Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

Θέμα στο Reuters οι αυτοκτονίες στην Ελλάδα

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters αναφέρθηκε σε ρεπορτάζ του στο κύμα αυτοκτονιών που σαρώνει τους τελευταίους μήνες την Ελλάδα, συνδέοντάς του ευθέως με τα κοινωνικά προβλήματα που συνοδεύουν τη λιτότητα του Μνημονίου.

Οι απόπειρες αυτοκτονίας αυξάνονται στην Ελλάδα της κρίσης”, είναι ο τίτλος του σχετικού ρεπορτάζ, ενώ στη συνέχεια καταγράφονται στοιχεία τα οποία έχει δώσει στη Βουλή ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας, σύμφωνα με τα οποία το 2009 έγιναν 677 απόπειρες αυτοκτονίας, το 2010 830 και το 2011 927.

Για το 2012, έχουν καταγραφεί ήδη 690 περισταστικά μέχρι τον Αύγουστο, και σύμφωνα με τις σχετικές εκτιμήσεις που επικαλείται το ρεπορτάζ, η τάση που καταγράφεται είναι ανοδική.
Πηγή: ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΑ
Διαβάστε περισσότερα...

Οι 5 δημοφιλέστερες αναρτήσεις της 23ης Νοεμβριου 2012

* ΕΓΙΝΕ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΨΑΡΑΔΩΝ, ΣΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΕΝΙΠΕΑ, ΣΤΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ, ΣΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΑΓ.ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΡΙΟΝΙΑ.
* Η ΕΚΠΟΜΠΗ ΘΑ ΜΕΤΑΔΟΘΕΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 24/11 ΣΤΙΣ 10.00 ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΚΑΙ ΣΕ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30/11 ΣΤΙΣ 9.30 ΤΟ ΒΡΑΔΥ
 
2. ΑΝΤΕ ΠΑΛΙ ΤΑ ΙΔΙΑ.... (Όταν όλα γίνονται με ανοργανοσιά, η συνέχεια)
ΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΦΥΓΕΤΕ ΜΙΑ ΩΡΑ ΑΡΧΙΤΕΡΑ
ΚΟΥΡΑΣΤΗΚΑΤΕ & ΜΑΣ ΚΟΥΡΑΣΑΤΕ
ΕΞΩΔΙΚΟ ΣΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΙΟΥ - ΟΛΥΜΠΟΥ ΑΠΟ ΚΑΤΟΙΚΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
 
3. Για 'σένα.... Ξέρεις ΕΣΥ...
που κρύβεσαι "φοβισμένος" πίσω από το πανό...
 
4. Θα μας κουφάνουν!!!!!
ΤΑ ΓΝΩΣΤΑ ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙΑ διαδίδουν πως ο Δήμαρχος δεν έθεσε θέμα "παραταξιακής συμπόρευσης" στην ψήφιση της ανάκλησης της απόφασης για τα απόβλητα!
 
Εισήγηση προς το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Δίου-Ολύμπου
Διαβάστε περισσότερα...

Συγκρατημένη αισιοδοξία για το Eurogroup

Την αισιοδοξία τους ως προς την έκβαση των διαβουλεύσεων στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας εξέφρασαν κυβερνητικές πηγές, από τις Βρυξέλλες, σημειώνοντας όμως παράλληλα ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει εκπονήσει εναλλακτικά σενάρια σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν οι επιδιώξεις της.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το μείζον πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι αυτό της ρευστότητας και της αύξησης των επενδύσεων. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι στην παρούσα φάση και η Ευρώπη έχει προβλήματα αύξησης των επενδύσεων.

Σημείωναν χαρακτηριστικά πως στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν είχε λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για τη δημοσιονομική εξυγίανση, η συζήτηση σε αυτή τη φάση δε θα αφορούσε την ενίσχυσή της, αλλά την έξωσή της από την ευρωζώνη.


Οι ίδιες πηγές δήλωναν αισιόδοξες ότι την ερχόμενη Δευτέρα θα αποφασιστεί η παροχή των δόσεων προς την Ελλάδα, χωρίς ωστόσο να υπεισέλθουν σε λεπτομέρειες ως προς τα ποσά και τις διαδικασίες των εκταμιεύσεων.

Σημείωσαν, πάντως ότι το γεγονός ότι το ελληνικό πρόγραμμα είναι εμπροσθοβαρές διευκολύνει τις ελληνικές επιδιώξεις.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές δήλωσαν ότι ο πρωθυπουργός έχει επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τη διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και με τον υπουργό οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιντνερ, και πρόσθεσαν ότι οι τηλεφωνικές επαφές θα συνεχιστούν.


Οι ίδιες πηγές δήλωναν απολύτως ικανοποιημένες για τη συνοχή που υπάρχει στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι τα τρία κόμματα στις δύσκολες ώρες ήταν απολύτως ενωμένα.

Κέρδος online
Διαβάστε περισσότερα...

Δελτίο Τύπου της Δημοτικής Παράταξης "Ολύμπια Γη"

«Ολύμπια Γη»
Δημοτική Παράταξη
Επικεφαλής: Κώστας Ιω. Δημόπουλος


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ Δ.Σ. ΣΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΗΣ 2-4-1962
ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΗ ΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΑΠΠΟΥ ΤΟΥ

Λιτόχωρο, 24 Νοεμβρίου 2012.-
Μετά από παράκληση πολλών συνδημοτών μας, που είτε παραβρέθηκαν σ’ εκείνη την ηρωική συνεδρίαση και ιστορική νύκτα της 20ης Νοεμβρίου 2012, που «φρέναρε» την απόθεση βιομηχανικών αποβλήτων στους πρόποδες του Ολύμπου, είτε άκουσαν τα διαδραματισθέντα, παρουσιάζουμε αυτούσιο το τμήμα της συγκινητικής αγόρευσης στη Βουλή, κατά τη συνεδρίαση της 2ας Απριλίου 1962 του αείμνηστου βουλευτή Πιερίας Κώστα Δημόπουλου (1909 – 2007), το οποίο ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Κώστας Δημόπουλος περιέλαβε στην τοποθέτησή του:

«...Αλλά δια να ανέλθη ο τουρίστας εις τον Όλυμπον, εάν θέλη να συντομεύση την διαδρομήν και ν' απόλαυση ταυτόχρονα ωλοκληρωμένο το φυσικό μεγαλείο του Ολύμπου πρέπει να προτίμηση την άνοδον από το Λιτόχωρον.

Το Λιτόχωρον, κύριοι συναδελφοι, είναι μία γραφική κωμόπολις 6.000 κατοίκων περίπου, κτισμένη στους πρόποδας του Ολύμπου και λούζεται από το οξυγόνο του Ολύμπου κι' από την αύρα του Θερμαϊκού κόλπου, που σαν ένα καταγάλανο χαλί απλώνεται μπροστά του. Δίπλα του περνάει ο Ενιπέας που το νανουρίζει με τα γάργαρα νερά του που κατεβαίνουν από τις κορυφές του Ολύμπου.


Το Λιτόχωρο έχει φυσικές καλλονές ασύλληπτου μεγαλείου και ωραιότητος. Είναι ιδεώδης τόπος παραθερισμού γιατί συνδυάζει βουνό και θάλασσα. Οι κάτοικοι του Λιτόχωρου είναι ευγενικοί, φιλόξενοι και εξαιρετικά φιλοπρόοδοι. Είναι γεννημένο το Λιτόχωρο για τουρισμό γιατί οι περισσότεροι απ' τους κατοίκους του έχουν ξενητευθή και γνώρισαν άλλα μέρη κι' άλλους τόπους. Άλλοτε ήκμαζεν εκεί η εμπορική ναυτιλία και είχαν οι Λιτοχωρινοί πάμπολλα ιδιόκτητα καράβια με καπετάνιους και ναύτες Λιτοχωρινούς και διέσχιζαν ατρόμητοι τους ωκεανούς. Εκεί η ιδιωτική πρωτοβουλία με επικεφαλής ένα ρέκτη Πρόεδρο της Κοινότητος κι' ένα δραστηριότατο Κοινοτικό Συμβούλιο καταβάλλει κάθε προσπάθεια εις τον τομέα τουρισμού για να συγκράτηση τους τουρίστας και αξίζει να απονείμωμεν προς τον φιλοπρόοδον αυτόν λαόν του Λιτόχωρου δημόσιον έπαινον.


Έχει επίσης το Λιτόχωρον μίαν παροικίαν προοδευτικών ομογενών στην Αμερική, ή οποία το φροντίζει και το ενισχύει παντοιοτρόπως. Αλλά το Λιτόχωρον έχει και ιστορίαν εθνικής δράσεως, όσον ολίγα μέρη της Ελλάδος έχουν. Λιτοχωρίτης ήτο ο γενναίος οπλαρχηγός Λάππας που υπήρξε στην αρχή πρωτοπαλλήκαρο του καπετάν Ζήδρου, που τους απαθανάτισεν ή λαϊκή μούσα. Και εκεί στο Λιτόχωρο εγκατεστάθη ή προσωρινή επαναστατική Κυβέρνησις και το Αρχηγείον της το 1878 με Πρόεδρον της προσωρινής Κυβερνήσεως τον Λιτοχωρινόν Ευάγγελον Κουρβάγκον και απ' εκεί δια προκηρύξεως προς τας Ευρωπαϊκάς δυνάμεις εζητήθη η ένωσης της Μακεδονίας μετά της μητρός Ελλάδος. Και εκεί κοντά εις το Λιτόχωρον είναι και η μονή του Αγίου Διονυσίου που κατά τους χρόνους της σκλαβιάς υπήρξε πνευματικός και χριστιανικός φάρος και καταφύγιον των καταδιωκομένων.


Ευρισκόμενος λοιπόν κανείς εις το μαγευτικόν αυτό Λιτόχωρον με την τόσον λαμπράν ιστορίαν, με τα ασύλληπτα θέλγητρα και ατενίζων τον γιγαντιαίον και μεγαλοπρεπή Όλυμπον με τας απότομους χαράδρας και κάτω την ήρεμη και καταγάλανη θάλασσα, νομίζει ότι μεταρσιούται εις το άπειρον και εγγίζει τον Υψιστον!...»


Αφήνουμε τον κάθε αναγνώστη να κρίνει τι σήμαινε και σημαίνει το Λιτόχωρο και ο Όλυμπος και που ήθελαν κάποιοι με τις θλιβερές αποφάσεις τους να μας οδηγήσουν.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Διαβάστε περισσότερα...

Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

ΑΝΤΕ ΠΑΛΙ ΤΑ ΙΔΙΑ.... (Όταν όλα γίνονται με ανοργανοσιά, η συνέχεια)

ΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΦΥΓΕΤΕ ΜΙΑ ΩΡΑ ΑΡΧΙΤΕΡΑ
ΚΟΥΡΑΣΤΗΚΑΤΕ & ΜΑΣ ΚΟΥΡΑΣΑΤΕ
ΕΞΩΔΙΚΟ ΣΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΙΟΥ - ΟΛΥΜΠΟΥ ΑΠΟ ΚΑΤΟΙΚΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
επειδή στους όρους δημοπράτησης του δημοτικού καταστήματος στην πλατεία Λιτοχώρου (πρώην Γαστροδρόμειο) έβαλαν από "λάθος" (;) - παράνομα σίγουρα - τον όρο της εντοπιότητας! 
Διαβάστε περισσότερα...

Για 'σένα.... Ξέρεις ΕΣΥ...

που κρύβεσαι "φοβισμένος" πίσω από το πανό...




Διαβάστε περισσότερα...

Θα μας κουφάνουν!!!!!

ΤΑ ΓΝΩΣΤΑ ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙΑ διαδίδουν πως ο Δήμαρχος δεν έθεσε θέμα "παραταξιακής συμπόρευσης" στην ψήφιση της ανάκλησης της απόφασης για τα απόβλητα!

Άφησε ελεύθερους τους συμβούλους να ψηφίσουν κατά συνείδησην....

ΚΑΛΟ!!!!!!!!!!!!

Ο ΚΙΑΦΑΣ ΤΙ ΛΕΕΙ;;;;
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΑΝΝΑΣ ΜΑΝΗ-ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΥΛΟΤΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Η κ. Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου ως μέλος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής της Βουλής για την προστασία του Περιβάλλοντος στη συνεδρίαση της ημερήσιας διάταξης με θέμα «Ζητήματα και περιπτώσεις παράνομης υλοτομίας» στις 20-11-2012 επισημαίνοντας με έμφαση την ιδιαίτερη σημασία των ορεινών όγκων (Όλυμπος - Πιέρια) για την περιοχή μας αλλά και για ολόκληρη τη χώρα εισηγήθηκε τα παρακάτω:

Α) Να υπάρξει διαχωρισμός και διαφορετική αντιμετώπιση όσων υλοτομούν για παράνομο εμπόριο με αυτών που υλοτομούν για ατομικές ανάγκες λόγω της οικονομικής κρίσης.
Β) Οι μεταταχθέντες υπάλληλοι να επανέρθουν στις δασικές υπηρεσίες για να στελεχωθούν αυτές επαρκώς με εξειδίκευση των υπαλλήλων και λειτουργία σε 16ωρη ή 24ωρη βάση.
Γ) Να μη καταβάλλεται μίσθωμα των διαχειριστών στα συνιδιόκτητα δάση, αλλά αντί του μισθώματος να υλοτομούνται αυτά από τους διαχειριστές τους (για παράδειγμα Α.Δ.Σ.) και να γίνεται η διάθεση των καυσόξυλων σε επιλεγμένα από το δασαρχείο πρόσωπα-ομάδες με ανάληψη των ιδίων του κόστους υλοτομίας, της μεταφοράς και των ενσήμων, ούτως ώστε να επιτυγχάνεται και η ορθολογική υλοτόμηση.
Δ) Νομοθετική πρόβλεψη να συμπεριληφθούν στις υπό αναδάσωση περιοχές εκτός από αυτές που έχουν πληγεί από πυρκαγιές και των περιοχών που έχουν υλοτομηθεί άναρχα.
Διαβάστε περισσότερα...

Γ. Παπαστάμκος - Πρόσθετες υποχρεώσεις με 'ψαλιδισμένο' προϋπολογισμό

Η λιτότητα στο ΠΔΠ 2014-2020 προσγειώνει 
τις προσδοκίες για την αναθεώρηση 
προς μια αποτελεσματική ΚΑΠ


Σε επικίνδυνη βάση διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) 2014-2020 στην εν εξελίξει σύνοδο κορυφής αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, με δυσμενείς διαγραφόμενες επιπτώσεις και για τον προϋπολογισμό της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Γιώργο Παπαστάμκο. Σύμφωνα με την πρόταση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κ. Van Rompuy, στο δημοσιοποιηθέν την 13η Νοεμβρίου Διαπραγματευτικό Πλαίσιο, οι συνολικές περικοπές ανέρχονται σε 75 δις. ευρώ, εν σχέσει προς την πρόταση της Κομισιόν.

Ο κ. Παπαστάμκος, μέλος της Επιτροπής Γεωργίας, καθώς και της Επιτροπής Προϋπολογισμών, υπογραμμίζει όλως ιδιαιτέρως τις δραματικές μειώσεις για την Κοινή Αγροτική Πολιτική και την Πολιτική Συνοχής, δύο κατ' εξοχήν αναπτυξιακές πολιτικές. "Το αίτημα για 'Περισσότερη Ευρώπη' είναι κενό περιεχομένου όταν συνοδεύεται από εισηγήσεις για δραστική μείωση των πόρων της ΕΕ. Ο μακρο-προϋπολογισμός της ΕΕ πρέπει να αποτελέσει μέρος της λύσης για τη μετάβασή της σε συνθήκες βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης", σύμφωνα με τον Έλληνα Ευρωβουλευτή.

Ειδικότερα, ως προς την χρηματοδότηση της ΚΑΠ η Κομισιόν προβλέπει 283,05 δισ. ευρώ για τον πρώτο πυλώνα (άμεσες ενισχύσεις και μέτρα αγοράς), 91,97 δισ. ευρώ για τον δεύτερο πυλώνα, καθώς και πόρους ύψους 15,2 δισ. ευρώ πέραν αυτών της ΚΑΠ (ασφάλεια τροφίμων, επισιτιστικά προγράμματα απόρων, αποθεματικό για τη διαχείριση κρίσεων, ταμείο παγκοσμιοποίησης και προγράμματα έρευνας και καινοτομίας). Οι προτεινόμενες (13.11.12) από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου περικοπές ανήρχοντο σε 25 δισ. ευρώ εις βάρος του τομέα της γεωργίας. Ακόμη και η βελτιωμένη χθεσινή πρότασή του, (αύξηση κατά περίπου 8 δισ. στον Τίτλο 2 «βιώσιμη ανάπτυξη: φυσικοί πόροι», που αφορά εν συνόλω τις πολιτικές γεωργίας, ανάπτυξης της υπαίθρου, αλιείας και το χρηματοδοτικό εργαλείο για περιβαλλοντικές δράσεις) αποτέλεσμα της 'διαδικασίας των εξομολογήσεων' με τους κατ' ιδίαν εκπροσώπους των κρατών μελών, απέχει κατά πολύ από τους απαραίτητους για την επαρκή χρηματοδοτική πλαισίωση της ΚΑΠ πόρους.



Συνεπώς, ο προτεινόμενος (13.11.2012) από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προϋπολογισμός της ΚΑΠ είναι μειωμένος κατά 21,5 δισ. ευρώ (έναντι του αντιστοίχου της Κομισιόν), ήτοι 13,2 δισ. ευρώ ως προς τον α’ πυλώνα και 8,3 δισ. ευρώ ως προς τον β’ πυλώνα. Επιπλέον, στην πρότασή του, το Αποθεματικό για τη διαχείριση κρίσεων στον γεωργικό τομέα (3,5 δισ. ευρώ -πέραν των πόρων της ΚΑΠ- κατά την Επιτροπή) εντάσσεται στον Τίτλο 2 και θα χρηματοδοτείται βάσει της εφαρμογής, στην αρχή κάθε έτους, μείωσης των αμέσων ενισχύσεων ως αποτέλεσμα του μηχανισμού δημοσιονομικής πειθαρχίας. Ως προς το Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση, οι πόροι -εκτός ΠΔΠ- μειώνονται από 2,5 δισ. σε 264 εκατομμύρια ευρώ. Εξάλλου, εκκρεμές παραμένει το ζήτημα εάν θα ενταχθεί και ο γεωργικός τομέας στο εν λόγω Ταμείο.

Προβλέπεται περαιτέρω φθίνουσα πορεία των συνολικών δαπανών περί αμέσων ενισχύσεων μέσω της μείωσης του μέσου -σε επίπεδο ΕΕ- ύψους των αμέσων ενισχύσεων ανά εκτάριο κατά τα οικονομικά έτη 2015-2020. Επιβεβαιώνεται εξάλλου η επικείμενη ανακατανομή των αμέσων ενισχύσεων μεταξύ των κρατών μελών.

Ως προς τον δεύτερο πυλώνα, δυσμενής για τη χώρα μας είναι η πρόβλεψη μειωμένου ποσοστού -από 85% σε 75%- ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για τις "λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές, τις πολύ απομακρυσμένες περιοχές και τα μικρά νησιά του Αιγαίου".

Επιπλέον, ως προς τη διάθεση των πόρων του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης (το οποίο τίθεται υπό Κοινό Στρατηγικό Πλαίσιο με τα διαρθρωτικά ταμεία και το ταμείο συνοχής, και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας), προτείνεται μακρο-οικονομική αιρεσιμότητα, η οποία μπορεί να οδηγήσει έως και την πλήρη αναστολή των πληρωμών. Ως Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απορρίπτουμε κατηγορηματικά την εν λόγω αιρεσιμότητα, υπογραμμίζει ο κ. Παπαστάμκος.

Ο Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. δηλώνει: "Έναντι όσων απαξιώνουν την ΚΑΠ, εκμεταλλευόμενοι βεβαίως λάθη και αστοχίες του παρελθόντος, όσων προτάσσουν άλλους 'ανταγωνιστικότερους' τομείς της ευρωπαϊκής οικονομίας και κάλυψη των επισιτιστικών αναγκών μέσω αυξημένων εισαγωγών, θα ήθελα να αντιτείνω ότι μια ισχυρή ΚΑΠ είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία. Σε παγκόσμια κλίμακα υπάρχει αυξημένη ζήτηση τροφίμων σε συνθήκες υψηλότερου κόστους παραγωγής, έντονης αστάθειας των γεωργικών αγορών, λιγότερης γης, λιγότερων υδάτινων πόρων και μειωμένων ενεργειακών εισροών.

Ο πολυλειτουργικός ευρωπαϊκός γεωργικός τομέας προμηθεύει δημόσια αγαθά μείζονος σημασίας στις κοινωνίες μας, ο εφοδιασμός των οποίων δεν μπορεί να εξασφαλισθεί μέσω της αγοράς. Πέραν της διασφάλισης επισιτιστικής επάρκειας, ασφάλειας και ποιότητας των τροφίμων σε προσιτές τιμές για τους πολίτες της ΕΕ, μια ισχυρή ΚΑΠ είναι επίσης θεμελιώδης για την κοινωνική και εδαφική συνοχή, τη διαφύλαξη της περιβαλλοντικής αειφορίας και της οικονομικής ανάπτυξης των αγροτικών περιοχών της ΕΕ. Επιθυμητή είναι η περισσότερο στοχευμένη και αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων της ΚΑΠ, ωστόσο, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η επιφόρτιση του γεωργικού τομέα με πρόσθετες υποχρεώσεις και ταυτοχρόνως η αντιστρόφως ανάλογη άμβλυνση της χρηματοδοτικής πλαισίωσης.

Η θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκφράσθηκε κατά την σύνοδο κορυφής από τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου κ. Μ. Σουλτς, ο οποίος τάχθηκε σθεναρά εναντίον των "ανεύθυνων περικοπών στον προϋπολογισμό της ΕΕ". Υπενθυμίζεται ότι το ΕΚ μπορεί να ασκήσει 'βέτο' στην απόφαση του Συμβουλίου.
Διαβάστε περισσότερα...

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΘΕΣΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΙΚΑ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και Οικονομικών

Θέμα: Να μη κλείσει το παράρτημα ΙΚΑ – ΕΤΑΜ του Λιτόχωρου.

Ακόμα μια δημόσια υπηρεσία ετοιμάζεται να καταργηθεί και συγχωνευθεί στα πλαίσια της «αντιμετώπισης της σπατάλης και εξορθολογισμού των δαπανών», που προωθεί και η σημερινή συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ. Πρόκειται για το Παράρτημα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ του Λιτόχωρου που θα καταργηθεί και θα συγχωνευθεί με το ΙΚΑ Κατερίνης. Να σημειώσουμε ότι ο Δήμος Δίου – Ολύμπου έχει 30.000 κατοίκους και συνεχώς αναπτύσσεται, ενώ το Παράρτημα εξυπηρετεί 4.824 ασφαλισμένους, εργαζόμενους και συνταξιούχους καθώς επίσης και χιλιάδες επιχειρηματίες της Νότιας Πιερίας.

Εάν υλοποιηθεί η κατάργηση του παραρτήματος θα υποβαθμιστούν ακόμα περισσότερο οι ήδη ανεπαρκείς παρεχόμενες υπηρεσίες, ενώ παράλληλα θα έχει αρνητικές συνέπειες για τις χιλιάδες εργαζομένων και ασφαλισμένων όλης της Νότιας Πιερίας, οι οποίοι προκειμένου να εξυπηρετηθούν είτε θα αναγκαστούν να κάνουν μεγάλες αποστάσεις με υψηλό κόστος είτε θα προσφεύγουν σε ιδιώτες. Επιβαρύνοντας έτσι ακόμα περισσότερο το ήδη λεηλατημένο εισόδημα τους από την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική.

Οι σχεδιασμοί των καταργήσεων – συγχωνεύσεων αποτελούν πρόσχημα ώστε να μειωθούν ακόμα παραπέρα οι δημόσιες κοινωνικές δαπάνες, που έτσι και αλλιώς είναι πολύ πιο πίσω από τις λαϊκές ανάγκες. Ενώ με το νέο οργανόγραμμα του ΙΚΑ που περιλαμβάνει κι άλλες συγχωνεύσεις και καταργήσεις υπηρεσιών του, η σημερινή συγκυβέρνηση, ενισχύει ακόμα περισσότερο τον επιχειρηματικό τομέα της υγείας σπρώχνοντας τις εργατικές και λαϊκές οικογένειες ως πελάτες στις επιχειρήσεις.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί τι μέτρα θα λάβουν ώστε όχι να μην κλείσει το Παράρτημα ΙΚΑ – ΕΤΑΜ του Λιτόχωρου, που εξυπηρετεί σχεδόν την μισή Πιερία, αλλά αντίθετα να γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και η ενίσχυση του με τις ανάλογες υλικοτεχνικές υποδομές ώστε να εξυπηρετεί τις αυξημένες ανάγκες των κατοίκων της περιοχής.

Οι βουλευτές
Θεοδόσης Κωνσταντινίδης

Ελένη Γερασιμίδου

Διαβάστε περισσότερα...

Στο χείλος της αποτυχίας η σύνοδος κορυφής για τον προϋπολογισμό της ΕΕ

Οι ευρωπαίοι ηγέτες προσανατολίζονταν σήμερα προς μια αποτυχία της συνόδου κορυφής για τον προϋπολογισμό της περιόδου 2014-2020, καθώς είναι πολύ βαθιές οι διαφορές στους κόλπους μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης σε πλήρη κρίση, υπονομευμένης από την υπεράσπιση εθνικών συμφερόντων.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ αποφάσισαν τη νύκτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή να διακόψουν τις εργασίες τους ως σήμερα το μεσημέρι για να εξετάσουν μια νέα πρόταση συμβιβασμού που διατυπώθηκε από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρόμπαϊ.

"Πιστεύω πως προχωρούμε λίγο, όμως αμφιβάλλω ότι θα φτάσουμε σε μια συμφωνία", δήλωσε η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ φεύγοντας από τη σύνοδο κορυφής. "Είναι πιθανό να μην υπάρξει συμφωνία σ' αυτή τη σύνοδο κορυφής", δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ ενώπιον μερικών δημοσιογράφων μετά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε.

"Η συνετή θέση είναι αναμφίβολα" να δοθεί "χρόνος στο χρόνο για την επίτευξη μιας συμφωνίας", συνέχισε. "Είμαι υπέρ της εξεύρεσης ενός συμβιβασμού, αυτό είναι το συμφέρον της Ευρώπης", αλλά αυτό μπορεί "να γίνει σε δύο χρόνους, δεν είμαστε στη σύνοδο της τελευταίας ευκαιρίας", δήλωσε ο Ολάντ.

Η Μέρκελ είχε δηλώσει από την πλευρά της μόλις έφτασε στις Βρυξέλλες πως είναι "δυνατό" να χρειαστεί μια νέα σύνοδος κορυφής για να υπάρξει αποτέλεσμα. Οι ηγέτες της Αυστρίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πολωνίας έκαναν δηλώσεις προς την ίδια κατεύθυνση.

Αυτό το νέο αδιέξοδο σημειώνεται λίγες ημέρες μετά την αποτυχία των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης αναφορικά με την καταβολή μιας δόσης της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα. Μια νέα σύνοδος του Eurogroup για το θέμα αυτό έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα.

Στο νέο συμβιβαστικό σχέδιό του για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, ο Φαν Ρόμπαϊ διατήρησε την αρχική πρότασή του για προϋπολογισμό 973 δισεκ. ευρώ, δηλαδή 1,01% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ.

Όμως προτείνει μια νέα κατανομή των κεφαλαίων στην προσπάθειά του να αποσπάσει μια συμφωνία. Στην Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) κατανέμονται 8 δισεκ. ευρώ επιπλέον και 10,6 δισεκ. επιπλέον πηγαίνουν στην πολιτική συνοχής υπέρ των φτωχότερων χωρών.

Γι' αυτό αφαιρεί 20,3 δισεκ. από πολλά κονδύλια, τα 13 δισεκ. από τα οποία από τους προϋπολογισμούς για την ανάπτυξη και τις μεγάλες υποδομές.

Στην πρώτη του πρόταση είχε μειώσει κατά 75 δισεκ. ευρώ το σχέδιο της Επιτροπής, που ζητούσε 1,047 τρισεκ. ευρώ. Όμως η ΚΑΠ έχανε 25,5 δισεκ. ευρώ, τα 13,2 από τα οποία από το κονδύλι που προορίζεται για τις άμεσες αρωγές και τις παρεμβάσεις στις αγορές. Οι περικοπές αυτές καταγγέλθηκαν ως "απαράδεκτες" από τους Γάλλους.

Το κονδύλι για τη συνοχή μειώθηκε κατά 29 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο Βαν Ρόμπαϊ δεν αγγίζει αντίθετα το κονδύλι που προορίζεται για τις δαπάνες λειτουργίας των θεσμών, ιδιαίτερα για τους μισθούς των υπαλλήλων της ΕΕ. Όμως προτείνει να εργάζονται 40 ώρες την εβδομάδα χωρίς να πάρουν αύξηση.

Υπερασπιζόμενος τη "μετριοπάθεια" των προτάσεών του, ο Φαν Ρόμπαϊ κάλεσε τους ευρωπαίους ηγέτες να συηνεννοηθούν υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για τον προϋπολογισμό "για την επόμενη δεκαετία". "Πρέπει να εργαστούμε έχοντας στο μυαλό μας το ευρωπαϊκό συμφέρον, παράλληλα με τα εθνικά συμφέροντα", τόνισε.

Όμως η νέα συμβιβαστική πρότασή του δεν ικανοποιεί κανένα. "Δεν είμαι ακόμη ικανοποιημένος", δήλωσε ο Ολάντ, προσθέτοντας πως δεν "εισακούσθηκε παρά μόνον εν μέρει".

Όσο για τους Βρετανούς, είναι έξαλλοι. "Οι αριθμοί που μας υποβλήθηκαν είναι παρόμοιοι με αυτούς που είχαμε το πρωί πριν γίνουν όλες αυτές οι διμερείς συναντήσεις", σχολίασε ένας βρετανός διπλωμάτης. "Μένουν ακόμη πολλά να γίνουν", πρόσθεσε.

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον έφυγε από τη σύνοδο κορυφής χωρίς να κάνει την παραμικρή δήλωση. Στη χώρα του δέχεται έντονη πίεση και θα μπορούσε να επιστρέψει με μια νίκη στο Λονδίνο, με τη διατήρηση της έκπτωσης που έχει η Βρετανία στη συμβολή της στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. "Αν δεν καταλήξουμε αύριο σε συμφωνία, αυτό θα ξεφουσκώσει", είπε ένας ευρωπαίος αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

"Τα περιθώρια ελιγμού για τον κ. Κάμερον είναι τόσο μικρά που είναι πιθανό να μην υπάρξει συμφωνία", δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Η σύνοδος κορυφής άρχισε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης (ώρα Ελλάδας) με τρεις ώρες καθυστέρηση απ' ό,τι είχε προγραμματιστεί, στο τέλος μιας ημέρας συνομιλιών ανάμεσα στον Φαν Ρόμπαϊ και καθέναν από τους ευρωπαίους ηγέτες και μιας σειράς συναντήσεων ανάμεσα στους ίδιους τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων.

Παρότι είχαν μια μακρά συζήτηση, η Μέρκελ και ο Ολάντ δεν μπόρεσαν να βρουν μια κοινή θέση. Εξάλλου μια προσέγγιση διαφαίνεται ανάμεσα στη Γερμανία και τη Βρετανία υπέρ πιο δραστικών περικοπών.

"Δεν θα μπούμε σε αριθμούς, όμως οι Γερμανοί έχουν την ίδια θέση με μας για τις περικοπές", είχε δηλώσει ένας βρετανός εκπρόσωπος. "Για τους Γερμανούς, η πρόταση Φαν Ρόμπαϊ εξακολουθεί να βρίσκεται πολύ ψηλά", είχε δηλώσει μια γερμανική κυβερνητική πηγή.

Σύμφωνα με μια ευρωπαϊκή πηγή, η Μέρκελ θα ήθελε επιπλέον περικοπές 30 δισεκ. ευρώ. Ο Κάμερον προχωρεί ακόμη μακρύτερα με περικοπές της τάξης των 40 ως 50 δισεκατοιμυρίων, σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις.

Ο βρετανός πρωθυπουργός είναι άκαμπτος. Είχε ανακοινώσει κατά την άφιξή του τη βούλησή του να "διαπραματευτεί σκληρά για να πετύχει μια καλή συμφωνία για τους βρετανούς και τους ευρωπαίους φορολογουμένους" και είχε υπογραμμίσει την άρνησή του να χάσει την περίφημη έκπτωση στη συμβολή της Βρετανίας που η χώρα του είχε πετύχει το 1984.


News Room «Κέρδος» με πληροφόρηση από το ΑΠΕ - ΑΜΠ
Διαβάστε περισσότερα...

ΝΙΚΟΣ ΛΑΠΠΑΣ: Ανάκληση της απόφασης αρ. 113\2012 του Δ.Σ. Δίου – Ολύμπου σχετικά με την τροποποίηση περιβαλλοντικών όρων της Δ.Ε.Α.Δ.Ο. (Β΄ μέρος).

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Έχουμε από καιρό επισημάνει ότι η απόφαση του Δ.Σ. με αρ. 113\2012, με την οποία εγκρίνεται η τροποποίηση περιβαλλοντικών όρων της Δ.Ε.Α.Δ.Ο., ανοίγει την «κερκόπορτα» για την δημιουργία Χ.Υ.Τ.Α. βιομηχανικών αποβλήτων στην περιοχή και την απόθεση, σε πρώτη φάση, 82.000 τόνων παραπροϊόντος Ηλεκτρολυτικού Διοξειδίου του Μαγγανίου!
Δηλώσαμε εξ αρχής ότι υπήρξε περίεργη «σπουδή» από πλευράς διοίκησης να ψηφιστεί άρον – άρον ένα θέμα τόσο σοβαρό και κυρίως θεωρήσαμε ότι το Δ.Σ. προχώρησε στη λήψη μίας ιδιαίτερα κρίσιμης απόφασης χωρίς να είναι επαρκώς ενημερωμένο για τις πιθανές επιπτώσεις από την απόφαση αυτή. Άλλωστε ουδέποτε είχε ενημερωθεί το σώμα ότι ψηφίζει ουσιαστικά για την δημιουργία Χ.Υ.Τ.Α. βιομηχανικών αποβλήτων, αλλά απεναντίας η παρουσίαση του θέματος τόσο στο σώμα, όσο και στο Δ.Σ. της Δ.Ε.Α.Δ.Ο. αναφερόταν πάντοτε σε «αποκατάσταση» του παλιού λατομείου (και μάλιστα με… «φυτική γη»!).
Ζητήσαμε επίμονα εδώ και καιρό να ξανασυζητηθεί το θέμα σε ειδική συνεδρίαση του Δ.Σ. για να μπορέσουν όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι να ενημερωθούν επαρκώς και να τους δοθεί η δυνατότητα να επανακαθορίσουν τη στάση τους. Έστω και με κάπως διαφορετικό τρόπο, αυτή η δυνατότητα μας δίνεται απόψε.
Προσωπικά έχω πειστεί για τους ενδεχόμενους κινδύνους που εγκυμονεί η απόθεση του συγκεκριμένου αποβλήτου για την δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Ακόμη όμως κι αν κάποιος από εμάς, καλοπροαίρετα, δεν έχει πειστεί εντελώς για το ίδιο, σίγουρα έχει αρχίσει να αμφιβάλλει για τη «μη επικινδυνότητα» του υλικού. Και σε αυτή την περίπτωση όμως, η ίδια η παραμικρή αμφιβολία πρέπει να μας οδηγήσει σε ανάκληση της απόφασης του Ιουνίου. Με το μέλλον της περιοχής δεν μπορούμε να πειραματιζόμαστε, ούτε να αποφασίζουμε αμφιβάλλοντας έστω και κατ’ ελάχιστον!
Ακόμη όμως και στην περίπτωση που κάποιοι επιμένουν να δέχονται πως είναι απολύτως διασφαλισμένη η δημόσια υγεία και το περιβάλλον, σίγουρα δεν μπορεί κανείς να παραγνωρίσει την πολύπλευρη υποβάθμιση (στους τομείς του τουρισμού, της ποιότητας προϊόντων, της αξίας της γης, κτλ.) που θα υποστεί ολόκληρη η περιοχή με τη δημιουργία Χ.Υ.Τ.Α, βιομηχανικών αποβλήτων.
Δεν μπορούμε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να αγνοήσουμε την ανησυχία και τη διαμαρτυρία της κοινωνίας παριστάνοντας πως «δεν είδαμε, δεν ακούσαμε τίποτα» και κάνοντας το μαύρο άσπρο. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για τον Όλυμπο!
Ο Όλυμπος αποτελεί από μόνος του ένα οικουμενικό σύμβολο και ταυτόχρονα ένα διεθνώς αναγνωρισμένο «σήμα κατατεθέν», ένα παγκόσμιο «brandname» που όλοι μας προεκλογικά αναγνωρίζαμε την τεράστια αξία του και δεσμευόμασταν να αξιοποιήσουμε προς όφελος των κατοίκων και της καλώς εννοούμενης ανάπτυξης της περιοχής. Εμείς ως Δ.Σ. τί θέλουμε λοιπόν; Να καταστρέψουμε με μία κίνηση αυτό το αναξιοποίητο ακόμη «brandname»; Ας μη γελιέται κανείς! Ταφή των βιομηχανικών αποβλήτων σημαίνει «θάψιμο» του ίδιου του Ολύμπου και της μελλοντικής ανάπτυξης της περιοχής!

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι


Σας καλούμε να πράξουμε όλοι μαζί το αυτονόητο και να ψηφίσουμε «ΝΑΙ» στην ανάκληση της απόφασης 113\2012 αποτρέποντας κάθε ενδεχόμενο κίνδυνο και κάθε υποβάθμιση της περιοχής μας.

Σας εκλιπαρώ τον καθένα και την καθεμιά σας προσωπικά! Ας μην επιτρέψουμε να μείνουμε στην ιστορία ως το Δ.Σ. που «έθαψε» τον Όλυμπο και το μέλλον των επόμενων γενεών!

Σας ευχαριστώ!


Με τιμή,

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΘ. ΛΑΠΠΑΣ
Δημοτικός Σύμβουλος Δίου – Ολύμπου
Επικεφαλής δημ. παράταξης «ΝΕΑ ΑΡΧΗ – ΝΕΑ ΕΛΠΙΔΑ».

Διαβάστε περισσότερα...

Προβολή του Λιτοχώρου και του Ολύμπου μέσα από την εκπομπή «FATSA BOOK» της TV-100 μετά από πρόσκληση της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας Σοφίας Μαυρίδου

* ΕΓΙΝΕ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΨΑΡΑΔΩΝ, ΣΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΕΝΙΠΕΑ, ΣΤΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ, ΣΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΑΓ.ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΡΙΟΝΙΑ.
* Η ΕΚΠΟΜΠΗ ΘΑ ΜΕΤΑΔΟΘΕΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 24/11 ΣΤΙΣ 10.00 ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΚΑΙ ΣΕ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30/11 ΣΤΙΣ 9.30 ΤΟ ΒΡΑΔΥ
Καλεσμένος της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας κ. Σοφίας Μαυρίδου, ήταν ο παρουσιαστής της νεανικής εκπομπής «FATSA BOOK» της TV-100, Κώστας Μάντζιος, ο οποίος επισκέφθηκε το Λιτόχωρο στο πλαίσιο τουριστικής προβολής της Πιερίας. Τον συντονισμό και τη δημοσιογραφική επιμέλεια της εκπομπής είχε ο Απόστολος Λάγιος.
Μετά το Λιτόχωρο θα ακολουθήσει περιήγηση και γνωριμία και με άλλους γεωγραφικούς - τουριστικούς προορισμούς της Πιερίας.
Η Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Πιερίας Σοφία Μαυρίδου ανάφερε ότι η συγκεκριμένη δράση αποτελεί ένα μέρος της Θεματικής Προβολής της Πιερίας. Στόχος του πλάνου που αναπτύσσουμε είναι να πετύχουμε με το καλύτερο τρόπο την ανάδειξη των πλεονεκτημάτων που μας δίνει η Πιερία σε όλο το φάσμα του Θεματικού Τουρισμού, να καταστίσουμε την Πιερία Τουριστικό Προορισμό για όλες τις ηλικίες για όλες της δράσεις και για όλα τα ενδιαφέροντα. Η Πιερία είναι επισκέψιμη όλο το χρόνο τόνισε χαρακτηριστικά.
Η εκπομπή περιηγήθηκε στις καλύβες των ψαράδων της Γρίτσας, στο φαράγγι του Ενιπέα με τη συνοδεία του ΕΟΣ Λιτοχώρου, στο καινούργιο μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω, στο παραδοσιακό κουρείο του Θεόδωρου Κουτσιμανή, στο ναυτικό μουσείο Λιτοχώρου και η περιήγηση ολοκληρώθηκε με την διαδρομή από το Λιτόχωρο ως στα Πριόνια Ολύμπου.
Στις καλύβες των ψαράδων της Γρίτσας ετοιμάστηκε υπέροχη κακαβιά από τα ψάρια που αλιεύτηκαν στη θαλάσσια περιοχή του Θερμαϊκού Κόλπου, καθώς ετοιμάστηκαν ψητά ψάρια τα οποία αλιευτήκαν άμεσα από τα παρακείμενα Νταλιάνια των ψαράδων και ψητά καβούρια που είναι ένδειξη καθαρών νερών όπως ανάφεραν χαρακτηριστικά οι ψαράδες.
Στο φαράγγι του Ενιπέα οι επισκέπτες περπάτησαν για 20 λεπτά στο θαυμάσιο μονοπάτι που υπάρχει στην περιοχή ενώ τα στελέχη του ΕΟΣ Λιτοχώρου έκαναν μια μικρή αναρρίχηση στο φαράγγι προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες τηλεοπτικές λήψεις.
Ακολούθησε επίσκεψη στο νέο μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω, όπου έγινε ξενάγηση στα κειμήλια της Ιεράς Μονής και μίλησε στην κάμερα της εκπομπής ο ηγούμενος Μάξιμος.
Στο παραδοσιακό κουρείο του Θεόδωρου Κουτσιμανή, για χάρη των τηλεοπτικών γυρισμάτων, έγινε επίδειξη παραδοσιακής κομμωτικής τέχνης από τα χέρια του ιδιοκτήτη.
Στο ναυτικό μουσείο Λιτοχώρου ο πρόεδρος του συλλόγου, Νικόλαος Βλαχόπουλος, μίλησε στην εκπομπή και ξενάγησε τον παρουσιαστή στον χώρο του μουσείου, παρουσία του δήμαρχου Δίου-Ολύμπου, Γιώργος Παπαθανασίου, ο οποίος μίλησε για την τουριστική ανάπτυξη του δήμου και του βουνού των θεών.
Το βράδυ παρατέθηκε δείπνο με πιάτα από την τοπική κουζίνα προς τιμήν των συντελεστών της εκπομπής, ο αναπληρωτής δήμαρχος Δίου-Ολύμπου, Γιώργος Φαρμάκης ανάφερε ότι το Λιτόχωρο αποτελεί έναν ιδανικό τουριστικό προορισμό για όλο το χρόνο, καθώς επίσης και ο Ειδικός Σύμβουλος της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, Δημήτρης Ρουκάς που ανέφερε ότι με την συνεργασία όλων τον φορέων πετυχένουμε μία δυναμική παρουσίαση της Πιερίας.
Τελευταίος σταθμός των γυρισμάτων της εκπομπής ήταν τα Πριόνια Ολύμπου, όπου εκεί ο Νίκος Κυρίτσης πρόσφερε στους καλεσμένους του παραδοσιακή φασολάδα Ολύμπου, σούπα από γίδα Ολύμπου καθώς και τσάι του βουνού Ολύμπου.
Η εκπομπή που γυρίστηκε στο Λιτόχωρο και στον Όλυμπο, θα προβληθεί το ερχόμενο Σάββατο 24 Νοεμβρίου στις 10.00 το βράδυ ενώ σε επανάληψη η εκπομπή θα προβληθεί την επόμενη Παρασκευή 30 Νοεμβρίου στις 9.30 το βράδυ.
Διαβάστε περισσότερα...

Το ρεπορτάζ της DION τηλεόρασης για τις προχθεσινές πλημμύρες και καταστροφές στη Γρίτσα Λιτοχώρου


Διαβάστε περισσότερα...

Οι δημοφιλέστερες αναρτήσεις της 22η Νοεμβρίου 2012

Ε, Θανάση; Ε, Παπαθαναση;;;;
και για να μην παραπονιέται και κάποιος από τους λίγους καλούς και διαχρονικούς φίλους...
" Ε Κύριε Πρόεδρε της ΔΕΑΔΟ;;;;"
 
2. Έτσι για να πάρετε μια γεύση....
κι ακόμα δεν είδατε τίποτα....
 
 
4. Το Λαδί της Πιερίας
Το δικό μας Λάδι, από τις δικές μας τις Ελιές, τις Σκοτινιώτικες
 
5. ΤΡΟΠΟΙ συντήρησης λέβητα
Η Δ/νση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Mέριμνας και το Τμήμα Περιβάλλοντος & Υδροοικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας σας ενημερώνουν ότι,
Διαβάστε περισσότερα...

Σύγχρονη μονάδα βιομάζας στη Δυτική Μακεδονία

Μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας από βιομάζα θα δημιουργήσει η ΔΕΗ εντός του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας.

Οι εργασίες κατασκευής του έργου, ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ, αναμένεται να ξεκινήσουν το καλοκαίρι του 2013 με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2015.

Για την παραγωγή ενέργειας η μονάδα θα χρησιμοποιεί βιομάζα από ξύλο, ενεργειακά φυτά και υπολείμματα αγροτικών καλλιεργειών.

Η ισχύς της μονάδας παραγωγής ρεύματος θα είναι 25 Μεγαβάτ και της μονάδας παραγωγής θερμικής ενέργειας 75 Μεγαβάτ.

Από τη θερμική ενέργεια εκτιμάται ότι θα ωφεληθούν 30.000 οικογένειες που θα ενταχθούν στο υπάρχον σύστημα τηλεθέρμανσης της περιοχής, ενώ θα δημιουργηθούν περίπου200 θέσεις εργασίας.

ΠΗΓΗ: econews.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ - Ο ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΟΤΣΗΣ ΚΑΙ Ο ΤΟΡΠΙΛΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΦΕΤΧΙ ΜΠΟΥΛΕΝΤ

Σελίδες ιστορίας σε ένα λεύκωμα

γράφει ο
Σωτήριος Δ. Μασταγκάς

Μακεδονία 1912-2012, εκατό χρόνια ελευθερίας. Ο εορτασμός των 100 χρόνων από την απελευθέρωση και την προσάρτηση στον ελληνικό κορμό, έδωσε την ευκαιρία για πανηγυρικούς εορτασμούς και για την έκδοση συγγραφικών πονημάτων και καλαισθήτων λευκωμάτων, που εντάχθηκαν πολύ αρμονικά στην επέτειο. Το ανδραγάθημα του ναυάρχου Βότση στις 18 Οκτωβρίου 1912 στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης με τον τορπιλισμό του τουρκικού πολεμικού πλοίου Φετχί Μπουλέντ, έγινε έπος και ανέδειξε τον Βότση στον μπουρλοτιέρη του Θερμαϊκού.
Ο τίτλος του νέου βιβλίου που μας ταξιδεύει στην ιστορία αυτού του σημαντικού γεγονότος είναι «Ο Νικόλαος Βότσης και ο τορπιλισμός του Φετχί Μπουλέντ». Ο συγγραφέας Αργύρης Μαλτσίδης σπεύδει από την πρώτη κιόλας σελίδα να δικαιολογήσει την απόφασή του «….άρχισα να μαζεύω ό,τι σχετικό εύρισκα…..κάποια στιγμή βρέθηκαν και άλλες πηγές και στοιχεία που πλούτισαν το αρχείο μου….είχα εντυπωσιαστεί και φιλοδοξούσα να καλύψω το θέμα όσον το δυνατόν πληρέστερα. Συνεχώς όμως εύρισκα και κάποιο κομματάκι του παζλ και κάτι συμπληρωνόταν……..έπρεπε με την ευκαιρία της χρονιάς αυτής που γιορτάζουμε τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και το εγχείρημα του ναυάρχου Βότση, να βάλω το υλικό σε μια τάξη και να το δημοσιεύσω…..»
Ακολουθώντας την παραπάνω γραμμή του συγγραφέα, το λεύκωμα φιλοξενεί στις σελίδες του, πέρα από την απλή καταγραφή της ιστορίας, πλούσιο αρχειακό υλικό και πηγές, αλλά και επίσημα έγγραφα, επιστολές, πρωτοσέλιδα εφημερίδων, φωτογραφίες, επιστολικά δελτάρια, σχέδια και μακέτες, χάρτες, λιθογραφίες και ελαιογραφίες, προτομές, απεικονίσεις και άλλα.
Στην αρχή ο Αργύρης Μαλτσίδης καταγράφει τις προσπάθειες ανεύρεσης και ανέλκυσης κομματιών του βυθισμένου Φετχί Μπουλέντ, που έγιναν με ενέργειές του τα έτη 1998 και 1999. Στη συνέχεια αναλυτικά κείμενα φωτίζουν τον ήρωα Νικόλαο Βότση, το τορπιλοβόλο 11, το πλήρωμά του, τον Θερμαϊκό κόλπο, τον απόπλου και την προετοιμασία της επιχείρησης, την είσοδο στον κόλπο, τον τορπιλισμό στις 18 Οκτωβρίου του 1912, τη διαφυγή και τα επινίκια που φθάνουν μέχρι τις ημέρες μας. Γίνεται σημαντική προσπάθεια η ιστορία να απεικονισθεί όσο πιο πιστά, ανατρέχοντας σε όλες τις πηγές και τη βιβλιογραφία. Ο συγγραφέας, αν και ερασιτέχνης ιστορικός, είναι κάτι περισσότερο από απλός χρονικογράφος, που ανέλαβε να επεξεργαστεί τα στοιχεία και το υλικό που συνέλεξε.
Την επιμέλεια και φροντίδα της έκδοσης έκανε ο Ευάγγελος Χεκίμογλου, που επίσης παρέσχε σημαντικές πληροφορίες από το αρχείο του. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης στο θερμό χαιρετισμό της έκδοσης μιλά για την απελευθέρωση «που προέκυψε εν πολλοίς από ανδραγαθήματα σαν κι αυτό του ναυάρχου Βότση». Η τιμή του άρτιου και επιμελημένου λευκώματος είναι 20 ευρώ και διατίθεται από τις εκδόσεις ΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΑ.
Καθώς η συλλογική μνήμη εξασθενεί, ακόμη και σε ηρωϊκά και ιστορικά γεγονότα, ο Αργύρης Μαλτσίδης με την προσεκτική συλλογή του υλικού, την εξαντλητική και εξονυχιστική έρευνα και μελέτη αυθεντικών πηγών και ντοκουμέντων, μας παρέδωσε τελειωμένη την εξιστόρηση του ναυάρχου Νικολάου Βότση και τον τορπιλισμό του Φετχί Μπουλέντ.
Στον πρόλογο του βιβλίου διαβάζουμε: « Ευχαριστίες οφείλονται……στον Νικόλαο Βλαχόπουλο, εγγονό του πιλότου του τορπιλοβόλου και διευθυντού του Ναυτικού Μουσείου Λιτοχώρου, ο οποίος μου εμπιστεύθηκε έγγραφα και φωτογραφίες του παππού του». Πράγματι, αξιόλογη ήταν η συνδρομή του Ναυτικού Μουσείου Λιτοχώρου και του προέδρου του Νικολάου Βλαχόπουλου με τη διάθεση στοιχείων που βοήθησαν να ολοκληρωθεί το εξαιρετικό αυτό βιβλίο. Οι λιτοχωρινοί ναυτικοί Μιχαήλ Κωφός και Νικόλαος Βλαχόπουλος ως πλοηγοί κατηύθυναν το τορπιλοβόλο 11 του ναυάρχου Βότση να εισπλεύσει απαρατήρητο στον κόλπο της Θεσσαλονίκης και να τορπιλίσει το Φετχί Μπουλέντ. Τα ηρωϊκά αυτά πρόσωπα και το Λιτόχωρο έχουν τη δική τους τιμητική, ήτοι ξεχωριστή θέση στο λεύκωμα με πολλές φωτογραφίες, μαρτυρίες, συνεντεύξεις, αναδημοσιεύσεις εφημερίδων, πορτρέτα από ανάγλυφες παραστάσεις κλπ. Η προσφορά των εκ Λιτοχώρου ναυτικών Κωφού και Βλαχόπουλου εκτιμάται δεόντως από τον ερευνητή συγγραφέα και ανταποδίδεται πλήρως στο βιβλίο του.
1912-2012. Εκατό χρόνια μετά τον τορπιλισμό, το γεγονός και όλα τα πρόσωπα ζωντανεύουν σ΄ένα βιβλίο γραμμένο με μεράκι, αγάπη και γνώση. Ο συγγραφέας απέδειξε τι μπορεί να κατορθώσει η συστηματική ενασχόληση με ένα θέμα, όταν το βλέπεις από την ιστορική του μεριά.
«Δεν έχω ξαναδεί να έχουν κυκλοφορήσει τόσες χαλκογραφίες ή τόσες καρτποστάλ για άλλο πρόσωπο», διαπιστώνει ο Αργύρης Μαλτσίδης για τον ναύαρχο Νικόλαο Βότση, που εκτιμήθηκε τόσο από τους Έλληνες. Τον αγάπησαν και έστησαν προς τιμήν του έναν ανδριάντα, αλλά και πολλούς ανδριάντες. Οι μαρμάρινες προτομές του Βότση μέσα στο Ναυτικό Μουσείο Λιτοχώρου αλλά και έξω στο μουσείο ηρώων της κωμόπολης, πλαισιωμένες από ανάγλυφα πορτρέτα του Μιχαήλ Κωφού και Νικολάου Βλαχόπουλου, των λιτοχωρινών πλοηγών του, διασφαλίζουν την εθνική μας ταυτότητα και υπενθυμίζουν στους νεότερους τα κλέη των προγόνων.
Διαβάστε περισσότερα...

Γιατί εξαφανίστηκαν από την αγορά τα φάρμακα

Φάρμακα... ούτε για δείγμα δεν υπάρχουν τις τελευταίες δύο τουλάχιστον εβδομάδες στα ράφια των φαρμακείων, και μάλιστα σε περίοδο έξαρσης των εποχικών ιώσεων. 
Συμπτωματικά όμως, οι ελλείψεις, κυρίως σε ευρέως κυκλοφορίας φαρμακευτικά σκευάσματα, αλλά και στα αντιβιοτικά, συνέπεσαν με την έκδοση του νέου δελτίου τιμών φαρμάκων, το οποίο μετά από αλλεπάλληλες τροποποιήσεις, τέθηκε σε ισχύ από τις 3 Νοεμβρίου. Την ίδια ώρα, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων απαγορεύει τις παράλληλες εξαγωγές σε 10 φάρμακα σε διάστημα τριών μόνο εβδομάδων. Τι κρύβεται τελικά πίσω από τη μείωση των τιμών των φαρμάκων;

Ο καθορισμός της τιμής των σκευασμάτων σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία αποτελεί περίπλοκη υπόθεση, εντούτοις οι μειώσεις στις τιμές οφείλονται καταρχήν στη λήξη της πατέντας σε αρκετά πρωτότυπα φάρμακα (η οποία προστάτευε την τιμή τους για μια δεκαετία τουλάχιστον). Από τη στιγμή όμως που λήγει η πατέντα (και τα σκευάσματα περνούν πλέον στην κατηγορία των off-patent), στην Ελλάδα η τιμή πέφτει στο 50%.

Κατά δεύτερο λόγο, επειδή η τιμολόγηση των φαρμάκων από τον ΕΟΦ γίνεται με βάση τις 3 χαμηλότερες τιμές στην Ευρώπη (στις 22 χώρες που συμμετέχουν στο Παρατηρητήριο Τιμών), η τιμή των φαρμάκων τακτικά αναπροσαρμόζεται.

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι από τις μειώσεις
Σε πολλές περιπτώσεις ωστόσο, η τιμή των φαρμάκων πέφτει ακόμη χαμηλότερα από το κανονικό, με συνέπεια οι εταιρείες να προσφεύγουν συχνά σε ενστάσεις. Οι αντιδράσεις μάλιστα με αφορμή το τελευταίο δελτίο τιμών ήταν από τις πλέον έντονες.

Βέβαια, η αισθητή μείωση στις τιμές προσβλέπει και στη γενικότερη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης στη χώρα: από τη στιγμή που τα φάρμακα γίνονται πιο φτηνά, η δαπάνη μειώνεται και άρα ο ΕΟΠΥΥ και τα ταμεία πληρώνουν λιγότερο. Συνεπώς το κράτος κερδίζει από τη νέα λίστα τιμών και συγκεκριμένα προσβλέπει ότι θα εξοικονομήσει περίπου 400 εκατ.

Δεν γίνεται το ίδιο με τις φαρμακευτικές εταιρείες που βλέπουν τζίρο και πωλήσεις να ακολουθούν πτωτική πορεία. Ενδεικτικά, ακολουθούν οι μειώσεις που υπέστησαν τα τελευταία 2,5 χρόνια, συμπεριλαμβανομένης και της νέας μείωσης από το τελευταίο δελτίο τιμών, τα δέκα μεγαλύτερα σε τζίρο φάρμακα στην ελληνική αγορά, τα οποία αποτελούν και block-busters παγκοσμίως, καθώς ξεπέρασαν σε πωλήσεις το 1 δισ. σε διάστημα ενός έτους.

-LIPITOR (14tb x 20mg), το πρώτο σε τζίρο φάρμακο στην Ελλάδα από τη PFIZER, για τη χοληστερίνη: -38%
-PLAVIX (75mg) από τη SANOFI για την πρόληψη θρομβωτικών επεισοδίων: -44%
-INEGY (10+40, 14 tb.) της εταιρείας MSD για τη χοληστερίνη: - 35%
-EXELON(TTS 4,6mg, 30 sach.) από τη Novartis για τη νόσο Alzheimer: -20%
-SERETIDE (inh. (25+50) 120 doses) της Glaxo για το βρογχικό άσθμα: -11%
-HUMIRA της ABBOTT για τα αυτοάνοσα νοσήματα: -22%
-EUCREAS(50/850, 60 tb) της Novartis για το διαβήτη: -43%
-COAPROVEL (28tb x (150+12,5) της SANOFI για την υπέρταση: -17%
-SYMBICORT (160+4,5 120 doses) της Astra Zeneca για το βρογχικό άσθμα: - 33%
-ARICEPT (28tb x 5mg, 2x14 blist) της PFIZER για τη νόσο Alzheimer: -28%

Ανάλογη μείωση τιμής έχουν υποστεί τα τελευταία χρόνια και πολλά μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ) όπως το nurofen, σιρόπια όπως το MUCOSOLVAN και γνωστά παυσίπονα, αν και στο τελευταίο δελτίο η τιμή στα περισσότερα συνταγογραφούμενα δεν μεταβλήθηκε. Εντούτοις, πάγιο έτοιμα των φαρμακευτικών εταιρειών είναι να μην υπάρχει διατίμηση στα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ και να απελευθερωθεί η τιμή τους, από τη στιγμή που δεν αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Βέβαια, οι μέχρι πρότινος αυξημένες τιμές στα φαρμακευτικά σκευάσματα, που διατηρούνταν όσο ο ΕΟΦ δεν προχωρούσε στην έκδοση νέου δελτίου, σε συνδυασμό με την αποδεδειγμένη υπερ- συνταγογράφηση φαρμάκων από τους γιατρούς, ήταν οι βασικές αιτίες που οδήγησαν στην έκρηξη της φαρμακευτικής δαπάνης τα προηγούμενα χρόνια, στην εκτόξευση των χρεών των ασφαλιστικών ταμείων και ακολούθως στη σημερινή ανάγκη για ριζική περιστολή.

Υπάρχει όφελος για τους ασφαλισμένους;
Σε πρώτη ανάγνωση ναι, αφού οι ασφαλισμένοι προμηθεύονται τα φάρμακά τους σε φθηνότερη τιμή. Στην πράξη ωστόσο πληρώνουν περισσότερο για δύο λόγους: πρώτον γιατί η αποζημίωση των φαρμάκων γίνεται πλέον με βάση το φτηνότερο γενόσημο, οπότε αναγκάζονται να πληρώσουν τη διαφορά, και δεύτερον γιατί τουλάχιστον 200 σκευάσματα βγήκαν εκτός θετικής λίστας, από το κατάλογο δηλαδή με τα σκευάσματα που αποζημιώνουν τα ασφαλιστικά ταμεία, οπότε οι ασφαλισμένοι τα πληρώνουν από την τσέπη τους.

Το τελευταίο μάλιστα αποτέλεσε το πιο ισχυρό πλήγμα για τις επιχειρήσεις του κλάδου, καθώς οι πωλήσεις των φαρμάκων που δεν αποζημιώνονται πλέον, αναμένεται να πέσουν κατακόρυφα. Η πτώση του τζίρου για πολλές εταιρείες εκτιμάται ότι θα γίνει αισθητή στα οικονομικά αποτελέσματα της παρούσας χρονιάς, ενώ τα στελέχη των επιχειρήσεων προετοιμάζονται για «βουτιά» στον τζίρο τους το 2013. Ανησυχία επικρατεί και στις μητρικές εταιρείες, όπως τονίζουν παράγοντες της αγοράς. Η Ελλάδα αποτελεί χώρα αναφοράς για τη τιμολόγηση σε άλλες 17 χώρες (μεταξύ των οποίων η Βραζιλία και η Τουρκία), οπότε αν οι τιμές εδώ συνεχίζουν να πέφτουν, τότε αυτόματα θα μειωθεί η τιμή και των σκευασμάτων που κυκλοφορούν και σε άλλες χώρες, γεγονός που ωθεί τις εταιρείες να σταθμίσουν εάν συμφέρει πλέον η διάθεση των προϊόντων τους στην ελληνική αγορά.

Και εδώ έρχεται μια ακόμη συνέπεια της πτώσης των τιμών στα φάρμακα, καθώς σχεδόν πάντα μετά παρατηρείται αύξηση των παράλληλων εξαγωγών από τις φαρμακαποθήκες. Τα φτηνά εδώ φάρμακα προμηθεύουν τις ακριβότερες αγορές φαρμάκου του εξωτερικού, με συνέπεια να παρατηρούνται τεράστιες ελλείψεις στα εδώ φαρμακεία.

Η έκταση των ελλείψεων θορύβησε όπως φαίνεται και τον ΕΟΦ, ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα ενημερώνεται πλέον από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο για τις ελλείψεις στην αγορά και στη συνέχεια θα ελέγχει αν είναι οι φαρμακευτικές αυτές που δεν διαθέτουν τα σκευάσματα ή οι φαρμακαποθήκες που προχώρησαν σε αυξημένες παράλληλες εξαγωγές.

Βίκυ Κουρλιμπίνη


Πηγή:www.capital.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Προκόπης Κωφός: Βιομηχανικά απόβλητα στον Όλυμπο! Εισήγηση προς το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Δίου-Ολύμπου

Σε όλους αυτούς που δεν πείστηκαν ακόμα πως το βιομηχανικό απόβλητο της TOSOH είναι δυνητικά επικίνδυνο, δηλαδή επικίνδυνο, και όσους από αυτούς ειρωνεύτηκαν τους επιστήμονες που υπερασπίζονται τον τόπο τους αποκαλύπτοντας την αλήθεια, αφιερώνω την εισήγηση που δεν παρουσίασα στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δίου-Ολύμπου λόγω των ραγδαίων εξελίξεων και της άρον-άρον σχεδόν ομόφωνης ανάκλησης της αρχικής απόφασης για την τοποθέτηση των αποβλήτων στο αμμωρυχείο. Η εισήγησή αυτή με την επιστημονική τεκμηρίωση της υπόθεσης και την όλη επιχειρηματολογία που περιλαμβάνει θα αξιοποιηθεί στον αγώνα για την οριστική ανατροπή της προσπάθειας να θαφτούν βιομηχανικά απόβλητα στον Όλυμπο. Μετά τη χθεσινή απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου καλούνται όλες οι δυνάμεις της περιοχής να συστρατευτούν στο δίκαιο αυτό αγώνα υπεράσπισης του τόπου μας για να διορθωθεί πλήρως το κακό που πάει να γίνει.

Εισήγηση προς το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Δίου-Ολύμπου.
Σας είπαν με μελέτες, εισηγήσεις και διάφορες γνωματεύσεις εξυπηρετώντας συγκεκριμένα οικονομικά και άλλα συμφέροντα πως το βιομηχανικό απόβλητο της TOSOH είναι «μη επικίνδυνο», «μη τοξικό» και «εδαφοβελτιωτικό» και πως είναι ένα «χωματάκι» που θα μας διευκολύνει να κλείσουμε την «τρύπα» στο αμμωρυχείο κι εσείς αποφασίσατε πως μπορούν να το φέρουν και να το βάλουν στην περιοχή μας! Σας παραπλάνησαν! Δεν είναι ούτε ακίνδυνο, ούτε μη τοξικό ούτε εδαφοβελτιωτικό! Αντίθετα, είναι «δυνητικά επικίνδυνο», δηλαδή επικίνδυνο, και η τοποθέτησή του στο αμμωρυχείο θα υποβαθμίσει τον τόπο μας!

Από τότε που πήρατε την απόφαση αυτή έγιναν πολλά, έγιναν κινητοποιήσεις, έγιναν αναλύσεις του θέματος που κατέληγαν σε αντίθετα συμπεράσματα από αυτά που είχατε υπόψη όταν πήρατε την απόφαση, πάρθηκαν αποφάσεις μαζικών φορέων εναντίον των αποβλήτων, ακούστηκαν αντίθετα επιχειρήματα και εκτιμήσεις. Σε όλα αυτά είστε υποχρεωμένοι να δώσετε απαντήσεις και αν αδυνατείτε να δώσετε επαρκείς απαντήσεις πρέπει να διορθώσετε άμεσα πριν είναι αργά την απόφασή σας, άλλως κινδυνεύετε να θεωρηθείτε ως οι βασικοί υπεύθυνοι για το έγκλημα που θα συντελεστεί σε βάρος του τόπου μας, του τόπου που εσείς συμβαίνει σ’ αυτή τη φάση να είστε οι επίσημοι υπεύθυνοι για τη διοίκησή του. Στην έκτακτη αυτή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου έχετε τη μοναδική ευκαιρία να επανορθώσετε αυτή τη λάθος επιλογή που κάνατε!

Ως επιστήμονας, ως Λιτοχωρίτης και ως εγγονός του Μιχαήλ Κωφού, που το ανάγλυφο της μορφής του βρίσκεται στο μνημείο των Ηρώων Λιτοχώρου σηματοδοτώντας την προσφορά του τόπου μας στην ιστορία της χώρας μας, καταθέτω στο Δημοτικό Συμβούλιο την παρακάτω εισήγηση με όλα τα ουσιαστικά επιστημονικά στοιχεία της υπόθεσης περιμένοντας απαντήσεις και προσδοκώντας πως ο Δήμαρχος και όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου θα αλλάξουν την αρχική απόφαση και θα εναντιωθούν κι αυτοί ενεργά στην επιχείρηση της τοποθέτησης των βιομηχανικών αποβλήτων στο αμμωρυχείο, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Η τεκμηρίωση πως το βιομηχανικό αυτό απόβλητο χαρακτηρίζεται ως δυνητικά επικίνδυνο, δηλαδή επικίνδυνο, βασίζεται σε γενικές γραμμές αφενός στη χημική του σύσταση και αφετέρου στη μεταφορά μεταλλικών και άλλων ιόντων που περιλαμβάνονται στη σύστασή του στο περιβάλλον, όταν το απόβλητο έρχεται σε επαφή με το νερό.

Συγκεκριμένα:

1. Σύμφωνα με τη χημική ανάλυση του βιομηχανικού αποβλήτου της TOSOH όπως τη δίνει η ίδια η εταιρία, το χημικό απόβλητο περιλαμβάνει συνολικά 0,825 % βαρίου, αρσενικού, αντιμονίου, χαλκού, μολύβδου, ψευδαργύρου, κοβαλτίου, χρωμίου, νικελίου, καδμίου, τιτανίου, βαναδίου και μολυβδαινίου και 13,47% μαγγανίου. Με ένα σύντομο υπολογισμό προκύπτει πως οι 82000 τόνοι αποβλήτου που θέλουν να τοποθετήσουν στο αμμωρυχείο περιλαμβάνουν 675 τόνους από τα δεκατρία αυτά μέταλλα και έντεκα χιλιάδες τόνους μαγγανίου. Οι ποσότητες αυτές των δεκατριών αυτών μετάλλων δεν είναι ούτε μικρές ούτε αμελητέες, μερικά από αυτά ακόμα και σε πολύ μικρές συγκεντρώσεις είναι ιδιαίτερα τοξικά και φυσικά στο δικό του βαθμό το κάθε μέταλλο και με τον τρόπο που αντιστοιχεί στη φύση του και τις ιδιότητές του μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα. Το δε μαγγάνιο μπορεί να μην θεωρείται τοξικό τουλάχιστον για τον άνθρωπο, αλλά είναι σε πολύ μεγάλη ποσότητα και οι μεγάλες ποσότητες μπορεί να δημιουργήσουν μεγάλα προβλήματα και να λειτουργήσουν άκρως τοξικά. Για παράδειγμα το νάτριο που όχι μόνο δεν είναι τοξικό, αλλά εντελώς απαραίτητο για όλους τους οργανισμούς, σε μεγάλες ποσότητες είναι τοξικό και γι αυτό δεν μπορούμε να πίνουμε ούτε να ποτίζουμε τις καλλιέργειές μας με θαλασσινό νερό.

2. Όταν ένα τέτοιο υλικό έρχεται σε επαφή με το νερό μεταφέρονται μέσα στο νερό ιόντα μετάλλων από αυτά φυσικά που περιλαμβάνονται στη σύστασή του! Οι ποσότητες που μεταφέρονται εξαρτώνται από τη διαλυτότητα του κάθε μετάλλου και τις συνθήκες που υπάρχουν στο περιβάλλον όπου βρίσκεται. Η μεταφορά των μετάλλων στο νερό είναι μια διαδικασία που από τη στιγμή που θα αρχίσει θα συνεχίζεται για πάντα και έστω σιγά-σιγά αλλά σταθερά η περιοχή θα επιβαρύνεται αδιάλειπτα με βαρέα και άλλα μέταλλα που θα τα μεταφέρει το νερό παντού, όπου πάει. Η μεταφορά των μετάλλων διευκολύνεται και από το γεγονός πως το βιομηχανικό αυτό απόβλητο είναι ιδιαίτερα λεπτόκοκκο με αποτέλεσμα η μεταφορά στο περιβάλλον να γίνεται όχι μόνο με διάλυση, αλλά και μηχανικά καθώς το νερό θα μεταφέρει κατά την κίνησή του τους λεπτούς κόκκους μέσω των πετρωμάτων λόγω της διαπερατότητας της περιοχής που είναι μέγιστη.

3. Θα το προστατέψουν για να μην έρθει σε επαφή με το νερό; Τα μέταλλα θα είναι εκεί ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ! Για πόσα χρόνια μπορούν να εγγυηθούν γι αυτή την προστασία; Τι θα συμβεί αν δεν καταφέρουν να το απομονώσουν επαρκώς και υπάρξει κάποια αστοχία που θα εκδηλωθεί στο άμεσο ή στο απώτερο μέλλον; Θα έρθουν και θα το πάρουν πίσω; Εδώ βλέπουμε πως εταιρίες υψηλής τεχνολογίας και υψηλών προδιαγραφών κατασκεύασαν υποβρύχια που γέρνουν και θα δεχτούμε οποιεσδήποτε εγγυήσεις για κάτι για το οποίο αν υπάρξει αστοχία το κακό θα είναι ανεπανόρθωτο; Ποιος μπορεί να βεβαιώσει μέχρι πότε θα υπάρχει αυτή η εταιρία; Και φυσικά κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί κάτι ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ, όσο θα βρίσκονται τα μέταλλα εκεί που θέλουν να τα βάλουν!

4. Είναι αυτονόητο λοιπόν πως η παρουσία του βιομηχανικού αυτού αποβλήτου στο αμμωρυχείο αποτελεί μια αλλοίωση και μια στρέβλωση της περιοχής και ενέχει τους κινδύνους που απορρέουν από την παρουσία αυτών των μετάλλων και επομένως το απόβλητο αυτό μπορεί να χαρακτηριστεί δυνητικά επικίνδυνο, δηλαδή ουσιαστικά επικίνδυνο. Δεν είναι δυνατόν ενώ θα έχουν τοποθετηθεί όλοι αυτοί οι τόνοι μετάλλων εκεί, εμείς να θεωρούμε πως είναι ως να μην τοποθετήθηκαν ποτέ και ως να μην υπάρχουν και να λέμε πως το βιομηχανικό αυτό απόβλητο είναι μη επικίνδυνο, δηλαδή ακίνδυνο όπως το ονομάζουν όλοι αυτοί που θέλουν να τοποθετηθεί στο αμμωρυχείο. Η τοποθέτησή του λόγω των επιπτώσεων από την παρουσία των μετάλλων και τη μεταφορά τους στο περιβάλλον επιβαρύνει και υποβαθμίζει την περιοχή.

5. Από καθαρά επιστημονικής λοιπόν σκοπιάς δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πως το απόβλητο αυτό δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να θαφτεί σε ένα τέτοιο μέρος που θέλουν να το θάψουν. Εγείρεται όμως φυσικά το ερώτημα αφού από επιστημονικής πλευράς είναι έτσι, πώς αποφασίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δίου-Ολύμπου να θαφτεί εκεί;

6. Σύμφωνα με τα ισχύοντα, τα υλικά αυτά μπορούν να καταταγούν σε τρεις κατηγορίες, «επικίνδυνα», «μη επικίνδυνα» και «αδρανή». Κατ’ αρχήν ο όρος «μη επικίνδυνα» είναι παραπλανητικός και ύποπτος γιατί λογικά και γλωσσικά έπρεπε κανονικά να λέγονται «ακίνδυνα» και όμως τα λένε «μη επικίνδυνα», γιατί; Μήπως υπονοείται και ομολογείται έμμεσα πως υπάρχει κάποια επικινδυνότητα έστω μικρή; Πρέπει να γίνει κατανοητό πως ο όρος «μη επικίνδυνα» είναι έκφραση-ορολογία που προκύπτει από τους κανονισμούς και τους νόμους και όχι έκφραση της καθομιλουμένης. Αυτοί λοιπόν που άκουσαν για τα απόβλητα αυτά πως είναι «μη επικίνδυνα» κατάλαβαν πως είναι ακίνδυνα σύμφωνα με τη γλωσσική σημασία του όρου και όχι τη νομική και σκέφτηκαν να τα δεχτούν. Αλλά ακόμα και ο όρος «αδρανή» των κανονισμών δεν είναι κυριολεκτικός, γιατί δεν υπάρχει ουσιαστικά τίποτα αδρανές στη φύση, και αναφέρεται σε υλικά που η σύστασή τους είναι η συνήθης των διαφόρων χωμάτων. Λογικά μόνο αυτά τα υλικά θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ακίνδυνα ή ακόμα και «μη επικίνδυνα» με τη γλωσσική σημασία του όρου. Όλα τα άλλα υλικά πλην αυτών των «αδρανών» αλλοιώνουν το περιβάλλον και ενέχουν κάποιους κινδύνους μεγαλύτερους ή μικρότερους ανάλογα με τη σύστασή τους. Επομένως το συγκεκριμένο απόβλητο αφού και επίσημα δεν κατατάσσεται στα «αδρανή», αφού δεν έχει σύσταση συνήθους χώματος, θα προκαλέσει αλλοίωση στην περιοχή που θα τοποθετηθεί και επομένως ακόμα και με τη φιλοσοφία των τριών κατηγοριών προκύπτει πως η τοποθέτησή του ενέχει κάποιους κινδύνους και επομένως είναι δυνητικά επικίνδυνο. Η κατηγοριοποίηση αυτή στις τρεις αυτές κατηγορίες είναι επιστημονικά ανεπαρκής. Κανονικά θα έπρεπε να υπάρχει η κατηγορία «αδρανή» που θα μπορούσε να λέγονται και ακίνδυνα και για όλα τα άλλα θα μπορούσε να καθορίζεται ο βαθμός της επικινδυνότητάς τους και να είχαμε κατηγορίες όπως «πολύ επικίνδυνα», «μέτρια επικίνδυνα», «λίγο επικίνδυνα», «πολύ λίγο επικίνδυνα», ώστε να υπάρχει δυνατότητα να τοποθετούνται σε συνδυασμό με τα χαρακτηριστικά της περιοχής που θα τοποθετηθούν.

7. Αν η εταιρία φέρει τα βιομηχανικά της απόβλητα στο αμμωρυχείο Λιτοχώρου θα ξοδέψει ας πούμε δύο ή τρία εκατομμύρια. Αν δεν το επιτρέψουμε και αναγκαστεί να τα μεταφέρει κάπου αλλού σε ένα άλλο μέρος, σε τέτοιο μέρος όπου πρέπει να θάβονται φυσιολογικά τέτοια απόβλητα, μέρη απομακρυσμένα, απομονωμένα και κατάλληλα όπου δεν θα θίγεται κανείς από την τοποθέτησή τους εκεί, θα πληρώσει ας πούμε τα διπλάσια ή δεν ξέρω πόσα, πάντως περισσότερα και ίσως πολύ περισσότερα! Για τα ποσά αυτής της διαφοράς γίνεται όλη αυτή η φασαρία, ουσιαστικά δηλαδή για το ύψος των κερδών της εταιρίας! Αυτή είναι η αλήθεια! Για οποιαδήποτε όμως κέρδη και για οποιαδήποτε εταιρία και με οποιοδήποτε αντάλλαγμα εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να υποβαθμιστεί η περιοχή μας για πάντα! Ας λύσουν το πρόβλημά τους σωστά!

8. Η διάθεση τέτοιων αποβλήτων και η ταφή τους πρέπει να γίνεται με κεντρικό σχεδιασμό από την πολιτεία από μια Υπηρεσία που θα έχει και την επιστημονική γνώση και όλα τα μέσα που χρειάζονται για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της διάθεσης των αποβλήτων με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, που θα εγγυάται την τήρηση των προδιαγραφών για την ταφή, που θα μπορεί να βρει απομακρυσμένες και άγονες περιοχές αντίστοιχες με αυτές από τις οποίες εξορύχτηκαν οι πρώτες ύλες, όπου δεν θα δημιουργούνται γενικά προβλήματα και όχι να διατίθενται με ευθύνη των ίδιων των ενδιαφερομένων που προσπαθούν να τα διαθέσουν με γνώμονα αποκλειστικά τα κέρδη τους όπου να ‘ναι και όπου μπορέσουν. όπως επιχειρείται να το κάνουν στην περίπτωση του αμμωρυχείου στο Λιτόχωρο.

9. Οι υποστηριχτές της τοποθέτησης των βιομηχανικών αυτών αποβλήτων στον Όλυμπο ισχυρίζονται πως καθώς το βιομηχανικό απόβλητο κατατάσσεται στην κατηγορία «μη επικίνδυνο» οι περιεκτικότητες σε μεταλλικά και άλλα ιόντα και το μέγεθος της μεταφοράς τους στο περιβάλλον από το νερό είναι τέτοιες που επιτρέπουν την τοποθέτησή του στον Όλυμπο γιατί βρίσκονται μέσα στα επίσημα όρια και τους κανονισμούς και πως όλα θα γίνουν νόμιμα. Φτάνουν μάλιστα και σε αφάνταστες υπερβολές ισχυριζόμενοι πως όχι μόνο δεν είναι επικίνδυνο, αλλά είναι και «εδαφοβελτιωτικό». Στους ισχυρισμούς αυτούς θα απαντούσα ως εξής:
α. Ο ισχυρισμός περί «νομιμότητας» δεν απαντάει στο βασικό ερώτημα γιατί να τοποθετηθούν τα βιομηχανικά απόβλητα στη συγκεκριμένη περιοχή και όχι κάπου αλλού. Αν είναι έτσι όπως τα λένε, θα μπορούσαν να βρεθούν εκατοντάδες άλλες πολύ καταλληλότερες τοποθεσίες σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα και επίσης θα μπορούσαν να θαφτούν και επί τόπου, στο χώρο της εταιρίας. Γιατί δεν τα θάβουν εκεί; Τον Όλυμπο βρήκαν να τα βάλουν; Με άλλα λόγια, μήπως ανάμεσα στις μέχρι τώρα «μελέτες» και γνωματεύσεις τους θα έπρεπε να υπάρχει και μια μελέτη η οποία να τεκμηριώνει γιατί επιλέχτηκε μεταξύ άλλων πολλών επιλογών το αμμωρυχείο; Μήπως εδώ ξεκινήσαμε με την «αποκατάσταση» του τοπίου με ένα αθώο «χωματάκι» για να εξυπηρετηθούμε υποτίθεται εμείς και περάσαμε τεχνηέντως στο κλείσιμο της «τρύπας» με βιομηχανικά απόβλητα για να εξυπηρετηθούν άλλοι;
β. Τα όρια και οι προδιαγραφές και οι σχετικοί νόμοι αλλάζουν ανάλογα με τα συμφέροντα και τις εξουσίες. Στις συζητήσεις για παράδειγμα που γίνονται στις μέρες μας για το διοξείδιο του άνθρακα και το φαινόμενο του θερμοκηπίου, παρά τα επιστημονικά δεδομένα που τεκμηριώνουν πως πρέπει να υπάρξει περιορισμός δεν μπορούν να συμφωνήσουν όλοι για οικονομικούς λόγους και συμφέροντα και ναυαγούν παγκόσμιες συνδιασκέψεις! Σκεφτείτε λοιπόν να τοποθετηθούν τα απόβλητα αυτά σήμερα εδώ που είναι έστω η πιο παρακινδυνευμένη αν όχι η πιο ακατάλληλη περιοχή που θα μπορούσε να επιλεγεί, με την παραδοχή πως είναι μέσα στις τωρινές προδιαγραφές και τα σημερινά όρια και στο άμεσο ή απώτερο μέλλον να αλλάξουν κάτω από άλλες κοινωνικές και περιβαλλοντικές συνθήκες αυτά τα όρια και να μας πουν πως το απόβλητο δεν είναι πια μέσα στα μελλοντικά αυτά όρια! Τι θα γίνει τότε; Θα το ξεθάψουμε;
γ. Αυτό το επιχείρημα με τις κάτω υποτίθεται από τα επίσημα όρια περιεκτικότητες των μετάλλων στο απόβλητο κατά την έκπλυσή του είναι και επί της ουσίας σαθρό γιατί παραβλέπει το ουσιώδες στοιχείο της συσσώρευσης των μεταλλικών και άλλων ιόντων σε μια περιοχή. Με την ταφή των βιομηχανικών αυτών αποβλήτων στο αμμωρυχείο μπορεί ενδεχομένως να μην ξεχειλίσει το ποτήρι της ρύπανσης της περιοχής, αλλά οπωσδήποτε θα ανέβει η στάθμη του προκαλώντας έτσι μια de facto υποβάθμισή της.
δ. Για τις υποτιθέμενες «εδαφοβελτιωτικές» ιδιότητες του βιομηχανικού αυτού αποβλήτου πρέπει να γίνει κατανοητό πως αφορούν ήδη επιβαρυμένα με άλλα επικίνδυνα απόβλητα εδάφη και όχι συνήθη εδάφη και επομένως δεν μας αφορούν. Ας το βάλουν σε περιοχές που έχουν βάλει άλλα πολύ επικίνδυνα απόβλητα για να μετριάσουν την τοξικότητά τους, ας το αξιοποιήσουν έτσι! Εκτός αν εννοούν πως η παρουσία του απόβλητου της TOSOH θα μετριάσει την επιβάρυνση της περιοχής μας, που θα προκληθεί από άλλα πιο επικίνδυνα απόβλητα που θα τοποθετηθούν εκεί μελλοντικά ως συνέχεια της τωρινής τοποθέτησης! Αν είναι «εδαφοβελτιωτικό» για συνήθη εδάφη όπως ισχυρίζονται με βάση «επιστημονικές» μελέτες που έχουν κάνει, γιατί δεν το συσκευάζουν και δεν το πωλούν ως λίπασμα για να έχουν και επιπλέον κέρδος και «καίγονται» τόσο πολύ να μας το φέρουν εδώ; Μήπως φοβούνται πως δεν θα πειστεί κανένας να το αγοράσει; Αν κρίνουν πάντως από όσους από εμάς πείστηκαν τόσο εύκολα και το δέχτηκαν, δεν πρέπει να φοβηθούν καθόλου, να επιχειρήσουν να το πουλήσουν ως λίπασμα κι έτσι να γλιτώσουμε κι εμείς και ο τόπος μας από τα απόβλητά τους! Όσο γι αυτούς που έχουν πειστεί για τις ευεργετικές του ιδιότητες ας το αγοράσουν από το εμπόριο και ας το βάλουν στους κήπους και τα χωράφια τους για να τα βελτιώσουν! Οι «επιστημονικές» μελέτες που έκαναν για το απόβλητο με σκοπό να μας πείσουν ή πιο σωστά να μας παραπλανήσουν είναι τουλάχιστον ύποπτες, γιατί αυτοί που τις έκαναν ισχυρίζονται πως το απόβλητο δεν είναι επικίνδυνο και αυτό το τεκμηριώνουν στο γεγονός πως είναι «εδαφοβελτιωτικό» αποκρύπτοντας πως αναφέρονται σε επιβαρυμένα με άλλα επικίνδυνα απόβλητα και όχι συνήθη εδάφη. Σε επιβαρυμένα εδάφη τα μέταλλα που ελευθερώνονται στο περιβάλλον από το απόβλητο της TOSOH δεν έχουν και τόσο σημασία λόγω της αυξημένης παρουσίας μετάλλων που οφείλεται στο άλλο επικίνδυνο απόβλητο. Αν ήθελαν να κάνουν σοβαρή επιστημονική δουλειά για το απόβλητο της TOSOH αυτό που θα έπρεπε να τεκμηριώσουν δεν είναι οι «εδαφοβελτιωτικές» του ιδιότητες, αλλά πως δεν είναι επικίνδυνο, αυτό θα έφτανε! Αν είναι επικίνδυνο έχει καμιά σημασία πως μπορεί να έχει κάποιες «εδαφοβελτιωτικές» ιδιότητες; Πώς όμως να τεκμηριωθεί πως δεν είναι επικίνδυνο όταν στη σύστασή του περιλαμβάνονται τοξικά μέταλλα και τα τεστ αποδεικνύουν φυσικά ακριβώς το αντίθετο, πως απελευθερώνονται μεταλλικά και άλλα ιόντα στο περιβάλλον και επομένως είναι εν δυνάμει επικίνδυνο, δηλαδή επικίνδυνο; Τελικά οι υπερβολές τους που φτάνουν στο σημείο να λένε πως ένα βιομηχανικό απόβλητο που περιέχει υπολογίσιμες ποσότητες μεταλλικών και άλλων ιόντων μπορεί να κάνει καλό γυρνάει σε βάρος τους γιατί αποκαλύπτουν πως κάτι θέλουν να κρύψουν, που δεν είναι φυσικά τίποτα άλλο παρά η επικινδυνότητα του υλικού με το οποίο θέλουν να φορτώσουν την περιοχή μας!
ε. Αν όλα είναι έτσι όπως μας τα λένε οι υπηρεσίες, οι «αρμόδιοι» και οι μελέτες, γιατί αμφισβητήθηκαν τα «στοιχεία» τους από τις επιστημονικές γνωματεύσεις των καθηγητών πανεπιστημίου κυρίων Καραπάντσιου και Κελεπερτζή στην περίπτωση της επιχείρησης τοποθέτησης του απόβλητου στο Δήμο Χαλκηδόνας; Οι επιστήμονες αυτοί αμφισβήτησαν την τεκμηρίωση των υπαρχουσών μελετών για το χαρακτηρισμό του απόβλητου ως μη επικίνδυνου, χαρακτηρίζοντάς την ως ελλιπέστατη, ασαφή και αβάσιμη. Η αμφισβήτησή τους αυτή βασίζεται στη διαπίστωση πως ούτε τα δείγματα του υλικού που αναλύθηκαν δεν ήταν αντιπροσωπευτικά, δηλαδή η δειγματοληψία δεν έγινε σύμφωνα με τις επίσημες προδιαγραφές, ούτε στις αναλύσεις που έγιναν δεν τηρήθηκαν όλες οι προδιαγραφές και ούτε έγιναν από διαπιστευμένα σύμφωνα με το νόμο εργαστήρια. Επιπλέον δεν μελετήθηκε επαρκώς γεωλογικά, περίπου ελλιπέστατα, η περιοχή του αμμωρυχείου που θα υποδεχτεί αυτά τα απόβλητα. Το ουσιαστικό θέμα που προκύπτει από όλα τα παραπάνω είναι όχι μόνο όλες αυτές οι ανεπάρκειες των υπαρχουσών μελετών, αλλά και το ερώτημα γιατί δεν υπάρχουν μέχρι τώρα πλήρεις και αναμφισβήτητες μελέτες στις οποίες θα έχουν τηρηθεί όλες οι επίσημες προδιαγραφές δειγματοληψίας, χημικών αναλύσεων και γεωλογικών μελετών. Γιατί η εταιρία που τόσο «καίγεται» να απαλλαγεί από τα απόβλητά της δεν φρόντισε να υπάρχουν ήδη αυτές οι αδιαφιλονίκητες μελέτες ώστε να διευκολυνθεί; Της έλειψε ο χρόνος; Της έλειψαν τα χρήματα που χρειάζονται να πληρώσει για να γίνουν; Μάλλον όχι! Μήπως αυτές οι αδιαφιλονίκητες μελέτες δεν υπάρχουν γιατί είναι αδύνατο να υπάρξουν; Μήπως αν γίνονταν τέτοιες μελέτες με την τήρηση όλων των προδιαγραφών θα αποκάλυπταν πως το υλικό δεν μπορεί να καταταγεί στα «μη επικίνδυνα», γιατί για παράδειγμα κάποια μέταλλα ξεπερνούν τα επίσημα όρια για να καταταγεί σ’ αυτή την κατηγορία; Μάλλον αυτό συμβαίνει! Μήπως έγιναν τέτοιες μελέτες και δεν δημοσιεύονται γιατί τα συμπεράσματά τους δεν είναι ευνοϊκά για τη διάθεση του απόβλητου; Είναι δυνατόν να παραβλέψουμε πως ακόμα και με τις υπάρχουσες αμφισβητούμενες μελέτες η παρουσία του μαγγανίου και των θειικών ιόντων σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν στην απόφαση της «Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης» είναι κοντά στα επίσημα όρια;
ζ. Γιατί δεν γίνονται αναλύσεις στην περιοχή όπου τοποθετεί «προσωρινά» η εταιρία το βιομηχανικό της απόβλητο για να διαπιστωθεί αν και κατά πόσο αυτή η περιοχή επιβαρύνθηκε; Αυτά που αναφέρονται στην απόφαση της «Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης», πως έκλεισε η μία γεώτρηση και βρέθηκε μια άλλη και πήραν δείγματα απ’ αυτήν για τις αναλύσεις είναι αστεία και ύποπτα! Έτσι γίνονται οι αναλύσεις αυτές; Χωρίς να τηρείται καμιά από τις προδιαγραφές της δειγματοληψίας; Κανονικά πρέπει να γίνουν νέες γεωτρήσεις για να ληφθούν αντιπροσωπευτικά δείγματα και όχι να ακούμε πως επειδή έκλεισε μια γεώτρηση μπορούμε να παίρνουμε δείγματα από όπου μας βολεύει!
η. Αυτά που λέγονται για τη «νομιμότητα» της τοποθέτησης των βιομηχανικών αποβλήτων και μάλιστα ενοχοποιούνται και βουλευτές και ευρωβουλευτές που ανέδειξαν το πρόβλημα στη Βουλή και στην Ευρωβουλή αντίστοιχα δείχνουν πως αυτοί που τα λένε καταφεύγουν και στα πιο ακραία μέσα παραπλάνησης και εξαπάτησης! Σύμφωνα με το επιχείρημα της «νομιμότητας» η εταιρία και οποιοσδήποτε άλλος υπερασπιστής των αποβλήτων μπορεί να απευθύνεται σε οποιονδήποτε αυτός ο ίδιος επιλέξει σε όλη την Ελλάδα, να του ζητάει να δεχτεί να βάλει στον τόπο του τα βιομηχανικά απόβλητα σύμφωνα με τους νόμους και τους κανονισμούς και αν αυτός δεν δεχτεί διατηρεί ο ίδιος το δικαίωμα να χαρακτηρίζει καθέναν από αυτούς τους άτυχους που θα στοχοποιήσει ως «αμφισβητία του νόμου», ένοχο, παράνομο, που δεν δέχεται τη νομιμότητα ή δεν ξέρω τι άλλο θα βρει να του προσάψει! Είναι σοβαρά πράγματα αυτά; Έτσι εννοούν οι υπερασπιστές του θαψίματος των αποβλήτων στην περιοχή μας την έννοια της νομιμότητας; Όποιος δεν υποτάσσεται στα δικά τους συμφέροντα και προβάλλει τα δικά του εύλογα συμφέροντα γίνεται αυτόματα αμφισβητίας του νόμου και άνομος;

10. Πέραν όλων των παραπάνω υπάρχουν και κάποια ερωτήματα που έχουν τεθεί και δεν έχουν απαντηθεί:
α. Πώς συμβαίνει όλοι οι άλλοι να μην δέχονται στον τόπο τους αυτό το βιομηχανικό απόβλητο και εμείς να το δεχόμαστε;
β. Δεν είναι βέβαιο πως το θάψιμο αυτών των αποβλήτων θα ανοίξει το δρόμο για να τοποθετηθούν και άλλα «μη επικίνδυνα» απόβλητα που μπορεί να είναι πιο επικίνδυνα και από αυτό μέχρι να γεμίσει η «τρύπα»; Αν γίνουν αποδεκτά αυτά, δεν θα πέσουν επάνω μας όλοι οι ενδιαφερόμενοι να φέρουν «νομότυπα» και τα δικά τους και μάλιστα χωρίς ουσιαστικά να ρωτούν πλέον; Μήπως η τοποθέτηση αυτού του απόβλητου που μετριάζει την επιβάρυνση μιας περιοχής από άλλα πιο επικίνδυνα απόβλητα θα χρησιμοποιηθεί σαν επιχείρημα για να μας φέρουν στο μέλλον πιο επικίνδυνα απόβλητα με τη δικαιολογία πως η παρουσία του αποβλήτου της TOSOH θα μετριάσει τη ζημιά; Μήπως οι περιβόητες «εδαφοβελτιωτικές» ιδιότητες του απόβλητου θα αποτελέσουν θηλιά στο λαιμό μας;
γ. Είναι δυνατόν ένας δήμαρχος και μια πλειοψηφία Δημοτικού Συμβουλίου να παίρνουν την ευθύνη για ένα τόσο σημαντικό για την περιοχή ζήτημα που είναι υπόθεση όχι μόνο όσων ζουν σ’ αυτή την περιοχή τώρα, αλλά και όλων των επόμενων γενεών και ακόμα περισσότερο όλων των ανθρώπων σε όλη τη χώρα και σε όλη τη γη λόγω της απήχησης και του συμβολισμού που έχει ο Όλυμπος σε όλο τον κόσμο; Έχουν αυτό το δικαίωμα; Δεν είναι ολοφάνερο πως παρά τη λανθασμένη αρχική απόφαση λόγω παραπλάνησης η επιμονή να τοποθετηθούν βιομηχανικά απόβλητα στον Όλυμπο είναι εντελώς αδικαιολόγητη και ανεξήγητη; Δεν είναι απολύτως επιβεβλημένο οποιαδήποτε επιμονή τους να αιτιολογηθεί πλήρως, να απαντήσουν σε όλα τα επιχειρήματα που τους τέθηκαν και να μην οχυρώνονται πίσω από μελέτες και προτάσεις άλλων που έχουν ολοφάνερα συμφέροντα και να πάρουν στο ακέραιο προσωπικά ο καθένας την ευθύνη της ορθότητας της επιλογής του; Αν είναι μια φορά αδιανόητο να έρθουν βιομηχανικά απόβλητα στον Όλυμπο, η επιμονή της διοίκησης του Δήμου να έρθουν είναι χίλιες φορές αδιανόητη!

11. Με βάση όλα τα παραπάνω είναι αδιανόητο τα απόβλητα αυτά να τοποθετηθούν σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από τα σπίτια μας, μερικές εκατοντάδες μέτρα από τη θάλασσα, σε μια περιοχή με πλούσιο υδροφόρο ορίζοντα και μέγιστη διαπερατότητα πετρωμάτων, κοντά σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις και σε τουριστικές περιοχές, στους πρόποδες του Ολύμπου και δίπλα στο γνωστό από τον Όμηρο ποταμό Ενιπέα. Η διάθεση των βιομηχανικών αποβλήτων γενικά δεν μπορεί να είναι ευκαιριακή, όπως επιχειρείται εδώ, πρέπει να είναι υπεύθυνη, οργανωμένη και πλήρως τεκμηριωμένη και η περιοχή που θα τοποθετηθούν πρέπει να επιλέγεται έτσι ώστε από την επιβάρυνση να μη θίγεται αν είναι δυνατόν κανείς. Επομένως, προτείνεται να ανακληθεί η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δίου-Ολύμπου σχετικά με την τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων της ΔΕΑΔΟ για τα 15 στρέμματα στη θέση Γούρνες στο λατομείο Λιτοχώρου για την ταφή του βιομηχανικού απόβλητου της TOSOH και να γίνουν από το Δήμο όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να αποτραπεί η τοποθέτηση βιομηχανικών αποβλήτων στο αμμωρυχείο.

Προκόπης Κωφός
Χημικός
Επιστημονικός Συνεργάτης
στο Τμήμα Χημείας ΑΠΘ

Διαβάστε περισσότερα...