Φίλες και Φίλοι,
2012 και είμαστε στο ίδιο έργο θεατές...
Πόσες και πόσες φορές, όλα αυτά τα χρόνια, δε μας απασχόλησε η ΔΕΑΛ, σε δημοτικά συμβούλια, σε λαϊκές συνελεύσεις, ακόμα και σ αυτές που συνήθιζε να κάνει ο Δήμαρχος...
Ο λόγος πάντα ήταν: Εταιρείες- κοινοπραξίες, συμφωνίες, συμβάσεις, βεβιασμένες ή εν κρυπτώ...Και πάντα το πρόσχημα ένα: η αποκατάσταση...
Έτσι λοιπόν και φέτος, χωρίς καμία πρωτοτυπία ,η Δημοτική Αρχή του κ. Παπαθανασίου με τη συμφωνία και της παράταξης του κ. Τσιφοδήμου, ψήφισε την τροποποίηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για 15 στρέμματα στην περιοχή Γούρνες στο Αμμορυχείο με σκοπό να έρθει η πολυεθνική TOSOH να «θάψει» 82.000 τόνους βιομηχανικά απόβλητα...
Το προς απόθεση υλικό (διοξείδιο ηλεκτρολυτικού μαγγανίου) συνιστά «απόβλητο» και εμπίπτει στις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας περί αποβλήτων, όπως κι αν το βαφτίζει κανείς: «Προϊόν», «παραπροϊόν», «εδαφοβελτιωτικό» ή οτιδήποτε άλλο.
• Κι αν είναι «εδαφοβελτιωτικό» όπως επικαλούνται, γιατί το αποθηκεύουν παίρνοντας ,τουλάχιστον στα χαρτιά, ιδιαίτερα μέτρα στεγανοποίησης και δεν το αφήνουν να ρθει σε επαφή με το έδαφος και το υπόλοιπο χώμα;
Το κριτήριο υπαγωγής αποβλήτων στην κατηγορία των επικινδύνων ή μη επικινδύνων αποβλήτων δεν είναι μόνο το ποσοστό των βαρέων μετάλλων και άλλων ενδεχομένως επικίνδυνων ουσιών που εμπεριέχουν,αλλά κυρίως η συμπεριφορά τους κατά το τεστ εκπλυσιμότητας που γίνεται με βάση ειδικές προδιαγραφές.
Τι θα γίνει ,δηλαδή, όταν αυτό έρθει σε επαφή με το νερό...
Σε παλιότερες μελέτες που έγιναν από το Α.Π.Θ. στο απόβλητο της TOSOH, αυτό χαρακτηρίστηκε ως δυνητικά επικίνδυνο και μη αδρανές.
Η εταιρεία όφειλε με φροντίδα και δαπάνες της να μεριμνήσει για τη σύννομη διαχείριση των αποβλήτων της και να σταματήσει τα τρυκ περί «αποκαταστάσεων».
Kρατάει χρόνια αυτή η κολόνια... Ψάχνει εδώ και καιρό να βρει χώρο να μεταφέρει από την αυλή της τα απόβλητά της.
Αυτή τη φορά, «αρωγούς-συνένοχους» στις προθέσεις της βρήκε τη Δημοτική Αρχή του Δήμου Δίου-Ολύμπου. (σε αντίθεση με το Δήμο Χαλκηδόνας που σε ακριβώς ίδια περίπτωση με προσπάθεια για θάψιμο απόβλητων από την TOSOH σε χωράφια της περιοχής του όχι μόνο είχε ομόφωνα αντιδράσει, αλλά συμμετείχε και στην οργάνωση των κινητοποιήσεων των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής του)
Το αμμορυχείο, ή αλλιώς το «χρυσορυχείο», της περιοχής είναι τουλάχιστον 800 στρέμματα και θυμίζει σεληνιακό τοπίο, γιατί η αποκατάσταση του -σκοπός για τον οποίο ιδρύθηκε η ΔΕΑΛ- είναι ζήτημα που δεν απασχόλησε ουσιαστικά τις εκάστοτε δημοτικές αρχές, παρά τη μεγάλη κερδοφορία της ΔΕΑΛ που κόμπαζαν και κομπάζουν ακόμη.
Γιατί άραγε, σήμερα, κόπτονται να αποκαταστήσουν τα 15 στρεμματα;
Είναι η «μύγα μέσα στο γάλα»...
Θα μπορούσε να πει κάποιος τι να υπάρχουν 600 στρ αναποκατάστατα τι 615 στρ.
• Και τι μέτρα πήραν τόσα χρόνια για την αποκατάσταση του τοπίου στο αμμορυχείο που θα χρειαστεί ένας ολόκληρος Όλυμπος για να κλείσουν τις τρύπες;
Εμείς το είπαμε χιλιάδες φορές, ότι όλα αυτά τα χρόνια, πρόσκαιρα και ευκαιριακά και για να μην ακούν λόγια δηλαδή από τους δημότες, έβρισκαν πάντα εταιρείες – κοινοπραξίες κτλ να πουλούν σε εξευτελιστικές τιμές το χαλίκι , επικαλούμενοι την αποκατάσταση, με αποτέλεσμα να αλωνίζουν στο λατομείο, οι κοινοπραξίες αυτές. Σίγουρα γνωρίζετε και για το πισσάδικο που άφησε η κοινοπραξία μέσα στο λατομείο.
Η περιοχή του λατομείου γειτνιάζει με μεγάλη αγροτική έκταση, έχει μεγάλο υδροφόρο ορίζοντα, με υπόγεια ύδατα καθώς επίσης είναι και τουριστική. Το Δίον, η Γρίτσα, η Πλάκα Λιτοχώρου (τα σπίτια, τα ξενοδοχεία, οι επιχειρήσεις και τα αγροκτήματα της περιοχής) υδρεύονται και αρδεύονται από παρακείμενες γεωτρήσεις.
• Σε περίπτωση αστοχίας του έργου της στεγανοποίησης ποιος θα το ελέγχει και πως θα αποτραπούν τυχόν στραγγίσματα που διαφύγουν στον υδροφόρο ορίζοντα και τον μολύνουν?
• Αλήθεια ποιος θα ελέγχει την εταιρεία και τη σύσταση των αποβλήτων που θα αποτεθούν;
• Ποια κρατική υπηρεσία, αφού ακόμα και το ΙΓΜΕ είναι υπό κατάργηση;
Ας σκεφτούμε και κάτι ακόμα, οι 82.000 τόνοι του αποβλήτου (από τις 600.000 που έχει η εταιρεία σωρούς στην αυλή της) σημαίνουν 4.000 δρομολόγια φορτηγών 20 τόνων. Καταλαβαίνετε τι επιπόνηση θα υποστεί το σύνολο της περιοχής από την μετακίνηση τόσων χιλιάδων δρομολογίων.
• Όταν αυτό θα παραμένει άταφο, έστω και για μια μέρα, θα έρχεται σε επαφή με τον αέρα και το νερό της βροχής, ποιες θα είναι οι συνέπειες από την εκπλυσιμότητα του απόβλητου?
• ποιος εγγυάται ότι δεν θα μολυνθούν ο υδροφόρος ορίζοντας, όλη η βιοποικιλότητα της χλωρίδας και της πανίδας αλλά και δε θα υποβαθμιστεί τουριστικά η περιοχή;
• ... Δες τε την υποβάθμιση της Γρίτσας με την τελευταία σύμβαση που έγινε με την κοινοπραξία για το αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης.
Ευθύνες έχουν όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αλλά και η σημερινή συγκυβέρνηση (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) που ενώ έδωσαν άδεια λειτουργίας της εν λόγω βιομηχανίας, δεν χωροθέτησαν ακόμα περιοχή για την υγειονομική ταφή των βιομηχανικών αποβλήτων.
• Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας όφειλε να έχει ΧΥΤΕΑ όπου θα θάβονται τα βιομηχανικά απόβλητα.
• Αλήθεια τι γίνεται με το αντίστοιχο πρόβλημα και τους εγκαταλελειμμένους τόνους φωσφογύψου σε περιοχή του δήμου Πύδνας- Κολινδρού, απόβλητο ραδιενεργό της πρώην Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων;
Και ένα τελευταίο ερώτημα,
• γιατί η εταιρεία χρειαζόταν την συνεπικούρηση-συνέργεια και του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, αφού έχει όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις όπως λένε από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Κ.Μ.;
Και δε φτάνει αυτό για να γίνουν και αξιόπιστοι πλαστογράφησαν την υπογραφή του Γραμματέα του ΕΚΘ, στελέχους του ΚΚΕ για να λένε στον κόσμο, μην αντιδράτε αφού και το ΚΚΕ συμφωνεί...Ο εργοδοτικός – κυβερνητικός συνδικαλισμός έδειξε ακόμη μια φορά ότι βάζει πλάτες για να κερδοσκοπήσουν οι βιομήχανοι. Είναι αδίστακτοι!
Η υπόθεση όμως της πλαστογραφίας πήρε το δρόμο της δικαιοσύνης .
Φίλες και φίλοι, συνδημότες και συνδημότισσες
Με την τροποποίηση της ΜΠΕ των 15 στρεμμάτων του Αμμορυχείου Λιτοχώρου έγινε η αρχή. Και πολύ φοβόμαστε μήπως υπάρχει πολιτικός σχεδιασμός να μεταμορφωθεί η περιοχή του λατομείου σε ΧΥΤΕΑ όλης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, όπου θα αποθέτονται όλα τα απόβλητα των βιομηχανιών.
• Μήπως αυτός ο ευλογημένος τόπος, όπως έλεγαν όλοι οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ (με χρίσμα και χωρίς) στις προεκλογικές τους ομιλίες, μετατραπεί σε χωματερή βοηθώντας εταιρείες και βιομήχανους να κερδοφορήσουν σε βάρος του περιβάλλοντος , της ασφάλειας και της υγείας των πολιτών;
• Όμως αυτό είναι το μοντέλο ανάπτυξης που έχουν και μας προτείνουν... από τη μια να μας συνθλίβουν μισθούς, συντάξεις, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και από την άλλη να εκμεταλλεύονται ακόμα και το χώμα, τον αέρα και το νερό σε βάρος μας, με σκοπό πάντα την μεγιστοποίηση της κερδοφορία τους....
Εμείς θεωρούμε ότι η χωροθέτηση και διαχείριση των απορριμμάτων και των βιομηχανικών απόβλητων πρέπει να είναι αποκλειστική ευθύνη του Κράτους που σε συνεργασία με την Τοπική Διοίκηση θα σχεδιάζει τη διαχείριση τους με κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, χωρίς ΣΔΙΤ, επιχειρηματική δραστηριότητα και ανταποδοτικά τέλη.
Η επιλογή των χώρων πρέπει να γίνεται με επιστημονικά κριτήρια (δε συμφωνούμε με απόψεις να φύγει από το σπίτι μου κι ας πάει και στη γειτονιά μου) τα οποία θα ανταποκρίνονται στη συνδυασμένη ικανοποίηση των όρων προστασίας της δημόσιας υγείας, των υδάτινων πόρων, των αρχαιολογικών χώρων, του περιβάλλοντος και σε απόσταση από τις κατοικημένες περιοχές.
Δε θα σταματήσουμε σε «ειλημμένες» αποφάσεις. Αποφάσεις που είναι ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα, τις σταματά η οργανωμένη πάλη και ο αγώνας του λαού, και δεν εφαρμόζονται στην πράξη.
Ως εκλεγμένοι του ΚΚΕ με το συνδυασμό της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Δήμο Δίου-Ολύμπου, το καταψηφίσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο και ως Κόμμα, ως ΚΚΕ καταθέσαμε ερώτηση στη Βουλή όπου καλούμε την κυβέρνηση μέσω των αρμόδιων υπουργείων να πάρει θέση.
Επίσης και από αυτό το βήμα καλούμε για ακόμη μια φορά, τον Δήμαρχο και την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Δίου-Ολύμπου να πάρει πίσω την απόφαση, που είναι σαν μια ωρολογιακή βόμβα, που δεν ξέρουμε πότε θα εκραγεί...
Τη γη και το περιβάλλον τα δανειστήκαμε από τα παιδιά μας, δεν είναι τσιφλίκι κανενός και δεν τα υποθηκεύουμε με κανένα τίμημα...
Για τη Λαϊκή Συσπείρωση Δίου-Ολύμπου
Κατερίνα Κουρίτα
Διαβάστε περισσότερα...