Σάββατο 4 Αυγούστου 2012

Σήμερα το BEACH PARTY του Απόλλωνα Λιτοχώρου

O AΠΟΛΛΩΝ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ ΣΑΣ ΠΡΟΣΚΑΛΕΙ 
ΣΕ ΕΝΑ ΔΡΟΣΕΡΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟ ΠΑΡΤΥ 
ΣΤΟ BEACH BAR ΤΟΥ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΥ 
LITOCHORO RESORT VILLAS AND SPA
 TO ΣΑΒΒΑΤΟ 4/8/2012 ΣΤΗ ΠΛΑΚΑ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ.
ΜΑΖΙ ΜΑΣ Ο DJ KOSTAS KOUMADAS.
EIΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ.
Διαβάστε περισσότερα...

Με ΑΝΥΠΟΓΡΑΦΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ, η Π.Ε. ΠΙΕΡΙΑΣ παρουσιαζει το παραπροϊόν της TOSOH περίπου ως ΑΓΙΟ ΧΩΜΑ

ΣΤΗΝ ΓΡΑΜΜΗ ΤΩΝ ΔΙΟΙΚΟΥΝΤΩΝ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΔΙΟΥ - ΟΛΥΜΠΟΥ, Η Π.Ε. ΠΙΕΡΙΑΣ, μιλάει ΓΙΑ "ΑΓΝΟΙΑ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ" ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥΣ ΧΑΒΟΥΖΑ ΠΑΡΑΠΡΟΪΟΝΤΩΝ - ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ.
ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΘΑ ΜΑΣ ΠΟΥΝ ΠΩΣ ΤΟ ΣΤΕΡΕΟ ΠΑΡΑΠΡΟΪΟΝ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΠΟΥ ΑΓΙΟ ΧΩΜΑ!
Είναι τυχαίο που την ίδια μέρα που οι βουλευτές του ΚΚΕ κατέθεσαν ερώτηση στην Βουλή των Ελλήνων, η Π.Ε. Πιερίας έβγαλε ΑΝΥΠΟΓΡΑΦΟ Δελτίο Τύπου  για το συγκεκριμένο θέμα;
Η Π.Ε. Πιερίας είναι πάνω από τους αρμόδιους υπουργούς; Γιατί δεν περιμένει την απάντηση των αρμοδίων;

Η Π.Ε. Πιερίας με ΑΝΥΠΟΓΡΑΦΟ δελτίο τύπου που απεστάλει  χαρακτηρίζει "εντελώς ανυπόστατα τα όσα γράφονται για αδιαφανείς διαδικασίες ως προς την ενημέρωση των πολιτών" και κατηγορεί τους πολιτές που ανησυχούν για "άγνοια της πραγματικότητας".

Το δελτίο τύπου μπορείτε να το διαβάσετε εδώ

Διαβάστε περισσότερα...

CNN: Η ελληνική κρίση "ξινίζει" τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου

Η ανταποκρίτρια του CNN, Ελίντα Λαμπροπούλου, σύμφωνα με ρεπορτάζ της, μίλησε για το πώς η οικονομική κρίση επηρεάζει άμεσα τους Έλληνες αθλητές. Τόσο η ολιγομελής αποστολή της Ελλάδας στους Ολυμπιακούς αγώνες - είναι πιο μικρή σε σχέση με παλαιότερα χρόνια- όσο και η απόδοση των αθλητών η οποία δε συγκρίνεται με την αντίστοιχη των δύο περασμένων Ολυμπιάδων, είναι αποτελέσματα της κρίσης που έχει χτυπήσει τον ελληνικό αθλητισμό.

Το ρεπορτάζ είχε ως τίτλο: "η ελληνική κρίση "ξινίζει" τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου" (Greek crisis sours London Games).

Κατά τη διάρκεια της ανταπόκρισης της, η ρεπόρτερ του CNN έκανε λόγο για τις περικοπές, στο μισό του ποσού που διατίθετο το 2008 για τους αθλητές και τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο μέσος Έλληνας αθλητής κατά την προετοιμασία του, σαν επακόλουθο της κρίσης που ταλανίζει τους Έλληνες πολίτες.

''Ειδικά με τις σημερινές δυσκολίες το τελευταίο που μπορεί να σκέφτεται κάποιος είναι ο αθλητισμός'', είπε στον πρόλογό της η παρουσιάστρια. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ψυχολογικό αντίκτυπο που έχει η κρίση στους αθλητές.
Διαβάστε περισσότερα: http://www.enimerwsi.gr/2012/08/cnn.html#ixzz22ZNCRaSv
Διαβάστε περισσότερα...

Ηλίας Τσολακίδης - «Τζάμπα μαγκιές», δήμαρχε;

Ανακοινώστε το όνομα του δήθεν «συκοφάντη» για να δούμε τελικά, πόσα απίδια παίρνει ο σάκος!

Αγαπητοί συμπολίτες,

Την 28η Ιουλίου, ο Δήμος Δίου-Ολύμπου εξέδωσε δελτίο τύπου με τίτλο: «Μήνυση του Δ. Δίου-Ολύμπου εναντίον συκοφάντη για το λατομείο της ΔΕΑΔΟ». Το ίδιο δελτίο έφερε τον υπότιτλο: «Ο συκοφάντης είχε ισχυριστεί ότι το υλικό της TOSOH Ελλάς είναι δήθεν τοξικό και ότι κάποιοι δήθεν τα αρπάξανε».

Σύμφωνα με την ανωτέρω ανακοίνωση, ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δίου-Ολύμπου αποφάσισαν να μηνύσουν κάποιον πολίτη (γιατί άραγε δεν ανακοινώνουν το όνομά του και το κρατούν μυστικό;) ο οποίος κατά την άποψή τους παραποίησε την αλήθεια και με τον τρόπο αυτό έπληξε το κύρος της Δημοτικής Αρχής και δυσφήμησε την περιοχή. Για τον λόγο αυτό, ο ίδιος ο Δήμαρχος κατέθεσε «μήνυση εναντίον συγκεκριμένου προσώπου το οποίο τώρα θα κληθεί από την Ελληνική Δικαιοσύνη για να αποδείξει ενώπιον του Δικαστηρίου ότι αυτό το υλικό είναι δήθεν τοξικό και επικίνδυνο για την περιοχή καθώς επίσης θα πρέπει να αποδείξει ότι δήθεν κάποιοι τα «αρπάξανε».

Τίθενται λοιπόν τα παρακάτω ερωτήματα:

Με ποιο δικαίωμα, ο κ. Παπαθανασίου και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δίου-Ολύμπου αποκαλούν συκοφάντη τον πολίτη, πριν καν οδηγηθεί η υπόθεση στη Δικαιοσύνη;
Αν ο πολίτης έχει όλα τα απαιτούμενα στοιχεία στα χέρια του και αποδείξει ενώπιον του δικαστηρίου όλα όσα υποστηρίζει, πως θα αποκατασταθεί η τιμή του μηνυόμενου;
Αν ο πολίτης στραφεί εναντίον του Δήμου και απαιτήσει αποζημίωση, το κόστος αυτό ποιος θα το πληρώσει;

Στο χωριό μου, όλους όσους συμπεριφέρονται με αυτό τον ανεύθυνο τρόπο και μια ζωή κάνουν μνημόσυνα με ξένα κόλλυβα, τους λέμε «τσάμπα μάγκες» κ. Παπαθανασίου. Βλέπεις, είναι εύκολο να κρύβεσαι πίσω από το αξίωμα το δημάρχου και να αποκαλείς συκοφάντες όλους εκείνους οι οποίοι διαφωνούν μαζί σου. Όμως, οι διαφωνούντες πολίτες υποστηρίζουν τις απόψεις τους και υπογράφουν με το ονοματεπώνυμό τους, αναλαμβάνοντας την ευθύνη των πράξεών τους. Εσείς όμως κ. Δήμαρχε το έχετε δίπορτο: Μηνύετε ως δήμαρχος και θίγεστε ως πολίτης! Σας καλώ να ανακοινώσετε άμεσα το όνομα του «συκοφάντη» τον οποίο μηνύσατε και ταυτόχρονα να διευκρινίσετε με ποια ιδιότητα το πράξατε. Θέλω να ξέρω, όταν σας μηνύσω με τη σειρά μου για «συκοφαντική δυσφήμηση», ποιος θα πληρώσει, η Δημοτική Αρχή του Δήμου Δίου-Ολύμπου η ο πολίτης Παπαθανασίου;

Σε ότι δε αφορά τη δυσφήμηση της ευρύτερης περιοχής, επιτρέψτε μου να υποστηρίξω πως κανείς άλλος δεν έπληξε την εικόνα του τόπου, όσο εσείς και η ανικανότητά σας, όπως και όλων εκείνων που χειρίστηκαν θέματα όπως αυτό του βιολογικού καθαρισμού της Ν. Πιερίας. Όλοι εσείς, οι εμπλεκόμενοι στην διεξαγωγή αυτού του έργου, πήρατε ζεστό χρήμα στο χέρι από προγράμματα της Ε.Ε. και παρόλα αυτά δεν καταφέρατε, μετά από 12 χρόνια, να το ολοκληρώσετε. Βλέπετε, το να δημαρχεύεις σε μια άκρως τουριστική περιοχή, να έχεις το βουνό των θεών, τον Όλυμπο, στα πόδια σου, να λες μεγάλα λόγια για ανάπτυξη και να οδηγείς εδώ και χρόνια, ακατέργαστα, όλα τα αστικά απόβλητα του Λιτοχώρου στο «σκατόλακο», δεν αποτελεί και την καλύτερη διαφήμιση για τον τόπου σου.

Σε ότι δε αφορά την ταφή των βιομηχανικών αποβλήτων, ας μείνουμε στην ταμπακιέρα: Γιατί δεν δίνετε τη δυνατότητα στους πολίτες να αποφασίσουν οι ίδιοι; Μια διαδικτυακή ονομαστική ψηφοφορία θα σας βοηθούσε πολύ για να κατανοήσετε, ποια είναι η πραγματική βούληση των πολιτών. Σε ότι αφορά το τεχνικό κομμάτι αυτής της πρότασης, σας υπόσχομαι πως θα καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια για να πείσω εθελόντριες και εθελοντές, να το αναλάβουμε, χωρίς κανένα κόστος για το Δήμο σας. Εσείς, τι λέτε;

Τι είπατε παρακαλώ; Σας επέλεξαν οι πολίτες και αποφασίζετε γι αυτούς;

Αυτά έλεγε και η κυρία Διαμαντοπούλου και την πήρε ο διάολος!

Μου φαίνεται πως έρχεται και η σειρά σας!

Ηλίας Τσολακίδης
--

Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας (ΕΟΔνΠ)
Φλέμινγκ 19, Κατερίνη 601 00
Τηλ. 23510 31906 / Φαξ 23510 34 174
Διαβάστε περισσότερα...

Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012

Αλήθεια λέει ο Κουκουτάτσιος κύριε Γιώργο;



Διαβάστε περισσότερα...

ΕΡΩΤΗΣΗ Προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Μακεδονίας και Θράκης και Υγείας.

Θέμα: Περιβαλλοντική καταστροφή από την εναπόθεση βιομηχανικών απόβλητων σε λατομείο στη θέση "Γούρνες-Ξηροκάμπι" αγροκτήματος Λιτοχώρου Π.Ε. Πιερίας

Μαζικές αντιδράσεις από τους κατοίκους, φορείς και περιβαλλοντικές οργανώσεις της περιοχής του Λιτόχωρου αλλά και ολόκληρης της Πιερίας εγείρει η πρόθεση της πολυεθνικής εταιρίας «TOSOH ΕΛΛΑΣ A.B.E.» (βιομηχανία παραγωγής ηλεκτρολυτικού διοξειδίου του μαγγανίου) να αποθέσει 82.000 tn βιομηχανικού της απόβλητου ως υλικό επίχωσης, με το πρόσχημα της αποκατάστασης, στο λατομείο στη θέση "Γούρνες-Ξηροκάμπι" αγροκτήματος Λιτοχώρου Π.Ε. Πιερίας.
Η ενέργεια αυτή ακολουθεί πρόσφατη, κατά πλειοψηφία απόφαση, του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δίου-Ολύμπου που έλαβε υπόψη τη θετική γνωμοδότηση των αρμόδιων υπηρεσιών Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Αντιπεριφέρειας Πιερίας, που ενέκριναν τους περιβαλλοντικούς όρους.
Η περιοχή στην οποία σκοπεύουν να αποθέσουν το βιομηχανικό απόβλητο προκαλώντας απαράδεκτη περιβαλλοντική καταστροφή βρίσκεται 1,5 χλμ. από το Λιτόχωρο, 600 μέτρα από την θάλασσα και σε απόσταση 600 μέτρα από τον Ενιπέα ποταμό στις παρυφές του Ολύμπου. Η περιοχή γειτνιάζει με μεγάλη αγροτική έκταση, έχει μεγάλο υδροφόρο ορίζοντα, με υπόγεια ύδατα καθώς επίσης είναι και τουριστική.
Tο υπόψη απόβλητο εμπίπτει στις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας περί αποβλήτων, όπως κι αν το βαφτίζει κανείς: «Προϊόν», «παραπροϊόν», «εδαφοβελτιωτικό» ή οτιδήποτε άλλο.
Δε χαρακτηρίζεται αδρανές, δηλαδή δεν μπορεί να θεωρηθεί ακίνδυνο, και όλοι γνωρίζουν, ακόμη και ο νομοθέτης, ότι υπό συνθήκες μπορεί να καταστεί και επικίνδυνο.
Το συγκεκριμένο απόβλητο είναι πλούσιο σε βαρέα μέταλλα (Χρώμιο, Μόλυβδο, Κάδμιο, Κοβάλτιο, Βάριο, Νικέλιο, Βανάδιο, Αντιμόνιο κ.λ.π.) αλλά και σε αρσενικό. Σε παλιότερες μελέτες που έγιναν από το Α.Π.Θ. στο απόβλητο της TOSOH, αυτό χαρακτηρίστηκε ως δυνητικά επικίνδυνο και μη αδρανές.
Το κριτήριο υπαγωγής τού πιο πάνω αποβλήτου στην κατηγορία των επικινδύνων ή μη επικινδύνων αποβλήτων δεν είναι μόνο το ποσοστό των βαρέων μετάλλων και άλλων ενδεχομένως επικίνδυνων ουσιών που εμπεριέχει αλλά και η συμπεριφορά του κατά το τεστ εκπλυσιμότητας που γίνεται με βάση ειδικές προδιαγραφές.
Να σημειώσουμε ότι η εταιρεία «TOSOH ΕΛΛΑΣ A.B.E.» «αποθηκεύει προσωρινά» εδώ και δεκαετίες το συγκεκριμένο απόβλητο στο χώρο της. Αλήθεια, τα στραγγίσματα από το ξέπλυμα της βροχής πού πήγαιναν και πηγαίνουν;
Με δεδομένο ότι στον ΠΕΣΔΑ δεν υπάρχει πρόβλεψη για ΧΥΤΑ βιομηχανικών απόβλητων έχουμε ουσιαστικά ένα έργο δημιουργίας ιδιωτικού ΧΥΤΑ / ΧΥΤΕΑ από τη «TOSOH ΕΛΛΑΣ A.B.E.», για τη διάθεση του σταθεροποιημένου αποβλήτου της παραγωγικής της διαδικασίας, προκειμένου να αναπτύξει περαιτέρω την παραγωγή της.
Η χωροθέτηση του προτεινόμενου έργου απαιτεί την ανάλυση και αξιολόγηση των γεωλογικών, υδρογεωλογικών και σεισμοτεκτονικών χαρακτηριστικών της στενής - ευρύτερης περιοχής από αντίστοιχης εμπειρίας και επιστημονικά εξειδικευμένη ομάδα, γεωλόγων - υδρογεωλόγων μελετητών στα παραπάνω αντικείμενα για την ελαχιστοποίηση του ενδεχόμενου περιβαλλοντικού κινδύνου από αστοχία του έργου.
Υψηλός είναι ο περιβαλλοντικός κίνδυνος ποιοτικής υποβάθμισης των υπόγειων νερών της ευρύτερης περιοχής και κατά επέκταση των αντίστοιχων σε βάθος χρόνου επιδημιολογικών συνεπειών για τους κατοίκους της περιοχής.
Η λειτουργία του έργου στην επιλεγμένη θέση θα οδηγήσει με βεβαιότητα στη ρύπανση των εδαφών της ευρύτερης περιοχής. Αναμένεται αερομεταφερόμενη διασπορά του αποβλήτου (εξαιρετικά λεπτόκοκκο) από τις χωματουργικές εργασίες απόθεσης και διάστρωσης κατά τη φάση λειτουργίας του έργου με δημιουργία εδαφογεωχημικών ανωμαλιών πλησίον των γύρω οικισμών, οι οποίες δε μπορούν να αποτραπούν κατά το αντιρρυπαντικό σχεδιασμό του έργου.
Το έργο (απαλλαγή του απόβλητου από την «TOSOH ΕΛΛΑΣ A.B.E.») είχε χωροθετηθεί αρχικά στη Θεσσαλονίκη, σε περιοχή του Δήμου Χαλκηδόνας, αλλά δεν προχώρησε –παρά τη θετική γνωμοδότηση της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης– γιατί συνάντησε την σφοδρή αντίδραση χιλιάδων κατοίκων της ευρύτερης περιοχής και της ομόφωνης αντίθεσης του εκεί Δημοτικού Συμβουλίου.
Είναι τεράστιες οι ευθύνες της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, καθώς και των προηγούμενων κυβερνήσεων, που και με τη σύμπραξη κατά κανόνα των δημοτικών και περιφερειακών αρχών, βάζουν στο επίκεντρο της βάρβαρης πολιτικής τους τη διασφάλιση των κερδών του κεφαλαίου και όχι τη δημόσια υγεία και τις σύγχρονες ανάγκες για έργα που να βελτιώνουν τους όρους διαβίωσης των εργαζομένων.
Η χωροθέτηση και διαχείριση των απορριμμάτων και των βιομηχανικών απόβλητων πρέπει να είναι αποκλειστική ευθύνη του Κράτους που σε συνεργασία με την Τοπική Διοίκηση θα σχεδιάζει τη διαχείριση τους με κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, χωρίς ΣΔΙΤ, επιχειρηματική δραστηριότητα και ανταποδοτικά τέλη. Η επιλογή των χώρων πρέπει να γίνεται με επιστημονικά κριτήρια τα οποία θα ανταποκρίνονται στη συνδυασμένη ικανοποίηση των όρων προστασίας της δημόσιας υγείας, των υδάτινων πόρων, των αρχαιολογικών χώρων, του περιβάλλοντος και σε απόσταση από τις κατοικημένες περιοχές.

Ύστερα από τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί,
• Ποια άμεσα μέτρα προτίθενται να λάβουν, για την αποτροπή εναπόθεσης βιομηχανικών απόβλητων στο λατομείο στη θέση "Γούρνες-Ξηροκάμπι" αγροκτήματος Λιτοχώρου Π.Ε. Πιερίας, ώστε να αντιμετωπιστεί μια επικίνδυνη κατάσταση για την υγεία και το περιβάλλον στην περιοχή;
• Με ποια συγκεκριμένα έργα, με ποιο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, με ποιους πόρους (ύψος, προέλευση) και με ποιους όρους κατασκευής και λειτουργίας, θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της ορθολογικής διαχείρισης όλων των βιομηχανικών αποβλήτων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας;
• Τι μέτρα θα λάβουν για την άμεση απομάκρυνση του «προσωρινά αποθηκεμένου» βιομηχανικού απόβλητου σε μη αδειοδοτημένο προς τούτο χώρο όπως είναι ο αύλειος χώρο της «TOSOH ΕΛΛΑΣ A.B.E.»;
• Τι αναλύσεις έχουν γίνει στον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής που εδρεύει η εν λόγω πολυεθνική εταιρεία και ποια είναι τα αποτελέσματά τους;

Οι βουλευτές
Θεοδόσης Κωνσταντινίδης

Ελένη Γερασιμίδου
Διαβάστε περισσότερα...

Νικολόπουλε μας ζάλισες και δεν είσαι και ο μπουζουξής. Παράδωσε την ΕΔΡΑ στη ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ και καλή ανυπαρξία

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς, με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη, του γνωστοποιεί ότι θέτει εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας τον Βουλευτή Αχαΐας κ. Νίκο Νικολόπουλο

Παράλληλα, με έγγραφό του προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Δεοντολογίας της Ν.Δ. κ. Ιωάννη Τραγάκη, παραπέμπει στην Επιτροπή τον Βουλευτή κ. Νίκο Νικολόπουλο, με το ερώτημα της οριστικής διαγραφής από μέλος της Νέας Δημοκρατίας.
Διαβάστε περισσότερα...

Το Focus, δίνει… οδηγίες στους τουρίστες, σε περίπτωση χρεοκοπίας της Ελλάδας και τους προειδοποιεί ότι θα υπάρχει και μικρότερη ποικιλία στους μπουφέδες!

Τον χαβά του κατά της Ελλάδας συνεχίζει το γερμανικό περιοδικό Focus. Αυτή την φορά δίνοντας οδηγίες προς τουρίστες που θα έρθουν στην χώρα μας για τις διακοπές τους, αν τυχόν βγει εκτός ευρωζώνης κατά την διάρκειά τους!

“Η πτώχευση της Ελλάδας και συνάμα η έξοδός της από την Ευρωζώνη γίνονται όλο και πιο πιθανές” αναφέρει. “Ο τουρίστας της Ελλάδας θα πρέπει να υπολογίσει και αυτήν την περίπτωση και θα πρέπει να προσέξει μερικά πράγματα”. Αρχικά, γράφει ότι η Ελλάδα δεν ησυχάζει ποτέ. Οσο στην Αθήνα «τρέχουν» οι συσκέψεις για το νέο πακέτο μέτρων, η Ευρώπη ήδη αρχίζει να σκέφτεται το ενδεχόμενο να σταματήσει την βοήθεια προς την Ελλάδα. Οι βασικές συνέπειες για την χώρα, αν η Ευρώπη αρνηθεί τις νέες «ενέσεις» δισεκατομμυρίων είναι η εξής: χρεοκοπία και ευρώ τέλος στην Ελλάδα.

Για πολλούς τουρίστες αυτό το σενάριο ακούγεται τρομακτικό, ιδιαιτέρως, εάν γίνει η εισαγωγή ενός νέου νομίσματος κατά την διάρκεια των διακοπών τους στην χώρα.
Πάλι θα υπάρχουν αναταραχές, απεργίες, χάος, ελλείψεις σε αγαθά; Η καθηγήτρια Οικονομίας του Τουρισμού, Σόνια Μουντς εμφανιζεται καθησυχαστική:

«Εάν εισαχθεί ένα νέο νόμισμα, αυτό θα γίνει ομαλά μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο, οπότε και οι τράπεζες είναι κλειστές». Αυτό σημαίνει για τους τουρίστες ότι οι πληρωμές με χρεωστικές κάρτες δεν θα λειτουργούν τις συγκεκριμένες μέρες, όπως και οι αναλήψεις από τα αυτόματα μηχανήματα (ΑΤΜ). Ως εκ τούτου, αναφέρει η Μουντς, όλοι οι τουρίστες στην Ελλάδα για αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να έχουν μαζί τους κάτι παραπάνω σε χρήματα. «Παρόλα αυτά δεν θα επηρεαστούν οι πληρωμές με πιστωτικές κάρτες», δήλωσε η καθηγήτρια. Μία έξοδος από την ευρωζώνη και η εισαγωγή ενός νέου νομίσματος, θα προκαλέσει άμεση αύξηση στις τιμές. Αυτό θα ισχύσει κυρίως για της εισαγωγές εμπορευμάτων. Στους τουρίστες αυτό θα γίνει λιγότερο αισθητό. «Αυτό δεν θα είναι κάτι περισσότερο από μία μείωση στα γεύματα και τα ποτά στα ξενοδοχεία και να περιοριστεί στα τοπικά προϊόντα», εξηγεί η Μουντς, τονίζοντας ότι όσο τραγική κι αν είναι η αγοραστική δύναμη της Ελλάδας, ο τουρισμός της χώρας θα έχει μακροπρόθεσμα ωφέλη από μια επάνοδο στο εθνικό νόμισμα.

Επίσης και η ιστοσελίδα «Living in Greece», την οποία λειτουργεί μία αμερικανίδα δημοσιογράφος που ζει στην Ελλάδα, συνιστάται από το υπουργείο ως σημαντική πηγή πληροφόρησης.

«Οι Ελληνες δεν είναι ευχαριστημένοι με ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς πολλοί είναι εκείνοι που αγωνιούν αν θα χάσουν τις περιουσίες τους. Διαδηλώσεις, απεργίες έως και παράλυση της δημόσιας ζωής, ιδαιτέρως στις μεγαλουπόλεις, θα ήταν μερικές από τις συνέπειες από την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα. Καθότι, το πρόγραμμα λιτότητας στην Ελλάδα έχει προκαλέσει προβλήματα στην τουριστική κίνηση, το γερμανικό υπουργείο εξωτερικών καλεί τους τουρίστες να ενημερώνοντα τακτικά για την κατάσταση που επικρατεί».

Οι μεγάλοι τουριστικοί πράκτορες αντιμετωπίζουν με ψυχραιμία το ενδεχόμενο επιστροφής στην δραχμή. Το αν θα επέλθει μία έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη, αυτό αποτελεί προς το παρόν μία καθαρή σπέκουλα, επισημαίνει το άρθρο, προσπαθώντας να «σώσει» τα προειρηθέντα. «Ο τουρισμός αποτελεί έναν από τους σημαντικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας. Οι πιστωτές της χώρας δεν έχουν λόγο να βλάψουν την Ελλάδα κατά τέτοιο τρόπο. Μέχρι να παρουσιαστεί εξάλλου η έκθεση της Τρόικας τον Σεπτέμβριο, θα έχουν επιστρέψει από την Ελλάδα οι περισσότεροι Γερμανοί τουρίστες», καταλήγει το άρθρο του Focus.
Διαβάστε περισσότερα...

Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012

Σε Έλληνα το βραβείο της Microsoft...

Ο Έλληνας ερευνητής του Πανεπιστημιου της Columbia, Βασίλης Παππάς έλαβε την πρώτη θέση και την επιταγή των 200.000 δολαρίων σε μια απονομή κατα την διάρκεια...ενός πάρτυ στο γνωστό συνέδριο των hackers, Blackhat, που πραγματοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα στο Las Vegas.
Η απονομή, που θύμιζε λίγο από American Idol όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά μέσα, ανέδειξε άλλους δύο νικητές στην δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα. Τον κροάτη Ivan Fratric από το Πανεπιστήμιο του Zagreb (που έλαβε $50.000) και τον Jared DeMott ερευνητής ασφάλειας από την Harris Corp (που έλαβε $10.000).
Οι 3 ερευνητές υπέβαλαν τις ιδέες τους αναφορικά με την επίλυση ενός ιδιαίτερα εξειδικευμένου και δυσεπίλυτου προβλήματος που ονομάζεται “Return-Oriented Programming” (ROP).
Πρόκειται για μια τεχνική που εφαρμόζουν οι hackers και που συνήθως χρησιμοποιείται για την απενεργοποιήση ή την παράκαμψη controls ασφάλειας που διαθέτουν οι εφαρμογές.
Ο έλληνας Βασίλης Παππάς μετά από έρευνα, δημιούργησε και πρότεινε μια λύση επονομαζόμενη “kBouncer”, που επιτρέπει την αποτροπή των επιθέσεων ROP και “μπλοκάρει” την εκτέλεση κακόβουλου κώδικα που φέρει τα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης κατηγορίας επιθέσεων (ROP).
Όπως δήλωσε ο Mike Reavy, διευθυντής του Microsoft’s Security Response Center , ο διαγωνισμός Bluehat βοήθησε εξαιρετικά την Microsoft μιας και “σε λιγότερο από ένα χρόνο είχαμε την δυνατότητα να ζητήσουμε ιδέες για επίλυση θεμάτων ασφάλειας απο ερευνητές, να λάβουμε τις απαντήσεις τους, να τις υλοποιήσουμε και να τις παρέχουμε στους πελάτες μας”. Το σημαντικό και η πρωτοπορία του συγκεκριμένου διαγωνισμού-εγχειρήματος είναι οτι, η Microsoft δεν πλήρωσε τους ερευνητές απλά για να εντοπίσουν τις αδυναμίες των προιόντων της (όπως κάνουν άλλες εταιρείες πχ η Google) αλλά για να υλοποιήσουν την λύση σε ενα εξαιρετικά δύσκολο τεχνικό πρόβλημα.
Διαβάστε περισσότερα...

Συλλυπητήρια του Πιερικού Αρχελάου

Για το Δημήτρη Ι. Κορομήλη

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΦΚ Πιερικός Αρχέλαος για τον αδόκητο χαμό του Δημήτρη Ι. Κορομήλη, ιδιοκτήτη και διευθυντή της εφημερίδας «Ολύμπιο Βήμα» εκφράζει στην οικογένειά του τα θερμά του συλλυπητήρια.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάζει και ευχόμαστε ο Θεός να δίνει δύναμη στους οικείους του.

Καλό ταξίδι προς τη Γειτονιά των Αγγέλων αγαπητέ μας Δημήτρη.

Θα σε θυμόμαστε πάντα με το καθαρό χαμόγελο σου…

ΣΦΚ ΠΙΕΡΙΚΟΣ ΑΡΧΕΛΑΟΣ
Διαβάστε περισσότερα...

Τζακποτ στο ΤΖΟΚΕΡ - ΚΛΗΡΩΣΗ 2 Αυγούστου 2012


Πέμπτη 02/08/2012
ΚΛΗΡΩΣΗ:
1311
Προηγ.
Επόμ.
Νικήτρια στήλη:
1
20
32
37
40
ΤΖΟΚΕΡ:
7
Σύνολο στηλών:
2.991.254
Κατηγορίες επιτυχιώνΔιανεμόμεναΕπιτυχίεςΚέρδη ανά επιτυχία
5 + 11.200.000,00-ΤΖΑΚ-ΠΟΤ
5132.362,99-ΤΖΑΚ-ΠΟΤ
4 + 1
102.500,00
4
20550,00
3 + 1
72150,00
3
11.5942,00
2 + 1
11.8912,00
1 + 1
70.5801,50
Διαβάστε περισσότερα...

Δυνατό μπουρίνι έπληξε τον Πλαταμώνα

Από την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ:
ΔΕΝΔΡΑ ΞΕΡΙΖΩΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΥΝΑΤΟ ΑΝΕΜΟ
* ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΣΕ ΣΚΟΤΙΝΑ – ΛΙΤΟΧΩΡΟ
Πέμπτη, 2 Αυγούστου 2012


Του Κώστα Τσόλα

Δυνατό μπουρίνι με έντονη βροχόπτωση αλλά και χαλάζι έπληξε χθες στις 5 τα ξημερώματα την περιοχή του Πλαταμώνα αλλά και γενικότερα την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Δίου – Ολύμπου.

Ντόπιοι αλλά και οι χιλιάδες παραθεριστές, κυριολεκτικά πετάχτηκαν έντρομοι από τα κρεβάτια από τη μανία της φύσης, με τους κεραυνούς που έπεφταν στη θάλασσα αλλά και στον Όλυμπο να κάνουν τη νύχτα μέρα.

Για δύο τουλάχιστον ώρες η βροχή έπεφτε ασταμάτητα, ενώ ο δυνατός αέρας δημιούργησε πολλά προβλήματα, στον Πλαταμώνα όπου στον δρόμο προς το Κάστρο στο ύψος του «Φλοίσβου» ένας τεράστιος πλάτανος αποκόπηκε από τη βάση και έπεσε στον δρόμο με αποτέλεσμα να διακοπεί για ώρα η κυκλοφορία των οχημάτων στο συγκεκριμένο σημείο. Από τύχη δεν υπήρξαν θύματα αλλά ούτε υλικές ζημιές σε αυτοκίνητα τα οποία παρκάρουν εκεί οι ιδιοκτήτες τους. Αλλά και στους άλλους κεντρικούς και μη δρόμους του Πλαταμώνα η κατάσταση ήταν απογοητευτική, αφού αναποδογυρίστηκαν τραπεζοκαθίσματα με τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων να προσπαθούν να απομακρύνουν χώματα και άλλα φερτά υλικά που έφερε το μπουρίνι και οι χείμαρροι που διέρχονται τον οικισμό.

Βομβαρδισμένο τοπίο και οι παραλίες του Πλαταμώνα όπου ξαπλώστρες καρέκλες και ομπρέλες έγιναν ένα συνονθύλευμα.

Τραγική η κατάσταση και στη Σκοτίνα, το Λιτόχωρο και τις γύρω περιοχές όπου κι εκεί από τη θεομηνία έπεσαν δένδρα και κόπηκαν καλώδια της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να υπάρξει κι εκεί διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος από τις 5 έως τις 10.30 περίπου το πρωί όπου αποκαταστάθηκαν οι ζημιές.

Άμεση ήταν η κινητοποίηση του Δήμου Δίου – Ολύμπου για την επούλωση των πληγών από το μπουρίνι. Όπως δήλωσε στην «Ε» ο αντιδήμαρχος κ. Βασίλης Βροχαρίδης, άμεσα και με το πρώτο φως της ημέρας κινητοποιήθηκε όλος ο δημοτικός μηχανισμός υπάλληλοι του οποίου προσπαθούσαν να απομακρύνουν τα δέντρα και να αποκατασταθεί η κυκλοφορία. Σημαντική και η συμβολή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λιτοχώρου, καθώς και της αστυνομίας.

Επίσης άμεση ήταν η παρέμβαση της ΔΕΗ συνεργεία της οποίας αποκατέστησαν τις βλάβες στο δίκτυο ηλεκτρισμού.
Διαβάστε περισσότερα...

Αναζητείται ο δράστης του θανατηφόρου τροχαίου δυστυχήματος στην Κατερίνη

Πραγματοποιήθηκε το πρωί η αυτοψία της Τροχαίας Κατερίνης στο σημείο του τροχαίου δυστυχήματος που έγινε χθες το απόγευμα στην Κατερίνη στο ύψος του συνεργείου της Βόλβο. 

Ο νεαρός δράστης του τροχαίου εγκατέλειψε το θύμα και εξαφανίστηκε και αναζητείται, σύμφωνα δε με αυτόπτες μάρτυρες το αυτοκίνητό του λόγω της υπερβολικής ταχύτητας εξετράπη της πορείας του και εισήλθε στο αντίθετο ρεύμα πορείας όπου εκινείτο η μοτοσυκλέτα με τον Δημήτρη Κορομήλη. 

Ο νεαρός δράστης γεννήθηκε το 1990, κατάγεται από τον Αγ. Δημήτριο Πιερίας και διαμένει στην Κατερίνη και λέγεται ότι απολύθηκε από το στρατό πριν λίγες μέρες. 

Το θύμα ηλικίας 41 ετών σπούδασε Δασολογία και Δημοσιογραφία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ήταν παντρεμένος με την δασολόγο Ευαγγελία Παπαλαζάρου και είχε τρία παιδιά. 

Ήταν γιος του Γιάννη και της Μαρίας Κορομήλη και ιδιοκτήτης της εφημερίδας Ολύμπιο Βήμα, είχε δε γαμπρό τον πολιτευτή της Ν.Δ Φώντα Μπαραλιάκο.
Διαβάστε περισσότερα...

ΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ - Καταγγέλλει μεθοδεύσεις και πλαστογραφία

Από τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ:
 
Εγιναν για να εξυπηρετηθούν τα 
συμφέροντα μονοπωλίου στο Λιτόχωρο Πιερίας

Τη μεθοδευμένη προσπάθεια να εμφανιστεί ότι δήθεν συμφωνεί με την εναπόθεση χημικών αποβλήτων της εταιρείας TOSOH στην περιοχή του Λιτοχώρου Πιερίας καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της Κομματικής Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Τονίζει ότι η μεθόδευση αυτή στηρίχτηκε ακόμα και σε καταφανή πλαστογράφηση της υπογραφής του Σωτ. Ζαριανόπουλου, γεν. γραμματέα του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και στελέχους του Κόμματος. Η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ καλεί το λαό του Λιτοχώρου και της Πιερίας να οργανώσουν τον αγώνα τους και να αντισταθούν στη μετατροπή του τόπου τους σε αποθήκη χημικών αποβλήτων.

Συγκεκριμένα το κείμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής:

«Η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ καταγγέλλει τη μεθοδευμένη προσπάθεια να εμφανιστεί ότι δήθεν συμφωνεί με την εναπόθεση χημικών αποβλήτων της εταιρείας TOSOH στην περιοχή του Λιτοχώρου Πιερίας.

Η μεθόδευση αυτή στηρίχθηκε στην καταφανή ΠΛΑΣΤΟΓΡΑΦΗΣΗ της υπογραφής του Σωτ. Ζαριανόπουλου, γεν. γραμματέα του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και στελέχους του Κόμματος, σε έγγραφο του ΕΚΘ με το οποίο υποστηρίζεται η επιδίωξη της εταιρείας να αποθέσει τα απόβλητά της δίπλα σε κατοικημένες περιοχές, με άμεση επίπτωση στην υγεία και την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Τα μονοπώλια δεν αρκούνται μόνο στο κράτος που εξουσιάζουν. Θέλουν να βάλουν στην υπηρεσία τους το συνδικαλισμό και την τοπική διοίκηση. Οσοι αποφάσισαν να συνεργαστούν με τους επιχειρηματικούς ομίλους και να υπηρετήσουν τα συμφέροντά τους δεν έχουν κανένα όριο.

Το μόνο που τους αξίζει είναι η απομόνωσή τους από τους εργαζόμενους και το λαό.

Η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ καλεί το λαό του Λιτοχώρου και της Πιερίας να οργανώσουν τον αγώνα τους και να αντισταθούν στη μετατροπή του τόπου τους σε αποθήκη χημικών αποβλήτων».
Διαβάστε περισσότερα...

ΡΑΕ: Έως 38% κάτω οι ταρίφες φωτοβολταϊ​κών

Μειώσεις 16,5%-38% στις ισχύουσες ταρίφες με τις οποίες οι μονάδες φωτοβολταϊκών πουλούν το παραγόμενο ηλεκτρικό στο σύστημα, προτείνει η ΡΑΕ.

Η γνωμοδότηση προς τον υπουργό ΠΕΚΑ, η οποία θα ληφθεί υπόψη για τον καθορισμό των νέων τιμών, η ΡΑΕ αξιολογεί τον υψηλό βαθμό διείσδυσης φωτοβολταϊκών μονάδων στο σύστημα, σε συνδυασμό με το όλο και χαμηλότερο κόστος εγκατάστασης που επιτυγχάνουν οι μονάδες αυτές, λόγω μείωσης συνιστά περικοπές στις ισχύουσες ταρίφες βάσει του Νόμου 3851/2010.

Στο βαθμό που η γνωμοδότηση της Αρχής γίνει δεκτή από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, αναμένεται να προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις εκ μέρους όσων προγραμμάτιζαν επενδύσεις, χωρίς να έχουν προλάβει να υπογράψουν συμβάσεις με το διαχειριστή του συστήματος, καθώς ανατρέπεται η κύρια παραδοχή των επενδύσεων, που είναι η τιμή πώλησης της κιλοβατώρας.

Με βάση τα στοιχεία του ΛΑΓΗΕ και της ΡΑΕ, την 31 Ιουνίου, μόνο στο διασυνδεμένο σύστημα οι λειτουργούσες μονάδες είχαν συνολική ισχύ 724 μεγαβάτ, ενώ όσες είχαν υπογραμμένα συμβόλαια 2.437 μεγαβάτ.

Με βάση διαβεβαιώσεις αρμόδιων παραγόντων προς τους εκπροσώπους συλλογικών φορέων του κλάδου, οι νέες ταρίφες θα ισχύσουν μόνο για τις επενδύσεις που θα υπογράψουν για πρώτη φορά συμβάσεις πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό βεβαίως μένει νε επιβεβαιωθεί και από την υπουργική απόφαση που θα υπογραφεί. Ωστόσο και για τα φωτοβολταϊκά σε λειτουργία ή με υπογραμμένες συμβάσεις, το πλέον πιθανό, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, είναι να εφαρμοστεί η συζητούμενη επιβολή εισφοράς επί του τζίρου, η οποία θα έχει αποτέλεσμα σχεδόν ισοδύναμο με τη μείωση στις ταρίφες.

Σε κάθε περίπτωση, οι προωθούμενες αλλαγές στο συγκεκριμένο κλάδο, όπως τονίζουν στο euro2day επιχειρηματίες, δυναμιτίζει για μία ακόμη φορά το επενδυτικό κλίμα, ενώ στέλνει αρνητικά μηνύματα στους εκτός συνόρων υποψήφιους επενδυτές, ακυρώνοντας σχέδια για εισαγωγή κεφαλαίων και πραγματοποίηση επενδύσεων μεγάλης κλίμακας.

Από την πλευρά της η ΡΑΕ, και προκειμένου να καταλήξει στην πρόταση για τις νέες ταρίφες, λαμβάνει υπ΄όψιν μία σειρά δεδομένα. Αυτά είναι το κόστος των επενδύσεων όπως διαμορφώνεται το τελευταίο διάστημα (τεράστια μείωση του κόστους) το βαθμό απόδοσης (IRR) των επενδύσεων, τις ταρίφες που ισχύουν σε άλλες κοινοτικές χώρες και τη μεσοσταθμική παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια από φωτοβολταϊκά στην Ελλάδα (kWh σε ετήσια βάση ανά εγκατεστημένο kWp).

Με τις νέες μειωμένες τιμές, το ΥΠΕΚΑ θα επιχειρήσει να αντιμετωπίσει το τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας που έχει ο λογαριασμός που τηρεί ο Λειτουργός της Αγοράς (ΛΑΓΗΕ).

Ο λογαριασμός αυτός τροφοδοτείται από το ειδικό τέλος που καταβάλλουν οι καταναλωτές μέσω του λογαριασμού ηλεκτρικού και καλύπτει τη διαφορά μεταξύ της Οριακής Τιμής Συστήματος που ισχύει κάθε ώρα του 24ώρου και της εγγυημένης τιμής που εφαρμόζεται για κάθε τεχνολογία.

Λόγω της μεγάλης διείσδυσης των φωτοβολταϊκών συστημάτων (στις 30 Ιουνίου ήταν συνδεμένα περίπου 1.000 μεγαβάτ, έναντι περίπου 600 στις 31-12- 2011 και 195 στις 31-12-2010) το έλλειμμα αυξάνεται με ταχύτατους ρυθμούς και σήμερα κυμαίνεται στα επίπεδα των 300 εκατομμυρίων.

Έτσι το υπουργείο βρίσκεται μπροστά στο δίλλημα είτε να αυξήσει το τέλος ΑΠΕ, το οποίο θα προκαλέσει αντιδράσεις από τους καταναλωτές (ακούγονται ποσά 10 ευρώ ανά 1.000 κιλοβατώρες το τετράμηνο), είτε να μειώσει τις ταρίφες που απολαμβάνουν τα φωτοβολταϊκά.

Εναλλακτικοί τρόποι κάλυψης μέρους του ελλείμματος, όπως με το προϊόν δημοπράτησης δικαιωμάτων ρύπων, ενίσχυση του λογαριασμού με μέρος του τέλους υπέρ ΕΡΤ, ελάχιστη συνεισφορά έχουν, ενώ η συζητούμενη ενίσχυση του λογαριασμού μέσω ειδικής φορολόγησης επί του τζίρου των φωτοβολταϊκών και μόνο με τη δημοσιοποίηση της σκέψης προκάλεσε πολλαπλάσιες αντιδράσεις εκ μέρους των επενδυτών, ιδίως όσων είχαν λάβει τραπεζικά δάνεια για την επένδυσή τους.

Οι νέες ταρίφες

Με βάση τη γνωμοδότηση της ΡΑΕ, η οποία προβλέπει απόδοση της επένδυσης 17% για φωτοβολταϊκά συστήματα μέχρι 10 κιλοβάτ εγκατεστημένα σε στέγες και 12%-14% για τα υπόλοιπα φωτοβολταϊκά, οι νέες ταρίφες ανά 1.000 κιλοβατώρες θα διαμορφώνονται ως εξής :

*Μικρότερα από 100 κιλοβάτ 255 ευρώ ( 305 ευρώ σήμερα)
*Μεγαλύτερα από 100 κιλοβάτ 190 ευρώ (271 σήμερα)
*Φωτοβολταϊκά σε στέγες 290 ευρώ (470 σήμερα).
Διαβάστε περισσότερα...

Ανακοίνωση της ΔΗΚΕΔΟ περί αιτήσεων μητέρων σε παιδικούς-βρεφονηπιακούς σταθμούς

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η


Ενημερώνουμε κάθε ενδιαφερόμενο ότι οι πίνακες που αφορούν στις αιτήσεις των ωφελούμενων μητέρων για τους Βρεφικούς- Παιδικούς -Βρεφονηπιακούς Σταθμούς, στα Πλαίσια Υλοποίησης της Δράσης Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής περίοδος 2012- 2013, αρμόδια υπηρεσία για τον έλεγχό τους και την επιλογή των παιδιών είναι μόνο η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.ΤΑ.Α.) Α.Ε. και όχι η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Δίου-Ολύμπου.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορεί κανείς να βρει στην ιστοσελίδα www.eetaa.gr ή να επικοινωνεί στο τηλέφωνο: 210 52 14 600.




Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗ.Κ.Ε.ΔΟ.

ΖΟΥΡΖΟΥΡΑ ΣΟΦΙΑ
Διαβάστε περισσότερα...

ΤΑ ΚΟΛΙΝΔΡΙΝΑ ΜΑΣΛΑΤΙΑ ΕΚΦΡΑΖΟΥΝ ΤΑ ΕΙΛΙΚΡΙΝΗ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΟΡΟΜΗΛΗ

Τα ΚΟΛΙΝΔΡΙΝΑ ΜΑΣΛΑΤΙΑ με θλίψη πληροφορήθηκαν τον απροσδόκητο χαμό του Δημήτρη Κορομήλη, ιδιοκτήτη και  διευθυντή της εφημερίδας «Ολύμπιο Βήμα» και κουνιάδο του αγαπητού μας  συμπατριώτη πολιτευτή, Ξενοφώντα Μπαραλιάκου...

Τέτοιες στιγμές το μόνο που μπορεί να αρθρώσει κανείς, είναι τα συλλυπητήρια προς τους οικείους του...

Ο Θεός ας αναπαύσει τη ψυχή του και ας απαλύνει τον δυσβάσταχτο πόνο των συγγενών και των φίλων του.


Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει...
Διαβάστε περισσότερα...

Κάλεσμα για συνάντηση από την Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας για την ταφή βιομηχανικών αποβλήτων στον Όλυμπο.

Φίλες κια φίλοι,

Όπως σίγουρα θα έχετε πληροφορηθεί, ο Δήμος Δίου-Ανατολικού Ολύμπου έχει δρομολογήσει τα πάντα για την ταφή 82.000 τόνων βιομηχανικών αποβλήτων στους πρόποδες του Ολύμπου.

Η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας καλεί τα μέλη, τους φίλους και τις φίλες της να συμμετάσχουν στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012, στις 21:30 στο café της ΕΚΑΒΗΣ, όπου θα συζητηθεί το παραπάνω θέμα..

Απώτερος στόχος της αυριανής συνάντησης είναι ο ορισμός των θέσεων της ομάδας και η τοποθέτησή της επί ειδικών θεμάτων που έχουν προκύψει όπως π.χ. η προσπάθεια εκφοβισμού των πολιτών από τη Δημοτική αρχή Δίου-Ολύμπου και η αόριστη αναφορά περί μηνύσεων εναντίον πολιτών, όπως επίσης και η συμμετοχή της στη Λαϊκή Συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί την 9η Αυγούστου 2012 στο Λιτόχωρο.

Η συντονιστική επιτροπή της ομάδας «Όλυμπος»
--

Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας (ΕΟΔνΠ)
Διαβάστε περισσότερα...

ΝΙΚΟΣ ΛΑΠΠΑΣ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΙΣ 23 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012 (ΜΕΡΟΣ Β΄).

● ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ
● ΕΠΙΜΟΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΣΙΜΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΤΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟ
● ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ Κ.Ε.Π.

- Σκουπίδια: Αρκετοί συνάδελφοι θέσαμε και το ζήτημα της ιδιαίτερα κακής εικόνας που παρουσιάζουν πολλά σημεία στον δήμο μας εξ αιτίας των απορριμμάτων πάσης φύσεως που στοιβάζονται, καθώς αργεί η αποκομιδή τους. Εννοείται πως πέρα από το αντιαισθητικό θέαμα για έναν τουριστικό δήμο, τα σημεία αυτά αποτελούν κι εστίες μόλυνσης. Από την πλευρά μας αναγνώρισα για άλλη μία φορά, καλή τη πίστει, ελαφρυντικά στην δημοτική αρχή για τις γνωστές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η υπηρεσία καθαριότητας, ιδιαίτερα σε μήνες αιχμής, όπως οι θερινοί. Έθεσα όμως το ζήτημα της έλλειψης οργάνωσης και σωστού συντονισμού, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις ήταν ξεκάθαρο ότι οι συνδημότες μας δεν γνώριζαν το πρόγραμμα διέλευσης των απορριμματοφόρων, με αποτέλεσμα, εξ αιτίας της σύγχυσης που επικρατούσε, να βγάζουν τα σκουπίδια τους σε λάθος ώρες ή και ημέρες, επιτείνοντας έτσι το πρόβλημα. Πρότεινα λοιπόν να υπάρξει άμεση και καλύτερη συνεννόηση με τους Προέδρους και τα Τοπικά Συμβούλια και να τοποθετηθούν ανακοινώσεις σε επίκαιρα σημεία κάθε δημ. διαμερίσματος ή, όπου χρειαστεί, η ανακοίνωση να γίνει και με μεγάφωνα. Ο κ. Δήμαρχος απάντησε ότι πλέον οι κάτοικοι είναι ενημερωμένοι (κάτι τέτοιο πάντως δεν φαίνεται ακόμη εκ του αποτελέσματος) κι εξήγγειλε ανανέωση του στόλου των απορριμματοφόρων (αναμένουμε!). Ο αντιδήμαρχος καθαριότητας από την πλευρά του δήλωσε πως το πρόβλημα ήταν πιο έντονο στην Δ.Ε. Δίου, γιατί ενώ ο ίδιος νόμιζε πως το συνεργείο που είχε αναλάβει εκεί την αποκομιδή θα συνέχιζε τις εργασίες για άλλη μία εβδομάδα, τελικά κάτι τέτοιο δεν ίσχυε με συνέπεια να στοιβάζονται τα σκουπίδια επί τόσες ημέρες(!).
Όλοι πάντως δώσαμε συγχαρητήρια στους εργάτες καθαριότητας που συχνά υπερβάλλουν εαυτούς, στις πολλές ώρες της επίπονης εργασίας τους!
- Προβλήματα με το νερό: Εδώ κι ενάμιση χρόνο έχουμε επισημάνει το πρόβλημα με τις ακαθαρσίες στο νερό συγκεκριμένης περιοχής του Λιτοχώρου. Παρά τις επανειλημμένες μας υποδείξεις και τις διαμαρτυρίες κατοίκων της περιοχής και παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις, τις υποσχέσεις, αλλά και τις ειρωνικές κάποιες φορές συμπεριφορές της διοίκησης, το πρόβλημα όχι μόνο δεν έχει λυθεί, αλλά επεκτάθηκε και σε άλλες συνοικίες που υδρεύονται από το ίδιο δίκτυο, σύμφωνα με παράπονα των κατοίκων. Ακόμη κι αν δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, εννοείται πως κανείς δεν θα επέλεγε να πιει ένα ποτήρι με θολό νερό, πόσο μάλλον να πλύνει πιάτα ή ρούχα ή να πλυθεί ο ίδιος με τέτοιο νερό! Ας αφήσουν λοιπόν οι διοικούντες την καθησυχαστική στάση «απάθειας» κι ας ασχοληθούν πολύ σοβαρά για να δοθεί λύση στο πρόβλημα, ακόμη κι αν χρειαστούν πολυέξοδες παρεμβάσεις. Κανείς μας δεν θα έφερνε αντίρρηση για μία τόσο δικαιολογημένη δαπάνη. Άλλωστε τα τέλη ύδρευσης είναι ανταποδοτικά!
- Λειτουργία των Κ.Ε.Π.: Θίξαμε επίσης το ζήτημα λειτουργίας των Κ.Ε.Π., καθώς αρκετοί συνδημότες μας παραπονέθηκαν πως η εξυπηρέτηση δεν ήταν το ίδιο καλή και άμεση, όπως μέχρι πρόσφατα. Για αυτό βέβαια δεν ευθύνονται σε καμμία περίπτωση οι υπάλληλοι των Κ.Ε.Π., αφού τα όποια προβλήματα παρατηρήθηκαν, παρουσιάστηκαν μετά τις αναγκαστικές μετακινήσεις τους από τα γραφεία που βρίσκονταν μέχρι πρότινος. Η όλη «καραμπόλα» μετακινήσεων ξεκίνησε από το γεγονός ότι έμεινε «ορφανό» το Κ.Ε.Π. Λιτοχώρου, καθώς έληξε χωρίς να ανανεωθεί η σύμβαση των δύο υπαλλήλων που εξυπηρετούσαν το κοινό στο Λιτόχωρο. Κατανοούμε τη δυσκολία να μοιραστούν λιγότεροι πλέον υπάλληλοι στον ίδιο αριθμό γραφείων, όμως αυτό είναι κάτι που όφειλε να έχει προβλέψει κι επιλύσει η δημοτική αρχή από καιρό. Ελπίζουμε να το κάνει το συντομότερο δυνατόν!
Υ.Γ: Στη συνεδρίαση έγινε αναφορά και σε δημοσίευμα της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Πιερίας, στο οποίο υποστηριζόταν πως η Δ.Ε.Α.Δ.Ο. ζητούσε από το δημόσιο την παραχώρηση 95.000 στρεμμάτων! Τόσο εγώ, όσο κι άλλοι συνάδελφοι θεωρήσαμε τουλάχιστον υπερβολικό, έως και ψευδή, έναν τέτοιο ισχυρισμό και μάλιστα συνεχάρην τον διευθυντή της Δ.Ε.Α.Δ.Ο. για την άμεση απάντησή του. Υπενθύμισα στο σώμα πως πρόκειται για αίτημα του Δήμου, ώστε να μας παραχωρηθούν 95 μόλις στρ. στην Βροντού και διευκρίνισα και πάλι ότι η παράταξη μας ψήφισε θετικά στο αίτημα παραχώρησης της έκτασης αυτής στον Δήμο, αλλά σε περίπτωση που το αίτημα γίνει αποδεκτό και η πλειοψηφία φέρει εισήγηση για παραχώρηση της έκτασης από τον Δήμο πλέον προς την Δ.Ε.Α.Δ.Ο., τότε επιφυλασσόμαστε για τη στάση που θα κρατήσουμε, αφού ακούσουμε βέβαια και τις απόψεις των κατοίκων της περιοχής.
Αυτό όμως που δε γνώριζα ακόμη στη συνεδρίαση, ήταν το δεύτερο δημοσίευμα της Εθελοντικής Ομάδας, στο οποίο γινόταν παραπομπή σε επίσημο έγγραφο (αίτηση θεραπείας), όπου όντως υπάρχει αίτημα παραχώρησης με αναγραφόμενη έκταση περίπου 95.000 στρ. (κι όχι απλά 95 στρ.)! Η εξέλιξη αυτή αφήνει έκθετη την υπηρεσία που συνέταξε την αίτηση θεραπείας (άραγε η δημ. αρχή ή η Δ.Ε.Α.Δ.Ο.;) και θα πρέπει άμεσα να δοθούν διευκρινίσεις και προφανώς να προβούμε και στις απαραίτητες διορθώσεις, καθώς εδώ μιλάμε για επίσημο έγγραφο!

Με τιμή,
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΘ. ΛΑΠΠΑΣ
Δημοτικός Σύμβουλος Δίου – Ολύμπου
Επικεφαλής δημ. παράταξης «ΝΕΑ ΑΡΧΗ – ΝΕΑ ΕΛΠΙΔΑ».
Διαβάστε περισσότερα...

Φεστιβάλ Μουσών 2012 στο Ελατοχώρι


Η μυθική γη των Πιερίων, ένας τόπος υψηλής αισθητικής και ιδιαίτερης ιστορικής αξίας, αποτελεί μια ιδανική απόδραση στη φύση όλο το χρόνο. Οι καταπράσινες πλαγιές, τα ορειβατικά μονοπάτια, οι παραδοσιακοί οικισμοί με τα καλόγουστα, όλων των ανέσεων, πετρόχτιστα οικήματα που ξεπροβάλουν στις πλαγιές, τα μνημεία, το Χιονοδρομικό κέντρο Ελατοχωρίου που δεσπόζει στην περιοχή συνθέτουν ένα μοναδικό πανόραμα. Το Ελατοχώρι είναι μια εξαιρετική ταξιδιωτική πρόταση κάθε εποχή του χρόνου. Βρίσκεται στα 850 υψόμετρο στον ορεινό όγκο των Πιερίων αγναντεύει τον Όλυμπο και τα καταγάλανα παράλια του Θερμαϊκού και της Χαλκιδικής. Αυτό το παραμυθένιο σκηνικό αποτελεί εγγύηση για μια απόδραση στη μυθική γη των μουσών. Η A Hellas Sound and Records και η kazandb σας προσκαλούν να ζήσετε αξέχαστες στιγμές στη γη των Μουσών απολαμβάνοντας μαζί με την μουσική παράλληλες δραστηριότητες και υψηλή ποιότητα παροχής υπηρεσιών των καταλυμάτων

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Διαβάστε περισσότερα...

Πρώτο αντάμωμα Κουντουριανών


Διαβάστε περισσότερα...

ΝΟ.Δ.Ε. Πιερίας - Συλλυπητήριο μήνυμα


Συλλυπητήρια


Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ της ΝΟΔΕ Πιερίας εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στην οικογένεια του Ιωάννη Κορομήλη για τον απροσδόκητο χαμό του γιού τους, Δημήτρη. Ο Θεός ας αναπαύσει τη ψυχή του και ας απαλύνει τον δυσβάσταχτο πόνο των συγγενών και των φίλων του.
Στη μνήμη του εκλιπόντος, αντί στεφάνου, κατά την επιθυμία των οικείων του, θα κατατεθεί χρηματικό ποσό για φιλανθρωπικό σκοπό.



ΝΟΔΕ ΠΙΕΡΙΑΣ
Διαβάστε περισσότερα...

Δέκα προτεραιότητες για την ανάπτυξη έθεσε ο Υπ.Αν., Κ. Χατζηδάκης

Άνοιγμα της αγοράς των ΚΤΕΛ, αποκρατικοποιήση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ROSCO, αξιοποίηση των 37 περιφερειακών αεροδρομίων, σύσταση εταιρειών Ειδικού Σκοπού για αξιοποίηση ακινήτων, αναθεώρηση του ΕΣΠΑ, δραστικές αλλαγές στις δημόσιες συμβάσεις και αλλαγές στον Επενδυικό Νόμο, περιλαμβάνει το σχέδιο και το χρονοδιάγραμμα που παρουσίασε ο Κωστής Χατζηδάκης για την ανάπτυξη.

Συγκεκριμένα μεταξύ των 10 μεταρρυθμίσεων για την επανεκκίνηση της Οικονομίας που παρουσίασε ο υπουργός κομβικό σημείο είναι και η επανεκκίνηση των μεγάλων Οδικών Έργων, με τον υπουργό να κτυπά το "καμπανάκι".

Όπως ανέφερε το θέμα είναι ακανθώδες και η διαπραγμάτευση θα είναι πολύ δύσκολη, ενώ όπως σημείωσε, γίνεται υπό πίεση χρόνου λόγω των προβλημάτων ρευστότητας και των ρητρών που ενδέχεται να καταπέσουν.

Επίσης ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε τον σοβαρό κίνδυνο απώλειας κονδυλίων γα τη χώρα λόγω των ευρωπαϊκών κανόνων σε σχέση με τα ημιτελή έργα της περιόδου 2000-2006, ενώ σημείωσε ότι έως το τέλος Μαρτίου θα τεθεί σε εφαρμογή το νέο καθεστώς των Δημοσίων Συμβάσεων.

Ανέφερε επίσης ότι οι αναθέτουσες αρχές είναι περί τις 3.200 με το 40% των διαγωνισμών να καταπίπτουν λόγω ενστάσεων στις προδιαγραφές τους. Στόχος είναι η μείωση των 3.200 αρχών κατά 80%.
Ο ίδιος σημείωσε ότι οι 10 μεταρρυθμίσεις είναι πολιτικές που ενισχύουν την επιχειρηματικότηττα και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, μειώνουν τη γραφειοκρατία, ενισχύουν την εξωστρέφεια και βελτιώνουν το επενδυτικό κλίμα.

Για να συμπληρώσει «προτεραιότητα είναι η σωτηρία της χώρας. Οι επόμενες εκλογές δεν είναι δική μας υπόθεση, ούτε η μετάθεση των προβλήματών ούτε οι δημόσες σχέσεις. Προτεραιότητα είναι η Ελλάδα να μείνει στο ευρώ να μείνει όρθια. Εκεί θα επικεντρωθούμε και για αυτό πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε

Οι 10 προτεραιότητες

1. Μεγάλα Οδικά Έργα – Επανέναρξη 4 αυτοκινητοδρόμων

Υπό πίεση χρόνου, λόγω των προβλημάτων ρευστότητας και των ρήτρων που ενδέχεται να καταπέσουν, γίνεται η διαπραγμάτευση για τα μεγάλα Οδικά Έργα και την επανέναρξη των 4 αυτοκινητοδρόμων ήτοι για τον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου, τον Αυτοκινητόδρομο Κεντρικής Ελλάδας, την Ολυμπία Οδό και την Ιονία Οδό. Ο στόχος είναι οι διαπραγματεύσεις με τους παραχωρησιούχους να έχουν ολοκληρωθούν μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου με την επίτευξη συμφωνίας – πλαίσιο, ενώ μέχρι το τέλος του έτους θα έρθει στη Βουλή προς έγκριση όλων των νέων συμφωνιών.

Βέβαια είναι αναγκαία η έγκριση της συμφωνίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (4 γενικές διευθύνσεις), έχει ήδη ζητηθεί η συμμετοχή εκπροσώπου ή εκπροσώπων της Επιτροπής στις διαπραγματεύσεις. Όπως δήλωσε ο υπουργός το θέμα είναι ακανθώδες για αυτό αποφασίσθηκε να γίνει μια επαναδιαπραγμάτευση για να μην καταπέσουν τα έργα. Όπως τόνισε, ο πρωθυπουργός όρισε ως διαπραγματευτή εκ μέρους του Δημοσίου τον κ. Ευθύμιο Βιδάλη. Σημειώνεται ότι τα συγκεκριμένα έργα δημιουργήσουν 30.000 θέσεις εργασίας άμεσα και περίπου 50-60.000 θέσεις έμμεσα στην Περιφέρεια.

2. Επιτάχυνση απορρόφησης ΕΣΠΑ

Σοβαρός κίνδυνος απώλειας κονδυλίων γα τη χώρα λόγω των ευρωπαϊκών κανόνων σε σχέση με τα ημιτελή έργα της περιόδου 2000-2006 υπάρχει όπως ανέφερε ο υπουργός. Ο ίδιος σημείωσε ότι στόχος είναι να επιδιωχθεί η ταχύτερη δυνατή απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Στο πλαίσιο αυτό διαμορφώθηκε ένα βασικό σχέδιο για την απλοποίηση των πολύπλοκων διαδικασιών διαχείρισης του ΕΣΠΑ και των Διαρθρωτικών Ταμείων διαμορφώθηκε σε συνεργασία με την Task Force.

Ειδικότερα, καταργούνται όσες διαδικασίες δεν χρειάζονται και μειώνονται οι απαιτούμενες υπογραφές και τα κριτήρια για ένταξη ενός έργου στο ΕΣΠΑ έως το τέλος του έτους. Επίσης γίνεται ηλεκτρονικό ολόκληρο το σύστημα Δημόσιων Προμηθειών. Θα ολοκληρωθεί έως το τέλος Μαρτίου του 2013 και προωθείται η διευκόλυνση απαλλοτριώσεων και ο εξορθολογισμός του συστήματος χρηματοδότησης έως το τέλος του 2012 και της διαχείρισης των έργων μέχρι το τις 31 Μαρτίου του 2013.

Στόχος επίσης είναι η αναθεώρηση ΕΣΠΑ που αφορά στα έτη του 2007-2013 ώστε να προσαρμοστεί στις παρούσες συνθήκες, με στόχο να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Επιπλέον το υπουργείο εστιάζει στην επότευση των 181 έργων υψηλής προτεραιότητας και στις διαπραγματεύσεις για την επόμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020.

3. Ιδιωτικοποίηση ΤΡΑΙΝΟΣΕ & ROSCO

Στόχος της κυβέρνησης η εφαρμογή συγκεκριμένου σχεδίου αποκρατικοποίησης. Στο πλαίσιο αυτό εστιάσει να ξεπεραστούν τα νομικά εμπόδια που υπάρχουν στα ζητήματα των κρατικών ενισχύσεων για τον ΟΣΕ και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επίσης να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της συντήρησης του τροχαίου υλικού. Σε ότι αφορά ειδικότερα στο σχέδιο αποκρατικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της ROSCO, προχωρά στην ιδιωτικοποίηση της ROSCO.

Επί πλέον μεταφέρεται η περιουσία της ΓΑΙΑΟΣΕ στο Δημόσιο, προχωρά στον εκσυγχρονισμό του δικτύου για να τελειώσει το νέο δίκτυο Πάτρας – Αθήνας – Θεσσαλονίκης, ενώ βασική προτεραιότητα είναι η πρόσβαση με σύγχρονα δίκτυα στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης.

4. Προσέκλυση επενδύσεων - νέος Νόμος – 4 βασικές δράσεις

Νέο νόμο που προβλέπει κεντρικό σύστημα αδειοδότησης και ένα μοναδικό σημείο ελέγχου φέρνει προς ψήφιση στη Βουλή το υπουργείο. Συγκεκριμένα προβλέπεται να ενεργοποιηθεί σε όλα τα στάδια το one-stop-shop του Invest in Greece. Επίσης παρακολουθούνται όλες οι επενδύσεις και ο βαθμός ωρίμανσης με ηλεκτρονικό τρόπο. Παράλληλα το υπουργείο προχωρά σε διορθώσεις στον ισχύοντα επενδυτικό νόμο στους επόμενους μήνες. Επίσης χρησιμοποιείται το εργαλείο των Εταιρειών Ειδικού Σκοπού σε σχέση με την αξιοποίηση της περιοσίας του Δημοσίου ξεκινώντας με το Παραλιακό Μέτωπο (Φαλήρου - Σουνίου).

5. Εθνική Στρατηγική Εξαγωγών – 3 άξονες

Ανάπτυξη Εθνικής Στρατηγικής για τις Εξαγωγές μέσω της διεύρυνσης της εξαγωγικής βάσης, προώθηση των εξαγωγών σε νέες αναδυόμενες αγορές και απλοποίηση των διαδικασιών και μείωση του διοικητικού βάρους. Ο προγραμματισμός περιλαμβάνει, συγχώνευση των ΔΕΘ, Helexpo και ΟΠΕ, ολοκλήρωση του προγράμματος Single Window, συνεργασία με την Ομάδα Ολλανδών ειδικών της Task Force ειδικά στις αναδυόμενες αγορές.

6. Επιχειρηματικό Περιβάλλον – Απλούστευση αδειοδοτήσεων

Μέσα στις επόμενες 45 ημέρες θα έχουν εκδοθεί τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα από κοινού με τον υπουργό Παιδείας για τις αδειοδοτήσεις για τεχνικούς χειρισμού βιομηχανικών εγκαταστάσεων, υδραυλικούς, τεχνικούς καύσης υγρών και αερίων καυσίμων και τεχνικού χειρισμού μηχανημάτων στις κατασκευές. Επίσης προωθείται στο ΣτΕ το ΠΔ για τους ψυκτικούς, και μέσα στα μέσα Σεπτεμβρίου θα ολοκληρωθεί η διαβούλευση του σχεδίου ΠΔ για τους ηλεκτρολόγους. Παράλληλα ολοκληρώνεται η αυτοαπογραφή των επιχειρήσεων στο ΓΕΜΗ η οποία θα διαρκέσει έως το τέλος του έτους.

7. Λειτουργία της Αγοράς – Ανταγωνισμός

Στόχος να προωθηθούν όλες οι διαρθρωτικές αλλαγές αξιοποιώντας τις σχετικές εισηγήσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Ειδικότερα εστιάζει στην κατάργηση ρυθμίσεων και ελαχιστοποίηση του διοικητικού βάρους, προκειμένου να αποκλιμακωθούν οι τιμές. Ειδικότερα το υπουργείο βρίσκεται στη διαδικασία απλοποίησης του Αγορανομικού Κώδικα και εφαρμογή του προγράμματος του ΟΟΣΑ για την Αξιολόγηση του Ανταγωνισμού που θα εφαρμοστεί στους τομείς, των οικοδομικών υλικών, του λιανικού εμπορίου, της βιομηχανικής παραγωγής και του τουρισμού. Κάθε νομικό ζήτημα θα διευθετηθεί εντός Αυγούστου και κατόπιν θα προχωρήσει στη σύναψη της Σύμβασης με τον ΟΟΣΑ.

8. Δημόσιες Συμβάσεις & Προμήθειες

Έως το τέλος Μαρτίου θα τεθεί σε εφαρμογή το νέο καθεστώς των Δημοσίων Συμβάσεων. Σημειώνεται ότι οι αναθέτουσες αρχές είναι περί τις 3.200 με το 40% των διαγωνισμών να καταπίπτουν λόγω ενστάσεων στις προδιαγραφές τους. Στόχος είναι η μείωση των 3.200 αρχών κατά 80%. Ήδη ολοκληρώνεται το ΠΔ για τις προμήθειες αγαθών, λειτουργία άμεσα της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων ενώ δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στο εθνικό σύστημα ηλεκτρονικών διαγωνισμών.

Επίσης ολοκληρώνεται το ΠΔ για τις προμήθειες υπηρεσιών μέχρι τον Οκτώβριο, συντάσσεται ΠΔ για τις συμβάσεις Δημοσίων Έργων, ολοκληρώνεται το σχέδιο για το Εθνικό Σύστημα για τις Ηλεκτρονικές δημόσιες συμβάσεις μέχρι το τέλος Οκτωβρίου και τίθεται σε εφαρμογή τον Ιανουάριο του 2013.

Ακόμη τίθεται σε λειτουργία το Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων σε τρείς φάσεις με ημερομηνία έναρξης το Νοέμβριο του 2012. Αναφορικά με το Στρατηγικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων μέχρι τον Δεκέμβριο, θα ολοκληρωθεί η αναμόρφωση και ενοποίηση του νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου με στόχο και την προσαρμογή στο νέο ηλεκτρονικό περιβάλλον των δημοσίων συμβάσεων και αναδιάρθρωση της διοικητικής οργάνωσης με τις Κεντρικές Αναθέτουσες Αρχές και της Εξέτασης των συστημάτος των προσφυκών ενώπιον της Διοίκησης και των δικαστηρίων.

9. Περιφερειακά Αεροδρόμια

Οι σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ έχουν επεξεργαστεί σχέδιο για την αξιοποίηση των 37 περιφερειακών αεροδρομίων, ενώ μέσα σε δύο εβδομάδες αναμένεται να παραδοθεί η εισήγηση του ΤΑΙΠΕΔ. Επίσης προγραμματίζεται η αναδιοργάνωση της ΥΠΑ ώστε να έχει διακριτό ρόλο ως πρς τα ρυθμιστικά ζητήματα. Οι υπόλοιπες δραστηριότητες θα διαχωριστούν κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Στο πλαίσιο προγραμματίζεται η παρουσίαση σχετικού Σχεδίου Νόμου στους επόμενους 4 μήνες.

10. Υπεραστικές Επιβατικές Οδικές Μεταφορές – απελευθέρωση αγοράς

Ήδη έχει εκπονηθεί μελέτη που εξετάζει εναλλακτικούς τρόπους απελευθέρωσης της αγοράς των ΚΤΕΛ. Στο πλαίσιο αυτό συντάσσεται μελέτη σε συνεργασία με την Ομοσπονδία και τους εμπλεκόμενους φορείς μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου. Επίσης καταρτίζεται σχέδιο νόμου μέχρι το τέλος Μαρτίου του 2013 με στόχο η σχετική αγορά να απελευθερωθεί μέχρι το τέλος του 2015, αντί το 2019 που προβλέπει ο ισχύων νόμος.


Κέρδος online 2/8/2012 13:36
Διαβάστε περισσότερα...