο (Νέο Μοναστήρι) στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στην Ιερά Μονή Οσίου Εφραίμ του Σύρου στην Κονταριώτισσα. Το οδοιπορικό συνεχίστηκε προς την Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Κορινού και μετά με πορεία προς την Βόρεια Πιερία επισκέφτηκαν την Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Παναγίας Μακρυράχης στη Μικρή Μηλιά για να καταλήξουν στην Ιερά Μονή Αγίου Αθανασίου στον Κολινδρό, αποτυπώνοντας τον εξαιρετικό συνδυασμό της ιστορίας, της θρησκευτικότητας και του φυσικού τοπίου, που συνθέτουν τη μοναδικότητα του Πιερικού τόπου.

Συγκεκριμένα, επισκέφτηκαν το Παλαιό Μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου στον Όλυμπο στο οποίο πραγματοποιούνται εργασίες στερέωσης και αποκατάστασης της νότιας πτέρυγας των κελιών και ενίσχυση της θεμελίωσης της νότιας και δυτικής πτέρυγας της παλαιάς Ι. Μονής, όπου προσκύνησαν τον τάφο του Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπου. Στη συνέχεια επέστρεψαν στο Νέο Μοναστήρι στο Λιτόχωρο που αποτελεί ανδρική κοινοβιακή Μονή. Μέσα στο μοναστήρι, σε πρόσφατα ανακαινισμένο κτίριο του 1860 λειτουργεί το νέο σκευοφυλάκιο στο οποίο φυλάσσονται εκκλησιαστικά κειμήλια μεγάλης καλλιτεχνικής και ιστορικής αξίας το οποίο επισκέφτηκαν και προσκύνησαν τα ιερά λείψανα τα οποία φυλάγονται εκεί. Οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να γευματίσουν ένα παραδοσιακό μοναστηριακό γεύμα. Η Μονή προσπαθεί και ακολουθεί σχεδόν κατά γράμμα το αγιορείτικο τυπικό και οι γυναίκες εκκλησιάζονται στο εξωτερικό καθολικό της Μονής.

Στη συνέχεια η ομάδα επισκέφτηκε το νέο γυναικείο μοναστήρι του Οσίου Εφραίμ του Σύρου, όπου τους υποδέχτηκε η Ηγουμένη Αικατερίνης και τους πρόσφερε γλυκίσματα και ένα ζεστό αφέψημα από βότανα του Ολύμπου. Ακολούθως, προσκύνησαν το ιερό λείψανο (χέρι) του Οσίου Εφραίμ του Σύρου που μεταφέρθηκε στο μοναστήρι από τη Συρία τον Ιούλιο του 2006.

Στην πορεία προς την Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Παναγίας Μακρυράχης πέρασαν από το γυναικείο ησυχαστήριο της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου στον Κορινού. Στην Ιερά Μονή Παναγίας Μακρυράχης που βρίσκεται έξω από τη Μικρή Μηλιά και κοντά στην Παλιόστανη, που ήταν ανδρώα μονή και σήμερα λειτουργεί ως γυναικεία μονή, τους καλωσόρισε η Ηγουμένη Νεκταρία, που τους κέρασε γλυκίσματα και ένα τονωτικό καφεδάκι, ενώ τους συνόδευσε ως το Αγιονέρι που βρίσκεται λίγο έξω από την Μονή σε μία πανέμορφη ρεματιά για να ανάψουν ένα κερί.

Η προσκυνηματική περιήγηση ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη στην Ιερά Μονή Αγίου Αθανασίου στον Κολινδρό- παλαιό ανδρικό μοναστήρι- που ανασυστάθηκε το 1987 και λειτουργεί σήμερα ως γυναικεία Στο Μοναστήρι προσκύνησαν το Ιερό λείψανο (οστό) του εν Αγίοις Πατρός ημών Αθανασίου του Μεγάλου, Πατριάρχου Αλεξανδρείας και τους προσφέρθηκε το ημερήσιο μοναστηριακό γεύμα.

Στα γεωγραφικά όρια της Π.Ε. Πιερίας ανήκει και η ανδρική ενεργή Ιερά Μονή Προφήτη Ηλία στο Λιβάδι Κολινδρού, που αποτελεί Μετόχι Ιεράς Μονής Οσίου Γρηγορίου Αγίου Όρους και συγκεντρώνει πολλούς προσκυνητές.

Κατά τη διάρκεια της διήμερης περιήγησης επισκέφτηκαν και το Επισκοπικό Μουσείο, που στεγάζεται στο Μητροπολιτικό Μέγαρο και περιέχει προσωπικά αντικείμενα του ακαδημαϊκού Μητροπολίτη Βαρνάβα. Περιέχει ακόμα αντικείμενα των Μητροπολιτών Κίτρους Παρθενίου Βαρδάκα (1904 - 1933), Κωνσταντίνου Κοϊδάκη (1934 - 1954) και του νυν Μητροπολίτου Αγαθονίκου (1985 - ) καθώς και εικόνες του 19ου και του 20ου αιώνος. Επίσης στον χώρο του Επισκοπικού Μουσείου, φιλοξενούνται εκθέσεις στο πλαίσιο των πολιτιστικών δράσεων της Ιεράς Μητροπόλεως σε συνεργασία με διάφορους φορείς.

Ολοκληρώνοντας την περιήγηση στα ενεργά Μοναστήρια της Ιεράς Μητροπόλεως, ο Επιστημονικός Συνεργάτης της Π.Ε. Πιερίας κ. Δημήτρης Ρουκάς επεσήμανε ότι «με την άριστη συνεργασία που είχαμε με την Ιερά Μητρόπολη και με σεβασμό στους ιερούς τόπους της Πιερίας, πετύχαμε να παρουσιάσουμε με μια ολοκληρωμένη προσκυνηματική περιήγηση, τα ενεργά Μοναστήρια της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους Κατερίνης και Πλαταμώνος, την ιστορίας τους αλλά και το Ορθόδοξο ποιμαντικό τους έργο».

Διαβάστε περισσότερα...

ΑΝΝΑ ΜΑΝΗ-ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ: ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ KAI ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ (Βίντεο)

Η κ. Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου, κατά τη συζήτηση της ολομέλειας , για την ψήφιση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Παιδείας: «Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (Α.ΔΙ.Π.Π.Δ.Ε.)», εισηγήθηκε τα παρακάτω:
“Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στο νέο, διαρκώς εξελισσόμενο και με μεγάλη ταχύτητα μεταβαλλόμενο περιβάλλον του 21ου αιώνα, θεσμοί όπως η οικογένεια και η τοπική κοινωνία, δείχνουν πολλές φορές αδύναμοι να εκπληρώσουν τους παραδοσιακούς τους ρόλους και να συμβάλλουν καθοριστικά στη διαμόρφωση των αυριανών πολιτών. Αυτό, βέβαια, σε καμία περίπτωση δεν υποδηλώνει την υποβάθμιση της συμβολής της οικογένειας και των άλλων κοινωνικών φορέων. Μέσα, όμως, στις συνθήκες του σύγχρονου γίγνεσθαι και ενόψει των ανωτέρω, το σχολείο και οι εκπαιδευτικοί καλούνται να αναλάβουν περισσότερους και ακόμη πιο υπεύθυνους ρόλους.
Με αυτό τον τρόπο ο σύγχρονος εκπαιδευτικός καλείται να στηρίξει μεταρρυθμίσεις και καινοτομίες, να αξιοποιήσει την εμπειρία του, να σφυρηλατήσει σχέσεις συνεργασίας, να πειραματιστεί με νέα πράγματα. Ως εκ τούτου, καθίσταται πλέον αναγκαία η διασφάλιση ενός αδιάβλητου αξιολογικού συστήματος, μέσα από αντικειμενικό έλεγχο των διαδικασιών, που θα οδηγήσει από το πρώτο στάδιο της εφαρμογής του στην ανάπτυξη της αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ της πολιτείας και της εκπαιδευτικής κοινότητας και στη θεμελίωση της ευθύνης των δύο πλευρών, στο βαθμό που στην κάθε μία αναλογεί.
Ο χαρακτήρας της αξιολόγησης σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συνδεθεί με την έννοια της τιμωρίας. Ο πρωταρχικός σκοπός των αξιολογήσεων δεν είναι τιμωρητικός, αλλά ανατροφοδοτικός. Η αξιολόγηση θα πρέπει να βοηθά όλους τους εκπαιδευτικούς, ανεξαρτήτως επιπέδου, να κατανοήσουν πως θα μπορέσουν να βελτιωθούν, προωθώντας τη συνεχή ανάπτυξη και εύρυθμη λειτουργία του σχολείου. Με την εφαρμογή της νέας κουλτούρας αξιολόγησης, οι σχολικές μονάδες θα υπαχθούν σε διαρκή αξιολόγηση. Θα τίθενται στόχοι, θα υλοποιούνται, θα αξιολογείται η πληρότητα της επίτευξής τους και θα επανακαθορίζονται.
Στην κατεύθυνση αυτή κινείται το παρόν σχέδιο νόμου, σκοπός του οποίου είναι η μεταρρύθμιση του υφιστάμενου νομικού πλαισίου της αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Στις διατάξεις δε αυτού ρυθμίζονται ως επί το πλείστον θέματα που αφορούν τη σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής για τη διασφάλιση της ποιότητας στις ανωτέρω βαθμίδες εκπαίδευσης. Για το λόγο αυτό αξίζει ιδιαίτερης μνείας ότι η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας πρωταρχικά, πρωτίστως και πριν από οποιαδήποτε άλλη σχετική νομοθετική ρύθμιση, προβαίνει στη θεσμοθέτηση μιας Ανεξάρτητης Αρχής, δίνοντας έμφαση να εξασφαλιστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα εχέγγυα για τη θωράκιση του αδιάβλητου και της ιδιαίτερα ευαίσθητης διαδικασίας της αξιολόγησης της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Η παρούσα Κυβέρνηση τολμά να ανατρέψει στείρα κατεστημένα ώστε να πάψει στο μέλλον η όποια υφιστάμενη διάκριση μεταξύ καλού και κακού σχολείου. Θα αποδειχτεί στην πράξη ότι όλα τα σχολεία θα αναβαθμιστούν και ότι όλοι οι μαθητές, ανεξάρτητα από την περιοχή στην οποία γεννήθηκαν και μεγαλώνουν, θα έχουν τις ίδιες ευκαιρίες φοίτησης, αφού η εφαρμογή της αξιολόγησης θα απαλείψει τυχόν αδυναμίες και κενά του εκπαιδευτικού έργου των εκπαιδευτικών.
Η αξιολόγηση είναι μια σοβαρή και δύσκολη προσπάθεια που πρωτίστως απαιτεί τη συνεργασία όλων, αλλά είναι βέβαιο ότι το αποτέλεσμα θα αξίζει τον κόπο. Οι διδάσκοντες ως λειτουργοί θα λάβουν τελικά την ανατροφοδότηση, την υποστήριξη και την αναγνώριση που τους αξίζει. Το σημαντικότερο απ’ όλα είναι ότι όλοι οι μαθητές θα έχουν επιτέλους πρόσβαση στο σημαντικότερο πόρο που μπορούν να τους προσφέρουν η πολιτεία και το σχολείο: έναν αποτελεσματικό και ανατροφοδοτούμενο εκπαιδευτικό.
Με αυτές τις μεθόδους ο όρος «αξιολόγηση» θα γίνει ταυτόσημος με τους όρους «αναγνώριση, βελτίωση, αναβάθμιση» για τον ενεργά ανατροφοδοτούμενο εκπαιδευτικό.
Για τους λόγους αυτούς στηρίζω το παρόν σχέδιο νόμου και σας καλώ όλους να το υπερψηφίσουμε.
Επίσης, καλώ να υπερψηφίσουμε και την κατατεθείσα τροπολογία του Υπουργείου, τη σχετική με τις κατευθύνσεις, επισημαίνοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν έρχεται σε αντίθεση με τη σχετική συνταγματική διάταξη, αφού όπως είναι γνωστό σε όλους, η ρύθμιση υπήρχε πάντα στη νομοθετική διαδικασία. Έρχεται να διαφυλάξει και να κατοχυρώσει μόνο τα επαγγελματικά δικαιώματα των φοιτητών.
Είναι δε, πολύ ορθή η διάταξη στο τελευταίο εδάφιό της. Προβλέπεται ειδικά για όσους έχουν εισαχθεί κατά το ακαδημαϊκό έτος 2012 και 2013, ο προερχόμενος τίτλος σπουδών να φέρει τον υφιστάμενο κατά το χρόνο εισαγωγής τους τίτλο και τύπο ακόμα και στην περίπτωση που το ΑΕΙ, η σχολή ή και το τμήμα εισαγωγής συγχωνεύθηκε, κατατμήθηκε, μετονομάστηκε ή καταργήθηκε.
Αυτό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αποτελεί εφαρμογή και έκφραση της αρχής της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης και αποτελεί έναν επιπλέον λόγο για να υπερψηφίσουμε και την προτεινόμενη τροπολογία.”

Διαβάστε περισσότερα...

Χασιώτης – Καλαϊτζίδης χθες στη Γιάννουλη Λάρισας

Στην τελευταία προπόνηση των Παίδων της 4ης Περιφέρειας

Χθες στις 6.30 το απόγευμα ο Στέλιος Καλαϊτζίδης πραγματοποίησε την τελευταία προπόνηση των Παίδων της 4ης Περιφέρειας ( Πιερία, Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Θεσσαλία ), που επιλέχθηκαν από τον περιφερειακό προπονητή κ. Χρήστο Χασιώτη ενόψει του αγώνα που θα γίνει την προσεχή Τετάρτη στο γήπεδο της Ν. Εφέσου με αντίπαλο την Περιφερειακή ομάδα των Παίδων της 5ης Περιφέρειας ( Ήπειρο , Πρέβεζα, Λευκάδα,  Άρτα, Κέρκυρα ) για την Β΄φάση του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος της ΕΠΟ Προεπιλογής της  Εθνικής Ομάδας Παίδων.
Διαβάστε περισσότερα...

Προεόρτια της Παγκόσμιας μέρας παιδικού βιβλίου στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Λιτοχώρου (10 φωτογραφίες)

Με την ευκαιρία της παγκόσμιας μέρας παιδικού βιβλίου οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Λιτοχώρου διοργανώσαμε έκθεση παιδικού βιβλίου σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο «Μάτι» που διήρκεσε από 27 έως 29 Μαρτίου 2013 στο χώρο του Σχολείου.

Η συμμετοχή των μαθητών και των γονέων τους καθώς και πολιτών του Λιτοχώρου , όπως και η διάθεση βιβλίων ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Αυτό μας γέμισε χαρά και αισιοδοξία στους δύσκολους αυτούς καιρούς. Την έκθεση εκτός των άλλων τίμησαν με την παρουσία τους οι αντιδήμαρχοι του Δήμου Δίου – Ολύμπου Γιώργος Φαρμάκης και Σοφία Ζουρζούρα.

Την Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013 με ιδιαίτερη χαρά και τιμή υποδεχθήκαμε τις σπουδαίες συγγραφείς Σοφία Μαντουβάλου και Ελένη Πριοβόλου. Οι δύο συγγραφείς παρουσίασαν στους μαθητές μας το έργο τους, συζήτησαν και έπαιξαν μαζί τους αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις. Με ιδιαίτερο τρόπο πρόσφεραν στα παιδιά τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους και έφυγαν γεμάτες παιδικά χαμόγελα και αγκαλιές.
Διαβάστε περισσότερα...

Δ.ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ-13 - Πρόσκληση σε εικαστικούς καλλιτέχνες για ομαδική έκθεση στον Δ.Δίου-Ολύμπου

ΕΝΟΨΕΙ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ 100 ΧΡΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΑΝΑΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΚΟΡΥΦΕΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ
Πρόσκληση σε εικαστικούς καλλιτέχνες για συμμετοχή σε έκθεση στον Δ.Δίου-Ολύμπου
ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟ «ΒΟΥΝΟ ΤΩΝ ΘΕΩΝ», ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΟ.

Αυθεντικός πίνακας με θέμα τον Όλυμπο, του καλλιτέχνη Βασίλειου Ιθακήσιου
Ο δήμος Δίου-Ολύμπου απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση σε εικαστικούς καλλιτέχνες που είτε είναι δημότες, είτε κατοικούν στον δήμο, προκειμένου να συμμετάσχουν σε ομαδική έκθεση με θέμα τον Όλυμπο.

Η έκθεση αυτή θα γίνει το ερχόμενο καλοκαίρι με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την πρώτη ανάβαση στον Όλυμπο, το 1913, από τον Χρήστο Κάκαλο και τον Γαλλοελβετό περιηγητή Fred Boissonnas.

Όσοι εικαστικοί καλλιτέχνες ενδιαφέρονται για να συμμετάσχουν στην έκθεση αυτή, ας επικοινωνούν με την αντιδήμαρχο πολιτισμού Δ.Δίου-Ολύμπου Σοφία Ζουρζούρα στα τηλέφωνα: 2352 350 111 και 6973 23 87 36
Διαβάστε περισσότερα...

Η χθεσινή προπόνηση των Νέων στη Λάρισα

Χθες στις 4.30 το απόγευμα ο Στέλιος Καλαϊτζίδης πραγματοποίησε την τελευταία προπόνηση των Νέων της 4ης Περιφέρειας ( Πιερία, Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Θεσσαλία ), που επιλέχθηκαν από τον περιφερειακό προπονητή κ. Χρήστο Χασιώτη ενόψει του αγώνα που θα γίνει την προσεχή Τετάρτη στο γήπεδο της Ν. Εφέσου με αντίπαλο την Περιφερειακή ομάδα των Νέων της 5ης Περιφέρειας ( Ήπειρο , Πρέβεζα, Λευκάδα, Άρτα, Κέρκυρα ) για την Β΄φάση του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος της ΕΠΟ Προεπιλογής της Εθνικής Ομάδας Νέων.
Διαβάστε περισσότερα...

Πολιτιστικός Όμιλος Λιτοχώρου - Αναβίωση εθίμου Σταυροπροσκύνησης στο Λιτόχωρο

Την Κυριακή 7 Απριλίου στα προαύλια των εκκλησιών των δύο ενοριών, μετά τη Θεία Λειτουργία, χορευτές του Πολιτιστικού Ομίλου θα αναβιώσουν το Λιτοχωρίτικο έθιμο της Σταυροπροσκύνησης με τα «γίτσια»
Το έθιμο το 1960 (Οικ. Συλλογή Μιχ. Κάρκα)

Λίγα λόγια για το έθιμο
Το έθιμο στο πρόσφατο παρελθόν (Οικ. Συλλογή Λ. Μόχλα)
Οι γειτονιές του Λιτοχώρου γέμιζαν από παρέες αγοριών που κρατούσαν το σταυρό, στολισμένο με λουλούδια, τα «γίτσια». Το έθιμο αυτό είναι μοναδικό στον Ελλαδικό χώρο και έχει θρησκευτικό χαρακτήρα, αφού γίνεται την Κυριακή της μεσοσαρακοστής. Συμβολίζει τη θρησκευτική μας παράδοση και πίστη και παράλληλα τον ερχομό της άνοιξης, της Αγίας Εβδομάδας και της Ανάστασης.

Τα «Γίτσια» είναι αγριολούλουδα του βουνού, έχουν χρώμα ασπροκίτρινο και ανθίζουν στο τέλος του χειμώνα για να καλωσορίσουν την άνοιξη.

Στο Λιτόχωρο φυτρώνουν σε πετρώδη, υγρά και σκιερά μέρη όπως είναι οι Άγιοι Απόστολοι, ο Βύθος και γενικότερα τα μονοπάτια του Ολύμπου. Αυτά τα λουλούδια που αποπνέουν ιλαρότητα και σεμνότητα στολίζουν τον σταυρό.

Το έθιμο και τα κάλαντα που το συνοδεύουν, είναι χαραγμένο στη μνήμη των παλιότερων. Τα παιδιά κρατώντας τον στολισμένο με τα «γίτσια» σταυρό, γύριζαν στις γειτονιές ψάλλοντας:


Το Σταυρό τον τίμιο

Προσκυνούμε σοι Χριστέ

και την Αγία Ανάσταση

Χαιριπί (Χαίρετε), Χαιριπί

Καθαρών των Αποστόλων

Χίλι, Χίλι λέγοντα

Χίλι Χίλι Ψάλλοντα

Ψάλλοντας τους δώδεκα

Και τις Κατηκούμενοις

Αμήν, διαφορά . Καλή Χρονιά.


Το παραπάνω τραγούδι είναι επινόηση κάποιου λαϊκού δημιουργού. Λέγεται μόνο στο Λιτόχωρο από μικρά αγόρια την Κυριακή της Σταυροπροσκύνησης. Η προσεκτική μελέτη του δείχνει την επίδραση την ντοπιολαλιάς στη δημιουργία του και στη διάδοσή από στόμα σε στόμα.

Κάλεσμα του Π.Ο.Λ.
«Θυμηθείτε και χαρείτε με τα παιδιά και το δάκρυ της συγκίνησης ας είναι η ελπίδα και η Ανάσταση για όλους μας».

Για το Δ.Σ.
Η Πρόεδρος
Δέσποινα Καρτσιούνα Παπαζαχαρία
Διαβάστε περισσότερα...

Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ 7.546.829 ΕΥΡΩ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΔΙΟΥ - ΟΛΥΜΠΟΥ ΓΙΑ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΠΡΟΣ ΤΡΙΤΟΥΣ

Ολόκληρη η απόφαση του ΥΠ.ΕΣ: ΑΠΟΦΑΣΗ
Ο Υπουργός Εσωτερικών

Έχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις της υποπαραγράφου Γ.2., του άρθρου πρώτου, του ν.4093/2012 «Έγκριση
Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013−2016 − Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής του ν.4046/2012 και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013−2016».
2. Τις διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 49 του ν.3943/2011 «Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής,στελέχωση των ελεγκτικών υπηρεσιών και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Οικονομικών».
3. Την υπ’ αριθμ. 2/86954/ΔΠΓΚ/29-11-2012 απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών.
4. Την υπ’ αριθμ. 54/48667/27-12-2012 εγκύκλιό μας.
5. Το από 12-12-2012 Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ των Υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών,σχετικά με την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων.
6. Το υπ’ αριθμ. 10988/20-03-2013 έγγραφό μας προς το ΓΛΚ, το οποίο αποτελεί αίτημα χρηματοδότησης εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών εποπτευόμενων φορέων του Υπουργείου Εσωτερικών.
7. Τα επιμέρους Σύμφωνα Αποδοχής Όρων Εκκαθάρισης Ληξιπρόθεσμων Υποχρεώσεων, τα οποία
υπογράφηκαν με έκαστο από τους δικαιούχους ΟΤΑ.
8. Την υπ’ αριθμ. 2/30546/27-03-13 απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών σύμφωνα με την οποία
αυξάνονται οι πιστώσεις του προϋπολογισμού εξόδων οικονομικού έτους 2013 του υπό φορέα 07-990 ΚΑΕ 9221, κατά 54.586.064,00 €, για την επιχορήγηση Δήμων της χώρας για την εξόφληση
ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών τους.
ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ
Εγκρίνουμε, την επιχορήγηση συνολικού ποσού έως 362.783.175,00 € σε Δήμους της Χώρας που
αναφέρονται αναλυτικά στον ακόλουθο πίνακα, αποκλειστικά και μόνο για την εξόφληση των
ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών τους προς τρίτους.
1
ΑΔΑ: ΒΕΑΚΝ-04ΣΗ εν λόγω επιχορήγηση θα αποδοθεί τμηματικά, ανάλογα με τις δυνατότητες απορρόφησης κάθε φορέα και σύμφωνα με τις σχετικές μεταφορές πιστώσεων από το ΓΛΚ βάσει του υπ’ αριθμ. 10988/20-03-2013εγγράφου μας, με χρέωση του λογαριασμού του Υπουργείου που τηρείται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων υπό τον τίτλο «Επιχορήγηση ΟΤΑ προς κάλυψη ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων».
Α/Α ΚΩΔ.
ΕΛΣΤΑΤ
ΚΩΔ. ΤΠΔ ΔΗΜΟΣ ΝΟΜΟΣ ΠΟΣΟ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗΣ
1 602 57202 ΑΒΔΗΡΩΝ ΞΑΝΘΗΣ 487.468,00
2 2202 54201 ΑΓΙΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ 4.113.469,00
3 4702 59501 ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 2.868.303,00
4 7302 59306 ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ 1.246.064,00
5 5203 59817 ΑΓΚΙΣΤΡΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ 1.466.649,00
6 4501 59505 ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ 18.392.117,00
7 4704 59506 ΑΙΓΑΛΕΩ ΑΤΤΙΚΗΣ 4.522.785,00
8 802 55301 ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΗΜΑΘΙΑΣ 1.767.302,00
9 2802 50302 ΑΛΙΑΡΤΟΥ ΒΟΙΩΤΙΑΣ 1.107.797,00
10 4803 59507 ΑΛΙΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ 5.325.545,00
11 4601 59508 ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ 19.142.295,00
12 6701 58201 ΑΜΟΡΓΟΥ ΚΥΚΛΑΔΩΝ 282.924,00
13 1702 56302 ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ 650.000,00
14 3904 51418 ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΑΣ-ΚΡΕΣΤΕΝΩΝ ΗΛΕΙΑΣ 2.232.656,00
15 7304 59301 ΑΝΩΓΕΙΩΝ ΡΕΘΥΜΝΟΥ 174.035,00
16 7402 59413 ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ ΧΑΝΙΩΝ 1.051.391,00
17 1302 56412 ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ 3.113.548,00
18 4901 59604 ΑΧΑΡΝΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ 22.977.772,00
19 7103 59105 ΒΙΑΝΝΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 1.427.918,00
20 1402 55815 ΒΟΪΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ 844.682,00
21 703 55424 ΒΟΛΒΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 1.568.294,00
22 4603 59510 ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ 1.331.691,00
23 1501 55103 ΓΡΕΒΕΝΩΝ ΓΡΕΒΕΝΩΝ 1.089.404,00
24 4504 59514 ΔΑΦΝΗΣ-ΥΜΗΤΤΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ 1.911.299,00
25 3101 50801 ΔΕΛΦΩΝ ΦΩΚΙΔΑΣ 2.181.601,00
26 302 57103 ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΕΒΡΟΥ 1.115.069,00
27 1102 56113 ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ ΠΙΕΡΙΑΣ 7.546.829,00
28 202 55203 ΔΟΞΑΤΟΥ ΔΡΑΜΑΣ 1.037.590,00
29 1001 55904 ΕΔΕΣΣΑΣ ΠΕΛΛΑΣ 1.978.677,00
30 4805 59509 ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ-ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 3.234.848,00
31 1403 55813 ΕΟΡΔΑΙΑΣ ΚΟΖΑΝΗΣ 2.090.753,00
32 4103 51103 ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ 982.294,00
33 2403 54307 ΖΑΓΟΡΑΣ-ΜΟΥΡΕΣΙΟΥ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ 1.674.763,00
34 1804 53316 ΖΑΓΟΡΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 783.425,00
35 1805 53323 ΖΙΤΣΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 757.292,00
36 4506 59517 ΗΛΙΟΥΠΟΛΕΩΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 2.603.887,00
37 401 55503 ΘΑΣΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ 2.932.830,00
38 705 55412 ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 1.483.075,00
39 6001 58207 ΘΗΡΑΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ 466.864,00
2
ΑΔΑ: ΒΕΑΚΝ-04ΣΑ/Α ΚΩΔ.
ΕΛΣΤΑΤ
ΚΩΔ. ΤΠΔ ΔΗΜΟΣ ΝΟΜΟΣ ΠΟΣΟ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗΣ
40 7202 59202 ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ 1.056.055,00
41 2904 50410 ΙΣΤΙΑΙΑΣ-ΑΙΔΗΨΟΥ ΕΥΒΟΙΑΣ 2.858.404,00
42 1801 53313 ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 10.434.880,00
43 4401 51715 ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 4.043.602,00
44 6101 58116 ΚΑΛΥΜΝΙΩΝ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ 1.783.647,00
45 2301 54108 ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ 5.222.690,00
46 1101 56104 ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ 9.746.334,00
47 203 55204 ΚΑΤΩ ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ ΔΡΑΜΑΣ 466.668,00
48 5102 59809 ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ-ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 8.900.120,00
49 3501 52301 ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ 6.511.993,00
50 2204 54221 ΚΙΛΕΛΕΡ ΛΑΡΙΣΑΣ 2.743.287,00
51 101 57304 ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ 3.393.960,00
52 708 55432 ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 14.289.425,00
53 709 55418 ΛΑΓΚΑΔΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 1.514.674,00
54 2201 54215 ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ 11.660.151,00
55 4905 59613 ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 5.573.345,00
56 5301 58312 ΛΕΣΒΟΥ ΛΕΣΒΟΥ 7.296.964,00
57 5501 58311 ΛΗΜΝΟΥ ΛΕΣΒΟΥ 298.402,00
58 2303 54115 ΛΙΜΝΗΣ ΠΛΑΣΤΗΡΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ 7.096,00
59 7105 59106 ΜΑΛΕΒΙΖΙΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 1.418.307,00
60 4907 59615 ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 11.647.827,00
61 7106 59114 ΜΙΝΩΑ ΠΕΔΙΑΔΑΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 1.050.258,00
62 4806 59527 ΜΟΣΧΑΤΟΥ-ΤΑΥΡΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ 2.364.426,00
63 2304 54111 ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ 164.247,00
64 7305 59303 ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ 1.319.749,00
65 2706 50710 ΜΩΛΟΥ-ΑΓΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ 542.033,00
66 3806 50118 ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ 1.055.424,00
67 4101 51112 ΝΑΥΠΛΙΕΩΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ 1.799.874,00
68 1206 56211 ΝΕΑΣ ΠΡΟΠΟΝΤΙΔΑΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ 244.304,00
69 1304 56406 ΝΕΑΣΖΙΧΝΗΣ ΣΕΡΡΩΝ 8.115.082,00
70 1602 55608 ΝΕΣΤΟΡΙΟΥ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ 1.198.481,00
71 502 55511 ΝΕΣΤΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ 1.369.084,00
72 2404 54304 ΝΟΤΙΟΥ ΠΗΛΙΟΥ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ 2.268.203,00
73 2805 50312 ΟΡΧΟΜΕΝΟΥ ΒΟΙΩΤΙΑΣ 1.183.849,00
74 902 55710 ΠΑΙΟΝΙΑΣ ΚΙΛΚΙΣ 1.730.955,00
75 2103 53407 ΠΑΡΓΑΣ ΠΡΕΒΕΖΗΣ 1.334.958,00
76 5101 59812 ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 5.822.151,00
77 1003 55903 ΠΕΛΛΑΣ ΠΕΛΛΑΣ 10.038.939,00
78 7406 59418 ΠΛΑΤΑΝΙΑ ΧΑΝΙΩΝ 1.674.182,00
79 1301 56410 ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ 4.465.273,00
80 1703 56306 ΠΡΕΣΠΩΝ ΦΛΩΡΙΝΑΣ 32.145,00
81 1103 56101 ΠΥΔΝΑΣ-ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ ΠΙΕΡΙΑΣ 619.384,00
82 712 55437 ΠΥΛΑΙΑΣ-ΧΟΡΤΙΑΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 6.203.292,00
83 2603 54418 ΠΥΛΗΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ 564.156,00
84 2405 54318 ΡΗΓΑ ΦΕΡΡΑΙΟΥ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ 641.002,00
85 6901 58123 ΡΟΔΟΥ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ 21.467.420,00
3
ΑΔΑ: ΒΕΑΚΝ-04ΣΑ/Α ΚΩΔ.
ΕΛΣΤΑΤ
ΚΩΔ. ΤΠΔ ΔΗΜΟΣ ΝΟΜΟΣ ΠΟΣΟ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗΣ
86 4911 59610 ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ 10.302.248,00
87 1404 55814 ΣΕΡΒΙΩΝ-ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ 1.981.553,00
88 1201 56215 ΣΕΡΡΩΝ ΣΕΡΡΩΝ 3.327.750,00
89 1305 56411 ΣΙΘΩΝΙΑΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ 3.190.964,00
90 6504 58215 ΣΙΦΝΟΥ ΚΥΚΛΑΔΩΝ 375.810,00
91 2501 54322 ΣΚΙΑΘΟΥ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ 1.739.959,00
92 2503 54316 ΣΚΟΠΕΛΟΥ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ 992.766,00
93 1004 55911 ΣΚΥΔΡΑΣ ΠΕΛΛΑΣ 1.613.979,00
94 305 57108 ΣΟΥΦΛΙΟΥ ΕΒΡΟΥ 975.341,00
95 2601 54425 ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ 8.893.162,00
96 7107 59118 ΦΑΙΣΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 1.607.594,00
97 1701 56308 ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ 633.744,00
98 2901 50426 ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ ΕΥΒΟΙΑΣ 4.887.608,00
99 7108 59109 ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 4.158.790,00
ΣΥΝΟΛΟ 362.783.175,00
Για την εξόφληση των παραπάνω οφειλών, απαιτείται η δημιουργία ειδικού λογαριασμού κάθε δήμου μετίτλο «Υπουργείο Εσωτερικών – Εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων Δήμου…» στο Ταμείο
Παρακαταθηκών και Δανείων, προκειμένου να διευκολύνεται η παρακολούθηση της διαδικασίας
πληρωμών και η διενέργεια σχετικών ελέγχων που απορρέουν από συμβατική υποχρέωση του Υπουργείου μας έναντι του Υπουργείου Οικονομικών.
Οι εντολές εξόφλησης με τους τραπεζικούς λογαριασμούς (IBAN) των τελικών δικαιούχων θα
υποβάλλονται από κάθε Δήμο στο Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο εν συνεχεία θα τους αποστέλλει στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων προς πληρωμή.
Τα ανωτέρω ποσά αποτελούν έσοδα του Κ.Α. 1215 του Προϋπολογισμού εσόδων οικονομικού έτους 2013 των δικαιούχων Οργανισμών και της κατηγορίας εσόδων «Επιχορηγήσεις για εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων».
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΕΥΡ. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ
Διαβάστε περισσότερα...

Η βία και οι αυθαιρεσίες δεν θα λύσουν το πρόβλημα των διοδίων

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΔΙΑΠΑΡΑΤΑΞΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΟΥ – ΟΛΥΜΠΟΥ
ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΔΙΟΔΙΩΝ

Η βία και οι αυθαιρεσίες δεν θα λύσουν το πρόβλημα των διοδίων

Είναι πια ξεκάθαρο ότι όσοι αντιπαλεύουν τα συμφέροντα των κατοίκων της Πιερίας προτιμούν την όξυνση και την αντιπαράθεση με τις αστυνομικές δυνάμεις, από το διάλογο και την από κοινού εξεύρεση λύσης.
Την Κυριακή έγινε επίσης ξεκάθαρο ότι οι εντολές των ανωτέρων και τα αποτελέσματα της εφαρμογής τους (συλλήψεις αιρετών εκπροσώπων του λαού), μπορούν να αλλάξουν επί τόπου. Ως τώρα, ο λαός της Πιερίας εκδηλώνει την πάνδημη αντίθεσή του στο καθεστώς των διοδίων του νομού, συντεταγμένα και σύννομα.
Καταδικάζουμε τις συλλήψεις, όχι μόνο αιρετών της αυτοδιοίκησης, αλλά και του οποιουδήποτε μετέχει στον αγώνα κατά των διοδίων, εφ΄ όσον συμπαρατάσσεται με τις οργανωμένες εκδηλώσεις στις οποίες όλοι μας συμμετέχουμε. Καλούμε την κατασκευάστρια εταιρεία να προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου με τα αρμόδια υπουργεία και την Πιερία για τη λύση του προβλήματος με τον καλύτερο τρόπο και την ηγεσία της Αστυνομίας να λαμβάνει συνεχώς υπ΄ όψιν της ότι αυτοί που αγωνίζονται κατά των διοδίων είναι αιρετοί και πολίτες, χωρίς κουκούλες, χωρίς τίποτα να κρύψουν και άνθρωποι που -παρά τις προκλήσεις, ειδικά της εταιρείας- συνεχίζουν να δρουν ψύχραιμα και υπεύθυνα.-

Η διαπαραταξιακή επιτροπή

2 Απριλίου 2013
Διαβάστε περισσότερα...

Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Το μέτωπο της δραχμής

Το 48% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ βλέπει θετικά το ενδεχόμενο να πιάσει πάλι δραχμές στα χέρια του. Δεν μιλάμε, φυσικά, για αμελητέα ποσότητα στο σύνολο του πληθυσμού, χονδρικά πρόκειται για το 10% του εκλογικού σώματος. 


Δεν είναι και οι μοναδικοί. Οι ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής είναι ικανοί να δεχθούν επιστροφή στην κοτούλα και στο αυγουλάκι. Στην εκλογική πελατεία του Καμμένου υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να σου αποδείξουν ότι το μέλλον βρίσκεται στο κοινό νόμισμα Ελλάδας-Κύπρου και, φυσικά, στην ενοποιημένη ΑΟΖ. Ασφαλώς υπάρχει και το ΚΚΕ. Πριν από ένα χρόνο συζητάγαμε για το «λόμπι της δραχμής». Νομίζω ότι έχει ξημερώσει η μέρα που μπορούμε να μιλήσουμε και για το «μέτωπο της δραχμής».

Θα μπορούσε να γίνει σοβαρή κουβέντα; Πιθανότατα θα μπορούσε, αν όλα όσα ακούγονται περί δραχμής δεν έπαιρναν τροφή από τις δημοσκοπήσεις και από την παραδοσιακά τυχοδιωκτική προσέγγιση των Ελλήνων πολιτικών όταν βρίσκονται στην αντιπολίτευση. Μάλιστα, αν θέλετε να ξέρετε, οι Ρώσοι των ονείρων μας έχουν αντικατασταθεί από Αμερικανούς - περιμένετε και θα ακούσετε ιστορίες ολόκληρες για την ένταξη της χώρας στη σφαίρα του δολαρίου.

Η δραχμή δεν επιστρέφει στη συζήτηση ως ένα υπαρκτό ενδεχόμενο, ως μία προοπτική που κουβαλάει επιχειρήματα. Έρχεται ως πολιτική αναγκαιότητα. Δεν είναι παράλογο. Η ιστορία της Κύπρου κατέρριψε μέσα σε λίγες μέρες τα περισσότερα από τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης. Προσοχή: δεν λέω ότι δικαίωσε την ασκούμενη πολιτική. Λέω ότι επιβεβαίωσε την έλλειψη άλλης. Κάπως έτσι, τα περί «άρνησης, ανατροπής και σκληρής διαπραγμάτευσης» δεν βρήκαν ούτε εκατοστό εφαρμογής στον πραγματικό κόσμο. Ομοίως και το παραμύθι των Ρώσων, με τη σπηλιά του Αλαντίν που είναι γεμάτη φυσικό αέριο. Τι απέμεινε; Το νόμισμα. Και αφού το θέμα άνοιξε στην Κύπρο, εκ των πραγμάτων θα ετίθετο και εδώ.

Μετά την περιπέτεια της Κύπρου η αντιμνημονιακή έκφραση καλείται να δώσει απτά παραδείγματα των προτάσεών της. Πόσες φορές να μιλήσει ο Τσίπρας για άρνηση και ανατροπή; Κάποια στιγμή θα του ζητήσουν πιεστικά να εξηγήσει και τι ακριβώς εννοεί, ειδικά αν πρόκειται για ελιγμούς εντός του ευρώ. Ο υπαινιγμός περί δραχμής, ακόμα και δεν έχει βάση, δείχνει μία σαφή διαφοροποίηση, κλείνει το μάτι με υπονοούμενα για ύπαρξη εναλλακτικού σχεδίου. Εν τέλει, διατηρεί ζωντανό ένα ακροατήριο που πιστεύει ότι η δραχμή σημαίνει, απλώς, επιστροφή στα '90ς. Τότε που τα χιλιάρικα έσπαγαν πιάτα στον Καρρά και αγόραζαν κάμπριο.

«Τουλάχιστον να είναι όμορφα...»
Ρώτησα τον άνθρωπο που σχεδίασε αυτά τα υπέροχα χαρτονομίσματα αν νομίζει ότι θα τα χρειαστούμε κάποτε στο μέλλον. Ο κ. Παύλος Βατικιώτης, λέει: «Ξεκίνησα να τις σχεδιάζω μεταξύ σοβαρού και αστείου... Στο τέλος το πήρα σοβαρά όμως! Θεωρώ πως το νόμισμα πρέπει να είναι όμορφο γιατί είναι κι αυτό καθρέφτης μιας χώρας. Ίσως είναι το πιο αντιπροσωπευτικό παράδειγμα της καλαισθησίας ενός λαού... Όπως και κάθε δημόσιο έγγραφο, διαβατήριο, ταυτότητα, παράβολο κ.λπ... Στην Ελλάδα πάντα υστερούσαμε σε αυτό το κομμάτι γιατί μάλλον κανένας καλός γραφίστας δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ να ασχοληθεί σοβαρά με κάτι τέτοιο. Ακόμα και τα έντυπα της Εφορίας είναι τόσο άσχημα σχεδιασμένα που στο τέλος γίνονται τελείως δύσχρηστα και δυσνόητα... Δεν ξέρω αν ποτέ χρειαστεί να γυρίσουμε στη δραχμή, αλλά αν αυτό γίνει θα ήθελα πολύ να έχω στο πορτοφόλι μου όμορφα χαρτονομίσματα!».



Τα χαρτονομίσματα είναι δημιουργίες του σχεδιαστή Παύλου Βατικιώτη

Το κείμενο Κώστα Γιαννακίδη και έχει δημοσιευθεί στο protagon.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΑΝΝΑ ΜΑΝΗ-ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ: ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ KAI ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

Η κ. Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου, κατά τη συζήτηση της Oλομέλειας, για την ψήφιση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Παιδείας: «Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (Α.ΔΙ.Π.Π.Δ.Ε.)», εισηγήθηκε τα παρακάτω:
“Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στο νέο, διαρκώς εξελισσόμενο και με μεγάλη ταχύτητα μεταβαλλόμενο περιβάλλον του 21ου αιώνα, θεσμοί όπως η οικογένεια και η τοπική κοινωνία, δείχνουν πολλές φορές αδύναμοι να εκπληρώσουν τους παραδοσιακούς τους ρόλους και να συμβάλλουν καθοριστικά στη διαμόρφωση των αυριανών πολιτών. Αυτό, βέβαια, σε καμία περίπτωση δεν υποδηλώνει την υποβάθμιση της συμβολής της οικογένειας και των άλλων κοινωνικών φορέων. Μέσα, όμως, στις συνθήκες του σύγχρονου γίγνεσθαι και ενόψει των ανωτέρω, το σχολείο και οι εκπαιδευτικοί καλούνται να αναλάβουν περισσότερους και ακόμη πιο υπεύθυνους ρόλους.
Με αυτό τον τρόπο ο σύγχρονος εκπαιδευτικός καλείται να στηρίξει μεταρρυθμίσεις και καινοτομίες, να αξιοποιήσει την εμπειρία του, να σφυρηλατήσει σχέσεις συνεργασίας, να πειραματιστεί με νέα πράγματα. Ως εκ τούτου, καθίσταται πλέον αναγκαία η διασφάλιση ενός αδιάβλητου αξιολογικού συστήματος, μέσα από αντικειμενικό έλεγχο των διαδικασιών, που θα οδηγήσει από το πρώτο στάδιο της εφαρμογής του στην ανάπτυξη της αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ της πολιτείας και της εκπαιδευτικής κοινότητας και στη θεμελίωση της ευθύνης των δύο πλευρών, στο βαθμό που στην κάθε μία αναλογεί.
Ο χαρακτήρας της αξιολόγησης σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συνδεθεί με την έννοια της τιμωρίας. Ο πρωταρχικός σκοπός των αξιολογήσεων δεν είναι τιμωρητικός, αλλά ανατροφοδοτικός. Η αξιολόγηση θα πρέπει να βοηθά όλους τους εκπαιδευτικούς, ανεξαρτήτως επιπέδου, να κατανοήσουν πως θα μπορέσουν να βελτιωθούν, προωθώντας τη συνεχή ανάπτυξη και εύρυθμη λειτουργία του σχολείου. Με την εφαρμογή της νέας κουλτούρας αξιολόγησης, οι σχολικές μονάδες θα υπαχθούν σε διαρκή αξιολόγηση. Θα τίθενται στόχοι, θα υλοποιούνται, θα αξιολογείται η πληρότητα της επίτευξής τους και θα επανακαθορίζονται.
Στην κατεύθυνση αυτή κινείται το παρόν σχέδιο νόμου, σκοπός του οποίου είναι η μεταρρύθμιση του υφιστάμενου νομικού πλαισίου της αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Στις διατάξεις δε αυτού ρυθμίζονται ως επί το πλείστον θέματα που αφορούν τη σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής για τη διασφάλιση της ποιότητας στις ανωτέρω βαθμίδες εκπαίδευσης. Για το λόγο αυτό αξίζει ιδιαίτερης μνείας ότι η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας πρωταρχικά, πρωτίστως και πριν από οποιαδήποτε άλλη σχετική νομοθετική ρύθμιση, προβαίνει στη θεσμοθέτηση μιας Ανεξάρτητης Αρχής, δίνοντας έμφαση να εξασφαλιστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα εχέγγυα για τη θωράκιση του αδιάβλητου και της ιδιαίτερα ευαίσθητης διαδικασίας της αξιολόγησης της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Η παρούσα Κυβέρνηση τολμά να ανατρέψει στείρα κατεστημένα ώστε να πάψει στο μέλλον η όποια υφιστάμενη διάκριση μεταξύ καλού και κακού σχολείου. Θα αποδειχτεί στην πράξη ότι όλα τα σχολεία θα αναβαθμιστούν και ότι όλοι οι μαθητές, ανεξάρτητα από την περιοχή στην οποία γεννήθηκαν και μεγαλώνουν, θα έχουν τις ίδιες ευκαιρίες φοίτησης, αφού η εφαρμογή της αξιολόγησης θα απαλείψει τυχόν αδυναμίες και κενά του εκπαιδευτικού έργου των εκπαιδευτικών.
Η αξιολόγηση είναι μια σοβαρή και δύσκολη προσπάθεια που πρωτίστως απαιτεί τη συνεργασία όλων, αλλά είναι βέβαιο ότι το αποτέλεσμα θα αξίζει τον κόπο. Οι διδάσκοντες ως λειτουργοί θα λάβουν τελικά την ανατροφοδότηση, την υποστήριξη και την αναγνώριση που τους αξίζει. Το σημαντικότερο απ’ όλα είναι ότι όλοι οι μαθητές θα έχουν επιτέλους πρόσβαση στο σημαντικότερο πόρο που μπορούν να τους προσφέρουν η πολιτεία και το σχολείο: έναν αποτελεσματικό και ανατροφοδοτούμενο εκπαιδευτικό.
Με αυτές τις μεθόδους ο όρος «αξιολόγηση» θα γίνει ταυτόσημος με τους όρους «αναγνώριση, βελτίωση, αναβάθμιση» για τον ενεργά ανατροφοδοτούμενο εκπαιδευτικό.
Για τους λόγους αυτούς στηρίζω το παρόν σχέδιο νόμου και σας καλώ όλους να το υπερψηφίσουμε.
Επίσης, καλώ να υπερψηφίσουμε και την κατατεθείσα τροπολογία του Υπουργείου, τη σχετική με τις κατευθύνσεις, επισημαίνοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν έρχεται σε αντίθεση με τη σχετική συνταγματική διάταξη, αφού όπως είναι γνωστό σε όλους, η ρύθμιση υπήρχε πάντα στη νομοθετική διαδικασία. Έρχεται να διαφυλάξει και να κατοχυρώσει μόνο τα επαγγελματικά δικαιώματα των φοιτητών.
Είναι δε, πολύ ορθή η διάταξη στο τελευταίο εδάφιό της. Προβλέπεται ειδικά για όσους έχουν εισαχθεί κατά το ακαδημαϊκό έτος 2012 και 2013, ο προερχόμενος τίτλος σπουδών να φέρει τον υφιστάμενο κατά το χρόνο εισαγωγής τους τίτλο και τύπο ακόμα και στην περίπτωση που το ΑΕΙ, η σχολή ή και το τμήμα εισαγωγής συγχωνεύθηκε, κατατμήθηκε, μετονομάστηκε ή καταργήθηκε.
Αυτό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αποτελεί εφαρμογή και έκφραση της αρχής της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης και αποτελεί έναν επιπλέον λόγο για να υπερψηφίσουμε και την προτεινόμενη τροπολογία.”
.
Διαβάστε περισσότερα...

ΑΙΤΗΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΔΙΟΥ- ΟΛΥΜΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΛΗΡΩΤΟΥΣ ΔΙΜΗΝΙΤΕΣ

Κύριε Πρόεδρε,
οι 53 διμηνίτες στην καθαριότητα που, ενώ δούλεψαν τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο του 2012, πιέστηκαν, για να πάρουν δεδουλευμένα τους, να υπογράψουν ότι δούλεψαν το Δεκέμβριο του 2012 και το Γενάρη του 2013, είναι ακόμη απλήρωτοι, παρόλο που το θέμα τέθηκε από τη Λαϊκή Συσπείρωση στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Δίου-Ολύμπου αλλά και στη Βουλή από το ΚΚΕ.

Πριν λίγες ημέρες, κάποιοι εργαζόμενοι προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας χωρίς όμως να δεσμευτεί η Δημοτική Αρχή για το πότε θα πληρωθούν. Αντίθετα μάλιστα, ο υπεύθυνος της διοίκησης και ο υπηρεσιακός παράγοντας, προσπάθησαν να ρίξουν αλλού τις ευθύνες (κινητοποιήσεις δημοτικών υπαλλήλων και στον επίτροπο που έχει απορρίψει τα εντάλματα πληρωμής) και να πιέσουν τους εργαζόμενους να «αναμείνουν στο ακουστικό τους», πράγμα το οποίο κάνουν εδώ και οχτώ ολόκληρους μήνες.

Οι εργαζόμενοι δεν είναι επαίτες, τα δεδουλευμένα τους ζητούν. Η αναλγησία και ο εμπαιγμός της Διοίκησης του Δήμου έχουν φέρει τους εργαζόμενους σε απόγνωση. Μας εξοργίζει η στάση αυτή. Θεωρούμε ότι οι εργαζόμενοι εξάντλησαν κάθε περιθώριο ανοχής και αντοχής. Για τους λόγους αυτούς:
• Απαιτούμε να πληρωθούν άμεσα οι εργαζόμενοι. Τον τρόπο να τον βρείτε εσείς που έχετε και την ευθύνη των χειρισμών.
• Αιτούμαστε να συζητηθεί το θέμα ως «έκτακτο» στην επόμενη συνεδρίαση, αν δεν έχουν έως τότε πληρωθεί οι εργαζόμενοι.
Λιτόχωρο, 1 Απριλίου 2013


Για τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Δίου-Ολύμπου

Η Δημοτική Σύμβουλος
Κατερίνα Κουρίτα


Διαβάστε περισσότερα...

Οι δημοφιλέστερες αναρτήσεις της Δευτέρας 1 Απριλίου 2013

1. ΠΩΣ ΦΘΑΣΑΜΕ ΣΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΟΥ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ
Αντώνιος Ι. Ζαρκανέλας
 
2. Τα μεγάλα έργα των τελευταίων δημάρχων στο Λιτόχωρο!
1.240.000 ευρώ σε ένα έργο παρατημένο και κλειδωμένο
 
 
 
5. Η Μουσική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος τιμά με Έπαινο την Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Ελλάδος.
Η Μουσική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος τιμά με Έπαινο, τον 20χρονο μαέστρο της Σ.Ο.Ν.Ε. Βαγγέλη Αραμπατζή & την Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Ελλάδος, για την προσφορά του κοινωνικοπολιτιστικού της έργου αλλά & για την συμπλήρωση των 2 χρόνων από την Ίδρυση της.
Διαβάστε περισσότερα...

Οι αιρετοί μίλησαν....

Η Θεσσαλονίκη είναι μια γκομενάρα που θέλει ...πλύσιμο!!!!


Εμείς αυτήν την κατάσταση στο χωριό την λέμε: "Να τσουρίζουν τα γρούνια ανάσκελα..." ή το πιο απλό: "Κόψε Ντίμο κουμαρές..."
Διαβάστε περισσότερα...

ΥΠΟΤΡΟΦΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΛΕΒΕΝΤΗ

ΑΠΟΝΕΜΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ ΚΩΠΗΛΑΣΙΑΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ
Για 14η συνεχόμενη χρονιά το Ίδρυμα Α.Γ.Λεβέντη πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία την τελετή Απονομής Υποτροφιών Ολυμπιακής Προετοιμασίας στις 5 Μαρτίου στο κτίριο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής. Συνολικά στην τελετή απονεμήθηκαν 27 υποτροφίες σε 29 αθλητές και αθλήτριες Ολυμπιακών ατομικών αθλημάτων από την Ελλάδα και την Κύπρο.
Το άθλημα της κωπηλασίας είχε την τιμητική του καθώς το 2012 όπως συνηθίζει τα τελευταία χρόνια, έχει να επιδείξει πολλές Ολυμπιακές και Παγκόσμιες διακρίσεις, οπότε απέσπασε και τις περισσότερες υποτροφίες ολυμπιακής προετοιμασίας(5).
Ανάμεσα σε αυτές και η κατερινιώτισσα πρωταθλήτρια του Ναυτικού Ομίλου Κατερίνης, Κατερίνα Νικολαΐδου που έχοντας παρουσιάσει πολύ «γερά χαρτιά» όπως την 3η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νεανίδων και την 2η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ν.Γυναικών, κατέκτησε επάξια την υποτροφία, που είναι ακόμα πιο σημαντική στη δύσκολη οικονομικά σημερινή κατάσταση ιδιαίτερα στον αθλητισμό, αφού της εξασφαλίζει μια πιο απρόσκοπτη πορεία στην πολύ σκληρή προσπάθειά της για την πραγμάτωση του ονείρου της, την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που το Ίδρυμα Λεβέντη χορηγεί στη Νικολαΐδου την συγκεκριμένη υποτροφία, αναγνωρίζοντας την πολλά υποσχόμενη πορεία της στους διεθνείς στίβους. 

Λίγα λόγια για το Ίδρυμα Λεβέντη
Το Ίδρυμα Α.Γ.Λεβέντη στη διάρκεια των 3 δεκαετιών από την ίδρυσή του έχει υποστηρίξει πολλές πρωτοβουλίες και δραστηριότητες κινούνται στο τρίπτυχο : Πολιτισμός ,Παιδεία, Φιλανθρωπία, υλοποιώντας το όραμα του Αναστάσιου Γ. Λεβέντη, για τη δημιουργία ενός οργανισμού που θα εξυπηρετεί μορφωτικούς, πολιτιστικούς και κοινωνικούς σκοπούς, στην Ελλάδα, στην Κύπρο καθώς και παγκοσμίως.
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες, ως σημείο αναφοράς της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αποτελούν ένα σημαντικό τομέα δράσης του Ιδρύματος. Έτσι από το 1999 η ενίσχυση της προσπάθειας των αθλητών και αθλητριών της Ελλάδας και της Κύπρου αποτελεί βασικό στόχο του Ιδρύματος, που συμβάλλει με τον τρόπο αυτό, τόσο στη διάκριση της χώρας μας στις Παγκόσμιες Αθλητικές Διοργανώσεις, όσο και στη διάδοση του Ολυμπιακού Ιδεώδους.
Διαβάστε περισσότερα...

Ένωση ! Τώρα ή Ποτέ



«Στόχος της εισβολής ήταν η δημιουργία μιας ομοσπονδίας στην Κύπρο. Η επιχείρηση ήταν επιτυχής, όμως η δημιουργία της ομοσπονδίας στο τραπέζι ακόμα δεν έγινε κατορθωτή. Ο στόχος αυτός παραμένει απραγματοποίητος»

Κενάν Εβρέν 
«Σημερινή», 12 Φεβρουαρίου 1990

«Η μόνη τελική κατάληξη για την Κύπρο θα είναι η δημιουργία ενός τουρκικού τμήματος, ενός ελληνικού και μιας αγγλικής περιοχής…»
Ουόλτερ Ελιοτ 
(Βουλή των Κοινοτήτων, Ιούλιος 1956)

«Χθες ήταν νωρίς. Αύριο θα είναι αργά. Τώρα!», υπήρξε το σύνθημα εφόδου προς την εξουσία του Λένιν. Είτε συμφωνείτε είτε διαφωνείτε ιδεολογικά με τον μπολσεβίκο ηγέτη, πολιτικά διέθετε αίσθηση του χρονισμού.
Αυτό που μεταπολεμικά στερείται η ηγεσία σε Ελλάδα και Κύπρο. 
Συλλήβδην; Όχι. 

Ο Μακάριος, ο ιδιοφυέστερος όλων, ήταν ο μοναδικός που διέθετε εξαίρετη αίσθηση του timing. Όμως, αυτός ο αρχομανής «διάβολος», κατά την Αμερικανική διπλωματία, η «σατανική ενσάρκωση της διπλοπροσωπίας», κατά το περιοδικό Time, την χρησιμοποίησε για να αποτρέψει την Ένωση, υπηρετώντας τη φιλοδοξία του να γίνει άναξ, που διαμορφώθηκε όταν νεαρός είχε θαμπωθεί από την αναγόρευση του Δαμασκηνού μετά την Κατοχή σε αντιβασιλέα.

Οι άλλοι; Λίγο ή πολύ υπηρέτησαν εθνικά συμφέροντα, ανάμεικτα με προσωπικές εμμονές και φιλοδοξίες, ενεργώντας σε λάθος στιγμές, φτάνοντας σχεδόν πάντα στο αντίθετο από το εθνικά επιθυμητό αποτέλεσμα. Είτε οι πολιτικές τους αφορούσαν θέματα εθνικά είτε θέματα εσωτερικά που επηρέαζαν καθοριστικά τα εθνικά. 

Ο Παπάγος, με την παρότρυνση του Αλέξη Κύρου , ανέδειξε με ενθουσιασμό το Κυπριακό. Πλαστήρας το ’51 και Σοφοκλής Βενιζέλος το ’52 είχαν πει στον Μακάριο « Παπά μου κάτσε ήσυχα . Η Ελλάδα μόλις βγαίνει από τον Εμφύλιο, μόλις μπήκε στο ΝΑΤΟ. Δεν είναι τώρα η κατάλληλη ώρα. Περίμενε».

Αποτέλεσμα; Δυο νέες «μαχαιριές» των Άγγλων. Στο «Μακεδονικό», μέσω του συνεργάτη τους Τίτο. Στο Κυπριακό, με την καταλυτική εφεξής ανάμειξη της Τουρκίας σε ένα ζήτημα Διεθνούς Δικαίου, το οποίο λόγω δημογραφίας και ιστορίας αφορούσε τα δυο τμήματα του Ελληνισμού.

Ο Ιωαννίδης, συνομιλώντας με τον Παττακό, στις 13 Δεκεμβρίου 1973:
Παττακός : «…δεν υφίστανται περιθώρια πειραματισμών. Δικτατορία δεν μπορείς να κάμεις. Δεν την θέλει κανένας άνθρωπος εις κανένα χώρον της υδρογείου σήμερον και κατά μείζονα λόγον ο Έλλην. Καθεστώς παρενθέσεως Παπαδοπούλου δεν αντέχει πλέον εις τα σημερινά δεδομένα. Δεν υπολείπεται, επομένως, παρά μόνον η τρίτη λύσις, η μοναδική, η εφαρμογή του σχεδίου Παπαδοπούλου, την εξέλιξιν του οποίου ανέκοψες δια της ενεργείας σου την 25ην Νοεμβρίου». 

Ιωαννίδης (θυμωμένος) : «…θα επιτύχωμεν τους σκοπούς της 21ης Απριλίου, τους οποίους δεν ηδυνήθη ή δεν θέλησε να επιτύχη ο Παπαδόπουλος… Εξεκίνησεν δι΄εκλογάς, χωρίς να προπαρασκευάση νέαν πολιτικήν ηγεσίαν, παραδώσας την επανάστασιν εις αυτούς από τους οποίους την παρέλαβε, αφού τους ελεεινολόγησε και τους κατεξηυτέλισεν επί επτά έτη … Θα προχωρήσωμεν κατά το έτος 1974 εις αναδιοργάνωσιν της κυβερνήσεως και σύνταξιν νέου συντάγματος… Το 1976 θα επιτρέψωμεν την ίδρυσιν και έναρξιν λειτουργίας κομμάτων, όχι περισσοτέρων των τριών. Το 1977 ή 1978 θα πάμε εις εκλογάς». [1]

Ο Καραμανλής, δεν απάντησε στα Σεπτεμβριανά με αποπομπή των τουρκογενών μουσουλμάνων της Θράκης. Κατόπιν προσυπέγραψε την εκτρωματική «Ζυρίχη», για να εκραγεί αργότερα «Παπά, το ίδιο χαρτί δεν υπογράψαμε; Πώς έγινε και βγήκες εσύ ήρωας κι εγώ προδότης;», διαμορφώνοντας πνεύμα αντιπάθειας προς τους Κυπρίους, που ανομολόγητα επηρέασε την μετέπειτα πολιτεία του. Και υλοποίησε το 1980 αυτό που ήταν καίριο το 1960. Τότε, η χώρα θα αποκτούσε πλεονέκτημα, συμμετέχοντας σχεδόν εξαρχής στο στενό πυρήνα της ΕΟΚ. Τελικά, ενέταξε βιαστικά μια απροετοίμαστη Ελλάδα σε μια απρόθυμη να την δεχθεί ΕΟΚ, για να μην υποχρεωθεί να πει στους παραληρούντες από μεταπολιτευτική «αριστεροφροσύνη» Έλληνες ότι είναι οι ίδιοι υπεύθυνοι για την διαφύλαξη της εθνικής τους ακεραιότητας. Γιατί τότε ο στρατός θα είχε πάλι καθοριστικό ρόλο στα εθνικά τεκταινόμενα, που θα τον καθιστούσε ισχυρό και ίσως «ξαναέδενε» τους πολιτικούς. «Η Τουρκία δεν θα επιτεθεί σε χώρα-μέλος της ΕΟΚ» ήταν το κίνητρο, μαζί με τον αποκλεισμό νέας δικτατορίας. Πρόνοια για την οικονομική άλωση που επήλθε με το άνοιγμα της αγοράς, ελάχιστη.

Ο Ανδρέας, αφού προδικτατορικά, σε συνεργασία με τον Μακάριο, απέτρεψε την Ένωση και κατόπιν οδήγησε στην δικτατορία, μεταδικτατορικά, και να δεχθούμε ως αγαθή πρόθεση την εγγενή φαυλότητα, επεδίωξε να υλοποιήσει με δανεικά το κοινωνικό κράτος που θεμελίωσε μεταπολεμικά στη Βρετανία ο Attlee και να χτίσει με Φράγκικα κοινοτικά κονδύλια ισλαμικό παράδεισο όπου θα έρρεαν ποταμοί μελιού και γάλακτος. Για τα εθνικά θέματα και το Κυπριακό περιορίστηκε στην προσφιλή του δημαγωγική τιποτολογία.

Φτάσαμε έτσι, μετά από σειρά χαμένων για τον Ελληνισμό ευκαιριών , οικονομικά ράκη από πράξεις και παραλείψεις, Ελλάδα και Κύπρος, στις προχθεσινές δηλώσεις Νταβούτογλου.

Ποιον αλήθεια εξέπληξαν;

Γιατί διαβάσαμε για «προκλήσεις Νταβούτογλου» και υποτίθεται αυστηρές ελληνικές προειδοποιήσεις «μην διανοηθεί η Τουρκία διχοτόμηση».

«Η διχοτόμηση δεν έγινε το ’74. Έγινε τέλη ’63, οπότε διώξανε όλους τους Τουρκοκυπρίους – με εξαίρεση κάποια μικρά χωριά στον νότο – και τους κλείσανε σε δύο θύλακες στα βόρεια. Και εκεί έζησαν μέχρι το ’74» είχε θυμίσει ο πρέσβης Βύρων Θεοδωρόπουλος.

Και στην Διάσκεψη της Γενεύης, 25-30 Ιουλίου 1974, η Τουρκία προσπάθησε με το Σχέδιο Γκιουνές («καντονοποίηση»)να επιτύχει τον μόνο στόχο που δεν πέτυχε με την εισβολή : την κατάλυση της νομικής υπόστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Τουρκία έχει την διχοτόμηση ως σταθερή πολιτική από το 1955. Το 1974 ανέτρεψε στον κυπριακό χώρο αυτό που ήταν δυσμενής γι’ αυτήν συνθήκη : μια αναμφισβήτητα μειοψηφική τουρκοκυπριακή κοινότητα, χωρίς αξιόλογη ένοπλη υπεράσπιση.

Πλέον υπάρχουν 500.000 Τούρκοι έποικοι στα Κατεχόμενα, με «ντιρεκτίβα» Ερντογάν να γίνουν ένα εκατομμύριο, και 50.000 στρατός. 

Αλλά κυρίως κατάφερε να μην συζητείται πλέον το Κυπριακό ως ζήτημα κραυγαλέας παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου αλλά σαν δίκαιο του ισχυρού που παρήγαγε Διεθνές Δίκαιο! 

Σαράντα χρόνια, όταν οι ίδιοι πάψαμε να κραυγάζουμε πως η Τουρκία έκλεψε από το κυπριακό κράτος, σφάζοντας και βιάζοντας, το 65% των ξενοδοχείων, το 87% των υπό ανέγερση ξενοδοχειακών μονάδων, το 40% των σχολικών κτιρίων, το 41% των κτηνοτροφικών μονάδων, το 48% των εξαγωγικών αγροτικών προϊόντων και το 56% των παραλιών, οι ξένοι «κουράστηκαν» να ακούνε. 

Επειδή ο ελλαδικός ψοφοδεϊσμός ούτε κατά διάνοια τολμάει να θεωρήσει τα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη ως κατεχόμενα εδάφη της Ελλάδας, του ευρύτερου Ελληνισμού. [2] 

Οι δηλώσεις Νταβούτογλου λοιπόν μάλλον ευκαιρία αποτελούν παρά πρόκληση.

Να κοιταχτούμε στον καθρέφτη μήπως δούμε την αλήθεια.

Οι Έλληνες της Κύπρου να αποφασίσουν : Μπορούν να ζήσουν πλέον μαζί με τους Τουρκοκύπριους, σε μια οψέποτε ενωμένη Κύπρο;

Και όλος ο Ελληνισμός να αποφασίσει : θα κάνει πόλεμο για να ανακαταλάβει τα Κατεχόμενα; Άλλος τρόπος δεν υπάρχει, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μόνο λεπτομέρειες συζητούνται.

Να αποφασίσει αν θα θέσει το Κυπριακό στον διεθνή παράγοντα σαν αυτό που είναι, κάτι ευρύτερο από διαμάχη εθνικισμών, αυτό που οι έντιμοι διεθνείς αναλυτές γράφουν «στην Πράσινη Γραμμή της Λευκωσίας βρίσκεται το σύνορο Ανατολής-Δύσης».

Εάν οι απαντήσεις σε όλα είναι «όχι», τότε η μόνη συνθήκη για να επιβιώσει ο Ελληνισμός και να συνεχίσει να υπάρχει στο ραγδαία μεταβαλλόμενο γεωπολιτικά χώρο της ΝΑ Μεσογείου, είναι η Ένωση Ελλάδας-Κύπρου.

Μήπως η πρόταση είναι άκαιρη, αφού χάθηκε η ευκαιρία του 1964, άλλη μια συναισθηματική παρόρμηση; 
Είναι, δυστυχώς, επιβεβλημένη από πραγματισμό. Όταν ξεφορτώνεσαι σιωπηλά τα προβλήματα από το παράθυρο η Ιστορία τα επαναφέρει με τυμπανοκρουσίες από την πόρτα.

Όταν κατέρρευσε ο μύθος της στρατιωτικής προστασίας από μια ΕΕ που καμμία τέτοια πρόθεση δεν είχε, εφευρέθηκε από τους άθλιους Ανδρεϊκούς επιγόνους η «ελληνοτουρκική φιλία». Όταν με τον νέο-Οθωμανισμό κατέρρευσε και αυτός ο μύθος, βρέθηκε το «δεκανίκι Ισραήλ».

Υπάρχει μόνο ένα δόγμα για τον Ελληνισμό : Είμαστε έθνος ανάδελφον.
Και μια εξ αυτού προέκταση : Η ισχύς εν τη ενώσει.

Η Αθήνα έχει υιοθετήσει στην εξωτερική πολιτική έναν αμφισβητούμενο «ρεαλισμό», βασική αρχή του οποίου είναι ότι δεν υποχωρείς όταν είσαι σε θέση αδυναμίας, τηρείς στάση αναβλητικότητας για τη στιγμή που θα μπορείς να διαπραγματευτείς από θέση πλέον ισχύος ή τουλάχιστον καλύτερης από την σημερινή.

Αυτή η στιγμή 39 χρόνια όχι μόνο δεν έρχεται αλλά η κατάσταση επιδεινώνεται. Μόνο μια επιθετική, όχι τυχοδιωκτική, κίνηση θα βγάλει τον Ελληνισμό από την καθοδική περιδίνηση, θα αποτρέψει «Φινλανδοποίηση» στην Ελλάδα και «Τουρκοποίηση» στην Κύπρο. Θα στείλει μήνυμα στον περίγυρο ότι είμαστε ζωντανοί, όχι σίγουρα σφαχτάρια. Κι αν ανησυχείτε για τις περιπλοκές των διακρατικών νομικών καθεστώτων, θα ρωτήσουμε τη Γερμανία που επανενώθηκε de facto.

Πόλεμος είναι πιθανότερο να προέλθει όχι από την Ένωση αλλά από ένα μελλοντικό δυσλειτουργικό κρατικό μόρφωμα -υποτίθεται- «ενωμένης» Κύπρου που θα δημιουργεί έριδες και εντάσεις αντί να τις αμβλύνει.

Ο (ακήρυχτος) πόλεμος του 1974 ήρθε μετά τη δημιουργία ακριβώς ενός τέτοιου μη λειτουργικού κράτους που κατά παγκόσμια πρωτοτυπία αναβάθμιζε την -πολύ μικρότερη τότε- τουρκική μειονότητα σε συνιστώσα εθνότητα.

Το εγχείρημα της Ένωσης είναι γνωστό πού κυρίως προσκρούει. Στην πολιτικοοικονομική ελίτ τόσο σε Αθήνα, που κλείδωσε στα υπόγεια της Βουλής το Φάκελλο της Κύπρου, όσο και σε Λευκωσία - με Ένωση ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα ήταν νομάρχης ελληνικής περιφέρειας και οι υπουργοί μεσαίοι κρατικοί υπάλληλοι. 

Από το φλογερό σύνθημα «Την Ελλάδα θέλωμεν κι ας τρώγομεν πέτρες» [3] του απλού κυπριακού λαού που αποθανάτισε ο φωτογραφικός φακός του Σεφέρη σε τοίχο στα Ά­λω­να, περιπέσαμε στην αμοιβαία δυσπιστία, που από το 1974 επιδεινώνεται σταδιακά και χειροτέρευσε από τα πρόσφατα γεγονότα της Κυπριακής κρίσης.

Και όταν χαράζουμε διαφορετική πορεία εξόδου από την κρίση ο καθένας, όταν οι Κύπριοι κραυγάζουν προς τους Ρώσους «Αδέλφια μη μας προδώσετε», εμφανώς υπονοώντας ότι άλλα αδέλφια τους πρόδωσαν, απομακρυνόμαστε περισσότερο. 

Μπορούμε πλέον να συνυπάρξουμε; Όταν η Ελλάδα χρωστάει 350 δις ευρώ έχοντας περιθάλψει εκατομμύρια λαθρομετανάστες, ας χρωστούσε 360 με τα χρέη της Κύπρου. Και όταν στην Ελλάδα ανεχόμαστε Λετονό επίτροπο να μάς ελέγχει σαν κεχαγιάς δεν θα ήταν βάρος οι αδελφοί – εφόσον βέβαια επιθυμούν και οι ίδιοι πλέον την ενσωμάτωση.

Αξία έχει τι λέει ο απλός λαός, «χαμηλά». 
Γιατί «ψηλά» μερικοί προβάρουν φορεσιά Βεζύρη και νέο-Φαναριώτη, σαν αυτές που βλέπουν στον «Σουλεϋμάν».
Και να θυμόμαστε το αξίωμα : «Φοβού τους κατεστραμμένους. Γιατί ξέρουν ότι μπορούν να επιβιώσουν».

Προφήτης


[1] Σπ. Μαρκεζίνη, Σύγχρονη πολιτική ιστορία της Ελλάδος, (1936-1975), «Πάπυρος», Αθήνα, τ.3, σελ 224

[2] Άντης Ροδίτης, εφημερίδα Πολίτης, 5 Φεβρουαρίου 2012

[3] Τη δεκαετία του ’50 οι Άγγλοι θέλοντας να υποσκάψουν το ενωτικό κίνημα της Κύπρου χρησιμοποιούσαν το επιχείρημα ότι η Ελλάδα ήταν πάμπτωχη. Στις υποσχέσεις τους για ευημερία, πρόοδο, ανάπτυξη και υψηλό βιοτικό επίπεδο οι εξαθλιωμένοι Κύπριοι χωρικοί απαντούσαν: Να μας αξιώσει ο Θεός στην μάννα μας να πά­μεν, τζιάς τρώ­μεν πέτρες των βουνών αν δεν έ­ειν να φά­μεν.

Πηγή: ANTINEWS
Διαβάστε περισσότερα...