Τετάρτη, 6 Φεβρουαρίου 2013

NYT: Οι Έλληνες ζεσταίνονται σαν τους αρχαίους

«Ακόμα και στα βόρεια προάστια (της Αθήνας), όπου υπάρχουν πολυτελή διαμερίσματα, επαύλεις με πισίνες και τένις κλαμπ, η μυρωδιά του καμένου ξύλου υπάρχει παντού» με αυτή τη φράση ξεκινά άρθρο των New York Times για την Ελλάδα του ακριβού πετρελαίου.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει αυξήσει τους φόρους του πετρελαίου θέρμανσης κατά 450% με αποτέλεσμα οι περισσότεροι Έλληνες σε μια χώρα όπου η ανεργία φτάνει το 26,8% ν μην μπορούν να διαθέσουν χρήματα, γράφει το άρθρο.

Και συνεχίζει με τα γνωστά, ότι δηλαδή η ελληνική κυβέρνηση έχει χάσει μάλλον από αυτό το μέτρο περί τα 140 εκατ. ευρώ, αφού η κατανάλωση μειώθηκε κατά 70% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Οι περισσότεροι Έλληνες υποφέρουν από το κρύο, αναφέρει το άρθρο. Αποτέλεσμα; Τα βράδια πολλοί κλέβουν δέντρα και κλαδιά από αλσύλλια της Αθήνας, ακόμη και «την ελιά που φυτεύτηκε στη σκιά όπου ο Πλάτωνας πήγαινε να μελετήσει».

Παράλληλα, η καύση ξύλων αλλά «και οτιδήποτε παίρνει φωτιά» έχει δημιουργήσει ατμοσφαιρική ρύπανση, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Όπως αναφέρει ο Στέφανος Σεβαστάκης, του Ελληνικού Κέντρου για την Πρόληψη και τον Έλεγχο Ασθενειών, η μόλυνση της ατμόσφαιρας μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στα μάτια και πονοκεφάλους βραχυπρόθεσμα, και πιο σοβαρά προβλήματα μακροπρόθεσμα.

Το Κέντρο έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα του οδηγίες για το τι δεν πρέπει να καίνε, αλλά «σε τέτοιες εποχές, οι άνθρωποι δεν είναι τόσο εκλεκτικοί». Η εφημερίδα φιλοξενεί και δηλώσεις του γενικού γραμματέα Εσόδων, Χάρης Θεοχάρη, ο οποίος υποστηρίζει ότι ακόμα «είναι πολύ νωρίς για να πούμε ότι αυτός ο φόρος είχε αυτή τη συνέπεια».

Πηγή: NYtimes

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου