Κυριακή, 24 Φεβρουαρίου 2013

Εκλογές Κύπρος: Προβάδισμα στον Νίκο Αναστασιάδη με 57,5 δείχνουν τα πρώτα exit poll

Ο αντίπαλος του, Σταύρος Μαλάς, συγκεντρώνει το 38,5-42,5%, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του ΡΙΚ
Έβδομος πρόεδρος της Κύπρου εξελέγη με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο γύρω των εκλογών ο κ. Νίκος Αναστασιάδης, πρόεδρος του συντηρητικού κόμματος Δημοκρατικός Συναγερμός.

Η ανακήρυξη του νέου προέδρου θα γίνει στις 10.00 το βράδυ,απόψε στο στάδιο Τάσσος Παπαδόπουλος-Ελευθερία από τον γενικό έφορο των εκλογών. Ήδη στο εκλογικό γραφείο του κ. Αναστασιάδη έχουν συγκεντρωθεί χιλιάδες άτομα που ανεμίζοντας ελληνικές και κυπριακές σημαίες πανηγύριζαν την εκλογή του νέου προέδρου της Κύπρου.

Στις 6.50μμ με καταγεγραμμένο το 72,26% των ψήφων ο κ. Αναστασιάδης λαμβάνει το 57,60% και ο κ. Σταύρος Μαλάς, το 42,40%. Η αποχή κυμάνθηκε στο 19.29% ήταν δηλαδή 3% περισσότερη από τις εκλογές του α γύρου.

Είναι ενδεικτικό της συμπεριφοράς των ψηφοφόρων το γεγονός ότι ο κ. Νίκος Αναστασιάδης συγκέντρωσε και ψήφους ακόμα και από το ΑΚΕΛ, το οποίο είχε υποστηρίξει τον κ. Σταύρο Μαλά. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία το 4,2% των οπαδών του ΑΚΕΛ φαίνεται ότι ψήφισαν Νίκο Αναστασιάδη, το ίδιο ποσοστό από τους οπαδούς του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΒΕΚ ψήφισαν επίσης Νίκο Αναστασιάδη και το 18,1% του Δημοκρατικού Κόμματος ΔΗΚΟ ψήφισαν επίσης Αναστασιάδη.

Το 82,5% των ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ ψήφισαν Σταύρο Μαλά κάτι που σημαίνει ότι το κουμμουνιστικό ΑΚΕΛ κράτησε την δύναμή του, ενώ μόλις ένα 2,1% του δημοκρατικού συναγερμού φαίνεται ότι ψήφισε τον κ. Μαλά.


Προβάδισμα και άνετη νίκη στον Νίκο Αναστασιάδη με 57,5 - 61,5% δείχνει το exit poll του ΡΙΚ για τις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο.

Ο αντίπαλος του, Σταύρος Μαλάς, συγκεντρώνει το 38,5-42,5%.

Το αποτέλεσμα έγινε δεκτό με πανηγυρισμούς στο εκλογικό κέντρο του προέδρου του ΔΗ.ΣΥ.

Την ίδια εικόνα σαφούς επικράτησης δίνουν και τα exit poll των άλλων τριών τηλεοπτικών σταθμών στην Κύπρο.

Αναλυτικότερα:

Ν.Αναστασιάδης Στ.Μαλάς
ΡΙΚ 57,5-61,5 38,5-42,5
Σίγμα 58,6-62,6 37,4-41,4
Mega 57-60 40-43
Ant1 58-62 38-42

Ο κ. Αναστασιάδης ζήτησε ισχυρή εντολή και την έλαβε ενώ όσοι τον υποστήριξαν άρχισαν στα τηλεοπτικά πάνελ να του υπνενθυμίζουν την ευθύνη που έχει για την διαπραγμάτευση της υπογραφής του μηνμονίου και της υπόσχεσης που έδωσε ότι δεν πρόκειται να γίνουν ιδιωτικοποιήσεις στην Κύπρο.

Οι επιτελείς του κ. Αναστασιάδη σημείωναν ότι η πρώτη προτεραιότητας είναι η επανεκίνηση της οικονομίας και η επάνοδος της αξιοπιστίας της Κύπρου στην Ευρωπαική Ένωση.
Πηγή: tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου