Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

Αυθημερόν η απόδοση ΦΠΑ από τις επιχειρήσεις

Τι σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών, με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής - online σύνδεση όλων των ταμειακών μηχανών των καταστημάτων με το σύστημα TAXIS
Την αυθημερόν απόδοση του ΦΠΑ από όλες τις επιχειρήσεις, σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών, με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής, όπως αποκαλύπτει στο "Βήμα", ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης.

Στα σχέδια του υπουργείου είναι η φορολόγηση πολιτών που φέρονται να έχουν βγάλει μαύρο χρήμα στο εξωτερικό, η σύγκριση πραγματικών δαπανών και εσόδων για να διαπιστωθούν τα πραγματικά εισοδήματα όλων των φορολογούμενων, το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών φοροφυγάδων και ο εντοπισμός ανασφάλιστων ΙΧ για να πληρωθούν οι αναλογούντες φόροι και τέλη.

Η πιο φιλόδοξη παρέμβαση για την αύξηση εσόδων και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής είναι η online σύνδεση όλων των ταμειακών μηχανών των καταστημάτων με το σύστημα TAXIS και η καθημερινή απόδοση ΦΠΑ από όλες τις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών, το εν λόγω σύστημα θα λειτουργεί ως εξής: Όταν θα γίνεται μια συναλλαγή με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα, θα κρατό το κράτος τον ΦΠΑ που αντιστοιχεί στην απόδειξη ή το τιμολόγιο και όταν ο επιχειρηματίας θα υποβάλει ηλεκτρονικά περιοδική δήλωση ΦΠΑ, θα του επιστρέφεται μέρος του ποσού βάσει των πραγματικών αγορών και πωλήσεων. Αν η συναλλαγή γίνει με μετρητά τότε η διασύνδεση της ταμειακής μηχανής με τον τραπεζικό λογαριασμό της επιχείρησης θα επιτρέπει την επόμενη μέρα να γίνεται μεταφορά του ποσού που αντιστοιχεί στον ΦΠΑ, που αφορά την κάθε απόδειξη.

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Οικονομικών μελετά κίνητρα για τους πολίτες, ώστε να ζητούν αποδείξεις. Ένα από αυτά είναι ο αριθμός κάθε απόδειξης που θα λαμβάνει ο φορολογούμενος να αποστέλλεται από τον καταναλωτή με μήνυμα (SMS) από κινητό σε μία βάση δεδομένων του υπουργείου Οικονομικών και να πραγματοποιείται στη συνέχεια ηλεκτρονική κλήρωση. Εφόσον κληρώνεται ο αριθμός της απόδειξης τότε το κράτος θα επιστρέφει μέρος ή ακόμα και ολόκληρο το ποσό αυτής, όπως γίνεται σε άλλα κράτη.

Σε άλλη συνέντευξη, στον "Επενδυτή", ο Γιώργος Μαυραγάνης επισημαίνει ότι οι πολίτες πρέπει να ρυθμίσουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη με βάση το υφιστάμενο πλαίσιο. "Υπάρχει ήδη σε ισχύ ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη, που υπό προϋποθέσεις, μπορεί να εξοφληθούν σε βάθος τετραετίας", αναφέρει ο υφυπουργός Οικονομικών και προσθέτει ότι "καλό είναι οι πολίτες που δυσκολεύονται να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, να εκμεταλλευτούν αυτό το καθεστώς και να προβούν σε ρύθμιση των οφειλών τους".


Πηγή: ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου