Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Δ.ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ-13 - Προαναγγελία εκδηλώσεων αποκριάς και Καθαρής Δευτέρας στον Δ.Δίου-Ολύμπου

ΑΡΧΗΣ ΓΕΝΟΜΕΝΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15/3
Αποκριάτικες εκδηλώσεις και κούλουμα στον Δ.Δίου-Ολύμπου
ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ – ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ Δ.ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ

Αποκριάτικες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε διάφορες περιοχές τού Δ.Δίου-Ολύμπου την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή της αποκριάς (με αποκριάτικες εκδηλώσεις), καθώς επίσης και την Καθαρή Δευτέρα (με κούλουμα αλλά, σε μία περίπτωση, και αποκριάτικες εκδηλώσεις).

Αυτές τις εκδηλώσεις έχουν αναλάβει βασικά οι πολιτιστικοί σύλλογοι κάθε περιοχής με τη συμπαράσταση τοπικών και δημοτικών κοινοτήτων. Ο δήμος Δίου-Ολύμπου στηρίζει σε υλικοτεχνική υποδομή αποκριάτικες εκδηλώσεις, όπου του έχει ζητηθεί.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι αποκριάτικες εκδηλώσεις ξεκίνησαν ήδη στη Λεπτοκαρυά, από την περασμένη εβδομάδα (Σάββατο 9/3/2013), όταν το βράδυ πραγματοποιήθηκε μασκέ πάρτι νεολαίας.

Οι εκδηλώσεις του ερχόμενου τετραημέρου (Παρασκευή 15/3, Σάββατο 16/3, Κυριακή 17/3 και Καθαρή Δευτέρα 18/3), κατά περιοχή, έχουν ως εξής:


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15/3

Στο Λιτόχωρο, την Παρασκευή το βράδυ, θα γίνει παρέλαση αρμάτων στην κεντρική λεωφόρο Αγίου Νικολάου.

Στον Πλαταμώνα, στις 5.00 το απόγευμα, θα γίνει αποκριάτικο παιδικό πάρτι στη «Βίλλα Μπόζα». Δύο κλόουν θα διασκεδάσουν τα παιδιά αλλά και τους μεγάλους. Τις τετραήμερες εκδηλώσεις διοργανώνουν ο μορφωτικός πολιτιστικός σύλλογος Πλαταμώνα και οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων σχολείων της περιοχής.

ΣΑΒΒΑΤΟ 16/3
Στη Λεπτοκαρυά, στις 9.00 το βράδυ, θα πραγματοποιηθεί ο ετήσιος αποκριάτικος χορός με ζωντανή μουσική, στο κέντρο «ΜΠΟΕΜ».

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΙΑΣ 17/3

Στη Βροντού θα πραγματοποιηθεί στις 3.00 το μεσημέρι η καθιερωμένη καρναβαλική παρέλαση αρμάτων, που διοργανώνει κάθε χρόνο ο πολιτιστικός σύλλογος Βροντούς σε συνεργασία με τη δημοτική κοινότητα Βροντούς, υπό την αιγίδα του δήμου Δίου-Ολύμπου.

Στον Πλαταμώνα στις 4.00 το απόγευμα θα γίνει παρέλαση αρμάτων και καρναβαλιστών στο παραλιακό δρόμο, στις 7.00 θα ακουστούν παραδοσιακά τραγούδια και θα χορέψουν τμήματα νέων και γυναικών ενώ στις 7.30 θα γίνει «το άναμμα της τσαγγάλας» και το γλέντι θα συνεχιστεί.

Στη Σκοτίνα στις 6.00 το απόγευμα θα γίνει το κάψιμο της τσαγγάλας με ζωντανή ορχήστρα και χορευτικά, μπουφέ με πίτες και κρασί. Και στις 8.30 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί χορός στο Poseidon Palace με τα χορευτικά του συλλόγου. Οι εκδηλώσεις αυτές πραγματοποιούνται από την πνευματική κίνηση Σκοτίνας.

Στη Λεπτοκαρυά στις 7.30 το βράδυ οι εκδηλώσεις θα γίνουν στην κεντρική πλατεία με ζωντανή μουσική και περιλαμβάνουν κάψιμο κέδρων, χορευτικά και θα προσφερθούν δωρεάν κρασί και σουβλάκια. Οι εκδηλώσεις στη Λεπτοκαρυά γίνονται υπό την αιγίδα του Δ.Δίου-Ολύμπου.

Στο Λιτόχωρο, το βράδυ της Κυριακής, θα γίνει το κάψιμο των κέδρων στις γειτονιές με χορούς και τραγούδια.

Στον Ν.Παντελεήμονα στην πλατεία θα γίνει το κάψιμο των κέδρων και θα παρουσιαστεί πρόγραμμα με χορούς και τραγούδια.

ΚΑΘΑΡΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 18/3

Στο Λιτόχωρο τα κούλουμα θα γίνουν στις 11.00 το πρωί στο Ξηροκάμπι με πέταγμα χαρταετού και με προσφορά φασολάδας, ελιών, χαλβά και λαγάνας. Οι εκδηλώσεις γίνονται υπό την αιγίδα του Δ.Δίου-Ολύμπου.

Στην Καρίτσα, στις 11.00 το πρωί στην περιοχή τού Αγίου Βασιλείου, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της περιοχής θα γιορτάσουν τα κούλουμα με παραδοσιακή φασολάδα (αλλά όχι μόνο) και με παραδοσιακή μουσική. Η διοργάνωση γίνεται από τον πολιτιστικό σύλλογο υπό την αιγίδα τού δήμου Δίου-Ολύμπου.

Μια ξεχωριστή εκδήλωση θα γίνει στην Κονταριώτισσα και συγκεκριμένα στην «Παναγία την Κονταριώτισσα», την ιστορική εκκλησιά τής περιοχής. Στις 10.30 το πρωί θα προσφερθούν νηστίσιμα εδέσματα (ζεστή φασολάδα, χαλβάς, ελιές και άφθονο κρασί), θα ακουστούν παραδοσιακά τραγούδια ενώ στις 12.00 το μεσημέρι θα γίνει διαγωνισμός με πέταγμα του αετού. Τις εκδηλώσεις οργανώνει ο πολιτιστικός σύλλογος Κονταριώτισσας «Πίερες» σε συνεργασία με τον δήμο Δίου-Ολύμπου.

Στη Νέα Έφεσο, ο πολιτιστικός σύλλογος «Το Στουπί» οργανώνει εκδήλωση με κούλουμα και νηστίσιμα εδέσματα (φασολάδα κλπ) στην κάτω πλατεία του χωριού.

Στον οικισμό του Δίου, τα Πλατανάκια, ο πολιτιστικός σύλλογος Πλατανακίων «Ο Πόντος» θα πραγματοποιήσει στις 11.00 το πρωί στην περιοχή παιδικής χαράς, μια εκδήλωση με κούλουμα και πέταγμα χαρταετού.

Στη Σκοτίνα, στο προαύλιο του σχολείου, στις 11.00 π.μ. θα προσφερθούν μπουφές με φασολάδα και σαρακοστιανά εδέσματα. Επίσης, θα γίνει διαγωνισμός καλύτερου καρναβαλιού και μάλιστα με χρηματικό έπαθλο.

Στον Νέο Παντελεήμονα, στην πλατεία, θα γίνουν τα παραδοσιακά κούλουμα.

Στον Πλαταμώνα, στις 11.30 π.μ. στην πλατεία της εκκλησίας θα παρουσιαστούν τραγούδια αλλά και χοροί από τα παιδικά μας τμήματα και από το εφηβικό. Θα προσφερθούν σαρακοστιανά εδέσματα (λαγάνα, φασολάδα, χαλβάς και άφθονο κρασί) και θα παρουσιαστεί πρόγραμμα με παραδοσιακά τραγούδια και χορούς από παιδικά τμήματα.

Στους Νέους Πόρους, στις 12.00 το μεσημέρι, στην πλατεία του χωριού, θα προσφερθούν παραδοσιακά εδέσματα και θα πραγματοποιηθούν παιχνίδια. Και στις 6.00 το απόγευμα θα γίνει το κάψιμο των κέδρων. Τις εκδηλώσεις διοργανώνει ο πολιτιστικός σύλλογος Νέων Πόρων.

Οι εκδηλώσεις τής Καθαρής Δευτέρας στη Λεπτοκαρυά θα έχουν και αποκριάτικο χρώμα. Συγκεκριμένα, στη Λεπτοκαρυά, στην κεντρική πλατεία, στις 11.00 το πρωί θα προσφερθούν παραδοσιακά εδέσματα για να γιορταστούν τα κούλουμα. Και στις 3.00 μ.μ. θα γίνει η αποκριάτικη παρέλαση αρμάτων και καρναβαλιστών στον πεζόδρομο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου