Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

Επτά καινοτόμες αγροτικές επιχειρήσεις εξηγούν πώς φτάνεις από το "δεν γίνεται" στο ...βραβείο

“Όταν ξεκινήσαμε να κάνουμε την ιδέα μας πράξη, βαρεθήκαμε να ακούμε 'αυτό δεν γίνεται'.

Τελικά επιμείναμε και καταλάβαμε ότι όλα γίνονται, αρκεί να το πιστέψεις”: ο Σταύρος Αργυρόπουλος, πρόεδρος της εταιρείας BIOGRECO ΑΕ, η οποία το 2002 ξεκίνησε να παράγει το πρώτο νωπό πιστοποιημένο βιολογικό κοτόπουλο στην Ελλάδα, κόντρα στα ...”δεν γίνεται”, εξήγησε σήμερα τον ρόλο της επιμονής στην επιτυχία μιας καινοτόμου επιχειρηματικής ιδέας, παραλαμβάνοντας το ένα από τα επτά βραβεία, που απένειμε σε ισάριθμες καινοτόμες επιχειρήσεις το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Η απονομή των βραβείων, τα οποία αφορούσαν επιχειρήσεις του κλάδου της ζωικής παραγωγής, έγινε στο πλαίσιο της 8ης διεθνούς έκθεσης Zootechnia, στη Θεσσαλονίκη, παρουσία του αρμόδιου υπουργού Αθανάσιου Τσαυτάρη. Το ΑΠΕ-ΜΠΕ παρουσιάζει ορισμένες από τις βραβευθείσες επιχειρήσεις.

Η ιδέα έκανε τη (βιολογική) κότα Το 2001, τρεις νέοι που επέλεξαν να ζήσουν με τις οικογένειές τους στη Λακωνία, οι γεωπόνοι- ζωοτέχνες Σταύρος Αργυρόπουλος και Μπάμπης Λύρας κι ο αγρότης Μελέτης Γιαννάκος ένωσαν τις δυνάμεις τους, συνδυάζοντας την επιστημονική γνώση με την αγροτική εμπειρία, προκειμένου να κάνουν την ιδέα τους πράξη. Σε τι στόχευαν; να τοποθετήσουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ το κοτόπουλο "όπως ήταν παλιά", δηλαδή αγνό και αυθεντικό, αλλά ταυτόχρονα πιστοποιημένο, όπως επιτάσσουν οι σημερινές ανάγκες της αγοράς.

Κάπως έτσι, το 2002, παρουσιάζουν στην ελληνική αγορά το πρώτο νωπό πιστοποιημένο βιολογικό κοτόπουλο. Σήμερα, η BIOGRECO διαθέτει πλέον τέσσερις οικογενειακές πτηνοτροφικές μονάδες, από τη συνεργασία των οποίων προκύπτει μια παραγωγή περίπου 200.000 βιολογικών κοτόπουλων ανά έτος, ήτοι το 70% της εγχώριας παραγωγής του είδους.

Σύμφωνα με την εταιρεία, τα βιολογικά προϊόντα δεν είναι απλώς μια ‘’τάση της αγοράς’’, αλλά η μοναδική ίσως πρόταση για βιώσιμη γεωργία σε εκμεταλλεύσεις μικρής κλίμακας με σεβασμό στο περιβάλλον και την αειφορία.

Ποτίζοντας χωράφια με νερό από ...τυρόγαλα Μπορεί το νερό που προέρχεται από το τυρόγαλα να ... ποτίσει χωράφια στη διάρκεια του καλοκαιριού; Γιατί όχι... Όπως εξήγησε ο πρόεδρος και διευθυντής της εταιρείας ΝΕΟΓΑΛ ΑΕ Χριστόφορος Σεβαστίδης, με την εγκατάσταση υπερφιλτραρίσματος ("UF") που δημιουργεί η εταιρεία, συνολικής δαπάνης περίπου 3 εκατ. ευρώ, θα έχει τη δυνατότητα συμπύκνωσης του τυρογάλακτος, μειώνοντας στο 20% το τυρόγαλο και απορρίπτοντας νερό, που την περίοδο του καλοκαιριού θα χρησιμοποιείται για πότισμα.

Η συγκεκριμένη επένδυση, δεν είναι όμως ο μόνος λόγος για τον οποίο η ΝΕΟΓΑΛ βραβεύτηκε. Την τελευταία διετία, η επιχείρηση υλοποίησε συνολικές επενδύσεις ύψους 2 εκατ. ευρώ για την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 500 KW(τέθηκε σε λειτουργία τον Οκτώβριο), τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων αυτοματισμού ελέγχου και καταγραφής δεδομένων στην παραγωγική διαδικασία και την απόκτηση πρόσθετου μηχανολογικού εξοπλισμού.

"Ο πρωτογενής τομέας πρέπει να επιβιώσει μέσω της μεταφοράς προστιθέμενης αξίας απ΄ τον δευτερογενή -μεταποίηση- και τον τριτογενή -υπηρεσίες- αλλιώς δεν θα τα καταφέρει. Πρέπει ν΄ αποκτήσει δίκτυα διανομής των εμπορευμάτων του" σημείωσε ο κ. Σεβαστίδης.

Μετατρέποντας τα λύματα από πρόβλημα σε λύση Τα λύματα μιας χοιροτροφικής μονάδας συνήθως αποτελούν πρόβλημα. Μέχρι κάποιος να τα μετατρέψει σε λύση. Αυτό έκανε η εταιρεία Φάρμα Χήτας ΑΕ. Η εταιρεία δραστηριοποιείται στην παράγωγη χοιρινού κρέατος από το 1969 και διαθέτει σήμερα μια καθετοποιημένη μονάδα, σε έκταση 400 στρεμμάτων, βιομηχανικό σφαγείο δυναμικότητας 120 χοιρινών ανά ώρα και εγκαταστάσεις παστερίωσης- αδρανοποίησης για την επεξεργασία των υποπροϊόντων του σφαγείου.

Επίσης, διαθέτει κάτι που -προς το παρόν τουλάχιστον- δεν το βλέπουμε συχνά σε μια κτηνοτροφική εκμετάλλευση: μια μονάδα βιοαερίου, δυναμικότητας 980 κιλοβάτ. Η μονάδα βιοαερίου λειτουργεί με τα λύματα της χοιροτροφικής μονάδας και τα υποπροϊόντα του σφαγείου, τα οποία, αφού περάσουν από αδρανοποίηση, υφίστανται αναερόβια επεξεργασία και τροφοδοτούν τρεις βιοαντιδραστήρες.

“Άρωμα” καινοτομίας Ορισμένες δεκαετίες πριν, αν κάποιος άκουγε για παραγωγή, στην Ελλάδα, μοσχαρίσιου κρέατος εμπλουτισμένου με ωφέλιμα πολευακόρεστα λιπαρά οξέα ωμέγα-3, σίγουρα θα έδειχνε δυσπιστία. Η εταιρεία Φάρμα Κουφτισώτη όμως, στο πλαίσιο συνεργασίας με το επιστημονικό προσωπικό του Εργαστηρίου Ζωοτεχνίας της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, απέδειξε ότι η παραγωγή αυτού του προϊόντος είναι καθόλα εφικτή.

Για να φτάσει η ιδέα στην πράξη υλοποιήθηκε καινοτόμο ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο “Δοκιμαστική εφαρμογή τεχνογνωσίας για την παραγωγή Ωμέγα-3 βόειου κρέατος μόσχου, με υψηλή περιεκτικότητα σε Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνη Ε και φυσικές αντι-οξειδωτικές ουσίες μετά από προσθήκη ειδικών προσμειγμάτων στην τροφή των ζώων”. Η έρευνα όντως απέδωσε ένα καινοτόμο προϊόν, κατοχυρωμένο πλέον με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Έτσι, αυτό που κάποια χρόνια πριν φαινόταν ανέφικτο, σήμερα υπάρχει στα ράφια, με την επωνυμία “Άρωμα”.

“Πρέπει να απλοποιηθούν οι διαδικασίες επενδύσεων. Κι άλλοι θέλουν να κάνουν αντίστοιχες επενδύσεις, αλλά αποθαρρύνονται λόγω των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων” σημείωσε ο πρόεδρος της εταιρείας Στέργιος Κουτσιώτης, παραλαμβάνοντας το βραβείο.

Κατά την τελετή βραβεύτηκαν ακόμη: -Ο Δημήτρης Δήμος, ο οποίος στο αγρόκτημά του, ανατολικά της Καλαμπάκας, εκτρέφει αγελάδες της Ελληνικής Στεππικής φυλής-Τύπος «Κατερίνης» από τις 200 που απέμειναν στη χώρα (μέχρι τη δεκαετία του 1960 υπήρχαν 200.000 αγελάδες της φυλής αυτής). Επίσης, εκτρέφονται χοιρομητέρες της φυλής του ελληνικού μαύρου χοίρου, καθώς και αιγοπρόβατα αυτοχθόνων φυλών. Το αγρόκτημα βραβεύτηκε με δύο βραβεία από την Διεθνή Οργάνωση slow food για τη συμβολή του στη διατήρηση της αγροτικής βιοποικιλότητας του πλανήτη.

-Η εταιρεία Κουρέλλας από τα Γρεβενά, που το 1996 ξεκίνησε πρώτη την παραγωγή βιολογικών προϊόντων στην Ελλάδα, παρά την έλλειψη σχετικής νομοθεσίας. "Από τότε είμαστε πρωτοπόροι στην αγορά των βιολογικών, παράγοντας προϊόντα υψηλής ποιότητας που εξάγονται σε όλο τον κόσμο με τα brands Familia (συμβατικά) και Biopan(βιολογικά)" σημείωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Σωκράτης Κουρέλλας.

Μάλιστα, η λειτουργία του εργοστασίου ζωοτροφών της εταιρείας δεν περιορίζεται μόνο στο εμπορικό κομμάτι αλλά λειτουργεί και ως συμβουλευτικό κέντρο διατροφής για τους κτηνοτρόφους. Η υπερσύγχρονη μονάδα ζωοτροφών, με τα μοναδικά πιστοποιημένα μη γενετικά τροποποιημένα προϊόντα (GMO free) αποτελεί βασικό κρίκο της αυτοτροφοδοτούμενης αλυσίδας.

-Ο όμιλος "Νηρεύς Ιχθυοκαλλιέργειες ΑΕ", η μεγαλύτερη εταιρεία στο χώρο της μεσογειακής ιχθυοκαλλιέργειας παγκοσμίως, που από το 1990 πρωτοπορεί εφαρμόζοντας πρόγραμμα γενετικής βελτίωσης για λαβράκι και τσιπούρα.

Η εταιρεία εφαρμόζει ακόμη σύστημα πλήρους ιχνηλασιμότητας και επενδύει συστηματικά στην έρευνα για νέα πρωτόκολλα εκτροφής και βιώσιμη ανάπτυξη.

News Room «Κέρδος» με πληροφόρηση από το ΑΠΕ - ΑΜΠ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου