Τετάρτη 15 Αυγούστου 2012

Δύο χρόνια παράταση για τα μέτρα και τέσσερα για την πληρωμή του πρώτου δανείου ζητά η Ελλάδα

Από τους UNITED REPORTERS:
Την ατζέντα αναδιαπραγμάτευσης του Α. Σαμαρά στις συναντήσεις με Μέρκελ και Ολάντ την ερχόμενη εβδομάδα αποκαλύπτουν οι FT

Με αίτημα τη χορήγηση διετούς παράτασης στην Ελλάδα να τηρήσει τους όρους του μνημονίου θα φτάσει στο Βερολίνο και το Παρίσι ο Αντώνης Σαμαράς την επόμενη εβδομάδα για τις κρίσιμες συναντήσεις που θα έχει με τη γερμανίδα καγκελάριο Α. Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φ. Ολάντ.

Σύμφωνα με έγγραφο με τις ελληνικές θέσεις που έχουν στην κατοχή τους οι Financial Times, η Ελλάδα, που καλείται να βρει περικοπές δαπανών ύψους 11,5 δισ. ευρώ για την επόμενη διετία εν μέσω δεινής ύφεσης που τινάζει στον αέρα τους δημοσιονομικούς σχεδιασμούς, θα ζητήσει τα μέτρα να μοιραστούν σε τέσσερα χρόνια, μέχρι το 2016. Η κυβέρνηση θέλει η μείωση του ελλείμματος να γίνεται κατά 1,5% του ΑΕΠ ετησίως έναντι 2,5% που προβλέπεται βάσει της τρέχουσας συμφωνίας.

Τρύπα 20 δισ. ευρώ
Βάσει του ίδιου εγγράφου, οι πρόσθετες δανειακές ανάγκες της Ελλάδας τη διετία 2013-2014 θα αγγίξουν τα 20 δισ. ευρώ, όμως ο κ. Σαμαράς θα υποστηρίξει στο ηγετικό δίδυμο Γερμανίας και Γαλλίας ότι δεν θα χρειαστεί να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Αντ’ αυτού, τα πρόσθετα κεφάλαια λόγω της μικρότερης μείωσης του ελλείμματος μπορούν να αντληθούν από το υφιστάμενο δάνειο του ΔΝΤ, την έκδοση εντόκων γραμματίων του δημοσίου και την παράταση της έναρξης αποπληρωμής του πρώτου δανείου από ΕΕ και ΔΝΤ κατά τέσσερα χρόνια (από το 2016 στο 2020). Το 2020 έχει συμφωνηθεί η έναρξη αποπληρωμής και του δεύτερο δανειακού πακέτου.

Το κατά πόσον ο κ. Σαμαράς θα εξασφαλίσει θετική ανταπόκριση από την κ. Μέρκελ είναι δύσκολο να το προβλέψει κανείς. Γερμανοί αξιωματούχοι έχουν απορρίψει κάθε νέο δάνειο προς την Ελλάδα, ενώ πολλοί μιλούν ανοιχτά για έξοδο της χώρας μας από το ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου