Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Ο Νίκος Αναστασιάδης νέος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, κ. Νίκος Αναστασιάδης, που στηρίχθηκε από το ΔΗΚΟ και το ΕΥΡΩΚΟ, είναι ο έβδομος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σύμφωνα με τα επίσημα τελικά αποτελέσματα ο κ. Αναστασιάδης έλαβε 236.965 ψήφους, ποσοστό 57,48%.

Ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ, κ. Σταύρος Μαλάς εξασφάλισε 175.267 ψήφους, ποσοστό 42,52%. Η αποχή ανήλθε στο 18,42%.

Ο κ. Νίκος Αναστασιάδης, στις πρώτες δηλώσεις μετά την πανηγυρική εκλογή του στις σημερινές εκλογές δειμήνυσε ότι θα εργασθεί για ταχεία έξοδο της νήσου από την κρίση, με την υπογραφή του μνημονίου διάσωσης και την αποφυγή της πτώχευσης του κράτους.

Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε σε ομιλία του προς οπαδούς του Δημοκρατικού Συναγερμού και του Δημοκρατικού Κόμματος που τον υποστήριξαν ότι θα καταβάλει προσπάθειες για αποφυγή στρεβλώσεων στο μνημόνιο που πλήττουν τις ασθενέστερες τάξεις.

Ο κ. Αναστασιάδης δεσμεύθηκε να αναλώσει όλες του τις δυνάμεις στην εξυπηρέτηση των καλώς νοουμένων συμφερόντων της δοκιμαζόμενης Κύπρου και να ενεργεί και συμπεριφέρεται ως Πρόεδρος όλων των Κυπρίων ανεξαρτήτως ιδεολογικών ή κομματικών καταβολών. Στις προτεραιότητες του, είπε, είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στους πολιτικούς με ριζοσπαστικές θεσμικές αλλαγές, εκσυγχρονισμό του κράτους και αποκατάσταση σε απόλυτο βαθμό της αξιοκρατίας.

Η μεγαλύτερη πρόκληση, υπογράμμισε ο νέος πρόεδρος, τούτη την ώρα είναι να μπει η οικονομία σε πορεία σταθεροποίησης και ανάπτυξης.

Για το σκοπό αυτό δήλωσε ότι θα συνομιλήσει και θα συνεργαστεί αξιόπιστα με τους Ευρωπαίους εταίρους «με σκοπό την ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση της δανειακής σύμβασης κατά τρόπο που θα διασφαλίζει τις ευάλωτες ομάδες, την κοινωνική συνοχή και την εργατική ειρήνη». Απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε θέλουμε την Ευρώπη δίπλα μας, επεσήμανε.

Η συνεργασία με την Ελλάδα, σε όλα τα επίπεδα, θα αποτελέσει ξανά κορυφαία πολιτική προτεραιότητα, τόνισε ο κ. Νίκος Αναστασιάδης στις πρώτες του δηλώσεις στους δημοσιογράφους. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι από τις πρώτες ενέργειες του θα είναι η υποβολή αιτήματος ένταξης της Κύπρου στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη.

Ο νέος πρόεδρος, με τις δηλώσεις του έστειλε προς τους Τουρκοκύπριους μήνυμα ειρήνης, φιλίας και ειλικρινούς πρόθεσης για μια λύση, που «θα οδηγεί σε μια πατρίδα σύγχρονη, ευρωπαϊκή που θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των πολιτών και θα δημιουργεί τις προοπτικές για πρόοδο, προκοπή και ευημερία, όλων των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Τέλος, κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις και όλους τους πολίτες σε «μια νέα ελπιδοφόρα πορεία, με ενότητα και ομοψυχία, και προπαντός με πίστη σε ένα καλύτερο αύριο για την Κύπρο , με μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας».

Ξέφρενοι πανηγυρισμοί ακολούθησαν μετά από την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών. Στα κεντρικά γραφεία του ΔΗΣΥ δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο, τόσο εντός όσο και εκτός. Ο κ. Νίκος Αναστασιάδης έφθασε, μετά την επισημοποίηση του αποτελέσματος, συνοδευόμενος από την σύζυγο του 'Αντρη. Τον υποδέχθηκαν με ιαχές οι οπαδοί του ενώ ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ κάλεσε τον κόσμο να πανηγυρίσει με ευπρέπεια.

Ισχυρή εντολή για αλλαγές, μεταρρυθμίσεις και «έξοδο της πατρίδας από τον φαύλο κύκλο της κρίσης», χαρακτήρισε το αποτέλεσμα ο εκπρόσωπος Τύπου του κ. Αναστασιάδη, κ. Τάσος Μητσόπουλος.

Επανέλαβε ότι υπάρχει στο τραπέζι η πρόταση του κ. Αναστασιάδη για συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας. Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι η πρόταση για κυβέρνηση εθνικής απευθύνεται προς όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις που συμμερίζονται το όραμα για μεταρρύθμιση της κοινωνίας της οικονομίας και του κράτους Το σημαντικό, είπε, είναι την επόμενη μέρα να βρεθούμε «όλοι μαζί χέρι με χέρι να δώσουμε τη μάχη».

Ερωτηθείς ποιο μήνυμα θα στείλει στην πρώτη του δήλωση ο κ. Αναστασιάδης, είπε ότι θα είναι μήνυμα ενότητας και επανέλαβε ότι υπάρχει πρόταση για συγκρότηση κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, που αποτελεί τον άξονα και τον πυρήνα της πολιτικής του για το αύριο.

Μήνυμα ενότητας του λαού και των πολιτικών δυνάμεων απέστειλε, από την πλευρά του, ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, κ. Α. Νεοφύτου, στις πρώτες του δηλώσεις μετά την εκλογή του κ. Αναστασιάδη στην προεδρία της Δημοκρατίας.

«Η εκλογική νίκη του Νίκου Αναστασιάδη σηματοδοτεί την αφετηρία μιας νέας εποχής για την πατρίδα και το λαό μας», είπε ο κ. Νεοφύτου μιλώντας στα γραφεία του ΔΗΣΥ, προσθέτοντας πως «από αυτή την αφετηρία ξεκινούμε από αύριο, όλοι ενωμένοι για να στερεώσουμε ένα μέλλον ελπίδας και προοπτικής».

Είπε, επίσης, ότι οι επιτυχίες έρχονται με σκληρή δουλειά και συλλογική προσπάθεια.

Ο κ. Νεοφύτου συνεχάρη τον κ. Νίκο Αναστασιάδη για την «περήφανη νίκη» και για την εκλογή του στο ανώτατο αξίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς επίσης και τον Σταύρο Μαλά για το εκλογικό του αποτέλεσμα.

Συγχαρητήρια από το ΑΚΕΛ
«Στην αντιπολίτευση με ψηλά το κεφάλι»
Ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ, κ. Σταύρος Μαλάς σε δήλωσή του χαρακτήρισε εξαιρετικά τιμητικό για τον ίδιο το αποτέλεσμα. Δώσαμε, είπε, τον αγώνα «μέσα από αντίξοες και άνισες συνθήκες, μέσα σε ένα περιβάλλον κάθε άλλο παρά φιλικό».

Διατύπωσε παράλληλα την εκτίμηση ότι το αποτέλεσμα δίνει μεγάλη δύναμη στην πολιτική του πρόταση να συνεχίσει τον αγώνα.

Είμαστε εδώ, είπε ο κ. Μαλάς, να παλέψουμε για διατήρηση του κράτους κοινωνικής πρόνοιας, προάσπιση των εργασιακών θεσμίων και των εργατικών κεκτημένων, διαφύλαξη και ορθολογιστική διαχείριση του φυσικού μας πλούτου και να αντιπαλέψουμε τους ενδεχόμενους προαποκλεισμούς ή τις ιδεολογικές αγκυλώσεις.

Είμαστε εδώ, πρόσθεσε, για να αγωνιστούμε για ισοπολιτεία, αξιοκρατία, χρηστή διοίκηση και διαφανείς διαδικασίες μέσα σε πνεύμα συναίνεσης.

Ο κ. Μαλάς ανέφερε ακόμα ότι συνεχίζει τον αγώνα «για το όραμα της κοινής επανενωμένης και απελευθερωμένης πατρίδας, για ανάπτυξη στην οικονομία και διαχείριση του φυσικού μας πλούτου».

«Το αποτέλεσμα των εκλογών είναι πάρα πολύ θετικό, μας φέρνει στην αντιπολίτευση με ψηλά το κεφάλι, όρθιους για υπηρέτηση των συμφερόντων της Κύπρου και του κυπριακού λαού», δήλωσε ο γ.γ. του ΑΚΕΛ, κ. ‘Αντρος Κυπριανού, ο οποίος συνεχάρη τον κ. Αναστασιάδη για την νίκη του.

Ο κ. Κυπριανού εξέφρασε ικανοποίηση για το ποσοστό που εξασφάλισε ο Σταύρος Μαλάς και τον συνεχάρη για «το σθένος, την αποφασιστικότητα και το ήθος που επέδειξε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας». Ο κ. Κυπριανού είπε ότι το ΑΚΕΛ θα συζητήσει με τον κ. Μαλά το ενδεχόμενο συνέχισης της συνεργασίας που είχαν.

Ο κ. Κυπριανού έκανε λόγο για μια δύσκολη εκλογική αναμέτρηση, συνεπεία της οικονομικής κρίσης, το κλίμα που δημιουργήθηκε μετά την τραγωδία στο Μαρί αλλά και «την ισοπεδωτική και εξοντωτική» όπως είπε, κριτική που ασκήθηκε στην κυβέρνηση και στον Πρόεδρο Χριστόφια.

Ο κ. Κυπριανού δήλωσε ότι οι ψηφοφόροι του ΑΚΕΛ έστειλαν μηνύματα στην ηγεσία του κόμματος, μηνύματα τα οποία ελήφθησαν. Προανήγγειλε την έναρξη διαλόγου για τη συνέχεια. Ο κ. Κυπριανού ευχαρίστησε τους ψηφοφόρους του κεντρώου χώρου που επέλεξαν το Σταύρο Μαλά στον πρώτο και δεύτερο γύρο. «Θα επιδιώξουμε και με αυτούς συνεννόηση και συνεργασία», είπε και άφησε αιχμές κατά του Γιώργου Λιλλήκα αλλά και της ΕΔΕΚ, χωρίς να τους κατονομάσει για τη στάση τους στο δεύτερο γύρο. «Τολμώ να πω ότι εάν εκείνοι που διεκδικούσαν τη ψήφο στον πρώτο γύρο για να ανακόψουν εκλογή Αναστασιάδη έπαιρναν άλλη θέση, το αποτέλεσμα θα ήταν διαφορετικό», κατέληξε ο γ.γ. του ΑΚΕΛ.

Τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο συνεχάρη τηλεφωνικώς και ο απερχόμενος πρόεδρος , κ. Δημήτρης Χριστόφιας.

Τα συγχαρητήριά του προς τον Νίκο Αναστασιάδη εξέφρασε και ο Κύπριος Νομπελίστας, κ. Χριστόφορος Πισσαρίδης.

Σε δηλώσεις του στο επιτελείο του κ. Αναστασιάδη, ο κ. Πισσαρίδης είπε ότι οι απόψεις του κ. Αναστασιάδη για τα της οικονομίας «είναι πολύ σωστές». Ο κ. Πισσαρίδης δεν ήταν σε θέση να απαντήσει στο ερώτημα ποιος θα είναι ο δικός του ρόλος στο θέμα της ανάκαμψης της κυπριακής οικονομίας.

Σε ερώτηση κατά πόσον του έχει γίνει νύξη για να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών απάντησε αρνητικά, προσθέτοντας ότι ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας «θα συσκεφθεί με τους συνεργάτες του και θα αποφασίσει».

Οι αντιδράσεις από ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ

Σήμερα είναι η μέρα της μεγάλης δικαίωσης, ανέφερε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, κ. Μάριος Καρογιάν, του οποίου το κόμμα στήριξε τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκο Αναστασιάδη.

«Η σελίδα γύρισε και η πατρίδα νίκησε», τόνισε ο κ. Καρογιάν. Το μεγάλο πλειοψηφικό ρεύμα, που την περασμένη Κυριακή άνοιξε το δρόμο μιας νέας εποχής, ανέφερε ο κύριος Καρογιάν, «έγινε σήμερα το ποτάμι που αφήνει πίσω του το παρελθόν των διχασμών και των αδιεξόδων, για να χαράξει την πορεία προς ένα νέο, ελπιδοφόρο, δημιουργικό μέλλον».

Ενωμένοι, δήλωσε, θα κερδίσουμε τα νέα μας στοιχήματα: τη διεκδίκηση μιας δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, την επιστροφή στην ανάπτυξη και την ανανέωση του πολιτικού μας συστήματος.

Από αύριο, είπε ο κ. Καρογιάν, η πανηγυρική νίκη του Νίκου Αναστασιάδη πρέπει να γίνει η δημιουργική δύναμη εθνικής ενότητας και πολιτικής αποτελεσματικότητας που έχει ανάγκη ο τόπος.

Ο λαός αποφάσισε και η απόφαση του είναι σεβαστή, δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, κ. Γιαννάκης Ομήρου.

Συνεχάρη παράλληλα τον κ. Νίκο Αναστασιάδη και ευχήθηκε κάθε επιτυχία στην άσκηση των καθηκόντων του.

Αναλαμβάνει την προεδρία, είπε ο κ. Ομήρου, σε δύσκολες ώρες, στις οποίες η συνένωση και η συνεννόηση είναι απαραίτητες, όσο ποτέ άλλοτε.

Η ΕΔΕΚ, πρόσθεσε, θα στηρίξει πολιτικές, με τις οποίες συμφωνεί, όπως την ουσιαστική επανατοποθέτηση του Κυπριακού, αλλά «θα αντιταχθεί σε πολιτικές που θα διατηρούν την εκτροπή του προβλήματος σε θέμα διακοινοτικής σύγκρουσης».

Σε ερώτηση, αν η ΕΔΕΚ θα συμμετάσχει στη νέα κυβέρνηση, ο κ. Γιαννάκης Ομήρου απάντησε αρνητικά.

Συγχαρητήρια από την Ελλάδα
Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος, κ. Αντώνης Σαμαράς επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον νέο πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Αναστασιάδη και τον συνεχάρη για την εκλογή του.

Θερμά συγχαρητήρια εξέφρασε και ο υπουργός Εξωτερικών, κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, στον νέο εκλεγμένο πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Αβραμόπουλος επικοινώνησε από τη Νέα Υόρκη -όπου βρίσκεται- με τον κ. Αναστασιάδη, συγχαίροντάς τον για τη σημερινή εκλογή του και επαναβεβαιώνοντας τη θέση της Ελλάδας για στενή συνεργασία στην προσπάθεια υπεράσπισης των ζητημάτων του Ελληνισμού.

Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό της Κύπρου με όλες τις δυνάμεις και να αγωνίζεται για τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού και την απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων.

Η Κομισιόν και το ΕΛΚ
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο επικοινώνησε με τον κ. Νίκο Αναστασιάδη και τον συνεχάρη για την εκλογή του.

Ο κ. Μπαρόζο διαβεβαίωσε τον κ. Αναστασιάδη ότι μπορεί να υπολογίζει στην συνεχιζόμενη δέσμευση της Επιτροπής να βοηθήσει την Κύπρο για την αντιμετώπιση των προκλήσεων.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, σε γραπτή του δήλωση σημειώνει ότι ο κυπριακός λαός έδωσε στον κ. Αναστασιάδη μια ισχυρή εντολή για να εφαρμόσει το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεών του και να κάνει ό, τι χρειάζεται για να διασφαλίσει τη δημοσιονομική και οικονομική βιωσιμότητα. Ο κ. Μπαρόζο μετέφερε στον κ. Αναστασιάδη την αταλάντευτη υποστήριξη της Επιτροπής στις προσπάθειες για την επίτευξη μόνιμης λύσης στο κυπριακό, για την επανένωση της Κύπρου.

Ο πρόεδρος της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), κ. Βίλφερντ Μαρτένς , συνεχάρη προσωπικά τον κ. Αναστασιάδη για τη νίκη του.

«Η Κύπρος έχει τώρα έναν αξιόπιστο πρόεδρο που να εμπνέει εμπιστοσύνη στην Ευρώπη. Παρά τις δυσκολίες στις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία διάσωσης της Κύπρου, ο Νίκος Αναστασιάδης μπορεί να υπολογίζει στην υποστήριξη της Ομάδας του ΕΛΚ. Ανυπομονώ να καλωσορίσουμε τον Νίκο Αναστασιάδη στις 14 Μαρτίου στις Βρυξέλλες, ως το 16ο μέλος του ΕΛΚ που μετέχει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», τονίζεται σε ανακοίνωση του κ. Μαρτένς.

Ποιος είναι ο νέος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκος Αναστασιάδης γεννήθηκε στο Πέρα Πεδί Λεμεσού το 1946. Σημαντικό ρόλο στη ζωή του είχαν και οι δύο γονείς του, αλλά ιδιαίτερη ήταν η παρουσία του πατέρα του Χρύσανθου. Έχει ένα δίδυμο αδερφό και μία αδερφή.

Το 1971 παντρεύτηκε την Άντρη Μουστακούδη και απέκτησαν δύο κόρες, την Έλσα και την Ινώ. Έχει τέσσερα εγγονάκια, τον Άντυ, την Νίκολα, τον Γιώργο και τον Νίκο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του βιογραφικού από την ιστοσελίδα του σπούδασε Νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Ναυτικό Δίκαιο στο University of London και ασκεί το δικηγορικό επάγγελμα από το 1972.

Στα φοιτητικά του χρόνια υπήρξε ενεργό στέλεχος της Νεολαίας της Ένωσης Κέντρου του Γεωργίου Παπανδρέου στην Αθήνα.

Με το πέρας των σπουδών του υπηρέτησε στην Εθνική Φρουρά, αρχικά στο ΚΕΝ Λάρνακας και ακολούθως στην 4η Ανωτέρα Πεζικού.

Ο Νίκος Αναστασιάδης είναι Ιδρυτικό μέλος της Νεολαίας του Δημοκρατικού Συναγερμού, την οποία και υπηρέτησε από τις θέσεις του Επαρχιακού Γραμματέα , Αντιπρόεδρου και Προέδρου.

Μετά από την επιτυχημένη του θητεία στη ΝΕΔΗΣΥ αναλαμβάνει δράση πλάι στον ιστορικό ηγέτη Γλαύκο Κληρίδη, τόσο από τις θέσεις του Α' Αντιπροέδρου και αργότερα Αναπληρωτή Προέδρου μέχρι το 1997 και είναι μέλος του Κυπριακού Εθνικού Συμβουλίου από το 1995.

Ο Νίκος Αναστασιάδης εκλέγεται πανηγυρικά στην Προεδρία του Δημοκρατικού Συναγερμού το 1997, θέση που σταθερά του εμπιστεύονται τα μέλη και τα στελέχη του κόμματος με συνεχείς επανεκλογές το 1999, το 2003, το 2007 και το 2012.

Ταυτόχρονα ο Νίκος Αναστασιάδης εκλέγεται Βουλευτής από το 1981 μέχρι σήμερα.

Κατά τη μακρόχρονη του θητεία υπηρέτησε το Κοινοβούλιο ως Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών, Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας , Πρόεδρος της Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών μέχρι και το 2006, αλλά και ως Αντιπρόεδρος και Μέλος πολλών άλλων Επιτροπών. Εκλέχθηκε επίσης Αντιπρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων για την πενταετία 1996-2001, και, υπηρέτησε ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ.

Στην πολιτική του πορεία ο Νίκος Αναστασιάδης συμμετέχει ενεργά στη διεθνή πολιτική σκηνή. Από τη θέση του ως Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών, ως Αρχηγός της Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών, αλλά και ως Αρχηγός της Κυπριακής Αντιπροσωπείας στη Διακοινοβουλευτική Ένωση (IPU), εκπροσωπεί το Κυπριακό Κοινοβούλιο από το 1991 και λαμβάνει μέρος σε σωρεία διεθνών αποστολών , εξειδικευμένων συνεδρίων και επισκέψεων.

Από την εκλογή του στη προεδρία του Δημοκρατικού Συναγερμού συμμετέχει σε όλες τις Συνόδους Κορυφής και Συνέδρια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EPP), εκπροσωπεί τον ΔΗΣΥ στην European Democrat Union(EDU), αλλά και ενεργά συμμετέχει σε όλα τα Συνέδρια της International Democrat Union(IDU).

Η ανελλιπής παρουσία του και οι παρεμβάσεις του στις Συνόδους Κορυφής και στα Συνέδρια έχουν ενισχύσει τις θέσεις του Δημοκρατικού Συναγερμού στις εν λόγω πολιτικές ομάδες ενώ μέσα από τις διαπροσωπικές σχέσεις που έχει αναπτύξει, έχει συμβάλει έτσι ώστε οι πολιτικές θέσεις των ομάδων αυτών να ταυτιστούν πλήρως με τις θέσεις της Ελληνοκυπριακής πλευράς στο κυπριακό.

Πηγή: Κέρδος online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου