Πέμπτη, 7 Φεβρουαρίου 2013

Δεν θα μπορείτε να... κρυφτείτε στο Facebook

Το Facebook προχωρά, για άλλη μια φορά, σε αλλαγές στην πολιτική απορρήτου ενός δισεκατομμυρίου μελών του σάιτ κοινωνικής δικτύωσης. 

Μια από τις σημαντικότερες ίσως αλλαγές είναι ότι... κανείς δεν θα μπορεί να ζητήσει να κρυφτεί από τα αποτελέσματα αναζήτησης στο Facebook.

Τουλάχιστον, θα μπορεί να μπλοκάρει τους ανεπιθύμητους από κάθε μορφής επικοινωνία.

Ποιος βλέπει το προφίλ σου στο Facebook;

Η συντριπτική πλειονότητα από το 1 δισεκατομμύριο «ερωτήσεων» που υποβάλλονται στην μηχανή αναζήτησης του Facebook αφορά πρόσωπα (και είναι λογικό). Το Facebook αλλάζει την πολιτική του και στο εξής δεν θα επιτρέπει στα μέλη του να κρύβονται από τα αποτελέσματα, μια δυνατότητα που υπήρχε ως τώρα. Έτσι, ο χρήσης-μέλος του Facebook δεν θα μπορεί να απενεργοποιήσει την εμφάνιση μιας προεπισκόπησης του Χρονολογίου του από το Facebook (η δημόσια αναζήτηση καθορίζει αν τα άτομα που εισάγουν το όνομα του χρήστη σε μια μηχανή αναζήτησης θα βλέπουν σε προεπισκόπηση το Χρονολόγιό του). Ωστόσο, το Facebook δεν θα επιτρέπει την αναζήτηση στο Χρονολόγιο των μελών του.

Το Facebook θα προσθέσει τρεις επιλογές που θα συνοδεύουν συνεχώς τον χρήστη στις σελίδες του κοινωνικού δικτύου. Ουσιαστικά, πρόκειται για συντομεύσεις που αφορούν την προστασία του ιδιωτικού απορρήτου, τις οποίες το Facebook ονομάζει Privacy Shortcuts.

Τα Privacy Shortcuts είναι:

Who can see my stuff?
Who can contact me?
How do I stop someone from bothering me?

Το Facebook απομένει να εξηγήσει με λεπτομέρεια σε τι ακριβώς αναφέρεται όταν αναφέρεται στα προσωπικά στοιχεία ("my stuff"). Πάντως, η δυνατότητα του λεγόμενου μπλοκαρίσματος θεωρείται ότι θα αποδειχτεί εξαιρετικά χρήσιμη, ιδιαίτερα μετά την υποχρεωτική εμφάνιση της προεπισκόπησης του Χρονολογίου όλων των μελών στα αποτελέσματα αναζήτησης. Με την χρήση αυτής της συντόμευσης, ο χρήστης θα μπορεί με ένα κλικ να μπλοκάρει την επικοινωνία με οποιονδήποτε χρήστη.

Αλλαγές επίσης αναμένονται και στο λεγόμενο Αρχείο Δραστηριοτήτων ή Activity Log, από το οποίο ο χρήστης μπορεί να κρύψει ή να αφαιρέσει κάποια από όσα εμφανίζονται στο Χρονολόγιό του. Από την ίδια ενότητα, θα μπορεί να δει γρήγορα και να ελέγχει σχόλια, φωτογραφίες και αναρτήσεις (post) στις οποίες έχουν αποδώσει ετικέτες άλλοι.
Bulk Removal Request:

Ενδιαφέρον είναι ότι με τις αλλαγές που αναμένεται να ενεργοποιηθούν τις επόμενες ημέρες, οι χρήστες θα μπορούν να στείλουν μαζικά μηνύματα με τα οποία θα ζητούν από φίλους να αφαιρέσουν τις ετικέτες που παραπέμπουν στο πρόσωπό τους από τις φωτογραφίες τους (και μάλιστα με έτοιμα μηνύματα, του τύπου "They are embarrassing", "They make me sad" και άλλα). To Facebook θα αναλαμβάνει να ενημερώνει τον χρήστη ότι το αίτημά του εισακούστηκε.

Το Facebook υπόσχεται επίσης ότι θα είναι ολοφάνερο πότε κάτι που έχει ανεβάσει ο χρήστης είναι ορατό στις αναζητήσεις, στα newsfeed ή αλλού, παρά το γεγονός ότι είναι κρυμμένο από το Χρονολόγιο. Ομοίως, θα μπορεί να δει πως εμφανίζεται το Χρονολόγιό του σε τρίτους.

Το Facebook πρότεινε πρόσφατα να αλλάξει η πολιτική διαχείρισης του σάιτ. Παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι (87%) ψήφισαν κατά των προτεινόμενων αλλαγών, η συμμετοχή περιορίστηκε στις 668.125 ψήφους, ποσοστό μικρότερο από το απαιτούμενο 30% του 1 δισεκατομμυρίου μελών για να καταστεί το ψήφισμα δεσμευτικό. Έτσι, στο εξής οι χρήστες του Facebook δεν θα έχουν το δικαίωμα ψήφου στην υπηρεσία.


Πηγή: Κέρδος online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου