Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012

Ο Χρύσανθος Λαζαρίδης γράφει για την εξέγερση του Πολυτεχνείου

“Για τους Σπαρτιάτες, Είλωτες. Και για τους Είλωτες, Σπαρτιάτες…”
Του Χρύσανθου Λαζαρίδη

Ακούω διάφορους σήμερα να βρίζουν τη λεγόμενη «γενιά του Πολυτεχνείου».

Ανήκω – θέλοντας και μη – σε εκείνη της γενιά.

Μιλάω σπάνια για τα γεγονότα εκείνα, κι όταν το κάνω αμφισβητώ όλους τους μύθους που επικράτησαν έκτοτε. Κυρίως για το ρόλο που διαδραμάτισε η τότε Αριστερά…

Αυτή η αμφισβήτηση εκ μέρους μου εκφράζεται δημόσια και γίνεται από τότε, όταν δεν ήταν εύκολο να ειπωθούν, να γραφούν ή να ακουστούν, πράγματα που τώρα τα λένε πολλοί. Και κάποιοι, μάλιστα, καθ’ υπεροβολήν…

Και δεν εξαργύρωσα τη συμμετοχή μου στα «γεγονότα του Πολυτεχνείου». Συνειδητά, από την πρώτη στιγμή, κράτησα τις αποστάσεις μου και αποδοκίμασα όσους το έκαναν. Και μάλιστα σε εποχές που αυτό είχε και κόστος και ρίσκο:

Το κόστος να απομονωθείς από παντού. Και το ρίσκο να φανείς «γραφικός».

Ό,τι έκανα στη ζωή μου το έκανα όχι επικαλούμενος τη «συμμετοχή» μου σε εκείνη την εξέγερση, αλλά μάλλον… αποσιωπώντας την.

Ό,τι έκανα έκτοτε το κατάφερα όχι επειδή «ήμουν κι εγώ εκεί», αλλά παρά το γεγονός ότι ήμουν κι εγώ εκεί…

Και τέλος μίλησα από τους πρώτους για τη χρεοκοπία της μεταπολίτευσης του 1974 και για την ανάγκη μιας «νέας μεταπολίτευση». Σε καιρούς (πριν δέκα χρόνια περίπου) που κι αυτό δεν ήταν εύκολο να το πει κανείς…

Νιώθω, λοιπόν, την ανάγκη να γράψω σήμερα αυτές τις γραμμές, όχι «απολογητικά» με την έννοια της «απολογίας», ούτε καν με την έννοια του «απολογισμού». Μάλλον «παρεμβατικά», με την έννοια να βάλουμε κάποια πράγματα στη θέση τους.

Κάποτε ήταν «μόδα» να δηλώνεις «γενιά του Πολυτεχνείου» ακόμα κι αν δεν πέρασες ούτε απ’ έξω. Τώρα έγινε μόδα να βρίζεις τη «γενιά του Πολυτεχνείου». Ακόμα κι αν δεν ξέρεις πολλά για το τι ακριβώς έγινε τότε…

Ποτέ δεν μου άρεσε να ακολουθώ τους «συρμούς». Δεν το έκανα τότε, όταν ήταν «πολιτικώς ορθόν» να γράφεις κατεβατά επικολυρικού θαυμασμού για ό,τι έγινε στο «Πολυτεχνείο». Δεν το κάνω ούτε και τώρα, όταν «γύρισαν» τα πράγματα και είναι «πολιτικώς ορθόν» να αναθεματίζουμε όλοι μαζί, ότι ως πριν λίγο προσκυνούσαμε.

Η αλήθεια – και εν πάση περιπτώσει η δική μου, γιατί αυτήν μόνο μπορώ να καταθέσω – είναι αρκετά διαφορετική:

* Την εξέγερση του Πολυτεχνείου δεν την ήθελε κανείς. Και δεν την «προετοίμασε» κανείς. Η ίδια η Αριστερά που βροντοφώναζε και υπερηφανευόταν για τη συμμετοχή της και για τον… «καθοδηγητικό της ρόλο», εκ των υστέρων, στη διάρκεια της εξέγερσης την είδε με επιφυλακτικότητα και καχυποψία. Κάποιοι μάλιστα ζήτησαν από τους φοιτητές να βγουν έξω και αμέσως μετά καταδίκασαν την εξέγερση ως έργο «300 προβοκατόρων»…

Ξέρετε τι θα πει να είσαι 19 ετών στην πιο βαθιά παρανομία μετά την εξέγερση, και κάποια κόμματα της Αριστεράς να σε θεωρούν «προβοκάτορα» την ώρα που η χούντα σε κυνηγάει παντού;

* Δεύτερον, τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, όντως κάποιοι πήγαν να τα εκμεταλλευτούν. Τα εκμεταλλεύθηκε πρώτος ο δικτάτορας Ιωαννίδης για να ρίξει τον δικτάτορα Παπαδόπουλο. Μετά τα εκμεταλλεύθηκε η Αριστερά κυρίως (αλλά και το ΠΑΣΟΚ πλαγίως), για να εδραιώσουν την παρουσία τους μετά την κατάρρευση της χούντας. Αλλά στην εξέγερση δεν πρωτοστάτησε ούτε ο… Ιωαννίδης, ούτε το ΠΑΣΟΚ (που δεν υπήρχε τότε), ούτε η Αριστερά (μέρος της οποίας απέσυρε τις δυνάμεις της, ενώ κάποιο άλλο μέρος είχε ταυτιστεί με το «πείραμα Μαρκεζίνη» που το ακύρωσε η εξέγερση).

* Τρίτον, το «Πολυτεχνείο» σίγουρα δεν έριξε τη χούντα. Αλλά την κλόνισε σοβαρά, και έπαιξε το ρόλο του «καταλύτη» για την εσωτερική της διάσπαση. Η «πολιτικοποίηση» της δικτατορίας (με τις εκλογές Μαρκεζίνη που ήταν προγραμματισμένες για τον Ιανουάριο του 1974) ματαιώθηκε μια βδομάδα μετά την εξέγερση. Ενώ η κατάρρευση της δικτατορίας προέκυψε μετά την τραγωδία της Κύπρου τον Ιούλιο του 1974.

Για το Πολυτεχνείο το μόνο που μπορούμε να πούμε ήταν ότι κλόνισε το δικτατορικό καθεστώς, το διέσπασε, το αποδυνάμωσε και επέτεινε τις εσωτερικές του αντιφάσεις. Κι αυτό δεν ήταν λίγο. Αλλά ήταν πολύ διαφορετικό απ’ το μύθο που πλάστηκε όλα τα επόμενα χρόνια…

* Τέταρτον, η «αντίσταση του λαού κατά της χούντας» δεν υπήρξε τόσο «παλλαϊκή», τόσο «μαζική» και τόσο «ομόθυμη» όσο παρουσιάστηκε μετά. Η αλήθεια είναι πως δεν ήταν λίγοι εκείνοι που ενέκριναν τη δικτατορία τα πρώτα χρόνια. Αρκετοί ακόμα την ανέχονταν αγόγγυστα. Ακόμα περισσότεροι ένιωθαν απλώς φόβο. Πολλοί λίγοι είχαν διάθεση για αντίσταση. Όπως λίγοι ήταν κι αυτοί που είχαν διάθεση να βοηθήσουν τους τότε αντιστασιακούς…

Στις αρχές του 1973 αυτό άρχισε να αλλάζει. Και καταλύτης υπήρξε το φοιτητικό κίνημα, πράγματι. Με την κατάληψη (τις δύο καταλήψεις για την ακρίβεια) της Νομικής Σχολής, το Φεβρουάριο και το Μάρτιο του 1973. Και, βέβαια, με την κατάληψη του Πολυτεχνείου το Νοέμβριο της χρονιάς εκείνης. Αλλά απλώς άρχισε να αλλάζει το κλίμα…

* Μετά τον Ιούλιο του 1974 γεμίσαμε με «αντιστασιακούς κατόπιν εορτής»! Από ανθρώπους που υπηρέτησαν το δικτατορικό καθεστώς και ύστερα διαφήμιζαν την αντιδικτατορική τους δράση, μέχρι ανθρώπους που απλώς δεν έκαναν τίποτε και ύστερα εμφανίζονταν ως περίπου… «οπλαρχηγοί» μιας «παλλαϊκής αντίστασης» που δεν υπήρξε ποτέ!

Μετά από πολλά χρόνια γνώρισα κάποιο γνωστό άρθρογράφο – μακαρίτη εδώ και καιρό – που τόλμησε να γράψει: «εγώ παιδιά δεν ήμουν αντιστασιακός επί χούντας!» Ξαφνικά τον εκτίμησα πολύ. Όχι γιατί δεν έκανε αντίσταση. Αλλά γιατί δεν ήταν «δήθεν»….

* Η Γιορτή του Πολυτεχνείου – και όλη η μυθολογία που πλάστηκε σχετικά – υπήρξε ένας καθεστωτικός μύθος. Ήταν η τελετουργία που νομιμοποιούσε την εγκαθίδρυση της Κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Αναδείκνυε «σύμβολα» και «ήρωες» – θεμέλια απαραίτητα για κάθε καθεστώς που διψά για νομιμοποίηση.

Άλλα καθεστώτα θεμελιώθηκαν σε αληθινά μεγάλα γεγονότα. Εδώ βολεύτηκαν με ένα «συμβάν»! Το οποίο είχε και μια ακόμα λυτρωτική λειτουργία. Ξέπλυνε τις τύψεις ενός λαού, που δίψαγε για αντιστασιακούς μύθους στη διάρκεια μιας περιόδου που ελάχιστοι έκαναν πραγματική αντίσταση.

* Το Πολυτεχνείο δεν συγκρίνεται – ούτε θα μπορούσε, άλλωστε – με κανένα από τα μεγάλα γεγονότα που σημάδεψαν τη νεοΕλληνική Ιστορία. Η 25η Μαρτίου και η 28η Οκτωβρίου δεν μπορούν να έχουν την παραμικρή σύγκριση με την 17η Νοεμβρίου. Είναι γελοίο και να το λέμε…

Δεν συγκρίνεται ούτε με άλλα ιστορικά γεγονότα, όπως οι Βαλκανικοί Πόλεμοι και ο Κυπριακός αγώνας της δεκαετίας του ’50, ή με μεγάλες στιγμές όπως η παλλαϊκή αντίσταση του 1943 κατά της «πολιτικής επιστράτευσης» που προσπάθησαν να επιβάλουν τότε οι αρχές της Κατοχής. Η Ελλάδα είναι μια από τις ελάχιστες χώρες της κατεχόμενης Ευρώπης, όπου οι Ναζί δεν μπόρεσαν να κάνουν πολιτική επιστράτευση. Και η μόνη, ίσως, που αυτό ματαιώθηκε μετά από αληθινά παλλαϊκή και όντως πολυαίμακτη εξέγερση του λαού. Κι όμως, όλα αυτά αποσιωπώνται και γιορτάζουμε κάθε χρόνο το …Πολυτεχνείο! Αυτό δεν είναι γελοίο πια. Είναι τραγικό! Και καθόλου κολακευτικό για όλους μας.

* Η γιορτή του Πολυτεχνείου, λοιπόν, δεν έχει καμία ιστορική αντιστοίχηση με τα πραγματικά γεγονότα. Υπήρξε καθαρά καθεστωτικό σύμβολο και για ένα λόγο ακόμα: Σηματοδοτεί μια περίοδο, όπου οι «ηττημένοι» του Εμφύλιου, κερδίζουν την ηγεμονία μέσα στη χώρα. Δεν άσκησαν ποτέ την διακυβέρνηση, αλλά επέβαλαν τη δική τους λογική στο καθεστώς και στους ιδεολογικούς μηχανισμούς του: τα Πανεπιστήμια, τα σχολεία, τη διανόηση, τον Τύπο, τα ΜΜΕ. Είμαστε μια μοναδική περίπτωση που την πρόσφατη ιστορία την έγραψαν τελικά οι ηττημένοι, όχι οι νικητές. Και την έγραψαν εξ ίσου στρεβλά…

Το Πολυτεχνείο λοιπόν, όχι ως γεγονός αλλά ως επέτειος, μύθος, σύμβολο, υπήρξε μια «κολυμβήθρα του Σιλωάμ», για να δώσει στην Αριστερά, μετά από 27 χρόνια παρανομίας, μια «ηθική νίκη».

Ήταν μια «νίκη», μετά από μια εξέγερση που η ίδια η Αριστερά δεν την ήθελε, δεν τη στήριξε, κάποια στιγμή την κατήγγειλε κι όλα, και στη συνέχεια τν οικειοποιήθηκε πλήρως!

Κρίμα, γιατί η Αριστερά είχε πραγματικούς αγώνες, σύμβολα και ήρωες, που τους παραμέρισε, για να τιμήσει ένα πολύ μικρότερης σημασίας γεγονός από το οποίο η ίδια επισήμως μάλλον απείχε.

Ή μάλλον ακριβώς γι’ αυτό: Διότι όλα τα άλλα που είχε στο «ενεργητικό» της ήταν γραμμένα ταυτόχρονα και στο «παθητικό» της! Ήταν γεγονότα και σύμβολα που δίχαζαν τον ελληνικό λαό. Ενώ το Πολυτεχνείο, ή μάλλον ο μύθος που πλάστηκε γι’ αυτό, λειτουργούσε ενωτικά ως σύμβολο.

Και γι’ αυτό ήταν πολύ βολικό. Αλλά ελάχιστα αληθινό…

Αυτό δεν σημαίνει ότι υπήρξε ένα «ψέμα»! Ήταν μια εξέγερση της νεολαίας για Δημοκρατία και Ελευθερία. Τίποτε παραπάνω και τίποτε λιγότερο. Και δεν είναι μικρό πράγμα.

Η «γενιά του Πολυτεχνείου», δηλαδή οι άνθρωποι που πρωταγωνίστησαν δεν είναι αυτές οι καρικατούρες που εμφανίζονται σήμερα, που άρχισε η αποδόμηση του μύθου. Ήταν παιδιά ανάμεσα στα 19 και τα 25 χρόνια τους τότε, που διψούσαν για Ελευθερία, οργανώθηκαν χωρίς βοήθεια, εξεγέρθηκαν και ρίσκαραν, όταν κάθε συμβατική λογική γύρω τους – αριστερή και δεξιά – τους έλεγε «να κάτσουν στα αυγά τους»! Γιατί αυτό τους έλεγαν.

Κι από τότε παραμένουν, όπως θα ’λεγε ο Άρης Αλεξάνδρου:

«Για τους Σπαρτιάτες, Είλωτες και για τους Είλωτες, Σπαρτιάτες»

Το τι έκανε ο καθένας τους μετά δεν έχει και πολύ σημασία. Οι ήρωες είναι «τυχεροί» όταν πεθαίνουν. Γιατί μένει το «φωτοστέφανο». Όσοι αγωνίστηκαν για κάτι μεγάλο κι έχουν την… «ατυχία» να επιζήσουν, τότε ακολουθούν ο καθένας τον δρόμο του, άλλος καλύτερο άλλο χειρότερο, άλλος αξιοπρεπέστερο, άλλος όχι. Αυτό δεν σημαίνει ότι η πράξη της νιότης τους απαξιώνεται. Κάποιοι από τους «πρωταγωνιστές» μπορεί να απαξιώθηκαν. Το ξέσπασμα Ελευθερίας, όχι…

Όσους αληθινά πρωτοστάτησαν στα γεγονότα τότε, δεν τους ξέρετε. Γιατί προτίμησαν να μείνουν στην αφάνεια. Οι περισσότεροι αηδιασμένοι από τη μυθοπλασία, δηλαδή από το προπαγανδιστικό «περιτύλιγμα» με το οποίο περιβλήθηκε η δική του νεανική εξέγερση. Άλλοι, πάλι, διακρίθηκαν στη ζωή τους, χωρίς να διαφημίσουν την τότε συμμετοχή τους. Ελάχιστοι – αληθινά ελάχιστοι – έκαναν το Πολυτεχνείο καριέρα. Και σήμερα το έχουν μετανιώσει.

Είναι, λοιπόν, κατάντημα, να φτύνουμε σήμερα εκεί που κάποτε όλοι προσκυνούσαν.

Οι περισσότεροι που έπαιξαν κάποιο ρόλο τότε, δεν προσκύνησαν ποτέ το είδωλο – το φετίχ – που περιφέρεται κάθε χρόνο τέτοια μέρα στους δρόμους.

Κι αυτοί που προσκύνησαν το «φετίχ», κατά κανόνα δεν είχαν καμία σχέση με το «έγκλημα». Γίνονταν φαντασιακοί μέτοχοι ενός μύθου, ακριβώς γιατί δεν μετείχαν στα πραγματικά γεγονότα…

* Η χρεοκοπία της μεταπολίτευσης, είναι γεγονός. Η νέα μεταπολίτευση που έχει ανάγκη ο τόπος είναι ακόμα ζητούμενο. Σε αυτό το μεσοδιάστημα καταρρέουν οι παλαιοί μύθοι, χωρίς να εδραιώνονται οι νέες αλήθειες.

Αυτό αναδεικνύει μια σύγχυση αναπόφευκτη. Αλλά για κάποιους είναι λυτρωτικό. Κυρίως για την ίδια «τη γενιά του Πολυτεχνείου»…

Ναι, συμφωνώ προφανώς, με όσους υποστηρίζουν ότι πρέπει να τελειώνουμε με τέτοιες επετειακές εκδηλώσεις. Να βρούμε το κουράγιο να εξηγήσουμε ότι τιμούμε κάθε ξέσπασμα ελευθερίας της Ελληνικής νεολαίας, αλλά δεν διογκώνουμε τα γεγονότα, ούτε προσβάλλουμε τη μνήμη άλλων σημαντικότερων αγώνων που έχουν περιέλθει στη λήθη. Το έχω υποστηρίξει ενυπόγραφα, εδώ και πολλά χρόνια. Όταν ακόμα ήταν δύσκολο. Κι εγώ απελπιστικά μόνος τότε…

Αλλά όχι να περνάμε από τη μυθοποίηση στο… ανάθεμα!

Πρέπει άραγε, να ντρεπόμαστε που αγωνιστήκαμε κάποτε για Ελευθερία;

Πρέπει να απολογούμαστε, γιατί κάποιοι, ελάχιστοι, οικειοποιήθηκαν τους αγώνες μας ή τους μετέτρεψαν σε εφαλτήριο καριέρας;

Ως πότε σε αυτή τη χώρα όσοι αγωνίστηκαν για κάτι σημαντικό θα πρέπει συνεχώς να καλούνται σε απολογία;

Φυσικά κάθε λαός έχει ανάγκη από σύμβολα.

Αλλά εδώ δεν κατεδαφίζουμε φθαρμένα σύμβολα. Τρώμε τα παιδιά μας!

Και τώρα τα τρώμε όταν έχουν πάψει προ πολλού να είναι «παιδιά».

Η «γενιά του Πολυτεχνείου» μπήκε πράγματι, μαζικά, στα κόμματα της ευρύτερης Αριστεράς το 1974 και λίγο αργότερα.

Όπως μπήκε-βγήκε! Οι περισσότεροι τουλάχιστον…

Γιατί όσοι έχουν ζήσει από τα μέσα μια εξέγερση εκτός από απροσκύνητοι ήταν πλέον και ψυλλιασμένοι.

Κι ανθρώπους που είναι απροσκύνητοι και ψυλλιασμένοι, δεν μπορούν να τους «φάνε» έτσι εύκολα. Ιδιαίτερα οι άκαπνοι…

Και παραμένουμε από τότε «για τους Σπαρτιάτες Είλωτες, και για τους Είλωτες Σπαρτιάτες». Παλαιότερα μας πετροβολούσε η Αριστερά για την είχαμε ξεπεράσει ή εγκαταλείψει. Σήμερα μας πετροβολούν και πολλοί άλλοι, γιατί ήμασταν τα θύματα ενός μύθου, που κάποιοι άλλοι έπλασαν στην καμπούρα μας…

Όσοι από μας δεν καταδέχθηκαν να γίνουν «παιδιά του κομματικού σωλήνα» και δεν ενέδωσαν στις σειρήνες του life style – δηλαδή οι συντριπτικά περισσότεροι – έχουν κρατήσει δύο πράγματα. Που το καθένα από μόνο τους είναι πολύτιμο, αλλά και τα δύο μαζί «δεν παίζονται»:

–Έχουν εμπειρία ρήξης με ένα ανελεύθερο καθεστώς. Δηλαδή έχουν γευτεί αυτό που λέμε «Ελευθερία» και το ξέρει μόνο όποιος ρίσκαρε γι’ αυτό. Όχι όποιος έμαθε να το θεωρεί «δεδομένο»…

–Κι έχουν κρατήσει κάτι άλλο, που το λένε Αξιοπρέπεια. Και που μπορεί να το καταλάβει μόνον όποιος το έχει.

Ελευθερία και Αξιοπρέπεια δεν είναι μόνο δύο λέξεις. Το πρώτο είναι εμπειρία ζωής και το δεύτερο είναι τρόπος ζωής.

Αυτά τα δύο κουβαλάμε. Κι αυτά τα δύο παραδίδουμε σε όποιους τα θέλουν. Και σε όποιους τα εκτιμούν.

Οι υπόλοιποι μπορούν να μας πετροβολούν.

Αντέξαμε απέναντι σε θηρία. Δεν μας φοβίζουν οι ψείρες…
Είμαστε και Σπαρτιάτες και Είλωτες!

«Σπαρτιάτες» γιατί μάθαμε να πολεμάμε.

Και «Είλωτες» γιατί μάθαμε να υπομένουμε…

Και δεν έχουμε πει ακόμα την τελευταία μας λέξη…
Διαβάστε περισσότερα...

4ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ - ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ

Με πολύ μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 9-11 Νοεμβρίου 2012 στην Κατερίνη και στην Παραλία Κατερίνης το 4ο Συνέδριο - Σεμινάριο Παραδοσιακών Χορών-Ηθών-Εθίμων «Προπαντός η Παράδοση» με θέμα: «Η Μουσικοχορευτική παράδοση των Ντόπιων και Προσφύγων της Πιερίας».

Μια άρτια συνδιοργάνωση του Ταμιείου Θράκης και του Κέντρου Οργάνωσης Εκδηλώσεων «Pro-παντός», υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας – Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας και του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Κατερίνης .
Φέτος, ειδικά, το Συνέδριο διοργανώθηκε συνημμένο προς το σεμινάριο (που πραγματοποιείται για 4η συνεχόμενη χρονιά), με αφορμή την συμπλήρωση των 100 χρόνων απελευθέρωσης της Κατερίνης και της Πιερίας.
Χρονικά ξεκίνησε το Συνέδριο στις 9 & 10 Νοεμβρίου στο Συνεδριακό Κέντρο Κατερίνης και ακολούθησε το Σεμινάριο στις 10 & 11 Νοεμβρίου στο Mediterranean Vilage στην Παραλία Κατερίνης.
Επί της ουσίας, η εκδήλωση περιελάμβανε εισηγήσεις υψηλού επιπέδου οι οποίες παρείχαν πολύτιμη πληροφόρηση, δίνοντας μια πολύ καθαρή εικόνα του σύνθετου μωσαϊκού που συνθέτουν οι κάτοικοι της περιοχής.
Αυτό που φάνηκε ήταν το πόσο σύνθετη είναι η ανθρωπογεωγραφία της περιοχής αλλά και του ευρύτερου χώρου της Ελλάδας και των Βαλκανίων.
Υπήρξαν ιδιαίτερες συνεδρίες για τις περιοχές από όπου ήρθαν εδώ οι πρόσφυγες από Πόντο, Μικρά Ασία, Ανατολική Θράκη και Αν. Ρωμυλία.
Το κυριότερο είναι ότι αναδείχθηκαν οι πολυάριθμες ροές ανθρώπων, βίαιες και αναγκαστικές ως επί το πλείστον, ένθεν κακείθεν του Αιγαίου αλλά και των ηπειρωτικών περιοχών της σημερινής Ελλάδας.
Υπήρξαν συγκινητικές μαρτυρίες από πολύτιμες καταγραφές που παρουσίασαν ερευνητές, λαογράφοι, Καθηγητές Πανεπιστημίου, εκπαιδευτικοί, και άλλοι αρμόδιοι.
Αναδείχθηκε η ζώσα ελληνική παράδοση και συζητήθηκαν ιδιαίτερες πτυχές και εκφάνσεις του Ελληνισμού εντός κι εκτός ελλαδικού χώρου.
Έγιναν συγκεκριμένες αναφορές στη μουσικοχορευτική ταυτότητα των ανθρώπων της περιοχής, ταυτότητα η οποία διαμορφώνεται με επιρροές που συγκλίνουν από ιδιαίτερα απομακρυσμένους τόπους και ετερογενείς χωρικές καταβολές.
Εν κατακλείδι, αποκαλύφθηκε μια πολυπλοκότητα και μια πολυμορφία η οποία αναπτύσσεται σταθερά γύρω από τον άξονα πατρίδα-προγονικά ήθη κι έθιμα.
Θα λέγαμε εν γένει, ότι τα όσα αναδείχθηκαν ως πολύτιμο πρωτογενές υλικό και τα όσα αναπτύχθηκαν είτε ως αυστηρές επιστημονικές εισηγήσεις (με στατιστικά στοιχεία τα οποία επιβεβαιώνουν με ποσοτικό τρόπο την ύπαρξη μεγάλων ποιοτήτων) αλλά και με πιο ελεύθερες καταθέσεις απλών ανθρώπων (που όμως έχουν το μικρόβιο της έρευνας, της μελέτης και της θεωρητικοποίησης των πρακτικών του καθημερινού βίου -κάτι σαν τους Έλληνες σοφούς της αρχαιότητας, αποδεικνύουν ότι ως πολιτισμός δεν νοείται -στον ελληνικό τρόπο- η οιαδήποτε μορφή καλλιέργειας (cultivation -> culture), δηλαδή τεχνική κατασκευή ή πράξη, αλλά είναι ακριβώς η ίδια η ζωή και ο τρόπος της.
.Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας κα Μαυρίδου Σοφία, ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας κος Καραπαναγιωτίδης Κωνσταντίνος, ο Αρχιμανδρίτης Ιωακείμ Οικονομίκος εκπρόσωπος της Μητρόπολης, εκπρόσωπος του Βουλευτή κου Κουκοδήμου, εκπρόσωποι των Δήμων του νομού μας, Διευθυντές σχολείων, Λύκεια της Κατερίνης και επιστήμονες.
Δυστυχώς ο κόσμος της Κατερίνης δεν τίμησε ιδιαίτερα την εκδήλωση αλλά όσοι την παρακολούθησαν, ένιωσαν έκπληξη και ικανοποίηση με την ποιότητα και το θεματολόγιο των εισηγήσεων και τυχεροί που είχαν την μοναδική ευκαιρία μέσα σε λίγες ώρες να μάθουν τόσα πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα για την Πιερία.
Οι διοργανωτές ευχαριστούμε πολύ, όλους όσους βοήθησαν στην πραγματοποίηση αυτής της εκδήλωσης και όσους συμμετείχαν σε αυτήν.


ΤΗΛ. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ :
2351030787 PROΠΑΝΤΟΣ (Κέντρο οργάνωσης εκδηλώσεων – σεμιναρίων)
6972006316 Έφη Χατζηχηδίρογλου
E-mail επικοινωνίας: propantos@gmail.com

Διαβάστε περισσότερα...

Οι πολιτισμένοι Σουηδοί με το περίφημο Σουηδικό μοντέλο.....

Η Ikea παραδέχτηκε ότι πολιτικοί κρατούμενοι στην πρώην Ανατολική Γερμανία υποχρεώνονταν να δουλεύουν για λογαριασμό της
Ο σουηδικός κολοσσός Ikea παραδέχτηκε σήμερα ότι τη δεκαετία του 1980 πολιτικοί κρατούμενοι στην τότε Ανατολική Γερμανία υποχρεώνονταν να κατασκευάζουν ορισμένα από τα έπιπλα που διέθετε σε όλον τον κόσμο και ζήτησε συγγνώμη για την πρακτική αυτή.

Ο γνωστός όμιλος παρουσίασε στο Βερολίνο την έκθεση που είχε παραγγείλει στους ανεξάρτητους πραγματογνώμονες της εταιρείας Ernst & Young, η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι "πολιτικοί και ποινικοί κρατούμενοι συμμετείχαν εν μέρει στην παραγωγή επίπλων ή τμημάτων τους τα οποία παραδόθηκαν στην Ikea πριν από 25 με 30 χρόνια".

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι οι τότε εκπρόσωποι της εταιρείας γνώριζαν ότι υπήρχε η πιθανότητα πολιτικοί κρατούμενοι να εξαναγκαστούν να εργάζονται στα εργοστάσια της πρώην Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας. "Η εταιρεία έλαβε μέτρα για να διασφαλίσει ότι δεν θα χρησιμοποιούνταν κρατούμενοι, όμως σήμερα είναι σαφές ότι τα μέτρα αυτά δεν ήταν αποτελεσματικά", εξήγησε ο σουηδικός όμιλος.

"Την εποχή εκείνη δεν είχαμε τα σύγχρονα συστήματα ελέγχου και προφανώς δεν κάναμε αρκετά για να εμποδίσουμε τέτοιες μεθόδους παραγωγής", δήλωσε η Ζανέτ Σκέλμοσε, μία από τις εκπροσώπους της εταιρείας εκφράζοντας τη λύπη της για την πρακτική που ακολουθήθηκε.

Η Ikea παρήγγειλε τη μελέτη αφότου πρώην κρατούμενοι, μιλώντας πέρσι στη γερμανική τηλεόραση, κατήγγειλαν ότι τους υποχρέωναν να κατασκευάζουν έπιπλα στα εργαστήρια των φυλακών. Εάν αρνούνταν κινδύνευαν να οδηγηθούν στην απομόνωση ή να υποστούν άλλες τιμωρίες.

Σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο και άλλες εταιρείες εφάρμοζαν παρόμοιες μεθόδους στην Ανατολική Γερμανία, όπως για παράδειγμα οι δυτικογερμανικές εταιρείες Neckermann και Quelle. Μολονότι πολλοί επέκριναν την Ikea, οι προσπάθειες που καταβάλει τα τελευταία χρόνια για να ρίξει φως στην υπόθεση είναι τουλάχιστον "μια αρχή", δήλωσε ο Ράινερ Βάγκνερ, ο πρόεδρος της Ένωσης Γερμανικών Οργανώσεων Θυμάτων της Κομμουνιστικής Τυραννίας (UOKG) σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ.

Η UOKG και άλλες οργανώσεις ζητούν τη δημιουργία ενός ταμείου για την αποζημίωση όσων των κρατουμένων που στους οποίους είχε επιβληθεί καταναγκαστική εργασία.
Πηγή: ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ
Διαβάστε περισσότερα...

Οι δημοφιλέστερες δημοσιεύσεις της 16ης Νοεμβρίου 2012

Η κατάσταση περιγράφεται απόλυτα με την Λιτοχωρίτικη έκφραση: "ΝΑ ΤΣΟΥΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΓΡΟΥΝΙΑ..."
 
2. Ραγδαίες οι εξελίξεις στο θέμα της απόθεσης των αποβλήτων της TOSOH στο νταμάρι Λιτοχώρου
Πολίτες, σωματεία και φορείς κατέθεσαν σήμερα 16.11.2012 εξώδικη διαμαρτυρία κατά της Δημοτικής Επιχείρησης Αμμωρυχείου Δίου - Ολύμπου Α.Ε. (Δ.Ε.Α.Δ.Ο. Α.Ε.), και άσκησαν αίτηση ακύρωσης ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας.
 
 
 
5. Εξώδικο των πολιτών για τα βιομηχανικά απόβλητα στον Όλυμπο
Πολίτες, σωματεία και φορείς κατέθεσαν σήμερα 16.11.2012 εξώδικη διαμαρτυρία κατά της Δημοτικής Επιχείρησης Αμμωρυχείου Δίου - Ολύμπου Α.Ε. (Δ.Ε.Α.Δ.Ο. Α.Ε.), και άσκησαν αίτηση ακύρωσης ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας.
 

Διαβάστε περισσότερα...

Νέα επενδυτική πρωτοβουλία στην Ελλάδα, από τη Unilever

Μετά τη συμφωνία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ με την COSCO και τη Hewlett-Packard, μια νέα επενδυτική πρωτοβουλία, αυτή τη φορά από τη Unilever ήρθε να φέρει «χαμόγελο» στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Σε συνάντηση του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά και του υπουργού Κ. Χατζηδάκη με εκπροσώπους της Unilever στο πρωθυπουργικό γραφείο, επισημοποιήθηκε η πρόθεση της πολυεθνικής εταιρείας να αρχίσει την παραγωγή των προϊόντων της στην Ελλάδα, δημιουργώντας έτσι νέες θέσεις εργασίας.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Χατζηδάκης έκανε λόγο για ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, με τη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας και τόνισε πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει ανάλογες προσπάθειες με στόχο την ανάπτυξη.

Στις 27 Νοεμβρίου ο . Σαμαράς μεταβαίνει στο Κατάρ, ενώ, ήδη, από το Μέγαρο Μαξίμου προγραμματίζουν ταξίδια σε Κίνα και Ρωσία με στόχο την προσέλκυση επενδυτών.
Πηγή: ΑΜΠΕ
Διαβάστε περισσότερα...

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ-ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
ΣΤΟ PORTAL ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΠΙΕΡΙΑΣ

Εγγραφείτε στη λίστα των συνέδρων για άμεση εξυπηρέτηση
κατά την προσέλευσή σας στις εργασίες του Συνεδρίου

Μέσω Διαδικτύου και του portal του Επιμελητηρίου Πιερίας www.champier.gr μπορούν να υποβάλλουν δήλωση συμμετοχής στο Αναπτυξιακό Συνέδριο όσοι ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν τις εργασίες του.

Συγκεκριμένα, στο portal του Επιμελητηρίου και σε εμφανή θέση υπάρχει ήδη αναρτημένο banner που αφορά στο Αναπτυξιακό Συνέδριο «Επιχειρηματικότητα, Ανταγωνιστικότητα, Ανάπτυξη της Πιερίας», το οποίο πρόκειται να πραγματοποιηθεί από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 2 Δεκεμβρίου 2012 στο Επιμελητήριο. Με τη δήλωση συμμετοχής ο ενδιαφερόμενος εξασφαλίζει άμεση εξυπηρέτηση και ταχύτερη πρόσβαση στις εργασίες του συνεδρίου κατά την προσέλευσή του σε αυτό.

Στη δήλωση συμμετοχής κάθε υποψήφιος σύνεδρος πρέπει να συμπληρώσει τα προσωπικά στοιχεία του, τα στοιχεία της επιχείρησης ή του φορέα τον οποίο εκπροσωπεί, στοιχεία επικοινωνίας (διεύθυνση, τηλέφωνο, e-mail κ.τ.λ.), καθώς και τις θεματικές ενότητες που επιθυμεί να παρακολουθήσει. Στη συνέχεια θα πρέπει να την αποστείλει στο Επιμελητήριο με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή με fax.

Στην ίδια ιστοσελίδα ο επισκέπτης μπορεί να πληροφορηθεί αναλυτικά το ωρολόγιο πρόγραμμα του Συνεδρίου κατά τις τρεις μέρες διεξαγωγής του, τις θεματικές ενότητες και υπο-ενότητες, τους εισηγητές καθώς και τους τίτλους των εισηγήσεων.


Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν επίσης να βρουν δηλώσεις συμμετοχής και στο Επιμελητήριο Πιερίας, 28ης Οκτωβρίου 9 στην Κατερίνη, καθώς και κατά την προσέλευσή τους στο Συνέδριο.

Διαβάστε περισσότερα...

Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Εξώδικο των πολιτών για τα βιομηχανικά απόβλητα στον Όλυμπο

Πολίτες, σωματεία και φορείς κατέθεσαν σήμερα 16.11.2012 εξώδικη διαμαρτυρία κατά της Δημοτικής Επιχείρησης Αμμωρυχείου Δίου - Ολύμπου Α.Ε. (Δ.Ε.Α.Δ.Ο. Α.Ε.), και άσκησαν αίτηση ακύρωσης ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας.


Ο Όλυμπος δεν θα γίνει ποτέ χωματερή βιομηχανικών αποβλήτων!
"Διαμαρτυρόμαστε έντονα για την όλη στάση και συμπεριφορά σας, η οποία προσβάλλει την προσωπικότητά μας αλλά και την έξωθεν εικόνα της Πιερίας μας.

Σας γνωστοποιούμε ότι έχουμε ασκήσει αίτηση ακυρώσεως ενώπιον του ΣτΕ κατά της αποφάσεως του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας- Θράκης και έχουμε ενημερώσει σχετικά τον αρμόδιο Υπουργό και την αρμόδια Επιθεώρηση Περιβάλλοντος.

Σας καλούμε να ανακαλέσατε κάθε προηγούμενη απόφασή σας και να μη υπογράψετε τη σύμβαση με την εταιρία: «Green Technical Ltd» ή με οποιονδήποτε άλλη εταιρία για την εκτέλεση του έργου μεταφοράς – απόθεσης του αποβλήτου.

Αντίκλητό μας στην Κατερίνη, δεκτικό κάθε κοινοποιήσεώς σας προς εμάς, διορίζουμε με την παρούσα τον πληρεξούσιο δικηγόρο μας Δημήτριο Σιανίδη του Γεωργίου κάτοικο Κατερίνης (οδός Βότση αρ. 9).

Αρμόδιος δικαστικός επιμελητής παραγγέλλεται να επιδώσει την παρούσα προς αυτήν που απευθύνεται, προς γνώση της και για τις νόμιμες συνέπειες, αντιγράφοντας εξ ολοκλήρου το περιεχόμενό της στην έκθεση επιδόσεως."

Προς κάθε αρμόδιο Δικαστήριο και Αρχή

ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ - ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

1. Χρήστου Ζουμπουλίδη του Βασιλείου, κατοίκου οικισμού Πλάκας Λιτοχώρου Πιερίας.

2. Νικολάου Λάππα του Αθανασίου, κατοίκου Λιτοχώρου Πιερίας, (οδός Θεσσαλονίκης 24).

3. Αικατερίνης Κουρίτα του Κων/νου, κατοίκου Λιτοχώρου, (οδός Αγίας Παρασκευής 3).

4. Νικολάου Κουκουτάτσιου του Ζήση, κατοίκου Λιτοχώρου, (οδός Δουμπιώτη 21).

5. Αστέριου Φαρμάκη του Γεωργίου, κατοίκου Λιτοχώρου, (οδός Αβέρωφ 23).

6. Αστέριου Λαλίδη του Κων/νου, κατοίκου Λιτοχώρου, (οδός Αθ. Μπάκα 5).

7. Αριστείδη Ρεμπατσιού του Αθανασίου, κατοίκου Λιτοχώρου, (οδός Αγίας Παρασκευής 13).

8. Αχιλλέα Τηλέγραφου του Αθανασίου, κατοίκου Λιτοχώρου, (οδός Ρόδων 14).

9. Ευαγγελίας Μόχλα – Φαρμάκη του Ιωάννη, κατοίκου Λιτοχώρου, (οδός Αβέρωφ 93).

10. Αστέριου Καρτσιώτη του Βασιλείου, κατοίκου Λιτοχώρου, (Αγ. Μαρίνας 9).

11. Ευάγγελου Ανδριά του Νικολάου, κατοίκου Λιτοχώρου, (οδός Κωνσταντινουπόλεως 2).

12. Σωτηρίου Λέϊνα του Κων/νου, κατοίκου Λιτοχώρου, (οδός Αγ. Μαρίνας 61).

13. Ιωάννη Παπαζαχαρία του Ζαχαρία, κατοίκου Λιτοχώρου Πιερίας (οδός Αγνώστου Στρατιώτη 22).

14. Νικολάου Ζτάνη του Γεωργίου, κατοίκου Λεπτοκαρυάς, (οδός Α. Σβώλου 73).

15. Γεωργίου Μπούρου του Αθανασίου, κατοίκου Νέου Παντελεήμονα του Δήμου Δίου – Ολύμπου Πιερίας, (οδός Αριστοτέλους 22)

16. Δημητρίου Μιχωλού του Διονυσίου, κατοίκου Νέου Παντελεήμονα του Δήμου Δίου – Ολύμπου Πιερίας.

17. Αστέριου Χονδρόπουλου του Θεοδώρου, κατοίκου οικισμού Παραλίας Νέου Παντελεήμονα του Δήμου Δίου – Ολύμπου Πιερίας.

18. Διονυσίου Αγοραστού του Αποστόλου, κατοίκου Νέου Παντελεήμονα του Δήμου Δίου – Ολύμπου Πιερίας.

19. Αθανασίου Αστερίου του Γεωργίου, κατοίκου Βροντούς, (οδός Θ. Κολοκοτρώνη 38).

20. Ελισσάβετ Σκούφα του Δημητρίου, κατοίκου Κατερίνης, (οδός Τερζοπούλου 59).

21. Νικόλαου Ορνιθόπουλου του Θεοχάρη, κατοίκου Κατερίνης, (οδός Γεωργούλη 13).

22. Νικολάου Παντελιάδη του Γεωργίου, κατοίκου Κατερίνης, (οδός Σ.Βέμπο 9).

23. Δημητρίου Μηλιώρη του Ανδρέα, κατοίκου Κατερίνης, (οδός Παλιονελλήνης 8).

24. Λάζαρου Παπαδόπουλου του Θεοχάρη, κατοίκου Κατερίνης, (οδός Τερζοπούλου 132).

25. Ελένης Γιάννακα του Λεωνίδα, κατοίκου Κατερίνης, (οδός Κωνσταντινουπόλεως 36).

26. Ηλία Τσολακίδη του Κων/νου, κατοίκου Κατερίνης (οδός Φλέμιγκ 19).

27. Ιωάννας - Βαρβάρας Πατέρα του Σταύρου, κατοίκου Κατερίνης (οδός Φλέμιγκ 19).

28. Του Σωματείου με την επωνυμία: «ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ Ο ΟΛΥΜΠΟΣ», το οποίο εδρεύει στο Λιτόχωρο Πιερίας, και εκπροσωπείται νόμιμα από τον Πρόεδρό του Ευάγγελο Γιαννικό του Κωνσταντίνου, κατοίκου Κατερίνης (οδός Αγίου Γεωργίου αρ. 11).

29. Του Σωματείου με την επωνυμία: «ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΡΕΙΒΑΤΩΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ (Σ.Ε.Ο. Κατερίνης)», το οποίο εδρεύει στην Κατερίνη (οδός Νίκης 15), και εκπροσωπείται νόμιμα από τον Πρόεδρό του Πέτρο Μήλιο του Χρήστου, κατοίκου Κατερίνης (οδός Γ. Ολυμπίου 13).

30. Της Αστικής μη Κερδοσκοπικής εταιρίας με την επωνυμία: «ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΠΙΕΡΙΑ 2008», η οποία εδρεύει στην Κατερίνη και εκπροσωπείται νόμιμα από τον Πρόεδρο αυτής Γεώργιο Περδίκη του Διονυσίου, κατοίκου Κατερίνης, (οδός Φειδίου 1).

31. Της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών Συλλόγων με την επωνυμία: «ΠΙΕΡΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΩΜΑΤΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ», η οποία εδρεύει στον Ν. Παντελεήμονα του Δήμου Δίου – Ολύμπου Πιερίας, και εκπροσωπείται νόμιμα από τον Πρόεδρό της Γρηγόριο Βεϊδαμενίδη του Γεωργίου, κατοίκου Παραλίας Κατερίνης (οδός Κύπρου αρ. 12).

32. Του Σωματείου με την επωνυμία: «ΕΝΩΣΗ ΞΕΧΟΔΟΧΩΝ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ», το οποίο εδρεύει στην Παραλία Κατερίνης και εκπροσωπείται νόμιμα από τον Πρόεδρό του Νικόλαο Συνδικιώτη του Αθανασίου, κατοίκου Παραλίας Κατερίνης (οδός Αγίου Νικολάου 24).

33. Του Σωματείου με την επωνυμία: «ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΚΑΤΑΔΥΣΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΒΡΥΧΙΑΣ ΑΛΙΕΙΑΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ» με το διακριτικό τίτλο: «ΤΡΙΤΩΝΕΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ», το οποίο εδρεύει στην Κατερίνη και εκπροσωπείται νόμιμα από τον Πρόεδρό του Θεόδωρο Υφαντή του Νικολάου, κατοίκου Κατερίνης (οδός Π.Π. Γερμανού αρ. 26).

34. Του Σωματείου με την επωνυμία: «ΔΙΑΣΩΣΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ», το οποίο εδρεύει στην Κατερίνη και εκπροσωπείται νόμιμα από τον Πρόεδρο αυτού Θεόδωρο Γρηγοριάδη του Βασιλείου, κατοίκου Κατερίνης (οδός Σκρά αρ. 8).

35. Του Σωματείου με την επωνυμία: «ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ», το οποίο εδρεύει στο Λιτόχωρο Πιερίας και εκπροσωπείται νόμιμα από την Πρόεδρό του Φανή Κουτσιμανή του Χαριλάου, κατοίκου Λιτοχώρου (οδός 28ης Οκτωβρίου 3).

36. Του Σωματείου με την επωνυμία: «ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΠΙΕΡΙΑΣ», το οποίο εδρεύει στην Κατερίνη και εκπροσωπείται νόμιμα από την Πρόεδρό του Αφροδίτη Λέϊνα του Μιχαήλ, κατοίκου Λιτοχώρου (οδός Ορφέως 3).

Κ Α Τ Α

Της Δημοτικής Επιχείρησης Αμμορυχείου Δίου - Ολύμπου Α.Ε. (Δ.Ε.Α.Δ.Ο. Α.Ε.), η οποία εδρεύει στο Λιτόχωρο Πιερίας και εκπροσωπείται νόμιμα.

Είναι γνωστό ότι εκδόθηκε η με αρ. πρωτ. 6588/4-10-2012 απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης, με την οποία ουσιαστικά δίδεται η δυνατότητα στην Ιαπωνικών συμφερόντων εταιρία με την επωνυμία: «TOSOH Α.Ε.», να εναποθέσει σε έκταση 15 στρεμμάτων του Λατομείου Λιτοχώρου, του οποίου έχετε την εκμετάλλευση, ποσότητα 82.000 τόνων βιομηχανικού αποβλήτου της. Το εν λόγω απόβλητο, αποτελεί παραπροϊόν του ηλεκτρολυτικού διοξειδίου του μαγγανίου, που η ίδια παράγει στο εργοστάσιό της στη Σίνδο.

Η πιο πάνω απόφαση ασφαλώς δεν θα είχε εκδοθεί εάν το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δίου - Ολύμπου δεν παρείχε την - κατά πλειοψηφία των μελών του - θετική γνωμοδότηση και εάν εσείς δεν προβαίνατε σε ενέργειες για την τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων του λατομικού χώρου, οι οποίοι είχαν τεθεί με την με αρ. πρωτ. 5957/21-12-2010 απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Πράγματι με την τελευταία αυτή απόφαση, καθορίζονταν η υποχρέωσή σας να πληρώσετε τις εξοφλημένες κοιλότητες του λατομείου με γαιώδη και αδρανή υλικά και να προχωρήσετε σε αποκατάσταση του τοπίου με φυτική και ξυλώδη βλάστηση, τακτική και διαδικασία που ακολουθούνταν από την έναρξη της λειτουργίας του λατομείου μέχρι τώρα.

Εσείς όμως ενεργώντας «εν κρυπτώ», χωρίς δηλαδή, για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, να προβείτε σε προηγούμενη ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου και σε ευρεία ενημέρωση των πολιτών, την οποία οφείλατε εκ της ιδιότητός σας ως Δημοτικής Επιχειρήσεως, μόλις εννέα (9) μήνες αργότερα, δηλαδή περί τον Σεπτέμβριο του 2011, κινήσατε τη διαδικασία της Προκαταρκτικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης (ΠΠΕ) για να αντικατασταθούν οι πιο πάνω περιβαλλοντικοί όροι, παραχωρώντας με τον τρόπο αυτό στην εταιρία το δικαίωμα να εναποθέσει στο λατομείο το βιομηχανικό της απόβλητο.

Στη συνέχεια παραχωρήσατε έγγραφη εξουσιοδότηση στον κ. Κων/νο Περαντώνη, ο οποίος είναι εκπρόσωπος εταιρίας σύνταξης Μελετών, να υποβάλλει για λογαριασμό σας ΜΠΕ για την τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων του λατομείου, σύμφωνα με την οποία, η πλήρωση των ανενεργών κοιλοτήτων του, θα γίνονταν πλέον με τη επίστρωση του βιομηχανικού αποβλήτου, δηλαδή του διοξειδίου του μαγγανίου.

Η ΜΠΕ κατατέθηκε από τον κ. Περαντώνη στη Δ/νση Περιβάλλοντος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, στις 5-12-2011 και ακολούθως κινήθηκε εσπευσμένα η διαδικασία της έγκρισής της, χωρίς οι πολίτες του Δήμου να έχουν καμία ενημέρωση για τις ενέργειές σας.

Μετά ταύτα εύλογα διερωτώμαστε: Γνώριζε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου τις πιο πάνω προθέσεις και ενέργειές σας; Εάν ναι, τότε για ποιο λόγο δεν ήλθε το θέμα προς συζήτηση Ενώπιόν του, πριν προχωρήσετε στις ενέργειές σας, ώστε να σας παράσχει την έγκρισή του;

Για ποιο λόγο ένα τόσο σοβαρό θέμα, που αφορά τη Υγεία και την σωματική ακεραιότητα όλων των πολιτών της Πιερίας και των χιλιάδων επισκεπτών της περιοχής, δεν συζητήθηκε έστω σε μια από τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου εντός του έτους 2011;

Για ποιο λόγο το θέμα έφθασε προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου, μόλις στις 28-6-2012 και μάλιστα σε έκτακτη συνεδρίασή του, χωρίς προηγούμενη δημόσια διαβούλευση;

Ποια, συνακόλουθα, ανάγκη και σκοπιμότητα υπήρξε ώστε να ληφθεί απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, σε μια και μοναδική συνεδρίασή του;

Θεωρείτε ότι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι που στις 28-6-2012 γνωμοδότησαν θετικά υπέρ της διάθεσης του βιομηχανικού αποβλήτου στο λατομείο, είχαν πλήρη γνώση της ΜΠΕ, των γνωμοδοτήσεων των συναφών Υπηρεσιών και ότι περαιτέρω είχαν την δυνατότητα να αποφανθούν εάν το διοξείδιο του μαγγανίου είναι επικίνδυνο ή όχι για τη δημόσια υγεία;

Η απάντηση θα πρέπει να είναι καταφανώς αρνητική. Και για να σας το αποδείξουμε, σας αναφέρουμε ότι η Διεύθυνση Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης, στις 14-9-2012 με το με αρ. πρωτ. 42435/14-9-2012 έγγραφό της, γνωμοδότησε αρνητικά για την εναπόθεση του συγκεκριμένου αποβλήτου στο λατομείο Λιτοχώρου. Χαρακτηριστικά στο έγγραφό της αναφέρει τα εξής:

Α. Ότι στο κείμενο της ΜΠΕ δεν αναφέρεται η επίδραση του αποβλήτου στην πανίδα της περιοχής.

Β. Ότι στη ΜΠΕ δεν αναφέρονται στοιχεία σχετικά με τη ανάπτυξη της βλάστησης και της εδαφογένεσης ώστε να αποτελέσουν λόγους προτίμησης για την χρήση του συγκεκριμένου αποβλήτου στην πλήρωση των κοιλοτήτων του λατομείου, έναντι των γαιωδών υλικών και του εδαφικού υλικού που όριζε η ΜΠΕ του έτους 2010.

Γ. Ότι στα λατομεία, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, δεν επιτρέπεται η απόθεση βιομηχανικών αποβλήτων, παρά μόνο υλικών που προέρχονται από εκσκαφές, κατασκευές και κατεδαφίσεις και

Δ. Ότι κατά την ισχύουσα νομοθεσία, η απόθεση του συγκεκριμένου αποβλήτου, έπρεπε να γίνει σύμφωνα με τις διατάξεις που προβλέπουν χωροθέτηση, ίδρυση και άδεια λειτουργίας ΧΥΤΑ.

Ανοίξατε επομένως εσείς και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της πλειοψηφίας, το δρόμο για να ταφούν βιομηχανικά απόβλητα στον Όλυμπο, χωρίς να έχετε στα χέρια σας πρόσφατες και πιστοποιημένες χημικές αναλύσεις για τη χημική σύνθεση του αποβλήτου και για την επίδρασή του στη γεωλογική σύνθεση της περιοχής.

Δεν απαιτήσατε, όπως οφείλατε να πράξετε, να προηγηθούν υδρογεωλογικές και γεωχημικές μελέτες της περιοχής απόθεσης, δεδομένου μάλιστα ότι δίπλα ακριβώς από την περιοχή απόθεσης του αποβλήτου, λειτουργεί ο ΧΥΤ απορριμάτων της Νότιας Πιερίας και ως εκ τούτου έπρεπε να συνεκτιμηθεί η συνεργιστική δράση των αστικών λυμάτων στην ήδη βεβαρημένη περιβαλλοντικά περιοχή.

Γνωρίζετε ότι αν και ζητήθηκε από την εταιρία TOSOH Α.Ε., να υποβάλλει προς την Δ/νση Περιβάλλοντος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, πρόσφατα αποτελέσματα χημικών αναλύσεων νερού από την γεώτρηση του εργοστασίου της στη Σίνδο, η τελευταία με την από 14-9-2012 επιστολή της απάντησε ότι δεν μπορεί να πράξει κάτι τέτοιο διότι η υφιστάμενη γεώτρηση σφραγίσθηκε το έτος 2010 λόγω ακαταλληλότητας της ποιότητας του νερού για την παραγωγική της διαδικασία;

Αν δεν γνωρίζετε τα παραπάνω, τα οποία αναφέρονται επακριβώς στη σελίδα 10 της με αρ. πρωτ. 6588/4-10-2012 απόφασης του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης, σαφώς πληροφορηθήκατε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Χαλκηδόνας με την με αρ. 145/2011 απόφασή του, γνωμάτευσε αρνητικά για την εναπόθεση του ίδιου αποβλήτου στην περιοχή του Προχώματος Θεσ/νίκης και ματαίωσε με τον τρόπο αυτό την πρόθεση της εταιρίας «TOSOH Α.Ε.», να επιρρίψει τα απόβλητά της στη συγκεκριμένη περιοχή.

Κάνατε τον κόπο να πληροφορηθείτε τους λόγους της πιο πάνω αρνήσεως; Εάν ναι, τότε ασφαλώς θα είχατε πληροφορηθεί ότι η Δημοτική Αρχή της Χαλκηδόνας πριν προχωρήσει σε γνωμάτευση, ανέθεσε σε πανεπιστημιακούς καθηγητές την κριτική επισκόπηση της ΜΠΕ, που υπέβαλλε προς έγκριση η εταιρία «TOSOH Α.Ε.»

Θα είχατε πληροφορηθεί επίσης, ότι οι πιο πάνω καθηγητές, γνωμάτευσαν ότι το συγκεκριμένο απόβλητο είναι δυνητικά επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία και ότι η ΜΠΕ ήταν πρόχειρη και ελλιπής όσον αφορά την επίπτωση του αποβλήτου στο υπέδαφος της περιοχής απόθεσης.

Την ίδια ΜΠΕ εσείς και οι πλειοψηφούντες σύμβουλοι του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου, την εγκρίνατε «ελαφρά τη καρδία», σαν να ήσασταν ειδικότεροι από τους καθηγητές του Πανεπιστημίου, στο συγκεκριμένο θέμα. Γνωρίζετε σήμερα τουλάχιστον, ότι το συγκεκριμένο απόβλητο περιέχει στη σύνθεσή του βαρέα μέταλλα και συγκεκριμένα εκτός από το θεϊκό μαγγάνιο και: Αντιμόνιο – Αρσενικό – Κάδμιο – Χρώμιο –Χαλκό και Μόλυβδο!

Γνωρίζετε ακόμα, ότι σύμφωνα με τα όσα αναγράφει η ΜΠΕ, τα τέστ εκπλυσιμότητας του συγκεκριμένου αποβλήτου έχουν πραγματοποιηθεί σε εργαστήριο της Γερμανίας, από όπου και εισάγεται η πρώτη ύλη της βιομηχανικής μονάδας και ότι προσκομίσθηκαν από την εταιρία TOSOH Α.Ε., στη Γερμανική γλώσσα, χωρίς να μεταφρασθούν στην Ελληνική; Και ότι δεν περιέχεται στη ΜΠΕ καμία αντίστοιχη πρόσφατη χημική ανάλυση του συγκεκριμένου αποβλήτου;

Γνωρίζετε τέλος ότι η ίδια η απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, αναφέρει στο κείμενό της ότι σε παρελθοντικές αναλύσεις το συγκεκριμένο απόβλητο κρίθηκε ως μη αδρανές, γεγονός που αναμφίβολα σημαίνει ότι είναι δυνητικά επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία;

Ως προς τις συνέπειες του διοξειδίου του μαγγανίου για τη δημόσια υγεία, σας παραπέμπουμε στην εκδοθείσα το έτος 1979 Υπουργική απόφαση «Περί αντικαταστάσεως του άρθρου 40 του Κανονισμού Ασθενείας του Ι.Κ.Α., (ΦΕΚ 132Β΄/12-2-10-979, στον με αρ. 21 Πίνακα της οποίας, αναφέρονται επακριβώς τα εξής:

«21. ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΙΣ ΕK ΔΙΟΞΕΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΜΑΓΓΑΝΙΟΥ

Περιγραφή νόσου: Νευρολογικόν σύνδρομον παρκινσονισμού, σπαστικόν βάδισμα, τρόμος κυρίως της γλώσσης μαγγανικός ψελλισμός ανέκφραστον προσωπείον. Πνευμονίτις».

Μετά ταύτα θεωρείτε εσείς και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου που γνωμάτευσαν θετικά, ότι το διοξείδιο του μαγγανίου είναι ακίνδυνο και «αθώο» για τη δημόσια υγεία και ότι δεν θα επιφέρει στο μέλλον την περιβαλλοντική καταστροφή της περιοχής;

Εάν πράγματι έχετε μια τέτοια πεποίθηση, μπορείτε να μας εξηγήσετε για ποιο λόγο στη συνεδρίαση σας στις 11-6-2012, όπου και συζητήσατε το θέμα, η ανακοίνωση ανέγραφε επί λέξει: «Μεταφορά φυτικής γης στο λατομείο Λιτοχώρου», αντί να αναγράφει το αυτονόητο: «Μεταφορά και εναπόθεση διοξειδίου του μαγγανίου στο λατομείο;

Για ποιο λόγο επομένως αποκρύψατε τα αμέσως παραπάνω και παραπλανήσατε τους πολίτες του Δήμου μας, κάνοντας λόγο για μεταφορά φυτικής γης ενώ αποδεικνύεται ότι με τη δική σας πρωτοβουλία θα αποθέτονταν 82.000 τόνοι αποβλήτου στους πρόποδες του Ολύμπου;

Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε με ταύτα ότι συντρέχουν σοβαρότατοι λόγοι ευθυνών σας ως προς τη διαχείριση δημόσιων πραγμάτων και ως προς τις αποφάσεις σας οι οποίες εγκυμονούν κινδύνους για τη δημόσια υγεία και το ευρύτερο περιβάλλον. Και ότι οι ευθύνες αυτές θα αναζητηθούν από οποιονδήποτε εάν προχωρήσει η διαδικασία της σύναψης συμβάσεως με την εταιρία που ανέλαβε την μεταφορά και την εναπόθεση του αποβλήτου.

Και τούτο διότι θεωρούμε ότι ακόμα και στην περίπτωση που με πλήρη επιστημονική βεβαιότητα γινόταν αποδεκτό ότι το συγκεκριμένο απόβλητο είναι ακίνδυνο για τη δημόσια υγεία, η εναπόθεσή του στους πρόποδες του Ολύμπου, αποτελεί ανεπανόρθωτη προσβολή για ένα παγκόσμιο περιβαλλοντικό – ιστορικό και πολιτισμικό σύμβολο και υποβαθμίζει σοβαρά από κάθε άποψη την περιοχή μας και την Πιερία ευρύτερα.

Κατά τον ίδιο τρόπο προσβάλλει όλους τους Πιεριείς η σκέψη και μόνο της απόθεσης βιομηχανικών αποβλήτων στους πρόποδες του Ολύμπου και πλησίον των ακτών μας.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

Και με την επιφύλαξη κάθε δικαιώματός μας.

Διαμαρτυρόμαστε έντονα για την όλη στάση και συμπεριφορά σας, η οποία προσβάλλει την προσωπικότητά μας αλλά και την έξωθεν εικόνα της Πιερίας μας.

Σας γνωστοποιούμε ότι έχουμε ασκήσει αίτηση ακυρώσεως ενώπιον του ΣτΕ κατά της αποφάσεως του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας- Θράκης και έχουμε ενημερώσει σχετικά τον αρμόδιο Υπουργό και την αρμόδια Επιθεώρηση Περιβάλλοντος.

Σας καλούμε να ανακαλέσατε κάθε προηγούμενη απόφασή σας και να μη υπογράψετε τη σύμβαση με την εταιρία: «Green Technical Ltd» ή με οποιονδήποτε άλλη εταιρία για την εκτέλεση του έργου μεταφοράς – απόθεσης του αποβλήτου.

Αντίκλητό μας στην Κατερίνη, δεκτικό κάθε κοινοποιήσεώς σας προς εμάς, διορίζουμε με την παρούσα τον πληρεξούσιο δικηγόρο μας Δημήτριο Σιανίδη του Γεωργίου κάτοικο Κατερίνης (οδός Βότση αρ. 9).

Αρμόδιος δικαστικός επιμελητής παραγγέλλεται να επιδώσει την παρούσα προς αυτήν που απευθύνεται, προς γνώση της και για τις νόμιμες συνέπειες, αντιγράφοντας εξ ολοκλήρου το περιεχόμενό της στην έκθεση επιδόσεως.

Κατερίνη 13-11-2012

Ο πληρεξούσιος δικηγόρος
--

Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας (ΕΟΔνΠ)
Διαβάστε περισσότερα...

Τα 23 χρήσιμα ερωτήματα για το επίδομα θέρμανσης

Ποια είναι τα συχνότερα ερωτήματα αναφορικά με τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης.


Οδηγό για τους πολίτες σχετικά με την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών. Πρόκειται για 23 ερωτήσεις και απαντήσεις για τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης, τα ποσά και τους όρους καταβολής του επιδόματος.
Διαβάστε αναλυτικά:

1. Με τι κωδικούς εισερχόμαστε στην εφαρμογή Δικαιούχων η οποία ανοίγει επιλέγοντας τον σύνδεσμο "Αίτηση ένταξης στο Μητρώο Δικαιούχων του Επιδόματος Κατανάλωσης Πετρελαίου Θέρμανσης";
*Οι πιστοποιημένοι χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της Γ.Γ.Π.Σ. συνδέονται, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς πρόσβασης στο TAXISnet, ανεξάρτητα αν έχουν λάβει κλειδάριθμο ή όχι.
*Οι χρήστες που δε διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης TAXISnet, θα ταυτοποιούνται εναλλακτικά δίνοντας ΑΦΜ και αριθμό ειδοποίησης κάποιας εκ των τελευταίων 5 εκκαθαρίσεων Δήλωσης Φόρου Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων.
Εάν δε θυμάστε τους κωδικούς πρόσβασης σας και τυχαίνει το όνομα χρήστη σας να ταυτίζεται με τον ΑΦΜ σας, τότε δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον εναλλακτικό τρόπο σύνδεσης. Για αυτό θα πρέπει να ανακτήσετε τον κωδικό πρόσβασης σας μέσω των σχετικών διαδικασιών.
Επιπλέον, η αίτηση θα μπορεί να υποβληθεί μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας με το κέντρο εξυπηρέτησης πολιτών (HELP DESK /CALL CENTER) της Γ.Γ.Π.Σ. Στην περίπτωση αυτή η είσοδος του χρήστη θα γίνεται επίσης καταχωρώντας τον ΑΦΜ και τον αριθμό ειδοποίησης κάποιας εκ των τελευταίων 5 εκκαθαρίσεων Φόρου Εισοδήματος, ενώ θα καταγράφεται και το όνομα του χειριστή που συμπληρώνει το αίτημα. Η δυνατότητα αυτή δε θα προσφέρεται για διαχειριστές - εκπροσώπους.
2. Είμαι πιστοποιημένος χρήστης των υπηρεσιών TAXISnet αλλά έχω ξεχάσει τους κωδικούς πρόσβασης. Θα πρέπει να κάνω επανεγγραφή ή μπορώ να κάνω την αίτηση χρησιμοποιώντας τον ΑΦΜ μου και τον αριθμό ειδοποίησης;
Μπορείτε να συνδεθείτε χρησιμοποιώντας τον ΑΦΜ και τον αριθμό ειδοποίησης κάποιας εκ των τελευταίων 5 εκκαθαρίσεων Φόρου Εισοδήματος.
Ωστόσο συνιστάται να ζητήστε και ανακτήστε ξανά τους κωδικούς σας στο TAXISNET. Εάν χρειαστείτε βοήθεια σε αυτό, καλέστε την γραμμή υποστήριξης του κέντρου εξυπηρέτησης (HELP DESK / CALL CENTER) της Γ.Γ.Π.Σ.
3. Ποιες διαδικτυακές εφαρμογές θα χρησιμοποιήσω για την εξυπηρέτηση του Επιδόματος Πετρελαίου (Ε.Κ.Π.Θ);
Εφαρμογή Υποβολής/Τροποποίησης Αίτησης Ένταξης στο Μητρώο Δικαιούχων Επιδόματος Πετρελαίου Θέρμανσης συγκεκριμένου έτους
*Εφαρμογή Διαχειριστών - Εκπροσώπων για συμπλήρωση στοιχείων ενοίκων και χιλιοστών θέρμανσης.
4. Ποια δυνατότητα δίνει στο χρήστη, η εφαρμογή Διαχείρισης Ενοίκων/Χιλιοστών Θέρμανσης μιας Πολυκατοικίας;
Η Εφαρμογή Διαχείρισης Ενοίκων/Χιλιοστών Θέρμανσης Πολυκατοικίας απευθύνεται στους διαχειριστές των πολυκατοικιών ή σε εκπροσώπους κτισμάτων όπου υπάρχουν περισσότερες από μία κατοικίες (ολιγοκατοικίες) και για τις οποίες υπάρχει κοινή προμήθεια και κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης.
Με την εφαρμογή αυτή, ο διαχειριστής-εκπρόσωπος εισάγει τα διαμερίσματα της πολυκατοικίας/ολιγοκατοικίας, καθώς και τη συμμετοχή κάθε ενός από αυτά στις δαπάνες θέρμανσης σε χιλιοστά. Επίσης ο Διαχειριστής μπορεί να ενημερώνει τα στοιχεία σε περίπτωση αλλαγής ενοίκων (μετακομίσεις κλπ).
5. Με ποιο τρόπο θα διεκπεραιώνεται η διαδικασία για το Επίδομα Κατανάλωσης Πετρελαίου Θέρμανσης (Ε.Κ.Π.Θ.);
Η διαδικασία θα διεκπεραιώνεται πλήρως μέσω διαδικτύου και θα καλύπτει όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα αν είναι ή όχι πιστοποιημένοι χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών TAXISNET της Γ.Γ.Π.Σ..
Στη διαδικασία εμπλέκονται οι πολίτες που είναι δικαιούχοι του επιδόματος, καθώς και οι διαχειριστές - εκπρόσωποι πολυκατοικιών και ολιγοκατοικιών με κοινή κατανάλωση πετρελαίου.
6. Είμαι Διαχειριστής. Ποιοι είναι οι δικαιούχοι από κάθε πολυκατοικία για το Επίδομα Κατανάλωσης Πετρελαίου Θέρμανσης (Ε.Κ.Π.Θ.);
Προσοχή! Αναμένεται η έκδοση σχετικής απόφασης (ΠΟΛ) που θα αναρτηθεί στον διαδικτυακό κόμβο της Γ.Γ.Π.Σ. και θα προβλέπει τους δικαιούχους.
Ωστόσο διευκρινίζεται πως ο Διαχειριστής δε χρειάζεται να γνωρίζει ποιοι είναι οι δικαιούχοι του Επιδόματος. Οφείλει να εισάγει και να επικαιροποιεί, όποτε χρειάζεται, την εικόνα των ενοίκων.
7. Είμαι διαχειριστής και αφού εισάγω τον αριθμό της κοινόχρηστης παροχής ρεύματος εμφανίζεται μήνυμα ότι δεν υπάρχει. Τι να κάνω;
Αρχικά θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι εισάγετε ορθά τον αριθμό, ο οποίος αποτελείται από 9 ψηφία. Αν είστε βέβαιοι ότι εισάγετε σωστά τον αριθμό επικοινωνήστε με το call center.
8. Είμαι διαχειριστής. Τι πρέπει να ζητήσω από τους κατοίκους της πολυκατοικίας μου για να συμπληρώσω την απαιτούμενη ηλεκτρονική φόρμα;
Για κάθε διαμέρισμα, θα χρειαστείτε τα παρακάτω στοιχεία:
*Αριθμό Διαμερίσματος (προαιρετικά)
*Ονοματεπώνυμο
*Όροφο
*Χιλιοστά Συμμετοχής στις Δαπάνες Θέρμανσης
9. Είμαι διαχειριστής και κάποια διαμερίσματα είναι μονίμως κλειστά. Πρέπει να δηλωθούν τα χιλιοστά τους στη Φόρμα Κατανομής Ενοίκων Πολυκατοικίας ή όχι;
Ναι, είναι υποχρεωτικό να δηλωθούν τα χιλιοστά συμμετοχής σε δαπάνες θέρμανσης για όλα τα διαμερίσματα μιας πολυκατοικίας για να δημιουργηθεί η συνολική εικόνα της (ανοικτά - κλειστά - ανήκοντα και σε φυσικά πρόσωπα και σε νομικά πρόσωπα).
10. Είμαι διαχειριστής, αλλά δεν έχουμε κοινόχρηστο μετρητή ΔΕΗ (ρολόι ΔΕΗ) στην πολυκατοικία. Ποιο ρολόι ΔΕΗ πρέπει να δηλώσω σαν κοινόχρηστο;
Δηλώστε το δικό σας (ως διαχειριστή/εκπροσώπου) ρολόι ΔΕΗ, ή εναλλακτικά συμφωνήστε σε ένα ρολόι (αρ. παροχής ΔΕΗ) που θα έχετε συμφωνήσει με όλους τους ενοίκους της πολυκατοικίας σας.
11. Είμαι ο νέος διαχειριστής και η δήλωση των χιλιοστών θέρμανσης (από τον προηγούμενο διαχειριστή) είναι σε εκκρεμότητα (έχει κενά που χρειάζονται συμπλήρωση). Τι ενέργειες πρέπει να κάνω για την εκκρεμότητα μας αυτή;
Πρέπει άμεσα ο προηγούμενος διαχειριστής να κάνει τροποποίηση των Στοιχείων Διαχειριστή, ορίζοντας ΕΣΑΣ ως ΕΠΟΜΕΝΟ (ΑΦΜ και Ονοματεπώνυμο Διαχειριστή). Η λειτουργία αυτή θα είναι διαθέσιμη στην αμέσως επόμενη έκδοση της εφαρμογής Διαχειριστή.
12. Είμαι ο νέος διαχειριστής και η πληρωμή των επιδομάτων των ενοίκων μας είναι σε εκκρεμότητα, ενώ η δήλωση των χιλιοστών θέρμανσης είναι σωστή και πλήρης (από τον προηγούμενο διαχειριστή). Τι ενέργειες πρέπει να κάνω για την εκκρεμότητα μας αυτή;
Τίποτα, από τη στιγμή που το πετρέλαιο το έχετε προμηθευτεί με τον προηγούμενο διαχειριστή.
13. Έλαβα ένα e-mail «Ο Διαχειριστής άλλαξε τα χιλιοστά θέρμανσης του διαμερίσματός σας», αλλά εγώ τα είχα εισάγει τα σωστά; Τι πρέπει να κάνω για να το διορθώσω;
Θα πρέπει να συνεννοηθείτε με τον διαχειριστή, να συμφωνήσετε ποιος έχει δίκιο και αν χρειάζεται να γίνει η κατάλληλη διόρθωση από τον διαχειριστή.
14. Έχουμε ήδη αποκτήσει «κεντρικό» ΑΦΜ πολυκατοικίας από τη ΔΟΥ. Που τον δηλώνουμε;
Σε αυτή τη διαχειριστική περίοδο ο ΑΦΜ Πολυκατοικίας δεν συμμετέχει στη τρέχουσα έκδοση της εφαρμογής Επιδόματος Πετρελαίου Θέρμανσης, θα πρέπει να ενημερωθεί ο προμηθευτής πετρελαίου θέρμανσης ώστε το τιμολόγιο να εκδοθεί στον ΑΦΜ του Διαχειριστή/Εκπροσώπου.
15. O προμηθευτής πετρελαίου δεν μου έδωσε στοιχεία για να υποβάλλω αίτηση χορήγησης επιδόματος. Τι κάνω;
Ο προμηθευτής πετρελαίου δε δίνει κάτι που χρειάζεται για την υποβολή αίτησης. Κάθε αγορά πετρελαίου υποβάλλεται από τον προμηθευτή στη ΓΓΠΣ μαζί με τον ΑΦΜ σας (ή του διαχειριστή-εκπροσώπου αν πρόκειται για πολυκατοικία) και τον αριθμό παροχής της ΔΕΗ (ή τον κοινόχρηστο αν πρόκειται για πολυκατοικία). Αυτό που πρέπει να προσέξετε είναι η ορθή αναγραφή των στοιχείων αυτών στα παραστατικά του προμηθευτή για να εξασφαλιστεί η ορθή υποβολή τους στη ΓΓΠΣ.
16. Έχουμε ήδη εφοδιαστεί με πετρέλαιο από τον περασμένο Απρίλιο (τιμολόγιο 03/04/2012 ) και έχουμε υποψήφιους δικαιούχους στην πολυκατοικία μας. Τι κάνουμε;
Τα επιδόματα δικαιούχων ισχύουν μόνο για προμήθειες της τρέχουσας διαχειριστικής περιόδου (15/10/2012-30/04/2013). Επίδομα θα δοθεί μόνο για τις προμήθειες αυτής της περιόδου.
17. Έχουμε ήδη εφοδιαστεί με πετρέλαιο από τον περασμένο Μάρτιο (π.χ. τιμολόγιο 03/03/2012), το οποίο όμως έχει καταναλωθεί κατά το 1/2 της ποσότητάς του (έχουν ήδη καταναλωθεί 1000 από τα 2000 lt), ενώ έχουμε υποψηφίους δικαιούχους στην πολυκατοικία μας. Τι κάνουμε;
Τα επιδόματα δικαιούχων ισχύουν μόνο για προμήθειες της τρέχουσας διαχειριστικής περιόδου (15/10/2012-30/04/2013). Επίδομα θα δοθεί μόνο για τις προμήθειες αυτής της περιόδου.
18. Είμαστε μια διπλοκατοικία, όπου κάθε κατοικία έχει δικό της καυστήρα; Πρέπει να τη δηλώσουμε σαν πολυκατοικία ή ο κάθε ένοικος να κάνει αίτηση ως κάτοικος μονοκατοικίας;
Εάν προμηθεύεστε χωριστά πετρέλαιο θέρμανσης, τότε κάνετε χωριστή αίτηση ως κάτοικοι μονοκατοικίας, χωρίς να δημιουργήσετε κάποια πολυκατοικία. Αν προμηθεύεστε κοινό πετρέλαιο (κοινή δεξαμενή), τότε θα πρέπει ένας από εσάς να δημιουργήσει μια πολυκατοικία ως εκπρόσωπος και να εισάγει τα δύο διαμερίσματά σας.
19. Είμαστε ένα κτήριο με 4 κατοικίες, όπου οι κατοικίες ανά δύο έχουν κοινό καυστήρα; Πώς πρέπει να δηλώσουμε το κτήριο;
Για κάθε ζευγάρι κατοικιών με κοινό καυστήρα θα οριστεί ένα εκπρόσωπος, ο οποίος θα δημιουργήσει μια πολυκατοικία με τα δύο διαμερίσματα που έχουν τον κοινό καυστήρα. Οπότε τελικά θα δημιουργηθούν δύο ολιγοκατοικίες, με ξεχωριστό εκπρόσωπο.
20. Είμαστε μια διπλοκατοικία με κοινό καυστήρα. Το κόστος του πετρελαίου θέρμανσης το μοιραζόμαστε ανάλογα με την κατανάλωση του καθενός, ενώ δεν υπάρχουν χιλιοστά θέρμανσης. Πώς θα συμπληρώσω τα χιλιοστά θέρμανσης στον πίνακα;
Θα πρέπει να συμφωνήσετε σε μια κατανομή που θα ισχύει για όλο το χρόνο. Ενδεικτικά μπορείτε να μοιράσετε ισότιμα τα χιλιοστά (500 και 500) ή με βάση τις πληρωμές των προηγούμενων ετών να προσδιορίσετε μια αναλογία (π.χ. 60% με 40%) οπότε ανάλογα να προσδιορίσετε τα χιλιοστά (π.χ. 600 - 400).
21. Είμαστε μια πολυκατοικία με κοινό καυστήρα που όμως δεν υπάρχουν χιλιοστά θέρμανσης, καθώς μοιραζόμαστε το κόστος με άλλους τρόπους. Πώς θα συμπληρώσω τα χιλιοστά θέρμανσης στον πίνακα;
Θα πρέπει να συμφωνήσετε σε μια κατανομή που θα ισχύει για όλο το χρόνο. Ενδεικτικά μπορείτε να μοιράσετε ισότιμα τα χιλιοστά, ή με βάση τις πληρωμές των προηγούμενων ετών να προσδιορίσετε μια αναλογία, οπότε ανάλογα να προσδιορίσετε τα χιλιοστά.
22. Ποια δικαιολογητικά απαιτούνται για την υποβολή της αίτησης ;
*Ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου του αιτούντος
*Το Ονοματεπώνυμο
*Ο αριθμός τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ) που επιθυμεί να πιστωθεί το ποσό και το ονοματεπώνυμο του πρώτου δικαιούχου του λογαριασμού
*Ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος της κύριας κατοικίας
*Αν η κατοικία είναι ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρούμενη πρέπει να γνωρίζετε τον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη
*Ο όροφος
*Τα τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων
*Η ένδειξη αν πρόκειται για πολυκατοικία
*Η υποχρέωση ή όχι υποβολής Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος (άρθρο 61 ΚΦΕ) του αιτούντος
*Τα στοιχεία επικοινωνίας του (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμός σταθερού και κινητού τηλεφώνου.
23. Η ερώτησή μου δεν υπάρχει στις Συχνές-Ερωτήσεις. Τι να κάνω;
Αν είστε εγγεγραμμένος χρήστης μπορείτε να υποβάλετε το ερώτημα σας μέσα από την επιλογή ο λογαριασμός μου/My TAXISnet.
Αν δεν είστε εγγεγραμμένος χρήστης μπορείτε να υποβάλετε το ερώτημα σας μέσω της φόρμας υποβολής αιτήματος https://www1.gsis.gr/inquiry/newInquiry.htm
Διαβάστε περισσότερα...

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ της Σ.Ο.Ν.Ε., για την Συναυλία που θα πραγματοποιήσει την Κυριακή 18 Νοεμβρίου & ώρα 8 το βράδυ στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ''

♫-Νέοι Μουσικοί από όλη την Ελλάδα στην Θεσσαλονίκη.

♫-Η ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΝΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΟ ΒΕΛΛΙΔΕΙΟ, την Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012 & ώρα 8 το βράδυ.
*Νέοι καλλιτέχνες από όλη την Ελλάδα, ενώνουν το ταλέντο τους για να σας ταξιδέψουν στο μαγικό κόσμο της μουσικής.

''Η Αντιδημαρχία Νεότητας Αθλητισμού & Εθελοντών του Δήμου Θεσσαλονίκης διοργανώνει, Συναυλία στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, την Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012 & ώρα 8 το βράδυ, με την Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Ελλάδος, υπό την Δ/νση του Βαγγέλη Αραμπατζή.

♫-Συμμετέχουν οι τραγουδιστές: Η Ιροντίνα, ο Βασίλης Παχής, ο Θάνος Παπαγεωργίου, η Ελένη Βουγιατζή, η Μέλα Γεροφώτη, η Μαριαλένα Γιάνναρου, η Όλγα Νεράντζη & ο Αλέξανδρος Αφεντούδης.

♫-Στο πιάνο ο Λευτέρης Μισιργής.

♫-ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ♫



'ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ της Σ.Ο.Ν.Ε.'' ♫

1) Poliushko Polie (Συμφωνικό)

2) Por Una Cabeza (Συμφωνικό)
3) Θεός Αν είναι (Όλγα Νεράντζη)
4) Αχ Χελιδόνι μου (Θάνος Παπαγεωργίου)
5) Το Δίχτυ (Θάνος Παπαγεωργίου)
6) Κάπου Νυχτώνει (Θάνος Παπαγεωργίου)
7) Το Πάτωμα (Μέλα Γεροφώτη)
8) Πέτρινα Χρόνια (Βασίλης Παχής)
9) Όλα σε Θυμίζουν (Μαριαλένα Γιάνναρου)
10) Καρδιά μου Καημένη (Ιροντίνα)
11) Αυτή η Νύχτα Μένει (Αλέξανδρος Αφεντούδης)
12) Μικρή Πατρίδα (Ελένη Βουγιατζή)
13) Οδός Ονείρων (Ελένη Βουγιατζή)
14) Non Je ne Regrette rien (Μέλα Γεροφώτη)
15) Γυάλινος Κόσμος (Βασίλης Παχής)
16) Ερωτικό (Πυρόγα) (Βασίλης Παχής)
17) Γλάροι (Θάνος Παπαγεωργίου)
18) Μεσοπέλαγα Αρμενίζω (Βασίλης Παχής)
19) Εφτά τραγούδια Θα σου πω (Ελένη Βουγιατζή)
20) Ederlezi (Συμφωνικό)
21) Χαρταετοί (Συμφωνικό)

*Ενορχήστρωση: ♫


1) Αραμπατζής Βαγγέλης

2) Γιώργος Ταπές
3) Ντίνος Αραμπατζής
4) Λευτέρης Μισιργής

*Ερμηνευτές: ♫


1) Ιροντίνα

2) Βασίλης Παχής
3) Μέλα Γεροφώτη
4) Μαριαλένα Γιάνναρου
5) Θάνος Παπαγεωργίου
6) Ελένη Βουγιατζή
7) Όλγα Νεράντζη
8) Αλέξανδρος Αφεντούδης

*Σας ευχόμαστε να περάσετε ένα όμορφο βράδυ.


Με εκτίμηση,


Σ.Ο.Ν.Ε.


♫ ♪ ♪ ♫♫ ♪ ♪ ♫♫ ♪ ♪ ♫♫ ♪ ♪ ♫♫ ♪ ♪ ♫♫ ♪ ♪ ♫♫ ♪ ♪ ♫♫ ♪ ♪ ♫

*ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΝΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (Σ.Ο.Ν.Ε.)

*Δημιουργήθηκε τον Ιούλιο του 2011, με εμπνευστή και ιδρυτή της τον Βαγγέλη Αραμπατζή.

Η Σ.Ο.Ν.Ε. αποτελείται από νέους, ηλικίες (13-30) χρονών, από όλη την Ελλάδα.
*Η πρώτη δημόσια εμφάνιση της Ορχήστρας πραγματοποιήθηκε στις 4/9/2011, στο Ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο ''Τσούκες'' του Δρυμού Θεσσαλονίκης, (αφιερωμένη στο ''ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ'').
*Στις 11/12/2011, εμφανίστηκε στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑ.ΜΑΚ) Θεσσαλονίκης, όπου πραγματοποιήθηκε, Έκτακτη Χριστουγεννιάτικη Συναυλία για το Δημόσιο Ειδικό Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης.
*Η επίσημη Συναυλία της Ορχήστρας, στις 18/12/2011 με σκοπό, να πραγματοποιήσει την Χριστουγεννιάτικη Συναυλία της Θεσσαλονίκης, του 2011, όπου ήταν αφιερωμένη στο ''ΠΑΙΔΟΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ'' και έλαβε χώρα, στην Αίθουσα Τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.), αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις.
*Στις 12/5/2012, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Ελλάδος, πραγματοποίησε, την Εναρκτήρια - Επετειακή Συναυλία της Θεσσαλονίκης, (''Βραδιά Μουσικής για την Θεσσαλονίκη''), στο Νέο Δημαρχιακό Μέγαρο της Θεσσαλονίκης.
Στις 12/10/12, Ο Σύνδεσμος Φιλαρμονικών Χορωδιών Ελλάδος, ο Δήμος Θεσσαλονίκης & το Υπουργείο Παιδείας - Πολιτισμού (ΥΠΠΟ), τιμούν την Σ.Ο.Ν.Ε. & τον μαέστρο της Βαγγέλη Αραμπατζή, για την προσφορά της, στον Πολιτισμό της Χώρας.
Αυτό το οποίο ξεχωρίζει στην Σ.Ο.Ν.Ε. είναι οι σχέσεις μεταξύ των παιδιών, η ομαδικότητα και η άψογη συνεργασία όλων για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, σε κάθε εμφάνισή τους.

Youtube: * Youth Symphony Orchestra of Greece !



* Χορηγοί Επικοινωνίας: ♫


1) ERT (Ελληνική Ράδιο-Τηλεόραση).
2) Cosmoradio 95.1 (Radio)
3) Ράδιο Θεσσαλονίκη 94.5 (Radio).
4) Ράδιο Αντένα 97.5 (Radio).
5) Ερωτικός 94.8 (Radio).
6) Ράδιο Κλεψύδρα (www.radio-klepsydra.com).
7) FM100 (Δημοτικό Ραδόφωνο Θεσσαλονίκης).
8) TV100 (Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης).
9) TrainStudio (Studio ηχογραφίσεων).
10) Ο.Α.Σ.Θ. (Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης).
11) Sound4u.gr (Ηχητικές Καλύψεις).
12) Αbout Θεσσαλονίκη: (Το περιοδικό της πόλης).
13) E-CHARITY.GR (Ηλεκτρονικό περιοδικό κοινωνικής αλληλεγγύης και πολιτισμού).
Διαβάστε περισσότερα...

Το 2013 η παραχώρηση της Εγνατίας Οδού

Τα αγκάθια του σχεδίου παραχώρησης και τα αιτήματα των εργαζομένων
Στις αρχές του 2013 θα αρχίσουν οι διαδικασίες παραχώρησης της λειτουργίας, συντήρησης και εκμετάλλευσης της Εγνατίας Οδού και των καθέτων αξόνων, που αναμένεται να διαρκέσουν όλη τη χρονιά καθώς θα πρέπει να επιλυθούν τα νομικά ζητήματα που συνδέονται με τα δάνεια των περίπου 600 εκατ. ευρώ της Ε.Ο.Α.Ε. και, κατ’ επέκταση επηρεάζουν το τίμημα που θα προσφερθεί όπως και το ύψος των διοδίων από τον παραχωρησιούχο.

Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, η προγραμματισμένη συνάντηση εκπροσώπων των εργαζομένων της Εγνατίας Οδού Α.Ε. και, του προέδρου και του δ/νοντος συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ κ.κ. Αθανασόπουλου και Εμίρη. Στη συνάντηση, που είχε οριστεί μετά από αίτημα του Συλλόγου Εργαζομένων της Ε.Ο.Α.Ε., μετείχαν ο πρόεδρος της Εταιρείας κ. Ι. Τσακλίδης και ο αντιπρόεδρος κ. Ζ. Χατζηχαλκιάς.

Κατά τη συνάντηση οι εργαζόμενοι ζήτησαν από τη διοίκηση του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, η βαριά συντήρηση του οδικού άξονα να παραμείνει στα χέρια της Ε.Ο.Α.Ε., με το κόστος της να καλύπτεται από τον παραχωρησιούχο, που θα αποδίδει στην Εγνατία, για το σκοπό αυτό, ένα τμήμα των εσόδων από τα διόδια.

Η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, άκουσε με προσοχή το αίτημα, θέλησε να μάθει εάν υπάρχει ανάλογο προηγούμενο σε άλλη χώρα και ζήτησε από το Σύλλογο Εργαζομένων σχετική, τεκμηριωμένη, γραπτή εισήγηση.

Σε ό,τι αφορά τα δάνεια της Ε.Ο.Α.Ε., το Ταμείο διερευνά το εάν η Εγνατία θα παραχωρηθεί απαλλαγμένη από βάρη ή εάν τα δάνεια πάνε μαζί με την παραχώρηση, στον ιδιώτη. Στην περίπτωση που μείνουν στο δημόσιο, θα πρόκειται για «ξεπούλημα», όπως υποστηρίζεται από πολλές πλευρές και, από τους εργαζομένους. Εάν περάσουν στο παραχωρησιούχο, επιλογή που εξετάζει το ΤΑΙΠΕΔ, υπάρχει το αγκάθι του δανείου των 250 εκατ. ευρώ από την Πειραιώς, που εξυπηρετείται από τα έσοδα των διοδίων.

Κι όπως είπε στη Voria.gr ο πρόεδρος της ΕΟΑΕ κ. Ι. Τσακλίδης, για να έχει όφελος ο παραχωρησιούχος, θα πρέπει να αυξήσει σημαντικά τα διόδια αφού σήμερα, τα έξοδα της μη βαριάς συντήρησης και λειτουργίας απορροφούν τα περίπου 35 εκατ. ευρώ από τα έσοδα. Αλλά μία σημαντική αύξηση των διοδίων, θα αποτρέπει τους χρήστες, θα είναι σε βάρος των εσόδων, οπότε δεν είναι βέβαιο ότι εύκολα θα προσελκυστούν επενδυτές σε μία περίοδο που η κίνηση, στον αυτοκινητόδρομο, καταγράφει ήδη μείωση άνω του 10%.

Σε ό,τι αφορά την Εταιρεία καθαυτή και το μέλλον της μετά την παραχώρηση του άξονα, το ΤΑΙΠΕΔ δεν θα εμπλακεί περαιτέρω. Το δικαίωμα εκπροσώπησης του ελληνικού δημοσίου στην α.ε., θα επιστραφεί από το Ταμείο στο αρμόδιο Υπουργείο και δεν τίθεται ζήτημα διάσπασης ή ότι άλλο.

Το ζήτημα είναι, πόσο ακόμη θα απογυμνωθεί από έργα η Εγνατία Οδός Α.Ε., αφού επιμένουν ότι θα πρέπει να μεταβιβαστεί κεντρικά, η διαχείριση των συμβάσεων παραχώρησης του Ε65 και του αυτοκινητοδρόμου Αιγαίου ( Ράχες Μαλιακού – Κλειδί Ημαθίας), κάτω από την ευθύνη του ειδικού διαπραγματευτή που έχει ορίσει ο πρωθυπουργός, του κ. Ευθυμίου Βιδάλη. Σε αυτή την προοπτική αντιδρά η Εγνατία Οδός Α.Ε., διοίκηση και εργαζόμενοι, όμως από την άλλη υπάρχει η άποψη ότι για λόγους ευχερέστερης διαπραγμάτευσης, τα μεγάλα οδικά έργα με συμβάσεις παραχώρησης, θα πρέπει να έχουν ενιαία διαχείριση.
Πηγή: YPODOMES
Διαβάστε περισσότερα...

Forum για την Πιερία

Συνέντευξη στη ΔΙΟΝ τηλεόραση για το Forum για την Πιερία
Παρακολουθήστε εδώ:

Συνδεθείτε κι εσείς στο Forum για την Πιερία μέσω Facebook ή Twitter από τους παρακάτω συνδέσμους:


Διαβάστε περισσότερα...

ΡΑΔΙΟ ΑΡΒΥΛΑ - Και ο Βαγγελης Τσιου [Πασοκ]..12/11/2012


Διαβάστε περισσότερα...

Αναβλήθηκε το ΕΚΤΑΚΤΟ Δ.Σ. της Δ.Ε.Α.Δ.Ο. λόγω "ψυχολογικής πίεσης"

Η κατάσταση περιγράφεται απόλυτα με την Λιτοχωρίτικη έκφραση: "ΝΑ ΤΣΟΥΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΓΡΟΥΝΙΑ..."

Σήμερα το πρωί είχαμε μια πληροφορία πως θα γίνει έκτακτο Δ.Σ. στη Δ.Ε.Α.Δ.Ο. με θέμα τα βιομηχανικά απόβλητα της TOSOH.

H πληροφορία μας επιβεβαιώθηκε και από δημοσίευμα στις 12 και 17 μ.μ. από άλλο τοπικό blog. Προφανώς και ήταν γνωστό πως θα γίνει η συνεδρίαση και μαθεύτηκε γενικότερα. 
Από πότε άλλωστε οι συνεδριάσεις της Δ.Ε.Α.Δ.Ο. γίνονται κεκλεισμένων των θυρών;;;

Βέβαια οι μετέχοντες στο Δ.Σ. της Δ.Ε.Α.Δ.Ο. - με ποια λογική δεν ξέρουμε, προφανώς με την ίδια που πήραν (παρά μία ψηφο της κ. Πολυδώρου) ομόφωνη απόφαση να θάψουν τα απόβλητα στο νταμάρι - ανέβαλαν την συνεδρίαση επειδή δεν μπορούν να αποφασίσουν κάτω από ψυχολογική πίεση.

Η κατάσταση είναι για γέλια πλέον!

Η ψυχολογική πίεση προερχόταν από έναν 85χρονο, 4- 5 ακόμα άτομα στην αυλή και δύο αρχηγούς παρατάξεων - δημοτικούς συμβούλους.
Πραγματικά τρομακτική ψυχολογική πίεση...
Πληροφορίες μας πως εκείνη την ώρα πετούσε και ένας πελεκάνος στον αύλιο χώρο της ΔΕΑΔΟ καθώς και ότι ο Ερμής είναι ανάδρομος δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί!

Μάθαμε επίσης πως το βάρος το έριξαν στην κυρία Πολυδώρου - μέλος του Δ.Σ. της ΔΕΑΔΟ - γιατί λένε αυτή ενημέρωσε τα blogs και τους αντιδρούντες. 
Τον πελεκάνο που πετούσε μάλλον τον ενημέρωσε ο κύριος Λάππας.

Είναι προφανές πως πλέον κάποιοι αντιλήφθηκαν πως δεν έχουν να κάνουν με παιδάκια και πως τα "κόζια άλλαξαν". 
Ο κόσμος ξύπνησε και αυτό τους ενοχλεί.

Δεν πειράζει, λίγο ξύδι και όλα θα περάσουν!
Διαβάστε περισσότερα...