Σάββατο 28 Ιουλίου 2012

Οι «αθάνατοι θεοί της Ελλάδας» πήγαν... Μόναχο

Μία έκθεση αφιερωμένη στην ελληνική αρχαιότητα

Μπορεί η σύγχρονη Ελλάδα να βρίσκεται στο « τόχαστρο» της κριτικής των Γερμανών, όμως η ελληνική αρχαιότητα φαίνεται να χαίρει εκτίμησης και θαυμασμού από τη γερμανική κοινή γνώμη.

Η έκθεση με τίτλο «Οι αθάνατοι Θεοί της Ελλάδας»(Die Unsterblichen Götter Griechenlands), αναφέρεται στους Θεούς του Ολύμπου και στους άλλους Θεούς της ελληνικής αρχαιότητας, στις σχέσεις μεταξύ τους, αλλά και με τους ανθρώπους, στη φύση, στη θρησκεία, στην πολιτική και σε άλλα που εγκαινιάστηκε στο Μουσείο Αγγείων και στη Γλυπτοθήκη του Μονάχου.

Η έκθεση περιλαμβάνει θέματα από τη Θεογονία, τη λατρεία, τη δημιουργία ιερών χώρων προσευχής και θυσιών, το θάνατο και την αθανασία, μέχρι και την τελική παρακμή της πολυθεΐας. Η επίσημη έναρξη των εγκαινίων έγινε στην μεγάλη Βασιλική Πλατεία, όπου είναι κτισμένα τα δύο αυτά μουσεία με την υπέροχη ελληνική κλασσική αρχιτεκτονική τους. Μάλιστα στα σκαλοπάτια του Μουσείου Αγγείων έχει τοποθετηθεί ένα πελώριο άγαλμα της Θεάς Αθηνάς, με τα διαπεραστικά της μάτια και το δόρυ στο χέρι να δεσπόζει της πλατείας.

Στο σκεπτικό τη έκθεσης αναφέρθηκε ο διευθυντής των μουσείων, Φλόριαν Κνάους, ο οποίος διηγήθηκε χαριτωμένα στιγμιότυπα της ζωής μερικών Θεών της ελληνικής αρχαιότητας. Ακολούθησε σύντομη ομιλία του Βαυαρού Υπουργού Επιστημών, Έρευνας και Τέχνης, Dr. Wolfang Heubisch, ο οποίος απευθυνόμενος στον παριστάμενο πρωτοπρεσβύτερο π. Απόστολο Μαλαμούση, ζήτησε να μεταφέρει στους Έλληνες της Ελλάδας «την αμέριστη φιλία, εκτίμηση και αγάπη ημών των Βαυαρών προς αυτούς».

Με την ευκαιρία των εγκαινίων της έκθεσης κυκλοφόρησε και ένας πολυτελής τόμος, εξακοσίων σελίδων, με πολυάριθμες μονογραφίες διεθνώς ανεγνωρισμένων συγγραφέων και πληθώρα φωτογραφιών των βασικών εκθεμάτων του Μουσείου Αγγείων και της Γλυπτοθήκης του Μονάχου, όπως και Μουσείων άλλων γερμανικών πόλεων (της Βόννης, της Βρέμης, του Μπόχουμ, του Γκέττινγκεν, του Αννοβέρου, του Μίνστερ και του Βίστσμπουργκ).
Διαβάστε περισσότερα...

Στον υπουργό Μακεδονίας – Θράκης οι αρμόδιοι για την προώθηση του «Σχολείου Ολύμπου – Πιερίων»

Ένα ακαδημαϊκό ίδρυμα, με αντικείμενο μελέτης και έρευνας την ιστορία του Ολύμπου και τον πολιτισμό που αναπτύχθηκε στην ευρύτερη περιοχή και όχι μόνο, οραματίζονται οι δήμοι Κατερίνης, Δίου – Ολύμπου και Πύδνας - Κολινδρού και το νεοσύστατο Δ.Σ. της μη κυβερνητικής οργάνωσης που δημιουργήθηκε για την προώθηση του «Σχολείου Ολύμπου – Πιερίων».

Ψυχή του εγχειρήματος, που ξεκίνησε πριν χρόνια, ήταν ο Έλληνας της διασποράς Νίκος Σικλόγλου ενώ σήμερα ο πρόεδρος της νεοσυσταθείσας εταιρείας Πλάτων Τασχουνίδης, συνοδευόμενος από εκπροσώπους ιταλικών αρχαιολογικών σχολών, παρουσίασε το θέμα στον υπουργό Μακεδονίας – Θράκης Θεόδωρο Καράογλου. Όπως έγινε γνωστό, ο υπουργός δήλωσε ικανοποιημένος για την προώθηση της προσπάθειας ενώ ακολούθησε σύσκεψη στο δημαρχείο Κατερίνης με στόχο την ανάδειξη των διαθέσιμων κτιρίων και εκτάσεων του Δήμου που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την εξυπηρέτηση των σκοπών του «σχολείου». Αντίστοιχες συσκέψεις θα γίνουν και στους άλλους δύο Δήμους της Πιερίας.

«Ξέρουμε τι σημαίνει ο Όλυμπος όχι μόνο για μας τους Έλληνες αλλά για την ανθρωπότητα. Μέχρι τώρα το «σχολείο Ολύμπου – Πιερίων» ήταν ένα όραμα, ωστόσο πλέον δείχνει να παίρνει σάρκα και οστά καθώς έχουν γίνει συνεργασίες και συζητήσεις με επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων από την Ελλάδα και τον κόσμο» εξηγεί στο ΑΜΠΕ ο αναπληρωτής δήμαρχος Δίου Ολύμπου, Γιώργος Φαρμάκης. Όπως επισημαίνει, το επόμενο χρονικό διάστημα θα γίνει διαγωνισμός ιδεών για το χαρακτήρα του ακαδημαϊκού ιδρύματος που επιδιώκεται να χορηγεί διπλώματα μεταπτυχιακού επιπέδου, στα αντικείμενα των ελληνικών σπουδών, της αρχαιότητας, της οικολογίας και της διερεύνησης της ιστορίας της περιοχής.

Το ενδιαφέρον, άλλωστε, από φορείς και ιδρύματα του εξωτερικού για εκπαιδευτικά προγράμματα που εστιάζονται στην αρχαιολογία, επιβεβαιώνει και το αίτημα της Ελληνικής Εταιρείας «Παιδεία» για την παραχώρηση έκτασης από το Δήμο. Σε αυτήν σχεδιάζεται να δημιουργηθούν εγκαταστάσεις φιλοξενίας φοιτητών από τις ΗΠΑ και ολόκληρο τον κόσμο, που επισκέπτονται κάθε χρόνο τον τόπο του Ολύμπου για σεμινάρια στην ελληνική αρχαιολογία και τις ελληνικές σπουδές. Το Δ.Σ. του Δήμου Δίου Ολύμπου με απόφασή του γνωμοδοτεί θετικά στην παραχώρηση της έκτασης σε παρακείμενο οικόπεδο των εγκαταστάσεων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στο Δίον, το οποίο έχουν επισκεφθεί τα τελευταία 13 χρόνια πάνω από πεντακόσιοι φοιτητές ξένων πανεπιστημίων.

Π.Γ.

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ και παραχωρούνται σε συνδρομητές μόνον για συγκεκριμένη χρήση.
Διαβάστε περισσότερα...

Έκτακτο σχέδιο Σαμαρά 40 ημερών

Πληροφορίες κάνουν λόγο για συναντήσεις Σαμαρά με Μέρκελ και Ολάντ στα τέλη Αυγούστου. Σχέδιο 40 ημερών για την ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας και τη συνέχιση της χρηματοδότησης από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ έχουν εκπονήσει ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών.
Βασικός στόχος να εξασφαλίσουν κατ’ αρχήν το «πράσινο φως» από την τρόικα. Γι’ αυτό και επιδιώκουν τα μέτρα των 11,6 δισ. να χαρακτηριστούν υλοποιήσιμα, αν και για ένα κρίσιμο κομμάτι τους εκφράζονται διαφωνίες από την πλευρά των δύο άλλων κυβερνητικών εταίρων. Η κινητικότητα της Ελλάδας πάντως έρχεται ως απάντηση στη δραματική προειδοποίηση που απηύθυνε ο κ. Μπαρόζο, λέγοντας στον κ. Σαμαρά ότι «αυτή τη στιγμή κάποιες χώρες φλερτάρουν με σχέδιο για “βόρειο” και “νότιο” ευρώ». Ως εκ τούτου, η Ελλάδα όχι μόνον δεν μπορεί να θέσει τώρα επισήμως το αίτημα για επιμήκυνση, αλλά πρέπει να δώσει άμεσα δείγματα γραφής για επαναφορά του προγράμματος εντός τροχιάς.

Στουρνάρας στην «Κ»
«Ο δρόμος είναι μακρύς. Χρειάζεται υπομονή και επιμονή προκειμένου να ανακτηθεί ο χαμένος χρόνος».

Συναντήσεις Σαμαρά με Μέρκελ και Ολάντ

Στις 25 και 26 Αυγούστου θα πραγματοποιηθούν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι συναντήσεις του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στο Παρίσι. Οι συγκεκριμένες επαφές του πρωθυπουργού έχουν πλέον «κλειδώσει», ενώ ο κ. Σαμαράς προγραμματίζει εν συνεχεία συναντήσεις με τον επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν–Κλοντ Γιουνκέρ, την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, και τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

Περισσότερα στην «Καθημερινή της Κυριακής»
Διαβάστε περισσότερα...

Ομιλία-βιντεοπροβολή για την ιστορία του Παντελεήμονα Πιερίας

Ο Εξωραϊστικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Ν.Παντελεήμονα σας καλεί την Κυριακή στις 21.00 ώρα 
στην πλατεία του χωριού του παλιού Παντελεήμονα όπου θα πραγματοποιηθεί ομιλία-βιντεοπροβολή από τον κύριο Β.Παπαθανασίου γύρω από την ιστορία του Παντελεήμονα.
 
ΤΟ Δ.Σ
Διαβάστε περισσότερα...

Economist: Σε δύο εβδομάδες οι "τίτλοι τέλους" για την Ελλάδα

Το βρετανικό περιοδικό "Economist", με ένα ακόμα τρομολαγνικό δημοσίευμα για την Ελλάδα, εκφράζει ρητά τις αμφιβολίες του σχετικά με το αν η ελληνική κυβέρνηση κατορθώσει να πείσει τους επιθεωρητές της Τρόικας για τη δυνατότητα επαναφοράς τους προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής σε βιώσιμη τροχιά.

Σύμφωνα με το άρθρο, «η Ελλάδα έχει μόνο δύο βδομάδες για να πείσει τους δανειστές της ότι μπορεί να επαναφέρει σε τροχιά τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις» και στη συνέχεια αναφέρει ότι αν τα νέα σχέδια της Αθήνας να δρομολογήσει περικοπές δαπανών ύψους 14,5 δισ. ευρώ την ερχόμενη διετία κριθούν μη ρεαλιστικά, η επόμενη δόση των 31,2 δισ. ευρώ δεν θα εκταμιευτεί.

Εάν πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο, δε θα είναι δυνατή η ανακεφαλαίωση των μεγάλων τραπεζών, οπότε ελλείψει πιστώσεων, η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί. Το αποτέλεσμα θα είναι να «παγώσουν» μισθοί και συντάξεις και, τότε, η έξοδος της χώρας από το ευρώ θα είναι θέμα μερικών εβδομάδων, σημειώνει το «Economist».

Επίσης σύμφωνα με τα λεγόμενα του αρθρογράφο, αυτό για το οποίο ανησυχούν οι Έλληνες είναι το ενδεχόμενο οι αγορές να «επιτεθούν» στην Ισπανία και την Ιταλία, κάτι που ενδέχεται να οδηγήσει τους Ευρωπαίους εταίρους στην απόφαση να θυσιάσουν την Ελλάδα στο βωμό της διάσωσης της ευρωζώνης.
Διαβάστε περισσότερα...

Πρώτο Αντάμωμα Απανταχού Κουντουριανών το διήμερο 18 & 19 Αυγούστου από τον πολιτιστικό σύλλογο "ΠΙΕΡΕΣ"


Διαβάστε περισσότερα...

Τη Δευτέρα κρίνεται το μέλλον της ευρωζώνης

Από το STATESMEN:
Λίγοι αμφισβητούν πλέον ότι η λύση στην κρίση που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη, δύσκολα θα προκύψει μέσα από την Ευρώπη, τους θεσμούς της και μια ευρωπαϊκή ηγεσία η οποία εύλογα έχει χαρακτηριστεί από τη «Monde»… παιδική χαρά. Με την εξαίρεση του ενδεχομένου η στενόμυαλη στρατηγική του Βερολίνου να οδηγήσει σε κοινωνική έκρηξη, από την Αθήνα μέχρι τη Μαδρίτη, και από εκεί στη Βόρεια, την προνομιούχο Ευρώπη, η λύση θα προκύψει εκ των πραγμάτων από την άλλη όχθη του Ατλαντικού.

Δηλαδή, από το πόσο αποφασισμένος είναι ο Μπαράκ Ομπάμα, από τη στιγμή που θα σφραγίσει και με τη βούλα την επανεκλογή του στην Προεδρία των ΗΠΑ, στις εκλογές του Νοεμβρίου, να στριμώξει τη Γερμανία, και να σταματήσει το… πάρτυ του Βερολίνου, με φόντο την κρίση χρέους της ευρωζώνης.

Η Ουάσινγκτον δεν κρύβει τον θυμό της για τη στάση που κράτησε όλο το προηγούμενο διάστημα το δίδυμο Μέρκελ-Σόιμπλε, και που συνεχίζει να αγκαλιάζει, ορθώνοντας αντιστάσεις στην κοινή λογική, και την τακτική που θα έπρεπε να ακολουθηθεί, προκειμένου να αποτραπεί η περαιτέρω διάχυση της κρίσης. Για να μπει φρένο, και να ξεκινήσει η ανάκαμψη, η έξοδος από την ύφεση.

Τις τελευταίες εβδομάδες με ακόμη μεγαλύτερη ένταση, ο Λευκός Οίκος προσπαθεί να… βάλει μυαλό στη Γερμανία. Επειδή οι επιτελείς του Μπαράκ Ομπάμα γνωρίζουν ότι, αν φτάσουν μέχρι τις εκλογές του Νοεμβρίου με την οικονομία να… τρεμοπαίζει, λόγω της κρίσης της ευρωζώνης, η αναμέτρηση με αντίπαλο τον Μιτ Ρόμνεϊ θα εξελιχθεί σε θρίλερ με αβέβαιη έκβαση.

Γι’ αυτό και μεθαύριο Δευτέρα στη Φρανκφούρτη, θα διαδραματιστεί ο πρόλογος του σεναρίου της λύσης. Με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ να… κλειδώνει στο ίδιο δωμάτιο τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, και τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο Γκάιτνερ έχει προσφερθεί και άλλες φορές στο παρελθόν να συμβάλλει αποφασιστικά στο να δρομολογηθεί η λύση στο πρόβλημα της ευρωζώνης, πάντοτε ωστόσο σταματούσε μπροστά στην αρνητική στάση της Γερμανίας. Γνωρίζοντας ότι για να γυρίσει η ευρωζώνη σελίδα, θα πρέπει να κινητοποιηθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, θέλει να φέρει τον Μάριο Ντράγκι προ των ευθυνών του.

Επειδή δεν έχει καμία αμφιβολία ότι ο Ιταλός άλλοτε κεντρικός τραπεζίτης της Ρώμης βρίσκεται μισή ανάσα από το να κάνει το μεγάλο βήμα. Χρειάζεται ωστόσο πολιτική κάλυψη. Και την κάλυψη αυτή, μονάχα οι ΗΠΑ μπορούν να του την προσφέρουν. Γι’ αυτό ο Γκάιτνερ θέλει να βρίσκεται στην ίδια συνάντηση και ο Σόιμπλε.

Για να τα ακούσει… απευθείας ο Γερμανός ομόλογός του. Και να μην υπάρχουν αμφιβολίες για την αποφασιστικότητα της Ουάσινγκτον να τελειώνει. Αρχικά με την κρίση της ευρωζώνης, και εν συνεχεία, αν χρειαστεί, να τελειώνει και με τη Γερμανία.
Διαβάστε περισσότερα...

Ένα ακόμα ΚΑΠΗ κλείνει στο Δήμο Δίου - Ολύμπου

Σύμφωνα με πληροφορίες από το kontariotissa blogspot σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο ΚΑΠΗ Κονταριώτισσας ο πρόεδρος του ΚΑΠΗ  κ. Κουλιανόπουλος Ευάγγελος ανακοίνωσε στους παρευρισκόμενους ότι στις 31 Ιουλίου 2012 το Κ.Α.Π.Η. της Κονταριώτισσας σταματάει να λειτουργεί μετά από απόφαση του Δήμου Δίου Ολύμπου, γεγονός το οποίο δημιούργησε έντονη αντίδραση από τα μέλη του Κ.Α.Π.Η .
Διαβάστε περισσότερα...

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να σωθεί», ο αναπληρωτής αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών, Michael Fuchs.

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να σωθεί, είναι απλά μαθηματικά», δήλωσε σε συνέντευξή του στο εβδομαδιαίο περιοδικό Wirtschaftswoche ο αναπληρωτής αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών, Michael Fuchs.

«Η κυβέρνηση δεν έχει ούτε τη θέληση ούτε τον τρόπο για να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις», σημείωσε.

Σε συνέντευξή του στην ίδια εφημερίδα, ο Hermann Otto Solms, ειδικός σε θέματα οικονομικών ζητημάτων του κόμματος FDP, τόνισε ότι εάν οι ελεγκτές της τρόικας επικρίνουν την πρόοδο της Αθήνας, τότε δεν θα πρέπει να υπάρξει νέα βοήθεια προς την Ελλάδα, η οποία δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να φύγει από την νομισματική ένωση.

Έντονη κριτική δέχθηκε η Γερμανία από τον υπουργό Ευρώπης της Ισπανίας, Inigo Mendez de Vigo, που σε συνέντευξή του στην Bild προειδοποίησε το Βερολίνο να μην ξεχάσει τα τεράστια ποσά που έλαβε ως βοήθεια από άλλα κράτη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ ζήτησε από τη e Vigo, που σε συνέντευξή του στην Bild προειδοποίησε το Βερολίνο να μην ξεχάσει τα τεράστια ποσά που έλαβε ως βοήθεια από άλλα κράτη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ ζήτησε από τη Γερμανία να δείξει μεγαλύτερη πολιτική και οικονομική αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση της κρίσης της ευρωζώνης.

Ο ίδιος ζήτησε να ενεργήσει η ΕΚΤ ώστε να βοηθήσει να μπει τέλος στην «παράνοια των υψηλών επιτοκίων για τα ισπανικά ομόλογα», και προειδοποίησε τους γερμανούς πολιτικούς να σταματήσουν να μιλούν τόσο πολύ για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, διαφορετικά αυτό θα γίνει μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία.
Διαβάστε περισσότερα...

ΣΗΜΕΡΑ Η «ΠΡΩΤΗ» ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ

του Σωτηρίου Δ. Μασταγκά

Η πρώτη συγκέντρωση του ΑΠΟΛΛΩΝΑ για τη νέα ποδοσφαιρική περίοδο 2012 - 2013 θα γίνει το Σάββατο 28 Ιουλίου στις 19:00 το απόγευμα στο Δημοτικό Στάδιο ΠΥΡΡΟΣ ΔΗΜΑΣ του Λιτοχώρου. Το παρόν θα δώσει σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο με επικεφαλής τον πρόεδρο του Χρήστο Κρανιώτη, καθώς επίσης και φίλαθλοι της ιστορικής ομάδας της κωμόπολης.

Η διοίκηση του ΑΠΟΛΛΩΝΑ προχώρησε στη συνεργασία με τους προπονητές Δημήτριο Μυτιληναίο και Νικόλαο Μαρνέλα, που γνωρίζουν πολύ καλά τον χώρο του Πιερικού ποδοσφαίρου – και όχι μόνο – η προσφορά τους μέχρι σήμερα έχει εκτιμηθεί και αναμένεται να δουλέψουν σκληρά στο στάδιο της προετοιμασίας της ομάδας. Οι προπονητές υπόσχονται να συμβάλουν στη δημιουργία ενός πολύ καλού κλίματος, δηλαδή ενός παράγοντα στον οποίο δίνει μεγάλη έμφαση η διοίκηση του Συλλόγου. 

Η φιλοσοφία της ομάδας είναι να προωθηθούν γηγενείς ποδοσφαιριστές του Λιτοχώρου, να αναδειχθούν νέα παιδιά που θα πλαισιωθούν από έμπειρους παίκτες και να δημιουργηθεί μια ομάδα με προοπτική τα επόμενα χρόνια. Είναι στις άμεσες προτεραιότητες του Συμβουλίου ώστε η λίστα του ρόστερ να κλείσει γρήγορα.

Τη Δευτέρα ξεκινούν οι καθημερινές προπονήσεις, στην αρχή με χαλαρούς ρυθμούς, που θα ανεβαίνουν σταδιακά. 

Ως προς τα φιλικά παιχνίδια το Δ.Σ. του ΑΠΟΛΛΩΝΑ σε συνεργασία με τους προπονητές έχει κλείσει πολλούς αγώνες μέσα στον Αύγουστο, εντός και εκτός Λιτοχώρου. Με επιφύλαξη να αναφέρουμε τον μεγάλο φιλικό ποδοσφαιρικό αγώνα ΑΠΟΛΛΩΝ Λιτοχώρου – ΑΡΗΣ Θεσσαλονίκης, που θα διεξαχθεί το διήμερο 11 ή 12 Αυγούστου και αναμένεται με ενδιαφέρον από τους ποδοσφαιρόφιλους.

Ενθουσιασμός και ικανοποίηση επικρατεί στο φίλαθλο κοινό του Λιτοχώρου που βλέπει την ιστορική του ομάδα να βρίσκεται σε καλό δρόμο με πανάξιο Διοικητικό Συμβούλιο.
Διαβάστε περισσότερα...

Καύσωνας σε όλη την Ελλάδα το Σαββατοκύριακο

Ανεβαίνει ο υδράργυρος σε όλη τη χώρα. Δροσιά στις παραλίες αναζητούν οι εναπομείναντες στα αστικά κέντρα.
«Σκαρφαλώνει» και πάλι ο υδράργυρος σε όλη την Ελλάδα με τις θερμοκρασίες να αγγίζουν τους 39 βαθμούς Κελσίου και τους εναπομείναντες στις πόλεις να αναζητούν λίγη δροσιά σε κοντινές παραλίες και νησιά.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, προβλέπονται υψηλές θερμοκρασίες για τις επόμενες ημέρες, που θα φτάσουν σήμερα τους 37 με 38 βαθμούς Κελσίου στα ηπειρωτικά, ενώ αύριο θα υπάρξει μικρή άνοδος με τον υδράργυρο να αγγίζει τους 39 βαθμούς Κελσίου σε ηπειρωτικά, ακόμα και νησιά. Οι υψηλές θερμοκρασίες θα συνεχιστούν έως τη Δευτέρα, ενώ από την Τρίτη αναμένεται μικρή πτώση της θερμοκρασίας κατά δύο με τρεις βαθμούς Κελσίου.

Ειδικότερα, σήμερα ο καιρός αναμένεται αίθριος στις περισσότερες περιοχές της χώρας, με τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά και πιθανότητα τοπικών βροχών στα βόρεια ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν πρόσκαιρα στο Αιγαίο τοπικά επτά μποφόρ. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 38 βαθμούς Κελσίου κυρίως σε Αττική, Μακεδονία, Θράκη, Ήπειρο Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησο, Θεσσαλία και Εύβοια. Αύριο ο καιρός προβλέπεται αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά τρία με πέντε, στα ανατολικά τέσσερα με έξι και στο Αιγαίο τοπικά επτά μποφόρ. Η θερμοκρασία θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 38 και τοπικά τους 39 βαθμούς Κελσίου.

Με τις θερμοκρασίες στα ύψη τυχεροί είναι όσοι βρίσκονται σε παραλίες κάνοντας βουτιές δροσιάς. Από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Τροχαίας Αττικής, πάντως, αναφέρουν ότι δεν σημειώνεται αυξημένη κίνηση στις εξόδους της Αττικής.

Πηγή: ΑΜΠΕ
Διαβάστε περισσότερα...

Πολιτιστικός Όμιλος Λιτοχώρου - Συναυλία - αφιέρωμα στον Σταύρο Κουγιουμτζή την Κυριακή 29 Ιουλίου


Διαβάστε περισσότερα...

Έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του πρώην πρωθυπουργού και του πρώην εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ

Από το "ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ":
"Σκληρά" ερωτήματα Ρουμελιώτη σε Παπανδρέου
Σφοδρή αντιπαράθεση ξέσπασε ανάμεσα στον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και τον πρώην εκπρόσωπο της Ελλάδας στο ΔΝΤ Παναγιώτη Ρουμελιώτη.

Ο κ. Ρουμελιώτης απάντησε νωρίτερα στις αιτιάσεις που του προσάπτουν συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού και με γραπτή του δήλωση, ζητά να ερωτηθεί ο πρώην πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, αν γνώριζε τις απόψεις του Ντομινίκ Στρος Καν, τότε επικεφαλής του Ταμείου, «σχετικά με τις προβληματικές πτυχές» του προγράμματος που εκπονήθηκε από την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα ζητάει από τον κ. Παπανδρέου να διευκρινίσει: 1) Γιατί δεν επιδίωξε την άμεση αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους όπως του υποδείκνυε ο Ντομινίκ Στρος Καν, 2) Γιατί αποδέχτηκε τόσο υψηλό επιτόκιο δανεισμού από την Ευρωζώνη, και 3) Γιατί συμφώνησε σε τόσο μικρή χρονική περίοδο δημοσιονομικής προσαρμογής.

Ο κ. Ρουμελιώτης υποστηρίζει ότι ο ίδιος ενημέρωσε τον κ. Παπανδρέου για τα τρία αυτά θέματα και επιφυλάσσεται να δώσει στη δημοσιότητα και άλλα στοιχεία, όπως αναφέρει.

Νωρίτερα συνεργάτες του κυρίου Παπανδρέου είχαν σχολιάσει τις πρόσφατες επίμαχες δηλώσεις του κ. Ρουμελιώτη στους New York Times για το οικονομικό πρόγραμμα που επιβλήθηκε στην Ελλάδα. Ο κύριος Ρουμελιώτης είχε δηλώσει στην αμερικανική εφημερίδα πως «στο ΔΝΤ γνωρίζαμε από την πρώτη στιγμή ότι αυτό το πρόγραμμα ήταν αδύνατο να εφαρμοστεί διότι δεν υπήρχε κάποιο επιτυχημένο παράδειγμα», μια δήλωση που από την πρώτη ώρα είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.

Σχολιάζοντας αυτή τη δήλωση οι συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού, τονίζοντας μάλιστα πως τοποθετούνται «ύστερα από μια περίοδο υπομονής και αυτοσυγκράτησης», κάνουν λόγο για «ποταμό μνήμης που ρέει με κάθε τοποθέτηση του κ. Ρουμελιώτη».

Του καταλογίζουν εμμέσως ότι όσα είπε στην επίμαχη συνέντευξή του, τα είπε αφού έφυγε από τη θέση του και τοποθετήθηκε στον ελληνικό ιδιωτικό τομέα, σε επιχείρηση με την οποία ο κ. Παπανδρέου είχε ανοιχτή κόντρα όσο ήταν πρωθυπουργός. Του καταλόγισαν επίσης ότι δεν ενημέρωσε κανέναν σχετικά και ούτε, όταν διαπίστωσε να γίνεται η σχετική συζήτηση στο ΔΝΤ, έθεσε το θέμα για να πάρει απαντήσεις από τους αρμοδίους και στη συνέχεια να ενημερώσει, ως όφειλε την κυβέρνηση της χώρας του.

Έθεταν ακόμη το ερώτημα γιατί ο κ. Ρουμελιώτης, εφόσον διαπίστωσε ότι το πρόγραμμα δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας και του ελληνικού λαού, δεν παραιτήθηκε από τη θέση του. Στα σχόλιά τους, οι συνεργάτες του κ. Παπανδρέου, αναφερόμενοι στην τοποθέτηση του κ. Ρουμελιώτη στον ιδιωτικό τομέα και σε συγκεκριμένη τράπεζα, ανέφεραν ότι ο καθένας μπορεί να βγάζει το ψωμί του όπως θέλει, αλλά όλοι μπορούμε να βγάζουμε τα συμπεράσματά μας.

Επίσης θεωρούσαν ότι η τοποθέτηση του κ. Ρουμελιώτη, όπως και πολλών άλλων, ισοπεδώνει τα βήματα προόδου που έκανε η χώρα και τις θυσίες των Ελλήνων. Και όλα αυτά υπονομεύουν τη διαπραγματευτική ικανότητα της χώρας και δίνουν επιχειρήματα είτε σε όσους θεωρούν ότι χρειάζονται ακόμα σκληρότερα μέτρα είτε σε όσους θέλουν την Ελλάδα εκτός ευρώ.
Διαβάστε περισσότερα...

Ο Γιάννης Πάριος σε μία αποκλειστική συναυλία ΑΠΟΨΕ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΔΙΟΥ

Αποτελεί ιδιαίτερη επιτυχία για το φεστιβάλ Ολύμπου η παρουσία του Γιάννη Πάριου, που θα δώσει μία συναυλία στο αρχαίο θέατρο του Δίου, σήμερα Σάββατο 28 Ιουλίου στις 9:30 το βράδυ.

Ο μεγάλος Έλληνας τραγουδοποιός, αποδέχτηκε την τιμητική πρόταση της καλλιτεχνικής επιτροπής και έτσι οι φίλοι του φεστιβάλ Ολύμπου θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τις μεγάλες επιτυχίες του, στη μοναδική συναυλία ανά την Ελλάδα που εμφανίζεται φέτος το καλοκαίρι. 

Η συναυλία του Γιάννη Πάριου, θα αποτελέσει το κορυφαίο καλλιτεχνικό γεγονός του καλοκαιριού και το θέατρο του Δίου προβλέπεται να είναι ασφυκτικά γεμάτο.Να σημειωθεί ότι ο Γιάννης Πάριος θα τιμηθεί από τη διοίκηση του φεστιβάλ Ολύμπου και τον Δήμο Δίου-Ολύμπου.

Τον Γιάννη Πάριο θα συνοδεύει 12μελής ορχήστρα, ενώ την εκδήλωση θα παρουσιάσει ο Αλέξης Κωστάλας. 

Η διοίκηση του φεστιβάλ Ολύμπου όρισε γενική είσοδο εισιτηρίου 15 ευρώ.
Διαβάστε περισσότερα...

Ο Κώστας Καραμανλής στην Μύκονο και οι άθλιοι των ΜΜ”Ε”.

Σαν βόμβα έσκασε στα γραφεία μεγάλης Κυριακάτικης εφημερίδας, γνωστή για τα “έγκριτα” και καθόλου “στρατευμένα” αφιερώματα της η είδηση ότι χθες το πρωΐ στο πλοίο από την Ραφήνα με προορισμό την Μύκονο επιβιβάστηκε ο Κώστας Καραμανλής με την οικογένεια του.

Αμέσως οι ταπεινοί εκδότες έδωσαν εντολή στους ταπεινούς δημοσιογράφους να σπεύσουν με “ταπεινά” μέσα (ελικόπτερα, αεροπλάνα κλπ) στο νησί για να εξασφαλίσουν φωτογραφικό υλικό για το κυριακάτικο πρωτοσέλιδο τους: “Η χώρα βουλιάζει και ο Καραμανλής κάνει τα μπάνια του στην Μύκονο”! Εξασφαλισμένος ο επικοινωνιακός θρίαμβος, όπως τότε με τα “πιστόλια στο τραπέζι” του ΓΑΠ και το “ουφ ανάσα” του “θριάμβου” στο ακριτικό Καστελλόριζο.
Οι άθλιοι προπαγανδιστικοί μηχανισμοί που έβαλαν την Ελλάδα στο σπιράλ θανάτου, συνεχίζουν όμως να κάνουν την “δουλειά” τους, ψάχνοντας και εικόνες από celebrities τύπου Λάκη για να διανθίσουν το ρεπορτάζ.

Η αλήθεια βεβαίως είναι τελείως διαφορετική, όπως όλη η ζωή του τ. πρωθυπουργού και της οικογένειας του, άσχετα εάν το “σεμνά και ταπεινά” το κράτησε πιστά μόνον ο ίδιος και λίγοι συνεργάτες του.

Ο Κώστας Καραμανλής λοιπόν όντως μετέβει οικογενειακώς στην Μύκονο με το πλοίο από Ραφήνα. Όχι όμως για διακοπές (αν και θα ήταν από τους ελάχιστους που θα μπορούσε να παραθερίσει δικαιολογημένα στην Μύκονο), αλλά για έναν ιερό οικογενειακό καθήκον. Την μεταφορά των οστών της μητέρας του Αλίκης, η οποία γεννήθηκε στην Μύκονο. Όπως έγινε αντίστοιχα με τον πατέρα του Αλέκο στην Πρώτη Σερρών.

Λογικό είναι τα ασπόνδυλα της διαπλοκής να μην κατανοούν ορισμένες αξίες, εκτός εάν συνοδεύονται από την ανάλογη βαλίτσα. Πως να τους εξηγήσεις για την Μονή Αγ. Παντελεήμονος στην Μύκονο, τον συμβολισμό με την σημερινή ημέρα και τις ιδιαίτερες σχέσεις ενός πιστού με την ΙΜ στον τόπο γέννησης του. Ειδικά σε ανθρώπους που η μόνη “ομολογία πίστης” τους είναι στον τραπεζικό που τους δανειοδοτεί, στον επιχειρηματία που χορηγεί, στον πολιτικάντη που εναγκαλίζεται μαζί τους, ανάγοντας τους ως υπέρτατους πολτιτειακούς παράγοντες με επίσημες προσκλήσεις στο Μαξίμου.

Άνθρακες θα είναι τα αποτελέσματα της κινητοποίησης τους. Αυτό όμως δεν θα τους εμποδίσει. Τουλάχιστον τώρα, η κυρά Αλίκη θα βλέπει τους οχετούς τους σαν μια μικρή μαύρη κουκκίδα από εκεί ψηλά…
Διαβάστε περισσότερα...

Ο Γιώργος Κωνσταντόπουλος με δηλώσεις στην "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" στέκεται στο πλευρό των πολιτών ενάντια στην απόθεση των αποβλήτων της TOSOH στο Λατομείο Λιτοχώρου

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ «Ανθρώπινη αλυσίδα ενάντια στο έργο»
 
Μιλώντας στη «Μ» ο βουλευτής κ. Κωνσταντόπουλος υποστήριξε ότι η εισήγηση των υπηρεσιών της αντιπεριφέρειας πέρασε χωρίς να το αντιληφθεί κανείς και χωρίς να γίνει συζήτηση με τους τοπικούς φορείς και τους κατοίκους. «Δεν αντιλαμβάνομαι με ποιο σκεπτικό οι υπηρεσίες συναίνεσαν σε ένα τέτοιο έργο, με τη λειτουργία του οποίου θα απειληθεί το περιβάλλον και θα πληγούν τόσο ο εθνικός δρυμός του Ολύμπου όσο και τα παράλια της Πιερίας, που αποτελούν βασικούς τουριστικούς προορισμούς». 

Ο ίδιος παρατήρησε ότι οι εισηγήσεις μιλούν για απόθεση 80.000 τόνων αποβλήτων στον χώρο του λατομείου μέσα σε δέκα χρόνια, ενώ δεν γίνεται σαφές, όπως ανέφερε, ποιος και κάθε πότε θα κάνει τους αναγκαίους περιβαλλοντικούς ελέγχους στο υπέδαφος της περιοχής. 

«Είμαι αποφασισμένος να κινητοποιήσω τους κατοίκους και όλους του φορείς, στήνοντας ανθρώπινη αλυσίδα, η οποία θα εμποδίσει τα συνεργεία της εταιρείας να εισέλθουν στον χώρο» τόνισε ο κ. Κωνσταντόπουλος και διεμήνυσε ότι όλοι όσοι δηλώνουν υπέρμαχοι του έργου «θα μας βρουν απέναντι».
Διαβάστε περισσότερα...

Επίθεση στον Δήμαρχο με τη μαγκούρα

Ένα τραγελαφικό περιστατικό σημειώθηκε στο δημαρχείο Καλύμνου, όπου ένας ιδιοκτήτης ταβέρνας μπήκε στο κτίριο και επιτέθηκε στον δήμαρχο με μαγκούρα! Σύμφωνα με πληροφορίες, γνωστός ιδιοκτήτης ταβέρνας της παραλιακής, προς την πλευρά της Ιχθυόσκαλας, εισέβαλε στο Δημαρχείο και στο γραφείο του Δημάρχου, βρίζοντάς τον με ακατονόμαστες φράσεις. Νωρίτερα είχε απειλήσει τους εργαζομένους του δήμου, ενώ έσπασε και τους υαλοπίνακες της τζαμαρίας του διαδρόμου.

Στη συνέχεια βγήκε στο διάδρομο και πήρε ξύλινη μαγκούρα που προηγουμένως είχε κρύψει πίσω από κάδο απορριμμάτων που βρισκόταν στο διάδρομο και επιχείρησε να επιτεθεί κατά του Δημάρχου, Δημήτρη Διακομιχάλη, που εκείνη την ώρα είχε εξέλθει από το γραφείο του.

Όπως έγινε γνωστό στην συνέχεια, ο λόγος που οδήγησε τον δράστη σε αυτή του την πράξη ήταν το γεγονός, ότι θεώρησε υπεύθυνο τον Δήμαρχο για το πρόστιμο που επέβαλε το Λιμεναρχείο Καλύμνου σε πλοιάριο που την τελευταία εβδομάδα προσέγγιζε παρανόμως μπροστά από το παραλιακό κατάστημα του «δράστη», μεταφέροντας επιβάτες-πελάτες.

Τελικά, οι υπάλληλοι τον συγκράτησαν και ο Δήμαρχος αφού γλίτωσε τα χειρότερα κάλεσε την αστυνομία και ζήτησε να συλληφθεί. Οι αστυνομικοί έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του, ενώ ο ίδιος κρύβεται, για να αποφύγει την διαδικασία του αυτοφώρου.
Διαβάστε περισσότερα...

Στην Κατερίνη η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής Κ. Ιγγλέζη, θα μιλήσει για το θέμα των αποβλήτων της TOSOH στο Λατομείο Λιτοχώρου


Το Σάββατο 28-07-2012 και ώρα 20,00 ,
η Βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α-Ε.Κ.Μ Ιγγλέζη Αικατερίνη θα συμμετέχει σε ανοικτή συγκέντρωση στο "ΙΔΕΟΔΡΟΜΙΟ" (Π.Π. ΓΕΡΜΑΝΟΥ 3),με θέμα την ενημέρωση των πολιτών για την απόθεση βιομηχανικών αποβλήτων (πυρολουσίτη) στο λατομείο Λιτοχώρου 
που  βρίσκεται στις παρυφές του Ολύμπου.

ΣΥ.ΡΙΖ.Α-Ε.Κ.Μ ΠΙΕΡΙΑΣ
Διαβάστε περισσότερα...

3 χρόνια έχει να πληρώσει ΔΕΗ ο ΣΥΡΙΖΑ

Εδώ και τρία χρόνια φέρετε να έχει να πληρώσει ο ΣΥΡΙΖΑ λογαριασμό ΔΕΗ, με το συνολικό ποσό της οφειλής να φτάνει τα 22.000 €. Δημοσιεύθηκε σήμερα στην ιστοσελίδα Planet Greece. Το άρθρο έχει ως εξής:

"ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πληρώνει εδώ και τρία χρόνια τη ΔΕΗ

Τρία χρόνια έχει να πληρώσει λογαριασμό της ΔΕΗ η Κουμουνδούρου, όπως είδε το φως της δημοσιότητας μέσω της εφημερίδας "Δημοκρατία". Το χρέος είναι δυσθεώρητο μετά από τρία χρόνια, αφού όπως φαίνεται η Κουμουνδούρου έχει αφήσει ανεξόφλητους λογαριασμούς τα τρία τελευταία χρόνια με το ποσό που χρωστάει να ανέρχεται σε 22.000 ευρώ.

Μέχρι σήμερα δεν είχε γίνει καμία ρύθμιση ή κάποιος διακανονισμός για την οφειλή. Στη ΔΕΗ ωστόσο υπάρχει αισιοδοξία ότι από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε δεύτερο κόμμα και η κρατική επιχορήγηση εξαπλασιάστηκε το χρέος θα καλυφθεί.

Φαίνεται οτι ο ΣΥΡΙΖΑ έμεινε πιστός στις προτροπές για μη πληρωμή του χαρατσιού μέσω των λογαριασμών αλλά χωρίς να πληρώνει ούτε τη ΔΕΗ. "
Διαβάστε περισσότερα...

Ανοικτή η πίστα motocross Λιτοχώρου για προπόνηση

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΙΣΤΩΝ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ ΠΙΕΡΙΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ενημερώνουμε όλους τους οδηγούς, αναβάτες, φίλους, οι οποίοι συνηθίζουν να προπονούνται στην πίστα motocross Λιτοχώρου, ότι η πίστα λειτουργεί τα σαββατοκύριακα για προπονήσεις.

Ο αγωνιστικός χώρος έχει συντηρηθεί με μηχάνημα και θα συντηρείται για να παραμένει σε καλή κατάσταση, έχουν γίνει επιχωματώσεις όπου χρειαζόταν και επίσης το πιο σημαντικό θα γίνεται και συστηματικό πότισμα!

Οι φίλοι αναβάτες θα μπορούν να χρησιμοποιούν τον αγωνιστικό χώρο για όλη την ημέρα έναντι του αντιτίμου των 10 Ευρώ.

Τηλέφωνο επικοινωνίας για οποιαδήποτε πληροφορία

Κουτρούλας Δημήτρης :6979918247

Με τιμή
Το Δ.Σ. ΣΥΜΟΛΙΠ
Διαβάστε περισσότερα...

Ακούστε το πρώτο τραγούδι με Αργεντίνικους στίχους όπου όλες οι λέξεις έχουν Ελληνικές ρίζες! (Video)


Μουσικά νέα by Thesout team.

Οι Apurimac, συναντούν την Έλλη Πασπαλά, σε ένα μοντέρνο tango με Αργεντίνικους στίχους, όπου όλες οι λέξεις έχουν Ελληνική ρίζα! Ο Αργεντίνος συνθέτης Ντάνιελ Αρμάντο, όπου έγραψε το τραγούδι "Mi ultimo tango en Atenas", είχε δηλώσει πως εμπνεύστηκε το τραγούδι, σε ένα ταξίδι του στην Κούβα, όπου μπάινοντας σε ένα βιβλιοπωλείο, είδε ένα βιβλίο με τίτλο "Οι 17.000 Ελληνικές λέξεις στην Ισπανική γλώσσα"...!

Μερικά παραδείγματα: Η λέξη "ώρα" στα Αγγλικά είναι "hour", ενώ στα Ισπανικά είναι "ora"! Η λέξη "ιστορία" στα Αγγλικά είναι "history" ενώ στα Ισπανικά "Historia". Και το καλύτερο, την φράση "Χρονομέτρα με", οι Ισπανοί την λένε ακριβώς έτσι, "Cronometra me"...!
Διαβάστε περισσότερα...

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΙΕΡΙΑΣ: “Πρώτα θα θάψουμε τη λογική και την υγεία μας μετά τα χημικά τους”

Με ιδιαίτερη άνεση και επιμέλεια, ο Δήμος Δίου – Ολύμπου αποφάσισε πρόσφατα να θάψει στο υπό ανάπλαση αμμορυχείο 80.000 τόνους από τα απόβλητα της TOSOH Hellas, δίπλα ακριβώς στο Λιτόχωρο και στην σκιά του μυθικού Ολύμπου, σε έκταση 15 στρεμμάτων.

Αφού «άδειασε» τους πρόποδες του Ολύμπου από εκατομμύρια κυβικά μέτρα αμμοχάλικου, τώρα θα αναπληρώσει το κενό με βιομηχανικό παραπροϊόν από την επεξεργασία του πυρολουσίτη ( για την παρασκευή του διοξειδίου του Μαγγανίου πρώτη ύλη για την κατασκευή μπαταριών), για το οποίο Δήμος, Περιφέρεια, TOSOH συνεργαζόμενοι με την εταιρεία επιστήμονες βεβαιώνουν ότι είναι ασφαλές και αδρανές.
Οι φόβοι μας προέρχονται από τα εξής :
Δεν υπάρχει γεωλογική μελέτη των εδαφών της περιοχής, τα οποία σημειωτέον είναι αμμοχάλικο, η οποία να πιστοποιεί ότι το έδαφος είναι κατάλληλο για ένα τέτοιο έργο.
Ακριβώς στην τοποθεσία που θέλουν να κάνουν την απόθεση υπάρχει πλούσιος υδροφόρος ορίζοντας από τον οποίο υδρεύεται και αρδεύεται με παρακείμενες γεωτρήσεις το Δίον, η Γρίτσα, η Πλάκα Λιτοχώρου (τα σπίτια, τα ξενοδοχεία, οι επιχειρήσεις και τα αγροκτήματα της περιοχής).
Το συγκεκριμένο απόβλητο (χώμα) είναι πλούσιο σε βαρέα μέταλλα (Χρώμιο, Μόλυβδο, Κάδμιο, Κοβάλτιο, Βάριο, Νικέλιο κ.λπ.) και αρσενικό.
Παλιότεροι έλεγχοι που έγιναν από το Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στο απόβλητο της TOSOH, το χαρακτήρισαν ως δυνητικά επικίνδυνο και μη αδρανές.
Οι φόβοι μας προέρχονται από τα εξής :
Δεν υπάρχει γεωλογική μελέτη των εδαφών της περιοχής, τα οποία σημειωτέον είναι αμμοχάλικο, η οποία να πιστοποιεί ότι το έδαφος είναι κατάλληλο για ένα τέτοιο έργο.
Ακριβώς στην τοποθεσία που θέλουν να κάνουν την απόθεση υπάρχει πλούσιος υδροφόρος ορίζοντας από τον οποίο υδρεύεται και αρδεύεται με παρακείμενες γεωτρήσεις το Δίον, η Γρίτσα, η Πλάκα Λιτοχώρου (τα σπίτια, τα ξενοδοχεία, οι επιχειρήσεις και τα αγροκτήματα της περιοχής).
Το συγκεκριμένο απόβλητο (χώμα) είναι πλούσιο σε βαρέα μέταλλα (Χρώμιο, Μόλυβδο, Κάδμιο, Κοβάλτιο, Βάριο, Νικέλιο κ.λπ.) και αρσενικό.
Παλιότεροι έλεγχοι που έγιναν από το Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στο απόβλητο της TOSOH, το χαρακτήρισαν ως δυνητικά επικίνδυνο και μη αδρανές. Ειδικοί από το Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, από το Καποδιστριακό πανεπιστήμιο Αθηνών και από το Λιτόχωρο έχουν μεγάλες επιφυλάξεις για τις μελέτες που συνοδεύουν την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.
Από τη στιγμή που δεν υπάρχει ΧΥΤΕΑ (χώρος υγειονομικής ταφής επικίνδυνων αποβλήτων ) σε επίπεδο περιφέρειας, και επειδή άλλαξαν οι περιβαντολλογικοί όροι για τα 500 στρέμματα εκεί, καταλαβαίνουμε ότι με μια τέτοια ενέργεια, ανοίγει ο δρόμος και η όρεξη σε πολλούς να μεταμορφώσουν την περιοχή αυτή σε Περιφερειακό ΧΥΤΕΑ όπου θα αποθέτονται τα βιομηχανικά απόβλητα όλης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Η επιστημονική έρευνα για το υλικό που θέλουν να αποθέσουν στο αμμορυχείο Λιτοχώρου συνεχίζεται χωρίς το υλικό να «αθωώνεται». Η αποφασιστικότητα των δημοτικών αρχόντων στην εκτέλεση της …ανάπλασης του αμμορυχείου επιβάλλει στους πολίτες της Πιερίας, αλλά και όλης της Ελλάδας να σταματήσουν τον παραλογισμό των αρχόντων αυτών. Μόνο ο αγώνας μας θα αποτρέψει το έγκλημα σε βάρος του περιβάλλοντος και της υγείας των σημερινών και των μελλοντικών κατοίκων και επισκεπτών.

Καλούμε

Την Αντιπεριφέρεια και την Περιφέρεια να ζητήσουν επίσημη δειγματοληψία και γνωμοδοτήσεις εντεταλμένων επιστημονικών φορέων, τα συνοδευτικά έγγραφα της πρώτης ύλης( από πού προέρχεται ) και την μελέτη για τα υπόγεια ύδατα που απουσιάζουν και να ελέγξουν όσα γράφονται στις μελέτες εάν ευσταθούν!
- Τους φορείς των επαγγελματιών του Τουρισμού να πάρουν θέση.
- Τα τοπικά συμβούλια να πάρουν θέση.
Καλούμε όλους εσάς να σταματήσετε τον παραλογισμό που θα μετατρέψει τους πρόποδες του Ολύμπου στη μεγαλύτερη χωματερή βιομηχανικών και επικίνδυνων αποβλήτων και μάλιστα έναντι πινακίου φακής. Όλοι μαζί πρέπει να αποτρέψουμε το πολλαπλό έγκλημα που επιχειρείτε κόντρα σε κάθε λογική. Ενημερωθείτε για τις πρωτοβουλίες της Συντονιστικής Επιτροπής και ενώστε τη φωνή σας για να μη θάψουμε τη λογική και την υγεία μας πριν τα χημικά τους.

Απαιτούμε άμεσα:

Την ανάκληση της απόφασης για την απόθεση του «ωφέλιμου» βιομηχανικού αποβλήτου και ανάκληση της απόφασης για αλλαγή των περιβαλλοντολογικών όρων του αμμορυχείου στο Λιτόχωρο.

Η συντονιστική Επιτροπή Ενεργών Πολιτών Πιερίας
Διαβάστε περισσότερα...

Στα σχολεία πριν χτυπήσει το κουδούνι τα βιβλία, διαβεβαιώνει το υπουργείο

Υποσχέσεις να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στη διανομή των βιβλίων στα σχολεία υποσχέθηκε για άλλη μία φορά το υπουργείο Παιδείας. Αυτή τη φορά ο υπουργός, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος τόνισε ότι το μεγαλύτερο μέρος των σχολικών βιβλίων για την προσεχή σχολική χρονιά, έχει ετοιμαστεί και επίσης μεγάλο μέρος έχει ήδη αποσταλεί στα σχολεία. Κατά την επίσκεψη του στη μονάδα αποθήκευσης διαλογής και αποστολής των σχολικών εγχειριδίων στα Οινόφυτα ο υπουργός διαπίστωσε ότι έως σήμερα, τα βιβλία έχουν τυπωθεί για όλες τις τάξεις του γυμνασίου, του λυκείου και των επαγγελματικών σχολών, ενώ τα μισά από αυτά έχουν ήδη διανεμηθεί στα σχολεία. Η αποστολή στα σχολεία θα ολοκληρωθεί στα τέλη Αυγούστου.

Για όλα τα δημοτικά σχολεία, περισσότερα από τα μισά βιβλία έχουν ήδη τυπωθεί και παραληφθεί, ενώ έχει διανεμηθεί το ένα τρίτο. Ως τις 5 Σεπτεμβρίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η αποστολή..
Διαβάστε περισσότερα...

ΛΙΤΟΧΩΡΟ - Φόνος για κλοτσιά σε σκύλο στο Λιτόχωρο

Από την "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ":
Μία κλοτσιά σε έναν σκύλο ήταν η αφορμή για τη δολοφονία 45χρονου ναυτικού στο Λιτόχωρο Πιερίας. Σύμφωνα με πληροφορίες η αστυνομία έχει συλλέξει τα στοιχεία του δράστη, όμως δεν τον έχει εντοπίσει.

Το έγκλημα εξιχνιάστηκε μετά τη συγκέντρωση μαρτυριών από ανθρώπους που είδαν το θύμα τα ξημερώματα της Τετάρτης να διαπληκτίζεται με 40χρονο κοντά στο σημείο όπου βρέθηκε νεκρός, σε δρόμο του Λιτοχώρου, λίγα λεπτά μετά την επίσκεψή του σε πρατήριο υγρών καυσίμων, όπου είχε αφήσει το αυτοκίνητό του. Σύμφωνα με αστυνομικούς δράστης και θύμα διαπληκτίστηκαν, όταν ο σκύλος του 40χρονου κινήθηκε εναντίον του θύματος και ο τελευταίος τον κλότσησε. Ακολούθησε αντιπαράθεση μεταξύ των δύο, που οδήγησε στο έγκλημα, με συνέπεια ο 45χρονος να πέσει αιμόφυρτος με μία μαχαιριά στην καρδιά.

Αστυνομικοί της ασφάλειας Κατερίνης διενήργησαν έλεγχο στο σπίτι του 40χρονου και κατέσχεσαν μαχαίρια και σφαίρες που εξετάζονται από τα εγκληματολογικά εργαστήρια, ενώ ο ίδιος παραμένει άφαντος.


Διαβάστε τι λέει το δελτίο τύπου της Αστυνομίας εδώ
Διαβάστε περισσότερα...

Σαν σήμερα στις 28 Ιουλίου 2012

· Το 1900: Ο Λουίς Λάσινγκ δημιουργεί στο Κονέκτικατ ένα σάντουιτς, που το ονομάζει χάμπουργκερ.

· Το 1936: Ο πρωθυπουργός Ιωάννης Μεταξάς ανακοινώνει την καθιέρωση τoυ οκταώρου.

· Το 1941: Στη ρηματική ανακοίνωση του πληρεξουσίου του Γ’ Ράιχ στην Ελλάδα προς την κυβέρνηση των Αθηνών αναφέρονται, μεταξύ άλλων, και τα παρακάτω: «Η Τράπεζα της Ελλάδος δέον όπως ρυθμίζει κατά τοιούτον τρόπον την επάρκειαν του χαρτονομίσματος εις δραχμάς, ώστε να εξασφαλίζει μηνιαίως διά τας ανάγκας του γερμανικού στρατού ποσόν μέχρις 25 εκατομμυρίων μάρκων».

Το 2004: Πέθανε ο Φράνσις Κρικ, βρετανός βιολόγος. Μαζί με τον αμερικανό Ρόμπερτ Γουότσον, ανακάλυψε το DNA, τον Απρίλιο του 1953. (Γεν. 8/6/1916)
Διαβάστε περισσότερα...

Επιστρέφει στον Α.Μ.Σ. ΟΛΥΜΠΟ ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑΣ Ο Αποστολος Τζοβας.



Διαβάστε περισσότερα...

Μεγαλύτερη έξαρση του ιού του Δυτικού Νείλου αναμένουν οι επιστήμονες

Η λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου είναι νόσημα που μεταδίδεται κυρίως από τσίμπημα κουνουπιού
Έξαρση κρουσμάτων λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου αναμένεται και φέτος, κάτι που έχει θέσει σε επιφυλακή τις υγειονομικές αρχές. Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων εφιστά την προσοχή ιδίως στα ηλικιωμένα και τα ανοσοκατασταλμένα άτομα, επισημαίνοντας ότι πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη σημασία στα συμπτώματα.

Τι είναι η λοίμωξη από ιό του Δυτικού Νείλου;
Η λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου (West Nile virus, WNV) είναι νόσημα που μεταδίδεται κυρίως από τσίμπημα κουνουπιού, και προσβάλλει ζώα (άγρια πτηνά,άλογα) και τον άνθρωπο.
Πώς μεταδίδεται η λοίμωξη από ιό του Δυτικού Νείλου;
Μολυσμένα κουνούπια: Ο κύριος τρόπος μετάδοσης είναι μέσω τσιμπήματος μολυσμένου κουνουπιού (συνήθως το κοινό κουνούπι). Τα κουνούπια μολύνονται από άρρωστα πτηνά ή άλλα ζώα (π.χ. άλογα).
Μεταγγίσεις, μεταμοσχεύσεις. Σε πολύ μικρό αριθμό περιπτώσεων έχειαναφερθεί μετάδοση του ιού από μεταμόσχευση οργάνου, μετάγγιση αίματοςκαι σπάνια από την μητέρα στο έμβρυο (συγγενής λοίμωξη).
Ο ιός δεν μεταδίδεται από άτομο σε άτομο. Δεν μεταδίδεται μέσω της συνήθους κοινωνικής (π.χ. άγγιγμα, φιλί), σεξουαλικής ή άλλης επαφής.
Ποια είναι τα συμπτώματα της λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου;
Το 80% των ατόμων που μολύνονται παραμένουν ασυμπτωματικοί, το 20% εμφανίζουν ήπια νόσο, ενώ λιγότεροι από 1 στα 100 ασθενείς (<1%) εμφανίζουν σοβαρή κλινικήνόσο που προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα. Ασυμπτωματική λοίμωξη : Το 80% (4 στα 5) των ατόμων που μολύνονται δενεκδηλώνουν κανένα σύμπτωμα. Ήπια νόσος : Υπολογίζεται ότι περίπου 20% αυτών που μολύνονται με τον ιό αναπτύσσουν ήπια συμπτωματολογία, όπως πυρετό, πονοκέφαλο, αδυναμία, πόνους στους μυς και τις αρθρώσεις, εμέτους και μερικές φορές δερματικά εξανθήματα (στον κορμό) και διόγκωση των λεμφαδένων. Τα συμπτώματαφεύγουν σε 4-7 ημέρες χωρίς να αφήσουν κατάλοιπα. Σοβαρή μορφή νόσου : Λιγότερα από 1 στα 100 άτομα (κυρίως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας) αναπτύσσουν τη σοβαρή μορφή της νόσου (εγκεφαλίτιδα/μηνιγγίτιδα). Τα συμπτώματα της σοβαρής νόσου περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, υψηλό πυρετό, δυσκαμψία αυχένα , απάθεια, αποπροσανατολισμό, κώμα, τρόμος, σπασμούς, μυϊκή αδυναμία και παράλυση . Πόσο σύντομα εμφανίζονται τα συμπτώματα; Μετά το τσίμπημα του κουνουπιού μεσολαβούν συνήθως 2-14 ημέρες (χρόνος επώασης) μέχρι την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Πόσο διαρκούν τα συμπτώματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου; Συνήθως διαρκούν μερικές μέρες, αν και μερικές φορές η διάρκεια είναι μεγαλύτερη. Τα συμπτώματα της σοβαρής μορφής της νόσου (εγκεφαλίτιδα/μηνιγγίτιδα) μπορεί να διαρκέσουν μερικές εβδομάδες. Πώς θεραπεύεται η λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου; Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για τη λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Στις ηπιότερες περιπτώσεις ο πυρετός και τα άλλα συμπτώματα περνούν μόνα τους, ενώ στα πιο σοβαρά περιστατικά που χρειάζεται να νοσηλευτούν χορηγείται υποστηρικτική θεραπεία (χορήγηση ενδοφλέβιων υγρών, πιθανή εισαγωγή σε μονάδα εντατικής θεραπείας για μηχανική αναπνευστική υποστήριξη κ.λπ.). Υπάρχει εμβόλιο για τον ιό του Δυτικού Νείλου; Δεν υπάρχει προς το παρόν διαθέσιμο εμβόλιο έναντι του ιού. Γιατί λέγεται ιός του Δυτικού Νείλου; Ονομάσθηκε έτσι, γιατί αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά στην επαρχία του Δυτικού Νείλου στην Ουγκάντα το 1937. Σε ποιες χώρες υπάρχουν κρούσματα του Δυτικού Νείλου; Κρούσματα και επιδημίες λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε ανθρώπους και ζώα έχουν εκδηλωθεί στην Αφρική, την Ασία, τη Μ. Ανατολή (Ισραήλ), την Ευρώπη, την Αυστραλία, ενώ το 1999 αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ, όπου μέχρι και σήμερα έχει καταγραφεί μεγάλος αριθμός κρουσμάτων και η νόσος πλέον ενδημεί. Από το 1996, μετά την πρώτη μεγάλη επιδημία στη Ρουμανία, έχουν αναφερθεί σποραδικά κρούσματα σε ανθρώπους σε διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ρουμανία, Ιταλία, Ουγγαρία, Τσεχία, Πορτογαλία, Γαλλία και Ισπανία). Σημειώνεται ότι στη Ρουμανία εμφανίζονται κρούσματα σε ανθρώπους σε ετήσια βάση. Το 2009 εμφανίστηκαν σποραδικά κρούσματα στην Ιταλία και εφέτος (2010) στην Πορτογαλία. Εξάλλου σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες εμφανίζονται περιστασιακά κρούσματα σε άλογα και άγρια πτηνά και διαπιστώνεται η μόλυνση των κουνουπιών. Υπάρχει πιθανότητα να μολυνθώ αν κάνω μετάγγιση αίματος ή μεταμόσχευση; Παρότι υπάρχουν κάποιες μεμονωμένες αναφορές για μετάδοση του ιού με αυτό τον τρόπο, θεωρείται πολύ σπάνιος τρόπος μετάδοσης. Τι μπορώ να κάνω για να αποφύγω τη μόλυνση; Να αποφεύγω τα τσιμπήματα των κουνουπιών και να κάνω χρήση εντομοαπωθητικών στο ακάλυπτο δέρμα, αλλά και πάνω από τα ρούχα. Χρησιμοποιούνται δραστικές ουσίες, μεταξύ των οποίων το DEET (Ν,Ν διεθυλο-μετα-τολουαμίδη), ικαριδίνη ή πικαριδίνη (Picaridin (KBR 3023)) και φυσικές ουσίες όπως αιθέρια έλαια ευκαλύπτου (που όμως έχουν σχετικά μειωμένη εντομοαπωθητική δράση). Ο χρόνος δράσης των εντομοαπωθητικών ουσιών κυμαίνεται από 1 έως 4-5 ώρες. Για τα εντομοαπωθητικά που περιέχουν DEET προτιμώνται τα σκευάσματα με συγκέντρωση 30-50% για τους ενήλικες και 10-30% για τα παιδιά. Δεν υπάρχει αντένδειξη για τη χρήση σε εγκύους και θηλάζουσες μητέρες, ενώ δεν συστήνεται η χρήση τους στα βρέφη μέχρι 2 μηνών. Τα εντομοαπωθητικά προϊόντα πρέπει να επαλείφονται μετά τα αντιηλιακά, και δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με το στόμα, τα μάτια και το βλεννογόνο της μύτης. Σε όλες τις περιπτώσεις, πρέπει να ακολουθούνται οι οδηγίες του κατασκευαστή. Χρήση εντομοκτόνων στον αέρα. Περιέχουν πυρεθρινοειδή (π.χ. περμεθρίνη), ουσίες που προσβάλλουν το νευρικό σύστημα των εντόμων και τα αποπροσανατολίζουν. Κυκλοφορούν στο εμπόριο στις εξής μορφές: αερόλυμα (αεροζόλ), ταμπλέτες, εξατμιζόμενο διάλυμα, σπιράλ («φιδάκια») κλπ. Πρέπει να τηρούνται οι οδηγίες του κατασκευαστή. Δεν πρέπει να εφαρμόζονται στο δέρμα. Προσοχή κατά τις σημαντικότερες ώρες έκθεσης στα τσιμπήματα. Τα περισσότερα είδη κουνουπιών που μεταφέρουν τον ιό τσιμπούν από το σούρουπο μέχρι το χάραμα. Χρήση κατάλληλων ενδυμάτων. Ρούχα που καλύπτουν όσο περισσότερο γίνεται το σώμα (μακριά μανίκια και παντελόνια). Πιο αποτελεσματικά είναι τα ανοιχτόχρωμα και φαρδιά ρούχα. Συχνά λουτρά καθαριότητας για την απομάκρυνση του ιδρώτα. Να αποφεύγω τα κουνούπια στο σπίτι. Αντικουνουπικά πλέγματα (σίτες που εμποδίζουν την δίοδο κουνουπιών) στα ανοίγματα του σπιτιού (π.χ. παράθυρα, φεγγίτες, αεραγωγοί τζακιού) και περιοδικός έλεγχος και συντήρησή τους. Χρήση κουνουπιέρας σε περιοχές με μεγάλη πυκνότητα κουνουπιών ή σε περιπτώσεις που αντενδείκνυται η χρήση άλλων προστατευτικών μέσων (όπως χρήση εντομοαπωθητικών από θηλάζουσες μητέρες και βρέφη). Είναι πιο αποτελεσματικές, όταν είναι εμβαπτισμένες σε εντομοαπωθητικό. Απομάκρυνση του στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, παλιά λάστιχα, υδρορροές και άλλα μέρη του κήπου, ώστε να μην έχουν πρόσβαση τα κουνούπια σε λιμνάζοντα νερά που αποτελούν σημεία εναπόθεσης των αυγών τους. Σημειώνεται ότι ακόμα και το έδαφος που παραμένει για μεγάλα διαστήματα υγρό μπορεί να αποτελέσει σημείο εναπόθεσης αυγών. Χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών. Ο δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητά των κουνουπιών, αλλά δεν τα σκοτώνει. Η χρήση ανεμιστήρων (ιδίως οροφής) δυσχεραίνει την προσέγγιση των εντόμων. Καλό κούρεμα γρασιδιού, θάμνων, φυλλωσιών (σημεία που βρίσκουν καταφύγιο ενήλικα κουνούπια). Χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για το φωτισμό εξωτερικών χώρων (προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια).
Διαβάστε περισσότερα...

Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 28 ΙΟΥΛΙΟΥ Η «ΠΡΩΤΗ» ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ

του Σωτηρίου Δ. Μασταγκά

Η πρώτη συγκέντρωση του ΑΠΟΛΛΩΝΑ για τη νέα ποδοσφαιρική περίοδο 2012 - 2013 θα γίνει το Σάββατο 28 Ιουλίου στις 19:00 το απόγευμα στο Δημοτικό Στάδιο ΠΥΡΡΟΣ ΔΗΜΑΣ του Λιτοχώρου. Το παρόν θα δώσει σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο με επικεφαλής τον πρόεδρο του Χρήστο Κρανιώτη, καθώς επίσης και φίλαθλοι της ιστορικής ομάδας της κωμόπολης.

Η διοίκηση του ΑΠΟΛΛΩΝΑ προχώρησε στη συνεργασία με τους προπονητές Δημήτριο Μυτιληναίο και Νικόλαο Μαρνέλα, που γνωρίζουν πολύ καλά τον χώρο του Πιερικού ποδοσφαίρου – και όχι μόνο – η προσφορά τους μέχρι σήμερα έχει εκτιμηθεί και αναμένεται να δουλέψουν σκληρά στο στάδιο της προετοιμασίας της ομάδας. Οι προπονητές υπόσχονται να συμβάλουν στη δημιουργία ενός πολύ καλού κλίματος, δηλαδή ενός παράγοντα στον οποίο δίνει μεγάλη έμφαση η διοίκηση του Συλλόγου. 

Η φιλοσοφία της ομάδας είναι να προωθηθούν γηγενείς ποδοσφαιριστές του Λιτοχώρου, να αναδειχθούν νέα παιδιά που θα πλαισιωθούν από έμπειρους παίκτες και να δημιουργηθεί μια ομάδα με προοπτική τα επόμενα χρόνια. Είναι στις άμεσες προτεραιότητες του Συμβουλίου ώστε η λίστα του ρόστερ να κλείσει γρήγορα.

Τη Δευτέρα ξεκινούν οι καθημερινές προπονήσεις, στην αρχή με χαλαρούς ρυθμούς, που θα ανεβαίνουν σταδιακά. 

Ως προς τα φιλικά παιχνίδια το Δ.Σ. του ΑΠΟΛΛΩΝΑ σε συνεργασία με τους προπονητές έχει κλείσει πολλούς αγώνες μέσα στον Αύγουστο, εντός και εκτός Λιτοχώρου. Με επιφύλαξη να αναφέρουμε τον μεγάλο φιλικό ποδοσφαιρικό αγώνα ΑΠΟΛΛΩΝ Λιτοχώρου – ΑΡΗΣ Θεσσαλονίκης, που θα διεξαχθεί το διήμερο 11 ή 12 Αυγούστου και αναμένεται με ενδιαφέρον από τους ποδοσφαιρόφιλους.

Ενθουσιασμός και ικανοποίηση επικρατεί στο φίλαθλο κοινό του Λιτοχώρου που βλέπει την ιστορική του ομάδα να βρίσκεται σε καλό δρόμο με πανάξιο Διοικητικό Συμβούλιο.
Διαβάστε περισσότερα...

Οι πολιτικοί αρχηγοί αποφάσισαν να απορρίψουν την κατάργηση 13ου-14ου μισθού στο Δημόσιο

Σε συμφωνία να απορρίψουν τις αξιώσεις της τρόικας για κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού στον δημόσιο τομέα κατέληξαν οι πολιτικοί αρχηγοί, έπειτα από μπαράζ τηλεφωνημάτων μεταξύ Μαξίμου-Αγίου Κωνσταντίνου-Ιπποκράτους.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, Αντώνης Σαμαράς, Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης θα επιμείνουν στο μέτρο του δυνατού στη διαβεβαίωσή τους ότι δε θα ληφθούν οριζόντια μέτρα, ενώ “παίζεται” το θέμα της 13ης και 14ης σύνταξης (που έχει ήδη αντικατασταθεί από επιδόματα). 

Κυβερνητικές πηγές εκφράζουν στο zoomnews.gr την αισιοδοξία τους ότι τελικά θα διασωθεί και αυτή, τουλάχιστον για όσους συνταξιούχους έχουν περάσει το 60ο έτος της ηλικίας τους.
Διαβάστε περισσότερα...

Η εφημερίδα "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" ΞΑΝΑΣΗΚΩΝΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΤΗΣ TOSOH στο Νταμάρι Λιτοχώρου

ΛΙΤΟΧΩΡΟ Κοινωνικό μέτωπο κατά των αποβλήτων
Αντιδράσεις από κατοίκους, φορείς και περιβαλλοντικές οργανώσεις στο Λιτόχωρο Πιερίας εγείρει η πρόθεση εταιρείας ξένων συμφερόντων να αξιοποιήσει τμήμα του λατομείου της περιοχής, προκειμένου να αποθέσει χώμα που υπολείπεται από την παραγωγή υλικών για την κατασκευή μπαταριών.

ΤΗΣ ΦΑΝΗΣ ΣΟΒΙΤΣΛΗ
fanisovi@gmail.com
Το έργο είχε χωροθετηθεί αρχικά στη Θεσσαλονίκη, σε περιοχή του δήμου Χαλκηδόνας, αλλά δεν προχώρησε παρά τη γνωμοδότηση της μητροπολιτικής επιτροπής.

Η τοπική κοινωνία στην ευρύτερη περιοχή του Λιτοχώρου εμφανίζεται διχασμένη, καθώς το έργο στηρίζουν ο οικείος δήμος Δίου - Ολύμπου και η αντιπεριφέρεια Πιερίας, υποστηρίζοντας ότι δεν θα προκαλέσει καμία περιβαλλοντική επιβάρυνση. Η δημοτική αρχή επισημαίνει ότι πρόκειται για μια μεγάλη επένδυση, από την οποία θα προκύψουν αντισταθμιστικά οφέλη για τον δήμο, ενώ έχει λάβει δεσμεύσεις από την εταιρεία (Tosoh) ότι θα γίνει πλήρης αποκατάσταση του χώρου μετά το πέρας του έργου απόθεσης των υποπροϊόντων μπαταριών. Μάλιστα το δημοτικό συμβούλιο ψήφισε υπέρ του έργου, λαμβάνοντας υπόψη τη θετική γνωμοδότηση των αρμόδιων υπηρεσιών Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της αντιπεριφέρειας Πιερίας, που ενέκριναν τους περιβαλλοντικούς όρους.

Αντίθετα, φωνή διαμαρτυρίας για τη λειτουργία του χώρου απόθεσης χώματος στο λατομείο Λιτοχώρου, και συγκεκριμένα στη θέση «Γούρνες - Ξηροκάμπι», υψώνουν κάτοικοι, περιβαλλοντικοί φορείς, η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Πιερίας, αλλά και βουλευτές του νομού. Υποστηρίζουν ότι στην ουσία πρόκειται για έναν ΧΥΤΑ αποβλήτων, η απόθεση των οποίων θα αποβεί επιζήμια για το περιβάλλον, πλήττοντας τόσο τον εθνικό δρυμό του Ολύμπου όσο και την παραλιακή ζώνη της Πιερίας, έναν από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς της Βόρειας Ελλάδας. Το θέμα έφερε στη δημοσιότητα η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Πιερίας, ενώ αποφασισμένος να κινητοποιήσει σύσσωμη την τοπική κοινωνία, με στόχο να μπλοκάρει το έργο, δηλώνει και ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κωνσταντόπουλος. Επιφυλάξεις για τη λειτουργία του έργου έχουν διατυπώσει επίσης ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Ευγένιος Παπαδόπουλος και ο υποψήφιος βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Γιάννης Αμοιρίδης.


ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ «Ανθρώπινη αλυσίδα ενάντια στο έργο»

Μιλώντας στη «Μ» ο βουλευτής κ. Κωνσταντόπουλος υποστήριξε ότι η εισήγηση των υπηρεσιών της αντιπεριφέρειας πέρασε χωρίς να το αντιληφθεί κανείς και χωρίς να γίνει συζήτηση με τους τοπικούς φορείς και τους κατοίκους. «Δεν αντιλαμβάνομαι με ποιο σκεπτικό οι υπηρεσίες συναίνεσαν σε ένα τέτοιο έργο, με τη λειτουργία του οποίου θα απειληθεί το περιβάλλον και θα πληγούν τόσο ο εθνικός δρυμός του Ολύμπου όσο και τα παράλια της Πιερίας, που αποτελούν βασικούς τουριστικούς προορισμούς». Ο ίδιος παρατήρησε ότι οι εισηγήσεις μιλούν για απόθεση 80.000 τόνων αποβλήτων στον χώρο του λατομείου μέσα σε δέκα χρόνια, ενώ δεν γίνεται σαφές, όπως ανέφερε, ποιος και κάθε πότε θα κάνει τους αναγκαίους περιβαλλοντικούς ελέγχους στο υπέδαφος της περιοχής. «Είμαι αποφασισμένος να κινητοποιήσω τους κατοίκους και όλους του φορείς, στήνοντας ανθρώπινη αλυσίδα, η οποία θα εμποδίσει τα συνεργεία της εταιρείας να εισέλθουν στον χώρο» τόνισε ο κ. Κωνσταντόπουλος και διεμήνυσε ότι όλοι όσοι δηλώνουν υπέρμαχοι του έργου «θα μας βρουν απέναντι».

Από την πλευρά τους τα μέλη της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Πιερίας με πρόσφατη ανακοίνωση τους καλούν τη δημοτική αρχή Δίου - Ολύμπου να προβεί σε διακοπή όλων των ενεργειών, μέχρι να ενημερωθεί η τοπική κοινωνία. «Το περιβάλλον δεν είναι τσιφλίκι κανενός. Οι παραλίες του νομού και τα βουνά μας ανήκουν στους πολίτες και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να τα διαπραγματεύεται χωρίς τη σύμφωνη γνώμη τους» υπογραμμίζουν.
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΛΓΑ: Στις 31 Ιουλίου η καταβολή αποζημιώσεων ύψους 5,4 εκ. ευρώ

Την Τρίτη 31 Ιουλίου 2012, ο ΕΛΓΑ θα καταβάλει στους τραπεζικούς λογαριασμούς 5.756 δικαιούχων παραγωγών αποζημιώσεις, συνολικού ύψους 5,4 εκατ. ευρώ περίπου, για ζημιές, που υπέστησαν, κυρίως, το Δεκέμβριο του 2011 και το πρώτο δίμηνο του 2012.

Όπως ανακοινώθηκε, οι αποζημιώσεις αυτές αφορούν ζημιές στη φυτική παραγωγή (ελιές, εσπεριδοειδή, χειμερινά κηπευτικά, κλπ) και στο ζωικό κεφάλαιο από διάφορα ζημιογόνα αίτια σε όλη την επικράτεια, αλλά, κυρίως, στους νομούς Αργολίδας, Άρτας, Αχαΐας, Ηλείας, Ημαθίας, Ηρακλείου, Θεσπρωτίας, Θεσσαλονίκης και Κυκλάδων.

Πηγή: ΑΜΠΕ
Διαβάστε περισσότερα...