Τετάρτη 15 Αυγούστου 2012

ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΟΥΧΛΙΠΑΝΑΓΙΑ ΜΟΥΧΛΙΩΤΙΣΣΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ - Η ΑΣΚΛΑΒΩΤΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΜΑΣ!

Η μόνη εκκλησία που δεν σκλαβώθηκε ποτέ και παραμένει ελεύθερη συνεχώς από το 1453, χωρίς ποτέ να γίνει Τζαμι!

Η ΘΑΡΡΑΛΕΑ ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑ ΜΑΡΙΑ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΙΝΑ
Τον Ιερό Ναό της Παναγίας Μουχλιώτισσας με τον χαρακτηριστικό τρούλο, που βρίσκεται δίπλα στη Μεγάλη του Γένους Σχολή και το Ιωακείμιο Παρθεναγωγείο στο Φανάρι, έχτισε η Πριγκίπισσα Μαρία Παλαιολογίνα, κόρη τοῦ Μιχαὴλ Η´ τοῦ Παλαιολόγου (1261-1282)., η οποία αναγκάστηκε να ξενιτευτεί το 1265 στην Περσία και να παντρευτεί για τις διπλωματικές ανάγκες της Αυτοκρατορίας τον Απαγά, διάδοχο του Χάνου των Μογγόλων Χολαγκοὺ που μόλις είχε πεθάνει. Αυτή ήταν η συνηθισμένη πικρή μοίρα των Πριγκιπισσών μας, που συνήθως θυσιαζόταν για μια ολόκληρη ζωή προκειμένου να βοηθήσουν την πατρίδα. Ένας γάμος αποτελούσε τις περισσότερες φορές Στρατιωτικό και Αμυντικό Σύμφωνο, που ούτε ολόκληρος στρατός και δαπανηρές σε χρήμα και αίμα εκστρατείες δεν μπορούσαν να καταφέρουν...
Όμως η Πριγκίπισσα μας, εκπαιδευμένη, με πολιτισμικό επίπεδο απλησίαστο και κυρίως με πίστη μεγάλη στην Παναγία και τον Χριστό μας, όχι μόνο δεν το έβαλε κάτω, αλλά μετέστρεψε στην Ορθοδοξία τον σύζυγό της και πολλούς αξιωματούχους της Αυλής, παίρνοντας δίκαια το προσωνύμιο "Δέσποινα των Μογγόλων"!
Τελικά, 15 χρόνια μετά, και αφού δολοφονήθηκε το 1281 ο σύζυγός της, επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη, όπου αφιέρωσε τον εαυτό της στην Θεοτόκο και να τι έκανε:

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΣΣΗΣ
Αγόρασε περί το 1282 από τη Μαρία Δούκαινα Ακροπολίτισσα μεγάλη έκταση γης στο Φανάρι, με αμπελώνες, κήπους και διάφορα κτίσματα στην περιοχή «τα Παναγίου», όπου υπήρχε το παλαιό Μοναστήρι της Θεοτόκου Παναγιωτίσσης, το οποίο είχαν φαίνεται καταστρέψει οι Φράγκοι κατά την Άλωση της Πόλης το 1204 και την συνακόλουθη φρικτή Φραγκοκρατία!
Πάνω δε στον παλαιό Ναό έκτισε τον νέο (που με προσθήκες και μετατροπές διατηρείται ως τις μέρες μας), αφιερωμένος στην Παναγία!
Η Μαρία Παλαιολογίνα ενίσχυσε οικονομικά το καινούριο Μοναστήρι που ίδρυσε εκ βάθρων, δωρίζοντας ιερά λείψανα, πολύτιμα σκεύη, χειρόγραφα, αλλά και κτήματα στην Κωνσταντινούπολη και τη Ραιδεστό, δαπανώντας ολόκληρη την περιουσία της! Εγκατέστησε δε γυναικεία αδελφότητα από 33 μοναχές και ανάμεσά τους έμεινε και η ίδια ως το τέλος της ζωής της, αφιερωμένη στην Υπεραγία Θεοτόκο!
Και επειδή η Μαρία Παλαιολογίνα ήταν γνωστή ως "Δέσποινα των Μογγόλων", ο Ναός έμεινε να λέγεται "Παναγία των Μουγουλίων" και με τον χρόνο του Μουχλίου ή Μουχλιώτισσα!

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑΣ ΤΩΝ ...ΤΟΥΡΚΩΝ
Ώσπου έφτασε η το 1453...
Τότε οι Τούρκοι κατέστρεψαν τα πάντα, αλλά δεν είχαν ούτε γνώσεις, ούτε τέχνες, ούτε τεχνίτες και αρχιτέκτονες για να φτιάξουν κάτι "δικό" τους. Πήραν έτσι λοιπόν τον μεγάλο Έλληνα Αρχιτέκτονα Χριστόδουλο και τον έβαλαν να χτίσει στη θέση του φημισμένου Ναού των Αγίων Αποστόλων, το "Τζαμί του Πορθητή" (Φατίχ Τζαμί, βλ. παλαιότερη ανάρτηση πιο κάτω).
Φυσικά ο Χριστόδουλος κράτησε τα θεμέλια και το υπόγειο του Ναού των Αποστόλων ανέπαφα και έχτισε από πάνω το Τζαμί... Ίσως μάλιστα να μας έχει αφήσει πολλές εκπλήξεις στα υπόγεια εκείνα ή και άλλα, αφού ήταν ο μόνος που μπορούσε να προστατέψει λείψανα και κειμήλια που τυχόν γλύτωσαν από τη μανία των απίστων...
Το "Τζαμί του Πορθητή" ήταν πράγματι εντυπωσιακό και για να τον ευχαριστήσει ο Πορθητής, ο Μωάμεθ Β΄, του χάρισε σαν ανταμοιβή την Παναγιά τη Μουχλιώτισσα, που έτσι από τότε παραμένει συνεχώς ασκλάβωτη, χωρίς ποτέ να μετατραπεί σε τζαμί και είναι η μόνη εντελώς ελεύθερη Εκκλησιά των Σκλαβωμένων!
Και αποτελεί και αυτό Πρόνοια Θεού...

ΧΑΙΡΕ ΠΥΡΓΕ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΑΠΟΡΘΗΤΕ ...
ΧΑΙΡΕ ΚΥΡΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΑΣΚΛΑΒΩΤΕ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου