Σάββατο 14 Απριλίου 2012

Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα από την Αφροδίτη Λέινα


Ευχαριστώ θερμά όλους εκείνους οι οποίοι είτε προσωπικά είτε δημόσια, εξέφρασαν τη χαρά και την ικανοποίηση τους, για την εκλογή μου στο διοικητικό συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων.
Η αντιπροσώπευση των Ξενοδόχων της Πιερίας σε Πανελλαδικό επίπεδο, με γεμίζει ευθύνη αλλά και δύναμη, ώστε να ανταπεξέλθω στις προσδοκίες τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Εύχομαι τέλος, το χαρμόσυνο μήνυμα της Αναστάσεως να “φωλιάσει” στις καρδιές μας και να δώσει ελπίδα και δύναμη σε όλους.

Αφροδίτη Λέϊνα

Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας
Μέλος Δ.Σ.  Π.Ο.Ξ.
Διαβάστε περισσότερα...

Εκλογές απογαλακτισμού της ΝΔ από το …. πασοκικό παρελθόν της!

Από το Antinews:
της effie B. 

Οι πρόωρες εκλογες της 6ης Μαιου θα σημαίνουν και το τέλος της Μεταπολίτευσης. Μιας εποχής που κράτησε τριαντοχτώ ολόκληρα χρόνια: ξεκίνησε με ελπίδα και όραμα για μια ενωμένη και νέα Ελλάδα, άρρηκτο κομμάτι μιας ανερχόμενης παγκόσμιας ηγέτιδας Ευρώπης και τελειώνει με έναν εφιάλτη: μια χρεοκοπημένη, κουρελιασμένη, ντροπιασμένη, εξαθλιωμένη χώρα λίγο πριν την έξοδο απο μια ένωση που γι’ άλλα σχεδιάστηκε και αλλού κατέληξε! 

Κοντά τέσσερεις δεκαετίες που τη διακυβέρνηση της χώρας άσκησαν δύο κόμματα εξουσίας: το ΠΑΣΟΚ για τριάντα σχεδόν χρόνια και η ΝΔ για μόλις οχτώ!! 

Το ΠΑΣΟΚ, τα τριάντα αυτά χρόνια δεν καθόρισε μόνο το στυλ διακυβέρνησης της χώρας. Επαναπροσδιόρισε την συμπεριφορά της! Πασοκοποίησε την ελληνική κοινωνία και σχεδίασε την Μεταπολίτευση αποκλειστικά με τους δικούς του όρους! 

Εγκατέστησε ενα λαϊκίστικο σύστημα με αναφορά στο κόμμα που ενθάρρυνε την φαυλότητα, γενίκευσε τη διαφθορά και νομιμοποίησε τις μίζες. Σε όλη την έκφανση της κρατικής λειτουργίας και όχι μόνο! Εγκαθίδρυσε σκληροπυρηνικούς λειτουργούς του σε κάθε καίριο σημείο της κρατικής μηχανής πλήρως ελεγχόμενους. Κυρίως όμως εγκαθίδρυσε ορκισμένους “οπαδούς” που πιστεύουν μόνο στο χρώμα και το πρωτάθλημα και δεν εγκαταλείπουν την ομάδα ποτέ, όποιοι και αν είναι οι παίκτες, όποιος και αν είναι ο αρχηγός! 

Το ΠΑΣΟΚ μετατράπηκε πολύ γρήγορα σε θρησκεία με το αζημίωτο φυσικά! Και η ελληνική κοινωνία σε ενα πασοκοποιημένο μπουλούκι που δεν ήξερε αλλιώς! Έμαθε να αποδέχεται τη διαφθορά, τις μίζες, τη διαπλοκή, τον χρηματισμό, τον παράνομο πλουτισμό, τα όποια “βίτσια” της εξουσίας. Έκανε βλέπετε και αυτή τη δουλειά της αφού έγλειφε τα κόκκαλα εξουσίας των “δυνατών”! Έτσι βγήκε και το “μαζί τα φάγαμε“! Αυτοί τα λουκούλεια γεύματα, ο λαός τα ψίχουλα! Και έτσι πορευτήκαμε για τριάντα ολόκληρα χρόνια! 

Απο την άλλη μεριά στα λιγοστά οχτώ χρόνια ενδιάμεσης διακυβέρνησης της, η ΝΔ κακέκτυπα αντέγραψε το Πασοκ. Δεν γνωρίζω αν δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς ή απλά ποτέ δεν το ήθελε! Μπορεί και να νόμισε οτι έτσι είναι η εξουσία και έτσι θα πορευτεί η χώρα σωστά! Και επειδή κάθε αντιγραφή είναι αντιγραφή και όχι το «original» και αν πρόκειται και για κακή αντιγραφή πάει στα αζήτητα, προέκυψαν τα λιγοστά ενδιάμεσα διαλλείματα εξουσίας των οκτώ χρόνων! 

Ήταν άλλωστε τόση η αλλαζονεία της εξουσίας ΠΑΣΟΚ, που μόλις η ΝΔ πλησίαζε στο κατώφλι της εξουσίας, όλοι άρχιζαν να μιλούν για ενδιάμεσο διάλλειμα, σαν ανάπαυλα και ξεκούραση ενα πράμα, απο τη λαμογιά και την κραιπάλη της συνεχόμενης εξουσίας. Μπορεί και να το σκεφτόντουσαν σαν απομάκρυνση και περισυλλογή για επανασχεδιασμό και επαναπροσδιορισμό μεθόδων αποτελεσματικότερης διαφθοράς και έξυπνων τεχνασμάτων εξουσίας! 

Το κύριο όμως χαρακτηριστικό του ΠΑΣΟΚ, αυτό που καθόρισε εν πολλοίς και την μακρόχρονη παραμονή του στη εξουσία, ήταν η άρρηκτη ερωτική του σχέση μαζί της! Σαν να γεννήθηκε ο ένας για τον άλλο. Εξουσία σημαίνει ΠΑΣΟΚ και ΠΑΣΟΚ σημαίνει εξουσία. Πέρα απο πρόσωπα, οράματα, αξίες, ιδανικά! Κυρίως πέρα από πρόσωπα! Έτσι λοιπόν πέρασαν από τον ένα στον άλλον αρχηγό, και μετά στον επόμενο και τώρα στον τελευταίο χωρίς να ανοίξει μύτη! 

Άσχετο αν η μετάβαση σήμαινε και άλλον ιδεολογικό προσανατολισμό! 

Άσχετο αν κατέστρεψαν την χώρα και εξαθλίωσαν τους πολίτες. 

Άσχετο αν κατέκλεψαν τον πλούτο του ελληνικού λαού και υποθήκευσαν το μέλλον του! 

Το ΠΑΣΟΚ δεν θυμάται! Είναι εδώ ενωμένο δυνατό, διαχρονικά και ξετσίπωτα!! 

Αφού απαλλάχτηκαν απο κάποια αποτελειωμένα στελέχη που έτσι και αλλιώς δεν επρόκειτο να εκλεγούν και έβαλαν χειροπέδες σ’ ενα αποδιοπομπαίο τράγο που δεν έχει να προσφέρει τίποτε πλέον, αφού φίμωσαν κάθε φωνή εσωκομματικής αντίδρασης και κάλυψαν θύτες και έσβησαν ευθύνες, αφού κατηύθηναν δημοσκοπήσεις και διαμόρφωσαν τάσεις, φλερτάρουν και πάλι αυθαδώς με την εξουσία! Απαιτούν και πάλι νομή στη διακυβέρνηση! 

Απαιτούν εξουσία!! 

Και στον αντίποδα, ας αναρωτηθούμε τελικά πόσο στη ΝΔ «γουστάρουμε» την εξουσία! 

Αντί να δώσουν αέρα νίκης στον αρχηγό, στην οσμή της εξουσίας, τελειωμένα στελέχη από το παρελθόν συνωστίζονται για μία θέση. Γιοί, κόρες, ανεψιές, συγγενείς κουμπάροι, όλος ο συρφετός, πιέζουν και απαιτούν! Και μεις αποσβολώμενοι μπροστά στην αμετροέπεια των στιγμων, οργιζόμαστε! 

Όμως η απογοήτευση, η δυσαρέσκεια και ο θυμός δεν είναι λύση. Η κατακερματισμένη ψήφος σε όμορα κόμματα διαμαρτυρίας, σε άκρα και σε αλλοπρόσαλλα σχήματα με ευκαιριακούς παίκτες μόνο άλλοθι στο ΠΑΣΟΚ παρέχουν! 

Πέρα απο την σωστή αυτοκριτική για πρόσωπα, πράγματα και αλλαγές που δεν έγιναν, όσο διλημματικό και αν ακούγεται, η ψήφος μας θα καθορίσει προς τα που τελικά θα βαδίσει η χώρα τα επόμενα χρόνια! 

Αν θα πετάξει από πάνω της την νοοτροπία και το «ύφος και ήθος» ΠΑΣΟΚ! 

Αν θα περάσει απέναντι! 

Έστω και με συνοδοιπόρους που δεν «πολυγουστάρουμε»! 

Γιατί αν θέλουμε να αλλάξουμε την Ελλάδα πρέπει πρώτα να μάθουμε να «γουστάρουμε» την εξουσία! 

Όλα τα παραπάνω ας αποτελέσουν τώρα στην αρχή μιας νέας εποχής για την χώρα διδακτικό μάθημα για κάθε έντιμο και οραματιστή ψηφοφόρο της ΝΔ. Και είμαστε πολλοί. Πάρα μα πάρα πολλοί… τόσοι όσοι για μιά ισχυρή αυτοδυναμία…
Διαβάστε περισσότερα...

Συνάντηση επιταφίων Ενοριών Αγ.Νικολάου - Αγ.Δημητρίου στο παζάρι Λιτοχώρου

Αυτή η φωτοπαρουσίαση αφορά στη συνάντηση επιταφίων των Ενοριών Αγίου Νικολάου Λιτοχώρου και Αγίου Δημητρίου Λιτοχώρου, στο παζάρι τής πόλης, το βράδυ τής Μεγάλης Παρασκευής.

Πρόκειται για ένα πολύ παλιό έθιμο που τηρείται με ακατάπαυστη συνέχεια, με ευλάβεια και με πολύ μεγάλη τάξη.

Το "παρών" έδωσαν τοπικές αρχές, παρούσα η δημοτική αρχή τού Δίου-Ολύμπου, τ. δήμαρχοι και τ. δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι της ταξιαρχίας Λιτοχώρου και του αστυνομικού τμήματος Λιτοχώρου, στρατιώτες που μετέφεραν τους δύο επιταφίους, εκατοντάδες Λιτοχωρίτες αλλά και σημαντικός αριθμός επισκεπτών.

Καλό Πάσχα

Καλή ανάσταση σε όλους
Καλή ανάσταση στην πατρίδα μας και στον τόπο μας
Διαβάστε περισσότερα...

Καλό Πάσχα από το dionolympos & τους συνεργάτες


Διαβάστε περισσότερα...

Η ανατροπή αρχίζει από το Ζάππειο

Από το statesmen:
Από το Ζάππειο την Πέμπτη του Πάσχα θα ξεκινήσει ουσιαστικά ο προεκλογικός μαραθώνιος του Αντώνη Σαμαρά, με στόχο την αυτοδυναμία που ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας διεκδικεί ως εθνική αναγκαιότητα από τις κάλπες των πρόωρων εκλογών που έρχονται. 

Εκεί, στον ίδιο χώρο όπου παρουσίασε δυο φορές την οικονομική πρότασή του για το μέλλον, και την υπέρβαση της κρίσης την οποία διέρχεται σήμερα η Ελλάδα, ο Αντώνης Σαμαράς θα παρουσιάσει αυτή τη φορά τους κύριους άξονες του κυβερνητικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας. 

Το πρόγραμμα επιμελήθηκε ομάδα τεχνοκρατών και πολιτικών, υπό την υψηλή εποπτεία και ευθύνη του Γραμματέα Προγράμματος Ευρυπίδη Στυλιανίδη, και περιλαμβάνει επτά βασικούς άξονες: Τρόπους εξόδου από την κρίση, νέο φορολογικό σύστημα, αναπτυξιακά μέτρα, ισοδύναμα μέτρα για τη στήριξη των ασθενέστερων ομάδων, πάταξη της εγκληματικότητας και της παράνομης μετανάστευσης, μείωση των δημοσίων δαπανών, φιλελεύθερες παρεμβάσεις στους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης. 

Την παρουσίαση του κυβερνητικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας θα ακολουθήσει μια εκστρατεία εξωστρέφειας, με περιοδείες του Αντώνη Σαμαρά σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ μετά την πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα την Τρίτη του Πάσχα, αναμένεται να ανακοινωθούν και τα ψηφοδέλτια της Συγγρού για τις εκλογές της 6ης Μαϊου.
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΥΧΕΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΠΕΗ


Εύχομαι ολόψυχα σε όλους σας, υγεία, ευτυχισμένες στιγμές και δύναμη για να αντιμετωπίσουμε την δύσκολη περίοδο που περνάμε.
Οι Άγιες ημέρες του Πάσχα να γεμίσουν τις καρδιές όλων μας με αγάπη, ελπίδα και αισιοδοξία, εφόδια απαραίτητα για να αντιμετωπίσουμε με δύναμη τις σκληρές προκλήσεις της σημερινής πραγματικότητας.
Το μήνυμα της Ανάστασης του Κυρίου, να φωτίσει τις καρδιές των ανθρώπων με αγάπη, ελπίδα, ειρήνη και ευτυχία.

Καλή Ανάσταση σε όλους!
Χρόνια Πολλά!


ΜΠΕΗΣ   ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Διαβάστε περισσότερα...

Παρασκευή 13 Απριλίου 2012

Νίκος Λάππας - ΕΥΧΕΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΠΑΣΧΑ


Σε μία εποχή κρίσης των πάντων,
Η πίστη είναι αυτή που σώζει!
Ας ξεκινήσουμε πιστεύοντας στις δικές μας δυνάμεις και δυνατότητες!
Καλή Ανάσταση σε όλους!
Χρόνια Πολλά!


ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΘ. ΛΑΠΠΑΣ
Δημοτικός Σύμβουλος Δίου – Ολύμπου
Επικεφαλής δημ. παράταξης «ΝΕΑ ΑΡΧΗ – ΝΕΑ ΕΛΠΙΔΑ».
Διαβάστε περισσότερα...

ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΩΝ ΕΠΙΤΑΦΙΩΝ ΣΤΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟ

ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΠΑΘΩΝ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΝΤΟΠΙΟΙ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΘΑ ΑΞΙΩΘΟΥΝ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΝΑ ΖΗΣΟΥΝ ΤΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΤΩΝ ΕΠΙΤΑΦΙΩΝ ΣΤΟ ΠΑΖΑΡΙ, ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΛΗΦΩΝΕΣ ΧΟΡΩΔΙΕΣ ΤΟΥ ΑΓ.ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ. ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΩΡΕΣ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΜΑΣ.

00:30 : Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΙΧΑΗΛ ΕΧΕΙ ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΛΟΓΟ. ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ ΟΠΩΣ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΑΝΕΙΞΗ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΦΙΛΟΤΙΜΑ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥΣ . Ο ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟΣ.
 
 Φανή Κουτσιμανή
Διαβάστε περισσότερα...

Σωματείο Επαγγελματιών Λιτοχώρου - ΠΑΣΧΑ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΟΥ ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΜΑΣ ΕΠΕΝΔΥΟΥΜΕ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ

ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ 
ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΙΟΥ - ΟΛΥΜΠΟΥ ΣΤΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟ 
ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
Διαβάστε περισσότερα...

‎5o platamon cup 17-19 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012

ΔΙΕΘΝΕΣ ΤΟΥΡΝΟΥΑ 
ΣΤΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ Ν. ΠΟΡΩΝ 
ΜΕ ΟΜΑΔΕΣ ΑΠΟ ΠΙΕΡΙΑ ΛΑΡΙΣΑ 
ΚΑΙ ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΣΛΟΒΑΚΙΑ
Διαβάστε περισσότερα...

ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΗ

Μέσα στην γκρίζα εποχή μας, την γεμάτη ανασφάλεια, απαισιοδοξία, απελπισία και κατήφεια, έρχεται η Ανάσταση, για να μας δώσει ένα μήνυμα ελπίδας, χαράς και αισιοδοξίας. 

Το φως της Ανάστασης , έρχεται για να φωτίσει τον καθένα από εμάς, να δούμε με άλλο μάτι την πορεία μας, σε αυτόν τον τόπο. Έρχεται για να φωτίσει την πατρίδα μας, η οποία αναζητά την ελπίδα και την έξοδο από την κρίση που την ταλαιπωρεί… 

Η πίστη μας στην Ανάσταση, μας δείχνει ότι υπάρχει μέλλον. 

Tο Πάσχα είναι η γιορτή της αισιοδοξίας και της ελπίδας. Αυτή η αισιοδοξία και η ελπίδα της Ανάστασης, εύχομαι σε όλους σας να είναι πάντοτε στην καρδιά σας, ώστε να γίνει κινητήριος δύναμη για καλύτερες μέρες.
Διαβάστε περισσότερα...

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΠΙΕΡΙΑΣ ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ


Διαβάστε περισσότερα...

Εάν το δεύτερο κόμμα στην Πιερία δεν πάρει 25%. ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΕΙ ΕΔΡΑ!

Λεπτομέρειες για όλες τις τετραεδρικές εδώ
Διαβάστε περισσότερα...

Πάσχα ελλήνων και στην Πιερία

Από το "ΟΛΥΜΠΙΟ ΒΗΜΑ":



ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΕΘΙΜΑ

Ήρθε και φέτος η στιγμή που οι χριστιανοί θα τιμήσουν την Ανάσταση σε εκκλησίες, πλατείες και όπου αλλού συνευρεθούν στην ύπαιθρο και τις πόλεις. Και στο νομό μας οι κάτοικοι γιορτάζουν τη Λαμπρή με τα δικά τους κατά τόπους έθιμα, συνεισφέροντας στην πολυποίκιλη και πολύχρωμη παράδοση αυτού του τόπου.

Πολλά είναι τα έθιμα που κυριαρχούν της περίοδο του Πάσχα, ιδιαίτερα στα χωριά των Πιερίων και στους παραδοσιακούς οικισμούς της περιοχής, όπου αναβιώνει κυρίως το κάψιμο της Ρόκας, που αποτελεί συλλογικό έθιμο για όλους τους οικισμούς των ορεινών όγκων, αλλά γίνονται και αρκετά παραδοσιακά πανηγύρια σε πολλά από τα χωριά.



Το κάψιμο της Ρόκας
Το Κάψιμο της Ρόκας, έχει τις ρίζες του στην Τουρκοκρατία και αναβιώνει από πολλούς πολιτιστικούς συλλόγους, όπου την τρίτη ημέρα του Πάσχα οι γυναίκες του χωριού, ντυμένες με τις παραδοσιακές φορεσιές χορεύουν στην κεντρική πλατεία του χωριού τον διπλωτό χορό, όπως ονομάζεται (σε δύο σειρές ενωμένες με τα χέρια χιαστί) και τραγουδούν τραγούδια της εορτής του Πάσχα. 

Το έθιμο της "ρόκας" τελείται χωρίς μουσικά όργανα, μόνο με τραγούδια, που αναφέρονται σε διάφορα γεγονότα που έλαβαν χώρα την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Συγκεκριμένα, η κορυφαία του χορού γνέθει συμβολικά το μαλλί της ρόκας (ενώ οι υπόλοιπες γυναίκες τραγουδούν και χορεύουν), μεταβάλει το χορό της σε μια άγρια μάχη εναντίον των ανδρών που παρακολουθούν. Αυτό το κάνει, αφού προηγουμένως ανάψει φωτιά στο μαλλί της ρόκας, που έχει ποτίσει με πετρέλαιο. Με την αναμμένη ρόκα κυνηγά τους άνδρες που παρακολουθούν την εκδήλωση.

Το έθιμο ακολουθεί την παράδοση ενός τεχνάσματος, όπως λέγεται, των γυναικών, που είχε ως στόχο να παραπλανήσει  τον κατακτητή και να σώσουν παλικάρια που είχαν αιχμαλωτίσει οι τούρκοι. Διατηρείται κατά κύριο λόγο στη Ρητίνη, στη Λαγόραχη, στο Μοσχοπόταμο και σε άλλα χωριά και προσελκύει το ενδιαφέρον πολλών επισκεπτών. 

Επίσης, στη Ρητίνη τη δεύτερη ημέρα του Πάσχα, στο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου, μετά την Θεία Λειτουργία στην αυλή της εκκλησίας του Μοναστηριού, ακολουθεί λαϊκό γλέντι με παραδοσιακά Πασχαλινά τραγούδια. 

Για να επισκεφθεί κανείς τους οικισμούς των Πιερίων μπορεί να διανυκτερεύσει στα ξενοδοχεία που έχουν αναπτυχθεί στο Ελατοχώρι, με τιμές που αφορούν σε κάθε «πορτοφόλι».

Διαγωνισμός καλύτερου επιταφίου στο Λιτόχωρο 
Το Λιτόχωρο είναι η δεύτερη καλύτερη επιλογή για παραδοσιακές διακοπές του Πάσχα στην Πιερία, γεμάτες με τη θρησκευτική κατάνυξη των ημερών, αλλά και τον μοναδικό συνδυασμό θάλασσας και βουνού, που προσφέρει η τοποθεσία στους πρόποδες του Ολύμπου, με θέα το Θερμαϊκό.

Στο Λιτόχωρο, η περιφορά του επιταφίου αποκτά ένα ξεχωριστό χρώμα, μέσα από την παράδοση που θέλει τις γυναίκες του χωριού να φιλοτεχνούν με ιδιαίτερη προσοχή τον κάθε επιτάφιο, καθ’ όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Σαρακοστής, όπου δημιουργούν αληθινά κομψοτεχνήματα.

Το πρωί της Μ. Παρασκευής ως τη βραδινή ακολουθία οι πιστοί προσέρχονται στις δύο εκκλησίες του Λιτοχώρου. Μετά την ακολουθία οι επιτάφιοι των δύο ενοριών εξέρχονται για την καθιερωμένη περιφορά σε βαθιά κατανυκτική ατμόσφαιρα, ενώ προπορεύονται οι ανδρικές χορωδίες που ψάλλουν τα εγκώμια, όπως η παράδοση από χρόνια καθιέρωσε. Οι επιτάφιοι συναντώνται στο «παζάρι», όπου γίνεται και ο άτυπος συναγωνισμός για τον καλύτερο επιτάφιο και την καλύτερη χορωδία.

Το εκπληκτικό θέαμα που δημιουργείται και η βαθιά κατάνυξη της βραδιάς μένει αξέχαστο σε όποιον προτιμήσει να περάσει την εβδομάδα των Παθών στο μαγευτικό Λιτόχωρο.
 


Αυγομαχίες
 
Αυγομαχίες γίνονται σε διάφορες περιοχές του νομού. Ο Δήμος Κατερίνης διοργανώνει αυτόν τον ιδιότυπο διαγωνισμό τη δεύτερη ημέρα του Πάσχα στο δημοτικό διαμέρισμα του Αγίου Ιωάννη, ενώ η ίδια παράδοση διατηρείται και στο χωριό Εξοχή του Δήμου Ελαφίνας.


 
Γιορτή αγάπης στην Παλαιά Βροντού
Τέλος, την τρίτη ημέρα του Πάσχα αναβιώνει στην εγκαταλελειμμένη Παλαιά Βροντού του Δήμου Δίου το  «τραπέζι της Αγάπης», όπου προσφέρεται στους  επισκέπτες γίδα βραστή, φασολάδα και κρασί. Το τραπέζι συνοδεύεται από πλούσιες μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις. 

Όπως είναι γνωστό οι κάτοικοι της Βροντούς αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το χωρίο, το 1945, όταν καταστράφηκε από τους Γερμανούς και να εγκατασταθούν στο νέο χωρίο, ενθυμούμενοι πάντα την ιδιαίτερη πατρίδα τους και προσπαθώντας να μην χάσουν την επαφή τους με το παλαιό χωριό, που σήμερα υπάρχει χάρη στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου. 

Κάθε χρόνο, με τη συμβολή της τοπικής αυτοδιοίκησης και την προσπάθεια των ανθρώπων του Πολιτιστικού Συλλόγου Βροντούς η περιοχή αποκτά ζωή για μία ημέρα, όπου όσοι κατάγονται από την περιοχή δίνουν ραντεβού με την παράδοση σε μία περιοχή που πρωτοκατοίκησαν οι προγονοί τους.
Διαβάστε περισσότερα...