Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

4 χρόνια πριν εκοιμήθη ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος



Μας λείπεις.
Μα πιο πολύ λείπεις στην Ελλάδα! 
Στους Αγώνες της!
Διαβάστε περισσότερα...

Νίκος Λάππας: ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ – ΑΙΤΗΜΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΧΕΔΙΑΖΟΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ Ι.Κ.Α. ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ.

Προς τον διοικητή του Ι.Κ.Α. κ. Ροβέρτο Σπυρόπουλο 

Αξιότιμε κύριε διοικητά! 

Πληροφορηθήκαμε από τον επίσημο διαδικτυακό τόπο του Ι.Κ.Α. τον σχεδιασμό της διοίκησης του ιδρύματος για συγχωνέυσεις (ουσιαστικά καταργήσεις) υποκαταστημάτων ανά την Ελλάδα. Μέσα σε αυτές περιλαμβάνεται και η κατάργηση του παραρτήματος Ι.Κ.Α. Λιτοχώρου. 
Διαβάζοντας την επιστολή σας και το συνημμένο κείμενο για τις «βασικές αρχές του νέου Οργανωτικού Μοντέλου» διαπιστώνουμε και κατανοούμε πλήρως την φιλοσοφία και την ανάγκη εκσυγχρονισμού και καλύτερης λειτουργίας του οργανισμού επειδή, όπως παρατηρείτε, σήμερα «δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της ζήτησης των πολιτών». Στόχος σας λοιπόν η καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη. 

Ωστόσο, κ. διοικητά, με την προτεινόμενη κατάργηση του παραρτήματος Λιτοχώρου, πιστεύουμε ότι ο στόχος αυτός κάθε άλλο παρά επιτυγχάνεται. Το Λιτόχωρο είναι αυτή τη στιγμή έδρα του «καλλικρατικού» δήμου Δίου – Ολύμπου στη νότια Πιερία, συνολικού πληθυσμού 30.000 περίπου κατοίκων, όπου δραστηριοποιούνται εκατοντάδες επιχειρήσεις (τουριστικού κι όχι μόνο ενδιαφέροντος). Πιστεύουμε λοιπόν ότι το να επαφίεται η εξυπηρέτηση των ασφαλιζομένων και των εργοδοτών της περιοχής μας, απλά στην καλύτερη μηχανοργάνωση του συστήματος ή στα ελάχιστα Κ.Ε.Π. που λειτουργούν εντός του δήμου μας, σε καμία περίπτωση δεν είναι αρκετό! 
Επιπλέον αναρωτιόμαστε γιατί ο νομός Πιερίας είναι ο μοναδικός στην κεντρική Μακεδονία, όπου, με βάση τον προτεινόμενο σχεδιασμό, θα λειτουργεί μόνο ένα Υποκατάστημα Ι.Κ.Α. χωρίς να προβλέπεται ούτε ένα Γραφείο κοινωνικής ασφάλισης! 

Στο ίδιο το κείμενο σας των βασικών αρχών του νέου μοντέλου αναφέρεται ότι σκοπεύετε: «Η λειτουργία Γραφείου Κοινωνικής Ασφάλισης να απευθύνεται σε γεωγραφικές ενότητες ενεργού πληθυσμού άνω των 10.000 κατοίκων. Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι σε κάθε περίπτωση δεν θα ληφθούν υπόψη οι ειδικότερες συνθήκες και ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής (γεωγραφικά κριτήρια, οδικά δίκτυα, δυσπρόσιτες περιοχές, χιλιομετρικές αποστάσεις, απουσία ΚΕΠ, ειδικές δραστηριότητες κάποιας περιοχής κ.λ.π)». Θεωρούμε επομένως κ. διοικητά ότι στην δική μας περίπτωση οι παράγοντες αυτοί (πληθυσμός, χιλιομετρική απόσταση από Κατερίνη, ειδικές δραστηριότητες περιοχής κλπ.) δεν λήφθηκαν υπ’ όψιν. 

Ζητάμε λοιπόν από εσάς να εξετάσετε με προσοχή την περίπτωση της περιοχής μας και να προχωρήσετε στην πρόβλεψη ενός τουλάχιστον Γραφείου Κοινωνικής Ασφάλισης με εξοπλισμό, στελέχωση και αρμοδιότητες ίδιες αν όχι περισσότερες σε σχέση με το υφιστάμενο αυτή τη στιγμή παράρτημα Ι.Κ.Α. Λιτοχώρου! 

Καλούμε επίσης την διοίκηση του δήμου Δίου – Ολύμπου να προβεί σε όλες τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις προς τη διοίκηση του Ι.Κ.Α. για αμέριστη αρωγή και συνεργασία στο θέμα της σύστασης και λειτουργίας του Γραφείου αυτού
Σε κάθε περίπτωση, κ. διοικητά, θα πρέπει να γνωρίζετε πως όλοι οι πολιτικοί, κοινωνικοί και οικονομικοί φορείς της περιοχής μας είμαστε ενωμένοι ως προς το δίκαιο αυτό αίτημα! Είμαστε βέβαιοι ότι θα επανεξετάσετε το ζήτημα με τη δέουσα προσοχή. 

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για το ενδιαφέρον! 

Με τιμή, 

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΘ. ΛΑΠΠΑΣ 
Δημοτικός Σύμβουλος Δίου – Ολύμπου 
Επικεφαλής δημ. παράταξης «ΝΕΑ ΑΡΧΗ – ΝΕΑ ΕΛΠΙΔΑ».
Διαβάστε περισσότερα...

Δ.ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ - Στον Δ.Δίου-Ολύμπου θα φιλοξενηθεί το 1ο παγκόσμιο τουρνουά κατάβασης φαραγγιών

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΡΙΑΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝ.ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟ 
Ο δήμος Δίου-Ολύμπου θα φιλοξενήσει το 1ο Παγκόσμιο Τουρνουά Κατάβασης Φαραγγιών 
* ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΟΥ «ΟΥΡΛΙΑ», ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΟ, ΑΠΟ 7 ΕΩΣ 10 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012. 
* ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ 600 ΑΘΛΗΤΕΣ, ΑΘΛΗΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΚΕΤΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ 

Στο βουνό των θεών, τον μυθικό Όλυμπο, θα πραγματοποιηθεί το 1ο παγκόσμιο τουρνουά κατάβασης φαραγγιών (Canyoning), γεγονός ιδιαίτερης σημασίας για την Ελλάδα, για την Πιερία και για τον δήμο που θα φιλοξενήσει το παγκόσμιο τουρνουά, τον δήμο Δίου-Ολύμπου. Το 1ο Παγκόσμιο Τουρνουά Canyoning μόνο τυχαία δεν επιλέχθηκε να γίνει στον Όλυμπο, που είναι το αρχαιότερο γενεαλογικά βουνό της Ευρώπης και ένα από τα αρχαιότερα στον κόσμο. 

Ο αγώνας θα διεξαχθεί στο φαράγγι του «Ουρλιά» στον Όλυμπο, ένα από τα ομορφότερα φαράγγια της Ελλάδας. Η επιλογή αυτή έγινε λόγω της εύκολης πρόσβασης στο φαράγγι, της ευκολίας άμεσης διαφυγής από αυτό και των θεαματικών του καταβάσεων αυξημένης τεχνικής δυσκολίας. 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ Δ.ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΡΙΑΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ 

Στο πλαίσιο προετοιμασίας αυτής της μεγάλης εκδήλωσης που θα έχει παγκόσμιο ενδιαφέρον, εκπρόσωποι της διοργανώτριας εταιρίας «Adventure X Crossroads» συναντήθηκαν με τη διοίκηση του δήμου Δίου-Ολύμπου, στο γραφείο του δημάρχου στο Λιτόχωρο. Στη συνάντηση, την εταιρία εκπροσώπησαν ο γενικός διευθυντής της «Adventure X Crossroads», Βασίλης Πεπονάκης, αλλά και η υπεύθυνη επικοινωνίας Κατερίνα Οικονομίδη. 

Τα δύο στελέχη υποδέχθηκαν ο αν.δήμαρχος Γιώργος Φαρμάκης και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πέτρος Κιάφας. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που έγινε, οι εκπρόσωποι της «Adventure X Crossroads» ζήτησαν τη στήριξη της δημοτικής αρχής στη διεξαγωγή των αγώνων, ώστε να εξασφαλιστεί η επιτυχία τους, ενώ από την πλευρά της δημοτικής αρχής ο αν.δήμαρχος Γ.Φαρμάκης δεσμεύτηκε να πραγματοποιηθεί το Τουρνουά υπό την αιγίδα της. 

Η Adventure X Crossroads, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες στην Ευρώπη, η οποία δραστηριοποιείται στην διοργάνωση sports events ανέλαβε το Τουρνουά, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από 7 έως 10 Ιουνίου 2012 στον Όλυμπο. 

ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΟΥ EVENT 

Η διεξαγωγή του event στην χώρα μας έχει πολλά οφέλη. Κατ΄αρχάς, οι λάτρεις του sport θα έχουν την δυνατότητα να λάβουν μέρος στο άθλημα, σε αγωνιστικό πλέον επίπεδο, ενώ θα διαφημιστεί και η Ελλάδα, που τόσο πολύ το έχει ανάγκη στην δύσκολη αυτή περίοδο. 

Περίπου 600 αθλητές από όλο τον κόσμο, οι οποίοι έχουν τεράστια εμπειρία στο συγκεκριμένο άθλημα, αναμένεται να πάρουν μέρος και να αξιολογηθούν από εξειδικευμένους κριτές. Θα πρέπει, τέλος, να σημειωθεί ότι ως υπεύθυνος ασφαλείας και τεχνικός παρατηρητής του φαραγγιού έχει οριστεί ο κ. Αναστάσιος Αποκρεμιώτης.
Διαβάστε περισσότερα...

Δ.ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ - Εγκρίθηκε το πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ για τη Δ.Ε. Δίου τού Δ.Δίου-Ολύμπου, ύψους 700.000 ευρώ.

700.000 ευρώ εγκρίθηκαν 
για τον δήμο Δίου-Ολύμπου, 
από το πρόγραμμα «Εξοικονομώ». 

Εγκρίθηκαν οι προτάσεις που κατέθεσε το δημοτικό συμβούλιο του πρώην δήμου Δίου στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» του υπουργείου ανάπτυξης, με στόχο την προώθηση δράσεων ενεργειακής αποδοτικότητας και εξοικονόμησης ενέργειας. 

ΔΗΛΩΣΗ ΑΝ.ΔΗΜΑΡΧΟΥ Γ.ΦΑΡΜΑΚΗ 

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, δήλωσε ο αν. Δήμαρχος κ. Φαρμάκης, οι δήμοι να αντιδρούν άμεσα και με επιτυχία στην πρόκληση τέτοιων προτάσεων και στην απορρόφηση χρημάτων από το ΕΣΠΑ. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος και την ολοκλήρωση των έργων θα επιτύχουμε συνολική εξοικονόμηση ενέργειας κατά 50% που θα έχει ως αποτέλεσμα την μείωση των δαπανών για ηλεκτρική ενέργεια και πετρέλαιο θέρμανσης. 

Οι δράσεις του προγράμματος που εγκρίθηκαν, στοχεύουν στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και την μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα στο αστικό περιβάλλον, με έμφαση στα δημοτικά κτίρια και στην αναβάθμιση των κοινόχρηστων χώρων (πλατείες, δρόμους, πάρκα). 

700.000 ΕΥΡΩ Ο ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ 

Συγκεκριμένα, με απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012 (Α.Π. Φ.Β1/Ε5.4/338/6), η πρόταση για την υλοποίηση έργων βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας του δήμου Δίου-Ολύμπου στο πλαίσιο του Προγράμματος «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» αξιολογήθηκε θετικά, λαμβάνοντας την όγδοη υψηλότερη βαθμολογία μεταξύ των 21 εγκεκριμένων προτάσεων από τους ΟΤΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. 

Ο συνολικός προϋπολογισμός των δράσεων για τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης στο αστικό περιβάλλον του νεοσύστατου Καλλικρατικού Δήμου Δίου-Ολύμπου αγγίζει τα 700.000€ με δημόσια δαπάνη το 70% (490.000€). 

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Πρόγραμμα υποβλήθηκαν 191 προτάσεις πρώην Καποδιστριακών Δήμων από τις οποίες αξιολογήθηκαν θετικά οι 106 προτάσεις, συνολικού προϋπολογισμού 83,4 εκ. ευρώ, ενώ τις αμέσως επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει η διαδικασία ένταξής όλων των έργων (πράξεων) στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα (ΕΠΑΝ ΙΙ). 

Η πρόταση που υποβλήθηκε αφορούσε σε αναγκαίες παρεμβάσεις, ώστε να βελτιωθεί το οικολογικό αποτύπωμα του Δήμου, μειώνοντας την καταναλισκόμενη ενέργεια με την ταυτόχρονη επίτευξη σημαντικής μείωσης εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. 

Η εγκεκριμένη πράξη περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την ενεργειακή αναβάθμιση κτιριακού κελύφους του Γυμνάσιου – Λυκείου Κονταριώτισσας, την ενεργειακή αναβάθμιση των ηλεκτρομηχανολογικών (Η/Μ) εγκαταστάσεων και την εγκατάσταση συστήματος διαχείρισης κτιρίου. 

Προβλέπεται, ακόμη, επέμβαση εξοικονόμησης ενέργειας στο δημοτικό φωτισμό και βελτίωση της ποιότητάς του με ταυτόχρονη ανάδειξη του περιβάλλοντα χώρου. Τέλος, η εγκεκριμένη πράξη περιλαμβάνει δράσεις ενημέρωσης-δημοσιότητας και ευαισθητοποίησης των δημοτών και των δημοτικών υπαλλήλων σε θέματα περιβάλλοντος. 

Η έκταση και η γεωγραφική θέση του δήμου Δίου-Ολύμπου, η οποία εκτείνεται σε μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και με έντονη τουριστική ανάπτυξη καθιστά όλους μας ευαίσθητους σε θέματα προστασίας και βελτίωσης του φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος. 

Με την υλοποίηση των παρεμβάσεων που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ», ο Δήμος προσβλέπει στη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της βιώσιμης οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης και το ισχυρότερο όπλο κατά της κλιματικής αλλαγής. 

Τα προτεινόμενα έργα αναμένεται να συμβάλλουν στη δραστική μείωση της σπατάλης ενεργειακών πόρων και στην εξοικονόμηση ενέργειας στο Δήμο η οποία αναμένεται να γίνεται με τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές. 

Η υλοποίηση των έργων αναμένεται να επιφέρει, επίσης, εξοικονόμηση χρημάτων τα οποία μπορούν στη συνέχεια να αναδιανεμηθούν για νέα έργα και δράσεις του Δήμου με στόχο πάντα την προστασία του περιβάλλοντος και την περαιτέρω ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.
Διαβάστε περισσότερα...

Ν. ΛΑΠΠΑΣ - ΘΕΜΑΤΑ ΑΠ' ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΣΤΙΣ 19.1.2012(Α')

● ΦΡΑΓΜΟΣ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΚΤΑΣΕΩΝ. 
● ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΔΙΟΥ – ΟΛΥΜΠΟΥ. 

Με 20 θέματα στην ημερήσια διάταξη πραγματοποιήθηκε η πρόσφατη συνεδρίαση του Δημ. Συμβουλίου του Δήμου μας, από την οποία δεν έλειψαν και στιγμές έντασης. 

Μερικά από τα πιο σημαντικά κι ενδιαφέροντα θέματα που συζητήθηκαν ήταν:

- Διοικητική αποβολή καταπατητών δημοτικών εκτάσεων. Με την εισήγηση της νομικής συμβούλου του δήμου κας Χατζή και με την απόφαση του Δ.Σ. έγινε η αρχή για να μπει επιτέλους μία τάξη στο θέμα προστασίας των δημοτικών εκτάσεων από τους όποιους καταπατητές. Ακούσαμε προσεκτικά τις τοποθετήσεις τοπικών προέδρων, συμβούλων κι αντιδημάρχων, καθώς και την αναλυτική παρουσίαση από την κ. Χατζή όλων των προβλεπόμενων από τον νόμο ενεργειών που προηγήθηκαν της έκδοσης πρωτοκόλλου διοικητικής αποβολής. Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν ως αδιαμφισβήτητα και δεν υπήρχε φυσικά άλλος δρόμος από το να υπερψηφίσουμε το πρωτόκολλ. Απορίας άξιο (ή μήπως «προφάσεις εν αμαρτίαις») το ότι ορισμένοι συνάδελφοι προσπάθησαν να οχυρωθούν πίσω από το γεγονός της μη κλήσης σε απολογία των φερόμενων ως καταπατητών. Πρώτον το δημ. συμβούλιο δεν είναι δικαστήριο και δεύτερον, είχε ήδη δοθεί από την κ. Χατζή η διαβεβαίωση ότι ζητήθηκε πολλές φορές από τους ανθρώπους αυτούς να αποχωρήσουν από τις δημ. εκτάσεις. Κάπως διαφορετική πάντως ίσως είναι η περίπτωση που ανέφερε ο πρόεδρος Παντελεήμονα κ. Αντωνόπουλος, υποστηρίζοντας πως ο φερόμενος ως καταπατητής συντοπίτης του δεν έχει καμία σχέση με την έκταση στην Σκοτίνα που φέρεται να καταπάτησε. Όμως ο πρόεδρος της Σκοτίνας κ. Πληξίδας επέμεινε πως δεν υπήρχε κανένα λάθος κι επομένως το Δ.Σ. κατά πλειοψηφίαν ενέκρινε την έκδοση πρωτοκόλλου και στην περίπτωση αυτή.

- Λειτουργία Πολεοδομίας στον δήμο μας. Ήδη από πέρσι δηλώναμε ότι υπηρεσίες όπως το Γραφείο Πολεοδομίας ό δήμος μας θα πρέπει να αποκτήσει τάχιστα και ρωτούσαμε την διοίκηση του δήμου τι προτίθεται να κάνει σχετικά. Τελικά, έστω και με ένα χρόνο καθυστέρηση το Δ.Σ. κλήθηκε να αποφασίσει για την έναρξη λειτουργίας Πολεοδομίας. Όπως ήταν φυσικό, όλοι μας δεχθήκαμε θετικά την εξέλιξη αυτή. Ανακοινώθηκε βέβαια πως το γραφείο θα στελεχωθεί από τους υπάρχοντες υπαλλήλους της Τεχνικής Υπηρεσίας. Είναι λοιπόν κατανοητό πόσο προβληματική κατάσταση θα προκύψει, καθώς όλοι γνωρίζουμε ότι οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι υπερέβαλλαν εαυτούς πολλές φορές προκειμένου να ανταποκριθούν στα ήδη αυξημένα καθήκοντά τους. (Στο σημείο αυτό δεν μπορεί να μείνει ασχολίαστη η στάση του δημαρχεύοντος που δείχνοντας αρχικά δήθεν «κατανόηση» για τον υπερβολικό φόρτο εργασίας των υπαλλήλων, κατόπιν ζήτησε από όποιους δεν αντέχουν να…παραιτηθούν!). Πιστεύουμε ότι θα πρέπει το Γραφείο Πολεοδομίας να στελεχωθεί από τουλάχιστον 2-3 επιπλέον υπαλλήλους που θα πρέπει να μεταταχθούν ή (εφ’ όσον αυτό δεν είναι δυνατό) να προσληφθούν για τον σκοπό αυτό! Θεωρούμε πως κανείς δεν θα διαφωνήσει με μία τέτοια εξέλιξη, αφού δεν πρόκειται για «περιττά έξοδα». Σε κάθε περίπτωση εννοείται πως οι διαδικασίες πρόσληψης και στελέχωσης θα πρέπει να είναι απολύτως διαφανείς και με μοναδικό κριτήριο την εύρυθμη λειτουργία του γραφείου αυτού. Ο Δήμος μας και οι συνδημότες μας αξίζουν ένα Γραφείο Πολεοδομίας που θα τους εξυπηρετεί τάχιστα πάντα με βάση τον νόμο, χωρίς τα «παρασιτικά» αρνητικά φαινόμενα που έχουν παρατηρηθεί σε ανάλογες Υπηρεσίες άλλων φορέων. 

Με τιμή, 

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΘ. ΛΑΠΠΑΣ 
Δημοτικός Σύμβουλος Δίου – Ολύμπου 
Επικεφαλής δημ. παράταξης «ΝΕΑ ΑΡΧΗ – ΝΕΑ ΕΛΠΙΔΑ».
Διαβάστε περισσότερα...

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ "ΚΑΣΤΑΝΙΑ ΓΗ 2012" - Portal Pierias

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 
ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ Σ.Ε.Ο. ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ - 
ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΠΟΔΗΛΑΤΕΣ ΠΙΕΡΙΑΣ 
Καλώς ήρθατε στην Πιερία! 

1) Οργανωμένη Ημερήσια Ποδηλατική Εκδρομή 6 Μαΐου 2012. Ώρα συγκέντρωσης: 10:30 Ξενώνας «Καστανία Γη» Παλιός Παντελεήμονας. Ειδικά αφιερωμένη σε ερασιτέχνες φυσιολάτρες ποδηλάτες , με χαλαρό ρυθμό. Διαδρομή 20km περίπου. 
2) Οργανωμένη Ημερήσια Ποδηλατική Εκδρομή, Βόλτα, Προπόνηση 27 Μαΐου 2012 Ώρα συγκέντρωσης: 10:30 Ξενώνας «Καστανία Γη» Παλιός Παντελεήμονας. Για ερασιτέχνες με πιο γρήγορους ρυθμούς . Διαδρομή 30-40km 

Οι διαδρομές είναι μέτριας δυσκολίας σε δασικό κυρίως δρόμο ανάμεσα από καστανιές και πεύκα, στον Παλιό Παντελεήμονα και Παλιούς Πόρους. Ιδανική για ποδήλατα ΜΤΒ και TREKKING OFF ROAD. 

Kόστος Συμμετοχής: Δωρεάν. Σκοπός της Εκδήλωσης είναι η Ανάδειξη, Καταγραφή & Προβολή των Δασικών Ποδηλατικών Διαδρομών στην Πιερία, με ασφάλεια και σεβασμό στο πανέμορφο περιβάλλον του Ολύμπου μας. 

Συνδιοργάνωση: Ποδηλατική Ομάδα Συλλόγου Ελλήνων Ορειβατών Κατερίνης, extremeteam1, ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΠΟΔΗΛΑΤΕΣ ΠΙΕΡΙΑΣ, Εθελοντικές ομάδες , Εθελοντές ιδιώτες. 

Όλες οι ομάδες, ποδηλάτες που θα δηλώσουν συμμετοχή, λαμβάνουν μέρος σαν συνδιοργανωτές.

Η εκδήλωση «ΚΑΣΤΑΝΙΑ ΓΗ» δεν έχει καμία σχέση με εταιρείες ,δεν καταργεί ούτε αντικαθιστά καμία άλλη. Αναπληρώνει το κενό που υπάρχει από τα Πιέρια μέχρι τον Όλυμπο στον τομέα της ποδηλασίας, με υπευθυνότητα, σοβαρότητα και με εμπειρία δεκαετιών. 

Την εκδήλωση υποστηρίζουν: Εθελοντές πιστοποιημένοι διασώστες της Διασωστικής Ομάδας Πιερίας. 

Έπαθλα: Για όσους συμμετάσχουν και στις δύο εκδρομές, μετά από κλήρωση θα προσφερθούν τρείς διανυκτερεύσεις σε τρείς τυχερούς, προσφορά του ξενώνα Καστανία Γη. 

Τεχνική Υποστήριξη: http://extremeteam1.blogspot.com 

Διαδικτυακή Υποστήριξη: The Web Design Team http://webdesign.org.gr 

Χορηγοί Επικοινωνίας: PortalPierias.gr – Δημοτικό Ραδιόφωνο Κατερίνης 95,3 fm - Εκπομπή «Αρχίζει το ματς» με τον Μπάμπη Πεϊδη 

Δωροθέτης: Καστανία Γη – Παλιός Παντελεήμονας http://kastania-gi.gr 

Ιστοσελίδα Εκδήλωσης : http://events.portalpierias.gr 

Όροι Συμμετοχής 
• Κάθε ποδηλάτης συμμετέχει με δική του ευθύνη. 
• Η άριστη υγεία και η άριστη κατάσταση του ποδηλάτου θεωρείται δεδομένη. 
• Ανήλικοι μπορούν να συμμετάσχουν μόνο με συνοδεία ενηλίκου. 
• Το κράνος, αεροθάλαμοι, αεραντλία και νερό είναι απαραίτητα. 

Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο: 23510 73977 ή επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της διοργάνωσης. 

Υπεύθυνος Επικοινωνίας: Μηλιώρης Δημήτρης Έφορος Ποδηλασίας Σ.Ε.Ο.Κατερίνης
Διαβάστε περισσότερα...

Πρόσκληση σε ανάβαση και κοπή ορειβατικής πίτας από τον Ε.Ο.Σ. Λιτοχώρου

Ο ΕΟΣ Λιτοχώρου διοργανώνει ανάβαση στη περιοχή «Γκόλνα» τη Κυριακή 5 Φεβρουαρίου και προσκαλούμε τα μέλη και τους φίλους να παραβρεθούν. Με αφορμή την ανάβαση θα πραγματοποιηθεί η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας. Η συνάντηση θα γίνει στις 10.00πμ στο κιόσκι της διασταύρωσης Προφήτη Ηλία & Αϊ Γιάννη. 

Τα τηλέφωνα επικοινωνίας με το σύλλογο είναι: 

Γραφείο συλλόγου, 2352082444 
Τζιούκα Έλλη, 6947719234 
Μανουσιάκης Δημήτρης, 69579 64660 

Καλή χρονιά & Καλές αναβάσεις! 

Το Δ.Σ. του Συλλόγου
Διαβάστε περισσότερα...

Κοπή Πίτας του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας στο Mediterranean Village Hotel & Spa

Tην Πρωτοχρονιάτικη πίτα τους κόβουν το Σάββατο 28 Ιανουαρίου και ώρα 9μ.μ., τα μέλη του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Meditteranean Village Hotel & Spa. 

Η φετινή εκδήλωση θα έχει όπως πάντα ένα ιδιαίτερο χρώμα. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου θα βραβεύσει όλους τους εκπαιδευτικούς που αφυπηρετούν για τη διαρκή, δημιουργική, δυναμική και ουσιαστική παρουσία τους, για την εκπαιδευτική και κοινωνική προσφορά τους, για τις υπηρεσίες που προσέφεραν στους μαθητές που δίδαξαν, στους νεότερους συναδέλφους που παιδαγωγικά καθοδήγησαν, στις τοπικές κοινωνίες που ποικιλοτρόπως στήριξαν. Η καινοτομία αυτή δείχνει και την κοινωνική παράμετρο που θέλει να υπηρετεί ο σημαντικός αυτός φορέας.
Διαβάστε περισσότερα...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Δ/ΝΣΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ - ΤΜΗΜΑ ΑΛΙΕΙΑΣ

Απαγόρευση Αλιείας του ευρωπαϊκού χελιού 

Σας ανακοινώνουμε ότι, σύμφωνα με την αριθ. 15879/13.01.2012 Απόφαση Αν. Περιφερειάρχη Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και στα πλαίσια της υλοποίησης του εγκεκριμένου Διαχειριστικού Προγράμματος για το χέλι, 
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ:  
1. η αλιεία χελιού με βολκούς, εντός των λιμνοθαλασσών, 
2. η διενέργεια αλιείας χελιού με κάθε μέσο και εργαλείο, εντός των ποταμών, από 1ης Νοεμβρίου μέχρι την 31η Ιανουαρίου του επόμενου έτους, 
3. η ερασιτεχνική αλιεία στα εσωτερικά νερά. 

Επίσης, απελευθερώνεται ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ το 30% των ετήσιων αλιευμάτων χελιού, από τις ιχθυοσυλληπτικές εγκαταστάσεις των λιμνοθαλασσών. Αρμόδιες για την τήρηση της Απόφασης είναι οι Αστυνομικές Αρχές και οι Δασικές Υπηρεσίες. Οι παραβάτες τιμωρούνται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις (Ν. 20470/1992). 

Η Απόφαση αυτή ισχύει για ένα (1) έτος. 

Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΔ/ΝΣΗΣ 
κ.α.α. 

ΚΟΥΚΟΥΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Διαβάστε περισσότερα...

Δ.ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ - Πύρρος Δήμας - Στο Λιτόχωρο, το Olympus meeting τής παγκομοσπονδίας άρσης βαρών.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ, ΠΥΡΡΟΥ ΔΗΜΑ, ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ. 

Στο Λιτόχωρο, το Olympus meeting της παγκόσμιας ομοσπονδίας άρσης βαρών. 
* ΤΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ 2, 3 & 4 ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ «ΠΥΡΡΟΣ ΔΗΜΑΣ» 
* ΠΥΡΡΟΣ ΔΗΜΑΣ: ΔΕΝ ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΜΑΣ, ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΕΣ MEETING ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ Δ.ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ. 

Στο Λιτόχωρο, έδρα του νέου δήμου Δίου-Ολύμπου, θα πραγματοποιηθεί το πρώτο σαββατοκύριακο του ερχόμενου Μαρτίου το Olympus meeting της παγκόσμιας ομοσπονδίας άρσης βαρών. 

Η διοργάνωση αποφασίστηκε να γίνει στην Ελλάδα και ειδικότερα στον δήμο Δίου-Ολύμπου ύστερα από πρόταση του προέδρου της ελληνικής ομοσπονδίας άρσης βαρών, Πύρρου Δήμα, πρόταση που συζητήθηκε στο Δ.Σ. της ομοσπονδίας, στη συνέχεια ελήφθη σχετική απόφαση που κατατέθηκε ως αίτημα προς την παγκόσμια ομοσπονδία η οποία και την έκανε δεκτή. 

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΥΡΡΟΥ ΔΗΜΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ 

Μετά την απόφαση της παγκόσμιας ομοσπονδίας ο Πύρρος Δήμας επισκέφθηκε μαζί με συνεργάτη του το δημαρχείο Δίου-Ολύμπου στο Λιτόχωρο και είχε συνάντηση με τον αν.δήμαρχο Γιώργο Φαρμάκη, τον αρμόδιο αντιδήμαρχο επί των αθλητικών Πέτρο Κιάφα καθώς και την αντιπρόεδρο της «κοινωφελούς δημοτικής επιχείρησης» Σοφία Ζουρζούρα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Πύρρος Δήμας ζήτησε τη στήριξη του δήμου Δίου-Ολύμπου στην πραγματοποίηση του Olympus meeting, ώστε να έχει επιτυχία. Ανακοίνωσε ότι θα έρθουν αθλητές από όλο τον κόσμο και επομένως θα υπάρξει διεθνής προβολή όχι μόνο του γεγονότος αλλά και του Ολύμπου και του δήμου Δίου-Ολύμπου. 

Επομένως, με αφορμή το αθλητικό αυτό γεγονός θα υπάρξει και τουριστική προβολή. Επίσης, όπως ανέφερε, αθλητές, αθλητικοί παράγοντες και επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία για προγραμματισμένες επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους, στον Όλυμπο και στα γύρω χωριά και κωμοπόλεις προκειμένου να γνωρίσουν όλη την περιοχή. 

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙ ΘΕΜΑΤΩΝ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ 

Από την πλευρά τους ο αν.δήμαρχος Γ.Φαρμάκης, ο αντιδήμαρχος Π.Κιάφας και η αντιπρόεδρος της «κοινωφελούς δημοτικής επιχείρησης» Σ.Ζουρζούρα αποδέχθηκαν την πρόταση του Πύρρου Δήμα και της πανελλήνιας ομοσπονδίας για στήριξη, με κάθε πρόσφορο τρόπο, της όλης διοργάνωσης. 

Επίσης, τον ευχαρίστησαν για την επιλογή της περιοχής του Λιτοχώρου (οι αγώνες θα γίνουν στο δημοτικό γυμναστήριο Λιτοχώρου Δ.Δίου-Ολύμπου που φέρει το όνομα του Πύρρου Δήμα, προς τιμήν του).

Στη συνάντηση συζητήθηκαν διάφορα θέματα που σχετίζονται με τη φιλοξενία αθλητών, αθλητικών παραγόντων και επισκεπτών, με θέματα σχετικά με τις μετακινήσεις τους, με θέματα τάξης και ασφάλειας των αγώνων καθώς επίσης και με ζητήματα που αφορούν την προβολή της διοργάνωσης πριν, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά την πραγματοποίηση των αγώνων άρσης βαρών. 

Επίσης, ο κ. Γ.Φαρμάκης πρότεινε στηριχθούν οι αγώνες και από άλλους φορείς, όπως η αντιπεριφέρεια Πιερίας, το επιμελητήριο Πιερίας κ.ά., ώστε η υπόθεση αυτής της μεγάλης διοργάνωσης να αγκαλιαστεί όχι μόνο από τον δήμο Δίου-Ολύμπου αλλά και ευρύτερα από άλλους θεσμοθετημένους φορείς της Πιερίας. 

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΡΣΗΣ ΒΑΡΩΝ, ΠΥΡΡΟΥ ΔΗΜΑ. 

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο πρόεδρος της ελληνικής ομοσπονδίας άρσης βαρών, Πύρρος Δήμας, προέβη στην ακόλουθη δήλωση: 

«Η πανελλήνια ομοσπονδία άρσης βαρών μετά από πολλές σκέψεις και πολλές διαβουλεύσεις αποφάσισε φέτος και ζήτησε από την παγκόσμια ομοσπονδία και εντάξαμε στο καλεντάρι της παγκόσμιας ομοσπονδίας το γκραν πρι το Olympus meeting. 

Είναι σημαντικό για εμάς, ως καινούργια ομοσπονδία, αλλά και για εμένα προσωπικά, ως καινούργιος πρόεδρος, να μη μείνω και να μη μείνουμε μόνο στα εσωτερικά μας θέματα αλλά να ανοιχτούμε και να κάνουμε διεθνές meeting. 

Σήμερα δε βρήκα και τη συμπαράσταση από τον δήμο Δίου-Ολύμπου. Είμαι χαρούμενος που μιλάω με ανθρώπους του δήμου που καταλαβαίνουν, που αγαπούν τον αθλητισμό, που θέλουν να έρθουν τα νέα παιδιά κοντά στον αθλητισμό, να είναι γεμάτα τα γυμναστήρια. Κι αυτό έχει σημασία σήμερα. 

Το Olympus meeting θα γίνει τον ερχόμενο Μάρτιο, συγκεκριμένα το διάστημα 2, 3 και 4 Μαρτίου 2012, είναι το πρώτο σαββατοκύριακο του ερχόμενου Μαρτίου. Πρόκειται για το διεθνές Olympus meeting – Grandpre της παγκόσμιας ομοσπονδίας και χαίρομαι πάρα πολύ που αυτό το μικρό όνειρο παίρνει σιγά – σιγά μορφή και γίνεται πραγματικότητα. 

Το Olympus meeting θα έχει από όλο τον κόσμο αθλητές άρσης βαρών, υψηλού επιπέδου, θα είναι ένα αγωνιστικό διήμερο και βέβαια θα περιλαμβάνει και ξενάγηση (αθλητών, αθλητικών παραγόντων και επισκεπτών) σε αρχαιολογικούς χώρους, ξενάγηση σε χωριά που βρίσκονται στη γύρω περιοχή, ξενάγηση στο βουνό των θεών, τον Όλυμπο, ώστε να γνωρίσουν οι ξένοι τη χώρα μας καλύτερα, πολιτιστικά και αθλητικά».
Διαβάστε περισσότερα...

Εγκαίνια έκθεσης του πολιτιστικού ομίλου Λιτοχώρου για την παραδοσιακή λιτοχωρίτη φορεσιά

ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΟΜΙΛΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ 

Έκθεση λιτοχωρίτικης φορεσιάς 

Η ΕΚΘΕΣΗ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 22/1 ΚΑΙ ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 30/1/2012 

Έως τις 30 Ιανουαρίου 2012 θα διαρκέσει η έκθεση λιτοχωρίτικης φορεσιάς που παρουσιάζει ο πολιτιστικός όμιλος Λιτοχώρου. Η λειτουργία της έκθεσης γίνεται από 10.00 π.μ. μέχρι 12.00 μ. και από 6.00 μ.μ. έως 9.00 μ.μ. στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου (δίπλα από το ναυτικό μουσείο Λιτοχώρου). 

ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ 

Τα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν το Σάββατο 21 Ιανουαρίου με την παρουσία του αν.δημάρχου Δίου-Ολύμπου Γιώργου Φαρμάκη, του προέδρου του Δ.Σ. Γιώργου Κωτούλη, της αντιδημάρχου Μαρίας Τσιμήτρη και του προέδρου της δημοτικής κοινότητας Λιτοχώρου Τάκη Ανδριά. Επίσης, παραβρέθηκαν οι δημοτικές σύμβουλοι Σοφία Ζουρζούρα και Ευαγγελία Μόχλα – Φαρμάκη, εκπρόσωπος του βουλευτή Κώστα Κουκοδήμου, ο διοικητής του νοσοκομείου Κατερίνης Στέργιος Φαρμάκης και αρκετοί επισκέπτες. 

Μετά το κόψιμο της κορδέλας η πρόεδρος του πολιτιστικού ομίλου κ. Καρτσιούνα ανέλαβε την ξενάγηση όσων παραβρέθηκαν και εξηγούσε τι είναι κάθε φορεσιά, ποιας περιόδου, ποιας χρήσης κλπ. Θα πρέπει δε να σημειωθεί ότι πέρα από την παραδοσιακή λιτοχωρίτικη φορεσιά, η έκθεση παρουσιάζει και κάποιες ενδυμασίες που φορέθηκαν στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας για σημαντικό διάστημα. 

Πρόκειται κυρίως για φορεσιές που χρησιμοποιούνται ακόμη και σήμερα σε εκδηλώσεις παραδοσιακών χορών ως οι πλέον παραδοσιακές φορεσιές της Μακεδονίας. 

Η ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΛΙΤΟΧΩΡΙΤΙΚΗ ΦΟΡΕΣΙΑ 

Η έρευνα που παρουσιάζει η έκθεση για τη γυναικεία παραδοσιακή λιτοχωρίτικη φορεσιά αφορά στο διάστημα 1850 – 60 έως και 1950 – 60, δηλαδή έναν περίπου αιώνα. Η γυναικεία φορεσιά είναι πιο πλούσια από την ανδρική, έχει περισσότερα μέρη, τονίζει με τον όγκο της και δεν διαγράφει το γυναικείο σώμα. Τα χρώματα και η ποιότητα στα υφάσματα ποικίλουν ανάλογα με την οικονομική κατάσταση της οικογένειας. 

Η λιτοχωρίτικη γυναικεία φορεσιά διακρίνεται σε α) καθημερινή επίσημη, β) καλοκαιρινή – χειμερινή. 

Ιδιαίτερη κατηγορία αποτελεί η νυφική φορεσιά. Κύρια μέρη της λιτοχωρίτικης φορεσιάς είναι: 
1. Εσώρουχα: Πάνω εσώρουχο – φανέλα και κάτω εσώρουχο. 
2. Πουκάμισο: Ολόσωμο λευκό βαμβακερό φόρεμα έως το γόνατο. 
3. Φούστα: Ολόσωμο φόρεμα, συνήθως γκρι με μεγάλη τσέπη. 
4. Φουστάνι: Φόρεμα έως τη γάμπα, με μακρύ μανίκι, σουρωτό στη μέση σε αποχρώσεις σκούρες (μπλε, μπορντό, λαδί κλπ). 
5. Ποδιά: Καθημερινή για δουλειές ή επίσημη. 
6. Κάλτσες: Χοντρές έως το γόνατο. 
7. Κοντούρες: Παπούτσια μαύρα δερμάτινα με χαμηλό τακούνι. 
8. Σκεπί ή μπασμάς: Μαντήλι στο κεφάλι. 

Η ΑΝΔΡΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΛΙΤΟΧΩΡΙΤΙΚΗ ΦΟΡΕΣΙΑ 

Ως προς την ανδρική παραδοσιακή λιτοχωρίτικη φορεσιά, στην έκθεση παρουσιάζεται η επίσημη ανδρική φορεσιά που φορέθηκε από τα μέσα του 19ου αιώνα έως και τα μέσα του 20ου αιώνα στην περιοχή του Λιτοχώρου και αφορά στον μέσο πληθυσμό. 

Υπάρχουν δύο τύποι επίσημης ανδρικής φορεσιάς, φορέθηκαν σε δυο διαφορετικές χρονικές περιόδους και είναι και οι δύο αυστηροί, λιτοί χωρίς περιττή διακόσμηση. 
Α) Ο πρώτος τύπος (που είναι και ο παλιότερος) αποτελείται από τη βράκα (μαύρου χρώματος από μάλλινο ύφασμα), το γκρι βαμβακερό με λευκές ρίγες πουκάμισο, το σταυρωτό γιλέκο, το φεσάκι, τα σκουφούνια (μάλλινες ψηλές κάλτσες) και τις κοντούρες (φαρδιά δερμάτινα παπούτσια χωρίς κορδόνια). 
Β) Ο δεύτερος τύπος φορεσιάς (κυρίως μετά το 1910) αποτελείται από μάλλινο παντελόνι φράγκικου (δυτικού) τύπου, μαύρου χρώματος, από λευκό βαμβακερό πουκάμισο, από σταυρωτό γιλέκο (πιο λεπτού υφάσματος), παπούτσια δυτικού τύπου (συνήθως με κορδόνια). 

Και οι δυο φορεσιές φοριούνται οι ίδιες χειμώνα και καλοκαίρι, με τη διαφορά ότι τον χειμώνα συμπληρώνονται από την πατατούκα (είδος μάλλινου ημίπαλτου). 
Η γαμπριάτικη φορεσιά είναι ίδια με αυτή του φράγκικου τύπου (το πουκάμισο είναι πάντοτε λευκό σ’ αυτή τη φορεσιά).
Διαβάστε περισσότερα...

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΕ ΠΙΕΡΙΑΣ: ΧΕΙΜΕΡΙΝΕΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ 2012

Ομαλά κύλησε το πρώτο δεκαήμερο των χειμερινών εκπτώσεων που ξεκίνησαν στις 16 Ιανουαρίου 2012 και θα διαρκέσουν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2012. 

Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας ενόψει της περιόδου των χειμερινών εκπτώσεων που διανύουμε δηλώνει: 

“Στη σημερινή εποχή που οικονομική κρίση πλήττει τη χώρα μας ,οι εκπτώσεις δίνουν αφενός τη δυνατότητα στους καταναλωτές να ενισχύουν την αγοραστική τούς αξία και να αγοράζουν προϊόντα σε συμφέρουσες τιμές και αφετέρου δίνει τη δυνατότητα στα καταστήματα της Πιερίας να ενισχύσουν την αγοραστική κίνηση τους και να αυξήσουν το τζίρο τους. Κύριο μέλημα μας αποτελεί η προστασία του καταναλωτή και του υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά. Επισημαίνουμε στο καταναλωτικό κοινό να προτιμούν τα καταστήματα της τοπικής αγοράς ώστε να ενισχύσουμε την εγχώρια οικονομία της περιοχής μας και να στηρίξουμε τούς τοπικούς επαγγελματίες’’. 

Η Διεύθυνση Ανάπτυξης και το Τμήμα Εμπορίου και Τουρισμού της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας διενεργεί ελέγχους στην αγορά και υπενθυμίζει στους εμπόρους να τηρούν τούς κανόνες υγιούς ανταγωνισμού της αγοράς και τις διατάξεις του Ν.3377/2005 και να μην προβαίνουν σε παραπλανητικές εκπτώσεις ,προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία της αγοράς και να προστατευτεί ο καταναλωτής. 

Συγκεκριμένα από τις 16-01-2012 και έως τις 28-02-2012 επιτρέπεται η πώληση εμπορευμάτων με μειωμένες τιμές (τακτικές εκπτώσεις) λόγω τέλους εποχής από τα καταστήματα. Οι εκπτώσεις μπορούν να αφορούν το σύνολο των ειδών της Εμπορικής Επιχείρησης που τις διενεργεί. 

Η αναγραφή της παλιάς και της νέας τιμής των προϊόντων που πωλούνται με έκπτωση είναι υποχρεωτική σε εμφανή σημεία του καταστήματος και οπωσδήποτε στα σημεία όπου αυτά εκτίθενται. Προαιρετικά μπορεί να αναγράφεται το ποσοστό έκπτωσης. 

Αν οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους ή ως προς την ποσότητα τούς ή ως προς την ποσότητα των προσφερομένων με έκπτωση προϊόντων ή ενέχουν οποιαδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση επιβάλλονται σε βάρος των υπευθύνων πρόστιμα . 

Οι καταναλωτές πριν καταλήξουν στις αγορές τούς να κάνουν πρώτα έρευνα αγοράς ,να απαιτούν την ύπαρξη πινακίδων όπου αναγράφεται η αρχική και η νέα τιμή και να ζητούν απόδειξη λιανικής πώλησης. 

Κάθε περίπτωση στην οποία οι καταναλωτές θεωρούν ότι εκπτώσεις δεν είναι πραγματικές ή αντιληφθούν ότι γίνεται απόπειρα παραπλάνησής μπορούν να απευθύνονται στην Προϊσταμένη του Τμήματος Εμπορίου και Τουρισμού της Δ/νσης Ανάπτυξης της Π.Ε. Πιερίας κα Χρυσάνθη Καζαντζίδου. Τα τηλέφωνα επικοινωνίας είναι 2351351130-132
Διαβάστε περισσότερα...

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΕ ΠΙΕΡΙΑΣ: ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΜΙΣΘΩΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΙΕΡΙΑΣ

Με απόφαση της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, κας Σοφίας Μαυρίδου, στηριγμένη στο άρθρο 15 του πρόσφατου νόμου 4013/2011, συνεστήθη Επιτροπή Διακανονισμού για τις Εμπορικές Μισθώσεις, που λειτουργεί ως εξωδικαστικό όργανο επίλυσης διαφορών, που αφορούν στην αναπροσαρμογή του μισθώματος των Εμπορικών Μισθώσεων του Π.Δ. 34/95. 

Η σύνθεση της εν λόγω Επιτροπής έχει ως εξής:  
1) κα Ευαγγελία Αγγελίδου, Δικαστική Αντιπρόσωπο του Ν.Σ.Κ., ως Προέδρο 
2)κα Ξανθίππη Πατσαρίκα, Δικηγόρο με αναπληρώτρια την κα Βάγια Ίτσιου, επίσης Δικηγόρο, ως εκπρόσωπους της Π.ΟΜ.ΙΔ.Α. (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων) 
3) κ. Ηλία Χατζηχριστοδούλου, Πρόεδρο Επιμελητηρίου Πιερίας, με αναπληρωτή τον κ. Μάρκο Κουλούμογλου, Οικονομική Επιτροπή του Επιμελητηρίου Πιερίας, ως εκπροσώπους Επαγγελματικών Φορέων της Π.Ε. Πιερίας 
4) κα Βασιλική Κουτλουμπάση, Προϊσταμένη του τμήματος Προσωπικού και Μισθοδοσίας της Δ/νσης Διοικητικού – Οικονομικού Π.Ε. Πιερίας, ως γραμματέα της Επιτροπής. 

Σύμφωνα με τις ανωτέρω διατάξεις η Επιτροπή επιλαμβάνεται των υποθέσεων της αρμοδιότητάς της, έπειτα από ενυπόγραφη αναφορά ενός τουλάχιστον των εμπλεκομένων μερών, για το παραδεκτό της οποίας πρέπει να έχει παρέλθει διετία από την έναρξη της μίσθωσης ή την τελευταία οικειοθελή ή δικαστική αναπροσαρμογή του μισθώματος ή από προηγούμενη αναφορά του ίδιου μέρους ή από την τελευταία προσφυγή στη διαμεσολάβηση του Ν. 3898/2010, καθώς και από την προηγούμενη έγγραφη όχληση για αναπροσαρμογή χωρίς ανταπόκριση για την αυτή μίσθωση. Η υποβολή της αναφοράς δεν διακόπτει ούτε αναστέλλει τις προβλεπόμενες από το νόμο προθεσμίες για την άσκηση ενδίκου βοηθήματος. 

Η έναρξη της διαδικασίας για την επίτευξη συμβιβασμού δεν μπορεί να υπερβαίνει τις είκοσι (20) εργάσιμες ημέρες από την ημερομηνία υποβολής της αναφοράς και εντός 20 ημερών από την ολοκλήρωση της διαδικασίας διακανονισμού και εφόσον δεν έχει επιτευχθεί συμβιβασμός η Επιτροπή εκδίδει πόρισμα, σύμφωνα με τις ανωτέρα διατάξεις. 

Εάν επιτευχθεί συμβιβασμός, ως προς την αναπροσαρμογή του μισθώματος, συντάσσεται επίσης Πρακτικό, που επέχει θέση δικαστικού συμβιβασμού. Η ψήφιση και η εφαρμογή των διατάξεων αυτών είναι μεγίστης σημασίας, με πολλά πλεονεκτήματα υπέρ των πολιτών, αφού μεγάλος αριθμός υποθέσεων περί αναπροσαρμογής του μισθώματος δεν θα καταλήγει στα Δικαστήρια. 

Αυτό θα έχει, ως αποτέλεσμα, α) την αποσυμφόρηση των Δικαστηρίων από παρόμοιες υποθέσεις, με τη γνωστή, μεγάλη καθυστέρηση εκδικάσεώς τους, λόγω του φόρτου υποθέσεων, ελλείψεως Δικαστών και προσωπικού, β) την ταχεία επίλυση της διαφοράς από την Επιτροπή, γ) την ομαλή και χωρίς εντάσεις αντιδικίας, συνέχιση των σχέσεων εκμισθωτή και μισθωτή, διότι ειρηνικά και με κοινή αποδοχή των μερών θα επιλύεται η διαφορά τους και δ) κυρίως, την ανέξοδη επίλυση, αφού οι πολίτες δεν θα δαπανούν κανένα ποσό, όπως θα συνέβαινε με την προσφυγή τους στην επίλυση διά της δικαστικής οδού. 

Επισημαίνοντας και αναγνωρίζοντας όλα τα ανωτέρω, από την πρώτη στιγμή η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, η κα. Σοφία Μαυρίδου, ενήργησε άμεσα, συγκροτώντας την Επιτροπή αυτήν, για να αποτελέσει καταφύγιο πολλών συμπολιτών μας, παρέχοντας συγχρόνως κάθε δυνατή συνδρομή για την ευόδωση της λειτουργίας της και των αποτελεσμάτων των προσπαθειών της, με γνώμονα πάντα το συμφέρον των πολιτών. 

Από το Γραφείο της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας
Διαβάστε περισσότερα...

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΩΝ ΠΙΕΡΙΑΣ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κοπή Πίτας του Συλλόγου Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Πιερίας στο Mediterranean Village Hotel & Spa 

Tην Πρωτοχρονιάτικη πίτα τους κόβουν την ερχόμενη Κυριακή και ώρα 5μ.μ., τα μέλη του Συλλόγου Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Πιερίας. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο εστιατόριο Paprica του ξενοδοχείου Meditteranean Village Hotel & Spa. 

Ο Έφορος του Συλλόγου και Συντονιστής Δ/ντής Περιφ. Ασφαλιστικών Γραφείων Ανάπτυξης, κ. Θανάσης Τζήμας, σε δηλώσεις του, κάλεσε όλα τα μέλη να παρευρεθούν στην εκδήλωση, στην οποία πέραν των καθιερωμένων ευχών θα γίνει και λεπτομερή ενημέρωση των ασφαλιστών και πρακτόρων της Πιερίας για τις εξελίξεις στον χώρο των ασφαλειών, καθώς και για τα νέα δεδομένα που προκύπτουν στην ασφαλιστική αγορά. 

Ο κ. Τζήμας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανακοίνωσε ακόμη πως η διοίκηση του Συλλόγου θα σταθεί απέναντι σε όποιες Ασφαλιστικές Εταιρίες προσπαθούν να εκφοβίσουν μέλη του Συλλόγου, αποστέλλοντας επιστολές σε πελάτες τους ότι ακυρώνονται τα συμβόλαιά τους λόγω διακοπής της συνεργασίας των ασφαλιστών με την ασφαλιστική τους εταιρεία για μη καταβολή του ασφάλιστρου. 

Μάλιστα για το συγκεκριμένο θέμα τόνισε χαρακτηριστικά: «Το γαϊτανάκι των καταγγελιών συμβάσεων συναδέλφων μου πρέπει να σταματήσει. Ο νόμος πρέπει να εφαρμόζεται και όποιος δεν τον τηρεί να τιμωρείται, ήδη για τις συμπεριφορές αυτές έχουν κατατεθεί αγωγές από συναδέλφους μου κατά ασφαλιστικών εταιριών, που εκμεταλλεύονται προφανώς την άγνοια και απειρία συναδέλφων μου, οδεύοντας προφανώς στην υφ’ αρπαγή χαρτοφυλακίου τους και στον απόλυτο εξευτελισμό τους». 

Τέλος συμπλήρωσε : «Επειγόντως πρέπει να αποποινικοποιηθεί με νόμο του κράτους η ακάλυπτη επιταγή, ειδικά σε περιπτώσεις των επιταγών που σφραγίστηκαν από 26-10-2008 και μεταγενέστερα καθώς εντάσσονται στη χρονική περίοδο της κρίσης».
Διαβάστε περισσότερα...

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Την ώρα που κάποιοι (νοσταλγοί του παρελθόντος) δίνουν συγχαρητήρια στην αυλή του GAP, o επόμενος πρωθυπουργός κλείνει συμφωνία με τον Πούτιν

“Η Γκαζπρόμ αποφάσισε έκτακτη αύξηση του φυσικού αερίου προς την Ελλάδα. Αυτό ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας, Σεργκέϊ Κουπριάνοφ. Η Ελλάδα, εξαιτίας των έκτακτων καιρικών συνθηκών, έχει σοβαρά προβλήματα με το αέριο που της διοχετεύεται μέσω της Τουρκίας”. Το 2011 η Ρωσία έστειλε 2,9 δισ.κυβικά αερίου. 
 
Σύμφωνα με το Ιτάρ Ταςς, κατά τη διάρκεια της συνάντησης Σαμαρά-Μίλλερ, συζητήθηκαν θέματα ενεργειακής συνεργασίας Ελλάδας-Ρωσίας, ενώ ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, ο οποίος σχεδιάζεται να διέλθει και μέσω της Ελλάδος.

Εσεις για τουρισμό στην Κοστα ρίκα, εμείς για το καλό της Πατρίδας!
Διαβάστε περισσότερα...

"Ολύμπια Γη" - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΙΚΑ

Δήμος Δίου - Ολύμπου 
«Ολύμπια Γη» Δημοτική Παράταξη 
Επικεφαλής: Κώστας Ιω. Δημόπουλος 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

 Λιτόχωρο, 27 Ιανουαρίου 2012._ 

ΘΕΜΑ: ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΙΚΑ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ 

 Με μεγάλη θλίψη πληροφορηθήκαμε ότι ο Διοικητής του ΙΚΑ αποφάσισε την κατάργηση του Τοπικού Υποκαταστήματος ΙΚΑ Λιτοχώρου. 

 Το Κράτος, στην προσπάθειά του να περικόψει δαπάνες, περικόπτει τις ελπίδες των Ελλήνων της υπαίθρου, των Ελλήνων ποΥ έμειναν στην επαρχία για να «φυλάσσουν τις Θερμοπύλες». 

 Ένα άψυχο και άστοργο Κράτος, που έκοψε τις επιδοτήσεις των αγροτών, που κατάργησε τις στάσεις των αμαξοστοιχιών του ΟΣΕ στο Δήμο μας, που έβαλε χαράτσι ακόμα και στα ακίνητα εποχιακών – τουριστικών επιχειρήσεων, που μας υποχρέωσε να είμαστε αφιλόξενοι μετατρέποντας την Εθνική Οδό σε ανώνυμη εταιρία με υπερκέρδη από τα πανάκριβα φωτεινά διόδια με τις ψυχρές μπάρες. 

Το ΙΚΑ Λιτοχώρου εξυπηρετεί 30.000 κατοίκους και τις επιχειρήσεις τους, που απέχουν ακόμη και 40 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του Νομού μας. 

 Η κοροϊδία πρέπει να σταματήσει. Δεν αντέχει στη λογική από τη μια να συρρικνώνεται η ύπαιθρος και να «κλείνει» το ΙΚΑ Λιτοχώρου και από την άλλη ο νυν Πρωθυπουργός να έχει 90 συμβούλους, όσους υπαλλήλους δηλαδή απαιτούν τουλάχιστο 20 επαρχιακά υποκαταστήματα ΙΚΑ με σημαντικά χαμηλότερους μισθούς. 

 Ως δημοτική παράταξη δηλώνουμε ότι συστρατευόμαστε στον αγώνα για την παραμονή του Τοπικού Υποκαταστήματος ΙΚΑ Λιτοχώρου και, γενικά, ότι ορθώνουμε το ανάστημά μας σε κάθε κρατική ενέργεια που οδηγεί στο μαρασμό το Δήμο μας. 

 Το Γραφείο Τύπου και Ενημέρωσης
Διαβάστε περισσότερα...

Διαμαρτυρία αν.δημάρχου Γ.Φαρμάκη στον δ-κτή τού ΙΚΑ για την κατάργηση του ΙΚΑ Λιτοχώρου

ΘΕΜΑ: «Κατάργηση του ΙΚΑ Λιτοχώρου Δ.Δίου-Ολύμπου» 


 Εμείς εδώ στην ελληνική περιφέρεια αισθανόμαστε ότι ενώ ζούμε τα προβλήματά μας, ιδιαίτερα εν μέσω πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης και ενώ προσπαθούμε να δίνουμε λύσεις στα προβλήματα αυτά και μάλιστα με ελάχιστους πόρους, έρχεται τώρα η Ελληνική Πολιτεία και προκαλεί νέα προβλήματα.

 Κύριε Διοικητά, δεν ζητάμε τίποτε περισσότερο από το αυτονόητο: 
Για οτιδήποτε μας αφορά εδώ στον τόπο μας, είναι υποχρέωση της Ελληνικής Πολιτείας να συνεργάζεται με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, με το Επιμελητήριο, με τους τοπικούς Βουλευτές και γενικά με τους αρμόδιους φορείς που εκπροσωπούν τους πολίτες. 

 Ως δε προς την ουσία του θέματος, δηλαδή περί της κατάργησης του ΙΚΑ Λιτοχώρου και τη μεταφορά του στην Κατερίνη, σας ενημερώνω ότι το ΙΚΑ Λιτοχώρου εξυπηρετεί χιλιάδες επιχειρηματίες, εργαζόμενους και συνταξιούχους της Νότιας Πιερίας και είναι αδιανόητο όλοι αυτοί να πρέπει να μεταβούν στην πρωτεύουσα του Νομού, αρκετά χιλιόμετρα μακριά, για να εξυπηρετηθούν. 

 Ο Δήμος Δίου-Ολύμπου, περιοχή 30.000 κατοίκων, περιοχή συνεχώς αναπτυσσόμενη, με ανέκαθεν σημαντική οικοδομική δραστηριότητα λόγω της μεγάλης τουριστικής ανάπτυξης, σε περίπτωση μεταφοράς του ΙΚΑ Λιτοχώρου θα αντιμετωπίσει σοβαρότατα προβλήματα ενώ η ταλαιπωρία εκείνων που θα θέλουν να εξυπηρετηθούν, θα είναι πολύ μεγάλη. 

 Εμείς ως Δήμος όχι απλά διαφωνούμε με την απομάκρυνση του ΙΚΑ Λιτοχώρου, αλλά και ζητούμε να στελεχωθεί πλήρως ώστε να εξυπηρετεί καλύτερα τους πολίτες και τους επαγγελματίες της Νότιας Πιερίας. 

Ο Ασκών Χρέη Δημάρχου 

Φαρμάκης Γεώργιος
Διαβάστε περισσότερα...