Τετάρτη 15 Αυγούστου 2012

ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟΣ - Των Χριστιανών η ελπίδα του Σωτηρίου Δ. Μασταγκά

Η αειπάρθενος Θεοτόκος, η Παναγία μας, η Μητέρα μας, η ασύγκριτος, η «ελπίς του κόσμου», που βάσταξε στην πάναγνη αγκαλιά της βρέφος τον Κύριο, τον γαλούχησε νήπιο, τον φρόντισε παιδίον, απόλαυσε τη γλυκύτητα των λόγων του, αντίκρυσε τα θαύματα του… Που με ταπείνωση έκρυψε βαθειά στην καρδιά της και κράτησε μυστική κάθε χαρά και άγια καύχηση που αντανακλούσε σ’ αυτή το θείο μεγαλείο και η παντοδυναμία του Υιού της.
Κι εμείς; Εμείς ανίσχυροι, αδύνατοι, πτωχοί, πονεμένοι – προ πάντων αμαρτωλοί και ντροπιασμένοι από τα πάθη μας – συχνά δειλοί και πάντοτε φοβισμένοι.
Αλλά η ψυχή μας γεμίζει με ελπίδα μόλις σκεφτούμε την Παναγία Μητέρα του Χριστού, τη μόνη ευλογημένη και κεχαριτωμένη. Η Παναγία είναι Μητέρα γεμάτη στοργή και αγάπη, μας συμπαρίσταται, συμπονεί μαζί μας, είναι το στήριγμα των αδικημένων και απροστάτευτων, οδηγός των πλανεμένων, των θλιβομένων η χαρά, η Μητέρα των ορφανών.
Μέσα στις γενεές των ανθρώπων βρέθηκε η μόνη άξια να γίνει Μητέρα του Υιού του Θεού και συνεπώς Μητέρα μας. Πρεσβεύει συνεχώς στον Κύριο Ιησού Χριστό και τον θερμοπαρακαλεί για μας. «Πολλά ισχύει δέησις Μητρός προς ευμένειαν Δεσπότου», λέει η ωραία προσευχή.
Η Ορθόδοξη Εκκλησία σε κάθε δέηση και ακολουθία παρακαλεί την Υπεραγία Θεοτόκο να πρεσβεύει για μας. Σ’ αυτήν έχουν αφιερώσει τους ωραιότερους ύμνους και τους κατανυκτικότατους παρακλητικούς κανόνες οι βυζαντινοί μελωδοί.
Ανάγκη και καθήκον της ψυχής μας είναι να καταφεύγουμε κι εμείς οι Χριστιανοί στην Υπεραγία Θεοτόκο. Με βέβαιη την ελπίδα ότι θα πρεσβεύει για μας.
Διαβάστε περισσότερα...

Στην Παναγία τη Μυρτιδιώτισσα προσκύνησε ο πρωθυπουργός

Στην Παναγία την Μυρτιδιώτισσα βρέθηκε ο πρωθυπουργός, κ. Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος προσκύνησε την Μεγαλόχαρη σε χαλαρούς ρυθμούς και εκτός πρωτοκόλλου.
Ο πρωθυπουργός συνοδευόμενος από την σύζυγο του Γεωργία προσκύνησε και παρακολούθησε την πανηγυρική Θεία Λειτουργία που τελέστηκε για την Θεομητορική εορτή της Κοιμήσεως.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο κ. Σαμαράς πήγε στην πλατεία της Πύλου για καφέ κι ευχήθηκε σε συμπατριώτες του κι επισκέπτες, που βρίσκονται στην περιοχή κάνοντας διακοπές, χρόνια πολλά με την βοήθεια της Παναγιάς.
Διαβάστε περισσότερα...

Δείτε τα τριακόσια ονόματα της Παναγίας...

Μεγάλα πανηγύρια γίνονται στη γιορτη της Παναγίας σε όλη την Ελλάδα και μαζεύονται σ’ αυτά όλοι, από όπου κι αν ζουν, από κάθε μέρος του πλανήτη. Η πίστη, η αγάπη, η γόνιμη σκέψη και η εφευρετικότητα όχι μόνο των καλλιτεχνών και των λογίων, αλλά και του απλού πιστού λαού προς την Παναγία φαίνεται και από τις επωνυμίες που της έχουν δώσει, που ξεπερνούν τις τριακόσιες και που μπορούν να χωριστούν σε οκτώ κατηγορίες.

1. Από την παράσταση της Παναγίας στην εικόνα. Τέτοια ονόματα είναι της Βρεφοκρατούσας, της Γλυκοφιλούσας, της Γαλακτοτροφούσας, της Πλατυτέρας των Ουρανών, της Οδηγήτριας, της Εσφιγμένης και άλλα. Είναι ακόμη το επίθετο "Δεξιοκρατούσα", ή "Δεξιά", όταν κρατάει τον Χριστό στο δεξί της χέρι και όχι προς το μέρος της καρδιάς της.

Ακόμη "Μεγαλομμάτα", όταν ο εικονογράφος έχει ιστορήσει την Παναγία με μεγάλα μάτια. Υπάρχουν και ονόματα που συνδυάζονται με μιαν ιερή ιστορία. Λ.χ. Το όνομα της Εικόνας "Αξιον Εστί", που είναι θησαυρισμένη στο Ναό του Πρωτάτου, στις Καρυές του Αγίου Όρους και πήρε το όνομα από το θαύμα που επιτελέσθηκε από τον Αρχάγγελο Γαβριήλ. Κατά την Παράδοση ο Αρχάγγελος έψαλε τον γνωστό ύμνο "Αξιον εστίν.." σε πλάκα και έγινε άφαντος.

Επίσης το επίθετο "Τριχερούσα" το πήρε η εικόνα από το ότι υπάρχει σ' αυτήν ένα τρίτο χέρι, που συμβολίζει το θαύμα που συνέβη στον υμνητή και δογματίσαντα για την Παναγία Άγιο Ιωάννη τον Δαμασκηνό. Το δεξί χέρι του το έκοψαν Μουσουλμάνοι και θαυματουργικά αποκαταστάθηκε. Η Παναγία η "Εσφαγμένη" ονομάστηκε έτσι γιατί κατά την Παράδοση μοναχός θύμωσε μαζί της και με μαχαίρι κτύπησε την εικόνα της Παναγίας στο πρόσωπο. Τότε από την εικόνα άρχισε να τρέχει αίμα, ενώ ο μοναχός τυφλώθηκε και έκανε ως τρελός. Ο μοναχός ζήτησε συγγνώμη και συγχωρήθηκε, αλλά το χέρι που κτύπησε την Παναγία τιμωρήθηκε, αφού έμεινε άλυωτο μετά τον θάνατο του μοναχού.

Υπάρχει ακόμη η Παναγία η " Πυροβοληθείσα", στη Μονή Βατοπεδίου, αφού την εικόνα της την κτύπησαν με όπλο Τούρκοι. "Σφαγμένη" είναι και η εικόνα της Παναγίας της Πορταϊτισσας, της Μονής Ιβήρων, που ονομάστηκε έτσι με το θαύμα που έκανε η Παναγία, να φανερώσει τη θέληση της να παραμείνει στην είσοδο της Μονής ως θυρωρός, για να την προστατεύει…

2. Από τον τόπο της. Ετσι υπάρχει η Παναγία η Αθηνιώτισσα, η Βουρλιώτισσα, η Κυκκώτισσα, η Καστριώτισσα, η Κάμπου, η Πυργιανή, η Εγκλειστριανή ( από τη Μονή του Οσίου Νεοφύτου του Εγκλείστου στην Κύπρο), η Σπηλιανή, η Μεγαλοσπηλαιώτισσα ( του Μεγάλου Σπηλαίου Καλαβρύτων), η Τουρλιανή, η Θαλασσινή, η Καλαμού, η Καμινιώτισσα, η Βλαχερνίτισσα, η Ολυμπιώτισσα, η Σουμελιώτισσα, η Πλατανιώτισσα, η Καταπολιανή, η Χοζοβιώτισσα ( στην Αμοργό από τη Μονή Χοζεβά των Αγίων Τόπων), η Νεαμονήτισσα της Χίου, η Παμμακάριστος ( από τη Μονή της Κωνσταντινούπολης), η Αγία Σιών, η Μακεδονίτισσα στη Λευκωσία, η Έλωνη, η Τροοδίτισσα, η Κυκκώτισσα, η Μαλεβή ( από το όρος Πάρνων, που λέγεται και Μαλεβός), των Χαλκέων (χαλκουργών) στη Θεσσαλονίκη, η Αμπελακιώτισσα στη Θεσσαλία.

3. Από την τεχνοτροπία του Ναού της. Τέτοια επίθετα είναι η Θολοσκέπαστη, η Μολυβδοσκέπαστη, η Πελεκητή, η Κρεμαστή, η Μαρμαριώτισσα.

4. Από το όνομα του κτίτορα του Ναού ή της Μονής της. Τέτοια επίθετα είναι Παναγία η Παχειά, η Γλυκειά ( από το επίθετο Γλυκύς), η Περλιγκού, η Λυκοδήμου, η Κοροβιλιά, η Καπνικαρέα.

5. Από τον μήνα που εορτάζεται η Παναγία: Σοτομπριανή, Βρεχούσα, Αυγουστιανή και Δεκαπεντούσα, Τριτιανή, Μεσοσπορίτισσα, Βροντού, Ακαθή ( από τον Ακάθιστο Ύμνο).

6. Από τα θαύματα της Παναγίας: Γοργοϋπήκοος, Ελεούσα, Ελεήστρα, Γιάτρισσα, Θεραπεία, Αιματούσα ή Γαιματούσα ( σταματά την αιμορραγία), Υγεία, Υπακοή, Ψυχοσώστρα, Παραμυθία, Παρηγορήτρα, Παυσολύπη, Φανερωμένη, Μυροβλύτισσα.

7. Εγκωμιαστικά από την έξαρση της αγάπης των πιστών. Συνήθως χρησιμοποιείται επίθετο με πρώτο συνθετικό τον χρυσό: Χρυσοκελλαριά, Χρυσοσπηλιώτισσα, Χρυσοπηγή, Χρυσογαλούσα, Χρυσοποδαρίτισσα, Χρυσοχεριά… Υπάρχουν όμως και άλλα, όπως Αγγελόκτιστη, Αερινή, Αναφωνήτρα, Επίσκεψις, Παντάνασσα, Τρανή, Χιλιαρμενίτισσα, Ανθοφορούσα, Ασπροφορούσα.

8. Αυτά που τις έδωσαν οι Υμνογράφοι της Εκκλησίας. Κυρίως προέρχονται από τον Ακάθιστο Ύμνο: Αμόλυντος, Υψηλοτέρα, Καθέδρα, Κλίμαξ, Σκέπη, Πόλη, Παράκλησις, Επίσκεψις, Καταφυγή, Κεχαριτωμένη, Χώρα του Αχώρητου, Όρος Αλατόμητον, Ρόδο το Αμάραντον, Αρουρα Βλαστάνουσα και άλλα.

Τα προσκυνήματα διακρίνονται στα Πανελλήνια και στα τοπικά προσκυνήματα της Παναγίας, που οι προσκυνητές προστρέχουν σε όλη τη χώρα τις ημέρες αυτές του "Πάσχα του καλοκαιριού", όπως χαρακτηρίζεται η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Το πρώτο σε προσέλευση πιστών είναι της Μεγαλόχαρης της Τήνου, με περίπου 1.000.000 προσκυνητές ετησίως, της Σουμελά, στο Βέρμιο, με 500.000 προσκυνητές ετησίως και της Εκαντοταπυλιανής Πάρου, με 300.000 περίπου πιστούς.

Σημαντικά τοπικά προσκυνήματα της Παναγίας είναι :Στη Θράκη: Στις Φέρρες η Παναγία η Κοσμοσώτειρα και στη Σαμοθράκη η Παναγία η Κρημνιώτισσα και η Καμαριώτισσα. Στην Κομοτηνή η Μονή της Παναγίας της Φανερωμένης. Στην Ξάνθη η Παναγία η Αρχαγγελιώτισσα και η Παναγία η Καλαμού. Στη Μακεδονία: Στη Δράμα η Εικοσιφοίνισσα. Στο Κιλκίς η Παναγία η Φιλαδελφειώτισσα. Στη Μηχανιώνα η Παναγία η Φανερωμένη. Στην Καστοριά η Παναγία η Μαυριώτισσα, στη Θεσσαλονίκη η Παναγία η Δεξιά, η Παναγία η Ελεούσα, η Παναγία η Φανερωμένη, η Παναγία η Γοργοϋπήκοος, η Παναγία η Βρεφοκρατούσα, η Παναγία των Χαλκέων. Στις Πρέσπες η Παναγία η Πορφυρά. Στη Σιάτιστα η Παναγία του Μικρόκαστρου. Στην Ηπειρο: Στην Άρτα εικόνες περίπυστες είναι της Παναγίας Ροβελίστης, Κυρίας Πεφανερωμένης, Παναγίας Γεροντίσσης, Βρεφοκρατούσης, και Σκουληκαριάς. Στην Παραμυθιά η Κοίμηση Θεοτόκου των Παγανιών και του Γηρομερίου. Στην Κόνιτσα η Μολυβδοσκέπαστη. Στην περιοχή Τζουμέρκων (Ιωαννίνων) η Παναγία Τσούκας. Στα Ιόνια Νησιά: Στην Κέρκυρα της Μυρτιδιωτίσσης, της Παλαιοκαστριτίσσης, της Πλατυτέρας, της Κυράς των Αγγέλων. Στους Παξούς στο Νησάκι της Παναγίας. Στην Κεφαλληνία Υπεραγίας Θεοτόκου Άτρου, Αγριλίων, Θεμάτων, Κηπουραίων, και Παλαιοχέρσου. Επίσης η Παναγία η Φιδούσα. Στη Λευκάδα η Φανερωμένη. Στη Ζάκυνθο εικόνες περίπυστες της Αναφωνήτριας, της Σκοπιωτίσσης, της Χρυσοπηγής, της Λαουρένταινας, της Γαλανούσας, της Μυρτιδιωτίσσης, της Παναγούλας, της Σπηλούλας, της Βιγλατσούρας, της Σγουροπουλιάς, της Θαλασσομαχούσας. Στα Κύθηρα η Μυρτιδιώτισσα. Στη Θεσσαλία:Στη Μαγνησία η Παναγία η Ξενιά. Στην Καλαμπάκα η Κοίμηση Θεοτόκου Σταγιάδων και η Κοίμηση Θεοτόκου Βυτουμά. Στα Τρίκαλα η Κοίμηση Λαγκαδιάς. Στα Φάρσαλα Παναγία η Δεμερλιώτισσα. Στη Σκιάθο η Παναγία η Εικονίστρα. Στην Ελασσώνα η Παναγία η Ολυμπιώτισσα. Στη Στερεά Ελλάδα: Στο Καρπενήσι η Παναγία η Προυσού και η Παναγία Τατάρνης. Στο Μεσολόγγι η Αγία Ελεούσα. Στη Ναύπακτο η Παναγία η Αμπελακιώτισσα. Στη Θήβα η Μεγάλη Παναγιά και η Παναγία η Σκριπού Ορχομενού. Στην Αθήνα η Κοίμηση Θεοτόκου Πεντέλης, Ρόμβης, και Παντανάσσης (Μοναστηράκι). Επίσης η Παναγία η Ελευθερώτρια, στην Κηφισιά. Στη Σαλαμίνα Παναγία η Φανερωμένη. Στη Φθιώτιδα οι Μονές Αγάθωνος και Δαμάστας. Στη Φωκίδα η Παναγία της Βαρνακόβης. Στη Χαλκίδα εικόνες περίπυστες Παναγίας της Φανερωμένης Αρτάκης, της Χιλιαδούς, της Ντινιούς στην Ιστιαία, της Κοιμήσεως Θεοτόκου Μάτζαρη Οξυλίθου. Στην Πελοπόννησο: Στην Κόρινθο η Παναγία η Φανερωμένη Χιλιομοδίου. Στα Καλάβρυτα της Μονής Μεγάλου Σπηλαίου.

Επίσης περίπυστες εικόνες Παναγίας της Τρυπητής, της Μακελλαριάς και το Προσκύνημα της Παναγίας της Πλατανιώτισσας. Στην Πάτρα η Κοίμηση του Γηροκομείου. Στην Ηλεία η Κοίμηση Θεοτόκου Κρυονερίου Αγίας Ελεούσης Βαρθολομιού και Χρυσοπηγής Δίβρης. Στη Μεσσηνία η Κοίμηση της Θεοτόκου Μονής Βουλκάνου. Στη Λακωνία η Παναγία η Χρυσαφίτισσα στη Μονεμβασία και η Παναγία η Παντάνασσα στον Μυστρά. Στην Αρκαδία η Παναγία η Έλωνη, της Αρτοκωστάς, της Παλαιοπαναγιάς, της Μαλεβής. Επίσης η Κοίμηση Θεοτόκου Κερνίτσης και Μπούρα. Στα Νησιά του Αιγαίου: Στην Τήνο η Παναγία η Ευαγγελίστρια. Στην Πάρο η Εκατονταπυλιανή. Στη Σαντορίνη η Παναγία Επισκοπής. Στην Αμοργό η Χοζοβιώτισσα. Στην Ανάφη η Παναγία η ΚαλαμιώτισσαΣτην Ίο η Παναγία η ΓκρεμιώτισσαΣτην Άνδρο η Θεοσκέπαστη και Παναγία η ΦανερωμένηΣτην Σάμο η Παναγία Καρλοβάσου.Στη Λέσβο η Παναγία Αγιάσου, ή Αγιασώτισσα.Στη Χίο εικόνα περίπυστη της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας.Στην Ίμβρο η Παναγιά η ΜπαλωμένηΣτη Σχοινούσα η Παναγία η ΑκαθήΣτην Κέα η Καστριανή. Στην Αλόννησο του Βουνού.Στην Κύθνο η Παναγία η Κανάλα.Στη Μύκονο η Παραπορτιανή.Στη Νάξο η Αργοκοιλιώτισσα. Στη Δωδεκάνησο Στη Νίσυρο Παναγία η Σπηλιανή. Στη Ρόδο η Παναγία της Φιλερήμου, η Παραμυθία, της Τσαμπίκας και η Φανερωμένη ΙξιάςΣτη Λέρο Παναγία του Κάστρου και η Παναγία η Γουρλομάτα. Στην Αστυπάλαια Παναγία η Πορταΐτισσα.Στην Κάρπαθο η Παναγία η Λαρνιώτισσα και η Παναγία η Ολυμπίτισσα.Στους Λειψούς η Παναγία του Χάρου. Στη Σύμη η Παναγία η Αληθινή.Στην Κάλυμνο η Βλυχάδια και η ΓαλατιανήΣτην ΚρήτηΣτο Ηράκλειο η Κοίμηση Θεοτόκου Αγκαράθου, Καλυβιανής και Παληανής. Στην Ιεράπετρα η Παναγία η Φανερωμένη.Στη Νεάπολη η "Μεγάλη Παναγιά".Στον Κίσσαμο Παναγία η Κυρά των Αγγέλων και η Παναγία η Χρυσοσκαλίτισσα.Στα Σφακιά η Παναγία στ’ Ασφένδου. Στην Κωνσταντινούπολη η Παναγία των Βλαχερνών, η Παμμακάριστος, η Μπαλουκλιώτισσα, η Κυριώτισσα, η Καμαριώτισσα, η Κουφατιανή Γαλατά, η Περίβλεπτος στα Ψωμαθειά, η Μουχλιώτισσα, των Ουρανών Σαλματομβρουκίου, η Χαντσεργιώτισσα, της Σούδας, Βεφά – Σωφρακίου, η Παραμυθιώτισσα ( Παραμυθία, Παρηγορίτισσα, Θεραπεία), η Κουμαριώτισσα Νεοχωρίου και η Κοίμηση Διπλοκιονίου.

Στη Μεγαλόνησο Κύπρο η Παναγία η Κυρά, στα Λειβάδια Καρπασίας, έχει καταστραφεί από τους Τούρκους εισβολείς, όπως και πολλά ακόμη προσκυνήματα στα κατεχόμενα εδάφη της. Σημαντικό προσκύνημα είναι η Παναγία η Ασπροφορούσα, όπως και η Γλυκιώτισσα, και τα δύο κοντά στην Κερύνεια. Ονόματα πολλά της Παναγίας και στη Μεγαλόνησο. Παγκύπριο προσκύνημα η Παναγία η Κυκκώτισσα. Επίσης σημαντικά προσκυνήματα η Τροοδίτισσα, η Σκουριώτισσα, η Kουσουλιώτισσα, η Αιματούσα ( ή του Αμπελιού) της Αραδίππου, η Παγκριώτισσα στη Λευκωσία, του Μεγάλου Αγρού, της Αμιρούς, της Αμασγού, της Ασίνου, του Γλωσσά, η Σφαλαγγιώτισσα, η Ιαματική του Αρακαπά, η Χρυσαλινιώτισσα, η Χρυσοσπηλιώτισσα στην Κάτω Δευτερά, η Στάζουσα, η Χρυσοκουρδαλιώτισσα, της Αυγασίδας - στο κατεχόμενο χωριό Μηλιά Αμμοχώστου, η Βορινή, η Βοναριώτισσα, η Παναγία η Διπλή στη Λευκωσία, και στην Πάφο η Χρυσορρογιάτισσα, η Λιμενιώτισσα ( ερείπια), η Χρυσοπολίτισσα, η Χρυσελεούσα και η Θεοσκέπαστη.

πηγή: thestival.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΟΥΧΛΙΠΑΝΑΓΙΑ ΜΟΥΧΛΙΩΤΙΣΣΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ - Η ΑΣΚΛΑΒΩΤΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΜΑΣ!

Η μόνη εκκλησία που δεν σκλαβώθηκε ποτέ και παραμένει ελεύθερη συνεχώς από το 1453, χωρίς ποτέ να γίνει Τζαμι!

Η ΘΑΡΡΑΛΕΑ ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑ ΜΑΡΙΑ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΙΝΑ
Τον Ιερό Ναό της Παναγίας Μουχλιώτισσας με τον χαρακτηριστικό τρούλο, που βρίσκεται δίπλα στη Μεγάλη του Γένους Σχολή και το Ιωακείμιο Παρθεναγωγείο στο Φανάρι, έχτισε η Πριγκίπισσα Μαρία Παλαιολογίνα, κόρη τοῦ Μιχαὴλ Η´ τοῦ Παλαιολόγου (1261-1282)., η οποία αναγκάστηκε να ξενιτευτεί το 1265 στην Περσία και να παντρευτεί για τις διπλωματικές ανάγκες της Αυτοκρατορίας τον Απαγά, διάδοχο του Χάνου των Μογγόλων Χολαγκοὺ που μόλις είχε πεθάνει. Αυτή ήταν η συνηθισμένη πικρή μοίρα των Πριγκιπισσών μας, που συνήθως θυσιαζόταν για μια ολόκληρη ζωή προκειμένου να βοηθήσουν την πατρίδα. Ένας γάμος αποτελούσε τις περισσότερες φορές Στρατιωτικό και Αμυντικό Σύμφωνο, που ούτε ολόκληρος στρατός και δαπανηρές σε χρήμα και αίμα εκστρατείες δεν μπορούσαν να καταφέρουν...
Όμως η Πριγκίπισσα μας, εκπαιδευμένη, με πολιτισμικό επίπεδο απλησίαστο και κυρίως με πίστη μεγάλη στην Παναγία και τον Χριστό μας, όχι μόνο δεν το έβαλε κάτω, αλλά μετέστρεψε στην Ορθοδοξία τον σύζυγό της και πολλούς αξιωματούχους της Αυλής, παίρνοντας δίκαια το προσωνύμιο "Δέσποινα των Μογγόλων"!
Τελικά, 15 χρόνια μετά, και αφού δολοφονήθηκε το 1281 ο σύζυγός της, επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη, όπου αφιέρωσε τον εαυτό της στην Θεοτόκο και να τι έκανε:

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΣΣΗΣ
Αγόρασε περί το 1282 από τη Μαρία Δούκαινα Ακροπολίτισσα μεγάλη έκταση γης στο Φανάρι, με αμπελώνες, κήπους και διάφορα κτίσματα στην περιοχή «τα Παναγίου», όπου υπήρχε το παλαιό Μοναστήρι της Θεοτόκου Παναγιωτίσσης, το οποίο είχαν φαίνεται καταστρέψει οι Φράγκοι κατά την Άλωση της Πόλης το 1204 και την συνακόλουθη φρικτή Φραγκοκρατία!
Πάνω δε στον παλαιό Ναό έκτισε τον νέο (που με προσθήκες και μετατροπές διατηρείται ως τις μέρες μας), αφιερωμένος στην Παναγία!
Η Μαρία Παλαιολογίνα ενίσχυσε οικονομικά το καινούριο Μοναστήρι που ίδρυσε εκ βάθρων, δωρίζοντας ιερά λείψανα, πολύτιμα σκεύη, χειρόγραφα, αλλά και κτήματα στην Κωνσταντινούπολη και τη Ραιδεστό, δαπανώντας ολόκληρη την περιουσία της! Εγκατέστησε δε γυναικεία αδελφότητα από 33 μοναχές και ανάμεσά τους έμεινε και η ίδια ως το τέλος της ζωής της, αφιερωμένη στην Υπεραγία Θεοτόκο!
Και επειδή η Μαρία Παλαιολογίνα ήταν γνωστή ως "Δέσποινα των Μογγόλων", ο Ναός έμεινε να λέγεται "Παναγία των Μουγουλίων" και με τον χρόνο του Μουχλίου ή Μουχλιώτισσα!

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑΣ ΤΩΝ ...ΤΟΥΡΚΩΝ
Ώσπου έφτασε η το 1453...
Τότε οι Τούρκοι κατέστρεψαν τα πάντα, αλλά δεν είχαν ούτε γνώσεις, ούτε τέχνες, ούτε τεχνίτες και αρχιτέκτονες για να φτιάξουν κάτι "δικό" τους. Πήραν έτσι λοιπόν τον μεγάλο Έλληνα Αρχιτέκτονα Χριστόδουλο και τον έβαλαν να χτίσει στη θέση του φημισμένου Ναού των Αγίων Αποστόλων, το "Τζαμί του Πορθητή" (Φατίχ Τζαμί, βλ. παλαιότερη ανάρτηση πιο κάτω).
Φυσικά ο Χριστόδουλος κράτησε τα θεμέλια και το υπόγειο του Ναού των Αποστόλων ανέπαφα και έχτισε από πάνω το Τζαμί... Ίσως μάλιστα να μας έχει αφήσει πολλές εκπλήξεις στα υπόγεια εκείνα ή και άλλα, αφού ήταν ο μόνος που μπορούσε να προστατέψει λείψανα και κειμήλια που τυχόν γλύτωσαν από τη μανία των απίστων...
Το "Τζαμί του Πορθητή" ήταν πράγματι εντυπωσιακό και για να τον ευχαριστήσει ο Πορθητής, ο Μωάμεθ Β΄, του χάρισε σαν ανταμοιβή την Παναγιά τη Μουχλιώτισσα, που έτσι από τότε παραμένει συνεχώς ασκλάβωτη, χωρίς ποτέ να μετατραπεί σε τζαμί και είναι η μόνη εντελώς ελεύθερη Εκκλησιά των Σκλαβωμένων!
Και αποτελεί και αυτό Πρόνοια Θεού...

ΧΑΙΡΕ ΠΥΡΓΕ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΑΠΟΡΘΗΤΕ ...
ΧΑΙΡΕ ΚΥΡΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΑΣΚΛΑΒΩΤΕ...
Διαβάστε περισσότερα...

Στην ΕΡΤ προκαλούν σε καιρούς λιτότητας!

Από το ANTINEWS:
Το γράψαμε … νωρίς: Η κρατικοδίαιτη ΕΡΤ είχε τη χρυσή ευκαιρία να αλλάξει, να βγάλει από πάνω της το μεταπολιτευτικό κοστούμι της «νύφης» που τη… διακορεύουν κάθε φορά οι κυβερνώντες αλλά κάθε φορά παραμένει… παρθένα.

Είχαμε γράψει σε προηγούμενη ανάρτηση (ΕΡΤ: το απόλυτο όπλο του Σαμαρά εναντίον της διαπλοκής) ότι ο Αντώνης Σαμαράς έχει μια μεγάλη ευκαιρία να ελέγξει (με την καλή έννοια) την κρατική τηλεόραση και να την κάνει ένα άριστο εργαλείο ενημέρωσης απαλλαγμένο από τα νταβατζηλίκια και τη διαπλοκή που συναντά κανείς στα ιδιωτικά κανάλια.

Την ώρα που η ιδιωτική τηλεόραση πνέει τα λοίσθια, αφενός λόγω της μείωσης της διαφημιστικής δαπάνης και αφετέρου επειδή ο κόσμος κατάλαβε ότι σωστή ενημέρωση και διαπλεκόμενα συμφέροντα δεν πάνε μαζί, η κρατική τηλεόραση θα μπορούσε να παίξει το ρόλο ενός ανεξάρτητου φορέα πληροφόρησης. «Η ευκαιρία να σπάσει το κατεστημένο των βαρόνων των μίντια, των νεόκοπων εκδοτών και των εκβιαστών της ενημέρωσης, που χρόνια τώρα καθοδηγούν, εκβιάζουν, ελέγχουν και ποδηγετούν οτιδήποτε διαφορετικό από τη δική τους πολιτική, αισθητική, αντίληψη και συμφέρον», γράφαμε πριν μερικές εβδομάδες.

Και μας απασχολεί πολύ η μοίρα της ΕΡΤ την οποία πληρώνουμε όλοι εμείς αλλά φυσικά κανείς δεν μας δίνει λόγο για τις αποφάσεις που παίρνει, τη γραμμή, τα πρόσωπα που καταλαμβάνουν τις καίριες θέσεις. Η εκάστοτε κυβέρνηση υποτίθεται ότι εκπροσωπεί τον ελληνικό λαό, αλλά αν τον ρωτούσε αυτόν τον λαό τι να κάνει με την ΕΡΤ σίγουρα δε θα γίνονταν όλα τα αίσχη της μεταπολίτευσης, με μικρές ίσως αναλαμπές.

Είδαμε τι έγινε επί υπουργίας Ρουσόπουλου όπου οι «κολλητοί» έγιναν αφεντικά στην ΕΡΤ με ιδιαίτερα παχυλούς μισθούς (γιατί τότε υπήρχαν λεφτά), παρά το γεγονός ότι εξυπηρετούσαν συμφέροντα άλλων βαρόνων των media. H προεδρία Παναγόπουλου θα μείνει στην ιστορία και θα αποτελέσει αντικείμενο πολύχρονης δικαστικής έρευνας.

Τη σκυτάλη πήρε ο Γ. Παπανδρέου ο οποίος μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα κατάφερε να βάψει πράσινο όλο το ραδιομέγαρο. Και ζήσαμε και το τόσο αστείο σκηνικό να εκθειάζεται ο Τσίπρας μόλις τα ποσοστά του έδειχναν ότι ήταν εν δυνάμει πρωθυπουργός.

Η νέα κυβέρνηση, όμως, και ιδιαίτερα ο Αντώνη Σαμαρά, είχαν μια μεγάλη ευκαιρία να «καθαρίσει» την κοπριά. Να πετάξουν έξω τους κομματικούς στρατούς της ΕΡΤ απ’ όπου κι αν προέρχονται, να δώσουν δύναμη σε νέους ανθρώπους με ιδέες και κυρίως με μηδενική εξάρτηση από τη διαπλοκή.

Και το βασικότερο: Υπήρχε μια μεγάλη ευκαιρία να φύγουν όλοι οι ανεπαρκείς που έγιναν διευθυντές στην πλάτη του κασίδη και όλες οι τηλεγλάστρες που έγιναν παρουσιάστριες επειδή είχαν πολιτικές διασυνδέσεις, μαζί με τα γιαούρτια που το παίζουν θεογκόμενες.

Η ανακοίνωση του νέου ΔΣ της ΕΡΤ απογοήτευσε όσους πίστεψαν ότι αυτή η κυβέρνηση θα φέρει νέο άνεμο στα ΜΜΕ και το έχουμε γράψει. Ίδια παλαιά πρόσωπα από το κομματικό χρονοντούλαπο έρχονται στην τηλεόραση για να κάνουν τι; Να υπηρετήσουν την κυβερνώσα παράταξη; Ρώτησαν τους ιδιοκτήτες της ΕΡΤ, δηλαδή τους πολίτες;

Προσλήψεις και πάλι προσλήψεις

Και μετά τους διευθυντές άρχισαν να έρχονται και άλλοι διευθυντές, δημοσιογράφοι και αποτυχημένοι πολιτευτές που ήθελαν μια θέση στη σίγουρη κρατική τηλεόραση. Από την Αρια Αγάτσα περάσαμε στη Σοφία Γιαννακά και συνεχίζουμε για να επιβεβαιωθεί ότι κάθε κουτσός και στραβός ανηφορίζει τη Λ. Μεσογείων αρκεί να έχει… κονέ με την ΝΔ ή τουλάχιστον την αποδοχή του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

Μαθαίνουμε λοιπόν,τώρα, μέσα στον Δεκαπενταύγουστο που είναι παχιές οι …μύγες και οι κουβέντες, ότι στη… νέα ΕΡΤ έρχονται… νέοι άνθρωποι για να δώσουν ζωντάνια και να επαναφέρουν τη χαμένη αίγλη της. Γενικός διευθυντής τηλεόρασης ορίστηκε ο Κώστας Σπυρόπουλος ο οποίος ξαναγυρνά στην ίδια θέση που είχε το 2004-2008 κι απ’ όπου έφυγε για να γίνει στέλεχος του ομίλου του Σκάι, δηλαδή δεξί χέρι του Αλαφούζου, μαζί με το άλλο δεξί χέρι τον κ. Παναγόπουλο.

Διευθυντής του προγράμματος ορίστηκε ο… νεότατος Τζώνι Καλημέρης, ενώ επιστρέφουν για να πάρουν κι εκπομπές και άλλοι… νέοι δημοσιογράφοι όπως ο Γιώργος Κουβαράς που προαλείφεται για το πρωϊνό, η Σοφία Γιαννακά και ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου που θα πάρουν βραδινή ενημερωτική εκπομπή, Μαζί τους και η άλλοτε ριαλιτζού, αποτυχημένη πολιτευτής και πρώην βουλευτής της ΝΔ, η Νατάσα Ράγιου. Φυσικά παραμένει η παντός καιρού Έλλη Στάη ενώ αναζητείται γενικός διευθυντής ειδήσεων με τον Στρ. Λιαρέλλη να έχει δεχθεί πρόταση και να μην έχει απαντήσει.

Διαβάζουμε επίσης ότι το ΔΣ της ΕΡΤ αποφάσισε την πρόσληψη τριών ειδικών συμβούλων, του Χαράλαμπου Σταθάκη (οικονομικός σύμβουλος), της Χρυσάνθης Μακρή (για θέματα ΕΣΠΑ) και του Πέτρου Κοντραφούρη (για θέματα προγράμματος).

Επίσης, το ΔΣ αποφάσισε την πρόσληψη του Μάνου Καμπανέλλη ως διευθυντή του Γραφείου Διευθύνοντος Συμβούλου!

Δηλαδή, σε μια Ανώνυμη Εταιρεία, την οποία συντηρεί με την εισφορά του ο πολλαπλώς βαλλόμενος φορολογούμενος πολίτης, προσλαμβάνονται 6 νέα στελέχη!!!

Με τι μισθούς άραγε;

Αυτή η πολύπαθη ΕΡΤ, με τόσο προσωπικό, δεν είχε στελέχη να αναλάβουν τις συγκεκριμένες θέσεις ευθύνης;

Έπρεπε να γίνουν νέες προσλήψεις;

Θέλουν να μας πούν ότι έψαξαν στο ραδιομέγαρο και δεν βρήκαν ανθρώπους;

Αυτό πάλι το “διευθυντής του Γραφείου Διευθύνοντος Συμβούλου” τι είναι;

Πρώτη φορά το ακούω!!!

Υπουργός είναι ο κ. Σίμος για να έχει Διευθυντή του Γραφείου του;

Το ΔΣ αποφάσισε επίσης να αναθέσει σε ειδικό νομικό γραφείο τον έλεγχο της σύμβασης για το Champions League!

Πολύ ωραία!

Ποιό είναι το γραφείο;

Με ποιά διαδικασία επελέγη ή μήπως έγινε απ΄ευθείας ανάθεση;

Εναντι ποιάς αμοιβής;

Eρώτηση: Η ΕΡΤ δεν έχει νομική υπηρεσία;

Γιατί η σύμβαση πρέπει να ελεγχθεί …από ειδικό γραφείο; Η Νομική Υπηρεσία της ΕΡΤ είναι …άσχετη από συμβάσεις;

Λοιπόν, όταν περικόπτονται μισθοί και συντάξεις, συνιστά πρόκληση, πρώτου μεγέθους, προς τον Ελληνικό λαό, να γίνονται τέτοιες προσλήψεις.

Να γίνουν λοιπόν άμεσα γνωστοί οι μισθοί των προσληφθέντων. Για να ξέρουμε τουλάχιστον, τι πληρώνουμε….

Και μια και γίνεται ανανέωση εμείς μπορούμε να προτείνουμε κι άλλα πρόσωπα: Να επιστρέψουν πάραυτα ο Τέρενς Κουίκ, ο Βαγγέλης Φουντουκίδης και ο Νίκος Μαστοράκης ενώ να ξαναπροσλάβουμε τον Παναγόπουλο, τον Κέκη, τον Χουλιάρα κι όλους όσοι δεν τέλειωσαν το έργο τους.

Έλεος, πιστεύαμε ότι η συγκυρία για την Ελλάδα ήταν ακατάλληλη για επιστροφή το παρελθόν. Νομίζαμε ότι η κυβέρνηση δε θα άφηνε την ευκαιρία να πάει χαμένη. Θα δημιουργούσε εκείνες τις προϋποθέσεις για να εγκαινιάσει μια πολιτική ίσων αποστάσεων από όλους, αντικειμενικότητας και πλουραλισμού στην ενημέρωση.

Όμως, οι διευθυντές, σύμβουλοι, πολιτικοί παρατρεχάμενοι και υπουργοί δεν αφήνουν. Το σύστημα είναι εδώ για να αναστήσει το αποτυχημένο μοντέλο. Κι όταν μια κυβέρνηση αποφασίζει να κάνει την ΕΡΤ τσιφλίκι της και να βολέψει τους δικούς της τότε καταλαβαίνουμε ότι θα έχει πρόβλημα. Παντού
Διαβάστε περισσότερα...

Δύο χρόνια παράταση για τα μέτρα και τέσσερα για την πληρωμή του πρώτου δανείου ζητά η Ελλάδα

Από τους UNITED REPORTERS:
Την ατζέντα αναδιαπραγμάτευσης του Α. Σαμαρά στις συναντήσεις με Μέρκελ και Ολάντ την ερχόμενη εβδομάδα αποκαλύπτουν οι FT

Με αίτημα τη χορήγηση διετούς παράτασης στην Ελλάδα να τηρήσει τους όρους του μνημονίου θα φτάσει στο Βερολίνο και το Παρίσι ο Αντώνης Σαμαράς την επόμενη εβδομάδα για τις κρίσιμες συναντήσεις που θα έχει με τη γερμανίδα καγκελάριο Α. Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φ. Ολάντ.

Σύμφωνα με έγγραφο με τις ελληνικές θέσεις που έχουν στην κατοχή τους οι Financial Times, η Ελλάδα, που καλείται να βρει περικοπές δαπανών ύψους 11,5 δισ. ευρώ για την επόμενη διετία εν μέσω δεινής ύφεσης που τινάζει στον αέρα τους δημοσιονομικούς σχεδιασμούς, θα ζητήσει τα μέτρα να μοιραστούν σε τέσσερα χρόνια, μέχρι το 2016. Η κυβέρνηση θέλει η μείωση του ελλείμματος να γίνεται κατά 1,5% του ΑΕΠ ετησίως έναντι 2,5% που προβλέπεται βάσει της τρέχουσας συμφωνίας.

Τρύπα 20 δισ. ευρώ
Βάσει του ίδιου εγγράφου, οι πρόσθετες δανειακές ανάγκες της Ελλάδας τη διετία 2013-2014 θα αγγίξουν τα 20 δισ. ευρώ, όμως ο κ. Σαμαράς θα υποστηρίξει στο ηγετικό δίδυμο Γερμανίας και Γαλλίας ότι δεν θα χρειαστεί να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Αντ’ αυτού, τα πρόσθετα κεφάλαια λόγω της μικρότερης μείωσης του ελλείμματος μπορούν να αντληθούν από το υφιστάμενο δάνειο του ΔΝΤ, την έκδοση εντόκων γραμματίων του δημοσίου και την παράταση της έναρξης αποπληρωμής του πρώτου δανείου από ΕΕ και ΔΝΤ κατά τέσσερα χρόνια (από το 2016 στο 2020). Το 2020 έχει συμφωνηθεί η έναρξη αποπληρωμής και του δεύτερο δανειακού πακέτου.

Το κατά πόσον ο κ. Σαμαράς θα εξασφαλίσει θετική ανταπόκριση από την κ. Μέρκελ είναι δύσκολο να το προβλέψει κανείς. Γερμανοί αξιωματούχοι έχουν απορρίψει κάθε νέο δάνειο προς την Ελλάδα, ενώ πολλοί μιλούν ανοιχτά για έξοδο της χώρας μας από το ευρώ.
Διαβάστε περισσότερα...

Καλή η Παναγιά! Χρόνια Πολλά στις εορτάζουσες και στους εορτάζοντες

«Η Παναγία χαίρεται η Παναγία χαμογελά
το πέλαγο έτσι που κυλάει βαθιά πόσο της μοιάζει! …
Ετοιμασίες της Παναγίας που για να γιορτάσει ελπίζει
άσπρα πανιά και γαλανές σημαιούλες» (Ήλιος ο Πρώτος)
Διαβάστε περισσότερα...

ΔΟΞΑ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΑΘΛΗΤΩΝ

Από το Δ.Σ Α.Μ.Σ ΔΟΞΑ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ ανακοινώνεται ότι οι παρακάτω παίκτες να προσέλθουν το ΣΑΒΒΑΤΟ 18/8/12 ΚΑΙ ΩΡΑ 19:00 στο δημότικο γήπεδο "Πύρρος δήμας" στο ΛΙΤΟΧΩΡΟ για γνωριμία και ενημέρωση με το Δ.Σ και το προπονητηκό team. 

1) ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
2) ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ
3) ΤΟΥΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
4) ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
5) ΚΛΙΓΓΚΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
6) ΚΟΥΡΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
7) ΚΟΥΤΣΙΜΑΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
8) ΛΙΑΓΚΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ
9) ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
10) ΡΕΠΠΑΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ
11) ΣΚΡΕΤΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
12) ΜΑΓΑΛΙΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ
13) ΚΙΑΟΥΛΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
14) ΦΟΥΝΤΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
15) ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΗΣ ΧΑΡΗΣ
16) ΚΑΨΑΛΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ
17) ΚΕΧΑΓΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
18) ΜΑΝΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
19) ΜΑΥΡΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
20) ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΛΑΜΠΡΟΣ
21) ΖΗΚΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
22)ΓΚΡΙΝΙΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
23) ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
24) ΓΡΑΜΑΤΟΣΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
25) ΠΑΓΩΝΙΔΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
26) ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
27) ΚΥΠΑΡΙΣΣΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
28) ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
29) ΜΥΤΗΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
30) ΜΑΥΡΟΜΑΤΗΣ ΜΗΧΑΛΗΣ
31) ΧΑΣΙΩΤΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ
32) ΖΟΡΜΠΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
33) ΓΚΕΝΓΚΑΙ ΟΛΓΙΟΝ
34)ΜΠΑΤΖΕΛΑΣ
35)ΠΙΠΙΛΙΑΝΟΣ
36)ΑΜΑΡΙΛΝΤΟ
37ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΛΕΩΝΙΔΑΣ

ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΛΕΣΤΕ 2352300454 ΛΕΪΝΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ (ΓΕΝΙΚΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ)
Διαβάστε περισσότερα...

Τρίτη 14 Αυγούστου 2012

Οι δεσμεύσεις γίνονται πράξεις! Συνεχίστε έτσι... και αφήστε των Τσίπρα να ασχολείται με τα διακαιώματα των λαθρομεταναστών

«Ανάσα» 160 εκατ. € σε 70.000 κτηνοτρόφους
Η εξισωτική αποζημίωση θα δοθεί σε 70.000 δικαιούχους που κατοικούν σε ορεινές, ημιορεινές και νησιωτικές περιοχές

Οικονομική ανάσα... ύψους 160 εκατ. ευρώ σε περίπου 70.000 κτηνοτρόφους δίνει η κυβέρνηση, πετυχαίνοντας την καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης.
Οπως ανακοινώθηκε, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας υπέγραψαν τη σχετική απόφαση, σύμφωνα με την οποία από τη Δευτέρα 20 Αυγούστου ξεκινά η καταβολή των ενισχύσεων.
Πρόκειται ουσιαστικά για την υλοποίηση της προεκλογικής εξαγγελίας του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά σχετικά με την καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης, χρήματα τα οποία οι κτηνοτρόφοι διέτρεχαν τον κίνδυνο να τα χάσουν λόγω της δημοσιονομικής κατάστασης.
Ωστόσο, έπειτα από συντονισμένες ενέργειες της κυβέρνησης βρέθηκαν οι αναγκαίοι πόροι.
Σημειώνεται ότι για να βρεθεί το ποσό των 160 εκατ. ευρώ ύστερα από πρωτοβουλία του πρωθυπουργού μειώθηκαν οι αποζημιώσεις του ίδιου, των υπουργών, των υφυπουργών, του προέδρου της Βουλής αλλά και τα ποσά που πληρώνει το Δημόσιο για ενοίκια.
Ταυτόχρονα, τις τελευταίες μέρες υπήρχαν συνεχείς επαφές ανάμεσα στα δύο υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Με δηλώσεις του ο κ. Τσαυτάρης τόνισε: «Οι δικαιούχοι είναι κυρίως κτηνοτρόφοι ορεινών, ημιορεινών, νησιωτικών και γενικά απομακρυσμένων φτωχών περιοχών της χώρας μας.
Πιστεύω ότι σε αυτήν την κρίσιμη οικονομική συγκυρία όλοι αντιλαμβάνονται και τις δυσκολίες και την προσπάθεια που έγινε να βρεθούν τα χρήματα αυτά για να δοθούν τη Δευτέρα στους κτηνοτρόφους, αλλά και τη σημασία που έχουν τα χρήματα αυτά γι' αυτούς τους ανθρώπους των μειονεκτικών περιοχών της χώρας μας, είτε για να ξεπεράσουν τις δυσκολίες που περνούν, είτε για να προμηθευτούν εγκαίρως τις απαραίτητες ζωοτροφές, που βλέπετε πόσο έχουν ξεφύγει οι τιμές τους, ούτως ώστε να είναι καλύτερα προετοιμασμένοι για τον χειμώνα».

Πρώτες κινήσεις
Και ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμος Χαρακόπουλος υπογράμμισε πως «μία από τις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης ήταν να εξευρεθεί το δημοσιονομικό ισοδύναμο από τις περικοπές στις αποδοχές του πρωθυπουργού και των μελών της κυβέρνησης, καθώς και τη μείωση στα ενοίκια που καταβάλλει το Δημόσιο.
Με τα χρήματα που εξοικονομούνται, δημιουργείται ένας ''κουμπαράς'' και έτσι θα καταβληθεί στους κτηνοτρόφους το σύνολο της εξισωτικής αποζημίωσης».
Η καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης στους δικαιούχους αφορά το 100% του ποσού που δικαιούνται, με βάση τα δικαιολογητικά που έχουν προσκομίσει, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις επιλεξιμότητας. Αν για κάποιον δικαιούχο υπάρχουν προβλήματα δικαιολογητικών ή προφανή σφάλματα στην αίτησή του, θα δοθεί η δυνατότητα διόρθωσης μέσα στον Αύγουστο και η πληρωμή του θα γίνει στις αρχές του Σεπτεμβρίου.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ
Διαβάστε περισσότερα...

ΔΗΜΟΣ ΠΥΔΝΑΣ - ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ: 11o KAMΠ ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ

17 με 23 Αυγούστου στον Κολινδρό το 11ο Διεθνές Camp

Νεαροί αθλητές μαθαίνουν τα… μυστικά του Μπάσκετ!

Υπό την αιγίδα της FIBA Europe και η φετινή διοργάνωση

Νεαροί Αθλητές από επτά χώρες της Ευρώπης και των Βαλκανίων (Ελλάδα, Βουλγαρία, Νορβηγία, Αλβανία, Φιλανδία, Αυστρία Ρουμανία ) θα βρίσκονται από τις 17 έως 23 Αυγούστου στον Κολινδρό, συμμετέχοντας στο 11ο Διεθνές Εκπαιδευτικό Camp Αγοριών, το οποίο θα διεξαχθεί στις σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις του Κολινδρού. .
Για μία εβδομάδα οι αθλητές, τα νέα ταλέντα της καλαθοσφαίρισης, θα διδαχθούν στοιχεία ατομικής τεχνικής βάσει ειδικού προγράμματος που εκπονεί η Επιτροπή Ανάπτυξης της Ε.Ο.Κ. Το ετήσιο προπονητικό, που διοργανώνεται υπό την αιγίδα της FIBA Europe, από την EOK, τον Δήμο Πύδνας Κολινδρού και την ΕΚΑΣΚΕΜ, έχει αναδειχθεί σε ένα πρότυπο αθλητικό αναπτυξιακό θεσμό και συμβάλει σε σημαντικό βαθμό στην αρτιότερη τεχνική κατάρτιση των νεαρών αθλητών. Με την υποστήριξη και καθοδήγηση των προπονητών της Ομοσπονδίας οι αθλητές που συμμετέχουν στο camp του Κολινδρού έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν τις γνώσεις εκείνες που θα τους βοηθήσουν να διαμορφώσουν την αθλητική αλλά και κοινωνική προσωπικότητά τους.

Αξίζει να σημειωθεί πώς το camp διοργανώνεται στην πόλη του Κολινδρού τον μήνα Αύγουστο κάθε έτους, από το 1997. Από το 2001 διοργανώνονταν από την ΕΟΚ την ΕΚΑΣΚΕΜ και τον Δήμο Κολινδρού. Από το 2002 το camp έγινε διεθνές και διοργανώνεται από την FIBA Europe, την ΕΟΚ την ΕΚΑΣΚΕΜ & τον Δήμο Κολινδρού και τα δύο τελευταία χρόνια από τον Καλλικρατικό Δήμο Πύδνας Κολινδρού. Στο Camp συμμετέχουν Έλληνες αθλητές υποψήφιοι για την Εθνική Ομάδα Παίδων και Ξένοι αθλητές από χώρες της FIBA Europe. Στη φετινή διοργάνωση Γενικός Τεχνικός Υπεύθυνος και συντονιστής Ομοσπονδιακός Προπονητής θα είναι ο Γιώργος Δοξάκης.

Ο Δήμαρχος Πύδνας Κολινδρού
Διαβάστε περισσότερα...

Απίστευτες καταγγελίες Βρούτση: Δήμοι “έφαγαν” κοινοτικά κονδύλια που προορίζονταν για παιδικούς σταθμούς!

Πήραν ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους 500 εκ ευρώ που αφορούσαν την γυναικεία επιχειρηματικότητα, προχώρησαν σε προσλήψεις και σε άλλες πράξεις εκτός από τα όσα ορίζει το συγκεκριμένο πρόγραμμα και τώρα δεν υπάρχουν χρήματα για την λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών.

Μάλιστα η χώρα μας κινδυνεύει και με πρόστιμο από την Ε.Ε χρησιμοποιήθηκαν κονδύλια για άλλο σκοπό από αυτόν που αναφέρει το πρόγραμμα

Οι απίστευτες καταγγελίες γίνονται από τον ίδιο τον Υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση ο οποίος έστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ Κώστα Ασκούνη

«Το Υπουργείο Εργασίας, μέσω της Γενικής Γραμματείας Διαχείρισης Κοινοτικών και άλλων Πόρων, έχει ενεργοποιήσει κατά το διάστημα των τελευταίων μηνών πλήρως το διαθέσιμο προϋπολογισμό του Ε.Π., επιταχύνοντας παράλληλα το ρυθμό απορρόφησής του, με αποτέλεσμα την ανυπαρξία άλλων πόρων προς διάθεση. Συνεπώς, οποιαδήποτε άποψη υποστηρίζει ότι υπάρχουν «λιμνάζοντες πόροι», δεν ευσταθεί» αναφέρει μεταξύ άλλων στην επιστολή του ο Γιάννης Βρούτσης.

Τα στοιχεία «φωτιά» του Υπουργείου Εργασίας

• Στόχος της δράσης εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, όπως περιγράφεται στο εγκεκριμένο Ε.Π, είναι «η εξατομικευμένη στήριξη της γυναικείας απασχολησιμότητας μέσω ειδικής ενίσχυσης των γυναικών, προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε μονάδες φροντίδας παιδιών».

• Σύμφωνα με το εγκεκριμένο Ε.Π., ο αρχικός αριθμός των γυναικών που είχε προγραμματισθεί να ωφεληθεί για το σύνολο της προγραμματικής περιόδου 2007–2013 ήταν 15.700.

• Αντ’ αυτού, μέχρι σήμερα, από τη εν λόγω δράση έχουν ωφεληθεί περισσότερες από 100.000 γυναίκες

• Από το 2008 (πρώτο έτος εφαρμογής της δράσης) μέχρι και σήμερα έχουν διατεθεί σχεδόν 500 εκ. ευρώ, ήτοι ποσοστό 20% του συνολικού προϋπολογισμού του Ε.Π.

• Για τη συγκεκριμένη δράση και για τα έτη 2011–12 και 2012–13 είχαν εγκριθεί συνολικά από το Υπουργείο Εργασίας 200 εκ. ευρώ (100 εκ. ευρώ ετησίως). Ωστόσο και παρά τον ετήσιο αυτό οικονομικό σχεδιασμό, για το πρώτο και μόνο έτος διατέθηκαν 175 εκ. ευρώ. Αποτέλεσμα ήταν να απομείνουν για το δεύτερο έτος 2012–13 τα υπόλοιπα 25 εκ. ευρώ.

Μετά από αυτές τις εξελίξεις είναι πολύ πιθανό δεκάδες βρεφονηπιακοί σταθμοί να μην μπορέσουν τελικά να λειτουργήσουν καθώς χρήματα δεν υπάρχουν. Η εξέλιξη αναμένεται να προκαλέσει εμφύλιο μεταξύ δημάρχων στο συνέδριο της ΚΕΔΕ καθώς αρκετοί ήταν εκείνοι οποίοι δεν γνώριζαν τα συγκεκριμένα κονδύλια.

Η Επιστολή του Προέδρου της ΚΕΔΕ
Eπιστολή στον υπουργό Εργασίας με αίτημα την ενίσχυση της διαθέσιμης χρηματοδότησης για τους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, απέστειλε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Ασκούνης, αν μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου δεν εξευρεθούν επιπλέον πόροι για να καλυφθεί το σύνολο των προσφερόμενων θέσεων στις υπάρχουσες κοινωνικές δομές, θα μείνουν εκτός παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών 53.070 παιδιά.

Επίσης, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, από τα αποτελέσματα του Προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» προκύπτει ότι με βάση τον προϋπολογισμό του Προγράμματος καλύφθηκαν 43.060 θέσεις παιδιών στους παιδικούς σταθμούς από τις 96.130 συνολικά αιτήσεις που είχαν υποβληθεί, δηλαδή απορρίφθηκε το 55% των αιτήσεων των ενδιαφερομένων μητέρων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Ασκούνης ζητεί την παρέμβαση του υπουργού Εργασίας έτσι ώστε μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, ημερομηνία κατά την οποία ανοίγουν οι Βρεφονηπιακοί και Παιδικοί Σταθμοί, να εξευρεθούν οι κατάλληλοι πόροι από αναπορρόφητα κονδύλια του ΕΣΠΑ για να καλυφθεί το σύνολο των προσφερόμενων θέσεων στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς και να έχει βρεθεί λύση για το τεράστιο αυτό κοινωνικό πρόβλημα.

Από real.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Νίκος Κουκουτάτσιος προς την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας: "Φταίμε και εμείς που με την ψήφο μας σας δίνουμε τη δυνατότητα να μας καταδυναστεύεται με αυτόν τον προκλητικό τρόπο.-"

Ανοιχτή επιστολή

Κυρία Αντιπεριφεριάρχη.
Με αφορμή την ενημερωτική απάντηση που είχε την καλοσύνη να μου στείλει η διεύθυνση των υπηρεσιών του Δήμου Δίου Ολύμπου σε αναφορά μου προς την Αστυνομία Εθνικής οδού, που της κοινοποιήθηκε προς ενημέρωση, έλαβα γνώση της απαράδεχτης από 11-72012 επιστολής σας, με την οποία υποδεικνύεται στον ανωτέρω Δήμο, να διευκολύνει με ανάλογες ρυθμίσεις τη διέλευση βαρέων φορτηγών αυτοκινήτων, από τις κατωκοιμένες περιοχές της Νότιας Πιερίας.

Κυρία Αντιπεριφεριάρχη,
Δεν ξέρω αν αντιλαμβάνεσθε την ολισθηρότητα του διαβήματος σας, προς τον Δήμο Δίου Ολύμπου, και τις συνέπειες που μπορεί να έχει η υιοθέτηση των παρακλήσεων σας για τους παροικούνται στους παραλιακούς οικισμούς της Νότιας Πιερίας.

Ποιος παρέδωσε κυρία Αντιπεριφεριάρχη στην πολυεθνική Αιγαίο Α.Ε. την Εθνική οδό και ποιος της επέτρεψε να επιβάλει αυτά τα απίθανα υψηλά τέλη διοδίων και μάλιστα προκαταβολικά χωρίς να έχει παραδώσει τα έργα που ανέλαβε να κατασκεύασει; Μήπως η ταπεινότητα μου που λίγο έλειψε να χάσει τη ζωή της από το γιγαντιαίο φορτηγό αυτοκίνητο με το επίσης γιγαντιαίο συρόμενο του που το οδηγούσε αλλοδαπός οδηγός;

Και γιατί δεν απευθύνεστε στη αντιλαϊκή κυβέρνηση των Αθηνών που επέβαλε και διατηρεί αυτά τα υψηλά τέλη διέλευσης την διοδίων να τα άρει και γιατί κόβεστε τόσο για τα συμφέροντα των αλλοδαπών πολυεθνικών εταιριών μεταφορών;

Γιατί δεν διαμαρτύρεσθε στους καρεκλοκένταυρους των Αθηνών και τους πολιτικούς προϊσταμένους τους που που κουνώντας το δάχτυλο τους μας απειλούν και μας λένε ότι  "μαζί τα φάγαμε" οι αδιάντροποι;

Εμείς βάλαμε πανω από τα κεφάλια μας τους διεθνείς τοκογλύφους που χρέωσαν τη χώρα μας για χίλια χρόνια και καλούμαστε εμείς τα υποζύγια να πληρώνουμε το "νταβαβατζιλίκι" τους με τα έκτακτα χαράτσια από την κουτσουρεμένη σύνταξη μας των 400 ευρώ; Αλλά δεν φταίτε μόνον εσείς.

Φταίμε και εμείς που με την ψήφο μας σας δίνουμε τη δυνατότητα να μας καταδυναστεύεται με αυτόν τον προκλητικό τρόπο.-
Διαβάστε περισσότερα...

ΟΓΑ: Πάνω από 1.000 υποθέσεις συντάξεων-μαϊμού στη δικαιοσύνη

Της Ρούλας Σαλούρου

Στον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου αρχείο με 1.014 περιπτώσεις μη απογραφέντων συνταξιούχων του ΟΓΑ, απέστειλε η διοίκηση του οργανισμού.

Είχε προηγηθεί, όπως είναι γνωστό, η εντολή του υπουργού Εργασίας, Γ.Βρούτση μετά τη συνάντηση που είχε με τον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου προς όλες τις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων ώστε μέχρι τις 17 Αυγούστου να έχουν αποστείλει στη δικαιοσύνη όλες τις ύποπτες περιπτώσεις παράνομης συνταξιοδότησης. Και αυτό γιατί, παρά τους χιλιάδες συνταξιούχους που δεν απογράφησαν κατά τις διαδικασίες των ασφαλιστικών οργανισμών, μόλις 13 υποθέσεις έχουν καταλήξει στη δικαιοσύνη.
Διαβάστε περισσότερα...

Δεύτερο φιλικό για τον Απόλλωνα Λιτοχώρου την Κυριακή 19 Αυγούστου

Μετά το επιτυχές πρώτο φιλικό με την πρωταθλήτρια ομάδα του Άρη Θεσσαλονικης (κ-20), στο οποίο τιμήθηκαν οικογένειες παικτών και παραγόντων του Συλλόγου που έφυγαν από την ζωή, ο Απόλλων Λιτοχώρου συνεχίζει τα φιλικά προετοιμασίας - την Κυριακή 19 Αυγούστου στις 6 μ.μ. στο δημοτικό γήπεδο Λιτοχώρου
Δεύτερος αντίπαλος είναι η ομάδα του Πιερικού (κ-20).

Αναλυτικά το κάλεσμα της διοίκησης στον κόσμο:

ΦΙΛΑΘΛΟΙ ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΦΙΛΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΠΙΕΡΙΚΟΥ(Κ20) ΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ 19-08-2012 ΚΑΙ ΩΡΑ 18.00.  

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΑΣ ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ

Διαβάστε περισσότερα...

Κάπως έτσι δουλεύουν ΔΗΜΟΙ & ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ που προωθούν το τουριστικό τους προϊον

Σημαντικό εργαλείο τουριστικής προβολής
Ποιες δεσμεύσεις αναλαμβάνει ο δήμος Καλαμπάκας, το Επιμελητήριο Τρικάλων και η Αναπτυξιακή Τρικάλων για την ψηφιακή προβολή των Μετεώρων – Δημόσια διαβούλευση
Του Αποστόλη Ζώη

Μοτό: Οι αναπτυσσόμενες υπηρεσίες θα μπορούν να παρέχονται τοπικά στους επισκέπτες, σε πολιτιστικούς – μουσειακούς χώρους φυσικής και εικονικής περιήγησης και αλληλεπίδρασης
Συγκεκριμένες δεσμεύσεις αναλαμβάνει ο δήμος Καλαμπάκας, στα πλαίσια της ψηφιακής προβολής της ιστορίας και του πολιτισμού των Μετεώρων. Ειδικότερα, η Περιφέρεια Θεσσαλίας ενημερώνει για τη δημόσια διαβούλευση σχεδίου διακήρυξης του Έργου «Ψηφιακή Προβολή της Ιστορίας & του Πολιτισμού των Μετεώρων και του Ολύμπου- Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Προορισμών Περιφέρειας Θεσσαλίας».
Το έργο ικανοποιεί τις απαιτήσεις του Ειδικού Στόχου στον Άξονα Προτεραιότητας 02- ΤΠΕ και βελτίωση της ποιότητας ζωής» του Ε.Π. «Ψηφιακή Σύγκλιση».ά

Αντικείμενο
Το αντικείμενο πράξης αφορά στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη υποδομών για την ψηφιακή τεκμηρίωση και πολυεπίπεδη προβολή της ιστορίας και του πολιτισμού των περιοχών Μετεώρων και Ολύμπου. Στο πλαίσιο αυτό θα υλοποιηθεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα ηλεκτρονικής προβολής και διαχείρισης τουριστικών και πολιτιστικών πόρων, υπηρεσιών, εκδηλώσεων και ροών επισκεπτών στην περιφέρεια Θεσσαλίας (Electronic Destination Management System: e-DMS). Η ψηφιακή τεκμηρίωση, προβολή και εικονική περιήγηση των δύο περιοχών σε συνεργασία με το σύστημα e-DMS θα αποτελέσει μία ολοκληρωμένη λύση στην προώθηση και διαχείριση του στρατηγικού τουριστικού σχεδιασμού της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Οι αναπτυσσόμενες υπηρεσίες θα μπορούν να παρέχονται τοπικά στους επισκέπτες, σε πολιτιστικούς – μουσειακούς χώρους φυσικής και εικονικής περιήγησης και αλληλεπίδρασης που θα διαμορφωθούν κατάλληλα σε αισθητικό, λειτουργικό και κυρίως τεχνολογικό επίπεδο, αλλά και απομακρυσμένα, μέσω του Διαδικτύου αλλά και δικτυακών υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας 3ης και πλέον γενιάς.

Δήμος Καλαμπάκας

Ο Δήμος Καλαμπάκας στο συγκεκριμένο έργο αναλαμβάνει:
* Να διαθέσει την κτιριακή υποδομή που απαιτείται για την υλοποίηση της πράξης. Ο Δήμος Καλαμπάκας θα διαθέσει ιδιόκτητο παραδοσιακό νεόδμητο κτίριο που βρίσκεται επί της οδού που συνδέει την Καλαμπάκα με τα Μετέωρα και διαθέτει ικανό χώρο στάθμευσης για να φιλοξενεί λεωφορεία επισκεπτών.
* Να διευκολύνει με κάθε τρόπο το επιστημονικό προσωπικό που θα απασχοληθεί για την υλοποίηση του αντικειμένου της παρούσας σύμβασης στη συγκέντρωση των απαραίτητων στοιχείων και πληροφοριών.
* Να παρέχει στο Δικαιούχο-Φορέα Πρότασης τις αναγκαίες πληροφορίες και μελέτες που έχει στη διάθεσή του και να συνεργάζεται μαζί του για την κατάρτιση του Τεχνικού Δελτίου Προτεινόμενης Πράξης.
* Να ορίσει τον εκπρόσωπό του στην Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης.
* Να διασφαλίσει τη διαθεσιμότητα στελεχών του που γνωρίζουν σε βάθος τις δομές και τις λειτουργικές διαδικασίες και να διαθέσει στον Φορέα Προσωπικό για την υλοποίηση του Έργου.
* Να παρέχει έγκαιρα στο Φορέα Υλοποίησης την αναγκαία πληροφόρηση σχετικά με οργανωτικές ή διοικητικές αλλαγές που επηρεάζουν την υλοποίηση του Έργου.
* Να διασφαλίσει τη λειτουργία του Έργου μετά την ολοκλήρωσή του είτε αναλαμβάνοντας ο ίδιος τη λειτουργία του ή αναθέτοντας αυτήν σε τρίτο φορέα.
* Να συνεργάζεται με το Δικαιούχο για την ενημέρωση του κοινού και την προβολή του Έργου.
Επιμελητήριο Τρικάλων
Ο ρόλος του στο έργο περιορίζεται στα εξής:
* Να διευκολύνει με κάθε τρόπο το επιστημονικό προσωπικό που θα απασχοληθεί για την υλοποίηση του αντικειμένου της παρούσας σύμβασης στη συγκέντρωση των απαραίτητων στοιχείων και πληροφοριών.
* Να παρέχει στο Φορέα Υλοποίησης τις αναγκαίες πληροφορίες και μελέτες που έχει στη διάθεσή του και να συνεργάζεται μαζί του για την κατάρτιση του Τεχνικού Δελτίου Προτεινόμενης Πράξης.
* Να παρέχει έγκαιρα στο Φορέα Υλοποίησης την αναγκαία πληροφόρηση σχετικά με οργανωτικές ή διοικητικές αλλαγές που επηρεάζουν την υλοποίηση του Έργου, κά.

Η Αναπτυξιακή
Στο έργο αναλαμβάνει ανάμεσα σε άλλα να διευκολύνει με κάθε τρόπο το επιστημονικό προσωπικό που θα απασχοληθεί για την υλοποίηση του αντικειμένου της παρούσας σύμβασης στη συγκέντρωση των απαραίτητων στοιχείων και πληροφοριών κά.
Τέλος ο φορέας Υλοποίησης είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας



Η ΕΡΕΥΝΑ 14 August 2012, αρ. φύλλου 16151, σελίδα 13

Διαβάστε περισσότερα...

Αποκάλυψη: Γιατί πραγματικά ξεσηκώθηκαν οι συνδικαλιστές των ΕΛΤΑ

Από το ANTINEWS:
Ξεσηκώθηκαν οι συνδικαλιστές των ΕΛΤΑ στο άκουσμα και μόνο ότι η κυβέρνηση προωθεί την αποκρατικοποίηση της επιχείρησης και –βάζοντας μπροστά τις δήθεν ακριβότερες υπηρεσίες προς τους πολίτες σε περίπτωση αποκρατικοποίησης- βάλθηκαν να μας τρελάνουν.

Ο πραγματικός λόγος που ξεσηκώνονται δεν έχει να κάνει με την ανακοίνωση της περασμένης εβδομάδας περί παραχώρησης των μετοχών των ΕΛΤΑ στο ΤΑΙΠΕΔ. Άλλωστε δεν είναι κάτι καινούργιο.

Ο λόγος είναι η πρόθεση της κυβέρνησης να τους μειώσει τα σκανδαλώδη προνόμια που δεν απολαμβάνει καμιά άλλη κατηγορία εργαζομένων. Ένα από αυτά είναι η καταβολή εφάπαξ που εισπράττουν με τη συνταξιοδότησή τους, χωρίς όμως να ονομάζεται εφάπαξ, αλλά και χωρίς να έχουν καταβάλλει εισφορά ούτε ένα ευρώ τόσα χρόνια.

Το κόλπο που το εφαρμόζουν και σε άλλες ΔΕΚΟ, στήθηκε αριστοτεχνικά. Οι εργαζόμενοι, μόλις φθάνουν σε ηλικία συνταξιοδότησης, απολύονται από την επιχείρηση και εισπράττουν αποζημίωση, η οποία αντιστοιχεί στο εφάπαξ που παίρνουν οι άλλοι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις και το δημόσιο.

Βεβαίως όλοι οι άλλοι καταβάλλουν κάθε μήνα σχετικές εισφορές και σωστά παίρνουν εφάπαξ.. Γι΄αυτό άλλωστε και η απόλυση.

Τώρα, οι συνδικαλιστές των ΕΛΤΑ μιλούν για ξεπούλημα των Ελληνικών Ταχυδρομείων, υποστηρίζοντας ότι τα Ελληνικά Ταχυδρομεία δεν έχουν επιβαρύνει και δεν επιβαρύνουν ούτε με ένα ευρώ το κράτος και τον Έλληνα φορολογούμενο.

Εκτιμούν ότι η αποκρατικοποίησή τους θα έχει ως αποτέλεσμα το κλείσιμο Ταχυδρομικών Καταστημάτων στην περιφέρεια, στα νησιά και στις απομακρυσμένες περιοχές, τη διάλυση του πανελλαδικού δικτύου και οι πολίτες θα πληρώνουν ακριβές τιμές ως απόρροια της ανεξέλεγκτης αγοράς των ταχυδρομικών υπηρεσιών.

Ούτε λόγος φυσικά για τα σκανδαλώδη προνόμια που προφανώς δεν θα ισχύσουν σε περίπτωση ιδιωτικοποίησης, αν και οι πληροφορίες μας λένε ότι στο πακέτο των 11,5 δις ευρώ που ετοιμάζει η κυβέρνηση, θα προβλέπεται περικοπή των εφάπαξ (αποζημίωσης δηλαδή) που παίρνουν οι εργαζόμενοι. Και κατάργηση για τους νέους εργαζόμενους ή υποχρέωση καταβολής μηνιαίας εισφοράς.
Διαβάστε περισσότερα...

Πληθώρα επενδυτών αλλά προς το παρόν... επενδύσεις μηδέν

Στην αρχή ήρθαν οι Άραβες του Κατάρ, μετά ακολούθησαν οι Γερμανοί, εσχάτως «πνιγήκαμε» από αμερικανικό ενδιαφέρον, ενώ στην ουρά προστέθηκαν και οι Ισραηλινοί, οι οποίοι μέσω της πρεσβείας τους στην Αθήνα μετέφεραν το ενδιαφέρον τους στον Γιάννη Στουρνάρα για επενδύσεις στην Ενέργεια, στο Τουρισμό και στην αγορά ακινήτων, όπως άλλωστε και όλοι οι υπόλοιποι.

Η πραγματικότητα είναι ότι από το ξέσπασμα της κρίσης υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον αλλά σε καθαρά φιλολογικό επίπεδο, όπως άλλωστε προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας που δείχνουν ταχεία αποεπένδυση, αλλά κι από τις τελευταίες κινήσεις στο τραπεζικό τομέα όπου και η CREDIT AGRICOLE και η SOCIETE GENERALE ετοιμάζονται ουσιαστικά να αποχωρήσουν ή έστω να μειώσουν την έκθεση τους.

Σε αυτά θα μπορούσε να προσθέσει κανείς τη φυγή μικρών ή μεγαλύτερων ξένων πολυεθνικών, που προτίμησαν να αποχωρήσουν από την ελληνική αγορά, παρά να αξιοποιήσουν τις επενδυτικές ευκαιρίες, που σύμφωνα με τη Τρόικα, ανοίγουν οι εν εξελίξει διαρθρωτικές αλλαγές.

Η αλήθεια είναι ότι οι χρόνιες παθογένειες, που λειτουργούσαν ως... σκιάχτρο για τις επενδύσεις, δεν έχουν αντιμετωπιστεί. Γραφειοκρατία, διαφθορά, υπερβολική φορολόγηση, αδιαφάνεια, έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού, είναι μόνο μερικά από τα εμπόδια που συναντά κανείς στη προσπάθεια του να επενδύσει στην Ελλάδα. Ωστόσο, η εντυπωσιακή μείωση του κόστους εργασίας- που θα έχει και συνέχεια- δεν λειτούργησε ως κίνητρο, όπως ανέμεναν οι δανειστές μας, με αποτέλεσμα ούτε επενδύσεις να έρχονται ούτε η ανεργία να μειώνεται ή έστω να συγκρατείται.
Διαβάστε περισσότερα...

Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012

Ορκωμοσία των νέων γενικών γραμματέων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Περιφερειών

Πραγματοποιήθηκε, σήμερα, ενώπιον του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Χαράλαμπου Αθανασίου, η ορκωμοσία των νέων γενικών γραμματέων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Περιφερειών.

Ο κ. Αθανασίου, αφού συνεχάρη τους γενικούς γραμματείς, τους επισήμανε ότι «η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός προσβλέπουν στην άριστη συνεργασία που πρέπει να έχετε με τους αιρετούς περιφερειάρχες και δημάρχους, έτσι ώστε και η Τοπική Αυτοδιοίκηση να ανταποκρίνεται στον θεσμικό της ρόλο και οι δομές του κοινωνικού κράτους να ενισχυθούν».

Καθήκοντα γενικών γραμματέων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων ανά Περιφέρεια αναλαμβάνουν οι: Δημήτριος Καλογερόπουλος (Αττική),

Καλλιόπη Γερακούδη (Θεσσαλία- Στερεά Ελλάδα)
Ηλίας Θεοδωρίδης (Ήπειρος- Δυτική Μακεδονία)
Μανώλης Αγγελάκας (Πελοπόννησος- Δυτική Ελλάδα- Ιόνιο)
Αθανάσιος Καρούντζος (Μακεδονία- Θράκη)
Χριστιάνα Καλογήρου (Αιγαίο)
Γεώργιος Δεικτάκης (Κρήτη).
Διαβάστε περισσότερα...

Ο Μανώλης Κεφαλογιάννης υποψήφιος γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας

Την υποψηφιότητά του για τη θέση του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ, ανακοίνωσε σε συνεδρίαση της ΝΟΔΕ Ηρακλείου, ο βουλευτής Μανώλης Κεφαλογιάννης.

«Βρισκόμαστε», τόνισε ο κ. Κεφαλογιάννης μιλώντας στους δημοσιογράφους, «σε περίοδο κρίσεως και σε περιόδους κρίσεως οι άνθρωποι που άφησαν ανεξίτηλη τη σφραγίδα τους άλλαξαν τις δομές». «Αυτό», συνέχισε, «προσπαθεί να κάνει η κυβέρνηση με πρωθυπουργό το Α. Σαμαρά. Αυτό θέλουμε κι εμείς να επιχειρήσουμε να κάνουμε στη λειτουργία του κόμματος», σημείωσε.

Όπως υποστήριξε , «το κόμμα πρέπει να αλλάξει, πρέπει να αλλάξουν όλα» για να προσθέσει στη συνέχεια ότι «η ΝΔ είναι κυρίαρχη δύναμη σήμερα και στην κυβέρνηση και στην κοινωνία» .

Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η Ελλάδα, το 2020, θα είναι μια καλύτερη χώρα για τη νέα γενιά» και ότι μετά από λίγα χρόνια « αυτή η κρίση θα θεωρείται μακρινό παρελθόν».
Διαβάστε περισσότερα...

Δ.ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ-12 - Προαναγγελία εκδήλωσης 41ου φεστιβάλ Ολύμπου στο Δίον με τη χορωδία Ι.ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟΥ 41ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ – ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ, ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 19/8, ΩΡΑ 9.00 Μ.Μ.
Η Δημοτική Χορωδία Λιτοχώρου Δίου-Ολύμπου, «Ι. Σακελλαρίδης», στο αρχαίο θέατρο του Δίου.
ΧΟΡΩΔΙΑ ΚΑΙ ΣΟΛΙΣΤΕΣ ΘΑ ΕΡΜΗΝΕΥΣΟΥΝ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ 
ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΛΙΟ ΚΑΛΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ
Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΕΑΝ.
Μια παράσταση – αφιέρωμα στη μουσική και στα τραγούδια τού παλιού καλού ελληνικού κινηματογράφου θα παρουσιάσει η δημοτική χορωδία Λιτοχώρου Δ.Δίου-Ολύμπου «Ι. Σακελλαρίδης» στο αρχαίο θέατρο Δίου, την Κυριακή 19 Αυγούστου στις 9:00 μ.μ., στο πλαίσιο του 41ου φεστιβάλ Ολύμπου.

Θα είναι μια βραδιά γεμάτη μουσική, χορό και τραγούδι, που ξυπνά μνήμες και πλημμυρίζει νοσταλγία. Μέσα από τον λόγο, τη μουσική, το χορό και την εικόνα πραγματοποιείται ένα οδοιπορικό στις μουσικές των Χατζηδάκι, Ξαρχάκου, Θεοδωράκη, Πλέσσα, Χατζηνάσιου, Σπανού, κ.α., με τραγούδια που ερμήνευσαν ο Γιάννης Πουλόπουλος, η Μαρινέλλα και πολλοί άλλοι... και που σημάδεψαν και ζωντάνεψαν τον ελληνικό κινηματογράφο.

Τραγουδούν οι σολίστ: Μαρία Στάθη, Ρώνια Τοπαλίδου, Γιώργος Χασαμπένης και η τετράφωνη δημοτική χορωδία Λιτοχώρου «Ι. Σακελλαρίδης».

Συμμετέχει 15μελής ορχήστρα μουσικών και χορεύουν χορευτές του πολιτιστικού ομίλου Λιτοχώρου (διδασκαλία κ. Ελένη Γραμματόση).

Την επιμέλεια του οπτικού υλικού έχει ο κ. Νικόλαος Σκρέτας.

Την ενορχήστρωση έχει κάνει ο κ. Χαράλαμπος Ναβροζίδης.

Διευθύνει ο κ. Ευθύμιος Μαυρίδης.

Η παράσταση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Δίου – Ολύμπου.

Η είσοδος είναι δωρεάν.

Το πρόγραμμα παρουσίασης της παράστασης έχει ως εξής:
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Το παραμύθι (Σταύρος Ξαρχάκος)

ΕΝΟΤΗΤΑ 1η
Σαββατόβραδο στην Καισαριανή (Σταύρος Ξαρχάκος)
Άσπρη μέρα και για μας (Σταύρος Ξαρχάκος)
Μάτια βουρκωμένα (Σταύρος Ξαρχάκος)
Χορός του Σάκαινα, ορχηστρικό(Σταύρος Ξαρχάκος)
Φτωχολογιά (Σταύρος Ξαρχάκος)
Ζωγραφισμένα στο χαρτί (Μίμης Πλέσσας)

ΕΝΟΤΗΤΑ 2η
Χάθηκε το φεγγάρι (Σταύρος Ξαρχάκος)
Μη του μιλάτε του παιδιού (Μίμης Πλέσσας)
Μην τον ρωτάς τον ουρανό (Μάνος Χατζιδάκις)
Πες μου μια λέξη (Μάνος Χατζιδάκις)
Τα παιδιά του Πειραιά (Μάνος Χατζιδάκις)

ΕΝΟΤΗΤΑ 3η
Θα πιω απόψε το φεγγάρι (Μίμης Πλέσσας)
Αγάπη που ‘γινες δίκοπο μαχαίρι (Μάνος Χατζιδάκις)
Αχ, βρε παλιομισοφόρια (Μάνος Χατζιδάκις)
Ζεϊμπέκικο της Ευδοκίας (Μάνος Λοίζος)
Βρέχει στη φτωχογειτονιά (Μίκης Θεοδωράκης)

ΕΝΟΤΗΤΑ 4η
Έχω ένα μυστικό (Μάνος Χατζιδάκις)
Θάλασσα πλατιά (Μάνος Χατζιδάκις)
Άνοιξε το παράθυρο (Γιώργος Χατζηνάσιος)
Θάλασσα πλατιά – άνοιξε το παράθυρο
Υπομονή (Σταύρος Ξαρχάκος)

ΕΝΟΤΗΤΑ 5η
Σαν με κοιτάς (Γιάννης Σπανός)
Ένα καλοκαίρι (Γιάννης Σπανός)
Τα Κύθηρα (Γιώργος Κατσαρός)
Αστέρι μου, φεγγάρι μου (Μίκης Θεοδωράκης)
Η γοργόνα (Μάνος Λοΐζος)

ΕΝΟΤΗΤΑ 6η
Εφτά τραγούδια (Μάνος Χατζιδάκις)
Βρέχει πάλι απόψε (Μίμης Πλέσσας)
Καμαρούλα μια σταλιά (Μίμης Πλέσσας)
Μαργαρίτα Μαργαρώ (Μίκης Θεοδωράκης)
Σήκω χόρεψε συρτάκι (Γιώργος Ζαμπέτας)

ΦΙΝΑΛΕ
Το παραμύθι (Σταύρος Ξαρχάκος)

Ζάβαρα – κάτρα – νέμια (Γιάννης Μαρκόπουλος)
Διαβάστε περισσότερα...

TOYOTA: Πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου στα μοντέλα RAV4 και Avensis

Πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου για το βραχίονα της πίσω ανάρτησης αυτοκινήτων TOYOTA, μοντέλα RAV4 και Avensis, εκτελεί η εταιρεία ΤΟΥΟΤΑ Ελλάς όπως ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή.

Ο προληπτικός έλεγχος αφορά 17424 οχήματα, παραγωγής από 31 Οκτωβρίου 2005 έως 31 Αυγούστου 2010 (RAV4) και από 22 Οκτωβρίου 2008 έως 18 Ιανουαρίου 2011 (Avensis).

Σε συγκεκριμένα αυτοκίνητα των τύπων αυτών είναι πιθανό να δημιουργηθεί φθορά στο σπείρωμα του ρυθμιστή στο βραχίονα της πίσω ανάρτησης. Επισημαίνεται ότι το ενδεχόμενο σύμπτωμα δεν οφείλεται σε σχεδιαστική ή κατασκευαστική αστοχία εξαρτήματος. Κατά την διαδικασία της ευθυγράμμισης των τροχών του οχήματος, αν ο ρυθμιστής του βραχίονα ανάρτησης δεν συσφιχθεί σωστά βάσει των προδιαγραφών του κατασκευαστή, ενδέχεται με την ανάρτησης δεν συσφιχθεί σωστά βάσει των προδιαγραφών του κατασκευαστή, ενδέχεται με την πάροδο του χρόνου, να λασκάρει και να δημιουργηθεί φθορά στο σπείρωμά του. Το αποτέλεσμα του σχετικού συμπτώματος γίνεται άμεσα αντιληπτό από την πρόκληση έντονου θορύβου στην πίσω ανάρτηση.

Μέχρι σήμερα, στην Ευρωπαϊκή αγορά, η Toyota δεν έχει καταγράψει οποιοδήποτε ατύχημα, ή αναφορά, η οποία να σχετίζεται με το συγκεκριμένο θέμα.

Οι ιδιοκτήτες των οχημάτων, θα ενημερωθούν εγγράφως μέσω επιστολής, ώστε να προσέλθουν στο δίκτυο Εξουσιοδοτημένων Επισκευαστών αυτοκινήτων Toyota σε όλη την Ελλάδα, για να γίνει προληπτικός έλεγχος του βραχίονα της πίσω ανάρτησης, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.

Για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινήσεις οι καταναλωτές παρακαλούνται όπως επικοινωνήσουν τηλεφωνικά με την ΤΟΥΟΤΑ Ελλάς - Τμήμα Εξυπηρέτησης Πελατών στο τηλέφωνο 210 2808000 (ώρες λειτουργίας από 09.00 πμ έως 05:00 μμ).

Πηγή: ΑΜΠΕ
Διαβάστε περισσότερα...

ΑΠΟΛΛΩΝ Λιτοχώρου - ΑΡΗΣ Θεσσαλονίκης (κ-20). Βραβεύσεις (13 φωτογραφίες)

Με τη λήξη του πρώτου ημιχρόνου 
ΑΠΟΛΛΩΝ Λιτοχώρου – ΑΡΗΣ Θεσ/νίκης (Κ-20)

Τιμήθηκε η μνήμη παραγόντων και ποδοσφαιριστών

Στο κατάμεστο δημοτικό στάδιο του Λιτοχώρου ΠΥΡΡΟΣ ΔΗΜΑΣ, με τη λήξη του πρώτου ημιχρόνου, πραγματοποιήθηκε μια λιτή αλλά σημαντική εκδήλωση τιμής και μνήμης σε τρία πρόσωπα που σηματοδότησαν τη διαδρομή και δράση του Μουσικογυμναστικού – Ποδοσφαιρικού Συλλόγου ΑΠΟΛΛΩΝ Λιτοχώρου.
Με την αξιέπαινη πρωτοβουλία της Δημοτικής Κοινότητας Λιτοχώρου και του προέδρου Δημητρίου Ανδριά, υπό την αιγίδα του Δήμου Δίου-Ολύμπου τιμήθηκε η μνήμη των:
α. Νικολάου Κατράνα, μακροβιότερου Προέδρου του Συλλόγου με δέκα ποδοσφαιρικές περιόδους.
β. Δημητρίου Ήραντου, του Συμβούλου με τις περισσότερες συμμετοχές σε διοικητικά συμβούλια, ήτοι είκοσι δύο χρονιές, και
γ. Ιωάννη Γεωργούση, του ποδοσφαιριστή (τερματοφύλακα) με τις περισσότερες συμμετοχές σε πρωταθλήματα, συνέχεια από το 1950 μέχρι το 1975, δηλαδή είκοσι πέντε χρονιές.
Ο Δημήτριος Ανδριάς, πρόεδρος της τοπικής ενότητας με ένα μεστό λόγο ευχαρίστησε το φίλαθλο κοινό που ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση και με την παρουσία του τίμησε τη μνήμη των ανθρώπων αυτών που άφησαν ανεξίτηλη τη σφραγίδα τους στο αθλητικό και ποδοσφαιρικό γίγνεσθαι του Λιτοχώρου.
Στους συγγενείς των τιμηθέντων απένειμαν τιμητικές πλακέτες ο Γεώργιος Φαρμάκης, αντιδήμαρχος Δίου – Ολύμπου, η Σοφία Ζουρζούρα, δημοτική σύμβουλος και ο Χρήστος Κρανιώτης, πρόεδρος του ΑΠΟΛΛΩΝΑ.
Με την αθρόα προσέλευσή τους οι φίλαθλοι απέδειξαν ότι κρατούν στη μνήμη τους τα πρόσωπα αυτά που με ανιδιοτέλεια και περίσσεια διάθεση προσφοράς και αυταπάρνησης πρόσθεσαν το δικό τους λιθαράκι στο πολιτισμό του τόπου. Το ζωηρό χειροκρότημα των φιλάθλων από την κερκίδα είναι το μήνυμα της αισιοδοξίας και της συνέχειας του ωραίου αγώνα των Κατράνα, Ήραντου και Γεωργούση.
Ο ποδοσφαιρικός αγώνας ΑΠΟΛΛΩΝ Λιτοχώρου – ΑΡΗΣ Θεσ/νίκης ήταν αφιερωμένος σ’ αυτούς.

Σωτ. Δ. Μασταγκάς
Διαβάστε περισσότερα...