Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Έγκριση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος χθές, αλλά με αλλάγες από το Υπουργικό Συμβούλιο


Το πράσινο φως άναψε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο στα μέτρα που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

 Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου επέμεινε εκ νέου στην ανάγκη να υπάρξει συνεννόηση μέσα από τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, ενώ προανήγγειλε την αξιοποίηση τεχνοκρατών σε καίριους τομείς.

 Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε, σύμφωνα με πληροφορίες, την ανάγκη να δοθεί προς τα έξω ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας και τόνισε ότι θα επιδιώξει τη μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία για τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, έχοντας βεβαίως ξεκαθαρίσει ότι δεν ζητά ενισχυμένη πλειοψηφία 180 βουλευτών.

Το Υπουργικό Συμβούλιο ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα σε ήρεμο κλίμα.

 Μεταξύ των μέτρων που προβλέπονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, περιλαμβάνονται έκτακτη εισφορά σε εισοδήματα μεγαλύτερα των 12.000 ευρώ με κλιμακωτό συντελεστή 1%-4%, που θα ισχύσει για τέσσερα χρόνια και μάλιστα με αναδρομική ισχύ για τα εισοδήματα του 2010. Επίσης, δεν μειώνεται το αφορολόγητο.

 Από την κατάθεση του σχεδίου ως την ψήφισή του θα υπάρξει πρόσκληση διαλόγου και συνεργασίας στις δυνάμεις που έχουν τη βούληση, στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας διαλόγου, τόνισε ο πρωθυπουργός.

 Ανέφερε, ακόμη, ότι εφόσον υπάρχει συμφωνία με τον κ. Σαμαρά στους στόχους, τότε από τη μεριά του δεν υπάρχει κανένα ταμπού για εξεύρεση τρόπων επίτευξης των στόχων.

 Γραμμή-γραμμή να συνδιαμορφώσουμε το τελικό σχέδιο με ρεαλιστικούς στόχους, παρατήρησε, επαναλαμβάνοντας ότι η πόρτα του είναι ανοιχτή για συνεργασία.

 Δεν κρυβόμαστε, αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας, ενώ έχω τονίσει ότι και πρόσωπα σε καίριους τομείς θα αξιοποιήσουμε χωρίς κομματικούς περιορισμούς, αλλά στόχους και προοπτικές, πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.

Αυτονόητα διλήμματα δεν τίθενται ποτέ σε δημοψήφισμα 
 Ξεκαθάρισε παράλληλα ότι οι χειρισμοί της κυβέρνησης για το Μεσοπρόθεσμο και το Μνημόνιο δεν συνδυάζονται με δημοψήφισμα.

 Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι αυτονόητα διλήμματα δεν τίθενται ποτέ σε δημοψήφισμα, υπενθύμισε ωστόσο ότι ο ίδιος έχει δεσμευθεί για την κατάθεση νόμου που να διέπει τα δημοψηφίσματα ώστε να είναι έτοιμος όποτε χρειαστεί.

 Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι αποτελεί πάγια θέση του ιδίου να δίνεται ο λόγος στον πολίτη όπου χρειάζεται και εξάλλου το έθεσε σε εφαρμογή το 2004 με την εκλογή προέδρου του ΠΑΣΟΚ από την βάση.

 Ανέφερε επίσης ότι γι΄ αυτόν τον λόγο ζήτησε από τον υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Ραγκούση, να προχωρήσει με την προετοιμασία του νόμου, προσχέδιο του οποίου θα δοθεί στους υπουργούς, ώστε να συζητηθεί.

Γόνιμη συζήτηση 
 Αναφερόμενος στις διαβουλεύσεις που προηγήθηκαν στο ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ και στο Πολιτικό Συμβούλιο, ο κ. Παπανδρεόυ υπογράμμισε με την γόνιμη συζήτηση που έγινε σε όλα τα επίπεδα αναζητήσαμε και επεξεργαστήκαμε όσο πιο δίκαιες λύσεις στον επιμερισμό του βάρους της προσπάθειας μέσα στο δύσκολο πλαίσιο που θέτει η ανάγκη.

 Μπορεί πολλοί να επιχείρησαν να πανικοβάλλουν τους πολίτες ή να κατέκριναν επειδή η άτυπη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και ο ΚΤΕ κράτησαν ώρες, γιατί δεν έχουν συνηθίσει στον διάλογο και την αναλυτική συζήτηση, σαν οι αποφάσεις αυτού του είδους να είναι εύκολες και να μην πρέπει να προκύπτουν μέσα από την κατάθεση όλων των απόψεων και την εξέταση όλων των επιλογών, ανέφερε χαρακτηριστικά.

 Τόνισε ότι οι διαδικασίες αυτές ήταν χρήσιμες για όλους, καθώς βρέθηκαν λύσεις σε προβλήματα, ενώ εξέφρασε την ευχή να είναι αυτός ο τρόπος λήψης κρίσιμων αποφάσεων.

 Δεν είναι ο καταμερισμός της ευθύνης που με απασχολεί, είναι το καλό της χώρας και ότι όσο περισσότερο προωθούμε το διάλογο με παραγωγικές και ρεαλιστικές προτάσεις μέσα στα όρια που εκ των πραγμάτων έχουμε, τόσο το καλύτερο για το μέλλον της πατρίδας, είπε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι αυτό αφορά όχι μόνο το Μεσοπρόθεσμο, αλλά γενικότερα τις μεγάλες αλλαγές.

Δικαιολογημένη η αγανάκτηση  Σε ό,τι αφορά τους αγανακτισμένους, σημείωσε ότι οι πολίτες εκφράζουν δικαιολογημένη αγανάκτηση με όσα έχουν ζήσει 35 χρόνια, και τόνισε ότι θέλουν να δουν κάτι καλύτερο.

 Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι πρέπει να γίνει συζήτηση με τους πολίτες και επεξήγηση της κυβερνητικής προσπάθειας μακριά από τον λαϊκισμό, όπως ανέφερε και την παραπληροφόρηση των ΜΜΕ.

ΠΗΓΗ: nonews-news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου