Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Ηχηρό μήνυμα της Ευρωβουλής κατά της Διαφθοράς στον Αθλητισμό

Τριακόσιοι ενενήντα τρεις (393) Ευρωβουλευτές προσυπέγραψαν την πρωτοβουλία του Έλληνα Ευρωβουλευτή Καθηγητή κ. Γιώργου Παπαστάμκου για την αντιμετώπισης της διαφθοράς στον Ευρωπαϊκό Αθλητισμό. Την ευδοκίμηση της πρωτοβουλίας ανακοίνωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη σύνοδο της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί την Κομισιόν  και τα Κράτη Μέλη να διαλευκάνουν τη συσχέτιση του παράνομου στοιχήματος και του προκαθορισμού των αποτελεσμάτων ("στημένα") των αθλητικών αναμετρήσεων από παράγοντες, διαιτητές και αθλητές.
Οι ευρωβουλευτές Ζιέφκα, Μίτσελ, Σούστα και Μπεναμίας από την Πολωνία, την Ιρλανδία, την Ιταλία και τη Γαλλία αντιστοίχως, συγκαταλέγονται μεταξύ των κύριων υποστηρικτών της πρωτοβουλίας Παπαστάμκου. Με την υιοθετηθείσα Γραπτή Δήλωση, τα Μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για τα αυξανόμενα φαινόμενα διαφθοράς που παρουσιάζονται στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, αλλά και σε άλλα αθλήματα. σε διάφορα Κράτη Μέλη της ΕΕ.
Το διαδικτυακό στοίχημα αναδεικνύεται σε κυρίαρχο εργαλείο των παρανόμων κυκλωμάτων που αναπτύσσουν τη δραστηριότητά τους εις βάρος της ακεραιότητας και της αξιοπιστίας του ευρωπαϊκού αθλητισμού. Οι ευρωβουλευτές που προσυπογράφουν την πρωτοβουλία Παπαστάμκου, ζητούν να λάβει η Κομισιόν από κοινού με τα Κράτη Μέλη ειδικά μέτρα οργάνωσης του καθεστώτος του αθλητικού στοιχήματος στην ΕΕ.
Σύμφωνα με τη Λευκή Βίβλο για τον Αθλητισμό, που εξέδωσε στην αρχή του έτους η Κομισιόν, τα προβλήματα διαφθοράς με ευρωπαϊκή διάσταση πρέπει να αντιμετωπίζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Λόγω της παγκόσμιας δημοφιλίας του αθλητισμού και της διασυνοριακής φύσης των δραστηριοτήτων στοιχημάτων, το πρόβλημα συχνά υπερβαίνει την αρμοδιότητα των εθνικών αρχών και, ως εκ τούτου, απαιτεί διασυνοριακή συνεργασία. Η Κομισιόν θα συνεργαστεί με το Συμβούλιο της Ευρώπης για την ενεργοποίηση των εργαλείων που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος των "στημένων" παιχνιδιών σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.
Ο Μακεδόνας Ευρωβουλευτής θεωρεί ότι κάποια εθνικά συστήματα δράσης αθλητικού αυτοδιοικητικού χαρακτήρα δεν δύνανται ή δεν βούλονται να εξοπλισθούν με τους αναγκαίους λειτουργικούς μηχανισμούς για την αντιμετώπιση της παράνομης βιομηχανίας στοιχηματικών παιγνίων και της διαφθοράς. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πλέον όχι μόνο το δικαίωμα, αλλά και την υποχρέωση να παρέμβει αποφασιστικά προς όφελος του κοινωνικού, εκπαιδευτικού και πολιτιστικού χαρακτήρα του αθλητισμού. Για τον κ. Παπαστάμκο η βία στα αθλητικά στάδια της Ευρώπης είναι παράγωγο και των κρουσμάτων διαφθοράς που αμαυρώνουν τον ευρωπαϊκό αθλητισμό.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται από τον Κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Πρόεδρος του Σώματος θα αποστείλει  το προσυπογεγραμμένο αίτημα των 393 ευρωβουλευτών τόσο στην  Κομισιόν όσο και στα Κοινοβούλια των  27 Κρατών Μελών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου