Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Δώρα αγάπης στο ελληνικό παιδικό χωριό

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΦΙΛΥΡΟ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜ. ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ Δ.ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ, ΚΑΤΟΠΙΝ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ Δ.Σ.
* ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΘΗΚΑΝ ΕΝΔΥΜΑΤΑ, ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ, ΤΡΟΦΙΜΑ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΤΡΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟΥ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ.
* ΛΟΥΚΑΣ ΙΣΑΡΗΣ, ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΧΩΡΙΟΥ: ΖΗΤΑΜΕ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ & ΤΗΝ ΠΑΝΤΟΣ ΕΙΔΟΥΣ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥΣ

Δώρα αγάπης συγκέντρωσε η δημοτική κοινότητα Λιτοχώρου δήμου Δίου-Ολύμπου και τα προσέφερε στο ελληνικό παιδικό χωριό στο Φίλυρο, κατόπιν απόφασης του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας και ύστερα από συγκέντρωση υλικών και τροφίμων από τα τρία δημοτικά σχολεία του Λιτοχώρου. 

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Λιτοχώρου, Τάκης Ανδριάς, μετά την απόφαση του πενταμελούς συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας, ήρθε σε συνεννόηση με τους διευθυντές και τους εκπαιδευτικούς των τριών σχολείων της έδρας του δήμου Δίου-Ολύμπου, για συγκέντρωση ενδυμάτων, υποδημάτων, παιχνιδιών και τροφίμων. Στη συγκέντρωση των υλικών και των τροφίμων βοήθησαν οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς και οι μαθητές.
Ο δήμος Δίου-Ολύμπου διέθεσε κλειστό αυτοκίνητο, τύπου ΒΑΝ, για τη μεταφορά του υλικού με οδηγό τον Γιώργο Κάκαλο, υπάλληλο του δήμου, καθώς και τον ειδικό συνεργάτη του δήμου, αρμόδιο για θέματα επικοινωνίας – ενημέρωσης. Επικεφαλής της αποστολής ήταν ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Λιτοχώρου, Τάκης Ανδριάς.
Η αποστολή έφτασε στο «ελληνικό παιδικό χωριό» που βρίσκεται λίγο έξω από Φίλυρο. Οι άνθρωποι του δήμου Δίου-Ολύμπου έγιναν δεκτοί με χαρά και ευχαρίστηση από τον διευθυντή του ελληνικού παιδικού χωριού, Λουκά Ίσαρη, αλλά και από στελέχη του «χωριού».

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΧΩΡΙΟ
Το «Ελληνικό Παιδικό Χωριό» στο Φίλυρο είναι αναγνωρισμένο σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Είναι ανεξάρτητο από διεθνείς οργανισμούς και φορείς,  δεν  έχει ιδρυματικό χαρακτήρα και είναι το πρώτο ελληνικό παιδικό χωριό.
Όλο ζωή το «ελληνικό παιδικό χωριό» στο Φίλυρο γέμισε με παιδικές φωνές, χαρές και τραγούδια και ζωντάνεψε όλη την περιοχή.  Στην ίδρυση του «ελληνικού παιδικού χωριού» (τότε «παιδικού χωριού Βορείου Ελλάδος») οδήγησε η έλλειψη ενός χώρου για μακροχρόνια φιλοξενία ορφανών και εγκαταλελειμμένων παιδιών ή προερχομένων από προβληματικό οικογενειακό περιβάλλον.
Οι ανάγκες οδήγησαν στο να υπάρχει μια μορφή παιδικής προστασίας που δεν θα έχει ιδρυματικό χαρακτήρα αλλά θα παρέχει οικογενειακή στήριξη, ασφάλεια και αγωγή βασισμένη στην ελληνική - ορθόδοξη παράδοση αλλά και στις αρχές της σύγχρονης παιδαγωγικής και της ψυχολογίας.
Το πρόβλημα των παιδιών χωρίς οικογένεια ή παιδιών που τα κακομεταχειρίζονται, γονείς που δεν έχουν ούτε να τα θρέψουν είναι ίσως μεγαλύτερο από ό,τι ο μέσος πολίτης μπορεί να φαντασθεί.
Πολλά παιδιά ζουν τα πρώτα χρόνια  της ζωής τους με στερήσεις και με τις χειρότερες συνθήκες διαβίωσης υφιστάμενα την εγκατάλειψη και πολλές φορές την εγκληματική συμπεριφορά προσώπων του στενού τους περιβάλλοντος. Σ’ αυτά τα παιδιά το «ελληνικό παιδικό χωριό» στο Φίλυρο θέλει να χαρίσει μια αληθινή οικογένεια.
Πιο συγκεκριμένα, ένα σπίτι, με μια «μητέρα», μια «θεία» και τα «αδέρφια», μια αυτόματη δηλαδή οικογένεια η οποία αναπτύσσεται με τον ίδιο τρόπο ζωής της στα πλαίσια της γενικότερης οριοθέτησης και υλοποίησης των επιδιώξεων του «ελληνικού παιδικού χωριού».
Την ευθύνη για την εφαρμογή του κανονισμού και την εκτέλεση των αποφάσεων του διοικητικού συμβουλίου φέρει ο «πατέρας» του «ελληνικού παιδικού χωριού»,  ο οποίος και κατοικεί με την οικογένειά του μέσα στο παιδικό χωριό, είναι δε το πρότυπο ανδρός και «πατέρα» για τα παιδιά.
Ο «πατέρας» συνεργάζεται με τις «μητέρες» και φροντίζει για την ύπαρξη κλίματος αγάπης και αλληλοσεβασμού μεταξύ των, όπως επίσης και για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων που απασχολούν την κάθε «οικογένεια».
Τα παιδιά γίνονται δεκτά από το σωματείο κατόπιν σχετικής εισαγγελικής εντολής, είναι προσχολικής ηλικίας ( 0-6 ετών ) και είναι σωματικά και ψυχικά υγιή.

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ κ. ΛΟΥΚΑΣ ΊΣΑΡΗΣ
Ο κ. Λουκάς Ίσαρης, κοινωνικός λειτουργός, διευθυντής στο ελληνικό παιδικό χωριό από το 2005, μετά την υποδοχή που έκανε προς τους επισκέπτες του δήμου Δίου-Ολύμπου, δέχθηκε να κάνει και κάποιες δηλώσεις για το ελληνικό παιδικό χωριό, για να μάθουν όσοι δεν γνωρίζουν για τη λειτουργία αυτού του χωριού.
Όπως ανέφερε, «το ελληνικό παιδικό χωριό, με τη σημερινή του μορφή, δηλαδή με σπιτάκια, όπου το κάθε σπιτάκι φιλοξενεί μια οικογένεια, άρχισε να λειτουργεί από το 1996. Στον πρώτο όροφο κάθε σπιτιού μένει μια μητέρα η οποία είναι υπεύθυνη για να μεγαλώνει τα παιδιά.
Σκοπός του παιδικού χωριού είναι να φιλοξενεί μακροχρόνια παιδιά τα οποία, λόγω κάποιων κοινωνικοοικονομικών καταστάσεων και συνθηκών, έχουν απομακρυνθεί από τις οικογένειές τους και έχουν έρθει στο χωριό με Εισαγγελική εντολή. Αυτό το διάστημα φιλοξενούνται 51 παιδιά».

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΘΕΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Όταν ρωτήθηκε για αντιμετώπιση προβλημάτων στο παιδικό χωριό, απάντησε ότι υπάρχει μια ομάδα διαφόρων ειδικοτήτων, υπάρχει παιδοψυχίατρος, τρεις κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγος, ειδικός παιδαγωγός, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για να στηρίζουν τα παιδιά, για να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα που προκύπτουν.
Όσο για τα αποτελέσματα από τη λειτουργία του ελληνικού παιδικού χωριού, ο κ. Ίσαρης λέει πως «όταν έχεις 51 παιδιά, σίγουρα αντιμετωπίζεις προβλήματα, αντιμετωπίζεις προβλήματα που ίσως δεν σου έχουν ξανασυμβεί.
Νομίζω όμως ότι έχουμε καταφέρει, ώστε τα παιδιά να γνωρίζουν για ποιο λόγο βρίσκονται εδώ, πόσο καιρό θα φιλοξενηθούν, τι είναι αυτό που τους κάνει να μένουν στο ελληνικό παιδικό χωριό. Τα παιδιά μας έχουν αποβάλλει από πάνω τους το στίγμα ότι «μεγαλώνω σε κάποιο ειδικό πλαίσιο». Γι αυτό και είμαι σε θέση να πω ότι έχουμε ευτυχισμένα παιδιά».

«ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΝΙΩΘΟΥΝ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΑ»
Πράγματι αισθάνονται ευτυχία τα παιδιά αυτά ζώντας στο παιδικό χωριό; Στην επίμονη ερώτηση του δημοσιογράφου, ο κ. Ίσαρης απαντά το ίδιο επίμονα:
«Σας είπα και νωρίτερα ότι αντιμετωπίζουμε πάρα πολλά προβλήματα, ασφαλώς γίνονται λάθη, καθημερινά λάθη, όμως, για εμένα, η μεγαλύτερη επιτυχία του ελληνικού παιδικού χωριού είναι ότι έχουμε ευτυχισμένα παιδιά.
Κανένα παιδί δεν σκέφτεται λέγοντας: «ωχ, ζω στο παιδικό χωριό, η ζωή μου είναι δύσκολη, αχ γιατί να είμαι σ’ αυτή την κατάσταση». Σας λέω ότι έχουμε χαρούμενα παιδιά, ευτυχισμένα, χαίρονται που βρίσκονται εδώ σ’ αυτό το ελληνικό παιδικό χωριό.
Μέσα σ’ αυτή την ατυχία που έχουν με το να ζουν μακριά από τις οικογένειές τους, κάτι που είναι το σημαντικότερο πράγμα στη ζωή τους (το να ζουν στις φυσικές τους οικογένειες), ζουν σε μια άλλη οικογένεια που επιχειρεί να υποκαταστήσει τη φυσική οικογένεια και μάλιστα όσο γίνεται καλύτερα», δηλώνει.
(Το ότι τα παιδιά είναι ευτυχισμένα, διαπιστώθηκε, πριν και μετά τη συνέντευξη, από τα στελέχη του δήμου που είχαν επικοινωνία με κάποια από τα 51 παιδιά που ζουν στο ελληνικό παιδικό χωριό).

«ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΧΡΟΝΟ ‘ΤΑ ΦΕΡΝΟΥΜΕ ΔΥΣΚΟΛΑ’», ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ.
Ο κ. Ίσαρης ρωτήθηκε και για τη λειτουργία του παιδικού χωριού εν μέσω οικονομικής κρίσης. Η απάντησή του ήταν ότι τα πράγματα είναι δύσκολα, τόνισε όμως ότι ακόμη υπάρχει η αγάπη των ανθρώπων:
«Η Ελλάδα έχει μπει σε μια πάρα πολύ δύσκολη περίοδο την οποία βιώνουμε όλοι καθημερινά σε πολλά επίπεδα. Και το ελληνικό παιδικό χωριό δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση, ζούμε κι εμείς εδώ τις δυσκολίες μας.
Τον τελευταίο χρόνο «τα φέρνουμε» αρκετά δύσκολα, είμαστε σε αρκετά δύσκολη θέση, διότι το δικό μας στήριγμα ήταν πάντοτε οι δωρεές και οι χορηγίες από τον κόσμο. Εκεί στηριζόμασταν κι εκεί στηριζόμαστε ακόμα.
Είναι σαφές λοιπόν ότι εφόσον ο πολύς ο κόσμος τα φέρνει δύσκολα, για την οικογένειά του καθένας, άραγε πόσο περιθώριο έχει για να βοηθήσει εμάς; Παρόλα αυτά όμως είναι συγκινητική η βοήθεια του κόσμου και σ’ αυτό ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε και να εκπληρώσουμε τους σκοπούς μας».

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
Στο ερώτημα, τι είδους συμπαράσταση μπορεί κανείς να προσφέρει, εκτός των άλλων που αναφέρει, κάνει λόγο και για εθελοντική εργασία: «Καταρχήν, σ’ αυτό που όλοι μπορούν να βοηθήσουν και δεν χρειάζεται να προσφέρουν υλικά αγαθά είναι η εθελοντική εργασία. Έχουμε ανάγκη από εθελοντική εργασία, είναι πάρα πολλά πράγματα που πρέπει να κάνουμε με εθελοντική προσφορά των ανθρώπων.
Όσοι θέλουν εθελοντικά να προσφέρουν, μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα για το χωριό, για τα παιδιά. Οπότε, αν κάποιος έχει ελεύθερο χρόνο και μπορεί να αφιερώσει έστω 2 – 3 ώρες την ημέρα ή 2 – 3 ώρες την εβδομάδα, μπορεί να έρθει εδώ, να μιλήσουμε και να συνεννοηθούμε, ώστε να γίνουν κάποιες αναγκαίες εργασίες».

ΒΟΗΘΕΙΑ ΜΕ ΥΛΙΚΑ Ή ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΑ
Ο διευθυντής του ελληνικού παιδικού χωριού συμπληρώνει ότι μπορεί κανείς να βοηθήσει και με υλικά, και τρόφιμα αλλά και χρήματα: «Θα μπορούσε κανείς όμως να βοηθήσει και με την παροχή ενδυμάτων που έχουν φορεθεί  αλλά πιθανόν δεν χρειάζονται πια.
Επίσης, μπορεί κανείς να προσφέρει έπιπλα, ηλεκτρικές συσκευές, τρόφιμα, πετρέλαιο που δεν του χρειάζονται. Μπορεί να προσφέρει όμως και χρήματα είτε ερχόμενος εδώ στο ελληνικό παιδικό χωριό για να πάρει και απόδειξη γι αυτά, είτε να τα καταθέσει σε κάποια τράπεζα.

ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΧΩΡΙΟΥ
Κεραμοπούλου 11, πλατεία Αγίας Σοφίας, 546 22 Θεσσαλονίκη, Τ. Θ. 17527-54009. Τηλέφωνο: 2310 233 033. Φαξ: 2310 233 802. Στο Φίλυρο: 2310 677 556 – 2310 678 460 και φαξ: 2310 678 231. E-mail: info@paidikoxorio.gr

ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΣΕ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Κατάθεση χρημάτων σε τράπεζες:
ΕΘΝΙΚΗ: 212/29604190
EUROBANK-ERGASIAS: 0026-0232-52-0100436403
ΑΛΦΑ ΠΙΣΤΕΩΣ: 701-002101-162926
ΠΕΙΡΑΙΩΣ: 5238-003332-696
ΕΜΠΟΡΙΚΗ: 405/27446621
ΑΓΡΟΤΙΚΗ: 084/01034180-56
ΚΥΠΡΟΥ: 669437
ΓΕΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: 9800175297-9
Οι προσφορές εκπίπτουν από τον φόρο εισοδήματος.

ΒΟΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΕΣΩ ΤΗΛΕΦΩΝΟΥ
Καλώντας από σταθερό τηλέφωνο τον αριθμό 901 11 176 176, μπορεί κανείς να συμμετέχει με ένα μικρό ποσό σ’ ένα μεγάλο έργο. Με κάθε του κλήση προσφέρει μέσω του ΟΤΕ το ποσό των 3 ευρώ στο ελληνικό παιδικό χωριό.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η διοίκηση του ελληνικού παιδικού χωριού καθώς και ο διευθυντής του χωριού δέχονται μεν ευχαρίστως την όποια προσφορά ανθρώπων καθώς και τη μετάβασή τους στο ελληνικό παιδικό χωριό, είναι όμως ιδιαιτέρως προσεκτικοί και άγρυπνοι επάνω στα παιδιά τους, επειδή δεν αποκλείουν και το ενδεχόμενο κάποιες επισκέψεις που δέχονται να έχουν και κάποιους …άλλους σκοπούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου