Τετάρτη 15 Αυγούστου 2012

Στην ΕΡΤ προκαλούν σε καιρούς λιτότητας!

Από το ANTINEWS:
Το γράψαμε … νωρίς: Η κρατικοδίαιτη ΕΡΤ είχε τη χρυσή ευκαιρία να αλλάξει, να βγάλει από πάνω της το μεταπολιτευτικό κοστούμι της «νύφης» που τη… διακορεύουν κάθε φορά οι κυβερνώντες αλλά κάθε φορά παραμένει… παρθένα.

Είχαμε γράψει σε προηγούμενη ανάρτηση (ΕΡΤ: το απόλυτο όπλο του Σαμαρά εναντίον της διαπλοκής) ότι ο Αντώνης Σαμαράς έχει μια μεγάλη ευκαιρία να ελέγξει (με την καλή έννοια) την κρατική τηλεόραση και να την κάνει ένα άριστο εργαλείο ενημέρωσης απαλλαγμένο από τα νταβατζηλίκια και τη διαπλοκή που συναντά κανείς στα ιδιωτικά κανάλια.

Την ώρα που η ιδιωτική τηλεόραση πνέει τα λοίσθια, αφενός λόγω της μείωσης της διαφημιστικής δαπάνης και αφετέρου επειδή ο κόσμος κατάλαβε ότι σωστή ενημέρωση και διαπλεκόμενα συμφέροντα δεν πάνε μαζί, η κρατική τηλεόραση θα μπορούσε να παίξει το ρόλο ενός ανεξάρτητου φορέα πληροφόρησης. «Η ευκαιρία να σπάσει το κατεστημένο των βαρόνων των μίντια, των νεόκοπων εκδοτών και των εκβιαστών της ενημέρωσης, που χρόνια τώρα καθοδηγούν, εκβιάζουν, ελέγχουν και ποδηγετούν οτιδήποτε διαφορετικό από τη δική τους πολιτική, αισθητική, αντίληψη και συμφέρον», γράφαμε πριν μερικές εβδομάδες.

Και μας απασχολεί πολύ η μοίρα της ΕΡΤ την οποία πληρώνουμε όλοι εμείς αλλά φυσικά κανείς δεν μας δίνει λόγο για τις αποφάσεις που παίρνει, τη γραμμή, τα πρόσωπα που καταλαμβάνουν τις καίριες θέσεις. Η εκάστοτε κυβέρνηση υποτίθεται ότι εκπροσωπεί τον ελληνικό λαό, αλλά αν τον ρωτούσε αυτόν τον λαό τι να κάνει με την ΕΡΤ σίγουρα δε θα γίνονταν όλα τα αίσχη της μεταπολίτευσης, με μικρές ίσως αναλαμπές.

Είδαμε τι έγινε επί υπουργίας Ρουσόπουλου όπου οι «κολλητοί» έγιναν αφεντικά στην ΕΡΤ με ιδιαίτερα παχυλούς μισθούς (γιατί τότε υπήρχαν λεφτά), παρά το γεγονός ότι εξυπηρετούσαν συμφέροντα άλλων βαρόνων των media. H προεδρία Παναγόπουλου θα μείνει στην ιστορία και θα αποτελέσει αντικείμενο πολύχρονης δικαστικής έρευνας.

Τη σκυτάλη πήρε ο Γ. Παπανδρέου ο οποίος μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα κατάφερε να βάψει πράσινο όλο το ραδιομέγαρο. Και ζήσαμε και το τόσο αστείο σκηνικό να εκθειάζεται ο Τσίπρας μόλις τα ποσοστά του έδειχναν ότι ήταν εν δυνάμει πρωθυπουργός.

Η νέα κυβέρνηση, όμως, και ιδιαίτερα ο Αντώνη Σαμαρά, είχαν μια μεγάλη ευκαιρία να «καθαρίσει» την κοπριά. Να πετάξουν έξω τους κομματικούς στρατούς της ΕΡΤ απ’ όπου κι αν προέρχονται, να δώσουν δύναμη σε νέους ανθρώπους με ιδέες και κυρίως με μηδενική εξάρτηση από τη διαπλοκή.

Και το βασικότερο: Υπήρχε μια μεγάλη ευκαιρία να φύγουν όλοι οι ανεπαρκείς που έγιναν διευθυντές στην πλάτη του κασίδη και όλες οι τηλεγλάστρες που έγιναν παρουσιάστριες επειδή είχαν πολιτικές διασυνδέσεις, μαζί με τα γιαούρτια που το παίζουν θεογκόμενες.

Η ανακοίνωση του νέου ΔΣ της ΕΡΤ απογοήτευσε όσους πίστεψαν ότι αυτή η κυβέρνηση θα φέρει νέο άνεμο στα ΜΜΕ και το έχουμε γράψει. Ίδια παλαιά πρόσωπα από το κομματικό χρονοντούλαπο έρχονται στην τηλεόραση για να κάνουν τι; Να υπηρετήσουν την κυβερνώσα παράταξη; Ρώτησαν τους ιδιοκτήτες της ΕΡΤ, δηλαδή τους πολίτες;

Προσλήψεις και πάλι προσλήψεις

Και μετά τους διευθυντές άρχισαν να έρχονται και άλλοι διευθυντές, δημοσιογράφοι και αποτυχημένοι πολιτευτές που ήθελαν μια θέση στη σίγουρη κρατική τηλεόραση. Από την Αρια Αγάτσα περάσαμε στη Σοφία Γιαννακά και συνεχίζουμε για να επιβεβαιωθεί ότι κάθε κουτσός και στραβός ανηφορίζει τη Λ. Μεσογείων αρκεί να έχει… κονέ με την ΝΔ ή τουλάχιστον την αποδοχή του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

Μαθαίνουμε λοιπόν,τώρα, μέσα στον Δεκαπενταύγουστο που είναι παχιές οι …μύγες και οι κουβέντες, ότι στη… νέα ΕΡΤ έρχονται… νέοι άνθρωποι για να δώσουν ζωντάνια και να επαναφέρουν τη χαμένη αίγλη της. Γενικός διευθυντής τηλεόρασης ορίστηκε ο Κώστας Σπυρόπουλος ο οποίος ξαναγυρνά στην ίδια θέση που είχε το 2004-2008 κι απ’ όπου έφυγε για να γίνει στέλεχος του ομίλου του Σκάι, δηλαδή δεξί χέρι του Αλαφούζου, μαζί με το άλλο δεξί χέρι τον κ. Παναγόπουλο.

Διευθυντής του προγράμματος ορίστηκε ο… νεότατος Τζώνι Καλημέρης, ενώ επιστρέφουν για να πάρουν κι εκπομπές και άλλοι… νέοι δημοσιογράφοι όπως ο Γιώργος Κουβαράς που προαλείφεται για το πρωϊνό, η Σοφία Γιαννακά και ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου που θα πάρουν βραδινή ενημερωτική εκπομπή, Μαζί τους και η άλλοτε ριαλιτζού, αποτυχημένη πολιτευτής και πρώην βουλευτής της ΝΔ, η Νατάσα Ράγιου. Φυσικά παραμένει η παντός καιρού Έλλη Στάη ενώ αναζητείται γενικός διευθυντής ειδήσεων με τον Στρ. Λιαρέλλη να έχει δεχθεί πρόταση και να μην έχει απαντήσει.

Διαβάζουμε επίσης ότι το ΔΣ της ΕΡΤ αποφάσισε την πρόσληψη τριών ειδικών συμβούλων, του Χαράλαμπου Σταθάκη (οικονομικός σύμβουλος), της Χρυσάνθης Μακρή (για θέματα ΕΣΠΑ) και του Πέτρου Κοντραφούρη (για θέματα προγράμματος).

Επίσης, το ΔΣ αποφάσισε την πρόσληψη του Μάνου Καμπανέλλη ως διευθυντή του Γραφείου Διευθύνοντος Συμβούλου!

Δηλαδή, σε μια Ανώνυμη Εταιρεία, την οποία συντηρεί με την εισφορά του ο πολλαπλώς βαλλόμενος φορολογούμενος πολίτης, προσλαμβάνονται 6 νέα στελέχη!!!

Με τι μισθούς άραγε;

Αυτή η πολύπαθη ΕΡΤ, με τόσο προσωπικό, δεν είχε στελέχη να αναλάβουν τις συγκεκριμένες θέσεις ευθύνης;

Έπρεπε να γίνουν νέες προσλήψεις;

Θέλουν να μας πούν ότι έψαξαν στο ραδιομέγαρο και δεν βρήκαν ανθρώπους;

Αυτό πάλι το “διευθυντής του Γραφείου Διευθύνοντος Συμβούλου” τι είναι;

Πρώτη φορά το ακούω!!!

Υπουργός είναι ο κ. Σίμος για να έχει Διευθυντή του Γραφείου του;

Το ΔΣ αποφάσισε επίσης να αναθέσει σε ειδικό νομικό γραφείο τον έλεγχο της σύμβασης για το Champions League!

Πολύ ωραία!

Ποιό είναι το γραφείο;

Με ποιά διαδικασία επελέγη ή μήπως έγινε απ΄ευθείας ανάθεση;

Εναντι ποιάς αμοιβής;

Eρώτηση: Η ΕΡΤ δεν έχει νομική υπηρεσία;

Γιατί η σύμβαση πρέπει να ελεγχθεί …από ειδικό γραφείο; Η Νομική Υπηρεσία της ΕΡΤ είναι …άσχετη από συμβάσεις;

Λοιπόν, όταν περικόπτονται μισθοί και συντάξεις, συνιστά πρόκληση, πρώτου μεγέθους, προς τον Ελληνικό λαό, να γίνονται τέτοιες προσλήψεις.

Να γίνουν λοιπόν άμεσα γνωστοί οι μισθοί των προσληφθέντων. Για να ξέρουμε τουλάχιστον, τι πληρώνουμε….

Και μια και γίνεται ανανέωση εμείς μπορούμε να προτείνουμε κι άλλα πρόσωπα: Να επιστρέψουν πάραυτα ο Τέρενς Κουίκ, ο Βαγγέλης Φουντουκίδης και ο Νίκος Μαστοράκης ενώ να ξαναπροσλάβουμε τον Παναγόπουλο, τον Κέκη, τον Χουλιάρα κι όλους όσοι δεν τέλειωσαν το έργο τους.

Έλεος, πιστεύαμε ότι η συγκυρία για την Ελλάδα ήταν ακατάλληλη για επιστροφή το παρελθόν. Νομίζαμε ότι η κυβέρνηση δε θα άφηνε την ευκαιρία να πάει χαμένη. Θα δημιουργούσε εκείνες τις προϋποθέσεις για να εγκαινιάσει μια πολιτική ίσων αποστάσεων από όλους, αντικειμενικότητας και πλουραλισμού στην ενημέρωση.

Όμως, οι διευθυντές, σύμβουλοι, πολιτικοί παρατρεχάμενοι και υπουργοί δεν αφήνουν. Το σύστημα είναι εδώ για να αναστήσει το αποτυχημένο μοντέλο. Κι όταν μια κυβέρνηση αποφασίζει να κάνει την ΕΡΤ τσιφλίκι της και να βολέψει τους δικούς της τότε καταλαβαίνουμε ότι θα έχει πρόβλημα. Παντού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου