Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Πολιτικό αδιέξοδο στην Ιταλία και σοκ ...5 αστέρων

Πολιτικό αδιέξοδο έχει προκαλέσει το εκλογικό αποτέλεσμα-σοκ στην Ιταλία την Τρίτη, με το Kίνημα των Πέντε Αστέρων του κωμικού Beppe Grillo να αναδεικνύεται το ισχυρότερο κόμμα στην χώρα, χωρίς ωστόσο να εξασφαλίζει την απαραίτητη πλειοψηφία για να κυβερνήσει.

"Νικητής είναι η ακυβερνησία", ανέφερε ο πρωτοσέλιδος τίτλος στην εφημεριδα Il Messaggero, εκφράζοντας το αίσθημα αδιεξόδου στην Ιταλία καθώς στις επόμενες εβδομάδες οι ορκισμένοι πολιτικοί αντίπαλοι θα αναγκαστούν να συνεργαστούν προκειμένου να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Ο κεντροαριστερός συνασπισμός του Pier Luigi Bersani κέρδισε την πλειοψηφία της Κάτω Βουλής με περίπου 125.000 ψήφους, διεκδικώντας τις περισσότερες έδρες στη Γερουσία, χωρίς ωστόσο να διασφαλίζει την πλειοψηφία στην Άνω Βουλή που θα το αναδείκνυε κυβερνών κόμμα.
Ο Bersani έκανε λόγο για νίκη, αλλά είπε πως ήταν προφανές ότι η Ιταλία βρίσκεται σε "μια πολύ λεπτή κατάσταση".


Σε τρία μόλις χρόνια, το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην απογοητευμένη γενιά νέων Ιταλών, έχει εξελιχθεί από μια περιθωριακή ομάδα σε μια από τις πιο πολυσυζητημένες πολιτικές δυνάμεις της Ευρώπης.
Το κίνημα εξασφάλισε 25,5% στην Κάτω Βουλή έναντι του 25,4% που σημείωσε το Δημοκρατικό Κόμμα του Bersani.


Την ίδια ώρα, ο Grillo, ο οποίος στο παρελθόν έχει αποκλείσει οποιαδήποτε συμμαχία με άλλο κόμμα, καθώς επίσης και το κεντρο-δεξιό μπλοκ του Silvio Berlusconi, δεν έδειξαν καμία προθυμία για άμεσες διαπραγματεύσεις.


Σύμφωνα με σχολιαστές, οι αντίπαλοι του Grillo είχαν υποτιμήσει τη δημοτικότητα ενός λαϊκού κινήματος, που ονομάστηκε "μη-κόμμα", και ιδιαίτερα τη γοητεία του στους νέους Ιταλούς που βρίσκονται χωρίς δουλειά και χωρίς προοπτική για ένα αξιοπρεπές μέλλον.
"Το ‘μη-κόμμα’ έχει γίνει το μεγαλύτερο κόμμα της χώρας", δήλωσε ο Massimo Giannini, σχολιαστής στην εφημερίδα της Ρώμης La Repubblica.


Νευρικά αντέδρασαν οι παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές στο ενδεχόμενο πολιτικού αδιεξόδου στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, καθώς οι μνήμες της οικονομικής κρίσης που έφερε το 17-μελές μπλοκ στο χείλος της γκρεμού το 2011 είναι ακόμη νωπές.

Πηγή: Κέρδος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου