Κυριακή 12 Αυγούστου 2012

«Πάγωμα» νέων αδειών και μειώσεις τιμών στα φωτοβολταϊκά συστήματα

Η εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στην αγορά ηλεκτρισμού, λόγω της κρίσης, αλλά και μετά την κατάρρευση των εταιρειών Energa και Hellas Power, αναγκάζει την κυβέρνηση να αναστείλει τη χορήγηση νέων αδειών.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), το τεράστιο έλλειμμα στον ειδικό λογαριασμό εξαιτίας χρόνιων προβλημάτων και εσφαλμένου σχεδιασμού αντιμετωπίζεται σήμερα με συγκεκριμένες αποφάσεις.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, αρχικοί υπολογισμοί για τη διάσωση της αγοράς οδηγούσαν σε υπέρογκες επιβαρύνσεις των απλών καταναλωτών, οι οποίοι θα καλούνταν για ακόμη μια φορά να σώσουν την κατάσταση με κατακόρυφες αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος.

Τέσσερα μέτρα
Για το λόγο αυτό λαμβάνεται μία πρώτη δέσμη μέτρων που προβλέπει τα εξής:

1. «Αναστολή διαδικασίας αδειοδότησης και χορήγησης προσφορών σύνδεσης για φωτοβολταϊκούς σταθμούς, λόγω κάλυψης των στόχων που έχουν τεθεί.

2. «Τροποποίηση της απόφασης με αριθμό Υ.Α.Π.Ε./Φ1/2262/31.1.2012 (Β’97) σχετικά με την τιμολόγηση ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από φωτοβολταϊκούς σταθμούς».

3. «Τροποποίηση του Ειδικού Προγράμματος Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων σε κτιριακές εγκαταστάσεις και ιδίως σε δώματα και στέγες κτιρίων».

4. «Προσδιορισμός ποσοστού της εισφοράς υπέρ της Ε.Ρ.Τ. Α.Ε. του άρθρου 14 του ν.1730/1987, το οποίο αποτελεί πόρο του Ειδικού Λογαριασμού του άρθρου 40 του ν.2773/1999».

Τέλος οι νέες άδειες
Το ΥΠΕΚΑ ανακοίνωσε ότι αναστέλλεται προσωρινά η υποβολή νέων αιτημάτων για εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών

Με την αναστολή της αδειοδοτικής διαδικασίας δεν εξετάζονται νέα αιτήματα για χορήγηση άδειας παραγωγής και έκδοση προσφοράς σύνδεσης, καθώς και τα αντίστοιχα αιτήματα που εκκρεμούν.

Συνεχίζουν όμως ακωλύτως την αδειοδοτική διαδικασία έργα με άδεια παραγωγής, καθώς και έργα που εξαιρούνται από την υποχρέωση λήψης άδειας παραγωγής και έχουν δεσμευτική προσφορά σύνδεσης.

Από τις προβλέψεις της απόφασης εξαιρούνται τα Φ/Β στις στέγες και τα έργα που έως την ημερομηνία της αναστολής είχαν ενταχθεί σε διαδικασία fast track.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου