Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

Ανακαλύφθηκαν οι βαθύτερες υποθαλάσσιες πηγές στον κόσμο

Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν στον βυθό της Καραϊβικής τις βαθύτερες υδροθερμικές πηγές που έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα, σε βάθος σχεδόν πέντε χιλιομέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας (συγκεκριμένα στα 4.968 μέτρα). 

Η θερμοκρασία των πηγών είναι καυτή, φθάνοντας τους 401 βαθμούς Κελσίου, μια από τις πιο καυτές περιοχές του πλανήτη, τη στιγμή που το νερό γύρω από τις υδροθερμικές πηγές έχει θερμοκρασία μόλις 4 βαθμών Κελσίου.


Η ανακάλυψη από ερευνητές του Εθνικού Ωκεανογραφικού Κέντρου και του πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον της Βρετανίας, με επικεφαλής τον δρα Γιον Κόπλεϊ, σύμφωνα με το BBC, έγινε με το τηλεκατευθυνόμενο υποβρύχιο όχημα (ROV) «Ίσις» στην Τάφρο Καϊμάν, στα νότια της Κούβας.

Οι βιντεοσκοπημένες εικόνες που μετέδωσε το όχημα από το βυθό, δείχνουν θεόρατες «καμινάδες» ύψους έως δέκα μέτρων, οι οποίες εκλύουν καυτά αέρια από το εσωτερικό της Γης στο παγωμένο νερό γύρω τους.
Οι υδροθερμικές πηγές, που ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά στη δεκαετία του ΄70 (μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί περίπου 200 στους ωκεανούς της Γης), αποτελούν οικοσυστήματα στο βυθό με ακραίες φυσικοχημικές συνθήκες, οι οποίες παρόλα αυτά φιλοξενούν εξωτικές μορφές ζωής, όπως τυφλές γαρίδες, περίεργα σκουλήκια και διάφορα ακραιόφιλα μικρόβια. Σύμφωνα με πολλούς επιστήμονες, τέτοια περιβάλλοντα είναι πιθανό να αποτέλεσαν την κοιτίδα της εμφάνισης της ζωής στον πλανήτη μας, πριν από δισεκατομμύρια χρόνια, προτού αυτή σταδιακά επεκταθεί στην επιφάνεια της Γης.

Οι Βρετανοί ερευνητές αισιοδοξούν ότι η αποστολή τους, που επιβαίνει του ερευνητικού πλοίου «Τζέημς Κουκ» και θα διαρκέσει έως τις αρχές Μαρτίου, θα ανακαλύψει γύρω από τις εν λόγω υδροθερμικές πηγές για μια ακόμη φορά νέα είδη, άγνωστα έως τώρα. Ήδη οι επιστήμονες έχουν συλλέξει, χάρη στους βραχίονες του οχήματος «Ίσις», τα πρώρα υποθαλάσσια δείγματα, που θα δοθούν για μελέτη.

Το πλήρες ρεπορτάζ του Π. Δρακόπουλου στη συνδρομητική ιστοσελίδα του ΑΜΠΕ
Διαβάστε περισσότερα...

Οι υποψήφιοι σύνεδροι στο ΠαΣοΚ Δίου Ολύμπου

ΜΟΣΧΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ του ΜΟΣΧΟΥ
ΜΟΥΤΑΦΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του ΜΙΧΑΗΛ
ΝΤΙΝΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ του ΚΥΡΙΑΚΟΥ
ΠΙΤΣΙΑΒΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
ΣΤΡΑΤΣΙΑΝΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ
ΤΖΙΟΥΒΑΡΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του ΚΛΕΑΡΧΟΥ
ΤΣΙΜΗΤΡΗ ΜΑΡΙΑ του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
ΤΣΙΝΤΩΤΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του ΖΗΣΗ
ΦΑΡΜΑΚΗΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία των μελών του ΠΑΣΟΚ για την εκλογή των Συνέδρων που θα εκπροσωπήσουν την Πιερία στο 9ο Συντακτικό Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.

Η ψηφοφορία στο Δήμο Δίου Ολύμπου θα γίνει:
Δημαρχείο Λιτοχώρου για τα μέλη του πρώην Δήμου Λιτοχώρου
Πρώην Δημαρχείο στη Λεπτοκαρυά για τα μέλη του πρώην Δήμου Αν. Ολύμπου
Πρώην Δημαρχείο στην Κονταριώτισσα για τα μέλη του πρώην Δήμου Δίου

Η ψηφοφορία θα αρχίσει το πρωί στις 8.00 και θα ολοκληρωθεί το βράδυ ώρα 19.00

Στο Δήμο Διου Ολύμπου ο ψηφοφόρος έχει το δικαίωμα να βάλει ΜΟΝΟ ΕΝΑ (1) σταυρό

Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι έχουν είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Μελών του ΠΑΣΟΚ, όσοι δηλαδή έχουν ψηφίσει τον Μάρτιο του 2012 για εκλογή προέδρου ή έχουν κάνει επανεγγραφή και όσοι εγγραφούν μέχρι και την ημέρα της ψηφοφορίας. Κάθε μέλος για να ψηφίσει θα καταβάλει το ποσό των 2 ευρώ.
Διαβάστε περισσότερα...

Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ.1878 - Το μήνυμα

γράφει ο
Σωτήριος Δ. Μασταγκάς

Η μνήμη στρέφεται με ευγνωμοσύνη στους γενναίους άνδρες της επανάστασης του Φεβρουαρίου του 1878 και τοποθετεί τα ονόματά τους στο πάνθεον των ηρώων του ελληνικού γένους. Ο Ευάγγελος Κοροβάγγος, ενθουσιώδης και ευπαίδευτος, μια από τις ιδανικότερες μορφές του αγώνα, υπήρξε συνεχιστής των διακεκριμένων αγωνιστών της Μακεδονίας και του Ολύμπου. Ήταν πολύ λίγοι για να νικήσουν τόσους πολλούς, ήταν όμως ηθικά πολύ μεγάλοι και έδειξαν, αψηφώντας και προκαλώντας τον θάνατο, ότι οι Έλληνες δεν σκύβουν το κεφάλι στα προστάγματα των Μεγάλων.
Ο νικηφόρος ρωσικός στρατός υπαγόρευσε τις θελήσεις του στον Σουλτάνο και στα πρόθυρα της Κωνσταντινούπολης, με τη Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου, δημιουργούσε τη Μεγάλη Βουλγαρία πάνω σε πληθυσμούς και σε εδάφη ελληνικά, μέχρι τον Αλιάκμονα ποταμό και τον Όλυμπο, περίπου σε ολόκληρη τη Μακεδονία. Όμως, ο μακεδονικός ελληνισμός διαφέντευε την εθνική του ταυτότητα, δεν έκανε επιλογή τυράννων και δίκαια εξεγέρθηκε. Σύντομα στη Μακεδονία ξέσπασαν διαδηλώσεις, ομαδικές διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις που τελικά κορυφώθηκαν σε επανάσταση. Από παντού οι Μακεδόνες έστελναν υπομνήματα διαμαρτυρίας, τονίζοντας ότι αυτοί, τα παιδιά τους και οι πατέρες τους είναι Έλληνες και δεν πρόκειται να αλλάξουν ταυτότητα.
Στο Λιτόχωρο σηκώθηκε ψηλά η σημαία της λευτεριάς, σχηματίστηκε Προσωρινή κυβέρνηση, η φλόγα της εξέγερσης έγινε φωτιά και στην πρώτη γραμμή μπήκε το ράσο της Ορθοδοξίας με τον Επίσκοπο Κίτρους Νικόλαο. Τη φλόγα της επανάστασης οι Μακεδόνες την έθρεψαν με πολύ αίμα και θυσίες. Κατακάηκε το Λιτόχωρο, ο Κολινδρός πυρπολήθηκε, στο μοναστήρι των Αγίων Πάντων έγινε ολοκαύτωμα, από τον Όλυμπο και τα Πιέρια μέχρι τη Θεσσαλία και τη Δυτική Μακεδονία, σε ολόκληρη τη Μακεδονία, ο ελληνισμός έγραψε νέες σελίδες αγώνων. Αν και η βοήθεια από την ελεύθερη Ελλάδα ήταν μικρή και σπασμωδική, η θυσία τους δεν υπήρξε μάταιη. Στο Συνέδριο του Βερολίνου ακυρώθηκε η Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου.
Αυτό είναι το μήνυμα της επανάστασης του Ολύμπου. Είναι μια διακήρυξη γραμμένη με αίμα περί της αμετάθετης απόφασης των Μακεδόνων, όχι μόνο να μην επιτρέψουν στους σφετεριστές να επιβουλευθούν την ελληνικότητα της Μακεδονίας, αλλά και να επιτύχουν την απελευθέρωσή τους από τον τουρκικό ζυγό, την οποία δεν πέτυχαν παρά την αποφασιστική και ευρύτατη συμμετοχή τους στον αγώνα της εθνικής παλιγγενεσίας του 1821. Είναι, επίσης, μια απάντηση στους πλαστογράφους της ιστορίας ότι στη σημερινή ελληνική Μακεδονία τα σύνορά της εκτείνονται μέχρι του σημείου όπου φωτεινά, αδιάσειστα, εύγλωττα και ωραία στέκονται τα μνημεία του από αιώνων ελληνικού πολιτισμού της χώρας αυτής.
1878-2013. Εκατόν τριάντα πέντε χρόνια. Όταν τον Φεβρουάριο του 1878 στον Όλυμπο οι πρόγονοί μας άδραξαν ξανά τα όπλα για τη λευτεριά, γνώριζαν καλά ότι δεν αρκούσε η εξέγερσή τους για να ξεσκλαβωθούν. Οι κάτοικοι του Ολύμπου και της Πιερίας δεν κέρδισαν τη λευτεριά τους, όμως δεν έχασαν και την ταυτότητά τους, έμειναν όρθιοι, το τουφέκι τους δεν έπαψε να αντιλαλεί στο βουνό των αρχαίων θεών και των Μουσών, συνέχισαν να μάχονται, έως ότου ήρθε το πλήρωμα του χρόνου - η απελευθέρωση του 1912. Οι κάτοικοι του Ολύμπου και της Πιερίας κράτησαν στο καντήλι τους άσβεστη τη φλόγα της Ελλάδας και διατήρησαν ευλαβικά την εθνική τους μνήμη. Η ταυτότητα του σκοπού των αγώνων στα 1878 σφυρηλάτησε τον δεσμό ιστορικής ενότητας και συνέπειας μέχρι τις μέρες μας. Χρέος μας να τον κρατήσουμε και να τον συνεχίσουμε.

Διαβάστε περισσότερα...

ΔΡΑΜΑ - Ανοίγει το πρώτο Farmer’s Market (Φοβερή Κίνηση από την Π.Ε. Δράμας! Η Π.Ε. Πιερίας που πάει ..."εκδρομή" αυτό το Σ/Κ;;;)

Το πρώτο Farmer’s Market (αγροτική αγορά) στη Μακεδονία και τη Θράκη ξεκινά τη λειτουργία του αύριο στη Δράμα, σε μια προσπάθεια στήριξης της τοπικής αγροτικής παραγωγής και ενίσχυσης των ντόπιων καλλιεργητών.
Του Φώτη Κουτσαμπάρη

Ο θεσμός συστάθηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, και υλοποιείται στην περιοχή με πρωτοβουλία της περιφερειακής ενότητας Δράμας, που ανέλαβε όλες τις διαδικασίες.
«Η αγροτική αγορά μπορούμε να πούμε ότι είναι η επισημοποίηση του περσινού κινήματος της πατάτας και της αγοράς χωρίς μεσάζοντες. Οι αγρότες-παραγωγοί της Δράμας θα μπορούν να πωλούν μόνο τα δικά τους προϊόντα, δεν βάζουμε δηλαδή μικροπωλητές, σε ικανοποιητικές τιμές και για τους ίδιους και για τους καταναλωτές. Οι τιμές θα είναι πολύ κοντά στις τιμές χονδρικής», περιγράφει στη «Μ» ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας Γιάννης Ξανθόπουλος. «Ξεκινάμε με 55 παραγωγούς αγροτικών προϊόντων της Δράμας και θα δοθεί η δυνατότητα σε παραγωγούς των όμορων νομών να πωλούν προϊόντα που παράγουν μόνο αυτοί οι νόμοι και όχι η Δράμα. Για παράδειγμα, το καλοκαίρι μπορούν να έρθουν παραγωγοί της Καβάλας και να πουλάνε σταφύλια», προσθέτει ο ίδιος.
Η λειτουργία του Farmer's Market έχει οριστεί για κάθε Κυριακή πρωί από τις 9 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι στον χώρο του πάρκιγκ του κτιρίου της περιφερειακής ενότητας Δράμας, ώστε να δίνεται η ευκαιρία σε όλους τους πολίτες, ακόμα και τους εργαζόμενους, να επισκεφθούν την αγροτική αγορά στο κέντρο της πόλης και να γνωρίσουν τους ντόπιους παραγωγούς. Οι παραγωγοί που συμμετέχουν δεν πληρώνουν για τον χώρο, παρά δίδουν 5 ευρώ για την καθαριότητα της έκτασης. «Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών συντονίζει την προσπάθεια. Ξεκινούμε την Κυριακή και έχουμε σκοπό να διευρύνουμε την αγορά με τη συμμετοχή περισσότερων παραγωγών», λέει στη «Μ» ο διευθυντής της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Δράμας Γιώργος Σωτηρέλης. «Θα έχει κηπευτικά, οπωροκηπευτικά, φρούτα, πατάτες, όσπρια, μέλι και χυμούς», προσθέτει ο ίδιος.
Η πρώτη αγροτική αγορά που ξεκίνησε να λειτουργεί στην Ελλάδα είναι αυτή της Πρέβεζας, με πρωτοβουλία της Ένωσης Νέων Αγροτών, πριν από ένα εξάμηνο. Εναντίον της λειτουργίας της είχε προσφύγει στο δικαστήριο ο τοπικός σύλλογος οπωροπωλών - παντοπωλών, αλλά η αίτηση αναστολής που κατέθεσε απορρίφθηκε από το πρωτοδικείο της πόλης. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σχεδιάζει τη λειτουργία Farmer’s Market και στον Πύργο Ηλείας και στα Χανιά.


ΞΑΝΘΗ Θερμοκήπια σε σχολάζουζα δημόσια γη
Επένδυση 15 εκατ. ευρώ θα υλοποιηθεί σε σχολάζουσα γη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην περιοχή Ερασμίου του νομού Ξάνθης. Ειδικότερα, στο πλαίσιο του σχεδιασμού του υπουργείου για την αξιοποίηση της σχολάζουσας δημόσιας γης που διαχειρίζεται, προχώρησε κατόπιν δημοπρασίας στη μακροχρόνια ενοικίαση έκτασης 225.400 τετρ. μ. στην εν λόγω περιοχή.
Η εταιρεία που ενοικίασε τη γη σχεδιάζει να δημιουργήσει θερμοκήπια για την παραγωγή επιτραπέζιας ντομάτας καθώς κι άλλων θερμοκηπιακών προϊόντων με τη μέθοδο της υδροπονικής καλλιέργειας. Από την επένδυση πρόκειται να δημιουργηθούν 25 μόνιμες θέσεις εργασίας και περίπου 40 εποχικές. Η διάρκεια της παραχώρησης, όπως προβλέπεται από τον νόμο, ορίζεται στα 25 έτη και αρχίζει από την 1η Απριλίου 2013, με δυνατότητα παράτασης με ανώτατο όριο για επιπλέον 10 έτη. Το ετήσιο τίμημα από την παραχώρηση του ακινήτου θα καταβάλλεται ως έσοδο υπέρ του δημοσίου.
Διαβάστε περισσότερα...

ΑΝΑΒΟΛΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ; Αντισυνταγματική και η Κουβέντα…

Του Κώστα Ιω. Δημόπουλου
ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ
Υποψηφίου Δημάρχου Δίου – Ολύμπου
Μέλους Κ.Ε.Δ.Ε.

Στο ενδεχόμενο αναβολής των αυτοδιοικητικών εκλογών του Ιουνίου του 2014 για τον Οκτώβριο του 2015 αναφέρθηκε πρόσφατα μερίδα του τύπου, υποστηριζόμενη από αρκετούς εν ενεργεία δημάρχους και το ΠΑΣΟΚ, που θέλει να δώσει «παράταση ζωής» στους «πράσινους» αυτοδιοικητικούς.

Σύμφωνα, όμως, με τον «Καλλικράτη», η πρώτη θητεία λήγει στις 31 Αυγούστου 2014. Αυτό αποφασίστηκε για να συμπέσουν αυτοδιοικητικές εκλογές και ευρωεκλογές τον Ιούνιο του 2014, επιτυγχάνοντας έτσι μείωση της εκλογικής δαπάνης.

Οι θιασώτες της αναβολής αυτής παρακάμπτουν θεμελιώδεις αρχές του Συντάγματος.

Οι χώρες της Δύσης διοικούνται, κατά κανόνα, από το πολίτευμα της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας. Στο πλαίσιο αυτό, το Σύνταγμα χορήγησε στον κυρίαρχο λαό το δικαίωμα να εκλέγει τα πρόσωπα των αρχών της τοπικής αυτοδιοίκησης. Συγκεκριμένα, το άρθρο 102 § 2 του Συντάγματος αναφέρει: «Οι αρχές τους (= των ΟΤΑ) εκλέγονται με καθολική και μυστική ψηφοφορία, όπως νόμος ορίζει.».

Ο νόμος που εφαρμόζεται από το 2010 είναι ο «Καλλικράτης», όπου η θητεία των αιρετών ορίστηκε πενταετής, εκτός της πρώτης, της τρέχουσας, που είναι βραχύτερη, όπως προαναφέρθηκε.

Έτσι, στις εκλογές του Νοεμβρίου 2010, οι εκλογείς ψήφισαν τους αυτοδιοικητικούς άρχοντες με θητεία από 1 Ιανουαρίου 2011 μέχρι 31 Αυγούστου 2014. Την ημερομηνία αυτή λήγει η «λαϊκή εντολή».

Εάν όμως, όπως φημολογείται, η θητεία παραταθεί μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2015, τότε, από 31 Αυγούστου 2014, δήμαρχοι, περιφερειάρχες και οι αυτοδιοικητικοί σύμβουλοι κλπ, παύουν να είναι αιρετοί αλλά είναι εκ του νόμου διορισμένοι, αφού ξεπερνούν τα χρονικά όρια της «λαϊκής εντολής». Παράταση της θητείας αυτής χωρίς εκλογές συνιστά «πραξικόπημα».

Εξάλλου, αν, παρ’ ελπίδα, παραταθεί η θητεία, οι αποφάσεις των αυτοδιοικητικών αρχών θα είναι άκυρες, ως εκδοθείσες από «δοτό» και όχι από εκλεγμένο όργανο.

Πολλές οι διαπιστωμένες παραβιάσεις του Συντάγματος. Κάποιες παρουσιάζονται ως δικαιολογημένες λόγω «έκτακτων συνθηκών». Όσοι, όμως, δεν πρόλαβαν να διαβάσουν τα μνημόνια, επειδή ήταν 600 σελίδες, ας διαβάσουν το Σύνταγμα. Είναι μόνο 120 άρθρα. Κι ας γίνει αντιληπτό ότι το Σύνταγμα είναι το «υπερωκεάνιο». Δεν είναι η ελληνική νομοθεσία, που με τις αλλεπάλληλες τροποποιήσεις, προσθήκες και τροπολογίες έχει καταντήσει να είναι «η τράτα μας η κουρελού η χιλιομπαλωμένη».

Διαβάστε περισσότερα...

Αύριο η εκλογή του 7ου Προέδρου της Κύπρου

Στις κάλπες προσέρχονται την Κυριακή 545.491 ψηφοφόροι στην Κύπρο για τον επαναληπτικό γύρο των προεδρικών εκλογών που θα αναδείξει τον νέο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η αυλαία της προεκλογικής εκστρατείας των δύο διεκδικητών του προεδρικού θώκου, Νίκου Αναστασιάδη και Σταύρου Μαλά, ολοκληρώθηκε την Παρασκευή το βράδυ με τη διεξαγωγή της τελευταίας μεταξύ τους τηλεμαχίας.

Στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών θα λειτουργήσουν 1.139 εκλογικά κέντρα, εκ των οποίων τα 40 στο εξωτερικό.

Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 07.00 το πρωί και θα κλείσουν στις 18.00, με διάλειμμα μιας ώρας μεταξύ 12.00 και 13.00.

Γύρω στις επτά το βράδυ της Κυριακής θα γίνει γνωστό το αποτέλεσμα και η ανακήρυξη του νέου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, του έβδομου κατά σειρά, είναι προγραμματισμένη να γίνει στις 10 το βράδυ στο στάδιο «Τάσσος Παπαδόπουλος- Ελευθερία».

Η οικονομία στο επίκεντρο του τελευταίου ντιμπέιτ

Η χθεσινή τηλεμαχία μεταξύ των κ. Αναστασιάδη και Μαλά, επικεντρώθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, στα ζητήματα της οικονομίας και το μνημόνιο.

Ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι θα επιδιώξει «αναδιαπραγμάτευση» του μνημονίου για να βελτιωθούν κάποιες στρεβλώσεις που αφορούν ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

«Έχουμε αποταθεί σε ευρωπαϊκά και όχι μόνο κράτη, για βραχυπρόθεσμο δάνειο» είπε, σημειώνοντας ότι δεν έχουμε πολυτέλεια για επ΄ αόριστον διαπραγματεύσεις.

«Υπάρχουν ταμεία από μια χώρα, η οποία είναι εντός της Ευρώπης, και μία εκτός», ανέφερε και τόνισε πως ό,τι γίνει θα γίνει «με διαφάνεια και απόλυτη γνώση. Ο λαός πρέπει πλέον να ενημερώνεται για όσα αφορούν τη δική του τύχη». Σημείωσε, επίσης, ότι αποτελεί υποχρέωση τραπεζών να προστατεύσουν όσους εξαπάτησαν μέσω του θέματος των αξιόγραφων.

Ερωτηθείς αν θα προωθήσει νέα φορολογικά μέτρα,απάντησε ότι ουδέποτε ανέφερε ότι θα αυξηθούν οι φορολογίες ενώ για το νόμο που αφορά στον φόρο ακίνητης Ιδιοκτησίας σημείωσε: «θα το δούμε, να κάνουμε δικαιότερο σύστημα αλλά όχι το καταστροφικό νομοσχέδιο που έφεραν στη Βουλή».

Κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα των Financial Times, σύμφωνα με το οποίο υπάρχει ανησυχία ότι μπορούν να καμφθούν οι αντιστάσεις του και πώς θα αντιμετωπίσει τις πιέσεις σε σχέση με το Κυπριακό, υπογράμμισε ότι χθες έδωσε συνέντευξη στους FT όπου ξεκαθάρισε «να μην διανοηθούν να ασκήσουν οποιαδήποτε πίεση στον κυπριακό ελληνισμό γιατί έχει οικονομική ανάγκη». Όσοι αποπειραθούν, τόνισε, θα εισπράξουν σθεναρή αντίσταση. Άλλο οικονομική ανάγκη και άλλο λύση του Κυπριακού, υπογράμμισε και συμπλήρωσε:« θα εκπλήξει ευχάριστα όσους κινδυνολογούν μέσα από μαύρη προπαγάνδα ότι είμαι ο yes man» .

Από την πλευρά του ο κ. Μαλάς εξήγησε ότι αν εκλεγεί πρόεδρος, το πρώτο που θα κάνει είναι να προχωρήσει στη συνομολόγηση ενός μνημονίου, με κάποιες μικρές αναπροσαρμογές, με διαπραγμάτευση του επιτοκίου και του θέματος των ιδιωτικοποιήσεων. «Εμείς δεν συζητούμε ιδιωτικοποιήσεις», είπε.

Ερωτηθείς αν αποδέχεται το Μνημόνιο ως έχει, απάντησε θετικά, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι υπάρχουν εσωτερικές ρυθμίσεις που δίνουν την ευκαιρία για εσωτερικές αλλαγές όσον αφορά τους έκτατους υπαλλήλους και άλλα. Ωστόσο δεν απάντησε στο κρίσιμο ερώτημα, ποιο είναι το δικό του Πλάνο Β΄ για να αντλήσει χρήματα το κράτος μέχρι να υπογραφεί το Μνημόνιο, αφού η πρώτη δόση δεν αναμένεται πριν τον ερχόμενο Μάιο.

Σε άλλο σημείο ο κ. Μαλάς ανέφερε πως η Κύπρος θα πρέπει να ξεχάσει τον χρηματοπιστωτικό τομέα που είχε μέχρι σήμερα, καθώς θα πάμε σε μικρότερο χρηματοπιστωτικό τομέα και θα πάμε σε ένα άλλο μοντέλο της οικονομίας που θα προωθεί την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Σε ερώτηση για το Κυπριακό και αν θα αποσύρει τις δεσμεύσεις Χριστόφια, τόνισε πως με την ανάληψη της προεδρίας τους πρώτους τρεις μήνες θα καταρτίσει ένα εκτεταμένο πλαίσιο λύσης που θα στηρίζεται στο ομόφωνο ανακοινωθέν του Εθνικού Συμβουλίου του 2009, στα ψηφίσματα των ΗΕ και στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου.

Υποστήριξε τέλος πως τα θέματα της εκ περιτροπής προεδρίας και των εποίκων δεν υπάρχουν στο τραπέζι, και πως ο αριθμός των 50.000 εποίκων δεν τον δεσμεύουν. Ανέφερε, επίσης, πως δεν θα ξεφύγει από τη βασική αρχή επίλυσης του Κυπριακού, και δεσμεύτηκε για λύση ισχυρής ομοσπονδίας.

Πηγή: capital.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Fox News: «Ελληνική τραγωδία; Ο Παπανδρέου διδάσκει για την κρίση»

Μπορεί το άρθρο του Fox News να κάνει λόγο για «ελληνική τραγωδία», αλλά μάλλον με κωμωδία μοιάζει περισσότερο: ο Γιώργος Παπανδρέου, «ο πρωθυπουργός που έριξε το πλοίο της ελληνική οικονομίας στο σκόπελο της καταστροφής», βρήκε δουλειά στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.

Διδάσκει πώς να διαχειρίζονται τις οικονομικές κρίσεις! Η σχολή Ivy League ανακοίνωσε το γεγονός με ιδιαίτερη έμφαση, αποκαλώντας την Ελλάδα ένα «ζωντανό εργαστήρι» για σημαντικές, παγκόσμιες πολιτικές προκλήσεις. Ο Παπανδρέου θα διδάξει ένα μάθημα και θα δώσει μια διάλεξη με τίτλο «Διασώσεις και ψήφοι: οι νέες προκλήσεις της δημοκρατίας και η περίπτωση της Ευρώπης».

Η κίνηση, όπως είναι φυσικό, έχει προκαλέσει αντιδράσεις, καθώς ο Παπανδρέου χαρακτηρίζεται ο «άνθρωπος που κυβερνούσε την Ελλάδα την περίοδο που η οικονομία της συνετρίβη –και μετά έτρεχε να παρακαλέσει για βοήθεια» αλλά και αυτός του οποίου «οι πολιτικές προκάλεσαν μετάσταση στα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας». Για το Columbia ο Παπανδρέου είναι μάλλον ένα τρόπαιο παρά ένας διδάσκων, σημειώνει το άρθρο. Σύμφωνα με τον Desmond Lachman, του think tank American Enterprise Institute, «ίσως είναι καλύτερα να διδάξει τι δεν πρέπει να κάνουμε». Το μεγαλύτερο λάθος του Παπανδρέου, σύμφωνα με τον Lachman, ήταν ότι απέτυχε να αναγνωρίσει ότι το χρέος- μαμούθ της Ελλάδας, δεν ήταν βιώσιμο.

Το άρθρο δημοσιεύει επίσης και την αντίθετη άποψη του Βασίλη Παπαδημητρίου, συμβούλου του Παπανδρέου, ο οποίος δηλώνει ότι ο Παπανδρέου εισήγαγε πολλές μεταρρυθμίσεις κατά τη διάρκεια της θητείας του, όπως την καταπολέμηση των πελατειακών σχέσεων και την έλλειψη διαφάνειας στις χρηματοπιστωτικές υποθέσεις στην Ελλάδα.


Πηγή: foxnews
Διαβάστε περισσότερα...

Το 9ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ σε αριθμούς

Το ΠΑΣΟΚ έδωσε στη δημοσιότητα τα αριθμητικά δεδομένα του 9ου Συνεδρίου, ειδικότερα αναφορικά με την εκλογή συνέδρων την προσεχή Κυριακή, εκφράζοντας, ταυτόχρονα, τη βεβαιότητα ότι τα στοιχεία αυτά «προοιωνίζονται την επιτυχία του Συνεδρίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν:

? 4.000 τουλάχιστον θα είναι οι υποψηφιότητες για το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ
? 3.500 σύνεδροι θα συμμετάσχουν στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ (πάνω από 2.500 θα εκλεγούν την Κυριακή)
? 1.500 τουλάχιστον οι υποψηφιότητες για το Συνέδριο της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ
? 700 σύνεδροι θα συμμετάσχουν στο Συνέδριο της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ
? 40-45.000 τουλάχιστον μέλη και φίλοι του ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσουν την Κυριακή
? 250 εκδηλώσεις κατά την προσυνεδριακή διαδικασία διαλόγου σε όλη τη χώρα με παρουσία στελεχών της Γραμματείας της ΚΟΕΣ
? 500 συνελεύσεις κατά την προσυνεδριακή διαδικασία διαλόγου σε όλη τη χώρα με την ευθύνη των στελεχών των ΝΟΕΣ
Στο Συνέδριο θα κληθούν, εξ άλλου, να στείλουν αντιπροσωπείες, στην έναρξη, «όλα τα κόμματα του συνταγματικού τόξου» που εκπροσωπούνται στη Βουλή.

Λεπτομέρειες στη συνδρομητική σελίδα του ΑΜΠΕ
Διαβάστε περισσότερα...

Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Δ.ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ-13 - Προσκληση για συνεδρίαση του Δ.Σ. Δίου-Ολύμπου, την Τετάρτη 27-2-2013.

ΘΕΜΑ: «Πρόσκληση σε τακτική συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου»

Καλείστε σε τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στο Δημοτικό κατάστημα που εδρεύει στη Δημοτική Κοινότητα Λιτοχώρου, Αγίου Νικολάου 15, στις 27.02.2013, ημέρα Τετάρτη και ώρα 18.00 μ.μ., βάση των διατάξεων του άρθρου 67 με τίτλο «Σύγκληση του δημοτικού Συμβουλίου» του ν. 3852/2010, για τα παρακάτω θέματα ημερήσιας διάταξης:

1
Λήψη απόφασης περί διάλυσης της σύμβασης του έργου «Διαμορφώσεις οδών περιοχής Προπέλα» . (Εισήγηση Μπονοβόλιας Νικόλαος Προϊστάμενος Τ.Υ.).

2
Έγκριση πρωτοκόλλου οριστικής παραλαβής του έργου «Αποπεράτωση αύλειου χώρου κλειστού γυμναστηρίου στο Δ.Δ. Αγίου Σπυρίδωνα». (Εισήγηση Μπονοβόλιας Νικόλαος Προϊστάμενος Τ.Υ.).

3
Έγκριση πρωτοκόλλου οριστικής παραλαβής του έργου «Βελτίωση αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου Δίου» (Εισήγηση Μπονοβόλιας Νικόλαος Προϊστάμενος Τ.Υ.).

4
Έγκριση πρωτοκόλλου προσωρινής και οριστικής παραλαβής του έργου «Κατασκευή δρόμου περιοχής Γ΄ Δημοτικού - Λούκια». (Εισήγηση Μπονοβόλιας Νικόλαος Προϊστάμενος Τ.Υ.).

5 Έγκριση της μελέτης και των τευχών δημοπράτησης καθώς επίσης και υποβολή αίτησης χρηματοδότησης προς τον ενδιάμεσο φορέα διαχείρισης Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε. για ένταξη στο Π.Ε.Π. Μακεδονίας – Θράκης 2007-2013 του έργου «Διαμόρφωση κοινόχρηστου χώρου Αγ. Αθανασίου στην Τ.Κ. Κονταριώτισσας». (Εισήγηση Μπονοβόλιας Νικόλαος Προϊστάμενος Τ.Υ.).

6
Έγκριση της μελέτης και των τευχών δημοπράτησης του έργου «Διαμόρφωση πεζοδρομίων και αναβάθμιση πρόσβασης στο αρχαίο θέατρο Δίου». (Εισήγηση Μπονοβόλιας Νικόλαος Προϊστάμενος Τ.Υ.).

7
Έγκριση της μελέτης και των τευχών δημοπράτησης του έργου «Κατασκευή πολιτιστικού θεματικού πάρκου στην Τ.Κ. Ν. Εφέσου». (Εισήγηση Μπονοβόλιας Νικόλαος Προϊστάμενος Τ.Υ.).

8
Έγκριση της μελέτης και των τευχών δημοπράτησης του έργου «Ανάπλαση ανατολικής εισόδου Δ.Κ. Βροντούς». (Εισήγηση Μπονοβόλιας Νικόλαος Προϊστάμενος Τ.Υ.).

9
Παραλαβή της μελέτης «Κυκλοφοριακή μελέτη για ΧΥΤΑ Λιτοχώρου». (Εισήγηση Μπονοβόλιας Νικόλαος Προϊστάμενος Τ.Υ.).

10
Ορισμός υπευθύνου για καταβολή αποζημιώσεων προς τρίτους. (Εισήγηση Μπονοβόλιας Νικόλαος Προϊστάμενος Τ.Υ.).

11
Λήψη απόφασης για τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Δήμου και Δ.Ε.Α.Δ.Ο Α.Ε. για την εκτέλεση του έργου «Ολοκληρωμένη δομή διαχείρισης και ανακύκλωσης αστικών στερεών αποβλήτων (ΑΣΑ) στο Δήμο Δίου – Ολύμπου». (Εισήγηση Βροχαρίδης Βασίλειος, Δημοτικός Σύμβουλος).

12
Έγκριση της έκθεσης καταμέτρησης και εκτίμησης της αξίας του προς εκποίηση αγροτεμαχίου στην Δ.Κ. Βροντούς και κατάρτιση των όρων εκποίησης. (Εισήγηση Τσιμήτρη Μαρία, Αντιδήμαρχος).

13
Συγκρότηση επιτροπής επίλυσης με συμβιβασμό φορολογικών διαφορών για την διετία 2013-2014. (Εισήγηση Φαρμάκης Γεώργιος, Αντιδήμαρχος).

14
Συγκρότηση επιτροπής παράδοσης & παραλαβής πέντε (5) γεωτρήσεων από την Π.Κ.Μ. (Εισήγηση Κιάφας Πέτρος, Αντιδήμαρχος).

15
Λήψη απόφασης για ανανέωση της απευθείας εκμίσθωσης δημοτικής έκτασης στη Δ.Ε.Α.Δ.Ο Α.Ε. (Εισήγηση Βροχαρίδης Βασίλειος, Δημοτικός Σύμβουλος).

16
Λήψη απόφασης για χορήγηση άδειας λειτουργίας αμιγούς επιχείρησης προσφοράς υπηρεσιών διαδικτύου. (Εισήγηση Φαρμάκης Γεώργιος, Αντιδήμαρχος).

17
Υπόθεση τριτανακοπής κατά της Μ. Αγίου Διονυσίου (4.250 στρέμματα, ορισμός δικηγορικού γραφείου & καθορισμός του ύψους της αμοιβής). (Εισήγηση Δήμαρχος).

18
Λήψη απόφασης για την εκμίσθωση δημοτικού ακινήτου που βρίσκεται στη Δ.Κ. Πλαταμώνα. (Εισήγηση Κιάφας Πέτρος, Αντιδήμαρχος).

19
Λήψη απόφασης για την εκμίσθωση δημοτικών εκτάσεων στην Δημοτική Ενότητα Δίου. (Εισήγηση Κιάφας Πέτρος, Αντιδήμαρχος).

20
Λήψη απόφασης για την εκμίσθωση δημοτικών εκτάσεων στην Δημοτική Κοινότητα Βροντούς. (Εισήγηση Τσιμήτρη Μαρία, Αντιδήμαρχος).

21
Εξέταση αίτησης Φυσικόπουλου Αναστασίου για μείωση μισθώματος ιδιοκτησίας του Δήμου. (Εισήγηση Κιάφας Πέτρος, Αντιδήμαρχος).

22
Ανάκληση της αριθμ. 58/2012 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου. (Εισήγηση Κωτούλης Γεώργιος, Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου).

23
Σύναψη σύμβασης διαδημοτικής συνεργασίας με το Δήμο Κατερίνης για την εκπόνηση μελέτης.

(Εισήγηση Βροχαρίδης Βασίλειος, Δημοτικός Σύμβουλος)

24
Γνωμοδότηση για την κατασκευή του έργου Μικρό Υδροηλεκτρικό Έργο ( ΜΥΗΕ). (Εισήγηση Δήμαρχος).

25
Λήψη απόφασης για την έκδοση βεβαίωσης χρόνου δημιουργίας οικοπέδου στην Τ.Κ. Σκοτίνας. (Εισήγηση Δήμαρχος).

26
Τροποποίηση της αριθμ. 06/2013 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

(Εισήγηση Δήμαρχος)

27
Λήψη απόφασης για απονομή τιμητικής διάκρισης στον κ. Πασχάλη Διονύση για την κοινωνική προσφορά του στο Δήμο. (Εισήγηση Δήμαρχος).

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.

Γιώργος Κωτούλης



Σημείωση: Στο τέλος της συνεδρίασης θα γίνει ενημέρωση από στελέχη της Πιερικής Αναπτυξιακής σχετικά με την δεύτερη προκήρυξη του τοπικού προγράμματος Leader.
Διαβάστε περισσότερα...

Ευφυέστεροι όλων οι αρχαίοι Έλληνες

Αν Αθηναίος του 1000 π.Χ. ερχόταν πίσω στη ζωή σήμερα, το πιθανότερο είναι ότι θα ήταν ευφυέστερος από όλους εμάς, υποστηρίζει ο Dr. Gerald Crabtree, κορυφαίος γενετιστής του Πανεπιστημίου Stanford των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, πρόσφατη έρευνα του οποίου αποκαλύπτει ότι ο άνθρωπος, με την πάροδο του χρόνου γίνεται όλο και λιγότερο ευφυής.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του αυστραλιανού τύπου, ο Αμερικανός επιστήμονας υποστηρίζει ότι αναπόφευκτες αλλαγές στο γενετικό μας σύστημα, σε συνδυασμό με τεχνολογικές εξελίξεις, είχαν ως αποτέλεσμα να καταλήξουμε σε ένα ακρωτηριασμένο σώμα του πρώην εαυτού μας και πολύ λιγότερο ευφυείς από τους προγόνους μας.

Ο ίδιος θα πει ότι ο άνθρωπος βρισκόταν στην ακμή του όταν ήταν αναγκασμένος να παλέψει μ' όλες του τις δυνάμεις για να επιβιώσει, δεδομένου ότι τότε ήταν υποχρεωμένος να βασιστεί στο μνημονικό του, στο πρακτικό πνεύμα του και την ψυχολογική ισορροπία που του επέτρεπαν να εμπιστεύεται το ένστικτό του και να προσαρμόζεται στις περιστάσεις γρήγορα.

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, υποστηρίζει ο διακεκριμένος επιστήμονας, έχει άλλες απαιτήσεις από το σώμα και το μυαλό μας, η τεχνολογία όμως έχει αντικαταστήσει την ανάγκη να βασιζόμαστε στις φυσικές ικανότητες και τα ένστικτά μας.

Επίσης, οι βιομηχανοποιημένες τροφές, δεν είναι ακριβώς η καλύτερη επιλογή για το σύστημά μας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν πρόσφατα ότι τροφές που περιέχουν υψηλά επίπεδα φρουκτόζης ενδέχεται να μειώσουν δραστικά το IQ μας.


Λεπτομέρειες στη συνδρομητική σελίδα του ΑΜΠΕ
Διαβάστε περισσότερα...

Δευτέρα η δίκη της ΠΑΕ ΑΡΗΣ με τον Λιτοχωρίτη Ζαχουδάνη

Το νομικό ρεπορτάζ στο AllAboutARIS τρέχει. Ετσι λοιπόν εκτός από τις ειδήσεις που έχουν να κάνουν με την ΚΑΕ ΑΡΗΣ, τους Αθανασιάδη και Ζαμπέτα, σήμερα υπήρξε εξέλιξη και στην υπόθεση Ζαχουδάνη.

Ο Γιάννης Ζαχουδάνης είχε καταδικαστεί πρωτόδικα σε πέντε χρόνια φυλάκισης για την ιστορία υπεξαίρεσης στη μεταγραφή του Αγγελου Χαριστέα και η υπόθεση του πήγε στο εφετείο. Ο ΑΡΗΣ παρέστη στη σημερινή δίκη, ωστόσο η υπόθεση πήρε αναβολή για την επόμενη Δευτέρα.

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι ο κύριος Ζαχουδάνης βρίσκεται στην Αμερική και ο ΑΡΗΣ κυνηγά τη συγκεκριμένη υπόθεση στην ουσία για την τιμή των όπλων.

Πηγή: AllAboutARIS
Διαβάστε περισσότερα...

Δ.ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ-13 - Προαναγγελία ομιλίας στη Ν.Έφεσο για τις παιδικές ιογενείς λοιμώξεις

ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ
Ομιλία στη Ν.Έφεσο για τις παιδικές ιογενείς λοιμώξεις
ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 23/2 ΣΤΙΣ 5.00 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΣΤΟΝ ΠΑΙΔΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ Ν.ΕΦΕΣΟΥ

Με θέμα: «Παιδί και ιογενείς λοιμώξεις» πραγματοποιείται ομιλία το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013 στις 5.00 το απόγευμα στον παιδικό σταθμό Νέας Εφέσου.

Στην εκδήλωση που διοργανώνει η δημοτική κοινωφελής επιχείρηση Δίου-Ολύμπου (ΔΗΚΕΔΟ), θα μιλήσει η υπεύθυνη παιδίατρος του παιδικού σταθμού, Ελένη Κωτσή. Επίσης, προσκεκλημένος είναι και ο οφθαλμίατρος Κωνσταντίνος Οικονομίδης.
Διαβάστε περισσότερα...

Η Google παρουσίασε τον πρώτο της φορητό υπολογιστή με οθόνη αφής

Η Google παρουσίασε το Chromebook Pixel, τον πρώτο της φορητό υπολογιστή, που διαθέτει οθόνη αφής 13 ιντσών υψηλής ανάλυσης, σε μια κίνηση που στοχεύει κυρίως στην ανταγωνίστρια Apple και στην οθόνη αφής Retina με την οποία η τελευταία έχει εφοδιάσει τα πιο πρόσφατα μοντέλα της MacBook, ενώ και τα τελευταία Windows 8 της Microsoft παρέχουν δυνατότητες αφής στις οθόνες (όπως π.χ. η ταμπλέτα Microsoft Surface Pro). Οι οθόνες αφής τείνουν πλέον να καθιερωθούν σε όλες τις συσκευές, από τα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα έως τους επιτραπέζιους υπολογιστές.

Ο νέος φορητός Η/Υ της Google, με βάρος περίπου ενάμισι κιλό, ο οποίος αναμιγνύει χαρακτηριστικά ενός φορητού (laptop) και μιας ταμπλέτας (tablet), σύμφωνα με το BBC και το Γαλλικό Πρακτορείο, «τρέχει» το λειτουργικό σύστημα Chrome ΟS της εταιρείας και έχει σχεδιαστεί από την ίδια, ενώ θα συναρμολογείται από τρίτους υπεργολάβους στην Ταϊβάν για λογαριασμό της. Η «καρδιά» του μηχανήματος είναι ο ισχυρός επεξεργαστής Sandy Bridge i5 της Intel, ενώ έχει μνήμη 32 ή 64 GB και τη δυνατότητα γρήγορης ασύρματης σύνδεσης τέταρτης γενιάς (4G).

«Το Chromebook έχει την υψηλότερη πυκνότητα εικονοστοιχείων (pixel), 239 ανά ίντσα ή 4,3 εκατ. συνολικά, από κάθε άλλη οθόνη φορητού υπολογιστή στην αγορά σήμερα», ανακοίνωσε η αμερικανική εταιρεία, που κάνει μια νέα φιλόδοξη προσπάθεια να διεισδύσει στην αγορά φορητών Η/Υ.

Ο πρώτος φορητός Η/Υ με λειτουργικό σύστημα Chrome είχε κατασκευαστεί από την κορεατική Samsung το 2010, ενώ οι επόμενοι από άλλες εταιρίες (Lenovo, Acer, HP). Έως τώρα όμως αυτά τα μηχανήματα έχουν δυσκολευτεί να εκτοπίσουν τα ανταγωνιστικά μοντέλα, που «τρέχουν» είτε τα Windows της Microsoft, είτε της Apple.

Το πλήρες ρεπορτάζ του Π. Δρακόπουλου στη συνδρομητική ιστοσελίδα του ΑΜΠΕ
Διαβάστε περισσότερα...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Π.Ε.ΠΙΕΡΙΑΣ



Σας ενημερώνουμε ότι μετά την έκδοση της οικ. 110814/12 (ΦΕΚ 3368 Β΄/17-12-2012) (5  σχετικό παρατάθηκε η ημερομηνία υποβολής αιτήσεων για τα υφιστάμενα δικαιώματα χρήσης νερού (άρδευση, αστικό πράσινο, ύδρευση, μεμονωμένες κατοικίες, ιχθυοκαλλιέργειες, αρδευτικά & υδρευτικά έργα και λοιπά έργα αξιοποίησης υδάτινων πόρων έως τις 15-05-2013, εντός των οποίων οι υπόχρεοι θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση για τη χορήγηση άδειας χρήσης νερού στους οικείους Δήμους.
Διαβάστε περισσότερα...

Δ.ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ-13 - Νέα προσφορά Διον.Πασχάλη για πετρέλαιο σε σχολεία τού Δ.Δίου-Ολύμπου

Νέα δωρεά του Διονύση Πασχάλη για πετρέλαιο θέρμανσης σε σχολεία του δήμου Δίου-Ολύμπου
ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ Ν.ΕΦΕΣΟΥ, ΔΙΟΥ, ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ ΚΑΙ ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑΣ (1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΑΙ 1ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ)

Εν μέσω κρίσης, το ίδρυμα «Διονύσης Πασχάλης» συνεχίζει να προσφέρει πετρέλαιο θέρμανσης σε σχολεία του δήμου Δίου-Ολύμπου.

Η παράδοση έγινε την Τετάρτη 20/02/2013 παρουσία του εκπροσώπου του ιδρύματος κ. Γιάννη Βασιλάκη ,της προέδρου της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής κ. Μαρίας Ζέρβα, του Διευθυντή του Δημοτικού σχολειού Δίου κ. Δημήτρη Μπόζογλου, της Προϊσταμένης του Νηπιαγωγείου κ. Τάνιας Βλάχου και της προέδρου του Συλλόγου Γονέων και κηδεμόνων κ. Αλίκης Φλογέρα.

Συγκεκριμένα, το ίδρυμα «Διονύσης Πασχάλης» παρέδωσε πετρέλαιο στα δημοτικά και νηπιαγωγεία Νέας Εφέσου, Δίου και Παντελεήμονα ενώ την Πέμπτη 21/2/2013 παρέδωσε πετρέλαιο στο δημοτικό σχολείο και στο νηπιαγωγείο Λεπτοκαρυάς (1ο δημοτικό, 1ο νηπιαγωγείο).

Με ανακοίνωσή της η πρόεδρος της σχολικής επιτροπής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Δ.Δίου-Ολύμπου, Μαρία Ζέρβα, εκφράζει τις ευχαριστίες προς το ίδρυμα και προς τον κ. Διονύση Πασχάλη, ως εξής:

Ως Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δ.Δίου-Ολύμπου θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά το Κοινωφελές Ίδρυμα «Διονύσης Πασχάλης» που για άλλη μια φορά στα πλαίσια της κοινωνικής του δράσης και της αλληλεγγύης του προς τον συνάνθρωπο, προσέφερε εκ νέου πετρέλαιο θέρμανσης.
ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ
Μαρία Ζέρβα, Δημοτική Σύμβουλος.
Διαβάστε περισσότερα...

Πρόσκληση Συνεδριάσεως Δ.Σ. Πύδνας Κολινδρού

Σύμφωνα με το άρθρο 67 του Ν. 3852/2010, καλείστε όπως παραστείτε στη Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που θα γίνει στο Δημοτικό Κατάστημα Αιγινίου τη 26η του μηνός Φεβρουαρίου έτους 2013 ημέρα Τρίτη και ώρα 06:30 μ.μ. για συζήτηση και λήψη απόφασης στα παρακάτω θέματα :
1. Χορήγηση αδειών υπαιθρίου πλανόδιου εμπορίου.(Εισήγηση κ. Ρ. Κουτλουμπάση).
2. Συνέχιση του έργου: Εργασίες επισκευών ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού αντλιοστασίων του Δήμου .(Εισήγηση Τεχνική Υπηρεσία).
3. Συνέχιση του έργου: Εξοπλισμός – ανάπλαση Κ.Χ..(Εισήγηση Τεχνική Υπηρεσία).
4. Συνέχιση του έργου: έκδοση αδειών κατασκευής και χρήσης νερού νέων αρδευτικών γεωτρήσεων σε Τοπικές και Δημοτικές Κοινότητες του Δήμου Πύδνας - Κολινδρού .(Εισήγηση Τεχνική Υπηρεσία).
5. Συνέχιση του έργου: Καθαρισμός κοίτης ρεμάτων - τάφρων.(Εισήγηση Τεχνική Υπηρεσία).
6. Συνέχιση του έργου: Εργασίες συντήρησης και επισκευής – προμήθεια ανταλλακτικών αυτοκινήτων και μηχανημάτων έργου Δήμου Πύδνας - Κολινδρού .(Εισήγηση Τεχνική Υπηρεσία).
7. Συνέχιση του έργου: Ενίσχυση για τη διενέργεια της τοπικής πολιτιστικής εκδήλωσης ΜΥΔΟΧΑΡΑ .(Εισήγηση Τεχνική Υπηρεσία).
8. Συνέχιση της μελέτης: Μελέτη για τα έργα της Αποχέτευσης Μεθώνης και Αγαθούπολης και Παλαιού Ελευθεροχωρίου .(Εισήγηση Τεχνική Υπηρεσία).
9. Συνέχιση του έργου: Προμήθεια εξοπλισμού ειδικών τάξεων των δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων του Δήμου Πύδνας - Κολινδρού .(Εισήγηση Τεχνική Υπηρεσία).
10. Συνέχιση του έργου: Επέκταση του χώρου και ανακαίνιση των εγκαταστάσεων της εμποροπανήγυρης Δ.Κ. Αιγινίου .(Εισήγηση Τεχνική Υπηρεσία).
11. Συνέχιση του έργου: Κατασκευή έργων οδοποιίας στην περιοχή επέκτασης σχεδίου Πόλης .(Εισήγηση Τεχνική Υπηρεσία).
12. Συνέχιση του έργου: Μελέτη αρδευτικού δικτύου πεδινής περιοχής Δήμου Αιγινίου .(Εισήγηση Τεχνική Υπηρεσία).
13. Συνέχιση του έργου: Επέκταση υφιστάμενου κτιρίου εντός του χώρου της Εμποροπανήγυρης Αιγινίου .(Εισήγηση Τεχνική Υπηρεσία).
14. Συνέχιση του έργου: Αποκατάσταση ΧΑΔΑ Δ.Ε. Αιγινίου .(Εισήγηση Τεχνική Υπηρεσία).
15. Συνέχιση του έργου: Μελέτη αποχετευτικού δικτύου Πύδνας.(Εισήγηση Τεχνική Υπηρεσία).
16. Συνέχιση του έργου: Κατασκευή δημοσιογραφικών θεωρείων στην κερκίδα του δημοτικού σταδίου Αιγινίου .(Εισήγηση Τεχνική Υπηρεσία).
17. Συνέχιση του έργου: Επισκευή στέγης δημοτικού καταστήματος ιστορικής έδρας Κολινδρού .(Εισήγηση Τεχνική Υπηρεσία).
18. Συνέχιση του έργου: Κατασκευή δημοτικής αίθουσας εκδηλώσεων – εστίασης στο Αθλητικό Κέντρο Κολινδρού .(Εισήγηση Τεχνική Υπηρεσία).
19. Συνέχιση του έργου: Κατασκευή αγωγού μεταφοράς νερού Τ.Κ. Σφενδάμης.(Εισήγηση Τεχνική Υπηρεσία).
20. Συνέχιση του έργου: Αποχέτευση Μακρυγιάλου .(Εισήγηση Τεχνική Υπηρεσία).
21. Συνέχιση της μελέτης: Ακτομηχανική μελέτη στην περιοχή Δ.Δ. Μακρυγιάλου για το έργο: «Μετατόπιση και αντιστήριξη δημοτικού δρόμου στην παραλία Μακρυγιάλου».(Εισήγηση Τεχνική Υπηρεσία).
22. Συνέχιση της μελέτης: Προκαταρκτική μελέτη αλιευτικού καταφυγίου Μακρυγιάλου .(Εισήγηση Τεχνική Υπηρεσία).
23. Συνέχιση της μελέτης: Προμελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων «Κατασκευή αλιευτικού καταφυγίου στο Δ.Δ. Μακρυγιάλου» .(Εισήγηση Τεχνική Υπηρεσία).
24. Συνέχιση του έργου: Βελτίωση αγροτικής οδοποιίας Μακρυγιάλου .(Εισήγηση Τεχνική Υπηρεσία).
25. Συνέχιση του έργου: Αποχέτευση Μεθώνης και Αγαθούπολης .(Εισήγηση Τεχνική Υπηρεσία).
26. Συνέχιση του έργου: Αποχέτευση Παλαιού Ελευθεροχωρίου .(Εισήγηση Τεχνική Υπηρεσία).
27. Εκτέλεση του έργου: Κατασκευή αίθουσας τύπου στο δημοτικό στάδιο Αιγινίου και διάθεση της σχετικής πίστωσης. (Εισήγηση Τεχνική Υπηρεσία).
28. Εκτέλεση του έργου: Μίσθωση μηχανημάτων και αυτοκινήτων έργου Δ. Πύδνας –Κολινδρού έτους 2013(για εργασίες στην ενδοδημοτική οδοποιία – ακτές-ρέματα-χωματερές) και διάθεση της σχετικής πίστωσης. (Εισήγηση Τεχνική Υπηρεσία).
29. Ορισμός ομάδας έργου για την πράξη με τίτλο: «Δράσεις για την απασχόληση στην περιφερειακή ενότητα Πιερίας» που υλοποιεί η Α.Σ. «ΠΙΕΡΙΑ:ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΑΣΤΙΚΗ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ». (Εισήγηση κ. Δ. Πάτσιας).
30. Τροποποίηση του πρ/σμού έτους 2013 του Δήμου Πύδνας- Κολινδρού για την ένταξη των δράσεων: α)Δράσεις ευαισθητοποίησης ενημέρωσης, εκδηλώσεων στα πλαίσια του ΤΟΠΣΑ Πιερική Σύμπραξη και β) Δράσεις που υλοποιεί η Αναπτυξιακή Σύμπραξη : ΠΙΕΡΙΑ:ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΑΣΤΙΚΗ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ. (Εισήγηση κ. Δ. Πάτσιας).
31. Συζήτηση και λήψη απόφασης σε αιτήσεις δημοτών για θέματα ύδρευσης.(Εισήγηση κ. Γ. Κωστίκος).
32. Λήψη απόφασης για μείωση τελών ύδρευσης και αποχέτευσης σε ΑΜΕΑ και απόρους.(Εισήγηση κ. Γ. Κωστίκος).
33. Τροποποίηση του τεχνικού προγράμματος του Δήμου Πύδνας – Κολινδρού έτους 2013 για την ένταξη της προμήθειας: «Προμήθεια εξοπλισμού για την αντικατάσταση του κλαπέντος υλικού των αντλιοστασίων του Δήμου», πρ/σμού 50.000,00€, σχετική τροποποίηση του πρ/σμού και διάθεση της πίστωσης.(Εισήγηση κ. Γ. Κωστίκος).
34. Ονομασία πλατείας της Τοπικής Κοινότητας Παλαιοστάνης του Δήμου Πύδνας – Κολινδρού.(Εισήγηση κ. Δ. Παπάς, Πρόεδρος Τ.Κ. Παλαιοστάνης).
35. Ανταλλαγή δημοτικού οικοπέδου που βρίσκεται στον οικισμό Κολινδρού με ιδιωτικό οίκημα για την επέκταση του Λαογραφικού Μουσείου Κολινδρού και σχετική έκθεση εκτίμησης.(Εισήγηση κ. Α. Θεοδώρου, Πρόεδρος Δ.Κ. Κολινδρού).
36. Ονομασία Αθλητικού Κέντρου Κολινδρού .(Εισήγηση κ. Α. Θεοδώρου, Πρόεδρος Δ.Κ. Κολινδρού).
37. Συμμετοχή του Δήμου Πύδνας – Κολινδρού στο Πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών με τη μέθοδο της προνυμφοκτονίας στην παραλιακή ζώνη του Νομού Πιερίας για το έτος 2013. (Εισήγηση κ. Ξ. Βασιλειάδου, Αντιδήμαρχος).
38. Ορισμός ενός (1) τακτικού και ενός (1) αναπληρωματικού μέλους ως εκπροσώπους του Δήμου Πύδνας – Κολινδρού στην Επιτροπή Μαθητικών Κατασκηνώσεων και Φιλοξενίας της Δ/νσης ΠΕ Πιερίας, Μακρυγιάλου Πιερίας.(Εισήγηση κ. Μ. Βουλκίδου,Πρόεδρος Δ.Σ.).
39. Καθορισμός αρδευτικής περιόδου έτους 2013, αριθμού θέσεων υδρονομέων και καθορισμός αμοιβής αυτών. (Εισήγηση κ. Α. Πάππου).
40. Αίτηση της Βουλκίδου Βαρβάρας του Θεοδώρου για διαγραφή ποσού που αφορά τέλος επί των ακαθαρίστων εσόδων της επιχείρησής της έτους 2011, λόγω εξόφλησής του.(Εισήγηση Ταμιακή Υπηρεσία).
41. Εκλογή δύο Δημοτικών Συμβούλων της μειοψηφίας για τη συμμετοχή τους ως τακτικά μέλη στην Εκτελεστική Επιτροπή του Δήμου, στις περιπτώσεις κατά τις οποίες αυτή επιλαμβάνεται κατά τις διατάξεις του Ν. 3584/2007. (Εισήγηση κ. Α. Πάππου).
42. Υποβολή έκθεσης της Οικονομικής Επιτροπής για την κατάσταση εσόδων και εξόδων του δ΄ τριμήνου έτους 2012. (Εισήγηση Οικονομική Υπηρεσία).
43. Χρήση του ΚΗΙ 8266 λεωφορείου του ΔΗΦΟΠΑΠΟΥ από το Δήμο, για εξυπηρέτηση υπηρεσιακών αναγκών. (Εισήγηση κ. κ. Κακάνης, Αντιδήμαρχος).
44. Παραχώρηση της χρήσης χώρων του Δημαρχείου Κολινδρού στο ΔΗΦΟΠΑΠΟΥ και στη ΔΗΚΟΙΝΕ για την εξυπηρέτηση των υπηρεσιακών τους αναγκών. (Εισήγηση κ. Α. Πάππου).
45. Εξέταση αίτησης του κ. Χαλκίδη Γεωργίου του Νικολάου για μείωση μισθώματος δημοτικού τουριστικού περιπτέρου που βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της παραθαλάσσιας ακτής της Τ.Κ. Μακρυγιάλου.(Εισήγηση κ. Χ. Μπρουσκέλης).
46. Επικαιροποίηση της με αριθμό 224/2011 απόφασης του Δημοτικού Συμβωουλίου Πύδνας – Κολινδρού, για τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. (Εισήγηση κ. Α. Πάππου).

Η Πρόεδρος του Δ. Σ.


Μαρία Βουλκίδου
Διαβάστε περισσότερα...

Επιμελητήριο Πιερίας - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΟΡΩΣΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
ΓΙΑ ΤΟ 1ο ΕΛΛΗΝΟΡΩΣΙΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ

- Η διείσδυση στη Ρωσική αγορά και οι επενδύσεις σε ελληνικές επιχειρήσεις από Ρώσους οι βασικοί στόχοι
- Ηλίας Χατζηχριστοδούλου: Συνδιοργανώνουμε το Φόρουμ με στόχο την εξωστρέφεια των Πιερικών επιχειρήσεων


Η ενημέρωση των επιχειρηματιών σχετικά με τη διοργάνωση του 1ου Ελληνορωσικού Επιχειρηματικού Φόρουμ, που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 16 και 17 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη, ήταν το θέμα της ημερίδας που έγινε το απόγευμα της Τετάρτης 20 Φεβρουαρίου 2013 στο Επιμελητήριο Πιερίας. Περισσότεροι από 40 επιχειρηματίες συμμετείχαν στη συνάντηση δείχνοντας μεγάλο ενδιαφέρον για την προώθηση εξαγωγών των προϊόντων τους και των υπηρεσιών τους στη Ρωσική αγορά.

Την παρουσίαση των δράσεων που θα καλύψει το Φόρουμ ανέλαβε ο κ. Κλεόβουλος Αλεξιάδης, Διευθύνων Σύμβουλος του Ελληνορωσικού κέντρου «Ερμής» και Διευθυντής της εταιρείας Συμβούλων Επιχειρήσεων ALPHAPLAN.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Ηλίας Χατζηχριστοδούλου υπογράμμισε πως η συμμετοχή του Επιμελητηρίου στο Ελληνορωσικό Φόρουμ εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων του Επιμελητήριου προς την κατεύθυνση της εξωστρέφειας και της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, που αποτελούν και το μεγάλο στοίχημα του 2013. «Η Ρωσία αποτελεί μια δύσκολη και ιδιόμορφη αγορά, όπου μεμονωμένες προσπάθειες εξαγωγών έχουν ελάχιστες πιθανότητες να επιτύχουν. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο ενώσαμε τις δυνάμεις μας σ’ αυτή την προσπάθεια προκειμένου να φέρουμε σε πέρας με επιτυχία το εγχείρημα του Ελληνορωσικού Φόρουμ. Πρέπει ωστόσο να τονίσω πως από την πλευρά των επιχειρηματιών απαιτείται μια εξαιρετικά σοβαρή προπαρασκευή, όπως μια οργανωμένη ιστοσελίδα της επιχείρησης και τα απαραίτητα έντυπα και folders», διευκρίνισε ο κ. Χατζηχριστοδούλου.

Από την πλευρά του ο κ. Αλεξιάδης ενημέρωσε τους επιχειρηματίες για τις λεπτομέρειες σχετικά με την υποστήριξη των επιχειρήσεων όσον αφορά στην ενίσχυση της εικόνας τους για την αποδοτικότερη προώθηση των προϊόντων και των υπηρεσιών τους. Συγκεκριμένα, βασικοί στόχοι του Φόρουμ είναι να αναπτυχθούν οι εξαγωγές και να γίνουν επαφές με Ρώσους που ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε ελληνικές επιχειρήσεις. «Οι ελληνικές εξαγωγές στη Ρωσία είναι ελάχιστες, λιγότερες ακόμη και από αυτές της Κύπρου», υπογράμμισε ο κ. Αλεξιάδης.

Οι δράσεις που περιλαμβάνονται στο πλαίσιο του Φόρουμ είναι: Β2Β συναντήσεις επιχειρηματιών, συμβουλευτική υποστήριξη (νομική, φοροτεχνική και οργάνωσης εξαγωγών), ομιλίες-παρουσιάσεις εκπροσώπων ελληνικών και ρωσικών φορέων, συνέντευξη τύπου, πολιτιστικές ξεναγήσεις για Ρώσους επιχειρηματίες, καθώς και δείπνο που θα συνοδεύεται με υπογραφή μνημονίων συνεργασίας. Ήδη οι Έλληνες επιχειρηματίες που είχαν μέχρι 31/01/2013 δηλώσει συμμετοχή στο Φόρουμ, άγγιζαν τους 300.

Ο κ. Αλεξιάδης επεσήμανε πως οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες καθώς και το πλήρες πρόγραμμα των εργασιών στο portal του Ελληνορωσικού Επιχειρηματικού Φόρουμ, το οποίο είναι www.ermis-forum.com. Οι Έλληνες επιχειρηματίες που θα δηλώσουν συμμετοχή θα μπορούν μέσω του portal να βλέπουν ποιοι είναι οι Ρώσοι επιχειρηματίες και με ποιους επιθυμούν να έχουν συναντήσεις. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα δωρεάν παροχής συμβουλευτικής σε υποβαλλόμενα ερωτήματα, όπως για παράδειγμα για θέματα εκτελωνισμού, ενώ με ένα μικρό κόστος θα παρέχεται μετάφραση στη ρωσική γλώσσα στα στοιχεία των επιχειρήσεων. «Στόχος μας είναι η όσο το δυνατό καλύτερη προετοιμασία των επιχειρηματιών ώστε το Φόρουμ να έχει επιτυχία και τα προσδοκώμενα αποτελέσματα», κατέληξε ο κ. Αλεξιάδης.

Αμέσως μετά ακολούθησαν ερωτήματα από τους παρευρισκόμενους επιχειρηματίες σχετικά με τη διαδικασία, τους κλάδους ενδιαφέροντος κ.τ.λ. που καλύπτονται στο Φόρουμ.
Αξίζει να σημειωθεί πως εκτός από το Επιμελητήριο Πιερίας το Φόρουμ συνδιοργανώνουν ακόμη 18 Ελληνικά Επιμελητήρια, κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα, 5 Ρωσικά Επιμελητήρια και Φορείς, ο Σ.Β.Β.Ε., ο Σ.Ε.Β.Ε. και ο Σ.Ε.Ε.Σ.Β.Ε.
Διαβάστε περισσότερα...

Περιήγηση στo Ελατοχώρι Πιερίας

Άλλη μια συναρπαστική εμπειρία στα Πιέρια Όρη, που χάρισε
η Π.Ε.Πιερίας σε ομάδα δημοσιογράφων που φιλοξένησε


Ένας ακόμη μαγευτικός προορισμός προστέθηκε στα οδοιπορικά που διοργανώνει η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, υπό την καθοδήγηση της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, κ. Σοφίας Μαυρίδου, στην προσπάθεια της προώθησης της τουριστικής εικόνας της περιοχής.

Αυτή τη φορά το Ελατοχώρι, αποτέλεσε το νέο τοπίο για περιήγηση που με τις πολλές εναλλαγές στο περιβάλλον, μετέτρεψαν άλλο ένα ταξίδι σε συναρπαστική εμπειρία.

Οι δημοσιογράφοι Φάνης Γρηγοριάδης του «Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείο Ειδήσεων», Κωνσταντίνος Τσίγκας, ιδιοκτήτης της καθημερινής εφημερίδας της Καβάλας «Νέα Εγνατία» και του ράδιο Alpha Καβάλας, Ντέπυ Χιωτοπούλου, του ένθετου περιοδικού ¨Ταξίδια¨ του «Αγγελιοφόρου της Κυριακής», Παντελής Τζερτζεβέλης του ραδιοφωνικού σταθμού «ΕΡΑ», Ελένη Μακρίδου του περιοδικού «Χρήμα & Τουρισμός», Παναγιώτης Γεωργιάδης του ένθετου περιοδικού ¨Ταξίδια¨ της «Μακεδονίας της Κυριακής» και Άρης Έυδος της εκπομπής «Αδρεναλίνη» της ΕΤ3, φιλοξενήθηκαν από την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, στο πλαίσιο της τουριστικής προβολής.


Οι ξενώνες από πέτρα και ξύλο σε παραδοσιακή μακεδονίτικη αρχιτεκτονική
αξιοποίησαν το βασικό πλεονέκτημα της περιοχής, την απίστευτη δηλαδή θέα στα Πιέρια Όρη, τον Όλυμπο, την πεδιάδα της Πιερίας, το Θερμαϊκό κόλπο ως και τις ακτές της Χαλκιδικής. Η δημοσιογραφική αποστολή φιλοξενήθηκε στους παραδοσιακούς οικογενειακούς ξενώνες: ΑΛΘΑΙΑ, ΜΟΡΦΕΑΣ, ΝΙΚΕΛΗ, ΠΑΤΡΙΚΟ, ΠΗΓΑΣΟΣ, ΠΙΕΡΙΩΝ ΜΟΥΣΕΣ, ΣΕΜΕΛΗ, που διακρίνονται για την ζεστή ατμόσφαιρα, την άριστη εξυπηρέτηση και τις εξαιρετικές υπηρεσίες.


Το συντονισμό της δημοσιογραφικής αποστολής, είχε ο Επιστημονικός Συνεργάτης της Π.Ε. Πιερίας, κ. Δημήτρης Ρουκάς, με τη βοήθεια της Προέδρου της Ένωσης Επαγγελματιών Ελατοχωρίου, κ. Αναστασίας Μποστανίτη και του Πρόεδρου του Χιονοδρομικού Κέντρου Ελατοχωρίου, κ. Κώστα Γκλάρα, για την καλύτερη ανάδειξη του τόπου.

Με την ομάδα των δημοσιογράφων συναντήθηκε ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ελατοχωρίου, κ. Νίκος Γκλάρας και η Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας, κ. Αφροδίτη Λέινα, που επεσήμαναν τα χαρακτηριστικά στοιχεία της περιοχής και το πρόγραμμα των τουριστικών εκθέσεων που θα λάβουν μέρος.

Στη διάρκεια της τριήμερής απόδρασης στο Ελατοχώρι η αποστολή είχε την ευκαιρία να περιηγηθεί στο χωριό (Νέο και Παλιό), να επισκεφτεί το χιονοδρομικό κέντρο, να γευτεί την υψηλή τοπική γαστρονομία και να φιλοξενηθεί σε παραδοσιακούς ξενώνες, ανακαλύπτοντάς το μεγαλείο της μακεδονίτικης φιλοξενίας.

Η Αντιπερειφερειάρχης Πιερίας, κ.Σοφία Μαυρίδου, δήλωσε ότι «Το Χιονοδρομικό Κέντρο Ελατοχωρίου αποτελεί πραγματικά τη Μούσα της Ανάπτυξης στα μαγικά Πιέρια Όρη. Αναμφισβήτητα, το άξιο ανθρώπινο δυναμικό της περιοχής με μεράκι και αγάπη για τον τόπο του, συνέβαλε στην ανάπτυξη της περιοχής. Οι χρηματοδοτικές παρεμβάσεις μέσω προγραμμάτων, ενίσχυσαν την τοπική επιχειρηματικότητα, δίνοντας ώθηση στα ιδιωτικά κεφάλαια, ώστε σήμερα το Ελατοχώρι να παρουσιάζει υψηλής ποιότητας μονάδες κατάλυσης και εστίασης, βασιζόμενες στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική».

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Ελατοχωρίου συγκαταλέγεται ανάμεσα στους κορυφαίους χειμερινούς προορισμούς. Το Ελατοχώρι είναι ένα θαυμάσιο μπαλκόνι με θέα το Μυθικό μας Όλυμπο και τα νερά του Θερμαϊκού κόλπου.
Άλλωστε, με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει το Ελατοχωρι, μπορεί να διεκδικήσει εύκολα δωδεκάμηνη τουριστική κίνηση.

Το Ελατοχώρι είναι σκαρφαλωμένο σε υψόμετρο χιλίων μέτρων, στα Πιέρια όρη –τα όρη των Εννέα Μουσών- αγναντεύοντας τον Όλυμπο και τα καταγάλανα παράλια του Θερμαϊκού κόλπου και της Χαλκιδικής. Στην πραγματικότητα, το Ελατοχώρι αποτελείται από δύο διαφορετικά χωριά: αριστερά βρίσκεται το Παλιό Ελατοχώρι και δεξιά το (νέο) Ελατοχώρι, που η μεταξύ τους απόσταση είναι περίπου 2 χλμ. Κοντά στο χωριό βρίσκεται το χιονοδρομικό κέντρο, το οποίο προσελκύει κάθε χρόνο δεκάδες χιλιάδες λάτρεις των χειμερινών σπορ απ' όλη την Ελλάδα. Παρά την έντονη τουριστική του ανάπτυξη το Ελατοχώρι παραμένει ένας παραδοσιακός ορεινός οικισμός, που συνδυάζει την παράδοση με τον εκσυγχρονισμό. Ένας ιδανικός προορισμός για όλες τις εποχές του χρόνου, που διαθέτει πανέμορφες διαδρομές μέσα στο δάσος, ιδανικές για πεζοπορίες, ποδήλατο βουνού, σαφάρι με τετρακίνητα οχήματα κ.ά. Άλλωστε, από τα Πιέρια Όρη περνάει και το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4.

Το ραντεβού της ομάδας για την ξενάγηση δόθηκε στην ταβέρνα το «Πέτρινο» που βρίσκεται κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο και κυριολεκτικά μέσα στο δάσος. Ο ιδιοκτήτης, κ. Χρίστος Κυριαζής, ένα νέο παιδί με όραμα και δημιουργικότητα, προσέφερε στους επισκέπτες ζεστή φασολάδα -βασισμένη σε συνταγή της γιαγιάς του- από φασόλια που καλλιεργούνται στο Ελατοχώρι. Παράλληλα, το μενού περιλάμβανε ντόπιο χωριάτικο λουκάνικο πικάντικες σαλάτες, τουρσί και αρωματικό τοπικό τσίπουρο.

Με αφετηρία το κέντρο του Παλιού Χωριού ξεκινούν μονοπάτια «Τα μονοπάτια των Μουσών» όπως τα ονομάζουν οι ντόπιοι. Πρόκειται για διαδρομές φυσικής ομορφιάς, όπου ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει ποταμάκια με ξύλινα γεφυράκια, μέσα σε δάση οξιάς, δρυός, ελάτου και καστανιάς. Μια τέτοια σύντομη διαδρομή πήρε και η ομάδα για να βρεθεί σε ένα ξύλινο γεφυράκι σε μια πανέμορφη τοποθεσία, όπου υπάρχει ένας πανέμορφος μικρός καταρράκτης.

Η παρέα επισκέφτηκε και το Άνδρο των Μουσών, όπως αποκαλούν το σημείο, λόγω του επιβλητικού σχήματος των βράχων-που υψώνονται κάθετα- και του σχισίματός τους, δημιουργώντας μια φυσική πύλη που δίνει την αίσθηση στον επισκέπτη ότι μπαίνει σε ένα κυκλώπειο κάστρο.

Το Άνδρο των Μουσών βρίσκεται στο δρόμο που οδηγεί προς τα Ριζώματα και αποτελεί μια εναλλακτική διαδρομή για να φτάσουμε στο χωριό από την πλευρά της Ημαθίας. Ένα από τα αξιοθέατα του Παλιού Χωριού είναι η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, η Τρανή Βρύση, ενώ γύρω από το κέντρο στην πλατεία του χωριού είναι συγκεντρωμένα τα ταβερνάκια και κάνα δυο μαγαζάκια, το ένα με σπιτικά γλυκά κουταλιού και μαρμελάδες και το άλλο με είδη δώρων, αναμνηστικά και άλλα σουβενίρ.


Χιονοδρομικό Κέντρο Ελατοχωρίου
Το Χιονοδρομικό Κέντρο Ελατοχωρίου, το συναντάμε στα μαγευτικά Πιέρια Όρη και συγκεκριμένα στη θέση "Παπά Χωράφι" σε υψόμετρο 1450μ. Με καταπληκτική θέα προς τον Όλυμπο και τον Αλιάκμονα, έχει ήδη γίνει δημοφιλές στους λάτρεις των χειμερινών σπορ- αν και είναι ένα σχετικά καινούριο χιονοδρομικό κέντρο- οι οποίοι και κατακλύζουν τις πίστες του, γεγονός που οφείλεται στην εύκολη πρόσβαση, στις άριστες υποδομές και στο πανέμορφο φυσικό περιβάλλον. Οι εγκαταστάσεις του Χιονοδρομικού Κέντρου περιλαμβάνουν 10 πίστες με κυμαινόμενη υψομετρική διαφορά και με διαφορετικό βαθμό δυσκολίας, ώστε να ικανοποιούνται τόσο οι έμπειροι και απαιτητικοί σκιέρ, όσο και οι αρχάριοι που πρωτοδοκιμάζουν τις δυνατότητές τους στο χειμερινό σπορ. Επίσης, λειτουργεί μια πίστα για snowboard και μια για έλκηθρα.

Στη βάση του χιονοδρομικού κέντρου λειτουργεί διώροφο σαλέ, το οποίο διακρίνεται για τη μοντέρνα αισθητική και την εξαιρετική θέα προς την πίστα. Στο ισόγειο λειτουργεί self service για φαγητό, ένας πολύ ωραίος χώρος από ξύλο και τζάμι. Στον πρώτο όροφο λειτουργεί καφέ μπαρ ιδανικό για "solarium" τις μέρες που έχει ηλιοφάνεια. Επίσης, υπάρχουν καταστήματα πώλησης και ενοικίασης εξοπλισμού ειδών χιονοδρομίας καθώς και σχολή σκι. Στο χιονοδρομικό κέντρο λειτουργεί και ένα πλήρως εξοπλισμένο ιατρείο για πρώτες βοήθειες, με μόνιμο γιατρό σε καθημερινή βάση.

Μετά την ταβέρνα το «Πέτρινο» η δημοσιογραφική ομάδα μυήθηκε στην τοπική γαστρονομία, καθώς απόλαυσαν τις νοστιμιές των μαγειρευτών στις παραδοσιακές ταβέρνες , «Το Παληό Σχολειό» , «Τζιβαέρι» στο παλιο Ελατοχωρί και «Αγνάντι» στο Νέο Ελατοχώρι. Το κάθε εστιατόριο κρατάει το δικό του μοναδικό χαρακτήρα, παρέχοντας άριστη ποιότητα και εξυπηρέτηση με υλικά από την Πιερική γη.

Και εδώ την τιμητική του είχε το Τσάι Ολύμπου (sideritis scardica).Η παρέα επισκέφτηκε το φυτώριο της κ.Αναστασίας Μποστανίτη για ένα γρήγορο παραδοσιακό ξεβοτάνισμα με το χέρι μια και δεν χρησιμοποιούνται ζιζανιοκτόνα και η καλλιέργεια γίνεται με φυσικούς τρόπους. Η ομάδα αφού τελείωσε την αγροτική της εκπαίδευση, μετέβη για ένα φλιτζάνι ζεστό αρωματικό και παράλληλα ευεργετικό Τσάι Ολύμπου, με τοπικό μέλι στο μαγαζί «Ιταμός», έναν ιδιαίτερα φιλόξενο χώρο με ωραία μουσική και ξεχωριστή διακόσμηση.

Στο κέντρο του νέου χωριού υπάρχει το Λαογραφικό Μουσείο σε αίθουσα του Δημοτικού καταστήματος (πρώην κοινοτικό κατάστημα) Ελατοχωρίου, με αντικείμενα από την καθημερινή ζωή, τις δραστηριότητες και τις συνήθειες των κατοίκων του χωριού, δίνοντας τη δυνατότητα στον επισκέπτη να γνωρίσει ένα κομμάτι από την λαϊκή παράδοση του τόπου.

Το Ελατοχώρι εκτός από το χιονοδρομικό του έχει ένα ακόμα, σήμα κατατεθέν, που είναι το φανταστικό γλυκό «Ναπολέων» (Στιβαχτόν) που σερβίρεται σαν επιδόρπιο. Το γλυκό «Ναπολέων» ένα καθαρά τοπικό παραδοσιακό γλυκό της Πιερίας, φτιάχνεται από στρώσεις σφολιάτας και κρέμας ζαχαροπλαστικής. Με το γλυκό «Ναπολέων», που γεύτηκε η παρέα των δημοσιογράφων στο κατάστημα «Η Αρμονία» της κ. Μελαχρινής Κυπαρισσοπούλου, αποχαιρέτισε το Ελατοχώρι και εξέφρασε το ενδιαφέρον για συμμετοχή και στις επόμενες θεματικές προβολές που θα διοργανώσει η Π.Ε. Πιερίας.

Ολοκληρώνοντας και αυτό το θεματικό 3ήμερο, στο Ελατοχώρι, ο Επιστημονικός Συνεργάτης της Π.Ε. Πιερίας κ. Δημήτρης Ρουκάς ανάφερε: «Στο γραφικό Ελατοχώρι έκλεισε η θεματική χειμερινή προβολή της Πιερίας. Με εντολή της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, η Διεύθυνση Ανάπτυξης και συγκεκριμένα το Γραφείο Τουρισμού ξεκίνησε τη διοργάνωση της εαρινής θεματικής προβολής, για την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων και άλλων γραφικών σημείων της Πιερίας».
Διαβάστε περισσότερα...

Άρθρο του Γ. Παπαστάμκου και του Άγγελου Κότιου με τίτλο "Ελλάς και ευρωπαϊκός μακρο-προϋπολογισμός 2014 - 2020"

Ο κ. Γιώργος Παπαστάμκος είναι καθηγητής Πανεπιστημίου, Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο κ. Άγγελος Κότιος είναι καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς
Ελλάς και ευρωπαϊκός μακρο-προϋπολογισμός 2014 - 2020
AΡΘΡΟ

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (Αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων της ΕΕ) υιοθέτησε τον ευρωπαϊκό μακρο-προϋπολογισμό, γνωστό ως Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) 2014-2020. Το ΠΔΠ έχει, δικαίως, επιχαρακτηρισθεί ως προϋπολογισμός λιτότητας. Τούτο, άλλωστε, εμφαίνεται και στον πίνακα, κατωτέρω:

Πέραν των τελικών κατανομών των ευρωπαϊκών πόρων ανά κράτος μέλος, ιδίως του εθνικού δημοσιονομικού φακέλλου της συνοχής και της γεωργίας, αυτό που έχει σημασία είναι η βέλτιστη αξιοποίησή τους.
Η ανάλυση που ακολουθεί επιδιώκει να απαντήσει σε μία σειρά από ερωτήματα που συνδέονται με την εφαρμογή της πολιτικής συνοχής στην Ελλάδα. Έτσι, το πρώτο κύριο ερώτημα αφορά στη μέχρι τώρα επενέργεια της πολιτικής αυτής στην οικονομική σύγκλιση σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο. Το δεύτερο ερώτημα σχετίζεται με τη διερεύνηση των παραγόντων που λειτούργησαν ανασταλτικά στην αποτελεσματική αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων και, ενδεχομένως, προκάλεσαν δυσλειτουργίες στο ελληνικό οικονομικό και κοινωνικό σύστημα. Τέλος, επί τη βάσει των απαντήσεων στα δύο παραπάνω ερωτήματα διατυπώνονται ορισμένες προτάσεις για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της πολιτικής συνοχής στη χώρα μας.
Σωρευτικά, από την άποψη της έντασης της μεταφοράς πόρων η χώρα μας είναι πλέον ευνοημένη από όλες τις χώρες της συνοχής.
Παρά το σημαντικό ύψος των ευρωπαϊκών μεταβιβαστικών πληρωμών δεν χωρεί αμφιβολία ότι στην περίπτωση της χώρας μας η ευρωπαϊκή πολιτική δεν πέτυχε τους βασικούς στόχους της. Ειδικότερα:
Ο βαθμός πραγματικής σύγκλισης, πριν την περίοδο της κρίσης, τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο υπήρξε ιδιαίτερα χαμηλός. Σε εθνικό επίπεδο παρατηρήθηκε επί σειρά ετών τάση απόκλισης αντί σύγκλισης, με διαφοροποίηση, ωστόσο, των στοιχείων σε περιφερειακό επίπεδο.
Η συγκριτική ανάλυση μίας σειράς δεικτών, όπως είναι η τεχνολογική πρόοδος και η καινοτομία, η ποιότητα των υποδομών, η εξοικείωση με τη χρήση των νέων τεχνολογιών, οι δείκτες εθνικής και περιφερειακής ανταγωνιστικότητας, ο αριθμός των ξένων επενδύσεων, η απόδοση της δημόσιας διοίκησης η χώρα μας δεν φαίνεται να αξιοποίησε αποτελεσματικά τους ευρωπαϊκούς πόρους. Δραματική είναι η επιδείνωση του δείκτη απασχόλησης, ιδιαιτέρως μετά την είσοδο της Ελλάδος στον κύκλο της κρίσης.
Η μέχρι τώρα πορεία της πολιτικής συνοχής της ΕΕ δείχνει ότι αυτή συνέβαλε στη πραγματική σύγκλιση μεταξύ των κρατών μελών της, με χαμηλότερες επιδόσεις στην περίπτωση της Ελλάδας. Όσον αφορά στη μείωση του αναπτυξιακού χάσματος μεταξύ των περιφερειών της, τα αποτελέσματα υπήρξαν πολύ περιορισμένα.
Ποιοί είναι, όμως, οι λόγοι για την περιορισμένη αποτελεσματικότητα της μέχρι σήμερα ασκηθείσας περιφερειακής και διαρθρωτικής πολιτικής της Ένωσης στην Ελλάδα; Ως πιθανότεροι λόγοι δύνανται να θεωρηθούν οι εξής:
Το ύψος, η χρήση και η διαχείριση των πόρων
Το μεγαλύτερο μέρος των πόρων δεν διατέθηκε για την ενίσχυση της παραγωγής, αλλά των υποδομών σε φυσικό κεφάλαιο, δηλαδή κυρίως σε έναν παραγωγικό συντελεστή με έμμεση συμβολή στην παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών. Η οικονομική ανάπτυξη όμως προϋποθέτει την ταυτόχρονη και ισόρροπη ανάδειξη όλων των παραγωγικών συντελεστών. Πέραν τούτου, όπως δείχνει η ελληνική εμπειρία, υπάρχουν και τρία ακόμη προβλήματα που σχετίζονται με τη χρήση των πόρων.
Πρώτον, σημαντικό μέρος των επενδυτικών δαπανών έχει χαμηλό εθνικό ή περιφερειακό πολλαπλασιαστή, επειδή και σημαντικό μέρος των επενδυτικών δαπανών διοχετεύεται στην εισαγωγή αγαθών και υπηρεσιών («διαρροή»), δηλαδή στην τόνωση της ζήτησης άλλων εταίρων χωρών. Ειδικότερα, στην περίπτωση της Ελλάδος το ποσοστό των ευρωπαϊκών πόρων που επιστρέφει στην υπόλοιπη Ευρώπη για εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών βρίσκεται πάνω από το 40%. Με άλλα λόγια, περίπου ένα από τα δύο ευρώ που χορηγούνται στη χώρα μας από την ΕΕ δεν παράγει προστιθέμενη αξία στη χώρα μας, αλλά ενισχύει τη ζήτηση και συνεπώς την ανάπτυξη σε άλλες χώρες της ΕΕ και κυρίως στις οικονομικά πιο αναπτυγμένες.
Δεύτερον, υπάρχει συχνά μεγάλη διασπορά μικρών έργων, δηλαδή μειωμένη συγκέντρωση των πόρων, με αποτέλεσμα την μικρή προστιθέμενη αξία τους για την ανάπτυξη. Έτσι, ερμηνεύεται το φαινόμενο να μην έχουν ολοκληρωθεί ακόμη σημαντικά έργα εθνικής εμβέλειας, όπως η ΠΑΘΕ και οι άλλοι μεγάλοι οδικοί άξονες, ο εκσυγχρονισμός του εθνικού δικτύου σιδηροδρόμων, οι κάθετοι άξονες με τις βαλκανικές χώρες και οι συνδέσεις με τα διευρωπαϊκά δίκτυα, ο εκσυγχρονισμός των λιμένων και πολλών αεροδρομίων κ.ά.
Τρίτον, τα τομεακά προγράμματα υπερισχύουν των περιφερειακών, με αποτέλεσμα την μη αναλογική προς τις ανάγκες κατανομή των πόρων. Δηλαδή, μεγάλο μέρος των χρηματοδοτήσεων επενδύεται σε αναλογικά ακριβές υποδομές στα πιο αναπτυγμένα μητροπολιτικά κέντρα της χώρας και λιγότερο στην περιφέρεια με αποτέλεσμα την ενίσχυση των εθνικών περιφερειακών αποκλίσεων αντί της σύγκλισης.
Οι υπερβολικά γραφειοκρατικές διαδικασίες διαχείρισης και ελέγχου των προγραμμάτων προκαλούν χρονικές υστερήσεις στην απορρόφηση των πόρων ή συχνά αποθαρρύνουν τη διεκδίκησή τους. Αναλυτικότερα πολλά προβλήματα συνδέονται με:
• χρονικές καθυστερήσεις στην υιοθέτηση των τομεακών και περιφερειακών επιχειρησιακών προγραμμάτων,
• την ανεπαρκή συμμετοχή των κοινωνικοοικονομικών εταίρων στο σχεδιασμό και την παρακολούθηση,
• τη μη ενσωμάτωση στα ΠΕΠ δράσεων ολοκληρωμένης αστικής και χωρικής ανάπτυξης,
• το υψηλό κόστος διαχείρισης των προγραμμάτων,
• τη μη αποκέντρωση των ενισχύσεων υποστήριξης της επιχειρηματικότητας,
• καθυστερήσεις των προγραμμάτων ενίσχυσης της απασχόλησης,
• τη δημιουργία μη βιώσιμων δομών, οι οποίες μετά τη λήξη της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης απαιτούν εθνικούς πόρους ή διαλύονται,
• τη μη αντιστοίχηση του φορέα υλοποίησης με τον φορέα προγραμματισμού και ωρίμανσης των μελετών σε πολλά έργα,
• καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των μελετών διαχείρισης υδάτινων πόρων από τις πρώην ηγεσίες του ΥΠΑΝ σύμφωνα με οδηγία 60/2000,
• την καθυστέρηση στην έγκριση χρηματοδοτήσεων προετοιμασίας τεχνικών μελετών έργων από φορείς της αυτοδιοίκησης,
• τον ελλιπή διυπουργικό συντονισμό σε θέματα που απαιτούν σύμπραξη (π.χ. τουρισμός, αγροτικό και αστικό περιβάλλον, διαχείριση υδάτων και αποβλήτων, διαχείριση ειδικών περιοχών, χωροταξικός σχεδιασμός),
• τη μη αποτελεσματική αξιοποίηση των γεωργικών διαρθρωτικών προγραμμάτων,
• καθυστερήσεις στη συγκρότηση διαχειριστικών αρχών και συχνές αλλαγές των στελεχών τους κ.ά.
Η επικράτηση των δυναμικών απόκλισης λόγω της λειτουργίας της ελεύθερης αγοράς
Η ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων κρατών και περιφερειών της Ένωσης στηρίζεται στη θεωρητική θέση ότι σε μία μεγάλη οικονομία της αγοράς, ο ελεύθερος ανταγωνισμός προκαλεί τη διατήρηση ή ακόμη και τη διεύρυνση των χωρικών οικονομικών ανισοτήτων. Π.χ. για μία σειρά από λόγους (όπως ανεπτυγμένες υποδομές, ύπαρξη εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού, ύπαρξη κέντρων τεχνολογίας και καινοτομίας, ανεπτυγμένες χρηματοπιστωτικές και υποστηρικτικές υπηρεσίες, μεγάλες τοπικές αγορές, βιομηχανική παράδοση, ύπαρξη μεγάλων εξωστρεφών επιχειρήσεων, αποτελεσματική δημόσια διοίκηση, σταθερό θεσμικό και φορολογικό πλαίσιο κ.λπ.) περιοχές με μεγάλες οικονομικές συγκεντρώσεις εμφανίζουν συγκριτικά πλεονεκτήματα στην παραγωγή προϊόντων έντασης κεφαλαίου και γνώσης καθώς και στις σύγχρονες υπηρεσίες.
Το πολιτικό συμπέρασμα αυτής της θέσης είναι ότι η σύγκλιση των περιφερειακών επιπέδων ανάπτυξης δεν δύναται να προκύψει μέσω των διεργασιών των αγορών συντελεστών παραγωγής και αγαθών, όπως πρεσβεύει η νεοκλασική άποψη, αλλά μέσω παρεμβατικών πολιτικών ανακατανομής των εισοδημάτων από τις αναπτυγμένες προς τις λιγότερο αναπτυγμένες περιοχές για την ενίσχυση της βελτίωσης των συνθηκών παραγωγής και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των τελευταίων.
Το ερώτημα, όμως, που δεν μπορεί να απαντηθεί είναι, εάν αυτή η ανακατανομή εισοδημάτων που λειτουργεί υπέρ της σύγκλισης των περιφερειών είναι σε θέση να «αντισταθμίσει» τη δυναμική απόκλισης που προκαλεί η λειτουργία των αγορών.
Στην περίπτωση της ΕΕ, τα τελευταία 20 περίπου χρόνια έχει δημιουργηθεί μία σε μεγάλο βαθμό ενιαία, κοινή, εσωτερική αγορά με αποτέλεσμα την περαιτέρω όξυνση του εσωτερικού ανταγωνισμού. Αυτό σημαίνει ότι στην ενιαία αγορά, και ειδικά στην Ευρωζώνη, οι δυνάμεις του ελεύθερου ανταγωνισμού ενίσχυσαν τη διαδικασία απόκλισης υπέρ των ανεπτυγμένων περιφερειών, χωρίς όμως να υπάρξει γενναία ευρωπαϊκή πολιτική ανακατανομής των εισοδημάτων ως αντιστάθμισμα.
Ειδικότερα, σε έναν ενιαίο νομισματικό χώρο, όπως είναι ο «Ευρωχώρος», επήλθε ενίσχυση των τάσεων περιφερειακής απόκλισης δεδομένου ότι σε έναν τέτοιο χώρο καθοριστικοί παράγοντες ανταγωνιστικότητας σχετίζονται με την παραγωγικότητα και την περιφερειακή επενδυτική ανταγωνιστικότητα. Στην περίπτωση της χώρας μας, όλες οι διαμορφωθείσες κατά το παρελθόν εξελίξεις, όπως μέση εθνική παραγωγικότητα κάτω από τις μέσες αμοιβές, αρνητικές εσωτερικές συνθήκες άμεσων ξένων επενδύσεων, έντονες τάσεις αποχωροθέτησης δραστηριοτήτων, μείωση του βαθμού εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας, μετατόπιση της παραγωγικής (μεταποιητικής και πρωτογενούς) δραστηριότητας υπέρ των καταναλωτικών υπηρεσιών και του μεταπρατισμού κ.ά. λειτουργούν υπέρ της απόκλισης και όχι της σύγκλισης.
Μη ευνοϊκές συνθήκες υποδοχής
Όπως δείχνει η εμπειρία της διεθνούς αναπτυξιακής βοήθειας, αλλά και τα αντίθετα παραδείγματα της Ιρλανδίας και της Ελλάδος, η εισροή πόρων από δημόσια δωρεάν εξωτερική βοήθεια από μόνη της δεν αρκεί να θέσει μία χώρα ή μία περιφέρεια σε δυναμική τροχιά ανάπτυξης. Η εξωτερική δημόσια χρηματοδοτική βοήθεια για να είναι αποτελεσματική, μεταξύ άλλων θα πρέπει:
• Η χώρα υποδοχής να έχει σταθερό και προβλέψιμο μακροοικονομικό περιβάλλον, με υγιή δημόσια οικονομικά και χαμηλά επιτόκια.
• Να υπάρχει ένα ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον και μία ενεργός πολιτική προσέλκυσης και υποδοχής άμεσων ξένων επενδύσεων.
• Να επικρατούν συνθήκες πολιτικής σταθερότητας και κοινωνικής συναίνεσης καθώς και κοινωνικής ευελιξίας, ώστε να υπάρχει απρόσκοπτος διαρθρωτικός μετασχηματισμός.
• Να υπάρχει μία συνεκτική και ολοκληρωμένη εθνική αναπτυξιακή στρατηγική με σαφείς στόχους, μέσα και διαδικασίες, στην οποία θα εντάσσεται και θα λειτουργεί συμπληρωματικά η εξωτερική στήριξη.
• Το κράτος υποδοχής θα πρέπει να διαθέτει μία σειρά από αποδοτικά συστήματα (όπως διοίκηση, εκπαίδευση και κατάρτιση, φορολογία, κοινωνική ασφάλιση, περιβαλλοντική προστασία κ.ά.), τα οποία δεν θα παρεμποδίζουν την εσωτερική και εξωτερική αναπτυξιακή προσπάθεια. Οι εσωτερικές συνθήκες υποδοχής είναι καθοριστικές όχι μόνο για την αποδοτική αξιοποίηση της εξωτερικής βοήθειας, αλλά και για τη συνολική αναπτυξιακή πολιτική.
Η χώρα μας κατά τη δεκαετία του 1960 συνέκλινε ταχύτατα με τις άλλες ευρωπαϊκές, χωρίς την ύπαρξη εξωτερικής χρηματοδοτικής στήριξης και χωρίς σημαντικό εξωτερικό δανεισμό. Αντίθετα, μετά την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα η χώρα μας το 1981 και επί σειρά πολλών ετών, ακόμη και μετά την ενεργοποίηση της πολιτικής συνοχής και την τρομακτική αύξηση του δημόσιου χρέους, εμφάνιζε έντονες τάσεις απόκλισης από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Υπάρχει μία σειρά από επιχειρήματα, τα οποία μάλιστα παραπέμπουν σε σημαντικές "αρνητικές" επιδράσεις της πολιτικής συνοχής στην Ελλάδα. Για παράδειγμα:
- Οι εισροές ευρωπαϊκών πόρων άμβλυναν τα πιεστικά μακροοικονομικά και διαρθρωτικά προβλήματα της Ελληνικής οικονομίας και ματαίωσαν ή καθυστέρησαν τις αναγκαίες προσαρμογές, τις οποίες καλούμαστε να υλοποιήσουμε σήμερα με τεράστιο κοινωνικό κόστος.
- Επίσης, μείωσαν ή συγκάλυψαν τις αρνητικές συνέπειες της «σπάταλης» οικονομικής πολιτικής που ασκήθηκε στη δεκαετία του 1980, αλλά και τον έντονα αντιαναπτυξιακό χαρακτήρα της πολιτικής προσαρμογής στις απαιτήσεις της ΟΝΕ που ασκήθηκε μετά το 1996, όπου χρησιμοποιήθηκαν ως εργαλεία προσαρμογής τα υψηλά πραγματικά επιτόκια, η σκληρή δραχμή και η φορολογική επιβάρυνση επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων μέσω σειράς νέων φόρων. Όμως και μετά την ένταξη στην ΟΝΕ οι ευρωπαϊκές εισροές σε συνδυασμό με τον εξωτερικό δανεισμό επέτρεψαν τη χρηματοδότηση του τεράστιων ελλειμμάτων του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, του σπάταλου ελληνικού κράτους και του παρασιτικού τομέα της οικονομίας.
- Ακόμη, είναι βέβαιο ότι τόσο η ιδιότητα του κράτους μέλους της Κοινότητας/ Ένωσης και της ΟΝΕ όσο και οι εισροές πόρων διευκόλυναν τον κρατικό δανεισμό και συνέβαλαν στην αύξηση του δημόσιου χρέους σε μη επιτρεπτά επίπεδα.
Προσοδοθηρία
Από την εμπειρία της αναπτυξιακής βοήθειας προκύπτει ότι η αθρόα εισροή εξωτερικής δημόσιας βοήθειας δεν κατευθύνεται πάντοτε σε παραγωγικές δραστηριότητες ή δεν χρησιμοποιείται εύχρηστα. Έτσι, συχνά χρηματοδοτούνται περιττά έργα βιτρίνας ή μη αναγκαίες καταναλωτικές δαπάνες. Επίσης, δημιουργείται ένα νέο σύστημα «διαμεσολαβητών» ή «μεσαζόντων», οι οποίοι εμπλέκονται στη διαχείριση και κατανομή των πόρων, με στόχο την αύξηση των προσόδων τους (rents) εις βάρος της αποδοτικής κατανομής τους. Επιπλέον, η κοινωνία και το εγχώριο παραγωγικό σύστημα «εθίζεται» στις εξωτερικές ενισχύσεις με αποτέλεσμα να μειώνονται οι προσπάθειες για την εγχώρια αυτοτροφοδοτούμενη ανάπτυξη.
Όλα τα παραπάνω, αν και υπάρχει σημαντικό έλλειμμα σχετικής επιστημονικής έρευνας, φαίνεται πως στη χώρα μας επέδρασαν αρνητικά. Ενδεικτικά αναφέρονται:
• Η υπέρογκη ανάπτυξη του κλάδου των συμβούλων επιχειρήσεων και διαχειριστών ευρωπαϊκών προγραμμάτων ως μεσαζόντων στην κατανομή των πόρων, αλλά και ως επιχειρήσεων που στερούν από τις παραγωγικές επιχειρήσεις ικανό ανθρώπινο δυναμικό.
• Η δημιουργία μίας νέας δαπανηρής γραφειοκρατίας (σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο) για τον προγραμματισμό, τη διαχείριση, την παρακολούθηση, την αξιολόγηση κ.λπ. των πόρων.
• Η επιλογή έργων με πολιτικά κριτήρια (πολιτική πρόσοδος).
• Η μη ολοκλήρωση προγραμμάτων ή η υπερτιμολόγηση των επιλέξιμων δαπανών, όπως δείχνουν οι έλεγχοι των ελεγκτικών αρχών και οι σχετικοί καταλογισμοί ή επιστροφές δαπανηθέντων κονδυλίων.
• Η αύξηση της εσωστρέφειας ορισμένων παραγωγικών κλάδων, όπως των μελετών και κατασκευών.
• Η ενδυνάμωση ορισμένων κρατοδίαιτων επιχειρήσεων.
• Η αύξηση της διαφθοράς και της ευνοιοκρατίας, όπως δείχνουν τα στοιχεία του Global Competitiveness Report, κ.ά.
Προβλήματα στο σχεδιασμό και την εφαρμογή των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (ΠΕΠ)
Η αποτελεσματική στρατηγική για την ανάπτυξη μίας περιφέρειας θα πρέπει να στηρίζεται στην λεπτομερή καταγραφή, ανάλυση και αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης και των συγκριτικών αναπτυξιακών πλεονεκτημάτων της, στον προσδιορισμό των στρατηγικών στόχων (γενικών και ειδικών) και μέσων καθώς και σε αποτελεσματικούς μηχανισμούς εφαρμογής της. Είναι πλέον ευρύτατα αποδεκτό ότι η περιφερειακή πραγματική σύγκλιση απαιτεί τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό και τη συνεκτική περιφερειακή πολιτική. Μία περιφερειακή πολιτική που θα προσανατολίζεται στη δημιουργία πλούτου και όχι στην αναδιανομή του.
Καθοριστική για την πραγματική περιφερειακή οικονομική και κοινωνική σύγκλιση είναι η συνεχής βελτίωση της περιφερειακής ανταγωνιστικότητας. Η ανταγωνιστικότητα αυτή εξαρτάται σε πολύ σημαντικό βαθμό από την ικανότητα της περιφέρειας να αξιοποιεί πλήρως τους τοπικούς μη κινητικούς πόρους (συντελεστές της παραγωγής) και να προσελκύσει νέους (π.χ. κεφάλαια, επιχειρηματικότητα, τεχνολογία, εξειδικευμένη εργασία). Η στρατηγική για την περιφερειακή ανάπτυξη έχει μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας, όταν στηρίζεται στα υφιστάμενα και ειδικά στα μη αξιοποιημένα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιφερειακής οικονομίας και κοινωνίας. Από τη μέχρι τώρα εφαρμογή της περιφερειακής πολιτικής, ειδικά στην Ελλάδα, διαπιστώνεται ότι, παρά τις αναμφισβήτητες συμβολές της στην ανάπτυξη των φυσικών και κοινωνικών υποδομών, της παραγωγής, της απασχόλησης και της βελτίωσης του φυσικού περιβάλλοντος, δεν έχει πετύχει το στόχο της βιώσιμης πραγματικής σύγκλισης σε μία σειρά από τομείς (π.χ. κατά κεφαλήν ΑΕΠ, παραγωγικότητα, απασχόληση, καινοτομίες, δείκτες βιοτικού επιπέδου).
Με βάση μία πρώτη διερεύνηση, τα αίτια της ανεπαρκούς πραγματικής περιφερειακής σύγκλισης θα μπορούσαν να αποδοθούν:
• Στην επιδιωχθείσα αναπτυξιακή στρατηγική, η οποία εστερείτο σαφούς αναπτυξιακού καταληκτικού στόχου (οράματος) για την σκοπούμενη εικόνα της περιοχής.
• Στην αναντιστοιχία μεταξύ πραγματικής κατάστασης και υφιστάμενων συγκριτικών πλεονεκτημάτων, στρατηγικών στόχων και μέσων περιφερειακής πολιτικής. Τα παρελθόντα και υφιστάμενα ΠΕΠ δεν συνιστούν ή δεν επιδιώκουν την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδίου περιφερειακής ανάπτυξης, παρά ένα άθροισμα μέτρων και δράσεων χωρίς συνοχή, ιεράρχηση προτεραιοτήτων, χρονοδιάγραμμα, αξιολόγηση κόστους-οφέλους ανά μέτρο κ.ά.
• Στην έλλειψη συντονισμού και εναρμόνισης μεταξύ τομεακών εθνικών προγραμμάτων και περιφερειακού προγράμματος, αλλά και στην έλλειψη συνοχής μεταξύ των επί μέρους τομεακών δράσεων των ΠΕΠ.
• Στη διασπορά και στον κατακερματισμό (διοικητικό και χωρικό) των παρεμβάσεων.
• Στην υπερβολική και μη λειτουργική γραφειοκρατία και στην έλλειψη υποστηρικτικών μηχανισμών για την εφαρμογή των παρεμβάσεων.
• Στην ελλιπή ενημέρωση και μειωμένη ενεργοποίηση των περιφερειακών παραγωγικών δυνάμεων καθώς και στην περιορισμένη προσέλκυση κινητών συντελεστών παραγωγής και επενδύσεων εκτός περιφέρειας.
• Στο περιορισμένο ύψος των πόρων και στην μη πλήρη αξιοποίησή τους.
• Στην μεγάλη έμφαση στις δημόσιες και κοινωνικές κ.λπ. υποδομές και καταναλωτικές δαπάνες και λιγότερο στις παραγωγικές υποδομές και στους παραγωγικούς συντελεστές (επιχειρήσεις, καινοτομία, ανθρώπινο δυναμικό).
• Στη μειωμένη συμβολή των ΠΕΠ στην αναδιάρθρωση της περιφερειακής οικονομίας, με αποτέλεσμα τη συντήρηση παρωχημένων δομών.
• Στην περιορισμένη αξιοποίηση υφιστάμενων συγκριτικών πλεονεκτημάτων (π.χ. στον τουριστικό τομέα, στον πολιτισμό, στις υπηρεσίες μεταφορών και εκπαίδευσης, στην αγροδιατροφική παραγωγή).
• Στην μη αποτελεσματική πολιτική διαπεριφερειακής σύνδεσης και στη μη αύξηση του βαθμού εξωστρέφειάς της.
• Στην περιορισμένη σύνδεση μεταξύ επιχειρήσεων και ερευνητικών μονάδων της εκάστοτε περιφέρειας.
• Στην ελλιπή χωρική εξειδίκευση στόχων και μέτρων της περιφερειακής πολιτικής σε επίπεδο περιφέρειας με αποτέλεσμα την αύξηση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων.
• Στην έλλειψη αποτελεσματικών μηχανισμών εφαρμογής, ελέγχου, αξιολόγησης και προσαρμογής της περιφερειακής αναπτυξιακής στρατηγικής καθώς και ουσιαστικής συμμετοχής οικονομικών και κοινωνικών δυνάμεων.
Η ανάπτυξη και πραγματική σύγκλιση μίας χώρας ή περιφέρειας δεν εξαρτάται από τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις, αλλά από την ικανότητα του εθνικού ή περιφερειακού παραγωγικού συστήματος να αναδείξει και αξιοποιήσει τα ανταγωνιστικά του πλεονεκτήματα εντός της ευρωπαϊκής εσωτερικής αγοράς αλλά και της διεθνούς αγοράς. Σε μία εποχή με έντονη κινητικότητα των συντελεστών παραγωγής (π.χ. κεφάλαιο, τεχνολογία, επιχειρηματικότητα, εργασία) και ολοένα αυξανόμενη διεθνοποίηση της παραγωγής επωφελούνται εκείνες οι οικονομίες που είναι ελκυστικές στην προσέλκυση αυτών των συντελεστών και έχουν σαφή διεθνή προσανατολισμό της παραγωγής τους. Οι ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις, όσο χρήσιμες και εάν είναι, δεν έχουν τη δυνατότητα να αντισταθμίσουν τα μειονεκτήματα ανταγωνιστικότητας σε μία ενιαία και άκρως ανταγωνιστική αγορά.
Συνεπώς, η πραγματική σύγκλιση απαιτεί πάρα πολλές προσπάθειες σε όλα τα επίπεδα της οικονομικής και ειδικότερα της αναπτυξιακής πολιτικής. Μεταξύ άλλων έμφαση θα πρέπει να δοθεί και όπως όλα δείχνουν ήδη δίδεται:
• Στη δημοσιονομική εξυγίανση, η οποία δεν αφορά μόνο στην κεντρική διακυβέρνηση, αλλά και στο σύνολο των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών.
• Στη βελτίωση της λειτουργίας του ανταγωνισμού σε όλες τις αγορές.
• Στην εξυγίανση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.
• Στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος καθώς και στη βελτίωση του διοικητικού και νομοθετικού περιβάλλοντος.
• Στην αναδιάρθρωση της παραγωγής με εξωστρεφή προσανατολισμό.
• Στην προσέλκυση ξένων κεφαλαίων, τα οποία είναι απαραίτητα για να συμπληρωθεί το έλλειμμα της εγχώριας επιχειρηματικότητας και αποταμίευσης και να χρηματοδοτηθούν έτσι οι υψηλοί αναπτυξιακοί ρυθμοί που απαιτεί η πραγματική σύγκλιση.
Ο κλασσικός αναπτυξιακός σχεδιασμός (πρώτα λεπτομερής αποτύπωση της υπάρχουσας κατάστασης, κατόπιν διαμόρφωση όλων των πιθανών εναλλακτικών σεναρίων ανάπτυξης, ύστερα διερεύνηση της διαθεσιμότητας των πόρων και, τέλος, διατύπωση του βέλτιστου και επιθυμητού σεναρίου) προσκρούει πλέον σε δύο βασικούς εξωτερικούς παράγοντες:
• Στην έλλειψη επαρκών δημοσίων πόρων, και
• στους καταναγκασμούς που προκύπτουν από το εντονότατο ανταγωνιστικό εξωτερικό οικονομικό περιβάλλον.
Στο παρελθόν η ελληνική πλευρά δεν διέθετε μακροπρόθεσμη και σαφή εθνική στρατηγική με βάση την οποία θα επιχειρούσε να παρέμβει στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής πολιτικής της συνοχής. Το νέο σχέδιο ανάπτυξης 2014- 2020 οφείλει να αντανακλά εθνική στρατηγική, και όχι άθροισμα αναλύσεων και στόχων που αποπειρώνται να καλύψουν όλες τις αδυναμίες-δυνατότητες-προοπτικές- απειλές σε όλους τους τομείς
Είναι χρήσιμο να αναφέρουμε ότι αποτελεί αναγκαιότητα για τον νέο προγραμματισμό, για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, να υπάρξουν σαφείς στόχοι στους οποίους να δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην πολιτική για την ανταγωνιστικότητα με μακροπρόθεσμους όρους. Αυτό προϋποθέτει τη διαθεσιμότητα ισχυρής βάσης παραγωγής προϊόντων και υπηρεσιών και δεν θα αρκείται μόνο στη διακίνησή τους. Το πρόβλημα δεν λύνεται μόνο με παρεμβάσεις θεσμικού και μακροοικονομικού χαρακτήρα, αλλά πρέπει να δοθεί παράλληλα έμφαση σε ορισμένους κλάδους της χώρας, οι οποίοι εμφανίζουν αναπτυξιακά «κενά», όπως στον τουρισμό, στη ναυτιλία, στην έρευνα και την τεχνολογία, στον αγρο-διατροφικό τομέα, σε ορισμένες νέες δυναμικές υπηρεσίες, χωρίς όμως παράλληλα να παραγκωνίζονται άλλοι τομείς της οικονομίας μας.
Συνοπτικά, μία αναθεωρημένη αναπτυξιακή στρατηγική, η οποία θα στόχευε στην πραγματική σύγκλιση των περιφερειών μέσω της συνεχούς βελτίωσης της περιφερειακής ανταγωνιστικότητας, θα μπορούσε να στηριχθεί στους παρακάτω επί μέρους στρατηγικούς στόχους και μέσα:
1. Η αύξηση της περιφερειακής ανταγωνιστικότητας προϋποθέτει την προώθηση της διαρθρωτικής προσαρμογής μέσω της διάθεσης δημόσιων και συλλογικών αγαθών σε αστικές και αγροτικές περιοχές με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την αύξηση της ελκυστικότητας της περιοχής ώστε να αυξηθούν οι ενδογενείς και εξωγενείς επενδύσεις.
Για την επίτευξη αυτού του στρατηγικού αναπτυξιακού στόχου, μεταξύ άλλων, απαιτούνται:
• Βελτίωση της προσβασιμότητας της κάθε περιοχής πρώτα με τη βελτίωση των υφιστάμενων και εν συνεχεία με τη δημιουργία νέων ενδοπεριφερειακών, διαπεριφερειακών και διεθνών δικτύων (π.χ. οδικές και σιδηροδρομικές συνδέσεις, ολοκλήρωση εθνικών δικτύων και κάθετων συνδέσεων, ανάπτυξη υποδομών στους τομείς πληροφοριών και επικοινωνιών αγροτικών περιοχών, δίκτυα ενέργειας κ.ά.).
• Ολοκληρωμένες πολιτικές για την αξιοποίηση φυσικών και πολιτιστικών πόρων, ειδικά στις αγροτικές περιοχές.
• Αναδιάρθρωση της γεωργικής παραγωγής προς την κατεύθυνση ενός ποιοτικού αγρο-διατροφικού τομέα μέσω νέων μορφών οργάνωσης, μεταποίησης και εμπορίας.
• Σύνδεση της τοπικής αγροτικής παραγωγής και του τουριστικού κύκλου μέσω συλλογικών προγραμματικών συμβάσεων.
• Αξιοποίηση πλεονεκτημάτων δικτύωσης των επιχειρήσεων μέσω της ενθάρρυνσης των διεπιχειρηματικών σχέσεων και της προώθησης των παραγωγικών υπηρεσιών. Έμφαση προσήκει σε στοχευμένα συλλογικά μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, αντί των διαδεδομένων επιδοτήσεων μεμονωμένων επιχειρήσεων, στη δημιουργία δικτύων και μηχανισμών στήριξης ομάδων επιχειρήσεων στα πρότυπα της Ιταλίας και της Ισπανίας και στη δημιουργία περιφερειακών μηχανισμών διάθεσης επιχειρηματικών κεφαλαίων.
• Επενδύσεις σε ανθρώπινο κεφάλαιο με την ενίσχυση των δημόσιων εκπαιδευτικών και ερευνητικών υποδομών. Καλύτερη σύνδεση τοπικών ερευνητικών ιδρυμάτων και εργαστηρίων με επιχειρήσεις. Καταπολέμηση ψηφιακού αναλφαβητισμού. Δημιουργία υποδομών παραγωγής ή/και διάδοσης γνώσης και τεχνολογιών (π.χ. αξιοποίηση τεχνολογικών πάρκων, δημιουργία αγροτικών τεχνολογικών πάρκων, αξιοποίηση πόλων καινοτομίας).
2. Η αποτελεσματικότητα της αναπτυξιακής στρατηγικής εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από την ολοκλήρωση των τομεακών πολιτικών και το συντονισμό των δράσεων μεταξύ και πέραν των διοικητικών ορίων για την αποφυγή επικαλύψεων, συγκρούσεων στόχων και μία πιο αποδοτική διαπεριφερειακή συνεργασία.
Η επίτευξη αυτού του στρατηγικού στόχου, μεταξύ άλλων, απαιτεί:
• Τη συσσωμάτωση των τομεακών πολιτικών, των ΠΕΠ και των εθνικών τομεακών πολιτικών καθώς και την εναρμόνιση μεταξύ των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων και του (όποιου) εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
• Την αύξηση της τεχνικής στήριξης για ωρίμανση έργων, ειδικά των φορέων της αυτοδιοίκησης.
• Τη βελτίωση συντονισμού μεταξύ των διαφόρων βαθμίδων της διοίκησης και αυτοδιοίκησης, αποκέντρωση αποφάσεων και διαχείρισης, αξιοποίηση νέων τεχνολογιών για την αναβάθμιση της διοικητικής ικανότητας.
Μία αποτελεσματική περιφερειακή πολιτική απαιτεί καλή διακυβέρνηση, με την έννοια του υψηλής ποιότητας διοικητικού δυναμικού, της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης και της κοινωνικής και οικονομικής εταιρικότητας με τους τοπικούς ιδιωτικούς παράγοντες.

Πηγή: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
http://www.naftemporiki.gr/finance/story/615086
Διαβάστε περισσότερα...