Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Έντονες αντιδράσεις στη συνεδρίαση ΚΤΕ Οικονομίας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. που συνεχίζεται έως αυτή την ώρα.


Δριμύτατη ήταν η κριτική που άσκησε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βάσω Παπανδρέου στον υπουργό Οικονομικών, καθώς κατηγόρησε ευθέως το οικονομικό επιτελείο ότι δεν έχει σχέδιο, «Δεν υπάρχει σχέδιο και το 2009 που σας είπα να πάρετε μέτρα με αντιμετωπίσατε ως... ούφο» υποστήριξε η βουλευτής, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει σχέδιο αλλά τίθενται εκβιαστικά διλήμματα. «Όταν εκβιάζεται η Βουλή, δολοφονείται η Δημοκρατία» υποστήριξε χαρακτηριστικά.
Επίσης, η κ. Παπανδρέου ρώτησε τον υπουργό Οικονομικών «τι έχει κάνει με τους κερδοσκόπους- είχαμε πει ότι θα κάνουμε μηνύσεις. Που βρίσκεται η διαδικασία;», ενώ πρόσθεσε ότι η διαδικασία ακριβής δανειοδότησης μιας φτωχής χώρας δεν οδηγεί πουθενά. Η κ. Παπανδρέου κάλεσε τον κ. Παπακωνσταντίνου να πει την αλήθεια στον κόσμο, πως το βιοτικό επίπεδο θα πέσει κατά 30%.
Από την κριτική της κ. Παπανδρέου δεν ξέφυγε η διαδικασία του opengov. «Αφήστε τα κόλπα με τα opengov που συγκαλύπτουν τις επιλογές των "κολλητών" σας», υπογράμμισε.
Από την πλευρά του, ο κ. Παπακωνσταντίνου αναγνώρισε λάθη και αστοχίες στην εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής, ωστόσο αρνήθηκε ότι το οικονομικό επιτελείο απέτυχε. «Δεν έχουμε αποτύχει, υπάρχουν όμως ορισμένες αστοχίες στην εφαρμογή της πολιτικής μας» τόνισε. Επιπλέον, αναφορικά με το φορολογικό άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο τα μέτρα να είναι ηπιότερα, επέμεινε, ωστόσο, ότι το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα θα έρθει στη Βουλή ως ένα άρθρο. Ακόμη, έκανε λόγο και για πιέσεις που ασκούνται, ώστε η χώρα να προχωρήσει σε αποκρατικοποιήσεις.
Την Βάσω Παπανδρέου ακολούθησαν κι άλλοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Ο Πάρις Κουκουλόπουλος, μάλιστα αναφέρθηκε στο τηλεοπτικό σποτ απολογισμού που παρουσίασε πρόσφατα η κυβέρνηση, λέγοντας ότι η συγκεκριμένη επιλογή δείχνει ότι έχει χαθεί η επαφή με την πραγματικότητα. «Ζούμε το τέλος των διλημμάτων, αφού φάνηκε ότι υπάρχουν πλέον και άλλες απόψεις» σημείωσε.
Από την πλευρά του, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής άσκησε κριτική στους χειρισμούς και τη δανειακή σύμβαση που υπέγραψε η χώρα, λέγοντας ότι κανένας δεν θα υπέγραφε αυτή τη σύμβαση. «Το πρόγραμμα δεν βγαίνει και διευρύνεται το έλλειμμα κοινωνικής δικαιοσύνης» υποστήριξε. «Ζητάτε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα να αναλάβει την ευθύνη, αλλά οφείλει και η κυβέρνηση και οι υπουργοί να αναλάβουν τις ευθύνες τους» υποστήριξε ο Μιχάλης Κατρίνης.
Την εκτίμησή του, ότι υπήρχαν μεγαλύτερα περιθώρια επίτευξης «συνεννόησης» μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, ανέπτυξε ο Κώστας Γείτονας, προσθέτοντας ότι δεν υπήρξε αρκετή, καλώς εννοούμενη, «πίεση» προς την κατεύθυνση αυτή, ούτε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ούτε από τον πρωθυπουργό.
Ο κ. Γείτονας ανέφερε ότι μιας και γίνεται λόγος για νέα φορολογικά μέτρα, αυτό δίνει μια ευκαιρία για μία εκ νέου προσπάθεια σύγκλισης των πολιτικών αρχηγών, ώστε να επιτευχθεί συνεννόηση. Επίσης, σημείωσε ότι πρέπει να γίνει «αναπτυξιακή αντεπίθεση», ενώ επιπλέον εκτίμησε ότι η κυβέρνηση έχει χάσει το επικοινωνιακό παιχνίδι και αυτό φαίνεται από τις ανακοινώσεις της Κυριακής όπου «αντί να ενημερώνετε τα ΜΜΕ, κάνετε καταστολή».
«Ανάπτυξη χθες», ζήτησε ο Ανδρέας Μακρυπίδης, προσθέτοντας ότι έπρεπε να είχε δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη εδώ και καιρό, ενώ ο Χρήστος Μαγκούφης χαρακτήρισε αδιανόητο το γεγονός ότι οι τιμές των καταναλωτικών αγαθών στην Ελλάδα είναι διπλάσιες από της Γερμανίας και τόνισε ότι κανένα προϊόν δεν μπορεί να έχει τιμή, που υπερβαίνει τον μέσο όρο της τιμής της Ευρώπης των 27. Επίσης τάχθηκε κατά των «γκαουλάιτερ της τρόικας στα υπουργεία», ενώ, μεταξύ άλλων, πρότεινε τριήμερη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, παρουσία του πρωθυπουργού και όλης της κυβέρνησης, για ουσιαστική συζήτηση επί συγκεκριμένης ατζέντας και καταληκτικές αποφάσεις.
Η Τόνια Αντωνίου σημείωσε ότι ο Γ. Παπακωνσταντίνου ήταν ειλικρινής και εξήγησε γιατί το «Μνημόνιο 2» θα αποτύχει, όπως το «Μνημόνιο 1». Και πρόσθεσε ότι «το πρόβλημά μας, η χρεοκοπία, έπρεπε να είναι το όπλο μας». Κατέληξε δε λέγοντας ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει, χρειάζεται πολιτική νομιμοποίηση.
Οι τόνοι ανέβηκαν στη συνεδρίαση του ΚΤΕ, όταν, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης είπε, μεταξύ άλλων: «Να θυμάστε ότι κάποτε αυτοί που κορόιδεψαν τον λαό πήγαν στο Γουδή. Εάν ξεπουλήσετε βιομηχανίες της Θράκης και κτήματα της Θράκης να το σκεφτείτε καλά».
«Πως μπορείτε να διασφαλίσετε ότι δεν θα λάβετε άλλα μέτρα; Δεν μπορείς να στύβεις κάθε μήνα», ήταν η ερώτηση που έθεσε στον υπουργό Οικονομικών, η Έλενα Παναρίτη, η οποία πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το πρόβλημα ως πρόβλημα ρευστότητας και όχι ως πρόβλημα κεφαλαιακής επάρκειας, η οποία εξασφαλίζεται με δομικές αλλαγές και όχι με την λήψη μόνο δημοσιονομικών μέτρων. Εξηγώντας την θέση της για κεφαλαιακή επάρκεια και δομικές αλλαγές, η κ. Παναρίτη, μιλώντας σε δημοσιογράφους, έφερε ως παράδειγμα το ότι όταν πας να αξιοποιήσεις κρατική περιουσία, η οποία λόγω έλλειψης κτηματολογίου έχει διάφορες εκκρεμότητες, τότε και φθηνά θα την αξιοποιήσεις και στην πορεία θα ανακύψουν δεκάδες προβλήματα.
Να σταματήσουμε να φορολογούμε τις χρόνια κατατρεγμένες στρατιές. Η φαυλότητα και η κομματοκρατία προσβάλλουν τις σχέσεις μας με την κοινωνία, ενώ υπάρχει έπαρση αυθεντίας, φέρεται να είπε ο Λάμπρος Μίχος, προσθέτοντας ότι απαιτείται επιπλέον η ανατροπή της «πολιτικής κανονικότητας, έτσι όπως ασκείται από τον πρόεδρο και την ηγετική ομάδα».
«Δεν είναι στραβός ο γιαλός, στραβά αρμενίζαμε και στραβά αρμενίζουμε», είπε ο Έκτορας Νασιώκας, προσθέτοντας ότι τα μέτρα έπρεπε να έχουν ληφθεί τον Οκτώβριο του 2009. Ο κ. Νασιώκας πρόσθεσε ότι πρέπει να αναληφθούν ευθύνες, να υπάρξουν παραιτήσεις, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι δεν χρειάζονται εκλογές, αλλά μια κυβέρνηση εθνικής ανάγκης και σωτηρίας.
«Το αποτέλεσμα σήμερα είναι: οι πλατείες με αγανακτισμένους και αποπροσανατολισμένους ανθρώπους. Και το δεύτερο με ανησυχεί περισσότερο από το πρώτο», δήλωσε στο ΚΤΕ Οικονομικών, ο Δημήτρης Κρεμαστινός, ο οποίος εξέδωσε και σχετικό δελτίο Τύπου. Σύμφωνα με τον κ. Κρεμαστινό, οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να γυρίσουν στο σπίτι τους όχι ταπεινωμένοι, αλλά ικανοποιημένοι από την ελπίδα που θα τους προσφέρει η κυβέρνηση και τάχθηκε υπέρ της συναίνεσης, εννοώντας «έμπρακτη συναίνεση με την συμμετοχή στο υπουργείο Οικονομικών, υπουργών της εμπιστοσύνης των συναινούντων κομμάτων».

ΠΗΓΗ: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου