Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Εθελοντική αιμοδοσία την Πέμπτη 9/6 στο Λιτόχωρο

ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ
ΑΠΟ ΤΙΣ 9.00 Π.Μ. ΕΩΣ ΤΗ 1.00 Μ.Μ. ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Η δημοτική χορωδία «Ιωάννης Σακελλαρίδης» της δημοτικής κοινότητας Λιτοχώρου Δ.Δίου-Ολύμπου σε συνεργασία με το τμήμα αιμοδοσίας του γενικού νοσοκομείου Κατερίνης, καλεί  όλους σε εθελοντική αιμοδοσία η οποία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011 από τις 9.00 το πρωί μέχρι τη 1.00 το μεσημέρι, στην αίθουσα του Αγ. Νικολάου Λιτοχώρου. 

ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΑΙΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Οι ετήσιες ανάγκες σε αίμα στη χώρα μας είναι πάνω από 600.000 μονάδες. Σε κάθε 10 νοσηλευόμενους αρρώστους, οι 2 χρειάζονται μετάγγιση αίματος, ενώ για να σωθεί ένας βαριά τραυματισμένος απαιτούνται από 10 μέχρι 40 μονάδες αίματος.
Κάθε ασθενής με μεσογειακή αναιμία χρειάζεται τουλάχιστον 50 μονάδες αίματος το χρόνο, ενώ κάθε άρρωστος με λευχαιμία χρειάζεται περισσότερες από 50 μονάδες αίματος ή αιμοπεταλίων. Μεγάλες ανάγκες έχουν, επίσης, οι τραυματίες από τροχαία ατυχήματα.
Οι ανάγκες σε αίμα καλύπτονται κυρίως από δύο πηγές. Από το συγγενικό και φιλικό περιβάλλον των ίδιων των αρρώστων όταν το έχουν ανάγκη, και από την εθελοντική αιμοδοσία.

ΠΟΙΟΣ Ο ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ
Στόχος, εφικτός και άμεσος, είναι οι ανάγκες σε αίμα να καλύπτονται αποκλειστικά από την εθελοντική αιμοδοσία, η οποία σήμερα καλύπτει γύρω στο 40% των συνολικών αναγκών.
Μόνον έτσι μπορεί να ανατραπεί η, ανεπίτρεπτη, σημερινή κατάσταση κατά την οποία η όλη πίεση για ανεύρεση αίματος μεταφέρεται στους συγγενείς και φίλους των ασθενών ή των τραυματιών, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη στιγμή για τους ίδιους.
Η εθελοντική αιμοδοσία αποτελεί μια έμπρακτη έκφραση ανθρώπινης συμπεριφοράς και κοινωνικής αλληλεγγύης η οποία αποκτά ιδιαίτερη σημασία στη σημερινή επικράτηση της βαρβαρότητας.
Συμμετοχή στην αιμοδοσία, η οποία είναι μια ασφαλής διαδικασία χωρίς επιπλοκές, μπορούν να έχουν όλοι και όλες πάνω από 18 ετών, όσοι βέβαια από αυτούς δεν έχουν ειδικά προβλήματα υγείας. 

ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ
Η διοίκηση της δημοτικής χορωδίας «Ιωάννης Σακελλαρίδης» της δημοτικής κοινότητας Λιτοχώρου Δ.Δίου-Ολύμπου καλεί όλους όσοι μπορούν να συμβάλουν στην επιτυχία της αιμοδοσίας με την ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση όλων των γνωστών τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου