Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Την παραπομπή Άκη ζητά η προκαταρτική επιτροπή της Βουλής

 Την παραπομπή του Ακη Τσοχατζόπουλου για τα αδικήματα της παθητικής δωροδοκίας και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα αποφάσισε ομόφωνα η Προκαταρκτική Επιτροπή της Βουλής. ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. ζητούν με κοινό πόρισμα την άσκηση ποινικής δίωξης για τα δύο ανωτέρω αδικήματα, ενώ υπήρξε επιπλέον πρόταση της Ν.Δ. για άσκηση δίωξης στον πρώην υπουργό για το αδίκημα της «παραβίασης μυστικών της πολιτείας», το οποίο δεν έγινε δεκτό από την πλειοψηφία και επισυνάπτεται στο πόρισμα ως συμπληρωματική θέση της Ν.Δ. Εντονα αντέδρασε ο πρώην υπουργός, κάνοντας λόγο για σκευωρία.
 Τα κόμματα της Αριστεράς κατέθεσαν πορισματικές εκθέσεις, στις οποίες ζητούν την παραπομπή του πρώην υπουργού και για το αδίκημα της απιστίας. Επιπλέον, το ΚΚΕ καταλογίζει στο πόρισμά του και πολιτικές ευθύνες στα μέλη του ΚΥΣΕΑ της εποχής, αλλά και σε όλες τις μετέπειτα κυβερνήσεις που υλοποίησαν τη σύμβαση.
 Το πόρισμα της Προκαταρκτικής παραδόθηκε χθες στον πρόεδρο της Βουλής κ. Φιλ. Πετσάλνικο και θα πρέπει να συζητηθεί στην ολομέλεια της Βουλής εντός 15 ημερών. Εάν υιοθετηθεί από την πλειοψηφία 151 βουλευτών, διαβιβάζεται στο δικαστικό συμβούλιο, το οποίο θα ορίσει ειδικό ανακριτή για να διαπιστώσει αν θα στηθεί ειδικό δικαστήριο, αν το θέμα θα παραπεμφθεί στην τακτική Δικαιοσύνη ή αν θα μπει στο αρχείο λόγω παραγραφής.
 Η άποψη που εξέφρασαν χθες, πάντως, ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. είναι ότι παραγραφή δεν υφίσταται ούτε για τη δωροδοκία ούτε για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Για το μεν πρώτο αναφέρεται στο πόρισμα ότι το αδίκημα αυτό το διέπραξε από τις 1.11.99 ώς τις 27.9.2007 «κατά το οποίο έλαβε το συνολικό ποσό των 7.777.373 δολαρίων ΗΠΑ (ή όποιο μεγαλύτερο προκύψει από την τακτική ανάκριση με το άνοιγμα όλων των λογαριασμών της Torcasso), η δε τελευταία καταβολή με την οποία ολοκληρώθηκε η τέλεση του εγκλήματος έλαβε χώρα στις 29.9.2007» (σ.σ.: δηλαδή μετά τις εκλογές του 2007).
 Σε ό,τι αφορά τη νομιμοποίηση εσόδων, αναφέρουν ως καταληκτική ημερομηνία τον Απρίλιο του 2010, όπου το ακίνητο της Διον. Αρεοπαγίτου μεταβιβάζεται από την Torcasso. Η Προκαταρκτική Επιτροπή θεωρεί ότι έχουν προκύψει επαρκείς ενδείξεις που συνδέουν ευθέως την Torcasso με τον κ. Τσοχατζόπουλο. Στο πόρισμα μάλιστα γίνεται ρητή αναφορά «για διαχείριση και διάθεση των πολιτικών καρπών του μαύρου χρήματος που αποκτήθηκε εμφανώς από την εταιρεία Torcasso, ουσιαστικός δικαιούχος και ωφελούμενος από τη δράση της οποίας είναι ο ίδιος».
 Το πόρισμα ζητάει να ασκηθεί δίωξη κατά του κ. Τσοχατζόπουλου «και παντός συνεργού, συναυτουργού και συμμετόχου «νόμιμου και φορολογικού εκπροσώπου των εταιρειών Torcasso και Nobilis και για το αδίκημα της κακουργηματικής φοροδιαφυγής». Σε άλλο σημείο, επισημαίνει ότι τουπουργείο Οικονομικών μέσω του Νομικού Συμβουλίου του κράτους μπορεί να διατάξει κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων του πρώην υπουργού
 Ο κ. Τσοχατζόπουλος αντέδρασε έντονα στο πόρισμα της Προκαταρκτικής, το οποίο χαρακτήρισε «διάτρητο» και «παντελώς αστήρικτο»: «ήρθε να επικυρώσει προειλημμένες αποφάσεις και παρασκηνιακές συμφωνίες έξω από την ίδια την Επιτροπή και τις λειτουργίες της», τονίζει σε δήλωση του ο πρώην υπουργός, ο οποίος κατηγόρησε την Επιτροπή ότι θεωρεί, πως «με τέτοιες φαιδρότητες θα εκτονώσει τη λαϊκή αγανάκτηση». Ο πρώην υπουργός τονίζει ότι το κατασκευασμένο κατηγορητήριο θα καταρρεύσει και τότε θα καταρρεύσει και το πέπλο της ανωνυμίας πίσω από το οποίο κρύβονται οι καθοδηγητές της σκευωρίας: «δηλαδή τα κέντρα και τα παράκεντρα του σημερινού ΠΑΣΟΚ, με πρωταγωνιστικό ρόλο αυτών που σταδιοδρόμησαν ως παρακοιμώμενοι της εκάστοτε ηγεσίας».
 Πέρα από αυτά, πάντως, η Προκαταρκτική ζητάει στο πόρισμά της από τον πρόεδρο της Βουλής να υποβάλει το πόρισμα της στον υπουργό Οικονομικών προκειμένου να δοθεί εντολή στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους ώστε να παρασταθεί το ελληνικό Δημόσιο ως πολιτική αγωγή στις ποινικές δίκες που θα διεξαχθούν σε βάρος των ενεχομένων στην Ελλάδα και στη Γερμανία, αλλά και να ασκήσει αγωγές προς ικανοποίηση των πάσης φύσεως αξιώσεων του ελληνικού Δημοσίου τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γερμανία, κατά των εμπλεκόμενων στην υπόθεση εταιρειών Ferrostaal και HDW, αλλά και κατά όλων των εμπλεκόμενων στην υπόθεση προσώπων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου