Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

Επίδομα θέρμανσης 200 - 1.000 ευρώ, αλλά για λίγους

ΣΤΗ Β' ΖΩΝΗ Η ΠΙΕΡΙΑ
Του Σπύρου Δημητρέλη

Επίδομα θέρμανσης ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών το οποίο επιδιώκεται να είναι στο ύψος της επιβάρυνσης που θα έχουν τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα. Η πλειονότητα των νοικοκυριών θα επιβαρυνθεί σημαντικά προκειμένου να ζεσταθεί φέτος τον χειμώνα.

Το ΥΠΟΙΚ δημοσιοποίησε το σχέδιο για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης με στόχο την ανακούφιση των χαμηλών εισοδηματικών στρωμάτων από την προγραμματισμένη εξίσωση του ΕΦΚ που επιβάλλεται στο πετρέλαιο θέρμανσης και το πετρέλαιο κίνησης. Η εξίσωση θα γίνει στο 80% του σημερινού ΕΦΚ πετρελαίου κίνησης. Αυτό σημαίνει ότι από τις 15 Οκτωβρίου που θα ξεκινήσει επίσημα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης θα διατίθεται στην τιμή του περίπου 1,4 ευρώ ανά λίτρο από 1 ευρώ που ήταν τιμή του περασμένου χειμώνα.

Ο σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει ότι θα χορηγείται επίδομα θέρμανσης με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Το επίδομα αυτό επιδιώκεται στο βαθμό που το επιτρέπουν και οι δημοσιονομικές αντοχές της οικονομίας να ισούται με την επιβάρυνση που θα έχουν τα νοικοκυριά από την αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης.

Με βάση τα δεδομένα που ανακοίνωσε το ΥΠΟΙΚ το επίδομα θα κυμαίνεται από 200 τα 1.000 ευρώ ανάλογα με την γεωγραφική ζώνη στην οποία διαμένει το νοικοκυριό. Τα κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος είναι:

- Εισοδηματικά: Το όριο για τον άγαμο είναι 14.000 ευρώ ετησίως, για οικογένεια χωρίς παιδιά είναι 23.350 ευρώ και το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί μέχρι και το τρίτο. Τέταρτο παιδί και πάνω δεν επιδοτείται.

- Περιουσιακά: Θεσπίζεται όριο 150.000 ευρώ αντικειμενική αξία ακίνητης περιουσίας για τον άγαμο και 150.000 ευρώ για τον έγγαμο.

- Επιφάνεια κατοικίας: Επιδοτείται κατοικία που έχει δηλωθεί στο Ε9 και είναι η κύρια κατοικία του νοικοκυριού με μέγιστη επιφάνεια έως 120 τ.μ. Για μεγαλύτερες επιφάνειες γίνεται επιδότηση μέχρι του ποσού που αντιστοιχεί στα 120 τ.μ.

Οι γεωγραφικές ζώνες ορίζονται:


ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
ΝΟΜΟΙ

ΖΩΝΗ Α

Γρεβενά, Κοζάνη, Καστοριά, Φλώρινα, Δράμας, Ευρυτανίας

ΖΩΝΗ Β

Ιωαννίνων, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Αρκαδίας, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλης, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Σερρών , Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου

ΖΩΝΗ Γ

Αττικής (εκτός Κυθήρων & νησιών Σαρωνικού), Κορινθίας, Ηλείας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Μαγνησίας, Λέσβου, Χίου, Κέρκυρας, Λευκάδας, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Άρτας

ΖΩΝΗ Δ

Ηρακλείου, Χανιών, Ρεθύμνου, Λασιθίου, Κυκλάδων, Δωδεκανήσου, Σάμου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αργολίδας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας & Ιθάκης, Κύθηρα & νησιά Σαρωνικού



Η ανώτατη κατανάλωση που αναγνωρίζεται για επιδότηση είναι 25 λίτρα ανά τετραγωνικό στην Α΄ Ζώνη (δηλαδή μέγιστη επιδοτούμενη κατανάλωση 3.000 λίτρα), στη Β΄ Ζώνη 15 λίτρα ανά τ.μ. (δηλαδή μέγιστη επιδοτούμενη κατανάλωση 1.800 λίτρα), στη Γ΄ Ζώνη 8 λίτρα ανά τ.μ. (δηλαδή 960 λίτρα) και στη Δ΄Ζώνη 5 λίτρα ανά τετραγωνικό (δηλαδή 600 λίτρα).

Για να λάβουν την επιδότηση τα νοικοκυριά που πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων μαζί με τα στοιχεία του σχετικού τιμολογίου και μετά από διασταύρωση το ποσό της επιδότησης (περίπου 0,35 ευρώ ανά λίτρο) θα κατατίθεται στον τραπεζικό λογαριασμό του φορολογούμενου.

Επίσης, θα υπάρξει ειδικό κονδύλι για την καταβολή επιδόματος θέρμανσης ανεξαρτήτως του είδους καυσίμου που χρησιμοποιείται σε οικογένειες οικονομικά και κοινωνικά αποκλεισμένες, κ.ά.

Η επιδότηση αυτή θα δοθεί μέσω των δήμων.

Να σημειωθεί ότι το συνολικό κονδύλι που έχει εγγράψει στον προϋπολογισμό για το επίδομα το ΥΠΟΙΚ είναι 120 εκατ. ευρώ τα οποία όμως ακόμη αναζητούνται.


Πηγή:www.capital.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Παρατείνεται το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»

Την παράταση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» έως τις 31 Μαρτίου 2013, ανακοίνωσαν ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης και ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί αξιοποιώντας το έμπειρο υπάρχον προσωπικό, το οποίο εξυπηρετεί πάνω από 70.000 αναξιοπαθούντες της τρίτης ηλικίας, αλλά και ΑμΕΑ.

Ο κ. Στυλιανίδης δήλωσε ότι «το υπουργείο Εσωτερικών επιδίωξε και πέτυχε την παράταση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου, μέχρι τις 31 Μαρτίου 2013, αναλαμβάνοντας την ευθύνη χρηματοδότησης του α' τριμήνου του 2013, με 15 εκατ. ευρώ».

Έκανε, επίσης, γνωστό ότι το υπουργείο Εσωτερικών κατέβαλε σήμερα 10 εκατ. ευρώ για την πληρωμή των εργαζομένων, ενώ πρόσθεσε ότι «θα τους εξοφλήσουμε πλήρως, μέχρι το τέλος του έτους».
Διαβάστε περισσότερα...

19 ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 8μηνης και 11μηνης διάρκειας αποφασίστηκαν στο Δ.Σ. Δήμου Δίου - Ολύμπου

Διαβάστε το έγγραφο της απόφασης εδώ
Διαβάστε περισσότερα...

Άγνωστοι διέρρηξαν το παλιό Δημαρχείο Δίου (Βίντεο DION Τηλεόραση)


Διαβάστε περισσότερα...

Όλα στον αέρα: Πακέτο, οικονομία, κυβέρνηση…

Μαύρα είναι τα μαντάτα που έρχονται από το εξωτερικό σχετικά με το πακέτο μέτρων που αποφάσισε η κυβέρνηση. Οι πρώτες πληροφορίες από το Euro Working Group της Παρασκευής αναφέρουν ότι οι ευρωπαίοι εταίροι δεν ενθουσιάστηκαν ιδιαίτερα από το μείγμα των μέτρων που παρουσιάστηκε εκφράζοντας σοβαρές ενστάσεις για τους φιλόδοξους στόχους σχετικά με τα έσοδα και με τις υποσχέσεις για μεταρρυθμίσεις. Οξύμωρο βέβαια αφού από τη μια ζητούν σκληρά μέτρα λιτότητας σε μια χώρα με ύφεση 7% για πέμπτη χρονιά κι από την άλλη δεν αποδέχονται τα μέτρα που τους παρουσιάζουν οι Έλληνες.

Προφανώς ζητούν περισσότερο «αίμα» κάτι που σημαίνει άμεσα απολύσεις, κι άλλες περικοπές μισθών και συντάξεων για μείωση των δημοσίων δαπανών.

Με τα δεδομένα αυτά η έλευση της τρόικας από Δευτέρα κρίνεται ιδιαίτερα κρίσιμη, όμως, τα πάντα είναι στον αέρα, ακόμη και η αποδοχή του πακέτου μέτρων, επομένως και η δόση των 31,5 δις ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η αρχική συμφωνία με την τρόικα προέβλεπε περικοπές 11,5 δις και 2 δις από φόρους ενώ από τις περικοπές, τα 9,5 δις θα προέρχονταν από το ψαλίδι στους μισθούς και τις συντάξεις. Αντ’ αυτών η κυβέρνηση συμφώνησε περικοπές 10,5 δις και φόρους 3 δις ενώ μόνο τα 7,5 δις προέρχονται από μισθούς και συντάξεις.

Φυσικά ακόμη και η συμφωνία των πολιτικών αρχηγών είναι στον αέρα καθώς τα πράγματα δε θα είναι καθόλου εύκολα στη Βουλή. Όμως, ούτε καν στο οικονομικό επιτελείο δεν είναι αισιόδοξοι ότι θα μπορέσουν να πληρωθούν τόσοι φόροι από πολίτες που είναι ήδη εξαθλιωμένοι και θα εξαθλιωθούν ακόμη περισσότερο.

Άλλωστε, ήδη τους τελευταίους μήνες εκτιμάται ότι η νέα γενιά ληξιπρόθεσμων οφειλών έχει φτάσει τα 3 δις και τα ταμεία δε γεμίζουν με ρυθμίσεις και δεκάδες δόσεις.

Από την άλλη, κάνοντας μια πρώτη αποτίμηση των φορολογικών μέτρων, φαίνεται να επιλέγεται μια ακόμη καταστροφική συνταγή. Δηλαδή περισσότεροι φόροι για μισθωτούς και συνταξιούχους χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων και μείωση φόρων στα υψηλά εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ.

Εκτιμάται ότι οι χαμηλοί και μεσαίοι μισθωτοί – συνταξιούχοι μπορεί να χάσουν έως και 1.400 ευρώ το χρόνο από την αλλαγή στα φορολογικά κλιμάκια. Το σχέδιο που προτείνεται προβλέπει μείωση του συντελεστή 45% που επιβάλλεται στο τμήμα του εισοδήματος άνω των 100.000 ευρώ καθώς και συντελεστή 35% για εισόδημα άνω των 16.000 ευρώ ή σε 30% για εισόδημα άνω των 22.000 ευρώ.

Στα σενάρια περιλαμβάνεται και η κατάργηση των πρόσθετων αφορολόγητων ποσών για τα προστατευόμενα τέκνα ή εναλλακτικά η περικοπή τους κατά 50%.

Επίσης, η προσπάθεια να πιαστούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες που φοροδιαφεύγουν θα φέρει μεγάλες αδικίες στο σύστημα. Διότι από τους 800.000 ελεύθερους επαγγελματίες, πολλοί είναι με μπλοκάκια και μισθούς πείνας. Πώς λοιπόν αυτοί θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερους φόρους με την κατάργηση του αφορολόγητου ενώ παράλληλα θα πληρώνουν και το χαράτσι 500 ευρώ που πιάνει όλους τους επιτηδευματίες;

Με όλα αυτά να βρίσκονται στον αέρα, κανείς δεν είναι σίγουρος ότι τα «κλειδωμένα» μέτρα θα φτάσουν για τη δόση. Κάτι που σημαίνει ότι αν οι δανειστές επιμείνουν σε ακόμη πιο σκληρή γραμμή τότε δεν αποκλείεται να έχουμε, εκτός από οικονομικές, και πολιτικές εξελίξεις. Φαίνεται ότι οι τροικανοί δεν έχουν αντιληφθεί τον κίνδυνο του μείγματος Τσίπρας και Μιχαλολιάκος στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση αντίστοιχα.
Πηγή: ANTINEWS
Διαβάστε περισσότερα...

Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Ο Σαμαράς παίζει τα ρέστα του με τέσσερις κινήσεις ματ

Νέα στρατηγική χαράσσει το Μέγαρο Μαξίμου μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών όπου αποφασίστηκε τα μέτρα να ψηφιστούν μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Η απόφαση μπορεί να περιέχει ρίσκο λόγω του ότι θα ενταθούν οι αντιδράσεις της κοινωνίας και της Αριστεράς, είναι όμως κίνηση που αποσκοπεί στο να σταλεί μήνυμα εντός και εκτός Ελλάδας.

Όσοι γνωρίζουν λένε πως ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται να παίξει τα ρέστα με τέσσερις κινήσεις ματ:
1. Ο κ. Σαμαράς θα πάει στις Βρυξέλλες για να παρουσιάσει το πακέτο των μέτρων και να πάρει τόσο την επιμήκυνση όσο και τη δόση δόση των 31,5 δις ευρώ.
2. Επιστρέφει στην Αθήνα και απευθύνει διάγγελμα στον ελληνικό λαό, εξηγώντας ότι τα μέτρα αυτά είναι τα τελευταία και ότι στόχο έχουν την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη.
3. Η Βουλή ψηφίζει τα μέτρα χωρίς κραδασμούς στα κόμματα τα οποία στηρίζουν την κυβέρνηση
4. Εντείνονται οι πιέσεις προς τους ευρωπαίους εταίρους με στόχο αναπτυξιακό πακέτο βοήθειας προς τη χώρα.

Η κυβέρνηση επιδιώκει μια καλή έκθεση από την τρόικα έστω και αστερίσκους για να πείσει τους εταίρους ότι απαιτούνται μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης.
Ανακεφαλαιοποίηση

Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν μεγάλης σημασίας τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, προκειμένου να θωρακιστεί η οικονομία.

Εκτιμούν επίσης ότι από τη δόση των 31,5 δις ευρώ, ένα σημαντικό κονδύλι θα κατευθυνθεί στην πραγματική οικονομία, κάτι που σημαίνει ρευστό χρήμα στην αγορά.
Διαβάστε περισσότερα...

Ο "Θεός" λένε πως μαζεύει υπογραφές...

Ο "Θεός" - για τους δικούς του - λένε πως βρίσκεται πίσω από την συλλογή υπογραφών αλλά και την επιστολή για την απόσχιση του πρώην Δήμου Δίου από το Δήμο Δίου - Ολύμπου...

Μα καλά αυτός δεν είπε πως ασχολείται μόνο με τα πολιτιστικά και τα φεστιβάλ;;;

Κι άντε αν είναι να αποσχιστεί ο Δήμος Δίου θα πάρει και τα χρέη μαζί;


Τα τιμολόγια για τα γιαούρτια και τα φωτιστικά θα εξοφληθούν από το "Θεό";;;
Διαβάστε περισσότερα...

Η Εκπαίδευση συνεχίζεται στο πρώην ΨΝΠΟ

* Το νέο πρόγραμμα αφορά την «Βελτίωση δεξιοτήτων επικοινωνίας, ομαδικής συνεργασίας, διαχείρισης συγκρούσεων και κρίσεων»
* Η υλοποίηση γίνεται στη Κατερίνη από στελέχη του ΠΙΝΕΠΘ

To πρώην Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Πέτρας Ολύμπου και νυν Ψυχιατρικός Τομέας του ΓΝ Κατερίνης συνεχίζει με αμείωτη ένταση την εκπαίδευση των εργαζομένων των δύο νοσοκομείων της Πιερίας (ΓΝ Κατερίνης και ΨΝΠΟ) στη Κατερίνη, αυτή τη φορά με ένα ακόμα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που αφορά τη «Βελτίωση Δεξιοτήτων Επικοινωνίας, Ομαδικής Συνεργασίας, Διαχείρισης Συγκρούσεων και Κρίσεων», και για το χρονικό διάστημα 1/10/2012 έως 5/10/2012.

Το πρώην ΨΝΠΟ στα πλαίσια της πολιτικής ποιότητας που εφαρμόζει από το 2010 έχει εντάξει στο σχεδιασμό του και την εκπαίδευση προσωπικού.

Το Α’ εξάμηνο του 2012 υλοποιήθηκαν 6 εκπαιδευτικά προγράμματα από το ΠΙΝΕΠΘ και το Διαβαλκανικό Ινστιτούτο Δημόσιας Διοίκησης με μηδενικό κόστος για το ΨΝΠΟ.
1) από το ΠΙΝΕΠ Θεσσαλονίκης στις εγκαταστάσεις του ΚΕΚ ΚΕΠΑ Πιερίας επιμορφωτικό πρόγραμμα με τίτλο: «χρήση νέων τεχνολογιών πληροφορικής (Δημιουργία κειμένων)». Το πρόγραμμα παρακολούθησαν 21 εργαζόμενοι κυρίως νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό του ΨΝΠΟ.

2) από το Διαβαλκανικό Ινστιτούτο Δημόσιας Διοίκησης στις αίθουσες του ΨΝΠΟ επιμορφωτικό πρόγραμμα με τίτλο: «Διαχείριση κρίσεων στο εσωτερικό περιβάλλον των δημοσίων οργανισμών και στην επικοινωνία με τον πολίτη» στα πλαίσια της Πράξης με τίτλο «Προγράμματα δια Βίου Εκπαίδευσης για το ανθρώπινο Δυναμικό της Δημόσιας Διοίκησης-Α.Π. 08). Το πρόγραμμα παρακολούθησαν 28 εργαζόμενοι των δύο νοσοκομείων.

3) από το ΙΝ.ΕΠ στο θεματικό κύκλο της Αποτελεσματικότητας και Διαφάνειας στη Δημόσια Διοίκηση, επιμορφωτικό πρόγραμμα με τίτλο: «Βελτίωση Δεξιοτήτων Επικοινωνίας, Ομαδικής Συνεργασίας, Διαχείρισης Συγκρούσεων και Κρίσεων». Το πρόγραμμα παρακολούθησαν 30 εργαζόμενοι των δύο νοσοκομείων σε ξενοδοχείο του Νομού.

4) από το ΠΙΝΕΠ Θεσσαλονίκης επιμορφωτικό πρόγραμμα με τίτλο: «Βελτίωση Δεξιοτήτων Επικοινωνίας, Ομαδικής Συνεργασίας, Διαχείρισης Συγκρούσεων και Κρίσεων», και για το χρονικό διάστημα 23/4-2012 έως 27/4/2012. Το πρόγραμμα παρακολούθησαν 30 άτομα εργαζόμενοι στο ΨΝΠΟ και το ΓΝ Κατερίνης.

5) από το Διαβαλκανικό Ινστιτούτο Δημόσιας Διοίκησης επιμορφωτικό πρόγραμμα με τίτλο: «Διαχείριση ιατρικών αποβλήτων» διάρκειας 77 ωρών και πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του ΓΝ Κατερίνης Το πρόγραμμα παρακολούθησαν 25 εργαζόμενοι των δύο νοσοκομείων από 21-5-2012.

6) από το ΠΙΝΕΠ Θεσσαλονίκης «στη χρήση νέων τεχνολογιών πληροφορικής (Δημιουργία κειμένων). Το πρόγραμμα παρακολούθησαν 21 εργαζόμενοι κυρίως νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό του ΓΝ Κατερίνης.

Τώρα ο Προγραμματισμός περιλαμβάνει 4 νέα προγράμματα από το ΠΙΝΕΠΘ και 2 από το Διαβαλκανικό Ινστιτούτο Δημόσιας Διοίκησης για την περίοδο 9/2012-12/2012.

Τη Δευτέρα 1/10/2012 ξεκινά το νέο πρόγραμμα και θα το παρακολουθήσουν 30 εργαζόμενοι.

Ομάδα - Στόχος
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα απευθύνεται σε υπαλλήλους όλων των κατηγοριών (Π.Ε., Τ.Ε., Δ.Ε., Y.E.) με καθήκοντα και αρμοδιότητες που απαιτούν συχνή συνεργασία και επικοινωνία με άλλα στελέχη της ίδιας υπηρεσίας ή/και πολίτες ή άλλες υπηρεσίες, καθώς και συχνή διαχείριση κρίσεων και εκτάκτων γεγονότων ή καταστάσεων στο εργασιακό περιβάλλον, συντονισμό και οργάνωση ομάδων εργασίας ή συμμετοχή σε αυτές.

Σκοπός
Σκοπός του προγράμματος είναι η βελτίωση γνώσεων και δεξιοτήτων των στελεχών δημόσιων φορέων και υπηρεσιών σε θέματα επικοινωνίας, συνεργασίας και ομαδικής εργασίας, διαχείρισης κρίσεων, συγκρούσεων και εργασιακού στρες, ώστε να είναι ικανά να:
i. επικοινωνούν και να συνεργάζονται αποτελεσματικά με συναδέλφους, στελέχη της ίδιας ή άλλων υπηρεσιών και πολίτες (κατά περίπτωση),
ii. διαχειρίζονται αποτελεσματικά κρίσεις, συγκρούσεις και έκτακτες καταστάσεις στο εργασιακό τους περιβάλλον.

Χρονική Διάρκεια: 35 ώρες.

Θεματικές Ενότητες
1. Έναρξη του Προγράμματος. Γενική παρουσίαση του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007 -2013».
2. Μορφές και τρόποι αντιμετώπισης κρίσεων στο εργασιακό περιβάλλον.
3. Προγραμματισμός δράσης – Λήψη αποφάσεων σε καταστάσεις «κρίσης».
4. Αντιμετώπιση και διαχείριση άγχους (στρες) σε συνθήκες «κρίσης» στο εργασιακό περιβάλλον.
5. Αντιμετώπιση κρίσεων στο εργασιακό περιβάλλον – Εργαστήριο.
6. Επικοινωνία στο εργασιακό περιβάλλον-Επίλυση συγκρούσεων.
7. Δεξιότητες και οφέλη συνεργασίας και ομαδικής εργασίας.
8. Επίλυση συγκρούσεων, επικοινωνία και ομαδική συνεργασία – Εργαστήριο.
Πιστοποιητικό Παρακολούθησης
Προκειμένου οι συμμετέχοντες /χουσες να λάβουν Βεβαίωση Πιστοποίησης θα πρέπει να έχουν παρακολουθήσει ανελλιπώς το πρόγραμμα και να έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς την προβλεπόμενη διαδικασία αξιολόγησης γνώσεων και δεξιοτήτων. 

Ο Αναπληρωτής Διοικητής κ. Εμμανουήλ Κοσμαδάκης
Σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Διοικητή του ΨΝΠΟ κ. Εμμανουήλ Κοσμαδάκη που είχε την πρωτοβουλία αλλά και την επιμονή να γίνει το συγκεκριμένο πρόγραμμα στη Κατερίνη, «σκοπός μας είναι να εξοπλίσουμε τους εργαζόμενους με όσο γίνεται περισσότερα εφόδια στην επαγγελματική τους ζωή, ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις του σήμερα και του μέλλοντος. Εμείς στο Ψυχιατρείο σκοπεύαμε από την αρχή να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες μας. Αυτό μπορούσε να γίνει και με εσωτερικές δράσεις που δεν κοστίζουν πολλά χρήματα και έχουν αποτέλεσμα».
«Τι κάναμε: α) Ξεκινήσαμε το σχεδιασμό το 2010 με την εκπόνηση του Επιχειρησιακού Σχεδίου του ΨΝΠΟ, β) προχωρήσαμε στη στοχοθεσία σύμφωνα με τις ανάγκες του ΨΝΠΟ το 2011 στα πλαίσια του ISO 9001:2008, γ) στη πορεία είδαμε ότι μπορούν να ενταχθούν εργαζόμενοι και από το ΓΝ Κατερίνης, το προτείναμε στο Διοικητή του ΓΝ Κατερίνης, έγινε ενημέρωση του προσωπικού, υποβλήθηκαν οι αιτήσεις, αξιολογήθηκαν, και επιλέχθηκαν οι 30 συμμετέχοντες, δ) και το 2012 ξεκινήσαμε και υλοποιούμε τις στοχευμένες δράσεις μας».
«Αυτή είναι πρώτη δράση του β’ κύκλου και θα ακολουθήσουν και άλλες μέχρι τέλος του έτους, αλλά τώρα πλέον στον ενοποιημένο φορέα που περιλαμβάνει τα δύο νοσοκομεία το πρώην ΨΝΠΟ και το ΓΝ Κατερίνης».
«Πρόθεσή μας να έχουμε, όσο γίνεται περισσότερη ποιοτική εκπαίδευση, κατάρτιση και απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων και μάλιστα πιστοποιημένων, ώστε να βελτιώσουμε το προσωπικό, για να παρέχουν καλύτερες, αξιόπιστες και αποτελεσματικές υπηρεσίες. Το καταφέρνουμε για άλλη μια φορά».
Να σημειώσουμε ότι συστάθηκε αυτοτελές γραφείο εκπαίδευσης με υπεύθυνη την κα Μαλτζάρη Λίνα (απόφαση Αναπληρωτή Διοικητή 29/13-2-2012) για την καλύτερη αποτελεσματικότητα στον τομέα της εκπαίδευσης.
Διαβάστε περισσότερα...

«Ανοιχτή» η μεγαλύτερη προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης προς τους αγρότες

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να ξεπεράσει το 50% η προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης σε αγρότες και κτηνοτρόφους, που είναι προγραμματισμένη να εκταμιευθεί στα μέσα Οκτωβρίου, μετά την υποβολή προς την ΕΕ σχετικού αιτήματος του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθ. Τσαυτάρη.

Ειδικότερα, το συνολικό ύψος της ενιαίας ενίσχυσης για φέτος είναι 2,2 δισ. ευρώ, τα οποία θα έπρεπε να καταβληθούν τον Δεκέμβριο. Ωστόσο, μετά από ενέργειες του υπουργείου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε το «πράσινο φως» να δοθεί προκαταβολικά τον Οκτώβριο το 50% του συνολικού ποσού.

Όμως, δεδομένου ότι παρατηρείται συνεχής επιδείνωση στη ρευστότητα της κτηνοτροφίας, λόγω και της ραγδαίας αύξησης των τιμών στις ζωοτροφές, ο κ. Τσαυτάρης επανήλθε με νέο αίτημα στο πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών. Ζήτησε να αυξηθεί η προκαταβολή της ενίσχυσης στο 60- 65%, κάτι το οποίο οι ομόλογοί του δεν το είδαν αρνητικά.

Έτσι το ύψος της προκαταβολής αναμένεται να καθοριστεί μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, αλλά σε κάθε περίπτωση με βάση τον υπάρχοντα προγραμματισμό, στα μέσα Οκτωβρίου θα καταβληθεί 1,1 δισ. ευρώ και έως το τέλος Δεκεμβρίου το υπόλοιπο ποσό, επίσης 1,1 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι σε μια προσπάθεια να ανταπεξέλθουν άμεσα στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι, ο κ. Τσαυτάρης έχει ζητήσει και την προβλεπόμενη δυνατότητα εφαρμογής του επιτρεπόμενου προγράμματος κρατικών ενισχύσεων «de minimis». Πρότεινε να δοθούν περισσότερα από τα 75 εκατ. ευρώ που προβλέπει το πρόγραμμα για την Ελλάδα ως κρατικές επιδοτήσεις για τις περιπτώσεις έκτακτων καταστάσεων.

Πηγή: ΑΜΠΕ
Διαβάστε περισσότερα...

Πολλά περίεργα συμβαίνουν τελευταία στο Δήμο Δίου - Ολύμπου....

Μετά την "εισβολή" αυτοκινήτου (αγνώστων λοιπών στοιχείων) - ΑΛΗΘΕΙΑ ΜΗΝΥΣΗ ΕΓΙΝΕ;;;; - ακόμα ένα συμβάν που προκαλεί αίσθηση...
ΕΚΛΕΨΑΝ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΟΚΙΒΩΤΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ ΔΙΟΥ
Άγνωστοι δράστες διέρρηξαν κατά τη διάρκεια της νύχτας το κτίριο του πρώην δημαρχείου Δίου στην Κονταριώτισσα, το οποίο χρησιμοποιείται τώρα ως έδρα της κοινότητας του χωριού και "σήκωσαν" το χρηματοκιβώτιο, του οποίου το ποσό των χρημάτων που περιείχε παραμένει μέχρι στιγμής άγνωστο.

Οι δράστες έκλεψαν και ένα όχημα του δήμου Δίου - Ολύμπου, στου οποίου την καρότσα φόρτωσαν το χρηματοκιβώτιο και εξαφανίστηκαν.

Πληροφορίες λένε πως ο δήμαρχος Δίου - Ολύμπου επιβεβαίωσε το γεγονός και πως το αμάξι βρέθηκε κάπου στα Μάλγαρα χωρίς βέβαια το χρηματοκιβώτιο
Διαβάστε περισσότερα...

Δεν είναι φάρσα: ο Πίου έκλεισε σε ομάδα!

Σε μία από τις πλέον… μεγάλες μεταγραφές του καλοκαιριού προχώρησε ο Πανακρωτηριακός, ο οποίος αγωνίζεται στο τοπικό Χανίων και απέκτησε μόλις την Πέμπτη (27/9) τα δικαιώματα του Ιζουάνα Ζοέλ Ανίνο.

Και επειδή, σίγουρα, θα αναρωτιέστε αρκετοί γιατί κάνει αίσθηση αυτή η μεταγραφή, σας αναφέρουμε πως πρόκειται για τον 34χρονο Νιγηριανό που έγινε γνωστός σ” όλη την Ελλάδα με το όνομα Πίου συμμετέχοντας σε γνωστή διαφήμιση κινητής τηλεφωνίας.

Ο 34χρονος Νιγηριανός άσος, λοιπόν, συμφώνησε με την κρητική ομάδα, που αγωνίζεται στο τοπικό Χανίων και μένει να εκδοθεί το δελτίο του για να αποκτήσει δικαίωμα συμμετοχής.

Το στόρι του Πίου

Ο Πίου δεν έγινε ποδοσφαιριστής για χάρη της διαφήμισης γνωστής εταιρίας κινητής τηλεφωνίας, αλλά ήταν και είναι… Μάλιστα, πριν από 12 χρόνια ένας ξένος μάνατζερ τον… εντόπισε, τον διάλεξε και του έκλεισε συμβόλαιο σε μια μικρή ομάδα στην Ελλάδα.

Το όνειρο αυτό, της ποδοσφαιρικής καριέρας, όμως, διακόπηκε πολύ γρήγορα, όταν τραυματίστηκε σοβαρά κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Μηνίσκος είπαν οι γιατροί και το συμβόλαιο… ακυρώθηκε.

Στην Νιγηρία δεν γύρισε ποτέ. Εμεινε εδώ προσπαθώντας να στήσει τη ζωή του σε άλλη βάση και εν τέλει τα κατάφερε.

Πηγή: sentragoal
Διαβάστε περισσότερα...

Οι ομιλίες για τις τρούφες στη διημερίδα στις 22-23 Σεπτεμβρίου 2012 έγιναν στον Κορινό Πιερίας και στο ξενοδοχείο Orfeas Blue Resort.

Η διημερίδα 22 και 23 Σεπτεμβρίου 2012, ξεκινησε με τις ομιλίες στο πρόγραμμα του Σαββάτου στο Orfeas Blue Resort.

Το πρόγραμμα της Κυριακής ξεκίνησε με την αναζήτηση τρουφών στα δάση, όπου συλλέξαμε T.Macrosporum, T.Uncinatum, T.Mesentericum, T.Excavatum, και T.Rufum. 

Το γεύμα και η μακροσκοπική ταυτοποίηση έγινε στο αγρόκτημα KoukosInn . Συλλέχθηκαν, ταυτοποιήθηκαν και γευθήκανε όλα τα φθινοπωρινά είδη τρούφας και στο γεύμα  δοκιμάστηκε και η λευκή πολύτιμη τρούφα Τ.Magnatum, που κρατήθηκε ειδικά για τους 30 μετέχοντες. Το άρωμά της φανταστικό! 

Σύντομα θα επαναληφθεί παρόμοιο διήμερο για όλους εσάς που αφέθηκαν εκτός του προγράμματος, λόγο των πολλών συμμετοχών.
Διαβάστε περισσότερα...

Νέα μόδα στα κοντομάνικα


Διαβάστε περισσότερα...

Τι φέρνει η συγχώνευση και η εξειδίκευση στην παροχή υγείας στην Πιερία

ΔΕΝ ΘΑ ΣΤΕΡΗΘΕΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΛΛΑ 
ΘΑ ΒΕΛΤΙΩΘΕΙ ΤΟ Γ.Ν. ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

Τοποθέτηση με την οποία διασαφηνίζει την κάτασταση σχετικά με τις συγχωνεύσεις γενικά δημόσιων οργανισμών και τις καταργήσεις νοσοκομείων, κλινικών ή τμημάτων πραγματοποίησε ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης Στέργιος Φαρμάκης. Μάλιστα, δεν αναφέρθηκε μόνο στην περίπτωση της Πιερίας, αλλά γενικότερα στις παθογένειες του ΕΣΥ και το πως θα οργανωθεί καλύτερα το χρονικό διάστημα που ακολουθεί.

Ο κ. Φαρμάκης μίλησε για νοσοκομεία με 2 και 3 παθολογικές κλινικές, οι οποίες βεβαίως θα συγχωνευθούν, καθώς και για το τι σημαίνει η συγχώνευση σε συνθήκες όπως αυτές της Πιερίας, με το Γενικό και το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο. Πρόκειται άλλωστε για διαδικασία που έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό διάστημα και ακόμα διανύουμε το μεταβατικό διάστημα, με καταληκτική ημερομηνία τις 31 Δεκεμβρίου, όταν και πρέπει να υπάρχει νέο οργανόγραμμα του ενιαίου οργανισμού.

Ο ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΗΣ
«Εδώ και καιρό, λόγω της οικονομικής κρίσης και της κακής οργάνωσης του ΕΣΥ, υπάρχει σχεδιασμός για τις συγχωνεύσεις των δημοσίων οργανισμών γενικώς. Στο ΕΣΥ θα συγνωνευθούν νοσοκομεία, γίνεται όμως κακή ερμηνεία όταν ακούγεται ότι θα καταργηθούν 630 κλινικές, 50 νοσοκομεία.
Το νόημα αυτών των αριθμών είναι οι συγχωνεύσεις που θα γίνουν. Δεν θα κλείσουν τα υπάρχοντα κτίρια που έχουν υποδομές για να αλλάξει η χρήση τους και να γίνουν αποθήκες, ας πούμε. Απλώς καταργούνται τα νομικά πρόσωπα και εκεί που είναι 2 και 3 σε ένα νομό θα γίνουν ένας ενιαίος οργανισμός, με αναδιοργάνωση του προσωπικού με δημιουργία νέου οργανογράμματος.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι το νοσοκομείο της Κέρκυρας που έχει δυο παθολογικές κλινικές, με δυο γιατρούς η καθεμιά. Αυτό είναι αστείο, δεν μπορεί να στηθεί κλινική με δυο γιατρούς, αλλά έγινε για έπρεπε να γίνει και κάποιος άλλος διευθυντής, πράσινος ή μπλε που έγινε με κομματικά μέσα.
Σε μεγάλα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης υπάρχουν 3 κλινικές, μοιράζουν εκεί οι διευθυντές τις κλίνες και έτσι αναπαράγεται το «φακελάκι». Ο καθένας αποφασίζει ποιον θα πάρει και αν δώσεις «φακελάκι» θα σε βάλει, διαφορετικά μέχρι τότε δεν έχει κρεβάτι. Τώρα, σε τέτοιες περιπτώσεις θα γίνει μια κλινική με όλες τις κλίνες ενιαία, κάτι που επιφέρει και δυο καταργήσεις.
Δεν καταργείται κάτι για το κοινό, αλλά ενοποιούμε εσωτερικά τις δυνάμεις στα νοσοκομεία. Έτσι και στην Πιερία, ενώ έχουμε δυο νοσοκομεία θα έχουμε ένα, μεγαλύτερο και δυνατότερο, διότι θα έχουμε προσωπικό, που τώρα σε κάποια τμήματα λείπει. Θα έχουμε δηλαδή ένα λογιστήριο, κάτι που είναι πολύ αποδοτικότερο, ενιαία αποθήκη, τμήμα προμηθειών, διοικητική υπηρεσία, τμήμα εσόδων κλπ.
Στο ΕΣΥ της Πιερίας δουλεύουν χίλια άτομα, είναι ο μεγαλύτερος οργανισμός του νομού και δεν νοείται να μην προσφέρει τις καλύτερες υπηρεσίες στον πολίτη. Αυτό έχει σημασία όταν λέμε ότι δεν έχουμε γιατρούς και πρέπει να προσλάβουμε, να σημειωθεί ότι η αναλογία γιατρών/πολιτών είναι καλύτερη από άλλες χώρες της ευρώπης.
Έχουμε 5,6 ανά 1000 κατοίκους, ενώ Γαλλία και Γερμανία έχουν 3,4 ως 4 ανά 1000 και η Αυστρία έχει 3,6 γιατρούς ανά 1000. Δεν λείπουν οι γιατροί, λείπει η καλή οργάνωση και η δυνατότητα από το νόμο να μετακινούνται οι γιατροί από εκεί που περισσεύουν προς τα εκεί που λείπουν. Υπάρχουν, για παράδειγμα, παθολογικές κλινικές που έχουν 18 γιατρούς δε μπορούν να λειτουργήσουν με 5-7 γιατρούς. Αντιθέτως η Κοζάνη έχει μόνο ένα παθολόγο.
Στο νομό Πιερίας, όπως και σε Τρίπολη, Κέρκυρα, Χανιά καταργήθηκαν τα Ψυχιατρεία που υπάρχουν. Έχουμε διεθνή συμβατική υποχρέωση αλλά είναι και θέμα λειτουργικότητας. Μερικά νοσοκομεία της επαρχίας θα αποκτήσουν και εξειδίκευση, δεν μπορούμε να έχουμε αντίγραφα-νοσοκομεία παντού, που κάνουν ακριβώς την ίδια δουλειά, όταν υπάρχει ανάγκη για εξειδίκευση.
Στην Πιερία, θα έχουμε ένα νοσοκομείο, μεγαλύτερο, δυνατότερο και αποδοτικότερο, που συγχρόνως θα είναι εξειδικευμένο, θα δίνει έμφαση στον ψυχιατρικό τομέα. Άλλωστε, το ΨΝΠΟ που ενώνεται με το Γενικό Νοσοκομείο, είναι από τα καλύτερα στην Ελλάδα. Έχει εφαρμόσει πρωτοποριακά προγράμματα, όπως το Ψυχαργώς, που έχουν διευρύνει κατά πολύ την γκάμα των προσφερόμενων ψυχιατρικών υπηρεσιών.
Μπορεί να καταργήθηκε ως νομικό πρόσωπο, αλλά δεν έκλεισε. Ενσωματώνεται ως τομέας στο Γενικό Νοσοκομείο και θα προσφέρει καλύτερα γιατί θα χρησιμοποιεί και τις υπόλοιπες υποδομές που έχει το νοσοκομείο. Η επιτροπή που σύστησε ο υπουργός κ. Λυκουρέντζος για να ξαναγράψει τον χάρτη υγείας πανελληνίως προβλέπει συγχωνεύσεις όπου υπάρχουν πολλά νοσοκομεία. Φανταστείτε ότι στην Ήπειρο, σε 22 χλμ. υπάρχουν 3 νοσοκομεία και υπολειτουργούν. Στην Ημαθία, Νάουσα και Βέροια θα γίνουν ενιαίος οργανισμός, και όπου αλλού υπάρχουν αυτά τα δεδομένα θα υπάρχουν συγχωνεύσεις.
Θα γίνει ανακατανομή, θα κάνουμε νέο οργανόγραμμα. Προβλέπεται στο νόμο που κατήργησε το ψυχιατρείο, ότι πρέπει μέχρι 31 Δεκεμβρίου να συντάξουμε νέο οργανόγραμμα για να συσταθεί ο νέος ενιαίος οργανισμός. Μέχρι τότε ζούμε μια μεταβατική περίοδο.
Σε λίγες μέρες θα κλείσουν τα τμήματα Οξέων Περιστατικών που είναι στο δρόμο για τη Νέα Έφεσο και θα μετακομίσουν εδώ στην Ψυχιατρική Κλινική ηλικιωμένων και εφήβων, που και αυτό είναι κάτι καινούριο. Το κτίριο έχει παραδοθεί και περιμένουμε τώρα από τους προμηθευτές να φέρουν τον ξενοδοχειακό εξοπλισμό.
Το κτίριο που εδρεύουν τώρα τα Οξέα είναι ιδιόκτητο και θα χρησιμοποιηθεί από άλλη κλινική του ψυχιατρικού τομέα».
Πηγή: ΟΛΥΜΠΙΟ ΒΗΜΑ
Διαβάστε περισσότερα...

Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2012: οι εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα

Περιοδικές εκθέσεις, θεματικές ξεναγήσεις και μουσικές συναυλίες είναι μερικές από τις εκδηλώσεις που διοργανώνονται σε μουσεία και μνημεία της χώρας με αφορμή τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Για 18η συνεχή χρονιά, μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι σε όλη την Ελλάδα ανοίγουν για το κοινό, γιορτάζοντας τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με σκοπό οι επισκέπτες να έρθουν σε επαφή με τα μνημεία και ταυτόχρονα να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Θέμα των φετινών εκδηλώσεων είναι οι κρίσεις, τα αίτια που τις προκαλούν, οι τρόποι με τους οποίους εκδηλώνονται και τα ίχνη που αφήνουν.

Σε αυτό το πλαίσιο, στις 28, 29 και 30 Σεπτεμβρίου η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΑΙΘΠΑ προσκαλεί το κοινό σε ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων σε 60 Μουσεία και Αρχαιολογικούς Χώρους σε όλη την Ελλάδα.

Η Παρασκευή 28/9 είναι αφιερωμένη κυρίως στα σχολεία, ενώ το Σαββατοκύριακο που ακολουθεί (29-30/9), η είσοδος θα είναι ελεύθερη σε όλους τους Αρχαιολογικούς Χώρους και τα Μουσεία της χώρας.

Οι εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα έχουν ως εξής:

—Αθήνα
Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο προτείνει μια επίσκεψη στη μικρή περιοδική έκθεση «Κρίσεις. Μεταβατικές Περίοδοι της Ιστορίας και Αρχαιολογία», με αντικείμενα από τις συλλογές του. Η έκθεση παρουσιάζεται στην αίθουσα 39 (στο ισόγειο) και θα διαρκέσει από την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου ως την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012.

Παράλληλα με την έκθεση, θα διατίθεται κατάλογος με έργα σχετικά με το θέμα, τα οποία οι επισκέπτες θα μπορούν να εντοπίσουν στις μόνιμες εκθέσεις του Μουσείου, ενώ την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012 θα διεξαχθεί σχετική ενημερωτική ξενάγηση από αρχαιολόγο στο μικρό Αμφιθέατρο (ώρα 12.00 – 13.00 με απαραίτητη τη δήλωση συμμετοχής). Περισσότερες πληροφορίες στο 210 8217 724.

Με μουσική και ελεύθερη είσοδο (από 17.00 – 20.00) θα υποδεχτεί το Μουσείο της Ακρόπολης τους επισκέπτες του το Σάββατο 29 και την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012. Στο διάστημα αυτό, θα μπορούν να παρακολουθήσουν θεματικές παρουσιάσεις για τα «Αρχαϊκά Χρώματα» από τους Αρχαιολόγους-Φροντιστές του Μουσείου.

«Έχει ο καιρός γυρίσματα: Εικονομαχία, Άλωση, Νεότερη Εποχή», λέγεται η θεματική εκπαιδευτική διαδρομή στη μόνιμη έκθεση του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, που σχεδιάστηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Επίκεντρο της διαδρομής αυτής -που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου- είναι κάποια επιλεγμένα αντικείμενα από τη μόνιμη έκθεση, τα οποία γίνονται η αφορμή για να συζητηθούν ιστορικά γεγονότα και φαινόμενα που σηματοδοτούν περάσματα από μια εποχή σε άλλη. Ώρες έναρξης 10.00 και 12.00.

Παράλληλα, το τριήμερο 28 – 30 Σεπτεμβρίου, το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων διοργανώνει στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο μπαζάρ βιβλίων, στη διάρκεια του οποίου οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να αγοράσουν με έκπτωση 70% μονογραφίες, περιοδικές εκδόσεις – Αρχαιολογικόν Δελτίον, Χρονικά και Μελέτες και Αρχαιολογικά Ανάλεκτα εξ Αθηνών, Πρακτικά αρχαιολογικών Συνεδρίων, καταλόγους αρχαιολογικών εκθέσεων και οδηγούς αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και μουσείων. Τηλέφωνο επικοινωνίας του ΒΜΧ 213 2139 572.

Το Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη προτείνει για το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου μια γνωριμία με τα εργαστήρια των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του για την περίοδο 2012 – 2013 (ώρες 10.30 και 12.00), καθώς και ξενάγηση στην έκθεση «Άλογα και Αναβάτες» από τον γλύπτη και Ακαδημαϊκό Γιάννη Παρμακέλη και τον επιμελητή της έκθεσης Τάκη Μαυρωτά (12.30 – 1.30 και 18.30 – 19.30). Η ξενάγηση στην έκθεση θα επαναληφθεί την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου (12.30 – 13.30). Τηλέφωνο επικοινωνίας 210 3611 206.

—Θεσσαλονίκη
Στη Θεσσαλονίκη, στις ξεναγήσεις που διοργανώνει στις 29 Σεπτεμβρίου 2012 η 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, με τίτλο «Η τέχνη την εποχή της κρίσεως», το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ξεναγηθεί σε δύο σημαντικά βυζαντινά μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, τους ναούς των Αγίων Αποστόλων και του Αγίου Νικολάου Ορφανού (ώρες ξενάγησης 10.00 -12.00 και 18.00 – 19.00, πληροφορίες στα τηλέφωνα 231 3310 454 και 231 3310 423).

Επίσης, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης προτείνει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολικές ομάδες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου και ώρες 9.00 – 11.00 & 11.00 – 13.00), καθώς και θεματικές ελεύθερες περιηγήσεις επισκεπτών με τη βοήθεια εκπαιδευτικού φυλλαδίου του Μουσείου το Σαββατοκύριακο. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη το Σάββατο 29 και την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 2310 830 538.

—Πάτρα

Στην περιοχή της Πάτρας, η 6η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Αχαΐας, διοργανώνει θεματικές περιηγήσεις στο Κάστρο Πατρών, στο Φρούριο Ρίου και στο Μεσαιωνικό Υδραγωγείο Πάτρας (Μικρή Περιμετρική-Περιοχή Ασυρμάτου).

Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου (9.00 -13.00), μαθητές του Δημοτικού και του Γυμνασίου θα ξεναγηθούν και θα ενημερωθούν για τα ιστορικά στοιχεία και τα οχυρωματικά έργα στο Κάστρο Πάτρας και στο Φρούριο Ρίου σε περιόδους κρίσεις, καθώς και για την κατασκευή του Μεσαιωνικού Υδραγωγείου μετά την κατάληψη της Πάτρας από τους Οθωμανούς.

Το Σάββατο και την Κυριακή οι αρχαιολογικοί χώροι θα είναι ανοιχτοί για το κοινό με ελεύθερη είσοδο. Για δηλώσεις συμμετοχής και περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα 2610 276 143, 2610 223 363.

—Δελφοί-Γαλαξείδι

Διημερίδα με τίτλο «Τόποι/ταυτότητες/φυσική και πολιτιστική κληρονομιά: κρίσι-μα θέματα στρατηγικού σχεδιασμού» συνδιοργανώνουν στους Δελφούς και στο Γαλαξίδι η Ι’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και η Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας Νότιας Ελλάδας, σε συνεργασία με το Τμήμα ΠΜΣ «Μουσειακές Σπουδές» των Τμημάτων Ιστορίας & Αρχαιολογίας και Γεωλογίας – Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών, το Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης του ΤΕΙ Αθήνας και με το Εργαστήριο – Κέντρο Μουσειακών Ερευνών του Πανεπιστήμιου Αθηνών.

Οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών από Παρασκευή 28 έως Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012, καθώς και στο Γαλαξίδι την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012.

Το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου και ώρα 20.30 στον χώρο της Ρωμαϊκής Αγοράς των Δελφών θα παρουσιαστεί η λυρική εκδήλωση «Κ.Π. Καβάφης, Απ’ έξω και τραγουδιστά» του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Σύρου. Η είσοδος θα είναι δωρεάν για το κοινό.

—Καρδίτσα
Η ΛΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, με έδρα την Καρδίτσα, διοργανώνει την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου Εκπαιδευτικά Προγράμματα σχετικά με το θέμα του εορτασμού και ξεναγήσεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας, το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου ημερίδα με θέμα «Κρίσεις – Συνέχειες – Ασυνέχειες στην Εξέλιξη του Πολιτισμού του Ελλαδικού Χώρου: Δεδομένα από τη Μελέτη των Αρχαίων Υλικών» και την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου ξεναγήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους.

Η ημερίδα είναι ελεύθερη για το κοινό, ενώ για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με τα τηλέφωνα 24410 61564 (για τα εκπαιδευτικά προγράμματα και τις ξεναγήσεις στους αρχαιολογικούς χώρους) και 24410 25217-9 για τις ξεναγήσεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας.

—Λαμία-Αταλάντη

Ακόμα, σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων, στη Λαμία και την Αταλάντη, από 28 έως 30 Σεπτεμβρίου 2012, διοργανώνει η ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Κύριος στόχος της διοργάνωσης είναι η αναζωογόνηση των μνημείων και των μουσείων με την εξασφάλιση ελεύθερης πρόσβασης του κοινού σε αυτά, αλλά και η συνειδητοποίηση της κοινής ευρωπαϊκής ταυτότητας μέσα από τις ιδιαιτερότητες του κάθε λαού, η αναζήτηση της συλλογικής μνήμης και ηπροστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς με τη συνεργασία δημόσιων και ιδιωτικών φορέων.

Η ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων συμμετέχει για μια ακόμα φορά στον εορτασμό με τη διοργάνωση σειράς πολιτιστικών εκδηλώσεων, στη Λαμία, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Θερβάντες και το Αρχαιολογικό Μουσείο Καταλωνίας – Εμπόριον, αλλά και στην Αταλάντη, σε συνεργασία με την Αιάντειο Δημόσια Βιβλιοθήκη και το Δήμο Λοκρών.

Συγκεκριμένα, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Λαμίας, θα πραγματοποιηθούν θεματικές ξεναγήσεις, την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου, 10.00 – 13.00 για τα σχολεία και την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου, 10.00 – 13.00 για το κοινό, ενώ την ίδια μέρα θα ξεκινήσει και η έκθεση κειμένων – φωτογραφίας με τίτλο «ΕΜΠΟΡΙΟΝ, Πύλη εισόδου του ελληνικού πολιτισμού στην Ιβηρική Χερσόνησο», με διάρκεια ως τις 7 Ιανουαρίου 2013.

Μέσα από φωτογραφίες και κείμενα, η έκθεση μας φέρνει κοντά στην ιστορία της αρχαίας ελληνικής πόλης του Εμπορίου (Εμπούριες, Λ’ Εσκάλα) και τα πλούσια αρχαιολογικά κατάλοιπα που έχουν φέρει στο φως οι ανασκαφές.

Με αυτόν τον τρόπο φιλοδοξεί να κάνει γνωστά στους επισκέπτες του Αρχαιολογικού Μουσείου Λαμίας έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ιβηρικής Χερσονήσου και καθοριστικής σημασίας για να κατανοήσουμε τα ίχνη που άφησε ο ελληνικός πολιτισμός στο δυτικό άκρο της Μεσογείου.

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αταλάντης, θα διεξαχθούν θεματικές ξεναγήσεις (Παρασκευή 28/9, 9.00 – 13.00 για τα σχολεία, Σάββατο 29 και Κυριακή 30/9, 9.00 – 13.00 για το κοινό), θα ολοκληρωθεί δε η παρουσίαση της κινητής έκθεσης της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Σπάρτης με θέμα: «Χρονολόγιο Νικηφόρου Βρεττάκου» με παράλληλες δράσεις στο Αναγνωστήριο της Αιαντείου Δημόσιας Βιβλιοθήκης Αταλάντης (ξεναγήσεις, φύλλα εργασίας, ηχητική αφήγηση του Τίτου Πατρίκιου για τον ποιητή – Αρχείο Ν. Βρεττάκου). Διάρκεια έκθεσης: 15-30 Σεπτεμβρίου 2012.

Τέλος, στο Κωνσταντίνειο Πνευματικό Κέντρο Αταλάντης, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου και ώρα 19.00 η ημερίδα με θέμα «Από τον Όμηρο στον Νικηφόρο Βρεττάκο.

Η “ποίηση του πολέμου”, με ομιλίες των Μ.-Φ. Παπακωνσταντίνου, Προϊσταμένης της ΙΔ΄ ΕΠΚΑ, Σ. Δημάκη, Τμηματάρχη Μουσείων της ΙΔ΄ ΕΠΚΑ και Μ. Ζεκεντέ-Καρέντζου, Προϊσταμένης της Αιαντείου Δημόσιας Βιβλιοθήκης Αταλάντης, απαγγελία ποιημάτων συνοδεία πιάνου και κιθάρας και προβολή της ταινίας της Α. Δρακοπούλου «Περιουσιακά στοιχεία».
Διαβάστε περισσότερα...

ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΠΡΑΤΗΡΙΩΝ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ

Με απόφαση της Αντιπεριφεριάρχη Πιερίας κ. Σοφίας Μαυρίδου για τον καθορισμό του ελαχίστου αριθμού πρατηρίων ανά Περιφέρεια, για τα οποία τίθεται υποχρέωση εκ περιτροπής λειτουργίας, πέραν του ωραρίου, καθορίστηκε το χειμερινό ωράριο λειτουργίας των πρατηρίων υγρών καυσίμων που ισχύει από 1ης Οκτωβρίου 2012 και μέχρι 30ης Απριλίου 2013.

Ειδικότερα κατά τις εργάσιμες ημέρες θα διανυκτερεύουν από ώρα 9.00 μ.μ. έως 6.00 π.μ. τα πρατήρια που καθορίζονται στους σχετικούς πίνακες. Για την ημερήσια λειτουργία των πρατηρίων τις Κυριακές και Αργίες, καθορίστηκε η εκ περιτροπής υποχρεωτική λειτουργία τους από ώρα 6.00 έως 9.00 μ.μ. σύμφωνα με τους σχετικούς πίνακες. Τις Κυριακές και Αργίες διανυκτερεύουν από ώρα 9.00 έως 6.00 όσα πρατήρια αναγράφονται στους σχετικούς πίνακες της ως άνω απόφασης.

Σημειώνεται ότι όσα πρατήρια υγρών καυσίμων έχουν οριστεί να διανυκτερεύουν υποχρεωτικά εκ περιτροπής, κατά τις εργάσιμες ημέρες, Κυριακές και Αργίες ή κατά το ωράριο της ημερήσιας λειτουργίας κατά τις Κυριακές και Αργίες, λειτουργούν υποχρεωτικά.

Τα δε υπόλοιπα παραμένουν υποχρεωτικά κλειστά, αλλιώς τιμωρούνται ως παραβάτες σε περίπτωση μη τήρησης και επιβάλλεται στους παραβάτες, με απόφαση του οικείου περιφερειάρχη πρόστιμο πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ.

Τέλος οι πρατηριούχοι υποχρεούνται να τοποθετήσουν σε εμφανές σημείο το πρόγραμμα με τις ημέρες και ώρες των υποχρεωτικών, εκ περιτροπής, διανυκτερεύσεων, εργασίμων Κυριακών και Αργιών και της υποχρεωτικής, εκ περιτροπής, ημερήσιας λειτουργίας Κυριακών και Αργιών

ΑΠΟΦΑΣΗ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ ΒΕΝΖΙΝΑΔΙΚΩΝ 2012 νεο χειμερινο
 
ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΩΡΑΡΙΟ ΠΡΑΤΗΡΙΩΝ 2012 2013
Διαβάστε περισσότερα...

Γεγονός η πρώτη αποκρατικοποίηση-Δείτε ποια είναι

Το Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης για 90 χρόνια περνά στην ιδιοκτησία της εταιρίας LAMDA DEVELOPMENT

Η συμφωνία έκλεισε αργά χθες και το βράδυ και οι υπογραφές αναμένεται να "πέσουν" μέχρι τις 15 Νοεμβρίου. Το Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης για 90 χρόνια περνά στην ιδιοκτησία της εταιρίας LAMDA DEVELOPMENT συμφερόντων Λάτση.

Πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη αποκρατικοποίηση, για την οποία το δημόσιο θα βάλει στο ταμείο του περίπου 80 εκατομμύρια ευρώ. 

Επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται εντός της ημέρας.

Πηγή: parapolitika.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Σήμερα στις 5 μ.μ. συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Δίου - Ολύμπου

Ο Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής καλεί τα μέλη της Επιτροπής σε συνεδρίαση που θα γίνει στο γραφείο του Δημάρχου στις 28-9-2012, ημέρα Παρασκευή της εβδομάδας και ώρα 17.00μ.μ. στο Δημοτικό Κατάστημα του Δήμου Δίου - Ολύμπου, με θέματα ημερήσιας τα εξής: 

1.- Έγκριση ή μη πρακτικών δημοπρασίας για την εκμίσθωση δημοτικού καταστήματος «Αναψυκτήριο – Εστιατόριο (πρώην ΕΡΑΤΩ)» στην ΔΕ Λιτοχώρου.
2.- Απευθείας ανάθεση της μελέτης «Σύνταξη κυκλοφορικής μελέτης για ΧΥΤΑ Λιτοχώρου» - Ψήφιση πίστωσης.
3.- Απευθείας ανάθεση της μελέτης «Μελέτη χώρου υγειονομικής ταφής απορριμμάτων του Δήμου Δίου – Ολύμπου (τοπογραφικές μελέτες)» - Ψήφιση πίστωσης.
4.- Έγκριση ή μη πρακτικών δημοπρασίας για την εκμίσθωση δημοτικής έκτασης εμβαδού 4.181 τ.μ. (τμήμα του αριθμ. 129 κληροτεμαχίου) της ΔΚ Πλαταμώνα (με τα ανεγερθέντα εντός αυτού κτίσματα).
5.- Έγκριση ή μη πρακτικών δημοπρασίας για την εκμίσθωση δημοτικού ακινήτου 100 τ.μ. στην ΔΚ Πλαταμώνα (πρώην Κοινοτικό Κατάστημα).
6.- Αποδοχή της δωρεάς της μελέτης «Αρχιτεκτονική πρόταση διαμόρφωσης εξωτερικού χώρου πλατείας και παιδικής χαράς» στα ΟΤ 270 και 273 στον τομέα Β3 της ΔΕ Λιτοχώρου από τον αρχιτέκτονα Καντζιούρη Γεώργιο.
7.- Αποδοχή της δωρεάς και έγκριση τοποθέτησης παρεκκλησίου από ιδιώτες στο χώρο της Π.Υ. Λιτοχώρου.
8.- Αποδοχή της δωρεάς αυτοκινήτου στον Δήμο Δίου – Ολύμπου από την ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας.
9.- Απευθείας ανάθεση της μελέτης «Επίγειες τοπογραφικές αποτυπώσεις και σύνταξη διαγραμμάτων στην ευρύτερη περιοχή των απαλλοτριώσεων του ΟΣΕ και της ΠΑΘΕ στην επέκταση σχεδίου πόλεως της ΔΚ Λεπτοκαρυάς» - Ψήφιση πίστωσης.
10.- Ψήφιση πιστώσεων προϋπ/σμού, οικονομικού έτους 2012.
11.- Έγκριση ή μη πρακτικών δημοπρασίας για την εκμίσθωση δημοτικής έκτασης (8.750 τ.μ.) του αριθμ. 993 αγροτεμαχίου στην ΤΚ Νέας Εφέσου της ΔΕ Δίου του Δήμου Δίου – Ολύμπου.
12.- Έγκριση των δαπανών που πληρώθηκαν από την παγία προκαταβολή έτους 2012.
13.- Έγκριση ή μη πρακτικών για την μεταφορά μαθητών με ταξί για το σχολικό έτος 2012-2013.
14.- Συνέχεια ή μη της διενέργειας διαγωνισμού για την προμήθεια «Αυτοματοποιημένου Συστήματος Κοινοχρήστων Ποδηλάτων Δήμου Δίου-Ολύμπου»
15.- Εισηγητική έκθεση εσόδων-εξόδων Α’ & Β’ τριμήνου 2012 του Δ.Δίου-Ολύμπου προς το Δημοτικό Συμβούλιο.
16.- Απευθείας ανάθεση της εργασίας «Ελαιοχρωματισμοί στο Σχολικό Συγκρότημα Κονταριώτισσας» - Ψήφιση πίστωσης
17.- Απευθείας ανάθεση του έργου «Καθαρισμός τάφρων Δ.Ε.Λιτοχώρου» - Ψήφιση πίστωσης.
18.- Απευθείας ανάθεση του έργου «Αντικατάσταση εσωτερικών δικτύων ύδρευσης Δ.Ε.Δίου» - Ψήφιση πίστωσης
 
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ Ο. Ε.
ΚΙΑΦΑΣ ΠΕΤΡΟΣ
Διαβάστε περισσότερα...

Αυτά είναι τα 13 στρατόπεδα που κλείνουν

Έγιναν γνωστά τα ονόματα των 13 Κέντρων Νεοσυλλέκτων που βάζουν «λουκέτο»
Κλείνουν τα 13 από τα 21 συνολικά Κέντρα Εκπαιδεύσεως Νεοσυλλέκτων των τριών Κλάδων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ στο εκπαιδευτικό κέντρο της Πολεμικής Αεροπορίας, στην 124 Πτέρυγα Βασικής Εκπαιδεύσεως στην Τρίπολη, θα εκπαιδεύονται μαζί, αλλά εν συνεχεία θα αποδίδονται στους οικείους Κλάδους, τόσο οι νέοι σμηνίτες, όσο και οι νέοι ναύτες, αφού το ΚΕΝ του Πολεμικού Ναυτικού στο Σκαραμαγκά, συμπεριλαμβάνεται μεταξύ αυτών που καταργούνται.

Τα στρατόπεδα που βάζουν «λουκέτο», σύμφωνα με τον «Ελ.Τύπο», είναι τα εξής: Στο Μαυροδένδρι Κοζάνης, στο Ρέθυμνο, στο Ναύπλιο (το ΚΕΜΧ του Μηχανικού), στην Κόρινθο (6ο Σύνταγμα Πεζικού, δόθηκε ήδη στην ΕΛΑΣ, ως κέντρο κρατήσεως λαθρομεταναστών), στην Τρίπολη (11ο Σύνταγμα Πεζικού), στη Σταυρούπολη Ξάνθης, στο Άργος Ορεστικό Καστοριάς, στα Ιωάννινα, στο Παρανέστι Δράμας, στα Γιαννιτσά, στην Άρτα (ΚΕΥΓ, του Υγειονομικού), στην Πάτρα (ΚΕΜΧ, του Τεχνικού) και το μοναδικό κέντρο εκπαιδεύσεως νεοσυλλέκτων του Πολεμικού Ναυτικού στον Σκαραμαγκ (Κ.Ε.Ν. «Κανελλόπουλος»).
Διαβάστε περισσότερα...

«ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΠΟΔΗΛAΤΗ»

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Μουσικοχορευτικός Πολιτιστικός Σύλλογος «Καλλιθέα» σε συνεργασία με τους Ελεύθερους Ποδηλάτες Πιερίας και την υποστήριξη της Ποδηλατικής Ομάδας του Σ.Ε.Ο. Κατερίνης σας προσκαλεί την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου και ώρα 11:00 π.μ. στην Πίστα Καρτ στην Παραλία Κατερίνης δεξιά, για μια διαφορετική ποδηλατική εμπειρία. «ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΠΟΔΗΛAΤΗ»
• Διαγωνισμός ισορροπίας : 5μ &10μ.
• Διαγωνισμός ταχύτητας : 50μ & 100μ.
• Διαγωνισμός ταχύτητας-αντοχής :500μ! ΚΥΠΕΛΟ ΠΙΕΡΙΑΣ –ΤΑΧΥΤΕΡΟΣ ΠΟΔΗΛΑΤΗΣ 2012.
• Διαγωνισμός e-bike (ηλεκτροκίνητα ΠΟΔΗΛΑΤΑ), παρουσίαση, μαθήματα χρήσης τους.
• Παζάρι (BAZZAR) μεταχειρισμένου ποδηλάτου, χωρίς μεσάζοντες από ιδιώτες.
Δικαίωμα συμμετοχής έχει κάθε ποδηλάτης που έχει άριστη υγεία και ποδήλατο σε άριστη κατάσταση. Ανήλικοι συμμετέχουν υποχρεωτικά μόνο με συνοδεία ενήλικου κηδεμόνα. Η Είσοδος είναι δωρεάν και η συμμετοχή είναι ελεύθερη. Το κράνος είναι υποχρεωτικό για ΟΛΟΥΣ και κάθε ποδηλάτης συμμετέχει αποκλειστικά με ΔΙΚΗ ΤΟΥ ευθύνη. Η εκδήλωση υποστηρίζεται από πιστοποιημένους ποδηλάτες - διασώστες.
Με την ευγενική στήριξη:
 EXTREME sports & ΠΟΔΗΛΑΤΟ, Κατερίνη
 ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΤΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ, Καλλιθέα
 OLYMPUS MEDITERRANEAN HOTEL, Λιτόχωρο
Πληροφορίες – Δηλώσεις συμμέτοχης:
Μηλιώρης Δημήτριος τηλ.:23510 73977 (Έφορος ποδηλασίας Σ.Ε.Ο.Κατερίνης).

Από το Δ.Σ. του Συλλόγου

Διαβάστε περισσότερα...

ΚΙΛΚΙΣ - Τέλος επιτηδεύματος από νεκρή ζητά η εφορία

Ειδικό τέλος επιτηδεύματος καλείται να πληρώσει γυναίκα που έχει φύγει από τη ζωή εδώ και είκοσι χρόνια! Η απαίτηση αυτή της εφορίας, που μόνο ως κακόγουστη φάρσα μπορεί να ερμηνευτεί, αφορά γυναίκα που όχι μόνο δεν είναι εν ζωή, αλλά και δεν άσκησε ποτέ το επάγγελμα με το οποίο είναι καταγεγραμμένη στα αρχεία της πολιτείας.

Του Φώτη Κουτσαμπάρη
Έκπληκτα τα παιδιά της Χ.Κ., εν ζωή κατοίκου Παλαιού Γυναικόκαστρου Κιλκίς, άνοιξαν το φάκελο της ειδοποίησης από την εφορία, με την οποία η μητέρα τους καλείται να καταβάλει 600 ευρώ τέλος επιτηδεύματος για επαγγελματική δραστηριότητα «Σχολής Γεροντολογίας». «Η μητέρα μου έφυγε από τη ζωή το 1993 σε ηλικία 63 ετών. Ασχολούταν με τα οικιακά, ενώ ο πατέρας μου, που επίσης έχει πεθάνει, διατηρούσε καφενείο στο χωριό», περιγράφει στη «Μ» η Ρούλα, κόρη της αποθανούσης. Η οικογένειά της θα αναζητήσει τους λόγους της λάθος καταγραφής, ενώ θα διερευνήσει και το ενδεχόμενο κάποιος να χρησιμοποίησε το όνομα της εκλιπούσας, για να ανοίξει επιχείρηση. «Ή πρόκειται για λάθος εγγραφή ή κάποιοι έβγαλαν χρήματα εμφανίζοντας μία επαγγελματική δραστηριότητα που πιθανόν να επιχορηγούταν. Πιστεύω ότι θα διαλευκανθεί η υπόθεση. Είναι πάντως απαράδεκτο το γεγονός να στέλνουν ειδοποιητήριο σε μία γυναίκα που έχει πεθάνει», τονίζει η Ρούλα.
Σε προειδοποιητική επιστολή της γενικής γραμματείας πληροφοριακών συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών προς την εκλιπούσα υπογραμμίζεται ότι, «σε περίπτωση που δεν πραγματοποιηθεί εκπρόθεσμη διακοπή, θεωρείται ότι η δραστηριότητα ασκήθηκε κατά τη χρήση του 2011 και θα επιβληθεί για το οικονομικό έτος 2012 τέλος επιτηδεύματος του ν. 3986/2011, ακόμη κι αν δεν έχει δηλωθεί εισόδημα από ελευθέριο επάγγελμα ή εμπορική επιχείρηση». Εάν δηλαδή δεν διορθωθεί το λάθος, η εφορία θα ταλαιπωρεί την οικογένεια της εκλιπούσας για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Υπενθυμίζεται ότι υποχρεούνται σε καταβολή ετήσιου τέλους επιτηδεύματος οι επιτηδευματίες και οι ασκούντες ελευθέριο επάγγελμα, εφόσον τηρούν βιβλία β’ ή γ’ κατηγορίας του Κ.Β.Σ.
Πηγή: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Διαβάστε περισσότερα...

Έτοιμος ο Απόλλων Λιτοχώρου για το 4 στα 4

ΑΕ ΠΕΡΙΣΤΑΣΗΣ – ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ

Στο γήπεδο της Περίστασης θα γίνει ένα δυνατό παιχνίδι μεταξύ της τοπικής ΑΕ Περίστασης και του πρωτοπόρου Απόλλωνα Λιτοχώρου, που δικαιωματικά έχει το χαρακτήρα του ντέρμπι.
Η ομάδα της ΑΕ Περίστασης φέτος θα είναι η ευχάριστη έκπληξη της κατηγορίας, διαθέτοντας πλειάδα πολύ καλών ποδοσφαιριστών και υπό την καθοδήγηση ενός έμπειρου προπονητή θα τα πάει περίφημα, βάζοντας ψηλά τον πήχη.
Ο Απόλλων Λιτοχώρου που οδηγεί την κούρσα, έχει μέχρι τώρα 3 στα 3 και είναι το υπ’ αριθμό ένα φαβορί για την άνοδο.

Σέντρα σε όλα τα παιχνίδια θα έχουμε στις 16:30.

Τα υπόλοιπα παιχνίδια:
ΑΕ ΔΡΥΑΝΙΣΤΑ – ΓΑΣ ΣΒΟΡΩΝΟΥ
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΚΑΤΑΧΑ – ΟΛΥΜΠΟΣ ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ
ΔΙΟΣΚΟΥΡΟΙ – ΑΜΣ 25η ΜΑΡΤΙΟΥ
Γ. ΟΛΥΜΠΙΟΣ ΛΟΦΟΥ – ΑΡΗΣ ΚΟΚΚΙΝΟΠΛΙΤΩΝ
ΤΑΥΡΟΣ ΕΛΑΦΟΥ – ΑΙΓΙΝΙΑΚΟΣ (Ακαδημία Πλαταμώνα)
ΑΕ ΚΑΡΙΤΣΑΣ – ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ
ΘΕΡΜΑΪΚΟΣ ΚΟΡΙΝΟΥ – ΟΛΥΜΠΟΣ ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑΣ

Διαβάστε το πλήρες ρεπορτάζ για τα υπόλοιπα παιχνίδια εδώ
Διαβάστε περισσότερα...

Και νέα ρύθμιση χρεών στα ταμεία

Της Ρούλας Σαλούρου

Νέα νομοθετική ρύθμιση για τον διακανονισμό των οφειλών των επιχειρήσεων προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2013 προωθεί το υπουργείο Εργασίας.

Η δραματική οικονομική κατάσταση των ταμείων, κυρίως του ΙΚΑ και το ΟΑΕΕ, που οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μείωση των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές (είτε γιατί μειώθηκαν οι μισθοί, είτε γιατί αυξήθηκε η ανεργία είτε γιατί οι επιχειρήσεις δεν πληρώνουν) οδηγεί την ηγεσία του υπουργείου στην απόφαση για νέα ρύθμιση, με ευνοϊκούς όρους, μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.

Σύμφωνα με το ΙΚΑ, με τη νέα ρύθμιση προβλέπεται η τακτοποίηση των οφειλών προς το ταμεία, με μία εκ των παρακάτω δυνατοτήτων:

Α) Ένταξη των οφειλών σε καθεστώς προσωρινού διακανονισμού, με μηνιαία καταβολή ποσού, έναντι των καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών, μισθολογικών περιόδων απασχόλησης μέχρι 31-7-2012, έκπτωση 40% επί των προσθέτων τελών, προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων της κεφαλαιοποιημένης οφειλής και καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών από 1-8-2012 και εφεξής.

Η ισχύς του προσωρινού διακανονισμού ορίζεται μέχρι την 31-12-2013.

Η υπολογισθείσα, σύμφωνα με τα παραπάνω, μηνιαία καταβολή που θα καταβάλλεται έναντι της κεφαλαιοποιημένης, την 31.7.2012, οφειλής θα επιφέρει σημαντική μείωση, τόσο της κύριας οφειλής όσο και των κεφαλαιοποιημένων προσθέτων τελών που αναλογούν σε αυτή.

Β) Εξόφληση των οφειλών προς το Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ., μισθολογικών περιόδων απασχόλησης μέχρι 31-7-2012, με απαραίτητη καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών από 1-8-2012 και εφεξής. Στη περίπτωση αυτή θα χορηγείται έκπτωση επί των κάθε είδους προσαυξήσεων, προσθέτων τελών και λοιπών επιβαρύνσεων ως εξής:

1) εφάπαξ εξόφληση ή ρύθμιση έως και 6 ισόποσες μηνιαίες δόσεις με έκπτωση ποσοστού 100% .
2) ρύθμιση από 7 έως και 10 ισόποσες μηνιαίες δόσεις με έκπτωση ποσοστού 75% .

Όσοι εργοδότες δεν πληρούν τις προϋποθέσεις ή δεν επιθυμούν να ενταχθούν στις ως άνω ρυθμίσεις μπορούν να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 53-62 του ν.3863/2010.
Πηγή:www.capital.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Πολύ έξυπνα τα νέα μέτρα: Φόροι, φόροι, φόροι... και καμία απόλυση εννοείται...

[Θα το εκτιμήσουν δεόντως οι δημόσιοι υπάλληλοι που ξέρουν ότι έπρεπε να είχαν απολυθεί αλλά ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ τους κρατάνε με νύχια και με δόντια... όπως θα εκτιμήσουν κατάλληλα και οι ελεύθεροι επαγγελματίες ότι θα πληρώσουν από 2.000 έως 5.000 έξτρα φόρο καθώς και οι ιδιώτες θα πρέπει να δουλεύουν άλλα δύο χρόνια για να μην απολυθεί κανένα κοπρόσκυλο... μπράβο στους μ*λ*κ@@ της ΝΔ που στην οικονομία έγιναν ΠΑΣΟΚ]

Φοροεισπρακτικά μέτρα-φωτιά για 2.500.000 μικρομεσαίους επιτηδευματίες, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες οι οποίοι ασκούν ατομικά τις δραστηριότητές τους και, ταυτόχρονα, επιπλέον φόροι σε περίπου 3.000.000 μισθωτούς και συνταξιούχους με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα σχεδιάζει να επιβάλει η κυβέρνηση, με στόχο να εισπράξει συνολικά περίπου 3,6 δισ. ευρώ πρόσθετα έσοδα εντός της διετίας 2013-2014.

Το πλήρες «πακέτο» των νέων φόρων, το οποίο αποκαλύπτει σήμερα ο «Ελεύθερος Τύπος», προβλέπει την κατάργηση του αφορολογήτου των 5.000 ευρώ και των πρόσθετων αφορολόγητων ορίων των προστατευόμενων τέκνων για όλους τους εμπόρους, τους βιοτέχνες, τους επιτηδευματίες που παρέχουν υπηρεσίες, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες που ασκούν ατομικά τις δραστηριότητές τους. Τα εισοδήματα από ατομικές επιχειρήσεις και ελευθέρια επαγγέλματα θα φορολογούνται με 35% από το πρώτο ευρώ, ενώ τα καθαρά εισοδήματα των αγροτών θα φορολογούνται με συντελεστή 6%. Το νέο πακέτο προβλέπει επίσης την κατάργηση των πρόσθετων αφορολόγητων ορίων για τα προστατευόμενα τέκνα και για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, την εφαρμογή φορολογικού συντελεστή 35% για όλα τα εισοδήματα πάνω από 16.000 ευρώ που προέρχονται από μισθούς και συντάξεις, την αύξηση των φόρων στις αμοιβές των ναυτικών κατά 66% έως και 233%, τη μείωση των επιστροφών ΦΠΑ και φόρου κατανάλωσης πετρελαίου για τους αγρότες, την αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης για το υγραέριο και τα φθηνά τσιγάρα, την αύξηση του φόρου στους τόκους καταθέσεων, εντόκων γραμματίων και ομολόγων και την επιβολή τέλους αδείας για χώρους καπνιζόντων. Το μόνο ευχάριστο που περιλαμβάνει το πακέτο είναι η μείωση του ΦΠΑ στον κλάδο της εστίασης.

Μισθωτοί-συνταξιούχοι: Στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος των φυσικών προσώπων που αποκτούν εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες, οι συντελεστές φόρου 25%, 35%, 38%, 40% και 45%, οι οποίοι αντιστοιχούν στα φορολογικά κλιμάκια από τις 16.000 ευρώ και πάνω, αντικαθίστανται από έναν ενιαίο συντελεστή 35%.

Ουσιαστικά, θεσπίζονται νέα φορολογική κλίμακα με αφορολόγητο όριο αμετάβλητο στις 5.000 ευρώ και τρία ακόμη φορολογικά κλιμάκια:

-από 5.000,01 έως 12.000 ευρώ με συντελεστή 10%,
-από 12.000,01 έως 16.000 ευρώ με συντελεστή 18%,
-από 16.000,01 ευρώ και πάνω με συντελεστή 35%. Με τη σημερινή κλίμακα σημειώνεται ότι εισοδήματα από 16.000 έως και 40.000 ευρώ φορολογούνται με συντελεστή 25% οπότε με τη νέα ρύθμιση θα υπάρχει σημαντική επιβάρυνση.

Πέραν των ριζικών αυτών αλλαγών στη φορολογική κλίμακα, καταργούνται πλήρως τα πρόσθετα αφορολόγητα όρια για τα προστατευόμενα τέκνα.

Από τις αλλαγές στη φορολογική κλίμακα και την κατάργηση των αφορολόγητων ορίων για τα προστατευόμενα τέκνα θα προκύψουν αυξήσεις φορολογικών επιβαρύνσεων από 0,2% έως και 400% για όσους μισθωτούς και συνταξιούχους:

-δεν έχουν προστατευόμενα τέκνα και έχουν ετήσια εισοδήματα από 17.000 μέχρι 65.000 ευρώ,
-έχουν ένα προστατευόμενο τέκνο και ετήσια εισοδήματα από 5.000 έως και 70.000 ευρώ,
-έχουν δύο προστατευόμενα τέκνα και ετήσια εισοδήματα από 5.000 έως και 75.000 ευρώ.
Για όσους μισθωτούς και συνταξιούχους δεν έχουν παιδιά και έχουν ετήσια εισοδήματα μέχρι 16.000 ευρώ δεν θα προκύψουν ούτε αυξήσεις ούτε μειώσεις φόρων, ενώ για όσους έχουν εισοδήματα άνω των 75.000 ευρώ θα προκύψουν φοροελαφρύνσεις!

Εμποροι, βιοτέχνες, επιτηδευματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες: Τα εισοδήματα που αποκτούν τα φυσικά πρόσωπα από ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις, ατομικές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και ελευθέρια επαγγέλματα παύουν να φορολογούνται με την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων. Τα εισοδήματά τους τα οποία προέρχονται από τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες θα φορολογούνται πλέον με συντελεστή 35% στο σύνολό τους. Αυτό σημαίνει ότι για τους φορολογούμενους αυτούς παύει να ισχύει το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ που προέβλεπε η κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων. Επιπλέον καταργούνται και τα πρόσθετα αφορολόγητα όρια για τα προστατευόμενα τέκνα. Ετσι:

-Οι αυτοαπασχολούμενοι με ετήσια εισοδήματα μέχρι 5.000 ευρώ, οι οποίοι μέχρι τώρα δεν πλήρωναν καθόλου φόρο, θα επιβαρυνθούν με ετήσιο φόρο εισοδήματος μέχρι 1.750 ευρώ.
-Οι αυτοαπασχολούμενοι με ετήσια εισοδήματα πάνω από 5.000 ευρώ θα επιβαρυνθούν με φόρους αυξημένους κατά 1.750 έως και 5.580 ευρώ ετησίως. Σε ποσοστά οι αυξήσεις των φορολογικών επιβαρύνσεών τους θα φθάσουν μέχρι και 3.400%!

Αξιωματικοί και πληρώματα πλοίων Εμπορικού Ναυτικού: Ο συντελεστής φόρου που επιβάλλεται στις αμοιβές των αξιωματικών του Εμπορικού Ναυτικού αυξάνεται από 6% σε 15%, ενώ ο συντελεστής φόρου στις αμοιβές των μελών των κατώτερων πληρωμάτων των εμπορικών πλοίων αυξάνεται από 3% σε 10%.

Γεωργοί, κτηνοτρόφοι, αλιείς. Καταργείται το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού του καθαρού γεωργικού εισοδήματος, βάσει του οποίου καθορίζονται κάθε χρόνο για κάθε νομό συγκεκριμένα τεκμαρτά ποσά ελάχιστου δηλωτέου εισοδήματος ανά στρέμμα καλλιεργούμενης γης ή ανά κεφαλή εκτρεφόμενου ζώου κ.λπ. Οι φορολογούμενοι που ασκούν κατά κύριο επάγγελμα αγροτικές δραστηριότητες θα υποχρεωθούν να τηρούν βιβλία και να εκδίδουν φορολογικά στοιχεία ως επιτηδευματίες. Το καθαρό εισόδημά τους θα προσδιορίζεται λογιστικά με αφαίρεση των παραγωγικών δαπανών από τα ακαθάριστα έσοδά τους και θα φορολογείται αυτοτελώς από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 6%.

Ανώνυμες εταιρίες, ΕΠΕ, ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρίες: Για τις Α.Ε. μειώνονται από το 20% στο 19% ο συντελεστής φορολόγησης των αδιανέμητων κερδών και από το 25% στο 19% ο συντελεστής φορολόγησης των μερισμάτων. Η συνολική φορολογική επιβάρυνση για τα κέρδη των Α.Ε. μειώνεται από το 42,5% στο 35%. Τα κέρδη των ΕΠΕ, των Ο.Ε. και των Ε.Ε. θα φορολογούνται με συντελεστή φόρου αυξημένο από 20% σε 35%!

Αλλαγές στους έμμεσους φόρους

Το πακέτο των νέων φορολογικών μέτρων περιλαμβάνει επίσης και τις ακόλουθες ρυθμίσεις:

Μείωση επιστροφών ΦΠΑ στους αγρότες: Το 2013, μειώνεται από 11% σε 6% το ποσοστό με το οποίο υπολογίζονται οι επιστροφές ΦΠΑ στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος. Από την 1η-1-2014 οι επιστροφές ΦΠΑ προς τους αγρότες θα προσδιορίζονται βάσει βιβλίων και στοιχείων.


Μείωση των επιστροφών φόρου κατανάλωσης αγροτικού πετρελαίου: Μειώνεται κατά 32,4%, από 0,391 σε 0,264 ευρώ το λίτρο, η επιστροφή του φόρου πετρελαίου στους αγρότες. Το μέτρο εκτιμάται ότι θα αποδώσει επιπλέον έσοδα 130 εκατ. ευρώ.

Εξίσωση ειδικών φόρων κατανάλωσης στο υγραέριο και το πετρέλαιο κίνησης. Αυξάνεται κατά 65%, από 0,20 σε 0,33 ευρώ το λίτρο, ο ΕΦΚ στο υγραέριο και εξισώνεται με τον ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης. Η αύξηση του ΕΦΚ θα έχει ως συνέπεια να αυξηθεί η λιανική τιμή πώλησης του υγραερίου κίνησης κατά 16 λεπτά το λίτρο.

Αναμόρφωση της φορολογίας στα τσιγάρα. Αυξάνεται στα 80 ευρώ ανά 1.000 τσιγάρα ο πάγιος φόρος κατανάλωσης, μειώνεται στο 20% ο αναλογικός φόρος και αυξάνεται στα 115 ευρώ ανά 1.000 τσιγάρα ο ελάχιστος φόρος κατανάλωσης. Από τις αλλαγές αυτές αναμένεται να επιβαρυνθούν με σημαντικές αυξήσεις τιμών τα λεγόμενα «φθηνά» τσιγάρα και να γίνουν φθηνότερα αυτά που είναι σήμερα πολύ ακριβά.

Καθιέρωση ειδικού τέλους άδειας καπνίσματος για ειδικούς χώρους καπνιζόντων σε κέντρα διασκέδασης και καταστήματα μαζικής εστίασης.

Μείωση του ΦΠΑ από το 23% στο 13% για όλες τις επιχειρήσεις μαζικής εστίασης. Το μέτρο θα έχει ως συνέπεια τη μείωση των τιμών σε όλα τα σερβιριζόμενα είδη κατά 8,13%. Η απώλεια εσόδων θα αντισταθμιστεί από την επιβολή του ειδικού τέλους άδειας καπνίσματος.

Αύξηση από 10% σε 15% του συντελεστή φορολόγησης των τόκων για καταθέσεις, ομόλογα και έντοκα γραμμάτια.

Αυξήσεις στα τέλη και τις χρεώσεις για αγωγές και ποινικές δίκες.
Προβλέπονται, τέλος, και άλλα φορολογικά μέτρα συνολικού ύψους 300 εκατ. ευρώ τα οποία δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί!
Πηγή: Δεξί X-trem
Διαβάστε περισσότερα...