Κυριακή 12 Αυγούστου 2012

Οι 33 ημέρες που σφραγίζουν το μέλλον της Ελλάδας

Οι ήσυχες ημέρες του 15Αύγουστου θα τελειώσουν και οι ημέρες που θα ακολουθήσουν θα σφραγίσουν το μέλλον της χώρας.

Ο Αντώνης Σαμαράς βαδίζει σε τεντωμένο σχοινί, καθώς τα σενάρια περί χρεοκοπίας και επιστροφής της Ελλάδας στη δραχμή δεν έχουν τελειωμό.
Στο Μαξίμου πάντως ετοιμάζονται για πόλεμο 33 ημερών που θα ολοκληρωθεί στη σύνοδο του Eurogroup στις 14 Σεπτεμβρίου.
Καθοριστικός σταθμός
Για την Ελλάδα πρώτος και καθοριστικός σταθμός για τις εξελίξεις είναι οι επαφές του Αντώνη Σαμαρά με την Α. Μέρκελ, τον Φρ. Ολάντ, πιθανόν την Κ. Λαγκάρντ και Ντράγκι.
Στις συναντήσεις αυτές αναμένεται να προκύψουν σαφή μηνύματα για τις προθέσεις της τρόικας ενώ κρίσιμα είναι τα όσα θα κομίσει στην Αθήνα ο επικεφαλής του Eurogroup Ζ. Κ. Γιούνκερ που αναμένεται στη χώρα μας στις 22 Αυγούστου.
Τις επόμενες δύο εβδομάδες, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί αναμένεται να οριστικοποιήσουν τη λίστα με τις εναλλακτικές προτάσεις για το πακέτο των περικοπών των 11,5 δισ. ευρώ.
Εκεί θα κριθούν πολλά, στο «μέτωπο» της κυβερνητικής συνοχής αφού η «λίστα» φέρνει οριζόντιες περικοπές σε μισθούς – συντάξεις αλλά και την εφεδρείας στο δημόσιο.

Κλειδί των εξελίξεων
Σε κάθε περίπτωση «κλειδί» για τις εξελίξεις θα είναι οι διαβουλεύσεις με τους επικεφαλής της τρόικας Π. Τόμσεν, Μ. Μορς και Κ. Μαζούχ που εκτός απροόπτου έρχονται στην Αθήνα στις 3 Σεπτεμβρίου, για να ολοκληρώσουν την αξιολόγησή τους.

Eurogroup

Η έκθεση της τρόικας με τα σημερινά δεδομένα αναμένεται να είναι έτοιμη προς τα μέσα Σεπτεμβρίου και ιδανικά να συζητηθεί στο Eurogroup της 14ης Σεπτεμβρίου που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Κύπρο.
Έως τότε το υπουργείο Οικονομικών καλείται να έχει συντάξει και το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, ενσωματώνοντας το δημοσιονομικό αποτέλεσμα από τα νέα μέτρα και τις νεότερες προβλέψεις για τη βαθύτερη ύφεση.
Εκταμίευση
Εάν όλα πάνε καλά τότε η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δις. ευρώ θα γίνει μετά το Eurogroup, αλλιώς είναι πιθανό ένα νέο χουνέρι από τους εταίρους και δανειστές.

Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν, πάντως, πως η συζήτηση για την επόμενη δόση, μοιραία συναρτάται από τη συζήτηση που «φουντώνει» για το εάν η Ελλάδα θα μπορέσει να αποπληρώσει τελικά τα χρέη της.
Το σίγουρο είναι ότι το Φθινόπωρο είναι κρίσιμο και για την Ελλάδα αλλά για την Ευρωζώνη καθώς επίκεινται αποφάσεις οι οποίες μπορούν να συμπαρασύρουν και τη χώρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου